Πατήστε ESC για κλείσιμο

Υεμένη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Γλυκόπικρα αισθήματα Ισραήλ και Τουρκίας: Εταίρος ή αντίπαλος;

Newsteam 0 Comments
Οι κινήσεις της Άγκυρας σε Λιβύη, Ανατ. Ιερουσαλήμ και Υεμένη προκαλούν προσοχή και ανησυχία

[Πολύτιμη προσφορά αφυπνιστικής ενημέρωσης, το κατωτέρω άρθρο Ισραηλινού δημοσιογράφου, γραμμένο στο Τελ Αβίβ, μεταφέρει διαφωτιστικά  μηνύματα πολλαπλών κατευθύνσεων, που στην περίπτωση της   Ελλάδας  εισφέρουν πειστικό υλικό κατεδάφισης παγιδευτικών ψευδαισθήσεων,  κερδοσκοπικής υποκριτικής αυταπάτης,  πολιτικών θεατρινισμών και χονδροειδούς παραπλανητικής προπαγάνδας.

 Η κατάθεση του Γιόσι Μέλμαν επιβεβαιώνει την ακατάλυτη ισχύ των προαιώνιων στενών τούρκο-εβραϊκών δεσμών, από της εποχής που ο μυστικοσύμβουλος του Σουλτάνου Σελίμ,  πάμπλουτος  διεθνής τοκογλύφος Δον Ζοζέφ Νάζι, διεκδικούσε τον 16ο Αιώνα το στέμμα της Κύπρου ως εβραϊκού κράτους και ανακηρύχτηκε από τον Σουλτάνο Δούκας (Άρχοντας) των Κυκλάδων, με έδρα την Νάξο     – επειδή η Κύπρος κατείχετο ακόμη από τους Ενετούς.]

 Mετάφραση / Εισαγωγή : Μιχαήλ Στυλιανού

Ισραηλινοί  ηγέτες, στρατιωτικοί και των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία αυτό που χαρακτηρίζουν ως επεκτεινόμενη διείσδυση της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά συμφέροντά της, με εξάπλωση από την Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό, είναι επίσης πηγή έντονης ανησυχίας για τους συμμάχους και εταίρους του Ισραήλ στην περιοχή: Τις Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο, Σουδάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, τα Αραβικά Εμιράτο και τον Διοικητή της Ανατολικής Λιβύης Καλίφα Χαφτάρ.

Η άγνωστη ισραηλινή υποστήριξη στον πόλεμο του Χαφτάρ στην Λιβύη.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό δελτίο Intelligence Online ανέφερε στις αρχές του μηνός ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ συνήψε ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα Ισλάχ της Υεμένης, το οποίο διαπνέεται από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Κατά το δημοσίευμα το βασικό μέσο για την ενίσχυση των συμφερόντων της είναι μέσω της τουρκικής ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας ΙΗΗ, που στέλνει βοήθεια στην Υεμένη.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε επί χρόνια όργανο της Σαουδικής Αραβίας και πολέμησε τους αντάρτες Χούθις, το Ισλάχ δεν έχει ενδοιασμούς να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ ήταν αυτή που  έστειλε το πλοίο Mavi Marmara στην Λωρίδα της Γάζας, φορτωμένο με ανθρωπιστικά εφόδια και Τούρκους και διεθνείς φίλο-Παλαιστινίους ακτιβιστές. Το πλοίο σταματήθηκε και προσβλήθηκε από Ισραηλινούς κομάντο, σε μια βίαιη  σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών. Τρία χρόνια αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες των  θυμάτων με καταβολή 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγνώμη από τον Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό τότε.

Ο Νετανιάχου και οι ηγέτες της ισραηλινής ασφάλειας ήλπιζαν ότι η χειρονομία αυτή θα συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Ψυχραμένες Σχέσεις

Μολονότι οι οικονομικοί δεσμοί Τουρκίας- Ισραήλ παρέμειναν πολύ καλοί κατά τα τελευταία χρόνια, με αμοιβαία αύξηση του εμπορίου και του τουρισμού, οι σχέσεις μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας υποβιβάστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Προηγουμένως, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν οικοδομήσει έναν  φοβερό στρατηγικό συνεταιρισμό (formidable strategic partnership) , που είχε διαρκέσει 50 χρόνια.  Πράκτορες της ισραηλινής  Mossad  και της τουρκικής ΜΙΤ συναντιούνταν συχνά, αντάλλασαν μυστικές πληροφορίες και αλληλοβοηθούνταν σε επιχειρήσεις εναντίον κοινών εχθρών, ειδικώτερα της Συρίας.                                           

Ισραηλινές αμυντικές επιχειρήσεις εξήγαν στην Τουρκία πολεμικό εξοπλισμό, όπως τανκς, πυροβόλα, αεροπλάνα ρομπότ, και όργανα κατασκοπείας, αλλά και αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων. Από το 1985 ως το 2000 αυτές οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 5 δις. δολάρια. Αλλά κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ ο Ερντογάν στερέωνε την εσωτερική εξουσία του και διαπίστωνε ότι εξατμίζονταν  τα τουρκικά  σχέδια και όνειρα ένταξης στην Ε.Ε., αποστασιοποιήθηκε από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες, συνηθισμένοι με τον χαρακτήρα του, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα με την ρητορεία του Ερντογάν εναντίον της κατοχής και τις ωμότητες σε βάρος των Παλαιστινίων.

Πράκτορες της Μοσάντ και της τουρκικής ΜΙΤ συναντιούνταν συχνά, μοιράζονταν πληροφορίες και συνεργάζονταν σε επιχειρήσεις  εναντίον κοινών αντιπάλων. Ειδικότερα της Συρίας.

Αυτό που τις ανησυχεί ιδιαίτερα τώρα είναι οι στενές επαφές της Τουρκίας με την στρατιωτική πτέρυγα της (παλαιστινιακής) Χαμάς. Σύμφωνα με την μυστική οργάνωση εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet,, ο Σαλάχ αλ-Αρούνι, κορυφαίος διοικητής της Χαμάς, που εκτοπίστηκε από το Ισραήλ το 2007, έχει εγκαταστήσει το επιτελείο του στην Τουρκία. Τώρα κινείται μεταξύ Βηρυτού και Κωνσταντινούπολης, σχεδιάζοντας, όπως λέγεται, επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευσαν κατ΄επανάληψη αυτές τις πληροφορίες. Η ισραηλινή αστυνομία και το Shin Bet παρακολουθούν επίσης στενά την αυξημένη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέσω της επίσημης τουρκικής οργάνωσης βοήθειας ΤΙΚΑ.

Διαδηλωτής μπροστά σε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης κρατά χάρτη με τον διαδοχικό ακρωτηριασμό της Παλαιστίνης

Η Τικα χορηγεί χρηματική βοήθεια και τρόφιμα σε Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και συνέβαλε στο άνοιγμα εκεί ενός καφενείου, ενός πανδοχείου και ενός κινηματογράφου . Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι με την πρόφαση της πολιτιστικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, η Τουρκία προάγει την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως και τους μεγαλεπήβολους οραματισμούς του Ερντογάν  να αναστήσει τις ένδοξες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβερνούσε την Παλαιστίνη επί αιώνες, έως τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.                                                                                                         

Γιορτή για το Ισραήλ: Αρχίζει να στέλνει πετρέλαιο στην Αίγυπτο

Στο Ιράκ και λιγότερο στην Συρία, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνεργάστηκαν στενά με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ιορδανία στην ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτή η συνεργασία αποτελούσε προέκταση της μακροχρόνιας μυστικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Κούρδων του Ιράκ, στις δεκαετίες 1960 και 1970. Οι Κούρδοι ταιριάζουν στην ισραηλινή στρατηγική προοπτική μιας περιφερειακής Συμμαχίας, που περιλαμβάνει συμμαχίες μεταξύ του εβραϊκού κράτους και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων σε αραβικές-μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ανταγωνισμοί στο αέριο

Αλλά ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Ισραήλ είναι τώρα η Λιβύη. Η χώρα αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών και του στρατιωτικού κατεστημένου του Ισραήλ για τέσσερεις λόγους. Πρώτον λόγω της θέσης της  στην Μεσόγειο. Δεύτερον λόγω της γειτνίασής της με την Αίγυπτο, εχθρό του Ισραήλ που μεταβλήθηκε σε στρατηγικό εταίρο. Τρίτον, η Λιβύη εφέλκυσε την προσοχή ως καταφύγιο τρομοκρατών υπό το καθεστώς του Καντάφι.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι και καθώς τα λεηλατημένα όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες μεταφέρονταν από την Λιβύη στο Σινά και στα χέρια της Χαμάς στην Γάζα, το Ισραήλ στράφηκε προς τον Διοικητή της Ανατολικής Λιβύης Καλίφα Χαφτάρ..

Με την βοήθεια των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, που έχουν επίσης ισχυρά συμφέροντα στην Λιβύη, οι αξιωματούχοι της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ συναντήθηκαν πολλές φορές με τον Χαφτάρ και τους επιτελικούς αξιωματικούς του. Προ ολίγων εβδομάδων αναφέρθηκε ότι στις δυνάμεις του στάλθηκαν ισραηλινά όπλα, με την συμβολή των Αραβικών Εμιράτων, που υποστηρίζουν επίσης τον Χαφτάρ.

Ο τέταρτος λόγος (ισραηλινού πονοκέφαλου για την Λιβύη) είναι ένα μίγμα στρατηγικών και οικονομικών κινήτρων.

Μετά την απόφαση του Ερντογάν να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, προέκυψε ένας νέος συνεταιρισμός. Στηρίχτηκε στο παλαιό αξίωμα: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Συνδεόμενοι στην αντιπαλότητά τους με την Τουρκία, το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

 Το Ισραήλ επιζητεί την αναστύλωση πλήρων διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία

 Σε εφαρμογή αυτής της νέας τριμερούς συμμαχίας, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία να  εγκαταστήσουν έναν αγωγό

(EastMed), διοχέτευσης του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, από τις μεσογειακές πηγές του, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά η Τουρκία δημιουργεί εμπόδιο με την πρόσφατη επέμβασή της στην Λιβύη. Η ΄Αγκυρα συντάσσεται με την εγκατεστημένη στην Τρίπολη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στον πόλεμο εναντίον του Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία στην Δυτική Λιβύη ανακατέλαβαν μερικές στρατηγικές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις που ήλεγχε ο Χαφτάρ.

Τον Νοέμβριο 2019 η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, η οποία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από τον Χαφτάρ μαζί με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Γαλλίας…

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η τουρκική ενέργεια αποβλέπει μόνο σε μιαν επιδίωξη: Να εμποδίσει το σχέδιο εγκατάστασης του αγωγού EastMed.

Παρά ταύτα, παρά τον ανταγωνισμό και ενίοτε ακόμη και την εχθρότητα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι δύο χώρες διατηρούν ανοικτούς κάποιους παρασκηνιακούς διαύλους επικοινωνίας.

 Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε προ μηνών στο Middle East Eye ότι η χώρα του επιζητεί  την αποκατάσταση των σχέσεών της με την ΄Αγκυρα και την  ανταλλαγή πρεσβευτών.

 Στο μεταξύ, τουρκικές πηγές δήλωσαν τον Μάιο στο Al-Monitor ότι ο επικεφαλής της (ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας) Mossad, Yossi Cohen, συναντήθηκε δυο φορές το τελευταίο δεκάμηνο με τον Τούρκο αντίστοιχό του, διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα από την Συρία και μέχρι την Λιβύη…

 Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, το Ισραήλ δεν πρόκειται να  έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία κάποτε σύντομα. Όπως ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Ισραέλ Κάτζ δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2019, μολονότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην τουρκική ανάμειξη στην Λιβύη, αυτό δεν σημαίνει πως θα στείλουμε πολεμικά εναντίον της Τουρκίας…

 

*Σημείωση Μτφ: Υπογραμμίστηκαν στην μετάφραση βαρυσήμαντα αποσπάσματα  για την διευκόλυνση ρεαλιστικής αξιολόγησης των προσφερομένων στοιχείων.

 **Yossi Melman ,Tel Aviv 26-6- 2020, Middle East Eye 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Σαουδική Αραβία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της ρίχνουν ψίχουλα στο μακελειό που έχουν δημιουργήσει στην Υεμένη

Newsteam 0 Comments

Toυ JAMAL ELAHEEBOCUS για το STOP THE WAR Coalition

Η Υεμένη έχει δεχθεί ανελέητη επίθεση από τη Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη των HΠΑ, του Hνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να βομβαρδίζει την Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Από τότε, το Πρόγραμμα Δεδομένων της Υεμένης εκτιμά ότι από τον Μάρτιο του 2015 έχουν ξεκινήσει πάνω από 20.000 αεροπορικές επιθέσεις από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, το ένα τρίτο των οποίων έχει στοχεύσει πολίτες. Ο στρατός της Υεμένης, ο οποίος συμπορεύεται με τους Χούτι, ανεβάζει τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων σε πάνω από 250.000.

Ο συνασπισμός έχει λάβει την ακλόνητη στήριξη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρέχουν σταθερά αεροσκάφη και όπλα στον συνασπισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πουλήσει όπλα αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία από το 2015 και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 70% όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία από το 2015. Αυτό συνεχίστηκε παρά τις ανησυχίες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τους βομβαρδισμούς αμάχων.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 100.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 3 εκατομμύρια. Ο συνασπισμός είναι άμεσα υπεύθυνος για το θάνατο ή το τραυματισμό 18.400 πολιτών. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί πλήττονται συστηματικά από τις αεροπορικές επιδρομές. Ένα αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Υεμένη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει λοιμώδεις ασθένειες, όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός ή η διφθερίτιδα.

Η Υεμένη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τρίτο ξέσπασμα χολέρας από το 2016, μετά τις πλημμύρες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ασθένεια έχει μολύνει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2016 και έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το προηγούμενο έτος υπήρξαν περίπου 60.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ασθένειες μπόρεσαν να εξαπλωθούν τόσο σοβαρά σε ολόκληρη την Υεμένη είναι αποτέλεσμα της πλήρους έλλειψης υποδομής, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Όλα αυτά αποτελούν συγκεκριμένους στόχους του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, η Υεμένη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια καταστροφική πανδημία του κορονοϊού. Τα τεστ βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και, επομένως, ο αριθμός των περιπτώσεων και των θανάτων, που επί του παρόντος ανέρχεται σε 591 και 136 αντίστοιχα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί σοβαρή υποτίμηση. Στις 22 Μαΐου, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης στην πραγματικότητα κατέρρευσε. Οι βοηθοί αναφέρουν ελλείψεις οξυγόνου και PPE στα νοσοκομεία που παραμένουν ανοικτά. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός θα διαγράψει την Υεμένη από τους χάρτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και η Δύση ρίχνουν ψίχουλα στις προσπάθειες βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη. Το συνέδριο το 2019 συγκέντρωσε μόλις 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερο από το αίτημα των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ΟΗΕ. Αυτό το έτος έχει λάβει μόνο το 15% των υποσχεθέντων 3,5 δις δολαρίων. Ένα συνέδριο στις αρχές Ιουνίου συγκέντρωσε μόλις 1,35 δις δολάρια, 1 δις δολάρια λιγότερα από το στόχο του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε μόλις 195 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αξία των βρετανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία δώρισε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχίζουν να δαπανούν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο κάθε μήνα. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης, ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να ξεκινήσει το πρώτο κύμα κλεισίματος, ξεκινώντας με τις υπηρεσίες για εγκύους σε 150 νοσοκομεία.

Η διάσκεψη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να βελτιώσει την παγκόσμια εικόνα της, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν στο παρελθόν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Υεμένη τον κορονοϊό είναι η κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη των δυτικών χωρών. Παρά τη νίκη του δικαστηρίου της Καμπάνιας για την Καταπολέμηση Του Εμπορίου Όπλων(CAAT) πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση νέων συμφωνιών όπλων με τη Σαουδική Αραβία, οι πωλήσεις όπλων συνεχίστηκαν και η απαγόρευση παραβιάστηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε από Γερμανία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και αλλού. Όπως επεσήμανε ένας υπάλληλος της BAE, Αν δεν ήμασταν εκεί, σε επτά με δεκατέσσερις ημέρες δεν θα υπήρχε ένα τζετ στον ουρανό.

Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό της κορονοϊός στην Υεμένη οφείλεται, επομένως, σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες, ή τις ελλείψεις, από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνολική κατάπαυση του πυρός. Η τελευταία κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έκκληση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ Αντόνια Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, ήταν ανεπιτυχής. οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να σταματήσει κάθε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία, λαμβάνοντας υπόψη τους χιλιάδες αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Χωρίς αυτή τη δράση, η Υεμένη θα δει χιλιάδες να πεθαίνουν από τον κορονοϊό, επιπλέον των 233.000 ανθρώπων που προέβλεψε ο ΟΗΕ ότι θα πεθάνουν από τον πόλεμο αυτό το έτος. Συνολικά, ισοδυναμεί με πιθανή καταστροφή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί. Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος του κορονοϊού στην Υεμένη, όπως δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος από τον τρομακτικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Ο κορονοϊός δεν σταματά τον πόλεμο της Βρετανίας στην Υεμένη

Newsteam 0 Comments

Του Phil Miller για το Daily Maverick

Ο στρατός της Βρετανίας συνεχίζει να διευκολύνει το βομβαρδισμό μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η οποία κινδυνεύει περισσότερο από την Covid-19

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) και η μεγαλύτερη επιχείρηση όπλων της Βρετανίας, BAE Systems, συνεχίζουν να στηρίζουν την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός λόγω φόβων ανείπωτου ανθρώπινου πόνου, όπως ανακάλυψε το Declassified UK.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ο Covid-19 θα συντρίψει το υπόλοιπο 50% του συστήματος υγείας της Υεμένης, το οποίο λειτουργεί μετά από πέντε χρόνια εναέριων βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχουν δει ιατρικό προσωπικό να στοχεύει επανειλημμένα.

Η Υεμένη είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και οι ειδικοί ανησύχησαν όταν εντοπίστηκε η πρώτη υπόθεση Covid-19 της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Υεμένια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mwatana ενημερώθηκε από έναν απελπισμένο κάτοικο στην πρωτεύουσα της Σαναά: Εάν φτάσει ο κορονοϊός στην Υεμένη, θα πρέπει απλά να σκάψουμε τους τάφους μας και να περιμένουμε ήσυχα για το θάνατο.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, το Πρόγραμμα Δεδομένων της Υεμένης αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε 106 αεροπορικές επιθέσεις. Το Παγκόσμιο Κέντρο Ευθύνης για την Προστασία έχει χαρακτηρίσει τέτοιες επιθέσεις ως αδιάκριτους βομβαρδισμούς πολιτών.

Το Declassified UK διαπίστωσε ότι ενώ οι πρόσφατες δραστηριότητες βρίσκονταν σε εξέλιξη, η κολοσσιαία βρετανική βιομηχανία όπλων BAE Systems μετέφερε αεροπλάνο μεταφοράς φορτίου (με τον αριθμό ουράς G-JMCM) από το εργοστάσιο μαχητικών αεροσκαφών τύπου Typhoon στο αεροδρόμιο Warton της Αγγλίας, στην αεροπορική βάση Akrotiri της RAF στην Κύπρο στις 15 Απριλίου 2020, όπου ανεφοδιάστηκε και έμεινε για μια νύχτα.

Στη συνέχεια, το αεροπλάνο μεταφοράς προχώρησε στο Ta’if, κοντά στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία, την επόμενη ημέρα. Προσωπικό της BAE στην Αεροπορική Βάση King Fahad στο Ta’if υπηρετεί στόλο μαχητικών αεροσκαφών τύπου Typhoon, τα οποία χρησιμοποιούνται από την Σαουδική Πολεμική Αεροπορία για την βομβιστική επίθεση στην Υεμένη.

Λίγες ώρες μετά την προσγείωση στο Ta’if, το φορτηγό πλοίο BAE επέστρεψε στην ίδια διαδρομή προς το Warton, φθάνοντας στις 17 Απριλίου. Ένας παρατηρητής αεροπλάνων κατέγραψε την πτήση σε έναν διαδικτυακό πίνακα μηνυμάτων και ένας συμπατριώτης του παρατήρησε: Η εβδομαδιαία πτήση με ανταλλακτικά αεροσκαφών(τι άλλο;) της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται αμείωτη από οποιαδήποτε πανδημία Covid-19 που καταλαμβάνει τον κόσμο.

Όταν ρωτήθηκε από το Declassified UK για τον σκοπό της πτήσης της προηγούμενης εβδομάδας από τη Βρετανία στην Ta’if, ένας εκπρόσωπος της BAE δήλωσε μόνο: Παρέχουμε αμυντικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και στήριξη υπό την κυβέρνηση σε κυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ ΗΒ και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Τα δεδομένα πτήσης φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η πτήση Warton-Akrotiri-Ta’if είναι εβδομαδιαίο γεγονός. Το μοντέλο αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η BAE, ένα Boeing 737-300, μπορεί να φέρει οκτώ μεγάλα εμπορευματοκιβώτια φορτίου στο κύριο κατάστρωμα του.

Το Declassified UK διαπίστωσε επίσης ότι μόνο τον Απρίλιο η BAE έχει διαφημίσει τουλάχιστον πέντε κενές θέσεις για εκπατρισμένους για να βοηθήσει στην υποστήριξη της σαουδικής πολεμικής αεροπορίας. Η BAE απασχολεί περίπου 6.500 άτομα σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία, από τους οποίους το 30% περίπου είναι απόδημοι.

Οι αγγελίες εργασίας περιλαμβάνουν έναν εκπαιδευτή για να εκπαιδεύσει Σαουδάραβες στρατιωτικούς πιλότους να πετούν αεροσκάφη Hawk στην αεροπορική βάση King Faisal στο Ταμπάκ, κοντά στην Ιορδανία. Οι πιλότοι πρέπει να μάθουν να πετούν το Hawk πριν μπορέσουν να κυριαρχήσουν στο πιο προηγμένο τζετ του Typhoon, το οποίο είναι ενεργό στην Υεμένη.

Οι άλλες τέσσερις κενές θέσεις βρίσκονται στο Ta’if όπου ο στόλος Typhoon της Σαουδικής Αραβίας απαιτεί σήμερα έναν νέο πιλότο προσομοιωτή, έναν επόπτη τεχνικού εξοπλισμού, έναν μηχανικό ελέγχου εφοδιαστικής και έναν μηχανικό εισαγωγής ικανοτήτων.

Όταν ρωτήθηκε για αυτές τις διαφημίσεις, ένας εκπρόσωπος της BAE είπε στο Declassified UK: Συμμορφούμαστε με όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς ελέγχου εξαγωγών στις χώρες στις οποίες λειτουργούμε. Οι δραστηριότητές μας υπόκεινται σε έγκριση και επίβλεψη από την κυβέρνηση του ΗΒ.

Σημαία

Ο βρετανικός στρατός και η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται στενά σε όλα τα επίπεδα επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Η BAE επικουρείται στη Σαουδική Αραβία από περίπου 100 υπαλλήλους του βρετανικού στρατού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη RAF, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είναι γνωστό ως Υπουργείο Άμυνας των Σαουδαραβικών Ενόπλων Δυνάμεων (MODSAP), το οποίο δίνει στην κυβέρνηση του ΗΒ 60 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Χωρίς την τεχνική εμπειρία της Βρετανίας, η σαουδική αεροπορία θα ήταν εκτός λειτουργίας σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο της BAE ο οποίος μίλησε στο Channel 4 Dispatch. Εκτός από το Ta’if και το Tabuk, άλλες τοποθεσίες του MODSAP περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, το Khamis Mushayt κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, την Τζούμπαιρε και τη Νταχράν στις ακτές του Κόλπου και τη Τζέντα στις ακτές της Κόκκινης Θάλασσας.

Το MOD δήλωσε στο Declassified UK ότι δεν θα διευκρινίζει πόσοι από το προσωπικό του βρίσκονται σε κάθε τοποθεσία για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το αν ήταν σκόπιμο η RAF να συνεχίσει να υποστηρίζει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Το Μάρτιο του 2020, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Λάνκαστερ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το προσωπικό της RAF παρείχε τεχνική υποστήριξη ρουτίνας για σαουδαραβικά στρατιωτικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών που επιδίδονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Πρόσθεσε ότι έχουν επίσης προσφέρει γενική στήριξη εκπαίδευσης στους Σαουδάραβες πιλότους, ωστόσο η RAF δεν παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές τους συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες που έμαθαν.

Το MOD ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του δεν ισοδυναμεί με άμεση στήριξη για τις Σαουδαραβικές εξορμήσεις στην Υεμένη, επειδή το προσωπικό της RAF δεν προετοιμάζει το σαουδαραβικό αεροσκάφος για επιχειρήσεις, είτε φορτώνοντας όπλα είτε σχεδιάζοντας επιθέσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το προσωπικό του ΗΒ αποθηκεύει και εκδίδει όπλα για χρήση από την πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, φορτώνει όπλα για τις εκπαιδευτικές αποστολές της και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με την πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Τρία μέλη του προσωπικού της RAF είναι επίσης ενσωματωμένα στο Σαουδαραβικό Κέντρο Αερομεταφορών.

Ώρες μετά την προσγείωση του αεροπλάνου μεταφοράς εμπορευμάτων BAE στο Ta’if στις 16 Απριλίου 2020, ο Sir John Lorimer, στρατηγός του βρετανικού στρατού που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή, είχε μια ζεστή, παραγωγική συζήτηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο Sir John περιέγραψε τον Σαουδάραβα ομόλογό του ως φίλο και επέκρινε τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης στο Twitter για το γεγονός ότι δεν έκαναν κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στενή σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ένα άλλο βασικό μέλος του συνασπισμού που βομβαρδίζει την Υεμένη. Την προηγούμενη βδομάδα, αεροπλάνο μεταφοράς RAF μετέφερε αεροπορικώς από την Κύπρο στο αεροδρόμιο Αλ Μινχάντ στο Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΑΕ, όπου η RAF έχει μόνιμη παρουσία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέλαβαν επίσης βρετανούς μισθοφόρους για να βοηθήσουν τη μονάδα της Προεδρικής Φρουράς, η οποία αγωνίστηκε στην Υεμένη.

Σκληρή ειρωνεία

Ενώ βοηθούν στην βομβιστική επίθεση στην Υεμένη, τόσο η RAF όσο και η BAE βοηθούν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το Covid-19 στο ΗΒ. Η RAF έχει χαρακτηρίσει την Covid-19 εθνική κρίση και έχει διαθέσει ελικόπτερα για να βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Σκωτίας να φτάσει σε Covid-19 ασθενείς σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Αυτή την εβδομάδα, αεροπλάνο της RAF συγκέντρωσε χειρουργικά φορέματα από την Τουρκία.

Η BAE παρέχει προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ισχυριζόμενη ότι θέλει να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο για να σταματήσει το Covid-19. Κάποιο προσωπικό της BAE, το οποίο κατασκευάζει εξαρτήματα για το μαχητικό τζετ του τυφώνα, έχει στραφεί προς την εκτύπωση ασπίδων 3D προσώπου για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός-Υεμένιος δικηγόρος Recob Jaffer δήλωσε στο Declassified UK ότι οι ενέργειες της BAE ήταν σκληρή ειρωνεία. Είπε: Εν μέσω πανδημίας, κατασκευάζουν αναπνευστικές συσκευές για ένα έθνος, ενώ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε ένα άλλο, προς χρήση ενάντια σε μια χώρα που υποφέρει από τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου.

Είναι πλέον σαφές, περισσότερο από ποτέ, ότι η BAE Systems δεν ασχολείται με την αμυντική ασφάλεια, αλλά με την τροφοδότηση του πολέμου.

Αν και η στήριξη της Βρετανίας για την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, είναι μια μακροχρόνια συμφωνία που έχει ήδη επιβιώσει από αρκετά σκάνδαλα.

Το MODSAP δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη συμφωνία όπλων Al-Yamamah μεταξύ Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπεγράφη από την Margaret Thatcher το 1985, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγών όπλων που έχει συνάψει το ΗΒ.

Η συμφωνία Al-Yamamah αμαυρώθηκε από ισχυρισμούς δωροδοκίας που η Βρετανική Υπηρεσία Σοβαρών Απατών επιχείρησε να ερευνήσει μέχρι που ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρενέβη για να την σταματήσει μετά από απειλές του σαουδαραβικού καθεστώτος ότι ο Ριάντ θα διευκόλυνε τους τρομοκράτες να εκτελούν θηριωδίες σε βρετανικό έδαφος εάν προχωρούσε.

Τα βρετανικά στρατιωτικά έγγραφα δείχνουν ότι το MODSAP θεωρείται βασική προτεραιότητα για την υπερπόντια αμυντική σύμπραξη του ΗΒ και αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Στρατηγικής του ΗΒ για τη Μέση Ανατολή και υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η σωστή φροντίδα του προσωπικού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος MODSAP, Βρετανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με τα πρότυπα της NHS από την BAE και λαμβάνουν ιδιωτική ιατρική ασφάλιση BUPA Gold. Το 2014, η BAE προσέλαβε έξι Βρετανούς και τρεις Νοτιοαφρικανούς γιατρούς για να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στο προσωπικό της MODSAP, τους συζύγους και τα παιδιά τους σε εγκαταστάσεις στο Ριάντ, Νταχράν, Τα’if και Ταμπούκ.

Το BAE απασχολεί τόσο μεγάλο προσωπικό απόδημων στη Σαουδική Αραβία που έχει κατασκευάσει τεράστιες ενώσεις για να φιλοξενήσει αυτούς και τους ομολόγους τους για MOD. Το  Salwa Garden Village στο Ριάντ διαθέτει 73 μονάδες στο προσωπικό του MOD, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερ-εκτελεστικής βίλας, και το συγκρότημα Sara της BAE κοντά στο Dhahran διαθέτει 952 οικιστικές μονάδες με 25 να έχουν δεσμευθεί για το MOD του ΗΒ. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν σχολεία, πισίνες, μπόουλινγκ, σκουός και γήπεδα τένις.

Αυτός ο βαθμός επένδυσης κατέστησε τη Σαουδική Αραβία στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της BAE μετά τις ΗΠΑ και το ΗΒ. Η BAE έχει πωλήσει όπλα αξίας 15 δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με την Υεμένη το 2015, σύμφωνα με την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT). Η ετήσια έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020 αναφέρει: Η Σαουδική Αραβία έχει ισχυρή δέσμευση στις δαπάνες άμυνας και ασφάλειας, καθοδηγούμενες από την αστάθεια της περιφερειακής ασφάλειας.

Το 2019, η CAAT έλαβε επιτυχώς απόφαση του Εφετείου, η οποία εμπόδιζε τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου να χορηγήσουν νέες άδειες εξαγωγής για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον βομβαρδισμό της Υεμένης. Η βρετανική κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικές δυνάμεις

Εκτός από το σχέδιο MODSAP, το στρατιωτικό προσωπικό του ΗΒ υπηρετεί επίσης στην Εθνική Φρουρά της Σαουδικής Αραβίας (SANG), μια ελίτ μονάδα γνωστή ως λευκός στρατός, η οποία προστατεύει τον κυβερνών Οίκο των Σαούντ και δραστηριοποιείται στην Υεμένη.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας γνωστή ως SANGCOM, ο στρατός του ΗΒ έχει κερδίσει 2 δισεκατομμύρια λίρες από το 2010 για να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό επικοινωνίας της φρουράς, όπως έχει αποκαλύψει το Declassified UK στο παρελθόν.

Περίπου 74 μέλη του προσωπικού του MOD εγκαταστάθηκαν στη Σαουδική Αραβία και εργάστηκαν για το έργο SANGCOM το 2019. Το έργο τους περιλαμβάνει συμβουλές προς την Εθνοφρουρά σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.. για το πλήρες φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότια σύνορα της Υεμένης.

Η Ειδική Υπηρεσία Σκαφών (SBS) της Βρετανίας θεωρείται επίσης ότι μάχεται επί τόπου στην Υεμένη, διευθύνει τις αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και εργάζεται δίπλα σε παιδιά στρατιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κομάντο της SBS τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις το 2019.

Το 2018, η SBS αναπτύχθηκε στο στρατόπεδο Λεμονιέρ στο Τζιμπουτί από όπου επιβιβάστηκαν σε πλοία και τους συνόδευσαν μέσω του κόλπου του Άντεν σε περίπτωση επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Το MOD αρνείται να σχολιάσει τις ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και η έκταση του ρόλου τους στην Υεμένη παραμένει εξαιρετικά απόρρητη. Ωστόσο, η Ειδική Ένωση Ναυτικών, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους βετεράνους, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2018 ότι μεγάλο ποσοστό τραυματισμών που υπέστησαν τα μέλη της σε απροσδιόριστες αποστολές κατατάσσονται ως αλλαγές ζωής.

Οι τραυματισμοί κυμαίνονταν από κατεστραμμένα άκρα, παραμορφώσεις, ακρωτηριασμούς και διαταραχή μετατραυματικού στρες, ένα σοβαρά τραυματισμένο μέλος βρίσκεται σε αναπνευστική συσκευή για το υπόλοιπο της ζωής του και δυο μέλη με οξείες εγκεφαλικές βλάβες, τα οποία απαιτούν και πάλι ισόβια φροντίδα και υποστήριξη. Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς τους τραυματισμούς υπέστησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της SBS στην Υεμένη.

Από την Guernica

Διάβασε το »