Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Με νέα παράνομη Navtex μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου απαντά η Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Με μια νέα παράνομη NAVTEX απαντά η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει την παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων, από 10 έως 11 Αυγούστου, με χρήση πραγματικών πυρών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έπεσαν οι υπογραφές: Συμφωνία Αθήνας–Καΐρου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Iskra: Ελπίζουμε η συμφωνία, που υπεγράφη με άκρα μυστικότητα, να είναι σωστή και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο!

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε – μερικήοριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη, Άγγελο Αθανασόπουλο, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν επανεκκινήσει δυναμικά από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο και τις εκτενείς συνομιλίες του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ αλ – Σούκρι, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.

Είχε ακολουθήσει νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο– κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Δένδιας στην Αίγυπτο υπογράφει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών;

Newsteam 0 Comments

H αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad, επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές γράφει ότι εντός της ημέρας Ελλάδα και  Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο για τις υπογραφές.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μητσοτάκης: Θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε τυχόν συμφωνία με Αίγυπτο

Newsteam 0 Comments

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr και του Βασίλη Σκουρή , σε περίπτωση που επιτευχθεί συμβιβασμός με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η Αίγυπτος δεν περιορίζεται σε μερική διευθέτηση, αλλά φέρεται να ζητάει μειωμένη επήρεια σε νησιά όπως η Κρήτη, ενώ με τα αιτήματά της για τον 28ο μεσημβρινό θέτει ουσιαστικά θέμα και για τη νήσο Ρόδο.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 100% επήρεια των ελληνικών νησιών, σε περίπτωση όμως που υπάρξει δυνατότητα εθνικά επωφελούς συμβιβασμού, η ηγεσία της κυβέρνησης θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα δε με ορισμένες άλλες πληροφορίες, επ΄αυτού έχουν ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω συγκεκριμένων διαύλων.

Η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι έως τότε στις προτεραιότητές της η συμφωνία με τη Λευκωσία για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρέσβης Παλαιστίνης: Επιμένουμε στο Διεθνές Δίκαιο

Newsteam 0 Comments

Ως πυλώνα για τον παλαιστινιακό λαό χαρακτηρίζει το Διεθνές Δίκαιο ο πρεσβευτής του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι η χώρα του έχει θαλάσσια σύνορα μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και όχι με την Τουρκία.

Τι ισχύει σχετικά με τη δήλωση του παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Τουρκία περί ετοιμότητας του Παλαιστινιακού Κράτους για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με την Άγκυρα;

Έχουμε ήδη τοποθετηθεί επισήμως γι’ αυτό, ωστόσο εγώ θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί πυλώνα και αφορά τις διεθνείς συμφωνίες και φυσικά την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και η ανάγκη εφαρμογής του σε όλα τα ζητήματα ανεξαιρέτως. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την έλλειψη και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της ισραηλινής κατοχής. Ακόμα και πριν από το 1967, από το 1948, όταν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε εις βάρος των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ είναι η χώρα που παραβιάζει περισσότερο από όλους το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν τις πρακτικές του. Βιώνουμε επίσης τα αποτελέσματα των εποικισμών, που επίσης παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη Χάρτα των ΗΕ. Επομένως, πώς περιμένετε εμείς οι Παλαιστίνιοι που υποφέρουμε τόσα από την απουσία του Διεθνούς Δικαίου, να δεχθούμε οτιδήποτε το παραβιάζει; Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά για εμάς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν παιχνίδια με τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Το Κράτος της Παλαιστίνης έχει θαλάσσια σύνορα και δικαιοδοσία στα νερά της Μεσογείου. Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες συντεταγμένες και χάρτες στον ΟΗΕ και την Αραβική Ένωση από τις 24/9/2019. Όποιος επιθυμεί συνομιλίες και συμφωνία μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος και θα το εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως, ειδικά με τους φίλους μας τους Κύπριους, που συνορεύουν οι ΑΟΖ μας. Τα κράτη με τα οποία έχουμε θαλάσσια σύνορα είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Έχουμε δικαιώματα. Εμείς επίσης αποδεχόμαστε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ισραήλ όχι, η Ελλάδα και η Κύπρος ναι.

Σαφώς το Ισραήλ παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά μας και τα δικαιώματά μας σε θαλάσσιες ζώνες, στη Μεσόγειο, όπως παραβιάζει τα δικαιώματά μας σε φυσικούς πόρους και επί του εδάφους. Ως αποτέλεσμα της κατοχής.

