Πατήστε ESC για κλείσιμο

Tatar - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΠροκλητικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ! Ζητάει ρεσάλτο σε ελληνικά πλοία την ώρα που ο Τατάρ θέλει ολικό άνοιγμα στα Βαρώσια

Newsteam 0 Comments

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης σπεύδει να προκαλέσει εναντίον της Ελλάδας.

“Επειδή ο διοικητής της “εισβολής” ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγε», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσει να ανοίγει μέχρι να ανοίξει και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. «Στην πραγματικότητα επιδείξαμε μια ισχυρή θέληση που κανείς δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Πλέον αυτοί που αντιτίθενται στα βήματα που θα κάνουμε πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει μείνει κάτι που να λέγεται ‘δική τους αλήθεια’. Από δω και πέρα υπάρχει μια νέα συγκυρία. Δεν περιμένουμε ότι οι Ε/κ θα έρθουν σε επαφή μαζί μας σε σχέση με τα Βαρώσια. Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στην ε/κ πλευρά και οι πολίτες που ζουν στην ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου ή στη διεθνή κοινότητα, προσφεύγουν σε μιας για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους. Ο αριθμός των αιτήσεων στην Επιτροπή έφτασε μέχρι στιγμής τις 300», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η Τουρκία και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα σε αυτή την περιοχή». «Δεν θα γίνει κανένας διαμοιρασμός στον οποίο δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία και η τδβκ», ανέφερε.

Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ήταν μια κοινωνική συνάντηση. «Ήταν μια προσπάθεια να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλήσουμε και να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Φυσικά οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν. Όπως και να τις αποκαλέσετε αυτές τις συναντήσεις, είτε ‘παράμετροι ΟΗΕ’, είτε ‘συγκυρία’, είτε ‘σχέδιο’, η μόνη πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει».

Διάβασε το »

Διχοτομειται οριστικα η μεγαλονησος – προκαλει ο λυσσασμενος σκυλος του ερντογαν – ταταρ: εμεις κοψαμε το χερι σασ, παιρνοντας σας την κυπρο – λυση βασισμενη στην κυριαρχικη ισοτητα, δηλαδη των δυο κρατων

Newsteam 0 Comments

Τα αποτελέσματα λαθών δεκαετιών θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός, καθώς πλέον οδηγούμαστε από ήττα σε ήττα με ολέθριες συνέπειες.

Τα τουρκικά σχέδια για την Κύπρο  αποκάλυψε σε συνέντευξή του, ο νεοκλεγείς τουρκοκύπριος “ηγέτης” Ερσίν Τατάρ, θέλοντας να εκβιάσει την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς σε υποχωρήσεις για να αποφευχθεί η “διχοτόμηση”. Αυτό που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι όμως είναι ένας συμβιβασμός που θα οδηγήσει μαθηματική στην τουρκοποίηση όλου του νησιού.

Η πενταμερής για το Κυπριακό είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά, δήλωσε ο νέος Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν να στηρίξουν “τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων (με τον κ. Αναστασιάδη). Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η πενταμερής είναι μια ευκαιρία να θέσουν τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις τους έξω από τα παρόντα καλούπια. Όπως είπε εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι “θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/κ”.

Για τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “λέγεται ότι έχει αποσυρθεί” αλλά κατά τη γνώμη του “με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά” τους στο Κυπριακό. “Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”, ανέφερε.

“Θα προστατεύσω και τα συμφέροντα της Τουρκίας”

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί” και υπενθύμισε τα λόγια του Σοκουλού Μεχμέτ Πασά έπειτα από την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα του οθωμανικού ναυτικού που ακολούθησε το 1573 από τους Σταυροφόρους: “Εμείς κόψαμε το χέρι σας παίρνοντάς σας στην Κύπρο. Εσείς νικώντας το ναυτικό μας ξυρίσατε τη γενειάδα μας. Το κομμένο χέρι δεν αναπληρώνεται, αλλά η ξυρισμένη γενειάδα μεγαλώνει πιο άγρια”. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεράπευσε γρήγορα τις πληγές της και δημιούργησε το ισχυρότερο ναυτικό στην Μεσόγειο, ενώ οι Σταυροφορίες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της Κύπρου. “Η Κύπρος για όλες τι χώρες της περιοχής είναι σημαντική τόσο από στρατηγικής  και από εμπορικής άποψης αλλά πιο σημαντική είναι για την Τουρκία. Εάν η Κύπρος περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης λέγοντας πως “ασφαλώς ως Τ/Κ για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και το δίκαιό μας χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της, αλλά και η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη τη συμβολή των Τ/κ”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “αυτός είναι ο λόγος που ως δύο αδελφικά κράτη και άνθρωποι του ιδίου έθνους πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλά και να συνεργαστούμε. Είμαι αυτής της άποψης. Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα”.

Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε πως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας ήταν ένα σημείο καμπής. “Τώρα στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι. Απέναντι στα δικά τους βήματα κάνουμε κι εμείς βήματα”, ανέφερε. Όπως είπε “ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ερντογάν πρότεινε ένα συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) αλλά το δίδυμο Ε/Κ – Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος, μέχρι τώρα δεν απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόταση. Γιατί αυτό; Επειδή στόχος τους είναι εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας την Τουρκία και την ‘τδβκ’. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”.

“Έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό”

Για τον χάρτη που κατέθεσε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν τον έχει δει αλλά “ούτε η τότε ’κυβέρνηση’ γνώριζε γι αυτό, ούτε οι τότε ‘πρωθυπουργός’ και ’υπέξ’ τον είχαν δει”. “Ο χάρτης λέγεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά κατά τη γνώμη μου με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/Κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”.

Ερωτηθείς για την περίοδο Ακιντζί, ο νέος Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό τα οποία εγώ δεν θα τα έκανα. Δεν θα έθετα υπό συζήτηση τη συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας. Χωρίς να πάρω αυτό που θέλουμε, χωρίς να τα θέσω υπό εγγύηση, δεν θα κατέθετα χάρτη. Ακόμη και αν έφτανα στο σημείο να καταθέσω χάρτη δεν θα συμπεριελάμβανα σε αυτόν την Μόρφου και άλλους οικισμούς. Δεν θα έκανα βήματα που θα οδηγούσε τον ‘λαό’ μας ξανά στην μετανάστευση. Κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν θα έκανα λανθασμένες δηλώσεις”.

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές του στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι “εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/Κ”.

“Η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει να ζει”

Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε ότι “εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του  του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση. Ασφαλώς εν συντομία εμείς εκφράσαμε τη δική μας θέση και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του. Είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τις νέες σκέψεις μας και προσεγγίσεις μας έξω από τα παρόντα καλούπια. Κατ’ εμένα η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά. Τί θα γίνει μετά από αυτό; Η ‘τδβκ’όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ζει και θα συνεχίσει να ζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το ‘κράτος’ μας και τον ‘λαό’ μας”.

Σε ερώτηση για πίκνικ που θέλει να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η δήλωση για πίκνικ αντικατοπτρίζει την άποψή μας για το μέλλον”. “Θέλουμε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να μην είναι πλέον νεκρή πόλη και να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της χώρας μας. Αυτό φυσικά θα γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ”, είπε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι τους χαροποιεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και πως Ερντογάν τους προσφέρει ισχυρή στήριξη για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Διάβασε το »

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά Αναστασιάδης και Τατάρ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας

Newsteam 0 Comments

Tην πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σε λίγη ώρα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7μμ στην οικία της μόνιμης αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη.

Αρχικώς Αναστασιάδης και Τατάρ θα συζητήσουν μόνοι τους, ώστε χωρίς πρωτόκολλο και πρακτικά να διατυπώσουν τις προθέσεις τους. Αν και πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας κανείς δεν μπορεί αν παραβλέψει την ουσία, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει πρόθεση για σύγκληση πενταμερούς άτυπης διάσκεψης ώστε να συμφωνηθούν οι όροι κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του για επίλυση του Κυπριακού, η οποία είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει με ένταση το θέμα της Αμμοχώστου και τον τερματισμό των διαδικασιών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Από την Άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να θέσει θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, ώστε να εγκαταλειφθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να αναζητηθεί λύση δύο κρατών.

Είναι άγνωστο αν μετά τη συνάντηση θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Διάβασε το »

Η εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα και η συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων

Newsteam 0 Comments

Για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου μετά την εκλογή του Τατάρ στα κατεχόμενα μίλησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν και ερευνητής του Κυπριακού και θεμάτων ειρήνης Τόμας Ντιτς.

«Στην Κύπρο δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται λόγος για ”οριστικά”, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να έχει κανείς και πολύ μεγάλες ελπίδες. Εδώ υπάρχει ένα συνονθύλευμα από πολύ διαφορετικά συμφέροντα. Με αυτά θα βρεθεί σε τελική ανάλυση και ο Τατάρ αντιμέτωπος. Ενδεχομένως δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τον ίδιο, όσο από την Τουρκία. Επιπλέον, ακόμη και μεταξύ των οπαδών του Τατάρ, οι απόψεις για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι τόσο ενιαίες. Παρ’ ότι δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο φάκελος της επανένωσης έχει κλείσει» σημείωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Deutsche Welle.
Τουρκοκύπριος πρόεδρος από το 2015 ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας δεδηλωμένος υποστηρικτής της επανένωσης του νησιού. Και οι δικές του προσπάθειες απέτυχαν. Ποιοι είναι οι λόγοι;

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιρροή της Τουρκίας, η οποία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται επί του παρόντος για λύση. Η σημερινή κατάσταση διαφέρει ριζικά από εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 2000. Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν ήταν υπέρ μιας λύσης για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες: το ζητούμενο ήταν να περιορίσει την επιρροή του στρατού. Γι ‘αυτό το λόγο προσπαθούσε να βρει και μια λύση στο Κουρδικό Ζήτημα. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τον στρατό με το μέρος του μέσω της στελέχωσης και την αλλαγή της νομοθεσίας. Αυτός είναι ο λόγος που το ενδιαφέρον του τώρα για την επίλυση και του Κυπριακού και του Κουρδικού είναι ελάχιστο» δηλώσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν και συμπλήρωσε:

«Επιπρόσθετα, με τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου προέκυψε και ένα γεωοικονομικό ενδιαφέρον. Προς το παρόν, η Τουρκία αγνοεί λίγο πολύ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου αυτονόητο σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό Ζήτημα, και με τη συγκατάθεση της Άγκυρας. Από αυτή την άποψη, για εσωτερικούς, γεωστρατηγικούς και γεωοικονομικούς λόγους μια λύση του Κυπριακού Ζητήματος δεν είναι επί του παρόντος ελκυστική για την Τουρκία».

Τι θα μπορούσε να παρακινήσει την Τουρκία να δώσει πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου;

«Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ερευνητή του Κυπριακού και θεμάτων ειρήνης, δεν είναι η προθυμία της Τουρκίας για συνομιλίες. Το πρόβλημα είναι πώς θα διεξαχθούν. Μονίμως υπήρξαν διαπραγματεύσεις. Αλλά τελικά ναυάγησαν λόγω του ζητήματος της κυριαρχίας, δηλαδή, ποια υπόσταση θα πρέπει να έχουν τα δύο τμήματα της Κύπρου: ομοσπονδιακά κρατίδια εντός μια ενιαίας Δημοκρατίας ή δύο ανεξάρτητα κράτη. Δεδομένου ότι ο Τατάρ πιέζει για λύση δύο κρατών, μπορώ να φανταστώ ότι θα άρεσε πολύ στην Τουρκία να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις» εξήγησε.

Τι γίνεται με τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς;

«Είμαι απογοητευμένος από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Δεν νομίζω ότι προχώρησε αρκετά στις διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα του Αναστασιάδη είναι ότι το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, είναι διχασμένο στο Κυπριακό.

Το 2004 ο ίδιος υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των μελών του κόμματος. Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν κύκλοι στην Κύπρο, και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές, που έχουν συμφέρον να παραμείνει το Κυπριακό ανοιχτό – είτε από μια εθνικιστική ιδεολογία, είτε από φόβο για απώλεια επιρροής, είτε από φόβο για οικονομικές απώλειες, για παράδειγμα στον τουρισμό. Δεδομένου ότι οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν, τέτοια συμφέροντα περιορίζουν τις επιλογές τους. Υποθέτω ότι αν ο Αναστασιάδης είχε την ελευθερία κινήσεων, θα είχε βρει λύση με τον Ακιντζί» ανέφερε.

Εδώ και 46 χρόνια η Κύπρος είναι διαιρεμένη. Πόσο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για επανένωση στις δυο κοινωνίες του νησιού;

Όπως επεσήμανε ο Τόμας Ντιτς: «Επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στην οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις πολλές δικοινοτικές ομάδες. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι αυτές οι ομάδες συνεχίζουν να συνεργάζονται για την επανένωση σε πάρα πολλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να μεταφερθεί το πνεύμα αυτού του κινήματος στο σύνολο της κοινωνίας. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι έχουν μεγαλώσει γενιές που μια ενιαία Κύπρος δεν τους λέει τίποτα και για τις οποίες η επανένωση είναι μόνο λόγια. Για αυτό παραμένουν αυτοί που την υποστηρίζουν μειοψηφία. Θα ήθελα όμως να προσθέσω κάτι ακόμη: Ο Ακιντζί έχασε με μικρή διαφορά, ο Τατάρ δεν έλαβε καν το 52% των ψήφων. Μόνο μερικές χιλιάδες ψήφοι ήταν καθοριστικές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυτή η κοινωνία των πολιτών που θέλει την επανένωση. Δεν καταφέρνει όμως να κινητοποιήσει μια πλειοψηφία».

Από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974 και τη διαίρεση, τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλουν προσπάθειες για την επανένωση της. Υπήρξε πληθώρα πρωτοβουλιών, συνομιλιών – ακόμη και ένα δημοψήφισμα το 2004. Κατά πόσο είναι διατεθειμένα τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση μιας, όπως φαίνεται, μακροπρόθεσμα «παγωμένης σύγκρουσης»;

«Νομίζω ότι είναι απίθανο τα Ηνωμένα Έθνη να αποσυρθούν – ούτε σε ό,τι αφορά τους κυανόκρανους, ούτε σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Το κόστος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται από το 1963 στο νησί, είναι μεγάλο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια που δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο Κυπριακό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται συνεχώς προτάσεις να αποτραβηχτούν οι κυανόκρανοι. Η ελπίδα που συνδέεται με αυτό το βήμα είναι ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα τεθούν υπό πίεση για να βρουν λύση» εξηγεί και προσθέτει: «Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι θα μπορούσαν να προκύψουν βίαιες συγκρούσεις στην Πράσινη Γραμμή. Επίσης, δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης. Άλλωστε, δεν διαφαίνεται κάποιος παράγοντας, που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί επειδή η Κύπρος είναι κράτος μέλος. Παρά τη μεγάλη απογοήτευση στα Ηνωμένα Έθνη, νομίζω ότι σε λίγο θα ξεκινήσουν ξανά με διερευνητικές προσπάθειες. Αλλά, αυτή είναι και η αποστολή του ΟΗΕ».

Ο Τόμας Ντιτς είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν. Υπήρξε συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών της Κοπεγχάγης για την Ειρήνη (COPRI) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Είναι εκδότης των τόμων «A Different Kind of Power? The EU’s Role in International Politics» (2014) και «Cyprus: A Conflict at the Crossroads» (2009). Στο επίκεντρο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος βρίσκονται η ΕΕ ως παράγοντας της διεθνούς πολιτικής, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό.

Διάβασε το »

Νέα τουρκική πρόκληση: Σόου Τατάρ -Οκτάι στο Βαρώσι -Εντονη αντίδραση της Λευκωσίας

Newsteam 0 Comments

Νέο σόου στην παραλία των Βαρωσίων έστησε η Τουρκία καθώς την περιοχή επισκέφθηκε σήμερα, μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, ο Φουάτ Οκτάι.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης παρουσιάστηκε ως ο πρώτος φιλοξενούμενος του Ερσίν Τατάρ στην περιοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα. «Διατηρώντας την περίκλειστη πόλη, κλέβουμε από το μέλλον των παιδιών μας», δήλωσε ο Οκτάι.

«Δεν είναι σωστό να παραδώσουμε ένα μέρος όπως το Βαρώσι, που θα καθορίσει το μέλλον και θα πετύχει την οικονομική και ανάπτυξη του ψευδοκράτους, σε αρουραίους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας λέγοντας στον Ερσίν Τατάρ «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλος στο θέμα των Βαρωσίων».

Από την πλευρά του ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Οκτάι για την παρουσία του. «Με την μητέρα πατρίδα Τουρκία έχουμε εργαστεί σκληρά στην κοινή υπόθεση του Κυπριακού. Η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα μας».

 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η πρωτοβουλία για το Βαρώσι» ήταν μια σωστή απόφαση και έχει σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους, από οικονομικής πλευράς. Αυτή η κίνηση δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, γιατί θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες και αυτό θα γίνει υπό τη “διοίκηση” του ψευδοκράτους, ανέφερε.

Εντονη αντίδραση από τη Λευκωσία

Την παράνομη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδικάζουν και καταγγέλλουν, με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να αποστείλει τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδο του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. H ενέργεια αυτή του Τούρκου Αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΓΓ των ΗΕ.

Την ίδια ώρα, τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ».

Διάβασε το »

Αναστασιάδης για Τατάρ: Προσβλέπω το συντομότερο σε συνάντηση γνωριμίας

Newsteam 0 Comments

Συγχαρητήρια στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει απόλυτα σεβαστή την ετυμηγορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας. Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του γγ του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ένας εκ των φονιάδων του Τάσου Ισαάκ για την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα: Δόξα τον Αλλάχ

Newsteam 0 Comments

Ο δολοφόνος που πολιτεύεται κανονικά στο ψευδοκράτος παρότι εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ

«Δόξα τον Αλλάχ, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους». Με αυτή την ανάρτηση εξέφρασε την χαρά του για την νίκη του Ερσίν Τατάρ ο Ερχάν Αρικλί, ηγέτης του «Κόμματος Αναγέννησης» στα κατεχόμενα, το οποίο εκφράζει τους Τούρκους έποικους.

Με τον Αρικλί, ο οποίος είναι ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ το 1996 και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, είχε συναντηθεί στις αρχές της βδομάδας ο Ερσίν Τατάρ.

πηγή: Σημερινή Online 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κακα νεα! η μαριονετα του ερντογαν ερσιν ταταρ ο νεος προεδρος του τουρκοκυπριακου ψευδοκρατους – πανηγυριζει η αγκυρα

Newsteam 0 Comments

Με ποσοστό 51,74% ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί που έλαβε ποσοστό 48,26%
Νικητής με ποσοστό 51,74% αναδείχθηκε στα κατεχόμενα ο εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ, έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί, στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών» εκλογών.

Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο.

Το προβάδισμα του Ερσίν Τατάρ είχε διαφανεί ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς 61,34% των καταμετρημένων ψήφων που άρχισε μετά το κλείσιμο των καλπών στις 18.00 στο ψευδοκράτος ο Μουσταφά Ακιντζί έμενε πίσω πίσω με 48,08% και ο Ερσίν Τατάρ προηγείται με 51,92%.

H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kıbrıs Postası μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους ψηφοφόρους στα Κατεχόμενα να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας πως οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές και εξ αυτού είναι σημαντική και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην «εκλογική διαδικασία».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε στον κόσμο ένα μήνυμα που να αντικατοπτρίζει την θέληση μας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή απόφαση. Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 58% στον πρώτο γύρο των «εκλογών» και σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλό. Τονίζοντας ότι οι «προεδρικές εκλογές» δεν είναι «πρόωρες (βουλευτικές) εκλογές», κάλεσε το κοινό στην κάλπη και υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης προσέλευσης σε αυτές τις «εκλογές». Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Genç Tv, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε να είναι μέρα περηφάνιας για την τουρκοκυπριακή «δημοκρατία και βούληση» η 18η Οκτωβρίου 2020.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του δικαιώματος ο κ. Ακιντζί είπε: «Ξέρουμε ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία έγιναν γεγονότα τα οποία δεν έπρεπε να συμβούν και στα οποία αναφέρθηκα πολλές φορές αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα. Ξέρουμε ότι συνέβησαν γεγονότα που δεν έπρεπε να γίνουν, που δεν έπρεπε να συμβούν. Εύχομαι να μην ξανασυμβούν αυτά. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω και μιαν ευχή μου. Η ευχή μου είναι η εξής: Όταν ως Τουρκοκύπριοι μια μέρα γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε την 18η Οκτωβρίου 2020 εύχομαι να την θυμούνται ως μέρα περηφάνιας της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας και βούλησης. Εύχομαι να είναι για το καλό τα εκλογικά αποτελέσματα για την κοινότητά μας, το νησί μας και την περιοχή μας».

Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για να διεξαχθούν οι δύο γύροι των «προεδρικών εκλογών» στις δύσκολες συνθήκες πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, της «αστυνομίας», του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», των επιτελείων των δύο υποψηφίων και των «πολιτών» που θα ψηφίσουν.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κατεχόμενα: Νίκησε ο εκλεκτός του Τούρκου Προέδρου, Ερσίν Τατάρ

Newsteam 0 Comments

Με ποσοστό 51,74% ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί που έλαβε ποσοστό 48,26%
Νικητής με ποσοστό 51,74% αναδείχθηκε στα κατεχόμενα ο εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ, έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί, στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών» εκλογών.

Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο.

Το προβάδισμα του Ερσίν Τατάρ είχε διαφανεί ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς 61,34% των καταμετρημένων ψήφων που άρχισε μετά το κλείσιμο των καλπών στις 18.00 στο ψευδοκράτος ο Μουσταφά Ακιντζί έμενε πίσω πίσω με 48,08% και ο Ερσίν Τατάρ προηγείται με 51,92%.

H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kıbrıs Postası μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους ψηφοφόρους στα Κατεχόμενα να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας πως οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές και εξ αυτού είναι σημαντική και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην «εκλογική διαδικασία».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε στον κόσμο ένα μήνυμα που να αντικατοπτρίζει την θέληση μας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή απόφαση. Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 58% στον πρώτο γύρο των «εκλογών» και σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλό. Τονίζοντας ότι οι «προεδρικές εκλογές» δεν είναι «πρόωρες (βουλευτικές) εκλογές», κάλεσε το κοινό στην κάλπη και υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης προσέλευσης σε αυτές τις «εκλογές». Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Genç Tv, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε να είναι μέρα περηφάνιας για την τουρκοκυπριακή «δημοκρατία και βούληση» η 18η Οκτωβρίου 2020.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του δικαιώματος ο κ. Ακιντζί είπε: «Ξέρουμε ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία έγιναν γεγονότα τα οποία δεν έπρεπε να συμβούν και στα οποία αναφέρθηκα πολλές φορές αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα. Ξέρουμε ότι συνέβησαν γεγονότα που δεν έπρεπε να γίνουν, που δεν έπρεπε να συμβούν. Εύχομαι να μην ξανασυμβούν αυτά. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω και μιαν ευχή μου. Η ευχή μου είναι η εξής: Όταν ως Τουρκοκύπριοι μια μέρα γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε την 18η Οκτωβρίου 2020 εύχομαι να την θυμούνται ως μέρα περηφάνιας της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας και βούλησης. Εύχομαι να είναι για το καλό τα εκλογικά αποτελέσματα για την κοινότητά μας, το νησί μας και την περιοχή μας».

Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για να διεξαχθούν οι δύο γύροι των «προεδρικών εκλογών» στις δύσκολες συνθήκες πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, της «αστυνομίας», του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», των επιτελείων των δύο υποψηφίων και των «πολιτών» που θα ψηφίσουν.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Χαμός στα Κατεχόμενα – Άγριο ξύλο μεταξύ Τατάρ και Ακιντζί στις εκλογές του ψευδοκράτους

Newsteam 0 Comments

«Στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη τελικά θα είναι δική μας. Θα βρίσκομαι στο Προεδρικό ως εκπρόσωπός σας. Αυτή θα είναι η απάντησή μας από εκεί για όσους δεν μπορούν να το χωνέψουν. Να σεβαστείτε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» τόνισε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, μετά τα τελικά αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Εξαπολύοντας βολές προς τον Ακιντζί, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Ακούω τον Ακιντζί να κάνει δηλώσεις λες και κέρδισε μόνος του. Δεν επιθυμεί να δει τη βούληση των ανθρώπων μας, που αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις σημαντικές εκλογές, σε σημείο που δεν σέβεται ούτε τον ίδιο τον λαό του».

Από το επιτελείο του κόμματός του, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ανέφερε ότι έλαβε το 33% και ζήτησε από τον κόσμο να εργαστεί και εντός της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «και στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη θα είναι δική μας».

Ο Τατάρ τόνισε ότι ως «πρόεδρος» θα αγκαλιάσει τον «λαό», συμπληρώνοντας πως όλος ο αγώνας γίνεται για να φέρουν το ψευδοκράτος πιο μπροστά, να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για τους Τουρκοκύπριους, να δημιουργήσουν μία παραγωγική δομή, μία δομή δημοκρατική, να ακουστεί η «δίκαιη φωνή τους διεθνώς». Και όλο αυτό μπορούν να το πετύχουν ενωμένοι ως λαός, όπως επεσήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι θα φέρει τα ζητήματα των Τουρκοκυπρίων σε καλύτερο σημείο.

Ακιντζί: Και στο παρελθόν υπήρξαν παρεμβάσεις, αλλά ο τουρκοκυπριακός λαός κατάφερε να δείξει τη βούλησή του στις κάλπες
«Δεν είναι μόνο η πανδημία το αφύσικο πράγμα που ζούμε. Έχουμε βιώσουμε παρεμβάσεις πρωτόγνωρες, που πρώτη φορά τις ζούμε. Δεν υπήρχαν παρεμβάσεις και στο παρελθόν; Υπήρξαν αλλά όχι έτσι. Και παρόλα αυτά, ο τουρκοκυπριακός λαός κατάφερε να δείξει τη βούλησή του στις κάλπες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από την δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού. Ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και καλώντας τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω των οποίων διεξήχθη η προεκλογική διαδικασία, και επεσήμανε: «Εσείς δεν έχετε, άλλωστε, το δικαίωμα να πείτε “αυτός θα είναι ο πρόεδρός σας”. Εκφράζω την λύπη μου για αυτούς που υιοθέτησαν αυτήν τη στάση. Αν είναι να εκλεγείτε με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα είστε ο εαυτός σας, θα είστε κάτι άλλο και θα βρίσκεστε στη σκιά αυτών που σας έφεραν. Την ερχόμενη εβδομάδα σταματήστε τις παρεμβάσεις που βιώσαμε εδώ και εβδομάδες. Καλώ αυτούς που έχουν αυτιά και ακούν, αλλά και αυτούς που δεν ακούν, να αφήσουν το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού στα χέρια του. Ο λαός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει».

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Στις κάλπες σήμερα οι Τουρκοκύπριοι – Τα δεδομένα για Ακιντζί και Τατάρ

Newsteam 0 Comments

Οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον ηγέτη τους για την επόμενη πενταετία. Δικαιούνται να ψηφίσουν 200.000 άτομα και το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς η αποχή ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα.

Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας, πιθανόν να αυξήσουν την συμμετοχή και ίσως κρίνουν και το αποτέλεσμα, καθώς οι κινήσεις Ερντογάν, υπενθύμισαν ποιος είναι το αφεντικό στο ψευδοκράτος, το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει ως, υποτελή στην Τουρκία.

Το ψευδοκράτος, από το 1974 υφίσταται ως δήθεν οντότητα χάρη στις οικονομικές ενέσεις της Τουρκίας, η οποία ελέγχει δια της «πρεσβείας» της αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες στρατού κάθε έκφανση της ζωής των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σταδιακά μετατρέπονται σε μειοψηφία, λόγω του εποικισμού με τη μεταφορά Τούρκων από την Ανατολία. Οι μισθοί αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων καταβάλλονται από τη Τουρκία και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, πόσο μπορεί να επηρεαστεί η βούλησή τους, κάθε φορά που η Άγκυρα αποφασίζει να ανοίξει ή να κλείσει τη κάνουλα διοχέτευσης χρημάτων.

Η Τουρκία έχει τον πρώτο λόγο και στα θέματα «εξωτερικής πολιτικής», αν και το ψευδοκράτος δεν διαθέτει σχέσεις με κανένα κράτος του κόσμου, ως μην αναγνωρισμένη και παράνομη οντότητα. Ωστόσο η Τουρκία φροντίζει με κάθε ευκαιρία, να βρίσκει τρόπους να το βάζει στο κάδρο κάποιων συνάξεων έστω και ως παρατηρητή, χωρίς να έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να πείσει έστω και μία χώρα να το αναγνωρίσει. Ο μόνος που έχει διεθνή αναγνώριση, όχι όμως ως «πρόεδρος» αλλά ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι ο άνθρωπος που εκλέγεται στις λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές. Ο ΟΗΕ τον αναγνωρίζει ως διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για σκοπούς επίλυσης του κυπριακού. Αυτό και μόνο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν υπήρξε επιλογή της Άγκυρας και για αυτό τον λόγο την περασμένη πενταετία έγινε ότι ήταν δυνατόν για να υπονομευθεί, από την λεγόμενη «κυβέρνηση» η οποία βρισκόταν απέναντι του, δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί από τη Τουρκία, – όσο αυτό ήταν δυνατόν.

Οι αποτυχίες προβάλλονταν ως αποτυχίες Ακιντζί και οι επιτυχίες ως επιτυχίες του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ. Οι δύο αυτοί άνδρες σήμερα βρίσκονται απέναντι διεκδικώντας την εκλογή στη «Προεδρία» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος).

Στην… κάλπη και ο Ερντογάν

Η σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχει μετατραπεί και σε προσωπικό στοίχημα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την πενταετία που πέρασε ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με τον Μουσταφά Ακιντζί και οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αμοιβαία αντιπάθεια τους. Τυχόν επανεκλογή Ακιντζί θα αποτελέσει πλήγμα το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει επενδύσει τις ελπίδες του στον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ηγείται του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό στο ψευδοκράτος.

Αντιθέτως, ο Μουσταφά Ακιντζί, πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, έχοντας την στήριξη του μικρού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ποντάρει στους ψηφοφόρους που θεωρούν καταστροφικό τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας, ο οποίος τους έχει καταδικάσει σε διεθνή απομόνωση και οικονομική ανέχεια, η οποία έχει γίνει καταστροφική λόγω της οικονομικής κρίσης στη Τουρκία. Η εκλογή Ακιντζί στις προηγούμενες «εκλογές» αν και μούδιασε τον Ερντογάν, δεν θεωρήθηκε «κόκκινο πανί» για τις επιλογές του στο Κυπριακό. Η δύσκολη συγκατοίκησή τους, οδήγησε την Άγκυρα στην στήριξη του Τατάρ, ο οποίος αν χάσει, δύσκολα θα καταφέρει να σταθεί και στην ηγεσία του κόμματος του, αφού η λεγόμενη «κυβέρνηση» του έχει χάσει την «κοινοβουλευτική» πλειοψηφία λόγω της αποχώρησης του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από την Τουρκία και αισθάνεται προδομένος, αν και είχε υπηρετήσει σχεδόν δουλικά τις επιταγές Ερντογάν.

Απειλές στον Ανκιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί απειλές από το περιβάλλον Ερντογάν ώστε να μην είναι υποψήφιος στις σημερινές εκλογές. Όπως είπε: «Μου μεταφέρθηκε, δυστυχώς μέσω του διευθυντή του γραφείου μου, το μήνυμα ότι ‘θα ήταν καλύτερα για εσένα, την οικογένειά σου και τους δικούς σου να μην είσαι υποψήφιος’».

Ο Ακιντζί κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας για εξηγήσεις, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Η πρεσβεία της Τουρκίας στο ψευδοκράτος διέψευσε τις αναφορές Ακιντζί ζητώντας να μείνει έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση η Τουρκία

Ανοιχτοί λογαριασμοί στο β’ γύρο

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρόκειται για διαδικασία δύο γύρων, καθώς δύσκολα οποιοσδήποτε από τους υποψήφιους θα μπορούσε να αγγίξει το 50% των ψηφοφόρων. Το πιθανότερο είναι οι Ακιντζί και Τατάρ να βρεθούν απέναντι την ερχόμενη Κυπριακή, εκπροσωπώντας την Αριστερά και την Δεξιά αλλά και διαφορετικές φιλοσοφίες για την σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κουντρέτ Οζερσάι – «Κόμμα του Λαού», Τουφάν Εχιουρμάν – «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα», Σερντάρ Ντενκτάς – «Δημοκρατικό Κόμμα» και Ερχάν Αρικλί – «Κόμμα Αναγέννησης»).

Η στήριξη της Άγκυρας στον Ερσίν Τατάρ ίσως συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά ενδεχομένως θα οδηγήσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στην επιλογή στήριξης του Μουσταφά Ακιντζί. Η διαφορά που θα έχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στον σημερινό Α’ γύρο, αλλά και τα ποσοστά των υπολοίπων ίσως δείξουν από σήμερα τον νικητή της επόμενης Κυριακής.

Η Αμμόχωστος ως «δώρο»

Οι χαμηλές πτήσεις του Ερσίν Τατάρ στις δημοσκοπήσεις ανάγκασαν τον Ταγίπ Ερντογάν, να παρέμβει και σε προσωπικό επίπεδο στις εκλογές. Την τελευταία εβδομάδα εξήγγειλαν μαζί με τον Τατάρ την επαναλειτουργία του αγωγού μεταφοράς νερού από τη Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε και την παροχή γενναίας οικονομικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο το πιο σημαντικό «δώρο» του Ερντογάν στην υποψηφιότητα Τατάρ ήταν η ανακοίνωση για άνοιγμα ου παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο (Βαρώσι), το οποίο παρουσιάστηκε ως επέκταση του ψευδοκράτους και επίδειξη δύναμης απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, και τη διεθνή κοινότητα που απαιτούν τη μη ανατροπή του στάτους κβο χωρίς συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Μετά τις «εκλογές» τι;

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει εξαγγείλει πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, με επανάληψη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (Τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και δύο κυπριακές κοινότητες με την ΕΕ ως παρατηρητή). Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επανέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά καθώς για την ίδια δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λύση ομοσπονδίας και πρέπει να αναζητηθούν άλλα μοντέλα λύσης (δύο κράτη ή συνομοσπονδία). Με την Άγκυρα συμπλέει πλήρως ο Ερσίν Τατάρ, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί διαμηνύει πως η μόνο εφικτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται και στα ψηφίσματα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνεπώς, η επανεκλογή Ακιντζί θα χαλάσει το αφήγημα Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα», στην οποία περιλαμβάνει και το ψευδοκράτος.

Οι Τουρκοκύπριοι, βρίσκονται ενώπιον ενός πολύ σοβαρού διλλήματος, που έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη τους ως αυτόνομης κοινότητας ή της ουσιαστικής ενσωμάτωσης τους στη Τουρκία.

Η επίλυση του κυπριακού στην βάση ομοσπονδίας τους καθιστά αυτομάτως πολίτες της ΕΕ και τους ανοίγει παράθυρο στον κόσμο από τον οποίο είναι απομονωμένοι. Τερματίζει επίσης την πληθυσμιακή αλλοίωση των κατεχομένων με τον τερματισμό της ροής Τούρκων εποίκων, οι οποίοι μεταφέρουν μια κουλτούρα πολύ διαφορετική από αυτή των Τουρκοκυπρίων. Σε αντίθετη περίπτωση το ψευδοκράτος θα παραμένει υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, ο οποίος έχει οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μετατροπή του ψευδοκράτους σε όχημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για σκοπούς διεκδικήσεων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Διάβασε το »

Προκαλεί συνέχεια η Τουρκία – Συμφωνία Ερντογάν και Τατάρ να να ανοίξουν την ακτή της Αμμοχώστου

Newsteam 0 Comments

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν πριν λίγο στην Άγκυρα το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη.

Η τελετή η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης του Ερσίν Τατάρ ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής θα γίνει την Πέμπτη.

Η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Άγκυρας και αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται μπουλντόζες για να ετοιμάσουν τον χώρο ο οποίος δεν ήταν προσβάσιμος για 46 χρόνια.

Η κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών που είχε ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »