Πατήστε ESC για κλείσιμο

Παλαιστίνη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Λαός Λιβάνου προς Μακρόν: Διαμαρτυρία για αντιμετώπιση Κίτρινων Γιλέκων-Λευτεριά στον Ζ.Ι.Αμπντάλα!

Newsteam 0 Comments

4 Αυγούστου 2020 . Άλλη μια οδυνηρή μέρα για τον πολύπαθο λαό του Λιβάνου.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετέδωσαν τα ΜΜΕ  μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού που κόστισαν τη ζωή, σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς, σε εκατοντάδες ανθρώπους -ανάμεσα στους νεκρούς και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής- και αφήνοντας χιλιάδες τραυματίες στα νοσοκομεία.

Οι ελπίδες εξανεμίζονται για ανεύρεση άλλων επιζώντων στα συντρίμμια, σύμφωνα με ειδικούς.

Και αυτή η ανείπωτη καταστροφή, ενώ ο λιβανέζικος λαός βιώνει οδυνηρές πολιτικές και οικονομικοκοινωνικές συνθήκες..

Συγκεκριμένα,  η οικονομική κατάρρευση και η αδυναμία αποπληρωμής χρέους σε funds με το κρατικό νόμισμα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, εκτιμάται ότι 8.000 λίρες Λιβάνου αντιστοιχούν σε 1 δολάριο, τον λαό που προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ανέχειας και εξαθλίωσης και την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ειδικότερα, την 1 Μαΐου 2020, η κυβέρνηση είχε συντάξει οικονομική πρόταση-σχέδιο για να δανειοδοτηθεί από τον οργανισμό ενώ η Χεζμπολάχ ήταν αντίθετη σε αυτήν την προσφυγή.

Η επέλαση του κορονοϊού  με το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.. Και μετά το τελειωτικό χτύπημα….

Οι εκρήξεις στη Χιροσίμα της Μέσης Ανατολής. Στο Λίβανο….

Η απελπισία και η απόγνωση του λιβανέζικου λαού, αναζητώντας τους δικούς του στα ερείπια κια στα νοσκομεία, μετατράπηκε σε οργή και απέραντο θυμό εναντίον κυβέρνησης-πολιτικού συστήματος.

Χθες, διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν και στη συνέχεια να εισέλθουν στο κοινοβούλιο . Η πείνα, όπως έλεγε μια Λιβανέζα κυπριακής καταγωγής δεν υπάρχει, πλέον, ψωμί και η ανέχεια στρέφει το λαό εναντίον όλων ανεξαιρέτως των κρατικών φορέων…. εναντίον κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων και εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, μετά τους ισχυρισμούς από ΜΜΕ ότι η αποθήκη με τους 2750 τόνους νιτρικής αμμωνίας που εξερράγη, βρίσκονταν υπό την εποπτεία-έλεγχο της Χεζμπολάχ, ο Γενικός Γραμματέας της, Χασάν Νασράλα, είπε ότι ...διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία).

Ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, απέρριψε πρόταση διεξαγωγής ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά με τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα απέκρυπτε την αλήθεια, ο Αούν απάντησε ασφαλώς.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε, επίσης, στους εκπροσώπους ΜΜΕ ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού εξετάζει αν αυτή προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση.

Ο λαός, όμως, δυστυχώς, καθοδηγείται από τις δυτικές επιρροές.

 Για το Ισραήλ η Μέση Ανατολή είναι χώρος δοκιμής οπλικών συστημάτων;

Η Παλαιστίνη, καταρχήν, αποτελεί τον χώρο δοκιμής των προηγμένων φονικών οπλικών συστημάτων του Ισραήλ  (πιθανόν όμως και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, βλέπε άρθρα της Iskra: Τιερί Μεϊσάν: Το Ισραήλ ισοπεδώνει την ανατολική Βηρυτό με νέο όπλο, Δημοσιογράφος μιλά για ισραηλινή εμπλοκή στις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό), προασπίζοντας, πρωταρχικά, την εθνική του ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Δύσης, πάντα στοχεύουν στην ανατροπή ανυπάκουων, ανεξάρτητων κυβερνητικών ηγεσιών (κυβέρνηση Άσαντ) όπως και Κινημάτων (Χεζμπολάχ),  με αιχμή του δόρατος είτε το εβραϊκό κράτος(!), την πιο δημοκρατική χώρα της Μέσης Ανατολής, θεματοφύλακα των δυτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, είτε τις ταξιαρχίες ισλαμιστών εξτρεμιστών (βλέπε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη κ.λ.π).

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Λίβανο

Και ενώ όλες οι χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, στην κραυγή απελπισίας του λιβανέζικου λαού, μετά τις φονικές εκρήξεις, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε τη Βηρυτό…

Και μετά από την λήξη της αποικιοκρατικής κατοχής της χώρας από την Γαλλία το 1944, ο λαός, μάλλον επιτήδειοι ακτιβιστές εκφραστές-καθοδηγητές της λαϊκής απόγνωσης, σε ηλεκτρονικό ψήφισμα ζητούν ΞΑΝΑ να επιστρέψει η χώρα τους υπό καθεστώς γαλλικής εντολής τα επόμενα 10 χρόνια !!!!

Ήδη το ψήφισμα εδώ και δύο μέρες που έχει ξεκινήσει, έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει 61.000 ψήφους!

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα επιστρέψει το φθινόπωρο, 1η Σεπτεμβρίου, με μία νέα πολιτική πρόταση-πακέτο.

Και ενώ κάποιοι εξαθλιωμένοι πολίτες τον υποδέχτηκαν ως σωτήρα (!), υπήρξαν και εκείνες οι φωνές των Λιβανέζων που διαμαρτύρονταν για τις αυταρχικές πολιτικές  καταστολής του Γάλλου προέδρου εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων, όπως και εκείνοι που φώναζαν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και άλλα συνθήματα, όπως ΛΕΥΤΕΡΙΑ για τον αγωνιστή, το σύμβολο αντίστασης της Παλαιστίνης και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, τον Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα που κρατείται παράνομα στις γαλλικές φυλακές εδώ και 36 χρόνια (!).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν, ότι θα παρευρεθεί στη Διεθνή Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την υποστήριξη της χώρας του.

Κατά την παραμονή του στη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Al-Akhbar, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ, Mohamed Raad, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του στη γαλλική πρεσβεία με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

O εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης δήλωσε: δεν έχουμε πρόβλημα να συνομιλούμε μεταξύ μας, απλά όταν υπάρχει συμφωνία δε σημαίνει απαραίτητα ότι εφαρμόζεται όπως για παράδειγμα η Συμφωνία Taif (εννοεί τη Συμφωνία Εθνικής Συμφιλίωσης που σφράγισε τον τερματισμό του επί δεκαετιών εμφύλιου πόλεμου).

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε, τις αποικιοκρατικές του βλέψεις, δίνοντας και συμβουλές και στη Χεζμπολάχ !

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Γαλλία ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το Λίβανο ούτε το λαό του. Όταν η καρδιά του Λίβανου πλήττεται το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία ενώ σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ, τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επέλθει η συνεργασία με το Δ.Ν.Τ

Η Χεζμπολάχ είναι το κίνημα που απέτρεψε την εισβολή του ISIS στο Λίβανο και την υποδούλωση της χώρας από το Ισραήλ. Οι μαχητές της αγωνίστηκαν μαζί με τον Ρωσικό στρατό και τις ταξιαρχίες της παλαιστινιακής αντίστασης και κράτησαν όρθια τη Συρία την κυβέρνηση και τον λαό της από τα δυτικά σχέδια διαμελισμού της χώρας.

Υπερασπίστηκαν, με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, με εντολή του Μπασάρ αλ Ασαντ, τις μειονότητες και την ελληνική όπως και τις εκκλησίες της Χριστιανοσύνης από το μένος των μαχητών του ISIS.

Και όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: εάν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Λιβανέζων, ας βρουν μια λύση για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης (!).

Κύριε Πρόεδρε, η Χεζμπολάχ υπηρετεί τα συμφέροντα του Αραβικού Έθνους. Αυτού που δέχεται ολομέτωπη επίθεση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, από τα δυτικά στρατεύματα, τον τουρκικό στρατό και από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κ.α.

Και μην ξεχνάτε, το άγαλμα του νεκρού ήρωα του Ιρανού Στρατηγού, Qassem Soleimani, που έχει στηθεί στα σύνορα Λιβάνου -Ισραήλ, δηλαδή της κατεχόμενης Παλαιστίνης, δείχνει  με τεντωμένο το χέρι του προς τη μαρτυρική Γη των Ηρώων…

 

*Πηγή: Με πληροφορίες από Al-Akhbar, Al Arabiya English, Sputnik, Reuters

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ψέματα Ερντογάν-ΜΜΕ για Παλαιστίνη: Αντίθετη στη μετατροπή Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί!

Newsteam 0 Comments

Σχόλιο από τα Μαντάτα: Το τουρκικό καθεστώς, που με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει καταφέρει να διχάσει τον ίδιο του τον λαό, προσπαθεί να κατασκευάσει μουσουλμανική συναίνεση εκεί που δεν υπάρχει, μέσω της προπαγάνδας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τέτοια είδηση είναι αυτή που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης συνεχάρη τον Ερντογάν για τη μετατροπή. Η είδηση αυτή κυκλοφόρησε σε πολλά ελληνικά μέσα, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τα ισχυρά φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα του ελληνικού λαού και εμμέσως να αγιοποιήσουν το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο της φιλίας που καλλιεργείται με το καθεστώς της Ελλάδας.]

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Al-Mayadeen, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Παλαιστινιακή Αρχή διαψεύδει ότι επικρότησε την απόφαση του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. ΄

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συνομιλία των δύο ηγετών περιστράφηκε αποκλειστικά στο ενδεχόμενο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Ανταποκριτής της Al-Mayadeen επικοινώνησε με την Παλαιστινιακή Προεδρία, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Παλαιστίνη δεν εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενα ζητήματα και ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών είχε στόχο να κινητοποιήσει την υποστήριξη ενάντια στην επιθετικότητα και την προσάρτηση και δεν είχε καμία σχέση με τεμένη και σχετικά ζητήματα.

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο Παλαιστίνιος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αταλλάχ Χάνα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πώς μπορούν όσοι υπερασπίζονται το τέμενος Αλ Άκσα και την Ιερουσαλήμ, την ιερότητα και την ταυτότητά της, να αγάλλονται με την κλοπή μιας μακραίωνης πανανθρώπινης χριστιανικής κληρονομιάς από τον Ερντογάν και την παράδοσή της σ’ έναν βαρβαρικό και προκατειλημμένο Οθωμανισμό; Δεν γίνεται από τη μια να υπερασπίζεσαι το δίκιο και από την άλλη το άδικο. Με τις προκλητικές του ενέργειες ο Ερντογάν εξυπηρετεί την κατοχική, αποικιοκρατική πολιτική του Ισραήλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Ερντογάν κάνει ένα δώρο στο οποίο το Ισραήλ θα επενδύσει για να περάσει την επιθετική πολιτική του στην Ιερή Πόλη.

Καταδικαστική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

Η απόφαση αυτή εμπλέκει θρησκευτικά σύμβολα σε πολιτικούς σχεδιασμούς, και ρίχνει νερό στο μύλο των θιασωτών της σύγκρουσης των πολιτισμών.

Πέραν αυτού, ενδέχεται και να αποτελέσει προηγούμενο που θα εκμεταλλευτούν οι Σιωνιστικές κι ακραίες εβραϊκές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ακροδεξιών λεγόμενων Ευαγγελιστών στις ΗΠΑ, για την αλλαγή του καθεστώτος και της ταυτότητας σε ιερά μέρη και μνημεία στην Ιερουσαλήμ, όπως το τέμενος Αλ Άκσα.

Αυτό που λείπει από τον κόσμο μας σήμερα δεν είναι τα τεμένη, οι εκκλησίες και οι συναγωγές, αλλά η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ελευθερία που δικαιούνται όλοι οι λαοί, όπως ο Παλαιστινιακός λαός, που είναι περήφανος για την κληρονομιά του ανά τους αιώνες, που τη χαρακτηρίζουν η ομοψυχία, η ειρηνική συμβίωση και η εθνική ενότητα όλων των Παλαιστινίων, μουσουλμάνων και χριστιανών, που διεξάγουν μαζί έναν ηρωικό και δίκαιο αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, για την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, με τα Ισλαμικά και Χριστιανικά μνημεία της.

*Πηγή: mandataapoekso.blogspot.com

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Παγώνει η προσάρτηση Δυτικής Όχθης – Παραμένει η ανησυχία

Newsteam 0 Comments

Παγώνουν προς το παρόν τα σχέδια προσάρτησης του 30% της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, καθώς υπάρχουν διεθνώς αντιδράσεις, ενώ αντιδρούν και κόμματα που συμμετέχουν στην ισραηλινή κυβερνητική συμμαχία. 

Στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης έγιναν χθες διαδηλώσεις κατά των σχεδίων προσάρτησης, όποτε κι αν επιχειρηθεί να προχωρήσουν αυτά. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχεδόν κάθε ηλικίας και των δύο φύλων σε Ραμάλα, Βηθλεέμ και Πόλη της Γάζας διαδήλωσαν, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, δικαιοσύνη και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Κινητοποιήσεις υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού έγιναν χτες και στην Αθήνα, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και στο Σάντον της Νότιας Αφρικής.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμανε πως η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και πως θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους. Δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής και θαυμαστής του Ισραήλ, αλλά εκτιμά ότι νέες προσαρτήσεις δεν θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ και θα αποβούν μακροπρόθεσμα αντίθετες ως προς τα συμφέροντά του.

Στο Βερολίνο, βουλευτές της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής ενέκριναν χτες ψήφισμα που αναφέρει ότι οι απειλές της Ε.Ε. για κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ θα είναι αντιπαραγωγικές. Παράλληλα, απέρριψαν το ισραηλινό σχέδιο για την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέροντας ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί κίνδυνο νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Διαδικτυακή εκδήλωση καταδίκης του νέου ισραηλινού εγκλήματος προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Newsteam 0 Comments

Και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, στις 8.00

Την 1η Ιουλίου 2020 η κυβέρνηση του υπόδικου ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου θα ξεκινήσει την διαδικασία προσάρτησης μέρους της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης που κατέλαβε με την επίθεση του 1967. Πρόκειται για μια ενέργεια που ναρκοθετεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έχει ψηφίσει ο ΟΗΕ. Η σχεδιαζόμενη προσάρτηση αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο κι έχει ήδη αντιμετωπίσει την οργή του Παλαιστινιακού λαού και πολλών κυβερνήσεων.

Τα όσα διακυβεύονται με την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης θα αναλυθούν στην κοινή διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνεται την ίδια μέρα, την 1η Ιουλίου στις 8 το βράδυ, με ομιλητές:

 • Μαρουάν Τουμπάσι, Πρέσβης Παλαιστινιακού κράτους στην Ελλάδα,
 • Άρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος,
 • Κώστα Ράπτη, δημοσιογράφος, και
 • Στέφανο Πράσσο, μέλος διεθνούς αποστολής που επισκέφθηκε το 2019 τη Δυτική Όχθη.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι ακόλουθες ιστοσελίδες, από τις οποίες θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε:

anemosantistasis.blogspot.com

guernicaeu.wordpress.com

info-war.gr

kokinokamini.blogspot.com

kommon.gr

kosmodromio.gr

https://kozani.tv/

prensa-rebelde.blogspot.com

https://www.kordatos.org/

toperiodiko.gr

 • Να ηττηθούν τα σχέδια του ισραηλινού κράτους τρομοκράτη!
 • Όχι στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης!
 • Να αναγνωρίσει η Ελλάδα το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Θέλουμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας όπως κι εσείς…

Newsteam 0 Comments

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, φυσικά, έχουν διαφορετικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα, ωστόσο, εάν δεν επιθυμούν να ερμηνευθούν οι πολιτικές ή οι στάσεις τους ως υποκριτικές ή έχοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με ζητήματα που εγείρονται σε αυτόν τον κόσμο ή ακόμη και σε σχέση με τη δέσμευση σε ό,τι ορίζεται στους νόμους, τους κανονισμούς και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν από αυτές, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να ρυθμίζουν τις διεθνείς σχέσεις και να αποτρέπουν την επικράτηση του νόμου της ζούγκλας σε αυτόν τον κόσμο. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες επιβάλλοντας τα απαραίτητα ποινικά μέτρα και κυρώσεις, όπως ορίζονται από τη Διεθνή νομιμότητα κατά του Ισραήλ, του αποικιακού κράτους κατοχής, και όχι μόνο όσον αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες περαιτέρω προσάρτησης.

Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να διαπράττονται τρομερά εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, όχι μόνο για 53 χρόνια, αλλά για 72 χρόνια από το έγκλημα της Νάκμπα (καταστροφή).

Πώς είναι δυνατόν κάποιοι Ευρωπαίοι να ξεχνούν ότι ήταν αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια στη Νυρεμβέργη ώστε για να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής που υπέστησαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν αυτοί που πολέμησαν κατά των ναζιστικών τερατουργημάτων με τους στρατούς τους και τη γενναία εθνική αντίσταση που άσκησαν οι Ευρωπαίοι λαοί, ενώ ταυτόχρονα μας απαγορεύουν να αντισταθούμε στην ισραηλινή κατοχή, ακόμη και χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους που καθορίζονται από τους διεθνείς νόμους και παρά το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε σήμερα μέσω της ειρηνικής λαϊκής αντίστασης έχοντας απέναντι την τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και τους εξτρεμιστές εποίκους που συνδέονται με το σιωνιστικό Βιβλικό ιδεολόγημά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τιμωρήσει αρκετές χώρες, η τελευταία ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει την περίοδο κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παλαιότερα στη Νότια Αφρική κατά την περίοδο του καθεστώτος του απαρτχάιντ, στο Ιράν και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βενεζουέλα και την Κούβα παλαιότερα, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις την οικονομία αυτών των χωρών σε ύφεση.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμωρήσει το Ισραήλ μετά την προσάρτηση των υπό κατοχή παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας τις οποίες συνδιαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν ιδρυτικές αρχές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και επανεξετάζοντας την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης με το Ισραήλ.

Αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και αφορά στην αξιοπιστία των εκπεφρασμένων αξιών της, δηλαδή της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι αυτές είναι οι κοινές αξίες με το  κατοχικό κράτος του Ισραήλ, τη χώρα που πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ζήτησε να λογοδοτήσει, επιπλέον των εκατοντάδων παρόμοιων ψηφισμάτων του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Πώς μπορούν να πιστεύουν ορισμένοι Ευρωπαίοι αυτό το κράτος, το Ισραήλ, ένα κράτος κατοχής και φυλετικών διακρίσεων, που στοχεύει ακόμη και τα δικαιώματα των ίδιων των κατοίκων του. Οι παραβιάσεις της Δημοκρατίας, τα φρικτά εγκλήματα και η καταπίεση εναντίον άλλων ανθρώπων αποτελούν άραγε συστατικά δημοκρατίας; Ποιο δημοκρατικό κράτος αναμιγνύεται σε ζητήματα άλλων χωρών, δημιουργώντας εστίες έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αλλού σε αγαστή συνεργασία με τον ακραίο σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Ισραήλ, το κράτος κατακτητής δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται και να εργαλειοποιεί  τον ισχυρισμό του αντισημιτισμού κατά το δοκούν υπηρετώντας τις σιωνιστικές αντιδημοκρατικές πολιτικές του.

Οι λαοί μας δεν πείθονται από τα παραπλανητικά, όμορφα και ευγενικά λόγια ορισμένων αξιωματούχων οι οποίοι επαινούν το Ισραήλ σαν να είναι ο επί γης παράδεισος ο οποίος χτίστηκε πάνω στα ερείπια εκατοντάδων παλαιστινιακών χωριών που καταστράφηκαν από τις σιωνιστικές συμμορίες το 1948 εκτοπίζοντας  1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκείνο το έτος, ιδρύοντας το Κράτος του Ισραήλ εις βάρος των αυτόχθονων Παλαιστινίων.

Εμείς οι Παλαιστίνιοι βιώνουμε καθημερινά τον τρόμο, τις δολοφονίες, την καταστροφή σπιτιών, τις απελάσεις κατοίκων, την κατασκευή διαχωριστικών τειχών, τις πολιτικές απαρτχάιντ, τις  πολιορκίες, τα ισραηλινά στρατιωτικά εμπόδια και σημεία ελέγχου μεταξύ των πόλεων και των χωριών μας, τις καθημερινές εισβολές στα σπίτια μας, τις συλλήψεις των παιδιών μας και την άνευ χρονικού περιορισμού φυλάκισή τους, την δήμευση των εδαφών μας, καθώς και το κάψιμο των ελαιόδεντρων μας.

Όλα αυτά γίνονται εκδικητικά ενώ η Ευρώπη σας τα αντιμετωπίζει με ατιμωρησία.

Ο λαός μας έχει βαρεθεί να ζει με αυτή τη ρατσιστική κατοχή και μίσος, και για να την ξεφορτωθούμε, έχουμε αποδεχθεί μια διεθνώς συναινετική λύση, αυτή της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων οι οποίοι όπως και η οικογένειά μου εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες στην Παλαιστίνη. Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε το κράτος που τόσο περιμέναμε μόνο στο 22% των ιστορικών εδαφών της Παλαιστίνης στα οποία ζούσαν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Δεν σας ζητάμε να έρθετε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη για να μοιραστείτε μαζί μας την ειρηνική αντίσταση ενάντια στη φρικτή κατοχή την οποία εσείς, οι Έλληνες φίλοι μας πολέμησαν κάνοντας μεγάλες θυσίες κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού σας αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή και τη στρατιωτική δικτατορία, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Το μόνο που ζητάμε, είναι το πανανθρώπινο δικαίωμα όλων των λαών στην αυτοδιάθεση, να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον ενός κράτους που ασκεί την βαρβαρότητα της κατοχής και του εκτοπισμού και να προχωρήσει η κυβέρνησή σας αναγνωρίζοντας το κράτος μας σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου σας (Δεκέμβριος 2015) βάσει της αρχής της λύσης των δύο κρατών, πριν στερέψουν οι εναπομείνασες ευκαιρίες για ειρήνη και καταλήξουμε στο χάος.

Θέλουμε να στηρίξετε τη δύναμη της αλήθειας όπως έχετε κάνει πάντα έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε κι εμείς όπως κι εσείς, ελεύθερα, σε ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη, ώστε να μην συνεχίσουμε μιλάμε για δυο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα που αφορούν έναν ολόκληρο λαό.

*O Marwan E. Toubassi είναι Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Βόλντεμορτ έχει ήδη κερδίσει

Newsteam 0 Comments

Έχοντας δει τρεις συνεντεύξεις του Νίκου Παππά για το θέμα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών με τον Μιωνή (σε Mega, ΕΡΤ και ΚΟΝΤRΑ) νομίζω πως ο πρώην υπουργός θα αντλούσε απείρως πιο πειστικά επιχειρήματα από τον κινηματογραφικό Harry Potter, ως εξής:

– ο συνομιλητής δεν ήταν ο Μιωνής αλλά ο Βόλντεμορτ (ίσως η φυσιογνωμική ομοιότητα να έπειθε περισσότερους)

– όταν αναφερόταν σε μαγαζί, εννοούσε το Χογκγουορντς (τη μεγάλη Σχολή Μαγείας) και

– όταν έλεγε για δική του ατζέντα προφανώς δεν εννοούσε του Παπαγγελόπουλου αλλά το τρομακτικό βιβλίο των τεράτων που ποτέ δεν πρέπει να ανοίξουν οι μαθητευόμενοι μάγοι.Αλήθεια, νομίζω θα συγκινούσε περισσότερο τουλάχιστον το κινηματογραφόφιλο κοινό και θα έδινε και μια διαφορετική νότα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αντίθετα, τώρα, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ξενερώσει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που κάπως πρέπει να τα βολέψουν, κάτι πρέπει να απαντήσουν και κάπως να δικαιολογηθούν για πρακτικές που ο κόσμος της Αριστεράς έμαθε να κατακεραυνώνει ως κάτοχος του πραγματικού ηθικού πλεονεκτήματος.

 

Το μαγαζί του Χόγκγουορτς και η κρυφή ατζέντα με τα τέρατα.

Μην ετοιμάζεστε να ξεσπαθώσετε οι φιλελεύθεροι πασόκο-δεξιοί. Ο απλός κόσμος της Αριστεράς είναι ακόμα κάτοχος του ηθικού πλεονεκτήματος. Το πιστεύω πραγματικά. Ο κόσμος που δεν θεωρεί φυσιολογικά αυτά τα πράγματα για υπουργό αριστερής κυβέρνησης, που βλέπει, ακούει και εκπλήσσεται, αυτός ο κόσμος έχει ακόμα εκείνη τη διαφορετική μαγιά ανθρώπου που εσείς, της άλλης πλευράς, έχετε χάσει από τον καιρό των pampers, των χρηματιστηρίων και των εξοπλιστικών.

Απαντώντας στις αποκαλύψεις, ο Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ ωρύονται για τις λαθροχειρίες και τις εξυπηρετήσεις της περιόδου Σαμαρά, για τα λεφτά του Παπασταύρου και για τις μίζες της Novartis. Προφανώς, επί της ουσίας έχουν δίκιο.

Το κάνουν όμως σε λάθος χρόνο και δυστυχώς το κάνουν πλέον αμυνόμενοι. Το επιχείρημα εσείς τα κάνατε χειρότερα, εγώ συνομιλούσα με έναν εμπλεκόμενο σε οικονομικό σκάνδαλο επειδή μου το ζήτησε μια άλλη κυβέρνηση δεν πείθει.
Το επιχείρημα ο Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα δεν πείθει.
Το επιχείρημα δεν καταλάβατε καλά, έλεγα ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά εννοώντας τον ίδιο τον συνομιλητή που είχα μπροστά μου δεν πείθει.

Αν και δεν πείθουν, τα επιχειρήματα αυτά είναι ταιριαστά στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών, με ερωτήσεις που τίθενται εκ δεξιών, με τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις όπου η μάχη κερδίζεται όχι από όποιον έχει το δίκιο στη μεγάλη εικόνα αλλά από όποιον μπορεί να μανιπουλάρει τη συζήτηση στο αποψινό μας πάνελ.

Επίσης, έχουν δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι οι κασέτες είναι προϊόν παράνομης υποκλοπής, όπως και ότι προφανώς ήταν σε συνεννόηση με τη ΝΔ ο Μιωνής αφού ήδη, μήνες πριν ο βουλευτής Θ. Πλεύρης ήξερε για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Όμως ούτε και αυτά αλλάζουν την εικόνα βλέποντας την υπόθεση από τη θέση ενός αριστερού πολίτη. Ενός πολίτη που θα είχε δικαιολογημένα μερικά εξ αριστερών ερωτήματα, που νομίζω πως για άλλη μια φορά λείπουν από τον δημόσιο διάλογο των ημερών:

Θα προσπαθήσω να διατυπώσω παρακάτω μόνο 7 από αυτά όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ:

1 – Πώς γίνεται ένας υπουργός αριστερής κυβέρνησης να μπαίνει σε αυτού του είδους τη συζήτηση με έναν από τους διωκόμενους για τη λίστα Λαγκάρντ; Πώς γίνεται η συνομιλία μεταξύ ενός υπουργού και ενός ελεγχόμενου να είναι του τύπου ρε μαλάκα, ρε αγόρι μου, στ’ αρχίδια μου κτλ.

2 – Πώς γίνεται να καταδέχεσαι να χρησιμοποιείται το χαρτί του αντισημιτισμού εναντίον σου όταν πας να ελέγξεις έναν διωκόμενο για μαύρο χρήμα, που τυχαίνει να είναι Εβραίος; Στην ουσία ο κ. Μιωνής λέει στον Παππά ότι αν τον ελέγξουν για τις ατασθαλίες του, θα κατηγορήσει την τότε (αριστερή) κυβέρνηση για αντισημιτισμό μέσω των διεθνών του γνωριμιών και μέσω της Ισραηλινής κυβέρνησης. Και αντί ο Παππάς να τον στείλει στον διάολο κάθεται και συζητά μαζί του.

3 – Πώς γίνεται υπουργός αριστερής κυβέρνησης να δέχεται να μπει σε αυτή τη συζήτηση; Και πόσο οδυνηρή είναι η διαπίστωση ότι αποδεχόμαστε την πολιτική του Ισραήλ στις διακρατικές μας σχέσεις ως εξής: Στ’ αρχίδια μου για το τι θα πεις για το Παλαιστινιακό. Εντάξει, δεν θα βγεις να πεις είστε εγκληματίες ξέρω ‘γω και τα λοιπά. Τρία πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε; Έτσι έλεγε ο Παππάς ότι μας αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Είναι όμως ή όχι εγκληματίες έναντι των Παλαιστινίων οι ισραηλινές κυβερνήσεις κύριε Παππά; Ε χει σημασία ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού που ευθύνεται για τα εγκλήματα εις βάρος των Παλαιστινίων; Σε αφορά αυτό ως αριστερό υπουργό;

4 – Ποια ανάγκη επέβαλε την ακριβώς επόμενη μέρα των αποκαλύψεων ο πρώην υπουργός της αριστερής κυβέρνησης να ζητήσει συνάντηση από τον πρέσβη του Ισραήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη στο Ισραήλ του… Κυριάκου Μητσοτάκη. (Είχε αγωνία ο κ. Παππάς αν πήγε καλά η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ;). Και γιατί στην επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας τονίζεται ότι Ο κ. Παππάς είναι η απόδειξη της δικομματικής υποστήριξης των σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας; Είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι της Αριστεράς με αυτή τη διαπίστωση;

5 – Στο επίμαχο σημείο για την ατζέντα του Παπαγγελόπουλου και για τους κάποιους που βγάζουν λεφτά, ακόμα και αν υποθέσουμε πως αναφέρεται στην ατζέντα και στα λεφτά του Μιωνή όπως τώρα ισχυρίζεται ο Νίκος Παππάς, πώς γίνεται αμέσως παρακάτω να λέει ότι αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Κάνουν οι υπουργοί μιας αριστερής κυβέρνησης ότι δεν είδαν αυτούς που βγάζουν λεφτά (προφανώς παράνομα αφού επ’ αυτού γίνεται η συζήτηση);

6 – Πώς γίνεται ένας διωκόμενος τύπος σαν τον συνομιλητή σου να σου λέει ότι τον κυνηγάει άλλος υπουργός (ο Παπαγγελόπουλος) και να σου ζητά να τον κάνεις πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ για να αποκτήσει ασυλία και εσύ να μην έχεις σηκωθεί να φύγεις την ίδια στιγμή από τη συζήτηση; Πώς γίνεται ο υπουργός αριστερής κυβέρνησης σε αυτή τη συζήτηση να δέχεται ερώτηση: Τι θα κάνουνε, θα κυνηγάνε τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ; και να μην του έχει πετάξει το νερό στη μούρη, αλλά να απαντά δεν υπάρχει περίπτωση (να τον κυνηγάνε);

7 – Πώς γίνεται ένας υπουργός αριστερής κυβέρνησης να μιλά με έναν διωκόμενο για τη λίστα Λαγκάρντ και να του υπόσχεται πως Θα ζητήσω από τον Παπαγγελόπουλο να μου φέρει την ίδια την τύπισσα και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται. Θα της πω κορίτσι μου έχεις καταλάβει τι πας να κάνεις;. (Οπου η τύπισσα όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα είναι η εισαγγελέας που ερευνά τις υποθέσεις του διωκόμενου). Τα κάνουν αυτά οι υπουργοί αριστερών κυβερνήσεων;

Για ακόμα μία φορά γίνεται σαφές:

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με βήμα ταχύ (αν δεν έχει ήδη φτάσει) στην πλήρη και ανεπίστρεπτη πασοκοποίησή του. Έχω γράψει και άλλες φορές πως για να προσεταιριστεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί να μοιάσει στο ΠΑΣΟΚ και αυτό φυσικά δεν εξαιρεί και τις συμπεριφορές και συναλλαγές αυτού του είδους που θέριεψαν μέσα στην Αλλαγή και που διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες.

Το παιχνίδι παίζεται πλέον μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο και η πολιτική έχει στην ουσία πεθάνει. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει δυστυχώς αποδεχτεί αυτές τις συμπεριφορές, αυτού του είδους την ηθική στην πολιτική. Αυτή την ίδια που ασπάστηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και καθώς φαίνεται και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λίγοι που έμειναν ακόμα να εκπλήσσονται, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κοιμούνται ακόμα το βράδυ με τη συνείδησή τους ήσυχη ύπνον ελαφρύ. Γιαυτό και συνεχίζουν να πέφτουν από τα σύννεφα.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη από τις κασέτες Μιωνή είναι η συνειδητοποίηση ότι και η κυβερνώσα Αριστερά, παίζει πλέον με τον ίδιο τρόπο το παιχνίδι. Θα βρίσκεται μία από πάνω, όταν έχει ένα καλό χαρτί που θα της δίνει πόντους και μία από κάτω, όταν θα σκάει κάποια δική της υπόθεση με πάταγο. Οι κανόνες όμως θα παραμείνουν οι ίδιοι και τα μαγικά ξόρκια της ιδεολογίας και των κοινωνικών αγώνων δεν πιάνουν πια.

Ο Βόλντεμορτ έχει ήδη κερδίσει.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γλυκόπικρα αισθήματα Ισραήλ και Τουρκίας: Εταίρος ή αντίπαλος;

Newsteam 0 Comments
Οι κινήσεις της Άγκυρας σε Λιβύη, Ανατ. Ιερουσαλήμ και Υεμένη προκαλούν προσοχή και ανησυχία

[Πολύτιμη προσφορά αφυπνιστικής ενημέρωσης, το κατωτέρω άρθρο Ισραηλινού δημοσιογράφου, γραμμένο στο Τελ Αβίβ, μεταφέρει διαφωτιστικά  μηνύματα πολλαπλών κατευθύνσεων, που στην περίπτωση της   Ελλάδας  εισφέρουν πειστικό υλικό κατεδάφισης παγιδευτικών ψευδαισθήσεων,  κερδοσκοπικής υποκριτικής αυταπάτης,  πολιτικών θεατρινισμών και χονδροειδούς παραπλανητικής προπαγάνδας.

 Η κατάθεση του Γιόσι Μέλμαν επιβεβαιώνει την ακατάλυτη ισχύ των προαιώνιων στενών τούρκο-εβραϊκών δεσμών, από της εποχής που ο μυστικοσύμβουλος του Σουλτάνου Σελίμ,  πάμπλουτος  διεθνής τοκογλύφος Δον Ζοζέφ Νάζι, διεκδικούσε τον 16ο Αιώνα το στέμμα της Κύπρου ως εβραϊκού κράτους και ανακηρύχτηκε από τον Σουλτάνο Δούκας (Άρχοντας) των Κυκλάδων, με έδρα την Νάξο     – επειδή η Κύπρος κατείχετο ακόμη από τους Ενετούς.]

 Mετάφραση / Εισαγωγή : Μιχαήλ Στυλιανού

Ισραηλινοί  ηγέτες, στρατιωτικοί και των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία αυτό που χαρακτηρίζουν ως επεκτεινόμενη διείσδυση της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά συμφέροντά της, με εξάπλωση από την Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό, είναι επίσης πηγή έντονης ανησυχίας για τους συμμάχους και εταίρους του Ισραήλ στην περιοχή: Τις Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο, Σουδάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, τα Αραβικά Εμιράτο και τον Διοικητή της Ανατολικής Λιβύης Καλίφα Χαφτάρ.

Η άγνωστη ισραηλινή υποστήριξη στον πόλεμο του Χαφτάρ στην Λιβύη.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό δελτίο Intelligence Online ανέφερε στις αρχές του μηνός ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ συνήψε ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα Ισλάχ της Υεμένης, το οποίο διαπνέεται από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Κατά το δημοσίευμα το βασικό μέσο για την ενίσχυση των συμφερόντων της είναι μέσω της τουρκικής ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας ΙΗΗ, που στέλνει βοήθεια στην Υεμένη.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε επί χρόνια όργανο της Σαουδικής Αραβίας και πολέμησε τους αντάρτες Χούθις, το Ισλάχ δεν έχει ενδοιασμούς να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ ήταν αυτή που  έστειλε το πλοίο Mavi Marmara στην Λωρίδα της Γάζας, φορτωμένο με ανθρωπιστικά εφόδια και Τούρκους και διεθνείς φίλο-Παλαιστινίους ακτιβιστές. Το πλοίο σταματήθηκε και προσβλήθηκε από Ισραηλινούς κομάντο, σε μια βίαιη  σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών. Τρία χρόνια αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες των  θυμάτων με καταβολή 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγνώμη από τον Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό τότε.

Ο Νετανιάχου και οι ηγέτες της ισραηλινής ασφάλειας ήλπιζαν ότι η χειρονομία αυτή θα συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Ψυχραμένες Σχέσεις

Μολονότι οι οικονομικοί δεσμοί Τουρκίας- Ισραήλ παρέμειναν πολύ καλοί κατά τα τελευταία χρόνια, με αμοιβαία αύξηση του εμπορίου και του τουρισμού, οι σχέσεις μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας υποβιβάστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Προηγουμένως, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν οικοδομήσει έναν  φοβερό στρατηγικό συνεταιρισμό (formidable strategic partnership) , που είχε διαρκέσει 50 χρόνια.  Πράκτορες της ισραηλινής  Mossad  και της τουρκικής ΜΙΤ συναντιούνταν συχνά, αντάλλασαν μυστικές πληροφορίες και αλληλοβοηθούνταν σε επιχειρήσεις εναντίον κοινών εχθρών, ειδικώτερα της Συρίας.                                           

Ισραηλινές αμυντικές επιχειρήσεις εξήγαν στην Τουρκία πολεμικό εξοπλισμό, όπως τανκς, πυροβόλα, αεροπλάνα ρομπότ, και όργανα κατασκοπείας, αλλά και αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων. Από το 1985 ως το 2000 αυτές οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 5 δις. δολάρια. Αλλά κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ ο Ερντογάν στερέωνε την εσωτερική εξουσία του και διαπίστωνε ότι εξατμίζονταν  τα τουρκικά  σχέδια και όνειρα ένταξης στην Ε.Ε., αποστασιοποιήθηκε από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες, συνηθισμένοι με τον χαρακτήρα του, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα με την ρητορεία του Ερντογάν εναντίον της κατοχής και τις ωμότητες σε βάρος των Παλαιστινίων.

Πράκτορες της Μοσάντ και της τουρκικής ΜΙΤ συναντιούνταν συχνά, μοιράζονταν πληροφορίες και συνεργάζονταν σε επιχειρήσεις  εναντίον κοινών αντιπάλων. Ειδικότερα της Συρίας.

Αυτό που τις ανησυχεί ιδιαίτερα τώρα είναι οι στενές επαφές της Τουρκίας με την στρατιωτική πτέρυγα της (παλαιστινιακής) Χαμάς. Σύμφωνα με την μυστική οργάνωση εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet,, ο Σαλάχ αλ-Αρούνι, κορυφαίος διοικητής της Χαμάς, που εκτοπίστηκε από το Ισραήλ το 2007, έχει εγκαταστήσει το επιτελείο του στην Τουρκία. Τώρα κινείται μεταξύ Βηρυτού και Κωνσταντινούπολης, σχεδιάζοντας, όπως λέγεται, επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευσαν κατ΄επανάληψη αυτές τις πληροφορίες. Η ισραηλινή αστυνομία και το Shin Bet παρακολουθούν επίσης στενά την αυξημένη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέσω της επίσημης τουρκικής οργάνωσης βοήθειας ΤΙΚΑ.

Διαδηλωτής μπροστά σε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης κρατά χάρτη με τον διαδοχικό ακρωτηριασμό της Παλαιστίνης

Η Τικα χορηγεί χρηματική βοήθεια και τρόφιμα σε Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και συνέβαλε στο άνοιγμα εκεί ενός καφενείου, ενός πανδοχείου και ενός κινηματογράφου . Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι με την πρόφαση της πολιτιστικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, η Τουρκία προάγει την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως και τους μεγαλεπήβολους οραματισμούς του Ερντογάν  να αναστήσει τις ένδοξες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβερνούσε την Παλαιστίνη επί αιώνες, έως τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.                                                                                                         

Γιορτή για το Ισραήλ: Αρχίζει να στέλνει πετρέλαιο στην Αίγυπτο

Στο Ιράκ και λιγότερο στην Συρία, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνεργάστηκαν στενά με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ιορδανία στην ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτή η συνεργασία αποτελούσε προέκταση της μακροχρόνιας μυστικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Κούρδων του Ιράκ, στις δεκαετίες 1960 και 1970. Οι Κούρδοι ταιριάζουν στην ισραηλινή στρατηγική προοπτική μιας περιφερειακής Συμμαχίας, που περιλαμβάνει συμμαχίες μεταξύ του εβραϊκού κράτους και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων σε αραβικές-μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ανταγωνισμοί στο αέριο

Αλλά ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Ισραήλ είναι τώρα η Λιβύη. Η χώρα αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών και του στρατιωτικού κατεστημένου του Ισραήλ για τέσσερεις λόγους. Πρώτον λόγω της θέσης της  στην Μεσόγειο. Δεύτερον λόγω της γειτνίασής της με την Αίγυπτο, εχθρό του Ισραήλ που μεταβλήθηκε σε στρατηγικό εταίρο. Τρίτον, η Λιβύη εφέλκυσε την προσοχή ως καταφύγιο τρομοκρατών υπό το καθεστώς του Καντάφι.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι και καθώς τα λεηλατημένα όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες μεταφέρονταν από την Λιβύη στο Σινά και στα χέρια της Χαμάς στην Γάζα, το Ισραήλ στράφηκε προς τον Διοικητή της Ανατολικής Λιβύης Καλίφα Χαφτάρ..

Με την βοήθεια των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, που έχουν επίσης ισχυρά συμφέροντα στην Λιβύη, οι αξιωματούχοι της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ συναντήθηκαν πολλές φορές με τον Χαφτάρ και τους επιτελικούς αξιωματικούς του. Προ ολίγων εβδομάδων αναφέρθηκε ότι στις δυνάμεις του στάλθηκαν ισραηλινά όπλα, με την συμβολή των Αραβικών Εμιράτων, που υποστηρίζουν επίσης τον Χαφτάρ.

Ο τέταρτος λόγος (ισραηλινού πονοκέφαλου για την Λιβύη) είναι ένα μίγμα στρατηγικών και οικονομικών κινήτρων.

Μετά την απόφαση του Ερντογάν να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, προέκυψε ένας νέος συνεταιρισμός. Στηρίχτηκε στο παλαιό αξίωμα: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Συνδεόμενοι στην αντιπαλότητά τους με την Τουρκία, το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

 Το Ισραήλ επιζητεί την αναστύλωση πλήρων διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία

 Σε εφαρμογή αυτής της νέας τριμερούς συμμαχίας, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία να  εγκαταστήσουν έναν αγωγό

(EastMed), διοχέτευσης του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, από τις μεσογειακές πηγές του, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά η Τουρκία δημιουργεί εμπόδιο με την πρόσφατη επέμβασή της στην Λιβύη. Η ΄Αγκυρα συντάσσεται με την εγκατεστημένη στην Τρίπολη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στον πόλεμο εναντίον του Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία στην Δυτική Λιβύη ανακατέλαβαν μερικές στρατηγικές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις που ήλεγχε ο Χαφτάρ.

Τον Νοέμβριο 2019 η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, η οποία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από τον Χαφτάρ μαζί με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Γαλλίας…

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η τουρκική ενέργεια αποβλέπει μόνο σε μιαν επιδίωξη: Να εμποδίσει το σχέδιο εγκατάστασης του αγωγού EastMed.

Παρά ταύτα, παρά τον ανταγωνισμό και ενίοτε ακόμη και την εχθρότητα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι δύο χώρες διατηρούν ανοικτούς κάποιους παρασκηνιακούς διαύλους επικοινωνίας.

 Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε προ μηνών στο Middle East Eye ότι η χώρα του επιζητεί  την αποκατάσταση των σχέσεών της με την ΄Αγκυρα και την  ανταλλαγή πρεσβευτών.

 Στο μεταξύ, τουρκικές πηγές δήλωσαν τον Μάιο στο Al-Monitor ότι ο επικεφαλής της (ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας) Mossad, Yossi Cohen, συναντήθηκε δυο φορές το τελευταίο δεκάμηνο με τον Τούρκο αντίστοιχό του, διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα από την Συρία και μέχρι την Λιβύη…

 Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, το Ισραήλ δεν πρόκειται να  έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία κάποτε σύντομα. Όπως ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Ισραέλ Κάτζ δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2019, μολονότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην τουρκική ανάμειξη στην Λιβύη, αυτό δεν σημαίνει πως θα στείλουμε πολεμικά εναντίον της Τουρκίας…

 

*Σημείωση Μτφ: Υπογραμμίστηκαν στην μετάφραση βαρυσήμαντα αποσπάσματα  για την διευκόλυνση ρεαλιστικής αξιολόγησης των προσφερομένων στοιχείων.

 **Yossi Melman ,Tel Aviv 26-6- 2020, Middle East Eye 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκετών

Newsteam 0 Comments

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ανταλλαγές πυρών καταγράφονται με φόντο την αυξανόμενη ένταση καθώς πλησιάζει μια ημερομηνία-κλειδί όσον αφορά το σχέδιο προσάρτησης μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Το βράδυ χθες Παρασκευή εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή της Σντερότ, ισραηλινής πόλης η οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών και ρουκετών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενημέρωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Κήρυξη πολέμου

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας στη Γάζα επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα πλήγματα στον τομέα της Χαν Γιούνις, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ είχε καταγραφεί στις αρχές Μαΐου.

Την Πέμπτη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, που θα ισοδυναμούσε, κατ’ αυτήν, με την κήρυξη πολέμου.

Η αντίσταση θεωρεί την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη κήρυξη πολέμου εναντίον του λαού μας και θα φροντίσουμε ο εχθρός να το μετανιώσει, είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ομπάιντα.

Η δήλωση αυτή καταγράφηκε καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής απόφασης για την εφαρμογή του σχεδίου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό.

Ρουκέτες και αντίποινα

Αυτό προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό, καθώς και την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πολύ μειωμένη έκταση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, η Φατάχ στη Δυτική Όχθη και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζουν το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο καταγγέλλουν επίσης ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014).

Παρά την ανακωχή των τελευταίων μηνών, οι δύο πλευρές αναμετρώνται περιστασιακά με εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία και Ιράν έφτιαξαν κοινό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ;

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία και το Ιράν ίσως είναι σε θέση να συνεργαστούν εναντίον του Ισραήλ, καθώς ενδέχεται πρόσφατα να συντόνισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων κουρδικών ομάδων, στο βόρειο Ιράκ και η Τεχεράνη εξέφρασε υποστήριξη για τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σεθ Φράντσμαν, στην εφημερίδα Jerusalem Post, σε άρθρο, την Τετάρτη.

Ο Φράντσμαν είπε ότι η αντίθεση της Τουρκίας στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σολεϊμανί, η υπονόμευση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι δεσμοί των δύο χωρών με την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς και το γεγονός ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πήγε στη Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, στις 15 Ιουνίου, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη, κάποιου είδους νεφελώδους συνωμοσίας εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, είπε ότι το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει δεσμευτεί να κινητοποιήσει το ισλαμικό ummah για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ, από πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης. Ο Φράντσμαν δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε ζητήσει ένοπλη αντίσταση στις 21 Μαΐου.

Η Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι το επόμενο σημείο πίεσης, καθώς η προσάρτηση κυριαρχεί, και η Τουρκία και το Ιράν χρειάζονται ένα άλλο ζήτημα για να ενθαρρύνουν τη λαϊκή υποστήριξη εντός των συνόρων αλλά και περιφερειακά, δήλωσε ο Φράντσμαν.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κ.Πρωθυπουργέ της χώρα μαςς είναι το σπίτι του Ισραήλ,το σπίτι σας;

Newsteam 0 Comments

H Παλαιστίνη είπε ΟΧΙ στον στραγγαλισμό της Ελλάδας και της Κύπρου από τον Ερντογάν..

Ανεξάρτητα από την αποτρεπτική γεωγραφία, μεταξύ των δύο χωρών(Τουρκίας-Παλαιστίνης), ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από το κράτος-δολοφόνο, νομικό εμπόδιο ( ; ) στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, εκείνη αταλάντευτα…

Προσηλωμένη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και ενώ βλέπει τους κινδύνους για τον Ελληνισμό, τη χρόνια υποδούλωση της Κύπρου μας από τον Τούρκο κατακτητή, τη σκλαβιά που βιώνουν τα αδέρφια μας οι Κύπριοι, τον ξεριζωμό τους από τα χώματα της πατρίδας τους και βιώνοντας ότι οι ισραηλινοί κατακτητές της Γης των Ηρώων της Μέσης Ανατολής έχουν συνάψει συμμαχίες με τον Ελληνισμό…

Εκείνη μπροστά στην κατάφωρη αδικία….ορθώνει το ανάστημα της…

Και ενώ ο κατακτητής της τρώει μέρα με τη μέρα τη Γη της, σκοτώνει τα παιδιά της…. απλώνει τα ματωμένα χέρια γεμάτα από τις πληγές της σκλαβιάς προς τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό…..

Είπε ΟΧΙ σε συμφωνίες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο…..

Είπε ΟΧΙ στην τουρκική εισβολή στη Λιβύη και συντάχτηκε με όλες τις αραβικές χώρες που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου στη συνεδρίαση του Αραβικού Σύνδεσμου…

Τη λένε Π Α Λ Α Ι Σ Τ Ι Ν Η …. η πιο όμορφη, δίκαιη Πατρίδα της Γης…. Το αίμα του λαού της έχει ποτίσει τη Γη της και Εκείνη, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια αγωνίζεται για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης….

Κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, στην πρόσφατη επίσκεψη σας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη που λέγεται Ισραήλ, δηλώσατε ότι νοιώθετε σαν στο σπίτι σας.

Ανήκει στο σκλαβωμένο Παλαιστινιακό λαό, ξέρετε…..όχι στον φίλο σας Νετανιάχου.

Όπως αν την Ελλάδα, υποθετικά μιλάω ΑΝ, την υποδούλωνε ο εχθρός, η ελληνική Γη δεν θα αλλάξει ονομασία μέχρι την απελευθέρωσή της ….

Με το Ισραήλ δεν μπορείτε να μοιράζεστε ως υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο εσείς συνεχώς επικαλείστε μπροστά στα διαχρονικά σχέδια αλλαγής συνόρων από την Τουρκία, τις αρχές της δημοκρατίας, της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου με το κράτος-τρομοκράτη  που έχει εξαφανίσει τον γηγενή λαό της Παλαιστίνης από την πατρίδα του…..

Κ. Πρωθυπουργέ δηλώσατε: Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σας διαβεβαιώ ότι στην χώρα που γεννήθηκα πιστολάδες, αιμοδιψείς εθνικιστές δολοφόνοι και εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας!

Ευπρόσδεκτος κάθε συνάνθρωπος μας που δεν έχει δολοφονικά ένστικτα που δεν θεωρεί ότι ανήκει στην άρια φυλή κ. Πρωθυπουργέ, που δεν γράφει στους τοίχους των σπιτιών της Παλαιστίνης ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ….

Σας καλώ στην επόμενη επίσκεψή σας στο Ισραήλ, που κάποτε λεγόταν και ΠΑΝΤΑ θα λέγεται Παλαιστίνη για τον λαό της και για όλους τους μαχητές της ελευθερίας σε ολόκληρη τη γη, να επισκεφτείτε τις φυλακές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη….

Μια Ελληνίδα-Παλαιστίνια ή Παλαιστίνια Ελληνίδα, πολίτης ολόκληρης της Γης…

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρέσβης Παλαιστίνης: Επιμένουμε στο Διεθνές Δίκαιο

Newsteam 0 Comments

Ως πυλώνα για τον παλαιστινιακό λαό χαρακτηρίζει το Διεθνές Δίκαιο ο πρεσβευτής του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι η χώρα του έχει θαλάσσια σύνορα μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και όχι με την Τουρκία.

Τι ισχύει σχετικά με τη δήλωση του παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Τουρκία περί ετοιμότητας του Παλαιστινιακού Κράτους για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με την Άγκυρα;

Έχουμε ήδη τοποθετηθεί επισήμως γι’ αυτό, ωστόσο εγώ θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί πυλώνα και αφορά τις διεθνείς συμφωνίες και φυσικά την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και η ανάγκη εφαρμογής του σε όλα τα ζητήματα ανεξαιρέτως. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την έλλειψη και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της ισραηλινής κατοχής. Ακόμα και πριν από το 1967, από το 1948, όταν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε εις βάρος των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ είναι η χώρα που παραβιάζει περισσότερο από όλους το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν τις πρακτικές του. Βιώνουμε επίσης τα αποτελέσματα των εποικισμών, που επίσης παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη Χάρτα των ΗΕ. Επομένως, πώς περιμένετε εμείς οι Παλαιστίνιοι που υποφέρουμε τόσα από την απουσία του Διεθνούς Δικαίου, να δεχθούμε οτιδήποτε το παραβιάζει; Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά για εμάς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν παιχνίδια με τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Το Κράτος της Παλαιστίνης έχει θαλάσσια σύνορα και δικαιοδοσία στα νερά της Μεσογείου. Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες συντεταγμένες και χάρτες στον ΟΗΕ και την Αραβική Ένωση από τις 24/9/2019. Όποιος επιθυμεί συνομιλίες και συμφωνία μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος και θα το εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως, ειδικά με τους φίλους μας τους Κύπριους, που συνορεύουν οι ΑΟΖ μας. Τα κράτη με τα οποία έχουμε θαλάσσια σύνορα είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Έχουμε δικαιώματα. Εμείς επίσης αποδεχόμαστε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ισραήλ όχι, η Ελλάδα και η Κύπρος ναι.

Σαφώς το Ισραήλ παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά μας και τα δικαιώματά μας σε θαλάσσιες ζώνες, στη Μεσόγειο, όπως παραβιάζει τα δικαιώματά μας σε φυσικούς πόρους και επί του εδάφους. Ως αποτέλεσμα της κατοχής.

Οι φίλοι μας στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει κατοχή και για αυτό οι προσδοκίες μας είναι υψηλές, όπως και από τους Κύπριους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Κανένας Ελληνας δεν μοιράζεται αυτές τις αξίες με κατακτητές. Ενα κράτος-εγκληματία. Δεν μπορείς να θεωρείς το Ισραήλ δημοκρατία.

Επομένως θεωρείτε ότι η δήλωση παρερμηνεύθηκε;

Η δήλωση του πρεσβευτή μας τέθηκε εκτός του πλαισίου που έγινε. Αναφερόταν στην ανάπτυξη σχέσεων και υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία. Να σας το θέσω αλλιώς. Εάν έρθει η Κίνα και ζητήσει από την Ελλάδα ή την Κύπρο να προχωρήσουν σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών τι θα κάνετε; Είναι το ίδιο. Σας είπα, έχουμε σύνορα με τρεις χώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συμφωνία ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι αρχή μας. Όπως καλούμε για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εμείς έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με χώρες σε όλο τον κόσμο. 136 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος και έχουμε σχέση μαζί τους. Και η Τουρκία είναι μία από αυτές. Και η Κύπρος έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος. Η Ελλάδα ακόμα δεν το αναγνωρίζει παρά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015. Γιατί δεν αναγνωρίζει η Αθήνα το Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ αναγνωρίζει το Ισραήλ; Δεν υπάρχει λογική. Εμείς θέλουμε ειρήνη. Δεν θέλουμε τα εγγόνια μας να μεγαλώσουν μέσα στον πόλεμο.

Πιστεύετε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα έχει ατονήσει σε Ελλάδα και Κύπρο;

Δεν είναι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι και σε άλλες χώρες, γιατί έχουμε ραγδαίες διεθνείς αλλαγές και ανακατατάξεις. Ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οπότε και στον κόσμο απέμεινε ο ένας πυλώνας. Τώρα, μετά τις ηγεμονικές πολιτικές των ΗΠΑ εναντίον των άλλων λαών, βρισκόμαστε μπροστά και σε νέες αλλαγές. Αυτό που συνέβη στον αραβικό κόσμο πριν από μερικά χρόνια και ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη, κάθε άλλο παρά άνοιξη, ήταν ένας αμερικανικός χειμώνας. Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά υπήρξε συνωμοσία κατά των λαών της περιοχής, με αμερικανικό πρόσημο, πρώτα όσον αφορά την ασφάλεια και την ενέργεια και την ενδυνάμωση του Ισραήλ, ως αποικιοκράτη, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αμερικανικού καθεστώτος.

*Πηγή: Αλεξάνδρα Φωτάκη- tanea.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κράτος Παλαιστίνης: Η δήλωση Πρέσβη μας στην Τουρκία μεταφέρθηκε εκτός πλαισίου

Newsteam 0 Comments

Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων του Κράτους της Παλαιστίνης: Οι σχέσεις μας με τις χώρες της Μεσογείου είναι στενές 

Για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Τουρκική Δημοκρατία που είδε το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον Πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν.

Κατά συνέπεια, το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι το Κράτος της Παλαιστίνης είναι πρόθυμο να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

Το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τοποθετήσεις πρέσβη Παλαιστίνης στην Άγκυρα για την παλαιστινιακή ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε, υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, ο Φαέντ Μουσταφά δήλωσε χαρακτηριστικά:

Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα.

Παράλληλα, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το φάντασμα ενός νέου ’74: Eλλάδα, Τουρκία και Ισραήλ

Newsteam 0 Comments

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδος (αν δεν κάνουμε λάθος και οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ) επισκέπτεται αύριο το Ισραήλ χωρίς να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και να συναντηθεί με τους Παλαιστινίους. Προηγήθηκε η άρνηση της Αθήνας και της Λευκωσίας να συμπαραταχθούν με τις βασικές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία κλπ) στο διάβημά τους προς το Ισραήλ να μην προσαρτήσουν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ελλάδα και Κύπρος υπονομεύουν έτσι τον βασικό άξονα όλης της διεθνούς παρουσίας τους, την απαίτηση εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, μη συναντώμενοι οι ηγέτες τους με τους Παλαιστινίους, διασπαθίζουν εντελώς ανεύθυνα, την παραμονή μιας δυνάμει σοβαρότατης κρίσης με την Τουρκία, ότι απομένει από το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο του ελληνισμού στον αραβικό κόσμο, στον βωμό της ασφυκτικής εξάρτησης των Ελλήνων πολιτικών από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος και να μην μυρίζει τώρα 1974 στη γειτονιά μας. Πάντως, περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Ο άξονας Τραμπ – Νετανιάχου εκπέμπει ταυτόχρονα αντιφατικά σήματα προς την ‘Αγκυρα, ενώ αντιφατικά είναι και τα σήματα που δέχεται και η Αθήνα (προχωρήστε γρήγορα τον EastMedμην υποχωρείτε, βρείτε τα με την Τουρκία).

Ο Τραμπ (το ένα χέρι) ενθαρρύνει τον Ερντογάν σε Λιβύη και Συρία, ελπίζοντας να προκαλέσει ρωσο-τουρκική σύγκρουση και, εμμέσως τουλάχιστο, ενθαρρύνει με τον τρόπο αυτό την ‘Αγκυρα να στραφεί με περισσότερη άνεση εναντίον μας. (‘Αλλωστε ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, στον κ. Μητσοτάκη, όταν συναντήθηκαν, ότι δεν σκοπεύει να επέμβει υπέρ της Αθήνας σε ελληνοτουρκική σύρραξη, την οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, μπορεί και να χάσει η Ελλάδα!)

Από την άλλη, έχουμε το ισραηλινό λόμπυ και τους εξτρεμιστές Νεοσυντηρητικούς (το άλλο χέρι του ιδίου προσώπου) που ζητάει να δείξει επιτέλους η Δύση τα δόντια της στην Τουρκία, εννοώντας να τα δείξει η Ελλάδα! ‘Οσο για μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, πανικόβλητοι από εξελίξεις που δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε, τρέχουμε να κρυφτούμε όλο και πιο βαθειά στην αγκαλιά του Προστάτη που τελικά θα μας καταστρέψει. Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ όπου και θα πραγματοποιηθεί κοινό ελληνο-ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν κάνουμε τέτοια συμβούλια με την Κύπρο ή οποιονδήποτε άλλο από τους εταίρους μας, τα κάνουμε όμως με το Ισραήλ. Τα κάναμε και με την Τουρκία, τα σταματήσαμε όμως αφότου τσακώθηκε με το Ισραήλ.

‘Ένα προχτεσινό άρθρο στο ιστολόγιο του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA), που συνυπογράφει ο Πρέσβης ‘Εντελμαν, σημαντικό στέλεχος της παγκόσμιας, εξτρεμιστικής, αν όχι καθαρά ολοκληρωτικής τάσης των Αμερικανο-Ισραηλινών Νεοσυντηρητικών (Πομπέο, Μπάνον, Νετανιάχου κλπ.), με συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ υπό τον Τσένει, οπαδός του πολέμου κατά του Ιράν, που προέβλεψε με άρθρο του το πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, αναφέρεται στην ανάγκη ανάσχεσης της Τουρκίας και στον ρόλο της Ελλάδας ως αντισταθμίσματος, για λογαριασμό των ΗΠΑ, της τουρκικής ισχύος. Ο ‘Εντελμαν πιστεύεται ότι είναι από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην ανάδειξη του Ερντογάν, αλλά μετά τάσπασαν, λόγω των ανεξαρτησιακών τάσεων του Τούρκου Προέδρου.

Βεβαίως ποιος ‘Ελληνας δεν θα ήθελε η Αμερική να βάλει στη θέση της την Τουρκία, που έχει ασφαλώς ξεφύγει (έστω κι αν παραμένει εντελώς συζητήσιμο αν έχουμε να κερδίσουμε από την ανατροπή Ερντογάν). Να το κάνει εκείνη όμως. ‘Όχι να το κάνουμε εμείς πληρώνοντας με την καταστροφή μας την διάθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ να ανακόψουν τις τουρκικές φιλοδοξίες. Και μάλιστα χωρίς η Αμερική και το Ισραήλ να έχουν παράσχει την παραμικρή δέσμευση αμυντικής συνδρομής προς την Ελλάδα και την Κύπρο εφόσον αυτά συμβούν! Αυτό δεν είναι συμμαχία, θυμίζει το λεχθέν υπό του Τσώρτσιλ: Θα πολεμήσουμε κατά των Γερμανών, μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος των Ινδών!

Διαβάζουν αυτές τις εκθέσεις και οι Τούρκοι και σιγουρεύονται για την εκτίμησή τους ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πολιορκητικοί κριοί μιας αντιτουρκικής αμερικανο-ισραηλινής συμμαχίας, που πρέπει να εξουδετερώσουν!

Κυριαρχώντας στην Αν. Μεσόγειο  

Ο τρόπος για να κυριαρχεί η Αυτοκρατορία στην Αν. Μεσόγειο είναι οργανώνοντας τις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις. Το έκανε το 1921, σπρώχνοντάς μας στην παράφρονα Μικρασιατική Εκστρατεία στα βάθη της Ασίας, για να μην πάρει ο Κεμάλ τη Μοσούλη, που είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το έκανε από το 1955 και μετά χρησιμοποιώντας την Τουρκία και τον Ντενκτάς για να μην μπορέσει η Κύπρος ούτε να ενωθεί με την Ελλάδα, ούτε να γίνει κράτος. Από τη μια ενθάρρυναν τους Τούρκους, από την άλλη τους ‘Ελληνες (Μακάριος και αναθεώρηση συντάγματος, εγκλήματα Σαμψών και ακροδεξιών εθνικιστών, Ιωαννίδης). Πίσω από τον Ντενκτάς, τον τουρκικό στρατό, τον Σαμψών, την κυπριακή ακροδεξιά και την ελληνική χούντα ήταν η ίδια δύναμη! Το δίκτυο Gladio του ΝΑΤΟ, η CIA και η Αμερική.

Γι’ αυτό, αν έχουν ένα γραμμάριο μυαλό και ένα γραμμάριο ιστορική γνώση και αν καταλαβαίνουν τι μπορεί να συμβεί τελικά και στους ίδιους, οι αρμόδιοι των Αθηνών (σε συνεννόηση και με τη Λευκωσία), θα πρέπει να καθίσουν να σκεφτούν επειγόντως τι πρέπει να κάνουν για να σταματήσουν, με τρόπο που δεν θα θίξει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την αδυσώπητη κλιμάκωση προς μία πολεμική αναμέτρηση χωρίς νικητές με την Τουρκία, πριν να είναι αργά. ‘Ισως ακόμα υπάρχει λίγος χρόνος. ‘Οσο η υπόθεση κλιμακώνεται όμως, τόσο τα περιθώρια θα μειώνονται, τόσο οι δύο πλευρές θα εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο στη ρητορική τους.

Τρίγωνο των Βερμούδων στη Μεσόγειο!

Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου των Βερμούδων στη Μεσόγειο, επιχειρώντας να ελιχθεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Ευρώπης και Ασίας, Πούτιν και Τραμπ, σε μια άσκηση κολασμένης ισορροπίας. Οι ρωσικοί S400 έχουν εγκατασταθεί, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί, με την Αμερική να διατυπώνει σοβαρότατες απειλές κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που τους ενεργοποιήσει. Οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τον Ερντογάν σε Λιβύη και Συρία, ελπίζοντας να προκαλέσουν επιτέλους το μεγάλο ρήγμα με τη Ρωσία, την ίδια ώρα που το Ισραήλ ενορχηστρώνει παρασκηνιακά το μέτωπο πίσω από τον Χάφταρ.

Τα εννοούν όμως αυτά, ή θέλουν μόνο να σπρώξουν την Τουρκία κατά της Ρωσίας σε μια άσκηση ταυτόχρονα υπερεπέκτασης που θα οδηγήσει σε καταστροφή τον Ερντογάν; Γιατί δύσκολα βλέπει κανείς πως θα μπορούσαν να συμφιλιωθούν με μια περαιτέρω ισχυροποίηση της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία μπορεί να κερδίσουν, μπορεί και να χάσουν. Είναι παίκτες και παίζουν. Αυτός που θα χάσει σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εμείς, που εκχωρήσαμε προ πολλού όχι μόνο την εξωτερική – αμυντική πολιτική, αλλά και το ίδιο το βαθύ κράτος, ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας, φοβούμεθα, σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Αν αυτοί φτάσουν σε συμβιβασμό με την Τουρκία, θα μας ζητήσουν μείζονες παραχωρήσεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. Αν όχι, δεν αποκλείεται να σπρώξουν παρασκηνιακά σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση που θα είναι, τυχόν κλιμακούμενη, η απόλυτη καταστροφή και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, Μια τέτοια σύγκρουση δεν θα έχει νικητές, θα έχει μόνο ηττημένους. Aλλά δεν είναι φυσικά λύση και η αποδοχή της όποιας τουρκικής επιθετικότητας.

Για να υπάρχει σε αυτό το πρόβλημα λύση, οφείλουμε να ξαναπάρουμε πίσω, να επανεθνικοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας μας, το πολιτικό και κρατικό προσωπικό μας. Θα πρέπει να αντιληφθεί και ο κ. Ερντογάν και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες ποια είναι η ελληνική κόκκινη γραμμή.

Πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα σχεδίων όπως ο EastMed, που είναι εντελώς απίθανο να κατασκευασθούν, προκαλούν όμως κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι επίσης εντελώς απαραίτητο να πληροφορηθούν άμεσα, από τώρα και κατά τρόπο αξιόπιστο οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και το ΝΑΤΟ και οι Γερμανοί και η ΕΕ και οι πάντες ότι δεν θα μπορούν να έχουν ούτε ένα χιλιοστό βάσης και παρουσίας στην Ελλάδα, ούτε οποιαδήποτε εξπυπηρέτηση, ότι η Αθήνα θα εξετάσει την πλήρη αλλαγή του γεωπολιτικού της προσανατολισμού και θα σταματήσει άμεσα την εξυπηρέτηση του Χρέους σε περίπτωση που οδηγηθεί σε αναμέτρηση με την Τουρκία και αυτοί ποιήσουν την νήσσα.

Η Τουρκία και το σχίσμα στη Δύση

Το παιχνίδι είναι ακόμα πιο χαοτικό στο μέτρο που και το δυτικό κατεστημένο και ο τουρκικός στρατός, που παραμένει πάντα η σπονδυλική στήλη του τουρκικού καθεστώτος, είναι βαθιά διχασμένοι ως προς την δέουσα να εφαρμοσθεί πολιτική.

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μας, αναλύσαμε τον εμφύλιο Σόρος – Νετανιάχου στην κορυφή της Αυτοκρατορίας (του Χρήματος που διοικεί τον κόσμο), τη σύγκρουση δηλαδή δύο τάσεων, των νεοφιλελεύθερων παγκοσμιοποιητών του τέλους της Ιστορίας και των νεοσυντηρητικών, εθνικιστών, νέο-ολοκληρωτικών του Χάους και του πολέμου των πολιτισμών

Για αρκετούς από τους πρώτους, και τουλάχιστο για τη γερμανική ηγεσία, μοιάζει να προέχει η ομαλή επανενσωμάτωση της Τουρκίας στο δυτικό σύστημα, για τους δεύτερους προέχει η ανατροπή του Ερντογάν. Με έναν τόσο δυναμικό και φιλόδοξο ηγέτη όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, ένας τρόπος να τον οδηγήσεις σε καταστροφή είναι να τον ενθαρρύνεις να προχωρήσει πέραν των κόκκινων γραμμών σε κάποιο από τα πολλά μέτωπα που έχει τώρα ανοίξει. Ερωτηματικό είναι η στάση του Μακρόν, που αφενός ανήκει στους νεοφιλελεύθερους παγκοσμιοποιητές, αφετέρου όμως, όπως και οι προκάτοχοί του Σαρκοζί και Ολλάντ, μοιάζει να ακολουθεί πολύ πιστά τη γραμμή που χαράζει και συνήθως επιβάλλει στο Παρίσι το Ισραήλ. Μόνη εξαίρεση η αντίθεσή του στο υπερ-τυχοδιωτικό σχέδιο Νετανιάχου για πόλεμο κατά του Ιράν.

Αξίζει να δούμε σε αυτό το σημείο πως αντιμετωπίζουν την Τουρκία οι διάφορες τάσεις του αμερικανικού κατεστημένου, όπως αντανακλώνται στις επεξεργασίες των αμερικανικών think tanks το προηγούμενο διάστημα.

Να σημειώσουμε πάντως ότι τα κυριότερα από τα αμερικανικά think tank παραμένουν απαισιόδοξα για τις πιθανότητες ομαλής επαναφοράς της ‘Αγκυρας στο δυτικό (και ισραηλινό) μαντρί.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές ελίτ και η Τουρκία

Από τα γνωστότερα think tank των ΗΠΑ, με φημολογούμενες στενές σχέσεις με τη CIA, η RAND δημοσίευσε τον Ιανουάριο μια έκθεση με τίτλο Η εθνικιστική πορεία της Τουρκίας. Συνέπειες για την στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας και τον Στρατό των ΗΠΑ (Turkey’s Nationalist Course. Implications for the US-Turkish Strategic Partnership and the US Army.) Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδότησε το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο.

Η έκθεση περιγράφει τα εξής τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας, τα τρία εκ των οποίων είναι μη ευνοϊκά για τις ΗΠΑ:

 1. Η Τουρκία συνεχίζει να είναι δύσκολος σύμμαχος
 2. Ανατρέπεται ο Ερντογάν και ένας νέος ηγέτης ακολουθεί μια πιο φιλοδυτική εξωτερική και αμυντική πολιτική
 3. Η Τουρκία επιδιώκει πιο δραστήρια να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, όπως και με ευρασιατικούς συμμάχους και εταίρους (Ρωσία, Ιράν, Κίνα).
 4. H Τουρκία αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και αναπτύσσει στενή συνεργασία και διάφορες συμμαχίες με δυνάμεις στην Ευρασία και τη Μέση Ανατολή

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν πολύ πιθανή την απώλεια του ελέγχου της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και άλλων αμερικανικών και ΝΑΤΟΪκών βάσεων στην Τουρκία, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη συνέχιση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη νοτιοδυτική Ασία, ενώ οι εναλλακτικές διευκολύνσεις στην περιοχή έχουν ουσιαστικούς περιορισμούς.

Αντιμέτωπη με τα ενδεχόμενα αυτά, η RAND συνιστά την αποκατάσταση, την καλλιέργεια και την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.  Ιδιαίτερα, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών για την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών και του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και την αναβίωση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την αμερικανική και τουρκική άμυνα (High-Level Group on US and Turkish Defense), λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη σημασία του τουρκικού Υπουργείου ‘Αμυνας.

Από αυτό το σημείο βέβαια μέχρι να σκεφθεί κάποιος καχύποπτος ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται παρά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός νέου πραξικοπήματος δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση και εύκολα τη διαβαίνει η (πλησίον των θέσεων του Τούρκου Προέδρου) Yeni Safak, όπως και δημοσιογραφικά όργανα προσκείμενα στους Τούρκους ευρασιατιστές, πόσο μάλλον που στην ίδια την αμερικανική έκθεση υπάρχει και η εξής φρασούλα: Αναφέρεται ότι οι μεσαίοι αξιωματικοί είναι εξαιρετικά θυμωμένοι (σ.σ. frustrated, που μπορεί να αποδοθεί και ματαιωμένοι)… Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ένα καινούριο πραξικόπημα σε κάποια στιγμή.

Η RAND θέλει στενότερες σχέσεις των Τούρκων στρατιωτικών με τις ΗΠΑ, αλλά δεν της αρέσουν καθόλου οι σχέσεις των Τούρκων στρατιωτικών με τους Ρώσους και η συνεργασία τους στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ιδέες της RAND στον στρατιωτικό τομέα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις του απόστρατου Στρατηγού Ben Hodges, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που πρότεινε τον Ιούνιο 2019 την ιδέα δημιουργίας της συμμαχίας Τουρκία – ΗΠΑ 2.0. (https://www.cepa.org/time-for-turkey-usa-2). Στην παρουσίασή του αυτή ο Αμερικανός στρατιωτικός υπογραμμίζει ότι η αγορά των S400 δεν ήταν θεσμική αγορά του τουρκικού κράτους, αλλά ενός οργανισμού που αναφέρεται προσωπικά στον Πρόεδρο, γεγονός που εκτιμά δηλωτικό της ύπαρξης δυνάμεων μέσα στην κυβέρνηση που επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σκληρός επικριτής του Ερντογάν, ο Hodges υποστηρίζει τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και υπογραμμίζει ότι πολλά μπορεί να γίνουν έως τις εκλογές του 2023, κάτι που εύκολα ερμηνεύεται ως προαναγγελία πιθανού πραξικοπήματος. ‘Όπως και η RAND έτσι και ο Hodges προτείνει μάξιμουμ συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων

To Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) είναι το σημαντικότερο αμερικανικό think tank, στο κέντρο της αμερικανικνής πολιτικής διαδικασίας. Τον Νοέμβριο του 2018, δημοσίευσε την έκθεση υπό τον τίτλο Ούτε φίλος, ούτε εχθρός, στην οποία υποστηρίζεται ότι ΗΠΑ και Τουρκία εξελίχθηκαν από αμφίσημοι σύμμαχοι σε ανταγωνιστές και συστήνεται η ανεύρεση εναλλακτικής στο Ιντσιρλίκ, η συνέχιση της υποστήριξης προς το κουρδικό YPG και η διακοπή της συνεργασίας στο πρόγραμμα του F-35. Πρώην νεοσυντηρητικός, εμπειρογνώμων με το CFR και το Δημοκρατικό Κόμμα ο Max Boot κάλεσε τον Οκτώβριο του 2019, σε μια σοβαρή αναθεώρηση των σχέσεων με την Τουρκία. Υποστήριξε την ανάγκη περιορισμού της αμερικανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας και αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ. Τα αμερικανικά αεροσκάφη πρέπει να μεταφερθούν στην βάση Muwaffaq Salti Air Base στην Ιορδανία και άλλες βάσεις στον Κόλπο, ενώ τα τακτικά πυρηνικά όπλα πρέπει να πάνε πίσω στις ΗΠΑ ή σε πιο αξιόπιστες ΝΑΤΟϊκές χώρες. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του CFR Richard Haas.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη γραμμή. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Foreign Affairs που εκφράζει το CFR η καταστροφή της αμερικανο-τουρκικής σχέσης χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και τονίζεται ότι τα αμερικανικά συμφέροντα θα πληγούν αν οι διμερείς σχέσεις καταρρεύσουν ή αν γίνει η Τουρκία αντίπαλος των ΗΠΑ. Ανάλογη προσέγγιση υιοθετεί και η Rachel Ellehuus του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Οι νεοσυντηρητικοί εξτρεμιστές και η Τουρκία

Εκ των γεννητόρων νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού, εκ των αρχιτεκτόνων των αμερικανικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και υποστηρικτικό της στενότερης δυνατής συμπόρευσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ, το American Enterprise Institute περνάει γεννεές δεκατέσσερις την Τουρκία του Ερντογάν.

Λαγός των νεοσυντηρητικών, ο αναλυτής του ΑΕΙ Μάικλ Ρούμπιν είχε προαναγγείλει το πραξικόπημα κατά Ερντογάν τον Μάρτιο 2016 με ένα άρθρο του στο οποίο καλούσε τους Τούρκους αξιωματικούς να μην φοβηθούν τίποτα και να ανατρέψουν τον Πρόεδρό τους. (Βλ. https://www.amna.gr/home/article/110239/). Τρεις μήνες αργότερα κάμποσοι Τούρκοι στρατιωτικοί τον άκουσαν κατά τα φαινόμενα και έχασαν τη ζωή τους

Τώρα, ο Ρούμπιν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξει η Τουρκία παρά δια μέσου της άμεσης πίεσης. Εκτιμά επίσης ότι ο τουρκικός στρατός έχει μετατραπεί, μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, από συνταγματικό θεματοφύλακα του λαϊκού χαρακτήρα της Τουρκίας σε προωθητική δύναμη του Ισλάμ, ενώ η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή υπέρ της Μόσχας.

Σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς που θέλουν εντατικοποίηση των σχέσεων με τους Τούρκους συναδέλφους τους, ο Ρούμπιν προτείνει να μπει η Τουρκία σε καραντίνα στο ΝΑΤΟ και να ασκηθεί μια πολιτική μέγιστης πίεσης στην Τουρκία, με υποστήριξη στους Κούρδους και στην Κύπρο και επιβολή κυρώσεων στην ‘Αγκυρα.

 Ένα τελευταίο σενάριο

Ακόμα και η σύντομη αυτή περιδιάβαση στις αμερικάνικες δεξαμενές σκέψεις αναδεικνύει την εξαιρετικά αμφίσημη εκτίμηση των ΗΠΑ για την τύχη τόσο του Ερντογάν όσο και της Τουρκίας. Αν το παιχνίδι είχε τελειώσει εις βάρος τόσο του Ερνογαν όσο και της Τουρκίας, τότε θα μπορούσαν κάποιες σκέψεις να γίνουν για τα πιθανά οφέλη μιας συντεταγμένης επίθεσης της Δύσης στην Τουρκία, αν και πάλι πρέπει κανείς να αντιλαμβάνεται που πάει να μπλέξει, έτσι που να παραμένει στο βάθος απλά έτοιμος να επωφεληθεί και όχι να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός και κρέας για κανόνια. (Επιπλέον, μια χώρα πρέπει να μην κυττάει μόνο τη μύτη της, αλλά να έχει συνείδηση των παγκοσμίων τάσεων και να ευνοεί αυτές που την ευνοούν, όχι να πηγαίνει αυτόματα στους διεθνείς πλούσιους και ισχυρούς, πόσο μάλλον που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά απειλές για τον ελληνισμό). ‘Όμως όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν όχι για τον Ερντογάν οπωσδήποτε για την Τουρκία.

Ένα από τα δυνατά σενάρια μιας ελληνοτουρκικής κρίσης θα μπορούσε να είναι μια πολεμική σύγκρουση ίσως όχι ολοκληρωτική, αλλά κάτι παραπάνω από ένα απλό θερμό επεισόδιο, που με βοήθεια των ΗΠΑ τελειώνει σε ισοπαλία, αλλά με μεγάλες απώλειες αμοιβαία. Φυσική κατάληξη; Το τραπέζι διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ στην Τουρκία οι στρατιωτικές απώλειες χωρίς νίκη και η αναπόφευκτη οικονομική κρίση πυροδοτούν νέο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός φιλοδυτικού αυταρχικού καθεστώτος. Στην συνέχεια η Δύση κάνει παραχωρήσεις στην νέα Τουρκία εις βάρος της έτσι και αλλιώς εγκλωβισμένης χώρας μας. Τελικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, πολεμική μεγάλη ζημιά, σαφέστατη οικονομική καταστροφή που θα μας γυρίσει άλλα 10 χρόνια πιο πίσω και τελικά πιθανή απώλεια αν όχι εδαφών τουλάχιστο θαλασσών και ίσως και συνεκμετάλλευση  με Τουρκία υπό δυσμενείς όρους εδώ και στην Κύπρο. Είναι μόνο ένα σενάριο αλλά πόσο απίθανο είναι. Ας λάβουμε επομένως άμεσα τα μέτρα μας, ας προσέξουμε να μην λειτουργήσουμε ως το κρέας για τα κανόνια.

*Πηγή: konstantakopoulos.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο εγκλωβισμός της χώρα μαςς στη Νατοϊκή–Ισραηλινή μέγγενη,προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή

Newsteam 0 Comments

Το περίφημο 3+1 σχέδιο που αφορά Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ με την ενεργειακή, γεωπολιτική ιμπεριαλιστική διείσδυση και την ταυτόχρονη νατοϊκή & Ισραηλινή στρατιωτικοποιήση στην περιοχή της ευρύτερης  ανατολικής Μεσογείου υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΗΠΑ, αποτελεί την πεπατημένη που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έφτασε στο ζενίθ με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σήμερα συνεχίζεται και βαθαίνει με την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η μυωπική αντίληψη και η ατελέσφορη εμμονή των Ελληνικών κυβερνήσεων να αναζητήσουν την αγκάλη του Ισραήλ στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία ουσιαστικά εγκλωβίζει, δυσχεραίνει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας σε μεγάλες, άμεσες, (τουλάχιστον) διπλωματικές στρατηγικές ήττες.

Μια χώρα σαν την Ελλάδα, που αναζητεί στο σημερινό πολυπολικό παγκόσμιο περιβάλλον την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, προχωρά σε στενή συμμαχία με Ισραήλ που έχει καταπατήσει και συνεχίζει να καταπατά κάθε έννοια διεθνών αποφάσεων στα πλαίσια των αποφάσεων των Γ.Σ. του  ΟΗΕ που αφορούν στην παράνομη κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών, της περίφημης συνθήκης του Όσλο που σήμερα κατάντησε κουρελόχαρτο, και τον συνεχή παράνομο εποικισμό Παλαιστινιακών εδαφών, εκδιώκοντας με την βία παλαιστινιακές οικογένειες από της πατρογονικές  εστίες του.

Το κωμικό- τραγικό αποκορύφωμα της όλης υπόθεσης είναι ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είναι δυο από τις ελάχιστες χώρες, μέλη του ΟΗΕ, που δεν αναγνώρισαν και δεν επικυρώνουν τις διεθνείς συμφωνίες του ΟΗΕ για τις ΑΟΖ.

Κάθε χρόνο το Ισραήλ συλλαμβάνει 500-700 ανήλικα παιδιά της Παλαιστίνης και αρκετά οδηγούνται σε Ισραηλινές φυλακές. Όλα τα παραπάνω και άλλες υποθέσεις μαζικής παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας από τα κυρίαρχα παγκόσμια ΜΜΕ ( μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά ΜΜΕ).

Οι μη επικυρωμένες  από την Ελληνική Βουλή αμυντικές συμφωνίες με το Ισραήλ παραμένουν χωμένες βαθειά σε συρτάρια μακριά από την Ελληνικό λαό.

Το πιο άδικο, διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην ιστορική λήθη. Ιδιαίτερα από την Ελλάδα, που αναζητά και αυτή την εμπέδωση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας.

Ισραήλ – Τουρκία: Ένας παλιός έρωτας αναθερμαίνεται

Για πολλές δεκαετίες η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της λεγόμενης  περιφερειακής σταθερότητας στην Εγγύς Ανατολή προς όφελος των ΗΠΑ. Οι δυο χώρες, με ισχυρούς  υπερ-ατλαντικούς  δεσμούς τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να ανταγωνίζονται για τον ρόλο του κυρίαρχου χωροφύλακα στην περιοχή.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ τον Μάρτιο του 1949 και έκτοτε τα δύο κράτη ανέπτυξαν ισχυρή στρατιωτική, διπλωματική και στρατηγική συνεργασία. Στην αντίληψη του Ισραήλ, χθες περισσότερο και λιγότερο σήμερα, για το τι μπορεί να ονομαστεί ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ, ο οποίος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2008 και εντάθηκε  σε μια ανοιχτή διπλωματική σύγκρουση σχετικά με την Ισραηλινή  στρατιωτική επιδρομή στον στολίσκο βοήθειας που συνδέθηκε με τη Γάζα (μια κυρίαρχη Ελληνική πρωτοβουλία σε συνεργασία με διεθνή κινήματα  ειρήνης το 2010 ) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το Τουρκικό αίτημα συγγνώμης και μετά τη διαρροή έκθεσης του ΟΗΕ στους New York Times, η διπλωματική σύγκρουση κλιμακώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ισραηλινή χρήση βίας ήταν υπερβολική και παράλογη.

Πρόσφατα, ο εθνικός Ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας ΕΛ-ΑΛ ξανάρχισε τακτικές πτήσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας. Ανεπίσημες διπλωματικές προσεγγίσεις πρόσφατα ξεκίνησαν, επίσης.

Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών φαίνεται να βγαίνει από την κατάψυξη αφού σε ανεπίσημο επίπεδο οι δυο πλευρές αναζητούν μια ελάχιστη συνεννόηση για τις σφαίρες επιρροής που διεκδικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Τουρκία και Ισραήλ αναζητούν ένα modus vivendi που θα επιτρέψει την αναθεωρητική τους πολιτική να επεκτείνεται . Το Ισραήλ κατέχει παράνομα τα υψώματα του Γκολάν, ενώ βομβαρδίζει αδιάκοπα την Συριακή  επικράτεια και η Τουρκία παραμένει δύναμη κατοχής στην Βόρεια Κύπρο καταρρακώνοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι ομοιότητες των δυο χωρών που εφαρμόζουν μακροπρόθεσμη ατζέντα στρατιωτικοίησης στην ευρύτερη περιοχή, δεν αναγνωρίζουν ΑΟΖ και σύνορα, παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο, προσπαθούν από κοινού να αποκτήσουν κοινό στρατηγικό  βηματισμό. Οι διάφορες τους παραμένουν σε τακτικό επίπεδο μεγάλες άλλα συζητήσιμες,  ενώ σε στρατηγικό επίπεδο σίγουρα τα πολλαπλά συμφέροντα τους δεν είναι αγεφύρωτα.

Ακόμα και οι εναλλακτικοί δρόμοι του πετρελαίου (αγωγοί) είναι στην ατζέντα, την ώρα που εμείς εμμένουμε στην επικοινωνιακή φούσκα του περίφημου αγωγού Κύπρος – Ισραηλ – Ελλάδα! Μιλάμε πάντα για έναν αγωγό που στα χαρτιά είναι οικονομικά μη βιώσιμος, πιθανά, περιβαλλοντολογικά επικίνδυνος αλλά στρατιωτικά χρήσιμος για τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, για το Ισραήλ αναβαθμίζεται ως ένας δυναμικός πελάτης σε επίπεδο προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού, κυβερνο-ασφάλειας και  εμπορικών συναλλαγών. Στρατιωτικά βαθαίνει την επιρροή του Ισραήλ έως την κεντρική μεσόγειο, ενώ σε καμιά περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με το Ισραήλ να μετατρέπεται σε συμμαχική χώρα. Έξαλλου η ηχηρή σιωπή του Ισραήλ στα διεθνή φόρα στις Τουρκικές προκλήσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε διαφορά μέτωπα (Αιγαίο, γκρίζες ζώνες, ΑΟΖ, σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης,  κλπ), είναι εξαιρετικά αξιοπρόσεκτη.

Τέλος, το ότι αναβαθμισμένο κλιμάκιο της Ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό  και σημαντικούς υπουργούς, που αυτές τις μέρες επισκέπτεται το Ισραήλ και έστω για τους τύπους δεν μεταβαίνει στην Ραμάλα, στην Παλαιστινιακή  διοίκηση κάτι που διπλωματικά συνέβαινε από τις Ελληνικές  κυβερνήσεις για πολλά χρόνια και από πολλές, ακόμα και  σήμερα κυβερνήσεις της ΕΕ, δείχνει την απώλεια αυτογνωσίας και αξιοπρέπειας της χώρας μας, ώστε να μην ενοχληθούν οι Ισραηλινοί οικοδεσπότες.

Η Ελλάδα με τον  συνεχή στραγγαλισμό της από ΝΑΤΟ, Ισραήλ και ΗΠΑ δεν θα βρεθεί πιο ισχυρή σε μελλοντικές -ίσως και άμεσες- απειλές από την γείτονα. Το αντίθετο συμβαίνει: στη μετά μνημονική-εποχή, η κορύφωση του γεωπολιτικού μνημονίου που της επιβλήθηκε και οι κυρίαρχες πολιτικές  δυνάμεις που το αποδέχτηκαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) προϊδεάζουν για ιδιαίτερα δυσάρεστες τραγωδίες. Η αναβάθμιση της αντί ιμπεριαλιστικής, αντινατοϊκής πάλης του λαού σε συνέργεια με ισχυρές πολιτικές και κινηματικές παρεμβάσεις, είναι η μόνη εγγύηση για την πραγματική κατάκτηση  της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι πρώην αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην βουλευτής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μητσοτάκης στα γεράκια Ισραήλ: Έδωσε γη και ύδωρ και έφαγε πόρτα!

Newsteam 0 Comments

Ρεζίλι έγινε στην κυριολεξία ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον υπόδικο πρωθυπουργό του τελευταίου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Δεν φτάνει που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν σταδιακά δώσει γη και ύδωρ στα γεράκια του Ισραήλ, έφαγε για άλλη μια φορά πόρτα στο αίτημα του για στοιχειώδη αλληλεγγύη τουλάχιστον απέναντι στην Τουρκία.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε, ενώπιον του Μπεντζαμίνν Νετανιάχου, την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στη δική του ομιλία όχι μόνο παρέμεινε παγερά αδιάφορος απέναντι στα λόγια του Μητσοτάκη αλλά και απέφυγε εντελώς να αναφερθεί στην Τουρκία, λες και η χώρα αυτή είναι ανύπαρκτη στη περιοχή.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά εκτίθεται βαρύτατα, υποστηρίζοντας μια κατοχική και επεκτατική δύναμη στην περιοχή μας όπως το Ισραήλ, η οποία κλιμακώνει με προκλητική βαρβαρότητα την εποικιστική πολιτική της στα παλαιστινιακά εδάφη, καταπατώντας βάναυσα κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Και ενώ τα γεράκια του Ισραήλ κρατάνε επίμονα αυτή τη στάση Πόντιου Πιλάτου σε βάρος της χώρας μας και ταυτόχρονα επιχειρούν στο παρασκήνιο ανοίγματα στην τουρκική πλευρά, η Ελλάδα με επισκέψεις και δουλοπρεπείς κινήσεις σαν και αυτή του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, επιμένει να δίνει στρατηγικό βάθος στην επεκτατική στρατηγική του, να προσφέρει τη χώρα μας ως στρατιωτικό οικόπεδο στις ασκήσεις του και να υποβοηθά την κατασκευή ενός αγωγού (EASTMED), που εξυπηρετεί αποκλειστικά το Ισραήλ και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό αντάλλαγμα, όχι φυσικά ότι αν υπήρχε ένα τέτοιο αντάλλαγμα, θα δικαιολογούσε μια ελληνική στάση κάλυψης της ισραηλινής βαρβαρότητας, ελληνική στάση που έχει καταντήσει να μην αναγνωρίζει ακόμα πλήρως και επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης, παρά το επίσημο ψήφισμα-απόφαση της ελληνικής βουλής.

Δυστυχώς η ελληνική εξωτερική πολιτική, το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι τα ελληνικά συμφέροντα. Aντίθετα είναι μια εξωτερική πολιτική που αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.

K.M

Υ.Γ: Έχουμε την περιέργεια να δούμε αν ακουστεί  μέχρι το τέλος των ελληνοισραηλινών συζητήσεων η λέξη Τουρκία από το στόμα του Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η εξέγερση των ΗΠΑ κατά του ρατσισμού πυροδοτεί παγκόσμιο κίνημα

Newsteam 0 Comments

Της Joyce Chediac για το Liberation News

Σε μια μεγάλη διεθνή κινητοποίηση, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 60 χώρες έχουν βγει στους δρόμους σε μια παγκόσμια έκκληση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την οργή για τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία της Μινεάπολης. Ενθαρρυνμένοι από το βάθος της αντιρατσιστικής εξέγερσης στις ΗΠΑ, πολλοί κινητοποιούνται ενάντια στις ρατσιστικές ενέργειες των κυβερνήσεών τους και της αστυνομίας. Η αλληλεγγύη με τον George Floyd συνδέει τώρα ένα αντιρατσιστικό κίνημα σε κάθε κατοικημένη ήπειρο. Οι κυρίως νεανικές, διεθνείς δράσεις εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται. Οι εξοργισμένοι που διαμαρτύρονται είναι εκπληκτικά οικείοι. Εδώ είναι ένα δείγμα.

Ωκεανία: Δύο χώρες

Αυστραλία . Τεράστιες διαμαρτυρίες στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν, την Αδελαΐδα και το Χόμπαρτ στις 6 Ιουνίου για να δείξουν αλληλεγγύη στο κίνημα της Μαύρης Ζωής και να ζητήσουν τον τερματισμό των θανάτων των υπό κράτηση αυτοχθόνων.

Από το 1991, 432 αυτόχθονες Αυστραλοί έχουν πεθάνει υπό κράτηση, ωστόσο κανένας αστυνομικός δεν έχει ποτέ θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για κάποιο θάνατο αυτόχθονα. Οι αυτόχθονες Αυστραλοί αποτελούν το 2% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, αλλά το 27% του πληθυσμού των φυλακών, καθιστώντας τους τους περισσότερο φυλακισμένους στον κόσμο σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού.

Πάνω από 10.000 συγκεντρώθηκαν στο Μπρίσμπεϊν, στην σύμφωνα με κάποιους μεγαλύτερη διαδήλωση που υπήρξε ποτέ εκεί. Κάθισαν έξω από το νότιο αστυνομικό τμήμα του Μπρίσμπεϊν φωνάζοντας Δεν μπορώ να αναπνεύσω και Αρκετα. Πολλοί ήταν τυλιγμένοι σημαίες αυτοχθόνων.

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στη Μελβούρνη, με κάποιους να φέρουν πλακάτ με το σύνθημα Ίδια ιστορία, διαφορετικό έδαφος. Στο Σίδνεϊ, μια απόπειρα παράνομης διαμαρτυρίας λόγω των περιορισμών για το COVID-19 στις συγκεντρώσεις ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο Αβορίγιος πρεσβύτερος Rhonda Dixon-Grosvenor εξήγησε: Έχουμε το δικαίωμα να συγκεντρωθούμε στη χώρα μας. Έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε και το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ως ανθρώπινα όντα.

Νέα Ζηλανδία . Περίπου 7-8.000 διαδηλωτές στο Ώκλαντ , σε ένα τεράστιο ξέσπασμα, σύμφωνα με τον Mike Treen, εθνικό διευθυντή της Unite Union. Ο Treen, του οποίου η ένωση παρείχε το ηχοσύστημα για την εκδήλωση, είπε ότι οι νεαροί Μαορί και η Pacificans αισθάνονται την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση από την αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία. Οι Μαορί αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, αλλά είναι το 50% αυτών που φυλακίζονται. Οι ομάδες νέων Μαορί αντιμετωπίζουν προτάσεις για πιο συστηματικό εξοπλισμό της αστυνομίας, που συνήθως δεν έχει όπλα εκτός από Tasers. Ήταν μια πολύ νεανική διαμαρτυρία και οι ντόπιοι καλλιτέχνες Hip Hop έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και την καθοδήγησή της. Συμμετείχαν πολλοί λευκοί.

Ευρώπη: 32 χώρες

Ακτιβιστές έχουν βγει στους δρόμους σε 22 πόλεις στην Ιταλία και εννέα στο Βέλγιο . Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στη Γαλλία . Στο Παρίσι στις 2 Ιουνίου, 15.000 αψήφησαν την απαγόρευση μεγάλων διαδηλώσεων λόγω του κοροναϊού. Η πορεία συνδέθηκε περιστατικά στη Γαλλία που είναι παρόμοια με τη δολοφονία του Floyd. Η δράση διοργανώθηκε από το Justice for Adama, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του Adama Traoré, ενός 24χρονου μαύρου οικοδόμου που πέθανε κατά την διάρκεια κράτησης της γαλλικής αστυνομίας το 2016 όταν πήδησαν στην πλάτη του Traoré, από ασφυξία. Οι διαδηλωτές έφεραν πινακίδες με τα δύο ονόματα των ανδρών κάτω από τις λέξεις Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Γερμανία. Έγιναν διαδηλώσεις σε 17 πόλεις. Στις 6 Ιουνίου, 200.000 ως επί το πλείστον νέοι συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 20 πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Floyd και για να καταδικάσουν τον ρατσισμό στη Γερμανία. Στο Μόναχο , βγήκαν 30.000, στο Βερολίνο 25.000, στο Ντίσελντορφ και στο Αμβούργο 15.000 το καθένα, στην Κολωνία , στο Φράιμπουργκ και στο Ανόβερο 10.000 το καθένα. Οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν παρά τις κλειδαριές.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν Ναζί έξω! και Γερμανία δεν είσαι αθώα, καταδικάζοντας την αύξηση του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη Γερμανία. Μερικά πανό συνδέουν τους αγώνες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία με το σύνθημα Ο πόνος σου είναι ο πόνος μου, ο αγώνας σου είναι ο αγώνας μου. Γερμανικές ομάδες ποδοσφαίρου φορούσαν μπλουζάκια και περιβραχιόνια που έγραφαν Black Lives Matter και γονάτισαν.

Βρετανία. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου στις 7 Ιουνίου. Πολλοί φορούσαν μάσκες με το ο ρατσισμός είναι ο ιός γραμμένο πάνω τους. Οι άνθρωποι φώναζαν, Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο! Η πορεία έγινε στη μνήμη του Φλόιντ, καθώς και τη μνήμη των έγχρωμων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη Βρετανία. Εκείνη την ημέρα στο Μπρίστολ , οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σχοινιά για να κατεβάσουν το χάλκινο άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα που μετέφερε πάνω από 80.000 άνδρες και γυναίκες από την Αφρική στην Αμερική. Ένας διαδηλωτής έβαλε το γόνατό του στο λαιμό του ανατρεπόμενου αγάλματος, και άλλοι έσυραν το άγαλμα στους δρόμους και το πέταξαν στο λιμάνι.

Ισπανία: Χιλιάδες βγήκαν στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη στις 7 Ιουνίου. Στην αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, το πλήθος φώναξε Δεν μπορώ να αναπνεύσω και Ο ρατσισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Η συμμετέχουσα, Leinisa Seemdo, μια 26χρονη Ισπανίδα μεταφραστής από το Πράσινο Ακρωτήριο, είπε: Σε όλες τις χώρες όπου έχω ζήσει, έχω βιώσει διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματος μου.

Ασία: 14 χώρες

Λίβανος. Εκτός από την απαίτηση δικαιοσύνης για τον Τζορτζ Φλόιντ, οι διαδηλωτές στη Βηρυτό διαμαρτυρήθηκαν για το σύστημα kafala στο Λίβανο, στο οποίο οι μετανάστες εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, και τα διαβατήριά τους συχνά κατάσχονται.

Κατεχόμενη Παλαιστίνη . Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι φώναζαν Palestinian lives matter σε διαδηλώσεις. Συνδέθηκαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ με τη δολοφονία του Iyad Hallak, ενός αυτιστικού Παλαιστίνου, στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα. Η ισραηλινή αστυνομία δικαιολόγησε τη δολοφονία αυτού του ατόμου με αναπηρία ισχυριζόμενη ότι ήταν οπλισμένος, αλλά ο Hallak δεν είχε όπλο. Στη Δυτική Όχθη, ακτιβιστές καλλιτέχνες δημιούργησαν μια τεράστια αναμνηστική εικόνα του Τζορτζ Φλόιντ με μια παλαιστινιακή σημαία.

Τοιχογραφία του Τζορτζ Φλόιντ στον τοίχο του απαρτχάιντ της Δυτικής Όχθης. Φωτογραφία: Dearbhail στο Twitter.

Ιαπωνία. Εκατοντάδες άνθρωποι πολλών εθνικοτήτων διαδήλωσαν στο Τόκιο στις 6 Ιουνίου για να υποστηρίξουν το Black Lives Matter και να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη συμπεριφορά εναντίον ενός Κουρδού άνδρα που αστυνομικοί τονσταμάτησαν κατά την οδήγηση του στις 22 Μαΐου, έσυραν από το αυτοκίνητό του και έριξαν στο έδαφος. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε και δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Δημοκρατία της Κορέας . Στις 6 Ιουνίου, διαδηλωτές στη Σεούλ κράτησαν πλακάτ στα Κορεάτικα και Αγγλικά καταγγέλλοντας τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και τον ρατσισμό εναντίον της κοινότητας μεταναστών της Κορέας. Ο ρατσισμός υπάρχει εδώ στην Κορέα, δήλωσε ο Shim Ji-hoon, οργανωτής διαμαρτυρίας. Είτε τους προερχόμενους από την Κίνα, τους Μαύρους ή άλλους μετανάστες, τους κοροϊδεύουν και τους υποτιμούν. Ο Shim λέει ότι ανησυχεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν σύντομα, αυτό που συνέβη στον George Floyd θα μπορούσε να συμβεί και εδώ.

Στις 3 Ιουνίου, το Λαϊκό Κόμμα Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας διαδήλωσε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ.

Το συγκρότημα K-pop BTS έχει επίσης δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τους διαδηλωτές του Black Lives Matter και κάλεσε τους θαυμαστές του σε χορηγία. Οι υποστήριξη έχει έκτοτε περάσει τα 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι οπαδοί του K-pop παγκοσμίως έχουν οικειοποιηθεί ρατσιστικά hashtag στο Twitter, κατακλύζοντας αυτά τα νήματα με βίντεο των αγαπημένων τους ερμηνευτών. Το Bernie Cho, ένα πρακτορείο προώθησης μουσικής στη Σεούλ είπε: Σε πολλούς κορεάτες μουσικούς, υπάρχει βαθύτερος σεβασμός της σημασίας και του αντίκτυπου που έχει ο Μαύρος πολιτισμός όχι μόνο στην προσωπική αλλά και την επαγγελματική τους ζωή.

Μιανμάρ . Εργαζόμενοι και ηγέτες συνδικάτων από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ενδυμάτων Μιανμάρ οργάνωσαν μια φωτογραφία για να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τους μαύρους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και στον αγώνα κατά του ρατσισμού. (βλέπε φωτογραφία)

Αφρική: 7 χώρες

Νότια Αφρική . Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Κέιπ Τάουν, την Πραιτώρια και το Γιοχάνεσμπεργκ . Το Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα στη Νότια Αφρική εξέδωσε δήλωση αλληλεγγύης με την οποία δηλώνει: Ο σκοπός της μαζικής εξέγερσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι σκοπός της διεθνούς εργατικής τάξης. Η δήλωση επεσήμανε ότι, Στη Νότια Αφρική, μια χώρα που εξαρτάται από την εργασία ενός πλειοψηφικού μαύρου πληθυσμού, ο ρατσισμός είναι ακόμα ζωντανός και καλά κρατεί.

Τυνησία . Στις 6 Ιουνίου, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τύνιδα για να καταγγείλουν τις διακρίσεις και τη συστηματική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο, και ζήτησαν μια Τυνησία απαλλαγμένη από ρατσισμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πλήθος κράτησε πανό έφερε μηνύματα όπως Όλοι αιμορραγούσαμε το ίδιο χρώμα, Αν σπείρετε ρατσισμό, θερίζετε επανάσταση, Χωρίς ελευθερία μέχρι να είμαστε ίσοι και Ο αγώνας σας είναι ο αγώνας μου. Το 15% των Τυνήσιων που αναγνωρίζονται ως μαύροι είναι συχνά θύματα λεκτικής κακοποίησης και μερικές φορές σωματικών επιθέσεων.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την αντιρατσιστική ένωση Mnemty και την Τυνησιακή Ένωση για την Υποστήριξη των Μειονοτήτων. Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στον ρατσισμό στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο, δήλωσε ο Zied Rouin, συντονιστής της Mnemty. Κάλεσε το κράτος της Τυνησίας να εφαρμόσει στρατηγικές και σχέδια δράσης για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας.

Βόρεια Αμερική: 3 χώρες

Μεξικό . Στη Γκουανταλαχάρα, εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στις 4 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομία της 5ης Μαΐου ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Τζιοβάνι Λόπεζ . Αυτός ο 30χρονος συνελήφθη και σκοτώθηκε επειδή δεν φορούσε μάσκα προσώπου.

Νότια Αμερική και Καραϊβική: εννέα χώρες

Βραζιλία. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο παλάτι της πολιτειακής κυβέρνησης του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δράση συνέδεσε τον αγώνα κατά των δολοφονιών της αστυνομίας στις ΗΠΑ με την πρόσφατη αστυνομική δολοφονία ενός Βραζιλιάνου Μαύρου έφηβο, του 14χρονου João Pedro Pinto, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη από αστυνομικούς στο Σάο Γκονκάλο . Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Στο Σάο Πάολο, 3.000 άτομα συνέδεσαν τον Τζορτζ Φλόιντ με την καταπολέμηση της αστυνομικής βίας που υπέστησαν οι Μαύροι Βραζιλιάνοι.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Το Black Lives Matter στο πλευρό του BDS: Το Ισραήλ είναι κράτος απαρτχάιντ

Newsteam 0 Comments

Με πληροφορίες από: Haaretz

Το ευρύτατα διαδεδομένο νέο πολιτικό πρόγραμμα του συνασπισμού που αναπτύσσεται από το κίνημα Black Lives Matter αναγνωρίζει τo Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ το οποίο, διαπράττει γενοκτονία εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, υποστηρίζοντας την εκστρατεία για μποϊκοτάζ(BDS).

Η πλατφόρμα του Movement for Black Lives, η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, καλεί για τερματισμό του πολέμου εναντίον των Μαύρων και αποτελεί το πρώτο περιεκτικό έγγραφο της εκστρατείας που καταπιάνεται με συγκεκριμένες ομοσπονδιακές πολιτικές.

Το Δίκτυο Black Lives Matter  είναι ένας από τους περισσότερους από 50 μαύρους οργανισμούς του συνασπισμού.

Αν και η πλειοψηφία του εγγράφου αναφέρεται σε ζητήματα εκτός του Ισραήλ, το τμήμα για την εξωτερική πολιτική, με τίτλο Invest-Divest, εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, το οποίο περιγράφει ως ένα κράτος που εφαρμόζει συστηματικές διακρίσεις και έχει διατηρήσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης για δεκαετίες.

Αν και το τμήμα καταπιάνεται με άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα τις αντιρρήσεις του κινήματος για τον πόλεμο των ναρκωτικών και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεν επικρίνει άμεσα καμία ξένη χώρα εκτός του Ισραήλ.

Το τμήμα υποστηρίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ, λόγω της συμμαχίας τους με το Ισραήλ, είναι συνένοχες στη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα, Το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ με πάνω από 50 νόμους που επικυρώνουν τις διακρίσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, ενώ η παλαιστινιακή περιουσία ισοπεδώνεται συστηματικά για να ανοίξει ο δρόμος για παράνομους ισραηλινούς οικισμούς και ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν και κρατούν τακτικά Παλαιστινίους μόλις 4 ετών χωρίς να απαιτείται η δέουσα διαδικασία.

Καθημερινά, οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να διασχίζουν στρατιωτικά σημεία ελέγχου κατά μήκος του τείχους του απαρτχάιντ που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, προσθέτει η πλατφόρμα, ενώ εκφράζει υποστήριξη για την εκστρατεία της BDS κατά του Ισραήλ και αναγνωρίζει την Adalah-Το Νομικό Κέντρο για τα δικαιώματα των αραβικών μειονοτήτων στο Ισραήλ, ως έναν από τους συγγραφείς και συνεισφέροντες της.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Παλαιστινιακή Πρεσβεία: Ζητάει να καταδικάσει η κυβέρνηση τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης

Newsteam 0 Comments

Η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έρχεται σε κρίσιμη φάση και εν μέσω της κλιμάκωσης των ισραηλινών εγκλημάτων και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η παλαιστινιακή – ισραηλινή κατάσταση βρίσκεται τώρα σε σημείο καμπής, εμείς, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου απειλές προσάρτησης και επέκτασης των εποικισμών από το Ισραήλ την κατοχική δύναμη. Εις απάντηση, ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, η Α.Ε. Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε την παύση όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών με το Ισραήλ την κατοχική δύναμη λόγω της αποτυχίας της ισραηλινής πλευράς να συμμορφωθεί.

Ο Πρέσβης Toubassi δήλωσε ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι λόγω της δέσμευσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη στήριξη της ίδρυσης του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ – 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ βάσει της αρχής της λύσης των δύο κρατών εκτός από τις ιστορικές αδελφικές σχέσεις του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, ο Έλληνας πρωθυπουργός – θα αδράξει την ευκαιρία να κάνει μια σαφή και σταθερή δήλωση καταδίκης των σχεδίων προσάρτησης και επέκτασης των εποικισμών και να ασκήσει πίεση στην κατοχική δύναμη να συμμορφωθεί με τη Διεθνή Νομιμότητα τερματίζοντας την 53 ετών βάναυση κατοχή  ώστε να επικρατήσει η ειρήνη και η δικαιοσύνη, κατά τον ίδιο τρόπο που πρόσφατα έκαναν άλλοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Πρέσβης καταλήγοντας δήλωσε ότι παραμένουμε σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να προγραμματίσουμε μια επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κράτος της Παλαιστίνης – στο εγγύς μέλλον.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

53 χρόνια ισραηλινής κατοχής και βαρβαρότητας

Newsteam 0 Comments

Σήμερα, σηματοδοτούμε το 53ο έτος της βάρβαρης κατοχής του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας που παρέμειναν μετά τον εποικισμό του 1948, πέραν των Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν και της Αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και επωμίστηκαν το ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό φορτίο. Ανάμεσά τους είναι γενιές Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε συνωστισμένα και φτωχά προσφυγικά στρατόπεδα χωρίς καμία προοπτική για καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Έχουν περάσει εβδομήντα δύο (72) χρόνια από την καταστροφή – Nakba το 1948, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο εκτοπισμό 950.000 Παλαιστινίων και την καταστροφή 531 χωριών πέραν της συστηματικής εθνοκάθαρσης. 

Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη παραβιάζει με διαρκές και συστηματικό τρόπο το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο με απόλυτη ατιμωρησία. Παρά τις πολλαπλές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες πρακτικές του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτα, τα εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητα και οι παράνομες πολιτικές του έχουν πλέον θεσμοθετηθεί. Η έλλειψη απόδοσης ευθυνών είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, την εθνοκάθαρση, τους εκτοπισμούς, τις συλλογικές τιμωρίες, τις διακρίσεις, τους αποικιακούς εποικισμούς και την προσάρτηση

Επιβεβαιώνουμε ότι η αντοχή του λαού μας στην πατρίδα του μπορεί να αποτρέψει τις αμερικανικές – ισραηλινές συνωμοσίες και τα ηγεμονικά βάναυσα σχέδια που αποσκοπούν στην εξάλειψη της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η πολυετής ισραηλινή κατοχή της γης μας και οι συνοδευτικές ρατσιστικές πολιτικές και μέτρα κατοχής, απέτυχαν να αλλάξουν την ταυτότητα της παλαιστινιακής αραβικής γης, να αλλοιώσουν την ιστορία της και τον πολιτισμό της και τον αιώνιο δεσμό του παλαιστινιακού λαού με τη γη του.

Επιπλέον, η παλαιστινιακή διπλωματία συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και φόρα προκειμένου να εκθέσει την κατοχή, τις πολιτικές και τα εγκλήματά της, να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων τους Ισραηλινούς εγκληματίες πολέμου και να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, βάσει της λύσης των δυο κρατών, του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και να γίνει πλήρες μέλος σε όλες τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Συνθηκών. 

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, δήλωσε απαρέγκλιτα ότι Μετά από 72 χρόνια σιωνιστικού αποικιακού σχεδίου και 53 χρόνια συνεχούς και διαρκώς επεκτεινόμενης κατοχής, παραμένουμε σίγουροι ότι ο ήλιος της ελευθερίας θα λάμψει ξανά σύντομα, τερματίζοντας την καταπίεση του λαού μας και η Ειρήνη θα επικρατήσει!!! Θα γιορτάσουμε τότε και θα τραγουδήσουμε τους στίχους του ποιητή μας, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γη μας που κάποτε ήταν υπό κατοχή και τώρα είναι ελεύθερη, και οι βάναυσοι κατακτητές σήμερα θα αποτελούν μια κακή ανάμνηση

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε ραγδαίες αλλαγές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ιδίως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου οι παράνομοι οικισμοί αυξάνονται ραγδαία και ο αριθμός των Εβραίων εποίκων έφτασε τις 650.000 κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Σήμερα, και παρά το γεγονός ότι έχουμε αναστείλει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ λόγω της άρνησής τους να δεσμευτούν και να συμμορφωθούν με αυτές πέραν των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούμε να εκτείνουμε το χέρι μας σε μια πραγματική και ολοκληρωμένη ειρηνευτική διαδικασία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρέσβης Toubassi κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφασης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας (Δεκέμβριος 2015 – για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης) και με την υλοποίηση της σταθερής και αμετάβλητης θέσης της Ελλάδας σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα. Προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αποτυχία να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό της αρχής της λύσης των δύο κρατών, την αποφυγή της ειρήνης και της ασφάλειας και τη δραστική κλιμάκωση και κανονικοποίηση των παράλληλων πολιτικών του απαρτχάιντ του Κράτους του Ισραήλ, την λεγόμενη δημοκρατία-υπόδειγμα. 

Ο Πρέσβης Toubassi εκ μέρους του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, της κυβέρνησης του Κατεχόμενου Παλαιστινιακού Κράτους, της PLO και του Παλαιστινιακού λαού θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, τους Δήμους, τα Συνδικάτα, τις οργανώσεις Αλληλεγγύης και όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο που υπηρετούν και υπερασπίζονται τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και που στέκονται αλληλέγγυοι με τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. 

Παραμένουμε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ειρήνη και η δημοκρατία για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή μας και στον κόσμο θα θριαμβεύσουν!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε αν δεν είμαστε ελεύθεροι! Οι Παλαιστίνιοι είναι αλληλέγγυοι με τους Αφροαμερικανούς

Newsteam 0 Comments

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, είναι αποφασιστικά αλληλέγγυα με τους Μαύρους αδελφούς και αδελφές μας σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη μετά το τελευταίο κύμα αφόρητων αστυνομικών δολοφονιών των Μαύρων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του George Floyd στην Μινεάπολη, του Tony Tony Tony McDade στο Tallahassee, και της Breonna Taylor στο Louisville.

Οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες από αυτών που δεν ακούγονται κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ αποτελούν ουσιαστικά εξέγερση κατά ενός ολόκληρου συστήματος ρατσιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που επιδεινώνεται και εκδηλώνεται έντονα από την πανδημία Covid-19 και τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχει στους Αφρομερικανούς. Το σύστημα αυτό συνδέεται οργανικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ κατά έγχρωμων λαών παγκοσμίως και έχει τις ρίζες του στη βίαιη, ρατσιστική και αποικιακή βάση των ΗΠΑ.

Η γενοκτονική εξόντωση των ιθαγενών αμερικανικών εθνών, η λεηλασία του πλούτου και των πόρων τους, και η άγρια υποδούλωση εκατομμυρίων Αφρικανών αποτελούν τους βαθύτερους στυλοβάτες αυτού που έγινε η Αμερική. Η βαθιά εδραιωμένη ιδεολογία της λευκής ανωτερότητας που καθοδήγησε και επιχείρησε να εξωραΐσει αυτά τα εγκλήματα είναι ακόμα ζωντανή, αν και με διαφορετικές μορφές. Αυτή η ιδεολογία αποκλεισμού ενθαρρύνεται από τον κατάφωρα ρατσιστικό Λευκό Οίκο του Τραμπ και από ένα ύπουλο, λιγότερο τολμηρό ρατσιστικό φιλελεύθερο κατεστημένο που ρητορικά καταδικάζει τον ρατσισμό, δίνοντας ακόμη και κενές υποσχέσεις, ωστόσο δεν ενεργεί με συνέπεια στις αποζημιώσεις, τη φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη και τον τερματισμό του φρικτού συστήματος της ποινικοποίησης και της μαζικής φυλάκισης των Μαύρων Αμερικανών.

Όπως είπε κάποτε ο Martin Luther King Jr., το μεγάλο πρόσκομμα στην πορεία των Μαύρων Αμερικανών προς την ελευθερία δεν είναι η KKK, αλλά ο λευκός μετριοπαθής, που είναι περισσότερο αφοσιωμένος στην τάξη παρά στη δικαιοσύνη, ο οποιος προτιμά μια κακιά ειρήνη και την αποφυγή της έντασης με στόχο μια θετική ειρήνη με τη παρουσία της δικαιοσύνης.

Καλούμε το κίνημα αλληλεγγύης της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ και αλλού να σταθεί στο πλευρό του Κινήματος για τις Μαύρες Ζωές και άλλων οργανώσεων που ηγούνται οι Μαύροι στον θεμιτό αγώνα τους για δικαιοσύνη, για μια προσέγγιση κατάργησης της αστυνομικής μεταρρύθμισης, επιδιόρθωσης και φιλελευθεροποίησης. Υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για στοχοθετημένο και στρατηγικό μποϊκοτάζ, αποχρηματοδότηση και εκστρατείες αποεπένδυσης κατά ιδρυμάτων, τραπεζών και εταιρειών που εμπλέκονται στο σύστημα της φυλετικής αδικίας.

Ως αυτόχθονες πληθυσμοί της Παλαιστίνης, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και της ρατσιστικής βίας που καθοδηγείται από το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ -με τη στρατιωτική χρηματοδότηση και την άνευ όρων υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης- για να μας στερήσει τα κεκτημένα μας, να μας καθαρίσει εθνικά και να μας μειώσει σε κάτι λιγότερο από ανθρώπους. Το πιο σημαντικό επίτευγμά μας ως λαός που αντιστέκεται στην αποικιακή καταπίεση, μεταξύ άλλων μέσω εκστρατειών μποϊκοτάζ, είναι η ικανότητά μας να παραμείνουμε σταθεροί και να αντισταθούμε στις αδυσώπητες προσπάθειές τους να αποικίσουν το μυαλό μας με απελπισία, αυτοκαταστολή και παράδοση στην κυριαρχία τους σαν να είναι η μοίρα μας.

Οι μαύροι στις ΗΠΑ, στη Νότια Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες έχουν επιβιώσει αιώνες από τις πιο απάνθρωπες μορφές υποδούλωσης και φυλετικής καταπίεσης που έχουν ποτέ παρατηρηθεί, διδάσκοντας στην ανθρωπότητα ένα ολόκληρο πολύτιμο μάθημα επιμονής, αντίστασης και ευφυίας.

Το σύστημα του δομικού ρατσισμού στις ΗΠΑ επιβάλλεται βίαια από παραστρατιωτικές αστυνομικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας της Μινεσότα. Αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναλάβει να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν αυτό το σάπιο σύστημα της λευκής υπεροχής και της υποβάθμισης των μαύρων, των Λατίνων και των Ιθαγενών.

Η αδιάκριτη, εξωδικαστική δολοφονία των Μαύρων Αμερικανών, το αδίστακτο σύστημα φυλακών των ΗΠΑ· και η απάνθρωπη και ρατσιστική μεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα είναι όλα συμπτώματα ενός ολοένα και περισσότερο στρατιωτικοποιημένου κράτους ασφαλείας που προκαλεί όλεθρο και καταστροφή σε βάρος των έγχρωμων κοινοτήτων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Όσο συνεχίζεται αυτό το σύστημα καταπίεσης, εναπόκειται στα λαϊκά κινήματα μας να εργαστούν συλλογικά και διατομεακά για να το διαλύσουν, από τις ΗΠΑ στην Παλαιστίνη.

Είναι καθήκον όλων των ανθρώπων με συνείδηση να αναδείξουν τον αγώνα και τις φωνές των Μαύρων αδελφών μας. Καλούμε την κοινότητά μας να αναγνωρίσει τις σχέσεις μεταξύ της εγχώριας φυλετικής καταπίεσης των ΗΠΑ και της φυλετικής ιμπεριαλιστικής καταπίεσης εναντίον έγχρωμων ανθρώπων παγκοσμίως, όπως εξήγησε ο Μάλκολμ Χ και άλλοι ηγέτες της μαύρης σκέψης. Ακριβώς όπως οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ χρησιμεύουν για την περαιτέρω παγίωση του συστήματος του απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, οι αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις εξυπηρετούν μόνο την περαιτέρω παγίωση του συστήματος της αμερικανικής λευκής υπεροχής και προνομίων.

Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα της πρόσφατης δήλωσης της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής Καταπολέμησης των Διακρίσεων, η οποία ανέφερε, τώρα είναι η ώρα να ακούσουμε τις ομάδες των Μαύρων Αμερικανών και των πολιτικών δικαιωμάτων των Μαύρων για τις μοναδικές εμπειρίες τους και για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον συλλογικό αγώνα μας ενάντια στην αδικία. Είναι επίσης καθήκον μας για να εκπαιδευθούμε στους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι Μαύροι αδερφοί και αδελφές μας και πώς μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εναντίον των Μαύρων

Για τους μαύρους αδελφούς και αδελφές μας, η ανθεκτικότητά σας απέναντι στη βάναυση απάνθρωπη συμπεριφορά αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον δικό μας αγώνα ενάντια στο καθεστώς κατοχής, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ. Στηρίζουμε εκκλήσεις όπως αυτή η πρωτοβουλία από τους διοργανωτές της Μινεάπολη να απαλλαγούν από τον μιλιταρισμό και την αστυνόμευση και αντ’ αυτού να στηριχθεί η υγεία και η ασφάλεια υπό την ηγεσία της κοινότητας.

Αναγνωρίζοντας ότι η δικαιοσύνη κερδίζεται, όχι απλά παραχωρείται, συλλογιζόμαστε τη συμβουλή του James Baldwin προς τον ανιψιό του, Παρακαλώ προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι αυτό που πιστεύουν, καθώς και αυτό που κάνουν και σας κάνουν να υπομείνετε, δεν αποδεικνύει την κατωτερότητά σας, αλλά την απανθρωπιά και το φόβο τους.

Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε μέχρι να απαλλαγούμε από την καταπίεση και τον ρατσισμό. #BlackLivesMatter

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Μεσανατολικός καυγάς ΑΚΕΛ και πρέσβη Ισραήλ

Newsteam 0 Comments

Μεσανατολίτικος καυγάς ξέσπασε μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Ισραηλινού πρέσβη, με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος της αριστεράς στην οποία αναφέρεται σε 53 χρόνια κατοχής της Παλαιστίνης. Παράλληλα υποδεικνύει πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει την προσάρτηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως η 5η Ιουνίου 2020 σηματοδοτεί την 53η επέτειο του επιθετικού πολέμου του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, τα Συριακά Υψώματα Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά.

Συνεχίζει λέγοντας πως μετά από πενήντα τρία χρόνια κατοχής των Παλαιστινιακών  εδαφών η Κυβέρνηση του Ισραήλ διακηρύττει ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών.  Έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και εφαρμόζοντας την επαίσχυντη Συμφωνία του Αιώνα που οι ίδιοι συνέταξαν για να εξυπηρετήσουν τους επεκτατικούς τους στόχους,  και υπό το πέπλο σιωπής που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας, Νετανιάχου-Γκαντζ προχωρούν στα άνομα σχέδια τους.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τα παράνομα σχέδια προσάρτησης και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί το έγκλημα 53 χρόνων κατοχής με ένα νέο έγκλημα.  Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει την ανοχή και ατιμωρησία που επιδεικνύεται προς το Ισραήλ.  Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής  πρέπει να τεθεί τέρμα στα άνομα σχέδια του και να απαιτηθεί ο άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών εποικισμού. Να απαιτηθεί η άμεση αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στη γη τους.

Τέλος το ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που επίκειται να συντελεστεί δίπλα μας. Το κόμμα της κυπριακής αντιπολίτευσης διερωτάται εάν η κυπριακή κυβέρνηση: Θα σιωπήσει μπροστά σε τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των δικαίων ενός λαού υπό κατοχή και εποικισμό; Με ποια αξιοπιστία θα μιλά αύριο για τα δίκαια της Κύπρου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αν σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη σιωπήσει ξανά για το χατίρι του Τραμπ και του Νετανιάχου;.

Απάντηση από Σάμι Ρέβελ

Αν και δεν είναι σύνηθες φαινόμενο σε διπλωματικό επίπεδο να δίνεται απάντηση από ξένο πρέσβη σε μια τοποθέτηση ενός κόμματος, εντούτοις ο Σάμι Ρέβελ θέλησε να απαντήσει, όπως έπραξε και στο παρελθόν, στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Στην δήλωσή του ο Ισραηλινός πρέσβης εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα για το Παλαιστινιακό ζήτημα στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Και καταγράφει στη συνέχεια τα γεγονότα όπως τα αποτυπώνει η ισραηλινή πλευρά:

 1. Για πάνω από 100 χρόνια οι Παλαιστίνιοι αρνούνται αναγνώριση το δικαίωμα ύπαρξης πατρώας γης για τον εβραϊκό λαό. Το ΑΚΕΛ αναφέρεται στον πόλεμο του 1967, ο οποίος ένα κομβικό σημείο όταν γύρισαν την πλάτη στην ειρήνη ή την αναγνώριση του Ισραήλ.
 2. Το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ ανοίγει μια νέα ευκαιρία. Αυτό το καλωσόρισε το Ισραήλ. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά απορρίπτει την απευθείας διαπραγμάτευση και απέρριψε το σχέδιο πριν ακόμα αυτό δημοσιοποιηθεί.
 3. Η Αμερικανική πρόταση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κρίσιμης σημασίας ανησυχίες του Ισραήλ στα θέματα ασφάλειας και την ανάγκη αφοπλισμού των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είναι η Χαμάς. Σταθερή ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας για σταθερότητα στην περιοχή και για την ειρήνη.
 4. Το Ισραήλ και η Κύπρος μέσω της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, μοιράζονται κοινό όραμα για την ασφάλεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της κοινής μας περιοχής.
 5. Είναι καιρός η παλαιστινιακή ηγεσία να σταματήσει να χάνει κάθε ευκαιρία που προσφέρεται και να καταδικάζει τον λαό της σε ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Τέλος ο ισραηλινός πρέσβης υποδεικνύει στο ΑΚΕΛ πως εφόσον είναι υποστηρικτής των Παλαιστινίων θα πρέπει να τους στείλει το μήνυμα ότι είναι προς όφελός τους να σταματήσουν την αντι-ισραηλινή συμπεριφορά, να τερματίσουν τη βία και να σταματήσουν να αρνούνται να εμπλακούν σε ένα νέο ορίζοντα με καλύτερο μέλλον.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Νορβηγία προτρέπει Ισραήλ να μην προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης

Newsteam 0 Comments

Η Νορβηγία που προεδρεύει της ομάδας διεθνών δωρητών προς τους Παλαιστίνιους προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να μην προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η Νορβηγία ηγείται της ad hoc Επιτροπής Σύνδεσης, η οποία συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει το σχέδιο του Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του στους εβραϊκούς οικισμούς και την Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος στο οποίο οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα είναι σε βάρος της ειρηνευτικής διαδικασίας και η προσάρτηση θα σημαίνει ευθεία προσβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σορέιντε στο Reuters μετά τη συνεδρίαση.

Η Νορβηγία συνέβαλε στην επίτευξη των Συμφωνιών του ‘Οσλο το 1993 και το 1995 μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η Ίνε Έρικσεν Σορέιντε δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γκάμπι Ασκενάζι για να προτρέψει το Ισραήλ να επαναλάβει τις απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τη δυναμική για μια λύση δύο κρατών, δήλωσε η Σορέιντε.

Η ad hoc Επιτροπή Σύνδεσης προτρέπει τους δωρητές να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές της Δυτικής Όχθης ανέφεραν σήμερα 388 κρούσματα κορονοϊού και δύο θανάτους, ενώ στη Γάζα καταγράφηκαν 61 κρούσματα και ένας θάνατος.

Η Σορέιντε εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στο θέμα αυτό, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Παλαιστινίων και του ΟΗΕ, αλλά προειδοποίησε ότι μια έλλειψη διαγνωστικών τεστ θα σημαίνει αύξηση των αριθμών αυτών.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αποχαιρετισμός του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Θέμο Στοφορόπουλο

Newsteam 0 Comments

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του φίλου και αγωνιστή, του Πρέσβη επί τιμή με την μεγάλη και παραδειγματική συνεισφορά στο Διπλωματικό Σώμα, για την προάσπιση των γνήσιων εθνικών συμφερόντων μιας ανεξάρτητης Ελλάδας, Θέμου Στοφορόπουλου.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος πρότυπο σεμνότητας και διακριτικότητας, χαρισματικά ευγενής, ιδιαίτερα εύστοχος στις παρεμβάσεις του και πάντα εξαιρετικά τεκμηριωμένος, υπήρξε ένας μεγάλος, αφοσιωμένος και φλογερός δημοκράτης και γνήσιος πατριώτης, μαχητής των εθνικών συμφερόντων και των εθνικών μας θεμάτων, όπως υπήρξε ένας ειλικρινής και βαθύτατα γνήσιος αγωνιστής που μάχονταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τα δίκια όλων των καταπιεσμένων λαών.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος αφήνει πίσω του ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη την μεγάλη ακούραστη και συνεπή συνεισφορά του στον Κυπριακό Αγώνα, για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ελεύθερη, ανεξάρτητη, χωρίς κατοχικά και ξένα στρατεύματα και ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος αφήνει βαθιά χαραγμένους στη μνήμη μας τους μεγάλους και συνεχείς αγώνες του για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού, από την βάρβαρη κατοχή του Ισραήλ, η οποία κατά τραγικό τρόπο έχει την αιματοβαμμένη στήριξη των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος δεν έζησε για να δει να γίνεται πράξη το όραμά του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, απαλλαγμένη  από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για μια Κύπρο ελεύθερη ενιαία και ανεξάρτητη και μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Ελπίζουμε, γρήγορα, με τους αγώνες του λαού μας και όλων των λαών της περιοχής, οι πόθοι και τα οράματα του Θέμου Στοφορόπουλου να γίνουν πραγματικότητα και τότε είμαστε βέβαιοι ότι όπου και να βρίσκεται ο Θέμος, θα χαιρετήσει τη νίκη μας και θα μετάσχει στη χαρά και τα τραγούδια μας.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το Ισραήλ κατέχει πλέον το 85% της ιστορικής Παλαιστίνης

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Middle East Monitor

Το Ισραήλ πλέον κατέχει τουλάχιστον το 85%της συνολικής περιοχής της ιστορικής Παλαιστίνης, επιβεβαίωσε η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (PCBS). Οι Παλαιστίνιοι ελέγχουν λιγότερο από το 15% υπό αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς.

Το PCBS εξέδωσε τις λεπτομέρειες σε μια έκθεση για την Ημέρα της Γης της Παλαιστίνης στις 30 Μαρτίου. Επεσήμανε ότι οι Εβραίοι μετανάστες από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν τώρα το ένα τρίτο του πληθυσμού του αποικιακού κράτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν 13 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι μέχρι το τέλος του 2019. Από αυτούς, 5 εκατομμύρια βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ 1.597.000 ζουν στην κατεχόμενη από το 1948 γη και είναι πολίτες του Ισραήλ. Περίπου 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε άλλες αραβικές χώρες, με 727.000 κατοίκους στην ευρύτερη διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση εξηγεί ότι οι ισραηλινές αρχές κατοχής χρησιμοποίησαν τη διαίρεση Όσλο της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης στις περιοχές Α, Β και Γ προκειμένου να ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί της επικράτειας. Η περιοχή Γ, η οποία αποτελεί το 76% της κατεχόμενης γης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ασφάλειας και του διοικητικού ελέγχου του Ισραήλ.

Το PCBS επεσήμανε ότι το Ισραήλ κατεδάφισε 678 παλαιστινιακές εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 251 κατοικιών. Τα 600 στρατιωτικά σημεία ελέγχου και οδοφράγματα στις εισόδους των Παλαιστινιακών πόλεων, πόλεων και χωριών μετατρέπουν τη Δυτική Όχθη σε μια σειρά από χαλαρά συνδεμένα καντόνια , πρόσθεσε.

Το Ισραήλ επιβάλλει επίσης περιορισμούς ή εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους δρόμους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκειμένου να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε εβραίους αποίκους των οποίων η παρουσία στην επικράτεια είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επτά δρόμοι μόνο στο κέντρο της Χεβρώνας περιορίζονται στους Εβραίους μόνο σε αυτό που παραδοσιακά είναι παλαιστινιακή περιοχή.

Στη Γάζα, οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού φράκτη. Η ζώνη δημιουργήθηκε σε γεωργικές εκτάσεις που δεν είναι πλέον διαθέσιμες για χρήση από τους παλαιστίνιους αγρότες. Επιπλέον, καταλαμβάνει ένα απίστευτο 25% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »