Ο Πρόεδρος Xi Jinping είπε την Τρίτη το βράδυ ότι στον αγώνα κατά της πανδημίας του COVID-19 η επιτακτικότητα και η σημασία της δημιουργίας μιας κοινότητας για ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Έκανε τα σχόλια σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Καζάκο ομόλογό του, Kassym-Jomart Tokayev.

Ο Xi επεσήμανε ότι η νόσος του κορονοϊού εμφανίστηκε έντονα και αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για όλες τις χώρες.

Στην πιο δύσκολη στιγμή στον αγώνα της Κίνας κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση και η κοινωνία του Καζακστάν προσέφεραν στην Κίνα ισχυρή στήριξη, υπενθύμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι τώρα το Καζακστάν βιώνει μια εξάπλωση της μεταδοτικής ασθένειας, ο Xi είπε ότι η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπό την ηγεσία του Tokayev, το Καζακστάν έχει λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, τα οποία επιδεικνύουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι σε όλους τους ανθρώπους.

Ως φιλικός γείτονας και μόνιμος ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος, η Κίνα συμμερίζεται την τρέχουσα κατάσταση του Καζακστάν και θα παρέχει ενεργά στήριξη και βοήθεια, είπε ο Xi.

Η αμοιβαία στήριξη μεταξύ Κίνας και Καζακστάν, πρόσθεσε, αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο και τη μοναδικότητα των διμερών σχέσεων, και έχει αποτελέσει παράδειγμα για διεθνή συνεργασία ενάντια στην πανδημία.

Οι ιοί δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα και οι επιδημίες δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των φυλών, τόνισε ο Xi, προσθέτοντας ότι στον αγώνα ενάντια στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, ο επείγων χαρακτήρας και η σημασία της δημιουργίας μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες.

Μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία μπορεί η διεθνής κοινότητα να υπερισχύσει της πανδημίας και να διαφυλάξει τον πλανήτη, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα, ανέφερε, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Καζακστάν και όλες τις άλλες χώρες για να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία ενάντια στην πανδημία και να διαφυλάξει την παγκόσμια ασφάλεια δημόσιας υγείας.

Η επιδημία είναι προσωρινή, ωστόσο η συνεργασία είναι διαρκής, ανέφερε ο Xi, σημειώνοντας ότι ενώ θέτει προκλήσεις στη διμερή συνεργασία, η ασθένεια δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες.

Οι δυο χώρες, ανέφερε, θα πρέπει να εδραιώσουν ακατάπαυστα την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, να επεκτείνουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η υγειονομική περίθαλψη, και να ενισχύσουν νέες πηγές ανάπτυξης για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Xi είπε ότι είναι βέβαιος ότι μετά την καταιγίδα COVID-19, η συνεργασία Κίνας-Καζακστάν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Ζώνη και τις Οδικές Μεταφορές (BRI) θα αποφέρει περισσότερους καρπούς.

Από την πλευρά του, ο Tokayev είπε ότι υπό τη σοφή ηγεσία του Xi, ο κινεζικός λαός έχει σημειώσει εξαιρετικά επιτεύγματα στην πρόληψη και τον έλεγχο του COVID-19, φέρνοντας εμπιστοσύνη και ελπίδα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όλος ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας της εξαιρετικής απόδοσης του συστήματος υγείας της Κίνας και της μεγάλης αφοσίωσης των Κινέζων ιατρών, και η Κίνα έχει για άλλη μια φορά επιδείξει τη κυβερνητική της ικανότητα στην αντιμετώπιση περίπλοκων και δύσκολων προκλήσεων με υψηλή αποδοτικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος, εκφράζοντας τη μεγάλη εκτίμηση και τα συγχαρητήρια του Καζακστάν.

Επί του παρόντος, το COVID-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, και το Καζακστάν δεν είναι απρόσβλητο από αυτό, είπε ο Tokayev, προσθέτοντας ότι το Καζακστάν ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα για να ξεπεράσει την επιδημία σε πρώιμο στάδιο.

Η πλευρά του Καζακστάν, ανέφερε, έχει δεσμευθεί να εμβαθύνει τη μόνιμη περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και να προωθήσει τη συνεργασία BRI, η οποία εξυπηρετεί πλήρως τα κοινά συμφέροντα και των δύο λαών.

Το Καζακστάν είναι επίσης έτοιμο να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος καλεί όλα τα έθνη να ενισχύσουν τη συνεργασία, να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Xi Jinping επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Κίνας για την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας και την εδραίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της νέας πανδημίας του κορονοϊού, με την Ομάδα των 20 οικονομιών να έχει συγκροτηθεί για να κλιμακώσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Ο Μακρόν είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός, με μεγάλο θάρρος και αποφασιστικά μέτρα, έχουν περιορίσει αποτελεσματικά την ασθένεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Γαλλία, πρόσθεσε, είναι ειλικρινά ευγνώμων για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια της Κίνας και είναι πρόθυμη να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες με την Κίνα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας και να ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προωθήσουν τη συνεργασία εντός πλαισίων όπως οι G20 και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην παγκόσμια οικονομία.

Η συζήτηση της Δευτέρας ήταν η τρίτη του είδους της μεταξύ των δύο προέδρων από τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο Johnson είπε ότι συγχαίρει την κινεζική κυβέρνηση και τον λαό για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα που έχουν σημειώσει στην πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών με επίπονες προσπάθειες και τεράστιες θυσίες.

Ανέφερε ότι η Βρετανία μελετά και μαθαίνει από την χρήσιμη εμπειρία της Κίνας και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει την υγεία και την ασφάλεια των Κινέζων υπηκόων στη Βρετανία, ειδικά των φοιτητών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τον Xi ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί από την πανδημία και όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία.

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας, ο Xi κάλεσε όλα τα έθνη να ενισχύσουν τη συνεργασία στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της G20 και να βελτιώσουν από κοινού την παγκόσμια διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας. Τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα της διασφάλισης του ανοίγματος, της σταθερότητας και της ασφάλειας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού με τους δυο Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Xi μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το βράδυ της Δευτέρας, και πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου και τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα το βράδυ της Τρίτης.

Οι συχνές επαφές μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών έρχονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας και της καθοδικής πίεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους ξένους ηγέτες, ο Xi επέκτεινε τα μηνύματα συμπάθειας καθώς και τη σθεναρή στήριξη της Κίνας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της επιδημικής συγκράτησης και την κοινή απάντηση στον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Με πληροφορίες από:

http://www.chinadaily.com.cn/a/202003/25/WS5e7a9998a310128217281b4e.html, http://www.chinadaily.com.cn/a/202003/25/WS5e7aa8d7a310128217281ba4.html

Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »