Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΩΣΙΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Χοντραίνει το παιχνίδι: Τουρκικές Νavtex με… ρωσική σφραγίδα στην Ανατ. Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:05 - 03/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:21 - 03/09/2020

Χοντραίνει το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντεπιτίθεται μέσω Μόσχας.
Η  Τουρκία εξέδωσε δύο νέες Navtex για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και ανατολικά της Κύπρου. Στις  περιοχές δηλαδή  όπου πραγματοποιούν έρευνες το Ορούτς Ρέις στα νότια του Καστελλόριζου και το Μπαρμπαρός στα ανοιχτά της Κύπρου
Ειδικότερα, αργά τη νύχτα της Τετάρτης ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τη διπλή NAVTEX με την ονομασία ρωσικές ασκήσεις πυρός.
Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με την Αγκυρα να τονίζει πως κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να ενοχληθεί το Oruc Reis το οποίο κάνει έρευνες στην περιοχή.
Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.
Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε τις περιοχές του χάρτη στις οποίες αναφέρονται οι τουρκικές NAVTEX.
Επί της ουσίας, η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση.
Να σημειωθει ότι η συγκεκριμένη NAVTEX ήρθε κατόπιν την απόφασης για την άρση του εμπάργκο, από την Ουάσινγκτον, εξαγωγής μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Διάβασε το »

Λευκορωσία: Εξέγερση με ξένες σημαίες

Newsteam 0 Comments

Ενώ η Λευκορωσία ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες  μια σχεδόν άγνωστη χώρα, έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ αλλά και της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, ανοίγοντας μια σειρά ζητημάτων, γεωστρατηγικών, οικονομικών αλλά και ιδεολογικών. Είναι μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση ή πραξικόπημα;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και πρέπει αρχικά να παραμεριστούν η κυρίαρχη προπαγάνδα της Δύσης αλλά και οι παρωπίδες ψευδαισθήσεων μερίδας της αριστεράς. Στην καπιταλιστική Δύση η Λευκορωσία παρουσιάζεται ως η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης με  σοβιετική οικονομία , μια ευρωπαϊκή Βόρεια Κορέα απομονωτισμού και αυταρχισμού. Αυτή η αφήγηση μάλλον χαϊδεύει τα αυτιά και μερίδας της αριστεράς στον πλανήτη που προσπαθεί να βρει μια σοσιαλιστική ελπίδα στο καθεστώς Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία, όπως όλα τα μετα-σοβιετικά κράτη, είναι μια καπιταλιστική χώρα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία και προφανώς είναι χαζοχαρούμενη αφέλεια να κρίνονται τα γεγονότα πριν και μετά τις εκλογές χωρίς να να αναλύεται η γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το οικονομικό σύστημα της χώρας είναι μια ιδιότυπη εκδοχή καπιταλισμού με ισχυρή την παρουσία του κράτους. 

 Ο Λουκασένκο εμφανίζεται να αντιτίθεται στον καπιταλισμό και στη ρητορική του συνηθίζει να καταριέται  τους πλούσιους.  Στην πραγματικότητα είναι εκπρόσωπος μιας φατρίας της λευκορωσικής αστικής τάξης. Χρησιμοποιεί τη μεγάλη δύναμη που συγκεντρώνεται στα χέρια του για να προστατεύσει τα συμφέροντα πολλών καπιταλιστών που είναι προσκολλημένοι σε αυτόν. Η εσωτερική σύγκρουση στην χώρα σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την αναδιανομή του μεγάλου κρατικού τομέα της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση αυτού,  όπως και την ιδιωτικοποίηση του συνεταιριστικού τομέα στην αγροτική οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος μερίδας και της εγχώριας καπιταλιστικής ελίτ.

Η χώρα έχει πράγματι διατηρήσει κεκτημένα της σοβιετικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι ήταν σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στην ΕΣΣΔ. Ο Λουκασένκο ανήλθε στην εξουσία το 1994 και ακολούθησε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης από τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που λεηλατήθηκαν απο  ιδιωτικοποιήσεις  μαφιόζικου τύπου. Διατηρήθηκε το σύστημα δωρεάν υγείας και παιδείας, ο συνεταιριστική οργάνωση του αγροτικού τομέα, ο κρατικός έλεγχος στον ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα με παραγωγή οχημάτων,  γεωργικών μηχανών, λιπασμάτων, μεταλλουργίας, όπλων κ.α.
 Για τα δεδομένα του σύγχρονου καπιταλισμού η Λευκορωσία ήταν πράγματι μια παραφωνία. Ακόμα και με βάση στατιστικά που αναπαράγουν δυτικά ΜΜΕ η Λευκορωσία, μια χώρα 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων διατήρησε ένα βιοτικό επίπεδο πολύ καλύτερο από όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με την κοινωνική ανισότητα να συγκρίνεται με αυτήν των σκανδιναβικών χωρών. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι στο 0,8%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 2,9%, στη Ρωσία 2,7%, στην γειτονική Λιθουανία 4,2%, στην Ουκρανία 6,4% και στην Γεωργία 43,6%.
Όλα αυτά όμως στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε έναν κρίσιμο παράγοντα: στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του ειδικού καθεστώτος σύνδεσης των δύο χώρων.  Η Λευκορωσία πλήρωνε το φυσικό αέριο στη Ρωσία στη μισή τιμή από αυτήν των άλλων χωρών ενώ είχε σημαντικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις πληρωμών για το πετρέλαιο επίσης. Ο βιομηχανικός της τομέας πολύ εύκολα μπορεί να καταρρεύσει αν σταματήσει η στήριξη της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών εξαγωγών (φτάνει ως και το 90% στην περίπτωση των τρακτέρ) καλύπτει η Ρωσία, αλλά ακόμα και οι φθηνές εξαγωγές προς την Ε.Ε. στηρίζονται στην φθηνή ενέργεια που παρέχουν ρωσικές εταιρείες.

 

Σε μια εποχή που δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για την πετρελαϊκή οικονομία, η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει τις προνομιακές συνθήκες παροχής ενέργειας προς την Λευκορωσία όχι τόσο για λόγους γεωστρατηγικής πίεσης αλλά και γιατί οι ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί δεν μπορούν πλέον να τις αντέξουν. Τα λευκορωσικά διυλιστήρια ήδη πληρώνουν το ρωσικό πετρέλαιο στο 80% της διεθνούς τιμής, 50% πάνω από την τιμή που πλήρωναν πριν λίγα χρόνια, ενώ προβλέπεται το 2025 να πληρώνουν πλήρως σύμφωνα με τη διεθνή  τιμή. Ο ευρύτερος στόχος της ρωσικής ολιγαρχίας είναι να βάλει χέρι στον κρατικό βιομηχανικό τομέα της Λευκορωσίας. Ο Λουκασένκο μέχρι τώρα είχε καταφέρει επιτυχώς να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ενώ και στο παρελθόν δεν έλειψαν οι προσπάθειές του να αναζητήσει και ερείσματα στη Δύση φτάνοντας μέχρι και στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2011. Ωστόσο, η στρατηγική συμμαχία με τη Μόσχα πρακτικά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ καθώς ήταν και καταστροφικό το παράδειγμα χωρών όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία που πλήρωσαν την απομάκρυνση τους από τη ρωσική σφαίρα επιρροής  με πολέμους, απώλειες εδαφών, ακριβή ενέργεια, φτωχοποίηση,  πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Στον σύγχρονο καπιταλισμό όμως ο βιομηχανικός και αγροτικός τομέας έχουν ένα όλο και μικρότερο ποσοστό στην συνολική οικονομία. Ακόμα και αυτά τα σοβιετικά κληροδοτήματα αφορούν μόνο αυτούς τους τομείς ενώ δίπλα τους αναπτύσσεται και στη Λευκορωσία ένας δυναμικός και πλήρως ιδιωτικοποιημένος ιδιωτικός τομέας με όλα τα χαρακτηριστικά του άγριου, ληστρικού καπιταλισμού. Σήμερα, το 50% της λευκορωσικής οικονομίας βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Οι τομείς της λεγόμενης Νέας Οικονομίας (τεχνολογία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τραπεζικός τομέας) ανθίζουν στη Λευκορωσία και έχουν δημιουργήσει μια ανερχόμενη αστική τάξη. Η οικονομία της πληροφορικής έχει δημιουργήσει εγχώριους κολοσσούς, όπως η Epam Systems που μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με αξία 11 δισ. δολαρίων και πλήθος άλλων που διατηρούν την παραγωγή τους στη χώρα αλλά μετακομίζουν την έδρα τους συχνά σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Κύπρος. Η κυβέρνηση Λουκασένκο παρέχει η ίδια φορολογικά κίνητρα σε τεχνολογικές εταιρείες, στα λεγόμενα ΙΤ Parks που ξεφυτρώνουν στα περίχωρα του Μινσκ για να αντέξουν τον ανταγωνισμό με χώρες όπως η Ινδία. Αυτή η συγκέντρωση στην περιοχή της πρωτεύουσας έχει δημιουργήσει και ανισότητες με άλλες περιφέρειες της χώρας.  Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα είναι πλέον η ιδιωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eurotorog LLC με πολλές χιλιάδες υπαλλήλους.

Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η επιδείνωση από χρόνο σε χρόνο της κατάστασης των εργαζομένων της Λευκορωσίας. Ακόμα και οι μεγάλες βιομηχανίες δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τα προνόμια που παρείχαν στους εργάτες τους. Η κορωνίδα της λευκορωσικής βιομηχανίας, η παραγωγός τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων ΜΤΖ διατηρεί μια ιατρική κλινική περίθαλψης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους η οποία κοστίζει 4 εκ. δολάρια τον χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί σε συνθήκες ανταγωνισμού με τους άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας, αλλά και καθώς  ο βασικός λόγος κερδοφορίας της MTZ ήταν η φθηνή ενέργεια που της παρείχε η Ρωσία. Έτσι, συνολικά η εργατική τάξη στη Λευκορωσία χάνει  όλο και περισσότερα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, από το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη δωρεάν εκπαίδευση έως τους αξιοπρεπείς  μισθούς. Ταυτόχρονα, χάνει το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και την ελευθερία έκφρασης.

Όλες αυτές οι αντιφάσεις παρουσιάζονται σήμερα  ως σύγκρουση μεταξύ ενός ενωμένου λαού και ενός ισχυρού, αυταρχικού προέδρου. Αυτό δημιουργεί την ευρεία πεποίθηση ότι μόνο ένα άτομο φταίει για όλα, ο Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια. Αυτό το συναίσθημα ενισχύεται τόσο από φιλελεύθερους όσο και από εθνικιστικούς κύκλους που βλέπουν τη σωτηρία της χώρας στην απομάκρυνση ενός ατόμου. Η κατάσταση μετά τις πρόσφατες εκλογές  θυμίζει αυτή του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2013-2014. Υπάρχουν ωστόσο θεμελιώδεις διαφορές. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία ο  εθνικισμός δεν έχει ριζωθεί ποτέ έντονα μεταξύ του λαού. ‘Αλλωστε, ακόμα και η λευκορωσική εθνογέννηση ήταν περισσότερο ένα παράδοξο προϊόν της σοβιετικής εποχής, ενώ 30 σχεδόν  χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας η συντριπτική  πλειοψηφία του λαού (πάνω από το 70%) εξακολουθεί να μιλάει τη ρωσική γλώσσα και μόλις το 23% τη λευκορωσική. Λίγο πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, είχε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο οποίο το 84% των Λευκορώσων είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ και ενάντια στην ανεξαρτησία. Ο Λουκασένκο αξιοποίησε και ιδεολογικά τη σοβιετική νοσταλγία μεταφέροντας τη Μέρα Ανεξαρτησίας από τη μέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ, στην μέρα απελευθέρωσης του Μινσκ από τη ναζιστική κατοχή.  Η κοινωνία της Λευκορωσίας, ως προς την πολιτική ιστορία της και τις εμπειρίες της, διαφέρει πολύ από αυτή της Ουκρανίας και το καθεστώς Λουκασένκο είχε μια πραγματική δημοφιλία μέχρι πρόσφατα. Παρά τις φωνές της Δύσης για εκλογικές νοθείες σε όλες τις νίκες του Λουκασένκο από το 1994 μέχρι το 2016 και παρά τις προσπάθειες να εμφανιστούν φιλοδυτικά κινήματα, ποτέ μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε με μαζικούς όρους μια φιλελεύθερη ή εθνικιστική αντιπολίτευση με ισχυρή λαϊκή βάση που να αμφισβητήσει τον Λουκασένκο.

Όμως τα τελευταία χρόνια και με βάση τις αλλαγές στην οικονομία της χώρας, εμφανίστηκαν πιο ενεργητικά  φιλελεύθεροι κύκλοι οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν και το χαρτί του εθνικισμού για να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι ίσως συμβολικό ότι οι τρεις αρχικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο προέρχονται από την ιδιωτική σφαίρα της Νέας Οικονομίας που ο ίδιος ο Λουκασένκο εξέθρεψε.

Ο Σεργκέι Τσιχανόφσκι ήταν αστέρι του Youtube με καριέρα και στη Ρωσία. Το κανάλι του στο Youtube  ανέδειξε το μέγεθος της δυστυχίας της Λευκορωσίας, την παραμέληση των χωριών, τη φτώχεια και τη διαφθορά της άρχουσας ελίτ. Καθώς  αυτή είναι  η εμπειρία ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Λευκορωσίας, γρήγορα κέρδισε θαυμαστές σε ορισμένα μέρη της κοινωνίας και ειδικά στη νεολαία. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, δεν παρουσίασε κανένα πολιτικό πρόγραμμα, αλλά βασίστηκε  στη μεγάλη δημοτικότητα του καναλιού του.

Ο Βίκτορ Μπαμπάρικο ήταν πρόεδρος  της τράπεζας Belgazprombank,  το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας  ανήκει κυρίως στη ρωσική Gazprom και στην Gazprombank.

Ο Βαλερί Τσέπκαλο ήταν ιδρυτής του HighTech Park, που προβάλλονταν ως η λευκορωσική Silicon Valley. O Μπαμπάρικo και o Τσέπκαλο αρχικά προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την εθνικιστική αντιπολίτευση που απλά επεδίωκε τη διακοπή όλων των δεσμών με τη Ρωσία. Και οι δύο  υποστήριξαν τη συνέχιση των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία αλλά με την  πλήρη απελευθέρωση όλων των τμημάτων της κοινωνίας: ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας και της γεωργίας, καθώς και της υγείας και εκπαίδευσης. Η επιχειρηματική τους αξιοπιστία τους παρείχε σοβαρή υποστήριξη. Πριν από την κήρυξη της επίσημης υποψηφιότητάς τους (που απαιτεί τη συλλογή ικανού αριθμού υπογραφών από πολίτες της χώρας), ο Τσιχανόφσκι και ο Μπαμπάρικο συνελήφθησαν και ο Τσέπκαλο κατέφυγε στη Ρωσία. Ο μόνος  αντίπαλος του Λουκασένκο ήταν πλέον η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, σύζυγος του Σεργκέι, που συσπείρωσε  τόσο την  εθνικιστική, όσο και τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση.

Η σύλληψη των ανακοινωθέντων αντιπάλων κίνησε έντονα τον πληθυσμό να δώσει τις υπογραφές του προς υποστήριξη της Τσιχανόφσκαγια  περισσότερο με μια κοινή λογική: οποιοσδήποτε, αλλά όχι ο Λουκασένκο. Σχηματίστηκαν αλυσίδες αλληλεγγύης στο διαδίκτυο ως κανάλι επικοινωνίας για όλους εκείνους που θέλουν αλλαγή, σύντομα άνοιξαν ομάδες συνομιλίας στο Telegram, οι οποίες έλαβαν ισχυρή προώθηση από ήδη υπάρχοντες ομάδες αντιπολίτευσης. Γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτές οι ομάδες ήταν υποδομή δικτύου για μια νέα έγχρωμη επανάσταση. Παρά την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη μεγάλης δυσαρέσκειας για το κυβερνών κόμμα, οι αυθόρμητες εκφράσεις δυσαρέσκειας μεγεθύνθηκαν με τη βοήθεια και των δυτικών ΜΜΕ.

Οι συνθήκες για τα σχέδια του δυτικού κεφαλαίου για την απόσπαση της χώρας από τη Ρωσία και την πρόσδεση της στη Δύση ήταν πιο πρόσφορες από ποτέ. Αλλά και η Ρωσία δείχνει να ταλαντεύεται για τη στήριξη της προς το πρόσωπο του Λουκασένκο και είναι ενδεικτικός ο ουδέτερος τρόπος παρουσίασης των γεγονότων στη Λευκορωσία από τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Μινσκ και υποσχέθηκε βοήθεια σε περίπτωση διακοπής της παροχής φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία. Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, οι Ειδικές Δυνάμεις της Λευκορωσίας συνέλαβαν 33 μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, γνωστής και από τις δραστηριότητες της σε Συρία και Λιβύη. Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι υπήρχαν πληροφορίες για για  άφιξη περισσότερων από 200 μισθοφόρων στη Λευκορωσία για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά την προεκλογική εκστρατεία. Οι μισθοφόροι απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στη Ρωσία σε μια ομιχλώδη κατάσταση που ίσως έχει να κάνει με μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση μεταξύ Μινσκ και Μόσχας.

Η ρωσική ολιγαρχία επιδιώκει διαχρονικά  την αφομοίωση της οικονομίας της Λευκορωσίας με όρους οικονομίας της αγοράς και  ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος ρωσικών καπιταλιστικών κολοσσών. Από το 1999 οι δύο χώρες συνδέονται και με την κήρυξη του Ενιαίου Κράτους που μακροπρόθεσμο στόχο έχει θεωρητικά ακόμα και την πλήρη ενοποίησή τους. Ωστόσο, ο θεσμός αυτός παραμένει για 20 χρόνια κυρίως στους τομείς της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας και οι διαδικασίες βαθύτερης ενοποίησης συνεχώς αναβάλλονται. Αντίθετα, μετά το 2014 ο Λουκασένκο κάνει προσπάθειες ενίσχυσης της λευκορωσικής εθνικής ταυτότητας, άλλαξε τα τοπωνύμια από ρωσικά σε λευκορωσικά και ενθάρρυνε την χρήση της γλώσσας την οποία ο ίδιος για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τότε. Σε δημοσκόπηση που έγινε στην χώρα πρόσφατα (με ζητούμενο βέβαια την αξιοπιστία αυτών) το 85% των πολιτών επιθυμεί πλέον την ανεξαρτησία της χώρας και όχι την ένωση με τη Ρωσία.

26 χρόνια ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί

Ο Λουκασένκο ισορροπούσε στο τεντωμένο σχοινί Δύσης-Ρωσίας αλλά δεν φαίνεται ικανός να συνεχίσει αταλάντευτος. Η ευκαιρία ανατροπής του είναι μοναδική για τη Δύση που επιχειρεί να επαναλάβει το εγχείρημα της Ουκρανίας αξιοποιώντας και μια ιδεολογική εκστρατεία κατά του ολοκληρωτισμού.

 Η Τσιχανόφκαγια, που έχει καταφύγει στη Λιθουανία, έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος (στο πρότυπο περισσότερο του Γκουαϊδό παρά του ουκρανικού Μαϊντάν) και σχηματίζεται Συμβούλιο Συντονισμού της αντιπολίτευσης στο Μινσκ με τη συμμετοχή νεοφιλελεύθερων και εθνικιστών που στηρίζονται από ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με ειδικό ρόλο της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Ο στόχος της Δύσης είναι η περικύκλωση της Ρωσίας και αν αυτό συνοδευτεί και με ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα ήττας της τελευταίας σοβιετικής δικτατορίας και οικονομίας, το κέρδος θα είναι πολλαπλό. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου για άλλη μια φορά αξιοποιείται η σύζευξη του πλέον ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τον εθνικισμό, ακόμα και με τον φασισμό. Το πρόγραμμα που τώρα εμφανίζει η αντιπολίτευση περιλαμβάνει: Επιβολή στην εκπαίδευση της λευκορωσικής γλώσσας που ομιλείται σήμερα από μια μικρή μειονότητα. Παύση κάθε είδους σχέσης με τη Μόσχα με απαγόρευση ακόμα και αναμετάδοσης ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών και ΜΜΕ, τα οποία σήμερα είναι τα πλέον δημοφιλή λόγω και της γλώσσας. Έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αποσοβιετικοποίηση της Λευκορωσίας με θέσπιση της ερυθρόλευκης σημαίας η οποία προέρχεται από την εποχή της Πολωνο-Λιθουανικής Συμπολιτείας που κατείχε τα εδάφη της Λευκορωσίας στον Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής αλλά και στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας (1991-1995) πριν την επαναφορά με δημοψήφισμα της σημαίας της σοβιετικής δημοκρατίας. Ιδιωτικοποίηση της γης και του αγροτικού τομέα. Αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμός, ιδιωτικοποίηση μεγάλων και μεσαίων κρατικών επιχειρήσεων. Ιδιωτικοποίηση εκπαίδευσης και δομών υγείας και περίθαλψης. Ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον τομέα της αγοράς στέγης μέσω της αποκρατικοποίησής του και της ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Η Λευκορωσία θα γνωρίσει με 30 χρόνια καθυστέρηση το σοκ της μαφιόζικης καπιταλιστικής λεηλασίας εφόσον  επικρατήσουν αυτές οι δυνάμεις,  αν και είναι αμφίβολη η πραγματική διάδοση αυτών των ιδεών στη χώρα. Υπάρχουν πληροφορίες, που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, ότι εμφανίζονται και τάσεις εντός του κινήματος ενάντια στον Λουκασένκο προερχόμενες  κυρίως από τις τάξεις των βιομηχανικών εργατών που αρνούνται τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την πρόσδεση με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις εντός της Λευκορωσίας προσπαθούν να υπερασπιστούν την εργατική τάξη της χώρας καλώντας την να μη σηκώσει ξένες, ιμπεριαλιστικές σημαίες είτε της ΕΕ και των ΗΠΑ είτε της Ρωσίας. Η θέση τους αυτή είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσει στις σημερινές συνθήκες και στο πλαίσιο της γεωπολιτικής σύγκρουσης. Η Ρωσία θέλει να ελέγξει το παιχνίδι ακόμα και στην περίπτωση ανατροπής του Λουκασένκο και ήδη ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τσέπκαλο, που έχει καταφύγει στη Μόσχα, δεν στηρίζει το Συμβούλιο Συντονισμού και φέρεται να ακολουθεί δικό του δρόμο.

Οι διαδηλώσεις είναι δύσκολο να ανατρέψουν τον Λουκασένκο εκτός κι αν επιχειρηθεί, όπως στην περίπτωση του Μαϊντάν, μια βίαιη και ένοπλη προσπάθεια με άμεση εμπλοκή και ξένων δυνάμεων. Όμως η Λευκορωσία δεν είναι Ουκρανία και ο Λουκασένκο εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα και σε μέρος του λαού. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με μια γενικόλογη υπόσχεση περί αλλαγής Συντάγματος που θα οδηγήσει και σε νέες εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι φανερό ότι η κλεψύδρα του πολιτικού βίου του Λουκασένκο έχει γείρει και το επίδικο είναι η διάδοχη κατάσταση. Γι’ αυτήν ετοιμάζονται όλοι οι παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς. Ο χαμένος σε κάθε περίπτωση θα είναι ο εργαζόμενος λαός της Λευκορωσίας καθώς, είτε με επικράτηση της Δύσης είτε της Ρωσίας και των αντίστοιχων φατριών τους, η λεία θα είναι τα εργατικά συμφέροντα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία προκαλεί κυβέρνηση: Συμφωνεί με Πάιατ ότι χώρα μας κλειδί ανάσχεσης Ρωσίας;

Newsteam 0 Comments

Η Μόσχα για πρώτη φορά δια μέσου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ρωτάει ευθέως την ελληνική κυβέρνηση αν είναι υπέρ η εναντίον της Ρωσίας.

Το θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στην Real News στις οποίες δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν σύμμαχο-κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής… επιρροής.

Συγκεκριμένα η ρωσική πρεσβεία έγραψε στο twitter:  Είναι απορίας άξιο το σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην εφημερίδα Real News ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο-κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής … επιρροής. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή ανάλυση του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων.

Το ανησυχητικό είναι πως το ερώτημα τίθεται από τη Μόσχα σε μία στιγμή που βράζει η τουρκική απειλή.

Η Αθήνα δεν έχει περιθώρια ελιγμών αφού από τη μία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ για να μαζέψουν την Τουρκία από την άλλη δεν θα ήθελε η Ρωσία να μετατοπιστεί από την ουδέτερη μέχρι στιγμής στάση της, προς την Τουρκία, καθώς τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρωσία κρατάει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της τα κλειδιά της Λιβύης, άρα και την παγίωση ή όχι του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς είναι εκείνη που αποσόβησε την επέλαση των Τούρκων με την προμήθεια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ, σύγχρονων αεροπλάνων και όπλων, ενώ στηρίζει οικονομικά την κυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γι’αυτό και στην κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΟιΣύμμαχοι ξεπουλάνε και στέλνουν στοδιάλο(γο) επί παντός επιστητού την χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Για τέταρτη μέρα το Oruc Reis οργιάζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εξευτελίζει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, ενώ την ίδια ώρα το Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις και το Μπαρμπαρός έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση και το ελληνικό κατεστημένο, ενώ ξεπουλάνε τις θαλάσσιες ζώνες και επομένως την καρδιά της εθνικής υπόστασης της Ελλάδας και της Κύπρου, την ίδια ώρα εμπαίζουν τον ελληνικό λαό και του πουλάνε με μεγάλη ευκολία φούμαρα για τις μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε κάθε άλλο παρά έχει ως κεντρικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα, την οποία ούτε καν αναφέρει στον τίτλο του αλλά μιλάει γενικώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κύριο για το οποίο συνεκλήθη το Συμβούλιο της Ε.Ε και το οποίο επισκιάζει τις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, είναι οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και η ενίσχυση των ωμών και απροκάλυπτων επεμβάσεων που πραγματοποιεί η Ε.Ε σε αυτήν την χώρα, με στόχο όχι τον εκδημοκρατισμό της αλλά την αποκοπή των στενών σχέσεων της με την Ρωσία. Αν η Ε.Ε συζητά κάποιες κυρώσεις, αυτές θα αφορούν το καθεστώς Λουκασένκο και σε καμία περίπτωση την Τουρκία για την οποία όλα δείχνουν ότι  θα επαναλάβουν το γνωστό ανώδυνο τροπάρι της μείωσης της έντασης στην περιοχή και του διαλόγου, κάτι που δεν παρενοχλεί καθόλου την Άγκυρα αφού δεν μετουσιώνεται σε ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής σε βάρος της.

Πολύ περισσότερο απογοητευτικά είναι τα πράγματα με την Γερμανία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει, έστω, νόμιμη την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η δράση του Oruc Reis είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα!

Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ενοχλήσει την Τουρκία, αντίθετα είναι εκείνη που θέλει να βάλει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι ενός εφ’ όλης της ύλης διαλόγου, για ένα ένα νέο status στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβατό με τους σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας του Ερντογάν.

Θετική μεν η μεμονωμένη αντίδραση της Γαλλίας στον τουρκικό επεκτατισμό αλλά οι αντιδράσεις της συνιστούν άσφαιρα πυρά, όπως η πρόχειρη ελληνογαλλική άσκηση περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, στη δεσμευμένη από την τουρκική Navtex περιοχή, η οποία να λειτουργεί εκνευριστικά για την τουρκική ελίτ αλλά ουδόλως παρεμποδίζει τους σχεδιασμούς της.

Την ίδια ώρα, μόνο για γέλια και για κλάματα ήταν η απέλπιδα προσπάθεια του ισχυρότατου φιλοισραηλινού λόμπι της Ελλάδας, να εμφανίσει το Ισραήλ ως συντασσόμενο ανοιχτά με την χώρα μας.

Ουδείς από τους κυβερνώντες του Ισραήλ (πρωθυπουργός – υπουργός Εξωτερικών) έχει αξιωθεί να μιλήσει υπέρ της Ελλάδας αλλά αντιθέτως έχουν πολλάκις δηλώσει την ουδετερότητα τους. Το μόνο που επικαλούνται οι λομπίστες του Ισραήλ στην χώρα είναι του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, ο οποίος με δηλώσεις υπεκφυγής και αφού δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την Τουρκία και πολύ περισσότερο για τις προκλήσεις της, εξέφρασε αορίστως την αλληλεγγύη του στις θαλάσσιες ζώνες (ποιες;) και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ (που;) της Ελλάδας, κάτι που θα μπορούσε να πει με τις ίδιες ακριβώς φράσεις για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Το δούλεμα πάει σύννεφο.

Βεβαίως δεν υστερούν καθόλου σε κοροϊδία οι ΗΠΑ, οι οποίες επιμένουν να χαρακτηρίζουν διαφιλονικούμενη ή διεκδικούμενη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Ανατολικό Αιγαίο, αποφεύγοντας να ονομάσουν ως παράνομες τις δραστηριότητες της Τουρκίας, ενώ προτρέπουν σε ένα ελληνοτουρκικό, χωρίς ατζέντα, διάλογο. Ακόμα και ο φιλέλληνας Τζέφρι Πάιατ έχει αλλάξει το παραμύθι  και έχει κολλήσει στη σελίδα του διαλόγου!

Η Ρωσία, ένας παράγοντας με μεγάλο και ουσιώδη ρόλο στη περιοχή, έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, να παρέμβει στην τελευταία κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Βλέπετε ότι η πολυδιαφημισμένη διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης, σταματάει  μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.  Αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία έχουν αποφύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, έστω να ενημερώσουν την ρωσική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας και την προκλητικότητα που αντιμετωπίζει από την πλευρά της Τουρκίας, προκλητικότητα που η Τουρκία εμφανίζει, επίσης, εναντίον όλων, σχεδόν, των χωρών της περιοχής, ενώ σε πολλές εξ’ αυτών προβαίνει σε στρατιωτικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Η απομονωμένη Τουρκία περισσότερο είναι ένας βολικός μύθος του ελληνικού κατεστημένου, από τον οποίον επιχειρεί να πιαστεί όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες εθνικές ταπεινώσεις και συνεχείς εθνικές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις.

Κανένας στη Δύση δεν είναι ενθουσιασμένος με τις επεκτατικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ωστόσο για τα μεγάλα δυτικά κέντρα, η σχέση με την Τουρκία, είναι το αναγκαίο κακό για τα συμφέροντα τους στην περιοχή, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Ελλάδα, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το νεοθωμανικό ρόλο της Τουρκίας, λειτουργεί φοβικά, υποχωρητικά και κυρίως με απεριόριστη δουλοπρέπεια απέναντι στον ευρωατλαντισμό.

Μόνο μια εθνικά ανεξάρτητη Ελλάδα με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και μια  εθνική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης η οποία θα είναι σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο και κυρίως αποφασισμένη να αγωνιστεί με συνέπεια και χωρίς φοβικά σύνδρομα για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα, τη ασφάλεια και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μόνο μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να βρει πραγματικούς συμμάχους και να αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς και το πολιτικό τοπίο στη περιοχή μας, καθιστώντας εφιάλτη για την Τουρκία τις επεκτατικές της φιλοδοξίες.

Αυτή, όμως, η Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα. Αυτή η Ελλάδα είναι το μέγα ζητούμενο και το στοίχημα σε αυτήν την συγκυρία. Αν αυτό το στοίχημα δεν κερδηθεί, η χώρα μας δεν θα έχει και μέλλον.

Ν.Ζ

Υ.Γ: Μόνο απογοήτευση προκαλεί το άρθρο-παρέμβαση του Α. Τσίπρα στην Εφ Συν για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ώρα που το Oruc Reis αλωνίζει ενώ Μπαρμαρός και Γιαβούζ κουρελιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ αντί να ξεκινήσει προτείνοντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, εξυμνεί την ακραία εξωτερική πολιτική της παράδοσης της χώρας στις Βρυξέλλες, την γερμανική Ε.Ε και τον αμερικανοισραηλινό άξονα, που έχει θάψει και θάβει την Ελλάδα και την οποία τυφλά ακολούθησε, ενώ υιοθετεί ως  στρατηγική της χώρας τις υποδείξεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον για ελληνοτουρκικό διάλογο (διερευνητικές) και Χάγη και αναγκαστικά με όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο τραπέζι. Μωραίνει ο Κύριος…!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πούτιν: Ανακοίνωσε το πρώτο εμβόλιο κατά κορονοϊού-Η κόρη μου εμβολιάστηκε

Newsteam 0 Comments

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η μία του κόρη έχει εμβολιαστεί.

SputnikV ονομάζεται το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που καταχώρησε η Ρωσία για την καταπολέμηση του κορονοϊού, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εργοστάσιο Binnopharm στην πόλη Ζελένογκραντ της Ρωσίας μπορεί να παράγει περίπου 1,5 εκατ. εμβόλια τον χρόνο, σύμφωνα με την AFK Sistema.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, οι δύο φάσεις της έγχυσης του εμβολίου βοηθά ώστε η ανοσία στην COVID-19 να διαρκεί έως δύο χρόνια.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργεί σταθερή ανοσία και χαρακτήρισε την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού ως πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ αποκάλυψε ότι η μία από τις κόρες του έχει εμβολιαστεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τραγωδία: Νεκρός 11χρονος – Τον κατασπάραξαν αρκούδες μπροστά σε δύο φίλες του

Newsteam 0 Comments

Φρικτό θάνατο είχε ένας 11χρονος στη Ρωσία, καθώς τον κατασπάραξαν δύο αρκούδες μπροστά στα έντρομα μάτια δύο συνομηλίκων του.

 

 

 

 

 

Ο 11χρονος Νικίτα στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει με τη γενναιότητά του τα δύο συνομήλικα κορίτσια, πλησίασε την περασμένη Τρίτη το κλουβί με τις καφετιές αρκούδες σε ξενώνα στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Το αγόρι φέρεται να προκάλεσε τα σαρκοβόρα, χτυπώντας τα στις πατούσες, ενώ προσπάθησε να ποζάρει μπροστά τους για φωτογραφία, αλλά πλησίασε πολύ κοντά με αποτέλεσμα οι αρκούδες να τον αρπάξουν, να τον σύρουν μέσα και να τον πετούν από τη μία πλευρά στην άλλη σαν μπάλα, προτού τον κατασπαράξουν. Τα κορίτσια παρακολουθούσαν έντρομα τις αρκούδες να χτυπούν και να δαγκώνουν τον φίλο τους. Άρχισαν να ουρλιάζουν καλώντας τους γονείς τους, αλλά μέχρι να φθάσει βοήθεια το κακό είχε ήδη συμβεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Το προσωπικό του ξενώνα σκότωσε τις δύο αρκούδες προκειμένου να μπορέσουν να ανασύρουν την αιμόφυρτη σορό του παιδιού, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Ψυχολόγοι έχουν αναλάβει τα δύο κορίτσια, ενώ ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο 11χρονος βρήκε ξεκλείδωτη την εξωτερική πύλη του κλουβιού με τις αρκούδες στον μίνι ζωολογικό κήπο του ξενώνα κι έτσι κατάφερε να μπει μέσα, όπου βρήκε τραγικό τέλος. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα, ενώ ο δήμαρχος του Σότσι Αλεξέι Κοπαϊγκορόντσκι απαγόρεψε τη λειτουργία όλων των μίνι ζωολογικών κήπων στο ρωσικό θέρετρο.

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες από το πρώτο θέμα

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ρωσική Ομοσπονδία: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό

Newsteam 0 Comments

Ο υπουργός διαχείρισης κρίσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα ανακοίνωσε ότι στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό μετά την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου .

Συγκεκριμένα με 5 αεροπλάνα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας , στέλνονται στη Βηρυτό υλικά κατασκευής για την ανέγερση νοσοκομείου, εργαστηρίων εντοπισμού του ιού Covid-19, νοσοκομειακό εξοπλισμό, εργαστηριακά τεστ,  μέσα προστασίας  για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την φονική πανδημία του κορονοϊού, φάρμακα αλλά και διασώστες από επίλεκτες μονάδες του ρωσικού στρατού για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα.

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τι πήγε λάθος με τους Ρώσους;

Newsteam 0 Comments

Κύπρος, μόνη αυτή, διέθετε ένα μεγάλο, αν και αμφιλεγόμενοπρονόμιο: Είχε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ταυτόχρονα και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ. Τώρα, με την ακύρωση της σχετικής ρωσοκυπριακής συμφωνίας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα, οι συνέπειες και οι αιτίες του οποίου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ν.Ζ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι και θα βρίσκονταν στην Κύπρο για κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, σήμερα, 4 Αυγούστου 2020.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες το απόγευμα η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θέτει επι της ουσίας εν αμφίβολω την  ύπαρξη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας.

Όσοι είχαν γνώση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία ήξεραν ότι:

 • Σε τεχνοκρατικό επίπεδο (μεταξύ των δυο υπουργείων οικονομικών) η διαπραγμάτευση είχε, λίγο – πολύ, εξαντληθεί.
 • Δεν υπήρχε καμία ένδειξη, που να παραπέμπει σε έναρξη διαδικασίας κατάρρευσης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.
 • Η ύστατη προσπάθεια για αποδοχή από τη ρωσική πλευρά πρόσθετων εξαιρέσεων για την Κύπρο θα γινόταν, κυρίως, κατά την εδώ παρουσία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο.

Πέραν τούτων είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν στο πλαίσιο της οποίας μπορεί μεν να ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του ρωσικού αιτήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα κατάρρευσης της συμφωνίας.

Για την ιστορία η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15%.

Το κυρίαρχο ερώτημα λοιπόν ήταν και είναι τι πήγε λάθος;

Η θέση των Ρώσων 

Οι Ρώσοι επικαλούνται δυο λόγους για την ενεργοποίηση της διαδικασίας καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο:

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Κύπρος παρουσίασε τις προτάσεις της οι οποίες μελετήθηκαν και συμπεραίνεται ότι καθιστούν αναποτελεσματικό το μέτρο καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, που είναι η στήριξη της ρωσικής οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, η ρωσική πλευρά διαμόρφωσε επιλογές για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και πρότεινε κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, τις οποίες αρνήθηκε η κυπριακή πλευρά.

Άρον – άρον στην Μόσχα 

Το Υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε  ανακοίνωση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και ενημερώνει ότι:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σήμερα σε σχέση με πρόθεση του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει μονομερώς τη Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι επί του θέματος έχουν καθοριστεί προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα με επικεφαλής της Κυπριακής Διαπραγματευτικής ομάδας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Τα ερωτήματα που τίθενται, ως εκ τούτου, είναι μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:

 • Αρνήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών την κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευση στην Κύπρο αυτή την βδομάδα ή λένε ψέματα οι Ρώσοι;
 • Εάν την αρνήθηκε γιατί το έπραξε;
 • Εάν την αρνήθηκε γιατί τώρα αναθεώρησε και σπεύδει ταχέως στη Μόσχα με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευθεί;
 • Ποιος έλαβε την απόφαση να αρνηθεί την κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα;
 • Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο και όχι στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΟΙΚ; ( βλέπε σχετικό link(link is external))
 • Πότε έχουν καθοριστεί οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα;
 • Εάν οι Ρώσοι ψεύδονται ποια είναι η αλήθεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι και θα βρίσκονταν στην Κύπρο για κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, σήμερα, 4 Αυγούστου 2020.

Το Υπουργείο Οικονομικών, παρά ταύτα, φέρεται να ήθελε τις διαπραγματεύσεις αυτές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.

Ασχέτως του τι πήγε λάθος με τους Ρώσους είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη φορά και για να διασωθεί η συμφωνία  αποφυγής διπλής φορολογίας.

Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας συμφωνία, γενικότερα για τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η Ρωσία σπάει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με Κύπρο

Newsteam 0 Comments

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ότι η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο.

Χθες, 3 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του:

Για την εκπλήρωση της εντολής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) σχετικά με τη φορολόγηση εισοδήματος υπό μορφή μερισμάτων και τόκων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ξεκινά, από τις 3 Αυγούστου, τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας.

Μετά την Κύπρο, η Ρωσία θα προχωρήσει σε διαδικασία καταγγελίας των συμφωνιών με άλλες χώρες με χαμηλούς φόρους εάν αρνηθούν την τροποποίηση των συμφωνιών ξεκαθάρισε ο Ρώσος βουλευτής, Σεργκέι Ζελεσνιάκ, στο Sputnik.

Σημειώνεται ότι από το 2018-2019, οι Ρώσοι φορολογούμενοι έχουν μεταφέρει στην Κύπρο πάνω από 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 38,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Κύπρου είναι σχεδόν το μισό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε τα πρόσθετα έσοδα που θα λάβουν οι Αρχές λόγω της αναθεώρησης αυτών των συμφωνιών να χρησιμοποιηθούν σε επιδόματα σε οικογένειες με παιδιά, άνεργους και προσωρινά σε αναστολή από την εργασία τους.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ωστόσο δεν κατέστη εφικτή. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 με σκοπό την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ από τις 17 Αυγούστου του 1999.

Η συμφωνία ισχύει για τους φόρους από την 1η Ιανουαρίου του 2000. Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση της συμφωνίας, ισχύει για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι της μίας χώρας ή και των δύο.

Σήμερα η διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου παρέχει πολύ ελκυστικούς όρους όσον αφορά τη φορολογία. Ο φόρος του εισοδήματος για τα μερίσματα στην Κύπρο μπορεί να μειωθεί έως 5% ή 10% και τα επιτόκια στα δάνεια έως 0%. Ποσοστά πάνω από δύο φορές λιγότερο απ’ ό,τι στη Ρωσία (13%-15%).

Το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του στην Κύπρο να αυξήσουν τους φόρους για τα μερίσματα και τα επιτόκια στα δάνεια έως και 15%, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα: Οι εταίροι προσπάθησαν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση της πρότασης για το ταμείο της Ρωσίας με διάφορες εξαιρέσεις. Το Υπουργείο αναγκάστηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας της συμφωνίας στην Κρατική Δούμα αναφέρεται στη δήλωση.

Γιατί η Κύπρος;

Κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας, πολλές ρωσικές εταιρίες έκαναν χρήση αυτής. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο το 2018 και το 2019 περισσότερα από 1,9 τρισεκατομμύρια επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Κύπρος είναι από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς προορισμούς: τα εισοδήματα από τα μερίσματα καταβάλλονται με μειωμένα επιτόκια από όποια εταιρεία είναι καταχωρημένη εκεί και στη συνέχεια αυτό το εισόδημα μπορεί να μεταφερθεί σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η Κύπρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ρωσικές εταιρίες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2019, η Ρωσία επένδυσε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και έλαβε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες επενδύσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στα τέλη Μαρτίου απέστειλε στην Κύπρο μια επιστολή με πρόταση αναθεώρησης της τρέχουσας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Παρόμοιες επιστολές είχαν σταλεί και στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Αυτό έγινε με εντολή του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα που μεταφέρονται σε λογαριασμούς εκτός χώρας.

Την ιδέα της κατάργησης των προνομιακών καθορισμένων φόρων για όσους μεταφέρουν το εισόδημά τους υπό μορφή μερισμάτων σε λογαριασμούς εκτός χώρας πρότεινε στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την αύξηση της φορολογίας ως το αποκορύφωμα του deoffshorization (απομάκρυνση των υπεράκτιων εταιρειών). Μετά την αύξηση του φόρου, οι υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και όλες οι ξένες εταιρείες θα είναι λιγότερα επικερδές, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για την τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας όσον αφορά την αύξηση του φόρου έως 15% σε μερίσματα και επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Κύπρος υπέβαλε τις προτάσεις της, ύστερα από την ανάλυση των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα αυτές διαβρώνουν και κάνουν ανέφικτο το αποτέλεσμα που επιθυμεί η ρωσική πλευρά από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για τη στήριξη της εθνικής της οικονομίας και των κοινωνικών προγραμμάτων. Αντίθετα (σ.σ. οι προτάσεις της Κύπρου) θα διευκολύνουν την αφορολόγητη διαφυγή σημαντικών οικονομικών πόρων ρωσικής προέλευσης μέσω της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές οικονομικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η ρωσική πλευρά διατύπωσε κάποιες παραλλαγές προς συμβιβασμό και πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα για να βρεθεί μια λύση, όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

Για την εκπλήρωση της εντολής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη φορολόγηση εισοδήματος υπό μορφή μερισμάτων και επιτοκίων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ξεκινά, από τις 3 Αυγούστου, τη διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε άγνοια για την απόφαση της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, είπε:

Δεν γνωρίζουμε τα σχέδια για τερματισμό της συμφωνίας. Ακόμα περιμένουμε. Δεν βλέπω λόγους να τερματίσουμε τη συμφωνία. Ανταλλάξαμε e-mails και παραμένουμε αισιόδοξοι.Και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων:

Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και δεν έχουμε λάβει την απόφαση τερματισμού (σ.σ. της συμφωνίας). Η καταγγελία της συμφωνίας δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κύπρο.

Καταλήγοντας η εκπρόσωπος του Υπουργείου τόνισε επίσης:

Σε αυτήν την περίπτωση, η φορολογία δεν θα καλύπτεται πλέον από τη συμφωνία, θα ρυθμίζεται από διαφορετικές φορολογικές υπηρεσίες, κάτι που δεν προάγει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τις δύο χώρες.Πρόσθεσε δε ότι η Κύπρος θέλει να αποφευχθεί ο τερματισμός της συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι σε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Γερμανία τρομοκρατημένη στηλιτεύει το τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον Πούτιν (Süddeutsche Zeitung)

Newsteam 0 Comments
Η Γερμανία φοβάται μήπως χάσει τον μεσολαβητικό φιλοτουρκικό ρόλο της

Εξαιρετικά κακή ιδέα χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung την απόφαση της Κύπρου να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας στη διένεξη με την Τουρκία.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Μπροστά στις ακτές του νησιού του βρίσκονται δυο τουρκικά ερευνητικά πλοία, τα οποία ψάχνουν στο βυθό για φυσικό αέριο χωρίς να έχουν την αναγκαία άδεια της Κύπρου.

Η ενέργεια των τουρκικών πλοίων συνιστά σαφή παραβίαση δικαίου, στοχευμένη πρόκληση και καλά μετρημένη κίνηση του συνήθως χοντροκομμένου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Στην πολύπλοκη σύγκρουση για τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όπου δεν τα καταφέρνει, θέλει να ωθεί τους αντιπάλους του σε διαπραγματεύσεις. Γι΄ αυτό και ο εξαιρετικά ανυπεράσπιστος πρόεδρος της Κύπρου τηλεφώνησε στη Μόσχα ζητώντας τη διαμεσολάβηση του εκεί προέδρου. Τον κάλεσε να μιλήσει με τους Τούρκους και να τιθασεύσει τον Ερντογάν.

 • Ήταν μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχει μάλλον πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να μεσολαβήσει στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής. Διότι η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα τόσο στη Μεσόγειο όσο και έναντι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο παράλογο ότι ο πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας τηλεφώνησε στη Μόσχα και όχι στις Βρυξέλλες. Süddeutsche Zeitung

 • Οι διπλωμάτες της ΕΕ θα μπορούσαν να θυμίσουν στους Κύπριους ποιους στρατηγικούς στόχους ακολουθεί ο Πούτιν: την αποδυνάμωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παραδοσιακά η Μόσχα αναζητεί πρόσβαση στη Μεσόγειο και θέλει να διατηρεί εκεί στρατιωτικές βάσεις. Υπό τον Πούτιν αυτό δεν έχει αλλάξει, σε σχέση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η ρωσική συμμετοχή στις συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη αποσκοπεί στο να προσφέρει στο Κρεμλίνο λιμάνια βαθέων υδάτων και στρατιωτικά αεροδρόμια στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Ως προς το ερώτημα τι ρόλο παίζει η Κύπρος για το ΝΑΤΟ, η Λευκωσία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το νησί θεωρείται το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της δυτικής συμμαχίας στη Μεσόγειο. Οι Βρετανοί διαθέτουν στην Κύπρο αεροπορική βάση και έναν σταθμό παρακολούθησης.

Αστεία και ανόητη ενέργεια

Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον Ρώσο πρόεδρο όταν τα μέλη της μαλώνουν μεταξύ τους.

 • Ως διαμεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου ο Πούτιν θα αξιοποιούσε την ευκαιρία για να διχάσει ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ εξαιτίας των προσφύγων, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δε πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας ασκούν εδώ και χρόνια από κοινού (ενίοτε και ο ένας εναντίον του άλλου) μια πολιτική η οποία πλήττει τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.

Το να δίνεις σε αυτούς τους δυο ηγέτες τη δυνατότητα να λύσουν τη διαμάχη στο Αιγαίο κατά το δοκούν θα ισοδυναμούσε με πολιτική χρεοκοπία της ΕΕ. Πριν από 10 μέρες τουρκικά ερευνητικά ήθελαν να κάνουν έρευνες μπροστά στο Καστελλόριζο στις ακτές της Τουρκίας. Και αυτό θα συνιστούσε παραβίαση δικαίου. Τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες είχαν έρθει επικίνδυνα κοντά. Η καγκελάριος Μέρκελ και ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν όμως να μεσολαβήσουν. Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και αυτή τη φορά Βρυξέλλες και Βερολίνο; Το να ζητάει ένας ευρωπαίος ηγέτης – η χώρα του οποίου απολαμβάνει της προστασίας του ΝΑΤΟ – τη βοήθεια του Κρεμλίνου δεν είναι απλώς αστείο, αλλά και ανόητο. Γιατί δηλαδή να μην μπορέσει η Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας;.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκτός από Κύπρο-Ελλάδα, η Γαλάζια Πατρίδα απειλεί και το Ισραήλ

Newsteam 0 Comments

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα έχει εδώ και καιρό ενταχθεί στο τουρκικό διπλωματικό και πολιτικό λεξιλόγιο. Έχει μάλιστα προσδιοριστεί, αν όχι με γεωγραφική ακρίβεια, τουλάχιστον με το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, στις οποίες αναφέρεται. Οι συγκυριακές διπλωματικές μεταπτώσεις που συνοδεύουν ετούτο το εύρος δεν μειώνουν την ανατρεπτική –για την σταθερότητα της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου– σημασία του όρου.

Απέναντι από την τουρκική διπλωματική ορολογία περί Γαλάζιας Πατρίδας βρίσκονται δύο ζώνες στρατηγικής σημασίας. Οι ζώνες αυτές είναι επίσης γαλάζιες καθότι έχουν να κάνουν με την κυριαρχία θαλάσσιων εκτάσεων. Με κίνδυνο να υποπέσουμε στο αμάρτημα του νεολογισμού θα τις ονομάσουμε, για την οικονομία του λόγου, περιγραφικά, γαλάζιες ενδοχώρες.

Η πρώτη από αυτές αφορά το Ισραήλ, το κραταιό προπύργιο του Δυτικού Κόσμου στις ακτές της Παλαιστίνης, στο κατώφλι της Μέσης Ανατολής. Το κράτος αυτό ιδρύθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι σταθερές που είχε δημιουργήσει η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στη Μέση Ανατολή κατέρρεαν, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες κρατικές οντότητες με συνεπακόλουθη ρευστότητα και αναταράξεις.

Από τη δημιουργία του κιόλας, το νέο κράτος, είδε να κλείνουν γύρω του οι δρόμοι της στεριάς και την επικοινωνία του με τον Δυτικό Κόσμο, μέρος του οποίου ήταν, να εξαρτάται από την κυριαρχία της θάλασσας. Καθώς το μικρό κράτος δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει ετούτη τη στρατηγική του ανάγκη, το έργο ανέλαβε η νέα προστάτιδα δύναμη του Δυτικού Κόσμου. Από το 1950 ειδικά, όταν δημιουργήθηκε ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, η απαραίτητη για την επιβίωση του Ισραήλ κυριαρχία στη θάλασσα εξασφαλιζόταν από τις ισχυρές ναυτικές δυνάμεις που οι Αμερικανοί διατηρούσαν έξω από τις ακτές του.

Οι καιροί, όμως, άλλαξαν και αυτό που αποτελούσε παράγοντα και εγγύηση σταθερότητας στις προηγούμενες δεκαετίες, προοδευτικά –και για πολύ καιρό ανεπαίσθητα– διαβρωνόταν και περιοριζόταν. Όταν –στη θέση της Βρετανίας– η αμερικανική ναυτική ισχύς ανέλαβε την διασφάλιση του μεσογειακού χώρου, η θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα ήταν απόλυτα κυρίαρχη.

Ο άλλοτε 6ος Στόλος

Η δύναμη αυτή αντιπροσώπευε σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας και η διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων που απορροφούσαν το ένα τρίτο των παγκόσμιων στρατιωτικών κονδυλίων ήταν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και αντίστοιχο με τις δυνατότητές της. Όταν, στην δεύτερη ήδη δεκαετία του 21ου αιώνα, το οικονομικό μέγεθος των ΗΠΑ έχει πέσει κάτω από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας τότε η διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων ανάλογων με εκείνων του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, γίνεται κάτι το αφύσικο και τελικά, αδιέξοδο.

Ετούτο το αδιέξοδο καταγράφεται και στις τύχες του 6ου Στόλου. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η δύναμή του αποτελούσε βασικό στήριγμα της νότιας και νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς οι δυνάμεις του υπερείχαν κατά πολύ από το σύνολο των υπόλοιπων στόλων –φιλικών ή εχθρικών– που έπλεαν στα νερά της Μεσογείου. Ο στόλος είχε σε μόνιμη βάση ένα τουλάχιστον αεροπλανοφόρο μαζί με το συγκρότημα συνοδείας του, πολύ συχνά είχε δύο. Μόνιμη ήταν η παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων και μονάδων αμφιβίου πολέμου που του έδιναν τη δυνατότητα προβολής δύναμης βαθιά στην ενδοχώρα του όποιου αντιπάλου.

Η τελευταία ισχυρή εμφάνιση του 6ου Στόλου συνέπεσε με την εκστρατεία στο Ιράκ στα 2003, την τελευταία στρατηγικού μεγέθους εκστρατεία των ΗΠΑ και του Δυτικού Κόσμου. Τότε ο 6ος Στόλος ενισχύθηκε με δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, με 40 πλοία μάχης, 175 μαχητικά αεροσκάφη και 21.000 προσωπικό. Επρόκειτο, όμως, για το κύκνειο άσμα αυτής της μεγάλης ναυτικής δύναμης.

Από εκείνο τον καιρό ως σήμερα η συρρίκνωση της ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο υπήρξε εντυπωσιακή. Αποτυπώθηκε, μάλιστα, στην μεταφορά των επιτελικών αρμοδιοτήτων του στόλου της Μεσογείου στις αντίστοιχες διοικήσεις της Ευρώπης (USEUCOM) και της Αφρικής (USAFRICOM). Σήμερα ο όρος 6ος Στόλος χρησιμοποιείται ολοένα και πιο σπάνια.

Στρατηγικό κενό και Γαλάζια Πατρίδα

Το αντίθετο θα ήταν υπερβολικό: ο στόλος αυτός διαθέτει μόνο ένα πλοίο σε μόνιμη βάση – το πλωτό στρατηγείο (COMMAND SHIP) USS Mount Whitney. Η ύπαρξή του βασίζεται στις περιοδικές επισκέψεις, διαβάσεις, αποσπάσεις, άλλων πολεμικών πλοίων, τα οποία όμως εντάσσονται στις επιχειρησιακές δομές (Ομάδες Επιχειρήσεων – Task Forces) του στόλου μόλις εισέλθουν στα νερά της Μεσογείου και απεντάσσονται μόλις εξέλθουν από αυτά. Πολύ σπάνια πλέον οι επισκέψεις αυτές περιλαμβάνουν αεροπλανοφόρο, όπως συνέβη αυτές τις ημέρες με το αεροπλανοφόρο Eisenhower.

Το στρατηγικό κενό το οποίο δημιουργήθηκε δεν προκάλεσε άμεσες παρενέργειες ειδικά όσο ξετυλίγονταν, στις νότιες ακτές της Μεσογείου, οι σχεδιασμοί της Αραβικής Άνοιξης που απέβλεπαν στην εγκατάσταση φιλοδυτικών καθεστώτων σε μια σειρά από επικίνδυνες χώρες. Εξέλιξη που θα δημιουργούσε ένα νέο πλέγμα σταθερότητας στην περιοχή.

Η δια αντιπροσώπων, όμως, διευθέτηση πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων έδειξε πολύ γρήγορα τις περιορισμένες της προοπτικές, καθώς δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επέλυσε – αν δεχτούμε φυσικά ότι επέλυσε κάποιο. Καθώς ετούτη η προοπτική ξεθώριαζε, η ύπαρξη στρατηγικού κενού έγινε πλήρως αντιληπτή. Ως εκ τούτου, οδήγησε σε επανεξέταση των όρων ισορροπίας και κυριαρχίας στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη σημαντική επίπτωση της νέας κατάστασης είναι ότι έφερε νέους παράγοντες –παίκτες αν προτιμάτε– στο προσκήνιο. Δυνάμεις που είχαν για αρκετά χρόνια εξοβελιστεί από το συγκεκριμένο πεδίο ανταγωνισμών. Η Ρωσία βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή περιφερειακές δυνάμεις που οι συσχετισμοί ισχύος κρατούσαν προσδεδεμένες σε συνασπισμούς ισχυρότερων, βρήκαν την ευκαιρία να απογαλακτιστούν και να διαμορφώσουν μια ανεξάρτητη παρέμβαση στις ισορροπίες της περιοχής.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

Η Τουρκία είναι το κυριότερο παράδειγμα. Ευνοημένη μάλιστα από την αδυναμία της Αιγύπτου, που είναι καθηλωμένη μέσα σε εσωτερικά αδιέξοδα, να διεκδικήσει παρόμοιο ρόλο. Με την εμφάνιση των πρόσθετων αυτών παραγόντων το στρατηγικό κενό έγινε μια σύνθετη κατάσταση, όπου πλέον πολλοί συνδυασμοί είναι δυνατοί σε ένα ολοένα και πιο ασταθές σκηνικό.

Τρεις χώρες απειλούνται ιδιαίτερα από την ρευστότητα που επικρατεί στις θαλάσσιες ζώνες, των οποίων η σταθερότητα είναι προϋπόθεση ύπαρξης για την καθεμία από αυτές. Η πρώτη είναι το Ισραήλ. Παρά τη στρατιωτική της ισχύ και την οικονομική της ευρωστία, η χώρα αυτή δεν είναι παρά ένα κράτος  9.000.000 ατόμων με σημαντικές εσωτερικές αντιθέσεις και προβλήματα.

Η γειτνίασή του με κράτη –περιφερειακές δυνάμεις– των 80-90.000.000 κατοίκων, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος αρκεί από μόνη της για να δημιουργήσει ανασφάλειες. Πολύ περισσότερο όταν οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη και τον Δυτικό Κόσμο.

Η δεύτερη είναι η Κύπρος της οποίας η θέση, το μέγεθος αλλά και οι οικονομικές της προσδοκίες εξαρτώνται απόλυτα από την δυνατότητά της να διατηρήσει σταθερά ανοικτές τις γύρω της θαλάσσιες ζώνες και να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο τους. Η τρίτη είναι η Ελλάδα, για την οποία η θαλάσσια επικράτεια αποτελεί συστατικό στοιχείο της ύπαρξής της. Το Αιγαίο αποτελεί την ενδοχώρα των μεγάλων νησιών που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Τουρκίας. Η Κρήτη αποτελεί από μόνη της ένα στρατηγικό σύστημα, ενώ οι δεσμοί με την Κύπρο δίνουν στον μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιο χώρο καθοριστική σημασία.

*Πηγή: slpress.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Newsteam 0 Comments

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Σχεδιάζουμε μαζικό εμβολιασμό τον Οκτώβριο δήλωσε ο Μουράσκο στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι κλινικές δοκιμές στο Ινστιτούτο Γκαμελέγια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Θα ξεκινήσουμε με τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων και πρώτα από τους γιατρούς και τους καθηγητές. Επίσης, θα παρακολουθείται η πορεία όσων εμβολιάζονται τόνισε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Όπως επισήμανε, τουλάχιστον δύο πατέντες εμβολίων θα καταχωρηθούν τους επόμενους μήνες από τα ιδρύματα που πραγματοποιούν τις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Αναμένουμε ακόμα δύο αιτήσεις τους επόμενους δύο μήνες για άδεια για κλινικές δοκιμές εμβολίου σχολίασε ο Μουράσκο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας N. Γκεμαλέι βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έσπασαν τα μπροστινά πόδια σε λιονταράκι-Για να βγαίνει φωτογραφίες με τουρίστες!

Newsteam 0 Comments

Η αποτρόπαια εγκληματική πράξη, έχει ξεσηκώσει οργή σε όλη την Ρωσία και μάλιστα και στον ίδιο τον Πούτιν που διέταξε έρευνα.

Οι αποτρόπαιες πράξεις που συμβαίνουν από το ανθρώπινο είδος, δεν έχουν τελειωμό…Τέτοια ήταν και η περίπτωση με το μικρό λιονταράκι στη Ρωσία.

Η επαίσχυντη πράξη απέναντι στο ζώο

Την κακοποίηση ενός αθώου πλάσματος που όταν αποκαλύφθηκε, προκάλεσε την οργή στη Ρωσία και μάλιστα ο Πούτιν διέταξε έρευνα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Σίμπα, το μικρό και αξιολάτρευτο λιονταράκι, είχε απαχθεί όταν ήταν λίγων ημερών από τη μαμά του, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε φριχτά για να κάθεται ακίνητος όταν έβγαιναν φωτογραφίες μαζί του οι τουρίστες.

https://www.instagram.com/p/B-UZCUloQXa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" data-instgrm-version="12">

<a href="https://www.instagram.com/p/B-UZCUloQXa

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η Αίγυπτος διστάζει να αντιπαρατεθεί ένοπλα με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Η Μέση Ανατολή άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη μορφή της, όταν ο Μωχάμεντ Άλι της Αιγύπτου, καίτοι υποτελής στην Υψηλή Πύλη, πήρε τα όπλα εναντίον των Οθωμανών και προήλασε μέχρι τη Συρία, εγκαινιάζοντας την εποχή της αραβικής χειραφέτησης. Η ιστορία, η δημογραφία και η γεωπολιτική καθιστούν την Αίγυπτο και την Τουρκία τις σημαντικότερες (μαζί με το Ιράν) χώρες της περιοχής – σε σχέση κατ’ ανάγκην ανταγωνιστική.

Αλλά και για περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, το έπαθλο δεν είναι διαφορετικό.

Τα νεο-οθωμανικά όνειρα που τρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν υποχρεωτικά περνούν από την προσπάθεια να τεθεί σε τουρκική τροχιά η Αίγυπτος, ως παραδοσιακή ηγέτιδα του αραβικού κόσμου και ως χώρα-κλειδί για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Άλλωστε, ο στόχος αυτός λίγο έλειψε να εκπληρωθεί με τη βραχύβια προεδρία του Μοχάμαντ Μόρσι, ηγέτη του (μητρικού) αιγυπτιακού κλάδου της υπό την προστασία Τουρκίας και Κατάρ τελούσας Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η τουρκική πίεση προς το καθεστώς του Καΐρου δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική.

Είναι, από αυτή την έννοια, εξαιρετικά κρίσιμο το ερώτημα, κατά πόσον Αίγυπτος και Τουρκία προορίζονται να αντιπαρατεθούν ένοπλα, με αφορμή την εξουσιοδότηση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της γειτονικής Λιβύης, ενάντια στις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ, η οποία με τουρκική ενίσχυση έχει ανατρέψει τον συσχετισμό στο πεδίο των μαχών.

Μακροσκοπικά, η Αίγυπτος θα είχε το πλεονέκτημα σε μια τέτοια αντιπαράθεση, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν μακριά από τη βάση τους και θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ευάλωτων γραμμών εφοδιασμού στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, στο Κάιρο δεν περισσεύει ο ενθουσιασμός για την προσφυγή στα όπλα.

Την κατάσταση περιπλέκει εις βάρος του Καΐρου η μεγάλη αντιπαράθεση με την Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης που κατασκευάζεται στον Μπλε Νείλο και απειλεί να μειώσει κατά 20% τη ροή του ζωοδότη ποταμού της Αιγύπτου. Στα δυτικά σύνορα, την ηρεμία που επικρατεί κινδυνεύει να διαταράξει ενδεχόμενη ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση των αραβικών πληθυσμών, λόγω της εξαγγελθείσας προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ, ενώ ο συνδυασμός πανδημίας και οικονομικής κρίσης έχει φέρει σε δεινή θέση την Αίγυπτο που συντηρεί τον πληθυσμό της μόνο χάρη στην τουριστική πρόσοδο και τη σαουδαραβική γαλαντομία (έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων).

Με άλλα λόγια, ο στρατάρχης Σίσι κινδυνεύει να κερδίσει την ανατολική Λιβύη, χάνοντας την ίδια την Αίγυπτο, όπου η προοπτική μιας νέας έγχρωμης επανάστασης σε συνθήκες πολύπλευρης εθνικής κρίσης, με πρωταγωνιστή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αν υπάρχει κάτι που κυρίως να ανησυχεί σε επιχειρησιακό επίπεδο την τουρκική πλευρά, αυτό είναι ο έλεγχος του αέρα – και από αυτή την άποψη η πρόσφατη ορφανή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάσης Ουατίγια στη δυτική Λιβύη (με πιθανότερο δράστη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο του Καΐρου) ήταν διδακτική. Αλλά και αυτό το μειονέκτημα θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί με την εγκατάσταση τουρκικών μαχητικών σε κάποια φιλική γειτονική χώρα – λ.χ. την Τυνησία.

Το ότι η Τουρκία μόλις συνυπέγραψε συμφωνία με τη Δημοκρατία του Νίγηρα, άλλοτε γαλλική αποικία που βρίσκεται νοτίως της Λιβύης και παράγει ουράνιο, αποτελεί πρώτης τάξεως δείγμα της τουρκικής φιλοδοξίας και ευελιξίας – και εξηγεί βαθύτερα και το αντιτουρκικό μένος του Εμανουέλ Μακρόν.

Το αν τα πράγματα πρόκειται να οδηγηθούν σε πόλεμο Τουρκίας-Αιγύπτου εξαρτάται αποκλειστικά από τι πρόκειται να συμβεί στον άξονα Σύρτης-Τζούφρα, που ελέγχει την πετρελαϊκή ημισέληνο της Λιβύης. Η τουρκική πλευρά ενθαρρύνει την κυβέρνηση Σάρατζ να μην προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού επιτύχει τους στόχους της σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο, ενώ αντιθέτως το Κάιρο διαμηνύει ότι τυχόν παραβίαση της κόκκινης γραμμής Σύρτης-Τζούφρα, θα σημάνει αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση.

Είναι αυτόν τον γόρδιο δεσμό που μοιάζει αποφασισμένη να επιλύσει η Ρωσία, αφενός ενισχύοντας διακριτικά την άμυνα της Σύρτης, αφετέρου ρυμουλκώντας διπλωματικά τόσο την Αίγυπτο όσο και την Τουρκία σε μία διαδικασία διαλόγου, που θα απαλλάσσει και τις δύο χώρες από τα δύσκολα διλήμματα μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και θα αποβλέπει σε μια ομοσπονδιοποίηση της Λιβύης, με διατήρηση των εκατέρωθεν σφαιρών επιρροής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Άσαντ-Πούτιν σχεδιάζουν να χτίσουν μίνι Αγιά Σοφιά στην Χάμα της Συρίας

Newsteam 0 Comments

Το συριακό καθεστώς υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μία μικρογραφία της Αγιά-Σοφιάς, για να αντισταθμίσει την μετατροπή του θρυλικού ναού σε τέμενος από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατασκευή αυτής της μίνι Αγιά-Σοφιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική επαρχία της Χαμά, θα υποβοηθηθεί από τη Ρωσία και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείξει τη σημασία του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των μεγάλων θρησκειών.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί στην πόλη Al-Suqaylabiyah, η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι ελληνο-ορθόδοξη, σε ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα, από τη στρατιωτική βάση Hmeimim της Λατάκιας, ήδη μετέβη στην περιοχή χτες και εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Ρωσική αντιπροσωπεία από τη βάση Χμεϊμίμ σε ορθόδοξη εκκλησία στη Χάμα

 

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα  Rai Al-Youm, ο Ρώσος βουλευτής Vitaly Milonov δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία προκαλεί Ρωσία:Υπονομεύει ρωσικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό κυπριακή NAVTEX

Newsteam 0 Comments

Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέδωσε και σχετική Navtex, αφορά η Navtex που εξέδωσε παράτυπα η Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει αποταθεί –όπως πάντα πράττει– στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την αρμοδιότητα για δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών..

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το philenews.com η τουρκική Navtex 0982/20 που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου για ασκήσεις με ρουκέτες την 18η Αυγούστου σε περιοχή δυτικά της Κύπρου και κοντά στο Καστελόριζο, είναι παράτυπη και εκδόθηκε χωρίς δικαιοδοσία. Προφανώς, λόγω και της κρίσης κοντά στο Καστελόριζο, εκλήφθηκε ως τουρκική άσκηση, ωστόσο διασταυρωμένες πηγές του philenews αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις.

Η κυπριακή Navtex, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε όπως πάντα από τη Ρωσία στις διεθνώς αναγνωρισμένες υπεύθυνες για την περιοχή Αρχές, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον καθορισμό της περιοχής των εν λόγω ασκήσεων. Οι συντεταγμένες του βόρειου και δυτικού άκρου της περιοχής που δεσμεύτηκε συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (είναι τα ίδια με αυτά του FIR Λευκωσίας) με τρόπο που πολύ ευδιάκριτα να μην περιλαμβάνουν περιοχές ευθύνης της Τουρκίας αλλά ούτε και της Ελλάδας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, είχε εκδώσει στις 23 Ιουλίου την Navtex  269/20 για ασκήσεις με ρουκέτες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια (που επικαλύφθηκε παράτυπα και από την τουρκική Navtex) στις 18 Αυγούστου. Με την ίδια Navtex δεσμεύεται μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις ακτές της Συρίας, επίσης για ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις με ρουκέτες, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και αντίστοιχες Notam για περιορισμούς σε πτήσεις κάτω των 6.600 ποδών στις ίδιες περιοχές και μέρες διεξαγωγής των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

S-500: Το υπερ-όπλο της Ρωσίας που ξεπερνά κάθε σύστημα της Δύσης

Newsteam 0 Comments

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και σύντομα θα τεθεί στη διάθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus το οποίο έχει την ικανότητα να καταστρέφει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και να ανιχνεύει υπερηχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα μπορέσουν να κατασκευαστούν σε καμία χώρα του κόσμου συστήματα με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν τα πρώτα συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-500 Prometheus το 2021. Προς το παρόν, ακόμη γίνονται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε πεδία του Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα όμως με στρατιωτικές πηγές της Ρωσίας, το S-500 είναι ήδη έτοιμο για μαζική παραγωγή. Η δοκιμαστική χρήση θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ οι παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το σύστημα Prometheus είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών. Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο βασικός στόχος του συστήματος αεράμυνας είναι η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας. Όμως το S-500 μπορεί να καταστρέψει, εάν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική φάση της πτήσης τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις στη μεσαία φάση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του S-500 είναι η ικανότητα ανίχνευσης και καταστροφής συμβατικών αεροδυναμικών στόχων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και πυραύλων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χλμ. ξεπερνώντας κατά 200 χλμ. το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400. Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Το σύστημα S-500 θα λειτουργήσει ως ένα είδος ενδιάμεσης γέφυρας, κλείνοντας το χάσμα μεταξύ των συστημάτων αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Με το S-500 και το τελευταίο σύστημα A-235 Nudol, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη δημιουργία των αεροδιαστημικών αμυντικών μηχανισμών ολόκληρης της Ρωσίας. Δηλαδή, θα ασφαλίζουμε όλα τα ύψη και όλα τα βεληνεκή εξηγεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Αλεξέι Λεόνκοφ.

Προφανώς, μια τόσο υψηλή απόδοση του S-500 οφείλεται σε νέους, πιο ισχυρούς και ταχύτερους πυραύλους. Πρόκειται για τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς 40N6E, που έχει ήδη δοκιμαστεί με το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι δοκιμές του πυραύλου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ. Σύμφωνα με το μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του διοικητικού συμβουλίου του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα της Ρωσίας, Βίκτορ Μουραχόβσκι, ο 40N6E είναι ο πρώτος πύραυλος που αναπτύχθηκε στη Ρωσία από το μηδέν και δεν υπέστη τροποποίηση βάσει κάποιας σοβιετικής τεχνογνωσίας. Το βεληνεκές του είναι περίπου 400 χλμ., ενώ άλλοι πύραυλοι αεροπορικής άμυνας S-400 καταστρέφουν στόχους σε απόσταση μικρότερη των 250 χλμ.

Ο Μουραχόβσκι επισημαίνει ότι, πρώτα απ’ όλα, ο πύραυλος 40N6E έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση εχθρικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που βρίσκονται εκτός εμβέλειας των συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Ο πύραυλος 40N6E είναι το μακρύ χέρι που χρειάζεται για την καταπολέμηση αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου AWACS, αναγνωριστικών ή κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου RC-135 σε διάφορες τροποποιήσεις, καθώς και αεροσκαφών αναγνώρισης όπως το American E-8 Joint STARS εξηγεί ο ειδικός.

Το νέο σύστημα θα έχει κάποιες επιπλέον ικανότητες. Συγκεκριμένα, το S-500 διαθέτει ένα πολύ πιο ισχυρό σύστημα ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύει οποιοδήποτε στόχο και να μεταδίδει τις συντεταγμένες του σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Λεόνκοφ, με τη σειρά του, τονίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τους ξένους κατασκευαστές αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ακόμη και τα πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα βρίσκονται αρκετά πίσω από τους ρωσικούς πυραύλους σε απόδοση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το S-500 δεν θα αντικαταστήσει πλήρως όλα τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της προηγούμενης γενιάς, αλλά θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στην αεροπορική και αεροδιαστημική άμυνα των συνόρων της Ρωσίας.

Το S-500 θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του συστήματος αεροπορικής άμυνας. Το S-500 θα λειτουργεί μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα και όχι ξεχωριστά, θα είναι ένα κομμάτι του συστήματος. Αποτελεί ένα περαιτέρω στάδιο ανάπτυξης των τεχνικών και μαχητικών δυνατοτήτων των συστημάτων S-300 και S-400. Λόγω της εμβέλειας του συστήματος, της ικανότητάς του να καταστρέφει δύσκολους στόχους, στόχους που αναπτύσσουν υπερηχητική ταχύτητα, η αεροπορική άμυνα της Ρωσίας, με τα συστήματα S-500, S-400, S-300, την ​​αεροπορική άμυνα των επίγειων δυνάμεων και τα μαχητικά αεροσκάφη, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην αεροδιαστημική κατάσταση επισημαίνει ο αντιστράτηγος, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας για το σύστημα αεροπορικής άμυνας των κρατών-μελών της ΚΑΚ, Αϊτέτς Μπίζεφ.

Το θέμα της αεράμυνας απασχολεί και τα κράτη της Δύσης. Ωστόσο, τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν τα δεδομένα των ρωσικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, τα αμερικανικά συστήματα καταστρέφουν στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα περίπου δύο χλμ. ανά δευτερόλεπτο, ενώ το σύστημα S-400 λειτουργεί με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα 4,8 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα Patriot, το οποίο πωλείται σε συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, έχει εμβέλεια ανίχνευσης μόνο 130 χλμ., δεδομένου ότι συνεργάζεται με αεροσκάφη τύπου AWACS. Χωρίς αεροσκάφη, έχει δυνατότητα να καταστρέφει μερικούς στόχους σε απόσταση 70 χλμ. και βαλλιστικούς σε απόσταση 20 χλμ. επισημαίνει ο Λεόνκοφ.

Το πλεονέκτημα της Ρωσίας αναγνωρίζεται και από τη Δύση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, το σύστημα S-500 Prometheus κατά τη διάρκεια των δοκιμών πέτυχε στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 480 χλμ. Αυτό υπερβαίνει τις δυνατότητες όλων των σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σημαντική εξέλιξη: Τα πρώτα ρωσικά Su-35 παρέλαβε η Αίγυπτος

Newsteam 0 Comments

Tον περασμένο Μάιο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 26 μαχητικών Su-35. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το Su-35 κέρδισε τη μεγαλύτερη παραγγελία εξαγωγής στην ιστορία του, με το κόστος της αγοράς να εκτιμάται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Αίγυπτος στρέφεται προς τη Ρωσία για την ενίσχυση της αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, μετά την υπογραφή σύμβασης αγοράς των MiG-29M/M2, με τα οποία μπορούν τα φέρουν τα ίδια όπλα. Τα ρωσικά μαχητικά παραλαμβάνονται, ώστε να αποσυρθούν τα γηρασμένα MiG-21/J-7.

Πολλές νέες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα, δείχνοντας τα νέα αιγυπτιακά αεροσκάφη Su-35, που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κόλαφος για Τουρκία: Με Navtex Κύπρου γυμνάσια ρωσικού στόλου εγγύηση Καστελόριζου

Newsteam 0 Comments

Με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Λευκωσία κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, ο ρωσικός Στόλος κάνει αισθητή την παρουσία του σε μία περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι τις συριακές ακτές, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αποτελεί μία ισχυρή δύναμη στην περιοχή, με την Άγκυρα να προσπαθεί να απαντήσει με δικές της ασκήσεις στα ίδια ακριβώς σημεία.

Όλα ξεκίνησαν χθες 23/7 όταν η Λευκωσία έβγαλε NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του ρωσικού Στόλου 18 με 20 Αυγούστου έξω από το Καστελόριζο. Αυτό δεν άρεσε στους Τούρκους οι οποίοι απάντησαν με δική τους NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του τουρκικού Ναυτικού στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Σήμερα ήρθε εκ νέου απάντηση της Μόσχας μέσω Λευκωσίας, όταν και δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο (Κατεχόμενα) και τη Συρία για ασκήσεις ίδιου τύπου του ρωσικού Ναυτικού, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.

Με αυτόν τον πόλεμο NAVTEX, η Μόσχα προσπαθεί να επικοινωνήσει στην Άγκυρα πως πλέον με τις ναυτικές βάσεις στη Συρία αποτελεί και αυτή μία δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα της επιτρέψει να διαμορφώσει την περιοχή όπως θέλει αυτή.

Η Ρωσία πλέον έχει μόνιμα ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο την οποία ελλιμενίζει στην Ταρτούς της Συρίας και η οποία ανήκει διοικητικά στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η τελευταία NAVTEX της Λευκωσίας:

LIST OF NAVTEX MESSAGES, LAST UPDATE ON 24 14:00 UTC JULY 2020
——————————————————————-

ZCZC MA49

231000 UTC JULY 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 269/20

NAVY EXERCISES (ROCKET TEST FIRINGS) WILL TAKE PLACE
IN AREAS BOUNDED BY THE FOLLOWING DATES AND COORDINATES:

AREA A
ΟΝ 18 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-37.000N, 030-00.000E
35-37.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-00.000E

AREA B
ΟΝ 06, 14 AND 27 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-40.00N, 035-00.00E
35-40.00N, 035-20.00E
34-40.00N, 035-36.00E
34-43.00N, 034-40.00E

 

*Πηγή: pronews.gr-Άρης Δημητρακόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

DW: Η Αγία Σοφία και οι πραγματικές βλέψεις του Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Η πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία ανήκει ήδη στο παρελθόν. Έξω από την Αγία Σοφία επικράτησε αδιαχώρητο. Απουσίαζαν ξένοι ηγέτες παρά το κάλεσμά τους. Σε τι αποσκοπεί ο Ερντογάν;

Στις 13.16 ώρα Τουρκίας την ώρα δηλαδή της Προσευχής της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν, ανέγνωσε εδάφια του Κορανίου στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τέμενος μετά από 86 χρόνια. Ακολούθησε η πρώτη ισλαμική προσευχή που διηύθυνε ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Ωστόσο οι ξένοι προσκεκλημένοι του Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκαν και δεν συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη ισλαμική προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

Οι βλέψεις του Ερντογάν είναι ευρύτερες

Η Άγκυρα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από αυτή την ημέρα, που είναι και η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης, εξέδωσε NAVTEX για περιοχή του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με αυτήν προτίθεται να κάνει έρευνες το σεισμογραφικό Ορούτς Ρεις. Μια περιοχή, στην οποία ήταν αναμενόμενο να γίνει η όποια ενέργεια της Άγκυρας, πριν από τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι συντεταγμένες έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ από την Τουρκία το 2012 ως υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Μάλιστα είχαν κόψει τεμάχια και είχαν αδειοδοτήσει την εταιρία Τουρκικών Πετρέλαιων (ΤΡΑΟ). Όπως ήταν αναμενόμενο, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κορυφώθηκε.

Σε τι όμως αποβλέπει ο Πρόεδρος της Τουρκίας από την πολύπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφώσει σε παράλληλα μέτωπα, από τη Συρία και το Ιράκ ως τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο; Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνήλθε εντός της εβδομάδας στην Άγκυρα, υπήρχαν μηνύματα για όλα αυτά τα μέτωπα. Αναλυτές τονίζουν ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να καθιερώσει την Τουρκία ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Γι αυτό δίνει έμφαση στην αμυντική βιομηχανία. Επιδιώκει να απεξαρτηθεί στο μέγιστο δυνατό από τον έλεγχο των υπερδυνάμεων στα εξοπλιστικά.

Η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται

Και σε τι αποσκοπεί ειδικότερα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος; Μάλιστα όταν μόλις ένα χρόνο πριν έλεγε Δεν θα παρασυρθούμε σε αυτά τα παιχνίδια. Κατά κάποιους αναγκάστηκε να το κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς ιδιαιτέρως ο εθνικιστής εταίρος του Μπαχτσελί χάνει ψηφοφόρους.

Στο διάγγελμα που έκανε λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπέγραψε άμεσα τη δική του εντολή για την μετατροπή, είχε τρία σημεία που έδωσαν το στίγμα των προσδοκιών του Τούρκου προέδρου από την κίνηση αυτή.

Πρώτον, ικανοποίησε το πάγιο αίτημα όλων των ισλαμo-εθνικιστών από την δεκαετία του ’30. Δεύτερον, έδωσε στο εσωτερικό και στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και τέλος έστειλε ένα μήνυμα προς τον σουνιτικό κόσμο και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ειδικά με την αναφορά που έκανε στην απαρχή της απελευθέρωσης του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Απομάκρυνση από το κεμαλικό παρελθόν

Ουσιαστικά με την Αγία Σοφία Τζαμί, ως σύμβολο κατάκτησης, θεωρητικά διεκδικεί και την ηγεσία του σουνιτικού Ισλάμ. Σαν στόχος φαντάζει μεγαλεπήβολος. Ειδικότερα αν κανείς σκεφθεί την απόλυτη απόρριψη της Σαουδικής Αραβίας. Όμως ο Ερντογάν με αυτή την απόφαση διαγράφει και μια ακόμη υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ από την ιστορία.

Η αιτιολόγηση της απόφασης του Ερντογάν για την Αγία Σοφία ενισχύεται επίσης με την προσπάθεια επιστροφής ψηφοφόρων αλλά και την άσκηση επιρροής στους αναποφάσιστους που αυξάνονται.

Η Τουρκία ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη

Παράλληλα το κύρος του στον ισλαμικό κόσμο θα ενίσχυε κατά πολύ την θέση του στην Μέση Ανατολή. Έχει απέναντί του τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος ετοιμάζεται για στρατιωτική εμπλοκή στην Λιβύη, αλλά και αραβικές χώρες όπως την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στέκουν απέναντι στην προσπάθεια του να καταστεί η Τουρκία μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Ήδη έχει πάντως τα πρώτα θετικά μηνύματα και όχι μόνο από την Παλαιστίνη, το Κατάρ που είναι πλέον παραδοσιακός του σύμμαχος και φυσικά την κυβέρνηση Σάρατζ στην Λιβύη. Προσβλέπει σε μια επιρροή που θα λειτουργεί αμφίδρομα. Θα εξυπηρετεί της κινήσεις του σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη αλλά θα τροφοδοτεί και το προφίλ του στο εσωτερικό. Ειδικά τώρα που αιμορραγεί σε ψηφοφόρους σε μια άκρως δύσκολη περίοδο για την οικονομία, η οποία χτυπήθηκε και από τον κορονοϊό και οι πραγματικές συνέπειες θα φανούν το φθινόπωρο.

Ο Ερντογάν αγνοεί τη Δύση και την Ελλάδα

Τις αντιδράσεις της Δύσης φαίνεται πάντως ότι ο Ερντογάν δεν τις υπολογίζει. Τις αντιδράσεις από την Ελλάδα τις αγνοεί. Όσο για την ΕΕ, οι σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ και δεν περιμένει πλέον κάτι περισσότερο από κονδύλια για το μεταναστευτικό, ενώ οι σχέσεις του με Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε μια περίπλοκη φάση αμοιβαίων συμφερόντων και συγκρούσεων ειδικότερα στη Συρία και τη Λιβύη. Σε βαθμό που φαινομενικά δεν σηκώνουν ρήξεις για ένα θέμα, όπως η Αγία Σοφία, όσο κι αν βαραίνει το κλίμα.

Πιθανές κυρώσεις από την Unesco φαίνεται επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν με την διατήρηση των ψηφιδωτών και της απρόσκοπτης πρόσβασης στους επισκέπτες.

Πάντως η Αγία Σοφία σήμερα με και αύριο το πρωί θα παραμείνει ανοιχτή για να μπουν και να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι μετά την επίσημη πρώτη προσευχή της Παρασκευής του έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν και μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου.

Aνδρέας Ρομπόμπουλος, Kων/πολη

*Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μετά την προδοσία Τσίπρα-κατεστημένου, τον αγωγό ρωσικού αερίου ολοκληρώνει η Βουλγαρία

Newsteam 0 Comments

Οι βουλγαρικές Αρχές διαβεβαίωσαν τη Ρωσία ότι ο αγωγός Balkan Stream που αποτελεί επέκταση του ρωσοτουρκικού αγωγού TurkStream, θα ολοκληρωθεί όπως συμφωνήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του 4ου Ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Yuri Pilipson σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Η κατασκευή της επέκτασης του αγωγού TurkStream στην επικράτεια της Βουλγαρίας συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ έχει την πρόοδο του έργου υπό τον προσωπικό του έλεγχο επιθεωρώντας τακτικά τα εργοτάξια δήλωσε ο Yuri Pilipson στο Sputnik.

Παράλληλα, οι προετοιμασίες για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Belene κοντά στον Δούναβη συνεχίζονται επίσης παρά την πανδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Τον Ιανουάριο, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova είχε δηλώσει ότι η χώρα έχει την πρόθεση να αντικαταστήσει τους μισούς όγκους φυσικού αερίου που εισήχθησαν από τη Ρωσία με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Pilipson, η Βουλγαρία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου χωρίς νομικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς η μακροχρόνια σύμβαση μεταξύ της Gazprom Export και της Bulgargaz ισχύει έως το 2025.

Ο αγωγός 474 χιλιομέτρων της Βουλγαρίας θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας στη Σερβία και την Ουγγαρία. Οι μεταφορές από τη Ρωσία προς την Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γρίβας: Φαντασιώσεις ότι θα στηριχθούμε από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τα δίκαιά της μόνη της και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο την περιοχή του Καστελλόριζου αλλά όλα τα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση την υπόσταση της Ελλάδας,εκφράζει στο Sputnikο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, στον απόηχο των εξελίξεων μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια επίθεση ολοκληρωτικού χαρακτήρα ενάντια στην Ελλάδα. Ουσιαστικά και τυπικά δηλαδή, αμφισβητεί όχι κάποια κυριαρχικά δικαιώματα μεμονωμένα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρη την υπόσταση της Ελλάδας. Γιατί δεν είναι ότι περιορίζει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό που λέει η Τουρκία είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν δύνανται ως γεωπολιτικοί δρώντες, δεν έχουν νομικά δικαιώματα, άρα δεν υπάρχουν. Δηλαδή, κάνει το αντίθετο από αυτό που κάνει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ενώ η Κίνα δηλαδή, κατασκευάζει νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα και λέει ότι είναι δικά της και συνακόλουθα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία αυτό που κάνει είναι να λέει ότι τα ελληνικά νησιά είναι ανύπαρκτα. Κατά κάποιο τρόπο θέλει να τα βυθίσει λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας.

Τονίζει δε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προεκτείνει το έδαφός της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να καταστεί η πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα.

Δηλωμένος σκοπός της είναι να επιτύχει γεωπολιτική επιχωμάτωση προς την πλευρά του Αιγαίου. Να μετατρέψει το Αιγαίο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε μια προέκταση του εδάφους της αυτό που λέει ως γαλάζια πατρίδα, με σκοπό να κυριαρχήσει σε αυτή την περιοχή και να καταφέρει να προωθήσει τη φιλοδοξία της που είναι να γίνει πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα και μια μεγάλη ευρασιατική δύναμη. Εάν το καταφέρει, τότε θα τοποθετήσει μια σειρά από κράτη μέσα σε ένα γεωπολιτικό κλοιό, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ρωσίας. Βέβαια, η Τουρκία δεν δείχνει να θέλει άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θέλει να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να μπορεί να εκβιάζει στρατηγικά τη Ρωσία και να την ελέγχει όποτε κρίνει σκόπιμο συμπληρώνει.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει η κυρίαρχος του ενεργειακού πεδίου.

Φυσικά θα μετατραπεί και στον κυρίαρχο του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ευρώπη συνολικότερα, γιατί θα ελέγχει, όχι μόνο τις ροές των υδρογονανθράκων, αλλά και τις ροές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται καθώς υπάρχουν πρόγραμμα της Ε.Ε. στη βόρεια Αφρική. Είναι πολύ απλό, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο θέλει να γίνει μια ευρασιατικού τύπου περιφερειακή δύναμη.

Ο κ. Γρίβας επισημαίνει επίσης ότι όλη αυτή η στρατηγική είναι ολόκληρης της Τουρκίας και όχι μόνο του Ερντογάν.

Τα πάντα από τις ενέργειές της εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προβάλλει ότι είναι κατακτητική δύναμη και ότι θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φυσικά, επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, είναι γενικότερα. Η Τουρκία θέλει να έχει αυτή την πολιτική.

Όσο για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα ο κ. Γρίβας τονίζει ότι πρώτα από όλα πρέπει να πάψει να φαντασιώνεται ότι θα βοηθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την δήλωση των ΗΠΑ περί αμφισβητούμενων υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την περασμένη Τρίτη:

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: disputed waters in the Eastern Mediterranean). Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο κ. Γρίβας σχολιάζει σχετικά:

Στην Ελλάδα αυτό που μένει είναι να υπερασπίσει τον εαυτό της. Πρέπει να πάψει να έχει φαντασιώσεις ότι θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα είναι φιλικά προς την Τουρκία λέγοντας ότι τα νερά στο Καστελλόριζο είναι διαφιλονικούμενα που είναι επιεικώς απαράδεκτο, είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Οπότε η Ελλάδα πρέπει να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εάν περάσει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι σε περίπτωση παραμικρής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν θα πάμε σε ένα μικρό και ήπιο θερμό επεισόδιο, αλλά θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου κατά την ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου και θα πάμε σε μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, την οποία η Τουρκία δεν είναι προετοιμασμένη να αντεπεξέλθει.

*Πηγή: sputnik.gr – Φανή Χαρίση

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πλέον αχαρτογράφητο τοπίο

Newsteam 0 Comments

Kατά τι διαφέρει η παρούσα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από προηγούμενες; Περισσότερο και από τις αλλαγές στον συσχετισμό δύναμης, κατά το ότι έχει εκλείψει το πλαίσιο που τις οριοθετούσε.

Το ΝΑΤΟ έχει κηρυχθεί (με αφορμή μάλιστα ακριβώς την συμπεριφορά της Τουρκίας) εγκεφαλικά νεκρό από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ικανότητα και η προθυμία των ΗΠΑ να υπαγορεύουν λύσεις στην περιοχή έχει σαφώς αμβλυνθεί.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει πρακτικά ακυρωθεί, τόσο διότι προσέκρουσε στις αντιρρήσεις ηγετικών δυνάμεων της Ε.Ε., όσο και διότι δεν χρησιμεύει πλέον στον Ερντογάν για την εμπέδωση της εξουσίας του.

Η Τουρκία αντί να μάχεται εντός των συνόρων της με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, έχει μεταθέσει την αντιπαράθεση στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, παράλληλα δε έχει απεμπολήσει την κεμαλιστική επιφύλαξη για την ανάμιξη στα μεσανατολικά πράγματα, γεγονός που βέβαια την έχει καταστήσει μέρος λυσσαλέων συγκρούσεων με αραβικές δυνάμεις, αλλά της έχει δώσει και την ευκαιρία να απλώσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα μέχρι το Κατάρ, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Μετά από μακρά απουσία, η Ρωσία είναι πλέον παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που περιπλέκει αφόρητα την εξίσωση, αλλά και δίνει στην Άγκυρα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων – σε μιαν ακροβασία ανάμεσα στο δέλεαρ της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και την προστασία που προσφέρει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ απέναντι σε μια πυρηνική δύναμη που αποτελεί ιστορικό αντίπαλο και νυν ιδιόμορφο εταίρο.

Κυρίως όμως στηρίζεται στον ίδιο τον βολονταρισμό του – και στην αναγνώριση της αλλαγής του όλου πλαισίου. Σχηματικά μιλώντας, Χόλμπρουκ ο οποίος να σηκώσει το τηλέφωνο, όπως την κρίσιμη βραδιά των Ιμίων δεν υπάρχει πια. Και ελιγμοί σαν αυτούς του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος στην κορύφωση της κρίσης του Μαρτίου του 1987 απέστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του στη Σόφια, υπερπηδώντας το τείχος του Ψυχρού Πολέμου, μοιάζει σήμερα να προσιδιάζουν περισσότερο στον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας.

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι έτοιμο λένε οι Ρώσοι

Newsteam 0 Comments

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κορονοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι είναι έτοιμο. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.

Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό, ένoιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορονοϊού είναι έτοιμο δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Ίσως η πρώτη χώρα που θα έχει εμβόλιο για κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Οι επιστήμονες της Ρωσίας προχωρούν επιτυχώς τις δοκιμές για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορoνοϊού, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει το να είναι η χώρα που θα έχει πρώτη το εμβόλιο.

Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, (Russian Direct Investment Fund -RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το περασμένο Σάββατο.

Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πού οφείλονται οι επιτυχίες της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή, ο Ντμίτριεφ είπεΔιαθέτουμε πολλές υποδομές για την ανάπτυξη του εμβολίου. Και πάλι θα έλεγα ότι θα είμαστε πρώτοι χάρη στους επιστήμονές μας και τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Ο Ντμίτριεφ όταν κλήθηκε στην συνέντευξή του αυτή να σχολιάσει τις αναφορές του Εθνικού Κέντρου για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), ότι χάκερς που σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο του κορoνοϊού από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, επέστησε την προσοχή στην χρονική συγκυρία που διατυπώθηκαν τέτοιου είδους κατηγορίες

Κατ΄αρχάς, έχουμε εκπλαγεί πολύ με την επιλογή της χρονικής συγκυρίας. Και αυτό συνέβη στην ουσία, την επόμενη μέρα αφότου ανακοινώσαμε ότι περιμένουμε να εγκριθεί το δικό μας εμβόλιο τον Αύγουστο, είχε πει ο Ντμίτριεφ στα αγγλικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με όσα της προσάπτουν για κλοπή δεδομένων. Νωρίτερα ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κλέψει το βρετανικό εμβόλιο καθώς η βρετανική εταιρεία AstraZeneca είχε παραδώσει την τεχνολογία του εμβολίου στην ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm.

Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παραγάγει φέτος εγχωρίως 30 εκατ. δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν άλλες 170 εκατ. δόσεις στο εξωτερικό.

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, ένα τεστ διάρκειας ενός μήνα σε 38 ανθρώπους, τερματίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση, αν και η ισχύς αυτής της ανοσοαπόκρισης είναι μέχρι στιγμής ασαφής.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο, είχε δηλώσει Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Πιστεύουμε πως με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, θα εγκριθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο και σε μερικές άλλες χώρες τον Σεπτέμβριο…, θα καταστεί πιθανόν το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί στον κόσμο, δήλωσε στην συνέντευξη του.

Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην τελική Φάση 3 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας — το ένα αναπτύσσεται από την κινεζική Sinopharm και το άλλο από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε πως η ρωσική δοκιμή της Φάσης 3 θα διεξαχθεί στη Ρωσία και σε δύο χώρες της Μέση Ανατολής και θα αρχίσει όταν ολοκληρωθεί, στις 3 Αυγούστου, η δοκιμή της Φάσης 2 σε 100 ανθρώπους.

H ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Παρασκευή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ..

Έχουμε επισημοποιήσει το σχέδιο αυτό με τη μορφή των συμφωνιών που υπογράψαμε στον τομέα της παραγωγής και της προμήθειας του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της R-Pharm για την υλοποίηση του έργου, δήλωσε ο Ρέπικ.

Μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από το ρωσικό κράτος προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο της Covid-19 και σχετικές θεραπείες, ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ψευδείς και είπε ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά, αφού ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραγωγή βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »