Πατήστε ESC για κλείσιμο

Apple - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΒΟΜΒΑ-Έχεις iPhone και iPad; Είσαι εκτεθειμένος σε χάκερ. Το κενό και…

Newsteam 0 Comments

H aμερικανική εταιρεία κυβερνο – ασφάλειας ZecOps έφερε στο φως ένα κενό ασφάλειας στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών iPhones και iPads της Apple, το οποίο μπορεί εδώ και χρόνια, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα, να έχει εκθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών στον κίνδυνο χάκερ.

Η Apple σημείωσε ότι το σχετικό μπάλωμα που θα διορθώνει το πρόβλημα, θα περιλαμβάνεται στην επόμενη ανανέωση του λογισμικού της iOS. Η κερκόπορτα εντοπίστηκε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Mail, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Η ZecOps ενημέρωσε εμπιστευτικά την Apple τον Μάρτιο και δημοσιοποίησε το πρόβλημα με καθυστέρηση για να δώσει χρόνο στην Apple να προχωρήσει στην επιδιόρθωση.

Για να εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος χάκερ το κενό ασφαλείας, θα μπορούσε να στείλει ένα φαινομενικά κενό ηλεκτρονικό μήνυμα σε iPhone ή iPad. Όταν ο χρήστης άνοιγε το μήνυμα, η εφαρμογή θα κατέρρεε και ο χρήστης θα υποχρεωνόταν να την ενεργοποιήσει ξανά, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση στη συσκευή του και δυνατότητα να υποκλέψουν εξ αποστάσεως δεδομένα (φωτογραφίες κ.α.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαφορετική από άλλες που εκμεταλλεύθηκαν χάκερ, οι χρήστες δεν χρειαζόταν να κατεβάσουν κάποιο εξωτερικό κακόβουλο λογισμικό ή να επισκεφθούν κάποια ιστοσελίδα-παγίδα που περιείχε τέτοιο λογισμικό (malware).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ –  ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζουk Άβραχαμ (πρώην στέλεχος κυβερνο – ασφάλειας του στρατού του Ισραήλ), που έκαναν την ανακάλυψη, ανακοίνωσαν ότι κάποιος χάκερ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κενό ακόμη και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος iOS. Μάλιστα η ZecOps ισχυρίζεται ότι βρήκε ενδείξεις για επιθέσεις σε γνωστούς στόχους, μεταξύ άλλων στελέχη μεγάλων εταιρειών από τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, καθώς και έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις ταυτότητες των θυμάτων.

H Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το 2019 η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι περίπου 900 εκατομμύρια iPhones βρίσκονταν σε χρήση παγκοσμίως.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Apple και Google θα σου λένε αν ήρθες σε επαφή με κρούσμα

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Apple, τόσο ο τεχνολογικός κολοσσός, όσο και η Google θα ενεργοποιήσουν την διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στα λειτουργικά Android και iOS, χρησιμοποιώντας εφαρμογές με στοιχεία από τις επίσημες υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο.

Οι εφαρμογές αυτές στην συνέχεια θα αναρτηθούν στο Google Play και στο iTunes App Store αντίστοιχα. Προσφάτως η Apple ανακοίνωσε συνεργασία για τη δημιουργία προστατευτικών ιατρικών ασπίδων για τους γιατρούς που εργάζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ειδικοί έκαναν ήδη έκκληση στον ιδιωτικό τομέα, να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον στον κόσμο διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Google θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως Google και Apple προχωρούν σε μια κοινή προσπάθεια χρήσης τεχνολογίας Bluetooth προκειμένου να βοηθήσουν κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας να μειώσουν την μετάδοση του κορονοϊού, με επίκεντρο τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των χρηστών. Η χρήση Bluetooth προκρίνεται ως καταλληλότερη καθώς επιτρέπει τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου, σε σύγκριση με το σήμα κινητής τηλεφωνίας ή το GPS. Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα σε δημιουργούς εφαρμογών για κινητά να χρησιμοποιούν το Bluetooth προκειμένου να ειδοποιούν τους χρήστες για το ενδεχόμενο να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Κάθε χρήστης που ενεργοποιεί την εφαρμογή, θα διαθέτει έναν συγκεκριμένο κωδικό -κλειδί ο οποίος και θα μεταδίδεται από το ένα κινητό στο άλλο, κάθε φορά που δύο χρήστες έρχονται κοντά. Αν κάποιος διαγνωστεί θετικός, τότε το κλειδί του στην εφαρμογή θα προβάλει στο cloud όλες τις επαφές με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 ημέρες.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »