Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Spoiler

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν αύριο Δευτέρα

Newsteam 0 Comments

Η χώρα μας εισέρχεται από αύριο στην τελευταία φάση για την οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα αύριο ανοίγουν ξανά τα μπαρ, τα ίντερνετ καφέ, τα καφενεία, τα νυχτερινά κλαμπ, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και οι υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών, με τις τελευταίες να μην επιτρέπεται ακόμη να διοργανώσουν εκδηλώσεις.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα, δραστηριότητες μουσείων αλλά και τα θεραπευτικά λουτρά. Για τις 29 Ιουνίου δόθηκε το πράσινο φως για τις κατασκηνώσεις ενώ από την 1η Ιουλίου ξεκινούν, επίσης, παραστάσεις και συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χθες άνοιξαν για τις πόρτες τους οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:

Από χορευτικό κέντρο,

 • από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο,
 • από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια,
 • από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ,
 • από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ),
 • από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο,
 • από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
 • από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ.
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

Τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα,
εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών,
εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Αρση μέτρων: Οι κανόνες λειτουργίας των εσωτερικών χώρων

Καταστήματα και υπηρεσίες που ανοίγουν από τις 6 και τις 8 Ιουνίου θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες. Συγκεκριμένα, για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

• Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων

• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.

• Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα

• Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.

• Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Πηγή: iefimerida.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ο τοίχος της Καλοσύνηςευχαριστεί τους ανώνυμους νονούς που έδωσαν χαρά σε μικρά παιδιά

Newsteam 0 Comments

Το Σωματείο Εθελοντών του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη δράση Γίνε Νονός μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού.

Για τη συνέχιση της δράσης ήταν καθοριστικός ο θετικός απολογισμός της περσινής χρονιάς, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας (την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Πρέβεζα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, τη Σύρο, το Άργος, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Γιαννιτσά κ.ά).

Φέτος, μέσα σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, η δράση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συνολικά 130 παιδιά του Νομού μας (στη Δράμα, στο Νευροκόπι, στην Φτελιά, στο Καλαμπάκι, στο Μικροχώρι, στα Κύργια, στον Άγιο Αθανάσιο, στην Αδριανή, στο Κατάφυτο, στα Λευκόγεια, στο Χρυσοκέφαλο, στο Οχυρό, στον Βαθύτοπο, στους Ποταμούς, στην Αχλαδιά, στη Μικροκλεισούρα, στην Πετρούσα, στο Φωτολίβος, στη Γραμμένη, στην Μικρόπολη, στα Κοκκινόγεια, στους Σιταγρούς, στο Δοξάτο, στην Προσοτσάνη, στον Ξηροπόταμο, στο Παρανέστι και στη Βροντού) παρέλαβαν το δώρο της επιλογής τους από τους νονούς τους.

Η δράση Γίνε Νονός πραγματοποιήθηκε φέτος σε συνεργασία με τις πέντε Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νομού μας (Δράμας, Παρανεστίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης και K. Νευροκοπίου). Κάθε παιδί εξέφρασε την επιθυμία του για ένα πιθανό δώρο του Πάσχα και έτσι συντάχθηκε μια λίστα με τα δώρα όλων των παιδιών. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι νονοί αγόραζαν το δώρο συνοδεύοντάς το με ένα μήνυμα αγάπης για τον μικρό παραλήπτη και το παρέδιδαν στους εθελοντές του τοίχου.

Η ιδέα αυτής της δράσης ξεκίνησε με το όνειρο να λαμβάνει κάθε παιδί το δώρο που πραγματικά επιθυμεί από τον αόρατο νονό του, που με γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη θέλει να του το προσφέρει. Οι εθελοντές του Τοίχου φροντίζουν πάντα να διατηρείται η ανωνυμία και των δύο πλευρών (παιδιών και νονών), αφού αυτό αποτελεί μία από τις βασικές Αρχές της ομάδας.

Σας ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που γίνατε νονοί ενός παιδιού που το έχει πραγματικά ανάγκη και που αναλάβατε για αυτήν τη χρονιά έναν σπουδαίο ρόλο: να μοιράσετε στοργή κι αγάπη. Ευχαριστούμε που απλόχερα χαρίσατε χαμόγελα στα παιδιά. Εκφράζουμε ένα ολόθερμο ευχαριστώ και στις πέντε Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νομού μας για την άψογη συνεργασία και τη θετική διάθεση σε οποιαδήποτε δυσκολία προέκυψε, για να ολοκληρωθεί –έστω και καθυστερημένα- αυτή η δράση μας. Τις ημέρες αυτές που η κρίση της πανδημίας μας γεμίζει ανασφάλεια και φόβο, η αγάπη σας, η συμπαράστασή σας, η εμπιστοσύνη σας, η προσφορά, η αλληλεγγύη και οι ευχές σας αποκτούν το μεγαλύτερο νόημα…και για όλους αυτούς τους λόγους αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη!

 

Πηγή: dramini.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αίσχος! Άντρας πουλάει κουτάβια για 20 ευρώ στα ΚΤΕΛ-Παρέμβαση της αστυνομίας (photo)

Newsteam 0 Comments

Αίσχος! Άντρας πουλάει κουτάβια για 20 ευρώ στα ΚΤΕΛ-Παρέμβαση της αστυνομίας (photo)

Τραγικές εικόνες στα ΚΤΕΛ Κηφισσού αντίκρυσαν πριν από λίγη ώρα οι ταξιδιώτες.

Ένας αλλοδαπός άντρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν μιλούσε καλά ελληνικά είχε σε ενα καρότσι σούπερ μάρκετ στοιβαγμένα 6 κουτάβια σε πολύ άσχημη κατάσταση, διψασμένα και ταλαιπωρημένα και τα πωλούσε σε περαστικούς για 20 ευρώ το ένα!

Στο σημείο βρισκόταν η Στεφανία Τζάλλα η οποία κάλεσε την αστυνομία και μαζί με κάποιους άλλους φιλόζωους περαστικούς προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τον άντρα και να του εξηγήσουν ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο.

Έχει πάει κόσμος στο σημείο να τον βρει όπως και η αστυνομία. Τα κουτάβια ήταν λαχανιασμενα και ταλαιπωρημένα μέσα στο καρότσι. Αυτός δεν μίλαγε καλά ελληνικά γέλαγε όλη την ώρα και προσπαθούσε να μας τα πουλήσει ενώ εμείς του κάναμε φασαρία. Τα κουτάβια ήταν κάποια ανάσκελα και όλο κοιμόντουσαν απλά άνοιγαν λίγο τα ματάκια τους και κοίταζαν, δήλωσε στο kedenews.gr η κοπέλα που κάλεσε την αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η αστυνομία βρισκεται στο σημείο.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Σχέδιο δράσης για οικογένειες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Newsteam 0 Comments

Την ψηφιοποίηση των αδειών γάμου και βάφτισης προγραμματίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ από την ερχόμενη Τρίτη, μέσω του gov.gr θα αρχίσουν να εκδίδονται ψηφιακά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά.

Η αρχή θα γίνει με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας, ενώ αναμένονται κι άλλα πέντε.

Να σημειώσουμε ότι τα πιστοποιητικά σε αριθμούς μεταφράζονται σε 6.600.000 επισκέψεις σε ληξιαρχεία και δημοτολόγια το χρόνο. Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ελάφρυνση των οικογενειών και την άμεση εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους όσον αφορά σε πιστοποιητικά ή έγγραφα που χρειάζονται.

Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις

Έπειτα από την πρωτοβουλία πρώτον, για ψηφιακή δήλωση γέννησης του βρέφους στα μαιευτήρια που λειτουργεί από το Φεβρουάριο κι έλυσε τα χέρια των νέων γονιών, αλλά και δεύτερον για τις αιτήσεις εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία που υποβλήθηκαν ψηφιακά μέσω της gov.gr (από 15 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου, υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 100.000 αιτήσεις για εγγραφή) έρχεται μια νέα πρωτοβουλία του υπουργείου μέσα από το νομοσχέδιο με τίτλο Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις, που έχει βγει στη διαβούλευση. Πρόκειται για την διάταξη που ορίζει την αλλαγή της διαδικασίας για την αποζημίωση από τις ειδικές θεραπείες, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία.

Έως τώρα, οι γονείς για κάθε θεραπεία πηγαίνουν και στήνονται στην ουρά, προσκομίζοντας συνεχώς έγγραφα και αποδείξεις προκειμένου να εισπράττουν τα χρήματα που δίνουν. Στο εξής, αυτό θα γίνεται ψηφιακά. Να σημειώσουμε ότι την μέχρι τώρα διαδικασία ακολουθούσαν σχεδόν 100.000 οικογένειες.

Τι προβλέπει η διάταξη για ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών θεραπειών

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποζημίωση δαπανών για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων, που διενεργούνται από ιδιώτες παρόχους ειδικής αγωγής μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, να πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. (gov.gr)

H υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο, οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να συντάσσονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είναι αρμόδιο για τη διαλειτουργικότητα των επιμέρους μητρώων των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τέλος, όπως αναφέρεται, η εκκαθάριση των σχετικών δαπανών διενεργείται από τα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο των λειτουργικών σκοπών του, όπως αυτοί προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Για την εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των ανωτέρω δαπανών των δικαιούχων περίθαλψης υποβάλλονται μηνιαίως τα εξής δικαιολογητικά:

α) ηλεκτρονικό τιμολόγιο του παρόχου ή ψηφιακό αντίγραφο του υπογεγραμμένου πρωτότυπου τιμολογίου και

β) ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνονται η ακρίβεια του συνόλου των υποβληθέντων στοιχείων και το γεγονός ότι το σύνολο των υποβληθεισών πράξεων και υπηρεσιών εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και βεβαιώνεται η ανάληψη υποχρέωσης του δικαιούχου περίθαλψης για ασφαλή τήρηση του φυσικού αρχείου για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών και προσκόμισή του στον Οργανισμό, εφόσον ζητηθεί.

Τα δικαιολογητικά τηρούνται σε φυσική μορφή από τους δικαιούχους περίθαλψης και τίθενται στη διάθεση του Οργανισμού οποτεδήποτε ζητηθούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο υπεύθυνος τήρησης του φυσικού αρχείου του προηγούμενου εδαφίου γνωστοποιείται στον Οργανισμό και στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: amna.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

Newsteam 0 Comments

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη.

Οι επαφές του κ. Χρυσοχοΐδη ξεκίνησαν νωρίς το πρωί στο Κλειστό Γυμναστήριο Δύο Αοράκια, όπου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Εν συνεχεία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα συναντήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικών της Κρήτης, ενώ αμέσως μετά θα έχει επαφές με τον περιφερειάρχη και δημάρχους του νησιού.

Συνάντηση Χρυσοχοϊδη με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη

Ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τον Υπουργό για τη γενικότερη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ έθεσε και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα και υποβλήθηκαν προτάσεις από πλευράς κ. Κουράκη,  που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα αστυνόμευσης στην Κρήτη, θέματα πολιτικής προστασίας, στελέχωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Κρήτη καθώς επίσης και επιμέρους ζητήματα που αφορούν κάθε Δήμο της Κρήτης ξεχωριστά και έχουν να κάνουν με τη στέγαση υπηρεσιών, ίδρυση τοπικών κλιμακίων (αστυνομίας , πυροσβεστικής κ.α ).

Ο κ. Χρυσοχοίδης άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και  τις προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης που παρουσίασε ο κ. Κουράκης ενώ κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ τους.

Πηγή: www.flashnews.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αυτό το μονοπάτι στον Αγιόκαμπο υιοθέτησε ο Αλέξης Γεωργούλης

Newsteam 0 Comments

Ένα μονοπάτι υιοθέτησε ο Λαρισαίος ευρωβουλευτής – ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης στο πλαίσιο σχετικής δράσης του δήμου Αγιάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αμέσως η πράξη αυτή έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.

Μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε αυτή είναι μια καλή αφορμή για να προβληθούν τα παράλια της Λάρισας και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο ίδιος μας ξεναγεί στο μονοπάτι που μόλις υιοθέτησε του οποίου την περιποίηση ανέλαβε εξολοκλήρου ο εκείνος σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι του στο youtube, όπου βρίσκεται μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του δήμου Αγιάς κ. Νίκο Ντάγκα.

Πηγή: onlarissa.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ανοίγουν σήμερα οι εσωτερικοί χώροι εστίασης – Με μουσική και ποτό στις παραλίες

Newsteam 0 Comments

Επιστρέφουν σήμερα στην εργασία τους 89.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 13% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή σε χώρους εστίασης και επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 24% των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Από σήμερα Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται:
 • η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
 • η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
 • η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
 • η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
 • οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, και
 • οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Θα επιτρέπεται, επίσης, και το αλκοόλ και η μουσική στις παραλίες.

Τα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών.

Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής :

α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.

β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.

γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

Παράλληλα για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:

Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.

Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.

Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.

Κέντρα διασκέδασης και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδίων

Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Καταστήματα εντός των παραλιών

Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.

Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:
 • η πώληση αλκοόλ
 • η αναμετάδοση μουσικής και
 • η παρασκευή φαγητού.

Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.

Πηγή: amna.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Φοιτητικό επίδομα στέγασης : Σε εξέλιξη οι αιτήσεις

Newsteam 0 Comments

Φοιτητικό επίδομα στέγασης : Σε εξέλιξη οι αιτήσεις – Πως θα πάρετε το φοιτητικό επίδομα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ξεκινούν την Πέμπτη, 4 Ιουνίου οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο  που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Διάβασε το »

Το σποτ της καμπάνιας για τον τουρισμό- Που βρίσκεται η μαγευτική παραλία

Newsteam 0 Comments

Τα αποκαλυπτήρια του σποτ για την καμπάνια του ελληνικού τουρισμού έγιναν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σποτ ξεκινάει με το ερώτημα τι κάνει το ελληνικό καλοκαίρι τόσο πολύτιμο; με το Υπουργείο Τουρισμού να απαντά πως δεν είναι ούτε ο ήλιος, ούτε η θάλασσα. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω. Είναι κατάσταση του μυαλού. Να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, να επικοινωνείς με τη φύση, να αισθάνεσαι ελεύθερος.

Εύχομαι αυτό το σποτ να είναι καλοτάξιδο, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θέλουμε οι επισκέπτες μας να βιώσουν την Ελλάδα που ονειρεύονται. Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη έκπληξη που κρύβει μέσα της, με τη γαλήνη στην ψυχή και στο πνεύμα, είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Η ευχή που συνοδεύει τη χώρα μας στο πέρασμα των αιώνων να ακουστεί αυτή τη φορά, μέσα στο Ελληνικό καλοκαίρι δυνατότερα: Ευοί – Ευάν, Στην υγειά μας. Το ελληνικό καλοκαίρι που το αξίζουμε φέτος, περισσότερο από ποτέ!, συνέχισε.

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, σημείωσε ότι η εταιρία του ΣΕΤΕ αναλαμβάνει το κόστος της υλοποίησής της παρέχοντας ελεύθερα πνευματικά δικαιώματα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου μέσω του ΕΟΤ να ξεδιπλωθεί στις αγορές του κόσμου.

Εστιάζοντας στο μήνυμα της καμπάνιας, η κα Δρέττα σημείωσε ότι σχεδιάστηκε ένα μήνυμα λιτό και απέριττο, σεμνό και με μέτρο γεμάτο με συναίσθηση. Σε ένα πλάνο 40 δευτερολέπτων χωράνε όλα τα παραπάνω όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Στηβ Βρανάκης, ο επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην προεδρία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι η παρούσα επιμήκυνση στοχεύει μεταξύ άλλων στην διεύρυνση της σειζόν.

Να τονιστεί τέλος ότι στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί και καμπάνια προβολής για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού.

Που βρίσκεται η μαγευτική παραλία του σποτ;

Τα βλέμματα όλων, τράβηξε μια μαγευτική παραλία που πρωταγωνιστεί στο σποτ και άπαντες βάλθηκαν να ανακαλύψουν που… βρίσκεται αυτό το μαγικό μέρος στην Ελλάδα!

Η αναζήτηση ξεκίνησε από τα πρώτα λεπτά της προβολής του νέου σποτ για τον ελληνικό τουρισμό, με δυο περιοχές της χώρας να είναι οι επικρατέστερες.

Η μια, μάλιστα, θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Από πλευράς της κυβέρνησης, πάντως, το που είναι τελικά αυτή η παραλία κρατείται σαν… επτασφράγιστο μυστικό και δεν έχει γίνει η παραμικρή αποκάλυψη…

Ωστόσο μετά από αναζήτηση  ανακαλύφθηκε ότι η παραλία βρίσκεται στην Εύβοια και είναι η Μεγάλη Άμμος, κοντά στο Μαρμάρι.

Πηγή: voria.gr

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Η ματιά της αγοράς στη μετά Covid εποχή

Newsteam 0 Comments

Το τέλος της καραντίνας και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας
βρίσκουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τους επαγγελματίες να μετρούν
πληγές και να καθαρογράφουν τόσο τα νέα δεδομένα όσο και τα νέα πλάνα μιας νέας
αχαρτογράφητης πραγματικότητας. Την άποψη αλλά και την εμπειρία τους καταθέτουν
στην kedenews επαγγελματίες και ειδικοί, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΜΑΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΕΛΛΟΣ:

Πού θα κριθεί η επιτυχία του επιχειρείν

Ο μεγάλος στόχος και εκεί όπου θα κριθεί η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου είναι στην ερμηνεία των δεδομένων και στην πρόβλεψη του ποιες καταναλωτικές συνθήκες θα αλλάξουν και πώς, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, και τι θα σημάνει αυτό για την κατανάλωση της μπύρας τονίζει στην kedenews ο Γιάννης Γεωργακέλλος, διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπύρας στην Ελλάδα, με δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα έντονες στην αγορά της μπύρας, από τη στιγμή που η εστίαση και η φιλοξενία, δηλαδή η λεγόμενη κρύα αγορά, παρέμεινε κλειστή για πάνω από δύο μήνες και η επανεκκίνησή της θα γίνει με αρκετούς περιορισμούς. Για τις εταιρείες ζύθου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η αγορά αυτή εκτιμάται πως ξεπερνά το 65% του συνόλου, οπότε πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει το μέγεθος των επιπτώσεων και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία παραδοσιακά αποτελεί μία από τις καλύτερες για τις πωλήσεις μπύρας. Αλλά ακόμα και στη ζεστή αγορά, δηλαδή σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα, που παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτά, υπήρξε μείωση, με δεδομένο ότι οι καταναλωτές εστίασαν, ειδικά το πρώτο διάστημα, σε αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι η μπύρα είναι ένα προϊόν που έχει συνδεθεί στο μυαλό του καταναλωτή με την καλή διάθεση και την παρέα, οπότε, συνδυαστικά, η έλλειψη αυτών τους προηγούμενους μήνες είχε επιπλέον επιπτώσεις στην κατανάλωση στο σπίτι εξηγεί ο κ. Γεωργακέλλος.

Για να προσθέσει: Οι συνθήκες αυτές θα έχουν αναγκαστικά σημαντική επίπτωση στη συνολική ποσότητα μπύρας που θα χρειαστεί να παραγάγουμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, άρα και στη συνολική ποσότητα προμήθειας πρώτων υλών που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Παρ’ όλα αυτά, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού εξελίσσεται κανονικά για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά υπογραμμίζει ο κ. Γεωργακέλλος. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της.

Γενικά επιδιώκουμε πάντα να γίνονται οι πληρωμές στην ώρα τους, βάσει των συμβολαίων και συμφωνιών που έχουμε διαβεβαιώνει ο κ. Γεωργακέλλος, ενώ διευκρινίζει πως η εταιρεία δεν σκοπεύει να ζητήσει κάποια υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό για το θέμα αυτό. Εδώ και πάνω από 55 χρόνια λειτουργούμε πάντα με συνέπεια και σεβασμό προς όλους μας τους συνεργάτες, και έτσι θα συνεχίσουμε. Είμαστε εδώ και για την επόμενη ημέρα και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, με κύριο μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας σημειώνει.

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο κ. Γεωργακέλλος μάς απαντά πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για την αγορά μπύρας, όπως σχεδόν και για το σύνολο των κλάδων. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές, οι οποίες θα εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας. Ο μεγάλος στόχος και εκεί όπου θα κριθεί η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου είναι στην ερμηνεία των δεδομένων και στην πρόβλεψη του ποιες καταναλωτικές συνθήκες θα αλλάξουν και πώς, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, και τι θα σημάνει αυτό για την κατανάλωση της μπύρας καταλήγει.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ:

Να μην ξαναμπεί στην… Εντατική η οικονομία

Ενώ σταδιακά αίρονται τα μέτρα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που διαμορφώθηκε από το lockdown σε κάθε οικονομική δραστηριότητα δηλώνει στην kedenews ο Παναγιώτης Σκούτας, οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και διευθυντής υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκούτας τονίζει: Τον επιχειρηματικό κόσμο, και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), τον απασχολεί τι του επιφυλάσσει όχι μόνο το απώτερο μέλλον, αλλά οι επόμενοι μήνες. Ζητούμενο είναι η παροχή ρευστότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις.

Η άρση των περιορισμών τους οποίους επέβαλε η πανδημία θα είναι μια χρονοβόρα, σταδιακή διαδικασία. Ναι μεν επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο θα είναι περιορισμένη και σχετικά αργή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα επιδρά καταλυτικά στην επιβίωση των ΜμΕ, και μόνο η αναφορά από επίσημα χείλη ότι η ύφεση στη χώρα μας θα φτάσει το 2020 στο 10% μεγεθύνει εύλογα τις ανησυχίες.

Επομένως, το στοίχημα για τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες, ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ανελαστικών δαπανών τους για τους επόμενους μήνες. Είναι εθνική επιταγή, όπως όλη η κοινωνία ανταποκρίθηκε στα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 και συνέβαλε ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα, έτσι και η κυβέρνηση με τη σειρά της να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Προφανώς, έχουμε δύο παγκόσμιες κρίσεις – μια οικονομική και μια υγειονομική, όπου η μία τροφοδοτεί την άλλη. Η ύφεση υπολογίζεται τόσο το 2020 όσο και το 2021. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κράτη φροντίζουν τα του οίκου τους. Χώρες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία προχώρησαν άμεσα σε γενναία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά δεν υπήρξε κάτι ανάλογο από τη δική μας πλευρά. Ήδη σε όλον τον κόσμο κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τον ρόλο των ΜμΕ στην επανεκκίνηση της αγοράς και την προστασία από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους με στόχο τη στήριξή τους.

Η Κίνα ανακοίνωσε μέτρα και αναπροσανατολισμό πολιτικής προς τις ΜμΕ. Η Γερμανία αποφάσισε για την παροχή δανείων προς αυτές με πιστωτικό όριο τα 800.000 ευρώ και με επιτόκιο 3%. Η Γαλλία ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ποσού 45 δισ. ευρώ που αφορά τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με τη δέσμευση για απεριόριστη κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Στην Ισπανία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ισπανικό Instituto de Crédito Oficial (ICO) προχωρούν στη διάθεση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και την παροχή ρευστότητας. Στην Πορτογαλία το συνολικό πακέτο στήριξης που έχει τεθεί σε εφαρμογή αγγίζει τα 9,2 δισ. €.

Η Ελλάδα έχει βιώσει ήδη μια δεκάχρονη κρίση, με τεράστιες προσπάθειες για να βγει από τα μνημόνια. Ήδη από επίσημα χείλη ακούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 10% έως 13%.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εργαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο να μη μεγεθυνθεί η καταστροφή και να μην επιστρέψουμε σε νέα μνημόνια. Χρειάζεται να παρθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα ώστε να μην οδηγήσουμε την οικονομία για μια φορά ακόμα στην… Εντατική, γιατί είναι ευπαθής με χρόνιο νόσημα και δεν θα αντέξει.

Η στήριξη της οικονομίας είναι εφικτή με το μαξιλαράκι ασφαλείας 20 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τα 12 δισ. από την ΕΚΤ και τα κονδύλια από τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χορηγούνται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Αυτή η χρηματοδότηση είναι ικανή συνθήκη και αποτελεί ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και ενίσχυση των επιχειρήσεων για τους επόμενους έξι μήνες.

Επιβάλλεται μια γενναία ρευστότητα στην αγορά για τη σταδιακή επαναφορά όλων των κλάδων. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα σε όσους έχουν πληγεί ολοκληρωτικά, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Θα είναι επιζήμιο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις να μεταθέσουμε αυτή τη χρηματοδότηση το φθινόπωρο, εκτός και αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες.

Χρειάζεται, παράλληλα, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών με στόχο την έξοδο από την ύφεση και τη σταδιακή μετάβαση στην ανάπτυξη, κάτι που επιβάλλει και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου.

Η οικονομία θέλει ταυτόχρονα τη δημόσια και την τοπική ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της κρίσης, παράγοντα βοήθειας των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη στήριξη με έργα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων καταλήγει ο κ. Σκούτας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΡΗΣ:

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

Το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και πώς οι άνθρωποι της αγοράς αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση επεξηγεί στην kedenews ο BD manager στο ελληνικό τμήμα ευρωπαϊκής πολυεθνικής, Γιάννης Κόκορης.

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους του 15ου – 16ου αιώνα, με μεγαλύτερο κατόρθωμά του τον πρώτο περίπλου της Γης. Ξεκίνησε από τη Νότια Ισπανία και, περνώντας κατά σειρά από τα Κανάρια Νησιά, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, έφτασε στην Παταγονία, και μέσω του πορθμού που αργότερα πήρε το όνομά του, πέρασε στον Ειρηνικό, κατευθύνθηκε στα νησιά του αρχιπελάγους και μετά κάπου στις σημερινές Φιλιππίνες, όπου σκοτώθηκε σε μια από τις πολλές αψιμαχίες με κάποιους από τους διαφόρων ειδών ιθαγενείς που συνάντησε. Το ταξίδι του το ολοκλήρωσε το πλήρωμά του, αφού όμως χρησιμοποίησε τους θαλάσσιους δρόμους που ήταν ήδη γνωστοί από τον περασμένο αιώνα.

Τώρα, θα μου πείτε, τι σχέση έχει ο Μαγγελάνος με την επικείμενη κρίση που όλοι περιμένουν να χτυπήσει και την ελληνική αγορά; Όλο αυτό λοιπόν το άλμα στο παρελθόν το έκανα για να δείξω το πραγματικό νόημα της περίφημης και χιλιοειπωμένης φράσης βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Μια που, όπως ο Μαγγελάνος περνώντας από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό δεν ήξερε ούτε τι καιρό θα συναντήσει, ούτε τα βάθη της θάλασσας, ούτε τη φιλοξενία των ιθαγενών, αλλά ήξερε μόνο τις δυνάμεις και τις ικανότητες του σκάφους και του πληρώματός του, έτσι και εμείς δεν έχουμε ιδέα για το μέτρο, το είδος και την ένταση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε.

Έχοντας την εμπειρία της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, λίγο ως πολύ ξέρουμε τι είναι να κολλάς στο περίφημο σπιράλ της ύφεσης μεγέθους 10%, που λίγο-λίγο όλοι ομολογούν πλέον πως θα φτάσει. Η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τα κρατικά ταμεία, θα πλήξει αυτά που λέμε μαγαζιά λιανικής και εστίασης.

Όταν σε αυτά προσθέσουμε και την αδυναμία χάραξης ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που θα δώσει ώθηση μέσα από μεταποιητικές ή κατασκευαστικές εργασίες, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας φαντάζει τρομακτικό.

Η έλλειψη καινοτομίας σε χώρους εντελώς καινούργιους είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Την περασμένη δεκαετία βραβεύσαμε ως καινοτόμα, εγχειρήματα όπως μια εφαρμογή για παραγγελία γρήγορου φαγητού. Παρουσιάσαμε δηλαδή ως κάτι νέο την αλλαγή από την τηλεφωνική παραγγελία στο σουβλατζίδικο, σε χρήση μιας εφαρμογής για τον ίδιο λόγο.

Όταν η καταναλωτική δυνατότητα των Ελλήνων πέσει, ο τζίρος που θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας δεν θα μεγαλώσει αν η αγορά ενός είδους από ένα εμπορικό κατάστημα αντικατασταθεί από ένα application ή μια τηλεφωνική αγορά. Αντίθετα, η θέση του υπαλλήλου λιανικής, με μια αμοιβή καθορισμένη από συμβάσεις εμποροϋπαλλήλων, θα αντικατασταθεί από μια θέση courier με σαφώς μικρότερο κόστος.

Με δυο λόγια, όταν με τον όρο αγορά συνεχίζουμε να εννοούμε μόνο την εμπορική δραστηριότητα και όχι την κατασκευαστική – μεταποιητική, ή την όποια  προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, τόσο το καράβι μας θα είναι εκτεθειμένο στους άγνωστους καιρούς. Όταν ο Μαγγελάνος έπρεπε να περάσει από τον έναν ωκεανό στον άλλον, έπρεπε να περιμένει την εποχή που το αντίθετο ρεύμα που δημιουργούσε ο Eιρηνικός θα ήταν ασθενέστερο.

Δεν ξέρω όμως αν είναι έτοιμοι οι Έλληνες να ακολουθήσουν τις εντολές ενός μεθοδικού καπετάνιου που δρα όταν τα νερά το επιτρέπουν ή θα θελήσουν πάλι τα μαγικά ραβδιά του Μωυσή που ανοίγουν τη θάλασσα για να περάσουν μόνο οι εκλεκτοί.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΞΩΝΗΣ:

Η υγειονομική κρίση απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις

 Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο της εργασίας, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή εργασίας και ένα νέο εργασιακό πλαίσιο αναδύεται στην πράξη. Όλα αυτά διά στόματος του ειδικού δικηγόρου-εργατολόγου Βασίλη Σαξώνη, ο οποίος μιλάει στην kedenews για την εργασία ως κοινωνικό προορισμό, καθώς και για τον ρόλο της πολιτείας αντίστοιχα:

Κατά την κοινωνική αντίληψη των πραγμάτων που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, η εργασία είναι μέσο βιοπορισμού και ταυτόχρονα οδηγεί στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του και στην αυτοπραγμάτωσή του. Η εργασία είναι κοινωνικός προορισμός και η πολιτεία οφείλει να την προστατεύει ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με τη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας στους εργαζομένους.

Όμως, κατά την κυριαρχούσα νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει ως προτεραιότητα την οικονομία, η εργασία είναι ένα από τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, είναι κόστος παραγωγής, στατιστικό μιας διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.

Η σημερινή υγειονομική κρίση έχει, αναπόφευκτα, οικονομικές συνέπειες, οι οποίες ήδη δημιούργησαν νέα οικονομική κρίση, η οποία έχει άμεση αντανάκλαση στις εργασιακές σχέσεις.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έλαβαν μέτρα προστασίας κυρίως των επιχειρήσεων, αλλά και μερικής προστασίας των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση απαλλάχθηκαν από το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους και οι εργαζόμενοι επιδοτήθηκαν από την πολιτεία.

Όμως, οι νέες ρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν δεν προβλέπουν διατήρηση των θέσεων εργασίας ούτε του ίδιου προσωπικού ούτε των συμβάσεων εργασίας ούτε των μισθών. Αντίθετα, προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν ταυτόχρονα και αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και απολύσεις, και εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού στο 50%, με το κράτος να καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα πληρώνονται με μικρότερο μισθό κατά 20%.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν αυτό το μέτρο αυτό θα είναι μόνιμο. Το μέτρο αυτό, εκτός από αντικοινωνικό, είναι και αντιαναπτυξιακό, επειδή η οικονομία στη χώρα μας στηρίζεται κατά 70% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Έτσι, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους, και οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση.

Είναι γνωστό ότι κατά την κατάρτιση της εργασιακής σχέσης υπάρχει διαπραγματευτική αδυναμία του εργαζομένου, αφού βρίσκεται σε σχέση οικονομικής εξάρτησης από τον ισχυρότερο εργοδότη, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να διαπραγματευθεί ισότιμα. Κατά κανόνα, οι ατομικές εργασιακές συμβάσεις είναι συμβάσεις προσχώρησης των εργαζομένων στους όρους που θέτουν μονομερώς οι εργοδότες.

Τη δομική αυτή αδυναμία καλύπτει το Εργατικό Δίκαιο με τις ιδιαίτερες ρυθμίσεις του, αφού αποσκοπεί στον περιορισμό της παντοδυναμίας των εργοδοτών, δίνοντας ισχύ αναγκαστικού – υποχρεωτικού δικαίου στις εργατικές διατάξεις.

Ήδη, πριν από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση υλοποίησε κάποιες από τις προεκλογικές διακηρύξεις της, περιορίζοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την εποπτεία τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, καταργώντας μάλιστα νομοθετικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, αν και προεκλογικά τα είχε ψηφίσει. Συγκεκριμένα, κατήργησε τη νομοθετική πρόβλεψη ότι κάθε απόλυση πρέπει να στηρίζεται σε βάσιμο λόγο, τη συνευθύνη για την πληρωμή και ασφάλιση του προσωπικού των εργολάβων, υπεργολάβων και του κυρίου του έργου, τροποποίησε το δίκαιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) μ’ ένα γενικευμένο καθεστώς εξαιρέσεων και ακρωτηρίασε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ.

Αυτές οι αλλαγές τροποποιούν το Εργατικό Δίκαιο και επιτρέπουν στους εργοδότες τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με μικρότερους μισθούς, χωρίς τη δέσμευση των όρων και συμφωνιών των ΣΣΕ για τους μισθούς, τα επιδόματα και τον τρόπο απασχόλησης, την κατάρτιση ανασφαλών ελαστικών σχέσεων εργασίας (εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, τηλεργασία, προσωρινή απασχόληση, απασχόληση μέσω εργολάβων, αναίτιες απολύσεις).

Με αφορμή την υγειονομική κρίση απορρυθμίζονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις και θα κυριαρχεί πλέον η αίσθηση ανασφάλειας της εργασιακής σχέσης, αφού η εκ περιτροπής εργασία μπορεί πλέον να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη χωρίς διαβούλευση, όταν υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγικής λειτουργίας, θα τροποποιούνται το ωράριο και η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης ανά εργαζόμενο, με αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης, με αλλαγή της ημερήσιας βάρδιας, δηλαδή θα μονιμοποιηθεί η άρση της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρίζουν την υπερεργασιακή και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στο Εργάνη. Οι καταχωρίσεις αυτές θα γίνονται συγκεντρωτικά και απογραφικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα πραγματοποίησής τους, δηλαδή όταν πλέον δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

Στο νέο καθεστώς της φθηνής εργασίας οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους θα βρεθούν σε καθεστώς ανεργίας, αρχικά με επίδομα, αλλά στην πορεία θα αφεθούν στην τύχη τους. Παράλληλα, θα κυριαρχήσουν οι πανίσχυρες μεγάλες επιχειρήσεις που θα ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Στο νέο αυταρχικό εργασιακό καθεστώς πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση, επειδή το εργατικό δυναμικό και η κοινωνία γενικότερα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Στηρίζονται στην έλλειψη ενημέρωσης και στο πολυδιασπασμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού οι πολιτικά γερασμένες και αναχρονιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ απέδειξαν, στη διάρκεια των μνημονίων, ότι δεν μπορούν να εκφράσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Παράλληλα, οι επισφαλώς εργαζόμενοι δεν θα βρίσκουν συνδικαλιστική έκφραση και δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν νέους συνδικαλιστικούς φορείς λόγω της φύσης της πρόσκαιρης απασχόλησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβασιούχοι των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων του τακτικού προσωπικού.

ΜΑΝΤΩ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ:

Σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι Ο Άνθρωπος

Για τα νέα δεδομένα στην Παιδεία και τα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτά μιλάει στην kedenews η εκπαιδευτικός Μαντώ Αντωνάκου. Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνάκου επισημαίνει:

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βρίσκεται σε αναταραχή. Τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα πρωταγωνιστεί ως θέμα η πανδημία του κορονοϊού, συνοδευόμενη από μια διάχυτη αγωνία συγκεχυμένη με μεγάλες δόσεις αμφισβήτησης σχετικά με το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισής της.

Ένας-ένας, θεσμοί και αντίστοιχοι φορείς τους δοκιμάζονται, όπως άλλωστε το σύνολο της κοινωνίας και οι επιμέρους δομές της. Η Υγεία αρχικά, η οικονομία, η παραγωγή των αγαθών, οι εργασιακές συνθήκες, οι ανθρώπινες σχέσεις. Πώς θα μπορούσε να γλιτώσει λοιπόν ο τομέας της Εκπαίδευσης;

Το πέρασμα του ιού δείχνει να ανατρέπει μια πλειάδα εκπαιδευτικών πρακτικών οι οποίες ως τώρα θεωρούνταν δεδομένες. Και εκ των ων ουκ άνευ. Η τεχνολογία εισέβαλε δυναμικά και -με την αίσθηση του επείγοντος- αντικατέστησε τη σχολική τάξη, την έντυπη σχολική ύλη, τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού με την οθόνη του υπολογιστή και το πληκτρολόγιό του. Η ένταξη των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή μελέτη και προετοιμασία των μαθητών ήταν, φυσικά, εδώ και χρόνια ζητούμενο. Αυτό, άλλωστε, διατυπωνόταν από το σύνολο των εκπαιδευτικών, που το χαρακτήριζαν πλέον αναγκαία συνθήκη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο δείχνει να κυριαρχεί -ή να επιβάλλεται- υποδεικνύει πως ο ιός αποτελεί το τέλειο πρόσχημα για έναν βολικό και ανέξοδο για τις στοχεύσεις της πολιτικής ηγεσίας τρόπο.

Η πολυσυζητημένη -για πολλά χρόνια- διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές μπαίνει στο συρτάρι, αφού καθένας τους κλήθηκε να χρησιμοποιήσει όποια ηλεκτρονική συσκευή διέθετε για να παρακολουθήσει τη σύγχρονη και την ασύγχρονη εκπαίδευση, που μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας τού παρεχόταν. Να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να λύσει ασκήσεις μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται πως η γνώση της χρήσης τους θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο δεδομένη θεωρείται και η σύνδεση στο Διαδίκτυο ή η ύπαρξη κατάλληλων υπολογιστών σε κάθε σπιτικό. Προφανώς, παραβλέπεται το ότι πολλά παιδιά που είτε ζουν σε απομονωμένες περιοχές της επαρχίας είτε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή -ακόμη χειρότερα- δεν διαθέτουν υπολογιστή.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέκυψε, ξεσηκώνοντας έντονες φωνές διαμαρτυρίας, είναι η απευθείας μετάδοση του μαθήματος σε παιδιά που επέλεξαν να μην παρακολουθήσουν τα σχολικά μαθήματα διά ζώσης. Φυσικά, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση της διδασκαλίας σε κάθε μαθητή και με κάθε τρόπο. Αλλά πώς μια τέτοια επιλογή μπορεί να διασφαλίσει ότι η κάμερα αναμετάδοσης του μαθήματος δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή στο μάθημα των παιδιών που βρίσκονται μέσα στη σχολική τάξη; Πώς θα αποκλειστεί η πιθανότητα να υιοθετηθεί ένας οργουελικός μεγάλος αδελφός που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί κάθε τι που λέγεται μέσα στην τάξη; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό και από ποιους; Ήδη ακούστηκαν απόψεις που στοχοποιούσαν τους καθηγητές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αντιτάχθηκαν σε αυτή την πιθανότητα. Ότι η αντίδρασή τους οφείλεται στα ελλείμματα που έχουν ως εκπαιδευτικοί και τα οποία τεχνηέντως αποκρύπτουν με αυτή τη στάση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για όλα αυτά είναι: Ποία μορφή κοινωνίας επιθυμούμε να έχουμε; Ομάδες ανθρώπων που αλληλοκατηγορούνται και ενοχοποιούν η μία την άλλη επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ή των επιδιώξεών της η κάθε μία για τον εαυτό της, διασπώντας επικίνδυνα στην πραγματικότητα την κοινωνική συνοχή; Παιδιά που όχι μόνο δεν θα κοινωνικοποιούνται ομαλά, αλλά θα απομονώνονται ακόμη περισσότερο στον εικονικό κόσμο της σχολικής τάξης, μέσα όμως στο δωμάτιο του σπιτιού τους; Εκπαιδευτικούς που θα τίθενται στο περιθώριο των εξελίξεων, που θα πραγματοποιούν ερήμην τους κάτι που θα δρομολογήσει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των περιορισμένων αμοιβών τους;

Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα αυτής της νέας εποχής. Και να κατανοήσουμε ότι, αν και έχουμε οικονομία της αγοράς, δεν χρειάζεται να ζούμε και στην κοινωνία της αγοράς. Η Eκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας και της Παιδείας που λαμβάνουμε, μέσω της οποίας προωθούνται σημαντικές ηθικές αρχές και ανθρωπιστικές αξίες. Έχουμε χρέος να την προστατέψουμε και να την ενισχύσουμε, όχι να την αποδυναμώσουμε απαξιώντας επιμέρους πτυχές της. Δεν είναι τυχαίο που οι Λατίνοι έδωσαν στην Παιδεία το όνομα Humanitas. Άλλωστε, σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι Ο Άνθρωπος υπογραμμίζει η κ. Αντωνάκου.

TIDAL GRACE:

Αισιόδοξοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας ακόμη και στο σκοτάδι

Μέσα από τους ασθενείς μου βλέπω την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής τονίζει ο ψυχοθεραπευτής Tidal Grace. Ο ίδιος δεν έχει σταθερή βάση – πότε θα τον βρεις στο Βερολίνο, πότε στη Μαδρίτη, ενώ τώρα περνάει την καραντίνα στη Βόρεια Αμερική. Οι ασθενείς του είναι απ’ όλη την υφήλιο, έτσι έχει ειδικές ώρες για εκείνους από την Ασία και το νότιο ημισφαίριο. Πώς το καταφέρνει αυτό; Υιοθέτησε το μοντέλο των συνεδριών μέσω Skype πριν από χρόνια.

Μιλώντας στην kedenews, ο Tidal Grace μοιράζεται κάποιες από τις ιστορίες των ασθενών του που κατοικούν στην Κίνα, στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη, μέρη που χτυπήθηκαν σκληρότερα από τον κορονοϊό και στα οποία επιβλήθηκαν ακραία μέτρα απομόνωσης. Ωστόσο, το μήνυμά του είναι εκείνο της ελπίδας, κι ας… μην το παραδεχόμαστε, όπως λέει με ένα χαμόγελο.

Διάβασα ένα πρόσφατο άρθρο του BBC από μια ομάδα ψυχιάτρων, οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ένα τσουνάμι ζητημάτων ψυχικής υγείας θα κατακλύσει τα συστήματα υγείας μας μόλις η πανδημία περάσει σε ύφεση ή εξαφανιστεί ξεκινά να μας εξηγεί ο Tidal Grace. Για να προσθέσει γρήγορα: Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος. Από την προσωπική μου εμπειρία, όντως οι πρώτες εβδομάδες φαίνονταν οι πιο δύσκολες για τους πελάτες μου – αλλά και για τον εαυτό μου. Όλοι διαμαρτύρονταν για την αβεβαιότητα και γενική ανασφάλεια. Μερικοί ασθενείς φάνηκαν να πηγαίνουν χειρότερα μετά από έξι εβδομάδες, αλλά η επιδείνωση δεν ήταν τρομακτική.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πελάτες μου, που είχαν ήδη προβλήματα άγχους, τα κατάφεραν πολύ καλά, κάτι που με εξέπληξε σημειώνει ενθαρρυντικά. Ένας ασθενής είπε: Ο Covid-19 δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που πέρασα στη ζωή μου. Μπορώ να το χειριστώ. Ένας άλλος όμως που αντιμετώπιζε έντονο άγχος και δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι και πριν από την έναρξη του lockdown εξήγησε: Χαίρομαι που βλέπω τους άλλους να βιώνουν αυτό που περνάω κάθε μέρα εδώ και χρόνια. Δεν με κάνει να νιώθω τόσο μόνος. Ένας άλλος, ο οποίος φοβόταν να κάνει απλά πράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενεργοποιήθηκε με την κρίση, αντλώντας δύναμη από τους άλλους γύρω του που ήταν ξαφνικά ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Οι ασθενείς έχουν, επίσης, γίνει πολύ πιο επιλεκτικοί σε ό,τι αφήνουν πλέον να εισέλθει στη ζωή τους. Ένας ασθενής του Tidal είπε ότι άφησε πολλούς ανθρώπους να φύγουν, ανθρώπους στους οποίους ο ίδιος είχε δώσει πολύ χώρο και χρόνο, για να συνειδητοποιήσει στη συνέχεια πως εκείνοι δεν ήταν εκεί γι’ αυτόν στην κρίση. Τα όρια φαίνεται να ενισχύονται, καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο να είναι μόνοι επισημαίνει ο Tidal.

Μια άλλη ασθενής γέλασε όταν τη ρώτησε πώς την επηρεάζει ο ιός: Καθόλου! Εκατοντάδες πεθαίνουν στην Αφρική καθημερινά. Τώρα που συμβαίνει σε εμάς πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υπόθεση. Έχω έναν τρελό σύζυγο να ανησυχώ, οπότε δεν χρειάζομαι να ανησυχώ και για τον ιό.

Από τους ασθενείς μου βλέπω ανθεκτικότητα στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Covid-19 είναι μία ακόμη υπενθύμιση της ηθικής μας. Προσαρμοστήκαμε. Φοράμε μάσκες και κρατάμε τις αποστάσεις. Κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Τα προβλήματά μας παραμένουν και παραμένουν κάπως μακριά από το σκηνικό του θανάτου. Βρισκόμαστε, τελικά, στην ελπίδα. Οι πιο αρνητικοί ασθενείς μου συχνά εκπλήσσονται όταν τους λέω ότι έφτασαν στη θεραπεία: ακόμη και στο σκοτάδι καταφέρνουμε να βρούμε μια λάμψη ελπίδας, παρόλο που μπορεί να μην το δούμε ή, ακόμη χειρότερα, να το παραδεχθούμε καταλήγει ο Tidal Grace.

*Οπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

 

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έκτακτη είδηση : Ακατάσχετες οι συντάξεις ! – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Newsteam 0 Comments

Έκτακτη είδηση : Ακατάσχετες οι συντάξεις ! – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Σημαντική απόφαση για τις συντάξεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ live : Μια σημαντική απόφαση-δίχτυ προστασίας για το ακατάσχετο των συντάξεων που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Το δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης) με την απόφασή του προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κρίνοντας ότι οι ακατάσχετες απαιτήσεις, όπως είναι οι συντάξεις που κατατίθενται κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό, δεν εκχωρούνται και δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό και ως εκ τούτου είναι άκυρη και οποιαδήποτε άλλη αντίθετη συμφωνία ή εντολή για την είσπραξη της απαίτησης.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Επί της ουσίας ο δικαστικός λειτουργός εφάρμοσε πιστά όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, που ορίζει το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών. Ο νομοθέτης αποσκοπεί στην προστασία ενός ελάχιστου εισοδήματος των προσώπων που βιοπορίζονται από την εργασία ή τη σύνταξή τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, εν όψει του πρόδηλου κοινωνικού συμφέροντος που εξυπηρετούν, είναι αναγκαστικού δικαίου και συνεπώς οποιαδήποτε αντίθετη συμφωνία των μερών είναι άκυρη επισημαίνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από αγωγή που κατέθεσε συνταξιούχος ο οποίος είδε μηδενικό τον τραπεζικό του λογαριασμό για δύο συνεχόμενους μήνες. Η αιτία; Οπως περιγράφεται και στη δικαστική απόφαση, ήταν το γεγονός ότι η τράπεζα… σήκωσε δύο φορές από τον λογαριασμό του ενάγοντος, μέσω του οποίου αποπλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο, ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε στη μηνιαία σύνταξή του, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Προστασία

Ο συνταξιούχος αποφάσισε να ζητήσει δικαστική προστασία υποστηρίζοντας ότι παρανόμως έγινε η επίδικη ανάληψη της μηνιαίας σύνταξής του, που ισοδυναμούσε με αφαίρεση του μοναδικού οικονομικού του πόρου, προκαλώντας στον ίδιο και στην οικογένειά του μεγάλη στενοχώρια.

Η εναγόμενη τράπεζα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, προέβη, διά των υπαλλήλων της, σε παρακράτηση και αφαίρεση του ποσού της σύνταξης για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του ενάγοντος, μολονότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του αυτού κάθε μήνα δεν υπερέβαινε το ποσό της σύνταξής του και παρά την υποβολή εκ μέρους του προς την ΑΑΔΕ υπεύθυνης δήλωσης του τραπεζικού λογαριασμού ως μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Κατά την κρίση του δικαστικού λειτουργού ο ισχυρισμός της εναγομένης ότι η χρέωση του λογαριασμού με τα ποσά της σύνταξης έλαβε χώρα στο πλαίσιο ανέκκλητης εντολής που είχε λάβει από τον ενάγοντα, καμία έννομη επιρροή δεν ασκεί, εν όψει του ακατάσχετου της απαίτησης της σύνταξης.

Από τη συμπεριφορά αυτή των υπαλλήλων της τράπεζας επήλθε ζημιά για τον συνταξιούχο ύψους 2.008,18 ευρώ (το ποσό που αντιστοιχούσε στη σύνταξη δύο μηνών), ενώ περαιτέρω – σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης – υπέστη και ηθική βλάβη, λόγω της ταλαιπωρίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που του προκάλεσε η όλη εξέλιξη της υπόθεσης, αναφέρει το in.gr.

Υπό αυτό το πρίσμα το δικαστήριο υποχρεώνει την εναγόμενη τράπεζα να επιστρέψει στον συνταξιούχο στο ακέραιο το ποσό που αντιστοιχούσε στις καταβολές της σύνταξής του για δύο μήνες. Επιπλέον αναγνωρίζει ότι η εναγομένη υποχρεούται να καταβάλει με τον νόμιμο τόκο στον ενάγοντα το ποσό των 300 ευρώ.

Έκτακτη είδηση : Ακατάσχετες οι συντάξεις ! – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Συντάξεις Ιουλίου

Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, αναλυτικά:

-Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου

-Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου (η κανονική ημερομηνία)

Σε περίπτωση αλλαγής για αποφυγή συνωστισμού των συνταξιούχων οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής του ΙΚΑ είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 22 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 23 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου θα πληρωθούν ως εξής:

-Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

-Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

-Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ιουλίου την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου θα καταβληθούν την Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 2 Ιουλίου.

Έκτακτη είδηση : Ακατάσχετες οι συντάξεις ! – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Χρήματα στους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 4,4 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 3-4/6 πληρώθηκαν 217 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Διάβασε το »

Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορoνοϊό

Newsteam 0 Comments

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση (02 Ιουνίου), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2952 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες. Οι νέοι
θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση: covid-gr-report-20200604

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Επιδοτούμε με 100 εκατ. την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ

Newsteam 0 Comments

Αυτήν τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο κυβέρνηση.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πληρώνονται 50.946 δικαιούχοι

Newsteam 0 Comments

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πληρώνονται 50.946 δικαιούχοι – Καταβάλλεται αύριο, Παρασκευή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 50.946 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 2.255 δικαιούχοι αφορούν αναστολές συμβάσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και οι 48.691 δικαιούχοι αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία η πίστωση θα γίνει αύριο, 5 Ιουνίου.

Διάβασε το »

Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Newsteam 0 Comments

Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Μεσσήνη – Εύα– Λάμπαινα

Πράσινο φως για τα δυο μεγάλα έργα

Η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων στο Δήμο Τριφυλίας, συνολικής έκτασης 387.231,50 τ.μ. και στο Δήμο Μεσσήνης, συνολικής έκτασης 81.367,97 τ.μ., για την κατασκευή αντίστοιχα του έργου Βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός στη μία περίπτωση και Βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα) στη δεύτερη, εγκρίθηκε με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση των δύο μεγάλων οδικών έργων, οι προϋπολογισμοί των οποίων ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, ο δρόμος Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα είναι μήκους περίπου 9 χλμ., και προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, δηλαδή η 9η εθνική οδός, είναι μήκους περίπου 15 χλμ. και έχει προϋπολογισμό 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι σύντομα να τελειώσει η διαδικασία της επίταξης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησής τους.

Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι

Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου Βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός είναι συνολικής έκτασης 387.231,50 τ.μ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου προώθησης των βιώσιμων μεταφορών και άρσης των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων και με ειδικότερο στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών περιοχών της Περιφέρειας με το κύριο οδικό δίκτυο και τους διευρωπαϊκούς άξονες.

Το έργο έχει πλήρη ωρίμανση για τη δημοπράτησή του και έχει κριθεί ως έργο βασικής προτεραιότητας της Περιφέρειας, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των βασικών υποδομών στη Μεσσηνία.

Η εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου είναι προφανής και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο (εξαγορά ή ανταλλαγή με ακίνητα του Δημοσίου) παρά με το μέσο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεδομένου του πλήθους τους (άνω των 350).

Για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις έχουν συνταχθεί και εγκριθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες ιδιοκτησιών που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου. Επίσης, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ έχει εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα

Η απόφαση για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου: Βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα) αφορά ακίνητα συνολικής έκτασης 81.367,97 τ.μ.

Επίσης το έργο έχει πλήρη ωρίμανση για τη δημοπράτησή του, ενώ έχει κριθεί ως έργο βασικής προτεραιότητας της Περιφέρειας και θα συμβάλλει στη βελτίωση των βασικών υποδομών του νομού.

Η εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο (εξαγορά ή ανταλλαγή με ακίνητα του Δημοσίου) παρά με το μέσο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεδομένου του πλήθους τους (346 ιδιοκτησίες).

Για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες ιδιοκτησιών που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου, στο οποίο υπάρχει έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ έχει εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Πηγή: https://www.tharrosnews.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Η χώρα μας τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση ΜΑΤΚΑ 2021

Newsteam 0 Comments

Τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΑΤΚΑ 2021, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι, από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου 2021 θα είναι η Ελλάδα, η οποία αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους Φινλανδούς τουρίστες.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων και άλλων δράσεων, που θα παρουσιάζουν με προνομιακό και ολοκληρωμένο τρόπο στη φινλανδική αλλά και ευρύτερα σκανδιναβική αγορά την πολυμορφία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού κάλλους της Ελλάδας από τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού, όσο και για τη δημιουργία και διαφύλαξη ενός ασφαλούς και οικείου περιβάλλοντος για τους τουρίστες.

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης για την ανάδειξη της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην ΜΑΤΚΑ 2021, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΑΤΚΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Στην πρώτη μεγάλη τουριστική έκθεση στην Ευρώπη, η χώρα μας μπαίνει δυναμικά στο 2021, ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό στην μετά την κρίση του κορονοϊού περίοδο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Στο μεταξύ ο κ. Φραγκάκης σημειώνει ότι η Φινλανδία και γενικότερα η σκανδιναβική αγορά είναι πολύ σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό καθώς διαχρονικά έχει χτιστεί μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης η οποία είναι στις προθέσεις της χώρας μας να δυναμώσει περισσότερο. Ειδικά οι φίλοι μας Φινλανδοί μας ανέδειξαν σε πρώτο σε προτίμηση τουριστικό τους προορισμό για το 2019 και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια πωλήσεων της Έκθεσης, Anna Suominen, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός αυτό, επισημαίνοντας πως ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο η συνεργασία μας με την Ελλάδα ενισχύει την εμπιστοσύνη στη διαρκή επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδεύουν, ακόμη και μετά την τρέχουσα διεθνή κρίση. Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός ταξιδιωτικός προορισμός σε πολλούς Φινλανδούς και όταν τα ταξίδια επιτραπούν ξανά, πιστεύω ότι πολλοί από εμάς θα κατευθυνθούμε προς την Ελλάδα για να απολαύσουμε όλα όσα προσφέρει.

Πηγή: capital.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αιτήσεις για φοιτητικό επίδομα στέγασης στο stegastiko.minedu.gov.gr – ΟΑΕΔ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Newsteam 0 Comments

Αιτήσεις για φοιτητικό επίδομα στέγασης στο stegastiko.minedu.gov.gr – ΟΑΕΔ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ – Ξεκινούν την Πέμπτη, 4 Ιουνίου οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο  που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Αιτήσεις για φοιτητικό επίδομα στέγασης στο stegastiko.minedu.gov.gr – ΟΑΕΔ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ – Θέσεις εργασίας

Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς T. Θεοδωρικάκο και Γ. Βρούτση- σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr– η νέα ΚΥΑ που αφορά την υλοποίηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την πρόσληψη 36.500 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει: Σήμερα (σ.σ την Τρίτη) υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω των οποίων 36.500 άνεργοι θα βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, επειδή εμπλέκονται πάρα πολλά υπουργεία, υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε περίπου 3 ώρες έχω συνάντηση με τον κ. Βρούτση. Θα συνυπογράψουμε, είναι και άλλοι συνάδελφοι που υπογράφουν. Έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, 36.500 περίπου δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Θα κάνουν τις αιτήσεις τους και ο ΟΑΕΔ μέσα στον μήνα Ιούνιο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια που περιγράφει η ΚΥΑ. Oι άνθρωποι θα πάνε σε Δήμους, κυρίως σε Κοινωφελείς Οργανισμούς στα πλαίσια των Δήμων, σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και ένας ορισμένος αριθμός θα συνδράμει και στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων. Ένας αριθμός περίπου 1.000 ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο παρότι τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών επιμένουν ότι έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός κ. Βρούτσης δεν έχει κάμια επίσημη δήλωση ή ενημέρωση, ενώ παρά τις κρούσεις που έκανε η aftodioikisi.gr στο υπουργείο Εργασίας δεν έλαβε καμία απάντηση. Το υπουργείο Εργασίας λοιπόν τηρεί σιγή ασυρμάτου για μια προκήρυξη που αναμενόταν να βγει από τα τέλη Απριλίου αρχές Μάη, αφού η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου (!) και έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, από τις 9 Απριλίου,!!!!

Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, μετά και το σχετικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την πολύ σοβαρή πιθανότητα να μείνει εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος ο Γιάννης Βρούτσης και παρά τα μηνύματα που έχει φροντίσει να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κατεβάσει τα μολύβια.

Αυτό που αναμένεται από τότε είναι η πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμων. Ωστόσο τώρα προκύπτει σύμφωνα με το ΥΠΕΣ και η ύπαρξη νέας ΚΥΑ, η οποία κανείς δεν γνωρίζει τις αλλαγές επιφέρει στο πρόγραμμα.

Πάντως τον τελευταίο λόγο για την έναρξη του προγράμματος έχει το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπάγεται και ο ΟΑΕΔ, αφού πρέπει να δώσει την εντολή στον Οργανισμό για να εκδώσει τη σχετική προκήρυξη… Μα άλλα λόγια η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του κ. Βρούτση.

Τι ανακοινώθηκε για 250.000 συνταξιούχους : Οι αλλαγές σχεδίων στις συντάξεις – ΕΦΚΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Τι έρχεται σε συντάξεις και αναδρομικά 2020, Πληρωμή συντάξεων – ΟΠΕΚΕΠΕ

Αύξηση από 5 έως 200 ευρώ στις συντάξεις από 2/6/2020 – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διάβασε το »

Συντάξεις Ιουλίου 2020: Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, Δημοσίου, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Newsteam 0 Comments

Συντάξεις Ιουλίου 2020: Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, Δημοσίου, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Η λίστα των πληρωμών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ live : Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, αναλυτικά:

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

-Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου

-Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου (η κανονική ημερομηνία)

Σε περίπτωση αλλαγής για αποφυγή συνωστισμού των συνταξιούχων οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής του ΙΚΑ είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 22 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 23 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου θα πληρωθούν ως εξής:

-Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

-Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

-Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ιουλίου την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου θα καταβληθούν την Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 2 Ιουλίου.

Συντάξεις Ιουλίου 2020: Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, Δημοσίου, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Επιδόματα

Καταβλήθηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, στεγαστική συνδρομή, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, σύνταξη υπερηλίκων και επίδομα ομογενών.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, η καταβολή του επιδόματος γέννησης αφορά στους δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, μέχρι και τις 30-4-2020. Η καταβολή του επιδόματος παιδιού αφορά τη δεύτερη δόση του 2020 (Μάρτιος- Απρίλιος 2020).

Ειδικότερα, θα δοθεί από τον Οργανισμό η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους. Η επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση ανέρχεται στα 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά.

Επίσης, θα καταβληθεί στους δικαιούχους η εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2018.

Συντάξεις Ιουλίου 2020: Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, Δημοσίου, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ- Η τελευταία πληρωμή

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 2,6 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 1-2/6 πληρώθηκαν 1.126 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Τι ανακοινώθηκε για 250.000 συνταξιούχους : Οι αλλαγές σχεδίων στις συντάξεις – ΕΦΚΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Τι έρχεται σε συντάξεις και αναδρομικά 2020, Πληρωμή συντάξεων – ΟΠΕΚΕΠΕ

Αύξηση από 5 έως 200 ευρώ στις συντάξεις από 2/6/2020 – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διάβασε το »

Νότης Μηταράκης: Η αποσυμφόρηση γίνεται με ένα οργανωμένο τρόπο

Newsteam 0 Comments

Στον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 5 μηνών την αποχώρηση 13.728 ατόμων (Ιανουάριος 2020 – Μάϊος 2020), με αποτέλεσμα την μείωση των διαμενόντων στις δομές κατά 16%, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm 90,1 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο 60 δομών στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλέον πολλές νέες δομές. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι λιγότερος στο τέλος του χρόνου, σημαντικά λιγότερος από αυτόν που υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, σκοπεύουμε να υπάρχει μία ίση κατανομή των βαρών. Είχαμε βάλει ένα κυβερνητικό στόχο ότι καμία περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να έχει πάνω από 1% διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, αυτός ο κανόνας τηρείται σε όλη τη χώρα. Καμία περιφέρεια της Ελλάδος πέραν του Βορείου Αιγαίου και οριακά του Νοτίου Αιγαίου που έχει τη δομή στη Λέρο και στην Κω δεν υπερβαίνουν οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο το όριο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Σχετικά με την έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υπουργός, ο κύριος Βίτσας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δύο φορές είχε προχωρήσει στην έξοδο από δομές, όσων είχαν λάβει άσυλο. Υπάρχει νομοθεσία από το Νοέμβριο του 2019 που έδωσε μια προθεσμία 6 μηνών, η οποία παρατάθηκε λόγω κορωνοϊού για ένα επιπλέον μήνα. Το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν μια οριστική απόφαση. Όσοι πάρουν οριστική θετική απόφαση, έχουν από εκεί και πέρα το δικαίωμα και την υποχρέωση θα έλεγα να βγούνε στην αγορά εργασίας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταρακης, κατέληξε ότι οι δικαιούχοι εχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο για κάποιο διάστημα καλύπτει με επιδότηση ενοικίου αυτούς οι οποίοι δικαιούνται να μπούνε πλέον στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε λοιπόν ισόβια να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα

Newsteam 0 Comments

534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα – Και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο θα δοθεί το επίδομα των 534 ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Την παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προβλέπεται για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το επίδομα των 534 ευρώ που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις – εργοδότες:

Από τις 22/5/2020 και έως την 31/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, σύμφωνα με το υποκεφάλαιο Α.1. της αριθμ. οικ.17788/346/8.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄1779) υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.


Δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους (άρθρο 4 του υποκεφαλαίου Α.1 της ανωτέρω ΚΥΑ).

Από τις 22/5/2020 και έως την 28/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2020, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις επιχειρήσεων:


α. Για όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 13.4.2020 ΠΝΠ (Α’ 84) και την παρ. 5 του άρθρου 1 του υποκεφαλαίου Α.2 της υπ. αριθμ. οικ.17788/346/8.5.2020 (Β΄1779), βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

β. Για όσες έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ 86.10 Νοσοκομειακές δραστηριότητες σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 1.5.2020 ΠΝΠ (Α’ 90) και την παρ. 5 του άρθρου 1 του υποκεφαλαίου Α.2 της υπ. αριθμ. οικ.17788/346/8.5.2020 (Β΄1779), βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους:

Από τις 22/5/2020 και έως την 1/6/2020 οι κατωτέρω εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις (αρχικές και ορθές επαναλήψεις):


α. Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά το μήνα Μάιο και μόνο γι αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή / και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας (άρθρο 4 του υποκεφαλαίου Α.1. της αριθμ. οικ.17788/346/8.5.2020 ΚΥΑ).

β. Εργαζόμενοι, για τους οποίους υποβάλλονται για πρώτη φορά υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους από επιχειρήσεις – εργοδότες των περιπτώσεων 2.α. και 2.β. της παρούσας (αναδρομικές αλλαγές ΚΑΔ και ΚΑΔ 86.10).

γ. Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή, και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

δ. Εργαζόμενοι, για τους οποίους, ενώ έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό καθόσον αυτός απορρίφθηκε από την εταιρεία Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ ΑΕ), συνεπώς θα μπορέσουν να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Από τις 22/5/2020 και έως την 31/5/2020 μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπάγονται στην περίπτωση θ) του άρθρου 1 της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547 και Β’ 1841) κοινής υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθμ. οικ. 18657/370/15-5-2020 (Β’ 1863) όμοιά της.


Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι εργαζόμενοι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή, των οποίων όμως οι δηλωμένες στο ΠΣ Εργάνη εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.

Προθεσμία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων

Ως προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών όπως αυτές προβλέπονται στην αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547 και Β’ 1841) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθμ. 18657/370/15.5.2020 (1863 Β’) όμοιά της, ορίζεται η 31η Μαΐου 2020.


Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στο άρθρο 3 της ανωτέρω ΚΥΑ διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19.

Η καταβολή των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.

Διάβασε το »

Αγνώριστες οι διάσημες παραλίες της Μυκόνου – Εξαφάνισαν ομπρέλες και ξαπλώστρες

Newsteam 0 Comments

Στην απομάκρυνση εξοπλισμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στις παραλίες της Μυκόνου προχώρησε η αστυνομία.

Εδώ και δύο ημέρες έχει στηθεί επιχείρηση αποξήλωσης. Ξαπλώστρες και ομπρέλες εξαφανίστηκαν από όλες τις πλαζ του νησιού με τους επαγγελματίες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι, καθώς όπως αναφέρουν, τέτοιου είδους κινήσεις αποτελούν πλήγμα τόσο στην προσέλκυση τουριστών ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος όσο και στις επιχειρήσεις που θα χάσουν πολλά έσοδα και θα βάλουν στον πάγο το προσωπικό που είχαν προσλάβει για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες.

Στην Ψαρρού, στον Ορνό και στον Πλατύ Γυαλό οι αμμουδιές είναι άδειες, στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Πηγή: mykonoslivetv.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Διαδικτυακή Ημερίδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Newsteam 0 Comments

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar), την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 και κατά τις ώρες 18:00 – 21:00

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Σύνοδος προώθησε την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιμετώπισε χρονίζοντα ποιμαντικά ζητήματα και απάντησε σε προκλήσεις, οι οποίες αφορούν ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τον τόπο μας, η Σύνοδος λαμπρύνει την ιστορία της Κρήτης, υπερβαίνοντας σε σημασία κάθε άλλη εκδήλωση ή ιστορικό γεγονός των τελευταίων ετών και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτόν εντυπώνουμε στην καρδιά και στη συνείδησή μας, το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί, πρωτίστως ως πιστών, κληρικών ή λαϊκών, αλλά και ως ανθρώπων που ζούμε σε αυτόν τον τόπο και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar), την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 και κατά τις ώρες 18:00 – 21:00, με θέμα:

Μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβληματισμοί για την κοινωνική κρίση και την πανδημία του Covid-19

Ομιλητές:

Δρ Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz, Η αντιμετώπιση των σύγχρονων ποιμαντικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), με βάση τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης.

π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου – Θεολόγος, Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Νέος Κορωνοϊός και Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας: Ένα νέο κείμενο από Θεολόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δρ Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της: Τα μηνύματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως οδοδείκτες σε περιόδους κρίσεως.

Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Ε.Ε. Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, Αναφορές για την Παιδεία και τους νέους στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δρ Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συντονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτυακής εφαρμογής τηλεδιάσκεψης. Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, θα παραλάβουν οδηγίες σύνδεσης, αφού πρώτα δηλώσουν τη συμμετοχή τους με τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, στη φόρμα που θα υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2ZX0RZ0.

Πηγή: www.oac.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ένας προσωπικός αριθμός αντί για ΑΦΜ – Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Newsteam 0 Comments

Πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνο ο Προσωπικός Αριθμός, καθώς κι ένας αριθμός πιστοποιητικού Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) θα λέγεται ο ενιαίος αριθμός που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές με το κράτος και τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ, αλλά Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α. αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνο ο Προσωπικός Αριθμός, καθώς κι ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check, σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022. Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία. Αναφορικά με το αν θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο, δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας.

Πώς θα λειτουργεί ο Προσωπικός αριθμός

Με τον Ψηφιακό Κώδικα θεσμοθετείται ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) για τους πολίτες. Ο προσωπικός αριθμός θα εφαρμόζεται για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Π.Α. θα αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν θα μεταβάλλεται. Ο Προσωπικός Αριθμός αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας, δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Παράλληλα θεσμοθετείται το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό σημείο της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Πηγή: patrastimes.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Δικηγορικός Σύλλογος: Παραίτηση με αιχμές για… παζάρια

Newsteam 0 Comments

Αφήνοντας αιχμές για παζάρια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σχετικά με τη διαδικασία επιλογής νέου αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας παραιτήθηκε από σύμβουλος ο δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης.

Η παραίτηση του ακολούθησε αυτή του αντιπροέδρου του ΔΣΑ Χαράλαμπου Κονδύλη για την κάλυψη της θέσης του οποίου συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο.

Προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να σας ταλαιπωρώ παραμένοντας στη διαδικασία, της οποίας άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, το αποτέλεσμα ήταν εξ αρχής ειλημμένο, στη βάση παζαριών και συμφωνιών και όχι των κριτηρίων που εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ισχύουν, αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση παραίτησης του ο κ. Περάκης συμπληρώνοντας: Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα ν΄ αλλάξεις κάτι, φεύγεις.

Ο κ. Περάκης αφού κάνει ένα σύντομο απολογισμό για την 10χρονη συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΔΣΑ, μεταξύ άλλων,  προσθέτει ότι ποτέ δεν παρανόμησα, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα τη θέση μου στο ΔΣ προς ίδιον όφελος, ποτέ δεν έκανα κανένα ρουσφέτι σε κανέναν (κακοκαρδίζοντας γι αυτό αρκετούς), ποτέ δεν συμμετείχα σε παζάρια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Όπως επίσης, ποτέ δεν κατάλαβα πώς είναι δυνατόν να διαφωνείς -υποτίθεται- δημοσίως με κάποιον σε μια σειρά από πράγματα, όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα των επιλογών και των αποφάσεων, να τα βρίσκεις μια χαρά ιδιαιτέρως μαζί του στη βάση του δούναι και λαβείν.

Σήμερα και μετά την παραίτηση του κ. Περάκη, έχει προγραμματιστεί στο ΔΣΑ συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την επιλογή του νέου αντιπροέδρου. Τη θέση του κ. Περάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα καλύψει ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού του.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

WiFi4EU – Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δωρεάν Wi-Fi στους Δήμους

Newsteam 0 Comments
Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρωτοβουλία WiFi4EU που προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε συνδεσιμότητα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους

Δημοσιεύθηκε εχθές Τετάρτη 3/6 η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για κουπόνια WiFi4EU, για τη δημιουργία δωρεάν δικτύων Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για 947 κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ το καθένα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi σε δημόσιους χώρους εντός των ορίων του δήμου, οι οποίοι δεν διαθέτουν ήδη σημεία δωρεάν ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi. Η υποβολή των αιτήσεων θα είναι δυνατή μέχρι σήμερα Πέμπτη 4/6 και ώρα 18.00 Ελλάδος.

Κατά τη δημοσίευση της τέταρτης και τελευταίας πρόσκλησης της πρωτοβουλίας WiFI4EU, o Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε: Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για τον τέταρτο και τελικό γύρο των κουπονιών WiFi4EU. Η δωρεάν συνδεσιμότητα σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ευρώπη ωφελεί εξίσου τους πολίτες και τους τουρίστες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα θετικά αποτελέσματα των συνδεδεμένων τοπικών κοινοτήτων.

Η αναλυτική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων τηλεπικοινωνιών είναι διαθέσιμη εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατφόρμα Wifi4EU

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »