«Φουντώνει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για χορήγησή της σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), φαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει «κλειδώσει» ότι θα πάμε για την τρίτη δόση και είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο.
Ήδη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση των ανοσοκατασταλμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά για την τρίτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού παίρνουν:
-Όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
-Ειδικές ομάδες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί.
Κριτήριο θα αποτελεί πότε έχει γίνει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού: θα πρέπει, δηλαδή, να έχουν περάσει ή 6 ή 8 μήνες – με το δεύτερο να πρόκρινεται μέχρι στιγμής.
Όπως και στους ανοσοκατασταλμένους, η τρίτη δόση θα γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna), ακόμα και αν αρχικά ο εμβολιασμός είχε γίνει με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.
Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα φαίνεται πως ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου, όπου εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτης δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
”Φρένο” του ECDC στην τρίτη δόση
Πάντως, μπορεί ο ΕΜΑ να τηρεί ακόμα στάση αναμονής για το ζήτημα της τρίτης δόσης, από τη μεριά του όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά ότι η χορήγησή της πρέπει να μπει στον «πάγο».
Σύμφωνα με τεχνική έκθεση του ECDC, η οποία δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό.
Σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αναμνηστικές δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας ήδη.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19.
Εκτιμά ακόμη πως είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναδημοσίευση άρθορυ από το nassosblog

Τρίτη δόση για όλους

Διαβάστε επίσης »