Πατήστε ESC για κλείσιμο

Skopia - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΠολιτική θύελλα στα Σκόπια: Στο στόχαστρο ο Ζόραν Ζάεφ

Newsteam 0 Comments

Ο πρωθυπουργός τωνΣκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εμφανώς σε μία προσπάθεια να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προσπάθησε να «ωραιοποιήσει» τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή, το διάστημα 1941-1944, ήταν υπό βουλγαρική κατοχή.

«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας…Στην αρχή εκείνης της περιόδου (η Βουλγαρία) ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία,έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός (σ.σ. εννοεί τους παρτιζάνους) απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια και όλη την περιοχή μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσων «Bgnes».

O Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε έκπληξη, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας δεν ήταν ενημερωμένη γι΄αυτό.

Περαιτέρω, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός των Σκοπίων, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.

«Το καθήκον των πολιτικών είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, γιατί για πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες διέπραξαν κάτι τέτοιο, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε μαζί γιατί είμαστε οι πρώτοι γείτονες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι αναφορές του αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια, απ’ όλες σχεδόν τις πλευρές.

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις τοποθετήσεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ και τον προειδοποίησε «να μην διανοηθεί να θέσει σε κίνδυνο την μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις ανθρώπων των γραμμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ανθρώπων που οι συγγενείς τους πήραν μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα και πολέμησαν κατά του κατακτητή, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, οι οποίοι ανέφεραν ότι «ο Ζάεβ διαστρεβλώνει την ιστορία και προσβάλει τη χώρα».

Ο ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ ανέφερε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί κανείς να τα αλλάξει και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την περίοδο 1941-1944 οι βουλγαρικές δυνάμεις στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία ήταν φασιστικές κατοχικές δυνάμεις και σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας.

Αποστάσεις από τις αναφορές αυτές του Ζόραν Ζάεφ έλαβαν δημοσίως καθηγητές ιστορίας, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στα Σκόπια.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξη γνωστοποίησε ότι τα Σκόπια απέστειλαν έγγραφο στη Βόρεια Μακεδονία, στο οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και ότι δεν διεκδικεί μειονοτικά δικαιώματα.

Η Βουλγαρία, στις 17 Νοεμβρίου αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, πριν τα τέλη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε.

Η επίσημη Σόφια αναφέρει ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, οι δύο χώρες αναφέρουν ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένα πλαίσιο λύσης γι΄αυτά τα θέματα, που θα καταστήσει δυνατή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Τα Σκόπια θεωρούν πως η στάση που τηρεί στην παρούσα φάση η Βουλγαρία δεν είναι φιλική, ενώ ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι (ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ) ανέφερε πριν από μερικές ημέρες, ότι «η σημερινή πολιτική ελίτ της Βουλγαρίας -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- είναι ακόμη εγκλωβισμένη στη νοοτροπία του κομμουνισμού και του Τόντορ Ζίβκοφ».

Ο Ζόραν Ζάεφ, κληθείς από το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του Στέβο Πεντάροφσκι, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αγαπά τη Βουλγαρία, όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμη αρκετή πολιτική εμπειρία.

Διάβασε το »

Τα Σκόπια θέλουν να συμμετάσχουν στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη

Newsteam 0 Comments

Τα Σκόπια εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν κατά ποσοστό 25% στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Για το σκοπό αυτό, τα Σκόπια απέσυραν επί του παρόντος το ενδιαφέρον της να συμμετάσχουν στην ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) των Σκοπίων, ο Βάσκο Κοβάτσεφσκι, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ το οποίο διεξήχθη χθες Δευτέρα το βράδυ στα Σκόπια.

«Θέλω να τονίσω ότι εγκαταλείπουμε προσωρινά την προγραμματισμένη επένδυση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας και επικεντρωνόμαστε στη δυνατότητα επένδυσης σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κοντά στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας. Η μονάδα αυτή, ισχύος 800 MW, στην οποία η χώρα μας μέσω της ESM θα έχει κυριότητα 25%, ήτοι έως και 200 MW, είναι κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρίας μας από την άποψη της σταθερής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Τα Σκόπια εκδήλωσαν πέρυσι το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, έργο το οποίο η Βουλγαρία έχει εξαγγείλει – και ακυρώσει – επανειλημμένα.

Διάβασε το »

Πρώτο βέτο από Βουλγαρία σε Σκόπια: Δεν είστε αυτό που νομίζετε! – Αφιερωμένο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη

Newsteam 0 Comments

«Αν χρειαστεί θα στείλω ένα Σύνταγμα του Μηχανικού να απομακρύνει μνημεία και επιγραφές που δεν ανταποκρίνονται στα ιστορικά γεγονότα»: Η πρωτοφανής δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Άμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ πάγωσε τα Σκόπια, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται στα άκρα. «Κόκκινη» γραμμή η γλώσσα, η ταυτότητα, η Ιστορία, οι ήρωες, αλλά και το όνομα!

Η εκρηκτική δήλωση του Καρακατσάνοφ έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο «Darik Radio», με τον Καρακατσάνοφ να υπενθυμίζει στη γειτονική χώρα ότι οφείλει να τιμήσει την Συμφωνία Φιλίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες την 1η Αυγούστου 2017 και η οποία απαγορεύει την πλαστογράφηση της Ιστορίας.

Μοιάζει σα να έχουν περάσει αιώνες από εκείνη την 2α Αυγούστου 2017, όταν οι δυο χώρες γιόρτασαν μαζί την «επανάσταση» του Ίλιντεν, της οποίας την πατρότητα διεκδικούν και οι δύο – καθώς και αυτή του Γκότσε Ντέλτσεφ, που υπήρξε εκ των εμπνευστών της.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις μέσω Βερολίνου

Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του, καθώς σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους πρεσβευτές στις Βρυξέλλες, ο Βούλγαρος πρέσβης ανακοίνωσε ότι η Σόφια απορρίπτει την συμβιβαστική πρόταση της γερμανικής προεδρίας.

«Πρόκειται για βέτο», αποφάνθηκε ο αντιπρόεδρος Οσμάνι.

«Έχουμε το πρώτο μπλοκάρισμα από την Βουλγαρία», είπε ο Ζάεφ. «Σήμερα παραβιάστηκε το άρθρο 2 του Συμφώνου Φιλίας. Εμείς δεν το έχουμε παραβιάσει με καμιά πράξη μας. Αυτό είναι ένα πρώτο δυσάρεστο συναίσθημα. Πρέπει να φερθούμε έξυπνα και να λύσουμε την διένεξη με φιλικό τρόπο. Σήμερα η γειτονική Βουλγαρία δεν μας έστειλε ένα τόσο φιλικό μήνυμα και το πρώτο βήμα έχει μπλοκαριστεί. Το άρθρο 2 αναφέρει πως η Βουλγαρία θα μας υποστηρίξει στην πορεία μας προς την ΕΕ».

Πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Νοεμβρίου, στρέφοντας τις ελπίδες του προς ενδεχόμενη προηγούμενη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αν η κατάσταση υγείας του το επιτρέψει, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Τύπου, καθώς υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα τους υποχρέωσε να αποδεχθούν πως είναι «διαφορετικοί», ενώ τώρα η Βουλγαρία επιμένει για το αντίθετο: Να δεχθούν ότι είναι «ίδιοι», δηλαδή… Βούλγαροι.

Αναφέρει μάλιστα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος στα Σκόπια – επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Ζάεφ – ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Συμφώνου Φιλίας με την Βουλγαρία, προβλέπεται αποδοχή κοινών ιστορικών γεγονότων και ιστορικών προσωπικοτήτων, δηλαδή κοινή Ιστορία.

Την ίδια μέρα, την ημέρα του πρώτου βέτο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός των Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωνε στο TV Kanal 5: «Σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο ουδείς έχει δικαίωμα να επιβάλει στους Μακεδόνες ποιοι είναι και ποια γλώσσα μιλούν. Ούτε σε 7 μήνες, ούτε σε 7 χρόνια, ούτε σε 700 χρόνια θα βρεθεί κυβέρνηση που θα συμφωνήσει να συζητήσει για την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα. Ο Μισιρκόφ έγραψε για την μακεδονική γλώσσα το 1903, η γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945, έγινε μια από τις επίσημες γλώσσες. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων είτε θα είναι μια συλλογική επιτυχία, είτε μια συλλογική αποτυχία για Βρυξέλλες, Σκόπια και Σόφια».

Ως γνωστόν, ο Ντιμιτρόφ, αντιπρόεδρος για ευρωπαϊκά θέματα, εκλήθη στις 2 Νοεμβρίου επειγόντως στο Βερολίνο, μαζί με τον αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρο Μπουγιάρ Οσμάνι και με την Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η πρόσκληση είχε γίνει από τον Γερμανό υπουργό των Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Μίκαελ Ροτ. Αλλά όπως αποδείχθηκε, η προσπάθεια εκείνη απέτυχε, αν και την επομένη ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο τηλέφωνο με την Άγγελα Μέρκελ, ενώ υπήρξαν επικοινωνίες και μεταξύ του Γερμανού Προέδρου Βάλτερ Σταϊνμάγιερ με τους ομολόγους του Ράντεφ και Πενταρόφσκι.

Διάβασε το »

Διαμαρτυρίες και απογοήτευση στα Σκόπια μετά το βουλγαρικό βέτο για την ΕΕ

Newsteam 0 Comments

Την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση που τηρεί η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, στη σύσκεψη των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ (COREPER), ο πρέσβης της Βουλγαρίας εξέφρασε την άρνηση της χώρας να συναινέσει στην υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Σκοπίων, προκειμένου να ξεκινήσουν, τον Δεκέμβριο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Λάβαμε το πρώτο αρνητικό μήνυμα από τη Βουλγαρία. Στη σύσκεψη του COREPER, όπου εξετάσθηκε το διαπραγματευτικό πλαίσιο Σκόπιων (Βόρειας Μακεδονίας κατά Ζάεφ)-ΕΕ, παραβιάστηκε το άρθρο 2 της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία και έχουμε το πρώτο πρόσκομμα. Πρόκειται για μια μη φιλική στάση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι ελπίδες. Ακολουθούν δύο ακόμη συσκέψεις σε επίπεδο πρέσβεων και εν συνεχεία έπεται η σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργών (GAC) στις 17 Νοεμβρίου» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο γ@φτοσκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το άρθρο 2 της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία ορίζει με μεγάλη ακρίβεια ότι η Βουλγαρία θα στηρίξει τα Σκόπια στις διαδικασίες ένταξής της στην ΕΕ. Και το άρθρο αυτό σήμερα σίγουρα παραβιάστηκε. Εμείς δεν έχουμε παραβιάσει τίποτε από τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία. Πραγματικά είναι δυσάρεστο αυτό που μας συμβαίνει».

Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε εκ νέου ότι ο λαός της χώρας του θα πρέπει να γνωρίζει πως η ταυτότητα και τη γλώσσα του δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ επιδιώκει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια μέχρι τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία στην οποία συμμετέχει το δεξιό κόμμα VMRO του Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σκλήρυνε τελευταία τους τόνους, προσάπτοντας στα Σκόπια απροθυμία για την επίλυση των ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και ότι διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στη Βουλγαρία.

Διάβασε το »

Επίθεση στη Βιέννη: Αυτός είναι ο τζιχαντιστής με καταγωγή από τα Σκόπια που σκόρπισε τον θάνατο (φώτο) (upd)

Newsteam 0 Comments

(Αρχικό κείμενο 10:01) Παλιός γνώριμος της αυστριακής αστυνομίας ήταν ο 20χρονος τρομοκράτης. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ το όνομα του τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους ήταν Φετζουλάι Κουτίμ (Fejzulai Kujtim).​

Ο βασικός δράστης της επίθεσης στη Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, φέρεται να είχε προαναγγείλει στο Ιnstagram το αιματοκύλισμα που θα ακολουθούσε.

Να υπενθυμιστεί πως από την επίθεση, οδηγήθηκαν στο θάνατο πέντε άτομα.

Ο Κουτίμ κατά την ίδια ενημέρωση είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου του 2019 επειδή ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος αλλά είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στις 5 Δεκεμβρίου του 2019.

Όπως εξήγησε λόγω της ηλικίας του είχε αντιμετωπιστεί με τη νομοθεσία περί ανηλίκων.

Αν και ο 20χρονος ήθελε να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος στη Συρία, η αυστριακή αστυνομία τον έκρινε «ανίκανο να σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σύμφωνα με την Daily Mail ο 20χρονος έχει αλβανικές ρίζες, οι γονείς του είναι από τα Σκόπια αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστρία.

Δείτε τη φωτογραφία του τζιχαντιστή:

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης είχε δύο διαβατήρια, το ένα αυστριακό και το άλλο από τα Σκόπια.

​«Ο δολοφόνος, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, ήταν 20 ετών, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους με ρίζες από τη Βόρεια Μακεδονία και σχετικό ποινικό μητρώο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

O επίμαχος λογαριασμός του Instgram έχει πλέον καταργηθεί με τις αυστριακές αρχές να ερευνούν τη γνησιότητά του. Ο μαυροντυμένος άνδρας κρατά στο ένα χέρι του ένα όπλο Zastava M70, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι. Σύμφωνα με την BILD ο άνδρας έγραψε στην ανάρτησή του ένα κομμάτι του όρκου πίστης που δίνουν οι τζιχαντιστές.

Ο τρομοκράτης ήταν βαριά οπλισμένος καθώς είχε αυτόματο όπλο, πιστόλι και μαχαίρι ενώ «εξουδετερώθηκε» στις 8:09, το απόγευμα της Δευτέρας εννέα λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσής του.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 20χρονος ισλαμιστής ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί για την επίθεση στη Βιέννη ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας πρόσθεσε ότι το σπίτι του δράστη έχει ερευνηθεί χωρίς, όμως, για την ώρα να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τυχόν ευρήματα.

Αυτό που προβληματίζει τις αυστριακές αρχές είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν ή για περισσότερους δράστες. «Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν ήταν ένας ή περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που συμμετείχε στην πρωινή συνέντευξη τύπου. Όπως έγινε γνωστό αργότερα σε εξέλιξη είναι ανθρωποκυνηγητό από περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμα δράστη.

Σύμφωνα με τον κ. Νεχάμερ ο τρομοκράτης που εξουδετερώθηκε «ήταν βαρύτατα οπλισμένος και είχε και ζώνη με εκρηκτικά», η οποία όπως διευκρίνστηκε από την αστυνομία ήταν ψεύτικη.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν επίσημα για την επίθεση:

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας (21:00 ώρα Ελλάδος) με τον δράστη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, να πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών εννέα λεπτά αργότερα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε λόγο για μια «επαγγελματικά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση» καθώς πραγματοποιήθηκε το τελευταίο βράδυ πριν η Βιέννη να μπει σε lockdown και οι δρόμοι στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε - το αποκαλούμενο και «Τρίγωνο των Βερμούδων» με μπαρ και εστιατόρια - ήταν γεμάτο από κόσμο.

«Πυροβόλησαν τουλάχιστον 100 φορές» κατέθεσε την μαρτυρία ο Ραβίνος Σλόμο Χοφμάιστερ ο οποίος είδε τον δράστη να ανοίγει πυρ από παράθυρο πάνω απο τη συναγωγή της Βιέννης καθώς η επίθεση ξεκίνησε έξω από το κτήριο αυτό.

Αστυνομικές πήγες που επικαλούνται αυστριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε έξι σημεία με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Τριήμερο πένθος στην Αυστρία

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και τους συγγενείς σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες για τη Δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε στις 12 το βράδυ θα τηρηθεί ενός «λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων» ενώ την Τετάρτη με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, οι μαθητές θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγής.


 https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/930674_epithesi-sti-vienni-aytos-einai-o-tzihantistis-poy-skorpise

Διάβασε το »

Κουλη τα ακουσ; – τελεια και παυλα βαζει η βουλγαρια στα σκοπια: εχετε βουλγαρικες ριζες – η σταση της σοφιας δειχνει το μεγεθος του εγκληματος των ελληνικων κυβερνησεων

Newsteam 0 Comments

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι θα εμποδίσει την πορεία των Σκοπίων στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν αναγνωρίσει ότι η εθνική της ταυτότητα και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα στο Reuters .

«Η ανησυχία μας προέρχεται από τους ατελείωτους ισχυρισμούς σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών θα τερματίσει αυτό», δήλωσε ο Ζαχάριεβα.

Εάν τα Σκόπια συμφωνήσουν, η Ζαχάριεβα θα πει ότι η Σόφια είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη μακεδονική ως μία από τις επίσημες γλώσσες του γείτονά της και να αναγνωρίσει τη μακεδονική ταυτότητα.

«Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, ούτε το δικαίωμά τους να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως θέλουν. Είμαστε έτοιμοι να επιβεβαιώσουμε τις τρέχουσες πραγματικότητες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια», είπε.

Ο Ζαχαρίεβα υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία, η οποία έχει επικεντρώσει την πρώτη θητεία της στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2018, στην ταχεία ένταξη των εθνών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια τον επόμενο μήνα, εκτός εάν και οι δύο πλευρές μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Ο Κούλης τα ακούει όλα αυτά ή απλά… πετάει αετό και φοβάται μη και δεν μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ;

Διάβασε το »

Βουλγαρία: Δεχόμαστε πιέσεις από το Βερολίνο να τα δώσουμε όλα στα Σκόπια – Δεν υποχωρούμε είμαστε ανεξάρτητο κράτος

Newsteam 0 Comments

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος πριν λίγο καιρό απείλησε τα Σκόπια με αποστολή τεθωρακισμένων αν συνεχίζουν να «κλέβουν» την βουλγαρική ιστορία, υποστήριξε πως η Βουλγαρία, δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία η οποία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ να τα «δώσει όλα» στα Σκόπια.

«(Οι Σκοπιανοί) μας πιέζουν, αυτό είναι γεγονός.  Ωστόσο, η Βουλγαρία έχει τη δική της αξιοπρέπεια και είναι κυρίαρχο κράτος. Είμαστε υπό διπλωματική πίεση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Καρακατσάνοφ.

«Η Γερμανία είναι πολύ δραστήρια με το επιχείρημα ότι “μπορείτε να τους σταματήσετε ξανά”», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Στη συνέντευξη με την συντάκτρια της εκπομπής «Ευθεία Οδήγηση», αναφέρθηκε σε ορισμένα ιστορικά γεγονότα για τον Γκότσε Ντέλτσεφ.

«Τα Σκόπια όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας, αλλά θεωρεί ακόμη ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να τη σέβεται. Στη Βόρεια Μακεδονία, έπρεπε να γίνει κατανοητό στις 9 Οκτωβρίου πέρυσι ότι η άρνηση της βουλγαρικής ταυτότητας του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, είναι προσβολή προς τους Βούλγαρους», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Η Βουλγαρία αν και θεωρητικά πιο αδύναμη από την Ελλάδα φαίνεται πως επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και δεν είναι πρόθυμη να οδηγηθεί αμαχητί στις δικές της «Πρέσπες».

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Φαντάρος Μητσοτάκης! – Άφησε τη σκοπιά και έπιασε τα κουτιά με τα γλυκά

Newsteam 0 Comments

Δεν αφήνει τα σύνορα από το βλέμμα του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υιός του πρωθυπουργού. Ως γνωστόν ο νεαρός υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στον Έβρο μέχρι να… τσιρίξει η Μαρέβα και βρεθεί με μετάθεση στη Μεσογείων.

Χθες το βράδυ όμως ο νεαρός Κωνσταντίνος άφησε για… λίγο τη σκοπιά και έπιασε τα κουτιά με τα γλυκά. Πάντα υπό την κάλυψη του μπαμπά.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Μεγάλο χαστούκι της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Συνεχίζει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σλάβων

Newsteam 0 Comments

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τους «όρους» που θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια όπου είχε συναντήσεις με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τις ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και η Βουλγαρία να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Μπουγιάρ Οσμάνι και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήταν καλές, όμως οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και του υπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι δεν ήταν πολύ καλές. Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή έννοια. Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον μακεδονικό λαό (σ.σ. που πήγε το βορειομακεδονικός;) για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ.μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ) που αναμένεται τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει κάποια λύση με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία, τον περασμένο Αύγουστο υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο, αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τη «Βόρεια Μακεδονία». Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε την γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι βουλγαρική.

Το μνημόνιο αυτό της Βουλγαρίας προκάλεσε κατάπληξη στα Σκόπια, τα οποία θεώρησαν ότι η Σόφια επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ, «μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας».

Τον Μάρτιο η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, αν η Βουλγαρία δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Προκλήσεις στα Σκόπια – Βανδαλίστηκαν πινακίδες για την ελληνικότητα μορφών της αρχαιότητας

Newsteam 0 Comments

Εκ νέου βανδαλίστηκαν στα Σκόπια, πινακίδες σε αγάλματα μορφών της ελληνικής αρχαιότητας, που ανέγραφαν πως τα πρόσωπα αυτά αποτελούν μέρος της ελληνιστικής ιστορίας, σύμφωνα μ’ όσα ορίζει η «Συνθήκη των Πρεσπών».

Οι δίγλωσσες μεταλλικές πινακίδες τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σε επτά αγάλματα στο κέντρο των Σκοπίων, καθώς και στο άγαλμα του έφιππου βασιλιά Φιλίππου στο Μοναστήρι, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι δράστες έσβησαν με κόκκινο σπρέι τα όσα αναφέρουν οι πινακίδες, ενώ σε άλλες έγραψαν τον διεθνή κωδικό της χώρας «ΜΚ», παραπέμποντας στην παλαιά συνταγματική ονομασία.

Ίδια εικόνα και στη πινακίδα μπροστά από το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου ΙΙ στο κέντρο του Μοναστηριού, η οποία έγραφε : «Η ιστορική μορφή του Φιλίππου ΙΙ ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά».

Δεν είναι πρώτη φορά που βανδαλίζονται ή καταστρέφονται επεξηγηματικές πινακίδες σε αγάλματα και μνημεία που στήθηκαν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του φαραωνικού project «Σκόπια 2014» που είχε υλοποιήσει η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο όσων ορίζει η «Συνθήκη των Πρεσπών» προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα, από τον αντιπολιτευόμενο VMRO και εθνικιστικούς κύκλους που κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για «ξεπούλημα» της… αρχαίας ιστορίας της χώρας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σκόπια: Βανδάλισαν πινακίδες ιστορικών αρχαιοελληνικών φυσιογνωμιών

Newsteam 0 Comments

Στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκαν πινακίδες για την ελληνικότητα ιστορικών φυσιογνωμιών στο κέντρο των Σκοπίων χτες το βράδυ.

Στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκαν πινακίδες σε έξι αγάλματα στην γέφυρα «Oko» (Οφθαλμός),στα Σκόπια, που ήταν αφιερωμένες σε ιστορικές φυσιογνωμίες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πινακίδες είχαν επιγραφές που ανέφεραν: «οι ιστορικές φυσιογνωμίες που απεικονίζονται στα αγάλματα ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, μερικές ώρες μετά την τοποθέτησή τους, άγνωστοι έριξαν μπογιές έγραψαν το ακρωνύμιο «ΜΚ».

Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέταρ Σιλέγκοφ και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Ντράγκι Ράσκοφσκι, επεσήμαναν πως οι πινακίδες, θα καθαριστούν ή θα αντικατασταθούν με νέες ανάλογα με το κόστος των φθορών.

Διάβασε το »