Συντάξεις ΝΕΑ : ΟΓΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ , Αναδρομικά , ΕΦΚΑ εισφορές, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πότε θα δοθούν.

Ειδήσεις: Αρκετά ερωτηματικά έχουν προκύψει μετά την απόφαση-σταθμό του ΣτΕ για την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών στους συνταξιούχους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Τα αναδρομικά ξεκινούν από 660 ευρώ και ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και έρχονται με πολλές ταχύτητες και σε δόσεις για τους συνταξιούχους.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Ο προσανατολισμός του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει με νομοθετική ρύθμιση οριζόντια λύση στο μείζον ζήτημα, ανεξάρτητα από το ποιοι συνταξιούχοι έχουν ασκήσει αγωγές και ποιοι όχι.

Στόχος είναι να υπάρξει ισονομία αλλά και να αποφευχθεί ένα νέο μπαράζ προσφυγών, καθώς μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ίδιος ο ΕΦΚΑ, είναι σαφές πως τα αναδρομικά του 11μηνου που μεσολαβεί ανάμεσα στον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016 μπορούν να διεκδικήσουν πλέον όλοι οι συνταξιούχοι.

Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, ο ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και βεβαίως η κυβέρνηση έχουν στην διάθεση τους τις σαφείς απόψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα ερωτήματα που έθεσαν προς κρίση. Κατά την άποψή μου η ουσία της διάγνωσης είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και υπ’ αυτή την έννοια θα πρέπει πολύ γρήγορα να αναμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου για τον τρόπο συμμόρφωσης προς τα κριθέντα από το Συμβούλιο Επικρατείας, δηλώνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, τ. εκδότης του περιοδικού Νομοθεσία – ΙΚΑ στο Έθνος.

Όλες οι προεκτάσεις της βαρυσήμαντης απόφασης του ΣτΕ είναι στο τραπέζι και συνεκτιμώνται, καθώς η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους έχει σημαντικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμο, σε μια χρονιά μάλιστα που οι τρύπες στα έσοδα και τα ελλείμματα διευρύνονται λόγω της πανδημίας.

Αναδρομικά 2020: Θρίλερ με τους Δημόσιους Υπάλληλους!

Και αν η απόφαση κάλυψε τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η νέα δικαστική απόφαση καταλαμβάνει τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες). Για τις συντάξεις του Δημοσίου αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται και αντίστοιχη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε μελλοντικά να μπουν και οι κύριες συντάξεις του ΓΛΚ στα αναδρομικά του 11μηνου, οριστικοποιώντας τον τελικό λογαριασμό στα 3,9 δισ. ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται προς την Πέμπτη και πιθανότατα σε αυτή την φάση οι επιστροφές να αφορούν κατ αρχήν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Αναδρομικά 2020: Αποπληρωμή με δόσεις

Σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα δοθεί θα εμπεριέχει δόσεις σε βάθος ετών, τουλάχιστον για τα μεσαία και μεγάλα ποσά για να μην προκύψει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια εξόφλησης των αναδρομικών, με κυρίαρχα αυτά των ετήσιων ή εξαμηνιαίων δόσεων, σε βάθος 3 έως 5 ετών, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και οι μηνιαίες δόσεις.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής οικονομίας, ήταν η αρχική αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, με παραπομπή στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που διαχειρίστηκε τις αποφάσεις ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου με κοινό παρονομαστή για όλους τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης, ενώ ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται εντός του 2020, ώστε η σταδιακή αποπληρωμή να ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 ή από το 2021.

Στο τραπέζι υπάρχουν αναδρομικά που δυνητικά φτάνουν τουλάχιστον στα 3,9 δις. μεικτά καθώς θεωρείται λίγο – πολύ δεδομένο πως θα μπουν μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων στον λογαριασμό. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιδικάσει στους συνταξιούχους του Δημοσίου αναδρομικά με μεγαλύτερο εύρος από το 11μηνο. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του νόμου 3865/2011 ως αντισυνταγματική, περικοπή που το ΣτΕ έχει κρίνει συνταγματική.

Ορισμένες απόψεις θέτουν τα αναδρομικά των επικουρικών εκτός, με αποτέλεσμα το μεικτό κόστος να πέφτει στα 2,5 δις. ευρώ, καθώς η πιλοτική δίκη στηρίχθηκε σε ερωτήματα του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η απόφαση μόνο έμμεσα αφορά τις επικουρικές. Έγκριτοι νομικοί ωστόσο επιμένουν πως τα αναδρομικά των επικουρικών συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό, μάλιστα όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς χορηγούνταν από το επικουρικό Ταμείο και όχι από το ΓΛΚ. Με την λογική αυτή το κατ αρχήν συνολικό μεικτό κόστος διαμορφώνεται κοντά στα 3 δις. ευρώ και καλύπτει :

 • Τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα
 • Την κατάργηση των Δώρων στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα
 • Τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις επικουρικές συντάξεις
 • Την κατάργηση των Δώρων στις επικουρικές συντάξεις

Στο σχεδιασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα μικρά ποσά που διεκδικούν οι χαμηλοσυνταξιουχοι – δηλαδή όσοι εισέπρατταν το 2012 συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και έχασαν μόνο τα Δώρα των 800 ευρώ – εξετάζεται να επιστραφούν σε λίγες δόσεις, για παράδειγμα σε 1 έως 3 ετήσιες δόσεις. Σε περισσότερες δόσεις και σε βάθος 5 ή 6 ετών εξετάζεται να απλωθούν τα αναδρομικά των μεσαίων και υψηλών συντάξεων, δηλαδή όσων είχαν συντάξεις πάνω από 1.000 ή 1.300 ευρώ το 2012. Σύμφωνα με εισηγήσεις, οι επιστροφές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με ετήσιες ή εξαμηνιαίες δόσεις. Διαφορετικό σενάριο προβλέπει μηνιαίες δόσεις. Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν πως θα μπορούσε να οριοθετηθεί ένα πλαφόν ποσού στη δόση, ώστε αντίστοιχα να προκύπτει και το εύρος των δόσεων ανά συνταξιούχο.

Αναδρομικά 2020: Τα ποσά διεκδίκησης των συνταξιούχων

Σε κάθε περίπτωση, τα αναδρομικά που έρχονται είναι πολλών ταχυτήτων καθώς πολλών ταχυτήτων ήταν και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ, από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015.

Τα αναδρομικά, που ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2015 και φτάνουν έως και τις 11 Μαίου του 2016, μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις. Τα υψηλότερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για υψηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου. Αντίθετα, τα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο.

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο βασικές ταχύτητες, ανάλογα με το συνταξιοδοτικό εισόδημα του 2012 :

 • Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τα δώρα, τα οποία είχαν ψαλιδιστεί ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική.
 • Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν έξτρα μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο ψαλίδι 12% ειδικά όσοι λάμβαναν σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Στην… κούρσα των διεκδικήσεων τρέχουν:

 • 470.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι

Ανήκουν σε αυτούς που διεκδικούν τα περισσότερα, ιδιαίτερα όσοι ήταν διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί Δημοσίου κ.α.) και άνω των 60 το 2010 με κύρια σύνταξη 1.300 – 2.500 ευρώ το 2012 και υψηλή επικουρική. Από το νόμο 4051 οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν περικοπές σε κύριες άνω των 1.300 ευρώ και επικουρικές από το πρώτο ευρώ. Από το νόμο 4093 υπέστησαν περαιτέρω μειώσεις σε κύριες και επικουρικές με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ και έχασαν τελείως τα δώρα σε κύριες και επικουρικές. Τα αναδρομικά των κύριων συντάξεών τους μένει να κριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 • 1,25 εκατομμύρια πρώην μισθωτοί ΙΚΑ

Διεκδικούν περικοπές σε κύριες, επικουρικές και δώρα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ το 2012) πρώην μισθωτοί έχασαν και διεκδικούν μόνο τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών, ενώ αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν και από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

 • 420.000 συνταξιούχοι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ)

Δεδομένου ότι δεν είχαν επικουρικές ανήκουν στην κατηγορία των μεσαίων διεκδικήσεων. Ειδικά όσοι είχαν κύριες συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ έχασαν μόνο τα δώρα των 800 ευρώ και συνεπώς διεκδικούν συνολικά 800 ευρώ αναδρομικά.

 • 600.000 αγρότες του πρ. ΟΓΑ

Οι αγρότες συνταξιούχοι είναι αυτοί που διεκδικούν τα λιγότερα, καθώς έχασαν και τα λιγότερα την περίοδο του δεύτερου μνημονίου. Διεκδικούν μόνο τα κομμένα δώρα ενός έτους, τα οποία ήταν 660 ευρώ για τους δικαιούχους της ελάχιστης σύνταξης των 330 ευρώ και κλιμακώνονταν προς τα πάνω.

Αναδρομικά 2020: Αναλυτικά παραδείγματα

Επεξεργασία: Δ. Μπούρλος, δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού Νομοθεσία – ΙΚΑ & Ασπασία Παπαθανασοπούλου, δικηγόρος, ειδική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης

ΙΚΑ

ΣΥΝΤΑΞΗ500,001100,001600,002000,002500,00
ΠΕΡΙΚ. 4051————–239,69586,081003,20
ΠΕΡΙΚ. 4093————–605,001605,781859,773248,52
ΔΩΡΑ800,00800,00800,00800,00800,00
ΣΥΝΟΛΟ800,001405,002645,473245,855051,72

ΕΤΕΑΜ (επικουρική μισθωτών ιδιωτικού τομέα)

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ100,00150,00250,00350,00
ΠΕΡΙΚ. 4051——————–——————220,00466,40
ΠΕΡΙΚ. 4093——————–——————110,00264,33
ΔΩΡΑ200,00300,00500,00700,00
ΣΥΝΟΛΟ200,00300,00830,001430,73

ΔΗΜΟΣΙΟ*

ΣΥΝΤΑΞΗ500,001100,001600,002000,002500,00
ΕΑΣ**—————-528,001320,002475,00
ΠΕΡΙΚ. 4051—————-239,69586,081003,20
ΠΕΡΙΚ. 4093—————-605,001605,981859,773248,52
ΔΩΡΑ800,00800,00800,00800,00800,00
ΣΥΝΟΛΟ800,001405,003173,674565,857526,72

*Μένει να κριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο

** Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει την ΕΑΣ αντισυνταγματική ενώ το ΣτΕ συνταγματική. Μένει να φανεί τι θα πει το ΕλΣυν στην νέα του απόφαση. 

ΤΕΑΔΥ (επικουρική Δημοσίου)

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ100,00150,00250,00350,00
ΠΕΡΙΚ. 4051275,00770,00
ΠΕΡΙΚ. 4093123,75308,00
ΔΩΡΑ200,00300,00500,00700,00
ΣΥΝΟΛΟ200,00300,00898,751778,00

ΟΑΕΕ

ΣΥΝΤΑΞΗ500,001100,001600,002000,002500,00
ΠΕΡΙΚ. 4051—————-239,69586,081003,20
ΠΕΡΙΚ. 4093—————-605,00802,891859,772165,79
ΔΩΡΑ800,00800,00800,00800,00800,00
ΣΥΝΟΛΟ800,001405,001842,583245,853968,99

ΕΤΑΑ

ΣΥΝΤΑΞΗ800,001100,001800,002100,002500,00
ΠΕΡΙΚ. 4051387,53663,191003,20
ΠΕΡΙΚ. 4093605,001714,241916,313248,52
ΔΩΡΑ800,00800,00800,00800,00800,00
ΣΥΝΟΛΟ800,001405,002901,773379,505051,72

ΤΡΑΠΕΖΕΣ –  ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΞΗ100,001400,001800,002100,002500,00
4051132,00387,53663,191003,20
4093500,00763,401714,241919,312165,68
ΔΩΡΑ800,00800,00800,00800,00800,00
ΣΥΝΟΛΟ1300,001695,402901,773379,503968,88
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ100,00150,00250,00350,00
4051220,00466,40
4093110,00264,33
ΔΩΡΑ200,00300,00500,00700,00
ΣΥΝΟΛΟ200,00300,00830,001430,73

Σημείωση : Για τους υπολογισμούς των περικοπών των επικουρικών συντάξεων τα παραδείγματα στηρίχθηκαν στην παραδοχή ότι για ποσό επικουρικής σύνταξης 100€, το ποσό της κύριας ανήρχετο σε ποσό έως 500,00 €,  για ποσό επικουρικής σύνταξης 150,00 €, το ποσό της κύριας ανήρχετο σε ποσό έως 1.000,00 €, για ποσό επικουρικής σύνταξης 250,00 €, το ποσό της κύριας ανήρχετο σε ποσό έως 1.400,00 € και για ποσό επικουρικής σύνταξης 350,00 €, το ποσό της κύριας ανήρχετο σε ποσό έως 2.000,00 €.

Συντάξεις ΝΕΑ : ΟΓΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ , Αναδρομικά , ΕΦΚΑ εισφορές, ΟΠΕΚΕΠΕ – Ολοκληρώνεται η παράταση για τη πληρωμή.

Την παράταση καταβολής εισφορών Ιουνίου Μη Μισθωτών έως τις 20 Αυγούστου-αποφάσισε ο e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά η απόφαση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α., αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

– του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85/τ. Α΄/12-05-2016), του Ν. 4445/2016 (ΦΕΚ 236/τ. Α΄/19-12-2016) Εφαρμοστικές Διατάξεις του πρώτου, καθώς και του υπ’ αριθμ. 8/2019 Προεδρικού Διατάγματος Οργανισμός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) (ΦΕΚ 8/τ. Α΄/23-01-2019), όπως τροποποιήθηκαν από τον Ν. 4670/2020 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄/28-02-2020).

– του άρθρου 13 παρ. 5, του άρθρου 35 και του άρθρου 36 παρ. 7 του Ν. 4670/2020.

– των άρθρων 31, 32 και 33 Ν. 4690/2020 (ΦΕΚ 104/τ. Α΄/ 30-05-2020).

– του άρθρου 38 παρ. 5 του Ν. 1836/1989.

– του άρθρου 4 παρ. 2 την περ. β΄, σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του Ν. 1545/1985.

– του άρθρου 8 της από 20/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68 Α΄).

– του άρθρου 18 της από 30/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α΄).

– του άρθρου 31 της από 13/04/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 84 Α΄).

– της από 01/05/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 90 Α΄).

– του άρθρου 13 της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4682/2020.

2. Τις υπ’ αριθμ. Δ1/οικ.10618/3816/03-03-2020 (ΦΕΚ 158/ τ. Υ.Ο.Δ.Δ./09-03-2020), Δ1/οικ. 10621/3819/03-03-2020 (ΦΕΚ 158/ τ. Υ.Ο.Δ.Δ./09-03-2020) και Δ1/12237/4347/16-03-2020 (ΦΕΚ 205/τ. Υ.Ο.Δ.Δ./18-03-2020) Αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

3. Την υπ’ αριθμ. 172776/Σ. 52933/30-07-2020 κοινή εισήγηση της Διεύθυνσης Εισφορών Μη Μισθωτών και της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών, της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών, με θέμα: Α) Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2020, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Β) Παράταση υποβολής ΑΠΔ Ιουνίου 2020 Κοινών Επιχειρήσεων για εργαζόμενους ενταχθέντες στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ & εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα ή μη επαναπρόσληψης.

4. Τις απόψεις των μελών.

5. Τη σύμφωνη γνώμη των μελών με την εισήγηση της Υπηρεσίας

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

Α) Την παράταση της προθεσμίας:

1) καταβολής εισφορών Ιουνίου 2020 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων (Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών) έως την 20-08-2020 και

2) υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) Κοινών Επιχειρήσεων μισθολογικής περιόδου Ιουνίου 2020 και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2020 έως την 31-08-2020 για τους:

– εργαζόμενους, που έχουν ενταχθεί τον μήνα Ιούνιο 2020 στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (άρθρο 31 του Ν. 4690/2020),

– εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλεισαν οι συμβάσεις εργασίας τους τον Ιούνιο 2020 (άρθρο 32 του Ν. 4690/2020) και

– εποχικά εργαζόμενους -χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης- που επαναπροσλήφθησαν τον Ιούνιο 2020 από εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (άρθρο 33 του ν. 4690/2020).

Β) Την άμεση επικύρωση των Πρακτικών.

Συντάξεις ΝΕΑ : ΟΓΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ , Αναδρομικά , ΕΦΚΑ εισφορές, ΟΠΕΚΕΠΕ – Τελευταίες πληρωμές.

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), κατέβαλε την Τετάρτη 1 Ιουλίου, το ποσό των 42.195.800 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) για τις αιτήσεις του 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Με την πληρωμή αυτή, ο Οργανισμός ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2019, έχοντας καταβάλλει συνολικά το ποσό των 1,98 δισ. ευρώ.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Από το συνολικό ποσό που πιστώθηκε την Τετάρτη, η πληρωμή των καθεστώτων που αναφέρονται ακολούθως, πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ήτοι:

 • 484.935 ευρώ σε 45.860 δικαιούχους της ενίσχυσης Οι δυο τελευταίες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ- ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για τη διεπαγγελματική βάμβακος
 • 1.106.451 ευρώ σε 1.277 δικαιούχους της ενίσχυσης για τη καλλιέργεια μαστίχας Χίου
 • 1.038.808 ευρώ σε 355 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
 • 245.204 ευρώ σε 803 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αίγειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
 • 2.364.372 ευρώ σε 2.541 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ

Το πόσο των 36.956.030 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για τα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ΜΝΑ, που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Οι γεωργοί μπορούν να ενημερώνονται με τους τρόπους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες αντίστοιχες ανακοινώσεις μας καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Περισσότερα από 8,6 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (https://www.opekepe.gr/el/).

Δείτε τις πληρωμές αναλυτικά εδώ

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός στις 29/06/2020 κατέβαλε σε 6.376 δικαιούχους το ποσό των 8.652.043,03 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία.

Αναδρομικά τελευταία νέα- Πληρωμή συντάξεων

ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2020 , Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ : Αιτήσεις και αποτελέσματα

Κοινωφελής εργασία , ΑΣΕΠ 2Κ : Τα τελευταία ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης »