Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΚΘΕΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΕΟΔΥ: 841 επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα – 10 νέοι θάνατοι – Αναλυτικά η ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19

Newsteam 0 Comments

Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 23/10/2020

Διάβασε το »

Έκθεση UBS: Εν μέσω πανδημίας οι δισεκατομμυριούχοι διπλασίασαν τις περιουσίες τους

Newsteam 0 Comments

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό, καταγράφει έκθεση της τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC, καθώς το ράλι στα χρηματιστήρια και η αύξηση του τζίρου εταιρειών των τομέων της πληροφορικής και της υγείας ώθησε την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου να σπάσει το φράγμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι δείχνει η έκθεση για τον πλούτο εν μέσω κορωνοϊού

Η έκθεση, που καταπιάνεται με πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους, στα χέρια των οποίων βρίσκεται περίπου το 98% του πλούτου αυτής της ομάδας του πληθυσμού, διαπιστώνει πως η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φθάνοντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και είχε καταγραφεί στα τέλη του 2019.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι ο αθροιστικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων πενταπλασιάστηκε ως δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια — δηλαδή το διάστημα που καλύπτει η βάση δεδομένων της UBS και της PwC. Όταν η τράπεζα και η εταιρεία άρχιζαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για αυτή την ομάδα, ο πλούτος της ανερχόταν αθροιστικά σε κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Από την 7η Απριλίου ως την 31η Ιουλίου φέτος, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό. Ειδικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%.

Ο κορωνοϊός επιτάχυνε την τάση ανόδου των περιουσιών

Κάποιοι προετοιμάστηκαν ενόψει κορωνοϊού και η πανδημία επιτάχυνε την τάση ανόδου της περιουσίας επιχειρηματιών των τομέων της τεχνολογίας και της υγείας και πρωτοπόρων σε διάφορους κλάδους.

Από το 2018 ως τον Ιούλιο του 2020, οι δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 42,5% στα 1,8 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των UBS και PwC, ενώ οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι στον τομέα της υγείας είδαν τον δικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 50,3% την ίδια περίοδο, στα 658,6 δισεκ. δολάρια.

Περίπου 200 από τους δισεκατομμυριούχους αυτούς έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν ποσό ύψους περίπου 7,2 δισεκ. δολαρίων αθροιστικά για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα. Η UBS και η UBS εκτιμούν πως η συνεισφορά των δισεκατομμυριούχων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής που προκαλεί, είναι υψηλότερη στην πραγματικότητα, χωρίς πάντως να διευκρινίζουν πόσο.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ από τον ΟΟΣΑ: Δεκαπέντε χρόνια θα χρειαστεί ακόμη η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει!

Newsteam 0 Comments

Έκθεση «βόμβα» από τον ΟΟΣΑ περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων  την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξηγεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η Ελλάδα θα χρειαστεί 15 χρόνια -ακόμη(!)- προκειμένου απλά να βρεθεί στα προ της κρίσης επίπεδα με μια μέτρια ανάπτυξη στο 2%.

Εάν η ανάπτυξη ανέλθει στο 3% τότε, ίσως η οικονομία βρεθεί στα… αξιοζήλευτά επίπεδα του 2007-9 σε οκτώ χρόνια από σήμερα.

Έτσι εάν αναλογιστούμε ότι από το 2010 και τον «Τιτανικό» του τότε υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια και σε αυτά προσθέσουμε και τα 15 τότε η ανάκαμψη θα έρθει σε 25 χρόνια και αν.
Η παρουσίαση της μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο: «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδα μετά το 2020», θα γίνει αύριο (12:30 έως 13:30) σε διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου. Η παρουσίαση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ΟΟΣΑ, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Από την προώθηση της ψηφιοποίησης και τη βελτίωση των επιχειρηματικών και επιχειρησιακών οικοσυστημάτων έως την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες προτεραιότητες πρέπει να αντιμετωπίσουν υφιστάμενες κοινωνικές προκλήσεις και να αμβλύνουν τις αυξανόμενες ανισότητες.

Όπως σημειώνεται, η τρέχουσα πανδημία COVID-19 επιβραδύνει την ανάκαμψη και θέτει ξανά την ελληνική οικονομία σε κίνδυνο. Ενώ οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν αβέβαιες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συντονίσει την πολιτική δράση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης σημειώνεται:

«Με τις εκτιμήσεις της μελέτης, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% περίπου, η Ελλάδα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 15 χρόνια.

Αντιθέτως, αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Αττικής ανέλθει στο 3%, η περίοδος ανάκαμψης της Ελλάδας θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου, στα 8 χρόνια.

Επομένως, η ανασυγκρότηση της παραγωγικότητας της Αθήνας έχει ζωτική σημασία για την ώθηση της εθνικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ιδιαιτέρως υπό τις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω COVID-19.

Η ανάκαμψη, όμως, της Αττικής δεν θα πρέπει να αποτελέσει μεμονωμένο φαινόμενο. Η εξισορροπημένη και εκτεταμένη ανάπτυξη όλων των ελληνικών περιφερειών είναι απαραίτητη. Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί και στο μέλλον.

Εκφράζουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ελληνικών δημόσιων επενδύσεων και, σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης, εκτιμάται ότι μεταξύ του 2009 και του 2018, κάθε ευρώ των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ελλάδα παρήγαγε επιπλέον 64 λεπτά του ΑΕΠ».

Γεωμορφολογία

Ακόμη αναφέρεται ότι, η μοναδική γεωμορφολογία της Ελλάδας επηρεάζει την κατανομή του πληθυσμού και την υψηλή συγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων στις αστικές περιοχές. Σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ με ευρείες αραιοκατοικημένες περιοχές, συγκριτικά περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες με δυσκολία πρόσβασης σε πόλεις. Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έπληξε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η Ελλάδα εμφανίζει τώρα το 9ο υψηλότερο δείκτη περιφερειακών ανισοτήτων ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ. Η μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγικότητα, εξαιτίας της κρίσης του 2008, σημειώθηκε στα απομακρυσμένα νησιά αλλά και στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική. Η Αττική, η οποία συνεισέφερε το 48% του εθνικού ΑΕΠ και το 43% της απασχόλησης έως το 2017, υπέστη δυσανάλογο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με μείωση κατά περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού της. Μαζί με την Κεντρική Μακεδονία, κατέγραψε απώλεια μεγαλύτερη από το ήμισυ (58%) των συνολικών θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα. Αυτοί οι οικονομικοί κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι ώστε ορισμένες ελληνικές υστερούσες περιφέρειες να έχουν συγκλίνει με το επίπεδο παραγωγικότητας της Αττικής – το οποίο παραμένει κατώτερο των δυνατοτήτων της. Ωστόσο, αυτού του είδους η περιφερειακή σύγκλιση, όπως αναφέρεται, θεωρείται εσφαλμένη.

Βασικές Συστάσεις

Η εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να συμπληρωθεί από μια νέα τοποκεντρική στρατηγική ανάπτυξης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι περιφέρειες, οι πόλεις, οι αγροτικές κοινότητες και οι δήμοι πρέπει να εναρμονίσουν τους στόχους τους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων για την οικονομία, προσαρμόζοντας παράλληλα τις δημόσιες επενδύσεις και την παροχή υπηρεσιών στις τοπικές ανάγκες. Για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος θεσμικής και δημοσιονομικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και να στηρίξει την πρόοδό τους καθώς και τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ κατά την προγραμματική περίοδο 2021-27, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας COVID-19, η παρούσα μελέτη προσδιορίζει συγκεκριμένες δράσεις σε βασικούς τομείς:
– Ενίσχυση Περιφερειακών Πολιτικών

• Ενίσχυση της τοποκεντρικής προσέγγισης για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας εθνικής περιφερειακής πολιτικής με μακροπρόθεσμο όραμα, της ιεράρχησης των τοποκεντρικών πολιτικών σε διαφορετικούς τύπους ελληνικών περιφερειών και της προσαρμογής των διαρθρωτικών πολιτικών στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Εκπόνηση μακροπρόθεσμων ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης που βασίζονται σε χωρικά στοιχεία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και υποστήριξη παρεμβάσεων τοποκεντρικής πολιτικής μέσω ποιοτικών δεδομένων και δημοσίων διαβουλεύσεων.

• Καλύτερη αξιοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξη ολοκληρωμένων προοπτικών σε περιφερειακό επίπεδο μέσω της διευκόλυνσης και της επιτάχυνσης της μετάβασης στη νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, την εναρμόνιση των περιφερειακών χωρικών σχεδίων και των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

• Ανάπτυξη μίας σαφούς εθνικής αστικής πολιτικής, ενίσχυση των συστημάτων διακυβέρνησης των μητροπολιτικών περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και των διαδημοτικών συνεργασιών προκειμένου να προάγουν το ρόλο των πόλεων και των δήμων ως παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης.

• Ενίσχυση του συντονισμού της αγροτικής ανάπτυξης με τις τομεακές πολιτικές και ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεσομακροπρόθεσμης καθολικής στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης.

• Προώθηση οικονομικής διαφοροποίησης των αγροτικών περιοχών μέσω της υποστήριξης πρωτοβουλιών από κάτω προς τα πάνω (bottom-up initiatives) πέραν της γεωργίας και των παραδοσιακών τομέων, ενθάρρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας καθώς και υποστήριξη της ανάπτυξης μιας διευρυμένης θεώρησης της καινοτομίας – πέραν της παραδοσιακής επιστήμης και τεχνολογίας μέσω συντονισμένων περιφερειακών στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης.

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα με προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω μέσω της ανάπτυξης νέων και πιο εστιασμένων μέτρων για τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων, ενίσχυση συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών γενικών εφαρμογών σε αγροκτήματα βάσει της ζήτησης καθώς και εκσυγχρονισμό ομάδων παραγωγών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

– Ώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας σε όλες τις περιφέρειες

• Υποστήριξη σε εστιασμένες οικονομικές εξειδικεύσεις των περιφερειών και περαιτέρω διαφοροποίηση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης μεταξύ ομάδων περιφερειών της Ελλάδας.

• Αύξηση της υποστήριξης των ΜΜΕ για τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας μέσω της κινητοποίησης περιφερειακών επιχειρηματικών και ερευνητικών δικτύων για καλύτερη σύνδεση έρευνας και επιχειρήσεων, εδραίωση του τριγώνου της γνώσης, δηλαδή της εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, με την προαγωγή τοποκεντρικών πολιτικών καθώς και ενίσχυση και επέκταση των επιχειρηματικών υπηρεσιών για ΜΜΕ σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.

• Ανάπτυξη ολοκληρωμένων εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών για τον τουρισμό τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρησιμοποιώντας τον τουρισμό ως καταλύτη της περιφερειακής ανάπτυξης και συνδέοντάς τον με τις τοπικές αλυσίδες αξίας με: α) τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για την ανάπτυξη και προώθηση θεματικών προϊόντων τουρισμού, β) την προώθηση καθετοποιημένης διαδικασίας παραγωγής για την ενίσχυση της δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας πιστοποιημένων τροφίμων, γ) την ανάπτυξη δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού καθ’ όλο το έτος, δ) την ανάπτυξη μιας συνολικής πολιτικής αγροτουρισμού και ε) την προώθηση μέτρων και δράσεων σε περιφέρειες και κοινότητες με στόχο την ενίσχυση της ψηφιοποίησης στον τομέα του τουρισμού.

– Προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης σε όλες τις περιφέρειες

• Διευκόλυνση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας και στήριξη της ανάπτυξης των τοπικών δεξιοτήτων μέσω της εναρμόνισης της εκπαίδευσης και της παροχής δεξιοτήτων με τις τοπικές αγορές εργασίας, της ενίσχυσης μηχανισμών και δράσεων για την καλύτερη διασύνδεση των ατόμων που αναζητούν εργασία με τις τοπικές αγορές εργασίας καθώς και της ανάπτυξης περιφερειακών στρατηγικών για να παραμένουν στον τόπο τους οι νέοι και τα άτομα με ικανότητες.

• Ενδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών για τη μείωση της φτώχειας και τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης μέσω της ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του οικοσυστήματος για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες καθώς και της ενδυνάμωσης των δράσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη σύνδεση των τοπικών αγορών εργασίας με τις υφιστάμενες κοινωνικές υπηρεσίες.

– Ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες

• Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των περιφερειών ώστε να καλύπτουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες προωθώντας την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική και την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών σε όλες τις περιφέρειες και ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.

Διασφάλιση της βιωσιμότητας από κάτω προς τα πάνω και προστασία του φυσικού πλούτου των ελληνικών περιφερειών μέσω της πλήρους υλοποίησης της Στρατηγικής Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας, της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της σε όλες τις περιφέρειες και της μεγαλύτερης δέσμευσης όσον αφορά τον περιβαλλοντικό προγραμματισμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Διάβασε το »

12 μήνες θητεία και στράτευση των γυναικών προτείνει έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων

Newsteam 0 Comments

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την έγκριση από την επιτροπή της Βουλής της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ανοίξει η συζήτηση για την θητεία και την διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που προκρίνονται έναντι άλλων σκέψεων. Το πρώτο είναι η εξίσωση της θητείας στον Στρατό Ξηράς με αυτή στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή στους 12 μήνες, για όσους επιλέξουν να μην κάνουν όλη τους την θητεία στην παραμεθόριο. Όποιος, ωστόσο, θέλει να υπηρετήσει όλη του την θητεία στην παραμεθόριο, δηλαδή Έβρο ή νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπηρετεί 3 μήνες λιγότερους, δηλαδή 9 μήνες.

Οι πολιτικές μείωσης της θητείας σε συνδυασμό με την μη πρόσληψη ΕΠΟΠ που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες αναδείχθηκαν στις περιόδους των δύο κρίσεων σε Έβρο και Ανατολική Μεσόγειο. Άμεση αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, σταδιακή πρόσληψη οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της θητείας από 3 έως 24 μήνες με την καταβολή μισθού, αλλά και καθολική στράτευση των γυναικών προτείνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu).

Επίσης, στην ίδια έκθεση προτείνεται η σταδιακή αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπομονάδων του Στρατού Ξηράς ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αυξημένη μαχητική ισχύς τους.

Αντίστοιχα, πρέπει να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η εκπαίδευση της εφεδρείας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή μαχητική ικανότητά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά κύριο λόγο οι δημογραφικοί παράγοντες ευθύνονται για μια υποστελέχωση του στρατού κατά περίπου 50% σε κάθε κλάση, με αποτέλεσμα η μέση ειρηνική επάνδρωση των μονάδων ανέρχεται στο 43% περίπου.

Απέναντι στην αριθμητική αυτή και με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και τις απειλές που εκφράζει ρητορικά και πρακτικά εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, η σημασία των εφεδρειών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται κατακόρυφα. Οι έφεδροι, με την χρήση σειράς προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα και τις στρατιωτικές τακτικές, και έτοιμοι να ενταχθούν στο στράτευμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα θυσιάζουν πτυχές της πολιτικής ζωής τους.

Πέραν των καθαρώς στρατιωτικών προσπαθειών-ενεργειών και κρατικών κινήτρων θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, για ενίσχυση της αποδοχής του θεσμού της θητείας από τον πληθυσμό, καταλήγει ο Αντιστράτηγος Ιπ. Δασκαλάκης.

Διάβασε το »

Πρίν απο λίγο – Πέσιμο κουκουλοφόρων σε γνωστό έμπορο VIP αυτοκινήτων

Newsteam 0 Comments

Η ζημιά είναι τεράστια. Ανέρχεται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τι συνέβη; Πρίν απο λίγη ώρα σύμφωνα με πληροφορίες τρείς μηχανόβιοι με κράνη και κουκούλες εισέβαλαν στο μαγαζί ενώ ήταν ανοιχτό και με λοστούς έσπασαν τουλάχιστον τέσσερα πανάκριβα αυτοκίνητα της έκθεσης. 

 

 

 

 

 

Το “πέσιμο” έγινε στη Βάρης Κορωπίου… με τον επιχειρηματία σε σοκ να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Αυτή την ώρα κλιμάκιο της ασφάλειας βρίσκεται στον χώρο για τις πρώτες καταθέσεις, ενώ εξετάζουν και το υλικό απο τις κάμερες ασφαλείας.

 

 

Δείτε τις εικόνες

 

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Έκθεση σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν εορτάζει τα MTV Video Music Awards (εικόνες)

Newsteam 0 Comments

|

4 Σεπτεμβρίου 2020

13:22

Έργα με θέματα όπως μουσική, διάστημα, ενότητα, μέλλον καθώς και προσωπικές εμπειρίες των καλλιτεχνών κοσμούν το μετρό του Μπρούκλιν

Για να εορτάσουν την πρόσφατη απονομή των βραβείων Video Music Awards – μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου και όλες οι εμφανίσεις των διασημοτήτων είχαν βιντεοσκοπηθεί εκ των προτέρων – δύο υπάλληλοι της MTV αποφάσισαν να στήσουν ένα μικρής διάρκειας show στον υπόγειο της Νέας Υόρκης: ένα underground (και στην κυριολεξία) show που τιμά τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ και BIPOC (Μαύροι, Ιθαγενείς και Έγχρωμοι).

Οι Antonia Baker και Rich Tu, εμπνεόμενοι από τις διαδηλώσεις υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter, ήρθαν σε επαφή με οκτώ ντόπιους καλλιτέχνες και τους ζήτησαν να φιλοτεχνήσουν έργα για θέματα όπως μουσική, διάστημα, ενότητα, μέλλον καθώς και για τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν περιλαμβάνονται οι Eva Zar, Amika Cooper, Bronson Farr, Eugenia Mello, Kervin Brisseaux, MorcosKey και Zipeng Zhu. Η εγκατάσταση θα παραμείνει έως τις 6 Σεπτεμβρίου στον σταθμό του μετρό Atlantic Avenue Barclays Center Station, στο Μπρούκλιν.

Διάβασε το »

Ενός κορωνοϊού μύρια έπονται!..

Newsteam 0 Comments

Ούτε του Δ. Τσιόδρα ήταν η ώρα ούτε του Ν. Χαρδαλιά. Είναι του πρωθυπουργού. Αυτός είναι που θα λάβει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών, αυτός και θα δώσει το σύνθημα της οικονομικής ανάκαμψης μετά τη σκληρή δοκιμασία του lock down.

Η επιστροφή του καθηγητή δεν έχει νόημα, όπως δεν έχει νόημα η απειλή του ομότιτλού του Ν. Σύψα για επιστροφή στην εποχή των SMS και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Νόημα έχει μόνο η ενημέρωση του πρωθυπουργικού επιτελείου από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ούτως ώστε να:

1. Δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

2. Επιβάλλει στους υπουργούς του την πλήρη και αυστηρότατη εφαρμογή τους.

3. Να έχει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων.

Η αύξηση των κρουσμάτων ξεσκεπάζει την πικρή πραγματικότητα, ότι ο ιός δεν πεθαίνει στην καραντίνα, παρά κουρνιάζει και στην πρώτη ευκαιρία, όταν βρίσκει τον κατάλληλο ανθρώπινο οργανισμό για επώαση, εξαπλώνεται. Ο ιός θα στριμωχτεί, μόλις οι επιστήμονες βρουν πρώτα το φάρμακο για την αντιμετώπισή του και ακολούθως (και μετά από πολλές-πολλές εργαστηριακές μελέτες) το εμβόλιο, του οποίου η χρήση θα πρέπει να παραμείνει προαιρετική. Ταυτοχρόνως απολύτως απαραίτητη είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις παρενέργειες των όποιων σκευασμάτων γύρω από την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, ώστε να μπορούν μόνοι τους να αποφασίζουν για τη χρήση τους, κυρίως του εμβολίου. Γιατί; Διότι σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες σε πολλούς ανθρώπινους οργανισμούς, οι οποίες άφησαν μόνιμες και ανήκεστες βλάβες.

Πολύτιμα συμπεράσματα έπρεπε να έχει συσσωρεύσει η εμπειρία των προηγούμενων έξι μηνών πανδημίας και να έχει προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων. Ο εγκλεισμός στο σπίτι εκατομμυρίων ανθρώπων ενδεχομένως ήταν απαραίτητος, λόγω αιφνιδιασμού, τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού. Τράβηξε όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα το μέτρο και, το χειρότερο, δεν μελετήθηκε ο τρόπος επιστροφής της κοινωνίας στις παραγωγικές δραστηριότητές της.

Το ίδιο συμβαίνει κι αλλού, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα πράγματα είναι χειρότερα, διατείνονται κυβερνητικά στελέχη. Μισή αλήθεια, διότι παντού αναζητούν τρόπους λειτουργίας της κοινωνίας κι όχι αδράνειας. Και εν πάση περιπτώσει, το κύριο ερώτημα είναι ένα: όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έδειξε το σύστημα υγείας πώς πρέπει να λειτουργεί, από το σημείο της πρόληψης μέχρι του σημείου της περίθαλψης;

Όχι πάντα, όπως διαπιστώνεται, και κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ιδίως στο κεφάλαιο συμπεριφορά όχι μόνο των πολιτών αλλά κυρίως του κράτους, της πολιτείας γενικότερα. Επί παραδείγματι:

• Αντί η κυβέρνηση να αποφασίσει ν’ ανοίξει τους δρόμους στην κυκλοφορία των οχημάτων και ιδίως των ΙΧ, ώστε να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, άφησε τον δήμαρχο Αθηναίων να ξεδιπλώσει την έμπνευσή του για τη δημιουργία του μεγάλου περίπατου προκαλώντας στην πρωτεύουσα την απόλυτη ασφυξία.

• Αντί να προγραμματίσει την άρση του μέτρου του δακτυλίου κυρίως κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, για να αποσυμφορήσει τα αστικά μέσα συγκοινωνίας, περιορίζεται στη χρήση μάσκας.

• Αντί να παροτρύνει το κοινό να αξιοποιεί για τις αγορές του τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπου δύσκολα δημιουργείται συνωστισμός, τους επιβάλλει κλείσιμο και το σπρώχνει στα σούπερ μάρκετ της πολυκοσμίας ακόμη και για την αγορά ειδών ένδυσης.

Δεν έχω που να βάλω το χρήμα, ομολογούσε διευθυντής μεγάλου σούπερ μάρκετ της Αθήνας σε φίλο του της επαρχίας, ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος που έμεινε αναγκαστικά κλειστός επί δίμηνο. Αυτό τον εφιάλτη βλέπουν μπροστά τους όλο και πιο απειλητικά χιλιάδες επαγγελματίες όλων των κλάδων, καθώς πληροφορήθηκαν την επιστροφή της μεγάλης σύναξης των λοιμωξιολόγων.

Πάσχει η απόφαση του πρωθυπουργού, διότι κανέναν δεν έπρεπε να αιφνιδιάσει η επιμονή του ιού να γυροφέρνει σε εργοστάσια, μέσα μεταφοράς, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως κάθε ενδιαφερόμενο, ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα ήταν εποχιακός και θα ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα για αρκετό καιρό. Όφειλαν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του να σχεδιάσουν τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας κατάλληλα, και μάλιστα με αέρα επιτυχίας και όχι μνημονίων, όπως υπονοεί στο πόρισμά της η υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη επιτροπή οικονομολόγων. Οφείλουν, όσο απομένει έστω και ελάχιστος χρόνος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη: Προτείνει δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω…απολύσεων!

Newsteam 0 Comments

Την απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις προτείνει απροσχημάτιστα ως ένα από τα μέσα αναπτυξιακής πολιτικής η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη.

Ειδικότερα, με στόχο την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων και πως οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, δηλαδή οι ρυθμίσεις για τα όρια των ομαδικών απολύσεων, αφού στις μικρές επιχειρήσεις οι απολύσεις είναι στην πράξη απελευθερωμένες, αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις.

Επίσης, προτείνουν άρση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις για τη δήλωση των υπερωριών αλλά και μείωση του κόστους των υπερωριών.

Κατά γράμμα το απόσπασμα της έκθεσης για τα μέτρα πολιτικής στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται ως εξής:

Εξορθολογισμός των υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις. Οι ισχύοντες κανονισμοί για την αποτροπή εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες έχουν οδηγήσει σε μια σειρά γραφειοκρατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των εργοδοτών έναντι του κράτους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι όμως ορισμένες φορές αδύνατον να εκπληρωθούν (π.χ. ενημέρωση εκ των προτέρων για υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών). Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε σε επέκταση παράνομων πρακτικών.

■ Εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών. Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

■ Μείωση της φορολογικής σφήνας. Αναμένεται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει την αδήλωτη απασχόληση και συνεπώς να αντισταθμίσει μέρος, τουλάχιστον, των χαμένων κρατικών εσόδων.

■ Προσαρμογή εργατικού δυναμικού. Περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Καμπάνα Εθνικής: Μια στις τρεις μικρομεσαίες μπορεί να αντέξει στην κρίση

Newsteam 0 Comments

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν μέσα στην εφιαλτική οικονομική κρίση που καλπάζει, κρούει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση έρευνας συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει σίγουρα ενισχυμένες άμυνες απέναντι στην υπό εξέλιξη οικονομική κρίση.

Έτσι, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απολαμβάνουν βελτιωμένες επιδόσεις πωλήσεων, ρευστότητας και κερδοφορίας θα είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου. Ωστόσο, ένα ισοδύναμο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και κινδυνεύει, αν δεν είναι σίγουρο, ότι θα βάλει λουκέτο, αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, της αγοράς και των ίδιων των προβληματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έρευνα σημειώνει ότι στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, ήδη, καρκινοβατούν.

Οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, ένδυσης και λοιπής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο λουκέτου, αφού διαθέτουν λιγότερο ισχυρές γραμμές άμυνας και θα χρειαστούν πολύ ισχυρότερη στήριξη για να μείνουν όρθιες.

Στην έρευνα της Εθνικής Τράπεζας ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 στα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων της εκκίνησης της ύφεσης το 2009 και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων το 2015.

Όσον αφορά τον δείκτη μελλοντικής ζήτησης παρουσίασε απότομη υποχώρηση της τάξης των 8 μονάδων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, ενώ πολύ μεγάλη και η εξασθένιση των αναπτυξιακών στόχων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γίνεται σαφές ότι, ιδιαίτερα, από το φθινόπωρο και πολύ περισσότερο μέσα στον χειμώνα αναμένεται ένα τσουνάμι από λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με συνέπεια να ξεσπάσει ένα απέραντο κύμα πρόσθετων ανέργων που μπορεί να αγγίξει τα όρια των 500.000.

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μέσα στο ευρώ, χωρίς δυνατότητες αθρόας δωρεάν χρηματοδότησης της οικονομίας της και χωρίς ισχυρή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες με ικανοποιητικούς όρους και εφαρμόζοντας ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές τύπου Πισσαρίδη, οι οποίες υποβαθμίζουν, μέχρι εκμηδενίσεως, την ανάγκη άμεσων και γενναίων κρατικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας, εξωθείται σε απόλυτη κατάρρευση και οικονομική χρεοκοπία από τον χειμώνα του 2020 και μέσα στο 2021. Η χρεοκοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν τη ίδια παραδομένη πολιτική, μόνο με μια μεγάλη προοδευτική ανατρεπτική οικονομική πολιτική, που θα αμφισβητήσει παρωχημένες οικονομικές σταθερές της χώρας, μπορεί ν’ ανοίξει παράθυρο για το μέλλον του τόπου.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

OHE: Παράνομη και αυθαίρετη η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί

Newsteam 0 Comments

Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Ιράκ, υποστηρίζει ο ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί αντιπροσώπευε έναν άμεσο κίνδυνο, εκτιμά μια εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε έκθεση που εστάλη σήμερα από τον ΟΗΕ στα μέσα ενημέρωσης, η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΟΗΕ, η έκθεση για τον Σολεϊμανί

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη, την έκθεσή της σ’ αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018. Η έκθεση αφορά γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στοχοποιημένους φόνους, όμως σχεδόν η μισή αφορά τον Σολεϊμανί.

Η δολοφονία Κασέμ Σουλεϊμανί όξυνε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

Αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, ο ισχυρός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος διοικούσε τον κλάδο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα μπροστά από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, επικεφαλής φιλοϊρανών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Υπό το φως των αποδείξεων που έχουν παράσχει μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στοχοποίηση του στρατηγού Σολεϊμανί και ο θάνατος αυτών που τον συνόδευαν αποτελούν αυθαίρετη δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζει η Καλαμάρ στην έκθεσή της.

Απειλή για Αμερικανούς διπλωμάτες ο Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί, είχε διαβεβαιώσει εκ των υστέρων πως αυτός ο τελευταίος, τον οποίο χαρακτήρισε υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτη στον κόσμο, προετοίμαζε επικείμενες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.

Στην έκθεσή της, η Καλαμάρ απορρίπτει το επιχείρημα του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν κατέδειξαν ότι ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί αντιπροσώπευε μια επικείμενη απειλή, ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν για να τον πλήξουν και ότι δεν ήταν σε θέση να ζητήσουν την άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση για να τον σκοτώσουν. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ειδικό, η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να καταδείξει πως ο φόνος του ήταν απαραίτητος.

Καμιά απόδειξη για τις αιτιάσεις Ντόναλντ Τραμπ

Καμιά απόδειξη δεν παρασχέθηκε ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί σχεδίαζε ειδικά μια επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στο Ιράκ, εξαιτίας της οποίας ήταν απαραίτητη και δικαιολογημένη η ανάληψη άμεσης δράσης, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, συνεχίζει το κείμενο, δεν παρασχέθηκε καμιά απόδειξη που να δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν τον χρόνο να ζητήσουν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να αντιμετωπίσουν θεωρούμενες επικείμενες απειλές.

Η Καλαμάρ θεωρεί εξάλλου πως, ακόμη και σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο ιρακινό έδαφος, τίποτε δεν αποδεικνύει πως το Ιράκ δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να υπερασπισθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτειά του.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αναζητώντας το χαμένο χρήμα

Newsteam 0 Comments
Θυμάστε τον μακαρίτη Κώστα Τσάκωνα στο Μάθε παιδί μου γράμματα του Μαραγκού;Αναρωτιόταν: Έξι χρόνια στο Δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο, έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο κι έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο ίσον 24 κι άλλα έξι στο εξωτερικό 30. Είμαι 36, πού πήγαν τα άλλα έξι χρόνια;. Κι ανάλογη ήταν η απορία του αυταρχικού πατέρα Διαμαντόπουλου που αντικρίζοντας τη γυαλιστερή φαλάκρα του γιου αναρωτήθηκε πού πήγαν οι μπούκλες του;.

Λοιπόν, αυτό ακριβώς μου θύμισε ο απολογισμός που έκανε ο ΣΕΒ για τα 40 χρόνια ελληνικής διαδρομής στην ενωμένη Ευρώπη και στον περίπλοκο κόσμο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (θυμάστε τα ΜΟΠ;), των πακέτων Ντελόρ, των πακέτων Σαντέρ κ.λπ., των ΕΣΠΑ. Ο απολογισμός του ΣΕΒ κινείται στα όρια της θρηνωδίας. Θρηνωδίας για τον χαμένο χρόνο, τον χαμένο κόπο και το χαμένο χρήμα. Σπαταλάμε ευρωπαϊκούς πόρους για δεκαετίες με τον ίδιο τρόπο περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, λέει το special report του ΣΕΒ. Δηλαδή, πεταμένα λεφτά. Σωρευτικά διατέθηκαν περίπου 160 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία σε 4 δεκαετίες, υποτίθεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης, κι έχει συμβεί το αντίθετο. Η παραγωγικότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από συγκρίσιμες χώρες όπως η Πορτογαλία και το χάσμα από τις άλλες χώρες διευρύνεται. Ο μεθερμηνευόμενον, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το νέο ΕΣΠΑ, πώς θα μοιραστούν τα λεφτά της επόμενης επταετίας.

Ας πούμε ότι προσυπογράφω
. Ναι, ναι, προσυπογράφω μια διαπίστωση του ΣΕΒ που θα είχε μεγαλύτερη αξία αν αποτελούσε ειλικρινή αυτοκριτική -που δεν είναι-, μια και ο ΣΕΒ και οι στυλοβάτες του αυτές τις τέσσερις δεκαετίες της σπατάλης -στα όρια της διασπάθισης δημόσιου χρήματος– των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ήταν υποβολείς, συνδιαχειριστές, συγκυβερνήτες, συνδιαμορφωτές του ολέθριου παραγωγικού μοντέλου το οποίο τώρα πενθούν. Στο πάρτι της πελατειακής και χωρίς παραγωγική στρατηγική χρηματοδότησης ο ΣΕΒ και το επιχειρηματικό λόμπι που εκπροσωπεί ήταν ο ντι τζέι. Οι σχέσεις συνενοχής του με το πολιτικό σύστημα, με την παλαιοκομματική πελατεία, την κρατική και ευρωκρατική γραφειοκρατία αποτυπώνονται στα μνημεία βιομηχανικής παρακμής, στα εγκαταλειμμένα κουφάρια που είναι διάσπαρτα κατά μήκος των εθνικών οδών, στα παραγωγικά νεκροταφεία που αποκαλούνται βιομηχανικές ζώνες.

Στη συλλογική αρπαχτή πολλά μικρά μοσχαράκια βύζαξαν την αγελάδα, αλλά τη μεγάλη καρδάρα με το γάλα την έχυσαν οι εθνικοί βιομήχανοι, οι εθνικοί προμηθευτές, οι εθνικοί εργολάβοι και οι εθνικοί επενδυτές. Δηλαδή, όσους κυρίως εκπροσωπεί ο ΣΕΒ.

Στην απομύζηση, 
φυσικά, πρωταγωνίστησε κι ένα νέο στρώμα γραφειοκρατίας και παρασιτικής διαμεσολάβησης στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που διαμορφώθηκε αυτές τις δεκαετίες: οι προγραμματάκηδες. Το κόστος αυτής της διαμεσολάβησης συχνά συναγωνίζεται ή και υπερβαίνει την ποσόστωση προμήθειας (ελληνιστί: μίζας) που αναλογεί σε κάθε καθωσπρέπει σύστημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ακόμη και οι εγγυήσεις διαφάνειας, δημοσιότητας και επιτήρησης που επέβαλε η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα θαρρείς ότι δεν είχαν άλλο στόχο από το να σιτίσουν τους διαμεσολαβητές, στους οποίους συνυπάρχουν από ΚΕΚ και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι τράπεζες, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Οι εγγυήσεις και οι πολυσχιδείς διαδικασίες βουλώνουν στόματα και θαμπώνουν μάτια των ιθαγενών της ευρωπεριφέρειας, που πρέπει να θυμούνται ότι κάθε χιλιόμετρο οδοστρώματος που διασχίζουν με το αυτοκίνητό τους, κάθε μέτρο πεζοδρομίου που περπατούν, κάθε ράμπα αναπήρου που μπλοκάρουν με τα αυτοκίνητά τους, κάθε κυβικό τσιμέντου που έπεσε σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια έγιναν με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αποτέλεσμα; Σε κάθε δέκα ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος, τρία με τέσσερα χάνονται πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Και προστασία σε μαφιόζους να πληρώναμε, πιο φτηνά θα ερχόταν.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι χωρίς πορτιέρηδες και φέις κοντρόλ ΕΣΠΑ δεν βλέπεις, ιδού, ακόμη και αυτό το διαπρύσιο, μαστιγωτικό special report του ΣΕΒ για τις χαμένες τέσσερις δεκαετίες, τα πεταμένα 160 δισ. και την ώρα για αλλαγή πορείας με το επόμενο ΕΣΠΑ συνοδεύεται από την υποχρεωτική σημείωση: Το παρόν συντάχθηκε από τον Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων &και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ. Αξιοποιήθηκαν στοιχεία που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Μηχανισμός παρακολούθησης των αλλαγών και υποστήριξης των δράσεων ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας της βιομηχανίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ακολουθούν τα λογότυπα της Ε.Ε., του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΣΠΑ. Ητοι, ακόμη κι αυτή η 13 σελίδων προχειρογραφία, συρραφή κοινότοπων διαπιστώσεων του ΣΕΒ, έγινε με χρήματα του ΕΣΠΑ. Τόσο απλά.

Οι διαπιστώσεις, ακόμη και οι διατυπωμένες με συγχρηματοδότηση, θα είχαν κάποια αξία αν κατέληγαν κάπου. Κι αν φώτιζαν και την άλλη όψη του τραγικού απολογισμού του χαμένου χρήματος. Διότι η νεοελληνική δοξασία ότι η δαιμόνια πελατειακή μηχανή που στήθηκε εδώ ξεγέλασε και τ’ άρπαξε από τους κουτόφραγκους είναι η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Μια χαρά ήξεραν οι κουτόφραγκοι πού τα δίναν. Η υποτιθέμενη γενναιοδωρία τους ήταν το τίμημα που τους εξασφάλιζε τη μετατροπή της ευρωπεριφέρειας σε σουπερμάρκετ για τα προϊόντα τους. Δεν έτυχε. Πέτυχε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πως η Τρόικα μαγείρευε τα στοιχεία για να στηρίξει τα Μνημόνια

Newsteam 0 Comments

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη και ο τρόπος αντιμετώπισης του (η υιοθέτηση της ανοσίας της αγέλης) από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές-ενεργειακές προκλήσεις της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε και αναδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο την δυτική αλαζονεία.

Αλαζονεία, που είχε αρχικά αναδειχτεί με την επιβολή των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2010, στις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ από τους εκπροσώπους των δανειστών (την Τρόικα των διεθνών οργανισμών, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ). Και αυτό το χαρακτηριστικό παρατηρείται ιδιαίτερα στη συμπεριφορά των χωρών του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες και λαούς τους οποίους υποτιμούν, απομειώνοντας σε κάθε ευκαιρία τα οικονομικά συμφέροντα των λαών και τα θεμελιώδη δικαιώματα (γεωπολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά).

Από την άποψη αυτή, η πρόσφατη ανάθεση από τον ΕSM σε ανεξάρτητο ερευνητή για τη δημοσίευση (11/6/2020) και τα συμπεράσματα της σχετικής Έκθεσης για την αξιολόγηση της χρηματοδοτικής βοήθειας των διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα της δυτικής αλαζονείας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη της συγκεκριμένης Έκθεσης αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, τα βασικά της ευρήματα για τα δανειακά προγράμματα στην Ελλάδα (πρώτο, δεύτερο, τρίτο Μνημόνιο).

Οι ανεπιθύμητες συνέπειες

Τα ευρήματα αυτά συνοψίζουν πως τα συγκεκριμένα δανειακά προγράμματα, συνολικού ύψους 339 δισ. ευρώ (110 δισ. ευρώ στο πρώτο, 143 δισ. στο δεύτερο και 86 δισ. στο τρίτο Μνημόνιο), είχαν ένα μοναδικό στόχο: την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την διάσωση και χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Βέβαια, οι ανεπιθύμητες –όπως τις χαρακτηρίζει– συνέπειες αυτών των προγραμμάτων δεν μπόρεσαν να εκτιμηθούν, όταν προτείνονταν οι μνημονιακές πολιτικές.

Θυμόμαστε τη ραγδαία μείωση επενδύσεων, μισθών, συντάξεων, της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του εργατικού δυναμικού με τη μετανάστευση υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού (brain drain) και την αύξηση της παραοικονομίας (σε βάρος της πραγματικής οικονομίας). Αυτές τις πολιτικές όμως, οι διεθνείς οργανισμοί δεν τις είχαν προβλέψει, ή αγνόησαν να προβλέψουν τα προγράμματα δανειακής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η έκθεση παραλείπει να αναφέρει αναλυτικά και ποσοτικά τις επιπτώσεις των Μνημονίων. Αυτές ήταν η μείωση του ΑΕΠ κατά 27%, η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 6,3%, η μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 25,7%, η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 18% και η μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 6%.

Άλλες επιπτώσεις ήταν η μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 23,3% και η αύξηση της στατιστικής ανεργίας στο 27,5% (1,330 εκατομμύρια άνεργοι το 2013 από 495.000 άνεργοι το έτος 2009), η μείωση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων κατά 40%, η μείωση των συντάξεων κατά 45% (απώλεια 63 δισ. ευρώ σωρευτικά) και η μετανάστευση 425.000 ατόμων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού παραγωγικής ηλικίας (κάτω των 45 ετών).

Αμφιλεγόμενη χρήστη στατιστικών στοιχείων

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία να εξεταστεί είναι η χρήση των στατιστικών στοιχείων και της μεθοδολογίας των μελετών που εκπονούσαν οι διεθνείς οργανισμοί, με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών. Οι τελευταίες εστίαζαν, μεταξύ των άλλων, στην δαιμονοποίηση (ως κορυφαία σπατάλη των εσόδων μίας χώρας) του κοινωνικού κράτους και στον σημαντικό περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της στρατηγικής ήταν οι ασκούμενες πολιτικές μείωσης των δαπανών στην υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκροτηθεί στην Ελλάδα ένα απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Ένα σύστημα υγείας που (χωρίς την εξαντλητική και αφοσιωμένη απασχόληση του ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικο-τεχνικού του προσωπικού), θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Επιπλέον, οι ασκούμενες απορρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με την θεσμική μετατροπή της κατά βάση, κρατικής ευθύνης, σε ατομική ευθύνη των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέθηκε με το προσδόκιμο ζωής.

Το αποτέλεσμα είναι το όριο ηλικίας να αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια, από το 2021 και μετά, ενώ η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε ατομικούς λογαριασμούς, ουσιαστικά εξαρτά το ποσό της επικουρικής σύνταξης από το προσδόκιμο ζωής και την πορεία της αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης, θεσμοθετήθηκε ο αυτόματος κόφτης του επιπέδου των συντάξεων (κύριων και επικουρικών). Έτσι το ανώτερο όριο της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης της συνταξιοδοτικής δαπάνης

Όλες οι παραπάνω μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την Τρόικα των διεθνών οργανισμών βασίζονταν σε μελέτες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που υιοθετούσαν τις πιο απαισιόδοξες υποθέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς οργανισμοί, προκειμένου να διεξάγουν τις μελέτες τους, ελάμβαναν υπόψη τους τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της ύφεσης, αγνοώντας το σύνολο των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του δείκτη της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό (16,2%) του ΑΕΠ μέχρι το 2060, θεωρούσαν ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι 0,7% μέχρι το 2060. Αυτή η υπόθεση εργασίας χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη για τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο υπολογίστηκαν οι συντελεστές αναπλήρωσης. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές μείωναν τις συντάξεις των μελλοντικών γενεών, κατά 35% σε σχέση με το σημερινό μέσο επίπεδο.

Την ίδια περίοδο ο μέσος όρος του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ, θεωρούνταν ίσος με 1,5% (Eurostat). Και για τον πρόσφατο Ν. 4670/2020, η συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας βελτιώθηκε ελάχιστα (0,9%). Το αποτέλεσμα ήταν να υπολογιστούν οι αυξήσεις των συντελεστών αναπλήρωσης για πάνω από 30 έτη ασφάλισης και να περιοριστεί η μείωση των συντάξεων των μελλοντικών γενεών στο 25%, σε σχέση με το σημερινό μέσο επίπεδο.

Κατά συνέπεια, προκύπτει το εξής μεθοδολογικό ερώτημα: Σε ποια στατιστικά στοιχεία βασίσθηκαν οι εκπονούμενες μελέτες των διεθνών οργανισμών για να υιοθετήσουν την προαναφερόμενη βασική υπόθεση εργασίας; Κι’ αυτό γιατί η χρησιμοποίηση από την Τρόικα των διεθνών οργανισμών της εκτίμησης (1,5%) της Eurostat, θα είχαν (σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας) ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των συνολικών απωλειών (63 δισ. ευρώ) των συνταξιούχων στο ήμισυ. Επιπλέον, οι συντελεστές αναπλήρωσης για τις συντάξεις των μελλοντικών γενεών θα ήταν στο επίπεδο του 62% στα 40 έτη εργασίας και όχι στο επίπεδο του 50% που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο Ν. 4670/2020.

Μαγειρέματα με τον δείκτη γονιμότητας

Ένα ακόμη παράδειγμα για τις υποθέσεις εργασίας που χρησιμοποιούσαν οι διεθνείς οργανισμοί στις μελέτες τους, ήταν ο δείκτης γονιμότητας (ο αριθμός των παιδιών ανά γυναίκα σε ηλικία γονιμότητας). Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία από το 1970 μέχρι το 2016 η μέση τιμή του δείκτη είναι 1,63 παιδιά ανά γυναίκα (Eurostat).

Ο δείκτης αυτός είχε φτάσει στην χαμηλότερη τιμή του το έτος 1999 (1,23 παιδιά ανά γυναίκα) και μετά στην 10-ετία που ακολούθησε αυξήθηκε κατά 21%, φτάνοντας στα 1,52 παιδιά ανά γυναίκα το έτος 2008. Αυτήν την αύξηση ανέκοψε η οικονομική κρίση και ύφεση, που μείωσε την τιμή του δείκτη στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, μέχρι το 2014.

Αντίθετα, οι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα έτη της κρίσης και αγνοώντας την αυξητική δεκαετία, θεωρούσαν ως υπόθεση εργασίας στις μελέτες τους ότι ο δείκτης γονιμότητας θα φτάσει στον ιστορικό μέσο όρο (τα 1,63 παιδιά), μετά από 60 έτη και σε όλη αυτή την περίοδο (2020-2080) η τιμή του δείκτη θα κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 1,43 παιδιά ανά γυναίκα (δηλαδή κατά 14% μειωμένος σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο).

Λανθασμένες υποθέσεις εργασίας για τα Μνημόνια

Στις μεθοδολογικές αυτές συνθήκες οι διεθνείς οργανισμοί, χρησιμοποίησαν στις σχετικές μελέτες τους υποθέσεις εργασίας για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Υποθέσεις εργασίας, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, όσο και κατά τις προσεχείς δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Αυτές οι υποθέσεις εργασίας μέχρι σήμερα (όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος), δεν έχουν επαληθευτεί στις προβλέψεις τους (ύφεση, πολλαπλασιαστές, κατά κεφαλή ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα, ανεργία, κτλ). Οι διεθνείς οργανισμοί προβαίνουν σε διαδοχικές και σε εκ των υστέρων αξιολογήσεις αναγνώρισης των μεθοδολογικών και των ποσοτικών λαθών τους.

Χωρίς όμως ταυτόχρονα να πραγματοποιούν τις αναγκαίες και απαιτούμενες διορθώσεις για το μέλλον, στις ενδιάμεσες και στις τελικές αξιολογήσεις των ασκούμενων πολιτικών. Όμως, μία τέτοια συμπεριφορά τροφοδοτεί (μεταξύ των άλλων), όχι μόνο την αναπαραγωγή της δυτικής αλαζονείας στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο, αλλά επιπλέον την καθιστά χαρακτηριστικό γνώρισμα του ευρωπαϊκού σχηματισμού, με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται για την δυναμική και τη συνεκτική προοπτική του.

*Σάββας Γ. Ρομπόλης, Ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Βασίλειος Γ. Μπέτσης, Υποψ. Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου  

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πανελλήνιες εξετάσεις, ζωντανά: Αυτό είναι το θέμα της Έκθεσης

Newsteam 0 Comments

Ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες 2020 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με το μάθημα της  Έκθεσης. Συγκεκριμένα, σε κείμενα για το βιβλίο και τη γραφή εξετάστηκαν σήμερα οι υποψηφίοι των γενικών λυκείων που έκαναν πρεμιέρα με το μάθημα της Γλώσσας.  Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το ΒΗΜΑ με θέμα την ανάγνωση.

 

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

 

 

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορoνοϊός: Οι έξι περιοχές της χώρα μαςς με υψηλό ιικό φορτίο

Newsteam 0 Comments

Η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορoνοϊού απεικονίζεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ με τρεις περιοχές της χώρας να εμμένουν στα μηδενικά κρούσματα.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων: ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Αυτό σημαίνει πως, χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα. Παράλληλα, έξι περιοχές συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Όρος. Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Άγιο Όρος και Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

Η παρουσία της Λάρισας οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ της Αργολίδας αφορά στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη στο κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου και στα σκάφη του Λιμενικού

Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές:
  • Έβρος,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Πρέβεζα,
  • Εύβοια,
  • Αττική (πλην του δυτικού τομέα),
  • Αχαΐα,
  • Ηλεία και
  • Ζάκυνθος

Σε αυτές η επίπτωση του κορoνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού. Πιο χαμηλά και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.

Οι τρεις νομοί χωρίς κρούσμα κορoνοϊού είναι των Γρεβενών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Πηγή: lifo.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Για τρεις ακόμη ημέρες η 1η Έκθεση Ηλεκτροκίνησης στην πλατεία Αγίου Δημήτριου

Newsteam 0 Comments
  • Χρήστος Τσιρογιάννης: Δίκτυο υποδομών φόρτισης και στάθμευσης στην Άρτα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 1η Έκθεση Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τοπικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, να ενημερωθούν για τις σύγχρονες καινοτομίες που αφορούν την ηλεκτροκίνητη οδήγηση και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

Σε δήλωση του Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφέρει ότι:

Μέσω της ΚΕΔΕ συνυπογράψαμε την Πράσινη Συμφωνία για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας ο Δήμος μας να είναι παρών στις προκλήσεις της εποχής, προχωράμε με στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας. Ο στόχος της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, ποδηλάτων και σκούτερ είναι εφικτός και στην Άρτα. Παράλληλα, εξετάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε  για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς και δικτύου υποδομών φόρτισης και στάθμευσης για τα οχήματα και τα δίτροχα.

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζουν τα μέτρα για τον Μεγάλο Περίπατο -Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον 3 μήνες

Ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου και στην Άρτα

Παράλληλα, ο Δήμος Αρταίων αξιοποιώντας πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και ευρωπαϊκούς, αναμένεται να προχωρήσει και στην αλλαγή των πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων οχημάτων του Δήμου. Επιθυμητός στόχος του Δήμου Αρταίων είναι αντικατάσταση μέρους των δημοτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορoνοϊό

Newsteam 0 Comments

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση (02 Ιουνίου), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2952 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες. Οι νέοι
θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση: covid-gr-report-20200604

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Λεφτά όντως υπάρχουν! Έκθεση Κομισιόν: 63δις σε offshore οι Έλληνες επιχειρηματίες

Newsteam 0 Comments

Μία σημαντική και αποκαλυπτική έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν και στην Ελλάδα, πέρασε στα ψιλά.

Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Βήμα της Κυριακής, παρουσιάζει το 1,5 τρισ. ευρώ που φυλάσσουν σε  offshore οι πολίτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και προηγούνται των Ιταλών και Ισπανών. Πρώτοι στη λίστα είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες περί τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, με δεύτερους τους Γάλλους με 277 δισεκατομμύρια ευρώ και τρίτους τους Βρετανούς με 218.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πράσινο φως για εργασίες συντήρησης του Μουσείου της Νικόπολης

Newsteam 0 Comments

Πράσινο φως για εργασίες συντήρησης και εξοπλισμού του Μουσείου της Νικόπολης.

Την έγκριση του έργου Επείγοντα έργα, επανεκθέσεις και εξοπλισμό μουσείων προϋπολογισμού 20 χιλιάδων ευρώ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως σημειώνει η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας ,οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν εργασίες συντήρησης του κτιρίου του Μουσείου της Νικόπολης αλλά και τον εξοπλισμό του. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν εργασίες υγρομόνωσης της οροφής, ελαιοχρωματισμού της εσωτερικής και εξωτερικής τοιχοποίας, εκτυπώσεις εποπτικού υλικού γραφή Braille για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης, επανεκτυπώσεις των πινακίδων κατεύθυνσης στον αύλειο χώρο του Μουσείου, σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδας για την προβολή της μόνιμης έκθεσης, εξοπλισμός της αίθουσας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων καθώς και αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού των προθηκών και γενικότερα των αιθουσών της μόνιμης έκθεσης.

ΠΗΓΗ: http://www.epirus-tv-news.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έκθεση Frontex: Νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο, μόλις αρθούν τα μέτρα στην Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Ο οργανισμός προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) σε εσωτερική της έκθεση εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν στην Ευρώπη όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η έκθεση με ημερομηνία 5 Μαΐου έγινε γνωστή μέσω γερμανικών μέσων ενημέρωσης και αναφέρει πως μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, φιλοξενεί την εν λόγω έκθεση.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στην έκθεση της Frontex σημειώνεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας και προστίθεται ότι η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Πηγή: κυβέρνηση.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Φονικό στα Ανώγεια-Τι δείχνει η έκθεση αυτοψίας της Αστυνομίας. Οι τρείς βολίδες και…

Newsteam 0 Comments

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από τα εργαστήρια των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας θα ρίξουν φως και θα συνθέσουν το παζλ για το τι έγινε ακριβώς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Ανώγεια.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, στον τόπο του διπλού φονικού, οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν και συνέλλεξαν 7 κάλυκες 9Χ17mm και έναν κάλυκα 9X19mm. Επίσης, στο ίδιο σημείο βρέθηκαν 4 βολίδες πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9mm, όπως ακριβώς περιγράφονται στην έκθεση αυτοψίας. Στις αστυνομικές αρχές παραδόθηκαν επίσης 3 βολίδες πυροβόλου όπλου από τον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροτομή στον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη. Οι συγκεκριμένες βολίδες, σύμφωνα με οπλουργό από την ΑΔ Χανίων, προέρχονται από φυσίγγιο 9Χ17mm που δέχεται το όπλο που παρέδωσε ο 29χρονος στην Ασφάλεια Ρεθύμνου.

 

 

 

 

Μία ακόμα βολίδα παραδόθηκε από γιατρό του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που ήταν καρφωμένη στο πόδι του 23χρονου τραυματία. Και αυτή η βολίδα ταιριάζει με φυσίγγιο που δέχεται το όπλο του 29χρονου. Άρα, οι 4 βολίδες που βρέθηκαν στον τόπο του διπλού φονικού, θα πρέπει να ταιριάζουν με τους κάλυκες που έχουν βρεθεί. Δηλαδή, οι τρεις από αυτές, να ταυτιστούν με τρεις κάλυκες 9Χ17mm και μία με κάλυκα 9X19mm.

Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές έχουν ορίσει-σύμφωνα με το creta24-πραγματογνώμονες οπλουργούς, ώστε να αναλύσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα από τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης και οι δύο πλευρές έχουν ζητήσει στις 4 βολίδες που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής, να γίνει εξέταση για DNA και αν βρεθεί, να ταυτοποιηθεί από ποιον προέρχεται.

Με τις αναλύσεις που θα γίνουν, τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά θα δώσουν τις απαντήσεις που όλοι πλέον περιμένουν και θα επιβεβαιώσουν έναν, από τους δύο ισχυρισμούς. Ή τον ισχυρισμό του Μανώλη Καλομοίρη που λέει πως είδε τον πατέρα του νεκρό και στη συνέχεια σκότωσε τον 30χρονο γείτονα του Γιώργο Ξυλούρη. Ή τον ισχυρισμό της οικογένειας Ξυλούρη, που υποστηρίζει πως ναι μεν ο γιος τους πήγε με όπλο έξω από το σπίτι των γειτόνων του, όμως δεν πυροβόλησε ποτέ.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Πανελλήνιες 2019: Αυτό είναι το θέμα Έκθεσης 2019 στα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2019: Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης σήμερα, Πέμπτη (06/06/2019).

Οι υποψήφιοι στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν σήμερα τον... γολγοθά των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων.

Αυτό είναι το θέμα έκθεσης στο ΕΠΑΛ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ - ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Εισαγωγικό Σημείωμα
Ο Α. Καμύ το 1957 κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στην ομιλία του στην Ακαδημία της Σουηδίας αναφέρεται στην Τέχνη και στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.

[...] Προσωπικά, μου είναι αδύνατον να ζήσω χωρίς την τέχνη μου. Αλλά ουδέποτε την έβαλα πάνω απ' όλα. Αντιθέτως, μου είναι απαραίτητη γιατί συνυπάρχει με τον καθένα και μου επιτρέπει να ζω, έτσι όπως είμαι, στο ίδιο επίπεδο με όλους. Η τέχνη δεν είναι για μένα μια απόλαυση μοναχική. Είναι ένα μέσο για να αγγίζω τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, προσφέροντάς τους μια προνομιακή εικόνα για τους κοινούς πόνους και τις χαρές. Εξαναγκάζει, λοιπόν, τον καλλιτέχνη να μην απομονωθεί και του επιβάλλει την πιο ταπεινή και οικουμενική αλήθεια. Και αυτός που συχνά επιλέγει τη μοίρα του καλλιτέχνη επειδή αισθάνεται διαφορετικός, πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι δεν θα τονώσει την τέχνη και τη διαφορετικότητά του παρά μόνον αποδεχόμενος την ομοιότητά του με όλο τον κόσμο.
Ο καλλιτέχνης διαπλάθεται μέσα σ' ένα αδιάκοπο πηγαινέλα από το εγώ του στους άλλους, στο μεταίχμιοΊ μεταξύ της αναγκαίας γι' αυτόν ομορφιάς και της κοινότητας από την οποία αδυνατεί να αποσπαστεί. Γι' αυτό τον λόγο οι αληθινοί καλλιτέχνες δεν πεοιφοονούν τίποτε και υποχρεώνουν εαυτούς να κατανοούν αντί να κρίνουν. Κι αν πρέπει να πάρουν το μέρος κάποιου σε αυτόν τον κόσμο, δεν μπορούν παρά να ταχθούν υπέρ μιας κοινωνίας όπου, σύμφωνα με την ιστορική ρήση του Νίτσε2, δεν θα κυριαρχεί πλέον ο κριτής αλλά ο δημιουργός, είτε είναι εργάτης είτε διανοούμενος.

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2019: Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης σήμερα, Πέμπτη (06/06/2019).

[... ] Ο καλλιτέχνης μπορεί να ξαναβρεί το αίσθημα μιας ζωντανής κοινωνίας που θα τον δικαιώσει με μόνη προϋπόθεση να αποδεχτεί, όσο του είναι δυνατόν, τη διπλή υποχρέωση που προσδίδει αξία στο έργο του: να ταχθεί στην υπηρεσία της αλήθειας και της ελευθερίας. Εφόσον, προορισμός του είναι να συνενώσει τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό ανθρώπων, αδυνατεί να συμβιβαστεί με το ψεύδος και τη δουλεία που, όπου βασιλεύουν, πολλαπλασιάζουν τη μοναξιά. Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίες, το μεγαλείο της δουλειάς μας θα ριζώσει μόνο αν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή3, που δύσκολα τηρείται: την άρνηση του ψεύδους για ό,τι γνωρίζουμε και την αντίσταση στην καταπίεση.

(Αλμπέρ Καμύ, «Ο Καλλιτέχνης και η Εποχή του. Ομιλίες στη Σουηδία», εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα, 2011, απόσπασμα, σελ. 26-28, διασκευή)
1 μεταίχμιο: το διαχωριστικό σημείο ανάμεσα σε δύο αντίθετες καταστάσεις
2 Νίτσε: Γερμανός φιλόσοφος
3 διττή: διπλή

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1η δραστηριότητα
Α1. «Προσωπικά ... είτε διανοούμενος»: Παρουσιάστε περιληπτικά στην τάξη σας το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αποσπάσματος του κειμένου. (60-80 λέξεις)
Μονάδες 15

2η δραστηριότητα
Α 2. αντιθέτως, λοιπόν, γι' αυτό τον λόγο, εφόσον: Ποιος είναι ο ρόλος της κάθε διαρθρωτικής λέξης/φράσης στη συνοχή του κειμένου;
Μονάδες 4

Α 3. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενο.
Μονάδες 3

Α4. α) ουδέποτε, επιτρέπει, αδυνατεί, δέσμευση: Να γράψετε ένα αντώνυμο για κάθε μία από τις παραπάνω λέξεις. (μον. 4)

β) περιφρονούν, υποχρέωση: Για κάθε μία από τις παραπάνω λέξεις του κειμένου να δημιουργήσετε μία πρόταση που θα φανερώνει τη σημασία τους. (μον. 4)
Μονάδες 8

3η δραστηριότητα
Α5. Σε μία σύντομη ομιλία σας στη Βουλή των Εφήβων να προτείνετε τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τέχνης και του πολιτισμού. (200-250 λέξεις)
Μονάδες 20

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2019: Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης σήμερα, Πέμπτη (06/06/2019).

Β. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Εισαγωγικό Σημείωμα
Η Alda Merini είναι Ιταλίδα ποιήτρια και το 1996 προτάθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για το βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία.

[Ένα ποίημα δυο ερμηνείες]

Λεν έχω ανάγκη από χρήματα. Έχω ανάγκη από αισθήματα, από λέξεις, από λέξεις σοφά διαλεγμένες, από λουλούδια που τα λένε σκέψεις,
από ρόδα που τα λένε παρουσίες, από όνειρα που κατοικούν τα δέντρα, από τραγούδια που κάνουν τ' αγάλματα να χορεύουν, από άστρα που ψιθυρίζουν στ' αυτί των εραστών.
Έχω ανάγκη από ποίηση, εκείνη τη μαγεία που καίει το βάρος των λέξεων, που ξυπνά τις συγκινήσεις και φέρνει καινούργια χρώματα.
Alda Merini, Μετάφραση: Ευαγγελία Πολύμου, https://bibliotheque.gr/article/67424.

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2019: Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης σήμερα, Πέμπτη (06/06/2019).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1η δραστηριότητα
Β1. Σε μία παράγραφο 50-60 λέξεων να καταγράψετε ποιες είναι οι προσδοκίες της ποιήτριας. Τεκμηριώστε την απάντησή σας με στοιχεία του ποιήματος.
Μονάδες 15

2η δραστηριότητα
Β2. α) Να εντοπίσετε και να καταγράψετε τρεις προσωποποιήσεις που υπάρχουν στο ποίημα. (μον. 6) Τι πετυχαίνει με τη χρήση τους η ποιήτρια; (μον. 1)
β) Η φράση «έχω ανάγκη» επαναλαμβάνεται στο ποίημα. Να ερμηνεύσετε τη λειτουργία της επανάληψης ως προς το νόημα του κειμένου. (μον. 8)
Μονάδες 15

3η δραστηριότητα
Β3. Η ποιήτρια δηλώνει ότι έχει ανάγκη την ποίηση. Εσείς, στη ζωή σας, κατά πόσο έχετε ανάγκη από κάποια μορφή τέχνης (μουσική, ζωγραφική, θέατρο, λογοτεχνία κ.λπ.); Σε ένα κείμενο 100-150 λέξεων να αναπτύξετε την άποψή σας.
Μονάδες 20

Διάβασε το »