Της TERINA HINE για την σελίδα του αντιπολεμικού κινήματος Stop the War Coalition του Ηνωμένου Βασιλείου

Από το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πουλήσει όπλα αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών στα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου. Η κυβέρνησή μας έχει πωλήσει όπλα σε 35 από τις 48 χώρες που χαρακτηρίστηκαν από το Freedom House, ένα ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, ως ανελεύθερες.

Η κυβέρνησή μας ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μόλις τον Μάρτιο ο Dominic Raab, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, έδωσε την υποστήριξή του στην παγκόσμια κατάπαυση του πυρός του ΟΗΕ. Ενώ διεκδικούσε τέτοιες λεπτότητες, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να εξάγει όπλα πολέμου, βοηθώντας στην ενίσχυση και τη διατήρηση των συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πωλήσει πυραύλους, πολεμικά αεροπλάνα, βόμβες, σφαίρες, εκρηκτικά και ατελείωτες προμήθειες όπλων – πολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, τουφέκια και πιστόλια. Πουλήσαμε στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κίνα και εξάγαμε όπλα κατά των ταραχών, δακρυγόνα και ασπίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τις τελευταίες ημέρες η χρήση τέτοιου εξοπλισμού κατά άοπλων διαδηλωτών έχει τη μαρτυρία από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις όπλων που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου δείχνουν ότι το 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο πώλησε όπλα αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών σε καταπιεστικά καθεστώτα. Αυτό συγκρίνεται με £310 εκατ. το 2018 – που αντιπροσωπεύει αύξηση πάνω από 300%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησή μας βάζει το κέρδος πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης προήλθε από τη Μέση Ανατολή: Το 2019 ήταν ένα επικερδές έτος όσον αφορά τις συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Σαουδική Αραβία να αντιστοιχεί περίπου στο 50% όλων των πωλήσεων όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία δεκαετία. Ο αντίκτυπος αυτού του εμπορίου είναι προφανής. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι απλά ένα βάναυσο καταπιεστικό καθεστώς προς τον ίδιο της τον πληθυσμό – σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, καταγράφηκε το 2019 ο αριθμός ρεκόρ εκτελέσεων (184). ο πόλεμος στην Υεμένη έχει οδηγήσει σε στοχευμένες επιθέσεις νοσοκομείων και κηδειών, αποδεκατισμό του συστήματος υγείας και των υποδομών, και πάνω από 100.000 σκοτωμένους ανθρώπους. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο με πάνω από 11 εκατομμύρια παιδιά να χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια.

Αν και η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) κατάφερε νίκη ορόσημο το καλοκαίρι του 2019, καθιστώντας παράνομη την χορήγηση συμβάσεων εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού από την κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία, οι πωλήσεις συνεχίστηκαν. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 η τότε υπουργός Εμπορίου, Liz Truss, παραδέχθηκε ότι από τότε που εκδόθηκε η απόφαση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραβιάσει τρεις φορές την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Εξαγωγών Όπλων διαλύθηκε για τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Όταν η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου αμφισβήτησε την Truss το περασμένο φθινόπωρο, η συζήτηση για το εμπόριο όπλων διήρκεσε μόλις ένα λεπτό.

Χάρη σε αυτή την έλλειψη κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα όπλα που κατασκευάζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον βομβαρδισμό της Υεμένης και αλλού. Τον Απρίλιο, η BAE Systems εξακολουθούσε να χορηγεί προμήθειες και εξοπλισμό για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντας στο συνασπισμό να ξεκινήσει πάνω από 100 αεροπορικές επιθέσεις στις αρχές Μαΐου.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στην κυβέρνησή μας τη συνενοχή της στην εξαγωγή όπλων πολέμου, συγκρούσεων και αστάθειας προς όφελος δεσποτικών καθεστώτων. Τώρα είναι η ώρα να εμμείνουμε στην πίεση και να επιμείνουμε ώστε οι κατασκευαστικές μας βιομηχανίες να περάσουν από τις πολεμικές στις ειρηνευτικές βιομηχανίες.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διαβάστε επίσης »