Από την ιστοσελίδα του κινήματος Stop The War Coalition του Ηνωμένου Βασιλείου.

H παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομικές και στρατιωτικές εντάσεις. Ειδικότερα, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των hΠΑ και της Κίνας. Δεν περνάει ούτε μια βδομάδα χωρίς νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των Κινέζων και της κυβέρνησής τους. Ο Λευκός Οίκος μιλά τώρα για την Κίνα ως τον εχθρό, τον ιό της Κίνας, και απειλεί να διαρρήξει όλες τις σχέσεις με τη χώρα. Ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επειδή η κυβέρνησή του ισχυρίζεται ότι αμέλησε να μοιραστεί πληροφορίες για τον ιό στην Κίνα. Αυτό δημιουργεί το υπόβαθρο ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Αυτό το έτος, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να δαπανήσουν περίπου 1,5 δις δολάρια σε νέα στρατιωτική τεχνολογία και να ανακατευθυνθούν οι Πεζοναύτες από την καταπολέμηση ανταρτών στη Μέση Ανατολή στην αντιμετώπιση των Κινέζων στο Δυτικό Ειρηνικό.

STOP THE WAR: Οι

Αυτές οι τελευταίες προκλήσεις είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης που περιλαμβάνει αντιπαράθεση με την Κίνα σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς, τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς και να επιμένουν των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις και να προκαλούν αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν και τη Βενεζουέλα

Εκτός από το γεγονός ότι οδηγούν σε πιθανές συγκρούσεις στη Νότια Κίνα, αυτές οι πολυεπίπεδες κλιμακώσεις θα δημιουργήσουν αυξημένες εντάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι υπάρχοντες τοπικοί ή περιφερειακοί πόλεμοι θα επιδεινωθούν και είναι πιθανό να υπάρξουν νέες εξάρσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Και η Κίνα είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη με αυξανόμενες δυνατότητες όπλων. Και οι δύο έχουν πυρηνικά οπλοστάσια. Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο θα ήταν θανατηφόρα για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θα απειλούσε έναν τρίτο και πιο καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο από τον οποίο δεν θα υπήρχαν νικητές.

Οι κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, και κάποιων ηγετών των Εργατικών, να υποστηρίξουν την πολιτική του Τραμπ κατά της Κίνας πρέπει να καταδικαστούν. Κυρίως επειδή αυτό αυξάνει τον ρατσισμό που αντιμετωπίζει η κινεζική κοινότητα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Το αντιπολεμικό κίνημα είχε σημαντικό αντίκτυπο από τον πόλεμο στο Ιράκ, βοηθώντας στη δημιουργία ευρείας αντίθεσης σε ξένες επεμβάσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση κατά την οποία η Κίνα έγινε ο κύριος εχθρός των δυτικών δυνάμεων και ο Ειρηνικος το κύριο θέατρο για τις αμερικανικές δυνάμεις. Το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να αντιταχθεί στον αυξανόμενο μιλιταρισμό και ανταγωνισμό και να απαιτήσει ειρήνη και συνεργασία αντί για την κλιμάκωση αυτή.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διαβάστε επίσης »