Πατήστε ESC για κλείσιμο

Featured - Spoiler

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λίβανος–Πρόωρες εκλογές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Newsteam 0 Comments
Η χώρα φλέγεται στον απόηχο των φονικών εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού κι ενώ διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση, προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε, σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να συμφωνήσουν, πρόσθεσε.

Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή, υπογράμμισε. Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί, είπε ο Ντιάμπ. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ακραία στρέβλωση: Wall Street 6,2 φορές μεγαλύτερη από ΑΕΠ των ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Μια ακραία στρέβλωση διαπιστώνει η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία έκθεσή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και τη ρευστότητα στη Wall Street, διαπιστώνοντας ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι 6,2 φορές μεγαλύτερο από την αμερικανική οικονομία.

Δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που η BofA παρουσίασε τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν στην οικονομία των ΗΠΑ με τη βοήθεια μιας μόνο μέτρησης: Από τον Αύγουστο του 2019 η Wall Street ήταν κατά 5,5 φορές μεγαλύτερη από τη Main Street (ΑΕΠ των ΗΠΑ).

Όπως επισημαίνει η BofA, μεταξύ 1950 και 2000 ο κανόνας ήταν από 2,5 έως 3,5 φορές.
Πλέον, η Wall Street είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει.

Κάπως έτσι δικαιολογείται και το bail out της Federal Reserve, εν μέσω πανδημίας, στα τέλη του Μαρτίου του 2020.

Τα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ανέρχονται μέχρι τώρα σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια:

Περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το πακέτο νομισματικής πολιτικής και 12 τρισεκατομμύρια δολάρια η δημοσιονομική στήριξη.

Ακόμη ένα εκπληκτικό στοιχείο είναι το εξής: Αυτός ο αριθμός είναι λίγο πάνω από το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στην τελευταία έκθεση της BofA, αναφέρονται πως η αγορά έχει πλημμυρίσει από ρευστότητα, αλλά η οικονομία παρουσιάζει ελάχιστη ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, διανύουμε μια Nihilistic Bull Market. Tα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ (Wall Street) ξεπερνούν κατά 6,2 φορές σε μέγεθος το αμερικανικό ΑΕΠ.

Εξ ου και η Wall Street είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει.

Ωστόσο, η Fed, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις όποιες αδικίες, έκανε τα πράγματα χειρότερα.|

Η BofA επισημαίνει επίσης πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χώρα αξιώνει πακέτο βοηθείας ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων από μέτρα ενίσχυσης ύψους 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την κεντρική τράπεζα να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά ώρα… διογκώνοντας μια άνευ προηγουμένου φούσκα.

Ο αγώνας σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα τελειώσει έως ότου ο S&P φτάσει τις 4000 μονάδες, ο χρυσός τα 3000 $ και το πετρέλαιο 60 $, τα οποία είναι πιθανώς ασυμβίβαστα με την απόδοση 0% των αμερικανικών ομολόγων.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι οι 5 κορυφαίες μετοχές σημειώνουν ρεκόρ 23% στον S&P 500, ξεπερνώντας κατά πολύ την κορυφή της φούσκας των dot.com.
Παράλληλα, οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν δάνεια.

Όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν καθώς ο χρυσός καθημερινά φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς τα χρήματα του ελικοπτέρου είναι εκτός των διαγραμμάτων και τα ελλείμματα αυξάνονται:

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ ανέρχεται σε 25% επί του ΑΕΠ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βηρυτός–Έκρηξη: Μια ανείπωτη τραγωδία για τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου

Newsteam 0 Comments
Βηρυτός: Ο εδώ και δεκαετίες δοκιμαζόμενος λαός του Λιβάνου καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα εθνική τραγωδία παρόμοια της Χιροσίμα

Ένας ακόμα βαρύς κρίκος στην μακρά αλυσίδα των μεγάλων κρίσεων, που μαστίζουν τον Λίβανο, προστέθηκε χθες με τις ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 100 άτομα και τον τραυματισμό σε τουλάχιστον 4.000, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στα χαλάσματα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού μίλησε για εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίβανος βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη θέση.

Λιβανέζοι διασώστες έσκαβαν όλη τη νύχτα μέσα στα χαλάσματα, αναζητώντας επιζώντες της φρικτής έκρηξης που συγκλόνισε την πρωτεύουσα Βηρυτό . Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διάσωσης.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο και το χάος που συνεχίζει να επικρατεί προκειμένου να εντοπίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα χαλάσματα.

Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν ξέρω τι να πω, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Τζαμάλ Ιτανί, ενώ επιθεωρούσε τις καταστροφές την Τετάρτη, εκτιμώντας ότι το κόστος τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι καταστροφή για τη Βηρυτό και για ολόκληρο τον Λίβανο.

Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους. Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών, δήλωσε υπουργός Υγείας Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο Reuters.

Την ασύλληπτη καταστροφή προκάλεσε η έκρηξη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ έσπευσε να επισημάνει ότι το φονικό υλικό -σημειώνεται το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα αλλά αποτελεί βασικό υλικό και για την παρασκευή βόμβας– παρέμενε αποθηκευμένο στην αποθήκη επί έξι ολόκληρα χρόνια.

Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει για την πολύνεκρη καταστροφή, είπε  ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Σύμφωνα με το CNN, ο Γενικός επικεφαλής Ασφαλείας του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι το εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκευθεί στην αποθήκη.

Καθώς ο Λίβανος έρχεται αντιμέτωπος με την επόμενη ημέρα, τα 4 εκατομμύρια κάτοικοι της Βηρυτού συνειδητοποιούν το μέγεθος του τρόμου και της καταστροφής της πόλης, των ζωών και των εισοδημάτων τους, εγείροντας ερωτήματα για τους λόγους που τόσο μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων υλικών επιτράπηκε να μένει αποθηκευμένη στο κέντρο της πόλης, χωρίς επαρκή μέτρα και ποιος φέρει την ευθύνη αυτής της απόφασης.

 Μια Ελληνίδα νεκρή και δύο τραυματίες στη φονική έκρηξη

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεκρών από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού υπάρχει και μια Ελληνίδα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ότι μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, υπάρχει και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής.

Ο Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου επιβεβαίωσε κι αυτός για τη νεκρή αλλά και για τους τραυματίες Ελληνες.

Υπάρχει μια νεκρή γυναίκα , σύζυγος Έλληνα πολίτη και μητέρα δύο παιδιών. Όταν έγινε η έκρηξη η γυναίκα ήταν μέσα στο σπίτι της, έσπασαν τα τζάμια , προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σπίτι της γυναίκας και χτύπησε στο κεφάλι είπε ο κ.Ανδριώτης.

Οδηγίες

Οδηγίες για τους ‘Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό μεταβαίνει και ομάδα της ΕΜΑΚ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου

Αβάσταχτο βάρος για τα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στον Λίβανο, Τζορτζ Κετανί, τόνισε: Εξακολουθούμε να σαρώνουμε την περιοχή. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα θύματα. Ελπίζω να μην ισχύει.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI ότι ο Ερυθρός Σταυρός συντονίζει από κοινού με το υπουργείο υγείας τη δημιουργία νεκροτομείων, καθώς τα νοσοκομεία δέχονταν αφόρητες πιέσεις.

Ήδη πριν την πύρινη κόλαση της έκρηξης, τα νοσοκομεία της πόλης υπέφεραν υπό το βάρος της πανδημίας. Τώρα σε αυτό έχουν προστεθεί οι χιλιάδες τραυματίες, ο πραγματικός αριθμός των οποίων μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτός μέχρι να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας της έκρηξης έχουν παροπλιστεί τέσσερα νοσοκομεία, στα οποία έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας.

Τα επείγοντα θυμίζουν εικόνες πολέμου

Μπορείς να δεις τραυματίες σε κάθε δρόμο της Βηρυτού, σπασμένα γυαλιά παντού, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, δήλωσε ο Μπαχάρ Γκατάς, κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο CNN. Είναι πολύ, πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού

Φόβοι για τοξικά αέρια

Η αμερικανική πρεσβεία της Βηρυτού εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες για αναφορές για τοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν από την έκρηξη, παροτρύνοντάς τους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκες.

Ισχυρή όσο και μια πυρηνική έκρηξη

Μιλώντας στο CNN, ο Άντονι Μέι, συνταξιούχος ερευνητής εκρηκτικών για την Αμερικανική Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το λευκό και το κόκκινο σύννεφο καπνού που φαίνονται στα βίντεο της έκρηξης δεν συνάδει με το νιτρικό αμμώνιο. Όπως λέει, το συγκεκριμένο υλικό δίνει ένα κίτρινο σύννεφο καπνού.

Δεν λέω ότι δεν εμπλέκεται το νιτρικό αμμώνιο σε αυτό, μπορεί και να εμπλέκεται, όμως φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλα υλικά, εξηγεί ο Μέι.

Η ποσότητα των εκρηκτικών και το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι, όπως λέει ο Μέι ανάλογο εκείνων μιας πυρηνικής βόμβας χιλίων τόνων, σε ό,τι αφορά το βάρος της έκρηξης.

Δεν υπήρχαν πυρηνικά στην έκρηξη, από όσο γνωρίζουμε, όμως το ωστικό κύμα που προκλήθηκε, το κρουστικό κύμα που προκλήθηκε, αναλογεί σε μια μικρή πυρηνική βόμβα, τονίζει.

Αμέτρητοι αγνοούμενοι

Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται. Οι πολίτες ρωτούν το τμήμα έκτακτων αναγκών για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και είναι δύσκολο να ψάξουμε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε ο υπουργός υγείας Χαμάντ Χασάν, μιλώντας στο Reuters το βράδυ της Τρίτης.

Ο οργανισμός Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας από χθες συνιστούσε στην κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα εντός της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα ασφαλείας στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Εξαφανίστηκε μεγάλο κομμάτι στεριάς από την τρομακτική έκρηξη -Δείτε το πριν και το μετά

Η τρομακτική έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό του Λιβάνου είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί διά παντός ένα κομμάτι στεριάς.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, η έκρηξη στην αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο ήταν τόσο ισχυρή που κυριολεκτικά εξαφάνισε ένα μεγάλο κομμάτι ξηράς στο οποίο ήταν χτισμένη η αποθήκη.

Εικόνα πριν από την έκρηξη:

Εικόνα μετά την έκρηξη:

Ουσιαστικά, δηλαδή, μαζί με την αποθήκη που εξαϋλώθηκε, εξαφανίστηκε και το κομμάτι στεριάς πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη.

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βηρυτός-Εκρήξεις:Τεράστιες καταστροφές, τουλάχιστον 70 νεκροί, πάνω από 2.200 τραυματίες

Newsteam 0 Comments

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά από ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό και ακούστηκαν ως την Κύπρο.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει το CNN, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε σε αποθήκες πυρομαχικών κοντά στο λιμάνι. Η ανταποκρίτρια του France 24, Leila Molana-Allen, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα είναι καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά.

Δείτε LIVE εικόνα από την Βηρυτό:

Βίντεο από την έκρηξη στη Βηρυτό

Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται λιβανέζικα μέσα, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV. Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν τις στιγμές των εκρήξεων.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές, με κτίρια να καταστρέφονται. Όπως μεταδίδει το CNN, σπίτια και κτίρια που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη έχουν υποστεί ζημιές.

Οι εικόνες μετά την έκρηξη σοκάρουν, καθώς, όπως αποτυπώνεται στον φακό, δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία.

Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε.

Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει.

Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είχε πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η ελληνική πρεσβεία στο Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Διαβεβαιώνουν ακόμα ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του.

Επισημαίνουν επίσης πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες που συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα τις Βηρυτού, τονίζει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μέγα εθνικό έγκλημα: Αρχίζει ξανά ο ελληνοτουρκικός διάλογος!

Newsteam 0 Comments

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και όλο μαζί το πολιτικό κατεστημένο, επαναλαμβάνουν τώρα σε πολύ χειρότερη βάση, μετά και το τουρκολυβικό μνημόνιο και την τουρκική θεωρία της γαλάζιας πατρίδας, το μέγα λάθος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό την μορφή των διερευνητικών επαφών.

Ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος με την μορφή των διερευνητικών επαφών, που φαίνεται ότι, υπό την αμερικανογερμανική πίεση, ξεκινά στα τέλη Αυγούστου, δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να νομιμοποιήσει παλιές και νέες εξωφρενικές και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να νομιμοποιήσει τον θαλάσσιο Αττίλα 3 σε βάρος της Κύπρου.

Ειδικότερα, ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος θα νομιμοποιήσει το τέρας του τουρκολυβικού μνημονίου, το οποίο αποτελεί πολιτικό και νομικό όνειδος για όλη την ανθρωπότητα. Πέραν των άλλων, αποτελεί εθνική προσβολή και απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, με αυτό το μνημόνιο ενεργό από την πλευρά της να διεκδικεί την ακύρωση κάθε ίχνους θαλάσσιων δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, υπό τη φόρμουλα των διερευνητικών επαφών, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει εφ’ όλης της ύλης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς η Τουρκία να κάνει ούτε βήμα πίσω όχι μόνο από τις παράνομες αξιώσεις της αλλά ούτε και από την τακτική των προκλήσεων, των παραβάσεων και παραβιάσεων και αντίθετα να θεωρεί κεκτημένο τις απαράδεκτες υποχωρήσεις, στην πράξη προδοσίες, της ελληνικής πλευράς στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών επαφών ειδικότερα του 2003 και φυσικά  να φορτώνει την ατζέντα με τις καινούργιες παράλογες απαιτήσεις.

Η κατεστημένη Ελλάδα τίποτα δεν έχει διδαχθεί από το παρελθόν και τις υποχωρήσεις και τραγωδίες που υπέστη από τη κυπριακή τραγωδία μέχρι τώρα. Αντίθετα, για αυτήν ταιριάζει γάντι, λίγο παραφρασμένη η φράση του μακαρίτη Χένγκελ: η ιστορία για το ελληνικό κατεστημένο διδάσκει ότι κανένας από αυτούς που το συναπαρτίζουν, δεν διδάσκεται από αυτήν.

Για αυτό στα παλιά λάθη προστίθενται συνεχώς και καινούργια και μάλλον χειρότερα. Μόνο που όταν τα λάθη συνεχώς επαναλαμβάνονται, δεν είναι πια λάθη αλλά συνειδητά εγκλήματα ενός διαχρονικού τραγικού μείγματος όλο και μεγαλύτερου φόβου και όλο και πιο απεριόριστης υποτέλειας.

Υ.Γ: Ποια χώρα στον κόσμο που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της, μπορεί να διαπραγματεύεται υπό την απειλή πολέμου για τη νόμιμη άσκηση δικαιωμάτων της, υπό την αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της σε αδιαμφισβήτητα εδάφη της, υπό τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού της χώρου και με την απαίτηση ακύρωσης κάθε θαλάσσιου δικαιώματος για τα νησιά της. Αυτή η χώρα, μνημείο παραίτησης και στρουθοκαμηλισμού, ονομάζεται Ελλάδα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Καταργείται κάθε προστασία Α’κατοικίας-Ακολουθεί τσουνάμι πλειστηριασμών-Αμφίβολη προστασίαστους πληγέντες από κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Για πρώτη φορά καταργούνται από το τέλος Αυγούστου και τα τελευταία εναπομέιναντα ίχνη προστασίας της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Από 1η Σεπτεμβρίου και πέρα ακολουθούν χωρίς το παραμικρό εμπόδιο μαζικοί πλειστηριασμοί και εξώσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων κόκκινων δανειοληπτών, που λόγω φτωχοποίησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες δόσεις των δανείων τους.

Τα μόνα μέτρα που προβλέπει η κυβέρνηση για τη στήριξη δανειοληπτών που έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία τους, θα αφορούν μόνο όσους δανειολήπτες έχουν με διάφορους τρόπους αποδεδειγμένα πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό και αυτά τα μέτρα θα έχουν να κάνουν με επιδότηση για 9 μήνες και υπό προϋποθέσεις, των δόσεων των δανείων τους (βλέπε παρακάτω).

Η επιδότηση αυτή, πέραν των όποιων προβλημάτων αυτή εμφανίζει για αυτούς που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αφήνει , σίγουρα, ακάλυπτους και ανυπεράσπιστους όλους, σχεδόν, εκείνους τους δανειολήπτες, των οποίων  τα δάνεια έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, αφού τίθεται ως προϋπόθεση  για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους, το υπόλοιπο της οφειλής τους, μαζί με τους τόκους και τις άλλες χρεώσεις, να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, πράγμα, σχεδόν, αδύνατο.

Έτσι, στην καλυτέρα των περιπτώσεων, το πρόγραμμα-γέφυρα το πολύ να καλύψει έως 200.000 δανειολήπτες και μόνο για 9 μήνες, γιατί πέραν του εννιαμήνου θα διακοπεί οποιαδήποτε επιδότηση και οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν, πλήρως, οι ίδιοι τις δόσεις των δανείων τους, πράγμα, μάλλον, αδύνατο.

Άρα και για αυτούς η αναβολή πλειστηριασμού έχει μικρό ορίζοντα λήξης και αυτός είναι μόνο το εννιάμηνο.

Η κυβέρνηση με το πρόγραμμα-γέφυρα μπορεί να αγοράζει χρόνο, να δημιουργεί επικοινωνιακές εντυπώσεις και να δίνει μικρή αναβολή εκτέλεσης σε μερίδες δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, κάτι το οποίο αποτελεί την πιο μακάβρια, απάνθρωπη και αντικοινωνική επιχείρηση, από όλες όσες έχουν διεξαχθεί στη ιστορία αυτής της χώρας.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξωραΐζουν την πραγματικότητα, κάνουν το άσπρο μαύρο και παίζουν το φριχτό ληστρικό παιχνίδι των τραπεζών.

N.Z

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

H Αριστερά και η εθνική κρίση

Newsteam 0 Comments

Αν έλεγε κάποιος, πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, ότι σε λίγο η τότε περιθωριοποιημένη  ελληνική Αριστερά θα αναλάμβανε σύντομα ένα μεγάλο εθνικό ρόλο, που θα ένωνε μέσα από τις τάξεις της ΕΑΜικής Eθνικής Aντίστασης την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πέρα από διαχωρισμούς αριστερών, κεντρώων, δεξιών σε ένα μεγάλο εθνικοαπαλευθερωτικό μέτωπο κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής, ασφαλώς θα τον περνούσαν για φαντασιόπληκτο.

Η μίζερη προπολεμική Αριστερά των εύκολων σχημάτων για να φτάσει, με πυρήνα το ΚΚΕ,  σε εκείνη την μεγαλειώδη  σύλληψη του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου, είχε βρει την δύναμη να αλλάξει γρήγορα και βαθιά. Είχε βρει την τόλμη να αναγεννηθεί μέσα από τις προκλήσεις των νέων κατοχικών τραγικών περιστάσεων και να αναδείξει έναν άλλον πολιτικό λόγο, νέες προτεραιότητες, ένα νέο μαζικό πνεύμα αυτοθυσίας και κυρίως ένα καινούργιο βαθιά εθνικό, δημοκρατικό και πατριωτικό προσανατολισμό.

Η Αριστερά, τότε, από δύναμη μόνο κοινωνικής διαμαρτυρίας,  μετατράπηκε γρήγορα σε δύναμη ηγεμονικού εθνικού ρόλου, φέρνοντας στο προσκήνιο τις λαϊκές τάξεις με ένα  όραμα ανασυγκρότησης μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ανεξάρτητης Ελλάδας.

Η Αριστερά, χάρη στην Εθνική Αντίσταση, έμεινε μετά τον πόλεμο, παρά τις μεταπολεμικές τραγικές ώρες, με ευρεία επιρροή, ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Επιρροή που ανανεώθηκε χάρις, επίσης, στους μεγάλους μεταπολεμικούς πατριωτικούς αγώνες της για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως και για τους αγώνες της μετέπειτα ενάντια στην Χούντα (1967-74), ιδιαίτερα στο ηρωικό Πολυτεχνείο.

Σήμερα η Αριστερά– και δεν μιλάω για την ψευτο-αριστερά των μνημονίων, του ΝΑΤΟ, των Βρυξελλών και των εντολοδόχων του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, γιατί αυτή έχει πάρει διαζύγιο από τις αριστερές αρχές-, μοιάζει ξανά να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένα στερεότυπα και λίγο-πολύ στο πολιτικό περιθώριο, όταν τα μαύρα σύννεφα κατακλύζουν μια Ελλάδα ξαναπτωχευμένη, σε πορεία παρακμής και εθνικού ακρωτηριασμού, με την κοινωνία της βυθισμένη σε βαθιά φτώχεια και εξαθλίωση.

Μπορεί η σημερινή Αριστερά και δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη στα υπάρχοντα σχήματά της,  να ξαναλλάξει βαθιά με σύγχρονους όρους, όπως τότε στα κατοχικά χρόνια, προκειμένου να τροφοδοτήσει μεγάλες αναγεννητικές πολιτικοκοινωνικές διαδικασίες;

Μπορεί η σημερινή με την ευρεία έννοια Αριστερά και οι αντισυστημικές προοδευτικές πατριωτικές δυνάμεις να μπουν στη πρώτη γραμμή με τόλμη και όχι ως μίζεροι ουραγοί, σε ένα μεγάλο ενωτικό πατριωτικό αγώνα, για να σπάσουν τον ραγιαδισμό και τον φόβο, να ανακόψουν την πορεία εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και να προασπίσουν την  ακεραιότητα του τόπου, με όραμα την εθνική ανεξαρτησία, και την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης;

Μπορούν οι σημερινές αριστερές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη λογική κάποιων κύκλων τους, που κατηγορούν ως εθνικισμό τον αγώνα του ελληνικού λαού και μόνο αυτού, για να προασπίσει την εδαφική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Μπορούν οι σημερινές αντισυστημικές αριστερές προοδευτικές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις να συλλάβουν τις βαθιές ανακατατάξεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο και να φέρουν στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για την εθνική, παραγωγική και κοινωνική χειραφέτηση και ανάπτυξη; Μια πρόταση, μακριά από τον ξεπεσμένο επαρχιωτισμό ενός παρακμιακού κατεστημένου, που περιορίζεται να κινείται δουλοπρεπώς στον άξονα Βρυξελλών, Βερολίνου, Ουάσινγκτον, άξονα που συνεχώς υποβαθμίζεται, ενώ ο σημερινός κόσμος γίνεται όλο και πιο πολυκεντρικός και νέες δυνάμεις αναδύονται δυναμικά στη παγκόσμια σκηνή;

Δεν ξέρω αν και κατά πόσον η σημερινή Αριστερά το μπορεί. Δεν ξέρω αν το μπορούν οι σημερινές αντισυστημικές προοδευτικές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Πάντως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να προσπαθήσουν να διανύσουν. Αυτός και κανένας άλλος.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αντιδράσεις κοροϊδία Ε.Ε και ΗΠΑ για εισβολή Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Ο Ερντογάν φαίνεται να κρατά από τη μύτη Ε.Ε και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να μην θέλουν με τίποτα να στεναχωρήσουν τον Χαλίφη της Πόλης.

Η παγιωμένη, πλέον, ευρωπαϊκή ανοχή απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτυπώθηκε ακόμα μια φορά, χθες, μέσα από την απολύτως προκλητική δήλωση που έκανε με φόντο την εισβολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο .

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων την έκδοση νέας Navtex από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου όταν ρωτήθηκε σχετικά και ενώ γνωρίζει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι για την Ε.Ε η Τουρκία διαθέτει μια ιδιόμορφη ανοχή και ασυλία όσο και αν παραβιάζει κατάφωρα κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας.

Ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν καμία διάθεση να στεναχωρήσουν τον Σουλτάνο, αρκούμενες σε τυπικές δηλώσεις κοροϊδία, που ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνεις τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα, όχι αυτοτελώς αλλά απαντώντας, άκουσον-άκουσον, σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal. Με δύο λόγια αν δεν είχε ανταποκριτή αυτή η ιστοσελίδα στην Ουάσινγκτον, για να ρωτήσει σχετικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να μην έκανε ούτε, καν, αυτό το ανώδυνο σχόλιο.

Αν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνουν τους εχθρούς!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ, πλήρως, σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020

Newsteam 0 Comments

Τα αναδρομικά των συντάξεων θα δοθούν εφάπαξ, πλήρως, σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους συνταξιούχος τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφαση τους Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τόνισε εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσό που θα εκταμιευτεί είναι ύψους 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επεκταθεί και στο Δημόσιο.

Δικαιούχοι, κατά τον πρωθυπουργού θα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Πάντως, όπως υπογράμμισε, επειδή αυτή η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου τέτοιου είδους αιτήματα.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε κερδισμένη χαρακτήρισε τη χώρα μας από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε οι καθαρές εισροές προς την Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό ΑΕΠ.

Αυτό μεταφράζεται σε 72 δις. Από τα πρώτα 32 δισ. τα 19 είναι άμεσες επιδοτήσεις και τα 13 ευνοϊκές δανειοδοτήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ιστορική.

Είναι η απάντηση σε όσους έσπευσα να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είχε έναν νικητή, την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις και τις ενστάσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα η έκδοση κοινού χρέους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την πτώση ουσιαστικά ενός πολιτικού ταμπού καθώς η ενίσχυση γίνεται από κεφάλαια σε υπερεθνικό επίπεδο με αμοιβαίες εγγυήσεις.

Εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση.

Θέλουμε να κατευθύνουν σε δράσεις με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, μετατρέψουμε το net generation eu σε next generation hellas, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν για πόσους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα, αλλά θα είναι βασισμένη στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Για τους επόμενους δυο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις, τόνισε.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα να επιβάλλει τη χρήση μάσκας εντός του Κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνιση του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη διάταξη μέσω της οποίας απονέμεται σύνταξη στους άνδρες που πολέμησαν στην Κύπρο. Όπως είπε επρόκειτο για ένα ανεξόφλητο χρέος της ελληνική πολιτείας, κάτι που το οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και στην ιστορική μνήμη και το κάναμε.

Διάβασε το »

Άσαντ-Πούτιν σχεδιάζουν να χτίσουν μίνι Αγιά Σοφιά στην Χάμα της Συρίας

Newsteam 0 Comments

Το συριακό καθεστώς υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μία μικρογραφία της Αγιά-Σοφιάς, για να αντισταθμίσει την μετατροπή του θρυλικού ναού σε τέμενος από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατασκευή αυτής της μίνι Αγιά-Σοφιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική επαρχία της Χαμά, θα υποβοηθηθεί από τη Ρωσία και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείξει τη σημασία του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των μεγάλων θρησκειών.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί στην πόλη Al-Suqaylabiyah, η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι ελληνο-ορθόδοξη, σε ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα, από τη στρατιωτική βάση Hmeimim της Λατάκιας, ήδη μετέβη στην περιοχή χτες και εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Ρωσική αντιπροσωπεία από τη βάση Χμεϊμίμ σε ορθόδοξη εκκλησία στη Χάμα

 

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα  Rai Al-Youm, ο Ρώσος βουλευτής Vitaly Milonov δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λαφαζάνης-Χατζηαντωνίου Τετάρτη(29-7), 6-7μ.μ, VerginaTv: Ξεπουλιούνται στην Τουρκία Αιγαίο-Ανατ.Μεσόγειος με ομπρέλα Γερμανίας-ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση θα έχουν αύριο Τετάρτη 6-7 μ.μ από την Vergina Tv και την εκπομπή ΣΠΙΘΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου νομικός.

Οι Λαφαζάνης και Χατζηαντωνίου θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξευτελιστικές για Ελλάδα και Κύπρο εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία παίζει την Ελλάδα και την Κύπρο όπως η γάτα το ποντίκι .

Οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάννης Χατζηαντωνίου θα αναφερθούν στην πορεία εκποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία μέσα στην ευρωενωσιακή φυλακή και κάτω από τις ακραίες πελατειακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές μιας παρακμιακής κατεστημένης τάξης πραγμάτων οδεύει σε καταστάσεις φριχτής φτωχοποίησης, ανεργίας και εξαθλίωσης.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Τουρκία χορεύει στο ταψί χώρα μας-Κύπρο. Βγάζει Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Νέα NΑVΤΕΧ εξέδωσε η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην ΑΟΖ στην κυπριακή ΑΟΖ, ανατολικά της Αμμοχώστου. Η NΑVTEX τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

To κείμενο της NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0999/20

Advertisement

MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

34 49.07 N – 034 21.35 E

35 04.98 N – 034 21.61 E

35 19.94 N – 034 48.76 E

34 41.27 N – 034 47.91 E

34 17.81 N – 034 30.25 E

34 06.57 N – 034 15.20 E

34 17.55 N – 034 15.36 E

34 15.83 N – 033 56.44 E

34 41.31 N – 033 56.73 E

5 NM BERTH REQUESTED

2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας -δια του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν– ότι παγώνει για ένα μήνα τις έρευνες του Oruc Reis στην Μεσόγειο, στην περιοχή που δέσμευσε με την NAVTEX η οποία περιλαμβάνει κατά 70% τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δυστυχώς (ξανα)επτωχεύσαμε. Το έλλειμμα προϋπολογισμού εξαμήνου στα επίπεδα εισόδου στα μνημόνια

Newsteam 0 Comments

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο του πρώτου εξαμήνου, Ιανουαρίου- Ιουνίου 2020, εκτινάχτηκε στο πρωτοφανές, σχεδόν, ύψος των 9,2 δις ευρώ ή πολύ πάνω  του 5% του προβλεπόμενου φετινού ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει κατά πολύ το 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για φέτος θα αντιστοιχεί, περίπου, με το έλλειμμα με το οποίο η χώρα επτώχευσε και εισήλθε άρον-άρον στα καταστροφικά μνημόνια.

Η εκτίμηση ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, φέτος, μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 10% του ΑΕΠ και ίσως φτάσει σε πρωτοφανή ρεκόρ, είναι απολύτως βάσιμη, αφού το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται τόσο ως προς την ύφεση όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις να είναι χειρότερο του πρώτου εξαμήνου, πέραν των άλλων γιατί στο δεύτερο εξάμηνο θα προσμετρηθεί, πέραν των άλλων,  κατά κύριο λόγο και η κατάρρευση του τουρισμού.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να καταδείξουν ότι η χώρα μετά από 12 χρόνια ύφεσης και 10 χρόνια μνημονιακών βασανιστηρίων δεν πέτυχε παρά μια τρύπα στο νερό και δυστυχώς επανέρχεται με μακάβριο τρόπο στη μνημονιακή αφετηρία του 2010 από την οποία ξεκίνησε.

Αυτό δείχνει ότι για την Ελλάδα προβλέπεται ένα πολύ σκοτεινό μέλλον τα επόμενα χρόνια, τα οποία όλα δείχνουν ότι θα μπει σε ένα τούνελ πρωτοφανούς ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας, κατάρρευσης μισθών και συντάξεων, σκληρής φτώχειας, μεγάλης αποεπένδυσης, πρωτοφανούς ανεργίας, πείνας και εξαθλίωσης.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία υπογραμμίζουν την χρεοκοπία των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων ευρωενωσιακών πολιτικών, δεν συνιστούν απολύτως καμία υπερβολή αλλά αποτελούν θλιβερή βεβαιότητα, υπογραμμίζονται και μόνο και μόνο για να τονίσουν την ανάγκη βαθιάς ανατροπής στη χώρα με προσανατολισμό μια Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί μια νέα αγωνιστική λαϊκή ενότητα να απαλλάξει την χώρα από τους φριχτούς κηδεμόνες της και τον εγχώριο πολιτικό κοτζαμπασισμό της δουλοπρέπειας και της διαπλοκής.

Ν.Ζ

Έλλειμμα ύψους 9,2 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του κρατικού προϋπολογισμού 2020

Έλλειμμα ύψους 9,2 δισ. ευρώ καταγράφεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 2,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,9 δισ. ευρώ ή 17,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.  Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 185 εκατ. ευρώ περίπου (30 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο 2020, 49 εκατ. ευρώ για τον Μάιο 2020 και 106 εκατ. ευρώ περίπου για τον Ιούνιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία Φόροι. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.3 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,3 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,8 δισ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 185 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, σε καμία κύρια κατηγορία  εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 257 εκατ. ευρώ ή 26,1%,

β) ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 15 εκατ. ευρώ ή 5,0%,

γ) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,1 δισ. ευρώ ή 15,3 %,

δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 223 εκατ. ευρώ ή 10,6%,

ε) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 49 εκατ. ευρώ ή 4,9%,

στ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 83 εκατ. ευρώ ή 28,8%,

ζ) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 22 εκατ. ευρώ ή 21,3%,

η) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 55 εκατ. ευρώ ή 24,6%,

θ)  Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 50 εκατ. ευρώ ή 33,2%,

ι) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 149 εκατ. ευρώ ή 16,4%,

ια) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 12 εκατ. ευρώ ή  34,0%,

ιβ) Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 27 εκατ. ευρώ ή 18,1%,

ιγ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 80 εκατ. ευρώ ή 14,6%,

εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 72 εκατ. ευρώ ή 14,0%,

ιδ) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,6%,

ιε) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 439 εκατ. ευρώ ή 9,6%,

ιστ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 38 εκατ. ευρώ ή 8,7%,

ιζ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 45 εκατ. ευρώ ή 8,3%,

ιη) Φόροι κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ ή 42,8%,

ιθ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 70 εκατ. ευρώ ή 11,1%,

κ) Μεταβιβάσεις κατά 239 εκατ. ευρώ ή 10,9%,

κα) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 144 εκατ. ευρώ ή 40,3%,

κβ) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 99,4%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 408 εκατ. ευρώ από το στόχο (1.9 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση στα έσοδα μηνός Ιουνίου του μέτρου των προηγούμενων μηνών για την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 992 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 106 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 64 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στην κύρια κατηγορία Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Ιούνιο 2020 κυρίως οι εξής βασικές κατηγορίες εσόδων:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 49 εκατ. ευρώ,

β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 231 εκατ. ευρώ,

γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ,

δ) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ,

ε) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 16 εκατ. ευρώ,

στ)  Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 77 εκατ. ευρώ,

ζ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 11 εκατ. ευρώ,

η) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 53 εκατ. ευρώ,

θ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 27 εκατ. ευρώ,

ι) Φόροι κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ,

ια) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ,

ιβ) Μεταβιβάσεις κατά 455 εκατ. ευρώ,

ιγ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 29 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2020 ανήλθαν σε 487 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (288 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 467 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –   Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 28,2 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (25,5 δισ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 998 εκατ. ευρώ (μισθωτών και επιστημόνων), η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1,9 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για την σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 και

γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 197 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου  – Ιουνίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 2,1 δισ. ευρώ, λόγω του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων αιτιών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 432 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4,3 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κουαρτέτο φανατικών μνημονιακών αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ελληνικού Ταμείου-Ανάπτυξης:Πισσαρίδης-Σκυλακάκης-Σκέρτσος-Πατέλης

Newsteam 0 Comments

Όλα δείχνουν ότι μια ομάδα που έχει ως σημαία της τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές θέσεις και η οποία έχει ως πρόσωπα-κλειδιά τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών που θα καταθέσουν το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης μέρας, τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη , αναλαμβάνουν την διαμόρφωση και τον προσανατολισμό  του ελληνικού πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Αυτή η ομάδα εμπίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους πλέον σκληρούς μνημονιακούς της χώρας, θα αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο ως task force, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου, να συντάξουν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας(ένα είδος απορρυθμιστικού και δημοσιονομικού μνημονίου), το οποίο επιβάλλει για την απορρόφηση κονδυλίων από τα κράτη-μέλη η απόφαση του Συνόδου Κορυφής για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η ροή των σχετικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η αφορμή και η δικαιολογητική βάση για να υιοθετηθεί από το παράθυρο ένα πέμπτο μνημόνιο, το οποίο θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα μπορεί ακόμα και ένα μέλος της Ε.Ε να μπλοκάρει την χρηματοδότηση μιας χώρας, αν κρίνει ότι δεν εφαρμόζεται πιστά το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και οι σχετικοί όροι του.

Το πέμπτο αυτό μνημόνιο θα είναι ο πυρήνας του αναπτυξιακού σχεδίου, του οποίου το προσχέδιο έχει ήδη ετοιμαστεί από την ομάδα των σκληρών νεοφιλελεύθερων που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος, όλα δείχνουν, ότι θα παίξει και τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας  που απαιτεί ως προϋπόθεση το Ταμείο Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Για να πάρουμε μια ιδέα των απόψεων όλων αυτών που θα συντάξουν το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και κατ’ επέκταση το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, να αναφέρουμε ότι από το 2010 οι περισσότεροι εξ’ αυτών πρότειναν, μεταξύ άλλων: α) να τεθούν υποχρεωτικά σε άδεια οι πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι, με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 40% τα επόμενα δύο! β) την ιδιωτικοποίηση και πλήρη  απελευθέρωση όλων ανεξαρτήτως των αγαθών και υπηρεσιών, μαζί και της αγοράς εργασίας γ) την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση υγείας .

Σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε παραγωγική ερήμωση και βαθύτατη ύφεση  και σε μια κοινωνία  όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα και η εξαθλίωση, η εφαρμογή τέτοιων νεομνημονιακών προγραμμάτων υπό τον τίτλο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα καταδικάσει την χώρα σε μια σταδιακή, οικονομική καταστροφή η οποία θα έχει αρχή αλλά δεν θα έχει τέλος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε με τους έτσι κι’ αλλιώς ανεπαρκείς πόρους του το μόνο που θα επιτύχει είναι να επιβάλλει ένα βαρύ μνημονιακό χειμώνα σε όλη την διαιρεμένη  σε συγκρουόμενες περιχαρακώσεις Ε.Ε, με συνέπεια να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες στο εσωτερικό της, σε μια αντικοινωνική πορεία της χωρίς μέλλον.

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δικαστικό χαστούκι στην κυβέρνηση: Αντισυνταγματική η αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για απιστία

Newsteam 0 Comments

Δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αποτελούν κόλαφο για τη κυβέρνηση, η οποία με νομοθετικές ρυθμίσεις εξπρές είχε προσφέρει δικαστική και ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για απιστία και στις Τράπεζες για τους παλιούς τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση, με την οποία έπαυε η δίωξη για τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για απιστία στην υπηρεσία.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση είχε θεσπίσει ένα καθεστώς εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών από ότι ισχύει για όλα τα στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, που κατηγορούνται για απιστία, για την οποίαν δεν θα μπορούσαν να διωχθούν σε καμία περίπτωση εκτός και αν υπέβαλλαν έγκληση οι ίδιες οι τράπεζες, πράγμα, βεβαίως, που δεν ήταν δυνατόν να συμβεί σχεδόν ποτέ, λόγω της γνωστής τακτικής της αλληλοσυγκάλυψης.

Με το δεύτερο βούλευμα, καταργείται, επίσης, ως αντισυνταγματική κυβερνητική νομοθετική διάταξη που έδινε την ευχέρεια στις διοικήσεις των τραπεζών να κλείνουν χωρίς ποινικές συνέπειες παλαιούς λογαριασμούς με θαλασσοδάνεια, υπεξαιρέσεις κ.λπ.

Με τα δύο αυτά βουλεύματα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θεώρησε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και ειδικότερα η αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ότι οι δύο αυτές αποφάσεις του Συμβουλίου είναι από τις ελάχιστες που η δικαιοσύνη ήρθη στο ύψος των απαιτήσεων, ενώ οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η αντισυνταγματικότητα των κυβερνητικών νομοθετικών ρυθμίσεων ήταν τόσο κραυγαλέα και τόσο ζημιογόνα για την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και του δημοσίου συμφέροντος, ώστε ακόμα και οι δικαστές που δεν φημίζονται, ιδιαίτερα, για την αξιοπιστία τους, δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μουσουλμανική προσευχή στο τζαμίΑγιά Σοφιά. Αποθέωση Ερντογάν για το ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα

Newsteam 0 Comments

Απόσπασμα από το Κοράνι απήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, φορώντας μάσκα, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος, ενώ όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη ζωντανή μετάδοση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, ο Τούρκους πρόεδρος με το μικρόφωνο ανά χείρας άρχισε να απαγγέλλει αποσπάσματα από το κοράνι.

Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη φιέστα του Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο. Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αμέσως και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού και στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς τοποθετήθηκε πινακίδα που αναγράφει πλέον Μεγάλο Τζαμί, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Σήμερα, 24 Ιουλίου, η Αγιά Σοφιά άνοιξε για να λειτουργήσει ως τζαμί. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, ενώ λήφθηκαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέτρα. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία. Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος τιρκουάζ, ενώ κουρτίνες καλύπτουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές  κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Την προσευχή τελεί ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών.

 

      

Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου

Η 24η Ιουλίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση της πρώτης, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.

Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη; διερωτήθηκε.

Ο ίδιος συνέχισε: Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς, είχε πει ο Ερντογάν.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού από σήμερα

Newsteam 0 Comments

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το σύστημα ΑΤΛΑΣ για την ψηφιακή σύνταξη.

Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.

Την παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Από σήμερα εκδίδονται μέσα σε λίγα λεπτά όλες οι συντάξεις μεταβίβασης θανάτου, χηρείας και οι συντάξεις γήρατος του πρώην ΟΓΑ.

Μέσα στο τρέχον έτος θα ενταχθούν και οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ εντός του 2021 θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους με τη χρήση των κωδικών TAXIS.

Σε αγρότες με συμπληρωμένο το 67ο έτος και ασφάλιση στον τέως ΟΓΑ καθώς και σε συζύγους και τέκνα αποβιώσαντος συνταξιούχου αντλούνται αυτόματα τα αναγκαία δικαιολογητικά, εκδίδεται άμεσα η συνταξιοδοτική απόφαση και κοινοποιείται στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί.

Μέχρι το τέλος του 2020 η υπηρεσία θα υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη απονομή των συντάξεων Αναπηρίας και μέχρι τέλους του 2021 θα αυτοματοποιηθεί η απονομή της πλειοψηφίας των υπόλοιπων συντάξεων γήρατος.

Δείτε στο βίντεο τη διαδικασία της ψηφιακής απονομής συντάξεων:

Διάβασε το »

Ελλάδα ώρα μηδέν: Αλλάζουμε, αλλιώς δεν έχουμε αύριο

Newsteam 0 Comments

Αυτή την ώρα η Τουρκία βάζει φωτιάστην Ανατολική μεσόγειο. Έχει κάνει σουρωτήρι από θαλάσσης και αέρος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όλα δείχνουν ότι έχει διαβεί τις κόκκινες γραμμές όπως και να τις οριοθετήσει κανένας.

Αυτές οι ώρες είναι ώρες που φαίνεται ξεκάθαρα η κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και η πλήρης χρεοκοπία των συμμαχιών της, οι οποίες, όπως έχουμε πει σε όλους τους τόνους αμέτρητες φορές, αποτελούν τον δούρειο ίππο της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ξέχασε να αναφέρει το παραμικρό στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης που είναι οι έμπρακτες απειλές της Τουρκίας σε βάρος δύο ευρωπαϊκών χωρών και δεν είναι μόνο η εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση που γονυκλινής δεν θέλει να στεναχωρήσει Βερολίνο και Βρυξέλλες, είναι και ο Γερμανός ΥΠΕΞ που βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Ελλάδα, ο οποίος τις στιγμές που η Τουρκία παίζει παιχνίδια πολέμου ζητάει, αλά Ίμια, διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντί να απαιτήσει εδώ και τώρα, επισείοντας δράση εναντίον της, αποχώρηση των τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως σαν έτοιμος από καιρό, ζητάει κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας. Καλές είναι οι κυρώσεις αλλά ακόμα και αν τις θέλουν στις Βρυξέλλες, που δεν τις θέλουν, για να τις επιβάλλουν απαιτείται χρόνος, ενώ είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά τους.

Στην περίπτωση μας, όμως, χρόνος δεν υπάρχει! Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία κάνει μόνο επίδειξη θράσους και απλώς δοκιμάζει τις αντοχές και τη βούληση της χώρας μας και ότι θα αποχωρήσει και επομένως θα αποσύρει τις δυνάμεις της γρήγορα.

Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο δεν θα χρειαστεί να δείξει την ετοιμότητα του να κάνει σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον του, εφόσον οι στιγμές το απαιτήσουν .

Και λέω ας ελπίσουμε γιατί αν παρέλθουν αυτές οι ώρες έντασης, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει τα πάντα σε αυτήν τη χώρα και να τ’ αλλάξει σε βάθος και με ταχύτητα. Και όταν λέμε να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, δεν μπορεί να προκύψει αυτό από τις σημερινές προσκυνημένες, διαπλεκόμενες, ολιγαρχικές και παρακμιακές ηγεσίες της κατεστημένης πολιτικής τάξης αλλά η πρωτοβουλία για μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο από τον ελληνικό λαό και από έντιμες ανιδιοτελείς αντισυστημικές δυνάμεις για τις οποίες το όραμα μιας εθνικά ανεξάρτητης, περήφανης, ανασυγκροτημένης, παραγωγικής Ελλάδας της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι βίωμα και υπόθεση ζωής.

Ήρθε ή ώρα να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα, ανατρέποντας το σημερινό βρώμικο και παραδομένο σκηνικό, αλλιώς η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν θα έχουν αύριο.

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ε.Ε τα γεράκια επικράτησαν: Περισσότερα δάνεια-λιγότερες επιχορηγήσειςμε Μνημόνια και βέτο

Newsteam 0 Comments

Πανηγυρισμοί χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα οι δηλώσεις Μητσοτάκη και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Οι μεγάλοι απόντες της πολυήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ήταν ουσιαστικά η Μέρκελ και ο Μακρόν, ενώ οι μεγάλοι πρωταγωνιστές υπήρξαν τα τέσσερα πιο αρπακτικά γεράκια της Ε.Ε, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση βαθιά θρυμματισμένη και προβληματική, την οποία χαρακτηρίζει η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός σε τουλάχιστον τέσσερα μπλοκ και στην οποία έχει χαθεί, αν υπήρξε ποτέ και η πιο στοιχειώδης αλληλεγγύη.

Τα γεράκια της Ε.Ε μείωσαν δραστικά στα 390 δις τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, οι οποίες θα εξοφληθούν από τους πολίτες της Ε.Ε με επιπλέον συνεισφορές των κρατών-μελών στο προϋπολογισμό της Ε.Ε τα επόμενα χρόνια και αύξησαν το ποσό των δανείων στα κράτη-μέλη στα 360 δις.

Το πλέον τραγικό είναι ότι οι εκταμιεύσεις αυτών των ποσών και ο έλεγχος της κατεύθυνσης τους από τα κράτη-μέλη, θα γίνονται με ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες και στη βάση προγραμμάτων ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας Μνημονίων, τα οποία θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της ευρείας πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε. Με δύο λόγια στην ουσία θα υφίσταται βέτο από τους σκληρούς του Βορρά στην έγκριση αυτών των προγραμμάτων, ενώ ακόμα και ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να καταθέσει ένσταση είτε στο υποβαλλόμενο πρόγραμμα είτε στην υλοποίησή του, οπότε η αντίρρηση υποβάλλεται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απόρριψη της θα απαιτεί ειδική πλειοψηφία. Οι διαδικασίες αυτές αντιπροσωπεύουν μια πολύ χειρότερη από τη γνωστή στη χώρα μας μνημονιακή κηδεμονία, η οποία μάλιστα θα έχει γενικευμένο ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, έτσι, σε μια σκληρή Δικτατορία του Ευρώ, της Ενιαίας Αγοράς, των σκληρών του Βορρά με επικεφαλής την Γερμανία, της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων.

Αποτελεί ψεύδος ότι στην Ελλάδα δίνονται 70 δις ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπέρδεψε και πρόσθεσε τις δυνατότητες εκταμίευσης 30 δις της χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, 12,5 δια δάνεια-19,5 δις επιχορηγήσεις μέχρι το 2026, με τους συνήθεις πόρους του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου 40 δις, οι οποίοι, μάλιστα, είναι κουτσουρεμένοι σε σχέση με το παρελθόν.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε τόσο με το μικρό σε σχέση με τις συνθήκες ύψος τους όσο και με τις γραφειοκρατικές μνημονιακές διαδικασίες εκταμίευσης τους, δεν πρόκειται να προσφέρουν μέσα στην παρούσα κρίση ουσιαστική ανάσα στην χώρα μας αλλά ούτε και στην Ε.Ε, οι οποίες και και οι δύο χάνουν οικονομικό έδαφος μέσα στην κρίση ενώ η Ελλάδα τρέχει ολοταχώς σε ένα οικονομικό κατήφορο χωρίς πάτο.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τόσο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και εκείνοι του Κοινοτικού Προϋπολογισμού δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δώρο προς την χώρα μας. Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι κάθε Ολλανδός, για παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε, κερδίζει κατ’ έτος από τη συμμετοχή της χώρας του στο ενιαίο νόμισμα και την ενιαία αγορά, σε σχέση με το κόστος συνεισφοράς του στον κοινοτικό προϋπολογισμό, περίπου, 6.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο κάθε πολίτης κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πάτο της Ε.Ε, κερδίζει μόλις 600 ευρώ τον χρόνο, πράγμα που δείχνει την αβυσσαλέα ανισότητα  και το πόσο η χώρα μας  αιμορραγεί θανάσιμα  από την συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Συνταξιούχοι-Αναδρομικά: Ιδού το σχέδιο πληρωμής

Newsteam 0 Comments

Σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους με πέντε ρήτρες επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Όπως αναφέρει, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστραφούν οι μειώσεις 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον στους 250.000 που έκαναν αγωγές και δικαιώνονται μέσω της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι δεδομένη και εξετάζονται διάφορες προτάσεις που θα μετριάσουν το κόστος των περίπου 4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι ρήτρες αυτές είναι εξής:

1.Επιστροφές σε ετήσιες δόσεις που θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών. Για παράδειγμα οι επιστροφές μικρών ποσών μέχρι 600 ευρώ όπως τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή, τέλος του 2020 ή εντός του 2021 , ενώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων να δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 9.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.800 ευρώ

2.Κατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους.Η κατάργηση των εκκρεμών δικών θα ακυρώσει αυτόματα και τις επαπειλούμενες νέες αγωγές που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν οι συνταξιούχοι όχι όμως για αναδρομικά πέραν των 11 μηνών. Η κατάργηση των δικαστικών προσφυγών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

3.Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους.Παρόμοια άτοκη καταβολή υπήρξε και στο παρελθόν για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα στις επιστροφές των επικουρικών που έγιναν πρόσφατα οι συνταξιούχοι πήραν πίσω αυτά που τους είχε κόψει ο νόμος 4387 το 2016 χωρίς τόκους.

4.Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις. Ένας συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα αναδρομικά σε δύο ετήσιες δόσεις και όχι σε μια 5ετία με ένα κούρεμα 10% στο συνολικό ποσό. Η ρήτρα αυτή είναι πιθανό να εφαρμοστεί όχι σε όλους αλλά σε όσους έχουν από ένα ύψος αναδρομικών και πάνω ( π.χ άνω των 3.000 ευρώ).

5.Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο.Δεν θα είναι πιθανότατα στην πρώτη λίστα των δικαιούχων καθώς αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το τι δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα πάρουν αναδρομικά πέραν 11μήνου με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου .Τα περισσότερα αναδρομικά θα έχουν όμως και περισσότερες δόσεις επιστροφής ( πέραν και της 5 ετίας) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου .

Τα ποσά

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά ξεκινούν 600 ευρώ ( Δώρα χαμηλοσυνταξιούχων ) και μπορεί να φτάνουν έως και 8.900 ευρώ ή και μέχρι 10.850 ευρώ για πολύ υψηλές συντάξεις ή τις διπλές συντάξεις κύριες συντάξεις.Στις επικουρικές τα αναδρομικά φτάνουν έως και τα 3.194 ευρώ.Επιπλέον επισημαίνεται πως κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά που δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ από τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.


Διάβασε το »

Με επιτυχία η εκδήλωση για την ίδρυση Σωματείου φίλων Iskra

Newsteam 0 Comments

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), η εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η ίδρυση Σωματείου Φίλων Iskra.

Η εκδήλωση είχε ικανοποιητική συμμετοχή, παρά την δύσκολη θερινή περίοδο που διανύουμε και το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιείτο στο κέντρο της Αθήνας πορεία κατά των μέτρων κατάργησης των διαδηλώσεων, η οποία εξαγγέλθηκε τις τελευταίες μέρες και αφού είχε ανακοινωθεί η εκδήλωση της Iskra και ενώ η αστυνομία κατά απαράδεκτο τρόπο είχε κλείσει όλους τους δρόμους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και τις στάσεις του μετρό, καθιστώντας το τελευταίο απροσπέλαστο.

Ομιλία Π. Λαφαζάνη

Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος σύνταξης της Iskra.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Iskra δεν είναι όργανο κανενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης αλλά μια ανεξάρτητη παρεμβατική ιστοσελίδα με ιδιαίτερη μοναδική και εναλλακτική στο σημερινό σύστημα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.

H Iksra, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, έχει στην σημαία της ως πρώτες προτεραιότητες τον αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα μας από την βαθιά ιστορική εξάρτηση και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα είδος μισο-αποικίας και τον παράλληλο αλληλένδετο αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, με ένα σύγχρονο προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης, παραγωγικής ανόρθωσης, βαθιάς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Iskra, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσπαθεί να συνδυάσει ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μια νέα πρόταση διεξόδου από την κρίση που θα στηρίζεται σε μια οικονομία με προωθημένη παραγωγικότητα, καινοτομία και τεχνολογική ανανέωση, με μια βαθιά δημοκρατική πατριωτική αντιιμπεριαλιστική στρατηγική.

Η Iskra δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη ανύψωσης ενός απελευθερωτικού πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος μέσα στον αριστερό προοδευτικό χώρο και στον ελληνικό  λαό. Σημαντικό μέρος της σημερινής αριστεράς έχει, δυστυχώς, παραιτηθεί στην ουσία από την ΕΑΜική και ΕΛΑΣιτικη παράδοσή της, την οποία περισσότερο χρησιμοποιεί  ως φολκλόρ και μουσειακό είδος, ενώ, συχνά, νοιώθει άβολα ή και ενοχικά όταν αναφέρεται στις μεγάλες έννοιες του πατριωτισμού, της Ελλάδας και της πατρίδας, τις οποίες έχει, περίπου, χαρίσει σε ένα δουλοπρεπές και προσκυνημένο κατεστημένο της διαπλοκής και της αρπαχτής ή σε μια εθνοκάπηλη ακροδεξιά, που από κοινού κάνουν πολιτικό πλιάτσικο, πολιτικό εμπόριο και παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με αυτές τις έννοιες.

Μέγα το λάθος για αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσιμων εθνικών απειλών, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Ελλάδα, το έθνος και η πατρίδα είναι πρώτα από όλα συνυφασμένα με την εργατική τάξη και τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα τα οποία έχυσαν το αίμα τους για να υπάρξουν και αυτά τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, να πάρουν στα χέρια τους την Ελλάδα και την πατρίδα μας, για να τις αλλάξουν και να τις ανατάξουν δίνοντας πνοή ανεξαρτησίας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η περιοχή μας, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει εκ βάθρων και έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή την οποία χαρακτηρίζει η κατάρρευση των παλαιών δογμάτων και μια συνολική κρίση που τη συνοδεύουν νέες πραγματικότητες, αντιθέσεις, ανταγωνισμοί και ανάγκες και στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης στην ιστορία της οικονομικής και εθνικής κρίσης σε ειρηνική περίοδο.

Σε αυτήν την περίοδο κλείνει οριστικά ένα ιστορικό κεφάλαιο για την αριστερά και η τελευταία για να μπορέσει να σταθεί στο προσκήνιο και να αντεπιτεθεί στις νέες συνθήκες, χρειάζεται όχι μερεμέτια και φτιασιδώματα και φραστικούς εξωραϊσμούς και λεκτικές κενές περιεχομένου ακροβασίες αλλά μια ριζική και στο βάθος επαναθεμελίωση, μέσα από την ταυτόχρονη αξιοποίηση των καλύτερων θεωρητικών πολιτικών και αγωνιστικών στιγμών και παραδόσεων της

Η Ιskra, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι η μόνη, σχεδόν, ιστοσελίδα, η οποία αμφισβητεί σε βάθος και εφ’ όλης της ύλης την κυρίαρχη στρατηγική των κατεστημένων κέντρων στην Ελλάδα την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τις γραμμές της προβάλλεται μια επίκαιρη, ριζοσπαστική αλλά και άκρως ρεαλιστική και απόλυτα αναγκαία εναλλακτική πρόταση, η οποία δεν παραπέμπει ούτε σε μια αέναη διαμαρτυρία ούτε σε μια μεταφυσική αλλαγή του συστήματος στο μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει, υποτίθεται, οι συνθήκες.

Η Iksra για αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κατεστημένα κέντρα στη χώρα μας, τα οποία κατανοούν πλήρως ότι η φωνή της δεν πρέπει να εξαπλωθεί γιατί αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το σύστημα τους.

Η Iskra ενοχλεί γιατί θέτει σε πρώτο πλάνο την απαλλαγή από την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Γιατί υποστηρίζει την ανάγκη εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού οικονομικοκοινωνικού προγράμματος διεξόδου και ανάπτυξης.

Γιατί προτείνει μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, με αιχμή την στρατηγικής συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας και στη Μεσόγειο, για την προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας μας και της γενικότερης ειρήνης και σταθερότητας.

Γιατί συντάσσεται με τον αγώνα του Άσαντ στη Συρία ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και γιατί στηρίζει τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, ενάντια στο καθεστώς ανδρεικέλων της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Γιατί υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στην βάρβαρη κατοχή και την πολιτική εποικισμών και γενοκτονίας του Ισραήλ.

Η Iksra ενοχλεί ακόμα γιατί μάχεται κατά της διαπλοκής και ενός παρακμιακού και διεφθαρμένου και δουλοπρεπούς πολιτικού κατεστημένου, προτείνοντας αυτό που ονομάσαμε ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό κοινωνικό και μεταβατικό πρότυπο.

Ένα πρότυπο που αντιμάχεται τις παρασιτικές γραφειοκρατικές πελατειακές και διαπλεκόμενες πρακτικές του κράτους και του Δημόσιου τομέα και τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιοργάνωσής τους, με όρους παραγωγικής αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και προωθημένης οικονομικής απόδοσης και κοινωνικής προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα αγωνίζεται για έναν ιδιωτικό τομέα που, όσο είναι δυνατόν, θα συνδυάζει επενδύσεις, παραγωγική δραστηριότητα και καινοτόμες προσπάθειες, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λαφαζάνης-Μαζαράκης συζητούν στη VerginaTv: Ελληνοτουρκικός διάλογος πλυντήριο της επέλασης Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Λουκέτα επιχειρήσεων, αποεπένδυση, παραγωγική διάλυση, πρωτοφανής ανεργία, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση

Απαιτείται εναλλακτική λύση απέναντι σε μια πελατειακή, φαύλη νεοφιλελεύθερη και ολιγαρχική πολιτική που παροξύνει στο έπακρο την κρίση.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αναδρομικά έως 7.800 ευρώ κλείδωσε η απόφαση του ΣτΕ

Newsteam 0 Comments

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως άκυρες τις μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Με την ιστορική απόφαση του ΣτΕ δικαιώνονται περί τους 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά. Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών, ωστόσο, είναι περί τα 2,5 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια οριζόντια λύση ώστε να λάβουν αναδρομικά και οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ το επίμαχο 11μηνο. Εκτός κάδρου μένουν οι αξιώσεις μετά το 2016, με το ΣτΕ να ορίζει ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Τα αναδρομικά που κλείδωσαν με την απόφαση του ΣτΕ ξεκινούν από τα 360 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7.800 ευρώ, ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης. Για να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό, οι συνταξιούχοι πρέπει να εντοπίσουν τις μειώσεις που επέφεραν οι νόμοι 4051 και 4093, εξετάζοντας τα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αγωγές, τα αναδρομικά που θα λάβουν κυμαίνονται ανά Ταμείο και σύνταξη. Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή των αναδρομικών θα γίνει σε δόσεις και ενδέχεται να εξοφληθούν σε βάθος πενταετίας.

Τα αναδρομικά που εξασφάλισαν χιλιάδες συνταξιούχοι καθορίζονται πλέον ως εξής:

Συνταξιούχοι πρ. ΙΚΑ: από 1.340 έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.


Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: από 1.340 έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.


Συνταξιούχοι πρ. ΟΑΕΕ (που έχουν μόνο κύρια σύνταξη): από 1.490 έως και 3.450 ευρώ.


Συνταξιούχοι ΝΑΤ: από 1.870 έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.


Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών: από 1.370 έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.


Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: από 2.190 έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).


Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων Ταμείων) με μία σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ δικαιούνται επιστροφή δώρων κύριας σύνταξης από 360 έως 800 ευρώ και δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Διάβασε το »