Πατήστε ESC για κλείσιμο

Mitsotakis - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΘελουν και τα λενε ή τους ξεφευγουν; να μην βιαστουμε οπως το καλοκαιρι λεει επιδημιολογος οταν ο μητσοτακης αρνειται οτι ολα εγιναν για τον τουρισμο!

Newsteam 0 Comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα έριξε την ευθύνη για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη νεολαία που διασκέδασε το καλοκαίρι. Ποτέ δεν παραδέχθηκε πως δεν έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός. Σήμερα, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εκείνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δηλαδή, “παραδέχθηκε” ότι το καλοκαίρι… βιαστήκαμε!

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα στις 7 Δεκεμβρίου και δεν πρέπει να “βιαστούμε όπως το καλοκαίρι”, παραδεχόμενος ότι όλα έγιναν βάση σχεδίου για να λειτουργήσει ο τουρισμός.

«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό… Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε» ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος και συνέχισε: “Τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε “όλα καλά”’ όπως το κάναμε το καλοκαίρι να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση” δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση, και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων: “Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες” ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρη τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.

Διάβασε το »

Κορονοϊός – Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ – Έδωσαν μάχη για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Newsteam 0 Comments

Μονιμοποιούνται οι γιατροί στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς τους τις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

 • Τη μονιμοποίηση των γιατρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί της Τρίτης, 24 Νοεμβρίου, με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

 

 

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

 

 

 • Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

 

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η
Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

 

 

 • Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
 • Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

 

 

Τι ανέφεραν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας
1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191. Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%. Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετά το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

 

 

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.

Ο κ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί. Η κάλυψη σήμερα είναι περίπου 50% στις απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. O κ. Ροϊλός τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

 

 

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ. Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

 

 

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

 

 

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές. Ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.

 

 

Στη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών. Για την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού. Ο κ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.

 

 

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης ανέφερε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι στην 6η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για COVID. O κ. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Στην 6η ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί επίσης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, καθώς και τα νοσοκομεία του Πύργου και της Καλαμάτας. Ο κ. Καρβέλης είπε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.

 

 

7η ΥΠΕ (Κρήτης)

Η Διοικητής Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Προσέθεσε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σε πολλές μονάδες του νησιού η Διοικητής δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.

 

 

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
«H σημερινή μας συνάντηση είναι μία συνάντηση συμπαράταξης και μάχης, αλλά και μία αφορμή να σας ευχαριστήσω -για ακόμα μία φορά, προσωπικά- για τις προσπάθειές σας, νύχτα και μέρα. Το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δουλέψει εδώ και πολύ καιρό «στο κόκκινο», όπως και το προσωπικό του. Έχει αντέξει. Έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Είμαι σίγουρος ότι και τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες αν χρειαστεί, θα αντέξει, έτσι ώστε με όσο το δυνατόν πιο γρήγορα βήματα να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, που δεν θα μας υποχρεώνει να διαχειριζόμαστε τραγικές καταστάσεις όπως αυτές που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

 

 

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

 

 

 • Είναι όμως σήμερα μία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια σχετικά με το τι έχει γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτούς τους τελευταίους μήνες, γιατί ακούω πολλά «στοιχεία» από την αντιπολίτευση, τα οποία πολύ απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 • Εγώ θέλω να σταθώ σε τρεις μόνο αριθμούς, που νομίζω ότι καταδεικνύουν την απόλυτη προτεραιότητα στην οποία έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας: Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο παραπάνω. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια.

 

 

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πιο σκληρής μάχης που δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου χρόνου.

Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες.

 

 

Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους κατέκτησαν το δικαίωμα να υπηρετούν και αύριο τους συμπολίτες τους. Τους συγχαίρω και τους καλώ να συνεχίσουν με νέα δύναμη τον μεγάλο αγώνα τον οποίο πρώτα απ’ όλα αυτοί δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κλείνω γιατί σήμερα θέλω περισσότερο να ακούσω παρά να μιλήσω.

 

 

Θα ήθελα να μου μεταφέρετε την εμπειρία σας, τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, να μου εισηγηθείτε ευέλικτους τρόπους συνεργασίας, ανάγκες νοσοκομείων, πώς δούλεψε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να μου διατυπώσετε τις προτάσεις σας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας».

 

 

Πληροφορίες από το ethnos

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μητσοτάκης σε Τουρκία – Να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε…

Newsteam 0 Comments

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, κατά την παραμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η γειτονική χώρα έχει υιοθετήσει μια πολύ προκλητική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι ο ίδιος, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έτεινε χείρα φιλίας πολλές φορές, «ζητώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας για να επιλύσουμε θέματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών μας», για να συμπληρώσει: «Δείτε τι συμβαίνει με την Κύπρο, στην Λιβύη, στον Καύκασο. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή κατανόηση με την Τουρκία σχετικά με σημαντικές, στρατηγικές προτεραιότητες. Και αυτή δεν είναι μια παρατήρηση μόνο εκ μέρους της Ελλάδας. Πολλές άλλες χώρες στην περιοχή φαίνεται πως συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με τον ρόλο ταραχοποιού που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή».

Για τη στάση της ΕΕ ως προς την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές προς τη γειτονική χώρα πως υπάρχουν δύο επιλογές, της συνεργασίας και η άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα σε συνέπειες για την Τουρκία. «Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», συμπλήρωσε.

 

 

 

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ‘Αγκυρας για παραβιάσεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων στον εναέριο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ποτέ η χώρα μας δεν υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά στη σχέση της με την Τουρκία. «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά που είναι σε εκκρεμότητα με την Τουρκία και αναφέρομαι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ξεκάθαρα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και μάλιστα επανειλημμένα στα ελληνικά νησιά. Και υπάρχουν σαφή στοιχεία για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μιλάμε για ένα μοτίβο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς που μάλιστα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό που όντως έχει αλλάξει είναι η ανοιχτή πρόκληση προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.

 

 

 

«Και είμαι πολύ ανοιχτός προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η πρότασή μου είναι πολύ πολύ απλή. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε εμείς θα κάτσουμε στο τραπέζι, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τότε θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα συμφωνήσουμε πως το Διεθνές Δικαστήριο θα λάβει μια απόφαση για λογαριασμό μας. Ως κυβέρνηση, καταφέραμε να υπογράψουμε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία. Επίσης υπογράψαμε συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, αφήνοντας το δικαστήριο να λάβει την απόφαση για λογαριασμό μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Δείξαμε, λοιπόν, στην πράξη ότι μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αλλά τους κανόνες διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό θα ενθάρρυνα την Τουρκία να κάνει. Να σεβαστεί το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ορίζει ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας. Και εάν οι Τούρκοι θεωρούν πως η στάση τους είναι λογική, δεν θα πρέπει να διστάσουν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς νιώθουμε πως έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας και βεβαίως να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ωστόσο, δεν βλέπουμε στρατιωτικοποίηση της διαμάχης μας με την Τουρκία, αλλά εμμένουμε στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε. Μιλώντας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ καθώς είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία και την ιστορία να ζήσουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιώσουμε εν ειρήνη. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο λογικής συνεργασίας και να δούμε τη σχέση μας υπό το ίδιο πρίσμα.

«Φοβάμαι πως αυτό δεν θα γίνει εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Στο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες περίοδοι έντασης, ακολούθησαν όμως περίοδοι αποκλιμάκωσης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Πριν από έναν μήνα, ένας καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας, κάλεσα στον Τούρκο Πρόεδρο – και ο ίδιος ανταπέδωσε – για να εκφράσω τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Σμύρνη. Εκφράσαμε την προθυμία μας να προσφέρουμε βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από ένα σεισμό να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε γείτονες, που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στις λύσεις που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, αντί να επενδύουμε σε διαμάχες και συγκρούσεις», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με σημαντικές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις προτεραιότητές τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο ‘Αμπου Ντάμπι και δήλωσε χαρούμενος για την υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ από τις δύο χώρες.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική σχέση για την Ελλάδα με στοιχεία εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και με πολύ σημαντικά οικονομικά στοιχεία. Προς το παρόν, απλώς «ξύνουμε την επιφάνεια» της προοπτικής αυτής της συνεργασίας», επισήμανε.

Τόνισε ακόμα ότι παρά την πανδημία του Covid, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια, και μάλιστα σε διάφορους τομείς«Η Ελλάδα, βεβαίως, διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανανεώσιμη ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και την προηγμένη τεχνολογία. Η Ελλάδα είναι φυσικό διακομετακομιστικό λιμάνι για εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, οι συζητήσεις που κάνουμε με τα ΗΑΕ και με σημαντικές επενδυτικές αρχές της χώρας περιστρέφονται γύρω από πιθανές επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε όρους πραγματικού κεφαλαίου που έρχεται στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες συνεργάζονται στο πνεύμα καλών σχέσεων γειτονίας, και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, υπάρχει μια χώρα, η Τουρκία, που φαίνεται πως δεν σέβεται τους κανόνες. Ταυτόχρονα, όμως, όλες οι συλλογικές διευθετήσεις που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών -πρόκειται για μια συνεργασία «3+1»- αλλά και η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πολυμερείς συνεργασίες που δεν είναι εις βάρος κανενός και αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν να προωθήσουν και να προάγουν τέτοιου είδους σχέσεις, με στόχο την επίλυση θεμάτων προς όφελος των λαών μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις βασικές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF), δηλώνοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, η Ανατολική Ευρώπη είναι στην κορυφή της λίστας των περιοχών που μπορούν να προμηθεύσουν στην Ευρώπη με αέριο στο άμεσο μέλλον. ‘Αλλωστε στην Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο των επόμενων δεκαετιών. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε τους κοινούς μας πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως να εξασφαλίσουμε και τη μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων παραγόντων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πλήρους δυναμικής της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μητσοτάκης στην συνέλευση του ΝΑΤΟ: Αν η Τουρκία δεν προσέλθει σε διάλογο, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα

Newsteam 0 Comments

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται με την τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέλευση ΝΑΤΟ:

«Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. «Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης» είπε.

«Η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των Τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών» σημείωσε, προσθέτοντας:

«Τον Μάρτιο, αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών (…) Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.

Κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψα τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας. Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε– τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου.

Ειλικρινά, δεσμευόμαστε να διεξάγουμε διάλογο με καλή πίστη. Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας. Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού:

«Πρόεδρε Mesterházy, Γενικέ Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, αγαπητοί Αντιπρόεδροι, αγαπητοί βουλευτές…

Από καρδιάς, θα ήθελα να σας καλωσορίσω «ψηφιακά» στην Αθήνα, και στην 66η ετήσια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Λυπάμαι που δεν μπορούμε να συναντηθούμε δια ζώσης στην πόλη που γέννησε πολλά από τα ιδεώδη που θεμελιώνουν τη σύγχρονη δημοκρατία πριν από 2500 χρόνια. Η πανδημία μπορεί να μας χωρίζει σωματικά, αλλά χάρη στην τεχνολογία μπορούμε –τουλάχιστον- να είμαστε μαζί τις επόμενες πέντε ημέρες των σημαντικών αυτών εργασιών για τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία 65 χρόνια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υπήρξε ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Εγώ προσωπικά υπήρξα μέλος της Συνέλευσης αυτής για 8 χρόνια και μπορώ να βεβαιώσω τη σημασία της.

Όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όπως και ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, έχει προσαρμοστεί και έχει εξελιχθεί όπως επιβάλλουν οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις ενός κόσμου που δεν σταματά να αλλάζει. Με στόχο να αντιμετωπίσει τις απειλές αλλά και τις προκλήσεις της περιόδου που ακολούθησε τον Ψυχρό Πόλεμο, η ευελιξία που επέδειξε το ΝΑΤΟ, αυτή η θέλησή του να ανταποκρίνεται και να επανεκκινεί, υπήρξε το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας ως Συμμαχία.

Ενώ εμμένουν οι παλαιότερες απειλές, σήμερα προστίθενται και φορείς νέων απειλών, που μετατοπίζονται, αναμειγνύονται, εμπλέκονται. Μάλιστα, οι νέοι κίνδυνοι με τους οποίους είμαστε αντιμέτωποι διαρκώς επεκτείνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας. Ο πάντα υπαρκτός κίνδυνος της τρομοκρατίας. Το αόρατο χέρι των δρώντων για λογαριασμό εχθρικών κρατών σε γκρίζες ζώνες, το οποίο βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργοποιεί δυνάμεις με στόχο να πλήξει τις δημοκρατίες μας.

Και, βέβαια, φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι και με βιολογικούς κινδύνους. Μια παγκόσμια πανδημία -που όμοιά της δεν έχει δει ο κόσμος εδώ και 100 χρόνια– που διαταράσσει τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας, τον τρόπο ζωής μας. Ποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πως θα ανακοινώναμε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, πως θα κλείναμε τις οικονομίες, πως θα αποτρέπαμε την μετακίνηση των πολιτών;

Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, συναντιόμαστε λοιπόν αυτή την εβδομάδα. Για το λόγο αυτό, πιστεύω πως η αποστολή του ΝΑΤΟ, αλλά και η δική σας δουλειά που στηρίζει αυτή την αποστολή, δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική από ότι είναι σήμερα.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Συμμαχίας αυτής από το 1952. Ενταχθήκαμε στη Συμμαχία τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του ΝΑΤΟ και μόλις επτά χρόνια μετά την ήττα του Ναζισμού στην Γερμανία.

Για δεκαετίες, η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ συμβαδίζει με ένα ασφαλές πλαίσιο συνταγματικής διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι είμαστε μέρος του θεσμικού πλαισίου της Δύσης βοήθησε επίσης. Είμαστε ενεργό μέλος όχι μόνο του ΝΑΤΟ, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι.

Το ΝΑΤΟ έχει κάνει τόσα πολλά πέρα από τα σύνορά μας τα τελευταία 25 χρόνια. Στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν. Αλλά και μέσω προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ. Αλλά σήμερα η απειλή είναι πιο περίπλοκη, πιο ανεπαίσθητη, μεταλλάσσεται διαρκώς. Οι σύγχρονες προκλήσεις σχετίζονται με διαμάχες, με τη φτώχεια, με κενά εξουσίας και με την ανομία. Προκλήσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτή της μετακίνησης ανθρώπων, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική. Οι αφίξεις αυτές σήμαναν τεράστιο βάρος για τα σύνορά μας, τις κοινότητές μας εκεί, αλλά και τις τοπικές δομές και υπηρεσίες.

Το ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε καθέναν από αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές.

Πως θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι η νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ;

Η πανδημία του Covid-19 μας δίδαξε την αξία της τεχνογνωσίας, της συνεργασίας και της διάδοσης της πληροφορίας και της γνώσης. Επιπρόσθετα, η πανδημία ανέδειξε την σημασία της επένδυσης σε αναδυόμενες τεχνολογίες. Το δίδαγμα για το ΝΑΤΟ είναι πως οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές και προσαρμόσιμες.

Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία.

Στο νότιο κομμάτι του ΝΑΤΟ, εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες συνεργασίες, αλλά και να εντείνουμε τη συνεργασία μας με εταίρους μας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Όλοι μας εδώ, σήμερα, είμαστε κομμάτι μιας Υπερατλαντικής οικογένειας. Αντλούμε δύναμη από τις κοινές αξίες μας και από την ασφάλεια που προσφέρει η εγγύηση της κοινής μας άμυνας. Αυτή η εγγύηση θα πρέπει να ενισχυθεί από την απόλυτη δέσμευση όλων των κρατών – μελών. Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας.

Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία και την Κίνα, θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό, χαιρετίζω και τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Biden προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης.

Ως Πρωθυπουργός, είμαι περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο. Φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε την στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής. Συμμετέχουμε στο μέτωπο των προσπαθειών με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του πολυμερούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. Είναι μια περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των Τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.

Τον Μάρτιο, αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών.

Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.

Κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψα τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας. Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε– τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου.

Ειλικρινά, δεσμευόμαστε να διεξάγουμε διάλογο με καλή πίστη. Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας. Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Κυρίες και κύριοι,

Πάνω από όλα, είμαι Κοινοβουλευτικός και Δημοκράτης. Η δημοκρατία ανθεί όταν επικρατεί ασφάλεια μεταξύ των κρατών. Ο σπουδαίος ιστορικός και συγγραφέας Θουκυδίδης κατέγραψε το πώς η Αθηναϊκή Δημοκρατία ανετράπη λόγω της αντιπαλότητας των «μεγάλων δυνάμεων». Καθώς βρισκόμαστε εδώ αυτή την εβδομάδα, μπορούμε άραγε να είμαστε βέβαιοι πως ένας σύγχρονος Θουκυδίδης δεν θα μπορέσει μια μέρα να πει μια αντίστοιχη ιστορία για την πτώση της δημοκρατίας του 21ου αιώνα;

Για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί, για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του δημοκρατικού μας συστήματος, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει ο ζωτικός αυτός θεσμικός πυρήνας, το ΝΑΤΟ, να παραμείνει σταθερός, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Προστατεύοντας τα κοινά μας συμφέροντα, διασφαλίζοντας σταθερότητα στις κοινές γεωγραφικές μας ζώνες, διασφαλίζοντας ειρήνη μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εύχομαι ό,τι καλύτερο για το επόμενο χρονικό διάστημα.»

Διάβασε το »

Υπέγραψε συμφωνίες με τα Εμιράτα ο Πρωθυπουργός

Newsteam 0 Comments

Την ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο επισφράγισε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Διάδοχο του Θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan και την αποστολή των ΗΑΕ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκύπτει από τη στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στη συνάντηση έγινε σε βάθος ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν, επισης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επί τάπητος τέθηκαν, εξάλλου, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή  Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και διμερούς συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Η υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.

Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Στις διμερείς επαφές, από ελληνικής πλευράς, έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο ο Πρωθυπουργός: Να δείξουμε υπευθυνότητα για να βγούμε πιο ισχυροί

Newsteam 0 Comments

Λίγο μετά τις 10.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Πολυτεχνείο, όπου κατέθεσε στεφάνι.

“Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να επιδείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια”.

Διάβασε το »

Στο Αμπού Ντάμπι θα μεταβεί σήμερα ο Μητσοτάκης

Newsteam 0 Comments

Στο Άμπου Ντάμπι θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

Διάβασε το »

Σκηνικο συγκρουσης χαρακτηρισε την ανταρσια των αριστερων ο κυριακος μητσοτακης – τους καλεσε να πανε ολοι μαζι να αφησουν ενα λουλουδι για να σωσει τους ελληνες που εκεινος οδηγει σε… καταστροφη

Newsteam 0 Comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να αντιτεθούν στην απαγόρευση συναθροίσεων που επέβαλλε η κυβέρνησή του. Μάλιστα, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να πάνε όλοι μαζί στο μνημείο και να αφήσουν τα σκηνικά πολέμου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας”.

Διάβασε το »

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Στο χέρι μας να κάνουμε Χριστούγεννα με τις εκκλησίες ανοιχτές

Newsteam 0 Comments

Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Προσθέτουν ότι κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας.

Εκφράστηκε επίσης η αισιοδοξία ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η συνακόλουθη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ιερώνυμο να προσθέτει ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».

Διάβασε το »

Το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό είναι αυτό για τον εμβολιασμό! Υπάκουος ο Μητσοτάκης στις διαταγές της ΕΕ

Newsteam 0 Comments

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προαγοράς

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προαγοράς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με τη δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων. «Της έγκρισης της συμφωνίας από την Κομισιόν έπεται η αποδοχή ή μη από τα κράτη μέλη εντός 5 ημερών και στη συνέχεια υπογράφεται η συμφωνία», διευκρινίζει ο υφυπουργός.

Εξηγεί ότι η διανομή του εμβολίου προς τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Καταρχάς, από τις συμφωνίες προαγοράς προσβλέπουμε στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου από τη μη παραγωγή ενός εμβολίου και την παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών ποσοτήτων εμβολίων, σε συγκεκριμένο χρόνο. Η κάθε συμφωνία περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό δόσεων. Η κατανομή στα κράτη-μέλη γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση όλων των κρατών στα εμβόλια. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διασφαλίζει ικανές και επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας.

Διαπραγμάτευση για την τιμή των εμβολίων

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση της ΕΕ αφορά και την τιμή προμήθειας των εμβολίων. Η δε τελική τιμή κάθε εμβολίου είναι ενιαία για όλα τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στο κόστος κτήσης των εμβολίων, αφού χρηματοδοτεί, μέσω του ESI, την ανάπτυξη τους. Η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται προκαταβολή των εμβολίων, που στην ουσία θα αγοράσουν τα κράτη-μέλη».

Εμβολιαστικό σχέδιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού ήδη εκπονείται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης, κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλων αρμόδιων φορέων. Περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

Διάβασε το »

Αν δεν κανουμε το εμβολιο δεν μας αφηνει ελευθερους ο μητσοτακης – σε ενα εξαμηνο θα ειμαστε ασφαλεις ειπε και εδειξε… καλοκαιρι

Newsteam 0 Comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν στην χώρα στις αρχές του 2021 ενώ είπε «τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάνουμε το εμβόλιο, θα βγούμε από τα σπίτια μας κατά το καλοκαίρι. Εριξε βέβαια και το… τυράκι της δωρεάν διάθεσης του εμβολίου προκειμένου να πείσει περισσότερους να το φτιάξουν…

«Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.

Τα βασικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του Πρωθυπουργού

«(…) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει -αν δεν κάνω λάθος- 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση. Στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια, κάποια από αυτά είναι διπλές δόσεις που πρέπει να γίνουν, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. (…)

(…) Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Διάβασε το »

Μόνο αυτό τον νοιάζει! Μητσοτάκης: Αρχές του 2021 οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου – Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Newsteam 0 Comments

«Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τον προγραμματισμό της στρατηγικής μας για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Όπως ξέρετε, τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στη δυνατότητα ενός μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για ένα σχέδιο εφαρμογής το οποίο θα είναι ολιστικό, από την προμήθεια, την αποθήκευση, την ασφαλή διανομή των εμβολίων μέχρι την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλους, ξεκινώντας προφανώς με αυτούς οι οποίοι θα μπουν σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα, με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η αγορά και η κατανομή των εμβολίων έχει ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει -αν δεν κάνω λάθος- 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση. Στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια, κάποια από αυτά είναι διπλές δόσεις που πρέπει να γίνουν, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, θα καθορίσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Χθες, μάλιστα, στη Βουλή κάλεσα όλα τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές.

Και όπως οι συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν μαζικά και επιτυχημένα φέτος κατά της γρίπης -θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης- το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβεί και με το εμβόλιο κατά του Covid. Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα εμβόλια απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, ορισμένα απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από τη στιγμή που θα φύγουν από αυτές τις θερμοκρασίες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ωρών.

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Θα αναπτυχθούν -και θα μας μιλήσει στη συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους- σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εννοείται ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πλαισιωθεί και με μία εκστρατεία ενημέρωσης από τους ειδικούς, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπέρ αυτού του εμβολιασμού.

Κλείνω, όμως, με μία απαραίτητη παρατήρηση -επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο είπα και χθες στη Βουλή- το εμβόλιο δεν δίνει τη λύση σήμερα. Μας δείχνει, όμως, το δρόμο προς τη λύση αύριο. Και θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Και κυρίως -θα το ξαναπώ- να περιορίσουμε την κινητικότητά μας μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Όταν ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας να το κάνουν -και το έκαναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- το έκαναν χωρίς να γνωρίζουμε τότε ποιο θα ήταν το τέλος αυτής της περιπέτειας. Τώρα το γνωρίζουμε πια, με αρκετά μεγάλο βαθμό σιγουριάς.

Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω και σήμερα την έκκλησή μου, πέρα και πάνω από τα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Πολιτεία, ο καθένας μας να αναλογιστεί την υπευθυνότητά του απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στο κοινωνικό του σύνολο και να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο απολύτως απαραίτητο. Έτσι ώστε να μπορέσουμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να διευκολύνουμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν μια τιτάνια μάχη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά να στηρίξουμε και τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να περάσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα μέχρις ότου να μπορούμε να έχουμε επίπεδα εμβολιασμού τέτοια που θα αφήσουμε για τα καλά πίσω μας αυτή την πανδημία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Διάβασε το »

Απιστευτη εξελιξη! τα γεροντακια θα πεθαινουν αβοηθητα επειδη ετσι αποφασισε ο μητσοτακης – θελουν να καταργησουν την επιλογη 4 στο 13033

Newsteam 0 Comments

Νέα μέτρα πριν εφαρμοστούν τα αμέσως προγούμενα αναγγέλει η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται η… διαγραφή της επιλογής 4 από τα SMS που αποστέλλουν οι πολίτες για να λάβουν άδεια κυκλοφορίας και αφορά εκτός από τη συνοδεία των μαθητών στα σχολεία, την κίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη π.χ ηλικιωμένους.

Δηλαδή θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να επισκεφτούν τους γονείς τους οι οποίοι λόγω ηλικίας πιθανότατα θα έχουν προβλήματα υγείας και πέραν αυτού έχουν ανάγκη να βλέπουν τα παιδιά τους.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο. Οι γονείς μας που έχουν πρόβλημα υγείας, θα πεθαίνουν αβοήθητοι αφού ο Χαρδαλιάς και η παρέα του θα απαγορεύουν να τους βοηθήσουμε!!!!!

Επίσης τα σουπερμάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα και την Κυριακή δεν θα ανοίξουν, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης.

Αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή, είπε ο κ. Παπαθανάσης και διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Στο lockdown ο κόσμος αποταμιεύει χρήματα για να τα ξοδέψει μετά

Newsteam 0 Comments

 

Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο John Defterios, η οποία προβλήθηκε στο 5ο EU - Arab World Summit, ο οποίος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown, τα οποία έχουν ρίξει εκατομμύρια Έλληνες στην φτώχεια, «αυξάνονται οι αποταμιεύσεις στην Ελλάδα» τις οποίες οι Έλληνες θα ξοδέψουν μετά το lockdown!

«Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο.

Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει.

Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν.

Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν» δήλωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πήρε το δεύτερο lockdown νωρίτερα από ότι οι άλλες χώρες:

«Όλοι ήθελαν να αποφύγουν ένα δεύτερο lockdown.

Αλλά λίγο - πολύ συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. 

Λάβαμε την απόφαση αυτή πιθανότατα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες, δηλαδή όταν είχαμε τις πρώτες ενδείξεις εκθετικής προόδου πήραμε την απόφαση για lockdown τριών εβδομάδων».

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται και με τη νέα σημερινή αυστηροποίηση των μέτρων δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η κοινωνία βρίσκεται οικονομικά και ψυχολογικά σε οριακό σημείο και τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν «εκτός ορίων» και νομίζει πως οι Έλληνες «αποταμιεύουν για να τα ξοδέψουν μετά», ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται προ οικονομικού αφανισμού.

https://www.epilekta.com/2020/11/lockdown_11.html

Διάβασε το »

Την μνημονιακή καταστροφή του ΕΣΥ, με κορυφαίο εκτελεστή τον Άδωνι, καλύπτει ο Μητσοτάκης με τα lockdown

Newsteam 0 Comments

Το δελτίο τύπου του ΑΚΚΕΛ

“Η διεστραμμένη διαφθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί ακόμη και στους σκληροπυρηνικούς νεοδημοκράτες. Χωρίς όμως με έκπληξη αφού αρκεί να δει κάποιος όλα τα απόβλητα της εποχής του Σημίτη και όλων των άλλων πολιτικών υπονόμων που ξεβράστηκαν μέσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να μην μιλήσουμε για τα μπουμπούκια όπως Διαμαντοπούλου και ΣΙΑ που προορίζονται για το εξωτερικό.

Αυτή η κυβέρνηση του γιου του Μητσοτάκη έθεσε όλη τη χώρα δύο φορές σε lockdown και κατέστρεψε την οικονομία και τις ζωές αναρίθμητων Ελλήνων πολιτών, για να μην αποκαλυφθούν (έτσι νόμιζε) τα εγκλήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων, με κορυφαία την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ως Υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, που κατέστρεψαν το σύστημα υγείας της Ελλάδας καθ’ υπαγόρευσιν των μνημονιακών συμμοριών.

Το προσωπικό των νοσοκομείων και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν δύο από τους κορυφαίους στόχους μείωσης του Άδωνι Γεωργιάδη, σε σημείο που το Νοέμβριο του 2013 να διεκδικεί την δόξα για τις απολύσεις γιατρών και να λέει ότι δεν θα του πάρει την δόξα ο περιβόητος τροϊκανός Τόμσεν: “Θα κάνω απλώς το αυτονόητο, αλλά έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να καρπώνεται τη δόξα ο Πολ Τόμσεν”. Η εξόντωση του συστήματος υγείας μέσω της απόλυσης των γιατρών και στη συνέχεια δραματική μείωση των ΜΕΘ ήταν … “αυτονόητο” για τον Άδωνι Γεωργιάδη!

Και για να έρθουμε σήμερα, πρώτα-πρώτα τί έχουν γίνει οι δωρεές από ιδιώτες για μονάδες εντατικής θεραπείας και γενικά για αναβάθμιση του συστήματος υγείας που έγιναν τους τελευταίους μήνες; Πού πήγαν τα λεφτά; Ή καλύτερα σε ποιούς πήγαν τα λεφτά; Γιατί δεν έχουμε 1.200 ΜΕΘ όπως μας έλεγαν ότι θα κάνουν και πού είναι το προσωπικό τόσο για αυτές όσο και για όλες τις άλλες ανάγκες των νοσοκομείων;

Είναι δυνατόν να ζητούν να τους εμπιστευτούμε; Αυτή τη συσσώρευση διαφθοράς από όλους τους κομματικούς χώρους του παρελθόντος; Τα έκαναν όλα @#$%^&, έβαλαν φασιστική απαγόρευση στους επιστήμονες να μην μιλούν με δημοσιογράφους και φίμωσαν τους δημοσιογράφους (κυρίως των συστημικών καναλιών) να ποδοπατήσουν την δεοντολογία και να μην κάνουν ουσιαστικό ρεπορτάζ, δίνοντας πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ σε επιλεγμένα έμπιστα πρόσωπα στα Media.

Κάποιος εισαγγελέας θα ερευνήσει τουλάχιστον αυτά τα πράγματα;”

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Εύχομαι να μην χρειαστεί να ζήσω με 800 ευρώ – Εσείς ζήστε με τα πενιχρά επιδόματα, κοροϊδα

Newsteam 0 Comments
 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • 07|11|2020 21:07
 • /Patriot
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ
 • /4 views

Κοινοποίηση:

Μητσοτάκης: “Εύχομαι να μην χρειαστεί να ζήσω με 800 ευρώ” – Εσείς ζήστε με τα πενιχρά επιδόματα, κοροϊδα

Oι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνέντευξη του στις 19/9/2011

Διάβασε το »

Πηρε το μυστικο στον ταφο του ο δασκαλος του ερντογαν – όταν γιλμάζ και μητσοτάκης μοίραζαν για πλάκα αιγαίο και κύπρο

Newsteam 0 Comments

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο οποίος είχε διατελέσει αρχηγός του κόμματος “Μητέρα Πατρίδα”, αλλά και τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ασιατικής χώρας. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα (5 μήνες) το 1991 (23/6 – 20/11) την πρώτη φορά, τη δεύτερη το 1996 για τρεισήμισι μήνες (6/3 – 28/6) όταν συγκυβέρνησε το κόμμα του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ και την τρίτη φορά για δυόμιση χρόνια (30/6/1997 – 11/1/1999)! Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Μπουλέντ Ετζεβίτ!

Μεσούτ Γιλμάζ, όπως σήμερα Ρ. Τ. Ερντογάν…

Ωστόσο εάν αναρωτιέστε γιατί κάνω αναφορά στον Μεσούτ Γιλμάζ, θα σας απαντήσω, γιατί είναι καθ΄ όλα επίκαιρος με όσα συμβαίνουν στην ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ένταση της Τουρκίας στην Ν.Α. Μεσόγειο!

Αφού τον Μάιο του 1996 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, των Παπαχελά, Πρετεντέρη και άλλων διανοούμενων δημοσιογράφων που έβλεπαν ως “φίλη χώρα” την Τουρκία, είχε ισχυριστεί ότι το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι ελληνική θάλασσα (παραγνωρίζοντας το Διεθνές Δίκαιο, όπως σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν) και πως καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να αυξήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 ν.μ. στα 12 που όρισε η Συμφωνία των θαλασσών του Montego Bay το 1982 (έτσι επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα αφού αυτήν την αύξηση δεν τολμάει να κάνει και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος το τουρκικό casus belli)! Όμως ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν είχε περιοριστεί στα παραπάνω, αλλά υπερθεματίζοντας ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στο Αιγαίο καθεστώς βραχονησίδων, που στην Συνθήκη της Λωζάνης παραμένει αδιευκρίνιστο (ισχυρισμός όλων των Τούρκων Πρωθυπουργών)!

Αλλά και τον Αύγουστο του 1997 ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα “Ουάσιγκντον Ποστ” ισχυριζόταν ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι θαλάσσιος χώρος “ειδικών συνθηκών” και δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκεί το Διεθνές Δίκαιο!

Φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη ο Μεσούτ Γιλμάζ…

Οι παραπάνω τοποθετήσεις δεν μας προξενούν κατάπληξη, αφού η τουρκική πολιτική και διπλωματία ήταν πάντα, διαχρονικά συμπαγής και εξόχως σταθερή στα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων! Αντίθετα από την ελληνική πλευρά, που η κάθε κυβέρνηση εφάρμοζε τη δική της πολιτική και διπλωματία επί των ίδιων ζητημάτων!

Αξίζει όμως η αναφορά μου στον Μεσούτ Γιλμάζ και για έναν άλλο κορυφαίο λόγο! Ο Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε διαχρονικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη! Τώρα πως είναι δυνατόν να είναι φίλος της Ελλάδος ένας πολιτικός που απαιτεί για την Τουρκία όλο το Αιγαίο, αυτό θα ρωτήσετε να σας απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη!

Προσωπικά ο υπογράφων έχει υποχρέωση να σας παραθέσει στοιχεία από το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, προκειμένου να βγάλετε εσείς, τα δικά σας συμπεράσματα!

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει αλήθειες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, που προβληματίζουν και ανησυχούν! Που στηρίζετε σε όσα είχε εκμυστηρευτεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά!

Έτσι στην σελίδα 208 ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς αναφέρεται σε συναντήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Μεσούτ Γιλμάζ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που έγιναν στις αρχές Ιουνίου 1997 (σ.σ. δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την αποφράδα ημέρα των Ιμίων) όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Τουρκία για να παραλάβει το βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί” για την ελληνοτουρκική φιλία, έχοντας στις αποσκευές του μια πρότασή του για την υπογραφή Συμφωνίας Φιλίας και Μη Επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Γιλμάζ, παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τη δεκαετία του ΄80 και πρόεδρος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, έγινε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Τουρκίας…

Είχαν συναντηθεί Μητσοτάκης – Γιλμάζ το ΄91 στο Παρίσι, όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά και το 1997, λίγες ημέρες πριν ο Γιλμάζ εκλεγεί Πρωθυπουργός για τρίτη φορά!

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρίζει τη Βόρεια Κύπρο στην Τουρκία…

Στο σημείο αυτό αναφέρει ο Αλέξης Παπαχελάς πως του είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:

«Μου λέει ο Γιλμάζ: “Εμείς οι Τούρκοι ξέρουμε ότι όποια λύση και να δώσουμε στην Κύπρο, εσείς οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα ΄χετε κυριαρχήσει στο νησί οικονομικά και θα κάνετε την Κύπρο ελληνικό νησί. Κι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε 80 μίλια από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας να έχουμε ένα ελληνικό νησί” (σ.σ. αλήθεια, γιατί το πολιτικό Σύστημα της Ελλάδος δεν εκμεταλλεύτηκε αυτήν την παραδοχή του Γιλμάζ και συνέχισε, όπως και σήμερα, να θεωρεί ότι η “Κύπρος κείται μακράν”;)!

Εγώ φυσικά του είπα: “Πραγματικά με εκπλήσσεις. Πρώτη φορά ακούω αυτή την καινούργια θεωρία σου”. Αν πράγματι, λέω, έτσι πιστεύετε, τότε να έχετε το θάρρος και την εντιμότητα να μας το πείτε καθαρά. Βεβαίως, δεν θα σας χαρίσουμε το έδαφος. Να πάρουμε το έδαφος που μας ανήκει και πάρτε εσείς τη Βόρειο Κύπρο (;;;) και κάντε την ό,τι θέλετε. Αλλά έφυγα από κει και πήγα και βρήκα τον Ντεμιρέλ:

“Ο Γιλμάζ αυτά μου είπε. Εσύ τα συμμερίζεσαι;”. “Όχι” μου λέει. “Αυτό που σου είπε ο Γιλμάζ είναι the last solution (η έσχατη λύση)”. Μετά τον ερώτησα: “Εμείς είχαμε συμφωνήσει αυτά και αυτά και αυτά. Αυτά που συμφωνήσαμε ισχύουν ή δεν ισχύουν;”. “Μπορώ να το μεταφέρω αυτό στην κυβέρνηση ότι ισχύουν;” (σ.σ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη).

“Βεβαίως” μου λέει. “Να το μεταφέρεις”. Και πράγματι γύρισα και τους είπα αυτά που είχα συμφωνήσει εγώ. Δεν είχαν κάνει τον κόπο να τα δούνε. Και ούτε ήξερε κανένας»!

Η προδοσία της Μαδρίτης από τους Αμερικανόδουλους και τα γιουσουφάκια των Τούρκων…

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρει πως έναν μήνα μετά τις επαφές Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο υπογράφει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 8 Ιουλίου 1997. Οι επικριτές της κυβέρνησης Σημίτη υπογραμμίζουν ότι τότε έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά η ύπαρξη διαφορών με την Τουρκία πέρα από την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα (σ.σ. τότε έγινε μια ακόμη προδοσία γι΄ αυτό δεν πρέπει να πάει η Ελλάς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που επιθυμεί περιέργως πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη). Οι υποστηριχτές (;;;) της κυβέρνησης Σημίτη αντιτείνουν ότι η Ελλάδα, με την απόφασή της στη Μαδρίτη να αποδεχτεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που επιτρέπει στα κράτη να συζητούν κάθε λογής “διαφορές”, πάντοτε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου (σ.σ. γιατί τότε η κυβέρνηση Σημίτη δεν αύξησε τα ναυτικά μίλια από τα 6 στα 12;), προετοίμασε το έδαφος για τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2003 χωρίς να τεθεί ο όρος ότι έπρεπε να προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού. Ο Μητσοτάκης με έντεχνο και έμμεσο τρόπο, στέκεται κάπου στη μέση.

«Και επήγαν στην Ισπανία τότε, στην Μαδρίτη. Και υπέγραψαν μια Συμφωνία στη Μαδρίτη η οποία είχε μεν αυτά τα στοιχεία, στα οποία παγίως συμφωνούσαμε (;;;), αλλά είχε και σκουλαρίκια συμπληρωματικά τα οποία δεν χρειαζόντουσαν. Εγώ ήθελα ένα λιτό κείμενο με τρεις φράσεις. Αυτοί προσέθεσαν ότι έχουν θεμιτά συμφέροντα οι Τούρκοι στο Αιγαίο (σ.σ. να γιατί τσαμπουκαλεύεται σήμερα στο Αιγαίο ο Ερντογάν), ένα πράγμα το οποίο είναι μεν αληθές (σ.σ. τι μας λέγει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Ότι είναι αληθές το ότι οι Τούρκοι έχουν θεμιτά συμφέροντα στο Αιγαίο;), αλλά προστιθέμενο εκείνη την ώρα δημιουργεί τη δυνατότητα παρερμηνειών, πολλών παρερμηνειών. Και μάλιστα ρώτησα εγώ εκ των υστέρων: “Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί τα βάζετε αυτά μέσα;”.

Μου απάντησαν: “Τα ζήτησαν αυτά οι Αμερικανοί”. Λέω, άμα οι Αμερικανοί σας κάνουν τα κείμενα, καλά να πάθετε. Αλλά πάλι, λέω, καλύτερα οι Αμερικανοί, παρά να σας τα κάνουν οι Τούρκοι. Διότι θυμήθηκα τότε αυτό που είχε ο Γιλμάζ όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε αυτό το φιάσκο στο Νταβός. Το διηγείται ο ίδιος ο υφυπουργός του ο Καψής, ο Γιάννης ο Καψής στο βιβλίο του. Είπε (ο Ανδρέας):

“Αυτό το επαίσχυντο κείμενο ποιος το έγραψε;”!

Εγώ ρώτησα τον Γιλμάζ. Ποιος έγραψε αυτό το κείμενο; Και μου είπε:

“Εγώ το ΄γραψα. Αλλά αφού αυτοί το δέχτηκαν, τι θες να κάνω εγώ; Να μην το δεχτώ; Αφού τους το ΄δωσα και το δεχτήκανε”!

Και έτσι είπα εγώ μετά τη Μαδρίτη: Καλύτερα τουλάχιστον να στα γράφουν οι Αμερικανοί τα κείμενα παρά να στα γράφει ο Γιλμάζ. Αλλά το καλύτερο θα ήταν να μη στα γράφει κανένας. Να τα γράφεις ο ίδιος. Πάντως έτσι έγινε η Συμφωνία της Μαδρίτης η οποία κράτησε τα πράγματα. Και κρατήσαμε πάντοτε αυτή τη βάση. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι θα κάναμε προσπάθεια για την ειρήνη (σ.σ. όπως σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιγράφοντας τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη παραχωρεί στην Τουρκία για χάρη της ειρήνης κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα)!

Την Ντόρα Μπακογιάννη “εκπαίδευε” για Πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…

Συνεχίζοντας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την απολογία του στον Αλέξη Παπαχελά (σελίδα 211) λέγει:

«Εν τω μεταξύ – το λέγω και στην Ντόρα καθημερινώς, το λέω και στην τωρινή κυβέρνηση Καραμανλή – θα ζούμε με τα προβλήματά μας ώσπου να τα λύσουμε… να πετύχουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα την άμεσο επικοινωνία των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών των δυο χωρών. Να μπορεί να πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, που δυστυχώς δεν το κάνει ο Καραμανλής, δεν του πάει, δεν είναι το στυλ του (σ.σ. γι΄ αυτό ανέτρεψαν τον Κώστα Καραμανλή;). Αλλά η Ντόρα μπορεί να το κάνει με τον ομόλογό της. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ…»!

Αλήθειες που ενδεχομένως καίνε το ελληνικό πολιτικό Σύστημα…

Πέθανε λοιπόν ο Μεσούτ Γιλμάζ και είναι σίγουρο ότι γνώριζε πολλά από τις συνομιλίες του με Έλληνες Πρωθυπουργούς για την Κύπρο, το Αιγαίο και για άλλα εθνικά μας ζητήματα.

Ωστόσο το ζητούμενο είναι, αν πήρε στον τάφο του αυτές τις μυστικές συνομιλίες ο Μεσούτ Γιλμάζ ή όχι.

Εξέχουσα πηγή μας όμως, μας εκμυστηρεύτηκε, ότι όλες αυτές οι συνομιλίες, έχουν κατατεθεί επτασφράγιστα σε μεγάλο συμβολαιογραφείο της Κωνσταντινούπολης και θα χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο Σουλτάνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

Συνομιλίες που αφορούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου Πελάγους, την συνδιοίκηση, συγκυριαρχία των νησιών μας και την συνεκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου! Τι είπατε; Αν υπάρχουν ονοματεπώνυμα; Δεν το πιστεύω!

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ το 2011 είχε δημόσια αποκαλύψει, πως οι πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ!

Τι είπατε; Αν γνώριζε συνεργάτες κι από την Ελλάδα;

Δεν ξέρω. Μπορεί να βρίσκονται στους φακέλους του συμβολαιογραφικού γραφείου της Κωνσταντινουπόλεως!

Μάζης:  Έλαβε εντολή από την Γερμανία ο Μητσοτάκης…

Στο σημερινό βρώμικο παιχνίδι στα Ελληνοτουρκικά, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ! Και από την καθολική επιρροή της, δεν μπορεί να ξεφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Διαβάστε παρακάτω τι αποκάλυψε ο Dr Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσφατα και συνδέστε τα με τα παραπάνω που διαβάσατε!

Ρωτήθηκε λοιπόν ο κ. Μάζης, γιατί πιστεύει η ελληνική πλευρά αυτήν την στιγμή και προσπαθεί να παγώσει την όποια ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία; Γιατί περιμένει να περάσει ο χρόνος;

Και ο κ. Μάζης ευθαρσώς απάντησε:

«Γιατί έλαβε τέτοια εντολή από την Γερμανία. Έλαβε αυτήν την εντολή από την Γερμανία, ότι θα ξαναμιλήσουμε τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε, ότι κάνετε φροντίστε να μην εξυπηρετεί την ένταση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Που σημαίνει, μην αντιδράτε σε ότι κάνει η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και το οποίο θα μας κοστίσει.

Αφού η Τουρκία σαλαμοποιεί φέτα – φέτα την εθνική μας κυριαρχία.

Κάποτε μιλούσαμε για 200 ν.μ. υφαλοκρηπίδα και παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα την ελληνική και τώρα ξεχάσαμε τα 200 ναυτικά μίλια. Πήγαμε στα 6 ν.μ. και ο μεν Υπουργός Επικρατείας (Γεραπετρίτης) όρισε την κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ., ο δε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδης), μας είπε ότι τα 12 ν.μ. είναι εθνικισμός!!

Πηγή: Παναγιώτης Αποστόλου, egerssi.gr

Διάβασε το »

Κ. Μητσοτάκης: 1½ χρόνος Πρωθυπουργίας – Π@@τ@να όλα! Το που κάνει χαμό στο διαδίκτυο

Newsteam 0 Comments

Κ. Μητσοτάκης: 1½ χρόνος Πρωθυπουργίας

Το βίντεο μας θυμίζει όλα όσα έχουμε περάσει, συνεχίζουμε να περνάμε και ποιος ξέρει ακόμη τι άλλο μας ξημερώνει!

Με μια χιουμοριστική διάθεση γιατί αν χάσουμε και το χιούμορ μας “τελειώσαμε”, παρακολουθήστε το!

Διάβασε το »

Μπορείς να το κάνεις αυτό ή είναι μια ακόμα νέα υπόσχεση; Μητσοτάκης: Θέλουμε να πατάξουμε το παρακράτος(ΒΊΝΤΕΟ)

Newsteam 0 Comments
 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • 03|11|2020 18:10
 • /Redbull
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ
 • /1 view

Κοινοποίηση:

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες: στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στη συνολική αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα εντός των πανεπιστημίων. pic.twitter.com/VhZ4GpXeXl

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 2, 2020

Διάβασε το »

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ! Νέο ρεκόρ με 2.056 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Newsteam 0 Comments

Την επιδημιολογική έκθεση με τα 2.056 νέα κρούσματα κορωνοϊού, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχει ως εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2056 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

H επιδημιολογική καμπύλη

4112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο χάρτης για τον κορωνοϊό

135 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. 238 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε το »

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ – Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Newsteam 0 Comments

31/10/2020 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | makeleio.xios@gmail.com | efimerida@makeleio.gr

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ – Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • 31|10|2020 12:05
 • /Makedonas
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ
 • /19 views

Κοινοποίηση:

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Σχετικά Άρθρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 • ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 • 31|10|2020 12:04
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ

Αυτό… ξέχασε να το πει ο Κούλης στον Ερντογάν – Το «Ορούτς...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • 31|10|2020 12:00
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ

Η επική κ@λ@τούμπα του Άδωνη: Από πολέμιος της χρήσης μάσκας σε υπέρμαχος…...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • 31|10|2020 11:55
 • /0 ΣΧΟΛΙΑ

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές – Ο Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ο...

Leave a Response

Διάβασε το »

Ο κύβος ερρίφθη – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τις επόμενες ώρες lockdown σε…

Newsteam 0 Comments

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες -μπορεί και άυριο το πρωϊ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν διάρκεια ενός μήνα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα ανακοινώσει ο ίδιος τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Στο “κόκκινο”, στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη μπαίνουν πλέον Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, όπου θα επιβληθεί lockdown.

 

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» είπε στο υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας «η πίεση την οποία δέχεται το σύστημα υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών» πρόσθεσε. Όπως είπε «γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

 

 

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε.

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Πρωθυπουργός: Η φτωχοποίηση και φιλανδοποίηση της χώρα μας

Newsteam 0 Comments
Της Λέττας Καλαμαρά

Στο πρόσωπο του τελευταίου Πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη αντανακλάται η τελευταία πράξη ενός εθνικού εγκλήματος με μοναδικό στόχο την επίσημη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα προτεκτοράτο αποικιοκρατών και σκοτεινών διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι πλέον με ένα ζοφερό παρόν και μέλλον φτωχοποίησης και φινλανδοποίησης για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Υπέρογκο χρέος, άκρατος δανεισμός, απώλεια πλουτο-παραγωγικών πόρων, μισθοί ντροπής και ανεργία συνδυάζονται με παραχώρηση ελληνικών θαλασσίων υδάτων και υπεδάφους σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων χωρίς αιδώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει με την πολιτική του τη στρατηγική σχέση Γερμανίας και Αγγλίας με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε ρόλο ενός θλιβερού κομπάρσου στη διεθνή σκηνή.

Το όνειρο του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την ευρωπαϊκή και ρωσική νομενκλατούρα φαντάζει την Ελλάδα να μετουσιώνεται σε ρόλο Καζακστάν ή Αϊτής της Μεσογείου. Με ένα φτωχό και εξαθλιωμένο λαό και Κράτος και μία πλούσια νομενκλατούρα συνεργό της Τουρκίας και της διεθνούς οργανωμένης παραοικονομίας. Καράβια, αεροδρόμια, τρένα και ακτές στην υπηρεσία του αντίπαλου δέους των ΗΠΑ για την ανάδειξη εκ νέου της Τουρκίας σε κόμβο διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Σε ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι.

Εμπόδιο στο δόλιο σχέδιο του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος ο αγωγός East Med, ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης της Ελλάδας που συνεχώς ξεχνάει να αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άγνωστο γιατί. Ο ένδοξος πάλαι ποτέ Ελληνικός Στρατός ευνουχισμένος υποτάσσεται στις βουλές των Ερντογάν και Μητσοτάκη και παρακολουθεί τον Τουρκικό στολίσκο να αρμενίζει στα νερά της ελληνικής ΑΟΖ που ο Κυριάκος Μητσοτάκη αρνείται να ανακηρύξει, άγνωστο γιατί. Καθημερινά η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με κούφια δημοσιεύματα πατριωτισμού την ώρα που το Ocus Reis μπαίνει πιο βαθιά στην ελληνική ΑΟΖ. Κροκοδείλιες δηλώσεις του Μεγάρου περιορίζουν την Ελλάδα σε 6 μίλια σκοπίμως για να διατηρήσουν τη δοτή εξουσία τους για λίγο ακόμη.

 

Ο κ. Τσίπρας συνεργός στην εξόντωση της Ελλάδας έδωσε απλόχερα το χέρι βοηθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συσπειρώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μάταια όμως, ενώ το Ocus Reis συνεχίζει να αρμενίζει έξω από τη Ρόδο. Η ασυλία για τα δικά του εθνικά εγκλήματα του 2015 και της Μακεδονίας είναι δεδομένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό το βράδυ των εκλογών. Το εθνικό έγκλημα και των δύο, φτωχοποίηση και φινλανδοποίηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί. Η Νέμεσις θα τους επιστρέψει το μένος τους εναντίον της Ελλάδας σύντομα. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα ευημερήσουν ενάντια στη βούληση όλων.

 

Οι μάσκες τους πέφτουν όσο και αν προσπαθούν να τις φορέσουν στον ελληνικό λαό για να μην βλέπουν τα αίσχη τους. Ο λαός με μάσκες παντού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής χωρίς μάσκα. Γιατί, κ. Μητσοτάκη, δεν είστε και εσείς ένας παιδαγωγός του Έθνους σαν και αυτούς που ζητάτε να είναι φιμωμένοι ολημερίς και ολονυχτίς;

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, όμως συνεχώς εξαθλιώνεται από τους αποικιοκράτες γιατί το διεθνές οργανωμένο έγκλημα με τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες τη διαβρώνει και την εξουσιάζει. Αναζητείται ο νέος Καποδίστριας να αναγεννήσει αυτή την έρημη χώρα.

Σ.Σ. Το κείμενο αφιερώνεται σε αυτούς τους Έλληνες που δεν γύρισαν, τότε και τώρα και πάντα. Ας ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους, χωρίς επισήμους, χωρίς φανφάρες…

πηγή: thedayaftergr.blogspot.com

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »