Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΝΕΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΆσχημα τα νέα για όλους τους κατόχους παλιών αυτοκινήτων

Newsteam 0 Comments

Διαφοροποίηση του τέλους κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όρια εκπομπών ρύπωνΆσχημα είναι τα νέα για τους κατόχους των παλιών αυτοκινήτων, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ροδόλφο Λάσι.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μίλησε, βέβαια, με θετικά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση, αλλά προχώρησε και σε μια σοβαρή προειδοποίηση για τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων.

Συν τοις άλλοις, ο Οργανισμός προτείνει την εξίσωση της φορολογίας μεταξύ καινούριων και παλαιών οχημάτων όπως επίσης και στην φορολογία μεταξύ diesel και βενζίνης, ενώ προαναγγέλλει τη σύνδεση του ύψους των διοδίων ανάλογα με τις εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, για τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων ο Ροδόλφο Λάσι ανέφερε ότι: «Ο στόλος οχημάτων στην Ελλάδα είναι από τους γηραιότερους στην Ευρώπη. Η οικονομική κρίση και τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για παλαιότερα οχήματα αποτέλεσαν αντικίνητρα για την ανανέωσή του».

Στην έκθεση, όπως αναφέρει το newsauto.gr, τονίζεται ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφονται ατμοσφαιρικοί ρύποι στις αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από την νομοθεσία της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Επίσης επισημαίνεται ότι η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι το diesel φορολογείται λιγότερο από τη βενζίνη, παρόλο που είναι πιο ρυπογόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη θέσπιση κριτηρίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα Τέλη Κυκλοφορίας, ενθάρρυνε τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα είναι 15 χρόνια και των φορτηγών αυτοκινήτων 20 χρόνια.

Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το 2017, οι επενδύσεις στο οδικό δίκτυο αντιστοιχούσαν στο 2,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η έλλειψη σχεδίων για βιώσιμες αστικές μετακινήσεις και η ελλιπής ανάπτυξη ήπιων μέσων μεταφοράς έχουν συμβάλει στη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα.

Στις συστάσεις του οργανισμού περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για υποδομές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων την αναθεώρηση της φορολογικής διαφοροποίησης των καυσίμων και των χρήσεών τους, ώστε οι τιμές των εκπομπών άνθρακα να δίνουν ένα συνεπές μήνυμα.

Σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των φόρων πετρελαίου και βενζίνης. Εντοπισμός των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων και επιλογή κατά προτεραιότητα όσων πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά. Εναρμόνιση της φορολογίας των νέων και των παλαιών οχημάτων. Διαφοροποίηση του τέλους κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όρια εκπομπών ρύπων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα έως ότου το κόστος των διοδίων συνδεθεί με τα επίπεδα εκπομπών ρύπων των οχημάτων.

Διάβασε το »

Δολοφονία στις Σπέτσες: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία του φονικού – Ο 26χρονος περιπλανιόταν αιμόφυρτος

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που ο 22χρονος ύποπτος για την δολοφονία του 26χρονου Σπετσιώτη αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από δόλο, με τον πατέρα του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου να καταγγέλλει πως ο γιος του έχει πέσει θύμα ψευδομαρτύρων, σοκάρουν οι λεπτομέρειες από το μαρτυρικό τέλος του νεαρού άνδρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τις έρευνες περιπλανιόταν αιμόφυρτος.

 

 

  • Ο 26χρονος εντοπίστηκε σε τραγική κατάσταση στον παραλιακό δρόμο των Σπετσών, ενώ όπως αναφέρει στο newsit ο δικηγόρος της οικογένειας του Σπύρος Δημητρίου, ο νεαρός άνδρας φαίνεται πως προσπάθησε να διαφύγει προς ερημική τοποθεσία χωρίς όμως να τα καταφέρει εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας.

 

 

«Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μια σαφή εικόνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην εγκληματική αυτή πράξη. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι αρχικά όλοι μιλούσαν για τροχαίο ατύχημα. Το παιδί βρέθηκε να ψυχορραγεί σ’ έναν παραλιακό δρόμο των Σπετσών.

 

 

Η γιατρός του κέντρου υγείας κατάλαβε πως τα τραύματα που έφερε δεν μπορούσαν να είχαν προκληθεί από τροχαίο ατύχημα, αλλά από εγκληματική ενέργεια. Έτσι πήρε η υπόθεση άλλη τροπή».Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο ο νεαρός φαίνεται πως μετά την συμπλοκή προσπάθησε να διαφύγει προς ένα ερημικό μέρος του νησιού: «Κάποια στιγμή όμως δεν άντεξε από την αιμορραγία κι έπεσε στο δρόμο έτσι τον βρήκαν».

 

 

Θα είχε σωθεί αν τον έβρισκαν νωρίτερα; Σε επικοινωνία που είχε το newsit με την γιατρό Ελένη Σπυράτου του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών, που ήταν εκείνη που εξέτασε πρώτη τον σοβαρά τραυματισμένο 26χρονο, σε ερώτηση αν ο νεαρός ζούσε στην περίπτωση που είχε μεταφερθεί νωρίτερα στο νοσοκομείο ήταν κατηγορηματική καθώς από τα τραύματα ήταν τόσο μεγάλη η αιμορραγία που είχε προκληθεί που δεν υπήρχε καμία πιθανότητα για να ζήσει.

 

 

Σύμφωνα με την νεκροψία – νεκροτομή η σορός του 26χρονου έφερε χτυπήματα στην θωρακική και κοιλιακή χώρα από μαχαίρι και συγκεκριμένα στιλέτο.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός – 2.135 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Που εκτοπίζονται στην Ελλάδα μας (24-11-20)

Newsteam 0 Comments

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Τρίτη 2.135 νέες λοιμώξεις απο κορωνοϊό και 101 ακόμη θανάτους.

Η κατάσταση αποτυπώνεται στο γράφημα με την πορεία της επιδημίας, ενώ η εικόνα στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

2.135 νέα κρούσματα

95.137 συνολικά κρούσματα 

101 επιπλέον θάνατοι

1.815 έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 

562 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

490 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ 

Από τα παραπάνω κρούσματα:

607 αφορούν τη Θεσσαλονίκη 

401 είναι από την Αττική 

129 είναι από τη Λάρισα 

19 είναι εισαγόμενα 

Κατανομή

Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε επιπλέον 47 Περιφερειακές Ενότητες ως εξής:

25 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

1 στην Π.Ε. Αργολίδας.

2 στην Π.Ε. Αρκαδίας.

3 στην Π.Ε. Άρτας.

30 στην Π.Ε. Αχαΐας.

22 στην Π.Ε. Βοιωτίας.

13 στην Π.Ε. Γρεβενών.

33 στην Π.Ε. Δράμας.

48 στην Π.Ε. Έβρου.

3 στην Π.Ε. Εύβοιας.

12 στην Π.Ε. Ευρυτανίας.

16 στην Π.Ε. Ηλείας.

75 στην Π.Ε. Ημαθίας.

31 στην Π.Ε. Ηρακλείου.

2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

1 στην Π.Ε. Ικαρίας.

16 στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

18 στην Π.Ε. Καβάλας.

4 στην Π.Ε. Καλύμνου.

25 στην Π.Ε. Καρδίτσας.

9 στην Π.Ε. Καστοριάς.

8 στην Π.Ε. Κέρκυρας.

20 στην Π.Ε. Κιλκίς.

28 στην Π.Ε. Κοζάνης.

14 στην Π.Ε. Κορινθίας.

2 στην Π.Ε. Λακωνίας.

11 στην Π.Ε. Λέσβου.

1 στην Π.Ε. Λήμνου.

93 στην Π.Ε. Μαγνησίας.

12 στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

1 στην Π.Ε. Νάξου.

52 στην Π.Ε. Ξάνθης.

68 στην Π.Ε. Πέλλας.

60 στην Π.Ε. Πιερίας.

9 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

26 στην Π.Ε. Ροδόπης.

14 στην Π.Ε. Ρόδου.

1 στην Π.Ε. Σάμου.

31 στην Π.Ε. Σερρών.

3 στην Π.Ε. Σύρου.

21 στην Π.Ε. Τρικάλων.

20 στην Π.Ε. Φθιώτιδας.

37 στην Π.Ε. Φλώρινας.

2 στην Π.Ε. Φωκίδας.

44 στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

5 στην Π.Ε. Χανίων.

2 στην Π.Ε. Χίου.

8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση (7 χθες).

Διάβασε το »

Νέα υπόσχεση από τον Σταϊκούρα: Θα εξεταστεί η μετάθεση οικονομικών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία για το 2022

Newsteam 0 Comments

«Θα εξεταστεί η μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων για το 2022», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τη συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου με θέμα όσα ανέφερε χθες το απόγευμα ο υπουργός, σε διαδικτυακή συζήτηση του επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις της κυβέρνησης, που στοχεύουν, όπως υπογράμμισε, στην στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και υπενθύμισε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 περιλαμβάνεται η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μία ισορροπία, καθώς είναι, ακόμη, σε εξέλιξη η πανδημία. Από τους συμμετέχοντες έγινε αναφορά και στο νέο Πτωχευτικό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές αλλά θα εκδοθούν οι ΚΥΑ που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του κ. Σταϊκούρα, ορίστηκε νέα διαδικτυακή συζήτηση μετά από έναν μήνα, ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα σε οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ πρόσθεσε τα εξής, εστιάζοντας στην συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.: «Εκτιμώ ότι πρέπει να αρχίσει να μελετάται από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους το “κούρεμα” οφειλών. Το θεωρώ μονόδρομο. Και επαναλαμβάνω, όχι γιατί είμαστε μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν υπάρχουν τα έσοδα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να πληρώσουμε όσα έχουν μαζευτεί χωρίς τη δική μας ευθύνη».

Διάβασε το »

Κορονοϊός – 2.135 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 101 θάνατοι και 562 σε κρίσιμη κατάσταση

Newsteam 0 Comments

Σήμερα 24/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες. 4840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

 

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά ανακοινώνει για lockdown, εκπαιδευτήρια και νέα μέτρα Χριστουγέννων

Newsteam 0 Comments

Ο κύβος ερρίφθη…

Δείτε όσα ανακοινώνονται ΕΔΩ

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νέα βόμβα από τον Alpha: Δύο επιστροφές ανακοινώθηκαν και εκτοξεύουν την τηλεθέαση

Newsteam 0 Comments

Σε μια νέα «βόμβα» προχώρησε ο Alpha, ο οποίος στην προσπάθεια του να σώσει ένα πρόγραμμα, όπου είχε επενδύσει πολλά και δε δείχνει να πετυχαίνει προς το παρόν, πραγματοποιεί άλλες δύο επιστροφές, που θα «εκτοξεύσουν» την τηλεθέαση.

Μετά τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, σειρά έχουν ο Άκης Σακκελαρίου και ο Ανδρέας Νάτσιος να κάνει είσοδο στη σειρά «Αγγελική». Έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε τον ηθοποιό στην τηλεόραση, αλλά ετοιμάζει δυναμικό comeback, προκειμένου να επιβιώσει η σειρά, παίζοντας το ρόλο του Παναγιώτη.

Διάβασε το »

Κορονοϊός: 84 θάνατοι, 1.388 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 549 σε κρίσιμη κατάσταση

Newsteam 0 Comments

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.388 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με 549 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ άλλοι 84 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαυαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Νέα τηλεοπτική στέγη για την Αντελίνα Βαρθακούρη μετά το τέλος της από το κανάλι της Κάντζας – Τι ζωντανή εκπομπή αναλαμβάνει

Newsteam 0 Comments

Ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΣΚΑΪ η συνεργασία του με την Αντελίνα Βαρθακούρη, μετά το ξαφνικό τέλος της ιδίας από τον ALPHA.

H αποκάλυψη έγινε μέσα από την εκπομπή «Καλό Μεσημεράκι» του Νίκου Μουτσινά, με τη Βάνια να κάνει λόγο για την αξιοποίησή της σε εκπομπή του Σαββατοκύριακου.

Η Αντελίνα, λοιπόν, θα αναλάβει ξανά χρέη παρουσιάστριας, όχι όμως μόνη της, καθώς στο πλευρό της θα βρεθεί και κάποιος συμπαρουσιαστής, με το όνομα του Χάρη Βαρθακούρη να ακούγεται πολύ έντονα για τη συγκεκριμένη θέση. 

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Δείτε όσα ειπώθηκαν:

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λωρίδα της Γάζας: Νέα στρατηγικά αεροπορικά πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας

Newsteam 0 Comments

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έπληξε εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκέτας χθες Σάββατο το βράδυ από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο «δύο εργαστήρια κατασκευής πυρομαχικών για ρουκέτες, υπόγειες υποδομές και στρατιωτική βάση».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι μια ρουκέτα είχε ριφθεί από τη Γάζα, λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν, κοντά στα σύνορα με το παλαιστινιακό έδαφος. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν γνωρίζουν για θύματα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η παλαιστινιακή ρουκέτα έπεσε στο ύπαιθρο.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός είχε πλήξει θέσεις της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ. Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε αναλάβει τότε την ευθύνη για τη ρίψη των ρουκετών αυτών, όπως συνέβη και με αυτήν που ερρίφθη χθες το βράδυ.

Η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί από το 2007 σε τρεις πολέμους και ανταλλαγές πυρών σημειώνονται σποραδικά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου σε συμφωνία, χάρη σε μεσολάβηση του Κατάρ, για την παύση των εχθροπραξιών και την τήρηση μιας εύθραυστης ανακωχής, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και περίπου ενάμιση έτος με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου.

Διάβασε το »

Νέα νίκη για τον Άρη – Κέρδισε 1-0 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και ανέβηκε στην κορυφή

Newsteam 0 Comments

Με πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα ο Άρης πέρασε από το Αγρίνιο νικώντας τον Παναιτωλικό και είναι μαζί με τον Ολυμπιακό στην 1η θέση της Super League 1.

Οι Αγρινιώτες θα μπορούσαν να προηγηθούν στο 16′ με την κεφαλιά του Μάζουρεκ που έφυγε λίγο άουτ, αλλά δεν το έκαναν και στο επόμενο λεπτό είδαν τους Θεσσαλονικείς να κερδίζουν πέναλτι για σπρώξιμο του Μαλή στον Μάνο, με τον Μπρούνο Γκάμα να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να κάνει το 0-1. Αυτές οι δύο φάσεις, βασικά, ήταν οι μοναδικές καλές του πρώτου μέρους, συν ένα φάουλ του Αριγίμπι που απέκρουσε ο Σιαμπάνης, κρατώντας μπροστά στο σκορ τον Άρη.

Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά αυτό δεν ενοχλούσε καθόλου τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν το σκορ που ήθελαν και ήλεγχαν την κατάσταση, μη επιτρέποντας στους γηπεδούχους να γίνουν απειλητικοί παρά μόνο να προσπαθούν μέσα από στημένες φάσεις για κάτι καλό.

Προσπάθειες που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τον ρυθμό του παιχνιδιού να πέφτει από ένα σημείο κι έπειτα, τις διακοπές να είναι πιο συχνές και τον Άρη τελικά να παίρνει τη νίκη και να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τον Ολυμπιακό! Οσο για τον Παναιτωλικό, παραμένει στην προτελευταία θέση.

Παναιτωλικός: Κνετ, Λιάβας, Κωνσταντόπουλος, Μαλής (76′ Τζανακάκης), Ντάλσιο, Τσιγγάρας (76′ Αλβαρες), Ντίας, Μεντόζα (70′ Βέργος), Μάζουρεκ, Αριγίμπι (70′ Ντουάρτε), Αζάντι (61′ Γιάκολιτς).

Άρης: Σιαμπάνης, Σούντγκρεν, Ροζ, Μπεναλουάν, Σάκιτς, Ματίγια (85′ Σάσα), Τζέγκο, Ματέο Γκαρσία (64′ Μπερτόλιο), Σίλβα (76′ Μαντσίνι), Γκάμα, Μάνος (85′ Λόπες).

Διάβασε το »

H νέα σειρά που διεκδικούν Alpha και Mega

Newsteam 0 Comments

Μία νέα δραματική σειρά με φόντο την πανέμορφη Κρήτη έχει γίνει ήδη μήλον της έριδος ανάμεσα στα κανάλια. Πρόκειται για την σειρά «Σασμός», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη και θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από την JK Productions του Γιάννη Καραγιάννη. 

Σύμφωνα με την «Real Life», η σειρά έχει ως θέμα μια παλιά βεντέτα η οποία περνά από γενιά σε γενιά και σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Έπειτα από δύο θανάτους που αναζωπυρώνουν την παλιά έχθρα, μια γυναίκα και η κόρη της εξαφανίζονται εν μια νυκτί και το ερώτημα είναι τι μπορεί να φέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό».
Μάλιστα, η εταιρεία παραγωγής έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τηλεοπτικούς σταθμούς για την νέα καθημερινή σειρά, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις «Άγριες μέλισσες». Το προβάδισμα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, φαίνεται να έχει ο Alpha, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει σταθερά στην μυθοπλασία.
Έντονο ενδιαφέρον όμως έχει εκφράσει και το Mega, το οποίο αναμένεται να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό με νέες σειρές που θα κάνουν πρεμιέρα από το β' μισό της σεζόν. Οι ιθύνοντες φιλοδοξούν ότι η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη της σεζόν, όπως είχε γίνει πριν κάποια χρόνια με το «Νησί».
Ακόμα βέβαια είναι νωρίς και δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν και άλλα κανάλια στην κούρσα της διεκδίκησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη τηλεοπτική σεζόν θα έχει άρωμα Κρήτης.
Διάβασε το »

Όλα ηλεκτρονικά από εδώ και πέρα – Τα ψώνια που θα γίνονται με click away – Πως θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος

Newsteam 0 Comments

Στην διαβεβαίωση πως «με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» προχώρησε o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Άδωνις Γεωργιάδης. ενώ αποκάλυψε ότι θα εφαρμοστεί η μέθοδος click away, κατά την οποία η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι καταναλωτές θα πηγαίνουν να την παραλάβουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι ο “Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο (διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος), υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορoνοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε” και συμπλήρωσε “ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά”.

Παράλληλα, σημείωσε πως στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας και πρόσθεσε “εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί”.

Λιανεμπόριο

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως εποχιακά είδη και παιχνίδια, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Εν συνεχεία, είπε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Ψώνια click away

Ο υπουργός τόνισε πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή θα γίνεται παραγγελία στο κατάστημα, θα ετοιμάζεται, ο καταναλωτή θα κλείνει ραντεβού και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνεται στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή, καθώς και ο συνωστισμός στα καταστήματα.

Κλείνοντας, σημείωσε πως οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

“Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας”, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Διάβασε το »

Νέα κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου – Αναστέλλονται μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι διελεύσεις πλοίων και σκαφών

Newsteam 0 Comments

Νέα κατάπτωση στο πρανές Πελοποννήσου σημειώθηκε εχθές, Σάββατο, στη διώρυγα της Κορίνθου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση αναστέλλονται μέχρι την Τρίτη το απόγευμα 24/11 οι διελεύσεις πλοίων και σκαφών λόγω εκτάκτων εργασιών αποκατάστασης των βυθισμάτων.

Χθες βράδυ η Λιμενική Αρχή Κορίνθου, ενημερώθηκε για περιστατικό προσάραξης του φορτηγού πλοίου «SEAVEN STAR» εντός του Ισθμού με επιβαίνοντες δεκαεπτά μέλη πλήρωμα. Ακολούθησαν εργασίες αποκόλλησης του πλοίου από πλωτό γερανό, ενώ στη συνέχεια το «SEAVEN STAR» ρυμουλκήθηκε από ρυμουλκό και αγκυροβόλησε με ασφάλεια εκτός του λιμένα Κορίνθου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες επιθεώρησης των υφάλων.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύθηκε προσωρινά μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «Διώρυγος Κορίνθου», εχθές Σάββατο 21 Νοεμβρίου «κατά τις βραδινές ώρες σημειώθηκε νέα κατάπτωση στο πρανές Πελοποννήσου, στην ίδια χιλιομετρική θέση του Βιολογικού που σημειώθηκε και την Παρασκευή 13.11.2020, λόγω πιθανών γεωλογικών φαινομένων στην συγκεκριμένη θέση. Οι εργασίες αποκατάστασης βάθους θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εκτελούνται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, έως ότου απομακρυνθεί όλη η ποσότητα των εκτιμώμενων 1.200 κυβικών. Οι εργασίες αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2020 και η Διώρυγα Κορίνθου θα λειτουργήσει κανονικά εξυπηρετώντας τη ναυσιπλοΐα».

«Η ΑΕΔΙΚ προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για ανεύρεσή της αιτίας εκδήλωσης των φαινομένων, καθώς και εξεύρεση πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διάβασε το »

Νέα ημέρα και ώρα προβολής για το Γράμμα για σένα της Βίκυς Χατζηβασιλείου

Newsteam 0 Comments

Σε νέα ημέρα και ώρα θα βλέπουμε από εδώ και στο εξής το «Γράμμα για σένα» της Βίκυς Χατζηβασιλείου μέσα από τη συχνότητα του OPEN.

Σύμφωνα με το trailer ης εκπομπής και επίσημη ανακοίνωση μέσω Instagram, το project της Χατζηβασιλείου «μετακομίζει» στη βραδινή ζώνη της Τετάρτης, με τους τίτλους αρχής να πέφτουν στις 22:15.

Η αλλαγή θα ισχύσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με το νέο επεισόδιο να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

https://www.instagram.com/p/CH0kOuQg0Xh

Δείτε την ιστορία της προηγούμενης εβδομάδας:

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ελένη Ουζουνίδου: Έμεινε μισή και μας δείχνει την νέα της εμφάνιση, μετά την απώλεια 17 κιλών

Newsteam 0 Comments

Η Ελένη Ουζουνίδου που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στη σειρά «Αστέρας Ραχούλας», φέτος επέστρεψε στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου μέσα από τη σειρά του Ant1 «Παρουσιάστε».

Ελένη Ουζουνίδου: Από την υπερκόπωση πήρε κιλά και σταμάτησε να είναι δημιουργική

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από ένα χρόνο, από τις πολλές ώρες δουλειάς είχε πάρει αρκετά κιλά. «Πιστεύω έπαθα υπερκόπωση αλλά δεν την κατάλαβα πολύ καλά. Χτύπησε ένα καμπανάκι. Ξέρεις, όμως, τι φοβήθηκα περισσότερο; Μη σταματήσω να είμαι δημιουργική. Έπειτα από ένα σημείο, πρέπει όντως να μην ήμουν δημιουργική. Μυαλό είναι αυτό… Πέρα από τα παραπάνω, πήρα κιλά, και δεν μου άρεσε καθόλου. Έτρωγα μία φορά την ημέρα και ό,τι έβρισκα μπροστά μου», υπογράμμισε.

Η Ελένη Ουζουνίδου έχει χάσει 17 κιλά και την αποκάλυψη είχε κάνει η ίδια σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη.

«Έχω χάσει 17 κιλά. Η γιατρός μου έχει αλλάξει λίγο τον τρόπο σκέψης. Το πιο σημαντικό είναι να αλλάξεις φιλοσοφία. Δεν έβαζα όρια».


Διάβασε το »

Μέλπω Κωστή: Η απώλεια του γιου της, η αρρώστια της κόρης της, η νέα ζωή από το μηδέν και η αλλαγή καριέρας

Newsteam 0 Comments

Η Μέλπω Κωστή γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο και βοηθητική ηθοποιός σε διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ.

Της: Έπη Τρίμη

Στα πρώτα βήματά της στον χώρο της υποκριτικής η Μέλπω Κωστή αποτέλεσε φαντασίωση πολλών αντρών, καθώς διέθετε υπέροχη σιλουέτα και εξίσου σαγηνευτικό πρόσωπο. Ύστερα από τη συμμετοχή της σε κορυφαίες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης έκανε το επόμενο βήμα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φέτος επανέρχεται στην τηλεόραση με τη σειρά “Αγγελική”.Η αλλαγή σελίδας στη ζωή της την έχει κάνει να χαμογελά με ευγνωμοσύνη, καθώς όχι μόνο αισθάνεται πιο ήρεμη, αλλά μπορεί με τις νέες γνώσεις της βοηθήσει τους συνανθρώπους της, ξεκινώντας βέβαια από την οικογένειά της, που είναι για εκείνη το παν.

Η επαγγελματική καριέρα

Το 1997 η Μέλπω Κωστή έπαιξε στην ταινία μικρού μήκους Σχέσεις ενώ συνεργάστηκε και πάλι με τον Νίκο Φώσκολο στη δραματική σειρά Εις Θάνατον. Ακολούθησαν έκτακτες εμφανίσεις στις σειρές Ιερή Οικογένεια, Διπλανή Πόρτα και Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή.

Από το 2008 μέχρι το 2011 ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές συμμετοχές σε σειρές και συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις.

Το 2014 η Μέλπω Κωστή αποφάσισε να εγκαταστάθηκε στο Αίγιο ξεκινώντας τις σπουδές της ως φυσικοθεραπεύτρια στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας. Το 2015 έλαβε μέρος στη μεγάλη γερμανική κινηματογραφική παραγωγή Ein Atem. Το 2020 είχε ένα ρόλο κλειδί στο αστυνομικό θρίλερ Έρωτας Μετά.

Ο γιος μου πέθανε σχεδόν ακαριαία

Η Μέλπω Κωστή μίλησε για τον χαμό του 17χρονου γιου της, όταν διερχόμενο όχημα παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και έπεσε πάνω του.

Η αναπάντεχη απώλεια του γιου της αλλά και το πρόβλημα υγείας της κόρης της την οδήγησαν να αλλάξει επάγγελμα και να σπουδάσει φυσικοθεραπεία.


«Είχε πάρει τη μηχανή ενός φίλου, πέρασε κανονικά το φανάρι και τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο που πέρασε με κόκκινο. Πέθανε σχεδόν ακαριαία. Εγώ ενημερώθηκα άμεσα. Πήγα εκεί στον τόπο, είναι απερίγραπτες οι σκηνές, τα συναισθήματα, όλα αυτά που έζησα… Τη στιγμή που πήγαμε στο νοσοκομείο και μάθαμε ότι έχει πεθάνει το παιδί είπα στον εαυτό μου “μάζεψε τώρα τα κομμάτια σου κι έχεις δουλειά να κάνεις”, το είπα εκείνη τη στιγμή», είπε η ηθοποιός.

Καταστράφηκε το πάγκρεας της κόρης μου

Μετά τον θάνατο του γιου της, η Μέλπω Κωστή μάζεψε όσες δυνάμεις είχε προκειμένου να συνεχίσει καθώς η κόρη της αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της και οι γιατροί δεν έδιναν ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς έχει.

Για την κόρη της είπε η Μέλπω Κωστή: «Εγώ από αλλού το περίμενα, από αλλού με βρήκε. Ήμουν πολύ απασχολημένη με το θέμα της υγείας της. Πηγαίναμε στους γιατρούς και δεν έβρισκαν τι είχε. Απλώς σταματούσε να μιλάει το παιδί. Εκεί που όλα ήταν καλά, μετά από δυο χρόνια έπαθε σάκχαρο. Το πάγκρεας καταστράφηκε. Προσπάθησα να τη βοηθήσω μήπως τα καταφέρει και χωρίς ινσουλίνη».

Η ιδέα να ασχοληθεί με την κινέζικη ιατρική της την έδωσε ένας από τους γιατρούς που παρακολουθούσαν την κόρη της και της είπε πως εκείνη θα την κάνει καλά.

Ρεφλεξολογία και βελονισμός

Η Μέλπω Κωστή, «ερωτεύτηκε» την κινεζική Ιατρική, οπότε φρόντισε να σπουδάσει το αντικείμενο και να μάθει εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας που θεωρούνται άκρως αποτελεσματικοί για την καταπολέμηση του πόνου, την ευεξία και την καλή υγεία. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία και η βοτανοθεραπεία, με την ηθοποιό να κάνει κανονικές συνεδρίες σε όποιον υποφέρει.

«Μέσα από την εφαρμογή των γνώσεών μου πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο μου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρω στους γύρω μου και χαίρομαι που μπορώ να βοηθάω» είχε πει η Μέλπω Κωστή, ενώ επισημαίνει πως άρχισε τις σπουδές της στην ολιστική θεραπευτική με αφορμή κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζαν άτομα του στενού περιβάλλοντός της θέλοντας να τα βοηθήσει και να τα ανακουφίσει από τον πόνο. Αυτό αποτέλεσε την αρχή για να αγαπήσει την κινεζική φιλοσοφία και να εντρυφήσει στο αντικείμενο ανοίγοντας το πεδίο των γνώσεών της και έχοντας παράλληλα στο μυαλό της το γεγονός ότι το επάγγελμα του καλλιτέχνη ήταν, είναι και θα είναι πρόσκαιρο. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ήθελε να εξασφαλίσει ένα πιο σταθερό εισόδημα, κάνοντας παράλληλα κάτι που την ενέπνεε.

«Όσον αφορά το ΤΕΙ, στο οποία πέρασα με κατατακτήριες εξετάσεις δίνοντας τρία βασικά μαθήματα, μπορώ να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τα μαθήματα και τα εργαστήρια. Μου αρέσει ο χώρος και με ενδιαφέρει η φυσικοθεραπεία, αφού αποτελεί διεύρυνση των σπουδών μου. Είμαι ήδη στο δεύτερο εξάμηνο και συνολικά η σχολή είναι τέσσερα χρόνια» είχε αναφέρει η Μέλπω Κωστή η οποία έχει ενθουσιαστεί με τη διαμονή της στο Αίγιο, αφού πρόκειται για πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.


Διάβασε το »

Big Brother: Νέα εικόνα για την Άννα – Μαρία στην οικεία του Μεγάλου Αδερφού

Newsteam 0 Comments

Με νέα εικόνα παρουσιάζεται η Άννα – Μαρία Ψυχαράκη στα δύο τελευταία επεισόδια του «Μεγάλου Αδερφού».

Η αλλαγή στην εμφάνισή της μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, καθώς ένα… ατύχημα στη βαφή μαλλιών κατάφερε να φέρει τα πάνω – κάτω.

Τι συνέβη;

Θέμης Κανέλλος και Σοφία Δανέζη μετά την εκεχειρία αποφάσισαν να «φρεσκάρουν» τα μαλλιά της συμπαίκτριάς τους, της οποίας την εικόνα εντέλει κατάφεραν να «καταστρέψουν». Αιτία; Κάτι πήγε πολύ λάθος και τα μαλλιά της Άννας Μαρίας από κατάξανθα έγιναν… γκρι, με τα social media να παίρνουν φωτιά.

Δείτε φωτογραφίες πιο κάτω και ένα βίvτεο από τoν «γάμο» της δικηγόρου του παιχνιδιού λόγω του οποίου έγινε και η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της:

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Είναι τελικά αποτελεσματικές οι μάσκες; Η νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα…

Newsteam 0 Comments

 

Έρευνα του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Η μελέτη σχεδιάστηκε να τυχαιοποιήσει περίπου 6000 άτομα (που θα βρίσκονταν για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα εκτός της οικείας τους) σε 2 ομάδες. Οι μισοί (3030) θα χρησιμοποιούσαν μάσκα όποτε έβγαιναν έξω από το σπίτι τους (και στο σπίτι τους όταν είχαν επισκέπτες) ενώ οι άλλοι μισοί (2994) δεν θα χρησιμοποιούσαν μάσκα. Και οι δύο ομάδες θα ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μέτρα που συστήνονταν στη Δανία. Υπενθυμίζω όμως ότι το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η μελέτη (ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο) ΔΕΝ ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη Δανία. Επίσης, και οι δύο ομάδες ενθαρρύνθηκαν να ακολουθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Σημειώνω ότι η μελέτη ανέλυσε τη χρήση ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ μάσκας, όχι υφασμάτινης. Η ομάδα της μάσκας έλαβε 50 χειρουργικές μάσκες από τους επιστήμονες, και ζητήθηκε να τις χρησιμοποιήσουν για 1 μήνα. Επίσης,

Πρωτογενές καταληκτικό σημείο ήταν η διάγνωση λοίμωξης με SARS-CoV-2 μετά από 1 μήνα, είτε με διάγνωση σε νοσοκομείο είτε με μοριακό έλεγχο. Πριν την έναρξη της μελέτης έγινε έλεγχος αντισωμάτων ώστε να μην συμμετέχουν όσοι είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Τη μελέτη ολοκλήρωσαν 4862 άτομα. Θετικοί στον ιό διαγνώστηκαν 42 άτομα από την ομάδα χρήσης μάσκας (1,8%) και 53 άτομα από την ομάδα ελέγχου (2,1%). Η σχετική διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων ήταν της τάξης του 18%, που όμως ΔΕΝ ήταν στατιστικά σημαντική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η σύσταση για χρήση μάσκας σχετίζεται με στατιστικά ΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ελάττωση της πιθανότητας προσβολής από SARS-CoV-2. Η μελέτη είχε σχεδιαστεί με μέγεθος δείγματος που θα έβρισκε στατιστικά σημαντικό όφελος αν η μάσκα προσέφερε 50% προστασία. Η μελέτη εξέτασε και την προστασία από άλλους ιούς, αλλά και πάλι δεν βρήκε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα παρανοήσουν το αποτέλεσμα και συμπέρασμα της μελέτης, και στο τέλος θα στεναχωρηθούν. Η μελέτη έδειξε ότι:

Η χρήση χειρουργικής μάσκας, σε περιβάλλον όπου οι υπόλοιποι δεν φορούν μάσκα, δεν προσφέρει ατομική προστασία σε εκείνον που τη φοράει.

Για όσους πανηγυρίζουν (εκείνοι που δεν θέλουν να ακούν τη λέξη μάσκα), θα απογοητευτούν. Θα τονίσω ότι πολλοί οργανισμοί και επιστήμονες (όχι όλοι) έχουν αναφέρει εδώ και μήνες ότι η μάσκα δεν προσφέρει ατομική προστασία. Για παράδειγμα, στις 4 Απριλίου είχα γράψει ότι η χρήση μάσκας έχει νόημα ώστε να προστατεύεις τον άλλον από τις δικές σου εκκρίσεις κι όχι για να προστατευτείς εσύ (μέσω της μάσκας που φοράς) από τις εκκρίσεις των άλλων.

https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1523453881139691

«Συμπερασματικά, η μάσκα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, όχι αυτόν που τη φοράει. – 4 Απριλίου 2020».

Είναι το λεγόμενο source control, δηλαδή μείωση ιικού φορτίου στο περιβάλλον, το οποίο η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να το εξετάσει.

Η μελέτη λοιπόν επιβεβαίωσε ότι ΔΕΝ έχεις προσωπική προστασία φορώντας χειρουργική μάσκα όταν οι άλλοι γύρω σου δεν φοράνε. Γνωρίζοντας ότι η χειρουργική μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την υφασμάτινη στο φιλτράρισμα, είναι ξεκάθαρο ότι η υφασμάτινη μάσκα επίσης δεν προσφέρει σημαντικό ατομικό όφελος για όποιον τη φοράει.

Από εκεί και πέρα, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει όταν γίνει σύγκριση μεταξύ χρήσης και μη-χρήσης μάσκας σε περιβάλλον όπου οι υπόλοιποι φοράνε μάσκα. Αυτά μάλλον αποκλείεται να γίνει διότι θα αποτελεί παράβαση να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας και να βάλεις κάποιους να μην φοράνε. Οπότε δεν το βλέπω να γίνεται.

Κατά τα άλλα, θα ήταν φρόνιμο να σταματήσουν επιτέλους οι αντιεπιστημονικές υπερβολές ότι η υφασμάτινη μάσκα είναι «το εμβόλιο πριν το εμβόλιο» και άλλες τέτοιες γραφικές δηλώσεις (συγγνώμη για τις εκφράσεις, αλλά έτσι ακριβώς είναι). Καλό είναι να επικρατήσει λίγο ειλικρίνεια και παραδοχή της έλλειψης τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης γύρω από το θέμα. Το δεύτερο κύμα και τα τεράστια προβλήματα επιτέλους να γίνουν μάθημα ότι με υποκριτικές και υπερβολικές αναφορές κινδυνεύουμε να εκτεθούμε από την ίδια την επιστήμη.

Όσο αφορά το τι θα κάνω εγώ μετά από αυτή τη μελέτη. Θα φοράω τη μάσκα παντού διότι αυτό λένε οι αποφάσεις της συντεταγμένης πολιτείας. Αν είχα το δικαίωμα επιλογής, θα φορούσα μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό, αλλά όχι όταν θα περπατούσα στο δρόμο. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το δικαίωμα επιλογής.

Εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι η χρήση μάσκας από όλους σε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό βασίζεται σε μια λογική προσδοκία οφέλους, αλλά πλέον αυτή η προσδοκία μειώνεται (χωρίς να εξαφανίζεται). Αμφιβάλλω αν θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση γι’αυτό (έμμεσα στοιχεία έχουμε, αλλά πολύ προβληματικά).

Καλή η λογική που νομίζουμε εμείς (είτε μη-ειδικοί είτε επιστήμονες) ότι ισχύει, αλλά ευτυχώς η επιστήμη βασίζεται σε δεδομένα κι όχι σε υποκειμενικές λογικές.

docmed.gr

Διάβασε το »

Νέα καμπάνια από το κανάλι του Αμαρουσίου

Newsteam 0 Comments

Σε αυτή τη σκληρή περίοδο που διανύουμε, ο ΑΝΤ1 δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κοινωνία και τις ανάγκες της. Μέσα από μια πρωτότυπη κινηματογράφηση των προσωπικών στιγμών των ανθρώπων του, ο ΑΝΤ1 δημιούργησε μια καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης που «μιλάει» τη γλώσσα του συναισθήματος και της αλληλεγγύης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να δείξει ότι κανένας δεν είναι μόνος του, ότι όλοι είμαστε οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει από το χτύπημα της πανδημίας.
Η ζωή μας έχει αλλάξει, αλλά αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν τις βιώνουμε μόνοι. Οι άνθρωποι του ΑΝΤ1, όλοι εκείνοι που αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας, συνεχίζουν να είναι δίπλα μας. Μας ενημερώνουν, μας διασκεδάζουν, μας κρατούν συντροφιά, δείχνουν άτρωτοι. Δεν είναι, όμως. Όταν οι κάμερες σβήνουν γίνονται ξανά ευάλωτοι όπως όλοι. Με τον φόβο και την αγωνία για τους αγαπημένους τους,  με τη σκέψη στις ευπαθείς ομάδες. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά συνεχίζουν τον δρόμο τους. Συνεχίζουν να είναι παρόντες και να δίνουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα. Είμαστε μαζί και προχωράμε. Κάτω από τις μάσκες κρύβουμε ένα χαμόγελο. Ένα χαμόγελο ελπίδας. Γιατί μπορεί τα σώματα να κρατάνε τις αποστάσεις, οι καρδιές, όμως, είναι πιο κοντά από ποτέ.
Δεν είμαστε μόνοι.
Έχουμε ο ένας τον άλλον.
ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ!
Η ταινία είναι μια δημιουργία της Frank and Fame. Σκηνοθέτης ο Βασίλης Κατσούπης σε παραγωγή Filmiki Productions. Το μουσικό κομμάτι λέγεται Change και είναι από το επερχόμενο άλμπουμ του Sundayman.

Διάβασε το »

Νεα προκληση απο τους τουρκους – νεα navtex για το oruc reis – αρχιζει τις βολτες του στο αιγαιο και το piri reis – δεν σταματα τις οχλησεις ο μεμετης

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που η χώρα μας ασχολείται με το σύστημα υγείας και τον κορωνοϊό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει τα δικά του σχέδια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, πέρα από την επιθετική ρητορική που ακολουθεί σε κάθε ευκαιρία, “παίζει μπάλα” και στο Αιγαίο.

Ηδη οι Τούροι έσπευσαν να ανανεώσουν τη navtex που δίνει το “δικαίωμα” στο Oruc Reis να κάνει βόλτες στην περιοχή μας. Η εν ισχύ navtex λήγει στις 23 Νοεμβρίου, αλλά η νέα το κρατάει στα χωρικά μας ύδατα ως τις 29 του μήνα.

Παράλληλα, από την Τρίτη, στο Αιγαίο αλλά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα αρχίσει τις βόλτες του το Piri Reis γνωστό από παλαιότερες ελληνοτουρκικές περιπέτειες, προκειμένου να κάνει έρευνες για κοιτάσματα. Τώρα αν ξεφύγει και λίγο από την πορεία του; Ο χρόνος θα το δείξει.

Οι Τούρκοι εξέδωσαν navtex που αφορά στις γεωτρήσεις του Piri Reis, το οποίο θα βρίσκεται στο Αιγαίο από τις 24 ως τις 26 Νοεμβρίου.

Η σχετική navtex:

TURNHOS N/W : 1459/20

AEGEAN SEA

1. UNDERWATER OPERATIONS, BY R/V K.PİRİ REİS BETWEEN 24-26 NOV 20 THE BAY OF İZMİR, KARABURUN AND THE BAY OF ÇEŞME.

100 METER BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 262059Z NOV 20

Διάβασε το »

Πειραματοζωα οι ελληνεσ! μπαχαλο η χωρα με τους ειδικους να εχουν πιασει στασιδι στα καναλια και τρελαινουν τον κοσμο – αλλα λενε το πρωϊ, αλλα το βραδυ – πως θα παρουμε τις ζωες μας πισω – νεο ρεκορ διασωληνωμενων ασθενων και 2.581 νεα κρουσματα

Newsteam 0 Comments

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: Σήμερα ανακοινώνουμε 2581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμερα

•38 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

• 582 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

• 673 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 62 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

• 112 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

• 9 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

• 105 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

• 108 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 107 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 92 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

• 56 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

51 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Διάβασε το »

Έμυ Λιβανίου: Ο εξαφανισμένoς σύζυγος, η νέα του ζωή στο Χιούστον και η καταδίκη για τη διατροφή των παιδιών

Newsteam 0 Comments

Ο Αντώνης Λιβάνιος εντοπίστηκε στα social media να έχει κάνει μία νέα αρχή στη ζωή του και να έχει αφήσει πίσω τις δικαστικές διαμάχες με την πρώην σύζυγό του Έμυ Λιβανίου.

Αντώνης Λιβάνιος: Ασυνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις και τη διατροφή που έπρεπε να καταβάλει

Ο επιχειρηματίας και σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων με την αριστοκρατική καταγωγή και την μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φάνηκε ασυνεπής όχι μόνο στις δανειακές υποχρεώσεις του, αλλά και ως προς την ίδια την πρώην σύζυγό του και τα παιδιά που απέκτησαν μαζί.

Αντώνης Λιβάνιος: Προσπαθούσε η Έμυ Λιβανίου να τον βρει τέσσερα χρόνια

Η μεγάλη δικαστική διαμάχη, ξεκίνησε όταν ο επιχειρηματίας και τότε στέλεχος της ΝΔ βρέθηκε κατηγορούμενος για την αθέτηση της δικαστικής απόφασης για την διατροφή των παιδιών τους, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε το 2013 η δημοσιογράφος πρώην σύζυγός του, Έμυ Λιβανίου. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, η γνωστή δημοσιογράφος προσπαθούσε να επιδώσει την αγωγή στον πρώην σύζυγό της, ωστόσο δεν μπορούσε να τον βρει, αφού ο ίδιος δήλωνε τότε μόνιμος κάτοικος Γερμανίας.

Αντώνης Λιβάνιος: Ζει στο Χιούστον και έχει αποκτήσει άλλα δύο παιδιά

Ωστόσο, ο Αντώνης Λιβάνιος όπως αποδείχτηκε δεν ζει στην Γερμανία, αλλά στο Χιούστον της Αμερικής όπου πλέον κατέχει επιτελική θέση στην U.S. Energy Stream, έχει παντρευτεί μια Ελληνοαμερικανίδα μηχανολόγο έχει αποκτήσει άλλα δυο παιδιά.

Αντώνης Λιβάνιος: Επέτειο γάμου με την νυν σύζυγό του

Το γεγονός επιβεβαίωσε ίδια η σύζυγός του, σε ανάρτησή της στο Facebook, η οποία μάλιστα περιέγραψε με αφορμή την επέτειο γάμου τους, την πρώτη γνωριμία τους πριν από οκτώ χρόνια.

Αντώνης Λιβάνιος: Στο πάρτι για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Όπως φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ζευγάρι είχε δώσει πρόσφατα το παρόν στο πάρτι για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Αντώνης Λιβάνιος: Δανείστηκε τεράστια χρηματικά ποσά και εξαφανίστηκε

«Τον αναζητούμε παρά πολύ καιρό. Είχε πάρει δάνειο 400.000 ευρώ για ένα ακίνητο, στη συνέχεια πήρε άλλα 300.000 κι έφυγε. Είχε πάρει και 600.000 ευρώ από μια ΜΚΟ και εξαφανίστηκε ο Λιβάνιος!» είχε αναφέρει στο δικαστήριο ο αδελφός της Έμυς Λιβανίου Ζησιοπούλου, που ήταν μάρτυρας από την πλευρά της γνωστής δημοσιογράφου.

«Μιλάμε για εμπαιγμό! Ο κ. Λιβάνιος δεν έχει δώσει τέσσερα χρόνια ούτε ένα ευρώ. Τον ψάχνουμε στη Φρανκφούρτη. Κάθε φορά στέλνει τον δικηγόρο του, παρακολουθεί τα πάντα και προσποιείται ότι δεν υπάρχει πουθενά. Κρύβεται πίσω από μια διεύθυνση. Δε μπορούμε να τον βρούμε, γιατί κρύβεται. Παρακολουθεί και μετά κάνει εφέσεις», είχε δηλώσει ο δικηγόρος της δημοσιογράφου.

Αντώνης Λιβάνιος: Καλύπτει τα δίδακτρα για το κολέγιο των δύο παιδιών του απευθείας

Από την πλευρά του κ. Λιβάνιου, ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε είχε αναφέρει: «Κάθε χρόνο δίνουμε 25.000 ευρώ στο Κολλέγιο. Καλύπτει τα δίδακτρα απευθείας. Την τελευταία τριετία ο κ. Λιβάνιος έχει δώσει 100.000 ευρώ. Αν το διαιρέσετε, βγαίνει 2.800 ευρώ τον μήνα. Έχουμε δώσει τα πάντα».

Ένα χρόνο μετά, ο Αντώνης Λιβάνιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας μετά από μήνυση της δημοσιογράφου για το αδίκημα της μη καταβολή διατροφής κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Λιβάνιο το ελαφρυντικό ότι κατέβαλε αντί της διατροφής δίδακτρα των παιδιών στο Κολέγιο Αθηνών.


Διάβασε το »

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου έκανε πλαστική μύτης και μας δείχνει τη νέα της εμφάνιση

Newsteam 0 Comments

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του γνωστού πολιτικού, Άκη Τσοχατζόπουλου, θέλησε να πραγματοποιήσει μια αλλαγή στην εμφάνισή της. Η εγγονή του Έλληνα πολιτικού θέλησε να αλλάξει το πρόσωπό της και πιο συγκεκριμένα τη μύτη της. Το γνωστό μοντέλο και πρώην παίκτρια του «My Style Rocks» πριν από λίγο καιρό υποβλήθηκε σε πλαστική μία επέμβαση στη μύτη της. Η ίδια είχε ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο στις κόγχες της, όσο και στο διάφραγμά της. Επίσης, η ίδια διόρθωσε και το αισθητικό κομμάτι.

Κιάρα Μαρκέζη: Η αποκάλυψή της

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα “On Time” και η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη μαζί της, η Κιάρα Μαρκέζη αποκάλυψε: “Νιώθω πολύ τυχερή γιατί η μητέρα μου διατηρεί χρόνια φιλία με τον κ. Φουστάνο. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που μπορεί, όχι μόνο να σου κάνει τη σωστή δουλειά, αλλά και να σου αλλάξει την ψυχολογία.

Κάθε φορά που τον βλέπω, τον αγκαλιάζω γιατί μου άλλαξε την ψυχολογία. Είχα σοβαρό επίσης θέμα, επειδή είμαι επαγγελματίας μοντέλο, όταν ανέβαζα φωτογραφίες στα social media πώς θα φαίνομαι. Δεν σου κρύβω ότι πολλές φορές έκλαιγα και αισθανόμουν άσχημα. Τώρα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και συμβουλεύω τα κορίτσια που αισθάνονται ότι κάτι δεν τους αρέσει, να το διορθώνουν, αλλά στον κατάλληλο γιατρό”.


Διάβασε το »

Οι συλλήψεις δεν έχουν τέλος στην Τουρκία! Νέα εντάλματα εξέδωσε ο Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Ένας στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ζήτησε σήμερα την αποφυλάκιση των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Οσμάν Καβαλά, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 101 προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται δικηγόροι και γιατροί, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν έρευνες συνδεόμενες με την τρομοκρατία.

Οι αρχές εξαπέλυσαν την επιχείρηση από τη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και αναζήτησαν τους υπόπτους σε τέσσερις πόλεις και συνολικά 106 διευθύνσεις κατοικιών, έγινε γνωστό από πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Εβδομήντα τέσσερις ύποπτοι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, δήλωσε η πηγή.

Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι συνδέονται με το Συνέδριο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), για το οποίο η πηγή και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υποστήριξαν πως πρόκειται για το νομοθετικό σκέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

To Anadolu μετέδωσε πως οι αρχές βρήκαν όπλα, έγγραφα και ψηφιακό υλικό στις διευθύνσεις των υπόπτων.

Η Μιλένα Μπουγιούμ, ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, δήλωσε πως οι συλλήψεις δικηγόρων έρχονται σε σύγκρουση με πρόσφατες δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, για τις οποίες έχει κάνει λόγο και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, Πέμπτη, ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του τη σημασία του δικαστικού συστήματος.

«Οι επιδρομές αυτές είναι το αντίθετο του είδους της μεταρρύθμισης για την οποία είχε μιλήσει μόλις χθες ο Αρίντς, όπου οι κρατήσεις είναι σπάνιες και οι δικαστές λαμβάνουν ‘αποφάσεις υπέρ της ελευθερίας’», έγραψε η Μπουγιούμ στο Twitter.

Η ίδια δήλωσε πως το DTK είναι μια οργάνωση ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών.

Στο μεταξύ, ο Μπουλέντ Αρίντς απηύθυνε σήμερα έκκληση να αποφυλακισθούν ο εξέχων κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, οι οποίοι έχουν συλληφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και του Καβαλά, υπογραμμίζοντας πως η συνεχιζόμενη κράτησή τους για χωριστές υποθέσεις σηματοδοτεί άσκηση πολιτικής πίεσης στους δικαστές.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος και οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, δημοσιογράφων περιλαμβανομένων.

Επικριτές λένε πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Παρά το γεγονός ότι δικαστήρια έχουν διατάξει την αποφυλάκισή τους, ο Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια ενώ ο Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε να οργανωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος, είναι φυλακισμένος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Haberturk, ο Αρίντς δήλωσε πως τάσσεται κατά της παράτασης της κράτησης του Ντεμιρτάς και πως τον έχει σοκάρει η συνεχιζόμενη κράτηση του Καβαλά.

«Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Η σύλληψη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε τιμωρία», δήλωσε ο Αρίντς, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της τουρκικής προεδρίας.

Οι κατηγορίες κατά του Ντεμιρτάς σχετίζονται με τον ρόλο του σε βίαιες διαμαρτυρίες κατά της αδράνειας του τουρκικού στρατού στη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Κομπάνι των Κούρδων της Συρίας.

Ο Αρίντς πρόσθεσε: «Με σοκάρει το γεγονός ότι (ο Καβαλά) εξακολουθεί να κρατείται. Είναι ανάγκη να απελευθερωθεί. Όταν διάβασα αυτά τα κατηγορητήρια, είπα πως ούτε παιδί δεν θα τα έγραφε αυτά».

Τα σχόλια του Αρίντς επικρίθηκαν από τους εθνικιστές του κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν. Το AKP μαζί με το MHP έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Γιλντιράι Τσιτσέκ, σύμβουλος επικοινωνίας του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απάντησε στον Αρίντς περιγράφοντας τον Ντεμιρτάς ως φονιά και τρομοκράτη που είναι μέλος του παράνομου PKK.

«Να ‘χει την κατάρα του Θεού ο τρομοκράτης, από τον οποίο εντυπωσιαστήκατε», έγραψε ο Τσιτσέκ στο Twitter.

Αν καταδικασθεί, ο Ντεμιρτάς κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών για τρομοκρατία. Ο Καβαλά, ο οποίος είναι τώρα φυλακισμένος με κατηγορίες για κατασκοπεία που σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, είχε νωρίτερα αθωωθεί για κατηγορίες που σχετίζονταν με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »