ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 01/12 Ο πόλεμος και ο Μίλτος: Η Ιφιγένεια συνεχίζει τη δράση της στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας, ο Μίλτος έρχεται αντιμέτωπος με τη φρικαλεότητα του πολέμου και οι οικογένειές τους στην πατρίδα κινδυνεύουν.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 01/12: Ο πόλεμος και ο Μίλτος!

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στα Βαλκάνια είναι σε κομβικό σημείο. Ο Ζαχάρωφ είχε αποφασίσει να στείλει και πάλι τον Μίλτο στη Ρωσία, όμως το ξέσπασμα των Βαλκανικών αλλάζει τα σχέδια όλων. Η Ιφιγένεια, ως σπουδάστρια, οργανώνει στο πανεπιστήμιο εράνους και μοιράζει προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της Ελλάδας.

Ο Μίλτος, με τη σειρά του, αποφασίζει, παρά τις αντιρρήσεις και τους φόβους της Ιφιγένειας, να καταταγεί στον ελληνικό στρατό, για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. «Μην πάς, σε παρακαλώ. Μείνε εδώ», τον ικετεύει κλαίγοντας. «Η πατρίδα με χρειάζεται. Δεν γίνεται τώρα εγώ να κάνω πίσω.

Ολοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη», της απαντάει και δεν αλλάζει γνώμη όσο κι αν εκείνη τον παρακαλάει.

Την απόφαση αυτή την ανακοινώνει και στον Ζαχάρωφ. «Τι πάς να κάνεις; Να τινάξεις την καριέρα σου στον αέρα;» του λέει αλλά εκείνος είναι αμετάπειστος.

Μίλτος και Ιφιγένεια περνούν τις τελευταίες ώρες πριν την αναχώρησή του μαζί, «θα σε περιμένω όσο χρειαστεί. Να γυρίσεις γερός», του λέει, «θα σε έχω συνέχεια στο μυαλό μου», της υπόσχεται. Η ημέρα που ο Μίλτος θα φύγει για το μέτωπο του πολέμου έρχεται. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 01/12/19

Επιβιβάζεται στο τρένο και η Ιφιγένεια είναι εκεί για να τον αποχαιρετήσει με δάκρυα στα μάτια. Η καρδιά της χτυπά δυνατά όλο αγωνία για το άγνωστο μέλλον και προσεύχεται ο αγαπημένος της να είναι καλά εκεί που πάει.

Η Ιφιγένεια δεν σταματά τη δράση της στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας. Μάχεται κι εκείνη από την πλευρά της για ισονομία και ισοτιμία, και βάζει το δικό της λιθαράκι στον αγώνα. Είναι μάχιμη και η στάση της αυτή ενοχλεί τους Τούρκους, που γνωρίζουν τα πάντα.

Η κοπέλα δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι πράξεις της θα έχουν αντίκτυπο στην οικογένειά της πίσω στην πατρίδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην οικογένεια Παυλίδη. Η συμμετοχή του Μίλτου στον A’ Βαλκανικό Πόλεμο από τιs τάξεις του ελληνικού στρατού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους δικούς του.

Και οι δύο οικογένειες αντιμετωπίζουν την οργή και την εκδικητική μανία των Τούρκων. Ο Καρτάλ Μπέης μάλιστα προειδοποιεί τον Μιχάλη Νικολαΐδη να μιλήσει στην κόρη του και να την πείσει να σταματήσει όλα όσα κάνει κατά της Τουρκίας που τους έχει… φερθεί τόσο καλά.

αράλληλα ο Καρτάλ Μπέης δεν σταματά με λύσσα να ετοιμάζει το έδαφος για να λάμψει η… νέα Τουρκία και γίνεται πιο αδίστακτος απο ποτέ. Ο Μίλτος στο μέτωπο για πρώτη φορά βλέπει κατά πρόσωπο τη σκληρότητα του πολέμου.

Η κατάσταση είναι απερίγραπτη και για πρώτη φορά συνειδητοποιεί αυτά που του έλεγε ο αδελφός του ο θέμης, που είχε βρεθεί κι εκείνος στα χαρακώματα. Τα βράδια γράφει γράμματα στην Ιφιγένεια, που περιμένει με λαχτάρα νέα του και αγωνιά για την τύχη του. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 01/12/19

Στην πατρίδα, η μητέρα του Ευγενία και ο πατέρας του Γιώργος ανησυχούν πολύ τόσο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με τον κίνδυνο να παραμονεύει παντού, όσο και για τη ζωή του γιου τους.

Η μόνη τους χαρά είναι το νέο της εγκυμοσύνης της Βασιλικής.

Ο Μίλτος συνεχίζει να μάχεται με σθένος στην πρώτη γραμμή μαζί με τους συμπατριώτες του. Η μοίρα όμως θα τον φέρει απέναντι σε ένα πρόσωπο που δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα βρεθούν αντίπαλοι.

Ο νεαρός στρατιώτης θα σταθεί μπροστά στην κάννη ενός όπλου με τη ζωή του να κρέμεται από μια κλωστή. Το όπλο δεν το κρατάει ο οποιοσδήποτε αλλά ο παιδικός του φίλος Κερέμ, που είναι πια αξιωματικός του οθωμανικού στρατού. Και οι δυο τους συγκλονίζονται από αυτήν τη στιγμή.

Για την αρχική σελίδα « Το Κόκκινο Ποτάμι » πατήστε ΕΔΩ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 01/12: Ο πόλεμος και ο Μίλτος!

Διαβάστε επίσης »