Οι φίλοι μας στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει κατοχή και για αυτό οι προσδοκίες μας είναι υψηλές, όπως και από τους Κύπριους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Κανένας Ελληνας δεν μοιράζεται αυτές τις αξίες με κατακτητές. Ενα κράτος-εγκληματία. Δεν μπορείς να θεωρείς το Ισραήλ δημοκρατία.

Επομένως θεωρείτε ότι η δήλωση παρερμηνεύθηκε;

Η δήλωση του πρεσβευτή μας τέθηκε εκτός του πλαισίου που έγινε. Αναφερόταν στην ανάπτυξη σχέσεων και υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία. Να σας το θέσω αλλιώς. Εάν έρθει η Κίνα και ζητήσει από την Ελλάδα ή την Κύπρο να προχωρήσουν σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών τι θα κάνετε; Είναι το ίδιο. Σας είπα, έχουμε σύνορα με τρεις χώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συμφωνία ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι αρχή μας. Όπως καλούμε για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εμείς έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με χώρες σε όλο τον κόσμο. 136 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος και έχουμε σχέση μαζί τους. Και η Τουρκία είναι μία από αυτές. Και η Κύπρος έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος. Η Ελλάδα ακόμα δεν το αναγνωρίζει παρά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015. Γιατί δεν αναγνωρίζει η Αθήνα το Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ αναγνωρίζει το Ισραήλ; Δεν υπάρχει λογική. Εμείς θέλουμε ειρήνη. Δεν θέλουμε τα εγγόνια μας να μεγαλώσουν μέσα στον πόλεμο.

Πιστεύετε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα έχει ατονήσει σε Ελλάδα και Κύπρο;

Δεν είναι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι και σε άλλες χώρες, γιατί έχουμε ραγδαίες διεθνείς αλλαγές και ανακατατάξεις. Ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οπότε και στον κόσμο απέμεινε ο ένας πυλώνας. Τώρα, μετά τις ηγεμονικές πολιτικές των ΗΠΑ εναντίον των άλλων λαών, βρισκόμαστε μπροστά και σε νέες αλλαγές. Αυτό που συνέβη στον αραβικό κόσμο πριν από μερικά χρόνια και ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη, κάθε άλλο παρά άνοιξη, ήταν ένας αμερικανικός χειμώνας. Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά υπήρξε συνωμοσία κατά των λαών της περιοχής, με αμερικανικό πρόσημο, πρώτα όσον αφορά την ασφάλεια και την ενέργεια και την ενδυνάμωση του Ισραήλ, ως αποικιοκράτη, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αμερικανικού καθεστώτος.

*Πηγή: Αλεξάνδρα Φωτάκη- tanea.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αποκαλύψεις Νταβούτογλου: Τουρκία-Αίγυπτος έφτασαν κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ το 2012

Newsteam 0 Comments

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ξεκίνησε το 2012 και θα περιλάμβανε την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία, οι οποίες θα δημιουργούσαν μία τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του νέου κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος sigmalive.com, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, Σοζτζού, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλύπτει επίσης ότι Τουρκία και Αίγυπτος είχαν φτάσει σε συμφωνία για τον καταμερισμό της ανατ. Μεσογείου σε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ήδη από το 2012, ωστόσο το πραξικόπημα του Σίσι ανέτρεψε τα σχέδια της Άγκυρας.

Αυτή η πολιτική ξεκίνησε όσο ήμουν υπουργός Εξωτερικών. Το θέμα της υπογραφής συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη το 2010 δέχθηκε πολλές επικρίσεις εκείνη την εποχή. Πήγα στη Βεγγάζη ως υπουργός Εξωτερικών ενόσω οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, γιατί από τότε είχε ξεκινήσει η αντίσταση στη Βεγγάζη, αποστέλλοντας μάλιστα και βοήθεια σε νερό και τρόφιμα στο ραμαζάνι τότε κι από τότε λοιπόν χαράξαμε μία γραμμή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και φτάσαμε σε μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ήδη από το 2012 η Τουρκία είχε συμφωνήσει και με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατ. Μεσόγειο.


Το 2012 είχαμε φτάσει σε σημείο να υπογράψουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο
, αποκάλυψε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στην ανατ. Μεσόγειο δύο είναι οι μεγάλες χώρες, η μία είναι η Τουρκία και η άλλη η Αίγυπτος.

Προασπίζοντας τη δημοκρατία στην Αίγυπτο, ουσιαστικά υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντα της Τουρκίας, είπε ο ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος, εξηγώντας στη συνέχεια το παρασκήνιο των συνομιλιών με το Κάιρο.

Το 2012 όταν ήταν στην εξουσία ο αείμνηστος Μόρσι –ο οποίος έφυγε πέρυσι- βγάλαμε τους χάρτες για να καθορίσουμε την ΑΟΖ για το κομμάτι εκείνο της ανατ. Μεσογείου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τότε κι η Κύπρος θα έπαιρνε το δικό της μερίδιο (κυριαρχικών δικαιωμάτων). Το ίδιο και το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος θα είχαν το δικό τους μερίδιο. (Ο καθορισμός θα γινόταν) ανάμεσα στις δύο μεγάλες ηπειρωτικές χώρες, από βορρά και από νότο. Σε ένα τέτοιο σημείο είχαμε φτάσει με την Αίγυπτο, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ μας εμπόδιζαν πάντα στην ανατ. Μεσόγειο

Κάποιοι ωστόσο άρχισαν να σαμποτάρουν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, η Αίγυπτος προσχώρησε στον άξονα της Ελλάδας και άρχισε να κάνει συμφωνίες με τον Ε/Κ τομέα, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σημείωσε ότι το όραμά του ήταν τότε –αν τους άφηναν- να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε μία λεκάνη ειρήνης συμμαχώντας η Τουρκία, με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, ακόμη και την Ελλάδα.

Αλλά όποτε θέλαμε να αποκτήσουμε ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο, έβγαινε μπροστά μας πάντα πρώτα το Ισραήλ, μετά η Ελλάδα και πίσω της η Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά η Αμερική. Υπήρχε ένα σχέδιο που έμεινε μισό και αυτό με στενοχώρησε, δήλωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αν το σχέδιο πετύχαινε, τότε σήμερα Ελλάδα και Τουρκία θα ήταν σύμμαχοι στην ανατ. Μεσόγειο.

Αν επικρατούσε η δική μας ειρηνευτική προσέγγιση για την ανατ. Μεσόγειο, σήμερα θα συνεχίζονταν και οι κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είχε υπογραφεί η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, δήλωσε.

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκίας – Αιγύπτου – Συρίας

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ήταν μια ιδέα της Τουρκίας αλλά περιλάμβανε και την Αίγυπτο και τη Συρία, επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε μιλήσει και με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και με τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, προκειμένου να συστήσουν μία τριμερή συμμαχία.

Η Γαλάζια Πατρίδα θα συστήνονταν από τις τρεις χώρες Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο. Η Αραβική Άνοιξη θα μετατρέπονταν σε Αραβικό Χειμώνα και η Τουρκία θα αποτελούσε το σημείο καμπής.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εκτιμώντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα αποτελεί συνέχεια εκείνης που χάραξε ο ίδιος όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τώρα κρίνει σωστή την πολιτική Ερντογάν στη Λιβύη.

Από αυτήν την άποψη, η πολιτική (της κυβέρνησης σήμερα) για τη Λιβύη είναι σωστή, δήλωσε. Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο ήθελε να αναλάβει τη Λιβύη ο Χαφτάρ. Εμείς είχαμε δημιουργήσει σχέσεις με την κυβέρνηση του Σαράζ στην Τρίπολη από εκείνη την εποχή. Το 2011 πέρασα όλο το χρόνο μου να ασχολούμαι με αυτό. Έπειτα αρχίσαμε και τους βοηθούσαμε. Όσοι τώρα κατηγορούν αυτήν την πολιτική, ας κοιτάξουν καλύτερα πίσω, υποστήριξε ο πολιτικός –σήμερα- αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Η λογική επιτάσσει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Αίγυπτο

Οπαδός της ρεάλ πολιτίκ ο Αχμέτ Νταβούτουγλου συμβουλεύει την κυβέρνηση Ερντογάν να συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία για το θέμα της Λιβύης παρότι υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές και παράλληλα να αφήσει στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και να ξεκινήσει διάλογο μαζί του.

Πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά και να μιλήσουμε με την Αίγυπτο. Εκείνη την εποχή όταν μιλούσα πρώτα με τον Μουμπάρακ και μετά με τον Μόρσι όλο αυτό τους έλεγα, δήλωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, εξαιρώντας από τους υπολογισμούς του βέβαια τα νησιά.

Λόγω Καστελόριζου Τουρκία και Αίγυπτος φυλακίζονται

Όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ στην ανατ. Μεσογείου, ειδικά μετά την είσοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συζήτηση, με τον λεγόμενο χάρτη της Σεβίλλης, με το χάρτη που μας εγκλώβιζε στον κόλπο της Αττάλειας, το έλεγα και στην Ευρώπη ότι αυτός ο χάρτης πρέπει να σκιστεί. Εφόσον η Τουρκία δεν υπάρχει σε αυτόν τον χάρτη, αν δεν τον καταργήσετε, εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, γιατί όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, αν εξαιρέσουμε τα νησιά, έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, ισχυρίστηκε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε για να πείσει και την Αίγυπτο, προκειμένου να αντιδράσουν μαζί προς την ΕΕ για το χάρτη της Σεβίλλης, καθώς λόγω του Καστελόριζου αποκλείονταν από τον καθορισμό της ΑΟΖ δύο μεγάλες χώρες.

Δεν μπορείτε λόγω του Καστελόριζου να μας φυλακίζετε στον κόλπο της Αττάλειας, είναι σαν να μας πνίγετε. Ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μπορούν να αγνοηθούν, υποστήριζε τότε και σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εξήγησε τα ίδια και στον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, όταν ήταν υπουργός Άμυνας το 2012. Προσπαθούσε μάλιστα επί ώρες –όπως είπε- να του εξηγήσει με χάρτες ότι αν η Αίγυπτος συμφωνήσει με την Τουρκία τα συμφέροντά μας θα μεγιστοποιηθούν.

Αλλά αν εσείς προσχωρήσετε στον άξονα των Ε/Κ, της Ελλάδας και της ΕΕ και εισχωρήσει σε αυτόν και το Ισραήλ, τότε οι περιοχές σας θα περιοριστούν αρκετά, ενώ όταν τους είπαμε ‘ελάτε να καθίσουμε να μιλήσουμε, ως δύο μεγάλες παράκτιες χώρες, η Τουρκία μία χώρα με ακτές στην Ευρώπη, την Ασία και την Ανατολία και η Αίγυπτος με ακτές στην ανατ. Μεσόγειο και την Αφρική’, τους πείσαμε.

Η Αίγυπτος σημαντική για τα συμφέροντα της Τουρκίας

Μία πιθανή συμφωνία με την Αίγυπτο θα είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Μετά τον Μεχμέτ Αλί Πασά από την Καβάλα, με την Αίγυπτο η Τουρκία μίλησε πάλι το 2012. Μίλησα με τον Μουμπάρακ για όλα αυτά. Προσπάθησα να τον πείσω ένα χρόνο πριν από το πραξικόπημα. ‘Ας μιλήσουμε για μία περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Αιγύπτου’ του είπα. Εάν είχαμε συστήσει αυτή την τριμερή συμμαχία, ούτε στη Συρία θα γίνονταν αυτά που έγιναν, ούτε στην Αίγυπτο το πραξικόπημα. Το θέμα δεν ήταν τότε ότι θέλαμε να συμφωνήσουμε με το Μόρσι, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως μας κατηγόρησαν, αλλά για τα συμφέροντα της Τουρκίας, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τοποθετήσεις πρέσβη Παλαιστίνης στην Άγκυρα για την παλαιστινιακή ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε, υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, ο Φαέντ Μουσταφά δήλωσε χαρακτηριστικά:

Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα.

Παράλληλα, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο συνιστά εγκατάλειψη της Κύπρου

Newsteam 0 Comments

Όταν η Τουρκία υπέγραφε το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, στην Άγκυρα ανέμεναν πως η Ελλάδα θα προχωρούσε, ως απάντηση, στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα, όμως, έστειλε αδιάβαστη την Άγκυρα! Δεν έπραξε το αναμενόμενο και αυτό γιατί προφανώς φοβήθηκε την τουρκική αντίδραση.

Φοβήθηκε πως η Τουρκία θα έστελνε στην περιοχή φρεγάτες. Οι φρεγάτες ούτως ή άλλως κυκλοφορούν και το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαγγείλει σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, με στόχο τις γεωτρήσεις. Κι όλα αυτά γιατί προφανώς δεν υπήρξε ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει νέα τετελεσμένα.

Μια χώρα σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές αναλόγως και του βαθμού αντίδρασης, που καταγράφεται στην αντίπερα όχθη. Κινήσεις αποτροπής μετρούν και λαμβάνονται υπόψη. Στην προκειμένη περίπτωση οι αντιδράσεις, πέραν των κλαψουρισμάτων, αναλώθηκαν σε απαντήσεις ρητορικού χαρακτήρα.

Η ελληνική κυβέρνηση όταν η κατοχική Τουρκία άρχισε βαθμηδόν να εφαρμόζει το μνημόνιο με τη Λιβύη, ως κομμάτι του πάζλ του μεγαλεπήβολου σχεδίου της Γαλάζιας Πατρίδας, άρχισε τις κινήσεις αντιμετώπισης, αξιοποιώντας διάφορα διπλωματικά εργαλεία. Αναζήτησε παλαιότερες ενέργειες που εκκρεμούσαν και προχώρησε στην αναθέρμανση συζητήσεων με τρίτες χώρες.

Λάθος η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο

Στη βάση αυτή, λοιπόν, προχώρησε στον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και προσπαθεί εδώ και μήνες να πράξει τούτο με την Αίγυπτο. Εάν υπέγραφε συμφωνία με την Κύπρο προφανώς και θα διευκολυνόταν και η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θέτει απαιτήσεις, που συνδέονται και με διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κρατικού μηχανισμού της χώρας.

Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις για τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Να συμφωνηθεί εκεί όπου δεν υπάρχουν διαφορές. Και να αφήσουν για μεταγενέστερα περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή δεν θέλουν να αγγίξουν, όπως είναι αυτή νοτίως και δυτικά της Κύπρου.

Το Κάιρο, παρά τις διαφορές με την Άγκυρα, δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία.

Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον Ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Το αφήγημα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καλλιεργείται από διάφορους φοβικούς στην Αθήνα, είναι πως δεν θα πρέπει να προκληθεί η Άγκυρα γιατί θα υπάρξει κίνδυνος επεισοδίου και σύγκρουσης.

Η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη

Συζητούν όμως με όρους ξεπερασμένους από τα γεγονότα. Η Άγκυρα έχει περάσει ήδη στην τελική φάση. Υπογράφει συμφωνίες (Λιβύη), φλερτάρει με χώρες της περιοχής για καθορισμό ΑΟΖ προσφέροντας και δώρα, ενώ προετοιμάζεται για υφαρπαγή θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις αμφισβήτησης γινόντουσαν από την κατοχική δύναμη χωρίς κόστος, καθώς στην αντίπερα όχθη δεν υπήρχε αντίδραση. Η Τουρκία πέρασε στην τελική φάση επιβολής του σχεδιασμού της, που θα την επιβάλει διά πυρός και σιδήρου, ενώ στην Αθήνα σχεδιάζουν με τρόπο που να μην εξαγριώσουν το θηρίο!

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τα έχει όλα έτοιμα (συντεταγμένες κ.τ.λ.). Άλλωστε μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπάρξουν τα προηγούμενα χρόνια συνεννοήσεις επί του θέματος, κατέθεσε μονομερώς τις συντεταγμένες για ΑΟΖ με την Τουρκία, που συνδέεται τούτο και με την ελληνική περιοχή. Αυτό βόλεψε την Αθήνα, που άφησε στον πάγο τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λευκωσία. Το σκηνικό είναι ξεκάθαρο: Η Λευκωσία είναι έτοιμη, η Αθήνα το συζητά, προφανώς όμως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει. Και η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη.

*Πηγή: slpress.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ναύαρχος E.M.Farag: Επικεφαλής λιβυκής Eπιτροπής οριοθέτησης ΑΟΖ από τα Κοινοβούλια χώρα μαςς-Λιβύης

Newsteam 0 Comments

Το κοινοβούλιο της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ προχώρησε στη σύσταση Eπιτροπής από βουλευτές, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες η οποία σκοπεύει άμεσα να μελετήσει και να επεξεργαστεί το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ του Ελληνικού και Λιβυκού Κοινοβουλίου και να προβεί σε σχετικές προς συζήτηση προτάσεις προς την ελληνική πλευρά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε να τοποθετήσει ως επικεφαλής της ως άνω Επιτροπής, τον Ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού El Mahdawi Farag, ο οποίος είναι αρκετά γνωστός στην Ελλάδα για τα φιλελληνικά του αισθήματα, τις παρεμβάσεις που έχει κάνει για την υποστήριξη του αγώνα του Λιβυκού λαού ενάντια στο καθεστώς Σάρατζ της Τρίπολης και ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και τις επιδιώξεις της τελευταίας να θέσει υπό τον έλεγχο της τη χώρα του.

Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ούτε η Ελληνική Βουλή ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο επί της πρότασης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη με πρωτοβουλία των εκλεγμένων σωμάτων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί επισήμως προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο η πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες με πρωτοβουλία των δύο εκλεγμένων σωμάτων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »