Το «Καστελλόριζο» στο ΘΕΜΑ Radio 104,6

Την Κυριακή το μεσημέρι στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» με τον Νίκο Θρασυβούλου.

Ο πηγαίος Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει ένα ολοκαίνουριο τραγούδι για το «Καστελλόριζο» σε μουσική του Μανώλη Καρπάθιου και σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη.

Το καινούριο και ιδιαίτερο τραγούδι θα περιλαμβάνεται σε ένα άλμπουμ με πυρήνα μουσικές και τραγούδια του όμορφου και κομβικού Ακριτικού νησιού μας.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση από τον οργανισμό «Πολυηχίες» εξειδικευμένο στον τομέα της ελληνικής παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής.

Σε αυτή συναντιούνται αξιόπιστοι ερμηνευτές που αποδίδουν πιστά το χρώμα και το ήθος των τραγουδιών του Καστελλόριζου όπως ο Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης Γρηγόρης Νταραβάνογλου, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρίνα Μανωλάκου, ο δεξιοτέχνης του ταμπουρά και μουσικοδιδάσκαλος Γιάννης Μεγαλούδης, η σολίστ στο κανονάκι και ικανή τραγουδίστρια Ζωή Μήλιου.

Ψυχή της έκδοσης, ο Καστελλοριζιός Γιώργος Καραβέλατζης που τραγουδά, παίζει και κατευθύνει την εργασία στη σωστή κατεύθυνση. Μουσικοί και τραγουδιστές, δωδεκανήσιοι μύστες του ύφους της περιοχής.

Ενταγμένο στην ευρύτερη δωδεκανησιακή παράδοση το Καστελλόριζο παρουσιάζει πλούτο τραγουδιών δομημένων πάνω στους τρόπους της Αρχαίας και στην οκτώηχο της Βυζαντινής μουσικής. Τραγούδια του γάμου, της αγάπης, του Ακριτικού έπους, παραλογές, κάλαντα, μοιρολόγια, διανθίζουν την έκδοση.

Την μουσική επιμέλεια της όλης εργασίας που φέρει τον τίτλο «Καστελλόριζο – Μια στάλα φως μες το Αιγαίο» έχει ο Δωδεκανήσιος μουσικοσυνθέτης Μανώλης Καρπάθιος.

Ο τελευταίος γράφει ειδικά για το Καστελόριζο το πρωτότυπο ομότιτλο τραγούδι σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, το οποίο και ερμηνεύει, όπως αναφέραμε ο πηγαίος Μανώλης Μητσιάς. Σημειώνουμε πως οι δύο δημιουργοί και ο ερμηνευτής συνδέονται με τον κύκλο τραγουδιών «Συγγνώμη, Πόλη μου» που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group.

Οι τρεις συνεργάζονται ξανά, σε μια ακόμη ιδιαίτερη συγκυρία, τώρα, όπου το παλιό συναντά το καινούριο με γνώμονα την ανάδειξη του νησιού, των ιδιαιτεροτήτων και της ζωτικής σημασίας του για τον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Η ηχογράφηση θα ενσωματωθεί μέσω δίσκου cd σε βιβλίο που θα περιέχει μουσικολογικά και λαογραφικά σχόλια, τα ποιητικά κείμενα των τραγουδιών, νότες σε βυζαντινή παρασημαντική, φωτογραφικό υλικό, αναφορές σε πρόσωπα και σημαντικά γεγονότα.

Η έκδοση, που πραγματοποιείται με την αρωγή της Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, θα περιλαμβάνει και Αγγλική μετάφραση για τους Καστελλοριζιούς της Αυστραλίας που αποτελούν πολυπληθέστατη εστία Καστελλοριζίων.

Η ομορφιά δεν έχει όριο
Αν έχεις δει το Καστελόριζο
Του κόσμου όλου πιο ωραίο
Μια στάλα φως μες το Αιγαίο

Η εκπομπή «Αυτοπροσώπως» με τον Νίκο Θρασυβούλου, μεταδίδεται το Σάββατο και την Κυριακή απ’ τις 12 έως και τις 2 το μεσημέρι.

Ο Νίκος Θρασυβούλου είναι βαθύς γνώστης των καλλιτεχνικών θεμάτων, χαίρει της εκτίμησης ανθρώπων της μουσικής, του θεάτρου, της συγγραφής και γενικότερα των τεχνών.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, από τις 12.30 και μετά, «καλεσμένοι» του ο Κώστας Μπαλαχούτης και ο Μανώλης Καρπάθιος και μαζί τους το ακυκλοφόρητο «Καστελλόριζο» με το Μανώλη Μητσιά.Διαβάστε επίσης »