Πατήστε ESC για κλείσιμο

dunameis - Spoiler - Φωτογραφίες, video



Άρχισαν και πάλι να εισβάλλουν οιΤουρκαλάδες στην Συρία με ειδικές δυνάμεις και μισθοφόρους ισλαμιστές

Newsteam 0 Comments

Επίθεση μεγάλης κλίμακος εξαπέλυσε τουρκικός Στρατός νότια της ζώνης στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία που είχε καταλάβει το 2019 κατά την μεγάλη επίθεση που κατέληξε να καταλάβει μετά την περιοχή της Αφρίν και μια έκταση που εκτείνονταν μέχρι σχεδόν τα ιρακινά σύνορα.

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα σε συνεργασία με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην βόρεια Συρία και τις τουρκόφιλες ισλαμικές μισθοφορικές μονάδες, πολιόκρησαν και κατέλαβαν την πόλη Ain Issa  Άιν, βόρεια της πόλης, Ράκα, η οποία έχει επιστρέψει στην συριακή κυριαρχία.

Οι επιθέσεις των UAV συνεχίστηκαν και σήμερα σε περιοχές βόρεια της Ράκκα.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατέκαψαν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές και προχώρησαν σε στοχευμένες αεροπορικές προσβολές με μαχητικά UAV Bayractar θέσεων του συριακού Στρατού και αντιτουρκικών συριακών εθνικών οργανώσεων.

Το τελευταίο τρίμηνο οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν συντονισμένες και «επίμονες» επιχειρήσεις βόρεια της Ράκκα, όπως ακριβώς και οι Αζέροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν εξαπολύσουν την μείζονα επίθεση.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσεγγίζει τόσο κοντά στην Ράκκα, η οποία όπως όλα δείχνουν αποτελεί και τον στρατηγικό της στόχο, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πετρελαιοπηγές και πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Διάβασε το »

Εχετε σκύλο; Στείλτε τον… φαντάρο! Διαγωνισμός για κατάταξη σκύλων στις ένοπλες δυνάμεις

Newsteam 0 Comments

Η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού για την απόκτηση σκύλων που θα καλύψουν απαιτήσεις σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Οι στρατιωτικοί σκύλοι θα είναι είτε σκύλοι φρούρησης, είτε σκύλοι ανίχνευσης (ουσιών ή ατόµων)ή και αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό την επόμενη διετία :

Ο Στρατός Ξηράς θα προμηθευθεί 95 σκύλους φρούρησης,

Το Πολεμικό Ναυτικό 20 σκύλους φρούρησης και

Η Πολεμική Αεροπορία 75 σκύλους φρούρησης και 3 σκύλους ανίχνευσης

Οι προς επιλογή σκύλοι:

-Να είναι φυλής German Shepherd ή Belgian Shepherd ή DutchShepherd για σκοπούς φρούρησης/ανίχνευσης, µε γενική εµφάνιση, ανατοµική κατασκευή, βάρος, διαστάσεις, αναλογίες, χρώµα και τρίχωµα που να αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά της εκάστοτε φυλής ή/και των αναγνωρισµένων υποφυλών αυτής. Επιπλέον για σκοπούς ανίχνευσης δύναται να γίνουν αποδεκτοί και σκύλοι άλλων φυλών, ανάλογα µε τις απαιτήσεις εκάστου Κλάδου και όπως θα προσδιορίζεται στις προκηρύξεις των κατά περίπτωση διενεργουµένων διαγωνισµών,

-Η ηλικία τους να είναι από 12 έως 24 µηνών, την ηµεροµηνία προσκόµισης των απαιτούµενων δικαιολογητικών, πλην των πατρογονικών (αναπαραγωγής), για τους οποίους το ηλικιακό όριο επιλογής ορίζεται σε 18- 36 µήνες,

-Γίνονται αποδεκτοί σκύλοι αρσενικού και θηλυκού γένους, µε τον περιορισµό ότι οι θηλυκοί σκύλοι αξιοποιούνται ως φύλακες, αφού προηγουµένως στειρωθούν µε µέριµνα και έξοδα του προµηθευτή, µετά την οριστικοποίηση της επιλογής.

– Γίνονται αποδεκτοί και σκύλοι που δε συνοδεύονται από πιστοποιητικά γενεαλογικού δέντρου ή καθαροαιµίας (Pedigree), εκδόσεως του Παγκόσµιου Κυνολογικού Οµίλου [Federation Cynologist International(FCI)], µε βάση τις εργασιακές αποδόσεις και το φαινότυπό τους.

Ο διαγωνισμός αναρτήθηκε στη Διαύγεια( 20/11/2020-ώρα 13:53:47)”

Διάβασε το »

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις με την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ανταποκρίνονται επάξια στην ανάγκη για ασφάλεια

Newsteam 0 Comments

«Σε μια εποχή με έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, με την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους και την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, επιτυγχάνουν να ανταποκρίνονται επάξια στην εθνική ανάγκη για ασφάλεια και ειρήνη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις, από οπουδήποτε κι αν αυτές προέρχονται». Αυτό υπογράμμισε στην ημερήσια διαταγή του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Τη σημερινή ημέρα», αναφέρει ο υπουργός, «που η Ορθοδοξία εορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, η χώρα μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της, που αποτελούν του διαχρονικούς προστάτες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της. Η μνήμη μας στρέφεται στους αμέτρητους αγωνιστές μας, των οποίων οι αγώνες και η αυτοθυσία, αποτελούν διαχρονικά σύμβολα μαχητικότητας και ηρωισμού».

Αναφερόμενος στους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας «σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας και εφαρμόζοντας την πολιτική εθνικής άμυνας».

Μια πολιτική που, όπως είπε ο υπουργός, «στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών». «Μια πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή και να είναι περήφανη για όλους εσάς που συνθέτετε έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αντιμετωπίζοντας τον οποιοδήποτε που επιδιώκει την αναβίωση αναθεωρητικών οραμάτων και την ανατροπή του υφιστάμενου status quo» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Στο πλαίσιο αυτό», επεσήμανε ο υπουργός, «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας». Για το σκοπό αυτό, με στοχευμένες δράσεις και με γνώμονα την ορθή διαχείριση των εθνικών μας πόρων, «εξασφαλίζουμε την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα, εγγυητή της εδαφική ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το εθνικό αποτύπωμα σε συμμαχικές δομές που συμμετέχει η χώρα μας, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας παρέχονται για την αύξηση της εθνικής μας ισχύος. Συγχρόνως, διατηρούμε και επαυξάνουμε τις διμερείς και πολυμερείς μας συμμαχίες στο ζωτικό για εμάς χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί «τον κύριο πολλαπλασιαστή της εθνικής ισχύος» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του με επιτυχία, «γεγονός το οποίο αποτελεί το πλέον ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Για το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι προβάλλεται καθημερινά «με δράσεις κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως η υγεία και η περίθαλψη, η έρευνα και η διάσωση, η εκτέλεση αεροδιακομιδών, καθώς και με τη συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, όποτε απαιτείται».

Ο υπουργός συνέχισε αναφέροντας ότι το έργο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνωρίζεται και εκτιμάται και τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητά του «η μέριμνα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας» των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων «προκειμένου απερίσπαστοι να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους».

Διάβασε το »

Προκήρυξη για ΕΠΟΠ και ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις: Όλες οι πληροφορίες

Newsteam 0 Comments

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι προκηρύξεις για την ένταξη Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου αναγράφονται αναλυτικά οι θέσεις που διατίθενται για τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των θεσμών ΕΠ.ΟΠ και ΟΒΑ, πλέον έχουν αυτή την δυνατότητα, καθώς το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε παραθέτει το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα προσληφθεί αρκετός αριθμός και στους τρεις Κλάδους.

Ειδικότερα, στο ΦΕΚ,  με έναρξη ισχύος την ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2020, αποφασίζεται α) ότι θα προσληφθούν 1.600 ΕΠ.ΟΠ, οι οποίοι θα κατανεμηθούν ως εξής:

1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς

280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία

20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα

300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό

Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης αυτή προβλέπει την πρόσληψη 1.000 ΟΒΑ που θα κατανεμηθούν ως εξής:

600 ΟΒΑ στον Στρατό Ξηράς

200 ΟΒΑ στο Πολεμικό Ναυτικό

200 ΟΒΑ στην Πολεμική Αεροπορία

Διάβασε το »

Αυτά τα Χριστούγεννα ενώνουμε τις δυνάμεις μας διαδικτυακά και χαρίζουμε Ευχοστολίδια

Newsteam 0 Comments

Ο ΟΠΑΠ, παραμένοντας ενεργά δίπλα στην ελληνική κοινωνία και στη νέα γενιά, υλοποιεί για έβδομη συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Ευχοστολίδια, ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι χριστουγεννιάτικές ευχές χιλιάδων παιδιών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Στόχος αυτής της μεγάλης γιορτής προσφοράς και αγάπης για τα εφετινά Χριστούγεννα, είναι να εκπληρωθούν οι ευχές 5.034 παιδιών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», των Παιδικών Χωριών SOS και της ΕΛΕΠΑΠ. Τα παιδιά έχουν αποτυπώσει τις ευχές τους σε ζωγραφιές και στην πραγματοποίησή τους μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας με ασφάλεια από το σπίτι, χρησιμοποιώντας υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Η συμμετοχή στη δράση Ευχοστολίδια εφέτος γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και online καταστημάτων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19.

Από σήμερα κιόλας, οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του ΟΠΑΠ από όλη την Ελλάδα μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.euxostolidia.gr ή να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ», όπου θα βρουν τις ζωγραφιές-ευχές των παιδιών. Όσοι επιθυμούν να εκπληρώσουν μία ή και περισσότερες ευχές, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής απλά βήματα:

Επιλέγουν την παιδική ζωγραφιά-ευχή που θέλουν να πραγματοποιήσουν

Αγοράζουν διαδικτυακά το δώρο που ανταποκρίνεται στην ευχή

Στέλνουν τη δική τους ευχή στο παιδί που θα λάβει το δώρο

Για την πραγματοποίηση της ευχής και την αγορά του δώρου, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.euxostolidia.gr και της εφαρμογής «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ» μεταφέρονται στα συνεργαζόμενα e-shops των Zackret, Funky Buddha, Jumbo και των εκδόσεων Ψυχογιός.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία Ευχοστολίδια έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την αυθεντική ζωγραφιά κάθε ευχής που πραγματοποιούν, για να θυμούνται τη σημαντική τους προσφορά.

32.319 παιδικές ευχές και 39 έργα υποστήριξης

Η «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ», εκτός από την πραγματοποίηση παιδικών ευχών, συμβάλλει και στην υλοποίηση νέων έργων υποστήριξης στους φορείς που συμμετέχουν στα Ευχοστολίδια.

Συγκεκριμένα, όσοι συμμετέχουν στις δωρεάν δοκιμασίες της «Ομάδας Προσφοράς ΟΠΑΠ», συγκεντρώνουν πόντους, οι οποίοι μετατρέπονται από τον ΟΠΑΠ σε έργα υποστήριξης στους φορείς που παίρνουν μέρος στα Ευχοστολίδια, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και τη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος.

Από το 2014, με την υποστήριξη όλων μας, η πρωτοβουλία Εταιρικής Υπευθυνότητας Ευχοστολίδια έχει πραγματοποιήσει 32.319 παιδικές ευχές. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ έχει υλοποιήσει 39 έργα υποστήριξης στους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια.

Διάβασε το »

Σακελλαροπούλου: Οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν πνεύμα συνεννόησης

Newsteam 0 Comments

Την αντιπροσωπεία των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25 υποδέχθηκε σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία παρέδωσαν το ψήφισμα για την ακύρωση της απαγόρευσης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκέστηκε σε νουθεσίες καθώς όπως είπε “στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου”.

Σχετικά με την κρίση της νομιμότητας της απόφασης, τόνισε ότι αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί.

Διάβασε το »

Χούντα Μητσοτάκη: Μια έρημη χώρα μας! Πόλη φάντασμα η Αθήνα! Μόνο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω – Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Newsteam 0 Comments

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στο Κέντρο της Αθήνας μετά την έναρξη της πανελλαδικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε τα ξημερώματα σε καθημερινή βάση.

Οι δρόμοι άρχισαν από τις 08.30 το βράδυ οπότε έκλεισαν τα μαγαζιά σταδιακά να αδειάζουν. Πλέον, στην πλατεία Συντάγματος δεν κυκλοφορεί κανείς. Κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής έχουν βγει σε πολλά και διαφορετικά σημεία σε όλο το λεκανοπέδιο και πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους.

Ήδη, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε παραβάτες που δεν είχαν τις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακίνησης ή δεν φορούσαν μάσκα.

Εκτός από το Σύνταγμα άδειοι είναι οι δρόμοι και γύρω από την Ομόνοι, την Αθηνάς, τη λεωφόρο Αμαλίας τη λεωφόρο Συγγρού και τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Έρημη πόλη και η Θεσσαλονίκη

Λίγη ώρα μετά την ισχύ της απαγόρευσης η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν αισθητά μειωμένη.

Σε πολλά κεντρικά σημεία υπήρχαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, οι οποίες προέβαιναν σε ελέγχους όσων κινούνταν.

Σημειώνεται πως μετά τις 21:00, η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας, λόγους εργασίας καθώς και συνοδεία των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr,

β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο),

γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Στις νέες ρυθμίσεις προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πλέον, από σήμερα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30.

Το ωράριο επηρεάζει τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα μίνι μάρκετ. Όμως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι και οι δύο κατηγορίες καταστημάτων μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα.

Καθ΄όλο το 24ωρο μπορούν να λειτουργήσουν τα περίπτερα.

Τι ισχύει με τα delivery και τα take away

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), όχι αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή, η παραλαβή από το κατάστημα επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι’ αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.

Τι ισχύει για τους επιβάτες πλοίων

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι επιβάτες των πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας από 21:00 έως και 05:00, μπορούν να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους κατά τις ώρες απαγόρευσης.

Διάβασε το »

Αναρχικοί μέσα απ’ το κτήριο του Πολυτεχνείου καλούν σε συλλαλητήριο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στο σημείο(ΦΩΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ)

Newsteam 0 Comments

HomeΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΑναρχικοί μέσα απ’ το κτήριο του Πολυτεχνείου καλούν σε συλλαλητήριο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στο σημείο(ΦΩΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ)

Διάβασε το »

Ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Γερεβάν             

Newsteam 0 Comments

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ελέγχουν τον διάδρομο Λατσίν, τον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που υπογράφηκε με το Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα οι προκεχωρημένες μονάδες του αποσπάσματος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν τον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρούντσκι.

Περίπου 400 από τους 1.960 στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, που πρόκειται να αναπτυχθούν τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Αζέρους, έφθασαν στην Αρμενία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Γερεβάν, το Μπακού και τη Μόσχα, οι ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο μέτρο που οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρούν από τα εδάφη τα οποία περνούν και πάλι υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Στο τέλος το Μπακού θα ανακτήσει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, εξασθενημένη και συρρικνωμένη, επιβιώνει υπό την προστασία των ρώσων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός θα προστατεύει ιδιαίτερα τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Στο μεταξύ, η αρμενική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε πολυάριθμες συλλήψεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στο Γερεβάν παρά τη σχετική απαγόρευση, για να καταγγείλουν τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία αποτελεί μια νίκη για το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα μπορέσετε να συλλάβετε όλη τη χώρα», φώναξε από τα μεγάφωνα ο βουλευτής του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» Αρμάν Αμποβιάν, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας φώναζε συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορείται ότι συνθηκολόγησε.

Συνελήφθησαν πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της «Ευημερούσας Αρμενίας» Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, καθώς και διαδηλωτές. Η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από τις αρχές επειδή ισχύει στρατιωτικός νόμος.

Συμπλοκές σημειώθηκαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει άλλους αντιπολιτευόμενους που ήθελαν να απευθυνθούν στο πλήθος των περίπου χιλίων ανθρώπων.

Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα οργάνωσαν τη συγκέντρωση αυτή αφού κάλεσαν τον Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί εξαιτίας των όρων της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Διάβασε το »

Πρόεδρος Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Πολεμήσαμε ενάντια στις δυνάμεις 8 χωρών – Τι έκρινε τον πόλεμο

Newsteam 0 Comments

Τις αιτίες της ήττας στον πόλεμο με τους Τούρκους και Αζέρους προσπάθησε να εξηγήσει ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτουνιάν. Δείτε τι λέει:

Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήταν αδύνατο να πολεμήσουμε με τις δυνατότητες του ανθρώπινου και στρατιωτικού εξοπλισμού που υπήρχε

Αναγκαστήκαμε [να πάρουμε αυτήν την απόφαση] ώστε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες. Πολεμήσαμε ενάντια στις δυνάμεις 8 χωρών

Μίλησα με εκπροσώπους της ελίτ, μεταξύ των οποίων ο Μπάκο Σαχάκιαν, ο Αρκάδι Γκούκασιαν, ο Βιτάλι Μπαλασανάν και άλλοι, και όλοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και να εργαστούν μαζί μας. Πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις μαζί τους.

Όλοι οι παραπάνω είπαν ότι μια προσωρινή ή τελική ανακωχή ήταν αναπόφευκτη. Διαφορετικά, θα είχαμε χάσει όλο το Αρτσάχ σε λίγες μέρες. Δεν υπήρχαν πόροι για να συνεχιστεί ο αγώνας .

Φαίνεται ότι καταφέραμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από αεροσκάφη για αρκετές ημέρες, αλλά ήδη τις τελευταίες δύο ημέρες ο εχθρός, δεν ξέρω πώς, μέσω νέων τεχνολογιών ή νέων drone, είχε την ευκαιρία να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα στρατεύματά μας ξανά.

Γιατί δεν πέτυχε; Όλοι θα απαντήσουμε, ναι όλοι μας. Όλοι μας που κατείχαμε θέσεις τις τελευταίες δεκαετίες .Σε γενικές γραμμές, θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης του στρατού στο μέλλον

Το ηθικό των στρατευμάτων δεν ήταν πολύ καλό, σε ορισμένα σημεία μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν εξαιρετικά κακό. Εξαντλήθηκε από αιμορροΐδες, δυσεντερία και Covid. Ο στρατός ήταν στην πρώτη γραμμή για 43 ημέρες, και δεν είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε, να ξεκουραστούμε ή να επουλωθούμε.

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών σίγουρα δεν πολεμήσαμε ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν και σίγουρα  όχι μόνο ενάντια στους  Τούρκους αξιωματικούς ή τον στρατιωτικό εξοπλισμός που βρισκόταν στο πεδίο της μάχης. Παρόντες ήταν επίσης  Τούρκοι στρατιώτες, τρομοκράτες, και μισθοφόροι από διάφορες χώρες.

Υποκλίνομαι πρώτα στους στρατιώτες μας, στα πιο ηρωικά παιδιά στον κόσμο ήταν οι επιστρατευμένοι  μας. Υποκλίνομαι στις οικογένειες και τους συγγενείς όλων των θυμάτων. Έπρεπε να σώσουμε τις ζωές αυτών των ίδιων στρατευμάτων.

Φυσικά, μπορείτε να πείτε ¨Γιατί δεν είχαμε ενημερωθεί για αυτήν την κατάσταση εκείνη την εποχή¨. Σας υπενθυμίζω όμως πως από αυτήν ίδια θέση όμως  σας τηλεφώνησα από το Άγκνταμ και σας είχα πει πως σας χρειαζόμασταν. Στις 29 Οκτωβρίου, από το Σούσι, μπροστά από την Εκκλησία Ghazanchetsots, σας είπα ότι το Σούσι ήταν σε κίνδυνο.

Διαφωνούσαν για το αν το Shushi ήταν στα χέρια μας ή όχι, μα είχαμε χάσει τον κύριο έλεγχο από τις 5 Νοεμβρίου και εντελώς από τις 7 Νοεμβρίου.

Αραγίκ Χαρουτουνιάν

Σχ. Τα πρώτα συμπεράσματα που βλέπουμε εμείς είναι τα εξής :

Στρατιωτικά η Αρμενία δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν.

Τα σύννεφα υπήρχαν εδώ και χρόνια, αλλά προφανώς δεν υπήρξε η απαραίτητη στρατιωτική προετοιμασία.

Ενδεχομένως να θεώρησαν δεδομένη την βοήθεια της Ρωσίας, κάτι που δεν έγινε.

Προφανώς τα τουρκικά drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του και ο Ε.Σ.

Στον πόλεμο δεν έχει σημασία το ποιος έχει δίκιο, αλλά απλά το ποιος είναι πιο ισχυρός. Όποιος πιστεύει πως ¨Nothing comes from violence¨ ή πως ¨Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν κάτι¨, ας πάει να το πει τώρα στους Αρμένιους που έχασαν τις προγονικές τους εστίες…

Πηγή: tourkikanea.gr

Διάβασε το »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πήραν στο κατόπι απλούς ανθρώπους που απολάμβαναν την βόλτα τους με όλα τα νέα μέτρα – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ από πολίτη

Newsteam 0 Comments

Η ανάρτηση του πολίτη:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ !!!!!ΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ …χθες 6.20 το

απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης κι ενώ ο κόσμος καθόταν στα παγκάκια με μάσκες και αποστάσεις ξαφνικά έκαναν ντου πάνω από 20 αστυνομικοί με επικεφαλής τον διοικητή της αστυνομίας (έτσι είπε) λέγοντάς τους “Λοιπόν,σας δίνω περιθώριο 5 λεπτά να έχετε φύγει όλοι στα σπίτια σας”.

Οταν κάποιος αντέδρασε είπαν “Δε θα ρωτάτε εδώ.Απλά θα κάνετε ότι σας λέμε.Τέλος”. Ο άνθρωπος αρνήθηκε και του όρμηξαν. Αυτός κατάφερε να ξεφύγει και τότε (ακούγεται και στο βίντεο) ο διευθυντής Αστυνομίας (κατά δήλωσή του) να λέει στον νεαρό “φεύγεις ρε πουτανιτσα?ε πουτανίτσα”.

Οταν οι άνθρωποι τους ρωτούσαν για ποιο λόγο τους ορμάνε τους απάντησαν “σιωπή,μη μιλάτε” και μετά απ’την επίθεση καταλαβαίνοντας πως δεν θα έχουν πως να το δικαιολογήσουν όλο αυτό, απαίτησαν να σβήσουν τα βίντεο απ’τα κινητά με βία,.Ευτυχώς σώθηκε αυτή η καταγραφή μέσα στην οποία φαίνεται περίτρανα αυτό ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ…..η ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΗΔΗ ????

Διάβασε το »

ΑΠΑΙΧΤΟΣ ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ σκορπάει τον τρόμο στην Μέρκελ και σε λοιπές δυνάμεις: Ο κορωνοϊός τελειώνει στις 4 Νοεμβρίου!!!

Newsteam 0 Comments

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΑΙΧΤΟΣ ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ σκορπάει τον τρόμο στην Μέρκελ και σε λοιπές δυνάμεις: “Ο κορωνοϊός τελειώνει στις 4 Νοεμβρίου!!!”(ΒΙΝΤΕΟ)

Διάβασε το »

Πρωτοφανείς καταστάσεις!!! Οι Δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν Έλληνες που ήθελαν να τιμήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τους ήρωες του 1940(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Newsteam 0 Comments

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις που ούτε ο Τζορτζ Όργουελ τις είχε προβλέψει, καθώς έγιναν συλλήψεις πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές πολιτών που είχαν πάει στο Σύνταγμα για να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Μια ομάδα περίπου 70 ατόμων πλησίασε το Μνημείο, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε και δεν κατάφεραν να καταθέσουν το στεφάνι, αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση με τους συγκεντρωθέντες να αντιδρούν.

Η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές, ενώ επέβαλαν πρόστιμα των 150 ευρώ σε αρκετούς που δεν φορούσαν μάσκα.

Πολίτες στην Θεσσαλονίκη θέλησαν να παρελάσουν συμβολικά και η Αστυνομία τους προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα νήμερα της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Ηλιούπολης  όταν 40 με 50 άτομα συγκεντρώθηκαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν παρέλαση.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε προσαγωγές ατόμων.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και διαμαρτυρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της μάσκας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πρωτοφανείς καταστάσεις!!! Οι Δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν Έλληνες που ήθελαν να τιμήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τους ήρωες του 1940(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Newsteam 0 Comments

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις που ούτε ο Τζορτζ Όργουελ τις είχε προβλέψει, καθώς έγιναν συλλήψεις πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές πολιτών που είχαν πάει στο Σύνταγμα για να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Μια ομάδα περίπου 70 ατόμων πλησίασε το Μνημείο, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε και δεν κατάφεραν να καταθέσουν το στεφάνι, αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση με τους συγκεντρωθέντες να αντιδρούν.

Η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές, ενώ επέβαλαν πρόστιμα των 150 ευρώ σε αρκετούς που δεν φορούσαν μάσκα.

Πολίτες στην Θεσσαλονίκη θέλησαν να παρελάσουν συμβολικά και η Αστυνομία τους προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα νήμερα της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Ηλιούπολης  όταν 40 με 50 άτομα συγκεντρώθηκαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν παρέλαση.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε προσαγωγές ατόμων.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και διαμαρτυρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της μάσκας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σαν Σήμερα 28 Οκτωβρίου 1940 – Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους – Το ηρωικό ΟΧΙ του Μεταξά και της χώρα μας στους Ιταλούς

Newsteam 0 Comments

Στις 15 Οκτωβρίου του 1940, ελήφθη η απόφαση για την επίθεση κατά της Ελλάδας από το Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο, παρουσία του Μουσολίνι και παρά τις αντιρρήσεις πολλών από τους παρισταμένους για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν η επιχείρηση.

Ο «Ντούτσε» ήθελε μία νίκη για να μπει στο μάτι του Χίτλερ, που είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις για μία επίθεση κατά της Ελλάδας. Πίστευε ότι η χώρα μας ήταν ο εύκολος στόχος.

«Το μόνο μας εμπόδιο είναι οι λασπωμένοι δρόμοι» τον είχαν διαβεβαιώσει οι επιτελείς του. Ως ημέρα της επίθεσης ορίσθηκε η 26η Οκτωβρίου, αλλά ο Μουσολίνι τη μετέθεσε για τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη 18η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη, που έφερε τους φασίστες στην εξουσία.

Στην Αθήνα έφθαναν σωρηδόν οι πληροφορίες για επικείμενη ιταλική επίθεση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς ενημέρωσε τους υπουργούς του για την κατάσταση και τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας είχε προχωρήσει ικανοποιητικά.

Η ζωή, εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα κυλούσε στους δικούς της ρυθμούς. Το κοσμικό και πολιτιστικό γεγονός των ημερών ήταν η πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή.

Την παράσταση θα τιμούσε ο γιος του συνθέτη, γεγονός που είχε κινητοποιήσει την κοσμική Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι είχε καλέσει τον Μεταξά σε γεύμα μετά την παράσταση.

Ο Μεταξάς αρνήθηκε («είναι δυσάρεστο για τον καθένας μας να δεχθεί το φιλί του Ιούδα» σημείωνε στο ημερολόγιό του») και έδωσε την εντολή σε μόνο δύο υπουργούς να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου ο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Στέφανι» εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στην οποία απαντά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ελληνική ηγεσία πιστεύει ότι η ιταλική επίθεση είναι ζήτημα ωρών. Ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλέξανδρος Παπάγος επικοινωνεί με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ ενημερώνεται και ο Μεταξάς.

Το «ΟΧΙ» του Μεταξά στον Ιταλό πρεσβευτή

Τα άσχημα μαντάτα δεν θα αργήσουν. Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, Γκράτσι θα συναντηθεί τελικά με τον Μεταξά, αλλά για να του επιδώσει στο σπίτι του στην Κηφισιά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει το στρατό του να καταλάβει ορισμένες στρατηγικές θέσεις στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση των Αθηνών είχε διορία τρεις ώρες για να δώσει την απάντησή της. Ωστόσο, αυτή ήταν αυτονόητη για τον δικτάτορα: «Donc, Monsieur c’est la guerre» («Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο!»).

Με αυτές τις φράσεις στα Γαλλικά ειπώθηκε το «ΟΧΙ» από τον Μεταξά. Αμέσως μετά, ο Μεταξάς ενημέρωσε τον Άγγλο πρέσβη Πάλερετ και ζήτησε τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ιταλοί δεν περίμεναν την εκπνοή του τελεσιγράφου. Ο αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα έδωσε την εντολή για προσβολή των ελληνικών θέσεων από τις 5 το πρωί. Την ώρα αυτή σημειώθηκε και η πρώτη ελληνική απώλεια.

Ο πρώτος νεκρός και η ισορροπία δυνάμεων

Ο 27χρονος πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα, που υπηρετούσε σε φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, σκοτώθηκε από θραύσμα ιταλικού όλμου.

Η ιταλική επίθεση εκδηλώθηκε με εισβολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στους τομείς της Πίνδου και της Ηπείρου (από το Γράμμο μέχρι το Ιόνιο) και με τοπικές συμπλοκές στην περιοχή της ΒΔ Μακεδονίας. Ο ιταλός αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα είχε στη διάθεσή του 135.000 άνδρες και ο έλληνας ομόλογός του Αλέξανδρος Παπάγος μόλις 35.000.

Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιούνται και οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Πειραιά και το Τατόι δίχως συνέπειες, ενώ στην Πάτρα θα υπάρξουν νεκροί. Βομβαρδίστηκαν, ακόμη, η Διώρυγα της Κορίνθου και η ναυτική βάση της Πρέβεζας.

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο Μουσολίνι γεμάτος καμάρι ανακοίνωνε στο Χίτλερ, με τον οποίον συναντήθηκε στη Φλωρεντία, την επίθεση κατά της Ελλάδας.

Ενθουσιασμός και συμπαράσταση

Το ΟΧΙ γίνεται δεκτό με πρωτοφανή ενθουσιασμό απ’ όλο τον ελληνικό λαό, που ξυπνά στις 6 το πρωί από τους συριγμούς των σειρήνων και ξεχύνεται στους δρόμους, κρατώντας τη γαλανόλευκη.

Οι στρατεύσιμοι ετοιμάζονταν για το μέτωπο «με το χαμόγελο στα χείλη» και το ραδιόφωνο μετέδιδε διαρκώς το περίφημο πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί προκαλεί αυθημερόν εκδηλώσεις θαυμασμού, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης, με πρώτο αυτό του βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιου ΣΤ’, που τονίζει: «Η υπόθεσίς σας είναι και ιδική μας υπόθεσις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ: «Θα σας παράσχομεν όλην την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον του κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην».

Οι ΗΠΑ, που ήταν εκτός πολέμου, εξέφρασαν απλώς τη λύπη τους δια του Προέδρου Ρούζβελτ, ενώ η Σοβιετική Ένωση παρέμεινε «άφωνη», αφού δεσμευόταν από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ. Σε αντίθεση μέρος του Τουρκικού Τύπου δεν φείσθηκε διθυραμβικών επαίνων για το «ΟΧΙ». Η «Ικδάμ» έγραφε στις 29 Οκτωβρίου «Ζήτω η Ελλάς! Είμαστε υπερήφανοι, που έχουμε σύμμαχο ένα τέτοιο έθνος», ενώ η «Βακίτ» ανέφερε την Ελλάδα ως «αλησμόνητο για όλο τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας».

Διάβασε το »

Έτοιμες για όλα ενάντια στις Τουρκικές προκλήσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις

Newsteam 0 Comments

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διάφοροι υπουργοί του ανεβάζουν συνεχώς την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας συνεχώς τις προσπάθειες που γίνονται για ουσιαστικό διάλογο.

Την ίδια στιγμή ενόψει εθνικής εορτής σε τρεις μέρες η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες στην περιοχή ως τη Ρόδο, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Μέσα σε όλα αυτά η Αθήνα απαντά με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει αλλά και με ισχυρό μήνυμα αποτροπής.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex και έκανε διάβημα στην Αγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος-παρίας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Βουλή τόνισε  ότι η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της στην Τουρκία και την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, προκειμένου να αντιδράσουν άμεσα, εάν υπάρξει ακραία τουρκική πρόκληση, καθώς παραμένει πάντα στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός «θερμού» διημέρου για τα ελληνοτουρκικά στις 28-29 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από το Πεντάγωνο «οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και τηρούν άμεση ετοιμότητα αντίδρασης, διατηρώντας ψυχραιμία, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τον επαγγελματισμό και την αξιοσύνη του προσωπικού τους αλλά και την αξιοπιστία των μέσων τους».

Διάβασε το »

Μεγάλη πυρκαγιά στην Βοιωτία – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Newsteam 0 Comments

Φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε γεωργική έκταση στη Θίσβη Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πολεμικό Ναυτικό και HOPEgenesis ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας

Newsteam 0 Comments

Το Πολεμικό Ναυτικό στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας – Συνεργασία με την HOPEgenesis

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως την ενίσχυση των πληθυσμών είκοσι τεσσάρων (24) ακριτικών νησιών της χώρας.

Συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παρέχει, μέσω της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υπηρεσίες θεραπειών υπογονιμότητας σε γυναίκες του προγράμματος που είναι μόνιμοι κάτοικοι είκοσι τεσσάρων (24) ακριτικών νήσων, ενώ η εταιρεία HOPEgenesis πρόκειται να τους παρέχει τις υπηρεσίες της, ήτοι κάλυψη εξόδων τοκετού, εξετάσεων, μεταφορικών, διαμονής κλπ.

Πρόκειται για τα νησιά:

Άγιος Ευστράτιο, Γαύδο, Κάσο, Λειψούς, Σκύρο, Φούρνους, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Νίσυρο, Σχοινούσα, Χάλκη, Αρκιούς, Ηρακλειά, Κίμωλο, Οινούσσες, Τήλο, Ψαρά, Αστυπάλαια, Θύμαινα, Κουφονήσια, Σίκινο, Φολέγανδρο και Ψέριμος.

Η HOPEgenesis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως σκοπό να συμβάλλει, επιδεικνύοντας καθημερινώς σημαντικότατο έργο, στην ανάπτυξη και τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού σε απομονωμένες/ακριτικές/παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα.

Εξασφαλίζοντας την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε γυναίκες, που ζουν μόνιμα στις περιοχές αυτές και είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να κυοφορήσουν (εφ’ εξής ως οι «Ωφελούμενες») μέσω συνεργαζόμενων με την HOPEgenesis ιατρών, ομάδων, διαγνωστικών κέντρων, μαιευτηρίων, θεραπευτηρίων και την πλήρη οικονομική κάλυψη του συνόλου των εξόδων, αμοιβών και δαπανών που απαιτούνται εν όψει της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκειά της και του τοκετού των παραπάνω γυναικών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), μέσω ειδικώς εγκεκριμένου προγράμματός του, έχει θέσει υπό την «προστασία» του μέσω της κοινωνικής και οικονομικής προσφοράς τους σε διαφόρους τομείς της καθημερινής ζωής και δη αυτόν της υγείας, τον πληθυσμό των μονίμων κατοίκων 28 νησιών, εκ των οποίων τα ακολούθως αναφερόμενα είκοσι τέσσερα (24) νησιά, ανήκουν και στο πρόγραμμα της HOPEgenesis.

Το εν λόγω μνημόνιο υπεγράφη, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, από τον κο Στέφανο Χανδακά, πρόεδρο της εταιρείας HOPEgenesis και τον Υποναύαρχο (ΥΙ) Δ. Δαμιανό ΠΝ εκ μέρους του ΠΝ.

Διάβασε το »

Πυρκαγιά τώρα στην Κερατέα – Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Newsteam 0 Comments

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε, πριν από λίγο, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μεγάλα Πεύκα Κερατέας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική δεν ελλοχεύει κίνδυνος, έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, για κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Παράλληλα, συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Άγρια κλιμάκωση από την Τουρκία – Το Oruc Reis βρίσκεται μια ανάσα από το όριο των 6 ναυτικών μιλίων φτάνει το τουρκικό πλοίο – Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας

Newsteam 0 Comments

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία φτάνει στο σημείο να στέλνει το Oruc Reis μια ανάσα από το όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπορεί να φτάσει και στα 6,1 ναυτικά μίλια από την Ρω  και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, με βάση το ανατολικό άκρο της νέας παράνομης  Navtex.

Δείτε live την πορεία του Oruc Reis

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς όπως εκτιμάται, η Άγκυρα, επιδιώκει να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε στρατιωτικοποίηση της έντασης. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί και ο ενδεχόμενος πλους του Oruc Reis, στα 6,1 ν.μ από τις ελληνικές ακτές αλλά και το γεγονός ότι τα προηγούμενα 24ωρα το τουρκικό πλοίο «έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή, ώστε να διευρυνθεί η ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου (αν και όποτε αυτός ξεκινήσει) με τα θέματα που η Άγκυρα επιθυμεί.

Παρατείνεται μέχρι 27 Οκτωβρίου το επικίνδυνο παιχνίδι με το Oruc Reis

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, είναι και το γεγονός ότι παρέτεινε την παρουσία και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Oruc Reis στην περιοχή με νεα παράνομη Navtex έως τις 27 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, αυτή τη φορά δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός).

Η περιοχή που καλύπτει η παράνομη Navtex

 

Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αντι Navtex από την Αθήνα

Με αντι navtex απαντά η Αθήνα στην αντίστοιχη τουρκική για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Εμπρηστική ρητορική

Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά εμμένει στην εμπρηστική ρητορική, με τον αντιπρόεδρο της χώρας Φουάτ Οκτάι να ανακοινώνει πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

Ο Οκτάι στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας υπογράμμισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

«Θα έχουμε πολύμηνη κρίση»

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα. Ο κ. ο Ερντογάν δεν φαίνεται να θέλει να μειώσει την ένταση. Θα έχουμε μια πολύμηνη κρίση, που είναι ένας αγώνας αντοχής» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, o διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, χαρακτηρίζοντας τεράστιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής την Τουρκία. Επιπλέον, είπε, ότι είναι σημαντική  η επαναπροσέγγιση Ελλάδας- Ρωσίας μια και «η Μόσχα για εμάς είναι ένας μεγάλος εξισορροπιστής ισχύος με την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α Γιάννης Μπαλτζώης, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην περιοχή που εκδόθηκαν οι NAVTEX Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αν έχουμε θερμό επεισόδιο, θα έχουμε στο Καστελλόριζο» τονίζει, επισημαίνοντας ότι το διάστημα από τις προεδρικές εκλογές μέχρι την ανάληψη της νέας διοίκησης στις ΗΠΑ, θα είναι κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ενισχύονται με προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις: Προσλήψεις και επιπλέον σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές

Newsteam 0 Comments

Πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ – Επιπλέον 516 σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές


Με επιπλέον σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές και προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, για το έτος 2021, η εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς και η πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όσον αφορά στην ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας σε προσωπικό.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ντοκουμέντα από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο Καστελλόριζο – Μέγα Το Της Θαλάσσης Κράτος

Newsteam 0 Comments

Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω, είναι απόδειξη της παρουσίας Ελληνικών Πλοίων σήμερα το πρωί στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου.

Πέριξ του Καστελλόριζου βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης.

Σήμερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, συνοδεία πολεμικών, βρέθηκε στα 9 ν.μ. απόσταση, σπάζοντας το «φράγμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προτού ακολουθήσει νοτιοδυτική πορεία κι αρχίσει να απομακρύνεται και πάλι.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Xoυλουσί Ακάρ τοποθετήθηκε την Τρίτη για τις επαφές με την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά «όχι μέσα σε συνθήκες εκφοβισμού και πίεσης» και ίσως οι φωτογραφίες έπεξαν τον ρόλο τους.

«Έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούμε και συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, μέσα στο πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με την Αθήνα. Θέλουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, ωστόσο όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να μας λυγίσει με τετελεσμένα, με εκφοβισμό και πίεση» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Εκείνο που εκτιμούν στο ΥΠΑΜ είναι ότι δεν αποκλείεται η Άγκυρα να εκδώσει νέα NAVTEX που θα δεσμεύει ξανά παράνομα βορειοδυτικότερη περιοχή, εγγύτερα στις ακτές της Ρόδου και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Οι τουρκικές δυνάμεις φεύγουν από τις θέσεις τους στην Ινλτίμπ: Δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν

Newsteam 0 Comments

Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σήμερα από ένα σημαντικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία, στην περιοχή του Ιντλίμπ, το οποίο είχε περικυκλωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από το συριακό στρατό έπειτα από μια επίθεση, ανέφερε μια ΜΚΟ και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παραδοσιακός προστάτης φανατικών οργανώσεων εξεγερμένων στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, η γειτονική Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως σε 12 παρατηρητήρια που εγκατέστησε εκεί τον Σεπτέμβριο του 2018.
Πολλές από αυτές τις τουρκικές θέσεις περικυκλώθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν αυτές ανακατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ και της γειτονικής Χάμα, έπειτα από φονικές και καταστροφικές διαδοχικές επιθέσεις.

Έτσι το παρατηρητήριο Μόρεκ, βόρεια της Χάμα στη Συρία, ήταν περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2019.

«Μετά τα μεσάνυχτα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν το Μόρεκ, και σήμερα το πρωί ένα σημαντικό κομβόι εγκατέλειψε» τον τομέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής φιλοτουρικών ανταρτικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με αυτόν τον διοικητή, οι δυνάμεις αυτές θα επιστρέψουν σε άλλες τουρκικές θέσεις στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησε μια ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των ανταρτών και του τουρκικού στρατού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης από το Μόρεκ στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τουρκικά παρατηρητήρια που έχουν επίσης περικυκλωθεί από κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να εκκενωθούν.

Η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την αποχώρηση αυτή. Στο παρελθόν, Τούρκοι αξιωματούχοι στο ανώτατο επίπεδο είχαν διατρανώσει την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τα παρατηρητήρια, ακόμη και περικυκλωμένα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σποραδικές μάχες εξακολουθούν να συγκλονίζουν την επαρχία Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές, παρά την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από μία ακόμη επίθεση του καθεστώτος που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο εναντίον τζιχαντιστών και ανταρτών.

Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 50% της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και τμήματα γειτονικών περιοχών της Λαττάκειας, της Χάμα και του Χαλεπίου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σε κόκκινο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις – Στα 8 ναυτικά μίλια απο το Καστελόριζο το Oruc Reis

Newsteam 0 Comments

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. Με τον παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης που εξέδωσε, ουσιαστικά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ. Βρίσκεται σε απόσταση 08 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

 

 

Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία. Οι μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, είναι παρουσία ισχύος με επίδειξη σημαίας, τόσο στα 6 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά ακόμη και εντός της navtex.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Επιτέθηκαν με μολότοφ σε ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη – Συλλήψεις από τις αστυνομικές δυνάμεις

Newsteam 0 Comments

 

Μία στατική διμοιρία των ΜΑΤ είχε μία δυσάρεστη συνάντηση με μία ομάδα ατόμων που τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ  στη 1:25 τα ξημερώματα στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα άτομα κινήθηκαν αιφνιδιαστικά από δύο διαφορετικά σημεία της οδού Ολύμπου και πέταξαν έξι βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς της διμοιρίας. Μια από αυτές προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ καταδίωξαν τους δράστες, οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν.

Προσαγωγές υπόπτων από την Αστυνομία

Αμέσως δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου καθώς και στο τουρκικό προξενείο. Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων που κινούνταν στην περιοχή της επίθεσης και κρίθηκαν ύποπτα. Σε βάρος τον προσαχθέντων δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »