Πατήστε ESC για κλείσιμο

AUDIO - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Εκπομπή Αυτολεξεί 5ης Ιουνίου (audio)

Newsteam 0 Comments

Ακολουθεί το ηχητικό της εκπομπής:

Εκπομπή Αυτολεξεί στο ραδιόφωνο του ThePressProject

Το νέο τοπίο στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα και η αντανάκλαση στο νέο πεδίο της αντιπολιτευτικής πρακτικής.

Ο Νίκος Ιωάννου σχολιάζει τα μπλουζ του Floyd, όπως εμφανίστηκαν στην Αμερική, μέσα από τα μάτια του Σωτήρη Σιαμανδούρα και του Αλέξανδρου Σχισμένου. Και από τα μπλούζ του Floyd στον μεγάλο περίπατο της Αθήνας, την εμπνευσμένη διακήρυξη του Κώστα Μπακογιάννη. Οδηγούμαστε σε επιστροφή του Ιστορικού Κέντρου στους κατοίκους της Αθήνας όπως μας είπαν; ή οδηγούμαστε στην αποστείρωση του Ιστορικού Κέντρου και στην εκχώρησή του σε έναν στείρο αστικό τουρισμό;

Και το Αθηναϊκό νερό; Σε ποιον περίεργο περίπατο το σπρώχνουν; Και οι Αθηναίοι του ευρύτερου Αστικού Κόμβου; Πώς θα αντιδράσουν;

Πηγή: Αυτολεξεί.

Διάβασε το »

Εκπομπή Αυτολεξεί 15ης Μαΐου 2020 (audio)

Newsteam 0 Comments

Ακολουθεί το ηχητικό της εκπομπής:

Εκπομπή Αυτολεξεί στο ραδιόφωνο του ThePressProject

Μια επιθεώρηση της πανδημίας με φιλοσοφικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Νίκος Ιωάννου σχολιάζει τις μετατοπίσεις που συνέβησαν (και συμβαίνουν) εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, την έλλειψη πραγματικά πολιτικής σκέψης, την απουσία της πολιτικής γενικότερα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και την προβολή του απλοϊκού που συνθλίβει κάθε βαθύτερη σκέψη.

Έχουμε μπροστά μας το απόλυτο σκοτάδι ή έχουμε μπροστά μας ένα νέο πεδίο πολιτικών αξιώσεων;

Πηγή: Αυτολεξεί.

Διάβασε το »

Direct Democracy and Ecology (Webinar by Yavor Tarinski)

Newsteam 0 Comments

This webinar has been organized by Extinction Rebellion’s Future Democracy Hub on 5th of February, as part of XR’s educational series on democracy and ecology.

In this session guest lecturer Yavor Tarinski* explores the interconnectedness between direct democracy and ecology, why political participation is essential for tackling climate change, as well as the temporal and spatial dimensions of environmental struggles that provide fertile soil for democratic practices.

*Yavor Tarinski has written volumes of high-quality works, articles and blogs on Direct Democracy, Social and Individual Autonomy, Solidarity, Ecology, Neoliberalism, and Bureaucracy. He has also been active in local, national and transnational direct democracy and ecological movements. Tarinski is author of the book Direct Democracy: Context, Society, Individuality (Durty Books, 2019).

Πηγή: Αυτολεξεί.

Διάβασε το »

Μία συζήτηση για το προσφυγικό | Εκπομπή Αυτολεξεί (audio)

Newsteam 0 Comments

Ακολουθεί το ηχητικό της εκπομπής:

Εκπομπή Αυτολεξεί στο ραδιόφωνο του ThePressProject

Ο Νίκος Ιωάννου συζήτησε με τον Αλέξανδρο Σχισμένο για το προσφυγικό ζήτημα, για την ένταση στα σύνορα της Ελλάδας, τη στροφή στον συντηρητισμό και την ήττα της ελληνική κοινωνίας στο πεδίο των αξιών της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Στη σκιά της βρομικης περασμένης Δευτέρας με τον νεκρό πρόσφυγα στον Έβρο συζητούμε για την ντροπή των Ελλήνων και για τη ντροπή των Ευρωπαίων όσον αφορά τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Συζητούμε, επίσης, για τον ερχομό στην επιφάνεια των πιο χαμηλών ενστίκτων της κοινωνίας μας -για άλλη μια φορά -αλλά και για τις αντιστάσεις στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Πηγή: Αυτολεξεί.

Διάβασε το »

Κείμενο μεταφοράς-απόδοσης της συζήτησης της Πανελλαδικής Συνάντησης για την Ενέργεια (+ηχητικά)

Newsteam 0 Comments

Στις 18-19 Γενάρη διεξήχθη στην Αθήνα η Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια. Ένα διήμερο που διοργανώθηκε από τους ίδιους τους πολίτες, από οριζόντιες κινήσεις ανθρώπων που δραστηροποιούνται σε οικολογικά κινήματα και που σχετίζονται με το ζήτημα της ενέργειας. Στόχος τους: να βρεθεί ο κοινός τόπος. Παρακάτω δημοσιεύεται το πολύ σημαντικό υλικό που προέκυψε από τις συζητήσεις και τις εργασίες του διημέρου προς ελεύθερη μελέτη και αυτομόρφωση όλων μας:

Η ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, δημοσιοποίησε το συνοπτικό και κωδικοποιημένο κείμενο μεταφοράς-απόδοσης του περιεχομένου της συζήτησης στην πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, καθώς και το πλήρες ηχητικό υλικό:

Το διήμερο 18-19/1/2020 πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνάντηση φορέων και συλλογικοτήτων για την ενέργεια. Έγινε μια κοπιαστική προσπάθεια, ώστε ο πλούσιος διάλογος, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, να μεταφερθεί-αποδοθεί σε ένα ενιαίο κείμενο, στο οποίο έχει γίνει θεματική ταξινόμηση των διαφόρων απόψεων, ανεξάρτητα από το ποιοι/-ες τις εξέφρασαν.

Σήμερα δημοσιοποιούμε αυτό το κείμενο, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τη σύγκλιση -το συντομότερο δυνατόν- μιας επόμενης πανελλαδικής συνάντησης, στην οποία θα επιχειρηθεί να γίνει το επόμενο βήμα:
– να μορφοποιηθεί ο συντονισμός μεταξύ των φορέων και των συλλογικοτήτων που μάχονται στα διάφορα μέτωπα της ενέργειας και
– να συγκεκριμενοποιηθεί μια ατζέντα κοινών δράσεων και παρεμβάσεων.


Download (PDF, 757KB)

Το πλήρες ηχογραφημένο υλικό της συνάντησης είναι αναρτημένο εδώ:

Το επόμενο βήμα είναι η μορφοποίηση μιας πιο σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις συλλογικότητες, μέσα από μια νέα πανελλαδική συνάντηση, που θα στηρίζεται σε κοινά συμφωνημένο πλαίσιο βασικών θέσεων, τρόπο επικοινωνίας-ανταλλαγής απόψεων και κοινές δράσεις. Η πρώτη συνάντηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις, μένει να διανύσουμε τον υπόλοιπο δρόμο.

Η ομάδα εργασίας


Η εν λόγω μεγάλη πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από ζητήματα της ενέργειας διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Άγραφα SOS, του Δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS και της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α.

Το σύνολο των υλικών της συνάντησης φιλοξενείται στη διεύθυνση: https://meeting4energy.blogspot.com

Πηγή: Αυτολεξεί.

Διάβασε το »