Πατήστε ESC για κλείσιμο

Πολιτική - Spoiler

Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος – Τι σχολιάζουν Τσίπρας και Γεννηματά

Newsteam 0 Comments

Το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρχηγούς των κομμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα για να τις αποκρούσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.
Αλ. Τσίπρας: Αποτροπή όπως το 2018, κυρώσεις σε Τουρκία και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους.
Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Ζήτησα από τον κο Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018 όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνοντας επίσης ότι όσο διαρκεί η κρίση δε θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.
Ζήτησα επίσης από τον κο Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής, κατέληξε.
Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο
Στη δήλωσή της που ακολούθησε την πρωθυπουργική ενημέρωση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα από την Τουρκία.
Κριτικάροντας, εξάλλου, την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και πως οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.
Τέλος έκανε λόγο για αδράνεια του ΝΑΤΟ καλώντας τη Συμμαχία να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι  ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.
Δ. Κουτσούμπας: Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ανάβουν τη φωτιά
Ακούγοντας την ενημέρωση που του έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περισσού, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη.
Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας επισήμανε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

ΜέΡΑ25: Επιβλαβής μία διμερής διαπραγμάτευση
Τη θέση του ΜέΡΑ25 ότι η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την επικοινωνία που είχαν οι δύο άντρες για τα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 είπε ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε -σύμφωνα με το ΜέΡΑ25- ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.
Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη και του ζητήματος της Τουρκίας.
Με τη σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ- Ερντογάν.
Νηοψία πρότεινε ο Βελόπουλος
Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, τις οποίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθιση του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε.
Εστίασα στην ηχηρή απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε εξωτερική απειλή είναι η ομοψυχία του Έθνους. Ομοψυχία όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του Έθνους απέναντι στους εισβολείς.
Τέλος, χαρακτήρισα αυτονόητη αναγκαιότητα την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ώστε να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα, κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Διάβασε το »

Πούτιν: Ανακοίνωσε το πρώτο εμβόλιο κατά κορονοϊού-Η κόρη μου εμβολιάστηκε

Newsteam 0 Comments

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η μία του κόρη έχει εμβολιαστεί.

SputnikV ονομάζεται το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που καταχώρησε η Ρωσία για την καταπολέμηση του κορονοϊού, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εργοστάσιο Binnopharm στην πόλη Ζελένογκραντ της Ρωσίας μπορεί να παράγει περίπου 1,5 εκατ. εμβόλια τον χρόνο, σύμφωνα με την AFK Sistema.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, οι δύο φάσεις της έγχυσης του εμβολίου βοηθά ώστε η ανοσία στην COVID-19 να διαρκεί έως δύο χρόνια.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργεί σταθερή ανοσία και χαρακτήρισε την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού ως πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ αποκάλυψε ότι η μία από τις κόρες του έχει εμβολιαστεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα ζητήσει η χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Δένδια στο Μαξίμου - Είδε και τον Αμερικανό πρέσβη ο υπουργός Εξωτερικών
Από Ν. ΤΣ.
13:13 - 11/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 13:14 - 11/08/2020

Το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών πέρασε το πρωί της Τρίτης ο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 
Στο επίκεντρο του τετ-α-τετ που είχε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. με τον Αμερικανό διπλωμάτη βρέθηκε -τι άλλο;- η αύξηση της της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά από το πέρας της συνάντησης, ο Τζ. Πάιατ τιτιβισε στο Twitter ότι επιβεβαιώθηκε εκ νέου η στήριξη των ΗΠΑ σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση στην ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί θεμέλια για διαχρονική ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν αποφασίστηκε να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώψτσ να ενημερωθούν και επισήμως οι εταίροι για τις τουρκικε΄ς ενέργειες   

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Δεν μπαίνουν στη φωτιά Μέρκελ και Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) – Κυριάκος: Η πολιτική ίσων αποστάσεων μάς αδικεί

Newsteam 0 Comments

Μιλήστε απευθείας ζητάει το Βερολίνο από Άγκυρα και Αθήνα, όταν οι Τούρκοι απέναντι στο Διεθνές  Δίκαιο βάζουν 15 πολεμικά πλοία
Από A. A.
11:17 - 11/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 10:21 - 11/08/2020

Τη θερμοκρασία που ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και σήμερα στο θερμόμετρο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, παρακολουθεί και ο διεθνής παράγοντας, συστήνοντας ωστόσο την ίδια αναποτελεσματική –και εν τέλει εξοργιστική– για τα ελληνικά εθνικά δίκαια θεραπευτική αγωγή: αυτήν του χωρίς όρους διαλόγου και της λογικής συζητήστε και λύστε τις ¨ΟΠΟΙΕΣ (;;;) διαφορές σας.
Απόδειξη ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε σήμερα η γερμανική διπλωματία την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ενώ στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους αξιωματούχοι του Βερολίνου (σ.σ. οι νέες τουρκικές προκλήσεις έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και στο κυβερνητικό μπρίφινγκ των Γερμανών πολιτικών συντακτών) χαρακτηρίζουν ως μονομερές βήμα την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει κι άλλες σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο μάλιστα είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα και επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχεια η ρητορική επανήλθε στα γνωστά κυνικά στάνταρ που εξομοιώνουν το θύμα-Ελλάδα με τον θύτη-Τουρκία.
Παράδειγμα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Κρίστοφερ Μπούργκερ, που απηύθυνε άλλο μήνυμα και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική είναι μια δύσκολη στη γραμματική και το συντακτικό της γλώσσα. Αλλά έστω και στα… αγγλικά ας ενημερωθούν οι φίλοι μας οι Γερμανοί ότι δεν έχουμε πολλά διαφιλονικούμενα ζητήματα να λύσουμε με τους γείτονες. Ούτε τα χωρικά τους ύδατα διεκδικούμε, ούτε γκρίζες ζώνες θέτουμε στο Αιγαίο, ούτε γαλάζιες πατρίδες ονειρευόμαστε, πέραν αυτής που μας ανήκει μέσω των διεθνών συνθηκών.
Αντιθέτως η Ελλάδα είναι αυτή που όχι μόνο απειλείται με τη διπλωματία τω κανονιοφόρων και τους σύγχρονους πειρατές, αλλά σπρώχνεται μεθοδικά να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων δίχως όρους.
Αν λοιπόν ο κ. Ζάιμπερτ θέλει όπως λέει η κυβέρνηση που εκπροσωπεί να φανεί χρήσιμη δεν έχει παρά να προτείνει στην προϊσταμένη του Καγκελάριο να σταματήσει να νουθετεί την Αθήνα και την Άγκυρα για έναρξη απευθείας συνομιλιών κι ας τραβήξει έστω για μία φορά γερά το αυτί του φίλου της Ταγίπ Ερντογάν.
Κυριάκος σε Στόλτενμπεργκ: Μη αποδεκτές οι ίσες αποστάσεις
Σε αντίθεση με την ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων που πήρε τη Δευτέρα (10/8) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε το ΝΑΤΟ δείχνει διατεθειμένο να μαλώσει τον… απασφαλισμένο Τούρκο σουλτάνο, κι αυτό έχει φανεί διαχρονικά.
Αυτό δεν πτόησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την παρέμβαση Μητσοτάκη η συμπεριφορά της Άγκυρας υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα στον συνομιλητή του ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ αρκέστηκε στην επίκληση της εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έγραψε στο  twitter.

Διάβασε το »

Τουρκικό παιχνίδι νεύρων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Newsteam 0 Comments

Έχει απλώσει τα καλώδιά του το Ορούτς Ρέις, αλλά σύμφωνα με την Αθήνα δεν κάνει σεισμικές εργασίες

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι νεύρων που παίζει η Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς το σκάφος Ορούτς Ρέις έχει προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις παράνομες έρευνές του.
Συνοδευόμενο από δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, και υπό την… προστασία 5 τουρκικών πολεμικών πλοίων το Ορούτς Ρέις πλέει σε απόσταση 91 ναυτικών μιλίων νότια του Καστελόριζου και φέρεται να έχει ποντίσει τα καλώδιά του, αλλά να μην μπορεί πρακτικά να διεξάγει σεισμικές έρευνες εξαιτίας του θορύβου που προκαλείται από τις μηχανές των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το περικυκλώνουν.
Αυτό είναι και το στοιχείο που επί της ουσίας δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό περί πολέμου νεύρων στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό διότι όπως φαίνεται, αν κάτι επιδιώκει να διερευνήσει η Άγκυρα στην παρούσα φάση δεν είναι ο βυθός της περιοχής αλλά οι αντοχές και οι ανοχές της Αθήνας στην ωμή προκλητικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πολιτική ηγεσία σε απόλυτη συνεργασία με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τελούν υπό διακριτική μεν αλλά ετοιμοπόλεμη αναμονή, προκειμένου να απαντηθεί άμεσα τυχόν παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίχως φυσικά να εμφανιστεί η χώρα μας αυτή που επιδιώκει την περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Διάβασε το »

Το Oruc-Reis μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξευτελίζει κυβέρνηση και πολιτικό κατεστημένο

Newsteam 0 Comments

Τα παχιά, ανέξοδα και μεγάλα λόγια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας εξαφανίστηκαν και πάγωσαν εδώ και πολλές ώρες με το Oruc Reis να κινείται επιδεικτικά, μετά την κυπριακή, στην ελληνική ΑΟΖ να έχει ποντίσει περιφρονητικά προς τη χώρα μας καλώδια και να διεξάγει ακώλυτα σεισμικές έρευνες.

Μόνο πικρά ειρωνικά σχόλια προκαλούν οι πηγές του Υπουργείου Άμυνας της χώρας μας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το ερευνητικό σκάφος δυσκολεύεται στις έρευνες του λόγω του θορύβου που προκαλούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά του.

Την προηγούμενη φορά ήταν πάλι το Oruc Reis που το παρέσυραν οι ισχυροί αέρηδες και το κατηύθυναν στην ελληνική ΑΟΖ.

Τώρα, για να μην υπάρχει αμφιβολία, είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που βγήκε με δηλώσεις του να κάνει σόου για τη επέλαση του Oruc Reis επί των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας.

Το γλεντάει, επίσης, με τουιτ του, αργά το βράδυ, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν τον κινηματογραφικό σχηματισμό που περιλαμβάνει το Oruc Reis περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού. Στο δεύτερο τουιτ το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Είναι απορίας άξιον πότε θα βαρεθούν οι ελληνικές φρεγάτες να εκπέμπουν μήνυμα κάθε 15 λεπτά προς το Oruc Reis και να το καλούν να αποχωρήσει από την ελληνική ΑΟΖ.

Κάποτε, άλλωστε, θα φύγει. Μέχρι τις 23 Αυγούστου που λήγει η τουρκική Navtex έχει αρκετό χρόνο μπροστά του.

Άραγε που πήγαν οι λεονταρισμοί της κυβερνητικής ηγεσίας; Που πήγαν οι κορόνες αποφασιστικότητας και εκτέλεσης του καθήκοντος του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας, των λαλίστατων άλλων υπουργών και της στρατιωτικής ηγεσίας; Δεν θέλω να γίνω πιο δηκτικός!

Ένα θα πω ότι όσο περνάνε οι ώρες και με  την Ελλάδα σε ρόλο παρατηρητή και συνοδού του Oruc Reis, τόσο περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο εξευτιλίζονται και δυστυχώς μαζί τους διασύρουν και την χώρα.

Κ.Μ

 

Υ.Γ: Θαυμάστε, επίσης, τους όπως πάντα αφοσιωμένους συμμάχους της χώρας μας. Τα καταφέρνουν μια χαρά στις ανέξοδες εκκλήσεις τους προς την Τουρκία και προκαλούν τον θαυμασμό για την ευγένεια με την οποία τις απευθύνουν. Σίγουρα, για άλλη μια φορά, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να προωθήσει τις άνομες και επεκτατικές επιδιώξεις της.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μιλήστε απευθείας ζητάει το Βερολίνο από Άγκυρα και Αθήνα

Newsteam 0 Comments

Μονομερή ενέργεια που στέλνει λάθος μήνυμα θεωρεί την έξοδο του ¨Ορούτς Ρέις" η γερμανική διπλωματία

Από Ν. ΤΣ.
17:27 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 17:03 - 10/08/2020

Ως μονομερή βήματα χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει κι άλλες σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μάλιστα είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα και επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, να απευθύνει ένα άλλο μήνυμα αυτή τη φορά πιο ισορροπημένο και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η καγκελάριος Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.
Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία.

Διάβασε το »

Έκκληση Κικίλια στους νέους να σκεφτούν τις ευπαθείς ομάδες

Newsteam 0 Comments

Από Ν. ΤΣ.
17:46 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 17:18 - 10/08/2020

Η συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας οδήγησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να αποτολμήσει μία νουθεσία-έκκληση προς τους πολίτες, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, να προστατεύσουν με τη συμπεριφορά τους τις ευπαθείς ομάδες από τη διασπορά της λοίμωξης.
Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις δήλωσε  ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: 
Κάνω για ακόμα μια φορά, έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα.
Στην ίδια δήλωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας (10/8) ο Β. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που θα σχετίζονται με την επιβολή νέων μέτρων.

Διάβασε το »

Τουρκία: Μας παίζειμε NAVTEX και όσα προβλέπει η συμφωνία με Αίγυπτο!

Newsteam 0 Comments

Οι Τούρκοι με τη NAVTEX που εξέδωσαν παίζουν ακριβώς στο όριο όσων συμφώνησε η Ελλάδα με την Αίγυπτο πριν από μερικές ημέρες. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι μας ενισχύει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η περιοχή της νέας Τουρκικής NAVTEX σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έδωσαν, βρίσκεται σχεδόν επάνω στον 28ο μεσημβρινό. Ακριβώς εκεί δηλαδή που τελειώνει η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση. Σαν να μας λένε δηλαδή οι Τούρκοι ότι δέχονται το όριο του 28ου μεσημβρινού προς τα ανατολικά μας.

Τα σημεία που οριοθέτησαν την νέα τους NAVTEX, είναι προσεγμένα ένα προς ένα και χρειάζεται η αποκωδικοποίησή τους  ώστε να γίνει αντιληπτό το μήνυμα που μας στέλνουν.

Πχ, τα σημεία 5, 6, 7 και 8, βρίσκονται πάνω στα νότια όρια της ΑΟΖ τους.
Ειδικά το σημείο 5, βρίσκεται εντός μεν της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά όχι εντός των οικοπέδων που έχει μοιράσει στις εταιρείες η Κύπρος προς εκμετάλλευση.

Είναι το γνωστό τριγωνάκι που μετά από παράκληση της Ελλάδας, η Κύπρος δεν επέκτεινε μέχρι το ανώτατο όριό της προς τα δυτικά την ΑΟΖ της όταν συμφωνούσε αυτή με την Αίγυπτο.

Το σημείο 4, βρίσκεται λίγο εκτός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά εντός των ορίων της Τουρκικής και των οικοπέδων που έχει μοιράσει η Τουρκία στην δική της κρατική εταιρεία.

Το ίδιο και με τα σημεία 2 και 3.

Γενικά, οι συντεταγμένες της NAVTEX είναι σαν κωδικοποιημένη γλώσσα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιλογή του σημείου 2.

Μαζί με το σημείο 1, βρίσκονται επάνω στην νοητή προέκταση προς τα ανατολικά της γραμμής που σχηματίζουν τα σημεία Α και Β της πρόσφατης ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης.

Στην ουσία, αυτό που μας λένε οι Τούρκοι είναι ότι αφού δεχθήκαμε το σημείο Α με τους Αιγύπτιους, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από τους Τούρκους. Το πολύ πολύ να ζητήσουμε το ίδιο.

Άρα, τα Ελληνικά δικαιώματα τα έχει αυτοπεριορίσει η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία προς τα ανατολικά.

Επομένως η περιοχή που δεσμεύει σήμερα η Τουρκία με την NAVTEX της, βρίσκεται στην ουσία εκτός της Ελληνικής διεκδίκησης άρα δεν έχουμε κανένα έρεισμα για να τους διώξουμε από εκεί,κατά την Τουρκία πάντα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Στάση αποτροπής και ενημέρωση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τα ελληνοτουρκικά

Newsteam 0 Comments

Από Ν. ΤΣ.
16:42 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 16:43 - 10/08/2020

Θέση  για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στα ελληνοτουρκικά πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταρχάς, από την Κουμουνδούρου τονίζουν την ανάγκη να κάνει η κυβέρνηση όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να παρεμποδιστεί οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, σχολίασε ότι η κυβέρνηση απαιτείται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις σε σχέση με τις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας. Απορούμε γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Διάβασε το »

Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης

Newsteam 0 Comments

Επίσκεψη του πρωθυπουργού τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία

Από Ν. ΤΣ.
15:49 - 10/08/2020

Στην Εύβοια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο και στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, προκαλώντας παράλληλα ανυπολόγιστες ζημιές.

Προηγούμενη Δημοσίευση
Γκασπάρ: Τέλος από τον Ολυμπιακό και τη… Σπόρτινγκ

Διάβασε το »

Ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ το Μαξίμου για την τουρκική προκλητικότητα

Newsteam 0 Comments

Μίλησε με Μισέλ ο Μητσοτάκης, έπεται επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ
Από Ν. ΤΣ.
13:01 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 12:50 - 10/08/2020

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σαρλ Μισέλ, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά και για να ενημερωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εν εξελίξει τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αντίστοιχη επαφή θα έχει ο πρόεδρος της κυβέρνησης και με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γιάνς Στόλτενμπεργκ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17:00.

Διάβασε το »

Επίκαιρη ερώτηση Κατσαφάδου για το lockdown σε Πόρο και Γαλατά

Newsteam 0 Comments

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για την στήριξή του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων
Από Ν. ΤΣ.
11:53 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:18 - 10/08/2020

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή το τοπικό lockdown στον Πόρο και στον Γαλατά Τροιζηνίας, μετά από τα κρούσματακορονοϊούπου εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει προς τους Υπουργούς ότι η απόφαση της Πολιτείας έχει επηρεάσει τόσο τους εργαζόμενους στο νησί και στον Γαλατά, όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική κοινωνία, καθώς σε μια περίοδο που ο τουρισμός θα μπορούσε κάπως να περιορίσει τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας όλα νέκρωσαν, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να απειλείται με ολική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ απαιτούνται άμεσα μέτρα για την στήριξή του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων καθώς και ένα νέο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας του νησιού και του Γαλατά.

Διάβασε το »

Ξαναζεσταμένο θρίλερ των Τούρκων στο Αιγαίο – Έβγαλαν για έρευνες το Ορούτς Ρέις

Newsteam 0 Comments

Στο... κλισιοσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι τουρκικές προκλητικές κινήσεις
Από Ν. ΤΣ.
10:01 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 09:17 - 10/08/2020

Το μαστίγιο της έντασης ξεκρεμάει από το ζωνάρι της η Τουρκίας και με μία νέα προκλητική έκδοση NΑVTEX επιχειρεί να απαντήσει στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η νέα τουρκική NAVTEX αφορά το γνωστό πια ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις το οποίο οι Τούρκοι βγάζουν  σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης από σήμερα Δευτέρα (10/8) ως και τις 23 Αυγούστου.
Το Ορούτς Ρέις φέρεται να απέπλευσε γύρω στις 8:00 έχοντας  πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, συνοδεία 14 τουρκικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού που έχουν αποπλεύσει από το Ακσάζ.
Οι τουρκικές κινήσεις βρίσκονται στο… κλισιοσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου να βρίσκεται κατ΄΄α πληροφορίες εν πλω στο Αιγαίο και Πολεμική Αεροπορία να τελεί υπό κινητοποίηση.
Θυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η ¨Αγκυρα είχε εκδόσει άλλη NAVTEX για στρατιωτική άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών δεσμεύοντας για το διήμερο 10-11 Αυγούστου θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Διάβασε το »

Στις 12:00 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Newsteam 0 Comments

Από Ν. ΤΣ.
09:01 - 10/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 08:33 - 10/08/2020

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα (10/8), στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Προηγούμενη Δημοσίευση
Αύριο υπογράφει στον Παναθηναϊκό ο Φώτης Ιωαννίδης

Διάβασε το »

Ενώ ο τουρκικός στόλος απειλεί το Καστελόριζο η Ε.Ε προτείνει διάλογο!

Newsteam 0 Comments

Την ίδια ώρα που 14 τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Καστελόριζου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανακοίνωση του , τονίζει ότι  τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ δηλώνει  έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις αναφέρει: Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ελληνικός στόλος αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι άδειες προσωπικού που επρόκειτο να αρχίσουν αύριο δεν θα δοθούν.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βανδαλισμοί στην Παναγία Σουμελά–Χάραξαν τις αγιογραφίες. Πρόκληση στον παγκόσμιο πολιτισμό

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε τουρκική ιστοσελίδα και εφόσον βέβαια το δημοσίευμα αληθεύει, κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων που η Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα είχε κλείσει για έργα αναστηλώσεων, σημειώθηκαν εκτεταμένοι βανδαλισμοί καθώς χαράχθηκαν  ιστορικές αγιογραφίες, προκαλώντας αισθήματα πόνου αγανάκτησης και θλίψης  για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους και όχι μόνο τους χριστιανούς.

Η ανθρωπότητα να πάψει να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες συμπεριφορές

Οι διεθνείς οργανισμοί, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα πρέπει να πάψουν να σιωπούν σε τέτοιου είδους πράξεις που, δυστυχώς, λαμβάνουν χώρα και στην Τουρκία, δεν αποτελεί εξαίρεση και όπως είναι εμφανές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενθαρρύνει την εφαρμογή τους, που προσβάλλουν βάναυσα τα μνημεία της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται με το συντονισμό διεθνών φορέων όπως π.χ η UNESCO  και επιστημονικών φορέων, η συγκρότηση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου θα συμμετέχουν Έλληνες αγιογράφους και συντηρητές τέχνης και Τούρκοι βυζαντινολόγοι, η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία, ώστε να να υπάρξει ένα αντικειμενικό πόρισμα και στη συνέχεια να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι βανδαλισμοί.

Όποιος έκανε τη συντήρηση δεν είχε καμία σχέση με τη βυζαντινή τέχνη.

Το 2010 στην πρώτη λειτουργία της Παναγιάς Σουμελά μετά την μικρασιατική καταστροφή, διαπιστώθηκε ότι η δήθεν αποκατάσταση αγιογραφιών όπως εκείνη του Παντοκράτορα, προσέβαλε το μνημείο. Ήταν προφανές ότι όποιος έκανε τη συντήρηση δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας.

Για την εκκλησία της Παναγιάς Σουμελά, η οποία συγκαταλέγεται στον προσωρινό κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ, απαιτείται να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την ελληνική πολιτεία όπως και Φορείς Ποντίων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον κόσμο, να ασκηθεί πίεση στους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για την αποκατάσταση του μνημείου και επιτέλους να τεθεί σε καθεστώς πλήρους προστασίας.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Πέντε νεκροί, δύο αγνοούμενοι. Πελώριες κυβερνητικές ευθύνες

Newsteam 0 Comments

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η μη έγκαιρη και σωστή κινητοποίηση του κράτους, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ από την προηγούμενη Πέμπτη, στοίχισαν για άλλη μια φορά πέντε τουλάχιστον ανθρώπινες ζωές και δύο μέχρι τώρα αγνοούμενους στην Εύβοια, με την κυβέρνηση να προβάλει τις συνηθισμένες και αστήρικτες δικαιολογίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τώρα για όσα αθώωνε τον εαυτό του στις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

14 τουρκικά πολεμικά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Νέα ελληνοτουρκική ένταση

Newsteam 0 Comments

Νέα κρίση εξελίσσεται στο νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι έχουν βγάλει από το Ακσάζ 14 πλοία τα οποία απλώνονται στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Κάρπαθου.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων διαρκώς.
Σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών.

Στην Άγκυρα αναμένεται υπουργικό συμβούλιο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Παρέμβαση Κεδίκογλου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC)

Newsteam 0 Comments

Από Ν. ΤΣ.
13:29 - 09/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 20:41 - 08/08/2020

Στην 62η συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (PABSEC) , που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, συμμετείχε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αντιπρόεδρος του Προεδρείου, Σίμος Κεδίκογλου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση STHμε την παρουσία όλων των συμμετεχόντων στην Ελλάδα που έχει την Προεδρεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, τονίζοντας -ωστόσο- ότι θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, εάν κριθεί απαραίτητο βάσει των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί, να διεξαχθεί η Συνέλευση και σε αυτή την περίπτωση διαδικτυακά.
Σε ό, τι αφορά την Έκθεση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων που θα συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία (ONE BELT-ONE ROAD – OBOR-), στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης τόνισε, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι διατάξεις και οι δεσμεύσεις που απορρέουν τόσο για τη χώρα μας όσο και για τα άλλα κράτη που είναι ταυτόχρονα μέλη της ΕΕ και του ΟΣΕΠ.
Στόχος είναι να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών μεταφορών και αύξηση επενδύσεων, που συμβάλλουν σαφέστατα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Διάβασε το »

Τουρκική τρομοκρατία: Αν η χώρα μας κλιμακώσει, κινδυνεύουν τα νησιά της

Newsteam 0 Comments

Νέες δηλώσεις από την Άγκυρα πριν από λίγη ώρα. Μετά τη χθεσινή δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν İsmail Hakkı Pekin, ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλέον, ένας άλλος κυβερνητικός αναλυτής ο Yusuf Alabarda εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός στοχοποιώντας τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο και το Καστελόριζο ειδικότερα.

Ο Yusuf Alabarda ανέφερε πως  είναι αδύνατο για την Ελλάδα να προστατέψει τα νησιά της τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, σε μια θερμή σύγκρουση από την Λήμνο έως το Καστελόριζο.

Ο ίδιος συνεχίζοντας ανέφερε ότι Εάν η Ελλάδα επιλέξει να συνεχίσει την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο, αδυνατώντας να δει την αλήθεια τότε είναι σίγουρο ότι το status quo στο Αρχιπέλαγος θα αλλάξει.

Δεν πρόκειται φυσικά για τυχαία αλληλουχία δηλώσεων. Η Τουρκία στις 10 και 11 Αυγούστου πρόκειται να διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελορίζου και θα είναι το πρώτο τεστ μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήδη όπως αναφέραμε εχθές υπάρχει κινητοποίηση του τουρκικού Ναυτικού στο νότιο Αιγαίο, ενώ άλλα σκάφη έχουν λάβει διαταγή να αποχωρήσουν από την συμμαχική άσκηση του ΝΑΤΟ SNMG2 και να κατευθυνθούν στην περιοχή των ασκήσεων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Βρήκαν κάτι να χαρούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsteam 0 Comments

Άχτι τον είχαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι τον Κ. Λούλη που αντικατέστησε ο Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό
Από Ν. ΤΣ.
16:16 - 08/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:48 - 07/08/2020

Ένα καλό πράγμα δεν έχουν βρει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που έχασαν τη εξουσία, εδώ και 13 μήνες.
Προσπαθούν να πείσουν ότι η Ν.Δ. έφερε την ύφεση πριν μας χτυπήσει ο κορωνοϊός, η άκρως επιτυχημένη διαχείρισης της πανδημίας θεωρήθηκε ότι ήταν αυτονόητο αποτέλεσμα (κάτι σαν αυτόματος πιλότος, δηλαδή), ενώ τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται πάλι, τους φταίει ο Μητσοτάκης που υποτίθεται ότι δεν κάνει καλά αυτό που δεν έκανε καλά ούτε πριν.
Μέχρι και ο ανασχηματισμός τούς χάλασε γιατί, λένε, έχει άρωμα μνημονίου, λες και τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τρώγαμε με χρυσά αντιμνημονιακά κουτάλια.
Πάλι καλά να λέμε, όμως, που ο Μητσοτάκης αντικατέστησε τον γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Λούλη, που είχαν άχτι οι ΣΥΡΙΖΑίοι με τη Βίκυ Λοΐζου κι έτσι βρήκαν κάτι να τους αρέσει στην Κουμουνδούρου…

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Ρελάνς της Κύπρου στην Άγκυρα με γαλλικό κλειδί

Newsteam 0 Comments

Πρόταση για βάση ελλιμενισμού στο Νησί της Αφροδίτης για τις πολεμικές ναυτικές δυνάμεις της Μασσαλιώτιδας
Από Ν. ΤΣ.
15:03 - 08/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:47 - 07/08/2020

Με τους Τούρκους να υποβάλλουν σε συνεχή σκωτσέζικα ντους Ελλάδα και Κύπρο, στη Μεγαλόνησο φαίνεται να βρήκαν γαλλικό αντικλείδι. Έστω κι αν πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ερωτοτροπεί με την κυβέρνηση Μακρόν, δελεάζοντας την τελευταία με μία πρόταση. Ποια είναι αυτή; Το στήσιμο βάσης ελλιμενισμού στο Νησί της Αφροδίτης για τις πολεμικές ναυτικές δυνάμεις της Μασσαλιώτιδας.
Το σκεπτικό της Λευκωσίας είναι ότι έτσι θα θωρακίσει την Κύπρο έναντι της τουρκικής στρατιωτικής απειλής και η προοπτική καθόλου δεν χαλάει το Παρίσι, που εσχάτως ακούει Τούρκος και γίνεται… Τούρκος! Διότι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την εν γένει αμυντική θωράκιση της Κύπρου δεν τη λες καν θωράκιση, ελλείψει Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού και με ξεχασμένο στους φοριαμούς το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Και η Ελλάδα, πάντως, που τις προηγούμενες ημέρες έκανε επίδειξη ναυτικής δύναμης κόντρα στα τουρκικά νταηλίκια πέριξ του Καστελόριζου, δεν έχει χάσει τις ελπίδες της για ενίσχυση των δυνάμεών της με τις γαλλικές φρεγάτες BELH@RRA. Παρά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων που τις προηγούμενες ημέρες διαφαινόταν οριστικό, διακινείται η πληροφορία ότι η Αθήνα περιμένει να κατεβάσουν οι Γάλλοι τις οικονομικές απαιτήσεις και τους όρους αποπληρωμής των τσουχτερών φρεγατών, ώστε αν αυτό συμβεί να πέσουν το φθινόπωρο και οι υπογραφές στα κοντράτα…

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Έμειναν με τα ραφτικά και τα εισιτήρια στο χέρι

Newsteam 0 Comments

Αναθάρρησαν -αλλά μάταια- κάποιοι "γαλάζιοι" ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα έμπαιναν στην κυβέρνηση
Από Ν. ΤΣ.
14:02 - 08/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:46 - 07/08/2020

Οι αγαπημένοι μαρτυριάρηδες φίλοι μου, εκεί στους διαδρόμους της Βουλής, μου έλεγαν ότι με το που ξεκίνησαν να τρέχουν οι φήμες ότι ο Κυριάκος θα τον κάνει τελικά τον ανασχηματισμό, κάποιοι γαλάζιοι –ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, ξέρουν αυτοί ποιοι είναι– αναθάρρησαν ότι μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός να τους δώσει φανέλα βασικού και να τους πει να μπουν στο ματς.
Έτσι είπαν στον ράφτη τους να μην αργήσει εκείνο το κοστουμάκι (σ.σ. ταγιεράκι κατά περίπτωση) που από καιρό είχαν παραγγείλει και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών μπήκαν και στον πειρασμό να ακυρώσουν και τα εισιτήρια που είχαν βγάλει για να πάνε ολιγοήμερες διακοπές. Αλλά τελικά έμειναν με τα ραφτικά και τα εισιτήρια στο χέρι.
Διότι, ως γνωστόν, το πρόβλημα με την ελπίδα δεν είναι ότι πεθαίνει τελευταία, αλλά ότι σχεδόν πάντα αποθνήσκει ανεκπλήρωτη…

Διάβασε το »