Πατήστε ESC για κλείσιμο

Πολιτική - Spoiler

Τουρκία: Χιλιάδες μισθοφόροι της πιέζουν Σύρτη-Λιβύης. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν κατάληψή της

Newsteam 0 Comments

Οι δυνάμεις του LNA (Χαλίφα Χαφτάρ-Ακίλα Σάλεχ) στη σύγκρουση στη Λιβύη δεν έχουν μόνο απέναντί τους  Λίβυους στρατιώτες του Σάρατζ αλλά πολεμούν ευθέως και κατά κύριο λόγο με την Τουρκία και τους 10.000 περίπου, σύμφωνα με τον Α. Σάλεχ, υπερεξοπλισμένους μισθοφόρους της (κυρίως τζιχαντιστές από Συρία, Τουρκμενιστάν κλπ), τις φρεγάτες και την αεροπορία της στη Λιβύη.

Η Τουρκία ανενόχλητη από τα δυτικά κέντρα, ΗΠΑ-Ε.Ε-ΝΑΤΟ και υπό την προστασία και κάλυψη τους, ανενόχλητη επίσης και από την ελληνική κυβέρνηση και τα προδοτικά κατεστημένα κέντρα της χώρας μας, έχει καταστήσει πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο της τη Δυτική Λιβύη και έχει βαλθεί να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα.

Η τυχόν επικυριαρχία της Τουρκίας στη Λιβύη θα έχει τρομακτικά οδυνηρές συνέπειες για όλη την Ανατολική Μεσόγειο αλλά ιδιαίτερα θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Τρίπολης ανακοίνωσαν τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση ακόμη από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Πάντως οι δυνάμεις της Τρίπολης και των φιλότουρκων δυνάμεων είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την επιχείρηση δρόμος νίκης η οποία έχει ως στόχο την κατάληψη Σύρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δυνάμεις του LNA εγκατέλειψαν την βάση Al Jufra και όχι μόνο αυτό αλλά και την ίδια την Σύρτη.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η υποχώρηση των δυνάμεων του Στρατού της Λιβύης παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την Αίγυπτο να βλέπει την Τουρκία να αρπάζει σταδιακά την Λιβύη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλ Σίσι.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ν.Δένδιας: Απαράδεκτος για ΥΠΕΞ-Μπορεί να γίνει μοιραίος για τη χώρα

Newsteam 0 Comments

Διαβάσαμε τη συνέντευξη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο ΕΘΝΟΣ και το μόνο που έχουμε να πούμε χαρακτηριστικά για αυτή τη συνέντευξη είναι ότι αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και αξίζει μόνο για το βιβλίο Γκίνες.

Τέτοιου είδους συνεντεύξεις εκθέτουν την χώρα και εξηγούν γιατί έχουμε φτάσει στο σημερινό κατάντημα.

Ένας υπουργός Εξωτερικών, που θα σεβόταν το αξίωμα του και τη χώρα που εκπροσωπούσε, το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει, αναφερόμενος στη Συρία, ήταν να ζητήσει ο ίδιος και εκ μέρους των προκατόχων του μια μεγάλη συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί η χώρα μας κατά εθνικά εγκληματικό τρόπο είχε διακόψει από το 2012 τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Συρία, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει αμερικανικά και αντιρωσικά συμφέροντα σε βάρος της πατρίδας μας.

Ένας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας που θα σεβόταν τη χώρα μας και θα υπεράσπιζε τα συμφέροντα της θα έπρεπε στη συνέντευξή του να εκφράσει τη βαθιά αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Συρίας και κυρίως την αμέριστη καταδίκη του στην τουρκική εισβολή στη Συρία και θα ζητούσε την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή.  Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση Άσαντ της Συρίας αποδοκίμασε πρόσφατα και πλήρως ως παράνομο το Τουρκολυβικό μνημόνιο και ζήτησε τη μη εγγραφή του στον ΟΗΕ και την απόσυρσή του.

Αντί, όμως, όλων τούτων, που είναι στοιχειώδη για τα εθνικά συμφέροντα, ο πολιτικά άθλιος κ. Ν. Δένδιας συνέδεσε ευθέως με την συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ  την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό, με αυτήν , έλεος, της Τρίπολης. Δηλαδή συνέδεσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Συρίας, πράγμα απόλυτα αναγκαίο για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την μετ’ επαίνων απαράδεκτη αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με το καθεστώς ανδρεικέλων του Ερντογάν που αντιπροσωπεύει η ψευδο-κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, καθεστώς το οποίο έχει προβεί παρανόμως προκλητικά και ευθέως σε πολεμική πράξη κατά της χώρας μας, συνάπτοντας το Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Να χαιρόμαστε υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πολιτεύεται δορυφορικά, ως να βρίσκεται στις πιο βαθιές στιγμές του ψυχρού πολέμου μετά τον πόλεμο.

Η πολιτική αθλιότητα, όμως, του Νίκου Δένδια δεν φαίνεται ότι έχει όρια. Αντί να καταγγείλει το φιάσκο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI που υποτίθεται ότι περιφρουρεί από θάλασσα και αέρα το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη που αποφάσισε ο ΟΗΕ, μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης που στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε άλλοθι και σε όχημα για να τροφοδοτεί ακώλυτα η Τουρκία με οπλισμό και μισθοφόρους το καθεστώς Σάρατζ, έφτασε στο σημείο με τη συνέντευξή του να εκθειάζει αυτήν την επιχείρηση, καλύπτοντας τα αίσχη και την υποκρισία της.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο, αντί να αποδοκιμάζει την υποκρισία της Ε.Ε και των χώρων-μελών της, που γίνονται ομπρέλα για να μετατρέψει η Τουρκία σε προτεκτοράτο της τη Λιβύη, εξυμνεί την Ε.Ε, άκουσον-άκουσον, για τη στάση της και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ισχυρίστηκε ότι επαφίεται στα ίδια τα μέλη του ΟΗΕ να τηρούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με δύο λόγια, Ιταλία και Τουρκία που στηρίζουν το καθεστώς Σάρατζ, να επιτηρούν, τάχα, τον εαυτό τους  για να μην βοηθούν το καθεστώς της Τρίπολης το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

Τέλος, αν και δεν υπάρχει τέλος στις απαράδεκτες τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια, είναι ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας παρακάμπτοντας, κατά ανεπίτρεπτο τρόπο, πλήρως τις πιο στοιχειώδεις αρχές και αποφάσεις του ΟΗΕ μας πληροφόρησε με τη συνέντευξη του ότι οι δεσμοί της χώρας μας με το Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα.

Καλά, τίποτα δεν έχει ακούσει αυτός ο άνθρωπος για την κατοχή από τα γεράκια του Ισραήλ της Παλαιστινιακής γης και τις ισραηλινές βαρβαρότητες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, ούτε έχει ακούσει τίποτα για τις αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν την ανεκτικότητα, τάχα, του Ισραήλ, που εξυμνεί ο Νίκος Δένδιας;

Κρίμα για την Ελλάδα, κρίμα για τον ελληνικό λαό!

Το δίδυμο Μητσοτάκη-Δένδια στη διαχείριση των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνο για τον τόπο μας!

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

O ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τα fake news των trolls του διαδικτύου

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:15 - 06/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:40 - 06/06/2020

Αξιωματική αντιπολίτευση, ή fake αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το δεύτερο σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας απάντηση στην Κουμουνδούρου για την τουριστική καμπάνια.
Επιλέγει να υιοθετεί οτιδήποτε ψεύτικο διακινούν τα trolls των 0,60 ευρώ του διαδικτύου τονίζει ο κ. Πέτσας σημειώνοντας: Τελευταίο ατόπημα ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα ότι η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και των φορέων του τουρισμού μέσω της Marketing Greece θα κοστίσει δήθεν 32 εκατ. ευρώ.
Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτογελοιοποιούνται;
Κρίμα, γιατί η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας, για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προβολή της χώρας μας αυτό το καλοκαίρι:
– Η εποπτεία και η αρμοδιότητα ανήκει και παραμένει στον ΕΟΤ και η στρατηγική του μάρκετινγκ στο Υπουργείο Τουρισμού.
– Η Marketing Greece δεν είναι ιδιωτική διαφημιστική εταιρία. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ.
– Η Marketing Greece αποφάσισε να υλοποιήσει την παραγωγή της καμπάνιας με δικά της έξοδα και να δώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. *Δεν κοστισε λοιπόν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ*.
– Η μόνη ανάθεση που έχει κάνει ο ΕΟΤ στην Marketing Greece είναι 99 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, για πληρωμή της διαφήμισης του GreeceFromHome στο Facebook και Instagram κάτι που δεν είχε νομική δυνατότητα να κάνει ο ΕΟΤ. Ενώ η Marketing Greece όχι μόνο δε θα έχει όφελος, αλλά θα προσθέσει άλλα 15 χιλ. ευρώ στον ιδιο σκοπό, για μια δράση που έχει ανάγκη ο τουρισμός της χώρας.
Επομένως, τα υποτιθέμενα 32 εκατ. ευρώ αποτελούν μια από τις πλέον επιπόλαιες προσπάθειες κατασκευής fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.
Η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Δημιουργία και συνέπεια που είναι άγνωστες λέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Διάβασε το »

Οι γκρίζες ζώνες θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία – Είμαστε έτοιμοι για όλα

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:45 - 06/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:52 - 06/06/2020

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την έναρξη ερευνών σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά.
Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Έθνος.
Ειδικά για το ζήτημα των ερευνών κοντά στα ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό.
Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη.
Και συμπλήρωσε: Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί γκρίζων ζωνών θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.
Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου
Καθώς και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης, Νοτιοανατολικά της Κρήτης
Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.
Σε επαφές με Αίγυπτο και Ιταλία
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Προστασία των συνόρων
Ειδική αναφορά έκανε και στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση του φράκτη προς τον νότο θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια.
Και συμπλήρωσε: Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα.
Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη με τα Σκόπια
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, παρότι επισήμανε τις χτυπητές αδυναμίες, παραδέχθηκε ότι έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά τις όποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι.
Η απουσία από τη Συρία έχει κόστος
Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας κλήθηκε να σχολιάσει τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων στη Λιβύη και τη Συρία, από τις οποίες απουσίαζε η ελληνική διπλωματία.
Η απουσία έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις. Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ, όπως γνωρίζετε, η ελληνική διπλωματία το τελευταίο έτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, δίνοντας το παρών εκεί όπου ήταν απούσα.

Διάβασε το »

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Λεπτή κόκκινη γραμμή (έτοιμη να σπάσει…)

Newsteam 0 Comments

Τις αντοχές της Αθήνας δοκιμάζει η Άγκυρα σε ένα παιχνίδι νεύρων που οδηγείται επικίνδυνα στα άκρα

Μπορεί η φράση λεπτή κόκκινη γραμμή να έκανε… καριέρα πρώτα ως μυθιστόρημα και κατόπιν ως τίτλος μιας από τις γνωστότερες πολεμικές ταινίες του Χόλιγουντ, έλκει όμως την ιστορική καταγωγή της από τη μάχη της Μπαλακλάβας, τον Οκτώβριο του 1854, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να μη χρειαστεί να συνδεθεί με ακόμη μία πολεμική αναμέτρηση, αυτήν τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…
Του Νίκου Τσαγκατάκη
Η γραμμή που χωρίζει την Αθήνα από την Άγκυρα όντως έχει βαφτεί κατακόκκινη και έχει αρχίσει να λεπταίνει επικίνδυνα, με απόλυτη ευθύνη των γειτόνων οι οποίοι επιμένουν να τραβούν το σκοινί στα όρια του… σπασίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε από τηλεοράσεως ότι αν η Τουρκία παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας, τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως ήδη έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά!!!
Η αλήθεια είναι ότι ο εν αποστρατεία αντιναύαρχος συμπλήρωσε πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τολμήσει το απονενοημένο ενός θερμού επεισοδίου, επομένως δεν θα χρειαστεί και η ελληνική πολεμική μηχανή να επέμβει.
Το θέμα είναι αν αυτή η εκτίμηση ότι τίποτα δεν θα συμβεί κι ότι έχουμε να κάνουμε με τους συνήθεις βρυχηθμούς του νταή της γειτονίας εδράζεται σε επεξεργασμένα γεωπολιτικά δεδομένα, ή αν τελικά φέρνει τη σύγκρουση ακόμη ένα βήμα πιο κοντά, σαν να επρόκειτο για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Διότι κινούμενη συστηματικά εδώ και καιρό σε τροχιά αναθεωρητισμού η Τουρκία ξεδιπλώνει μία-μία τις επιδιώξεις της, κερδίζοντας κάθε φορά λίγους πόντους στο τραπέζι του μπρα-ντε-φερ.
O Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ ΣάρατζΡίχνει τροχιοδεικτικά και προχωράει
Αυτό η Τουρκία το κάνει όχι απροειδοποίητα, όπως πολλοί πιστεύουν (σ.σ. είναι χιλιοειπωμένες οι θεωρίες για τον δήθεν απρόβλεπτο Σουλτάνο), αλλά κάνοντας πάντα εκ των προτέρων ξεκάθαρες τις προθέσεις της.
Για παράδειγμα πριν από 48 ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης,  στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με τον Σουλτάνο να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του και η Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη. Είχε διαμηνυθεί από την Άγκυρα ότι θα το πράξει, ήδη από τις 27 Νοεμβρίου του 2019, τότε δηλαδή που Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη δύο μνημόνια κατανόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών και για τη συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα, φέρνοντας πιο κοντά της ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, ιδιοποιούμενη τρόπον τινά τη μισή Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, δηλαδή εδάφη στα οποία η Ελλάδα ασκεί εθνική κυριαρχία.
Μέρες πριν από τη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσιοποίησε έναν χάρτη που περιείχε γεωγραφικές περιοχές στις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ αιτήθηκε αδείας αναφορικά με τη διενέργεια ερευνών και εξορύξεων.

Στον τουρκικό χάρτη είναι μαρκαρισμένα επτά σημεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία σχηματίζουν τη χορδή ενός τόξου που αρχίζει από τα βορειανατολικά της Ρόδου, χαϊδεύει την ανατολική οριογραμμή της Καρπάθου και καταλήγει στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης.
Ούτε αυτό είναι ένα νέο φρούτο που φύεται στους εγκεφάλους των γερακιών της Άγκυρας. Είναι απλώς η πρακτική μετεξέλιξη της τουρκικής θεωρίας που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια. Και βάσει αυτής της παλιάς θεωρίας δημοσιοποιεί με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή της να προασπιστεί τα δικαιώματα που νομίζει ότι έχει σε ξηρά, αέρα και θάλασσα,απειλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα με casus belli αν επιχειρήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό, λοιπόν, κάνει ανέκαθεν η Άγκυρα: σχεδιάζει, ρίχνει τροχιοδεικτικά και προχωράει, αφήνοντας τους υπόλοιπους να εκπλήσσονται και να καταγγέλλουν –χωρίς ουσιαστικό κόστος για την ίδια– τις προκλητικές συμπεριφορές της.
Και τώρα, τι;
O διεθνολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Άγγελος ΣυρίγοςΚάπως έτσι φτάνουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά; Έγκυροι αναλυτές όπως ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ισχυρίζονται ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη κίνησή της, που σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή θα είναι η αποστολή σεισμογραφικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, ο γνωστός διεθνολόγος θεωρεί πιθανότερο το σενάριο που θέλει την τουρκική πρόκληση να ξεδιπλώνεται πέριξ του Καστελόριζου και λιγότερο προς την περιοχή της Κρήτης. Αυτό όμως μας φέρνει πίσω στην κουβέντα για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι παρόμοιες κινήσεις θεωρούνται παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές.
Με πολλούς να ξορκίζουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου –καθώς αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα χειροπόδαρα δεμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων–, κάποιους πιο προχωρημένους να κάνουν ήδη λόγο για επικείμενες… Πρέσπες συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, και τους πιο politically correct να ζητούν τη σύσταση μίας Επιτροπής Σοφών και για τα εθνικά θέματα, η αγωνία στο θρίλερ των ελληνοτουρκικών θα ξετυλίγεται μέρα με την ημέρα έως ότου φτάσουμε στη λύση του δράματος.
Για τη μορφή που θα πάρει ο από μηχανής θεός κανείς δεν παίρνει όρκο. Απλώς ευελπιστούν ότι δεν θα είναι πάλι ο στρατηγός Αίολος που θα σπρώξει άθελά του τα ερευνητικά και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως έγινε με το Oruc Reis τον Γενάρη…

Διάβασε το »

Νέα νταηλίκια από τον διπρόσωπο Χουλουσί Ακάρ

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
12:39 - 06/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 12:45 - 06/06/2020

Για αμοιβαία καλή θέληση, σεβασμό και ειρηνικές μεθόδους κάνει λόγο ο Χουλουσί Ακάρ, στέλνοντας μηνύματα στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια των δηλώσεων του τα… γυρίζει, ξεκαθαρίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους… όπως και να ‘χει!
Ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρόμαστε το δικαίωμα κανενός.
Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιπρόσωποί μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τον αγαπητό ομόλογό μου και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση εκεί. Όταν ήρθαν στην Τουρκία, συναντηθήκαμε εδώ. Ομοίως, περιμένουμε τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Και συνέχισε: Ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως σήμερα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του ευγενούς έθνους της τουρκικής δημοκρατίας. Οφείλω επίσης να πω τούτο. Αυτό δεν αποτελεί απειλή ή πρόκληση που απευθύνεται σε κάποιον.
Λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα και η συνέχισή τους, θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό. Από την άλλη πλευρά λέμε επίσης ότι ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε.
Εντός αυτού του πλαισίου, αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν μπορούμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε: Ακολουθούμε μια πολιτική επί χρόνια. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κύπρος είναι εθνικό θέμα για μας. ‘Ολοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι οποιοδήποτε τετελεσμένο εκεί είναι εκτός συζήτησης. Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο αντικειμενικός μας στόχος. Όποτε χρειάζεται, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί.

Διάβασε το »

Από την Αθήνα στη Μινεάπολη, ένα γκράφιτι (και μερικές μολότοφ) δρόμος…

Newsteam 0 Comments

Φόρος τιμής από τον street artist Μπόρις, στην Πατησίων

Η κατακραυγή για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, έχει ξεπεράσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, με συλλογικότητες και απλούς πολίτες να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους για όσα τραγικά συνέβησαν (και συνεχίζουν να συμβαίνουν) στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Παράδειγμα, η σιωπηρή διαδήλωση των Σουηδών στη Στοκχόλμη, η καθιστική διαμαρτυρία εκατοντάδων Κενυατών στο Ναϊρόμπι, η ογκώδης διαδήλωση Αυστραλών στο Σίδνεϊ. Όλες ειρηνικές πλην της αντίστοιχης των Αθηνών την Τετάρτη το απόγευμα, η οποία και κατέληξε στον συνήθη πετροπόλεμο με ολίγη από μολότοφ, δακρυγόνα και προσαγωγές έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Αυτό, που σίγουρα δεν αμαυρώνει την ελληνική διαμαρτυρία είναι ένα μεγάλο ασπρόμαυρο γκράφιτι που μέρες τώρα κοσμεί τον τοίχο ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου στην οδό Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Αμερικής, κάνοντας αρκετούς πεζούς και εποχούμενους να κοντοστέκονται.

Διά χειρός του street artist Μπόρις, το γκράφιτι αποτυπώνει ένα ανθρωπάκι που γονατίζει συνοδευόμενο από το σύνθημα Τake a knee not a life που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Σταμάτα τον χρόνο, όχι τη ζωή, δανειζόμενος έναν ιδιωματισμό που χρησιμοποιείται στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.
Η λεπτομέρεια: η φατσούλα που συνοδεύει την καλλιτεχνική υπογραφή του Μπόρις σε αυτό το γκράφιτι δεν είναι χαμογελαστή ως συνήθως, αλλά θλιμμένη…

Διάβασε το »

Πλακώθηκαν πριν καν ανοίξει το ΣΥΡΙΖΑ TV

Newsteam 0 Comments

Από Μ.Κ.
11:54 - 06/06/2020

Αφού είδαν και αποείδαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα δικό τους τηλεοπτικό κανάλι μέσω διαδικτύου, το ΣΥΡΙΖΑ TV. Και όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη δεν τον είδαν, Γιάννη τον βαφτίσανε, όπως λέει και η παροιμία.
Διότι ήδη άρχισαν οι φαγωμάρες για το πρόγραμμα, αλλά και τους συντελεστές. Κάποιοι θέλουν να εντάξουν στο κανάλι και τον Κώστα Βαξεβάνη, με τον Σκουρλέτη να διαμηνύει ότι θα περάσουν πρώτα πάνω από το πτώμα του.
Απλά εγώ να προσθέσω ότι με το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθούν, όπως μαθαίνω, ο Γιάννης Σμυρλάκης και ο Λευτέρης Αρβανίτης.

Προηγούμενη Δημοσίευση
Από την Αθήνα στη Μινεάπολη, ένα γκράφιτι (και μερικές μολότοφ) δρόμος…

Επόμενη Δημοσίευση
Στην απέξω έμεινε η Προοδευτική Συμμαχία

Διάβασε το »

Στην απέξω έμεινε η Προοδευτική Συμμαχία

Newsteam 0 Comments

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ η πραγματοποίηση του συνεδρίου αφέθηκε σε πλήρη εκκρεμότητα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Όπως καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής με την πολιτική, αναβάλλεται ο περίφημος σοσιαλδημοκρατικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.
Δεν αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν αλλάζει το όνομα, και η Προοδευτική Συμμαχία μένει εκτός θεσμικού κομματικού πλαισίου. Και όπως έλεγαν κάποια κακά παιδιά από τη Χαριλάου Τρικούπη, να δούμε τώρα τι θα κάνουν ο Μπίστης και όλα τα… παιδιά (άνω των δεύτερων -ήντα) που πρωτοστάτησαν στη Γέφυρα και θα καταλήξουν επαίτες και χειροκροτητές του Πολάκη. Δεν λες ότι έχουν κι άδικο.

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Τι να πρωτομαζέψει και ο Τσίπρας

Newsteam 0 Comments

Ο κακός χαμός στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου

Για να καταλάβετε τι τραβάει ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να σας μεταφέρω τι συνέβη στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις. Ο Νίκος Παππάς πρότεινε να υποβαθμίσουν το πακέτο της Κομισιόν για την Ελλάδα, ο Τσακαλώτος έλεγε ότι είναι μία σημαντική κίνηση για τη χώρα.
Την ίδια ώρα οι ΠΑΣΟΚογενείς ζητούν αντιπολίτευση χωρίς όρια, υπενθυμίζοντας το σκληρό ροκ, ενώ οι Λάμπρου και Θεοχαρόπουλος προτείνουν υπεύθυνη στάση επί όλων των θεμάτων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι ο Πολάκης αμφισβητεί τον Τσιόδρα, ενώ ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι ο κ. Τσιόδρας άφησε αποτύπωμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, τότε ο καθένας κατανοεί το μπάχαλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Διάβασε το »

Οι γκρίζες ζώνες θα γυρίσουν μπούμερανγκ – Έτοιμοι για κάθε εχθρική ενέργεια

Newsteam 0 Comments

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την έναρξη ερευνών σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά.
Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Έθνος.
Ειδικά για το ζήτημα των ερευνών κοντά στα ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό.
Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη.
Και συμπλήρωσε: Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί γκρίζων ζωνών θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.
Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου
Καθώς και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης, Νοτιοανατολικά της Κρήτης
Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.
Σε επαφές με Αίγυπτο και Ιταλία
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Προστασία των συνόρων
Ειδική αναφορά έκανε και στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση του φράκτη προς τον νότο θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια.
Και συμπλήρωσε: Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα.
Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη με τα Σκόπια
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, παρότι επισήμανε τις χτυπητές αδυναμίες, παραδέχθηκε ότι έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά τις όποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι.
Η απουσία από τη Συρία έχει κόστος
Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας κλήθηκε να σχολιάσει τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων στη Λιβύη και τη Συρία, από τις οποίες απουσίαζε η ελληνική διπλωματία.
Η απουσία έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις. Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ, όπως γνωρίζετε, η ελληνική διπλωματία το τελευταίο έτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, δίνοντας το παρών εκεί όπου ήταν απούσα.

Διάβασε το »

Η Δημοκρατία έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης – ‘Όχι fake όπως του ΣΥΡΙΖΑ

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:15 - 06/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:18 - 06/06/2020

Αξιωματική αντιπολίτευση, ή fake αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το δεύτερο σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας απάντηση στην Κουμουνδούρου για την τουριστική καμπάνια.
Επιλέγει να υιοθετεί οτιδήποτε ψεύτικο διακινούν τα trolls των 0,60 ευρώ του διαδικτύου τονίζει ο κ. Πέτσας σημειώνοντας: Τελευταίο ατόπημα ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα ότι η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και των φορέων του τουρισμού μέσω της Marketing Greece θα κοστίσει δήθεν 32 εκατ. ευρώ.
Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτογελοιοποιούνται;
Κρίμα, γιατί η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας, για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προβολή της χώρας μας αυτό το καλοκαίρι:
– Η εποπτεία και η αρμοδιότητα ανήκει και παραμένει στον ΕΟΤ και η στρατηγική του μάρκετινγκ στο Υπουργείο Τουρισμού.
– Η Marketing Greece δεν είναι ιδιωτική διαφημιστική εταιρία. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ.
– Η Marketing Greece αποφάσισε να υλοποιήσει την παραγωγή της καμπάνιας με δικά της έξοδα και να δώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. *Δεν κοστισε λοιπόν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ*.
– Η μόνη ανάθεση που έχει κάνει ο ΕΟΤ στην Marketing Greece είναι 99 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, για πληρωμή της διαφήμισης του GreeceFromHome στο Facebook και Instagram κάτι που δεν είχε νομική δυνατότητα να κάνει ο ΕΟΤ. Ενώ η Marketing Greece όχι μόνο δε θα έχει όφελος, αλλά θα προσθέσει άλλα 15 χιλ. ευρώ στον ιδιο σκοπό, για μια δράση που έχει ανάγκη ο τουρισμός της χώρας.
Επομένως, τα υποτιθέμενα 32 εκατ. ευρώ αποτελούν μια από τις πλέον επιπόλαιες προσπάθειες κατασκευής fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.
Η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Δημιουργία και συνέπεια που είναι άγνωστες λέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Διάβασε το »

Φταίει ο Μητσοτάκης για την ύφεση- Συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο, Αλβανία, Ιταλία

Newsteam 0 Comments

Πυρά κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της στην οικονομία, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Καθημερινή.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έφερε την ύφεση πριν την πανδημία. Την ίδια στιγμή απαντά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζοντάς τα ως τυχοδιωκτισμό.
Στα εθνικά θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ζητεί να κηρυχθεί ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ επιμένει σε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Σε αυτό το πλαίσιο εξαπολύει επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία
Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, με φόντο τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που έδειχναν ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν ευθύνη για την καθοδική πορεία της οικονομίας.
Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε µια οικονοµία που έτρεχε µε 2,8% ανάπτυξη και τον ∆εκέµβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδηµία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία, δηλώνει χαρακτηριστικά.
Για τον κορωνοϊό
Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τις θετικές ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα µε τις κατευθύνσεις της παγκόσµιας κοινότητας. Οι πολίτες έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία και όλοι µαζί καταφέραµε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να µην επιβαρύνουµε ένα ΕΣΥ µε πολλές αδυναµίες. Την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι, όµως, επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση, σημειώνει.
Ο ίδιος τονίζει πως εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσλήψεις και υποδομές, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: Η πανδηµία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να δηµιουργήσουµε ένα πλέγµα κοινωνικής προστασίας, να ενισχύσουµε τον δηµόσιο χώρο. Τα προηγούµενα χρόνια, η κυριαρχία µιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης οδήγησε στην ψευδαίσθηση ότι όποιος έχει την οικονοµική δύναµη δεν χρειάζεται δηµόσια υγεία. Αποδείχθηκε ότι απέναντι σε µια έκτακτη ανάγκη, είµαστε όλοι ευάλωτοι, ασχέτως οικονοµικής ισχύος.
Για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στρέφοντας το βλέμμα του στην πρόταση για τη συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη σχολιάζει θετικά κάνοντας λόγο για καθυστερημένη μεν, αλλά ποιοτικά προωθημένη αντίδραση, καθώς όπως λέει περιέχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης του χρέους καθώς επίσης και την ενίσχυση του κοινωτικού προϋπολογισμού.
Ως προς τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα, τονίζει: Ας µη µιλήσουµε για τα 32 δισ., γιατί τα 9 είναι δάνειο και εγώ είµαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος µας είναι στο 180% µε ροπή προς το 200% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η ενίσχυση µε 22 δισ. είναι σηµαντική και θετική. Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο συστηµικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία είναι πολύ σοβαρός για την ενότητα της Ευρώπης. Οτι Ιταλία και Ισπανία πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά, για να µην οδηγηθούν σε µια κρίση χρέους που θα διέλυε την Ευρώπη. Αρα, µπορεί να επωφελούµαστε εξ αντανακλάσεως, όµως επωφελούµαστε.
Πάντως εκφράζει σκεπτικισμό, για τη διαχείριση των κονδυλίων λέγοντας πως με την εμπειρία κακοδιαχείρισης στα ΕΣΠΑ των κυβερνήσεων της Ν.∆., φοβάµαι ότι θα έχουµε δυσκολία στην απορρόφηση. Καλεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους για να δωθεί αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας.
Τυχοδιωκτισμός οι πρόωρες εκλογές
Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τη θέση που υποστήριξε πρόσφατα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως οι πρόωρες εκλογές είναι τυχοδιωκτισμός.
Δεν τις φοβάμαι, θεωρώ όµως, και γι’ αυτό δεν τις ζητάω, ότι ενώ ακόµη δεν έχει τελειώσει η πανδηµία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουµε δεύτερο κύµα. ∆εν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια.
Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι λέει για τα εθνικά θέματα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα στον απόηχο της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί τον πρωθυπουργό για έλλειψη αδυναμία επικοινωνίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος στις πιο δύσκολες στιγμές είχε τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν.
Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και ότι δεν έχει κανένα κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής. Οι σχέσεις µε έναν δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη.
Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για την ποιοτικά εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για διπλασιασµό των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από τον Εβρο, για αµφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας µε το τουρκολιβυκό σύµφωνο, για µονοµερή κατάθεση συντεταγµένων, για γεωτρήσεις στην Κύπρο και χάρτες για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ζήτηµα δεν είναι να πεις τι θα έκανες τώρα. Είναι να δεις τι κάνεις όλο αυτό το διάστηµα. ∆ιότι εµείς είχαµε µια στρατηγική. Μπορεί κανείς να διαφωνούσε µε αυτή τη στρατηγική, αλλά είχαµε στρατηγική, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: Όταν έχεις αυτή την αναβάθµιση της προκλητικότητας, δεν µπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει µετά τον Εβρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και προκλητικότητα από την Τουρκία. Και ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα αξιοσηµείωτο στον Εβρο.
Όπως επίσης δεν µπορείς να λες η Τουρκία είναι αποµονωµένη. Πού; Έχει αναβαθµίσει τον ρόλο της παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων. Και στην Ε.Ε., γιατί συνειδητοποιεί ότι χωρίς την Τουρκία δεν µπορεί να λύσει το προσφυγικό, και στις ΗΠΑ εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη. Άλλο αυτοπεποίθηση και άλλο απόκρυψη της πραγµατικότητας.
Αφού αναπτύσσει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: Παράλληλα ενεργήσαµε ώστε να κλείσουµε όλα τα άλλα µέτωπα και να αποκτήσουµε ΑΟΖ µε Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο. Προχωρήσαµε πολύ και στα τρία. Σήµερα, αυτή η στρατηγική εγκαταλείπεται. Μόνο αµηχανία.
Από τη µια του υπουργού Αµυνας να µην του πολυαρέσουν τα ΜΟΕ αλλά να ακυρώνει ασκήσεις χωρίς πειστικές δικαιολογίες και από την άλλη µια ρητορική του κ. ∆ένδια, σε πολλές περιπτώσεις παρεξηγήσιµη. Να γίνονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να λέει δεν έγινε τίποτα, στα λασπόνερα τσαλαβουτάνε.
Η Τουρκία δεν κινείται σπασµωδικά. Εχει στρατηγική και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιµη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ηµερών µας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή. Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες αµφισβητώντας ντε φάκτο όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώµατα.
Γιατί όταν σου λένε 6 µίλια από ελληνικά νησιά, είναι σαν να σου αµφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωµα να επεκτείνεις όποτε το αποφασίσεις την αιγιαλίτιδα ζώνη, αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά καθώς επίσης και σύγκληση πολιτικών αρχηγών, αλλά και να προχωρήσει η ανακήρυξη ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία: Το ζήτηµα όµως είναι µε ποια στρατηγική αντιµετωπίζεις µια προβλέψιµη αλλά κλιµακούµενη ένταση. Λέω λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οτι πρέπει να ανοίξει διάλογο µε εµάς που κυβερνήσαµε 4,5 χρόνια και είχαµε στρατηγική και να αποφασίσει αν θα τη συνεχίσει ή θα την αλλάξει. Εάν την αλλάξει, θα µας ζητήσει συγκατάθεση σε αυτό; Ετσι διαµορφώνεις την εθνική γραµµή.
Και επειδή δεν θέλω να αποφύγω και το διά ταύτα, εγώ είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία.

Διάβασε το »

Να ’τανε το ΄21…

Newsteam 0 Comments

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που, από το 2011, μίλησε για τη χρονιά ορόσημο του 2021
Από Ν. ΤΣ.
19:29 - 05/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 22:29 - 05/06/2020

Του Dimi Di Pietro
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που, από το 2011, μίλησε για τη χρονιά ορόσημο του 2021. Στις 7/9/2013, από το βήμα της ΔΕΘ, είπε πως το 2021 μπορούμε να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 200 χρόνια από την επανάσταση αλλά και τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτό το όραμα μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί από τη σημερινή μας κυβέρνηση, αφού τα χρήματα που φέρεται ότι θα αντλήσει η πατρίδα μας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (33,4 δισ. ευρώ ισούται με το 18% ΑΕΠ, πλέον λοιπών χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων –SURE, QΕ, ESM, ΠΔΠ– που μπορούν να εκτινάξουν το ποσό στα €60 δισ.) είναι η μεγάλη μας εθνική ευκαιρία όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που αναμένεται, αλλά κυρίως να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την χτίσουμε από την αρχή!
Να έλθουν, δηλαδή, χρόνια δοξασμένα…

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ο προφήτης Σαμαράς και τα 6 μίλια

Newsteam 0 Comments

Σε ούτε 150 λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε μήνες πριν να συμπυκνώσει όλη την ουσία του νεοθωμανικού τουρκικού επεκτατισμού αλλά και την ανάγκη σχεδιασμού νέας εθνικής στρατηγικής

Το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου του 2019 ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαινε στο βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία θερμή υποδοχή που έγινε θερμότερη όταν κατέβηκε από το πόντιουμ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα του μεταναστευτικού και της Συμφωνία των Πρεσπών.
Για επίλογο εκείνης της ομιλίας άφησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγα –αλλά προφητικά λέμε εμείς– λόγια για τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι φαιδρότητες οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή! είπε ο Μεσσήνιος πολιτικός και άρχισε να απαριθμεί:
Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης (…). Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης.
Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί. Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!.
Σε ούτε 150 λέξεις ο προ… Χριστού προφήτης Σαμαράς κατάφερε εκείνη την ημέρα να συμπυκνώσει όλη την ουσία του νεοθωμανικού τουρκικού επεκτατισμού αλλά και την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου πρωτοκόλλου αντιμετώπισης του εθνικού κινδύνου. Και επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, υπογράμμισε ότι η πολιτική του κατευνασμού αποθρασύνει τους σφετεριστές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ η μόνιμη επίκληση εκ μέρους της χώρας μας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι μεν εύλογη αλλά από μόνη της δεν φέρνει τα ποθητά αποτελέσματα.
Ίσως, τελικά, γι’ αυτό να μην αρέσει σε κάποιους ο πρώην πρωθυπουργός. Επειδή έχει την κακή συνήθεια να θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αλλά και να απαντά στα διλήμματα αντί να τα αποφεύγει. Και μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα πιθανότατα θα βρεθεί σύντομα η χώρα. Διότι, αν η αφιονισμένη τουρκική ηγεσία αποφασίσει λ.χ. να τρυπήσει στο Αιγαίο, όχι εντός των 6 μιλίων που είναι τα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά έξω από αυτά και μέχρι τα 12 μίλια όπου η χώρα μας έχει μεν το δικαίωμα αλλά δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, τότε τι θα κάνει η Αθήνα; Θα τορπιλίσει τα τουρκικά σκάφη, όταν τα άγνωστα προς το παρόν όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο νομιμοποιούν έμμεσα τις γεωτρητικές προθέσεις της Άγκυρας;
Το ξέρει ο Αντώνης Σαμαράς, το ξέρουν και οι υπόλοιποι ότι σε μία τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα είναι μόνη περιμένοντας καλοθελητές και επιδιαιτητές. Γι’ αυτό και ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει σε μια καινούργια start up πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε τα διλήμματα να περάσουν στην άλλη όχθη του Αιγαίου.
Αλλά είπαμε, όσο χρήσιμος κι αν είναι ο Μεσσήνιος, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι για κάποιους. Και ως τέτοιος επιχειρείται να βγει από το κάδρο, ανεξάρτητα με το αν έτσι θα απομειωθεί το εθνικό κεφάλαιο.

Διάβασε το »

Καυτός Ιούνιος για το Μαξίμου

Newsteam 0 Comments

Ως ένας από τους δυσκολότερους μήνες θεωρείται ο Ιούνιος για την ελληνική κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο η εξέλιξη της πανδημίας και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και το τι θα γίνει στην οικονομία.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Τόσο σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ύφεσης, όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς στις 24 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα-μπαζούκας που πρότεινε η Κομισιόν σε συνέχεια της πρότασης Μέρκελ–Μακρόν. Εκεί θα φανεί κατά πόσο θα συνεχίσουν να αντιδρούν οι χώρες που διαφωνούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία. Και φυσικά στο Μαξίμου εξερευνούν και τις προθέσεις του Ερντογάν κι ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας.
Κατ’ αρχάς, στο πρωθυπουργικό μέγαρο μετρούν τις ημέρες από την προηγούμενη Δευτέρα να περάσει το 15μερο με το άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, αλλά και συνολικά όλων των παραγωγικών λειτουργιών. Όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, ακολουθήσαμε πιστά την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, που συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, τη διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα και την εκτίμηση ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Επίσης λάβαμε υπόψη όλες τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι επισήμαναν ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη.
Η αγωνία για το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών είναι μεγάλη, καθώς θα κριθεί εν πολλοίς η ίδια η καθημερινότητα, μιας και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων οικογενειών. Στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία σημαντική νίκη, στον δρόμο για την πλήρη επαναφορά στην καθημερινότητα.
Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα είναι λογικό να βρίσκονται σε εγρήγορση στο Μαξίμου
Ο τουρισμός
Το άγχος, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου δεν σταματά εκεί για τον πρώτο μήνα του θέρους. Η επανέναρξη της τουριστικής διαδικασίας στη χώρα αποτελεί μία σημαντική ανησυχία για τον κ. Μητσοτάκη. Η ζημιά της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας είναι μεγάλη και το μέγεθος θα φανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τους προσεχείς μήνες. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να βάλει εκ νέου τη χώρα στον τουριστικό χάρτη, μειώνοντας τη χασούρα, τότε θα φτάσει πολιτικά αλώβητος ενώπιον της τελικής κρίσιμης δοκιμασίας που θα χαρακτηρίσει και ολόκληρη την κυβερνητική του θητεία.
Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα από την τουριστική δραστηριότητα είναι πενιχρά, τότε η γκρίνια θα μεγαλώσει και το κλίμα θα διαμορφωθεί εις βάρος της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά το στοίχημα της προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Και δεν είναι μόνο οι αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τις χώρες που σαν την Ελλάδα βγήκαν αλώβητες από την πανδημία, αλλά και με χώρες όπου επλήγησαν πολύ. Ήδη ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να στήσει αερογέφυρα με την Ελλάδα και να στείλει τουρίστες στη χώρα μας. Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Βρετανών και φυσικά είναι αυτοί που εισφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι διεθνείς παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το εχέγγυο, ώστε να διασωθεί ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδα του τουρισμού και φυσικά να διατηρηθεί έστω και διασωληνωμένος ο τουριστικός τομέας, ώστε να επανέλθει δριμύτερος το 2021.
Στην αρωγή Μέρκελ-Μακρόν προσβλέπει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον προκλητικό Ερντογάν
Το πακέτο και οι τουρκικές προκλήσεις
Στο θέμα του πακέτου των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην κυβέρνηση δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει εκταμίευση νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2021. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζουν την ελληνική παρέμβαση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου, δεν περιμένουν να υπάρξει απόφαση στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Κι αυτό διότι γνωρίζουν από ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση και είναι βέβαιο ότι Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία θέλουν πολύμηνο μασάζ από Μέρκελ και Σόιμπλε.
Οπότε ο πρωθυπουργός αναμένει οριστική συμφωνία τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε που η Κομισιόν θα ξεκινήσει να δέχεται τα σχέδια που θα της υποβάλουν τα κράτη-μέλη για να εγκριθούν και να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε οι Βρυξέλλες να εξασφαλίσουν τα χρήματα από τις αγορές κι εν συνεχεία με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια να ξεκινήσουν και οι εκταμιεύσεις. Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου αυτή η καθυστέρηση μάλλον καλό θα κάνει στην Ελλάδα, καθώς θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι σοφοί της επιτροπής Πισσαρίδη και να αναδείξουν τους τομείς που πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις, αλλά και να περάσουν από κόσκινο τα σχέδια που θα έχουν υποβάλει τα υπουργεία.
Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις το Μαξίμου κινείται μεθοδικά, προκειμένου ο Ερντογάν να μη βρει μόνο την Ελλάδα απέναντί του, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Κάτι που θα τον πληγώσει έτι περαιτέρω, καθώς αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι άλλο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα κάνει το επόμενο βήμα, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τη δική του ατζέντα. Κάτι που η Αθήνα ούτε το δέχεται, ούτε και το επιθυμεί.
Δικαιώθηκε…
Αναμφίβολα προκάλεσε τεράστια έκπληξη στο εσωτερικό της χώρας η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το πρόγραμμα-μπαζούκας των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάσχεση της ύφεσης λόγω της πανδημίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η έκπληξη δεν είναι μόνο για το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο, αλλά και για τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα μας. Ειδικά όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πολύ-πολύ η κυβέρνηση από την Κομισιόν να πάρει 7-8 δισ. ευρώ. Και όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, το ποσό αυτό τετραπλασιάστηκε. Ακόμη και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης, που ήταν ο πλέον αισιόδοξος των συνεργατών του Μαξίμου ανέμενε περί των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τότε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μία κοινή πορεία στο τέλος Μαρτίου και οι Νότιοι απαίτησαν την έκδοση κορωνομόλογου, με τις πιο ακραίες φωνές να κάνουν λόγο για νέο Άουσβιτς των Γερμανών, στο Μαξίμου επέλεξαν τον δρόμο των διαπραγματεύσεων, της ψυχραιμίας, ενισχύοντας το προφίλ της χώρας. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν, δίχως να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης κατά της Μέρκελ, όπως έκανε, στην αρχή τουλάχιστον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Η στάση του Μητσοτάκη δικαιώθηκε. Αφενός μεν ο Μακρόν ανέλαβε πρωτοβουλίες, αφετέρου δε η Μέρκελ και η Γερμανία κατανόησε ότι δεν θα υπάρξει Ευρώπη δίχως αλληλεγγύη. Σε αυτό συνέτεινε και η μη αναμενόμενη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας κατά της ΕΚΤ για την επαναγορά ομολόγων. Η απόφαση, όπως εκτίμησαν οι περισσότεροι εκ των συνταγματολόγων της Ευρώπης –μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος–, κρύβει πολλές παγίδες για την Ε.Ε.
Στο κρίσιμο σημείο, οι αντιδράσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν το σπίρτο που προκάλεσε την ανάφλεξη του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Μέρκελ και Σόιμπλε κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει Γερμανία δίχως Ευρώπη, κι έτσι σε συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησαν στην από κοινού πρόταση των 500 δισ. Και όλοι κατάλαβαν πως οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα καμφθούν, όταν εμφανίστηκε από το πουθενά ο Σόιμπλε. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής παρενέβη στο κατάλληλο σημείο, δίνοντας την ασίστ στην Ε.Ε. να αυξήσει το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διάβασε το »

Ο υπουργός, ο Σκέρτσος και το μήνυμα από το Μαξίμου

Newsteam 0 Comments

Από την πρώτη ημέρα που ο Άκης Σκέρτσος δέχθηκε ολομέτωπη επίθεση από τα ΜΜΕ για την ανάρτησή του, όπου άσκησε κριτική στην αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, όλοι ήταν πεπεισμένοι πως κρυβόταν κάποιος υπουργός. Αναμφίβολα η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα ξεπέρασε τα εσκαμμένα, αλλά και ο υφυπουργός Επικρατείας μάλλον θα έπρεπε να κρατήσει για τον εαυτό του την όποια γνώμη είχε, δείγμα της απειρίας του.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν ότι πίσω από την έκταση που πήρε η υπόθεση στα ΜΜΕ κρύβεται υπουργός, ο οποίος στη λίστα αξιολόγησης είναι χαμηλά στη βαθμολογία, αλλά έχει καλά περάσματα στον Τύπο και εκδικήθηκε τον βαθμολογητή Σκέρτσο. Όμως, ήδη στο Μαξίμου έμαθαν το όνομα του υπουργού που… εκδικήθηκε τον Σκέρτσο και του εστάλη μήνυμα ότι καλό είναι να σκέφτεται την υπόλοιπη τετραετία ως απλός κυβερνητικός βουλευτής.

Διάβασε το »

Κόντρα στους οιωνούς για διάλυση της Ευρώπης έβλεπαν τη… λύση!!! 

Newsteam 0 Comments

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE
Από Μ.Κ.
22:33 - 05/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 22:35 - 05/06/2020

Στο Μαξίμου είχαν πειστεί πως θα υπάρξει Ταμείο Ανάκαμψης, όταν όλοι έλεγαν πως η Ευρώπη πάει για διάλυση. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η ελληνική κυβέρνηση ή, πιο σωστά, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του έκαναν μία σειρά ενεργειών με στόχο η παρουσία της Ελλάδας να είναι αισθητή. Αυτές τις υλοποιούσε μικρός αριθμός στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχαν ως βάση τη στρατηγική που ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου του 2019 που ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, γύρισε οριστικά σελίδα από την εποχή που παρέμενε αποκλεισμένη από βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE, που αναμένεται να τροφοδοτήσει με περίπου 12 δισ. ευρώ ρευστότητα την ελληνική οικονομία. Επίσης, το waiver που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτά τα χρήματα επιτρέπουν τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πιο φθηνό δανεισμό, είτε κεφάλαιο κίνησης, είτε χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για μια επιχείρηση, είτε να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ευκολία σε δανεισμό των νοικοκυριών.
Ένα στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, όπως ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε., και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, συνεπικουρούμενοι από τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, έδωσαν μάχη ώστε να κατοχυρώσουν την όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση στον καταμερισμό των τελικών ποσών, προτάσσοντας το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία στον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, είναι αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά. Βασικός στόχος είναι, σε συνάρτηση με τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών λόγω της πανδημίας, η θεμελίωση των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος. Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021, λέει χαρακτηριστικά στις συνομιλίες του με τους στενούς του συνεργάτες.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος. Τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δίχως μνημόνια και περαιτέρω υποχρεώσεις. Απλά θα δέχεται τον έλεγχο που θα ασκεί η Κομισιόν σε όλες τις χώρες. Μάλιστα, στο Μαξίμου θεώρησαν ατυχέστατη τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε ελληνική εφημερίδα για ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα κι ενημέρωσαν σχετικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κι όπως λένε από το Μαξίμου, όταν μετά το Eurogroup του Απριλίου αποφασίστηκε το τεράστιο ποσό των 540 δισ. ευρώ να διοχετευθεί στις χώρες που επλήγησαν μέσω ESM, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα να μην κάνει καμία ενέργεια για νέα δανεικά και να κινηθεί η χώρα μόνο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το SURE που ενισχύει την απασχόληση. Επίσης, η εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στο θησαυροφυλάκιο, και όπως υπολογίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο τέλος του έτους τα διαθέσιμα θα είναι της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διάβασε το »

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Newsteam 0 Comments

Ανώτατοι δικαστικοί κλείνουν τα μάτια σε αυταπόδεικτες παρανομίες του συστήματος Ρασπούτιν -Τουλουπάκη, που ένα πολιτικό δίχτυ συνεχίζει να το προστατεύει
Από A. A.
20:19 - 05/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 20:22 - 05/06/2020

Η ρήση οι αρεοπαγίτες μιλούν με τον Θεό είναι γνωστή.
Στην Ελλάδα προφανώς κάποιοι ανώτατοι δικαστικοί –ευτυχώς, λίγοι– σκέφτηκαν να διευρύνουν τον κύκλο των συνομιλητών τους…
Έτσι –όπως κατά καιρούς έχει γίνει  γνωστό από πολλά σχετικά παραδείγματα– εμφανίζονται να έχουν σχέση με πολιτικούς, επιχειρηματίες και με διάφορους άλλους παράγοντες.
Η εισήγηση αναφέρεται κυρίως για την εμπλοκή λειτουργών του ανωτάτου κλάδου της Δικαιοσύνης, του Αρείου Πάγου, στην υπόθεση Novartis, όπου δύο πρόεδροι του ΑΠ (οι κ.κ. Πέππας και Θάνου), 3-4 ανώτατοι δικαστικοί, 4 ανώτατοι εισαγγελείς (κ.κ. Δημητρίου, Πεπόνης, Δασούλας, Μπρακουμάτσος), και δύο διενεργούντες την ανάκριση για πιθανά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα των εισαγγελέων Διαφθοράς (κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης), είτε παραμένουν απαθείς στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ανωτάτων συναδέλφων τους (κ.κ. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη, Γ. Αγγελή), είτε καθυστερούν τις έρευνές τους για τα θέματα που αφορούν τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Αποτέλεσμα της αδράνειας και των καθυστερήσεων, οι μηνύσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που ενέπλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς με αίολα και κατασκευασμένα στοιχεία να περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο, χωρίς οι σκευωροί να έχουν κληθεί για να υποστούν τις συνέπειες του έργου τους.

Το πολιτικό δίχτυ προστασίας που είχε στηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το σύστημα Ρασπούτιν-Τουλουπάκη να υπονομεύει εκ του ασφαλούς τους αντιπάλους της πρώην κυβέρνησης είναι γνωστό.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, και στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν υψηλότατα στελέχη που ναι μεν επιθυμούν την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, πλην όμως για λόγους… γεωγραφικής υφής, θέλουν να εξαιρέσουν την πρωταγωνίστρια και εντολοδόχο του συστήματος κα Ελένη Τουλουπάκη. Θα τα καταφέρουν;
Μετά από τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην επόπτης της υπόθεσης Novartis, Γιάννης Αγγελής, και τα οποία αποδεικνύουν απόλυτα όλες τις παλινωδίες, τα ψεύδη και τις πρακτικές που ακολούθησε η κα Τουλουπάκη, ώστε να σπιλωθούν οι δέκα πολιτικοί, είναι δύσκολο το δίχτυ προστασίας να μη σπάσει…
Αρκεί να θυμηθούμε τις διαρροές της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο Documento, στην κα Παπαδάκου, στην Αυγή και στην Kontra News, σύμφωνα με τις οποίες αδιάσειστα στοιχεία του FBI δένουν τη δωροληψία υπουργών, ενώ τα προ ημερών κατατεθέντα στη Βουλή επίσημα έγγραφα του FBI λένε ακριβώς το αντίθετο.

Εντύπωση προκαλεί η παθητική στάση που επιδεικνύουν η πολιτική αλλά και η δικαστική ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Στηριζόμενη και μόνο στα έγγραφα που κατέθεσε προ ημερών ο Γ. Αγγελής, και στα αντίστοιχα υπομνήματα που έχει υποβάλει ο εκβιαζόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, έπρεπε ήδη να έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, αφού πέραν των αναφερομένων προσώπων υπάρχουν και καταθέσεις των τριών ανωτάτων εισαγγελέων που προαναφέραμε, που ποτέ δεν θα διακινδύνευαν την καριέρα τους καταθέτοντας ενόρκως τόσα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους.

Προφανώς, υπάρχουν πιέσεις…
Όμως πιέσεις κατά το παρελθόν υπέστησαν και άλλοι συνάδελφοί τους, που έγραψαν ιστορία.
Στη γειτονική Ιταλία, ο εισαγγελέας Di Pietro δεν δίστασε να τα βάλει με τη μεγαλύτερη διαχρονικά οργάνωση, τη Μαφία, και να εγκαλέσει τον πανίσχυρο τότε πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι. Το ίδιο έπραξε και ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε, o οποίος όμως πλήρωσε με τη ζωή του τις αποφάσεις του. Ακόμη πρέπει να θυμηθούμε και τον δικό μας Χρ. Σαρτζετάκη, που δεν δίστασε να τα βάλει με όλη τη χούντα.

Παραδείγματα έχουμε, μιμητές ψάχνουμε…
Το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς Ζαχαρής και Σοφουλάκης θα ήταν από μόνο του αρκετό για την απομάκρυνση –έστω και προσωρινά διά της διαθεσιμότητάς τους– της κας Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Διαφθοράς Ντζούρα και Μανώλη.
Αλλά και για την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τα παραπάνω δεδομένα, αφού οι βουλευτές διεξάγουν παράλληλη έρευνα με την Εισαγγελία του ΑΠ, θα ήταν αρκετά για να καλέσουν την κα Τουλουπάκη ως ύποπτη για την τέλεση πλήθους αδικημάτων.
Και δεν κατανοούμε για ποιο λόγο κατά καιρούς ζητούν την άδεια του κ. Μπρακουμάτσου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επιδείξει μια απαράδεκτη συμπεριφορά, για να ενεργήσουν. Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα όλες οι απαντήσεις του εν λόγω εισαγγελέως δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού είναι ήξεις-αφίξεις.
Δείτε παρακάτω εξ ολοκλήρου το έγγραφο των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Διάβασε το »

Ο Κυριάκος στο STAR, ο Πολάκης στο κανάλι της Κάντζας

Newsteam 0 Comments

Την εβδομάδα που πέρασε, σηκώθηκε πολλή σκόνη εξαιτίας δύο τηλεοπτικών εκπομπών. Η πρώτη εκπομπή προβλήθηκε τη Δευτέρα, 25/5, στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR, με καλεσμένο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δεύτερη εκπομπή προβλήθηκε την Πέμπτη, 28/5, στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ Αυτοψία, στον ALPHA, με καλεσμένο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.
Και οι δύο εκπομπές προκάλεσαν πολλές συζητήσεις για συγκεκριμένους λόγους. Η πρώτη, στο STAR, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο αφήγημα το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, κάθε άλλο παρά άφησε όρθιο τον πρώην πρωθυπουργό, αφού η τηλεθέαση της εμφάνισής του περιορίστηκε σε απογοητευτικά νούμερα, λόγω της ταυτόχρονης μετάδοσης της συνέντευξης του πρωθυπουργού.
Μετά από δύο ημέρες, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 27/5, δημοσιοποιήθηκε εξώδικη διαμαρτυρία του πατριάρχη του Ομίλου Βαρδινογιάννη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, στο site Lapolitica.gr, με περιεχόμενο τη διάψευση ότι είχε πρόσφατη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, και  της πρόθεσής του να ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης, βραχυμεσοπρόθεσμα, της δημιουργίας ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, λόγω δήθεν διατήρησης των προσωπικών του σχέσεων με την κα Φώφη Γεννηματά.

Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 28/5, στην εκπομπή Αυτοψία εμφανίζεται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε ένα παραλήρημα ύβρεων και κατηγοριών ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι οι δέκα πολιτικοί της Novartis σίγουρα τα έχουν πάρει, χωρίς ο τηλεπαρουσιαστής και έμπειρος δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ να του υπενθυμίσει ότι ήδη οι κατηγορίες εις βάρος των πολιτικών επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας υπό την ηγεσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για Θέματα Διαφθοράς), και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς κας Ελένης Τουλουπάκη, έχουν αρχειοθετηθεί…

Και εδώ αρχίζουν οι συνειρμοί που συνήθως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Κατ’ αρχάς, τα περί συνάντησης Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα –συνάντηση που όπως προείπαμε διέψευσε με εξώδικό του ο επιχειρηματίας– δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στη στήλη Πολιτικός Καφές που ως γνωστόν επιμελείται ο ίδιος ο Γιάννης Κουρτάκης, εκδότης της εφημερίδας, το Σάββατο 16/5ου. Και εδώ παρατηρείται το εξής περίεργο: Η εξώδικος διαμαρτυρία του Βαρδή Βαρδινογιάννη επιδίδεται στο site Lapolitica.gr, που αντέγραψε ουσιαστικά το κείμενο του Πολιτικού Καφέ, χωρίς όμως να αναφέρει την πηγή του, και στη συνέχεια το parapolitikakritis.gr να δημοσιεύει τη διάψευση, χωρίς να έχει λάβει κάποια αντίστοιχη εξώδικη διαμαρτυρία από τον επιχειρηματία…
Οι συνειρμοί πλέον έχουν κάποια λογική συνέχεια, η οποία έχει ως εξής:
Όταν ο Κυριάκος πήγε στο STAR τη Δευτέρα 25/5, ήταν φυσικό να αναφερθεί στην προηγηθείσα είδηση των Παραπολιτικών περί συνάντησης του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς επίσης και στις –ήδη διαψευσθείσες– επαφές του με τη Φώφη Γεννηματά.
Με αφορμή τα παραπάνω, έστειλε το εξώδικο στο Lapolitica.gr 11 ημέρες μετά την ανάρτηση του επίμαχου κειμένου, με ταχύτητα που δεν έχει επιδείξει στο παρελθόν ο επιχειρηματίας.
Μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του Βαρδή Βαρδινογιάννη και κατόπιν προφανούς διαμαρτυρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επικάλυψη της συνέντευξης στο Ζάππειο, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο STAR, σαν αντίβαρο το άλλο κανάλι, ιδιοκτησίας του Ομίλου Βαρδινογιάννη, έπαιξε την εκπομπή με την παρουσία του Παύλου Πολάκη, έχοντας όμως αφήσει τα λουριά λυμένα, ώστε ο Σφακιανός πολιτικός να εκφραστεί με τον γνωστό σε  όλους μας τρόπο.
Πέραν των παραπάνω, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, ως ένα μικρό σε πληθυσμό χωριό, κάποια πράγματα είναι γνωστά.
Η σχέση του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, τα προηγούμενα χρόνια, ως καλώς εννοούμενη σχέση επιχειρηματία με κυβέρνηση, ήταν λίγο-πολύ γνωστή. Ο ALPHA TV πέρασε στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, όταν ο Δημ. Κοντομηνάς,

εξουθενωμένος ηλικιακά, ιατρικά, δικαστικά και οικονομικά, παρά τη στήριξη που παρείχε στον ΣΥΡΙΖΑ για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση –δεν πρέπει να ξεχνάμε το καυτό check point της κας Παπαδάκου για τη Novartis– έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ο ίδιος στην εκπομπή της Τσιμτσιλή τον εκβιασμό που υφίστατο από τον Νικολάκη τον Παππά, ώστε ο ALPHA  TV να μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ TV. Παράλληλα, όταν επρόκειτο να περατωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 50% των ΕΛΠΕ, στους κολοσσούς Glencore και Vitol Group, περιέργως δεν κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή δεσμευτικές προσφορές και ο διαγωνισμός πήγε στα βράχια… Αν είχε ευτυχή κατάληξη, τότε το πρόβλημα της Motor Oil στον ανταγωνισμό θα ήταν τεράστιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όλα ήταν τακτοποιημένα…
Στη συνέχεια, μετά την 7η Ιουλίου 2019, το φαβορί για υπουργοποίηση Όλγα Κεφαλογιάννη έμεινε εκτός κυβέρνησης, γιατί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού –που θα της εδίδετο–, στο οποίο υπάγεται το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), ήταν νευραλγικής σημασίας για το πρότζεκτ του Ελληνικού και ως γνωστόν επί σειρά ετών πέταγε την μπάλα στην εξέδρα.

Πριν όμως η κυβέρνηση έλθει σε ανοικτή κόντρα με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, φρόντισε να ανοίξει την πόρτα του Φυσικού Αερίου στον Όμιλο, βάζοντας τη χρεοκοπημένη ΔΕΗ –κατά δήλωση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη– να συγχρηματοδοτήσει με τη Motor Oil την αγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας στον επικείμενο διαγωνισμό. Δηλαδή, με λίγα λόγια, έβαλε τον Όμιλο στην προμήθεια και διανομή φυσικού αερίου, μέσω της δεύτερης σε διανομή φυσικού αερίου κερδοφόρας εταιρείας ΔΕΠΑ, όταν η μοναδική υποδομή για την αποθήκευση και διανομή φυσικού αερίου που είχε η Motor Oil ήταν κάποιες αποθήκες στους Αγ. Θεοδώρους…
Πέραν όμως του Ομίλου Mytilineos, που έχει τα πρωτεία στο Φυσικό Αέριο, και λόγω δεσπόζουσας θέσης δεν μπορεί να λάβει μέρος στον επικείμενο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, φρόντισε να μην υπάρχουν παράπονα από άλλες εταιρείες, όπως η Gastrade του κοσόρτσιουμ της Αλεξανδρούπολης, αφού η προς πώληση εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας φρόντισε να επενδύσει στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης, με ποσοστό 20%. Τώρα πώς γίνεται μια κερδοφόρα εταιρεία που ανήκει στο Δημόσιο και ενώ πρόκειται να πωληθεί, προβαίνει σε εξαγορά μεριδίων σε κονσόρτσιουμ υγροποιημένου αερίου, την απάντηση μπορεί να δώσει ο αρχιτέκτονας στο οικοδόμημα διανομής των ενεργειακών φορέων της χώρας μας στους επιχειρηματίες, υπουργός Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης…

Οι παραπάνω συνειρμοί, όπως προείπαμε, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Οι επιχειρηματίες, κατά γενικό κανόνα, ποτέ δεν συγκρούονται με κυβερνήσεις. Αν μάλιστα διαθέτουν ΜΜΕ, φροντίζουν να κρατούν ισορροπίες, γιατί ρόδα είναι και γυρίζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι σχεδιασμοί είναι επιτυχείς. Παράδειγμα, η περίπτωση Φώτη Κουβέλη, που στην ουσία με την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ το 2013, ουσιαστικά έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πήρε ως τρόπαιο κάποιο υφυπουργείο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, σήμερα έχει ξεχαστεί παντελώς, καθώς η ιστορία είναι αμείλικτη, σε παραδείγματα τύπου Εφιάλτη…
Παρεμπιπτόντως, τότε που οι φήμες αλλά και δημοσιεύματα συνέδεαν τη στάση του Φώτη Κουβέλη με πασίγνωστο ιδιοκτήτη ομίλου εταιρειών, δεν θυμόμαστε να είχε αποσταλεί κάποια εξώδικη διαμαρτυρία, που να διέψευδε τη συμμετοχή του σε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Προφανώς επειδή τότε η είδηση της παρέμβασης είχε θετικό πρόσημο αφού η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θέμα ημερών…

Διάβασε το »

Βυθίστε τους Τούρκους αν φθάσουν στα 6 μίλια

Newsteam 0 Comments

Έτοιμο να φορέσει τα χακί και να υπερασπιστεί τα… πάτρια εδάφη εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Το έχω πει δημοσίως. Αν πάνε στα έξι ή στα 12 μίλια πρέπει να βυθιστεί το σκάφος είτε αυτό είναι γεωτρύπανο είτε ερευνητικό. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε μέχρι που φτάνει η αξιοπρέπειά μας. Η κόκκινη γραμμή μας. Εδώ και 50 χρόνια η ιστορία των έξι και 12 μιλίων είναι στημένο πολιτικό παιχνίδι, δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Το πιο σημαντικό για εμένα είναι η εξωτερική μας πολιτική. Είμαστε η μοναδική χώρα που κάνει εξωτερική πολιτική με επιστολές είπε και συμπλήρωσε: Πρέπει να κάνουμε πράξεις. Αυτό που έκανε η Τουρκία πριν 15 μέρες να το κάνουμε εμείς. Δασμούς στα τουρκικά προϊόντα. Θα τους επέβαλα δασμούς. Δεν μπορεί να μου κάνει τον νταή ο Ερντογάν και να μην απαντάω, συμπλήρωσε.
Τέλος, ισχυρίστηκε πως ζητά εδώ και αρκετό καιρό τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Αν δεν τρομοκρατούνταν οι Έλληνες θα τα πήγαιναν τόσο καλά με τον κορωνοϊό; διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος και ισχυρίστηκε πως πολλά μέτρα της κυβέρνησης έχουν σχεδιαστεί στο πόδι.

Διάβασε το »

Η οικονομία σε τροχιά στασιμότητας-ύφεσης πριν το lockdown. Πτώση α’τρίμηνο -0,9%

Newsteam 0 Comments
Η ανάγκη ανατροπής, εθνικού νομίσματος, παραγωγικής ανασυγκρότησης κράτους, οικονομίας και εκπαίδευσης

Η Ελλάδα και χωρίς την πανδημία  και το lockdown μάλλον θα ακολουθούσε μια καθοδική οικονομική πορεία. Όλα δείχνουν ότι η έλευση του lockdown θα κάνει την ύφεση εφιάλτη.

Η Ελλάδα οδεύει προς το χειρότερο φθινόπωρο και χειμώνα από το ’41 της Κατοχής, όπου η πείνα θέρισε τον ελληνικό πληθυσμό. Φτώχεια, ανεργία εξαθλίωση καλπάζουν στην ελληνική κοινωνία.

Η αλληλεγγύη της Ε.Ε προς τη χώρα μας είναι ανύπαρκτη και κοροϊδία. Το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μόνο ανεπαρκέστατο αλλά και φούσκα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξαντλεί καθόλου ούτε καν αυτά τα περιθώρια που υπάρχουν για να ρίξει κεφάλαια στην οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αντίθετα κύρια πολιτική κατεύθυνση της είναι η περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κοινωνία επιβιώνει σε σημαντικό βαθμό με τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία δυστυχώς και αυτά δεν αξιοποιούνται. Το μέλλον της χώρας δεν είναι αν είμαστε τα γκαρσονάκια της Ευρώπης.

Η μόνη επιλογή που υπάρχει για να αποκτήσει ισχυρή ρευστότητα η οικονομία, να ανακοπεί η αποεπένδυση και να υπάρξει παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη είναι το εθνικό νόμισμα, η αποδέσμευση από την Ε.Ε και μια προοδευτική στρατηγική ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, με βαθιές παραγωγικές αλλαγές στην παιδεία και στην νοοτροπία της κοινωνίας.

Το πιο δύσκολο σενάριο για την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου – στοιχεία τα οποία δείχνουν πως, στην πραγματικότητα, η χώρα μας μπήκε σε τροχιά ύφεσης πριν καν την χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για μία πτώση που δεν μπορεί να αποδοθεί στο lockdown καθώς το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνει μόνον 15 ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού, δηλαδή μόνον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά πως η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει σε πορεία συρρίκνωσης πριν από το lockdown – μια πορεία, η οποία άλλωστε είχε γίνει ήδη ορατή από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ και σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018) η αύξησή του ήταν μόλις 1%.

Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, η ανάπτυξη ήταν 2,8%, ωστόσο ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα τρίμηνα με 2,3% το τρίτο τρίμηνο και 1% το τέταρτο.

Με αφετηρία αυτή την εικόνα γίνεται προφανώς, ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έπονται και εντοπίζονται κυρίως στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Το δεύτερο τρίμηνο, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, είναι εκείνο που θα φέρει και το πλήρες αποτύπωμα του lockdown με το καθολικό κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο είναι οι περίοδοι εκείνες στις οποίες  παγίως καταγράφεται και η μεγαλύτερη επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Τούτων δοθέντων, αρκετοί αναλυτές, συνεκτιμώντας τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θεωρούν πλέον ως καλό σενάριο την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση κοντά στο 10% στο σύνολο του 2020. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησαν να δώσουν διαφορετική εκδοχή αυτής της εικόνας, επισημαίνοντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από εκείνη που καταγράφηκε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Συνολικά, ο μέσος όρος της ύφεσης στην ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο ήταν 3,2%, όμως και ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσιωπούν το γεγονός πως η πανδημία είχε φθάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες νωρίτερα από την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τες να πάρουν νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα. Όπως αποσιωπά, επίσης, το γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επηρεάστηκαν βαθιά από την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων με την Κίνα, πράγμα που δεν είχε ιδιαίτερες συνέπειες για την Ελλάδα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Tα κίνητρα Μητσοτάκη για να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
10:23 - 05/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:46 - 05/06/2020

Σημαντικό βήμα για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ανακοινώνοντας επιδότηση και κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν καθαρά οχήματα.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου σε εκδήλωση στο Γκάζι, πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία, που απαντά στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το εθνικο σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση είναι ένα σχέδιο ολιστικό που αφορα το κράτος και όλους τους πολίτες και γι’ αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτόμο και Πράσινη Συμφωνία που θα υπογραψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία.
Η Ελλάδα επιτέλους ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος υπογράμμισε και ανέφερε πως τις προτάσεις αυτές τις έχουμε επεξεργαστεί από τον καιρό που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα παρουσιάζουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα για τη χωροθέτηση των αναγκαίων κανόνων σημείων φόρτισης. Από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι πόροι που θα δοθούν τετραπλασιάζονται, δηλαδή 4 φορές περισσότερα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση, πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν ξεπερνάει το 3%. Ο εθνικός μας στόχος παραμένει ο εξής: 1 στα 3 οχήματα στην Ελλάδα του 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα, πρόσθεσε, ανακοινώνοντας οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
– Επιδοτούμε με 100 εκατ. για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστείε με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές θα πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και έτσι θα τα κάνει πιο προσιτά στα μέσα εισοδήματα. Παρά το αυξημένο κόστος που η πολιτεία το επιδοτεί για να το κάνει πιο εφικτό ο χρήστης θα εξοικονομεί 2.500 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση.
– Επιδότηση 15% για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο 25% η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί
– Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για 2 χρόνια και θα απαλάσσονται από τέλη, οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.
– Από τα εταιρικά έξοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης οχημάτων. Αυτοί θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων.
Οι πάροχοι θα συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης. Το συντονιστικό κέντρο θαέχει την ευθύνη για τη διαλειτουργικότητα.
Η τρίτη πτυχή περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνητοποίησης. Θεσπίζουμε ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας με μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που εγκαθίστανται εκεί θα εχουν μικρότερο συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις ενώ θα έχουν και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πράσινη στροφή είναι πρώτα μια πολιτική επιλογή, ενώ είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νησί της Ελλάδας, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με ηλεκτρισμό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό το νησί.

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Γιατί πρέπει να αγοράσεις ηλεκτρικό όχημα

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
10:23 - 05/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 10:25 - 05/06/2020

Σημαντικό βήμα για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ανακοινώνοντας επιδότηση και κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν καθαρά οχήματα.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου σε εκδήλωση στο Γκάζι, πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία, που απαντά στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το εθνικο σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση είναι ένα σχέδιο ολιστικό που αφορα το κράτος και όλους τους πολίτες και γι’ αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτόμο και Πράσινη Συμφωνία που θα υπογραψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία.
Η Ελλάδα επιτέλους ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος υπογράμμισε και ανέφερε πως τις προτάσεις αυτές τις έχουμε επεξεργαστεί από τον καιρό που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα παρουσιάζουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα για τη χωροθέτηση των αναγκαίων κανόνων σημείων φόρτισης. Από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι πόροι που θα δοθούν τετραπλασιάζονται, δηλαδή 4 φορές περισσότερα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση, πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν ξεπερνάει το 3%. Ο εθνικός μας στόχος παραμένει ο εξής: 1 στα 3 οχήματα στην Ελλάδα του 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα, πρόσθεσε, ανακοινώνοντας οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
– Επιδοτούμε με 100 εκατ. για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστείε με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές θα πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και έτσι θα τα κάνει πιο προσιτά στα μέσα εισοδήματα. Παρά το αυξημένο κόστος που η πολιτεία το επιδοτεί για να το κάνει πιο εφικτό ο χρήστης θα εξοικονομεί 2.500 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση.
– Επιδότηση 15% για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο 25% η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί
– Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για 2 χρόνια και θα απαλάσσονται από τέλη, οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.
– Από τα εταιρικά έξοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης οχημάτων. Αυτοί θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων.
Οι πάροχοι θα συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης. Το συντονιστικό κέντρο θαέχει την ευθύνη για τη διαλειτουργικότητα.
Η τρίτη πτυχή περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνητοποίησης. Θεσπίζουμε ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας με μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που εγκαθίστανται εκεί θα εχουν μικρότερο συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις ενώ θα έχουν και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πράσινη στροφή είναι πρώτα μια πολιτική επιλογή, ενώ είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νησί της Ελλάδας, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με ηλεκτρισμό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό το νησί.

Διάβασε το »

Αλλαγή πολιτικής στη Ν.Δ. – Οι υπουργοί θα ενημερώνουν τους βουλευτές

Newsteam 0 Comments

Η στήριξη αφενός του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης με την ψήφιση από τη Βουλή 26 συνολικά νομοσχεδίων και αφετέρου η αναβάθμιση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες του γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρου Καλαφάτη.
Και για τα δύο σκέλη μάλιστα αναμένονται πρωτοβουλίες.
Αρχικά θα καθιερωθεί ενημέρωση της Κ.Ο. από υπουργούς με την αρχή να γίνεται με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, που σήμερα Παρασκευή θα μιλήσει για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση, το επικείμενο νομοσχέδιο δηλαδή, αλλά και εν γένει για το τι επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Όπως γράφει η Καθημερινή στα σχέδια είναι να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη και πάνω στον δεύτερο στόχο, δηλαδή την αναβάθμιση της λειτουργίας της Κ.Ο. Εκεί ο λόγος θα δοθεί στους βουλευτές για την υποβολή προτάσεων.
Είναι προφανές πως η τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών έχει στόχο να λειάνει γωνίες και να σταματήσει γκρίνιες που αποτελούν άλλωστε διαχρονική γάγγραινα της Ν.Δ.

Διάβασε το »