Πατήστε ESC για κλείσιμο

arnites - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΑρνητές κορωνοϊού: Εισαγγελική παρέμβαση για εφημερίδες και Γρηγόρη Πετράκο

Newsteam 0 Comments

Το ενδεχόμενο τέλεσης, από συγκεκριμένα πρόσωπα, αδικημάτων (όπως της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή) θα ερευνήσει η Εισαγγελία, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και αναρτήσεων βίντεο που αμφισβητούν την επικινδυνότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα προαναγγελλόμενα εμβόλια.

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν λοιπόν τα σενάρια «συνωμοσίας» που διακινούνται γύρω από τον κορωνοϊό, μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, με δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των τεστ αλλά και κυρίως τον κίνδυνο από τον ιό, ενώ αντίθετα προβάλλουν την επικινδυνότητα των εμβολίων.

Στο στόχαστρο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου τέθηκαν δημοσιεύματα των εφημερίδων «Μακελειό» και «Ελεύθερη Ώρα» καθώς και βίντεο με δηλώσεις του τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκου, ο οποίος υποστηρίζει πως μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πανδημία ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των τεστ κάνοντας λόγο για τεχνητή αύξηση κρουσμάτων αλλά και τα εμβόλια για τον ιό.

Η εντολή της Εισαγγελέως προς τον διενεργούντα την έρευνα συνάδελφό της, είναι να εντοπίσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ´ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή και εφόσον προκύπτουν ποινικά δεδομένα να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ! Η αηθής πρόταση νεοταξίτη συμβούλου από την Ελβετία: Οι αρνητές του κορονοϊού να μένουν εκτός ΜΕΘ!

Newsteam 0 Comments

Ο κορονοϊός σαρώνει τον πλανήτη και ακόμη και χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως και η Ελβετία, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις με αποτέλεσμα ασθενείς να μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες για νοσηλεία καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα έχει αγγίξει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, ο Γουίλι Όγκιερ, πρότεινε ότι αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμφόρηση.

«Αν κάποιος είναι σκεπτικιστής με τον κορονοϊό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων» δήλωσε ο Όγκιερ και πρόσθεσε: «Προτείνω οι αρνητές του κορονοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους για θεραπεία σε ένα κρεβάτι ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση στο νοσοκομείο. Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται με το όνομα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι ΜΕΘ».

Παρότι οι Αρχές της χώρας έχουν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.

Κάντε τη… διαθήκη σας

Μεγαλύτερο σοκ όπως προκαλεί η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI). Αφού ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και καθώς δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από αυτούς να δηλώσουν στη… διαθήκη τους αν επιθυμούν να νοσηλευθούν

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διάβασε το »

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΞΕΦΤΙΛΑ! Μαζί με το αφήγημα του Κούλη ο Ιερώνυμος και το δεξί του χέρι – Κονιδάρης: Να απομονώσουμε τους αρνητές του κορωνοϊού και τους εμμονικούς αντικληρικαλιστές

Newsteam 0 Comments

Στην ανάγκη ως κοινωνία να απομονώσουμε τόσο τις φωνές που αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού όσο και τις φωνές που ακόμη και τώρα, μετά την εκδημία του Μητροπολίτου Λαγκαδά, εξαιτίας ιδεοληψιών και αντικληρικαλισμού θέλησαν να συσχετίσουν αυτήν με το ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης.

Ο κ. Κονιδάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμo, τόνισε ότι η σχέση της εκκλησίας με την πολιτεία είναι άριστη. Και οι δύο συμπορεύονται στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, με την εκκλησία να βρίσκεται εξ αρχής στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα.

«Εάν μπορέσουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να πειθαρχήσουμε για το καλό το δικό μας και των συνανθρώπων μας, τότε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε και Χριστούγεννα», ήταν το μήνυμά του.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με έναν εχθρό πολύ επικίνδυνο. Σε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει όλοι να είμαστε στην ίδια όχθη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν φωνές μεμονωμένες, που προσπαθούν για τους δικούς τους λόγους να παραπλανήσουν τον κόσμο…Φωνές παράνοιας και βιασμού της κοινής λογικής… Η πανδημία είναι εδώ για όλους μας. Και πάνω σε αυτό, θέλω να πω ότι η εκκλησία μας θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου Ιεράρχη, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους αυτούς που τήρησαν ευλαβικά και πιστά όλες τις υποδείξεις σε όλα τα επίπεδα!», είπε ο κ. Κονιδάρης.

Μάλιστα, ανέφερε ότι αλγεινή εντύπωση προκαλεί στον εκκλησιαστικό κόσμο αυτό που συμβαίνει, ακόμη και την ημέρα της εκδημίας του Μητροπολίτου Λαγκαδά.

«Όπως ακριβώς πρέπει να απομονώσουμε το ένα άκρο, εκείνους που πρεσβεύουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει, έτσι πρέπει να απομονώσουμε και ένα άλλο άκρο, όλων αυτών των ανθρώπων που στρέφονται κατά της εκκλησίας, με φοβερές ιδεοληψίες, ιδεολογικές εμμονές και αντικληρικαλισμό, που δεν δίστασαν ακόμα και σήμερα να ανασύρουν δηλώσεις του, ώστε να συσχετίσουν το ιερό -για τους Χριστιανούς- μυστήριο της Θείας Κοινωνίας με την κοίμηση αυτού του σπουδαίου Ιεράρχη. Μόνο εάν καταφέρουμε να απομονώσουμε και τους μεν και τους δε, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Διάβασε το »

Έξαλλος ο Βαλτινός με τους αρνητές κορονοϊού: Να βγάζουμε το σκασμό γιατί μπορεί να κάνουμε μεγάλο κακό

Newsteam 0 Comments

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ξέσπασε σε συνέντευξή του μιλώντας για τον κορονοϊό, για το πόσο επηρέασε τον καλλιτεχνικό κόσμο τα ρολά στα θέατρα αλλά και για τους αρνητές του ιού.

 

 

«Ο δικός μας κλάδος έχει πληγεί περισσότερο από κάποιους άλλους. Εκείνο που λέω χαρακτηριστικά για ηθοποιούς που ιδρώνουν και παλεύουν τρεις μήνες για να βγάλουν μια παράσταση, είναι σαν να σου ανοίγουν την κοιλιά και σου παίρνουν το μωρό με το ζόρι τη στιγμή που σου κλειδώνουν το θέατρο και κατεβάζει ρολά.

 

 

Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ειδικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ο καθένας μπορεί να έχει το κανάλι του και τη σελίδα του και να λέει ότι βλακεία θέλει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε μια συλλογική ευθύνη και αν δεν έχουμε να πούμε κάτι για το κοινό καλό, καλά είναι να βγάζουμε το σκασμό γιατί μπορεί να κάνουμε μεγάλο κακό», δήλωσε στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη».

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Η απάντηση του Αντώνη Σρόιτερ στο επεισόδιο που δεν προβλήθηκε με τους αρνητές του κορονοϊου

Newsteam 0 Comments

Θέση θέλησε να πάρει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ο Αντώνης Σρόιτερ σχετικά με το επεισόδιο της εκπομπής του "Tik Talk" και τους αρνητές του κορονοϊου το οποίο δεν προβλήθηκε. Ο παρουσιαστής ανάρτησε στα social media ένα μακροσκελές κείμενο:

«Οι ισχυρισμοί που διαδίδονται μήνες τώρα, χωρίς κανέναν αντίλογο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ακριβώς επειδή δεν αποδομούνται, φουντώνουν και βρίσκουν υποστηρικτές, είμαι της άποψης, ότι μπροστά σε μία επικίνδυνη άποψη η θεωρία, στέκεσαι απέναντι την κοιτάς στα μάτια και τη συντρίβεις με στοιχεία και ντοκουμέντα. Δεν προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει γιατί θα τη βρεις μπροστά σου. Κρίθηκε παρόλα αυτά ότι η συγκυρία είναι ακατάλληλη».

Διάβασε το »

“Tik Talk”: Γιατί δεν προβλήθηκε το επεισόδιο με τους αρνητές του κορονοϊου;

Newsteam 0 Comments

Η νέα εκπομπή του Αντώνη Σρόιντερ, "Tik Talk" ,χθες το βράδυ ενώ είχε παίξει το trailer για το επεισόδιο εν τέλη δεν προβλήθηκε.Το κεντρικό θέμα της εκπομπής ήταν «Κορονοϊός και θεωρίες συνωμοσίας».

Το γεγονός αυτό σχολίασαν και στην εκπομπή το «Πρωινό» και ο  Αλέξης Μίχας ανέφερε πως λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και εν αναμονής των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός,το κανάλι επέλεξε να μην μεταδοθεί η εκπομπή.

Ο Γρηγόρης Πετράκος,ένας εκ των αρνητών της πανδημίας του κορονοϊου, αντέδρασε για την απόφαση αυτή και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook έγραψε: «Τελικά, μάλλον ο Σύψας όσο μοντάζ κι αν κάνανε δεν μπόρεσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και η εκπομπή κόπηκε. Ένα πράγμα δεν μπορείς να νικήσεις. Την Αλήθεια» έγραψε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγο μάλιστα,ο Γρηγόρης Πετράκος έγραψε στα social media του πως η εκπομπή δεν κόπηκε για τα όσα είπε ο ίδιος, αλλά για την συνέντευξη του λοιμωξιολόγου και παιδιάτρου κ. Καβαλιώτη.

«Η σημαντική συνέντευξη που κόπηκε χθες από τον Alpha δεν ήταν η δική μου. Ήταν του κυρίου Καβαλιώτη, Παιδίατρου – Λοιμωξιολόγου, Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης! Τον κορυφαίο αυτόν Ελληνα γιατρό τον έφεραν με αεροπλάνο από Θεσσαλονίκη για την εκπομπή. Αυτά που είπε στη συνέντευξη ήταν φωτιά κατά των μέτρων και της βιοτρομοκρατίας που ζούμε (δικά του λόγια). Στο τρέιλερ τον αποκάλεσαν "αρνητή γιατρό"...ποιον; τον Καβαλιώτη! Ψάξτε το βιογραφικό του... Ο άνθρωπος είναι καταξιωμένος και σπουδαίος επιστήμονας. Κουβέντα γι αυτόν... Και λένε ότι κόπηκε η δική μου συνέντευξη... Με βρίζουν γιατί μίλησα ενώ δεν είμαι γιατρός, και κόβουν τη συνέντευξη ΚΟΡΥΦΑΊΟΥ λοιμοξιολόγου... Εγώ ότι βρήκα τόσους μήνες, το μοιράστηκα με ολους στο βίντεο της 28ης. Οι δημοσιεύσεις μου για το θέμα σταματάνε εδώ! Γι αυτό άλλωστε έφτιαξα το βίντεο. Γιατί κουράστηκα καθημερινά να αντιπαρατιθεμαι. Τα στοιχεία που βρήκα είναι εκεί για όποιον θέλει να τα ερευνήσει.  Δεν είχα σκοπό να πείσω κανέναν γι αυτά που λέω πάρα μόνο να παρακινήσω τον καθένα μας να ενεργοποιήσει την προσωπική του διάκριση. Αυτός είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Κάντε πόλεμο με τον εχθρό, όχι μεταξύ σας...», έγραψε

Διάβασε το »

Ο alpha κατεβασε τους διακοπτες και εκοψε την εκπομπη του σροϊτερ με τους αντικαθεστωτικους και αρνητες του κορωνοϊου. καλεσμενοι πετρακοσ- βοβολης. φασιστικη επιχειρηση λογοκρισιας

Newsteam 0 Comments

Δεν προβλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένη, η αποψινή εκπομπή του anchorman του Alpha,
Αντώνη Σρόιτερ, Tik Talk η οποία θα φιλοξενούσε διαφορετικές απόψεις,τόσο αναφορικά με την πανδημία του Covid-19 όσο και με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως η εκπομπή φαίνεται να ήταν μονταρισμένη, καθώς το κανάλι πρόβαλε τόσο από τον τηλεοπτικό του αέρα όσο και από τα social media του, το trailer της εκπομπής μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα μέχρι και αυτή τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ο παρουσιαστής δεν έχει κατεβάσει απο το προφίλ του στο Twitter το trailer της εκπομπής.

–Τί μεσολάβησε στο μεσοδιάστημα και η εκπομπή τελικά δεν προβλήθηκε ποτέ στον αέρα και 2 ώρες πριν την προβολή της…ανακοινώθηκε πως τελικά θα προβληθεί ταινία;

—Ποιούς ενόχλησε η θεματολογία και λίγες ώρες πριν την προβολή της εκπομπής…αποφάσισαν να την μην παίξουν ποτέ στον αέρα;

Υπήρξε κάποια αλλοίωση των δηλώσεων των συνεντευξιαζόμενων με αποτέλεσμα οι ίδιοι να απαγορεύσουν την προβολή τους ή τα όσα ειπώθηκαν…θα προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων από “δημοκράτες” που δεν δέχονται καν να ακούσουν τις διαφορετικές ιδέες και απόψεις;

Τόσο το κανάλι μέχρι και αυτή την ώρα, όσο και ο παρουσιαστής δεν έχουν βγάλει κάποια ανακοίνωση…

Αυτά διαβάζουμε από το έγκυρο ρεπορτάζ του sportime, που τουλάχιστον απ όσα έχει γράψει μέχρι σήμερα, δεν έχει πέσει έξω.

Το θέμα έχει μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο η εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ και το makeleio.gr, έχει ρεπορτάζ το οποίο θα προβάλλει τις επόμενες ώρες.

Πρόκειται αναμφίβολα για ξεκάθαρη υπόθεση λογοκρισίας, η οποία όπως δείχνουν τα γεγονότα, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη απ’ όσους εφιλοξενούντο στην εκπομπή και είδαν την εκπομπή να λογοκρίνεται.

Διάβασε το »

Special Report: Οι αρνητές

Newsteam 0 Comments

Οι αρνητές:

Απόψε στις 23:30, το «Special Report» ερευνά το αυξανόμενο κύμα αμφισβήτησης της πανδημίας αλλά και των ιατρικών λύσεων που προτείνονται για την αντιμετώπισή της.

Πόσοι Έλληνες θα έκαναν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό; Τι συζητάνε οι Έλληνες για τον κορονοϊό στο διαδίκτυο; Η Μαρία Σαράφογλου συναντά τους αρνητές του κορονοϊού στις συγκεντρώσεις που κάνουν – παρά τις απαγορεύσεις – και τους θέτει τα ερωτήματα. Με τη βοήθεια ειδικών λοιμωξιολόγων, ερευνητών κοινής γνώμης, αλλά και ενός κορυφαίου συνταγματολόγου το «Special Report» ερευνά την επόμενη σύγκρουση που έρχεται στο «μέτωπο» της αμφισβήτησης του κορονοϊού.

Καταστροφικές πλημμύρες:

Μια Αυγουστιάτικη κακοκαιρία, το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων. Ο Τάσος Τέλλογλου επιστρέφει με την κάμερα του «Special Report» στην Εύβοια, όπου καταστράφηκαν πάνω από 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, και αναζητά τις αιτίες πίσω από την ανθρώπινη τραγωδία. Με τη βοήθεια ειδικών, τοπικών παραγόντων αλλά και των ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου, το «Special Report» προσπαθεί να ρίξει φως στο κατά πόσο η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των καταστροφικών πλημμυρών που «χτυπά» πλέον ολοένα και συχνότερα.

«Special Report»- Κάθε Τρίτη, στις 23:30, στον ΑΝΤ1

Διάβασε το »

Οι αρνητές του κορωνοϊού στο Special Report

Newsteam 0 Comments

Το «Special Report» επανεκκίνησε για φέτος δυναμικά, προβάλλοντας την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Και για την προσεχή εκπομπή, Τρίτη 20/10 στις 23:30 στον ΑΝΤ1, οι Τάσος Τέλλογλου, Αντώνης Φουρλής και Μαρία Σαράφογλου ετοίμασαν δυνατά θέματα.

Το «Special Report» ερευνά το αυξανόμενο κύμα αμφισβήτησης της πανδημίας αλλά και των ιατρικών λύσεων που προτείνονται για την αντιμετώπισή της. Πόσοι Έλληνες θα έκαναν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό; Τι συζητάνε οι Έλληνες για τον κορωνοϊό στο διαδίκτυο;

Η Σαράφογλου συνάντησε τους αρνητές του κορωνοϊού στις συγκεντρώσεις που κάνουν – παρά τις απαγορεύσεις – και τους θέτει τα ερωτήματα.

Με τη βοήθεια ειδικών λοιμωξιολόγων, ερευνητών κοινής γνώμης, αλλά και ενός κορυφαίου συνταγματολόγου η εκπομπή ερευνά την επόμενη σύγκρουση που έρχεται στο «μέτωπο» της αμφισβήτησης του κορωνοϊού. Παράλληλα, ο Τάσος Τέλλογλου επιστρέφει με την κάμερα του «Special Report» στην Εύβοια, όπου καταστράφηκαν πάνω από 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, και αναζητά τις αιτίες πίσω από την ανθρώπινη τραγωδία.

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκεί στο Mega – Ανάψτε καμιά λαμπάδα στον Ευαγγελάτο εσείς οι… αρνητές του

Newsteam 0 Comments

Δείτε τώρα τι συμβάινει στο Mega. Υπάρχουν κάποιοι απο το παλαιό κραταιό Mega που ζουν ακόμη σε εκείνη την εποχή. Έχουν θέμα με την ταχύτητα της νέας εποχής, με την αντίληψη και με τα στεγανά τους. Έχουν συμπλέγματα με πρόσωπα και μέχρι ενός σημείου επηρεάζουν ή καλύτερα καθυστερούν αποφάσεις. Και το γράφω έτσι μιας και είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς δεν υπάρχει περίπτωση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ν’ αφήσει το “μαγαζί” του για πολύ καιρό ακόμη να είναι πέμπτο στην τηλεθέαση.

 

 

 

 

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα απο αυτό του Ευαγγελάτου. Για κάποιους εντός Mega ο Νίκος “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Mega”. Μαζί του και άλλοι δημοσιογράφοι που έχουν περάσει στο παρελθόν απο το μαγαζί, έχουν τεράστια εμπειρία και ξέρουν να “πάρουν τηλεθέαση”, αλλά πλεόν έχουν επιλέξει άλλους επαγγελματικούς δρόμους και μετερίζια.

 

 

 

Και η πλάκα είναι πώς αυτοί που έχουν άποψη-επειδή τυχαίνει να είναι κάποιες φορές κοντά στον Πρόεδρο-είναι τις περισσότερες φορές άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τηλεόραση. Όμως κάποιες στιγμές βολεύουν εκείνους απο το “καθεστώς λαμπρακιστάν” και κάπως έτσι ρίχνουν “πόρτα” στα νούμερα. Διότι αν δεν βρέξεις κώλο ψάρια δεν πιάνεις. 

 

Και κάποιοι εκεί μέσα όχι δεν έχουν βρέξει κώλο… αλλά τσάμπα πληρώνονται. Η εποχή της γλίτσας και των μετρίων δεν έχει πολύ ζωή ακόμη. Και ξέρετε γιατί;

 

 

Διότι ο Μαρινάκης δεν είναι Σαββίδης που δεν ασχολείται με το μαγαζί του. Ο Μαρινάκης είναι ο τύπος του ιδιοκτήτη που έχει πορωθεί με το Mega και να είστε σίγουροι πώς σε λίγο καιρό οι καμπάνες θα βαρέσουν πολύ δυνατά για κάποιους. Ακόμη και γι΄αυτούς που θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά του.

Αυτοί που και σήμερα και χθές θα πρέπει ν΄ανάψουν λαμπάδα σοτν Ευαγγελάτο που τους φέρνει νούμερα, δίνει πάσα στην Καρύδη και συντηρεί μια συνήθεια τα μεσημέρια.

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Η οργή του γιατρού Νίκου Ραζή στους αρνητές της μάσκας – Ελάτε μαζί μου 9 ώρες δίχως μάσκα στο νοσοκομεί

Newsteam 0 Comments

Σε μια διαφορετική πρόκληση καλεί ο γνωστός αθλίατρος Νίκος Ραζής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου τους αρνητές της μάσκας και της ύπαρξης του κορωνοϊού ζητώντας τους να τον ακολουθήσουν σε μια εφημερία στο νοσοκομείο.

 

 

 

 

Ο γιατρός γράφει “Επίσημη πρόσκληση σε αρνητή μάσκας και αρνητή ύπαρξης του κορωνοϊού να βρίσκεται μεθαύριο στην γενική εφημερία μαζί μου για 9 ολόκληρες ώρες δίπλα μου χωρίς όμως μάσκα έχοντας βάλει βέβαια την υπογραφή του σε δήλωση του γραμμένη και υπογεγραμμένη από τον ίδιο. Δίπλα μου.Μαζί μου. Μέσα στους ασθενείς με κορονοϊό»

 

 

 

 

Επίσημη πρόσκληση σε αρνητη μάσκας και αρνητη ύπαρξης του κορονοιου να βρισκεται μεθαύριο στην γενική εφημερία μαζί μου…

Posted by Nikos Razis on Tuesday, September 29, 2020

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ! Αυστηρό μήνυμα Οικονόμου στους αρνητές της μάσκας – Τι είπε για την τήρηση των μέτρων στις πλατείες

Newsteam 0 Comments

Συναγερμό και στην Αστυνομία προκάλεσαν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, από την περασμένη Δευτέρα, που πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Έως αυτή την ώρα, όπως επισημαίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού και διάδοσης του ιού.

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό, ενώ επισημαίνει ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη.

«Η Αστυνομία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στην εθνική, συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid 19», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου. «Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού – πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης – με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες. Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνει και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ενσυνείδητα, ενθαρρύνουν την μη χρήση μάσκας. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις προτροπές και τις πράξεις τους, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στον κορονοϊό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους, τους γύρω τους. Δεν πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία αλλά για μια τυφλή και παράλογη αντίδραση απέναντι στον φόβο που προκαλεί ο κορονοϊός. Η Πολιτεία στον παραλογισμό τους θα δείξει αυστηρότητα, με τη συνδρομή των εισαγγελέων και των αρχών δημόσιας ασφάλειας.

Η Αστυνομία με ψυχραιμία και μεθοδικότητα εκτελεί την αποστολή της προς το κοινωνικό σύνολο. Αλλά η ατομική ευθύνη συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε λογικό για ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες και οικογενειάρχες να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη».

Συνεχείς περιπολίες

Η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, ειδικά σε εκείνες που συγκέντρωναν παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που ξαφνικά υπάρξει συνωστισμός. Κάτι που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν συστάσεις στους πολίτες να απομακρυνθούν, ενώ σε 83 ελέγχους που διενεργήθηκαν εκείνο το βράδυ βεβαιώθηκαν 13 πρόστιμα των 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο και σε έναν υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας. Μάλιστα, η πλατεία άδειασε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.

Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, που ακούγεται σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, από τα περιπολικά, για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουλίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 διάφοροι έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών, για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Σκοπός της Αστυνομίας δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασία των πολιτών. Ευτυχώς, ελάχιστοι προκαλούν προβλήματα. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η ατομική ευθύνη», σημειώνουν ακόμη πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΧΟΥΝΤΑ! Με ειδικό λογισμικό περιπολεί το ίντερνετ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους αρνητές της μάσκας…

Newsteam 0 Comments

Μέσα από ένα ειδικό λογισμικό η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα βρίσκει μέσα από φράσεις – κλειδιά τους αρνητές της μάσκας αλλά και όσους τους ακολουθούν φανατικά.

Ειδικό λογισμικό που θα “σκανάρει” το διαδίκτυο και θα εντοπίζει ιστοσελίδες ή προφίλ στα social media που προτρέπουν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν μάσκα και διαδίδουν πως δεν υπάρχει κορονοϊός, έχει δημιουργήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από την απόφαση του Εισαγγελέα για Αυτόφωρο στους αρνητές της μάσκας και του ιού και κυρίως σ’ αυτούς που διαδίδουν fake news, καθώς πλέον είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι επικίνδυνη, όπως λένε και οι ειδικοί, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα. Δυστυχώς παράλληλα αυξάνονται και οι αρνητές του ιού, οι οποίοι δεν δέχονται να πάρουν ατομικά μέτρα προστασίας, κυρίως στην χρήση της μάσκας, με αποτέλεσμα το μείγμα που δημιουργείται να είναι εκρηκτικό για την δημόσια υγεία.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί υπήρξε παρέμβαση Εισαγγελέα, για τους αρνητές που επηρεάζουν κοινωνικές ομάδες και κυρίως δεν χρησιμοποιούν μάσκα, εκεί που προβλέπει την χρήση της η σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν δημιουργήσει ειδικό λογισμικό που ουσιαστικά θα “περιπολεί” θα “σκανάρει” το διαδίκτυο, με σκοπό να εντοπίζει ιστοσελίδες ή προφίλ στα social media, που διαδίδουν fake news και ουσιαστικά οδηγούν αυτούς που τους πιστεύουν, να εκθέτουν εαυτόν και αλλήλους σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στην περίπτωση που οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώσουν σελίδες ανάλογου περιεχομένου με πολλούς επισκέπτες ή εγγεγραμμένους, άμεσα την σηματοδοτούν και διαβιβάζουν στον Εισαγγελέα τα στοιχεία ώστε να δοθεί η εντολή για προκαταρκτική έρευνα.

Ήδη το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τεθεί σε λειτουργία και “σκανάρει” το διαδίκτυο εντοπίζοντας φράσεις κλειδιά που οδηγούν ουσιαστικά στην σελίδα των αρνητών.

Η επόμενη κίνηση των Αστυνομικών στην περίπτωση που διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα είναι να εντοπίσουν τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, αλλά και τους χρήστες που έχουν συχνή παρουσία με αναρτήσεις τους που προτρέπουν σε άρνηση των μέτρων και προκαλούν κινητοποιήσεις, στις οποίες βέβαια επίσης δεν τηρείται κάποιο μέτρο προστασίας από τον νέο ιό.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Είναι επίσημο: Aυτόφωρο για όσους δεν φορούν μάσκα και παρέμβαση εισαγγελέα για τους αρνητές

Newsteam 0 Comments

Αυτόφωρο: Όλοι όσοι δεν φορούν μάσκα, πρόκειται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να μην μπορέσει να εξαπλωθεί η άποψη εκείνων, οι οποίοι δεν φορούν μάσκα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ζητάει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία. Επιπλέον, να σχηματίζεται ποινική δικογραφία για τους παραβάτες. Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο του, ο κ. Πλιώτας επαναλαμβάνει ότι όλοι οι εισαγγελείς της χώρας θα πρέπει να επαγρυπνούν. Φυσικά, η επαγρύπνηση αφορά, την τήρηση των μέτρων. Αναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου έχει ως εξής :

Αυτόφωρη διαδικασία: Τι ανέφερε αρχικά, ο κ. Πλιώτας

«Με τις υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ. Εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος. Οι διαβαθμίσεις του εγκλήματος εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες».

Αυτόφωρο διαδικασία: Τι δήλωσε στη συνέχεια, ο κ. Πλιώτας

«Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης”. Σκοπός είναι η προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Απώτερο σκοπός είναι η διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας.

Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).

Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19. Δηλαδή, όπως όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)».

Διαδικασία αυτοφώρου: Τι ανέφερε στο τέλος, ο κ. Πλιώτας

«Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”. Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).

Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη,

Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας (σ.σ. αυτόφωρο) των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».


Διάβασε το »

Κορονοϊός. Αυτόφωρο και φυλάκιση για τους αρνητές της μάσκας

Newsteam 0 Comments

Κορονοϊός. Αυτόφωρο και φυλάκιση για τους αρνητές της μάσκας

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο και φυλάκιση για το «κίνημα κατά της μάσκας»

Με εγκύκλιό του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειος Πλιώτας, ζητάει την επαγρύπνιση των εισαγγελιών ανά τη χώρα για την τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού COVID-19

Αναλυτικά η εγκύκλιος 16/2020 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού COVID-19.

Με τις υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).

Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 («κίνημα κατά της μάσκας») και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.

Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο –Δίκαιο της Ανάγκηςγια προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας.

Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).

Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).

Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο -όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή-.

Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).

Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).

Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ. γ, δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του.

Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας

Αναλυτικά η εγκύκλιος 16/2020 στον διαδικτυακό τόπο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Σχετικά: Κορονοϊός. Φυλάκιση έως τρία χρόνια για ψευδείς ειδήσεις (fake news) μέσω διαδικτύου

Διάβασε το »

Έχουν λύσει όλα τα προβλήματα η μάσκα τους μάρανε – Σε αυτόφωρο θα οδηγούνται οι αρνητές της!

Newsteam 0 Comments

Να οδηγούνται στο αυτόφωρο τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» επισημαίνει σε εγκύκλιο του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 επισημαίνει ότι «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ».

Μάλιστα, σημειώνει ο κ. Πλιώτας, ότι η προανάκριση θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει την «ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων Πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες».

Ειδική αναφορά γίνεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χρήση της μάσκας στους μαθητές, υπογραμμίζοντας:

«Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του ΚορωνοϊούCOVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)».

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου (16/2020) του κ. Πλιώτα έχει ως εξής:

«Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας
και δι’ αυτών προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

ΘΕΜΑ:Τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊούCOVID-19.

Με τις υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.αΚ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊούCOVID-19. Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες. Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊούCOVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του ΚορωνοϊούCOVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).

Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”. Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. ΣχΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ.79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δΚ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Γιατρός που ήθελε την μάσκα και κατηγορούσε και δίωκε τους αρνητές της πέθανε από κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Σε κάτι που μοιάζει με τραγική ειρωνεία, η δρ Rebecca Shadowen έφυγε από τον κόσμο μετά την τετράμηνη μάχη που έδωσε με τη νόσο για την οποία συνιστούσε μεγάλη προσοχή.

Η αμερικανή επιδημιολόγος είχε γίνει γνωστή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις πύρινες ομιλίες της, καλώντας τους πάντες να ακολουθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό και να φορούν πάντα τις μάσκες τους.

Η 62χρονη γιατρός κόλλησε κορονοϊό τον Μάιο και έφυγε από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η «ηρωίδα της πρώτης γραμμής», όπως τη χαρακτήριζαν τα αμερικανικά μέσα, άφησε όμως ακόμα ένα μήνυμα, τώρα διά στόματος του κυβερνήτη του Κεντάκι, Andy Beshear, που έγραψε στο Twitter:

«Είμαι βαθύτατα λυπημένος για την είδηση του θανάτου της Dr. Rebecca Shadowen, μιας ηρωίδας της πρώτης γραμμής που εργάστηκε ακούραστα για να σώσει τις ζωές των άλλων. Σας παρακαλώ ακολουθήστε τη συμβουλή της Dr. Shadowen, φορέστε μάσκα προς τιμήν της».

Η γιατρός από το Κεντάκι ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης ήδη από τον Μάρτιο, ενημερώνοντας τον κόσμο για την πορεία του κορονοϊού, αλλά και για τα σωστά μέτρα προφύλαξης.

«Αν θα μπορούσες να σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου χωρίς να βλάψεις τη δική σου, θα το έκανες;», με τέτοια λόγια προωθούσε τη μάσκα και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Η ίδια εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο του Κεντάκι και ήταν μέλος της πολιτειακής επιτροπής για τον κορονοϊό. «Κοιτάξτε παιδιά, δεν είναι πολιτική. Είναι επιστήμη», αυτό έλεγε συνεχώς.

Ο σύζυγός της, David Shadowen, επίσης γιατρός, δήλωσε στο NBC πως μετά τον θάνατό της, αναρίθμητοι ασθενείς της τον πλησίασαν για να του πουν «είμαι σήμερα ζωντανός επειδή εκείνη μου έσωσε τη ζωή»…

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Εισαγγελική εγκύκλιος: Διώξεις και Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας

Newsteam 0 Comments

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προκάλεσε το κίνημα αρνητών της μάσκας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Πλιώτας ζητά να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται ποινική δικογραφία για όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας, ενώ καλεί τις εισαγγελικές αρχές σε επαγρύπνηση σχετικά με τη τήρηση των μέτρων αλλά και για την ανυπακοή ακόμα και μέσω διαδικτύου.
Συγκεκριμένα ολόκληρη η εγκύκλιος που αφορά το αποκαλούμενο «κίνημα κατά της μάσκας»  με τη σφραγίδα του κ.Πλιώτα έχει ως εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή,  μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 («κίνημα κατά της μάσκας») και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες. Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο «Δίκαιο της Ανάγκης» για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι «κανόνες αποστασιοποίησης» που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή». Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».
Διάβασε το »