– Τι υποστηρίζει η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με επιστολή προς τον Κ. Χατζηδάκη

Του Νάσου Χατζητσάκου

Λάθη στον επανυπολογισμό που έγινε στις κύριες συντάξεις, την 1η Ιανουαρίου του 2019 με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου», σε βάρος 600.000 δικαιούχων διαπιστώνει το Ενιαίο Δϊκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζοντας ότι, λόγω της μη ορθής εφαρμογής του σχετικών διατάξεων, δεν καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ ποσά της τάξης των 576.000.000 ευρώ.

Συνταξιούχοι: Ζητούν 576χιλιάδεςχιλιάδες ευρώ λόγω λαθών στον επανυπολογισμό του 2019

Όπως αναφέρει η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ σε επιστολή την οποία έστειλε σήμερα, Δευτέρα 26 Απριλίου ’21, στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, «σε συνέχεια των επιστολών μας προς τους πρώην υπουργούς Εργασίας κα Ε. Αχτσιόγλου, κ. Ι. Βρούτση και εσάς για άλλη μια φορά ενημερώνουμε για το τεράστιο θέμα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Μιλάμε φυσικά για τον επανυπολογισμό του 4387/2016 με ισχύ από 1/1/2019 “επανυπολογισμός κύριων συντάξεων”».

Μετά από μελέτες και διαπιστώσεις του ΕΝΔΙΣΥ προκύπτει ότι σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 600.000 άτομα, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους δεν λήφθηκαν υπόψη τα εξής:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν είχε συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της σύνταξής τους πριν το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο νόμος 4387/2016 την συμπεριλαμβάνει ως προς τον επανυπολογισμό.

Δ) Συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

«Κύριε Υπουργέ, προχωράτε στον δεύτερο επανυπολογισμό των συντάξεων πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση» αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζητδάκη το ΕΝΔΙΣΥ τονίζοντας προς τον υπουργό ότι «αν προχωρήσετε το αποτέλεσμα θα είναι εικονικό, λόγω των τεράστιων παραλείψεων στην εφαρμογή του 4387/16».

«Ζητάμε άμεσα να διορθωθεί ο επανυπολογισμός σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα», καταλήγει το ΕΝΔΙΣΥ στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης »