Πατήστε ESC για κλείσιμο

Ebros - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΜετατρέπεται σε… φρούριο ο Έβρος – Παρεμβάσεις για να γίνουν απροσπέλαστα τα σύνορα

Newsteam 0 Comments

Απόρθητο θέλει να κάνει τον Εβρο το ελληνικό «Πεντάγωνο». Παράλληλα με την κατασκευή του φράχτη 26 χλμ. στο νότιο κομμάτι, οι επιτελείς προχωρούν σε νέες παρεμβάσεις θωράκισης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων: Μεγάλο μέρος από τα συνολικά 45 διπλοκάμπινα τετρακίνητα οχήματα που προμηθεύεται το ΓΕΣ θα προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία στις περιπολίες.  Αδιάκοπη είναι η κατασκευή και τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων, ενώ νέα ηλεκτρονικά συστήματα θα βελτιώσουν σημαντικά την επιτήρηση.

Η περαιτέρω στεγανοποίηση των συνόρων στον Εβρο κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή μιας νέας απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος – σαν αυτή που ενορχήστρωσε η Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο – αλλά και μετά τις προειδοποιήσεις του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εργαλειοποίηση των τζιχαντιστών τρομοκρατών από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής για να επιθεωρήσουν από κοντά τις καινούργιες εργασίες ενίσχυσης των συνόρων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ήδη από το καλοκαίρι το ΓΕΣ έχει προχωρήσει στην προμήθεια διπλοκάμπινων τετρακίνητων οχημάτων-pick up. Κάποια από τα συνολικά 45 οχήματα που θα αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς έχουν ήδη φτάσει στον Εβρο, ενώ αριθμός τους θα εξοπλίσει και τα νησιά. Στόχος είναι με τα διπλοκάμπινα οχήματα οι περίπολοι στα σύνορα να γίνουν ευέλικτες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές. Και αυτό διότι τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν το πλεονέκτημα κίνησης σε κάθε έδαφος και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνι, σε βροχή με λασπωμένα εδάφη). Η μεταφορά των περιπόλων σε τέτοιες αντίξοες καιρικές συνθήκες πάντα απασχολούσε τα Επιτελεία. Δεν  θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στον Εβρο είχε γίνει κατά τη διάρκεια περιπολίας με κακοκαιρία. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΓΕΣ μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία προχώρησε άμεσα στην απόκτηση των οχημάτων.

Κατασκευές

Ασταμάτητη είναι στο μεταξύ από τον περασμένο Μάρτιο η κατασκευή τεχνητών εμποδίων κατά μήκος όλων των συνόρων του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, και συγκεκριμένα Μονάδες Μηχανικού και διμοιρίες κατασκευών των Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς της περιοχής, υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς την κατασκευή και τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων, θέσεων μάχης, επισκευής και εκ νέου τοποθέτησης παρατηρητηρίων, διευθέτησης δρομολογίων, τοποθέτησης φωτισμού αλλά και πραγματοποίησης σειράς άλλων εργασιών σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων.

Μάλιστα, τα Επιτελεία έχουν εκμεταλλευθεί και δωρεές πρώτων υλών από φορείς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι όσα γίνονται στον Έβρο «δεν έχουν προηγούμενο». Με τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά και το έργο των οργάνων προκάλυψης αλλά και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και της FRONTEX στη διεξαγωγή περιπολιών, στην παρατήρηση και στην ασφαλή αποτροπή εισόδου.

Επιπλέον, σημαντική είναι η αναβάθμιση που έχει υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά – και η οποία συνεχίζεται – στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης. Με σύγχρονης τεχνολογίας φορητά συστήματα έχει εξοπλιστεί και το προσωπικό, όπως διόπτρες νυκτός, θερμικές κάμερες.

Ταχύτατα προχωρούν όμως και οι εργασίες εγκατάστασης του νέου φράχτη μήκους 26 χλμ. στο νότιο τμήμα του Έβρου. Θα αποτελείται από ισχυρό χαλύβδινο κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να κατασκευαστούν και οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια για τον Ελληνικό Στρατό.

Το σχέδιο θωράκισης του Έβρου περιλαμβάνει και παρεμβάσεις ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών αλλά και με την αύξηση της θητείας.

Διάβασε το »

Θωρακίζεται ο Έβρος – Ούτε με… τανκς δεν θα περνάει κανείς τον νέο φράχτη

Newsteam 0 Comments

Ούτε… με τανκς δεν θα μπορεί να περάσει κάποιος από τον νέο φράκτη που θα στηθεί στον Έβρο.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο νέος φράκτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων.

 

Επιπροσθέτως, ο υφιστάμενος φράχτης θα ενισχυθεί με την προσθήκη, προς την πλευρά της Ελλάδας, συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

 

 

Θα κατασκευαστούν ακόμη Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον ελληνικό Στρατό ενω θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές.

 

 

Παράλληλα κατασκευάζονται και χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός επιθεωρώντας το έργο «είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς».

 

 

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Με νέα τεθωρακισμένα οχήματα θωρακίζονται Έβρος και νησιά

Newsteam 0 Comments

Η σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια αντικατάσταση των γερασμένων πλέον M-113 A1-A1E-A2 με νέα σύγχρονα ερπυστριοφόρα όπως τα M2 Bradley αλλά και τεθωρακισμένα τροχοφόρα όπως τα M117 Guardian κρίνεται επιβεβλημένη.

H απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να αποδεσμεύσει 1.200 μεταχειρισμένα Μ1117 Guardian για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς άνοιξε το δρόμο. Από αυτά ένας μικρός αριθμός επιχειρεί σε Αμερικανικές Μονάδες οι οποίες εδρεύουν στην Ευρώπη ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ΓΕΣ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Αμερικανούς προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η παραχώρηση η οποία καθυστέρησε κυρίως λόγω των μέτρων για τον Covid-19.

Στελέχη του Στρατού Ξηράς έχουν αναλάβει να προχωρήσουν σε αυτοψία για να δουν και να επιλέξουν τα M1117 τα οποία θέλει να αποκτήσει το ΓΕΣ. Όπως τονίζουν πηγές του επιτελείου ο Στρατός Ξηράς προσανατολίζεται να επιλέξει τελικά 800 τεθωρακισμένα M1117 από τα 1200 διαθέσιμα, αυτά που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό κόστος στο οποίο προσφέρουν οι Αμερικανοί τα Μ1117 και να πέσει αρκετά κάτω από τα 100 εκ δολάρια, αναφέρει το Newpost.gr

Επιπλέον το ΓΕΣ πιέζει για την παραχώρηση μαζί με τα Μ1117 και του οπλισμού που μεταφέρουν δηλαδή των δύο πολυβόλων 12,7 και 7,62 αλλά και των βομβιδοβόλων 40mm. Το τεθωρακισμένο M1117 κατηγορίας ASV(Armored Security Vehicle) θεωρείται από το ΓΕΣ ιδανικό για τις ανάγκες των Μονάδων στα χερσαία σύνορα όσο κυρίως στα νησιά όπου οι μικρές διαστάσεις, η ευελιξία και η ταχύτητα που αγγίζει τα 60 μίλια τα κάνουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης.

Όμως σε καμία περίπτωση τα M1117 δεν μπορούν να αποτελούν τον διάδοχο των M113 όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο στο στόχαστρο του ΓΕΣ έχουν μπει τα Μ2 BRADLEY ειδικά για τις ανάγκες των Μονάδων του Έβρου. Πρόκειται για τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV(Armored Fighting Vehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτει το πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.

Kάθε Μ2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα Bradley χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ´ όσα τα Abrams.

Το ΓΕΣ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradley από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να εργάζεται αθόρυβα αλλά συστηματικά και για το συγκεκριμένο θέμα όπως και για το ζήτημα της απόκτησης των M117. Οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει ήδη θετικά με τις συζητήσεις πάντως για τα Bradley να βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Διάβασε το »