Πατήστε ESC για κλείσιμο

ελλάδα - Spoiler

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ακτοπλοΐα – Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 15 Ιουνίου

Newsteam 0 Comments

Αλλαγές θα υπάρχουν από τις 15 Ιουνίου όσον αφορά τις μετακινήσεις με τα πλοία, έπειτα από συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να έχουμε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχύπλοων, καθώς αυτή τη στιγμή που είναι στο 50% δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Αυτή τη στιγμή από τα 85 πλοία, στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχύπλοων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Πάντως η αρχή έγινε ήδη από την εταιρεία Aegean Speed Lines που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχυπλόου HSC SPEEDRUNNER III στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5η Ιουνίου 2020. Επίσης για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Το ταχύπλοα αυτά θα ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας από την cοvid-19 που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν τέσσερα δρομολόγια πλοίων (δύο για την Κρήτη, ένα για τις Δυτικές Κυκλάδες και ένα για νησιά του ανατολικού Αιγαίου) ένα από τη Ραφήνα για Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο για Κέα και Κύθνο.

Το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διονύσιος Σολωμός για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα με 559 επιβάτες 177 ΙΧ οχήματα 23 φορτηγά και 44 δίκυκλα. Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο superferry II για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο με 803 επιβάτες, 228 ΙΧ οχήματα, 6 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

Σύμφωνα με στοιχεία των κεντρικών λιμεναρχείων, χθες Παρασκευή 29/5 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 11 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη 5.726 επιβάτες, 1.394 οχήματα, 744 φορτηγά και 265 δίκυκλα. Επίσης για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν περίπου 2.000 επιβάτες.

Από το λιμάνι της Ραφήνας χθες πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο για τις Κυκλάδες και αναχώρησαν συνολικά 568 οχήματα 38 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

Από το Λαύριο αναχώρησαν συνολικά 623 επιβάτες 186 οχήματα 28 φορτηγά και 5 δίκυκλα.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου. Έτσι στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το καθένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Διάβασε το »

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις πτήσεις

Newsteam 0 Comments

Διευκρινίσεις όσον αφορά το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό τη χώρα μας και τι αλλάζει από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα και επανεκκινεί επίσημα ο τουρισμός, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του με τίτλο η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο, το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις και έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να εξηγήσει τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά την υποδοχή των τουριστών.

Συγκεκριμένα διευκρινίζει πως μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστα με τις 29 πρώτες χώρες που εξαιρούνται από το υποχρεωτικό τεστ και την καραντίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση είτε με ανταπόκριση.

Διάβασε το »

Από τη Δευτέρα ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Newsteam 0 Comments

Την καθημερινή έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και συγκεκριμένα για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Όπως κάθε χρόνο, η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Ο χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 από τη ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς αφορά την επόμενη ημέρα από αυτή που εκπονείται και εκδίδεται.

Διάβασε το »

7 νέα κρούσματα στην χώρα μας – Κανένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο

Newsteam 0 Comments

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά 175 οι νεκροί. Αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Μόλις εφτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Το άλλο θετικό νεό, είναι ότι δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά 175 νεκροί

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 17.8316 κλινικά δείγματα.

Διάβασε το »

Daily Mail: Οι Βρετανοί απαγορεύεται να πάνε διακοπές στην χώρα μας όταν ανοίξει τα σύνορά της

Newsteam 0 Comments

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι, λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού, η Βρετανία έχει εξαιρεθεί από τη λίστα των 29 χωρών από τις οποίες επιτρέπονται πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου
Eλλάδα, η χώρα που αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Βρετανούς, οι οποίοι, όμως, δεν θα μπορέσουν να την επισκεφτούν στις 15 Ιουνίου οπότε και ανοίγουν τα σύνορα της χώρας. Τη συγκεκριμένη είδηση αναδεικνύει και σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει αναφορά στη λίστα με τις 29 χώρες, από τις οποίες θα επιτρέπονται πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Οι Βρετανοί δεν μπορέσουν να κάνουν διακοπές τον Ιούνιο στην Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρει η Daily Mail, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία παραμένει πολύ υψηλός.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί πάνω από 269.000 μολύνσεις, ενώ όσοι έχουν καταλήξει εξαιτίας της νόσου υπερβαίνουν τους 37.000.

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι τουρίστες από Αυστραλία, Κροατία, Σερβία και Λίβανο θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η πορεία της πανδημίας στη Βρετανία δεν της επιτρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα των 29.

Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα σχέδια του υποργείου Τουρισμού, βάσει των οποίων η λίστα θα επεκταθεί και με πτήσεις από άλλες χώρες από 1ης Ιουλίου. Ακόμη, μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι στα περισσότερα ελληνικά νησιά δεν έχουν εντοπιστεί περιστατικά κορωνοϊού.

Σημειώνεται, δε, στην Daily Mail ότι ο τουρισμός και οι βιομηχανίες που σχετίζονται άμεσα με αυτόν απαρτίζουν το 20% της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να πασχίζει να μην χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Ακόμη, το βρετανικό μέσο επισημαίνει ότι ύστερα από την καραντίνα έξι εβδομάδων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, η Ελλάδα έχει ανοίξει εκ νέου τα μουσεία της όπως και δημοφιλή, για τους τουρίστες, μέρη.

Διάβασε το »

Στεφάνια για τα θύματα–συντάξεις για τους συνεργάτες…

Newsteam 0 Comments

Μικρή εισαγωγή στο μεταφρασμένο άρθρο του Γερμανού ιστορικού Καρλ-Χάιντς Ροτ Η διπλή ηθική της γερμανικής πολιτικής μνήμης που ακολουθεί.

Η γονυκλισία του καγκελάριου Βίλλυ Μπραντ στις 7 Δεκεμβρίου 1970 στο Μνημείο της Εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας (1943) ήταν συγκλονιστική και έκανε το γύρο του κόσμου. Η μελέτη των αρχείων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών από τους Καρλ-Χάιντς Ροτ και Χάρτμουτ Ρίμπνερ για το βιβλίο τους Η οφειλή των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη (2018), έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία που θολώνουν την εικόνα αυτής της ταπεινής, συμβολικής χειρονομίας του Μπραντ.

Πριν από το ταξίδι του πολιτικού του SPD στην Πολωνία, εμπειρογνώμονες του γερμανικού ΥΠΕΞ συνέταξαν μια έκθεση σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία. Κατέθεσαν πέντε προτάσεις που κυμαίνονταν από μια γενναιόδωρη αποζημίωση μέχρι την πλήρη απόρριψη αυτών της μηδενικής λύσης. Σε μυστική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μπραντ αποφασίστηκε τελικά η μηδενική λύση. Καμία αποζημίωση για τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων και των απογόνων των ηρώων της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας που ζούσαν ακόμη στην Πολωνία.

Στην Ελλάδα συμβολικές πράξεις αλλά μηδενική λύση ζούμε κάθε χρόνο πολλές φορές σε μαρτυρικούς τόπους, όπως στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα ή στον Χορτιάτη…

Πρέσβεις, πρόξενοι και άλλοι αξιωματούχοι του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες κατά τη γερμανική κατοχή και καταθέτουν με περισσή ευλάβεια στεφάνια. Οι αποκαλύψεις των παραπάνω ιστορικών, τεκμηριώνουν πως οι συμβολικές αυτές κινήσεις και τα στεφάνια, είναι προμελετημένες και υπαγορευμένες από τη γερμανική πολιτεία. Εντάσσονται στο γενικό σχέδιο της Γερμανίας, να απωθήσει με συμβολισμούς κάθε διαμαρτυρία, πόσο δε, συζήτηση για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η μετάνοια και η διάθεση συμφιλίωσης που υποτίθεται πως εκφράζονται με τους συμβολισμούς, τα στεφάνια και τις ψιθυρισμένες συγνώμες έρχονται να στηρίξουν την στιβαρή άρνηση της Γερμανίας για δικαίωση των θυμάτων.

Ο Βίλλυ Μπραντ γονάτισε στο μνημείο στη Βαρσοβία ως εκπρόσωπος την Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Συνεπώς, η παρουσία στις εκδηλώσεις μνήμης των υπηρετούντων το Γερμανικό κράτος δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση, ούτε πρόκειται για αγνούς απογόνους των θυτών. Δεν παίρνουν μέρος ως ο Χανς, η Μόνικα, ο Γιόχαν ή η Χέλγκα της διπλανής πόρτας, μήτε ως Γερμανοί υποστηρικτές του αγώνα για δικαίωση των θυμάτων. Οι Γερμανοί πρέσβεις, πρόξενοι και άλλοι υπάλληλοι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, είναι οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του και φορείς της αδιάλλακτης στάσης της Γερμανίας για τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας.

Με κάθε στεφάνι που καταθέτουν, δείχνει η Γερμανία το τίμημα με το οποίο προσπαθεί να συμψηφίσει την υποχρέωση της απέναντι στα θύματα και στο διεθνές δίκαιο για την αποζημίωση των εγκλημάτων πολέμου.

Αλήθεια, σε πόσα στεφάνια αντιστοιχούν οι συντάξεις που πληρώνει ακόμη κάθε μήνα η Γερμανία  σε ντόπιους συνεργάτες των Ναζί των δυνάμεων κατοχής; Τον Μάρτιο 2019  το γερμανικό υπουργείο εργασίας πλήρωσε 778.000 ευρώ αφορολόγητα (NZZ 26.03.2019), σε 2.000 δικαιούχους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Άγνωστο αν, πόσοι και ποιοι συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα παίρνουν συντάξεις από τη Γερμανία. Τα στοιχεία αυτά και ονόματα πιθανών δικαιούχων τα γνωρίζουν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα, δεν τα δημοσιοποιούν.

Ο Ροτ στο άρθρο του καταλήγει πως ήρθε η ώρα οι συλλογικότητες, φορείς, ενώσεις θυμάτων και διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, να συνειδητοποιήσουν πως η συμμετοχή Γερμανών αξιωματούχων σε εκδηλώσεις μνήμης υπονομεύει τον δίκαιο αγώνα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις που έχουν τιτλοποιηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου. H παρουσία τους, συνοδευόμενη από συμβολικές πράξεις είναι μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να επιβάλλει τη δική της πολιτική μνήμης στις πρώην κατεχόμενες χώρες.

Ίσως θα έπρεπε οι μαρτυρικοί δήμοι μετά και το αποκαλυπτικό άρθρο του Καρλ-Χάιντς Ροτ να το ξανασκεφτούν αν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν να εκπροσωπείται η επίσημη Γερμανία στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς. Ίσως!

Στεφάνια για τα θύματα και μηδενική λύση και στην Ελλάδα.

Η διπλή ηθική της γερμανικής πολιτικής μνήμης

του Karl-Heinz Roth*

Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε στη Γερμανία μια υπό κρατική επίβλεψη κουλτούρα μνήμης, η οποία όλο και περισσότερο τονίζει τον παραδειγματικό της χαρακτήρα και εξάγεται στις πρώην από το ναζιστικό καθεστώς κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Για μας η μετάδοση αυτού του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού είναι σημαντική κυρίως επειδή είναι μολυσμένη με την αδιάλλακτη άρνηση όλων των αιτημάτων για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Πως προέκυψε όμως αυτό, ώστε οι ουσιαστικοί υλικοί και πολιτισμικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της συλλογικής μνήμης για τα θύματα της γερμανικής πολιτικής εξόντωσης να διαιρεθούν και να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον; Για να γίνει κατανοητό αυτό το παράξενο φαινόμενο, θα προσπαθήσω να το διευκρινίσω με μερικά παραδείγματα από τις μελέτες μας, που αφορούν την Πολωνία και την Ελλάδα.

1) Τον Δεκέμβριο 1970 ο καγκελάριος Willy Brandt με τη γονυκλισία του μπροστά στο Μνημείο της Εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας επιχείρησε μια χειρονομία ταπεινότητας, η οποία κι εμένα εντυπωσίασε τότε βαθιά. Προσωπικά ο Brandt, που κατά της ναζιστικής περιόδου δραστηριοποιήθηκε στην εξορία ως αντιφασίστας, δεν το είχε ανάγκη. Γονάτισε ενώπιον των θυμάτων ως κορυφαίος πολιτικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Πριν μερικά χρόνια, κατά την μελέτη των αρχείων για την έρευνα μας, συνάντησα ξανά τον Brandt. Λίγους μήνες πριν το ταξίδι του στη Βαρσοβία, το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης δημιούργησε μια διυπουργική ομάδα εργασίας, η οποία αποσκοπούσε στο να αποσαφηνίσει το ζήτημα των αποζημιώσεων, το οποίο είχε αρχίσει να οξύνεται στo πλαίσιo της νέας ανατολικής πολιτικής (Ostpolitik) στις πρώην κατεχόμενες χώρες.

Η έκθεση ήταν έτοιμη λίγο πριν από το ταξίδι του Brandt στη Βαρσοβία και περιείχε πέντε εναλλακτικές λύσεις, που κυμαίνονταν από μια γενναιόδωρη πρωτοβουλία αποζημίωσης έως μια πλήρη απόρριψη (μηδενική λύση). Τον Μάιο του 1971 σε μια μυστική σύσκεψη υπό την προεδρία του Brandt, αποφασίστηκε η μηδενική λύση[1]. Τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων και των απογόνων των ηρώων της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας που ζουν στην Πολωνία, θα έμεναν πάλι με άδεια χέρια[2].

2) Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο καγκελάριος Helmut Kohl κάλεσε με επιστολή του στον Υπουργό Εξωτερικών Hans-Dietrich Genscher να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Πολωνία για την κατασκευή ενός γερμανικού μνημείου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς[3]. Ένα χρόνο αργότερα απέρριψε η Oμοσπονδιακή Kυβέρνηση ένα λεπτομερές διάβημα της Δημοκρατίας της Πολωνίας σχετικά με μια γενναιόδωρη αποζημίωση των ακόμη εν ζωή θυμάτων, της γερμανικής κατοχικής τρομοκρατίας, ιδίως των επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς[4].

3) Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, συνηθίζεται οι Γερμανοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεων τους στην Ελλάδα να επισκέπτονται μαρτυρικά χωριά και μνημεία για τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας, όπως π.χ. το 1987 ο Richard von Weizsäcker, το 2014 ο Joachim Gauck και το 2019 ο Frank Walter Steinmeier[5]. Σ’ αυτές τις επισκέψεις έκαναν εύγλωττες εκκλήσεις για συγχώρεση και συμφιλίωση. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των πολιτικών συνομιλιών απέρριπταν ασυμβίβαστα τις απαιτήσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις που έθεταν προς συζήτηση οι εταίροι τους. Χρησιμοποιούσαν  συστηματικά  τις οδηγίες που έλαβαν προηγουμένως από τους ειδήμονες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πώς εξηγείται αυτή η αντίφαση μεταξύ τελετουργικής συμβολικής πράξης και την ακαμψία μιας πολιτικής ισχύος; Πρόκειται για υποκρισία ή υπάρχει κυνισμός στο παιχνίδι; Ή μήπως πάσχουν οι Γερμανοί πολιτικοί και διπλωμάτες από μια διχασμένη συλλογική συνείδηση, από ένα είδος συλλογικής γνωστικής διάστασης; Αδιαμφισβήτητα αυτή η διπλή ηθική εξυπηρετεί καθαρά υλικά συμφέροντα.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης εφαρμόζουν  τη συμπεριφορά, η οποία κυριαρχεί μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των παιδιών και εγγονών της γενιάς των θυτών και είναι αποτέλεσμα της εξέγερσης της δεκαετίας του 1960, που έχει απαλλαγεί από τις νοοτροπίες της ναζιστικής δικτατορίας. Αυτή η απαλλαγή όμως έχει σαφή καθορισμένα όρια, ιδίως στους πλούσιους κληρονόμους της γενιάς των θυτών. Η επιχειρηματολογία τους είναι σαφής: οι πατεράδες και παππούδες μας διέπραξαν φρικτά εγκλήματα. Αλλά από τους καρπούς των πολιτικών ληστείας και εξόντωσης δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα πίσω, διότι αυτό θα υπονόμευε την υπεροχή μας στην Ευρώπη από οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής άποψης.

Είναι κατανοητό ότι μια τέτοια καθαρή επίδειξη υλικών συμφερόντων δεν είναι μόνο ακατάλληλη για τη δημόσια συζήτηση. Είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τον εσωτερικό πνευματικό κόσμο και την συλλογική ψυχολογία των φορέων λήψης αποφάσεων και των εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος. Αυτό εξηγείται εύκολα. Ακόμη και ένας δημόσιος υπάλληλος, μάνατζερ ή φορέας των μέσων ενημέρωσης, που είναι αφοσιωμένος στους νόμους της πολιτικής ισχύος, θέλει παρά την αδιαλλαξία του στο θέμα των αποζημιώσεων, να μπορεί να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να παρουσιάζεται ως ένας καλός και ενσυναίσθητος άνθρωπος.

Ωστόσο αυτή η γεφύρωση μεταξύ διαρθρωτικής σκληρότητας και οργάνωσης της φιλανθρωπίας δεν επέρχεται από μόνη της. Χρειάζεται συνδετικούς κρίκους που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στο πλαίσιο συνειδητής δράσης. Ως προς αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς διδάχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια ιδιοφυή κίνηση που τους βοήθησε πολύ. Απαλλοτρίωσαν τις συλλογικές δράσεις μνήμης ενός εξωθεσμικού κοινωνικού κινήματος, που στη δεκαετία του ΄80 ανακάλυψε εκ νέου τις ομάδες θυμάτων της ναζιστικής πολιτικής λεηλασίας και εξολόθρευσης. Το κίνημα δραστηριοποιήθηκε για την υλική και πολιτισμική αποκατάσταση αυτών των θυμάτων και έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μια αυθεντικής κουλτούρας μνήμης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν επί τέλους και στη Δυτική Γερμανία καινοτόμα μνημεία και οι ομάδες που τα διαχειρίζονταν ήρθαν σε επαφή με τις ενώσεις των θυμάτων και βετεράνων της Ευρώπης. Ήταν η συνέχεια των πρώτων ερεθισμάτων του ΄68 που επέφερε μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας, και αποναζιστικοποίησε οριστικά την γερμανική κοινωνία. Έτσι έγινε επίσης αναφορά στις υλικές ανάγκες ομάδων θυμάτων που ακόμη εξαιρούνταν από τυχόν αποζημιώσεις. Δεν ασχολήθηκαν όμως με την αναγκαιότητα μιας θεμελιώδους αντιμετώπισης  της ακόμα κυρίαρχης άρνησης καταβολής επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Αυτή την αδυναμία εντόπισαν οι ειδήμονες του πολιτικού συστήματος και υπεύθυνοι για τη άρνηση της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων. Συμμετείχαν όλο και περισσότερο στον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση των μνημείων και έτσι  έθεσαν τα εξωθεσμικά κοινωνικά κινήματα υπό τον θεσμικό έλεγχό τους. Δημιούργησαν θέσεις για νέους ακαδημαϊκούς με κριτικό πνεύμα, εξειδίκευσαν τα προγράμματα των μνημείων (αρχεία βίντεο, ερευνητικά έργα, ντοκιμαντέρ, μουσειακή εκπαίδευση, ανταλλαγές νέων κλπ.) και προώθησαν πολλές νέες δραστηριότητες.

Στη συνέχεια άρχισαν στην εξωτερική πολιτική να κοσμούν τους εαυτούς τους με τα νέα επιτεύγματα της πολιτικής μνήμης. Από δω και πέρα τους χώριζε μόνο ένα βήμα από το να συνδυάσουν τις καινοτόμες πολιτικές μνήμης με εκείνες που εφαρμόστηκαν από τη δεκαετία του 1960, όπως η εθελοντική ανθρωπιστική βοήθεια για επιπλέον επιλεγμένες ομάδες θυμάτων καθώς και τη θέσπιση διμερών ιδρυμάτων νεολαίας και ταμείων συμφιλίωσης.

Όλες αυτές οι συμβολικές πρακτικές στη συνέχεια εργαλειοποιηθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ένα οικονομικά αποδοτικό υποκατάστατο για την απόρριψη των αξιώσεων για επανορθώσεις και αποζημιώσεις, όπως αυτές έχουν τιτλοποιηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ένα σημαντικό πεδίο πειραματισμού ήταν η Πολωνία όταν το 1991/92 η κυβέρνηση της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των δυο συν τέσσερα, προσβλήθηκε βάναυσα. Το προσωρινό σημείο  τέλους των επανορθώσεων για την Ελλάδα σηματοδοτήθηκε από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον το 2014 και το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας που ιδρύθηκε τρία χρόνια αργότερα και για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Gauck κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του το 2014.

Οι πόροι του προϋπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν είναι συγκριτικά μικροί. Επαρκούν όμως για την υλοποίηση και επιβολή του αιτήματος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για μια κουλτούρα μνήμης γεμάτη γερμανικά χρώματα που καλύπτει ολόκληρο το αρχιπέλαγος της πάλαι ποτέ από τους ναζιστές κυριαρχημένης Ευρώπης. Έτσι πλέον ακόμα και οι πιο σκληροί αρνητές των επανορθώσεων μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Στην κοινωνιολογία και την επιστήμη της ιστορίας, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν από καιρό ερευνηθεί με κριτικό πνεύμα[6]. Κυρίως Γάλλοι ιστορικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την κατάχρηση της πολιτικής της μνήμης και την εργαλειοποίηση της για πολιτικούς σκοπούς[7].

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι διαχειριστικοί φορείς των μνημείων ότι οι κρατικοί χρηματοδότες τους απαλλοτριώνουν και τους εκμεταλλεύονται για δικούς τους σκοπούς. Να εντάξουν λοιπόν στις καθημερινές τους δράσεις τις τεκμηριωμένες αξιώσεις για αποζημίωση των συλλογικοτήτων των θυμάτων και της αντίστασης.

 

*Ο Καρλ Χάιντς Ροτ είναι γιατρός και ιστορικός. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού Αιώνα στη Βρέμη (Stiftung fur Sozialgeschichte des 20. Jahrhunderts). Έχει γράψει πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά βιβλία του με τελευταίο το Η οφειλή των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Εκδόσεις: Ο τόπος μου, Κατερίνη, 2019)

 

Πηγή: Zeitschrift für Geschichtswissenschaft – 68. Jg., Heft 6 (2020)

Μετάφραση: Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου
Επιμέλεια μετάφρασης: Σοφία Γεωργαλλίδη

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1]     Bericht des Interministeriellen Arbeitskreises zur Prüfung der Problematik der Wiedergutmachung im Verhältnis zu den osteuropäischen Staaten, 24./25.11.1970. Auszugsweise reproduziert in der digitalen Dokumentation zu Roth/Rübner, Verdrängt – Vertagt – Zurückgewiesen, Dok. 106.

[2]     Roth/Rübner, Verdrängt – Vertagt – Zurückgewiesen, S. 256 f.

[3]     Bundeskanzler Kohl an Außenminister Genscher. Gründung einer KZ-Gedenkstätte der BRD in Auscwhitz, 25.7.1986. Abgedruckt als Dokument 217 in: Akten zur deutschen Auswärtigen Politik 1986 (AAPD), S. 1154-1156.

[4]     Vorlage des Referats 214 des Auswärtigen Amts für Bundesminister Genscher. Betr. Polnische Widergutmachungsforderungen, 23.6.1987. Politisches Archiv des Auswärtigen Amts (PA AA), B 86, Nr. 2040.

[5]     Vgl. hierzu und zum Folgenden Roth/Rübner, Verdrängt – Vertagt – Zurückgewiesen, S. 325 ff

[6]     Maurice Halbwachs, Das kollektive Gedächtnis, Frankfurt a.M. 1985; ders. Das Gedächtnis und seine sozialen Bedingungen, Frankfurt a.M. 1985; Jacques Le Goff, Geschichte und Gedächtnis, Frankfurt/New York 1992.

[7]     Le Goff, Geschichte und Gedächtnis, S. 126 ff., 134 ff.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Newsteam 0 Comments

Ανακοινώθηκαν πριν απο λίγο από το υπουργείο Υγείας οι εξελίξεις για τον νέο κορονοϊό στη χώρα μας. Ειδικότερα στα 2.915 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν επτά νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

 • Από αυτά, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • Παράλληλα, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
 • Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
 • 106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Γ.Σμαραγδής: Σκότωσαν τον Καποδίστρια για να μην κατέβει Ρωσία στην χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Ο διεθνούς βεληνεκούς Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρεται στο βαθύτερο νήμα που δένει τον ρωσικό πολιτισμό με τον ελληνικό, στη συνεισφορά της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας το ’21, και στην αριστερή οικογένειά του.

Μετά τον Καζαντζάκη, τον Ελ Γκρέκο και τον Καβάφη, ο Γιάννης Σμαραγδής καταπιάνεται κινηματογραφικά με ένα ακόμα ιστορικό πρόσωπο: Η νέα του ταινία θα είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας, που είχε διοριστεί υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από τον τσάρο Αλέξανδρο. Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε στο Sputnikλεπτομέρειες του φιλμ και επισήμανε τη μακροχρόνια αγάπη του για τη Ρωσία.

Εγώ είμαι από αριστερή οικογένεια, λέει. Θυμάμαι τον πατέρα μου και τον παππού μου που έλεγαν: Το ξανθό γένος θα ελευθερώσει την Ελλάδα – η Ρωσία δηλαδή. Έτσι μεγάλωσα. Ήταν αγνοί αριστεροί, όχι όπως αυτοί που εμφανίστηκαν τελευταία ως κυβέρνηση. Ο κινηματογραφιστής προσθέτει: Ξέρω το βαθύτερο νήμα που δένει τον ρωσικό πολιτισμό με τον ελληνικό. Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν βαθιές κοινές ρίζες – πολιτισμικές, αλλά και θρησκευτικές.
Η άγνωστη συνεισφορά της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας

Φιλορωσική χαρακτηρίζει την επόμενη ταινία του, όπως και το παλαιότερο φιλμ του Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (2012), μια διεθνή παραγωγή με τους Σεμπάστιαν ΚοχΤζον ΚλιζΚατρίν Ντενέβ, μέσα από την οποία αφηγήθηκε την αληθινή ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, του πειρατή που έγινε ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού για να χαρίσει τελικά όλα του τα υπάρχοντα χάριν της αγάπης.

Στον 19ο αιώνα εστιάζει ξανά ο κινηματογραφικός φακός του, αυτή τη φορά όμως για να αφηγηθεί ένα μέρος της ζωής του Καποδίστρια:

Η ταινία ξεκινάει το 1813, όταν ο τσάρος Αλέξανδρος βραβεύει τον Καποδίστρια για την προσφορά του στον πόλεμο ενάντια στον Ναπολέοντα. Και τελειώνει με τη δολοφονία του Καποδίστρια. Έχω λοιπόν μια σκηνή όπου ο Καποδίστριας πηγαίνει στον τσάρο (που πλέον είναι ο Νικόλαος) για να υποβάλει την οριστική παραίτησή του. Τότε ο τσάρος προσφέρει στην Ελλάδα κάτι που δεν έχει αποκαλύψει ποτέ κανένας. Δεν έχει αποκαλύψει κανένας δηλαδή το πώς, ουσιαστικά, η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα να απελευθερωθεί, να μεγαλώσει καταρχήν, γιατί τότε ήταν μικρή. Αυτό οι δυτικοί δεν το λένε, το κρύβουν. Θα το πει η ταινία.

Ο λόγος που σκότωσαν τον Καποδίστρια, συνεχίζει ο δημιουργός, είναι διότι θεωρούσαν ότι εάν τυχόν συνέχιζε να κυβερνάει, θα είχαν κατέβει οι Ρώσοι. Χέρι ελληνικό σηκώθηκε, αλλά από πίσω ήταν κυρίως οι Άγγλοι, με την πλάτη του Μέτερνιχ, των Αυστριακών, και δυστυχώς και των Γάλλων. Τα αγγλικά αρχεία, διακόσια χρόνια έχουν περάσει, δεν τα ανοίγουν. Γιατί;.

Πρεμιέρα στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Η ταινία θα είναι μια παραγωγή τριών χωρών, της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ελβετίας προσθέτει ο κ. Σμαραγδής. Στην Ελλάδα η ταινία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ και μεγάλους και καλούς Έλληνες ιδιώτες. Έχουμε βρει Ρώσο συμπαραγωγό, τον Φεντόρ Ποπόφ [σ.σ.: είχε συμμετάσχει και στην ταινία Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι], αλλά χρειαζόμαστε και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Τα γυρίσματα ήταν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2020, αλλά τα σχέδια άλλαξαν για όλους και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, θα αρχίσουν τον χειμώνα του 2021, με την προοπτική η ταινία να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Αν αρχίσουμε τα γυρίσματα τον Γενάρη στη Ρωσία και την άνοιξη κάνουμε τα ελληνικά γυρίσματα, μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του ’21 θα είναι έτοιμη πιστεύει ο σκηνοθέτης. Ενδιάμεσα, σκοπεύει να κάνει γυρίσματα και στην Ελβετία, στην ανεξαρτησία της οποίας επίσης είχε συμβάλει ο Έλληνας πολιτικός. Η διάρκεια της ταινίας θα είναι δύο ώρες. Θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο λέει ο κ. Σμαραγδής.

Στόχος του είναι να συμμετέχουν Ρώσοι, Ελβετοί, Έλληνες, αλλά και Άγγλοι ηθοποιοί. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ένας Ισπανός ηθοποιός που ξέρει και ελληνικά και ρώσικα. Δεν λέμε το όνομα, είναι ακόμα νωρίς. Ο ίδιος προσθέτει: Δύο πρόσωπα είναι πολύ αρνητικά στην ταινία, ο Μέτερνιχ και ένας Άγγλος διπλωμάτης. Αυτοί δηλαδή που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια. Τους κακούς θα παίξουν αυτοί που ξέρουν να παίζουν πολύ ωραία κακούς, οι Άγγλοι!.

© SPUTNIK / GENNADY MELNIK
Γιάννης Σμαραγδής: Αυτό είναι το λεγόμενο storyboard της ταινίας, τρεις τόμοι. Όλα τα πλάνα ένα προς ένα
Κινηματογράφος, η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας

Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι διασαλευμένες εξαιτίας σοβαρών πολιτικών λαθών. Πιστεύω ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να κάνει καλό και στους δύο λαούς χωρίς αρνητικές επιπτώσεις ούτε στον ένα ούτε στον άλλο: ο πολιτισμός τονίζει ο δημιουργός, συμπληρώνοντας τα εξής: Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας με βαθιά επιρροή στην ανθρώπινη ψυχή. Την περίοδο που γύριζα την ταινία για τον Ελ Γκρέκο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) και στο διαδίκτυο τον χαρακτήριζαν Ισπανό ζωγράφο. Τρελό, δεν είναι; Και ψέμα. Ένας συγγραφέας λοιπόν που επισκέφτηκε το ΜΕΤ είδε την επιγραφή κάτω από ένα έκθεμα, τρελάθηκε, και έγραψε ένα βιβλίο, το Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του Θεού [σ.σ.: του Δημήτρη Σιατόπουλου, κυκλοφορεί από εκδ. Καστανιώτη], που έκανα ταινία με βασικό στόχο αυτή να επιβάλει τον Ελ Γκρέκο ως Έλληνα ζωγράφο. Τα κατάφερε. Έκανε μάλιστα ρεκόρ, κόβοντας 1.200.000 εισιτήρια.

Ο πολιτισμός πρέπει να κρατάει ζεστή τη φλόγα της ψυχής των ανθρώπων, εν προκειμένω τις ψυχές των Ρώσων, που πάντα μας αγαπούσαν, και των Ελλήνων, που πάντα περίμεναν από τη Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα λέει ο σκηνοθέτης και καταλήγει ως εξής: Είμαι 74 ετών. Αυτή μπορεί να είναι, και θα ήθελα να είναι, η τελευταία μου ταινία. Αρκεί να έχω πει ολόκληρα τα πράγματα που έχω μέσα μου.

*Πηγή: sputnik.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πως θα δουλέψουν οι εποχικοί εργαζόμενοι και ποιοι θα παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα;

Newsteam 0 Comments

Τουλάχιστον τρεις ταχύτητες εργαζομένων διαμορφώνονται ακόμη και εντός των ίδιων επιχειρήσεων από τον Ιούνιο, καθώς ο νέος μηχανισμός Συνεργασία, που είναι το βασικό εργαλείο ρύθμισης της αγοράς για το καλοκαίρι, μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με αναστολές συμβάσεων ή και απολύσεις για διαφορετικά τμήματα του προσωπικού.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, για τους μισθωτούς που θα εντάσσονται στον μηχανισμό δεν επιτρέπεται:

 • η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας,
 • η μεταβολή των τακτικών αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και
 • η απόλυση των εργαζομένων, των οποίων μειώθηκε προσωρινά ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

Η ρήτρα μη απόλυσης δεν καλύπτει το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, αλλά μόνο τους εργαζόμενους που ο εργοδότης θα βάλει στο μοντέλο μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα έχουν επιπτώσεις στον καθαρό μισθό – εκτός κι αν εμπίπτουν στον κατώτατο των 650 ευρώ – όπως επίσης στο επίδομα αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων, τα οποία αναμένεται να υπολογιστούν επί των ψαλιδισμένων αποδοχών. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που τυχόν δεν ενταχθούν στον μηχανισμό, αλλά ούτε και σε αναστολή σύμβασης, ο μισθός καταβάλλεται κανονικά αλλά δεν ισχύει προστασία από τις απολύσεις, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης μπορεί να μειώνει μονομερώς το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία που επαναπροσλαμβάνονται όπως και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, το πρόγραμμα Συνεργασία μπορεί να εφαρμόζεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου συνδυαστικά και με τις αναστολές συμβάσεων για διαφορετικά τμήματα του προσωπικού της ίδιας επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις ταχύτητες που διαμορφώνονται και μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα ακόμη και εντός της ίδιας επιχείρησης είναι :

1. Εργαζόμενοι στο μηχανισμό Συνεργασία

Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις, εποχικές ή όχι, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% μπορούν να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού Συνεργασία για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους και για έναν ή περισσότερους μήνες. Στο πλαίσιο του μηχανισμού οι εργοδότες θα μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο που οι μισθωτοί δεν εργάζονται, το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αλλά θα απασχολούνται έως και 50% λιγότερο, θα πληρώνονται από τον εργοδότη έως και το μισό του καθαρού τους μισθού, ενώ θα λαμβάνουν από το κράτος το 60% του υπόλοιπου 50% που χάνουν.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ και καθαρό περίπου 1.000 ευρώ (934 ευρώ), θα πάρει από τον εργοδότη και το κράτος μετά εισφορών και φόρων 783 ευρώ.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ενώ καταργείται το μέτρο του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας που προέβλεπε εργασία κατ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα με μισό μισθό χωρίς επιδότηση. Το μέτρο αντικαθίσταται από τον μηχανισμό της Συνεργασίας και η κατάργηση έρχεται προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού.

Οι εργοδότες καλύπτουν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται στα 550 ευρώ μετά την μείωση των εισφορών που ισχύει από 1η Ιουνίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, καθώς οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη δεν μπορούν να πέσουν κάτω από αυτό το όριο. Ωστόσο δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν.

Στο πλαίσιο αυτό η αναπλήρωση του καθαρού μισθού αναμένεται να κυμαίνεται από 83,5% έως 100%. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% επί των καθαρών αποδοχών και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Οι μισθωτοί που θα μπουν στον μηχανισμό αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στο επίδομα αδείας αλλά και στο Δώρο Χριστουγέννων. Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Το κράτος θα καταβάλλει για το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων το μερίδιο που αναλογεί στο τμήμα του μισθού που θα πληρώνει στον εργαζόμενο, δηλαδή στο 60% της απώλειας. Το μερίδιο του εργοδότη εκτιμάται πως θα υπολογιστεί με βάση τις πραγματικές ώρες απασχόλησης – που δεν μπορούν να είναι κάτω από 20 ώρες εβδομαδιαίως με βάση το 40ωρο – και τις καταβαλόμενες αποδοχές, τονίζει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές. Με την λογική αυτή τόσο το επίδομα αδείας όσο και το Δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να είναι κατά τι μειωμένα φέτος για όσους εργαζόμενους μπουν στον μηχανισμό Συν – Εργασία.

Αυτό που αποσαφηνίζεται ρητά είναι πως οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων.

2. Εργαζόμενοι που δεν θα εντάσσονται στη Συνεργασία

Για τους μισθωτούς που δεν θα μπαίνουν στον μηχανισμό κι εφόσον δεν τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, δεν υπάρχει προστατευτική ρήτρα από τις απολύσεις. Αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις. Ειδικές ρήτρες απαγόρευσης των απολύσεων ισχύουν για συγκεκριμένους κλάδους και στο πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων ή και του συνδυασμού τους με το μηχανισμό Συνεργασία. Ειδικότερα για τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων μέχρι και τον Σεπτέμβρη, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, μεταφορών, εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού που θα κάνουν αναστολές συμβάσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

3. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης

Σε συγκεκριμένους κλάδους επιτρέπεται η παράταση της αναστολής ή η εκ νέου αναστολή για έως και το 100% των μισθωτών και για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ειδικά στα εποχικά ξενοδοχεία οι αναστολές μπορούν να συνδυάζονται και με το πρόγραμμα Συνεργασία για διαφορετικό τμήμα του προσωπικού.  

Οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης βάσει του σχετικού νόμου του 1983 (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο) μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για όλο το καλοκαίρι, από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Για κάθε μήνα αναστολής θα παίρνουν από το κράτος 534 ευρώ. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να τους ανακαλέσει σε ενεργή απασχόληση με ρήτρα πληρότητας :

 • με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων,
 • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3,
 • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων,

Αυτοί που επιστρέφουν σε ενεργή απασχόληση μπορούν να μπαίνουν στο Συνεργασία. Ο συνδυασμός των δυο μέτρων μπορεί να διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων απαγορεύεται να απολύσουν. Στην ομπρέλα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού εντάσσονται και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν θα επαναλειτουργήσουν.

Εκτός των εποχικών ξενοδοχείων αναστολές συμβάσεων επιτρέπονται επίσης για έως και 30 ημέρες, κατ ανώτατο όριο, εντός Ιουνίου ή και Ιουλίου για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να παρατείνουν παλαιότερες αναστολές ή να δηλώσουν νέες αναστολές εργαζομένων, πάντα όμως για έως και 30 ημέρες. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν δικαίωμα αναστολών μόνο μέχρι 30 Ιουνίου, ενώ οι επιχειρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και μεταφορών έως 30 Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο μέτρο βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών των αναστολής, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ για 30 ημέρες. Δηλαδή δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Οι εργοδότες απαγορεύεται να απολύσουν για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Ιουλίου ή την 30η Ιουνίου αντίστοιχα. Επίσης υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων, να διατηρήσουν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Διαφορετικό πλαίσιο προστασίας θεσπίζεται για τους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης. Θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, εφόσον παραμείνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Ειδικά γι αυτούς τους εργαζόμενους, θεσπίζεται κίνητρο επαναπρόσληψης ως εξής : οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με μερική απασχόληση, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1 η ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ : Επίδομα 534 ευρώ: Οι τέσσερις ημερομηνίες σταθμοί

Δείτε εδώ : Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους: Τελευταία προθεσμία από τον ΟΑΕΔ για το IBAN

Δείτε εδώ : ΚΕΑ Μαΐου 2020: Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Δείτε εδώ : ΟΑΕΔ: Δείτε όλα τα επιδόματα που μπορεί να δικαιούστε!

Διαβάστε επίσης : Ρόδος : Μαύρη σαιζόν με ένα χειμώνα δύσκολο

Διαβάστε επίσης : Συρρίκνωση κατά 70% θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως

Διαβάστε επίσης : Προβληματίζουν τα μηνύματα ενόψει του restart – 25% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές

Διάβασε το »

Πρόκληση Τουρκίας για Αγία-Σοφία-Η χώρα μας να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της

Newsteam 0 Comments

Μια εξοργιστική και προκλητική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να αποβάλει τα ιστορικά κόμπλεξ της και να μην ενοχλείται από την ανάγνωση Κορανιού στην Αγία Σοφιά. 

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα καταδίκασε χθες το πανηγύρι που έστησε η Άγκυρα, χθες στην Αγία Σοφία, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο περιελάμβανε ψεύτικο τείχος το οποίο αλώθηκε.

H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας, γράφει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να σωπάσει το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.

Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, προσθέτει.

Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για ιστορικά κόμπλεξ ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία.

Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ωςαπαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών την ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νέα αποστομωτική απάντηση της ρωσική πρεσβείας στον Αμερικανό ύπατο Πάιατ

Newsteam 0 Comments

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η Ρώσο-αμερικανική σύρραξη επί ελληνικού εδάφους.

Μετά την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στις δηλώσεις Πάιτ, η  αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα κατηγόρησε την Ρωσία πως δεν είναι ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή για να λάβει την σκληρή και άμεση απάντηση της ρωσικής πρεσβείας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα είπε πως δεν κατανοεί την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην συνέντευξη του Πάιατ και αναφέρει παραδείγματα όπως τη Λιβύη, την Ουκρανία και την διάσπαση στην Ορθοδοξία. ως δείγματα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Μόσχας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα με φωτογραφία που παραπέμπει στην …  Μινεάπολις που υπογράμμισε πως:

Η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του σταθεροποιητικού ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!.

Να σημειωθεί πάντως πως η φωτογραφία με το κτίριο που καίγεται παραπέμπει επίσης  και στη μεγάλη φωτιά στις 2 Μαϊου του 2014 στην Οδησσό της Ουκρανίας όταν είχαν βρει το θάνατο  42 ρωσόφωνοι ακτιβιστές μετά από φωτιά στο εργατικό κέντρο της πόλης, όταν πρεσβευτής εκεί ήταν ο Τ.Πάιατ αν και το κτίριο είναι διαφορετικό από αυτό που εικονίζεται στο tweet της ρωσικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, μιλώντας στο MEGA ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας και εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Αμερικανική εμπλοκή για τον Έβρο: Οι ΗΠΑ νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.

Απαντώντας, ο κ. Πάιατ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης οι μόνοι που θα επωφελούνταν θα ήταν οι αντίπαλοί μας και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανοησίες οι δηλώσεις του, ανάρμοστο ύφος για διπλωμάτη

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Πάιατ πυροδότησαν την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία υπογράμμισε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία επισήμανε την ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει ουδεμία πρόθεση να εργαλειοποιήσει.

Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχήκατέληξε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αμερικανοί τουρίστες τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού στη Βαλένθια

Newsteam 0 Comments

Δύο άνθρωποι που ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ισπανική περιοχή της Βαλένθια έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό κι είναι πιθανώς τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα του ιού στην Ισπανία αφότου επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς τη χώρα στα μέσα Μαρτίου.

Η Βαλένθια, μεγάλο θέρετρο της Ισπανίας στην ακτή της Μεσογείου, φιλοξενεί τουριστικούς προορισμούς όπως το Μπενιντόρμ και το Αλικάντε. Η περιοχή θα μεταβεί στη φάση 2 της τεσσάρων σταδίων διαδικασίας χαλάρωσης από τη Δευτέρα, με επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις έως και 15 ατόμων, ενώ αίρονται κι ορισμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Υγείας Άνα Μπαρσελό δήλωσε πως οι ταξιδιώτες πιθανότατα δεν είχαν συμμορφωθεί με την υποχρεωτική απομόνωση δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους στην Ισπανία.

Δεν έχουν ταξιδέψει απευθείας στη Βαλένθια, αλλά σταμάτησαν σε αεροδρόμια κάπου στη μέση και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη διαδρομή που πήραν, ή αν τελικά ταξίδεψαν στη Βαλένθια με αυτοκίνητο, ή αεροπλάνο, τόνισε η ίδια σε χθεσινή της συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Βαλένθια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως η υπηκοότητα των ταξιδιωτών, κατά την επικοινωνία τους με το Reuters σήμερα.

Τα εισαγόμενα κρούσματα σχεδόν ναι μεν είχαν εξαφανισθεί αφότου έκλεισαν τα σύνορα και εφαρμόσθηκαν περιοριστικά μέτρα για τον πληθυσμό στις 14 Μαρτίου, αλλά οι αρχές θα παρακολουθούν πολύ στενά οποιαδήποτε επανεμφάνιση, καθ’ ην στιγμήν η χώρα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις παραθεριστικές δομές της τον Ιούλιο.

Με περισσότερους από 27.000 θανάτους και σχεδόν 238.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με διάφορα πολιτικά κόμματα το ενδεχόμενο να επιδιώξει άλλη μία παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό για μετά τις 7 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία-Χεσούς Μοντέρο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα αποκαλύψει το σαββατοκύριακο την απόφαση της κυβέρνησης για μια τέτοια παράταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί κι από το Κοινοβούλιο. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θεσπίσθηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου, επιβάλλοντας κάποια από τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη.

Διάβασε το »

Βροχερός ο καιρός και το Σάββατο – Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες

Newsteam 0 Comments

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και το Σάββατο, με το φθινοπωρινό σκηνικό να διατηρείται.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από το μεσημέρι και μετά αναμένονται βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και τοπικά στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διάβασε το »

ΥΠΕΞ: Πρόκληση κατά των Χριστιανών η ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά

Newsteam 0 Comments

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το υπ. Εξωτερικών στο σόου Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Πόλης.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως πρόκληση κατά των απανταχού Χριστιανών την ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΞ:
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Πηγή: iefimerida.gr

Διάβασε το »

Δημοτικά σχολεία : Έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές – Αποστάσεις και αντισηπτικά

Newsteam 0 Comments

Επιστρέφουν στα θρανία, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, και οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, ενώ την ίδια μέρα θα ανοίξουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Οι διευθυντές, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, καθώς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων – συμπεριλαμβανομένων των σχολείων Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)- κλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να παρουσιαστούν στα σχολεία τους, για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους.

Τα ολοήμερα θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτυργίας των δημοτικών σχολείων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν τελικά, παραμένει ανοιχτό.

Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).

Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.

Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Τα ειδικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια, με ειδικές οδηγίες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 ανοίγουν ξανά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, εστιάζουν μεταξύ άλλων σε θέματα που αφορούν στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και αποστάσεων (1,5 μέτρου μεταξύ των παιδιών), την προσέλευση και τη μεταφορά των παιδιών, τον επιμερισμό τους σε μικρές ομάδες ανά τμήμα και τη χρήση εξοπλισμού και παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τους μαθητές δημοτικού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργούν αλλά μόνο για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου.

πηγή: In.gr

Διάβασε το »

Τουρισμός : Προβληματίζουν τα μηνύματα ενόψει του restart – 25% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές

Newsteam 0 Comments

Συνεχίζει η κυβέρνηση τον αγώνα δρόμου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, γνωρίζοντας ότι φέτος λόγω της πανδημίας η χώρα μας διεκδικεί μερίδιο σε μία μικρότερη πίτα.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες με τις οποίες, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα αεροπορική σύνδεση, από τις 15 Ιουνίου. Τέσσερις χώρες όμως που αποτελούν σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, μένουν μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων από κοροναϊό.

Η Ελλάδα ποντάρει στην άφιξη τουριστών από τα Βαλκάνια, στον οδικό αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, για την ενίσχυση του οποίου θα διοχετευθούν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Αγκάθι ωστόσο είναι ο δισταγμός των Ελλήνων να πάνε διακοπές, ελέω φόβου για τον κοροναϊό και έλλειψης χρημάτων.

Οι 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε τουρίστες από 15 Ιουνίου

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες με τις οποίες, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα αεροπορική σύνδεση, από τις 15 Ιουνίου.

Η λίστα, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Όπως έχει διευκρινιστεί, οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κοροναϊού ή σε καραντίνα.

Τέσσερις χώρες που αποτελούν πάντως σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,2 δισ.-, μένουν μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κοροναϊού.

H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον εσωτερικό τουρισμό. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάνε για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης ανακοινώνοντας τρεις πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του:

– με την επαύξηση των κονδυλίων στο ύψος των 30 εκατομμυρίων για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ

– με το πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να δώσουν κουπόνια στους εργαζομένους και έτσι και ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό

– με την αναβίωση του προγράμματος Τουρισμός για όλους, ύψους με 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος

Ένα 25% των Ελλήνων πάντως, δηλώνει ότι φέτος δε θα κάνει διακοπές, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, όπως προκύπτει από την 8η έρευνα COVID Control, της Interview.

Εξάλλου το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει υποστεί υποχώρηση μισθού και εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Η  έρευνα δείχνει επίσης ότι έχει ατονήσει η συνήθεια της απόστασης των δύο μέτρων.

Ο οδικός τουρισμός

Λόγω της πανδημίας  όλα είναι ρευστά, καθώς ουδείς γνωρίζει πως και εάν θα επηρεαστούν όσοι σκέφτονται να κάνουν διακοπές. Μεγάλη σημασία δίνεται στον οδικό τουρισμό, στον οποίο ποντάρουν οι επιχειρηματίες στο χώρο. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια επισκέπτονταν την Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους οι τρεις στους δέκα τουρίστες, προερχόμενοι κυρίως από βαλκανικές χώρες, αλλά και από τη Γερμανία.

Oι πρώτοι τουρίστες με αυτοκίνητο θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 15 Ιουνίου.

Τουρίστες από την Γερμανία την Σερβία την Ρουμανία την Βουλγαρία την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι σταθεροί πελάτες του ελληνικού προϊόντος.

Μέχρι τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για Ιούλιο – Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί καιυπάρχει αισιοδοξία πως οι περισσότερες θα διατηρηθούν.

Το μεγάλο άνοιγμα

Η επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων αναμένεται με αγωνία από τις τουριστικές επιχειρήσεις για να κινηθεί η ζήτηση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Το  πρώτο μεγάλο άνοιγμα του εξωτερικού για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται από τις 15 Ιουνίου, κι εν συνεχεία για τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, με βάση το κυβερνητικό πλάνο, όπως έχει ανακοινωθεί στο πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και από τα περιφερειακά αεροδρόμια, κατ’εξαίρεση για το αεροδρόμιο Μακεδονία ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να δημιουργήσει θετική πίεση για ανάλογη απελευθέρωση περιορισμών στη χώρα προέλευσης, επισημαίνουν από την κυβέρνηση.

Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια και όλες τις χώρες. Εδώ θα υπάρξει μία δεύτερη κόκκινη λίστα αφού θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες πάντως θα παρακολουθούνται για τυχόν βελτίωση.

Μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει διάδοση της νόσου

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, ενισχύθηκαν με πόρους οι περιοχές όπου θα είναι οι τουρίστες, ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία, σε κάθε βήμα, στο ταξίδι, στα ξενοδοχεία κ.λπ. για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διάδοση της νόσου.
Εστιάζοντας στην επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο CNN,  ανέφερε ότι η συνταγή της επιτυχίας της χώρας έχει τρία μέρη, που είναι: η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού μας που πήρε τη δύσκολη απόφαση τόσο νωρίς, η αποτελεσματικότητα της υπόλοιπης κυβέρνησης, του δημοσίου τομέα και του προσωπικού της πρώτης γραμμής, που είχαν το καθήκον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και η υπευθυνότητα του κόσμου που διασφάλισε ότι όλοι συμμορφωνόμαστε στους κανόνες.

Αυτά τα τρία στοιχεία θα είναι εκεί και από την επόμενη ημέρα. Επομένως, αυτό δεν αφορά απλώς το παρελθόν, αφορά επίσης το μέλλον […] έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε [σ.σ.: την υγεία] των πολιτών μας και με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν, θα είμαστε σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία, και κάθε τμήμα του συστήματος θα λειτουργήσει για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών μας και των ταξιδιωτών πρόσθεσε.

Τέσσερις πυλώνες

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, σχετικά με τα περί ζωνών επικινδυνότητας των νησιών, που υποδείκνυαν και μια διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Τουρισμού, οι κ. Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι ο ελληνικός τουρισμός ξανα-ανοίγει τις πύλες του με τις ίδιες προϋποθέσεις και υπογραμμίζουν ότι η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism οι οποίοι είναι:

Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια, δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς, τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού, ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι, ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την πολιτική προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία, να ενισχυθεί κάθε προορισμός.

Ξανά-ανοίγουμε με την γνώση πως όλοι, όπου και να διαλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους, θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται. Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε στην ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, ούτε στο άνοιγμα της οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή, περιπέτεια, τονίζουν χαρακτηριστικά.

πηγή: in.gr

Διάβασε το »

Αύξηση μισθού για 1,5 εκατ. εργαζόμενους τον Ιούνιο -Τα ποσά

Newsteam 0 Comments

Περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα δουν αύξηση τον Ιούνιο στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς αυτό το μέτρο δεν αφορά μισθωτούς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Μόνο για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Τα ποσά των αυξήσεων

Στην πράξη, αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διάβασε το »

Θεοχάρης στο CNN: Όλοι θα λειτουργήσουν για να διασφαλιστεί η υγεία των τουριστών

Newsteam 0 Comments

Το σχέδιο της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού ξεδίπλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο CNN και υπογραμμίζοντας ότι από τις 15 Ιουνίου προχωρά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα.

Θα ξεκινήσουμε με τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου και με περιορισμένο κατάλογο χωρών και τέλος με τις περισσότερες χώρες σε όλα τα αεροδρόμιά μας από την 1η Ιουλίου, ανάφερε ο υπουργός.

Αναφορικά με τους επισκέπτες της Ελλάδας από τις αγορές του εξωτερικού, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι επιτρέπονται ταξιδιώτες μόνο από συγκεκριμένες χώρες που οι ειδικοί στην υγεία λένε ότι πρέπει να επιτρέψουμε. Την ίδια στιγμή θα γίνονται εκτενείς, αλλά δειγματοληπτικοί, έλεγχοι, για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Παράλληλα ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι ενισχύθηκαν με πόρους οι περιοχές όπου θα είναι οι τουρίστες, ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία, σε κάθε βήμα, στο ταξίδι, στα ξενοδοχεία κ.λπ. για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διάδοση της νόσου.

Εστιάζοντας στην επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τα εξής: Λοιπόν, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας μας; Τρία μέρη, εάν θέλετε: η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού μας που πήρε τη δύσκολη απόφαση τόσο νωρίς, η αποτελεσματικότητα της υπόλοιπης κυβέρνησης, του δημοσίου τομέα και του προσωπικού της πρώτης γραμμής, που είχαν το καθήκον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και η υπευθυνότητα του κόσμου που διασφάλισε ότι όλοι συμμορφωνόμαστε στους κανόνες. Αυτά τα τρία στοιχεία θα είναι εκεί και από την επόμενη ημέρα.

Επομένως, αυτό δεν αφορά απλώς το παρελθόν, αφορά επίσης το μέλλον. Έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε [σ.σ.: την υγεία] των πολιτών μας και με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν, θα είμαστε σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία, και κάθε τμήμα του συστήματος θα λειτουργήσει για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών μας και των ταξιδιωτών.

Διάβασε το »

Αυτές είναι όλες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα – Αναλυτικά η λίστα

Newsteam 0 Comments

Τις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις είναι οι εξής:

 • Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
 • Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
 • Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
 • Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
 • Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
 • Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
 • Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
 • Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
 • Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
 • Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
 • Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
 • Υπηρεσίες μασάζ.
 • Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
 • Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Οι ιδιαίτεροι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, θα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Διάβασε το »

Ελληνικά πολεμικά πέταξαν πάνω από τα Σκόπια για να χαιρετίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Newsteam 0 Comments

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνόδευσαν δύο μαχητικά των ΗΠΑ και πέταξαν σήμερα πάνω από τα Σκόπια, προκειμένου να καλωσορίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Την υπέρπτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Η σημερινή υπέρπτηση αντανακλά τη μόνιμη στήριξή μας προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η ίδια σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες η προσοχή εστιάστηκε πρωτίστως στον κοινό αγώνα κατά του ιού Covid-19, όμως, όπως είπε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την μεριά της η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την δράση αυτή, οι οποίες, όπως είπε, καλωσόρισαν έμπρακτα τη χώρα στη Συμμαχία.

Οι Σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετική συνεργασία και ότι μετά από τη συνεχή υποστήριξη, μάς άνοιξαν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, και μετά την ένταξη στη Συμμαχία παραμένουν ισχυρός και στρατηγικός μας εταίρος πρόσθεσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020.

Διάβασε το »

Έλληνες συνταξιούχοι: Oι φτωχότεροι και οι γηραιότεροι στην Ευρωζώνη!

Newsteam 0 Comments

• Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.124.905 συνταξιούχοι!
• Το 94,8% των συνταξιούχων (2.368.696) είναι άνω των 55 ετών!
• Το 5,2% (132.966) είναι κάτω των 55 ετών!
• Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 724,47 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ!
• Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 172,38 ευρώ,
• Το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98,61 ευρώ!
• Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 616.231 συνταξιούχοι!

Αποκαλυπτικά στοιχεία

του Υπουργείου Εργασίας (ΗΛΙΟΣ)

για τον μήνα Μάρτιο 2020 !

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων ΗΛΙΟΣ του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2020, που ξεκίνησε πάλι να εκδίδει τις Εκθέσεις του.

Ταυτόχρονα αποτελούν και αποστομωτική απάντηση στους δανειστές και τους Έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς και επιστήμονες, που ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να επιλέγουν δήθεν τη συνταξιοδότησή τους σε πολύ νεαρή ηλικία.

Τα ευρήματα όμως του συστήματος ΗΛΙΟΣ που δημοσιεύθηκαν εχθές για τον Μάρτιο του 2020, διαψεύδουν οικτρά και καταρρίπτουν το πάγιο επιχείρημά τους για τη θέσπιση σκληρών παρεμβάσεων στις αλυσιδωτές περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών παροχών.

Από τα σχετικά στοιχεία (πίνακας 2.3 σελ. 5-6 της Έκθεσης και Πίνακες Σ.21 και Σ.23) προκύπτει ότι:

α-το 94,8% των συνταξιούχων (2.368.696) είναι άνω των 55 ετών (βλ. και Πίνακα Σ.23 Παραρτήματος),

β-το 5,2% (132.966) είναι κάτω των 55 ετών,

γ-η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 724,47 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ (βλ. Πίνακας 3.1 σελ. 7 Έκθεσης)!

δ-η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 172,38 ευρώ και

ε-το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98,61 ευρώ!

στσυντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.124.905 συνταξιούχοι!

ζ-συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 616.231 συνταξιούχοι! Επίσης από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία και των Πινάκων του Παραρτήματος προκύπτει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).

Ιδού τα στοιχεία!

Κατανομή Ηλικιών Συνταξιούχων

Αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, αυτές παραμένουν καθηλωμένες, αφού, όπως φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα Σ.13 Κατανομή συντάξεων ανά κατηγορία σύνταξης-Δαπάνηη μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 724,47 ευρώ, η μέση επικουρική στα 172,38 και το μέσο μέρισμα στα 98,61 ευρώ!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, μετά και τα ανωτέρω στοιχεία, καλεί πολιτικούς και επιστήμονες να καταλήγουν σε συμπεράσματα και παρατηρήσεις, αφού προηγουμένως έχουν μελετήσει τα ανωτέρω επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΚΑΚΑ, όσο δύσκολο κι αν είναι με τις διάφορες κατανομές (γεωγραφική, ηλικιακή, φύλου, εθνικότητας κ.λπ.) που σκοπό έχουν μόνο τη σύγχυση και την παραπλάνηση.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ
Η Εκτελεστική Επιτροπή
Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πότε ξεκινάνε πάλι οι κρουαζιέρες; – Αυτά είναι τα νέα μέτρα ασφαλείας

Newsteam 0 Comments

Έτοιμη να κάνει την επανεκκίνηση της είναι η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, μετά και την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα πρέπει να τηρούν πλήρωμα και επιβάτες. 

Αυτό τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας αλλά και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού τομέα της Celestyal Cruises, πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς.

Αναφέρει ότι το κομμάτι που αφορά τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές, δηλώνει ο κ.Κουμπενάς. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν υπεύθυνο και για τη σύνταξη ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά την υγιεινή πάνω στα πλοία.

Τα μέτρα που θα παρθούν

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

– Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.

– Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.

– Επίσης στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.

– Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

Ενδιαφέρον για επανεκκίνηση

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της εταιρειών κρουαζιέρας στην Ελλάδα με δημάρχους επτά τουριστικών περιοχών, με πρωτοβουλία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Οι δήμαρχοι της Σαντορίνης, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Ρόδου, του Πύργου, της Πάτμου και του Αργοστολίου εξέφρασαν τον ενδιαφέρον τους για την επαναδραστηριοποίηση της κρουαζιέρας, ενώ όλες οι πλευρές ήσαν σύμφωνες, σχετικά με τις προϋποθέσεις τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, που θα καθοριστούν από τους αρμοδίους φορείς και θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των διευκολύνσεων που θα πρέπει να υπάρξουν στις εταιρείες από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι δήμαρχοι των περιοχών ενημερώθηκαν σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Ένωση Κρουαζιεροπλοίων στους αρμοδίους κρατικούς παράγοντες για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Διάβασε το »

Δικαστική απόφαση σταθμός: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 55!

Newsteam 0 Comments

Ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες άνδρες, δημόσιους υπαλλήλους με 25ετια το 2010 και ανήλικο τέκνο, για ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε άμεσα είτε πάντως πριν τα 62 έτη.

Ο λόγος για την υπ’ αριθ. 317/2020 απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της 790/2016 απόφασης το ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είχε δικαιώσει άνδρα δημόσιο υπάλληλο με 25 ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) το 2010 και ανήλικο τέκνο, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίστηκε με επιτυχία το γραφείο μας καταθέτοντας έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που απέρριψε την συνταξιοδότηση υπαλλήλου πατέρα ανηλίκου, ο οποίος συμπλήρωνε με τις εξαγορές 25 έτη ασφάλισης το 2010, έτος κατά το οποίο ίσχυε η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του  Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, παραπέμποντας τον στις κοινές διατάξεις και εγκρίνοντας τη συνταξιοδότησή του όχι από την ηλικία των 55 ετών, όπως εμείς αιτηθήκαμε, αλλά από την ηλικία των 62 ετών.

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε προσβάλλει την απόφαση του τμήματος με αίτηση αναίρεσης, η οποία εκδικάστηκε την 1η Μαρτίου του 2017. Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου. Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010, πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.

Επίσης, κρίθηκε ότι η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσων αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης τους αντίκειται και στην αρχή της ισότητας αμοιβών, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο ενωσιακό δίκαιο και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.

Ενόψει των ανωτέρω, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικύρωσε την αναιρεσιβαλλόμενη υπ’ αριθ. 790/2016 απόφαση του ΙΙ Τμήματος, η οποία ορθώς ερμήνευσε τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων υπό το φως της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στο ενωσιακό δίκαιο.

Μετά την έκδοση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετρείται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση.

Για τους ανωτέρω λόγους είναι άμεση υποχρέωση της πολιτείας είναι να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του αρμοδίου ανωτάτου δικαστηρίου. Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιου υπάλληλοι να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.

Μετά την έκδοση της απόφασης και σύμφωνα με το σκεπτικό της τα όρια ηλικίας αναπροσαρμόζονται ως έξης:

Πατέρες με ανήλικο το 2010

1. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι πριν την 13η-8-1965 συνταξιοδοτούνται άμεσα.

2. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι το 1965, μετά την 13η-8, συνταξιοδοτούνται στα 55 έτη.

3. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι το 1966,  συνταξιοδοτούνται στα 56 έτη και 9 μήνες.

4. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι το 1967,  συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη και 5 μήνες.

5. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι το 1968,  συνταξιοδοτούνται στα 60 έτη και 2 μήνες.

6. Άνδρες με 25ετια το 2010 γεννημένοι το 1969,  συνταξιοδοτούνται στα 61 έτη και 10 μήνες.

Δεδομένου ότι η αρχή της ισότητας δεν μπορεί να αφορά μόνο το ασφαλιστικό του Δημοσίου, θα διασφάλιζε την ασφάλεια δικαίου και το αίσθημα ισότητας  η εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών  και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Διάβασε το »

Κοινή δήλωση Θεοχάρη – Κόνσολα : Ο ελληνικός τουρισμός ξανά-ανοίγει τις πύλες του

Newsteam 0 Comments

KΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ

Ο Υπουργός Χ. Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ.Μ. Κόνσολας ξεκαθαρίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ξανά-ανοίγει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας. 

Ξανά-ανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερεις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism οι οποίοι είναι:

Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια,

δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς,

τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και

τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία να ενισχυθεί κάθε προορισμός.  

Ξανά-ανοίγουμε με την γνώση πως όλοι, όπου και να διαλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε στην ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών ούτε στο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή, περιπέτεια.

Διάβασε το »

Πειρατεία Αμερικανικού Ναυτικού: Απέτρεψε ελληνόκτητα τάνκερ να φθάσουν στη Βενεζουέλα

Newsteam 0 Comments

Οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν την παράδοση ενεργειακών φορτίων από δύο ελληνόκτητα πλοία στη Βενεζουέλα. Απείλησαν τους Έλληνες πλοιοκτήτες με κυρώσεις.

Την παράδοση ιρανικών καυσίμων από δύο ελληνόκτητα τάνκερ στη Βενεζουέλα απέτρεψαν οι αμερικανικές αρχές, όπως μεταδίδουν Wall Street Journal και Fox News.

Πρόκειται, ειδικότερα, για δύο τάνκερ, τα οποία μετέφεραν καύσιμα από το Ιράν στη Βενεζουέλα, εις βάρος της οποίας η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά media, τα δύο πλοία φέρουν την ονομασία Bering και Βella, με σημαία Λιβερίας και ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

Το αμερικανικό ναυτικό ανάγκασε τα δύο τάνκερ να ανακόψουν την πορεία τους και να επιστρέψουν πίσω. Μάλιστα, φέρεται να επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Λιβερίας, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση παράδοσης των φορτίων.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές επικοινώνησαν και με τους Έλληνες εφοπλιστές, απειλώντας τους –επίσης– με την επιβολή κυρώσεων και την ανάληψη νομικής δράσης.

Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την οικονομική και διπλωματική ισχύ μας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα δήλωσε, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του State Department στο Fox News.

Τα δύο τάνκερ επρόκειτο να φθάσουν στη Βενεζουέλα, στην οποία έχουν ήδη αγκυροβολήσει τέσσερα πλοία που μετέφεραν καύσιμα και ανταλλακτικά για τα διυλιστήρια της Βενεζουέλας. Ένα ακόμη πλοίο βρίσκεται εν πλω προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μαδούρο, κάνοντας χρήση πλήθους κυρώσεων, προκειμένου να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει αναπτύξει ναυτική δύναμη στην περιοχή της Καραϊβικής, προκειμένου να αποτρέψει το σπάσιμο του εμπάργκο και την άφιξη ξένης βοήθειας.

Ωστόσο, ιρανικά τάνκερ έχουν καταφέρει να φθάσουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και να παραδώσουν καύσιμα και προμήθειες.

Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, διότι χάρη στην αλληλεγγύη και το θάρρος τους, η Βενεζουέλα παρέλαβε τάνκερ με βενζίνη και προμήθειες για τον εφοδιασμό της χώρα μας δήλωσε, προσφάτως, ο Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »