Στην Ελλάδα βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Χάικο Μάας όπου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αμφότεροι έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Εκτιμάται ότι πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Tι είπε ο Μάας πριν πετάξει για Αθήνα
Ο Χάικο Μάας είχε φροντίσει να στείλει το… μήνυμά του από το Βερολίνο, αφού πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και την Άγκυρα (όπου θα συναντήσει μόνο τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου), ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις και να υπάρξει διάλογος.
Λίγο πριν πετάξει για Αθήνα, ο Χάικο Μάας είχε ζητήσει τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν, είπε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες πως σκοπεύει να μεσολαβήσει για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία.
Τόνισε δε το ιδιαίτερο βάρος που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάικο Μάας έκανε την εξής δήλωση πριν αναχωρήσει για την Αθήνα: Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ.
Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Διαβάστε επίσης »