Πατήστε ESC για κλείσιμο

thalassa - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΜητσοτάκης σε Τουρκία – Να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε…

Newsteam 0 Comments

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, κατά την παραμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η γειτονική χώρα έχει υιοθετήσει μια πολύ προκλητική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι ο ίδιος, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έτεινε χείρα φιλίας πολλές φορές, «ζητώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας για να επιλύσουμε θέματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών μας», για να συμπληρώσει: «Δείτε τι συμβαίνει με την Κύπρο, στην Λιβύη, στον Καύκασο. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή κατανόηση με την Τουρκία σχετικά με σημαντικές, στρατηγικές προτεραιότητες. Και αυτή δεν είναι μια παρατήρηση μόνο εκ μέρους της Ελλάδας. Πολλές άλλες χώρες στην περιοχή φαίνεται πως συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με τον ρόλο ταραχοποιού που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή».

Για τη στάση της ΕΕ ως προς την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές προς τη γειτονική χώρα πως υπάρχουν δύο επιλογές, της συνεργασίας και η άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα σε συνέπειες για την Τουρκία. «Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», συμπλήρωσε.

 

 

 

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ‘Αγκυρας για παραβιάσεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων στον εναέριο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ποτέ η χώρα μας δεν υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά στη σχέση της με την Τουρκία. «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά που είναι σε εκκρεμότητα με την Τουρκία και αναφέρομαι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ξεκάθαρα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και μάλιστα επανειλημμένα στα ελληνικά νησιά. Και υπάρχουν σαφή στοιχεία για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μιλάμε για ένα μοτίβο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς που μάλιστα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό που όντως έχει αλλάξει είναι η ανοιχτή πρόκληση προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.

 

 

 

«Και είμαι πολύ ανοιχτός προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η πρότασή μου είναι πολύ πολύ απλή. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε εμείς θα κάτσουμε στο τραπέζι, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τότε θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα συμφωνήσουμε πως το Διεθνές Δικαστήριο θα λάβει μια απόφαση για λογαριασμό μας. Ως κυβέρνηση, καταφέραμε να υπογράψουμε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία. Επίσης υπογράψαμε συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, αφήνοντας το δικαστήριο να λάβει την απόφαση για λογαριασμό μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Δείξαμε, λοιπόν, στην πράξη ότι μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αλλά τους κανόνες διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό θα ενθάρρυνα την Τουρκία να κάνει. Να σεβαστεί το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ορίζει ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας. Και εάν οι Τούρκοι θεωρούν πως η στάση τους είναι λογική, δεν θα πρέπει να διστάσουν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς νιώθουμε πως έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας και βεβαίως να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ωστόσο, δεν βλέπουμε στρατιωτικοποίηση της διαμάχης μας με την Τουρκία, αλλά εμμένουμε στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε. Μιλώντας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ καθώς είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία και την ιστορία να ζήσουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιώσουμε εν ειρήνη. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο λογικής συνεργασίας και να δούμε τη σχέση μας υπό το ίδιο πρίσμα.

«Φοβάμαι πως αυτό δεν θα γίνει εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Στο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες περίοδοι έντασης, ακολούθησαν όμως περίοδοι αποκλιμάκωσης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Πριν από έναν μήνα, ένας καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας, κάλεσα στον Τούρκο Πρόεδρο – και ο ίδιος ανταπέδωσε – για να εκφράσω τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Σμύρνη. Εκφράσαμε την προθυμία μας να προσφέρουμε βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από ένα σεισμό να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε γείτονες, που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στις λύσεις που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, αντί να επενδύουμε σε διαμάχες και συγκρούσεις», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με σημαντικές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις προτεραιότητές τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο ‘Αμπου Ντάμπι και δήλωσε χαρούμενος για την υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ από τις δύο χώρες.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική σχέση για την Ελλάδα με στοιχεία εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και με πολύ σημαντικά οικονομικά στοιχεία. Προς το παρόν, απλώς «ξύνουμε την επιφάνεια» της προοπτικής αυτής της συνεργασίας», επισήμανε.

Τόνισε ακόμα ότι παρά την πανδημία του Covid, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια, και μάλιστα σε διάφορους τομείς«Η Ελλάδα, βεβαίως, διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανανεώσιμη ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και την προηγμένη τεχνολογία. Η Ελλάδα είναι φυσικό διακομετακομιστικό λιμάνι για εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, οι συζητήσεις που κάνουμε με τα ΗΑΕ και με σημαντικές επενδυτικές αρχές της χώρας περιστρέφονται γύρω από πιθανές επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε όρους πραγματικού κεφαλαίου που έρχεται στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες συνεργάζονται στο πνεύμα καλών σχέσεων γειτονίας, και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, υπάρχει μια χώρα, η Τουρκία, που φαίνεται πως δεν σέβεται τους κανόνες. Ταυτόχρονα, όμως, όλες οι συλλογικές διευθετήσεις που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών -πρόκειται για μια συνεργασία «3+1»- αλλά και η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πολυμερείς συνεργασίες που δεν είναι εις βάρος κανενός και αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν να προωθήσουν και να προάγουν τέτοιου είδους σχέσεις, με στόχο την επίλυση θεμάτων προς όφελος των λαών μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις βασικές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF), δηλώνοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, η Ανατολική Ευρώπη είναι στην κορυφή της λίστας των περιοχών που μπορούν να προμηθεύσουν στην Ευρώπη με αέριο στο άμεσο μέλλον. ‘Αλλωστε στην Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο των επόμενων δεκαετιών. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε τους κοινούς μας πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως να εξασφαλίσουμε και τη μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων παραγόντων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πλήρους δυναμικής της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

8 Λέξεις Επεισόδια: Σκορπούν στην θάλασσα την τέφρα του Φοίβου – Τι θα γίνει

Newsteam 0 Comments

8 Λέξεις Επεισόδια: Ο Νικηφόρος ανακοινώνει στον Μάρκο ότι παραιτείται από την εταιρεία και του εξηγεί όλους του λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση: «Φεύγω γιατί δεν ανέχομαι πλέον να συμμετέχω σε μια εταιρεία με τις γνωστές παράνομες δραστηριότητες που εμπλέκεσαι. Μπορεί να μην έχω καμία σχέση με τα αναβολικά, αλλά μου φτάνει που το έμαθα», του λέει.

Η Ελισάβετ με τον Δημήτρη πάνε στη γνωστή ψαροταβέρνα και πετυχαίνουν εκεί τον Αιμίλιο με τη Μάγδα. Τελικά σύμφωνα με το serfare.com η αντισυμβατική αυτή παρέα τρώει μαζί και η Ελισάβετ απογοητεύεται όταν βλέπει πόσο ερωτευμένος είναι ο Αιμίλιος με τη Μάγδα. Ο Εκτορας ρωτάει ευθέως τον Μάρκο αν η παραίτηση του Νικηφόρου έχει να κάνει με τον Στηβ και ξαφνιάζεται από την αντίδρασή του.

8 Λέξεις Επεισόδια: Σκορπούν στην θάλασσα την τέφρα του Φοίβου

Στην σειρά του ΣΚΑΙ ο Ακης γίνεται έξαλλος όταν μαθαίνει ότι η σύμβαση της Βικτώριας με το υπουργείο Ναυτιλίας θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά. Την ίδια στιγμή, εξαπολύει επίθεση κατά του Μιχαήλ μέσα από το κεντρικό δελτίο του καναλιού.

Η οικογένεια Μαρόγλου σκορπάει τις στάχτες του Φοίβου στη θάλασσα και έτσι κλείνει αυτό το θλιβερό κεφάλαιο που άλλαξε τη ζωή τους για πάντα. Τέλος, στην Κέρκυρα η αδελφή της κοπέλας που βρέθηκε καμένη, συναντά τον Οδυσσέα και ζητάει τη βοήθειά του για να βρεθεί ο ένοχος που σκότωσε την άτυχη αδελφή της.

8 Λέξεις Εξελίξεις: Η παραίτηση του Νικηφόρου ανατρέπει τα δεδομένα

Για την αρχική σελίδα « 8 Λέξεις » πατήστε ΕΔΩ

Τι θα γίνει στο επεισόδιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Διάβασε το »

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ερυθρά Θάλασσα! Στους 8 ανέρχονται οι νεκροί

Newsteam 0 Comments

Τραγικός ο απολογισμός από τη συντριβή ελικοπτέρου τύπου Black Hawk της Πολυεθνούς Δύναμης Παρατηρητών στο Σινά, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών είναι οκτώ, με την πλειοψηφία αυτών να είναι Αμερικανοί.

Λίγες ώρες μετά την είδηση της συντριβής ελικοπτέρου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσα, μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο κάνουν λόγο για τραγωδία, που είχε ως αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αιτίες πίσω από τη συντριβή.

Οκτώ μέλη της Πολυεθνούς Δύναμης Παρατηρητών στο Σινά είναι τελικά ο απολογισμός από τη συντριβή ελικοπτέρου τους. Ένας Αμερικανός, μέλος της δύναμης, που επέβαινε στο ελικόπτερο, τραυματίστηκε.

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» επικαλείται πηγή της Πολυεθνούς Δύναμης που τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι η συντριβή ήταν κάτι άλλο εκτός από ατύχημα».

Η ίδια πηγή τονίζει ότι η συντριβή έλαβε χώρα κοντά στο νησί Τιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, και όχι στη Χερσόνησο του Σινά, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Seven military members of a peacekeeping force in Egypt, including five Americans, were killed when a helicopter crashed in the southern Sinai Peninsula https://t.co/XYLJCxk4wk

— CNN (@CNN) November 12, 2020

Η Πολυεθνής Δύναμη στον ιστότοπό της αναφέρει ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν 9 μέλη που πραγματοποιούσαν «αποστολή ρουτίνας». Τα θύματα είναι έξι Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Τσέχος.

Η Πολυεθνής Δύναμη (MFO – Multilateral Force and Observers) αναπτύχθηκε για την παρακολούθηση της αποστρατιωτικοποίησης του Σινά βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Διαθέτει 1.154 μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από 12 άλλες χώρες, καλύπτοντας μία έκταση άνω των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Σινά. Περίπου 452 μέλη της διεθνούς δυναμης είναι Αμερικανοί.

Διάβασε το »

Μυϊκές κράμπες. Αιτίες και πρόληψη. Tι να κάνετε αν σας πιάσει κράμπα στην θάλασσα;

Newsteam 0 Comments

Η έντονη άσκηση, ο αθλητισμός, η γυμναστική αλλά και οι καθημερινές δουλειές που συχνά απαιτούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα είναι οι αιτίες που προκαλούν τις επώδυνες μυϊκές κράμπες. Επίσης το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου πολλοί παθαίνουν συχνές κράμπες.

Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Κράμπα cramp είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι μύες βρίσκονται σε συνεχή και επώδυνη σύσπαση. Μπορεί να αφορά έναν μυ, αλλά μερικές φορές και ολόκληρη ομάδα συναγωνιστών μυών.

Οι κράμπες συνήθως επηρεάζουν τις γάμπες, τους μηρούς, την κοιλιά.

Οι μύες που είναι συνήθως επιρρεπείς είναι:

• Οι οπίσθιοι κνημιαίοι (γαστροκνήμιος- υποκνημίδιος).

• Οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος – ημιτενοντώδης – ημιυμενώδης).

• Οι καμπτήρες των δακτύλων του άκρου ποδιού και χεριού.

• Οι ορθοί κοιλιακοί.

• Οι μύες στην περιοχή του λαιμού (στερνοκλειδομαστοειδής).

• Οι μύες στην περιοχή της πλάτης (τραπεζοειδήδρομβοειδής – ανελκυστήρας της ωμοπλάτης).

• Γενικά οι μύες που σηκώνουν βάρη (ραχιαίοι).

Έχει διαπιστωθεί ότι:

• Η μυϊκή σύσπαση συμβαίνει άλλοτε απότομα και άλλοτε προειδοποιεί.

• Είναι συνήθης κατά τον ψυχρό καιρό ή μέσα στο νερό. Ξαφνικό ψύχος ή απότομη υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνα για την κράμπα.

• Οι συνθήκες μιας δίαιτας και η χειροτέρευση της τοπικής κυκλοφορίας, με στενά ρούχα ή με ελαστική επίδεση, ευνοούν την πρόκληση κράμπας.

• Η υπερκόπωση δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κράμπας

• Επίσης, συμβαίνει συχνά ύστερα από απότομες κινήσεις και παρατεταμένη προσπάθεια (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων).

• Παρατηρείται σε αθλητές που κάνουν χρήση αλκοόλ και καφέ. Παρουσιάζεται περισσότερο σε άτομα που διακατέχονται από άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση.

• Η συγκέντρωση καματογόνων ουσιών στον οργανισμό (π.χ. γαλακτικό οξύ) ή η έλλειψη ηλεκτρολυτών (χλωριούχα) φαίνεται ότι δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για κράμπα.

Η αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Αν σας πιάσει κράμπα, προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι σας στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνοντας συγχρόνως απαλό μασάζ στην περιοχή.

2. Μπορείτε να προλάβετε τις κράμπες αν κατά τη διάρκεια της μέρας ή πριν πέσετε για ύπνο κάνετε λίγη γυμναστική. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε κάποιες διατάσεις ή στατικό ποδήλατο για λίγα λεπτά ή να τεντώσετε τη γάμπα σας πιάνοντας τα δάχτυλα του ποδιού σας, τραβώντας τα προς τα πάνω και κρατώντας όσο μπορείτε το πόδι σας σε ευθεία.

3. Η θερμότητα επίσης προλαμβάνει τις κράμπες. Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα πάνω στη γάμπα σας για 10 λεπτά πριν ξαπλώσετε ή σκεπαστέ τα πόδια σας ελαφρά με μια κουβέρτα.

4. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Και τα δύο έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών. Το ασβέστιο βοηθά στη συστολή και το μαγνήσιο στη διαστολή τους, οπότε η διαταραχή της ισορροπίας των δύο συστατικών μπορεί να διαταράξει και τη λειτουργία των μυών. Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια και τα όσπρια.

5. Ένα άλλο συστατικό του οποίου η έλλειψη φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση τους είναι το κάλιο. Γι’ αυτό προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά, όπως το λάχανο, τον αρακά, το καλαμπόκι, τις πιπεριές και τις πατάτες αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως τις μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.

6. Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά και νάτριο, καθώς η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται να αποτρέπει τις κράμπες.

7. Αν οι κράμπες επιμένουν, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας καθώς μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρότερης κατάστασης που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, όπως προβλήματα στο κυκλοφορικό, προβλήματα μεταβολισμού ή ορμονικά κ.λ.π.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από τη σωματική άσκηση και συμμετοχή σε σπορ

• Αποφυγή αφυδάτωσης. Η λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα κατά τις ασκήσεις που γίνονται σε ψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλουν στην πρόληψη των κραμπών

• Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενες κράμπες κατά τον ύπνο, είναι πιθανόν ο γιατρός μετά την αξιολόγηση του ασθενούς να αποφασίσει ότι πρέπει να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά.

Διατροφικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε τις κράμπες είναι:

Μπανάνα ή κάτι αλμυρό: Αν οι κράμπες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε μία μπανάνα ή κάτι αλμυρό και πιείτε νερό. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 450 mg κάλιο που καταπολεμά τις κράμπες. Το αλάτι επίσης βοηθά στην αποκατάσταση του νατρίου στο σώμα.

Χυμός καρότου: Ο χυμός δύο καρότων το πρωί θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα. Το καρότο περιέχει 20 φορές περισσότερα α και β-καροτένια από τα άλλα φρούτα και λαχανικά, αλλά διαθέτει άφθονα και μεταλλικά άλατα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) που χρειάζεται ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τις κράμπες.

Κράμπα στην θάλασσα:

Αν πάθετε την κράμπα ενώ κολυμπάτε στα βαθιά, μην πανικοβληθείτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του άλλου ποδιού σας να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. 

Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτια θέση και όλα θα πάνε καλά.

 Όταν με το καλό βγείτε στην παραλία, κάντε διατάσεις στο σημείο που έχει πάθει κράμπα ή κάντε ελαφρύ μασάζ.

 Τέλος πιείτε πολύ νερό για να ενυδατωθείτε. Αργότερα μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν σας εκδηλώνονται κράμπες καθώς περπατάτε, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτές να οφείλονται σε μειωμένη αιματική ροή στο άκρο στο οποίο σας παρουσιάζεται η κράμπα. Η μείωση της ροής του αίματος μπορεί με τη σειρά της να οφείλεται σε προβλήματα στις αρτηρίες των άκρων όπως είναι, για παράδειγμα, οι αθηροσκλήρωση δηλαδή οι εναποθέσεις αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες των ποδιών.

Οι κράμπες είναι από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά όσοι έχουν αναιμία ή χαμηλές τιμές καλίου και νατρίου. Γενικά εκδηλώνονται πιο συχνά σε όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη καθώς δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους μυς. Επίσης διαταραχές στο ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορεί να σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες. Εκδηλώνονται ακόμη σε άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με θυρεοειδή (π.χ. υποθυρεοειδισμό). Οι νεφροπαθείς εκδηλώνουν συχνά κράμπες λόγω διαταραχής ηλεκτρολυτών που προκαλούν οι αιμοκαθάρσεις. Ακόμη διαταραχή των ηλεκτρολυτών μπορεί να επέλθει και από τη λήψη διουρητικών π.χ. για την καταπολέμηση της υπέρτασης.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com/

Διάβασε το »

Το Φατίχ άρχισε πάλι τη γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Το τουρκικό πλοίο Φατίχ έχει ξαναρχίσει τη γεώτρηση για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η χώρα έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ στις αρχές του έτους, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

«Μετά από προπαρασκευαστικές εργασίες, το πλοίο μας Φατίχ έχει ξαναρχίσει τη γεώτρηση στο πηγάδι Turkali-1 στη Μαύρη Θάλασσα. Η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες. Μπορεί να είναι καρποφόρα», έγραψε ο Φατίχ Ντονμεζ στο Twitter.

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε βρει αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα με εκτιμώμενα αποθέματα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Τον Οκτώβριο, έκανε γνωστή την ανακάλυψη πρόσθετων αποθεμάτων αερίου στην περιοχή, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο της ανακάλυψης στα 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Διάβασε το »

Άπλωσαν σημαία 104 τετραγωνικών μέσα στη θάλασσα της Σάμου (BINTEO)

Newsteam 0 Comments

Στον κόλπο Βαθέος, στη Σάμο νωρίς το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, απλώθηκε μέσα στη θάλασσα  η ελληνική σημαία, μεγέθους 104 τετραγωνικών μέτρων και… είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σήμερα στη χώρα.


Σύμφωνα με το samosvoice.gr που δημοσιεύει τις εντυπωσιακές εικόνες, με αυτό τον τρόπο τίμησαν τη σημερινή εθνική επέτειο, 80 χρόνια μετά το έπος του 1940, οι δύτες αυτόνομης κατάδυσης του Λιμεναρχείου Σάμου και του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, σε μια δράση υπό την οργανωτική υποστήριξη του δήμου Ανατολικής Σάμου, η οποία έτυχε ευρείας προβολής.

Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο διαφορετικό φέτος πλαίσιο εορτασμού, που λόγω των  υγειονομικών συνθηκών, δεν περιλάμβανε στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Αγελάδα στη θάλασσα! Δείτε πώς σώθηκε

Newsteam 0 Comments

Συγκλονιστικές εικόνες αγωνίας με την αγελάδα να προσπαθεί να κολυμπήσει!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο νησί Κοχ Λάντα, στο Κράμπι της νοτιοανατολικής Ταϊλάνδης. Ένας κτηνοτρόφος είχε μια αγελάδα σε ένα φορτηγό, το οποίο ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο φέρι μποτ.

Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, η αγελάδα, μόλις ενός έτους, τρόμαξε και το έσκασε από το φορτηγό, με αποτέλεσμα να βουτήξει στη θάλασσα.

Ο κτηνοτρόφος δεν δίστασε ούτε στιγμή και έπεσε στο νερό για να σώσει το ζώο του.

Όσοι βρέθηκαν μπροστά στο παράξενο σκηνικό, παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα για να δουν πώς θα καταλήξει. Τελικά, ο κτηνοτρόφος κατάφερε να πιάσει την αγελάδα του και να την τραβήξει προς το πλοίο. Οι επιβάτες τού έριξαν σχοινί και σώθηκαν τόσο το ζώο, όσο και ο ιδιοκτήτης του.

Διάβασε το »

Γιατι ο ερντογαν τρεμει τα ελληνικα υποβρυχια και περιμενει τους γερμανους για να τον σωσουν. τα 4 φοβητρα για τον τουρκικο στολο που αγρυπνα αρμενιζουν στο αιγαιο. ο τριψηφιος 214 και τα πληρωματα κατω απο τη ματωμενη θαλασσα

Newsteam 0 Comments

 

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Σε κρίσιμη στιγμή, με την Τουρκική οικονομία να βυθίζεται και με πολλά εχθρικά ( τουλάχιστον «στα λόγια») κράτη τριγύρω του, ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν  κλιμακώνει τις «προωθητικές» κινήσεις του και δείχνει να μην φοβάται τίποτα. Δείχνει. Αλλά στην ουσία, απειλεί τρέμοντας. Ο «σαλταρισμένος» και έντρομος πλέον Ερντογάν, τρέμει  τα ελληνικά «αόρατα» υποβρύχια . Τον «Πιπίνο», τον «Παπανικολή, τον «Ματρώζο» και τον «Κατσώνη», γνωστά ως «214» που  αποτελούν το πιο σημαντικό Ελληνικό όπλο εναντίον του , καθοδηγούμενα από τα  άριστα εκπαιδευμένα και αποφασισμένα πληρώματά τους , ένα πραγματικό φόβητρο για κάθε εχθρό και αντίπαλο που οι ναύαρχοί τού τουρκικού στόλου δεν μπορούν να δουν.

Τα τέσσερα «214» είναι ένα σημαντικό όπλο απέναντί του. Αλλά όχι μόνο «σημαντικό». Αποφασιστικό για την έκβαση της οποιασδήποτε «σύγκρουσης», μεγάλης ή μικρής. Χωρίς αυτά, ο Ερντογάν ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα Ελληνικά «αόρατα» βέλη. Μπορεί να πιέζει με κάθε παράνομο και αντισυμβατικό τρόπο, καταστρατηγώντας συμφωνίες και συνθήκες αλλά δείχνει σαν να προσπαθεί να «καθυστερήσει» μια λύση που  δεν θα του είναι συμφέρουσα. Και ταυτόχρονα, αγωνίζεται με κάθε τρόπο  να τα αποκτήσει κι αυτός και πιέζει την πρόθυμη Γερμανία να του δώσει αυτά που έχει παραγγείλει αλλά η παράδοση καθυστερεί.

Γιατί; Μόνον οι Γερμανοί το ξέρουν. Ίσως η Γερμανία να θέλει και να τα χρησιμοποιήσει ως όπλα εναντίον της Ελλάδος, όχι στο «Πεδίο της μάχης» αλλά ως φόβητρο προς την Ελλάδα την οποία και πιέζει να «καθίσει»  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προυποθέσεις. Και «κάτι» να κερδίσει για να μπορέσει να ξανασταθεροποιηθεί και στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό.

Αγωνία για τις  τέσσερις  Ελληνικές «αόρατες» αιχμές.

Ο Ελληνικός στόλος έχει συνολικά  11 υποβρύχια. Εξι παλαιότερου τύπου, ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209 και τέσσερα τύπου «214»  αθόρυβα και, επομένως, «αόρατα». Η Τουρκία, έχει ένα παραπάνω υποβρύχιο συνολικά (12), όμως όλα είναι προηγμένης γενιάς, τύπου 209. Αλλά συνεχίζει να προκαλεί, περιμένοντα τους Γερμανούς.

Η διαφορά των υποβρυχίων τύπου «214» είναι ότι φέρουν τεχνολογία που τούς επιτρέπει να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα, ούτως ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από εχθρικά ραντάρ, με  «σιωπηλό» σύστημα πρόωσης ώστε  να μη γίνονται αντιληπτά από αεροσκάφη, ελικόπτερα ή και πλοία επιφανείας.

Κι αυτό αποδείχτηκε  όταν οι Τούρκοι «έχασαν» τις θέσεις των ελληνικών υποβρυχίων, τα οποία, μάταια, αναζητούνταν επί 34 ημέρες  ενώ αυτά ήταν «μπροστά στα μάτια τους».  Λίγες ημέρες αργότερα, προκειμένου να ενισχύσουν το ηθικό τους, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν βίντεο από δήθεν εντοπισμό των ελληνικών υποβρυχίων, όταν όμως  αυτά ήταν ήδη  στην… επιφάνεια.

Τι είναι τα Ελληνικά υποβρύχια «214»

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, τα υποβρύχια τύπου «214»  έχουν μήκος 65,3 μέτρα και μπορούν να κινηθούν με 10,5 κόμβους στην επιφάνεια και 21 κόμβους σε κατάδυση.

Έχουν  ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου  από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του.

Τα Υ/Β  «214» φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ.  Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β.

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

Το προσωπικό τους αποτελείται  από 32-37 αξιωματικούς και Μόνιμους Υπαξιωματικούς  και Επαγγελματίες Οπλίτες. Μπορούν  να μεταφέρουν επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για μέχρι  50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα – λιπαντικά.

Ποια είναι τα τέσσερα υποβρύχια – φόβητρα της Ελλάδας

Το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ είναι ανοικτής θαλάσσης (Ocean Going) και σχεδιασμένο να εκτελεί επιχειρήσεις με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ενεργητικό / παθητικό εντοπισμό από μη φίλιες δυνάμεις. Έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, παρακολούθησης, επίλυσης του προβλήματος διευθύνσεως βολής και προσβολής στόχων επιφανείας και Υ/Β υιοθετώντας τεχνολογίες σύγχρονου ναυτικού πολέμου. Μπορεί  να επιχειρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα εν καταδύσει με τη βοήθεια συστήματος αναερόβιας πρόωσης .

Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, είναι το τρίτο  με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν γαλλικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως που παροπλίστηκε το 1945, λόγω παλαιότητας. Το δεύτερο ήταν αμερικανικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως κλάσης που  παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1993, οπότε και παροπλίστηκε. Το σημερινό είναι ένα συμβατικό « 214», που κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο. Την 21 Δεκεμβρίου 2010 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.

Το ΜΑΤΡΩΖΟΣ καθελκύστηκε  το Φεβρουάριο του 2014  στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ στο Σκαραμαγκά. Βρίσκονται εν εξελίξει οι εργασίες και οι εν πλω δοκιμές για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη του  στο Στόλο.

Το ΚΑΤΣΩΝΗΣ καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Σκαραμαγκά. Βρίσκονται εν εξελίξει οι εργασίες και οι εν πλω δοκιμές για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη του  στο Στόλο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Έτσι απαντούν οι πραγματικοί ηγέτες – Ο Αλ Σίσι δείχνει τα δόντια του στον Τούρκο Πρόεδρο με την άσκηση στη Μ. Θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό και το αιγυπτιακό ΠΝ θα διεξάγουν ασκήσεις με την επωνυμία “Bridge of Friendship-2020” στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με Αιγυπτίους ειδικούς, οι ναυτικές ασκήσεις αποτελούν ένα ακόμη βήμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κάιρο για την επίδειξη των δυνατοτήτων τους, σε μια ήδη “καυτή” περιοχή στην οποία η Τουρκία κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Tarek Fahmi, “οι κοινές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας  και της Αιγύπτου είναι ένα εύγλωττο σήμα για την Τουρκία, η οποία έχει αποικιακές φιλοδοξίες.

Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένδειξη από τη Μόσχα ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να εισβάλουν σε περιοχές τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για το Κρεμλίνο”.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έγιναν πιο θερμές, ειδικά μετά την υπογραφή μνημονίου ασφάλειας και ναυτιλίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο απορρίφθηκε από το Κάιρο, την Αθήνα και πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

“Η άσκηση αυτή τώρα στέλνει ένα προληπτικό αποτρεπτικό “μήνυμα” στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου”, σημείωσε ο Φάχμι.

Ο Mohammed Soliman, ερευνητής στο Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή, εκτιμά ότι η ναυτική άσκηση «Γέφυρα Φιλίας-2020», καταδεικνύει την ετοιμότητα του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού να εισέλθει όποτε κρίνει η ηγεσία του στην τουρκική ζώνη στρατηγικών συμφερόντων.

“Αυτό είναι ένα μήνυμα από το Κάιρο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη εισβάλοντας στον στρατηγικό της χώρο της Τουρκίας και στην Α.Μεσόγειο”, τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με άρθρο μας (με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε), τον Αύγουστο ο Αλ Σίσι είχε καλέσει Γερμανούς για να δημιουργήσει ένα τρομερό πολεμικό ναυτικό κατά των δυνάμεων του Ερντογάν.

Μιλάμε για τρομερά σχέδια από πλευράς Αιγύπτου και κυρίως του προέδρου της για την δημιουργία ενός ισχυρότατου πολεμικού ναυτικού με σκοπό να αντιπαρατεθεί στα αντίστοιχα τουρκικά σχέδια του Ερντογάν, που ονειρεύεται Οθωμανικά μεγαλεία και τοποθέτηση μελών της αδελφότητας στην κυβέρνηση του Καΐρου, αλλά και του Λιβάνου και της Λιβύης.

Η αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ζήτησε επιτακτικά η Αίγυπτος μεταφορά τεχνολογίας σε συνεργασία με τα αιγυπτιακά ναυπηγεία και εταιρείες, εκτός από την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αύξηση των δυνατοτήτων των στελεχών σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τις απαιτήσεις ποιότητας.

Η Αίγυπτος απλώνει και αυτή τα σχέδια της και τις φιλοδοξίες της στην Α.Μεσόγειο, με σκοπό να διακόψει καταρχήν τα τουρκικά σχέδια, και να λειτουργήσει ο αγωγός East Med, στην συνέχεια αναζητά και αυτή την δική της σφαίρα επιρροής σε Λιβύη και Α.Μεσόγειο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Μας κάνει πλάκα η φύση – Βράχος στη θάλασσα σε σχήμα πλοίου

Newsteam 0 Comments

Ένας παράξενος βράχος βρίσκεται στα ανοιχτά της Κορσικής και προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών. Ο λόγος; Το σχήμα του θυμίζει πλοίο που πλέει στη θάλασσα.

Ο σχηματισμός υπάρχει εδώ εκατοντάδες χρόνια και ένας φάρος στο ψηλότερο σημείο του βράχου συμπληρώνει ιδανικά την εικόνα, καθώς φωτίζεται όπως το φως του πλοίου ανάβει το βράδυ στο ψηλότερο σημείο του καταστρώματος.

Ο βράχος έλαβε το σχήμα αυτό μέσα στο πέρασμα των χρόνων, καθώς οι άνεμοι αλλά και το νερό διάβρωσαν διάφορα σημεία του, δίνοντάς του το σχήμα πλοίου.

Διάβασε το »

Viral: Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη – Η επίθεση λευκού καρχαρία σε φώκια κοντά στην ακτή

Newsteam 0 Comments

Viral έγινε το βίντεο, στο οποίο περαστικοί κατέγραψαν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία που… γευμάτισε στα ρηχά και πολύ κοντά στην ακτή. Το συμβάν με θύμα μια φώκια είναι από μια παραλία της Μασαχουσέτης. Ο καρχαρίας εντοπίστηκε στα ρηχά την Πέμπτη. Το βίντεο χρησίμευσε ως μια καλή υπενθύμιση ότι ενώ τελειώνει το καλοκαίρι, οι καρχαρίες συνεχίζουν να κυνηγούν τους φθινοπωρινούς μήνες. «Αυτή είναι μια άλλη καλή υπενθύμιση ότι οι λευκοί καρχαρίες κυνηγούν σε ρηχά νερά έξω από το Cape Cod και, με βάση τα δεδομένα, γνωρίζουμε ότι ο Οκτώβριος είναι ένας κορυφαίος μήνας για τη δραστηριότητα των λευκών καρχαριών έξω από το Ακρωτήριο», έγραψε το Atlantic White Shark Conservancy στο Facebook. Στο βίντεο, το νερό γίνεται κόκκινο καθώς ο καρχαρίας επιτίθεται στη φώκια.

Διάβασε το »

Πειραιάς: Ανέσυραν πτώμα άνδρα από τη θάλασσα

Newsteam 0 Comments

To πτώμα ενός 38χρονου ανασύρθηκε από τη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά, στο σημείο που βρίσκεται η πύλη Ε8.

 

 

 

Η σορός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο για νεκροψία.

 

 

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του θύματος. Η αστυνομία ερευνά το συμβάν.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Επίθεση από θάλασσα και αέρα! Οι Τούρκοι παραβίασαν 16 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι παραβίασαν και τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 16η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (2×2 F-16 και 1×2 F-4)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (1 CN-235 και 3 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 7
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 16 (13 από τα μαχητικά και 3 από Ε/Π)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις ενός ζεύγους F-16.
2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διάβασε το »

Συναγερμός στο Λιμενικό: Έρευνες για τον εντοπισμό 27χρονου που έπεσε στη θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές έπειτα από την πτώση ενός 27χρονου ναυτικού στη θάλασσα. Πρόκειται για μέλος πληρώματος δεξαμενόπλοιου, που κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στη θάλασσα, ενώ το πλοίο κινείτο στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια ανατολικά του Αγιόκαμπου Λάρισας. Το δεξαμενόπλοιο είχε ξεκινήσει άφορτο από τον Ασπρόπυργο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού, δύο παραπλέοντα πλοία, αλιευτικά σκάφη και ένα όχημα του Λιμενικού από ξηράς.

Διάβασε το »

Ψάρεμα: Δόλωσαν κοτόπουλο και το έριξαν στη θάλασσα! Δεν θα πιστέψετε τι έπιασαν

Newsteam 0 Comments

Η προσπάθειά τους να πιάσουν τεράστιο ψάρι απέδωσε καρπούς.

Και στο βίντεο θα δείτε όσα κατέγραψαν με την κάμερά τους, αφού σκοπός τους δεν είναι να πιάσουν τα ψάρια για να τα θανατώσουν, παρά μόνο για να συντηρούν το κανάλι τους στο Youtube. Ελάχιστοι, άλλωστε, θα έκαναν ό,τι θα δείτε να κάνουν στο τέλος την ψαρούκλα που έπιασαν με το κοτόπουλο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ψαράδες εντόπισαν πτώμα γυναίκας να επιπλέει στη θάλασσα – Ήταν πολύ στεναχωρημένη και δεν μιλούσε σε κανέναν

Newsteam 0 Comments

Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι ψαράδες, καθώς αντίκρισαν στο λιμάνι να επιπλέει το πτώμα της άτυχης γυναίκας στις Ράχες, κοντά στο λιμανάκι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπή, πιθανότατα από την Αλβανία ηλικίας 50 ετών περίπου, η οποία δεν ήταν γνωστή στην περιοχή.

Η γυναίκα καθόταν μόνη της, μέχρι πολύ αργά το βράδυ, σε καφετέρια της παραλίας και έπινε.

«Ήταν πολύ στεναχωρημένη και δεν μιλούσε σε κανέναν. Τη ρωτήσαμε αν θέλει κάποια βοήθεια και μας απάντησε αρνητικά…», είπε κάτοικος της περιοχής σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, που την είδε για τελευταία φορά γύρω στις 3:00′ τα ξημερώματα.

Τα πράγματά της τα είχε αφήσει εκεί που καθόταν, στις καρέκλες της καφετέριας, όπως και το κινητό της, το οποίο ήταν κλειστό. Η γυναίκα είχε πέσει στη θάλασσα με τα ρούχα της.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε. Το ένα σενάριο είναι να έκανε βόλτα στην προβλήτα από το λιμανάκι και ζαλισμένη, όπως ήταν, να έπεσε στη θάλασσα και το δεύτερο σενάριο είναι να έβαλε τέλος η ίδια στη ζωή της.

Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί το Λιμεναρχείο Στυλίδας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Δούκισσα Νομικού: Κυριακή στη θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Διάβασε το »

Δούκισσα Νομικού: Κυρακή στη θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Διάβασε το »

Νεκρή οδηγός αυτοκινήτου – Εκανε βουτιά θανάτου στη θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 35 ετών σύμφωνα με τοπικά μέσα, έχασε τη ζωή της, όταν το αυτοκίνητό της για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εξετράπη της πορείας του κι έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Το συμβάν έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Κάτω Πιτσά.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Πυροσβεστική και αμέσως έσπευσαν στο σημείο 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καθώς και κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος. Ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανάσυρσης του αυτοκινήτου από τον βυθό, και δυστυχώς όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση και το όχημα βγήκε από νερό, τα μέλη των σωστικών συνεργείων διαπίστωσαν ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν η άτυχη γυναίκα.

Ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή της ενώ διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες το αυτοκίνητο βρέθηκε στη θάλασσα.

Διάβασε το »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ! Αγνοούμενη γυναίκα βρέθηκε στην θάλασσα μετά από δυο χρόνια

Newsteam 0 Comments

Μια άνευ προηγουμένου υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κολομβία, μετά τον εντοπισμό της 46χρονης Αντζέλικα Γκαϊτάν, τα ίχνη της οποίας να υπενθυμιστεί πως είχαν χαθεί πριν από δύο χρόνια.

Την Γκαϊτάν βρήκε μέσα στη θάλασσα, ο ψαράς Ρολάντο Βισμπάλ στις 26 Σεπτεμβρίου ανοιχτά της παραλίας του Πουέρτο Κολόμπια.

Η 46χρονη είχε συμπτώματα υποθερμίας και ήταν σε κατάσταση εξάντλησης.

Μετά τη διάσωσή της η Γκαϊτάν είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε βουτήξει στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει.

Όπως είπε επί 20 χρόνια ήταν θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του πρώην συζύγου της ο οποίος την είχε αποκόψει από συγγενείς και φίλους.
Ο ψαράς που έσωσε την 46χρονη είπε ότι αρχικά την πέρασε για κούτσουρο.
Από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε η Γκαϊτάν δήλωσε μετανιωμένη για την απόπειρα να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Δόξα τω Θεώ, αναγεννήθηκα. Αν είχα βοήθεια ή μια ευκαιρία δεν θα είχα λάβει αυτή την απόφαση» είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην σύζυγός της την χτυπούσε και την έβριζε και στις δύο εγκυμοσύνες της προσθέτοντας ότι έφτασε στο σημείο να πηγαίνει τουαλέτα στον κήπο επειδή ο σύζυγός της κλείδωνε το μπάνιο.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι τους πρώτους έξι μήνες μετά την εξαφάνισή της τους πέρασε στους δρόμους πριν να βρει καταφύγιο σε ένα κοιτώνα για γυναίκες όπου και εκεί, όμως, βίωσε την κακοποίηση με τις συγκατοίκους της να της συμπεριφέρονται άθλια, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

Διάβασε το »

Γυναίκα είχε εξαφανισθεί για δύο χρόνια – Βρέθηκε ζωντανή στη… θάλασσα

Newsteam 0 Comments

Μια άνευ προηγουμένου υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κολομβία, μετά τον εντοπισμό της 46χρονης Αντζέλικα Γκαϊτάν, τα ίχνη της οποίας να υπενθυμιστεί πως είχαν χαθεί πριν από δύο χρόνια.

Την Γκαϊτάν βρήκε μέσα στη θάλασσα, ο ψαράς Ρολάντο Βισμπάλ στις 26 Σεπτεμβρίου ανοιχτά της παραλίας του Πουέρτο Κολόμπια.

Η 46χρονη είχε συμπτώματα υποθερμίας και ήταν σε κατάσταση εξάντλησης.

Μετά τη διάσωσή της η Γκαϊτάν είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε βουτήξει στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει.

Όπως είπε επί 20 χρόνια ήταν θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του πρώην συζύγου της ο οποίος την είχε αποκόψει από συγγενείς και φίλους.

Ο ψαράς που έσωσε την 46χρονη είπε ότι αρχικά την πέρασε για κούτσουρο.

Από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε η Γκαϊτάν δήλωσε μετανιωμένη για την απόπειρα να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Δόξα τω Θεώ, αναγεννήθηκα. Αν είχα βοήθεια ή μια ευκαιρία δεν θα είχα λάβει αυτή την απόφαση» είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην σύζυγός της την χτυπούσε και την έβριζε και στις δύο εγκυμοσύνες της προσθέτοντας ότι έφτασε στο σημείο να πηγαίνει τουαλέτα στον κήπο επειδή ο σύζυγός της κλείδωνε το μπάνιο.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι τους πρώτους έξι μήνες μετά την εξαφάνισή της τους πέρασε στους δρόμους πριν να βρει καταφύγιο σε ένα κοιτώνα για γυναίκες όπου και εκεί, όμως, βίωσε την κακοποίηση με τις συγκατοίκους της να της συμπεριφέρονται άθλια, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Έγκυος ήρωας βούτηξε στην θάλασσα για να σώσει τον άντρα της από επίθεση καρχαρία

Newsteam 0 Comments

Oύτε στιγμή δεν το σκέφτηκε η Margot Dukes-Eddy να πηδήξει από τη βάρκα για να σώσει τον άντρα της, Andrew Eddy, που είχε δεχτεί μόλις επίθεση καρχαρία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος, βούτηξε στο νερό όταν είδε τον καρχαρία να έχει πιάσει τον καλό της από τον ώμο.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Monroe, έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί σε μια οικογενειακή βαρκάδα στη Φλόριντα, όταν ο 30χρονος Eddy βούτηξε για να θαυμάσει τον βυθό.

Με το που έπεσε όμως από τη βάρκα, τον άρπαξε ένας καρχαρίας. Ο αστυνομικός Christopher Aguanno έγραψε στην αναφορά του, σύμφωνα με τη «Miami Herald»: «Η Dukes είδε το πτερύγιο του καρχαρία και μετά αίμα να απλώνεται στο νερό. Η Dukes, χωρίς δισταγμό, βούτηξε στο νερό και έβγαλε τον Eddy στην ασφάλεια της βάρκας».

H πεθερά του νεαρού ήταν αυτή που πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία, ζητώντας επειγόντως βοήθεια. Τον έβγαλαν αμέσως έξω και τον περίμεναν οι πρώτες βοήθειες στην παραλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Jackson Memorial Hospital του Μαϊάμι, καθώς το τραύμα του ήταν σοβαρό.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σχόλιο στο τους εκαναν γιο-γιο οι πιλοτοι μας – στο… χαντακι τουρκικο f-16 μετα απο αερομαχια με ελληνικα μαχητικα – τους ξευτιλισαμε σε θαλασσα και αερα ενω το πολιτικο συστημα εκφοβιζει τους ελληνεσ  από μακελαρης

Newsteam 0 Comments

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Τους εκαναν γιο-γιο οι πιλοτοι μας – στο… χαντακι τουρκικο f-16 μετα απο αερομαχια με ελληνικα μαχητικα – τους ξευτιλισαμε σε θαλασσα και αερα ενω το πολιτικο συστημα εκφοβιζει τους ελληνεσ 

Newsteam 0 Comments

Τελικά γιατί μας κρύβουν την αλήθεια; Για να μην στεναχωρήσουμε τους Τούρκους ή για να μην αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι οι Έλληνες;

Μεγαλύτερο ήταν το τίμημα που πλήρωσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καστελόριζου αφού εκτός από την γνωστή επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος (F-451) επί της τουρκικής Kemal Reis (F-247) κλάσης Barbaros.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την ίδια χρονική περίοδο για την ακρίβεια μερικές μέρες μετά την περίφημη επακούμβηση που θα στοιχειώνει το Τουρκικό Ναυτικό για πάντα η Τουρκική Αεροπορία απώλεσε ένα μαχητικό F-16C μετά από την αερομαχία στην οποία ενεπλάκη το τουρκικό μαχητικό με ελληνικά αεροσκάφη.

Όπως είχε δημοσιευτεί αρχικά στην ιστοσελίδα “Βελισάριος” στις 20 Αυγούστου, «ζεύγος τουρκικών F-16 επιχείρησε να παρέμβει σε άσκηση συνεργασίας Στρατού Ξηράς – Πολεμικής Αεροπορίας που διεξαγόταν στην περιοχή της Ρόδου (εκτέλεση EAY από αεροσκάφη F-4EPI2K).

Η Τακτική Αεροπορία επέτρεψε στο τουρκικό ζεύγος να πλησιάσει επαρκώς, κι εν συνεχεία αεροσκάφη F-16 από τον βορρά και από τον νότο εκτέλεσαν “τανάλια“, εγκλωβίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη στον χώρο. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους χειριστές της Τουρκικής Αεροπορίας να χάνουν την ψυχραιμία τους (ειδικά ο Νο 2 του ζεύγους), και τα ελληνικά αεροσκάφη να διασκεδάζουν γύρω τους. Η κατάσταση κατέληξε με το τουρκικό ζεύγος να προσγειώνεται στο Νταλαμάν με κατολίσθηση».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά προσγειώθηκε με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα του πιλότου να ελέγξει το μαχητικό κατά την δύσκολη και απαιτητική φάση της προσγείωσης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο πιλότος να μην μπορέσει να προσγειώσει κανονικά το αεροσκάφος και αυτό να καταλήξει εκτός διαδρόμου, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός «στο χαντάκι». Από την βίαιη αυτή έξοδο του μαχητικού από τον διάδρομο από-προσγειώσεως ο πιλότος δεν τραυματίστηκε και βγήκε σώος από το μαχητικό.

Το ίδιο όμως δεν θα μπορούσε να ισχυριστούμε και για το τουρκικό μαχητικό το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίες όπως έγινε γνωστό ήταν πέρα οικομοτεχνικής επισκευής δηλαδή το κόστος επισκευής του αεροσκάφους ήταν υψηλό και δεν άξιζε τον κόπο και τη δαπάνη για την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος αγοράς ενός μαχητικού F-16C Block40/50/50 Adv. είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν κόστισε στον Ενρτογάν μόνο τα καύσιμα των πλοίων του Στόλου του και των μαχητικών ούτε το μπάλωμα της τρύπας που η φρεγάτα Λήμνος (F-451) άνοιξε στην πλάγιο οπίσθια πλευρά της φρεγάτας Kemal Reis (F-247) αλλά και την απώλεια ενός μαχητικού αφήνοντας την Τουρκική Αεροπορία με 233 μαχητικά F-16 C/D Block30/40/50/50 Adv.

Και εις ανώτερα «φίλοι και σύμμαχοι» και εις ανώτερα να μας χαρίζεται τέτοιες στιγμές ώστε να παύσουν και οι τελευταίοι εν Ελλάδι… τουρκολάγνοι στην Ελλάδα να μας ζαλίζουν με την δήθεν ανωτερότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: defence-point.gr

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Δεν μασανε τα παλικαρια του πολεμικου ναυτικου – τριανταπεντε μερες κατω απο τη θαλασσα τα πληρωματα των υποβρυχιων μας – δεν αφησαν τους τουρκαλαδες να παρουν ανασα – οταν ερθει η ωρα θα τους στειλουν για… βυθοσκοπηση

Newsteam 0 Comments

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες από την ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό και να επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Τριανταπέντε μέρες κάτω από τη θάλασσα (ίσως και περισσότερο) έμειναν τα πληρώματα των υποβρυχίων, σε βάθος 15,5 μέτρων κάτω από τη θάλασσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε διαρκή επιφυλακή, με τα σόναρ τους να εντοπίζουν κάθε υποβρύχιο επιβουλέα των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων

Μόλις προχθές, παραμονές της ανακοίνωσης για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, διατάχθηκαν να αναδυθούν στην επιφάνεια και να επιστρέψουν στη βάση τους στο Ναύσταθμο. Τη διαταγή την εξέδωσε, πραγματικά με συγκινητικό τρόπο ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, ένα βαρύ όνομα για το Πολεμικό Ναυτικό καθότι είναι γιος του ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην περίοδο των Ιμίων. Ιδού λοιπόν τι έλεγε, μόλις προχθές ανάμεσα στα άλλα η διαταγή του αρχηγού του Στόλου προς όλα τα πληρώματα όλων των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού:

«Καλή επιστροφή. Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα. Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε σας πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας. Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν»…

Και αφού τους προτρέπει να ξεκουραστούν και να συμμαζέψουν τα πλοία τους τονίζει: «Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί». Άλλωστε αυτό που στο Πολεμικό ναυτικό ονομάζουν «πλουν κατά τοιχαρχίες» σημαίνει ότι όλοι από τον κυβερνήτη έως τον τελευταίο ναύτη είναι συνεχώς σε θέση μάχης.

Δεν είναι λίγος ο χρόνος των 35 και πλέον ημερών μέσα σ’ ένα υποβρύχιο συνεχώς κάτω από τη θάλασσα. Ακόμα και τώρα που υπάρχει μια αποκλιμάκωση στην ΝΑ Μεσόγειο και τα πολεμικά πλοία επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους, τα περισσότερα πληρώματα των φρεγατών των πυραυλακάτων, των πλοίων υποστηρίξεως, των αρματαγωγών και βεβαίως των υποβρυχίων βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δεν έχουν, όπως λένε ναύτες και αξιωματικοί, τον παραμικρό εφησυχασμό απέναντι σε έναν εξαιρετικό απρόβλεπτο γείτονα. Ειδικά για τα πληρώματα των υποβρυχίων, των αόρατων κυνηγών του Αιγαίου, όπως ονομάζουν τα υποβρύχια Type 214 (τύπος Παπανικολής) του Πολεμικού Ναυτικού.

Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης του Oruc Reis τα πληρώματα των υποβρυχίων παρέμεναν στις θέσεις τους, χωρίς καμία επαφή με τον έξω το κόσμο. Ούτε καν ανέβαιναν στην επιφάνεια, ώστε να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους προκειμένου να μην εντοπιστεί η θέση τους. Περίπου 40 άτομα πλήρωμα, σαν μια οικογένεια, κοιμόντουσαν ο ένας δίπλα στον άλλον, γιατί στα υποβρύχια δεν υπάρχουν καμπίνες ξεχωριστές για αξιωματικούς και ναύτες και μερικοί κοιμόντουσαν δίπλα από τις τορπίλες. Μοναδική τους επαφή με τον έξω κόσμο το περισκόπιο, αλλά αυτό ήταν για άλλες αποστολές…

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »