Πατήστε ESC για κλείσιμο

COVID-19 - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Νοσοκόμος σε χρέη οικοδόμου στο Κρατικό Νικαίας – Άρπα κόλλα η κατασκευή πτέρυγας covid-19

Newsteam 0 Comments

Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες για τον αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Κρατικού Νικαίας και πολιτικά προστατευόμενο από την θεία της Μαρέβα Μητσοτάκη, Ρεβέκας Πιτσικα, Τάσο Μύτογλου, ο οποίος έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να φέρει σε δύσκολη θέση ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

Αυτή η καταγγελία όμως διαφέρει από τις άλλες και τίθεται σοβαρά ερωτήματα εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊου. Όπως μπορείτε να διακρίνεται και εσείς στις φώτο, νοσηλευτής που ανήκει στην δύναμη της νευρολογικής κλινικής, με εντολή, του αναπληρωτή διοικητή Τάσου Μύτογλου, έχει αναλάβει χρέη οικοδόμου για την δημιουργία πτέρυγας covid 19. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος νοσηλευτής ανάλαβε την κατασκευή της πτέρυγας με αντάλλαγμα προσωπικής άδειας μετά την ολοκλήρωση της.

Το ερώτημα που προκύπτει και θα πρέπει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου, αλλα και το γραφείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, να μας απαντήσει είναι πως ένας νοσηλευτής κάνει χρέη οικοδόμου-εργολάβου, και ποιος εγγυάται πως μια πτέρυγα για covid 19 θα πληροί όλα τα κατασκευαστικά μετρά που απαιτούντα για την εγκατάσταση ασθενών με κορονοϊο.

Πλέον προκύπτουν πολλά ερωτήματα που πρέπει όχι μόνο να απαντηθούν άλλα και να εγγυηθούν την καταλληλότητα της νέας πτέρυγας που έχει αναλάβει την κατασκευή της ένας απλός νοσηλευτής.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το γραφείου του υπουργού υγείας δεν μπορούν να κρύβονται άλλο για τα όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας.

Πηγή: attikiola.gr

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κικίλιας: Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα νέα μέτρα

Newsteam 0 Comments

Κικίλιας: Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα

“Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική”. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σημειώνεται ότι σήμερα κατεγράφησαν 212 κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Αττικής σε σύνολο 359 νέων κρουσμάτων.

Όπως είπε ο υπουργός όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μίλησε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται.

«Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους».

Σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου σήμερα υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, 53 κατειλημμένες και 22 κενές. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μία – δύο ημέρες, για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνεχίζουμε», είπε.

Τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον κορονοϊό

Όπως είπε ο υπουργός έχουμε τέσσερις παραδοχές, σχετικά με τον κορονοϊό, δύο αρνητικές και δύο θετικές. Οι αρνητικές είναι ότι αποδείχθηκε το καλοκαίρι πως ο ιός δεν είναι εποχικός και άρα δεν είδαμε ύφεση. Αντιθέτως, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου είδαμε αύξηση τους θερινούς μήνες και πολλαπλά προβλήματα. Δεύτερον, ότι οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού.

Οι δύο θετικές παραδοχές είναι ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και δεύτερον, ότι πλέον οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επιστήμονές μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τον ιό.

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΣΥ για τον μεσογειακό κυκλώνα

Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλας τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Έχω συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και έχω δώσει εντολή να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας στη Δυτική Ελλάδα. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.

AΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

310 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού – Αρνητικό ρεκόρ στην Αττική και νέα περιοριστικά νέα μέτρα

Newsteam 0 Comments

310 νέα κρούσματα κορονοϊού – Αρνητικό ρεκόρ στην Αττική και νέα περιοριστικά μέτρα

Έπειτα από τις σημερινές εξαγγελίες του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας, επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του “kedenewsπου δημοσιεύθηκε στις 31/8 για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κατοίκους της Αττικής όταν κινηθούν εκτός της κατοικίας τους. Όπως ανακοινώθηκε τα μέτρα θα είναι εν ισχύ από αύριο 16/9 έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μάσκα παντού στην Αττική – Ύστατο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τριακόσια δέκα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες.

Οι 2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξήντα επτά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 17 (25,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 175 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 116 (37%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Η γεωγραφική κατανομή των 310 επιπλέον κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εκκολαπτήριο» της πανδημίας τα αστικά κέντρα

Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Επισήμανε την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας, καθώς και ο γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ν. Χαρδαλιάς: Νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική από 16-30 Σεπτεμβρίου – Σε αυξημένη επιτήρηση η Περιφέρεια Τρικάλων

Από αύριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου τίθενται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι: Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

Όσον αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Επίσης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.

Παράλληλα, απηύθυνε σύσταση στους πολίτες της Αττικής για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς χώρους.

Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Ακόμα στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.

Επίσης, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται η Περιφέρεια Τρικάλων από αύριο το πρωί, στις 06:00, και για 14 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή: απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται αμέσως οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να προλάβουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίζαμε αν δεν λαμβάναμε μέτρα ή αν τα μέτρα αυτά δεν τηρούνταν, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Κλειστά τα εκπαιδευτήρια σε Πέλλα και Λέσβο έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου

Newsteam 0 Comments

Κλειστά τα σχολεία σε Πέλλα και Λέσβο έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν, κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η απόφαση, που πάρθηκε μετά από σχετική εισήγηση από την «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», αφορά όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14 έως και 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των εξής σχολείων:

  – Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)

   – Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)

   – 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)

Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου (2131510984, 2131510985 και 2131510986), είτε μέσω email (schools@civilprotection.gr).

Από το υπουργείο τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για μία διαδικασία δυναμική» και ότι εφόσον χρειαστεί, τα μέτρα θα προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. «Επιστρέφουμε στα θρανία με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς», αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα του υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Οι μάσκες που χαμογελούν όπως αυτοί που αγαπάς  – Νέα καμπάνια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Newsteam 0 Comments

 «Οι μάσκες που χαμογελούν όπως αυτοί που αγαπάς»  – Νέα καμπάνια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (video)

«Οι μάσκες που χαμογελούν όπως αυτοί που αγαπάς» είναι το μήνυμα της νέας ενημερωτικής καμπάνιας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με βίντεο, που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.

Η ΓΓ .Πολιτικής Προστασίας ρωτά: «Εσύ για ποιόν φοράς σήμερα τη μάσκα σου”; Γιατί φοράμε όλοι τις μάσκες μας για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας. Επειδή όλοι, ενήλικες και παιδιά, είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Αποδεικνύουμε πως νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που αγαπάμε, καθώς και για όλους εκείνους που δεν γνωρίζουμε, αλλά θα μπορούσαν να είναι ο παππούς μας ή κάποιο άλλο αγαπημένο μας πρόσωπο».

Όπως αναφέρει ακόμη η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας «στη νέα αυτή καμπάνια, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά φορούν τις μάσκες τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν και οι μάσκες κάνουν τα μαγικά τους! Γιατί οι αγαπημένοι μας καταλαβαίνουν ότι νοιαζόμαστε για αυτούς. Και μέσα από τις δικές μας μάσκες, μας χαμογελούν»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Γκ. Μαγιορκίνης: Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης

Newsteam 0 Comments

Γκ. Μαγιορκίνης: Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, είπε, και για ακόμα μια φορά επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

Παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Από την έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο επ. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος ανέφερε ότι σε «πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα». Μάλιστα τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, έφτασε τους 52.

Ο κος Μαγιορκίνης επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα και εξήγησε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό». Αυτού του είδους οι κορονοϊού κινούνται ανομοιόμορφα κατέληξε. Αναφερόμενος στους εργοστασιακούς χώρους είπε ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες όπως όπως η Γερμανία και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

Μιλώντας για την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.

Αναφερόμενος στους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και κυρίως της μάσκας και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για το νέο ιό και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο». Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σκοταδισμό» την ώρα που υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. «Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας…».

Ο κος Μαγιορκίνης εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν μεταβάλλεται ότι ισχύει για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μιλώντας για την Μόρια και εάν φοβάται μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή λόγω της έκτακτης κατάστασης απάντησε: «Ήδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή αλλά και σε κατοίκους του νησιού. Δεν μου αρέσει ο όρος «υγειονομική βόμβα» αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: Αρνητικό ρεκόρ με 372 θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Newsteam 0 Comments

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 372 θετικά κρούσματα

Τριακόσια εβδομήντα δύο νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.

2.324 (18,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.511 (44,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.To 87,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37,0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα

Από τα 372 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 164 προέρχονται από ήδη γνωστές συρροές κρουσμάτων και συγκεκριμένα 114 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Π.Ε. Πέλλας, 29 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Aναλυτικότερα:

–  21 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

Τα 345 εγχώρια κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

-133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών

-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας

-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου

-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)

-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης

-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς

-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου

-6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου

-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου

-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

-1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου

-2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

-1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

-30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Έξω από τα δόντια

Newsteam 0 Comments

Πρέπει να τα πούμε και να τα λέμε πάντα έξω από τα δόντια. Αυτό που οι του κατεστημένου το ονομάζουν  θεωρίες συνωμοσίας(!), όρος που εφευρέθηκε από την ΣΙΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου για να γελοιοποιεί όσους/ες αμφισβητούσαν την επίσημη  προπαγανδιστική της γραμμή.

Έτσι γίνεται και τώρα με όσους αμφισβητούν την προπαγάνδα του διεθνούς Διευθυντηρίου για τον Covid 19, και την πρακτική του βέβαια, σε αυτή την τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και παθητικοποίησης των μαζών, εξαθλίωσης  και επιλεκτικής εκκαθάρισης τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις με  τα ερωτηματικά που προκαλούν επιβεβαιώνουν τελικά τα παραπάνω. Δεν είναι αλήθεια περίεργη αυτή η ξαφνική αναζωπύρωση της νόσου κατακαλόκαιρα σε τόσες πολλές χώρες ;

Πέρα από την ασύγγνωστη ( ή επί τούτου ; )  χαλαρότητα των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και στα αεροπορικά ταξίδια, στο όνομα της διευκόλυνσης του τουρισμού.

Ο αδελφός του Ντόναλντ Τράμπ κατάγγειλε επίσημα πώς η διασπορά του ιού έγινε εσκεμμένα από τους Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς. Αν είναι έτσι τότε και η αναζωπύρωση της επιδημίας γίνεται εσκεμμένα.

Θα πείτε πως ο αδελφός εξυπηρετεί σκοπιμότητες του προέδρου ο οποίος ζήτησε την αναβολή των εκλογών λόγω του Covid 19.Αυτό σημαίνει όμως ότι πολλούς συμφέρει η αναζωπύρωση της νόσου.

Και θέλουν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Και στο κάτω κάτω όταν κάνεις μια τόσο σοβαρή καταγγελία πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις αγωγές δισεκατομμυρίων, επομένως να έχεις όλα τα στοιχεία υποστήριξης της καταγγελίας.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Γκέιτς κάνει την πάπια.

Το μόνο που έκανε ήταν…… να το γυρίσει αλλού.  Με κατηγορούν ότι θέλω να κερδοσκοπήσω με το εμβόλιο για τον ιό, ενώ εγώ διαθέτω δισεκατομμύρια γιαυτό , δήλωσε.

Εντωμεταξύ ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr ,έχει καταθέσει αγωγή κατά του Γκέιτς συνοδευόμενη από εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, σε σχέση με τα εμβόλια του που έχουν καταστρέψει ζωές στην Αφρική, αλλά σε σχέση και με την τωρινή του δράση για το υποτιθέμενο θαυματουργό εμβόλιο για τον ιό.

Ο Κένεντυ έχει ιδρύσει ίδρυμα για την προστασία της υγείας των παιδιών. Ο ίδιος έχει ένα πρόβλημα στην ομιλία, πιθανόν από παιδική ασθένεια.

Μέχρι τώρα πάντως ο Ντ. Τράμπ και ο Γκέιτς συνεργαζόταν θαυμάσια για την ανάπτυξη του εμβολίου. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει δισεκατομμύρια γι αυτό.

Έχει καταγγελθεί ότι σκοπός του εμβολίου του Γκέιτς είναι μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού .

 Πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός τουλάχιστον κατά 1,3 δισ ,τον έχω δει να λέει σε βίντεο του 2010. (Κάτι τέτοιο έλεγε και ο Κίσινγκερ από το 1974 )

Ο πληθυσμός βέβαια, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ αλλά και άλλων ιδρυμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται από το 2050 για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Τότε τι θα γίνει με τον βιομηχανικό εφεδρικό στρατό, την βασική πηγή της συσσώρευσης κεφαλαίου ;

Δυσοίωνο το μέλλον για τον καπιταλισμό.

Υπάρχουν τα ρομπότ θα πείτε και η λοιπή θαυμαστή νέα τεχνολογία.

Η ταξική κυριαρχία όμως δεν ασκείται πάνω σε μηχανές,σίδερα και καλώδια. Ασκείται πάνω σε ζωντανή σάρκα, νεύρα και μυαλό. Όμοιος ομοίω….

Η νέα τεχνολογία μόνο σε μια κοινωνία χωρίς την κυριαρχία του κεφαλαίου μπορεί να αποδείξει την ωφελιμότητα της για τον άνθρωπο και την φύση.

Άντε και καλές διακοπές! Τι καλές βέβαια με τα σαδιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Οι (μηάνθρωποι με τις μάσκες , κατά προτίμηση μαύρες. Απρόσωποι μέσα στη μάζα. Όπως οι μασκοφορεμένοι Jokers ,χωρίς όμως το έστω παγωμένο και περιπαικτικό γέλιο τους

Μόνο πένθος.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Φορείς του ιού επτά Ιταλοί μετά από διακοπές στην Κέρκυρα

Newsteam 0 Comments

Φέραμε τις μάσκες από την Ιταλία και τις πρώτες φορές που πήγαμε σε νυχτερινό κέντρο τις φορούσαμε. Αλλά ήμασταν οι μόνοι και τα άλλα παιδιά μας κοίταζαν σαν να ήμασταν Αρειανοί. Έτσι στο τέλος τις βγάλαμε.

 

 

 

 

 

Αυτά είπαν πρώτα στους γονείς τους και στη συνέχεια στις υγειονομικές αρχές οι επτά 19χρονοι από το Arezzo (έξι από το Montevarchi και ένας από τη Laterina, μια μικρή κοινότητα στην επαρχία του Arezzo) που βγήκαν θετικοί στο τεστ για Covid-19 αφού πέρασαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κέρκυρα. Θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα ενός από τους 19χρονους. Οι νεαροί βρίσκονται σε απομόνωση, όπως και οι οικογένειές τους, και φέρονται να είναι όλοι σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.

 

 

 

 

Είχαμε την αίσθηση ότι ο ιός δεν είχε προσγειωθεί ποτέ σε αυτό το ελληνικό νησί, εξήγησαν οι επτά νέοι, λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα εκεί ήταν πολύ ήσυχη και ότι καμία αρχή δεν τους επέβαλε την υποχρέωση να φορούν μάσκες. Ακόμα και στα κλαμπ όπου πήγαν να χορέψουν, δεν υπήρχε κανενός είδους έλεγχος και ούτε ένας δεν χόρευε με κάποια προστασία να καλύπτει το στόμα ή τη μύτη του, όπως δήλωσαν. Εν ολίγοις, η Κέρκυρα έμοιαζε σαν ένα νησί με ανοσία στον κορονοϊό και η αίσθηση όλων – ειδικά των νεότερων – ήταν ότι δεν υπήρχε η πανδημία.

Τα αγόρια εξέφρασαν τη στεναχώρια τους: Εάν είχαμε αντιληφθεί τον κίνδυνο, θα είχαμε προστατευτεί ή ίσως δεν θα είχαμε καν ταξιδέψει. Αντίθετα, όλα φαίνονται ήρεμα, επανέλαβαν στους γονείς τους. Μία εκ των οποίων άλλωστε μολύνθηκε από κορονοϊό και τώρα φοβάται ότι και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν μολυνθεί επίσης.

Ένας ακόμα δεκαεννιάχρονος Ιταλός, που δεν ήταν μέλος της παρέας, επέστρεψε από διακοπές στην Κέρκυρα θετικός στον κορονοϊό. Και εκείνος δήλωσε ότι πήγε σε κλαμπ χωρίς μάσκα, γιατί όλοι γύρω του έτσι έκαναν.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Θετικός στον κορονοϊό ο Αντόνιο Μπαντέρας- Γιορτάζει τα 60ά του γενέθλια σε καραντίνα

Newsteam 0 Comments

Πολιτική απορρήτου

Ασφάλεια & Προσωπικά Δεδομένα

Όλες οι πληροφορίες, οι οποίες σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα των χρηστών, διασφαλίζονται ως απόρρητες με την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Εξασφάλιση του Απορρήτου της Μεταφοράς των Προσωπικών σας Δεδομένων:

Για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Κρυπτογράφηση:

Όλη η επικοινωνία ανάμεσα στον υπολογιστή του χρήστη και της ιστοσελίδας μας κρυπτογραφείται με χρήση κλειδιού 128 bits.

Προσωπικά Δεδομένα:

Τα στοιχεία των χρηστών (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση κατοικίας, σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο κλπ.) θεωρούνται απόρρητα. Οι χρήστες κατά την παροχή των στοιχείων τους στα πλαίσια της επικοινωνίας τους, συναινούν και αποδέχονται την επικείμενη επεξεργασία των στοιχείων αυτών προσωπικών δεδομένων για τις ανάγκες της ομαλής και ευχερούς μεταξύ των μερών επικοινωνίας/συναλλαγής. Βεβαιώνεται ότι αποκλειστικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές και μόνο όποτε αυτό είναι αναγκαίο, π.χ. για τη διεκπεραίωση αιτημάτων. Η Εταιρεία μας δεσμεύεται να μην αποκαλύψει τα στοιχεία των πελατών και των συναλλαγών τους, εκτός αν έχει έγγραφη εξουσιοδότηση από τους ίδιους, ή αυτό επιβάλλεται από δικαστική απόφαση ή απόφαση άλλης δημόσιας αρχής.

Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη δυνατή λειτουργίας της ιστοσελίδας μας, τη σωστή περιήγηση του χρήστη, τη σύνδεση και τη μετακίνηση στις σελίδες καθώς και για την παροχή διαφημιστικού περιεχομένου.  Τα cookies χρησιμοποιούνται επίσης, για να αναλύσουμε πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τον ιστότοπο μας, πώς περιηγούνται ή αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτά τα cookies είναι ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για να βελτιώσουμε τη δομή και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Τα cookies αποθηκεύονται στον υπολογιστή του χρήστη και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε Browser (πρόγραμμα περιήγησης) είτε στις Ρυθμίσεις είτε στο Απόρρητο και ασφάλεια θα βρείτε το ιστορικό πλοήγησής σας και θα μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να το διαγράψετε. Τα cookies δεν αποθηκεύουν διευθύνσεις email ή αριθμούς τηλεφώνου.

Τα cookies που χρησιμοποιούμε είναι:

Α) Απολύτως απαραίτητα Cookies

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας μας αλλά και για να έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να περιηγηθεί σ’ αυτή και να χρησιμοποιείς τις δυνατότητες της, όπως πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Χωρίς αυτά τα cookies κάποιες από τις υπηρεσίες και λειτουργίες της ιστοσελίδας δεν μπορούν να παρασχεθούν.

Β) Cookies επιδόσεων

Αυτά τα cookies συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα, για παράδειγμα ποιες σελίδες επισκέπτονται πιο συχνά, και αν λαμβάνουν μηνύματα για σφάλματα από ιστοσελίδες. Αυτά τα cookies δεν συλλέγουν πληροφορίες που προσδιορίζουν τον επισκέπτη. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies είναι συγκεντρωτικές και ως εκ τούτου, ανώνυμες. Χρησιμοποιούνται μόνο για να τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ιστοσελίδας.

Γ) Cookies λειτουργικότητας

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στην ιστοσελίδα να θυμάται τις επιλογές που κάνει ο χρήστης και παρέχει πιο εξατομικευμένες λειτουργίες. Αυτά τα cookies μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να θυμούνται τις αλλαγές που έχει κάνει ο χρήστης στην ιστοσελίδα ή να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν υπηρεσίες που έχει ζητήσει, όπως συνομιλία στο chat ή τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δ) Cookies στόχευσης/διαφήμισης

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να παρέχουν διαφημίσεις (Google adwords, Facebook) πιο σχετικές με τον χρήστη και τα ενδιαφέροντά του. Χρησιμοποιούνται επίσης για την αποστολή στοχευμένης διαφήμισης ή προσφορών, για να περιορίσουν τον αριθμό της προβαλλόμενης διαφήμισης, καθώς και για να βοηθήσουν στη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των διαφημιστικών καμπανιών. Συνήθως τοποθετούνται για να θυμούνται την επίσκεψη σου σε μια ιστοσελίδα και μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές με άλλα κανάλια μάρκετινγκ.

Απενεργοποιώντας τα Cookies ή κάνοντας ανάκληση της συγκατάθεσής σας, λειτουργίες της ιστοσελίδας δεν θα είναι διαθέσιμες.

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Ένα βήμα πρίν απο το lock down η Κέρκυρα

Newsteam 0 Comments

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Κέρκυρα για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την ώρα που άλλα τρία άτομα βρέθηκαν σήμερα θετικά και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας. Αρχές και φορείς ανησυχούν πως αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η κατάσταση στο νησί, δεν είναι πολύ μακριά ένα τοπικό lock down…

 

 

 

 

 • Τα τρία νέα κρούσματα αφορούν τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ την ανησυχία για τις επόμενες ημέρες ενέτεινε η είδηση για την 86χρονη που μεταφέρθηκε διασωληνομένη στην Πάτρα, έχοντας κολλήσει τον ιό από τα παιδιά της.

 

 

 

H κατάσταση με τις υποδομές υποδοχής περιστατικών-σύμφωνα με το kerkyranet- είναι πλέον οριακή και εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν ακόμα και υπερωρίες και διπλοβάρδιες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον όγκο εργασίας – αυξημένο λόγω και της εποχής. Για την ώρα, ΜΕΘ και μονάδα Covid δεν έχουν κορεστεί, ωστόσο, γιατροί και νοσηλευτές φοβούνται ότι αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, τότε τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν πολύ.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Ένας νεκρός κάθε 15 δευτερόλεπτα. Και η συνωμοσία καλά κρατεί

Newsteam 0 Comments

Ο παγκόσμιος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε σήμερα τους 700.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό να καταγράφουν τις περισσότερες από τις νέες απώλειες.

 

 

Την ίδια ώρα στη χώρα μας κάνουν πάρτι παραλογισμού και παραπληροφόρησης διάφορα τρόλς των κοινωνικών δικτύων και προτρέπουν τον κόσμο να μην φοράει μάσκα. Ανάμεσα τους και επώνυμοι τραγουδιστές αλλά και λειτουργοί της Τέχνης. Ντροπή. Διαβάστε τα στοιχεία για την απλή γρίπη όπως κάποιοι χαρακτηρίζουν τον κορονοϊό. 

 

 

 

 

 

 

 • Σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19 κατά μέσον όρο, κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου, που βασίζονται σε δεδομένα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο αριθμός αυτός ισούται με 247 θανάτους ανά ώρα, ή έναν κάθε 15 δευτερόλεπτα, μεταδίδει αναλυτικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

 

 

Η Λατινική Αμερική αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Οι αρχές στις λατινοαμερικάνικες χώρες, όπως και στις ΗΠΑ, δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Χάος με τον κορονοϊό στην Άγκυρα: Διώχνουν ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ

Newsteam 0 Comments

Από το κακό στο χειρότερο η υγειονομική κατάσταση στην Τουρκία, την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα επικεντρώνει τις ενημερώσεις του στο πόσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19, μη δίνοντας λεπτομέρειες για την κατάσταση. Τα ποσοστά πληρότητας σε νοσοκομεία κορονοϊού στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα, έχουν φτάσει το 100%, σύμφωνα με έκθεση του τοπικού ιατρικού επιμελητηρίου.

Λόγω της πληρότητας, οι μονάδες εξυπηρέτησης και εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε κατάσταση που δεν μπορούν να δεχτούν ασθενείς με Covid-19, δήλωσε το Ιατρικό Επιμελητήριο της Άγκυρας στην έκθεσή του για τη διαδικασία επανέναρξης της τουρκική οικονομίας.

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων νέων κρουσμάτων στην επαρχία της Άγκυρας ήταν πρόσφατα περίπου 1.000, ανέφερε το επιμελητήριο, επικαλούμενοι εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε διάφορους τομείς όπως ομάδες παρακολούθησης επαφών, υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και εξωτερικά ιατρεία.

Οι ασθενείς με κλινικά συμπτώματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, δεν είναι σε θέση να βρουν κρεβάτια σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας παρακολουθούνται σε φορεία σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι ασθενείς αποστέλλονται στα σπίτια τους μετά την αδυναμία εύρεσης κενών κρεβατιών σε νοσοκομεία κοροναϊών.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Επιστροφή του κλιμακωτού ωραρίου και της τηλεργασίας στο Δημόσιο

Newsteam 0 Comments

Tην επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου στον Δημόσιο Τομέα και την τηλεργασία για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η επικοινωνία έγινε το πρωί αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος, με τους προέδρους της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα και Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, από τους οποίους ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, που διενεργούνται από τη Δημοτική Αστυνομία και τις υπηρεσίες Υγείας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Διάβασε το »

Η Κίνα δεσμεύεται να παρέχει οποιοδήποτε επιτυχημένο εμβόλιο COVID-19 πρώτα στις αφρικανικές χώρες

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Global Times 

Η Κίνα και οι αφρικανικές χώρες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του COVID-19 σε σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής την Τετάρτη, καθώς η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες λοιμώξεις και η Κίνα αντιμετωπίζει μια επανεμφάνιση της επιδημίας, η οποία υποδηλώνει παράταση στην καταπολέμηση του ιού. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής καταδεικνύει τις αμετάβλητες φιλίες Κίνας-Αφρικής παρότι ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να σπείρουν τη διαφωνία. Η Κίνα θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών, ειδικά κατά τη μετα-πανδημική εποχή.

Σε μια ομιλία που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η ξαφνική επίθεση του COVID-19 έχει βαρύ αντίκτυπο σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με την απώλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων πολύτιμων ζωών. Πρότεινε ενός λεπτού σιγής για όσους έχουν πεθάνει τραγικά λόγω του COVID-19 και εξέφρασε συλλυπητήριά στις οικογένειές τους.

Είπε ότι απέναντι στο COVID-19, η Κίνα και η Αφρική έχουν προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη και πολεμούν η μια στο πλευρό της άλλης .Η Κίνα θα θυμάται πάντα την ανεκτίμητη υποστήριξη που έδωσε η Αφρική στο αποκορύφωμα της μάχης μας με τον κοροναϊό δήλωσε. Σε αντάλλαγμα, όταν η Αφρική χτυπήθηκε από τον ιό, η Κίνα ήταν η πρώτη που έσπευσε με βοήθεια και έκτοτε παρέμεινε σταθερή με τον αφρικανικό λαό.

Η Κίνα θα ξεκινήσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της έδρας των Κέντρων Ελέγχου και Αντιμετώπισης Νόσων της Αφρικής φέτος. Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για την πλήρη υλοποίηση της πρωτοβουλίας υγειονομικής περίθαλψης που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής(FOCAC) στο Πεκίνο και θα επιταχύνει την κατασκευή Νοσοκομείων Φιλίας Κίνας-Αφρικής και τη συνεργασία μεταξύ αδελφοποιημένων κινεζικών και αφρικανικών νοσοκομείων , δήλωσε ο Xi.

Μαζί, θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα υγείας Κίνας-Αφρικής για όλους. Δεσμευόμαστε ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19 στην Κίνα, οι αφρικανικές χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα επωφεληθούν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι υποσχέσεις και η βοήθεια της Κίνας προς τις αφρικανικές χώρες είναι συγκεκριμένες και χρήσιμες, ενώ αντικατοπτρίζουν την ειλικρίνεια της Κίνας και τη στενή φιλία Κίνας-Αφρικής.

Η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο-συνδέσμου, προτάθηκε από κοινού από την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την εκ περιτροπής προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και τη Σενεγάλη, τη συμπροεδρεύουσα του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC).

Ηγέτες των αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων μελών της Συνέλευσης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΑΕ και εκ περιτροπής προεδρίες μεγάλων αφρικανικών υποπεριφερειακών οργανώσεων, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης, παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρευρέθηκαν επίσης ως ειδικοί προσκεκλημένοι.

Η σύνοδος κορυφής δείχνει πλήρως ότι η Κίνα και η Αφρική έχουν αποδώσει μεγάλη σημασία στο έργο πρόληψης του COVID-19, και την αποφασιστικότητά τους να μην χαλαρώσουν στον αγώνα. Προέτρεψαν επίσης άλλες χώρες να λάβουν μια πιο υπεύθυνη στάση στην παγκόσμια μάχη κατά του ιού, ανέφεραν ειδικοί.

Ειδικοί επεσήμαναν ότι η σύνοδος θα ωφελήσει την Κίνα και τις Αφρικανικές χώρες, καθώς επίσης τη διεθνή κοινότητα. Κάποιοι ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ικανότητα των χωρών της Αφρικής να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19, και ανέφεραν ότι το αν ο κόσμος θα κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον ιό εξαρτάται από τις προσπάθειες κάθε χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa και ο Πρέσβης της Κίνας στη Ζιμπάμπουε Guo Shaochun (2ος R) παρευρίσκονται σε τελετή παράδοσης ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη δεύτερη παρτίδα των ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στη Ζιμπάμπουε εν μέσω αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων στη νότιοαφρικανική χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. (Φωτογραφία: Shaun Jusa / Xinhua)

Ο Li Hongfeng, πρύτανης της Σχολής Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει την Κίνα και τις αφρικανικές χώρες να μοιραστούν εμπειρία κατά του ιού και να εμπνεύσουν περισσότερη πολυμερή συνεργασία για να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες. Θα διευκολύνει επίσης το συντονισμό μεταξύ των αφρικανικών χωρών και την κατανομή των πόρων.

Η επιδημία στην Αφρική δεν είναι τόσο σοβαρή όσο πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι εξακολουθεί να εξελίσσεται. Όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, είπε ο Li Hongfeng.

Τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης δείχνουν ότι έχουν αναφερθεί 252.544 μολύνσεις από την ώρα του Τύπου την Τετάρτη. Η περιοχή της Νότιας Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο με 73.553 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αριθμοί μόλυνσης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 1.481.425, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ οι ΗΠΑ είχαν 2.137.731 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η μέχρι στιγμής, τόσο καλή κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο μπορεί να αποδοθεί στην προηγούμενη εμπειρία της στην αντιμετώπιση διαφόρων επιδημικών ασθενειών και των συστημάτων προειδοποίησης και του δικτύου κατά των ιών μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Οι ξένες ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κίνα, συνέβαλαν επίσης σε αυτό, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Η Αφρική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές απειλές για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων λοιμώξεων, ιδίως σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, οι οποίες μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένες περιοχές, της ανικανότητας στη διαχείριση του ρυθμού της εξάπλωσης και αντιφάσεις μεταξύ πρόληψης ιών και επανέναρξης της εργασίας, δήλωσε ο Li Hongfeng.

Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παραμένουν παγιδευμένες από την επιδημία, η διάσκεψη κορυφής Κίνας-Αφρικής θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αφρικανικές χώρες για να ξεπεράσουν τον ιό, σημείωσε.

Η Πρέσβης της Κένυας στην Κίνα, Σάρα Σέρεμ, δήλωσε στους Global Times ότι αυτοί οι πέντε μήνες πρωτοφανούς καταστροφής του κόσμου από την πανδημία του κοροναϊού έδειξαν ότι η Κίνα είναι ένας φίλος που αξίζει να διατηρηθεί.

Ο Μπαμπάτ Αχμάντ Τζίντα, ο Πρέσβης της Νιγηρίας στην Κίνα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Κίνας στη Νιγηρία, συγκεκριμένα για την κινεζική ιατρική ομάδα που έστειλε η κινεζική κυβέρνηση και για δωρεές από κινεζικές διεθνείς εταιρείες και πολιτικά ιδρύματα.

Η Κίνα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλινικές δοκιμές πιθανών εμβολίων COVID-19, τα οποία θα ωφελήσουν όχι μόνο τους Κινέζους πολίτες αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε ο Jidda στους Global Times. Είπε ότι αναμένει πιθανή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής για την ανάπτυξη εμβολίου COVID-19, όπως είχε επιτευχθεί στην έρευνα για το εμβόλιο Έμπολα.

Η China Central Television ανέφερε ότι η Κίνα έχει δωρίσει μέχρι τώρα ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 αφρικανικές χώρες και έχει αναπτύξει 148 ιατρικό προσωπικό σε 11 αφρικανικές χώρες. Περισσότερες από 40 κινεζικές ιατρικές ομάδες που βοηθούν την Αφρική διοργάνωσαν πάνω από 400 εκπαιδευτικές συνεδρίες σε τοπικό ιατρικό προσωπικό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο επιπλέον 274 εκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια για 64 χώρες σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αφρικανικών χωρών, στον αγώνα κατά της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν στις 7 Ιουνίου ότι ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει μεγάλες υποσχέσεις, έχει παράσχει περιορισμένη μόνο βοήθεια στην παγκόσμια απάντηση στον ιό.

Ο Li Xinfeng, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κίνας-Αφρικής, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η Κίνα υπήρξε και θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της αφρικανικής ανάπτυξης, βοηθώντας την ήπειρο στον αγώνα της ενάντια στο COVID-19 και την αποκατάσταση της οικονομίας της στη μετα-πανδημική εποχή.

Η Αφρική είναι η κύρια πηγή πρώτων υλών και το παγκόσμιο κλείσιμο θα βλάψει επίσης την οικονομία της Αφρικής, λογω της μείωσης της ζήτησης για πρώτες ύλες, τις λιγότερες διεθνείς πτήσεις και αναστολή της γεωργικής παραγωγής, δήλωσε ο Li.

Μια αρχική ανάλυση της McKinsey & Company την 1η Απριλίου σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19 διαπίστωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Αφρικής το 2020 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επανέναρξη της εργασίας και η πρόληψη από το COVID-19 είναι και οι δύο ζωτικής σημασίας για τις αφρικανικές χώρες ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαβίωσης των ανθρώπων, να αποφύγουν μαζικές κοινωνικές αναταραχές, να αναπτύξουν την οικονομία και να επενδύσουν περισσότερο στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Li.

Αμετάβλητη φιλία

Η σύνοδος κορυφής δείχνει επίσης ότι η φιλία Κίνας-Αφρικής μπορεί να αντέξει το COVID-19, ta χτυπήματα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, περίπλοκες διεθνείς σχέσεις και απόπειρες ορισμένων δυτικών χωρών να προκαλέσουν διαφωνίες, ανέφεραν ειδικοί.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ήταν ο ακλόνητος ακρογωνιαίος λίθος για τη φιλία Κίνας-Αφρικής για πολλές δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα βασικά συμφέροντα της άλλης, δήλωσε ο Li.

Η Κίνα σέβεται τις αφρικανικές χώρες και αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως αληθινούς φίλους. Ωστόσο, ορισμένες δυτικές χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι είναι ανώτερες από τις άλλες, και πάντα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των αφρικανικών χωρών, είπε.

Για παράδειγμα, οι Αφρικανοί, συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών, μελετητών και πολιτικών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υιοθέτηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας την αναγκαία κίνηση για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της Κίνας, δηλώνοντας ακόμα ότι καμία ξένη δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

Ιατρικές προμήθειες που έδωσε η κινεζική κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα, στο Νότιο Σουδάν, στις 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση παρέδωσε την Πέμπτη ιατρικές προμήθειες στο Νότιο Σουδάν για να βοηθήσει τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής να αντιμετωπίσει το COVID -19 πανδημία (Κινεζική πρεσβεία στο Νότιο Σουδάν / Διανομή μέσω Xinhua)

Σε απάντηση σε προηγούμενα χτυπήματα στους δεσμούς Κίνας-Αφρικής που προκλήθηκαν από την υποτιθέμενη διάκριση εναντίον Αφρικανών στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας, το αίσθημα κατά της Κίνας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και η δολοφονία τριών Κινέζων υπηκόων στη Ζάμπια, ειδικοί ανέφεραν ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν θα άλλαζε τους καλούς δεσμούς.

Τα κακούβουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιμένουν μια ευκαιρία να διαρρήξουν και να χαλάσουν τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής, αλλά οι δεσμοί Κίνας-Αφρικής δεν πρέπει να επηρεαστούν από μη επαληθευμένες αναφορές και υπερβολές, δήλωσε ο Πρέσβης της Ζιμπάμπουε στην Κίνα Martin Chedondo στους Global Times.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αφρικής είναι στρατηγικές και αμοιβαίες, έχουν περάσει γενιές και συνεχίζουν να εμβαθύνουν, είπε. Είναι θεμελιώδους σημασίας για την Αφρική και την Κίνα να διαφυλάξουν την ενότητα του σκοπού τους και να προσπαθούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν ανοιχτά με πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Ο Li είπε ότι τα προηγούμενα περιστατικά μεταξύ Κίνας και Αφρικανικών χωρών έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους διμερείς δεσμούς, και ορισμένοι ήταν υπερβολικοί.

Οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να σπείρουν τη διαφωνία μεταξύ της Κίνας και των αφρικανικών χωρών, ειδικά καθώς οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι τεταμένες, και οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στην ήπειρο, δήλωσε ο Li. Ωστόσο, το να κάνεις αβάσιμα σχόλια ή να αψηφήσεις την Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο Λι Χονγκφένγκ δήλωσε ότι οι προηγούμενες ανατροπές και στροφές υπενθυμίζουν επίσης στις δύο πλευρές να εμβαθύνουν την κατανόηση των πολιτισμών η μια της άλλης και να αυξήσουν τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Δέκα σημεία της ημερήσιας διάταξης για τον Παγκόσμιο Νότο μετά το COVID-19(Τριηπειρωτική, 18-6-2020)

Newsteam 0 Comments

Μεταφράσαμε το εβδομαδιαίο δελτίο του Vijay Prashad, Ινδού ιστορικού, δημοσιογράφου και διευθυντή της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών*

Το 1974, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μια Νέα Διεθνή Οικονομική Σύσταση(NIEO), η οποία καθοδηγούνταν από το Κίνημα των Αδεσμεύτων(NAM). Το ψήφισμα προέβλεπε ένα σαφές σχέδιο για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος, το οποίο βρισκόταν σε κρίση εκείνη την εποχή. Αλλά, η NIEO παραμερίστηκε και η παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε προς μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Αυτός ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός προήγαγε την κρίση και μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο.

Η ομάδα μας στην Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας ανέπτυξε μια ατζέντα δέκα σημείων για έναν κόσμο μετά το COVID-19. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασα αυτή την ημερήσια διάταξη στο Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου για την Μετα-Πανδημική Οικονομία, το οποίο διοργανώθηκε από τη Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA). Το υπόλοιπο αυτού του ενημερωτικού δελτίου αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, η οποία ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από το Κίνημα Αδέσμευτων (NAM), το οποίο θα μπορούσε να τη προωθήσει προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια νέα διεθνή οικονομική τάξη.

 1. Αντιμετωπίστε την παγκόσμια πανδημία.

Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πανδημία. Για τον σκοπό αυτόν, η ενίσχυση και η κατεύθυνση της παραγωγής του δημόσιου τομέα προς μάσκες, προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες, κινητές ιατρικές μονάδες και τεστγια ολόκληρο τον πληθυσμό πρέπει να είναι κεντρικής σημασίας, όπως συμβαίνει ήδη σε μέρη όπως το Βιετνάμ και η Βενεζουέλα. Είναι σημαντικό να καθιερωθεί ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, ώστε οι εργαζόμενοι -οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις- να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υγιεινό περιβάλλον εργασίας. Ελλείψει κατάλληλης δημόσιας δράσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίσουν σχέδια εργασίας για την πρόσληψη ατόμων για έργα που θα σπάσουν την αλυσίδα μόλυνσης και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα τρέφονται, θα είναι ντυμένοι και σε καλή υγεία. Αυτή η δημόσια δράση μπορεί να έχει ως παράδειγμα τους συνεταιρισμούς στην Κεράλα (Ινδία) και τις επιτροπές για την υπεράσπιση της επανάστασης στην Κούβα. Το εργατικό δυναμικό σε κλειστούς τομείς -όπως ο τουρισμός- πρέπει να προσληφθεί αμέσως σε θέσεις εργασίας που προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Greta Acosta Reyes (Κούβα), Γυναίκες Που Αγωνίζονται, 2020.
 1. Διεύρυνση της ιατρικής αλληλεγγύης.

Ένα ενωμένο μέτωπο του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να απορρίψει το όριο του ΔΝΤ και των πιστωτών που επιβάλλεται στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Λόγω αυτών των ορίων, πρώην αποικίες έχουν χάσει ιατρικό προσωπικό από τα κράτη του Βόρειου Ατλαντικού. Τα κράτη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πολύτιμους πόρους τους για να ενισχύσουν τη δημόσια ιατρική εκπαίδευση και να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους στον τομέα της ιατρικής εντός των κοινοτήτων για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Ο ιατρικός διεθνισμός της ALBA, με επικεφαλής τις κουβανικές ταξιαρχίες, πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τον κόσμο μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ο κινεζικός ιατρικός διεθνισμός θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο εδώ καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ΠΟΥ. Ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας της υγείας πρέπει να εθνικοποιηθεί, και πρέπει να δημιουργηθούν μικρότερα ιατρικά κέντρα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας. οι κυβερνήσεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη δημόσια ασφάλιση για την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη· Με άλλα λόγια, όχι άλλες δημόσιες επιδοτήσεις για την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων και της διανομής βασικών φαρμάκων (οι τιμές των οποίων πρέπει να ελέγχονται από κανονισμούς).

 1. Δημιουργήστε ένα καταρτισμένο κοινό.

Ο Παγκόσμιος Νότος πρέπει να ασκήσει πίεση για την ακύρωση της συμφωνίας TRIPS (εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας), η οποία παρέχει απεριόριστα δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των αγαθών που πρέπει να αποτελούν μέρος των παγκόσμιων κοινών αξιών. Αυτό να ισχύσει άμεσα για το εμβόλιο COVID-19, το οποίο πρέπει να προσφέρεται για παραγωγή σε χώρες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ισχύει όμως εξίσου για τα φάρμακα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται δημοσίως αλλά τα κέρδη στη συνέχεια κατανέμονται ιδιωτικά, και για τις ενεργειακές τεχνολογίες που θα μας μετέφεραν γρήγορα από τα ορυκτά στα ανανεώσιμα καύσιμα, καθώς και σε πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες επικοινωνιών (όπως 5G). Βραχυπρόθεσμα, τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς για τη μεταφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας μεταξύ τους.

Judy Ann Seidman (Νότια Αφρική), Καπιταλισμός, 2020.
 1. Διαγραφή χρέους.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικό χρέος, με την εξυπηρέτηση χρέους μόνο γι’ αυτό το έτος να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με την ύφεση του κορονοϊού, τέτοιες πληρωμές είναι αδιανόητες. Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να υπερβαίνει τις σαράντα επτά λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να περιλαμβάνει όλα τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου· Η ελάφρυνση αυτή δεν πρέπει μόνο να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους, αλλά πρέπει να διαγράψει το χρέος (τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πιστωτές). Πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής συμμαχία σε ευρεία βάση για να πιέσει τους πιστωτές να ακυρώσουν το χρέος, ώστε όλοι οι πόροι που θα εξυπηρετήσουν το χρέος να κατευθυνθούν πλήρως προς τις τρομερές ανάγκες της κοινωνίας.

 1. Διεύρυνση της επισιτιστικής αλληλεγγύης.

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αγωνίζεται με την πείνα. Η επισιτιστική κυριαρχία και η επισιτιστική αλληλεγγύη είναι απαραίτητα αντίδοτα, όπως αποδείχθηκε από πλατφόρμες όπως η Via Campesina. Ο έλεγχος της γεωργίας από εταιρίες πρέπει να αμφισβητηθεί και η παραγωγή τροφίμων πρέπει να καταστεί προτεραιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να διατεθούν πόροι για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων. αυτά τα κεφάλαια πρέπει να δαπανηθούν σε υποδομές γεωργικής παραγωγής (συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης σχεδίων όπως η ALBA Seed Bank). Τα καθολικά δημόσια συστήματα διανομής πρέπει να ενισχυθούν για να παρέχουν υψηλότερα εισοδήματα στους αγρότες και να διασφαλίσουν τη διανομή τροφίμων στους ανθρώπους. Ένα πιο ισχυρό αγροτικό τοπίο θα αποσυμφορήσει τις πόλεις και θα προσελκύσει τους ανθρώπους να ζήσουν μια ζωή με νόημα στις αγροτικές περιοχές.

 1. Ενίσχυση και επένδυση στον δημόσιο τομέα.

Το CoronaShock έχει δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας απλά δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πόσο μάλλον τις ανθρώπινες ανάγκες. Τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να ηγηθούν προσφέροντας ισχυρή υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, όχι μόνο για την παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών (φαρμάκων και τροφίμων), αλλά για οτιδήποτε είναι απαραίτητο για τη σύγχρονη ζωή – περισσότερη δημόσια στέγαση, περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες, περισσότερο δημόσιο Wi-Fi και περισσότερη δημόσια εκπαίδευση. Το να επιτρέψουμε στον τομέα του κέρδους να κυριαρχεί σε αυτά τα μέρη της ανθρώπινης ζωής, διαβρώνει την ικανότητά μας να οικοδομήσουμε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Davide Leone, Ιταλική Ένωση Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας, Καπιταλισμός, 2020.
 1. Εφαρμογή φόρων περιουσίας.

Επί του παρόντος, περίπου 32 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, και τα τεράστια χρηματικά ποσά απλά δεν υπολογίζονται στη φορολογία. Δύο πράγματα είναι απαραίτητα: πρώτον, να ανακτηθούν οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές και, δεύτερον, να επιβληθούν φόροι περιουσίας στα ανώτατα κλιμάκια της αστικής και της πλούσιας ελίτ, καθώς και στους τραπεδίτες και όσους ασχολούνται με τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία. Αυτά τα κονδύλια θα ήταν αρκετά για να ανακατευθυνθουν με προτεραιότητα την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, του αναλφαβητισμού, της έλλειψης στέγης και της αγανάκτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 1. Ενεργοποίηση ελέγχων κεφαλαίου.

Χωρίς ελέγχους κεφαλαίου, μια χώρα δεν έχει αποτελεσματική οικονομική κυριαρχία. Τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να δημιουργήσουν μια διεθνή πλατφόρμα που θα δεσμεύει καθένα από αυτά να διενεργεί κεφαλαιακούς ελέγχους. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από μία μόνο χώρα. Οι έλεγχοι κεφαλαίου είναι μέτρα που λαμβάνονται από μια κυβέρνηση για τη ρύθμιση της ροής των οικονομικών προς και από μια χώρα. Τέτοιοι έλεγχοι περιλαμβάνουν φόρους συναλλαγών, ελάχιστες απαιτήσεις παραμονής και ανώτατα όρια για το ποσό του νομίσματος που μπορεί να διακινείται πέρα από τα σύνορα. Ο έλεγχος των κεφαλαίων και ο δημοκρατικός έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας θα αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων και θα δώσουν στις κυβερνήσεις την κυριαρχία στο νόμισμά και την οικονομία τους.

Jorge González Morales (Μεξικό), Καπιταλισμός, 2020.
 1. Μετάβαση σε ένα περιφερειακό εμπόριο που δεν βασίζεται στο δολάριο.

Η απο-δολαριοποίηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας νέας ατζέντας. Το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων είναι σε δολάρια, και το παγκόσμιο εμπόριο διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια. Το συγκρότημα Usd-Wall Street έχει ασφυκτική επίδραση στα διεθνή οικονομικά και εμπορικά πράγματα· Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε χώρες όχι απαραίτητα επειδή βασίζονται στο δολάριο, αλλά επειδή οι εμπορικοί εταίροι τους είναι μπλεγμένοι σε αυτό. Το δολάριο έχει γίνει όπλο για την υπονόμευση της ανάπτυξης. Πειραματικά εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, όπως το XSU, πρέπει να καταρτιστούν και νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δημιουργηθούν για να διευκολύνουν τις μεταφορές κεφαλαίων. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με περιφερειακές διευκολύνσεις που δεν βασίζονται σε δολάρια, αν και υπάρχει ανάγκη οι παγκόσμιοι θεσμοί να παραμερίσουν το τεράστιο πλεονέκτημα που παρέχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το δολάριο που χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο νόμισμα. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι περιφερειακοί εμπορικοί συνασπισμοί που θα αναδείκνυαν το ανταλλακτικό ως μηχανισμό πληρωμών.

 1. Κεντρικός σχεδιασμόας, αποκέντρωση της δημόσιας δράσης.

Η πανδημία μας έδειξε τη δύναμη του κεντρικού σχεδιασμού και τη σημασία της αποκεντρωμένης δημόσιας δράσης. Οι οικονομίες που δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουν τη χρήση των πόρων τους είχαν πρόβλημα πριν από τον ιό. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί συμμετοχικού κεντρικού σχεδιασμού σε όλο και μεγαλύτερης κλίμακας για μια κοινωνική παραγωγή προς τις ανάγκες – όχι προς το κέρδος. Τα σχέδια αυτά πρέπει να προέρχονται από τη μέγιστη δημοκρατική συμβολή και να είναι διαφανή για το κοινό. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα επιτρέψει την εθνικοποίηση τομέων όπως η εξορύξεις(συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας), η μεγάλης κλίμακας παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ο τουρισμός· αυτά θα τεθούν υπό τον έλεγχο των εργαζομένων σε συνεταιρισμούς. Θα ήταν ένα μέσο για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αχρείαστων στρατιωτικών δαπανών. Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνεργατικής παραγωγής, καθώς και των λαϊκών οργανώσεων και ενώσεων, θα επιτρέψει στην κοινωνική ζωή να γίνει όλο και πιο δημοκρατική.

Ahmed Mofeed (Παλαιστίνη), Coca-Cola Zero, 2020.

Οι εικόνες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο προέρχονται από την αντιιμπεριαλιστική έκθεση αφίσας. Το πρώτο σύνολο αφισών είναι πάνω στην ιδέα του καπιταλισμού. Παρακαλώ πηγαίνετε στην ιστοσελίδα και περιηγηθείτε στις αφίσες, οι οποίες προέρχονται από εβδομήντα επτά καλλιτέχνες από είκοσι έξι χώρες και είκοσι μια οργανώσεις.

*Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη ήταν ένα συνέδριο επαναστατικών κινημάτων από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1966 στην Κούβα. Η διάσκεψη προέκυψε από τα κράτη που εξήλθαν από το αντιαποικιακό κίνημα και δημιούργησαν το Κίνημα των Αδεσμεύτων(NAM), αλλά και κινήματα με ημιτελείς αντιαποικιοκρατικούς πολέμους εθνικής απελευθέρωσης, τα οποίa είχαν πιο ριζοσπαστικό πρόταγμα και τα οποία είχαν συγκεντρωθεί το 1957 στον Αφρικανο-ασιατικό Λαϊκό Οργανισμό Αλληλεγγύης (AAPSO).

Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη έθεσε στόχους, την ειρήνη και το σοσιαλισμό, όπως και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που θα οδηγούσαν σε αυτόν τον στόχο.

Η Τριηπειρωτική: Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς της Τριηπειρωτικής Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διεθνιστικής επαφής με τα αντιιμπεριαλιστικά επαναστατικά κινήματα του κόσμου, η GuernicaEu ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου 2020 την συνεργασία με την Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, για την μετάφραση στα ελληνικά των εβδομαδιαίων δελτίων της.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Παγκόσμια οικονομική κρίση 2020: Νίκη της Κίνας, ήττα της Δύσης

Newsteam 0 Comments

Με αφορμή την πανδημία του COVID-19 ξέσπασε η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, 11 χρόνια μετά την προηγούμενη (2008-2009).

Είναι η 12η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση μετά το 1918. Το βαθύ κράτος της Δύσης έλπισε στην αρχή ότι θα έχει κάποια πολιτικά κέρδη από την κρίση, αλλά διαψεύστηκε οικτρά.

ΛΔ Κίνας 2019: Ένα δισεκατομμύριο τόννοι χάλυβα!

Πριν ξεσπάσει ανοικτά η κρίση, το 2019 υπήρχαν αρνητικά σημάδια σε Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία κλπ. Επίσης η βιομηχανία των ΗΠΑ σημείωνε κάμψη από το καλοκαίρι του 2019. Αντίθετα, η Κίνα σημείωσε νέα άνοδο: Το 2019 η Λ.Δ. Κίνας παρήξε 996.000.000 τόννους χάλυβα, το 53,3% του παγκόσμιου συνόλου (!).

Αντίθετα, Γερμανία και Ιαπωνία είχαν συρρίκνωση στην παραγωγή χάλυβα, όπως και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ είχαν μια μικρή αύξηση (έφθασαν τα 88.000.000 τόννους) αλλά η αναλογία Κίνας – ΗΠΑ ξεπέρασε το 11:1(!).

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Κίνα ανέβηκε σχεδόν 6%ενώ οι ΗΠΑ μόνον 1%. Έτσι, το 2019 η ηλεκτροπαραγωγή της Κίνας έφτασε το 167% εκείνης των ΗΠΑ.

Άσχημα πήγε η Γερμανία, η οποία το 2019 είχε συρρίκνωση 3,5%της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6%.

Η Ιταλία το 2019 είχε βιομηχανική παραγωγή περίπου στα επίπεδα του 1990 (29 χρόνια στασιμότητα !).

Συρρίκνωση της βιομηχανίας είχε το 2019, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία του Μπολσονάρο.

Αλλά και η Ελλάδα το 2019 είχε συρρίκνωση 0,6% της βιομηχανίας με παραγωγή μικρότερη από εκείνη του 2000! (η πρώτη 20ετία του Ευρώ ήταν καταστροφική για την Ελλάδα).  Και μετά ήρθε ο COVID-19…

          2020: Φρούδες  ελπίδες για τον καπιταλισμό της Δύσης

Η πανδημία COVID-19 απλώθηκε στην Κίνα τον Γενάρη – Φλεβάρη 2020. Εκείνη την εποχή αρκετοί Δυτικοί παράγοντες έλπιζαν ότι θα την γλιτώσουν και σχολίαζαν πολύ αρνητικά και περιφρονητικά την Κίνα.

Π.χ. σε δημόσιες δηλώσεις του ο Καθηγητής Μόσιαλος κατηγορούσε το Κ.Κ. Κίνας και μιλούσε για το ανώτερο σύστημα υγείας, της αναπτυγμένης Δύσης. (Για όσους δεν θυμούνται, ο καθηγητής Μόσιαλος ήταν υπουργός Επικρατείας στην μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και είχε απόψεις, που εξέφραζε δημόσια, πολύ κοντά στην ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή Λοβέρδου – Α. Διαμαντοπούλου).

Όμως τον Μάρτη 2020 η Κίνα πέτυχε σχεδόν πλήρη έλεγχο της πανδημίας.

Αντίθετα η ευρωατλαντική Ιταλία είχε πολλές χιλιάδες νεκρούς και μετά από αυτήν η Ισπανία και η Γαλλία.

Τον Απρίλη και Μάη 2020 πολλές δεκάδες χιλιάδες πέθαναν από COVID-19 σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Συνολικά, στο διάστημα 1/1-15/6/2020 από τις 420.000 νεκρούς της πανδημίας οι ευρωατλαντικές χώρες έχουν πάνω από 300.000, ενώ Κίνα – Ρωσία – Ινδία περίπου 25.000. Δηλαδή – μέχρι τώρα – η πανδημία COVID-19σε νεκρούς είναι υπόθεση κυρίως των ευρωατλαντικών χωρών. Που πήγε το ανώτερο σύστημα υγείας της Δύσης;

Από τις άλλες χώρες, την πιο θανατηφόρα παρουσία είχε ο COVID-19 στην Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο.

          Οικονομική κρίση 2020: Μόνο η Λ.Δ.Κίνας θα έχει αύξηση ΑΕΠ

Ήδη από τον Απρίλη 2020 το IMF(ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί αρκετά σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία. Αντίθετα για την Κίνα υπάρχει πρόβλεψη για μικρή έστω αύξηση του ΑΕΠ και το 2020. Το ίδιο επανέλαβαν κ’ άλλες προβλέψεις οργανισμών που έγιναν τον Απρίλη και Μάη 2020.

Τον Απρίλη 2020 η βιομηχανία της Κίνας είχε αύξηση σχεδόν 4%, ξαναγυρίζοντας μετά από 3 πτωτικούς μήνες σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, ο Απρίλης ήταν καταστροφικός για την Δύση: Συρρίκνωση 15% για την βιομηχανία των ΗΠΑ, συρρίκνωση 18% για την γερμανική βιομηχανία, συρρίκνωση 33% για τις βιομηχανίες της Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ το ρεκόρ το είχε η Ρώμη. Η βιομηχανία της Ιταλίας συρρικνώθηκε 42% τον Απρίλη 2020, ξαναγυρνώντας στα επίπεδα του 1975-80 ! Εξ άλλου, το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Απρίλη 2020 είχε συρρίκνωση 25% σε ετήσια βάση.

Εξελίξεις στην Ελλάδα

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο 9μηνο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (Ιούλης 2019-Μάρτης 2020) το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε μόνον 0,7% σε ετήσια βάση. Για τα επόμενα 2 Τρίμηνα (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020 αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Αναγκαστικά το όνειρο του Μητσοτάκη γίνεται πιο μακρυνό: Αντί για 9+9=0, τώρα μπαίνει στόχος το 9+11=0. Δηλαδή, το 2027 να ξαναφτάσει η Ελλάδα το ΑΕΠ του 2007 ! (20 χρόνια χαμένα !).

Ωστόσο ο Μητσοτάκης στηρίζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Το αστικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν χωνεύει τον Τσίπρα, παρ’ ότι είναι και αυτός ευρωατλαντιστής.

Το ίδιο συνέβαινε και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας ήταν ριζοσπάστης αστός, αλλά όχι μαρξιστής. Κατηγορούσε φραστικά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (1964-1985), γιατί επιζητούσε να περιοριστεί η πίεση των δυτικών στην αστική Ελλάδα. Διαφωνούσε με τον λενινισμό και τον Στάλιν (αυτό το έλεγε ανοικτά και στο βιβλίο του Η Δημοκρατία στο απόσπασμα), αλλά ζητούσε μια καλύτερη συμπεριφορά από την Δύση. Όμως ενώ ο Ανδρέας συμβιβάστηκε με το ΝΑΤΟ και το εξυπηρέτησε τελικά, το κατεστημένο δεν τον χώνεψε ποτέ!

Το κατεστημένο στην Ελλάδα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του Α. Παπανδρέου και του Τσίπρα, αλλά προτιμά μια πιο καθαρή αστική κυβέρνηση που να μιλάει υπέρ του καπιταλισμού ανοιχτά. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι πρωθυπουργοί πράττουν υπέρ του καπιταλισμού και του ευρωατλαντικού καθεστώτος.

Ορισμένοι κύκλοι του κατεστημένου ίσως πιστεύουν στην ορθότητα των αμερικανικών συστάσεων προς την Ελλάδα το 1958: Τον μονοκομματικό πολυκομματισμό !. Δηλαδή, κυβέρνηση θα είναι πάντα η ακραιφνής δεξιά (τότε η ΕΡΕ, τώρα η ΝΔ), ενώ θα υπάρχει κ’ ισχυρή κεντροαριστερά (τότε ΕΚ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ) η οποία όμως θα αποτελεί πάντα τον 2ο παίκτη, αιώνια αξιωματική αντιπολίτευση. Τα 2 κόμματα θα στηρίζουν το αστικό νατοϊκό καθεστώς, αλλά δεν  θα αλλάζουν ρόλους.

Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου (οπαδός του αστικού καθεστώτος) αρνήθηκε τον ρόλο του (αιωνίως) 2ου με αποτέλεσμα τους 2 ανένδοτους αγώνες και την όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, που έφθασε έως την Δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει ο Τσίπρας σε πιθανές τέτοιες διαθέσεις κύκλων του κατεστημένου. Καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας του 2020-21 και θα φαίνονται οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την κρίση, πολύ πιθανόν να δούμε μια όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

                                                                   Γιάννης Εμμανουηλίδης

                                                                             16.6.2020

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός- έρευνα: Η χρήση της μάσκας δεν είναι αρκετή

Newsteam 0 Comments

Η χρήση μάσκας προσώπου, παρόλο που επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, δεν δουλεύει πάντα καλά, ιδίως όταν βήχει συχνά αυτός που τη φοράει.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα στην Κύπρο, εκτιμά ότι μικρά μεμονωμένα σταγονίδια σάλιου μπορούν να πεταχτούν από τις άκρες της μάσκας και να φθάσουν σε απόσταση ακόμη και έως ενός μέτρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής Physics of Fluids, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την αναμενόμενη εκτίναξη σταγονιδίων από έναν άνθρωπο με μάσκα, ο οποίος βήχει κατ’ επανάληψη.

Προηγούμενη μελέτη του ίδιου επιστήμονα και της ερευνητικής ομάδας του είχε δείξει ότι, όταν βήχει κάποιος χωρίς μάσκα, σταγονίδια σάλιου μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση έως έξι μέτρων μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

Η νέα μελέτη, που κάνει νέες εκτιμήσεις στην περίπτωση της χρήσης μάσκας, διαπίστωσε ότι, αν ο βήχας είναι επαναλαμβανόμενος, η αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι μειωμένη, καθώς αφήνει από το πλάι της περισσότερα σταγονίδια να εκτοξευθούν στον αέρα. Το υπολογιστικό μοντέλο βασίζεται σε πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και οι ερευνητές χαρακτήρισαν ανησυχητικά τα ευρήματα τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, τα περισσότερα σταγονίδια του βήχα ταξιδεύουν έως 70 εκατοστά, ενώ με τη μάσκα στη μισή περίπου απόσταση. Όμως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ορισμένα μεμονωμένα σταγονίδια που ταξιδεύουν πέρα από τα 70 εκατοστά. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της μάσκας μειώνεται όσο συνεχίζεται ο βήχας. Μετά από δέκα κύκλους βήχα, η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που αυξάνεται με βήχα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η αναγκαία δοσολογία και η χρονική διάρκεια έκθεσης στον ιό για να μολυνθεί κανείς, δεν είναι γνωστά και πιθανότατα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όσον αφορά το μέγεθος των εκτοξευόμενων σωματιδίων με το βήχα, η διάμετρος τους είναι μεγαλύτερη, όταν κανείς δεν φοράει μάσκα. Επίσης η συγκέντρωση των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται σταδιακά, όταν δεν γίνεται χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι σημαντικό να γίνεται καλή προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, καθώς ακόμη και όταν είναι σφιχτή, υπάρχουν πάντα μικρά ανοίγματα γύρω-γύρω, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφυγή σταγονιδίων μολυσμένων με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας δεν παρέχει πλήρη προστασία. Συνεπώς η τήρηση αποστάσεων παραμένει ουσιώδης, τόνισε ο Δρικάκης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1987), από όπου πήρε και το διδακτορικό του (1991). Αφού δίδαξε σε βρετανικά πανεπιστήμια (Queen Mary Λονδίνου, Cranfield και Strathclyde), είναι από το 2018 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστημονική δημοσίευση:

https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0015044

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο χαλάζι στη Δράμα – Χρειάστηκαν μηχανήματα για να ανοίξουν τον δρόμο

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ποιος αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε μια περίοδο πανδημίας;

Newsteam 0 Comments

Του Vijay Prashad για People’s Dispatch. O Prashad είναι διευθυντής της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών*

Πριν λίγες εβδομάδες, μιλούσα με τον Noam Chomsky για την κατάσταση του κόσμου. Κάποια στιγμή, ο Noam χαμογέλασε και είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Γερμανό γιατρό στην Ιταλία, παρόλο που και οι δύο χώρες βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντ’ αυτού, Κουβανοί και Κινέζοι γιατροί πήγαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν τους Ιταλούς να καταπολεμήσουν την παγκόσμια πανδημία.

Κουβανοί Γιατροί

Δεν είναι περίεργο που κυκλοφορεί ένα κάλεσμα για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας κινητοποίησε γρήγορα τις ιατρικές ομάδες του — κυρίως την Ταξιαρχία Henry Reeve — για να μεταφέρουν τις σημαντικές τους δεξιότητες σε μια σειρά χωρών, από την Ανδόρα έως τη Βενεζουέλα.

Η Ταξιαρχία έλαβε το Αναμνηστικό Βραβείο Δρ. Lee Jong-Wook για τη Δημόσια Υγεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) το 2017 για το έργο της ενάντια στην επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στον Δρ. Felix Baez, ο οποίος είχε εργαστεί στο Πακιστάν μετά τον σεισμό το 2005 και στη συνέχεια πήγε στη Σιέρα Λεόνε τον Οκτώβριο του 2014 για να πολεμήσει τον Έμπολα. .

Οι ρίζες του κουβανικού ιατρικού διεθνισμού ξεκινούν από την αρχή της Κουβανικής Επανάστασης το 1959. Αν και γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση, ο λαός της Κούβας αντέδρασε γενναία σε απάντηση ενός σεισμού στη Βαλντίβια της Χιλής το Μάιο του 1960. Μια κουβανική ιατρική ταξιαρχία κατέφθασε στη Χιλή και δημιούργησε έξι αγροτικά νοσοκομεία. Αυτή ήταν η αρχή μιας διαδικασίας που θα περιελάμβανε την κουβανική ιατρική βοήθεια στους πολέμους απελευθέρωσης της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Νικαράγουας και του Βιετνάμ, καθώς και την κουβανική ιατρική εκπαίδευση για φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Βασικό στοιχείο του ιατρικού διεθνισμού της Κούβας είναι η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρο τον κόσμο, πέραν της αποστολής Κουβανών γιατρών και νοσοκόμων στο εξωτερικό. Από το 2005, η Σχολή Ιατρικής της Λατινικής Αμερικής με έδρα την Αβάνα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 29.000 γιατρούς από περισσότερες από 100 χώρες. Πολλοί από αυτούς τους γιατρούς βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο Δρ. Patrick Delly—διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Επιδημιολογίας της Αϊτής—ηγείται του αγώνα για να σπάσει την αλυσίδα της μόλυνσης στην Αϊτή.

Κινέζοι γιατροί

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έστειλε για πρώτη φορά ιατρική ομάδα εκτός των συνόρων της το 1963, όταν 24 Κινέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έφτασαν στην Αλγερία για να βοηθήσουν τη νέα χώρα. Από τότε, η Κίνα έχει κατασκευάσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στην Αλγερία και έχει θεραπεύσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ασθενείς σε αυτή τη χώρα. Από τα μέσα Μαΐου, μια ομάδα Κινέζων ιατρών με εμπειρία στη θεραπεία του COVID-19 εργάζεται στην Αλγερία.

Πριν από λίγα χρόνια, στο τρένο από το Fez στο Ραμπάτ, συνάντησα μια ομάδα Κινέζων γιατρών που είχαν εγκατασταθεί στο Μαρόκο. Αυτοί οι γιατροί ήταν μέρος της 165ης Κινεζικής ιατρικής αποστολής και εργάζονταν στα δημόσια νοσοκομεία στις ορεινές πόλεις Chefchaouen και Taza του Μαρόκο. Μου είπαν ότι οι κινεζικές και μαροκινές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός κινεζο-μαροκινού κέντρου παραδοσιακής ιατρικής στην Καζαμπλάνκα. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η Κίνα έστειλε αρκετές πτήσεις με ιατρικό εξοπλισμό στο Μαρόκο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το κινεζικό ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται ήδη στο Μαρόκο για την αποστολή του, συνεχίζει να εργάζεται για τον περιορισμό της COVID-19.

Η Κίνα, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον αγώνα της κατά του ιού και της ασθένειας, έχει πλέον στείλει ειδικούς και ιατρικές ομάδες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ιράν μέχρι την Μπουρκίνα Φάσο και τη Βενεζουέλα. Στο Σουδάν, για παράδειγμα, η 35η κινεζική ιατρική αποστολή διεξήγαγε ένα φόρουμ ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Omdurman, όπου ο Zhou Lin—επικεφαλής της κινεζικής ομάδας—παρότρυνε το ιατρικό προσωπικό να προστατευτεί από την ασθένεια και να διδάξει τους ανθρώπους πώς να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού. Η πρακτική συμβουλή ήρθε μαζί με τη δωρεά 400.000 χειρουργικών μασκών και άλλου εξοπλισμού.

Η πρακτική του ιατρικού διεθνισμού της Κίνας συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κίνας, αλλά σε μεγάλο βαθμό επαφίεται στις επαρχιακές κυβερνήσεις. Το σύνθημα είναι Μια Επαρχία, Μια Χώρα, με επαρχίες που συνεργάζονται με χώρες, ώστε η Επαρχία Ζεχγιάνγκ να συνεργάζεται με την Ιταλία και η Επαρχία Τζιάνγκσου να συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα.

Ένας βασικός τομέας αλληλεγγύης είναι η αυξημένη συμμετοχή της Κίνας στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Στις 11 Ιουνίου έφτασε στην Παλαιστίνη μια ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που συνεστήθη από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Η Hua Chunying, του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι η ομάδα θα παραμείνει στην Παλαιστίνη για μία εβδομάδα και θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για τον επιδημικό έλεγχο, την κλινική διάγνωση, τη θεραπεία και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η Κίνα συνεισέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που εργάζεται για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους.

Συνεργασία Κίνας και Κούβας

Την 1η Ιανουαρίου 2020, ακριβώς όπως αναπτύχθηκε η τρέχουσα επιδημία, η Κίνα και η Κούβα εγκαινίασαν το Κοινό Κέντρο Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας Κίνας-Κούβας στην επαρχία Hunan. Η συνεργασία αυτή χρονολογείται σχεδόν από δύο δεκαετίες, όταν οι χώρες ίδρυσαν την Changchun Heber Bio Technology Ltd, στο Changchun (επαρχία Jilin, Κίνα) το 2003. Η ιντερφερόνη άλφα 2B (IFNrec), ένα από τα βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της COVID- 19, παρασκευάζεται επίσης από την εν λόγω εταιρεία. Το φάρμακο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1981 για την αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού στην Κούβα, αλλά έκτοτε χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του HIV-AIDS, της ηπατίτιδας Β και C, καθώς και της αναπνευστικής θηλώματος. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ευρέως—μαζί με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική—για τη θεραπεία ασθενών στην Κίνα με COVID- 19.

Ο αγώνας της Κούβας κατά του COVID-19 στο νησί υπήρξε υποδειγματικός, παρά τον αποκλεισμό που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα απέστειλε σημαντικές δωρεές στο νησί, μεταξύ των οποίων προστατευτική ενδυμασία, χειρουργικές μάσκες και θερμοφόρα υπερύθρων. Ορισμένες από αυτές τις σημαντικές προμήθειες προέρχονταν από την κυβέρνηση, άλλες όμως προέρχονταν από οντότητες του δημόσιου τομέα όπως η εταιρεία λεωφορείων Zhengzhou Yutong—μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λεωφορείων στον κόσμο.

Σοσιαλιστική Αλληλεγγύη

Είναι μικροπρέπεια ανθρώπων όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου να ξεχνούν την ανικανότητά τους στην αντιμετώπιση της νόσου και αντ’ αυτού να κατηγορούν άλλους. Ο Τραμπ έχει κάνει συνήθεια να κατηγορεί την Κίνα. Ο γιος του Μπολσονάρου, ο Ροντρίγκο, ακολούθησε τον Τραμπ γράφοντας στο Twitter ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ευθύνεται για τον ιό. Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν βρει καταφύγιο σε έναν άλλο φρικτό ιό—τον ιό της ξενοφοβίας (ιδίως της σινοφοβίας).

Η Κίνα και η Κούβα, από την άλλη πλευρά, έχουν —όπως και άλλες σοσιαλιστικές χώρες— λάβει υπόψη το σύνθημα του ΠΟΥ, αλληλεγγύη, όχι στιγματισμός. Ο Deng Boqing, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Ανάπτυξη της Κίνας, είπε, η χάρη της σταγόνας νερού πρέπει να ανταποδίδεται με μια σαρωτική άνοιξη. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι η απάντηση της Κίνας σε άλλες χώρες δεν θα μετρηθεί από αυτό που έχουν κάνει για την Κίνα (σταγόνα νερό) αλλά με αυτό που χρειάζονται οι χώρες αυτές (σαρωτική άνοιξη)· Αυτή είναι η παλιά μαρξιστική ιδέα του να δίνεις ό,τι μπορείς και να παίρνεις ό,τι χρειάζεσαι. Η Κίνα, είπε ο ΝDeng Boqing, ακολουθεί την αρχή του να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να δοκιμάζουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η Σαουδική Αραβία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της ρίχνουν ψίχουλα στο μακελειό που έχουν δημιουργήσει στην Υεμένη

Newsteam 0 Comments

Toυ JAMAL ELAHEEBOCUS για το STOP THE WAR Coalition

Η Υεμένη έχει δεχθεί ανελέητη επίθεση από τη Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη των HΠΑ, του Hνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να βομβαρδίζει την Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Από τότε, το Πρόγραμμα Δεδομένων της Υεμένης εκτιμά ότι από τον Μάρτιο του 2015 έχουν ξεκινήσει πάνω από 20.000 αεροπορικές επιθέσεις από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, το ένα τρίτο των οποίων έχει στοχεύσει πολίτες. Ο στρατός της Υεμένης, ο οποίος συμπορεύεται με τους Χούτι, ανεβάζει τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων σε πάνω από 250.000.

Ο συνασπισμός έχει λάβει την ακλόνητη στήριξη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρέχουν σταθερά αεροσκάφη και όπλα στον συνασπισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πουλήσει όπλα αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία από το 2015 και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 70% όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία από το 2015. Αυτό συνεχίστηκε παρά τις ανησυχίες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τους βομβαρδισμούς αμάχων.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 100.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 3 εκατομμύρια. Ο συνασπισμός είναι άμεσα υπεύθυνος για το θάνατο ή το τραυματισμό 18.400 πολιτών. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί πλήττονται συστηματικά από τις αεροπορικές επιδρομές. Ένα αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Υεμένη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει λοιμώδεις ασθένειες, όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός ή η διφθερίτιδα.

Η Υεμένη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τρίτο ξέσπασμα χολέρας από το 2016, μετά τις πλημμύρες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ασθένεια έχει μολύνει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2016 και έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το προηγούμενο έτος υπήρξαν περίπου 60.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ασθένειες μπόρεσαν να εξαπλωθούν τόσο σοβαρά σε ολόκληρη την Υεμένη είναι αποτέλεσμα της πλήρους έλλειψης υποδομής, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Όλα αυτά αποτελούν συγκεκριμένους στόχους του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, η Υεμένη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια καταστροφική πανδημία του κορονοϊού. Τα τεστ βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και, επομένως, ο αριθμός των περιπτώσεων και των θανάτων, που επί του παρόντος ανέρχεται σε 591 και 136 αντίστοιχα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί σοβαρή υποτίμηση. Στις 22 Μαΐου, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης στην πραγματικότητα κατέρρευσε. Οι βοηθοί αναφέρουν ελλείψεις οξυγόνου και PPE στα νοσοκομεία που παραμένουν ανοικτά. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός θα διαγράψει την Υεμένη από τους χάρτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και η Δύση ρίχνουν ψίχουλα στις προσπάθειες βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη. Το συνέδριο το 2019 συγκέντρωσε μόλις 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερο από το αίτημα των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ΟΗΕ. Αυτό το έτος έχει λάβει μόνο το 15% των υποσχεθέντων 3,5 δις δολαρίων. Ένα συνέδριο στις αρχές Ιουνίου συγκέντρωσε μόλις 1,35 δις δολάρια, 1 δις δολάρια λιγότερα από το στόχο του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε μόλις 195 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αξία των βρετανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία δώρισε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχίζουν να δαπανούν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο κάθε μήνα. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης, ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να ξεκινήσει το πρώτο κύμα κλεισίματος, ξεκινώντας με τις υπηρεσίες για εγκύους σε 150 νοσοκομεία.

Η διάσκεψη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να βελτιώσει την παγκόσμια εικόνα της, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν στο παρελθόν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Υεμένη τον κορονοϊό είναι η κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη των δυτικών χωρών. Παρά τη νίκη του δικαστηρίου της Καμπάνιας για την Καταπολέμηση Του Εμπορίου Όπλων(CAAT) πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση νέων συμφωνιών όπλων με τη Σαουδική Αραβία, οι πωλήσεις όπλων συνεχίστηκαν και η απαγόρευση παραβιάστηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε από Γερμανία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και αλλού. Όπως επεσήμανε ένας υπάλληλος της BAE, Αν δεν ήμασταν εκεί, σε επτά με δεκατέσσερις ημέρες δεν θα υπήρχε ένα τζετ στον ουρανό.

Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό της κορονοϊός στην Υεμένη οφείλεται, επομένως, σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες, ή τις ελλείψεις, από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνολική κατάπαυση του πυρός. Η τελευταία κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έκκληση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ Αντόνια Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, ήταν ανεπιτυχής. οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να σταματήσει κάθε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία, λαμβάνοντας υπόψη τους χιλιάδες αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Χωρίς αυτή τη δράση, η Υεμένη θα δει χιλιάδες να πεθαίνουν από τον κορονοϊό, επιπλέον των 233.000 ανθρώπων που προέβλεψε ο ΟΗΕ ότι θα πεθάνουν από τον πόλεμο αυτό το έτος. Συνολικά, ισοδυναμεί με πιθανή καταστροφή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί. Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος του κορονοϊού στην Υεμένη, όπως δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος από τον τρομακτικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Το Πεκίνο διοργανώνει τεστ νουκλεϊνικού οξέος για 90.000 κατοίκους

Newsteam 0 Comments

Της Cheng Si για την China Daily

Το Πεκίνο ανέφερε 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 από την Κυριακή, με 34 από αυτά να έχουν στενή επαφή με την πρόσφατα κλεισμένη αγορά χονδρικής γεωργικών προϊόντων Xinfadi στην περιοχή Φεντάι, όπως ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα περιστατικά αφορούσαν 25 άνδρες και 11 γυναίκες, σύμφωνα με τον Pang Xinghuo, υποδιευθυντή του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νόσων του Πεκίνου.

Όλοι εστάλησαν σε καθορισμένα νοσοκομεία για θεραπεία.

Μέχρι στιγμής, όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν διασυνδέσεις με την αγορά Xinfadi. Υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι εάν έχετε πάει πρόσφατα στην αγορά Xinfadi, παρακαλώ μείνετε στο σπίτι και διατηρήστε την κοινωνική απόσταση από άλλους ανθρώπους, είπε. Επίσης, είναι απαραίτητο να αναφέρετε την κατάσταση της υγείας σας στις κοινότητες και να εξεταστείτε για τον κορονοϊό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτοπροστασία.

Ανέφερε ότι οι κάτοικοι που παρατηρούν τυχόν συμπτώματα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για θεραπεία φορώντας μάσκα. Η χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών δεν είναι σκόπιμη, ανέφερε.

Το προσωπικό με προστατευτική ενδυμασία βοηθά τους πολίτες να παραταχθούν για δειγματοληψία νουκλεϊνικών οξέων στις 15 Ιουνίου 2020 στο Guang’an Gymnasium στην περιοχή Xicheng του Πεκίνου. [Φωτογραφία από Wang Jing/chinadaily.com.cn]

Ο Xu Ying, μέλος της ηγετικής ομάδας του Πεκίνου ενάντια στον κορονοϊό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σχεδόν 100.000 κοινωνικοί λειτουργοί σε 7.120 κοινότητες έχουν συμμετάσχει ενεργά στις εργασίες καταπολέμησης του COVID-19.

Περίπου 200.000 άτομα που επισκέφθηκαν την αγορά Xinfadi από τις 30 Μαΐου έχουν ερωτηθεί μέσω κλήσεων, επιτόπιων ελέγχων και άλλων τρόπων, και βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, ανέφερε.

Ανέφερε ότι 11 κοινότητες που γειτνιάζουν με το Xinfadi στην περιοχή Fengtai και 10 κοινότητες γύρω από την αγορά Yuquandong στην περιοχή Haidian έχουν κλείσει, ενώ οι εξετάσεις για 90.000 κατοίκους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι κοινότητες έχουν οργανώσει εθελοντές να στέλνουν γεύματα στους κατοίκους και να τους βοηθούν να αγοράζουν αγαθά. Οι κοινότητες είναι επίσης υπεύθυνες για την ψυχολογική καθοδήγηση των κατοίκων τους, ανέφερε.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Έξι ασθενείς με COVID- 19 υποβλήθηκαν σε δωρεάν μεταμόσχευση πνεύμονα στην Κίνα

Newsteam 0 Comments

Tης Zhao Yusha για το Global Times

Τουλάχιστον έξι ασθενείς με COVID- 19 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Κίνα ως τελική επιλογή για τη διάσωση ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με ιατρικό κόστος που ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια γουάν (1,1 εκατομμύριο δολάρια), το οποίο καλύφθηκε από την κυβέρνηση.

Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό δείχνει πως η Κίνα χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα για να σώσει ζωές.

Οι ασθενείς του COVID- 19 που έλαβαν μεταμόσχευση πνεύμονα κυμαίνονταν από 55 έως 73 ετών, δήλωσε ο Huang Jiefu, επικεφαλής της Κινεζικής Επιτροπής Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης Μεταμόσχευσης Οργάνων της Κίνας, στους Global Times σε εκδήλωση σχετικά με τη δωρεά κινεζικών οργάνων την Πέμπτη.

Ο Huang είπε ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι η τελική επιλογή για τη διάσωση των ασθενών COVID- 19 σε κρίσιμη κατάσταση. Οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα είναι η τελευταία επιλογή για όσους δεν μπορούν να σωθούν από αναπνευστήρες ή μηχανές ECMO, δήλωσε ο Huang, σημειώνοντας ότι υπήρχαν συγκεκριμένα πρότυπα που έπρεπε να πληρούν οι ασθενείς πριν υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Μόνο όσοι υποφέρουν από πνευμονική ανεπάρκεια μετά την ανάρρωση από τον ιό μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνεύμονα, είπε ο Huang. Οι γιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι σε περίπτωση λοίμωξης.

Ο Chen Jingyu, διακεκριμένος ειδικός μεταμόσχευσης πνεύμονα, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση δύο πνευμόνων στη Κίνα σε ασθενή με νέο κορονοϊό, δήλωσε στους Global Times την Πέμπτη ότι πριν την πρώτη εγχείρηση, ο ίδιος και η ομάδα του δεν ήταν σίγουροι εάν οι μεταμόσχευση πνεύμονα ήταν ένας εφικτός τρόπος θεραπείας των ασθενών καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Αλλά αργότερα, αν και αυτοί οι ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί για τον ιό, προκάλεσαν πνευμονική ίνωση και θα είχαν πεθάνει εάν δεν είχαν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα, δήλωσε ο Chen.

Στις 29 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση δύο πνευμόνων στην Κίνα σε ασθενή με COVID- 19 σε νοσοκομείο στο Wuxi της επαρχίας Jiangsu. Αργότερα το Μάρτιο, αντικατέστησε με επιτυχία πνεύμονα πνεύμονα ενός 73χρονου ασθενή με COVID- 19.

Ο Chen είπε ότι η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς ήταν μεγάλη πρόκληση, καθώς πολλοί είχαν μολυνθεί από τον ιό νωρίτερα και νοσηλεύτηκαν περισσότερο από ότι οι ασθενείς σε άλλα μέρη της Κίνας.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ο Chen και η ομάδα του πραγματοποίησαν επιτυχώς μεταμοσχεύσεις οργάνων σε δύο ασθενείς στο Wuhan, ο ένας από αυτούς, ο 65χρονος Cui Zhiqiang, ο οποίος ανέπνεε με τη βοήθεια μιας μηχανής ECMO για περισσότερες από 60 ημέρες.

Ο Chen είπε ότι ο κίνδυνος και το κόστος της μεταμόσχευσης οργάνων σε έναν ασθενή με COVID- 19 είναι πολύ υψηλότερο από ένα κανονικό μόσχευμα οργάνου. Το ιατρικό προσωπικό ήταν εξαιρετικά προστατευμένο. Φορούσαμε ακόμη και καλύμματα κεφαλής, πράγμα που μας έκανε αδύνατο να επικοινωνήσουμε κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση μιας χειρουργικής επέμβασης, ένας ασθενής χρειάστηκε 24 ώρες συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης. Το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Σύμφωνα με τον Huang, η θεραπεία κάθε ασθενούς κόστισε 1,24 εκατομμύρια γουάν, και τα έξοδά του θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι αυτό δείχνει πως η κινεζική κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στις ζωές των ανθρώπων και πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σώσει ζωές, δήλωσε ο Huang.

Ο Chen ανέφερε ότι η εργασία του για τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα για ασθενείς με COVID- 19 έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή. Η ομάδα του διεξήγαγε βιντεοδιασκέψεις τον Απρίλιο με ειδικούς ιατρούς από το Πανεπιστήμιο Ντουκ στις ΗΠΑ. Οι γιατροί από το Κλήβελαντ στις ΗΠΑ και το Μιλάνο στην Ιταλία τον ρώτησαν επίσης πώς να επιλέξουν τους ασθενείς COVID- 19 για μεταμόσχευση πνεύμονα και πώς να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους χειρουργούς κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.

Στα τέλη Μαΐου, γιατροί στο Μιλάνο ολοκλήρωσαν επιτυχώς διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα σε ασθενή από νέο κορονοϊό, σηματοδοτώντας την πρώτη σχετική εγχείρηση στην Ιταλία. Ο γιατρός επικοινώνησε αμέσως με τον Chen, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Στα τάρταρα η διεθνής εικόνα της Αμερικής

Newsteam 0 Comments

Ήταν πέρυσι, περίπου τέτοιο καιρό, που ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Αθήνα εκμυστηρευόταν σε στενό δημοσιογραφικό κύκλο την έκπληξή του: Έφυγα προ ετών από μια Ελλάδα που είχε δεξιά κυβέρνηση και ευρέως διαδεδομένο αντιαμερικανισμό και επέστρεψα σε μια Ελλάδα με αριστερή κυβέρνηση και φιλοαμερικανική κοινή γνώμη.

Ανεξάρτητα από τις ιδιομορφίες της ταραχώδους, τα προηγούμενα χρόνια, πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, το φαινόμενο ξεπερνούσε τα ανήσυχα σύνορά μας. Στην οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ βελτιώθηκε θεαματικά. Ο,τι κριτική και αν ασκήσει κανείς σε πλευρές της εξωτερικής πολιτικής του, γεγονός είναι ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής κατάφερε να αναστηλώσει το διεθνές κύρος της, που είχε τρωθεί βαρύτατα από τους πολέμους και τον μονομερή ηγεμονισμό του Τζορτζ Μπους και των νεοσυντηρητικών συνεργατών του.

Ύστερα από 3,5 χρόνια προεδρίας Τραμπ, το εκκρεμές έχει εκσφενδονιστεί στην αντίθετη άκρη. Η ίδια η εκλογή ενός τέτοιου ανθρώπου στο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα της υφηλίου αποτέλεσε διεθνές σοκ και κάθε μήνας που περνούσε επιβεβαίωνε τους χειρότερους φόβους, με αποκορύφωμα την τραγικά αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας της COVID-19. Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακραία διχαστική και απολυταρχική συμπεριφορά του απέναντι στο κύμα των διαδηλώσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη.

Οι γεωστρατηγικοί αντίπαλοι της Αμερικής τρίβουν τα χέρια τους. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ρωσία και Κίνα καυτηρίασαν την προσπάθεια των ΗΠΑ να θέσουν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας τον ενδημικό ρατσισμό και τη βάναυση αντιμετώπιση ειρηνικών διαδηλώσεων. Στο μεταξύ, οι μαχητικές πορείες εναντίον του ρατσισμού και του Τραμπ εξαπλώνονταν από το Παρίσι μέχρι το Όκλαντ κι από το Τορόντο μέχρι το Σίδνεϊ. Χάρη στον Αμερικανό πρόεδρο, η COVID-19 έφυγε για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες από την πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, εκτοπισμένη από εικόνες συλλαλητηρίων και οδομαχιών.

Η καταβαράθρωση του διεθνούς κύρους των ΗΠΑ προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους των αμερικανικών ελίτ. Η Washington Post δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον εύγλωττο τίτλο Βετεράνοι της CIA που μελέτησαν την καταστολή στο εξωτερικό βλέπουν ανησυχητικές αναλογίες με τη διαχείριση των διαδηλώσεων από τον Τραμπ. Η Γκέιλ Χελτ, πρώην αναλύτρια της υπηρεσίας για υποθέσεις Νοτιοανατολικής Ασίας και νυν πανεπιστημιακός, αναφέρει ότι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ της θυμίζουν πρακτικές της Κίνας και της Μαλαισίας στην αντιμετώπιση εσωτερικών ταραχών και προσθέτει: Έτσι συμπεριφέρονται οι ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν σε χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο Σαντάμ, ο Ασαντ, ο Καντάφι – όλοι τους έκαναν κάτι τέτοιο, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην στέλεχος της CIA για υποθέσεις Ευρώπης και Ασίας. Αναφερόταν στην εκμετάλλευση θρησκευτικών συμβόλων από τον Τραμπ (με τη διαβόητη επίσκεψή του στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη), τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν ειρηνική διαδήλωση λίγες δεκάδες μέτρα μακριά. Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία: Η εικόνα ενός αρχηγού κράτους που ζητάει από κρατικούς αξιωματούχους να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης είναι εμβληματικής σημασίας και θα καθορίσουν για αρκετό καιρό το πρόσωπο της Αμερικής στον κόσμο.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ποτέ δεν βρίσκονταν σε καλή σχέση με τον 45ο πρόεδρο. Ο επί δύο χρόνια υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Τζιμ Μάτις, υπήρξε καταπέλτης, καυτηριάζοντας τις απειλές του ότι θα αναθέσει στον στρατό την καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ και ο εν ενεργεία διάδοχός του, Μαρκ Εσπερ, πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πολιτικό του προϊστάμενο και πολλοί εκτιμούν ότι μετράει μέρες στο Πεντάγωνο. Η δυσαρέσκεια ξεπερνά τα κομματικά σύνορα και διατρέχει σημαντική μερίδα στελεχών των Ρεπουμπλικανών. Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα έστειλαν, την Τετάρτη, ταυτόσημα μηνύματα, στα οποία εγκωμίαζαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο τραγικός θάνατος του Φλόιντ και καλούσαν την πολιτική ηγεσία να ακούσει το μήνυμά τους.

Αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίσηφονική πανδημία, χωρίς προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια οικονομική ύφεση, έκρηξη των φυλετικών ταραχών– η Αμερική περιδινίζεται μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ. Αρκετοί, όμως, θεωρούν ότι αυτή η κρίση μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην πορεία της χώρας, όχι αναγκαστικά προς το χειρότερο. Η μαζική κάθοδος πολιτών στους δρόμους εκατοντάδων πόλεων αποτελεί ιστορικών διαστάσεων φαινόμενο. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε μόνο για μία φυλετική ομάδα ή για τους συνήθεις υπόπτους των ριζοσπαστών της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. Μαύροι και λευκοί, προοδευτικοί αλλά και συντηρητικοί, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της νεολαίας, συμμετέχουν σ’ αυτό το πανεθνικό τσουνάμι που κατέκλυσε ακόμη και παραδοσιακά νυσταλέες, από πολιτική άποψη, περιοχές του Δυτικού Τέξας, της Νεβάδα και της Νεμπράσκα – για παράδειγμα, σαν το Λούμποκ, μια συντηρητική πόλη του Τέξας με 280.000 κατοίκους, όπου οι μαύροι αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% του πληθυσμού.

Νόμος και τάξη

Η Ιστορία επιβάλλει κάποιον σκεπτικισμό όσον αφορά τις προσδοκίες πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά την κορύφωση του Αμερικανικού 1968, με το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και την έκρηξη των διαδηλώσεων με αφορμή τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τις εκλογές κέρδισε ο μακιαβελικός συντηρητικός Ρίτσαρντ Νίξον. Αλλά και στη Γαλλία, ένα μήνα μετά τον θυελλώδη Μάη του ’68, η Δεξιά των Ντε Γκωλ – Πομπιντού σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι ανάλογο ελπίζει να επιτύχει στις 3 Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, προβάλλοντας το πρότυπο του σκληρού προέδρου, που υπεραμύνεται του νόμου και της τάξης. Αν και δημοσκοπικά υπολείπεται του Τζο Μπάιντεν, και μόνο το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ακόμη και σήμερα, η δημοτικότητά του κυμαίνεται μεταξύ 41% και 45%, μαρτυρά ότι ο Τραμπ αποτελεί περισσότερο το σύμπτωμα και λιγότερο την αιτία μιας βαθύτερης αμερικανικής παθολογίας. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει (και σε αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις μία ημέρα μπορεί να ισοδυναμεί με αρκετούς χρόνους πολιτικής ηρεμίας) ενισχύει την αισιοδοξία όσων πιστεύουν ότι, αν όχι η παθολογία, τουλάχιστον αυτό το εξαιρετικά τοξικό, για την Αμερική και όλον τον κόσμο, σύμπτωμα μπορεί σύντομα να εκλείψει.

*Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πορεία εργαζομένων του Ιπποκρατείου – Ζητούν ανανέωση των συμβάσεων

Newsteam 0 Comments

Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου.

Αίτημά τους η ανανέωση των συμβάσεων 27 συμβασιούχων, που στήριξαν το νοσοκομείο στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση, πριν από λίγες μέρες, έταζε (στους συμβασιούχους) λαγούς με πετραχήλια και τώρα τους πετάει στον δρόμο, αρχής γενομένης με τους 27 συμβασιούχους από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που αρνείται να τους ανανεώσει τη σύμβαση για έναν ακόμη χρόνο, που τη δικαιούνται γιατί έτσι ήταν η αρχική τους πρόσληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 • Ακυρώνεται το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας EuroPride

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ότι οι ανάγκες στη δημόσια υγεία είναι πάγιες και διαχρονικές και πρόσθεσε ότι οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι 40.000 ενώ οι συμβασιούχοι είναι 16.000.

Διαχρονικά το κράτος αναγνωρίζει ότι είναι δυσαναπλήρωτο το κενό και ανανέωνε τις συμβάσεις για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί εργάζονται πέντε και έξι χρόνια. Μέχρι τον Φλεβάρη του χρόνου λήγουν 10.000 συμβάσεις. Πώς είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας τον χειμώνα μαζί με τη γρίπη, με μείον 10.000 υπαλλήλους, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έγινε προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, όπως είχαν υποσχεθεί;, σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

Πηγή: avgi.gr

 

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Διαβάστε τα κύρια σημεία της Λευκής Βίβλου για την καταπολέμηση του Covid-19 από την Κίνα

Newsteam 0 Comments

Πηγή: The Star

Η Κίνα εξέδωσε την Κυριακή (7 Ιουνίου) μια λευκή βίβλο για τη μάχη της χώρας ενάντια στην πανδημία του Covid-19 (coronavirus).

Η λευκή βίβλος με τίτλο Πολεμώντας το Covid-19: Κίνα εν δράσει, εκδόθηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου.

Εκτός από τον πρόλογο και την δευτερολογία, η Λευκή Βίβλος αποτελείται από τέσσερα μέρη:

1. Ο αγώνας της Κίνας ενάντια στην επιδημία: Μια δοκιμή φωτιάς,

2. Καλά συντονισμένη πρόληψη, έλεγχος και θεραπεία,

3. Σχηματίζοντας μια ισχυρή δύναμη για να νικήσει τον ιό και

4. Οικοδομώντας μια παγκόσμια κοινότητα υγείας για όλους.

Ιδού τα βασικά σημεία:

Πάνω από το 94% των ασθενών Covid- 19 έλαβαν επιτυχώς θεραπεία

Από τα τέλη Μαΐου, συνολικά 83.017 επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα, 78.307 μολύνθηκαν είχαν θεραπευτεί και απολυθούν από το νοσοκομείο και 4.634 άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Αυτό δείχνει ποσοστό θεραπείας 94,3%.

Τα προσωρινά κέντρα θεραπείας αποτελούν σημαντική καινοτόμο λύση

Η πόλη Γουχάν μετέτρεψε τα στάδια και τα εκθεσιακά κέντρα σε 16 προσωρινά κέντρα θεραπείας, ή νοσοκομεία καταφυγίων στο Fangcang, παρέχοντας περίπου 14.000 κλίνες και επιτρέποντας την αποδοχή όλων των επιβεβαιωμένων ήπιων περιπτώσεων για θεραπεία.

Η Κίνα παρέχει στους ασθενείς Covid- 19 δωρεάν θεραπεία

Όλοι οι ασθενείς Covid-19, επιβεβαιωμένοι ή ύποπτοι, έλαβαν επιδοτήσεις από την κρατική χρηματοδότηση για ιατρικούς λογαριασμούς που δεν καλύπτονται από βασική ιατρική ασφάλιση, την ασφάλιση σοβαρών ασθενειών ή το ταμείο ιατρικής βοήθειας.

Από τις 31 Μαΐου, οι ιατρικοί λογαριασμοί των 58.000 ασθενών με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είχαν διευθετηθεί με βασική ιατρική ασφάλιση, με συνολική δαπάνη 1,35 δις γουάν (190 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ή 23.000 γουάν ανά άτομο.

Το μέσο κόστος για τη θεραπεία των ασθενών Covid- 19 σε σοβαρή κατάσταση ξεπέρασε τα 150.000 γουάν, και σε μερικές κρίσιμες περιπτώσεις το ατομικό κόστος υπερέβαινε το 1 εκατομμύριο γουάν, που όλα καλύπτονται από το κράτος.

Η Κίνα έχει βοηθήσει 150 χώρες στον αγώνα Covid-19

Από τις 31 Μαΐου, η Κίνα έχει στείλει 29 ομάδες ιατρικών εμπειρογνωμόνων σε 27 έθνη και προσέφερε βοήθεια σε 150 χώρες και τέσσερις διεθνείς οργανισμούς.

Περισσότεροι από 3.000 ασθενείς Covid- 19 ηλικίας άνω των 80 ετών θεραπεύτηκαν στο Hubei

Περισσότεροι από 3.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών, συμπεριλαμβανομένων επτά εκατονταετών, έχουν θεραπευτεί στο Hubei, στην κινεζική επαρχία που χτυπήθηκε περισσότερο από το COVID- 19.

Πολλοί από αυτούς τους θεραπευμένους ηλικιωμένους ασθενείς επεστράφησαν στη ζωή από το χείλος του θανάτου.

Για παράδειγμα, ένας 70χρονος ασθενής διασώθηκε χάρη στην εντατική θεραπεία και την παροχή φροντίδας από περισσότερους από 10 γιατρούς σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Το κόστος της θεραπείας του, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο γουάν (περίπου 211.372 δολάρια), καλύφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση.

Δόθηκε προσαρμοσμένη θεραπεία σε ηλικιωμένους ασθενείς με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, προσθέτοντας ότι όσο υπήρχε η παραμικρή ελπίδα, οι γιατροί δεν θα τα παρατούσαν ποτέ, και ικανοποιήθηκε η ανάγκη για προσωπικό, φάρμακα, εξοπλισμό ή κεφάλαια.

Εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής μάχονται με το Covid-19 στην πρώτη γραμμή

Δείχνοντας επαγγελματική αφοσίωση και βαθύ σεβασμό για τη ζωή, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ρίσκαραν τη ζωή τους, αγωνίζονταν ενάντια στο χρόνο και δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο για να προσπαθήσουν να σώσουν κάθε ασθενή.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »