Πατήστε ESC για κλείσιμο

David P. Goldman - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ποιος αποσυνδέεται από ποιον;

Newsteam 0 Comments

Του Αμερικάνου οικονομολόγου David P. Goldman για το Asia Times

Καθώς οι ΗΠΑ επαναξιολογούν τη σχέση τους με την Κίνα, τα στοιχεία των εξαγωγών του ασιατικού γίγαντα δείχνουν αυξανόμενη περιφερειακή ολοκλήρωση.

Η αξία εξαγωγών της Κίνας το Μάρτιο αυξήθηκε 8,5% από έτος σε έτος, αποκλίνουσες σημαντικά από τις προβλέψεις αναλυτών, οι οποίες προέβλεπαν μείωση 12%. Η έντονη αύξηση των εξαγωγών στην Ασία, και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία, προκάλεσε την απροσδόκητη βελτίωση.

Τα στοιχεία του Μαρτίου υποδηλώνουν σταθερή αύξηση της ασιατικής οικονομικής ολοκλήρωσης, στην οποία ένα μεγαλύτερο μέρος του ασιατικού εμπορίου κατευθύνεται προς την ίδια την Ασία. Ενώ η Αμερική σχεδιάζει αποσύνδεση από την Κίνα, φαίνεται ότι η Ασία αποσυνδέεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ξεκίνησε ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τον Απρίλιο του 2018 με την απαγόρευση της Ουάσιγκτον για τις εξαγωγές μικροπλακετών στην κινεζική ZTE Corporation, η αποαμερικανοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού είναι η λέξη κλειδί στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Ινδονησία αγόρασαν περίπου 50% περισσότερα κινεζικά προϊόντα τον Απρίλιο του 2020 από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Η Ιαπωνία και η Κορέα σημείωσαν βελτίωση 20%. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από έτος σε έτος, αλλά από πολύ χαμηλή βάση το 2019.

Οι εισαγωγές της Κίνας από την Ασία αυξήθηκαν επίσης απότομα.

Η απότομη αύξηση του ενδοασιατικού εμπορίου μπορεί να αντικατοπτρίζει την επανέναρξη των ασιατικών οικονομιών. Ένας συνδυασμός μαζικών τεστ, ψηφιακής επιτήρησης και κοινωνικής αλληλεγγύης κράτησε τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 σε λιγότερο από 10% του πληθυσμού στην πλειονότητα της Ασίας, έναντι εκατοντάδων θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταποιητικής οικονομίας της Κίνας σήμερα υπερβαίνει το 90% της παραγωγικής ικανότητας. Το εκ νέου άνοιγμα των αλυσίδων εφοδιασμού εξηγεί μεγάλο μέρος της αύξησης τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. Ωστόσο, τα ισχυρά διήμερα στοιχεία σημειώνουν την αυξανόμενη ολοκλήρωση των μεγάλων ασιατικών οικονομιών.

Ωστόσο, μια αλλαγή στις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από τις Hνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα εξηγεί κάποια από τα άλματα στο ασιατικό εμπόριο. Η Ιαπωνία τώρα μεταφέρει περισσότερους ημιαγωγούς στην Κίνα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το 2014, η Ιαπωνία πουλούσε τρεις φορές περισσότερους ημιαγωγους στις ΗΠΑ από ό,τι στην Κίνα.

Ένα μικρό μέρος της αύξησης των εισαγωγών μπορεί να εξηγηθεί από την κινεζική συσσώρευση ημιαγωγών ως προφύλαξη κατά της αμερικανικής άσκησης της πυρηνικής επιλογής κατά του κολοσσού τηλεπικοινωνιών της Κίνας, Huawei. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να απαγορεύσουν σε ξένες επιχειρήσεις να πωλούν τσιπ υπολογιστών στην Huawei, εάν χρησιμοποιούν Αμερικανικό εξοπλισμό για να τα κατασκευάσουν. Αυτό θα εμπόδιζε θεωρητικά την Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip στον κόσμο, να πωλήσει στην Huawei, τον μεγαλύτερο πελάτη μέχρι τώρα πελάτη της με το 13% των συνολικών πωλήσεων. Η θυγατρική της Huawei για το σχεδιασμό τσιπ, HiSilicon, κατατάσσεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων κατασκευαστών στον κόσμο, και οι εγχώριες πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο υπερβαίνουν αυτές της Qualcomm. Αλλά η HiSilicon δεν μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της τσιπ, και η ικανότητα κατασκευής εξαρτημάτων στην ξηρά της Κίνας δεν μπορεί να παράσχει τα κορυφαία τσιπ που θέτει η Huawei για τα έξυπνα τηλέφωνα και τους διακομιστές της υψηλής τεχνολογίας.

Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έπεισαν την κυβέρνηση Τραμπ να μην προσπαθήσει να εμποδίσει την Huawei από την πρόσβαση σε ταϊβανέζικα και άλλα ξένα τσιπ, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα καθυστερούσε αλλά δεν θα εμπόδιζε την Κίνα να επιτύχει αυτάρκεια. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες θα έχαναν μερίδιο αγοράς στην Κίνα -όπως η Qualcomm και η Nvdia έχουν ήδη χάσει από την HiSilicon- ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα αγωνιζόταν να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αμερικανικό περιεχόμενο από την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό θα ήταν μια δύσκολη και δαπανηρή άσκηση, όπως υποστήριξε το Ίδρυμα Hinrich σε μια έκθεση του Ιανουαρίου 2020.

Η έκθεση Hinrich υποστηρίζει:

Οι κίνδυνοι αντιμετώπισης πιο δρακόντειων αμερικανικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπίπτουν στο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) – ειδικά καθώς το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο διεθνές νόμισμα – σημαίνει ότι ακόμα και μια απλή οικονομική συναλλαγή με μια περιορισμένη οντότητα θα μπορούσε να απαγορευτεί, σκοτώνοντας έτσι την επιχειρηματική σχέση εντελώς. Ως εκ τούτου, η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αποσυνδεθούν πλήρως (ή να αφιερώσουν τον χρόνο τους μέχρι να καταστεί δυνατό) από αλυσίδες εφοδιασμού που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, οι κινεζικές εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν συμμαχίες με μη αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Από την Guernica

Διάβασε το »