Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικτυακής τους καμπάνιας, προκειμένου να ενημερώσουν για τον στόχο της συνεπιμέλειας και την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών που οι γονείς τους έχουν χωρίσει.

Στο πρώτο σποτ αυτής της πρωτοβουλίας βλέπουμε τον Αντώνη Κανάκη, ο οποίος έγραψε:

«Γνωρίστηκα με τους «Ενεργούς Μπαμπάδες» μέσα στην καραντίνα όταν με προσέγγισαν για να στηρίξω τη δράση τους. Εκτίμησα πολύ τους ίδιους, τις αγωνίες τους, τον στόχο τους, τη διάθεσή τους να προστατέψουν πρωτίστως τα παιδιά και το ότι παλεύουν ως απλοί γονείς χωρίς κανενός άλλου είδους στήριξη.

Το σποτ αυτό ελπίζω να βοηθήσει στο να γίνει γνωστή η προσπάθειά τους και οι στόχοι τους.

Είτε έχουμε την τύχη να μην αντιμετωπίζουμε στις οικογένειές μας ανάλογα προβλήματα, είτε όχι, όσοι συμφωνείτε με το μήνυμα παρακαλώ πολύ κοινοποιήστε το.

Ευχαριστώ πολύ»

Σε κλίμα συγκίνησης που δε μπόρεσαν να κρύψουν ούτε τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, εόρτασε η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, την Εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». 

Στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής αναφώνησε ότι «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», πριν ψάλλει τον ελληνικό εθνικό ύμνο με όλον τον κόσμο να ακολουθεί μέσα στον επιβλητικό ναό του Ευαγγελισμού, με τους λίγους μαθητές και προσκόπους να σηκώνουν την ελληνική σημαία, καθώς και στο άκουσμα του αιγυπτιακού εθνικού ύμνου. Μία κίνηση που δείχνει την κοινή πορεία των δύο πατρίδων των Αιγυπτιωτών, οι πρόγονοι των οποίων έδωσαν σκληρούς αγώνες που πλήρωσαν και με το αίμα τους, ειδικά στους μάχες του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως καταδεικνύουν οι δύο μαρμάρινες πλάκες στον περίβολο του ναού, με τα αναρίθμητα ονόματα των Αιγυπτιωτών που πολέμησαν για την ελευθερία.

Στα μνημεία αυτά, στην εκκλησία αλλά και τα ελληνικά κοιμητήρια, κατέθεσαν στεφάνους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννης Σιόκας. 

Απευθυνόμενος στους αλεξανδρινούς νέους, μαθητές και προσκόπους, που σήκωναν την ελληνική σημαία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισήμανε ότι «όσο βλέπουμε τα σύμβολα της πατρίδας μας να υποκλίνονται στην Υπερμάχο των στρατηγών, τότε, όχι, δεν φοβόμεθα! Όποιος εχθρός κι αν κυκλώσει την πατρίδα μας, όποιος εχθρός κι αν πολεμήσει εναντίον μας, είμαστε γένος ευλογημένο». 

Μάλιστα, τη σημερινή συγκινητική ακολουθία, ο Πατριάρχης Θεόδωρος την αφιέρωσε στον μακαριστό πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη που έχασε τη ζωή του από επιπλοκές του κορονοϊού πριν από 11 μόλις μέρες. 

Στη Δοξολογία για την εθνική εορτή, όπου συμμετείχαν ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος και ο επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, παραβρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μάρω Φορμόζη, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου, του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας Βύρωνας Βαφειάδης, η Β΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Μαίρη Παυλίδου και άλλοι επίσημοι. 

Στο Κάιρο, η Δοξολογία για το «ΟΧΙ» τελέστηκε στον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, από τον πατριαρχικό επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού. Ο Έλληνας πρέσβης Νίκος Γαριλίδης έδωσε το τιμητικό «παρών» και διάβασε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κώστα Βλάση (όπως ανέγνωσε και ο γενικός πρόξενος της Αλεξάνδρειας), παρουσία του Έλληνα προξένου στο Κάιρο Αχιλλέα Μπική, της αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης Σωτηρίας Μπέτα, του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλη Γκρουνστέιν και άλλων επισήμων. 

Διαβάστε επίσης »