Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Καταρρέει το δολάριο, χωρίς αντικαταστάτη. Πολυκεντρικό ρευστοποιημένο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

Newsteam 0 Comments

Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η θέση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και έτσι εξετάζονται άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Η αμερικανική οικονομία έχει χτυπηθεί από την πανδημία του κορονοϊού και, πλέον, το δολάριο των ΗΠΑ έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών από τον Ιούλιο του 2018.

Ως εκ τούτου, αμφισβητείται πλέον η σταθερότητα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιέζει για επιθετική ποσοτική χαλάρωση για να υποστηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες, προσθέτοντας σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στον ισολογισμό της από τον Φεβρουάριο μέσω απεριόριστων αγορών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαρτάται από το δολάριο από τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς του 1944, που εδραιώνει τον ρόλο του ως παγκόσμιου νομίσματος.

Εντούτοις, πολλοί παγκόσμιοι διαχειριστές αποθεματικών απορρίπτουν τώρα το δολάριο, επομένως το Sputnik εξετάζει τις πιο ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις.

Χρυσός

Η τιμή του χρυσού έχει ανέβει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, φτάνοντας στα 1.928,83 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακόμα, ο χρυσός είναι ένα φυσικό αντικείμενο που δεν πρόκειται να πέσει θύμα των κεντρικών τραπεζών ώστε να εκτυπώσουν χρήματα για τις ανάγκες χρηματοδότησης, διακινδυνεύοντας τον υπερπληθωρισμό. Αντ’ αυτού, η διαδικασία εξόρυξής του είναι δαπανηρή και περίπλοκη.

Ωστόσο, υπήρχαν λόγοι για τους οποίους το σύστημα Μπρέτον Γουντς καθιερώθηκε, αρχικά, κυρίως για να απομακρύνει τον κόσμο από την ισχυρή εξάρτηση από το χρυσό. Η Μεγάλη Ύφεση κατηγορήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, για την έλλειψη και την ακαμψία του χρυσού, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να ελέγξουν πραγματικά την προσφορά χρήματος στην οικονομία.

Ευρώ

Το ευρώ παραμένει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα σε συναλλαγματικά αποθέματα, καθιστώντας το έτσι σε πραγματικό ανταγωνιστή του δολαρίου. Είναι, επίσης, ένα πολυμερές μέσο ανταλλαγής με τη δική του τράπεζα, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των συναλλαγών συναλλάγματος.

Ωστόσο, μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2009, το ευρώ παρέμεινε σε αδύναμη θέση. Οι προσπάθειες μετριασμού των συνεπειών της οικονομικής επιβράδυνσης αντισταθμίστηκαν από διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και αυτών των χωρών στη νότια και ανατολική Ευρώπη σχετικά με το καταλληλότερο πακέτο τόνωσης.

Ακόμα, όμως, και με την κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έναντι της νομισματικής πολιτικής, η Ε.Ε. εξακολουθεί να στερείται κοινής δημοσιονομικής προσέγγισης.

Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR)

Γνωστά ως Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR), αυτά τα συμπληρωματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν δημιουργηθεί και διατηρηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από το 1969.

Ακόμα, τα SDR βασίζονται σε ένα ρυθμιζόμενο καλάθι βασικών νομισμάτων και είναι προσιτά σε όλα τα έθνη. Μπορούν να λειτουργήσουν ως καθολικό αποθεματικό, αλλά όχι ως άμεσο μέτρο ανταλλαγής.

Εντούτοις, έχουν μειονέκτημα, καθώς με την ισχυρή θέση του στο ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει την πρωταρχική δύναμη άσκησης βέτο σε όλες τις κατανομές SDR που δεν εγκρίνει.

Κρυπτονομίσματα

Τα  ψηφιακά νομίσματα, όπως είναι το Bitcoin, θεωρούνται αποκεντρωμένα, δεν έχουν φυσική υποστήριξη και δεν μπορούν να παραποιηθούν, αλλά τα συγκεκριμένα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται συχνά εναντίον τους, καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι επιρρεπή σε χειραγώγηση και είναι εξαιρετικά ασταθή, λένε οι επικριτές.

Οι αμφιβολίες ώθησαν την παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων, Goldman Sachs, να δηλώσει τον Μάιο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει καν να αναγνωρίζονται ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ασιατικά νομίσματα

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προτείνουν ότι το ιαπωνικό γιεν και το κινεζικό γιουάν μπορούν τώρα να θεωρηθούν ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα παρέμεινε ένα από τα πιο δημοφιλή νομίσματα στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας σχεδόν το 6% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων το 2019.

Ωστόσο, παραμένει θύμα μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία κατέχει σχεδόν το ήμισυ του τεράστιου εθνικού χρέους της χώρας. Με τον επίμονο αποπληθωρισμό, το κράτος μπορεί να μην είναι πρόθυμο να δει πραγματικά την αξία του γιεν να αυξάνεται τόσο πολύ, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, προκειμένου να διατηρήσουν τις ιαπωνικές εταιρείες ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, η Κίνα είναι μια διεκδικήτρια της θέσης των ΗΠΑ ως οικονομική δύναμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ από την άποψη του τεράστιου ΑΕΠ της, αν και μόνο αν μετρηθεί σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

Παρά την πρόοδο του γιουάν, το νόμισμα εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ στενά από τις νομισματικές πολιτικές της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, κάτι που το εμποδίζει να γίνει πραγματικά παγκόσμιο, σύμφωνα με αναλυτές.

Μέχρι στιγμής, το γιουάν αντιπροσωπεύει μόλις το 4% των συναλλαγών συναλλάγματος, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Reuters: H παγκόσμια οικονομία χάνει έναν Καναδά και μία Αυστραλία

Newsteam 0 Comments

Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με τους ειδικούς να προβλέπουν καταιγίδες διαρκείας. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 κατά τον Ιούλιο σε πολλά μέρη του πλανήτη και ο κίνδυνος νέων lockdown γεννούν φόβους για απότομο φρένο στην οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 οικονομολόγοι.

Περισσότεροι από 17.601.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και περισσότεροι από 680.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins. Τα τελευταία 24ωρα είχαμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Σερβία, η Πολωνία και η Ινδία. Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων έχουμε επίσης στη Φλόριντα, μία πολιτεία των ΗΠΑ, την οποία επιλέγουν για τη διαμονή τους πολλοί πολίτες άνω των 65 ετών, αλλά και σε περιοχές της Ιαπωνίας, όπως το Τόκιο και η Οκινάουα. Στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε νέα περιοριστικά μέτρα. Ο ΠΟΥ μιλά για κρίση που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα βιώνουμε για πολύ καιρό στο μέλλον.

Τα δεδομένα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στις ελπίδες για μία ανάκαμψη τύπου V ή U, παρά τις άνευ προηγουμένου ενέσεις από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι στις έρευνες του Reuters οι ειδικοί υποβαθμίζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για τις βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον προοπτικές. Στην πιο πρόσφατη βλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4% ή 3,4 τρισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, είναι σαν να χάνονται δύο οικονομίες του μεγέθους του Καναδά και της Αυστραλίας. Είναι η έκτη διαδοχική υποβάθμιση των προβλέψεων. Τον Ιούνιο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο poll έβλεπαν ύφεση 3,7%, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο η εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,1%. Μάλιστα σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, που προκύπτει από την έρευνα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5% και η ανάπτυξη το 2021 μόλις 2%.

Τα στοιχεία για την πορεία του δεύτερου τριμήνου αποκαλύπτουν ότι το δυσμενές σενάριο δεν είναι σενάριο φαντασίας. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βούλιαξε 15% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 12% σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ έκανε το ίδιο διάστημα ιστορική βουτιά 32,9%. Για την Ελλάδα τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένονται στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά οι ενδείξεις είναι ήδη άκρως ανησυχητικές. Παρά τα μέτρα στήριξης, που έχουν ως κύριο λόγο την αποτροπή των απολύσεων, έχουμε καθίζηση του τζίρου σε πολλούς κλάδους. Στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, o δείκτης του κύκλου εργασιών υποχώρησε 5,8% τον Μάιο ύστερα από βουτιά 25% τον Απρίλιο. Εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν σε διψήφιο ποσοστό.

Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομία η Rabobank επισημαίνει ότι η οικονομική πραγματικότητα του ιού θα αρχίσει να γίνεται ορατή σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ανά τον κόσμο και προσθέτει πως αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα εμβόλιο ή μία ουσιαστική πρόοδος στο φάρμακο, που θα επιτρέψει την αποφασιστική επανεκκίνηση των οικονομιών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ωστόσο, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί προειδοποιεί.

Έξι μήνες κρίσης έχουν καταδείξει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν πιθανότατα μεγάλη διάρκεια σημειώνει από την πλευρά της και η Barclays και εξηγεί πως είναι ήδη προφανείς οι αλλαγές όχι μόνο στην νομισματική και την δημοσιονομική αλλαγή, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις διεθνείς μετακινήσεις και την γεωπολιτική σκακιέρα.

Επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ο κόσμος αλλάζει. Αυτό που προσδοκούμε είναι η μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα με περισσότερα όπλα απέναντι στους κινδύνους. Πότε όμως μπορούμε να ελπίζουμε για επιστροφή του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα;  Η HSBC δεν βλέπει σύντομα φως στο τούνελ. Η πρόβλεψή μας κάνει λόγο για μία παγκόσμια οικονομία, που στα τέλη του 2021 θα απέχει ακόμη πολύ από τα επίπεδα του 2019 προειδοποιεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βουτιά στο Χρηματιστήριο,σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες-Σοκ και δέος στις αγορές

Newsteam 0 Comments

Μπορεί όλοι οι ειδικοί –θεσμοί, οικονομολόγοι, αναλυτές– να είχαν προβλέψει ότι το β’ τρίμηνο οι οικονομίες διεθνώς θα βιώσουν μία ύφεση χωρίς προηγούμενο, ωστόσο τα… αποδεικτικά στοιχεία και η χειροπιαστή… πραγματικότητα, ήταν λογικό και επόμενο να στείλει κύματα σοκ στις αγορές.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν βουτιά κοντά στο 3% (έως το κλείσιμο του Χ.Α) και την Wall Street να ανοίγει 300 μονάδες κάτω, μετά την ιστορική συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίσης ιστορική βύθιση του γερμανικού ΑΕΠ, το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου το κλίμα ήταν ήδη… στραβό, δεν ήταν δυνατόν να παραμένει αλώβητο.

Οι πωλητές έτσι πήραν τα… όπλα τους και στράφηκαν χωρίς πολλές διακρίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες βυθίστηκαν έως και 6%, ενώ απώλειες άνω του 2% με 3% κατέγραψαν τα περισσότερα blue chips με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τελικά και τις 620 μονάδες.

Το 32,9% που έγραψε η ύφεση στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, προκαλεί δίχως αμφιβολία φόβο στους επενδυτές για το αν τελικά θα επιστρέψει η ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, βλέποντας πως ακόμα η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, φαντάζει δύσκολο αν όχι απίθανο το πώς και πότε θα μπορέσουν να μαζευτούν αυτές οι ζημιές από το ΑΕΠ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,82% στις 815,34 μονάδες.

Στα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά σώθηκαν μόνο οι Σαράντης (+1,19%), Τιτάν (+0,90%) και ΟΛΠ (+0,6%), με την πλειονότητα των υπόλοιπων τίτλων να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Έτσι, πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Fourlis, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.

Έτσι το Χ.Α απομακρύνεται από τις 630 μονάδες, ένα επίπεδο που τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδειχθεί ως σημαντική στήριξη καθώς οι όποιες πιέσεις ασκούνταν απορροφώνταν αρκετά γρήγορα. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για σπάσιμο της τάσης συσσώρευσης που είχε σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, και ένταξης σε καθοδική τροχιά, εάν και αύριο δεν κρατηθούν οι 620 μονάδες.

Ωστόσο αύριο τα πράγματα αναμένονται επίσης δύσκολα. Όπως σημειώνει και η Societe Generale, η πραγματική έκταση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στις οικονομίες τώρα αποκαλύπτεται και είναι λογικό να προκαλεί σοκ και δέος στις αγορές, όσο και αν όλες οι προβλέψεις μιλούσαν εδώ και καιρό για βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ύφεση στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο – θα έχει ιστορικές διαστάσεις. Η γαλλική τράπεζα αναμένει μια πρωτοφανή πτώση περίπου 13% σε τριμηνιαία βάση στο ΑΕΠ της περιοχής, ωστόσο καθώς τα στοιχεία θα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα περιορισμού, θα καλύψουν την ανάκαμψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες.

Οι χώρες της ευρωζώνης, τουλάχιστον προς το παρόν, ξεπερνούν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη φάση ανάκαμψης, με την ύφεση επίσης να είναι συγκριτικά μικρότερη.  Η γαλλική τράπεζα πάντως αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί στο γ’ τρίμηνο (ανάπτυξη +14%), ωστόσο προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνει η Oxford Economics σε έκθεσή της, η συρρίκνωση του 10,1% σε τριμηνιαία βάση της γερμανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο άφησε την οικονομική δραστηριότητα με ένα τεράστιο 11,7% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ένα έτος, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζαμε – η Ευρώπη περνά τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της. Η πτώση του ΑΕΠ ήταν ευρεία και αφορούσε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Μόνο η κρατική κατανάλωση υποστήριξε την ανάπτυξη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οίκοι αξιολόγησης: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι υποβαθμίσεις-Ανησυχία για πτωχεύσεις και στάσεις πληρωμών

Newsteam 0 Comments

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχουν ανέλθει οι υποβαθμίσεις κρατών και επιχειρήσεων από τους κορυφαίους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, σε μία εξέλιξη που πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για επικείμενες πτωχεύσεις και στάσεις πληρωμών χρέους.

Μολονότι όλοι σχεδόν οι τομείς έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι κλάδοι ενέργειας, αερομεταφορών, ταξιδίων και ψυχαγωγίας, τραπεζών και κεφαλαιακών αγαθών.

Ο S&P έχει ήδη προβεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα σε 1.190 υποβαθμίσεις, πολύ κοντά με το ρεκόρ των 1.326 που είχε αγγίξει το 2009 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ απομένουν λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες έως το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και να ξεπεραστεί το προηγούμενο ρεκόρ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΔΝΤ: Παγκόσμια ύφεση της οικονομίας-Εκτίναξη δημόσιου χρέους πάνω από 100%του ΑΕΠ

Newsteam 0 Comments

Σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψή της το 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου (World Economic Outlook Update).

Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος και 8,1% το 2021.

Πάνω από το 95% των χωρών του κόσμου εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η σημαντική πρόοδος που είχε σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990.

Πάνω από το 75% των χωρών ξανανοίγουν τώρα τις οικονομίες τους, την ίδια ώρα που η πανδημία εντείνεται σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, προσθέτοντας: Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Ωστόσο, απουσία μίας ιατρικής λύσης, η ισχύς της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ο αντίκτυπος σε τομείς και χώρες ανομοιόμορφος.

Από τα 11 τρισ. δολάρια που εκτιμώνται τα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες για τη στήριξη των οικονομιών τους, τα μισά (5,4 τρισ. δολάρια) αφορούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και απώλειες δημόσιων εσόδων, ενώ τα υπόλοιπα μισά αφορούν τη στήριξη της ρευστότητας με δάνεια, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και εγγυήσεις. Για τις χώρες της G20, τα δημοσιονομικά μέτρα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ έναντι 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στον κόσμο εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο επίπεδο του 14% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ για τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να διευρυνθεί στο 16,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 11,7% για φέτος και 5,3% για το 2021, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να εκτιναχθεί στο 105,1% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει ελαφρά στο 103% το 2021.

Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 166,1% του ΑΕΠ φέτος, ενώ της Ισπανίας και της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα φθάσει σε επίπεδα πολύ πάνω από το 100% (στο 123,8% και το 125,7%, αντίστοιχα).

Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού να στρέψουν σταδιακά τις δημοσιονομικές πολιτικές τους από τη στήριξη των επιχειρήσεων προς μία καλύτερα στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της παραοικονομίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Παγκόσμια οικονομική κρίση 2020: Νίκη της Κίνας, ήττα της Δύσης

Newsteam 0 Comments

Με αφορμή την πανδημία του COVID-19 ξέσπασε η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, 11 χρόνια μετά την προηγούμενη (2008-2009).

Είναι η 12η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση μετά το 1918. Το βαθύ κράτος της Δύσης έλπισε στην αρχή ότι θα έχει κάποια πολιτικά κέρδη από την κρίση, αλλά διαψεύστηκε οικτρά.

ΛΔ Κίνας 2019: Ένα δισεκατομμύριο τόννοι χάλυβα!

Πριν ξεσπάσει ανοικτά η κρίση, το 2019 υπήρχαν αρνητικά σημάδια σε Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία κλπ. Επίσης η βιομηχανία των ΗΠΑ σημείωνε κάμψη από το καλοκαίρι του 2019. Αντίθετα, η Κίνα σημείωσε νέα άνοδο: Το 2019 η Λ.Δ. Κίνας παρήξε 996.000.000 τόννους χάλυβα, το 53,3% του παγκόσμιου συνόλου (!).

Αντίθετα, Γερμανία και Ιαπωνία είχαν συρρίκνωση στην παραγωγή χάλυβα, όπως και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ είχαν μια μικρή αύξηση (έφθασαν τα 88.000.000 τόννους) αλλά η αναλογία Κίνας – ΗΠΑ ξεπέρασε το 11:1(!).

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Κίνα ανέβηκε σχεδόν 6%ενώ οι ΗΠΑ μόνον 1%. Έτσι, το 2019 η ηλεκτροπαραγωγή της Κίνας έφτασε το 167% εκείνης των ΗΠΑ.

Άσχημα πήγε η Γερμανία, η οποία το 2019 είχε συρρίκνωση 3,5%της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6%.

Η Ιταλία το 2019 είχε βιομηχανική παραγωγή περίπου στα επίπεδα του 1990 (29 χρόνια στασιμότητα !).

Συρρίκνωση της βιομηχανίας είχε το 2019, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία του Μπολσονάρο.

Αλλά και η Ελλάδα το 2019 είχε συρρίκνωση 0,6% της βιομηχανίας με παραγωγή μικρότερη από εκείνη του 2000! (η πρώτη 20ετία του Ευρώ ήταν καταστροφική για την Ελλάδα).  Και μετά ήρθε ο COVID-19…

          2020: Φρούδες  ελπίδες για τον καπιταλισμό της Δύσης

Η πανδημία COVID-19 απλώθηκε στην Κίνα τον Γενάρη – Φλεβάρη 2020. Εκείνη την εποχή αρκετοί Δυτικοί παράγοντες έλπιζαν ότι θα την γλιτώσουν και σχολίαζαν πολύ αρνητικά και περιφρονητικά την Κίνα.

Π.χ. σε δημόσιες δηλώσεις του ο Καθηγητής Μόσιαλος κατηγορούσε το Κ.Κ. Κίνας και μιλούσε για το ανώτερο σύστημα υγείας, της αναπτυγμένης Δύσης. (Για όσους δεν θυμούνται, ο καθηγητής Μόσιαλος ήταν υπουργός Επικρατείας στην μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και είχε απόψεις, που εξέφραζε δημόσια, πολύ κοντά στην ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή Λοβέρδου – Α. Διαμαντοπούλου).

Όμως τον Μάρτη 2020 η Κίνα πέτυχε σχεδόν πλήρη έλεγχο της πανδημίας.

Αντίθετα η ευρωατλαντική Ιταλία είχε πολλές χιλιάδες νεκρούς και μετά από αυτήν η Ισπανία και η Γαλλία.

Τον Απρίλη και Μάη 2020 πολλές δεκάδες χιλιάδες πέθαναν από COVID-19 σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Συνολικά, στο διάστημα 1/1-15/6/2020 από τις 420.000 νεκρούς της πανδημίας οι ευρωατλαντικές χώρες έχουν πάνω από 300.000, ενώ Κίνα – Ρωσία – Ινδία περίπου 25.000. Δηλαδή – μέχρι τώρα – η πανδημία COVID-19σε νεκρούς είναι υπόθεση κυρίως των ευρωατλαντικών χωρών. Που πήγε το ανώτερο σύστημα υγείας της Δύσης;

Από τις άλλες χώρες, την πιο θανατηφόρα παρουσία είχε ο COVID-19 στην Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο.

          Οικονομική κρίση 2020: Μόνο η Λ.Δ.Κίνας θα έχει αύξηση ΑΕΠ

Ήδη από τον Απρίλη 2020 το IMF(ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί αρκετά σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία. Αντίθετα για την Κίνα υπάρχει πρόβλεψη για μικρή έστω αύξηση του ΑΕΠ και το 2020. Το ίδιο επανέλαβαν κ’ άλλες προβλέψεις οργανισμών που έγιναν τον Απρίλη και Μάη 2020.

Τον Απρίλη 2020 η βιομηχανία της Κίνας είχε αύξηση σχεδόν 4%, ξαναγυρίζοντας μετά από 3 πτωτικούς μήνες σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, ο Απρίλης ήταν καταστροφικός για την Δύση: Συρρίκνωση 15% για την βιομηχανία των ΗΠΑ, συρρίκνωση 18% για την γερμανική βιομηχανία, συρρίκνωση 33% για τις βιομηχανίες της Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ το ρεκόρ το είχε η Ρώμη. Η βιομηχανία της Ιταλίας συρρικνώθηκε 42% τον Απρίλη 2020, ξαναγυρνώντας στα επίπεδα του 1975-80 ! Εξ άλλου, το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Απρίλη 2020 είχε συρρίκνωση 25% σε ετήσια βάση.

Εξελίξεις στην Ελλάδα

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο 9μηνο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (Ιούλης 2019-Μάρτης 2020) το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε μόνον 0,7% σε ετήσια βάση. Για τα επόμενα 2 Τρίμηνα (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020 αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Αναγκαστικά το όνειρο του Μητσοτάκη γίνεται πιο μακρυνό: Αντί για 9+9=0, τώρα μπαίνει στόχος το 9+11=0. Δηλαδή, το 2027 να ξαναφτάσει η Ελλάδα το ΑΕΠ του 2007 ! (20 χρόνια χαμένα !).

Ωστόσο ο Μητσοτάκης στηρίζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Το αστικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν χωνεύει τον Τσίπρα, παρ’ ότι είναι και αυτός ευρωατλαντιστής.

Το ίδιο συνέβαινε και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας ήταν ριζοσπάστης αστός, αλλά όχι μαρξιστής. Κατηγορούσε φραστικά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (1964-1985), γιατί επιζητούσε να περιοριστεί η πίεση των δυτικών στην αστική Ελλάδα. Διαφωνούσε με τον λενινισμό και τον Στάλιν (αυτό το έλεγε ανοικτά και στο βιβλίο του Η Δημοκρατία στο απόσπασμα), αλλά ζητούσε μια καλύτερη συμπεριφορά από την Δύση. Όμως ενώ ο Ανδρέας συμβιβάστηκε με το ΝΑΤΟ και το εξυπηρέτησε τελικά, το κατεστημένο δεν τον χώνεψε ποτέ!

Το κατεστημένο στην Ελλάδα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του Α. Παπανδρέου και του Τσίπρα, αλλά προτιμά μια πιο καθαρή αστική κυβέρνηση που να μιλάει υπέρ του καπιταλισμού ανοιχτά. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι πρωθυπουργοί πράττουν υπέρ του καπιταλισμού και του ευρωατλαντικού καθεστώτος.

Ορισμένοι κύκλοι του κατεστημένου ίσως πιστεύουν στην ορθότητα των αμερικανικών συστάσεων προς την Ελλάδα το 1958: Τον μονοκομματικό πολυκομματισμό !. Δηλαδή, κυβέρνηση θα είναι πάντα η ακραιφνής δεξιά (τότε η ΕΡΕ, τώρα η ΝΔ), ενώ θα υπάρχει κ’ ισχυρή κεντροαριστερά (τότε ΕΚ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ) η οποία όμως θα αποτελεί πάντα τον 2ο παίκτη, αιώνια αξιωματική αντιπολίτευση. Τα 2 κόμματα θα στηρίζουν το αστικό νατοϊκό καθεστώς, αλλά δεν  θα αλλάζουν ρόλους.

Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου (οπαδός του αστικού καθεστώτος) αρνήθηκε τον ρόλο του (αιωνίως) 2ου με αποτέλεσμα τους 2 ανένδοτους αγώνες και την όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, που έφθασε έως την Δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει ο Τσίπρας σε πιθανές τέτοιες διαθέσεις κύκλων του κατεστημένου. Καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας του 2020-21 και θα φαίνονται οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την κρίση, πολύ πιθανόν να δούμε μια όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

                                                                   Γιάννης Εμμανουηλίδης

                                                                             16.6.2020

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σοκ 26τρις:Πρώτη φορά το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε την οικονομία των ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις

Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των  ΗΠΑ ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες εκτάκτων  αναγκών  για την πανδημία του κορονοϊού.

Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, μία ανεξάρτητη αρχή, υπολογίζει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ως αποτέλεσμα των μαζικών δαπανών για τη συγκράτηση της ανεργίας και τη διάσωσης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς lockdown, επισημαίνει το Business Insider.

Το Κογκρέσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοσαν τον νόμο CARES ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο 2020, ο οποίος περιελάμβανε οικονομικές ενισχύσεις 1.200 δολαρίων, διευρυμένες παροχές ανεργίας και τη σύσταση ενός ταμείου διάσωσης για τις επιχειρήσεις.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δαπανήσει σχεδόν 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την οικονομία μέχρι στιγμής και να παράσχει βοήθεια σε πολιτείες και πόλεις, ανέργους και νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα το έλλειμμα διευρύνεται περαιτέρω στα 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα των 984 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Τον Μάιο οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν σε έναν πρόσθετο νόμο για την τόνωση της οικονομίας, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη συσσώρευση περισσότερων χρεών. Έτσι απέρριψαν ένα πακέτο δαπανών ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί ενέκριναν ως απαραίτητο.

Έχουμε τώρα ένα χρέος, που ξεπερνά την οικονομία μας. Αυτό δεν συνέβη ποτέ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία  Mitch McConnell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κεντάκι τον Μάιο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, πρόσθεσε.

Πάντως πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η έκταση της οικονομικής καταστροφής από την πανδημία συνιστά βάσιμη αιτιολογία για περαιτέρω δαπάνες δεδομένου του χαμηλού επιτοκίου, γεγονός που καθιστά φθηνό τον δανεισμό.

Θα ήταν παράλογο και αυτοκαταστροφικό να αφήσουμε τις ανησυχίες για το χρέος να αποτρέψουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να ενισχύσουν και στη συνέχεια να αναζωογονήσουν την οικονομία, τονίζουν οι Richard Kogan και Paul N. Van de Water του Κέντρου Προϋπολογισμού και Πολιτικών Προτεραιοτήτων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι τρεις κόσμοι και ο Covid 19

Newsteam 0 Comments

Στον Πρώτο Κόσμο και ειδικά στην ηγέτιδα,στις ΗΠΑ, το τεράστιο κύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σάρωσε τις όποιες διαφορές-λόγω επερχόμενων προεδρικών εκλογών- μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ως προς το ξαναάνοιγμα της οικονομίας. Και οι τελευταίοι αδιάλλακτοι Δημοκρατικοί Κυβερνήτες,όπως της Καλιφόρνιας και της Ν.Υόρκης,μπροστά στην λαϊκή εξέγερση,σταμάτησαν τα λόκ-ντάουν και τις καραντίνες.

Καλύτερα στην δουλειά ή έστω συνωθούμενοι στα γραφεία ανεργίας, παρά έγκλειστοι,
άνεργοι, άεργοι, καταπιεσμένοι και τελικά εξεγερμένοι. Αυτή ήταν η σκέψη τους, ή η σκέψη αυτών που τους κατευθύνουν . Δικομματικά.

Βέβαια τα λόκ-ντάουν και την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα είχαν ακυρώσει ήδη στη πράξη οι ίδιοι οι διαδηλωτές.Δεκάρα τσακιστή δεν έδιναν γι’αυτά.

Black lives matter, all lives matter, αλλά γιά μιά ζωή που να μετράει,να είναι αξιοπρεπής, χρειάζεται αγώνας και όχι παθητική αποδοχή των πολιτικάντικων παιχνιδιών και των αντεργατικών μεθοδεύσεων.

Από την άλλη μεριά ο Μ. Κουόμο της Ν.Υόρκης, έβγαλε λαγό απ’ το καπέλο. Ανέθεσε στον πρώην CEO της Google Σμιντ (που τον έχει προσλάβει ήδη και ο Τράμπ σύμβουλο σε κρατικούς οργανισμούς), να οργανώσει την Πολιτεία με τις νέες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική….και βέβαια τηλε-παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας των ανθρώπων.

Όχι,θα πήγαιναν χαμένα τα κεκτημένα του λοκ-ντάουν και ο εθισμός στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Θα είναι η νέα κανονικότητα.

Όχι στο πλήθος !

Οι δε γίγαντες της Σίλικον Βάλευ θα θησαυρίσουν ακόμα μιά φορά,και θα ελέγχουν όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γιά λογαριασμό της ΣΙΑ βέβαια.

Ο εμπορικός/οικονομικός πόλεμος με την Κίνα αλλά και με την Ρωσία,συνεχίζεται και εντείνεται από όλο το δυτικό στρατόπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει κανονισμούς που θα δυσχεραίνουν ή θα εμποδίζουν εντελώς την εξαγορά ευρωπαικών επιχειρήσεων από ξένους.

Ο Μπ.Τζόνσον ήδη έκανε ένα βήμα πρώτος σ’αυτόν τον τομέα.

Ο δε Πομπέο έκανε ειδικό ταξίδι στο Ισραήλ γιά να συνετίσει τους Ισραηλινούς που έχουν εκχωρήσει ήδη το λιμάνι της Χάιφας στους Κινέζους μαζί και την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του με το Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί που ως συνήθως προσπαθούν να διασυνδέονται παντού,μήπως βλέπουν κάτι που εμείς δεν το βλέπουμε ακόμα καθαρά ;

Οι οικονομίες των Δυτικών θα έχουν,κατά τις μετριότερες εκτιμήσεις, μιά ύφεση της τάξης του 8 έως 11% φέτος. Γιά μετά οι απόψεις διίστανται.

Ο Ρουμπινί προβλέπει στασιμότητα γιά την επόμενη δεκαετία.Μόνοι τους δημιούργησαν μιά κρίση τέτοιας έκτασης και βάθους ελπίζοντας ότι θα συμπαρασύρουν και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δεύτερος Κόσμος όμως, που βασική του δύναμη είναι η Κίνα,τους διαψεύδει.

Η Κίνα καταγράφει ήδη ρεκόρ εξαγωγών, κυρίως υγειονομικού υλικού αλλά όχι μόνον. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η Κίνα θα είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που
θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω 2,5-3%.

Οι Κινέζοι αρμόδιοι, μετριόφρονες,αρνούνται να κάνουν πρόβλεψη λόγω της γενικότερης ρευστής κατάστασης.

Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν οι Κινέζοι  με τόσες αντιξοότητες ;
Πέρα από τα γνωστά, δηλαδή τον σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένο έλεγχο της οικονομίας,την νομισματική κυριαρχία και την εν γένει εθνική κυριαρχία, πρέπει να προσθέσουμε στην συγκεκριμένη συγκυρία και την σε πολύ μικρό βαθμό εφαρμογή του αυτοκαταστροφικού λοκ- ντάουν, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.

Η Κίνα επέβαλε δίμηνο και αυστηρό λοκ-νάουν μόνον στο Ουχάν( βιομηχανικό κέντρο βέβαια ) και στην επαρχία Χουμπέυ γενικότερα. Σύνολο 56 εκ.κάτοικοι.

Στην συνέχεια το επέβαλε επιλεκτικά σε ορισμένες μεγαλουπόλεις όπου είχαν διαπιστωθεί κρούσματα (Πεκίνο,Σαγκάη,κ.α.)  γιά έναν μήνα μόνο.

Τελικά σύνολο πληθυσμού σε καραντίνα και με μειωμένη οικονομική δραστηριότητα γιά έναν με δυό μήνες,λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια, δηλαδή το 7,3 % του πληθυσμού της χώρας.

Συγκρίνεται αυτό με ό,τι έγινε στις δυτικές χώρες με το ολοκληρωτικό και οριζόντιο  λοκντάουν , συνήθως γιά 1,5 – 2 μήνες (και βάλε σε Γαλλία και Αγγλία) ;

Και εντελώς αναποτελασματικό όπως δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Αποδεικνύεται μάλλον αυτοτροφοδοτούμενος Καιάδας.

Γιατί αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή. Life matter.

Σε ένα μέσο όρο θανάτων παγκοσμίως ίσο με 54 ανά εκατομμύριο κατοίκων, τα 3/4 περίπου προέρχονται από την αναπτυγμένη Δύση όπου εφάρμοσαν αυστηρά λοκ-ντάουν και καραντίνες:

Βέλγιο, 833 νεκροί ανά εκατομμύριο. Αγγλία,602, Ιταλία,563. Ισπανία, 580 . Γαλλία,  449. ΗΠΑ,345. Ολλανδία, 352.  Καναδάς,210 . Ελβετία, 221. Ιρλανδία ,343 .Γερμανία, 109.  (1)

Πάμε τώρα σε χώρες χωρίς λοκ-ντάουν, ή περιορισμένο γεωγραφικά, με ταυτόχρονη εφαρμογή άλλων μέτρων πιό αποτελεσματικών: ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους,απομόνωση τους, θεραπεία των νοσούντων,κ.α.

Κίνα, 3. Λάος, 0. Καμπότζη, 0. Βιετνάμ, 0.(Εκεί είχαν ένα γενικευμένο λοκ-ντάουν μόνο γιά 3 βδομάδες, αλλά εφάρμοσαν απ’την αρχή το πιό αποτελεσματικό μέτρο, το κλείσιμο των συνόρων, πράγμα που έκαναν και οι άλλες παρόμοιες χώρες. Είχαν και την εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες).

Β.Κορέα, 0. Ν.Κορέα, 5. Ταιβάν, 5. Χογκ Κογκ, 1. Μογγολία, 0. Ιαπωνία, 7. (Εκεί δεν έκλεισαν επιχειρήσεις,απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Έκλεισαν μόνον τα σχολεία, και ζήτησαν σε εθελοντική βάση αυτοπεριορισμούς. Έκοψαν και άφθονο  χρήμα γιά τις εταιρείες  και κάτι γιά τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η κρίση σαν ευκαιρία !).
Ινδονησία, 7 .Ρωσία, 22. ( Στην Ρωσία επιβάλανε λοκ-ντάουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις από το τέλος Απριλίου  με λήξη στις 15 Ιουνίου.Κάνουν δε άπειρα τεστ και ανιχνεύσεις επαφών.)

Λευκορωσία, 30. (Χωρίς καθόλου λοκ-ντάουν και πολύ χαλαρά μέτρα εν γένει.Είναι η  μοναδική χώρα που γιόρτασε την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Με παρέλαση και αρκετά σφυροδρέπανα !).

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς λοκ-ντάουν αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες συστάσεις και οδηγίες,εκτός από την γνωστή περίπτωση της Σουηδίας με 467 νεκρούς/ εκατ. ( που το έχουν κάνει βούκινο), έχουμε :

Ισλανδία, 27(δηλ. 9 νεκροί). Μάλτα, 20(δηλ.6 νεκροί). Λετονία, 13. Ουγγαρία, 56.Εσθονία, 52.

Ας πάμε τώρα και στον Τρίτο Κόσμο, αλλά όχι σε όλον. Θα χρειαζόταν μιά διατριβή. Γιά την ώρα περιοριζόμαστε να πούμε πως στην Αφρική και την Μέση Ανατολή τα θύματα είναι ελάχιστα, (στην Αφρική 4,2 ανά εκατ.) γι’ αυτό και σταμάτησαν πολύ γρήγορα τα λοκ-ντάουν, όπου τα είχαν επιβάλει.

Ευτυχώς έπιασαν τόπο οι δραματικές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού
Τροφίμων προς το Σ.Α. του ΟΗΕ, ότι στον Τρίτο Κόσμο κινδυνεύουν με λιμοκτονία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι,πλην των 130 εκατ. που ήδη βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας. Εκεί οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν στην άτυπη οικονομία μέρα με την μέρα και μερικές μέρες σε καραντίνα αρκούν γιά να πεθάνουν από την πείνα.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από πείνα 9 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε όμως ως προς τον Covid ορισμένα κράτη-στόχους,παρίες γιά τους δυτικούς:

Νικαράγουα, 7 νεκροί/εκατ. χωρίς λοκ-ντάουν. Ο βορειο-αμερικάνικος τύπος άρχισε να βρίζει τον Ορτέγκα, δικτάτορα, διεφθαρμένο, κ.α.,επειδή δεν  επέβαλε το δικτατορικό λοκ-ντάουν !!

Κούβα, 7 ,χωρίς επίσης το δικτατορικό λοκ-ντάουν. Έκανε όμως άπειρα τεστ, έστειλε βοήθεια σε άλλες χώρες, και δέχτηκε να καταπλεύσει ένα βρετανικό κρουαζερόπλοιο με ασθενείς,που δεν το δεχόταν κανένα άλλο λιμάνι. Περιέθαλψε τους ασθενείς και του υπόλοιπους τους έστειλε με αεροπλάνο στην πατρίδα τους.

Βενεζουέλα, 1 νεκρός ανά εκατ.κατοίκους. Προφανώς δεν χρειαζόταν γενικευμένη καραντίνα αλλά η κυβέρνηση είχε πληροφορίες πως οι ΗΠΑ ετοιμαζόταν γιά στρατιωτική επέμβαση αν διασπειρόταν ο ιός γιά να αποτρέψει μιά ανθρωπιστική κρίση.Οι μισθοί όσων δεν εργαζόταν καταβαλλόταν βέβαια από το κράτος.Πολλές επιχειρήσεις όμως λειτουργούσαν.

Συρία, 3 νεκροί ανά εκατομμύριο. Έκλεισαν σχολεία και κάποια στιγμή διακόπηκαν οι
δημόσιες συγκοινωνίες ,αλλά οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν.

Οι φιλολαϊκές και φιλεργατικές κυβερνήσεις εν γένει δεν σταμάτησαν τις παραγωγικές δραστηριότητες, ή το έκαναν αυτό σε πολύ περιορισμένο βαθμό.
—–
*(1) Όλα τα στοιχεία είναι από την Wikipedia, το Reseau International  και τον WHO ( ΠΟΥ).

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »