Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Spoiler

Πλειστηριασμοί : Στην κατάψυξη μέχρι νεοτέρας – Πότε θα ξεκινήσουν

Newsteam 0 Comments

Στην κατάψυξη παραμένουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έληγε τέλος Απριλίου αλλά η κυβέρνηση έδωσε τρίμηνη παράταση λόγω της πανδημίας.

Έτσι, τουλάχιστον για την ώρα δεν απειλείται η πρώτη κατοικία από το ηλεκτρονικό σφυρί, ενώ  η πλατφόρμα eauction.grβρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας καθώς οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται σε αναστολή.

Οι πλειστηριασμοί

Από τον Σεπτέμβριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται  στο προσκήνιο, μετά την αναστολή τους στο πλαίσιο των μέτρων για τον κοροναϊό.

Σημειώνεται ότι για το 2020 είχαν αναρτηθεί πάνω από 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό.

Το πρόγραμμα, που πάγωσε στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να τρέξει με εντατικούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο, με τις τράπεζες μάλιστα να έχουν ζητήσει μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες καταλήγουν στις ίδιες. Με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο στοκ περί τα 30.000 ακίνητα.

Στόχος των τραπεζών, προ κοροναϊού, ήταν να γίνουν 20.000-25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στο 2020. Άρα και υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, αναμένεται το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να ανεβάσουν ταχύτητες, προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται τον στόχο τους.

Το πρόγραμμα – γέφυρα για την πρώτη κατοικία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου προγράμματος – γέφυρα που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας με έμφαση όσους έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία.

Το εν λόγω πρόγραµµα θα εφαρµοστεί από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει µέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες που δέχθηκαν εισοδηµατικό πλήγµα από την κρίση του κοροναϊού, αλλά και αυτούς που τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελµένα, προκειµένου να µη χάσουν την πρώτη κατοικία τους όταν από τον Σεπτέµβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασµοί.

Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια κρούει η Moody’ s

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια κρούει σε νέα της έκθεση η Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, από τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου που δημοσίευσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκύπτει σε χορηγήσεις συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα να μην πληρωθούν δόσεις κεφαλαίου.

Ο οίκος εκτιμά ότι μέρος αυτών των δανείων υπάρχει ο κίνδυνος στην πορεία του έτους να καταστούν κόκκινα, γεγονός που δημιουργεί πτωτικούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Θέλουν τουρισμό και ανάπτυξη; Κλαίνε στη Μύκονο – Ακόμη δεν άνοιξαν και τους έβαλαν δύο μήνες λουκέτο και 20.000 ευρώ πρόστιμο για τον συνωστισμό σε μπιτς μπαρ

Newsteam 0 Comments

Βαριά καμπάνα για τις εικόνες συνωστισμού σε γνωστό μπιτς μπαρ στην παραλία της Φτελιάς – Επιβλήθηκε λουκέτο 60 ημερών και πρόστιμο 20.000 ευρώ – Πλήθος κόσμου… χωρίς αποστάσεις και στα μπαράκια στη Χώρα


Τα προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό πήγαν περίπατο, καθώς τα μπαρ στη Χώρα και οι παραλίες γέμισαν ασφυκτικά από εκδρομείς του τριημέρου, με εμφανή διάθεση να ξεφαντώσουν, σαν να μην μας άγγιξε ποτέ ο εφιάλτης της πανδημίας.

Και μπορεί ο ιός να… φρέναρε τους εκδρομείς, με την φετινή έξοδο να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο στο κυκλαδίτικο νησί ταξίδεψαν όσοι έφταναν για να γεμίσουν τα δημοφιλή μπιτς μπαρ, εκεί όπου, παρά τις προβλέψεις, πραγματοποιούνται μεγάλα πάρτι με guests Djs, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικά, στο Alemagu στην παραλία της Φτελιάς εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα συνωστίζονται για να χορέψουν στους ρυθμούς του Dj Jojo, ενώ χθες το βράδυ στο μπαρ Astra μέσα στη Χώρα γινόταν πατείς με πατώ σε, όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο, που εξασφάλισε το protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας αυτών των εικόνων, στο Allemagu επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο 60 ημερών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Μειωμένη κατά 20% η φετινή έξοδος!

Newsteam 0 Comments

Μέχρι και το πρωί του Σαββάτου περίπου 92.000 οχήματα είχαν περάσει από τα διόδια της Αθηνών-Κορίνθου και της Αθηνών-Λαμίας – 59 δρομολόγια πλοίων πραγματοποίηθηκαν χθες και σήμερα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Μειωμένη κατά 20% από το 2019, φαίνεται πως είναι η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας που παρουσίασε το OPEN TV, από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου περίπου 92.000 οχήματα είχαν περάσει από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου και της Αθηνών – Λαμίας.

Στην έξοδο του Αγίου Πνεύματος του 2019, κατά την ίδια ημέρα, είχαν διασχίσει τα διόδια 115.000 οχήματα, κάτι που δείχνει μια μείωση της τάξης του 20% στην κίνηση των οχημάτων. Παρά τη μείωση, η Τροχαία και οι υπεύθυνοι των αυτοκινητοδρόμων αναφέρουν ότι η έξοδος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών που είχαν -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι στα διόδια Αφιδνών παρέμειναν ανοικτά 21 ταμεία για τη διέλευση των οχημάτων, με συνέπεια οι ουρές να αγγίζουν -στο μέγιστο- τα 30 οχήματα και οι καθυστερήσεις να είναι σχετικά μικρές.

Την ίδια στιγμή, πολλοί επέλεξαν νησιωτικούς προορισμούς για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα λιμάνια, σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 10 δρομολόγια, ενώ από τη Ραφήνα και το Λαύριο 6 και 8, αντίστοιχα.

Χθες, Παρασκευή 05/06, από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν 16 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν συνολικά 9.432 επιβάτες, 1.763 ΙΧ οχήματα, 752 φορτηγά και 427 δίκυκλα.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 26 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν συνολικά για διάφορους προορισμούς 12.269 επιβάτες, 1.006 ΙΧ οχήματα, 34 φορτηγά και 271 δίκυκλα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 10 αναχωρήσεις πλοίων ενώ ταξίδεψαν για κάποιο νησί των Κυκλάδων συνολικά 5.193 επιβάτες, 1.331 ΙΧ οχήματα, 62 φορτηγά και 178 δίκυκλα.

Από το λιμάνι του Λαυρίου, χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 9 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν συνολικά 2.665 επιβάτες 727 ΙΧ οχήματα 38 φορτηγά και 62 δίκυκλα.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Το Bloomberg λέει πικρές αλήθειες! 300.000 Έλληνες θα χάσουν τη δουλειά εξαιτίας του lockdown

Newsteam 0 Comments

Το Bloomberg σε άρθρο του για την κατάσταση του τουρισμού στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως το καθυστερημένο άνοιγμα θα βλάψει τη χώρα, αφού από τις 300.000 εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι πρώτες κρατήσεις είναι για τις 20 Ιουλίου. 

Φυσικά ρόλο σε αυτό έπαιξε η κυβερνητική πολιτική η οποία παραμένει θολή όσον αφορά τις χώρες που θα επιτραπούν τουρίστες από την 1η Ιουλίου, το αλαλούμ με τα ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν και ξαναέκλεισαν για ένα τυπικό λάθος, καθώς και η υπερβολική εξουσία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πολλά μέλη της οποίας συνεχίζουν να κάνουν τρομολαγνικές και αντιτουριστικές δηλώσεις. 

Ως συνέπεια αυτών των λαθών στο άνοιγμα του τουρισμού, οι τουρίστες φοβούνται πλέον περισσότερο τους κανόνες και τους περιορισμούς που θα αντιμετωπίσουν όταν φτάσουν στην Ελλάδα παρά τον κορωνοϊό, ο οποίος άλλωστε έχει περάσει πλέον σε ύφεση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κάτι που σημαίνει πως και η φονικότητά του έχει πέσει, αφού πλέον τα συστήματα υγείας δεν υπερφορτώνονται.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ο Βαγγέλης Γιακούμης ανησυχεί. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ο 28χρονος κανονικά θα προετοιμάζονταν για τη σεζόν ως μπαρμαν σε ένα ξενοδοχείο στη Γλυφάδα, στα παράλια της Αθήνας.

Φέτος, φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά την ολοκλήρωση του lockdown τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει να υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, με τις πτήσεις να επανεκκινούν στις 15 Ιουνίου και με διαφορετικούς κανόνες ανάλογα με το αεροδρόμιο προέλευσης.

Οι κρατήσεις είναι υποτονικές, τα ξενοδοχεία περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τις διεθνείς πτήσεις, δήλωσε ο Γιακουμής. Πόσες πτήσεις θα υπάρχουν, ο αριθμός των τουριστών θα είναι ουσιαστικός;

Από την απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρίνονται πολλά, για τον Γιακούμη, τους συναδέλφους του αλλά και την Ελλάδα συνολικά.

Ενώ η κυβέρνηση επέτρεψε στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου – και στα εποχιακά από τις 15 Ιουνίου – τα περισσότερα εξακολουθούν να περιμένουν για να διαπιστώσουν εάν αξίζει να ξανανοίξουν.

Στη Γλυφάδα, όλοι οι υπάλληλοι στο οικογενειακό ξενοδοχείο όπου εργάζεται ο Γιακούμης, περίπου 30 άτομα, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και πληρώνονται μέσω του κρατικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, πολλοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 υπαλλήλους στον κλάδο εστίασης και τουρισμού στην Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού

Δεν υπάρχουν κρατήσεις έως τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο Χότζογλου. Ακόμα κι αν κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν για μερικούς μήνες μετά τις 20 Ιουλίου, πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους 12 μήνες με 2.800 ευρώ στο καλύτερο σενάριο ή 1.200 ευρώ στο χειρότερο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας αφού η οικονομία υπέστη έξι εβδομάδες πλήρους lockdown την άνοιξη. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,1% το Φεβρουάριο από 27% στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Με δεδεμένες τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του τουρισμού – ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας και σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας – η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 20% φέτος.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Επίθεση Γεωργιάδη στις τράπεζες: Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά

Newsteam 0 Comments

Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορήγησης δανείων και όσες δεν ανταποκρίνονται, όπως πρέπει, θα χάνουν χρήματα, σημείωσε σε πρωινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως πλέον οι πελάτες των τραπεζών θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων.

Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο ορισμός της προβληματικής επιχείρησης να είναι σύμφωνα με την ΕΕ.

Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου, όπως εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού, αναλόγως τον πελάτη.

Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ο υπουργός είπε πως τα 2 δισ. ευρώ μοιράστηκαν βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας.

Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα.

Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού.

Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα.

Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους, όπως ανέφερε.

Για το εγγυοδοτικό, συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε πως εάν μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω και τότε θα της πάρουν τα χρήματα πίσω.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά.

Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δεν δίνει δάνεια στον κόσμο.

Όσον αφορά το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός είπε πως τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα και πρόσθεσε:

Ο σχεδιασμός είναι σύνθετη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου, συμπλήρωσε και συνέχισε:

Αν σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε ανάξιοι.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Τουρισμός για Όλους: Δείτε πως θα λάβετε επιδότηση 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση

Newsteam 0 Comments

Το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού Τουρισμός για Όλους του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων εν μέσω κορωνοϊού, βρίσκεται προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα φτάνει τα 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

 Απαραίτητη προϋπόθεση είναι  οι διανυκτερεύσεις  που θα προγραμματίσουν οι δικαιούχοι να είναι τουλάχιστον 4, με τους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια να ανακοινώνονται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έρχεται από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, με το υπουργείο Τουρισμού να το αναβιώνει με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα στον τουριστικό κλάδο, να στηριχθεί η απασχόληση και να τονωθεί η εγχώρια τουριστική ζήτηση.

Να τονίσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα κοινωνικού Τουρισμού Τουρισμός για Όλους θα απευθύνεται σε 250.000 δικαιούχους, ενώ σ’ αυτό θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κομισιόν: 63 δισ. σε offshore οι Έλληνες επιχειρηματίες!

Newsteam 0 Comments

Μία σημαντική και αποκαλυπτική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Δασμών της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, η οποία περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν και στην Ελλάδα, πέρασε στα ψιλά.

Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Βήμα της Κυριακής, παρουσιάζει το 1,5 τρισ. ευρώ που φυλάσσουν σε offshore οι πολίτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και προηγούνται των Ιταλών και Ισπανών.

Πρώτοι στη λίστα είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες περί τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, με δεύτερους τους Γάλλους με 277 δισεκατομμύρια ευρώ και τρίτους τους Βρετανούς με 218.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ολέθριο πλήγμα απο το lockdown στις εξαγωγές: Πτώση 30,6% τον Απρίλιο

Newsteam 0 Comments

To lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τους εξαγωγείς υπήρξε πτώση της τάξεως του 30,6% τον Απρίλιο.

Όμως, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η πτώση διαμορφώνεται στο 10,5%. Κάτι που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των ελληνικών προϊόντων και την υπερπροσπάθεια, την οποία κατέβαλαν οι Έλληνες εξαγωγείς για να διατηρήσουν ανοιχτά τα δίκτυα διανομής, προκειμένου να τροφοδοτούν τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ, η μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών περιορίζεται σε 10,1%, ενώ ακόμη μικρότερες είναι οι απώλειες χωρίς τα πετρελαιοειδή, με την πτώση να διαμορφώνεται σε μόλις 5,6%. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους κλάδους των χημικών και των τροφίμων και ποτών, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να στέκονται όρθιοι και να διατηρούν τη δυναμική τους χάρη στην υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Αναμενόμενη εν πολλοίς είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι εισαγωγές και κατ’ επέκταση το εμπορικό έλλειμα, καθώς αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα που έπληξαν την οικονομική δραστηριότατά έλαβε και η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι εισαγωγές κατά τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 30,5% ενώ το εμπορικό έλλειμα το ίδιο διάστημα συρρικνώθηκε κατά 30,3%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Απρίλιο του 2020 σημειώνουν μεγάλη πτώση κατά 913,4 εκατ. ευρώ ή κατά -30,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,07 δισ. ευρώ από 2,98 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, καθώς υποχώρησαν κατά -10,5% ή κατά 204,4 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,74 δισ. ευρώ από 1,94 δισ. ευρώ.

Με μεγάλη μείωση καταγράφονται και οι εισαγωγές τον Απρίλιο του 2020 καθώς υποχώρησαν κατά 1,41 δισ. ευρώ ή κατά -30,5% και ανήλθαν σε 3,20 δισ. ευρώ έναντι 4,61 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 2,61 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 771,5 εκατ. ευρώ ή κατά -22,8%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Απρίλιο του 2020 κατά 493,1 εκατ. ευρώ, ή κατά -30,3%, στα -1,13 δισ. ευρώ από -1,63 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -866,4 εκατ. ευρώ από -1,43 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 567,1 εκατ. ευρώ, ή κατά -39,6%.

Η μεγάλη μείωση των εξαγωγών κατά τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, οδήγησε σε σημαντική μείωση τις εξαγωγές της χώρας για το πρώτο τετράμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου μειώνονται κατά 946,2 εκατ. ευρώ ή κατά -8,6% και ανήλθαν σε 10,04 δισ. ευρώ από 10,99 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, στα 7,69 δισ. ευρώ από 7,60 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 86,5 εκατ. ευρώ ή κατά 1,1%.

Οι εισαγωγές στο τετράμηνο Ιανουαρίου–Απριλίου 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 1,84 δισ. ευρώ ή κατά -10,1%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 16,40 δισ. ευρώ έναντι 18,24 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 12,62 δισ. ευρώ από 13,37 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 742,4 εκατ. ευρώ ή κατά -5,6%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 891,8 εκατ. ευρώ ή κατά -12,3%, στα -6,36 δισ. ευρώ από -7,25 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -4,93 δισ. ευρώ από -5,76 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 828,9 εκατ. ευρώ ή κατά -14,4%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Απρίλιο του 2020, παρατηρείται σημαντική μείωση των αποστολών προς την ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερη μείωση προς τις Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι μειωμένη προς τις Χώρες της ΕΕ κατά -21,9% ενώ η πτώση προς τις Τρίτες Χώρες, είναι της τάξης του -40,2%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν μικρότερη μείωση προς τις Χώρες της ΕΕ κατά -7,3% και υποχώρηση προς τις Τρίτες Χώρες κατά -15,9%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε στο 58,8% από 52,3% τον Απρίλιο του 2019 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες ανήλθε σε 41,2% από 47,7% τον Απρίλιο του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 65,1% και των τρίτων χωρών στο 34,9%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2020, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις Χώρες της ΕΕ (1,5%) και αντίθετα πολύ μειωμένη προς τις Τρίτες Χώρες (-19,3%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 3,9% και μικρή μείωση προς τις Τρίτες Χώρες κατά -3,6%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Απρίλιο του 2020 φαίνεται σημαντική διαφοροποίηση σε κλάδους όπου ενισχύονται οι εξαγωγές -και συνετέλεσαν στη συγκράτηση της συνολικής πτώσης- και κλάδους που υποχωρούν σε μεγάλα ποσοστά.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές των Χημικών (21,1%), κατηγορία που βρέθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην πρώτη θέση εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων. Αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφουν οι κατηγορίες Ποτά & Καπνός (27%) και Λάδια (14,3%), ενώ σημαντική –με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν- είναι η οριακή αύξηση των εξαγωγών των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (0,5%).

Από την άλλη, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις των εξαγωγών για τον Απρίλιο του 2020, καταγράφονται για τους κλάδους των Πετρελαιοειδών που σχεδόν καταρρέουν (-67,1%), των Πρώτων Υλών (-44,2%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (-39,1%), των Μηχανημάτων (-21,8%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-18,6%), αλλά και οι -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-14,4%).

Εξετάζοντας το διάστημα Ιανουαρίου–Απριλίου του 2020, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Λαδιών (+49,2%), των Χημικών (+18,7%) και των Τροφίμων & Ζώων ζώντων (+13%). Μικρότερες αυξήσεις εξαγωγών εμφανίζουν οι κατηγορίες των Ποτών & Καπνού (+8,7%) αλλά και αυτές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (+2,2%).

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, σημείωσαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών/Καυσίμων (-30,7%), των Πρώτων Υλών (-23,7%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών προϊόντων (-13,5%). Μικρότερη μείωση καταγράφουν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (-7,3%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,3%).

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Bombardier: Προχωρά σε 2.500 απολύσεις λόγω κορωνοϊού και καραντίνας

Newsteam 0 Comments

Ο καναδικός αεροναυπηγικός όμιλος Bombardier ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση περίπου 2.500 θέσεων εργασίας στο σκέλος του της αεροπλοΐας, κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω των συνεπειών του κορονοϊού στις δραστηριότητές του.Η Bombardier Aviation έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μειώσει το προσωπικό της κατά σχεδόν 2.500 εργαζόμενους.

Η πλειονότητα των περικοπών αυτών θα επηρεάσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στον Καναδά. Η κατάργηση των θέσεων εργασίας θα γίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2020, ανακοίνωσε ο όμιλος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι θέσεις που θα καταργηθούν αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της Bombardier Aviation, του σκέλους του ομίλου που κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη και απασχολεί σχεδόν 22.000 εργαζόμενους ανάμεσα στους 60.000 του ομίλου.

Για να εξηγήσει την απόφαση αυτή, ο όμιλος υπογραμμίζει την προβλεπόμενη πτώση των παραδόσεων αεροπλάνων επιχειρηματιών στο σύνολο της βιομηχανίας κατά σχεδόν 30% σε 12 μήνες λόγω της πανδημίας.

Ο όμιλος Bombardier πρέπει να προσαρμόσει τις δραστηριότητές του και το προσωπικό του για να διασφαλίσει την έξοδό του από την παρούσα κρίση σε γερές βάσεις, προσθέτει ο όμιλος του οποίου η έδρα είναι στο Μόντρεαλ.Είναι θέμα προσαρμογής στο μέγεθος της αγοράς για να είμαστε ανταγωνιστικοί, διευκρίνισε ο Μαρκ Μάσλους, εκπρόσωπος της Bombardier, σε συνέντευξη στο δημόσιο δίκτυο Radio Canada.Στις αρχές Μαΐου, η πρώην καναδική βιομηχανική ναυαρχίδα δήλωσε απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο λόγω των συνεπειών του κορονοϊού.

Η Bombardier κατέληξε τον Φεβρουάριο σε συμφωνία για την πώληση του σκέλους της Transport (σιδηροδρομικό) στον γαλλικό όμιλο Alstom και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του Κεμπέκ (CDPQ), αντί τιμής μεταξύ 5,8 και 6,2 δισεκ. ευρώ.Ο όμιλος αποχώρησε επίσης από την εμπορική αεροπορία για να εστιάσει αποκλειστικά στα αεροσκάφη επιχειρηματιών.Μετά την ανακοίνωση της εκχώρησης, ο όμιλος είχε ανακοινώσει την αναχώρηση του προέδρου του και διευθύνοντος συμβούλου Αλέν Μπελεμάρ, επικεφαλής της Bombardier από το 2015, και την αντικατάστασή του έκτοτε από τον Ερίκ Μαρτέλ, πρώην πρόεδρο του δημοσίου κολοσσού ηλεκτρισμού του Κεμπέκ Hydro-Quebec.Υπερχρεωμένη, η Bombardier κατέγραψε απώλειες 1,6 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ το 2019, έναντι κερδών ύψους 318 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ταξί: Μειώνονται τα κόμιστρα σε διαδρομές προς και από το αεροδρόμιο – Ποιες θα είναι οι νέες τιμές

Newsteam 0 Comments

Μειώνονται τα κόμιστρα στα ταξί στις διαδρομές προς και από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Δείτε τις νέες τους τιμές. 

Μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα από 01.06.2020 έως 31.10.2020 και με βάση το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, το κόμιστρο για τις ορισμένες με Υπουργικές Αποφάσεις διαδρομές με (Ε.Δ.Χ.) – ΤΑΞΙ αυτοκίνητα στο νομό Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Ενότητα Καβάλας, με Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ποιες είναι οι νέες τιμές στα κόμιστρα ταξί

Ειδικότερα, στο νομό Αττικής για τις διαδρομές που εκτελούνται με σημείο έναρξης τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος και τέλος σε σημείο εντός του δακτυλίου, που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας (συμπεριλαμβανομένων και των αναφερομένων λεωφόρων – οδών), και αντίστροφα, το τιμολόγιο κομίστρου καθορίζεται στο ποσό των 35 € (από 38 ευρώ) για τις ώρες 05:00′ έως 00:00′ και 49 € (από 54 ευρώ) για τις ώρες 00:00′ έως 05:00′.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Εμείς με σαραβαλάκια και ο Κυριάκος με αμαξάρα! Το προσωπικό ηλεκτρικό του αυτοκίνητο

Newsteam 0 Comments

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γράφεται στην ιστορία και ως μια ιδιαίτερα σημαντική για το αυτοκίνητο στη χώρα μας, αφού επιτέλους η Ελλάδα θέτει κίνητρα για τη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που ήδη έχει γίνει εδώ και χρόνια, σχεδόν στο σύνολό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο γκάζι λοιπόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση, ενώ μετά ξεναγήθηκε απο στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που υπήρχαν στην Τεχνόπολις.

Οταν έφτασε μπροστά από το ηλεκτρικό 208, κοντοστάθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά αυτό το ξέρω καλά αφού το οδηγώ συχνά… αποκαλύπτοντας έτσι το αυτοκίνητο του!

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πρωτοδικείο Ρεθύμνου: Oλοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms

Newsteam 0 Comments

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου, στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η συζήτηση αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για τη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας διάσωσης της εταιρείας έκαναν ο ένας εκ των δύο βασικών μετοχών, Εμμανουήλ Δομαζάκης, το σωματείο των εργαζομένων και 423 εργαζόμενοι ατομικά, όπως επίσης και πολλοί ιδιώτες πιστωτές – μικροί και μεγάλοι – οι οποίοι προσβλέπουν στη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και της συνεργασίας τους με αυτή. Θετικά τοποθετήθηκαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προβλέπει την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης 4 εκατ. ευρώ στην Creta Farms, από τα οποία 2 εκατ. εκταμίευσε η Impala Hellas και 2 εκατ. εκταμίευσαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Η Creta Farms εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά κανονικότητας, με την ενδιάμεση Διοικητική Ομάδα να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί το προηγούμενο διάστημα στην πρωτόγνωρη συγκυρία που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η δυναμική επαναφορά των προϊόντων της Creta Farms στα ράφια των σούπερ μάρκετ προχώρησε κανονικά βάσει προγραμματισμού, με την εταιρεία να κατορθώνει να ανταποκριθεί σε αυτόν, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα και η προσοχή του λιανεμπορίου ήταν στραμμένη αλλού.

Απαιτείται τώρα αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαδικασίες από το δικαστικό σώμα, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση πέραν του καλοκαιριού διακινδυνεύει το όλο εγχείρημα της διάσωσης της εταιρείας, η οποία παραμένει εν ζωή χάρη στην γρήγορα εξαντλούμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση των τραπεζών και του στρατηγικού επενδυτή κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Ξενοδόχοι σε κυβέρνηση: Μας καταστρέφετε για ένα τυπικό λάθος..

Newsteam 0 Comments

Έξαλλοι είναι οι ξενοδόχοι με την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις που βλάπτουν την ελληνική οικονομία, καθώς βασίζεται σε έναν κωδικό ο οποίος μέχρι στιγμής χρησιμοποιείτο για καθαρά τυπικούς λόγους για να αποφασίσει ποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοικτά και ποια όχι. 

Συγκεκριμένα χιλιάδες ξενοδοχεία τα οποία μόλις άνοιξαν μόλις την περασμένη Δευτέρα θα αναγκαστούν να ξανακλείσουν καθώς είναι κατά λάθος δηλωμένα ως εποχιακής λειτουργίας, ενώ λειτουργούν όλο τον χρόνο!

Έτσι δεν δικαιούνται να ανοίξουν από 1η Ιουνίου αλλά από 15.

Αυτό έχει ως συνέπεια να χάσουν την οικονομική ανάσα του τριημέρου μετά από μήνες μηδενικών εσόδων, με το υπουργείο να αρνείται να παρέμβει!

Μένουν ξεκρέμαστοι έτσι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, και οι πελάτες τους που νόμιζαν πως είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή τους, αλλά και το προσωπικό που είχε προσληφθεί για να επαναλειτουργήσουν.

Ήδη χιλιάδες εξοδούχοι μετά από μήνες καραντίνας αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω καθώς στη μέση της διαδρομής ενημερώθηκαν πως το ξενοδοχείο που σκόπευαν να κάνουν διακοπές τελικά θα παραμείνει κλειστό!

Για ένα τυπικό λάθος στην δήλωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας από τον λογιστή, ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας που έχουν έσοδα και φορολογούνται με Τέλος Επιτηδεύματος για ολόκληρο τον χρόνο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν εποχικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνον σεζόν!

Η αρχική εξαγγελία ότι από 1ης Ιουνίου επαναλειτουργούν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα, κινητοποίησε τους επιχειρηματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή αλλά ποτέ ως τώρα δεν γνώριζαν ότι έγινε λάθος δήλωση ονοματολογία στην Εφορία, να δέχονται κρατήσεις πελατών για το Τριήμερο και να προσλάβουν προσωπικό.

Και ενώ ένα λάθος στη δήλωση ΚΑΔ διορθώνεται θεωρητικά εύκολα με μια επίσκεψη στην εφορία, λόγω κορωνοϊού οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές Αρχές έχουν λάβει εντολή να μην δέχονται τις αλλαγές στους ΚΑΔ, αλλά να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους άνοιξαν με λανθασμένο ΚΑΔ.

Ούτε δέχονται όμως οι υπηρεσίες και την προσθήκη ΚΑΔ, δηλαδή ότι μια τουριστική μονάδα που ήταν ανοικτή πριν τα μέτρα, αλλά ανοίγει ξανά από 1ης Ιουνίου, δεν θα κλείσει τον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσει όπως πάντα έκανε χειμώνα-καλοκαίρι!

Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ αποκαλύφθηκε στην αρχή της κρίσης και των υποχρεωτικών λουκέτων, όταν η κυβέρνηση μοίραζε 800άρια, καθώς πολλοί ανακάλυψαν τότε για πρώτη φορά στα χρονικά, πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει ένα λάθος στην κωδικοποίηση της ονοματολογίας των επιχειρήσεων.

Και για όσους επιβίωσαν όμως, τώρα που ξεκινά η φάση της επαναλειτουργίας, οι ΚΑΔ αποτελούν και πάλι εμπόδιο.

Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες με τα 4ψήφια και 8ψήφια νούμερα, απαγορεύεται να ανοίξουν πριν τις 15 Ιουνίου επιχειρήσεις όσοι, αν και λειτουργούσαν κανονικά ολόκληρο τον χρόνο, δηλώθηκαν κατά λάθος από τον λογιστή τους προ ετών σαν εποχικής λειτουργίας.

Μόνον στο Ναύπλιο, για παράδειγμα, αναμένονται περισσότερες των 1.000 ακυρώσεις, όπως ανακοινώνει το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ναυπλίου Ξένιος Δίας, προειδοποιώντας πως οι κυρώσεις για όποιον παραβιάσει τους ΚΑΔ είναι βαρύτατες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου:

Μετά από τον σκληρό αγώνα που δώσαμε τις τελευταίες τρεις μέρες, λόγω της αιφνίδιας απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 30/5/2020 με την οποία εξαιρέθηκαν τα καταλύματα μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την έναρξη της τουριστικής σεζόν την 1η Ιουνίου 2020, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη και ως εκ τούτου παραμένουμε κλειστά έως τις 15/6/2020. 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πώληση κόκκινων δανείων: Ανακοινώσεις από 2 ελληνικές τράπεζες

Newsteam 0 Comments

Την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (Project Icon) με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην Επενδυτική Εταιρεία Bain Capital Credit ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις και το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), ύψους 1,6 δις ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου (0,6 δις ευρώ διασφαλιστικής αξίας ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (Bain Capital).

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη- εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Bain Capital πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Για το Project Icon και εκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Συνεργάτες και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συγκεκριμένες αναβλητικές αιρέσεις καθώς και στη συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Eurobank: Ολοκλήρωσε την πώληση της FPS και του Cairo

Την ολοκλήρωση των συναλλαγών Europe και Cairo με την τη doValue S.p.A., ανακοίνωσε η Eurobank.

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του σχεδίου επιτάχυνσης της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) που ανακοινώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 και επιτρέπει στην τράπεζα να αντιμετωπίσει από ισχυρότερη θέση τις τρέχουσες προκλήσεις και να επιταχύνει την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η Eurobank ανακοινώνει ότι – έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις – ολοκληρώθηκε η πώληση: (α) του 80% της θυγατρικής της FPS (έργο Europe) και (β) ενός μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους €7,5 δισ. (έργο Cairo).

Η επίπτωση στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε περίπου -340 μονάδες βάσης (-390 μονάδες βάσης, λόγω του έργου Cairo, +75 μονάδες βάσης λόγω του έργου Europe, -25 μονάδες βάσης λόγω εξόδων συναλλαγής και φόρων). Τα δάνεια της τιτλοποίησης του έργου Cairo θα επαναταξινομηθούν ως Διακρατούμενα προς Πώληση και ο δείκτης NPE θα μειωθεί αναλόγως, το 2ο τρίμηνο του 2020. Η ζημία από την πώληση/διανομή των ομολογιών του έργου Cairo και το κέρδος από την πώληση του 80% της FPS, θα λογιστικοποιηθεί επίσης στο 2ο τρίμηνο του 2020.

Τα βασικά στοιχεία του έργου Europe είναι τα εξής:

– Η Eurobank συνάπτει στρατηγική σύμπραξη με την εταιρεία doValue για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της (NPE), μέσω της πώλησης του 80% της FPS τοις μετρητοίς. Η Eurobank θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της FPS με ποσοστό 20%.

– Η αποτίμηση της FPS παραμένει σύμφωνη με τη δεσμευτική συμφωνία της 19ης Δεκεμβρίου 2019, η οποία προέβλεπε ορισμένες προσαρμογές που σχετίζονται με την καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας, τα ανατεθειμένα προς διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τον Δεκ. 2019 και το δεδουλευμένο οικονομικό αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020.

– Η Eurobank συνάπτει 14-ετή σύμβαση με την FPS (εν συγκρίσει με την αρχική συμφωνία για 10-ετή σύμβαση) για τη διαχείριση των NPE της Eurobank και των δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρηση, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικών απαιτήσεων.

– Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FPS, θα είναι αντιστοίχως, οι κύριοι Θεόδωρος Καλαντώνης και Αναστάσιος Πανούσης.

Τα βασικά στοιχεία του έργου Cairo είναι τα εξής:

– To 20% των mezzanine notes και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των junior notes πωλούνται στη doValue τοις μετρητοίς. Η αποτίμηση που προκύπτει βάσει της ονομαστικής αξίας των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και της τιμής πώλησης των mezzanine και junior notes αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής μικτής αξίας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.

– Η Eurobank διατηρεί το 5% των mezzanine και junior notes. Επιπλέον, διατηρεί το 100% των senior notes που θα συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Ηρακλής).

– Τα υπόλοιπα mezzanine και junior notes θα διανεμηθούν στους μετόχους της Eurobank, μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Η διανομή αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2020, οπότε τα δάνεια της τιτλοποίησης του έργου Cairo θα αποενοποιηθούν.

– Τα ονομαστικά ποσά των senior, mezzanine και junior notes του έργου Cairo έχουν ως εξής: €2,4 δισ., €1,5 δισ. και €3,6 δισ. αντίστοιχα. Έχει ληφθεί η απαιτούμενη πιστοληπτική αξιολόγηση για όλα τα senior notes.

Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι για τη Eurobank: Alantra Corporate Portfolio Advisors International Limited, Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. και PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A..

Νομικοί Σύμβουλοι για τη Eurobank: Allen & Overy LLP, Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και Milbank LLP.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Η ματιά της αγοράς στη μετά Covid εποχή

Newsteam 0 Comments

Το τέλος της καραντίνας και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας
βρίσκουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τους επαγγελματίες να μετρούν
πληγές και να καθαρογράφουν τόσο τα νέα δεδομένα όσο και τα νέα πλάνα μιας νέας
αχαρτογράφητης πραγματικότητας. Την άποψη αλλά και την εμπειρία τους καταθέτουν
στην kedenews επαγγελματίες και ειδικοί, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΜΑΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΕΛΛΟΣ:

Πού θα κριθεί η επιτυχία του επιχειρείν

Ο μεγάλος στόχος και εκεί όπου θα κριθεί η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου είναι στην ερμηνεία των δεδομένων και στην πρόβλεψη του ποιες καταναλωτικές συνθήκες θα αλλάξουν και πώς, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, και τι θα σημάνει αυτό για την κατανάλωση της μπύρας τονίζει στην kedenews ο Γιάννης Γεωργακέλλος, διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπύρας στην Ελλάδα, με δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα έντονες στην αγορά της μπύρας, από τη στιγμή που η εστίαση και η φιλοξενία, δηλαδή η λεγόμενη κρύα αγορά, παρέμεινε κλειστή για πάνω από δύο μήνες και η επανεκκίνησή της θα γίνει με αρκετούς περιορισμούς. Για τις εταιρείες ζύθου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η αγορά αυτή εκτιμάται πως ξεπερνά το 65% του συνόλου, οπότε πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει το μέγεθος των επιπτώσεων και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία παραδοσιακά αποτελεί μία από τις καλύτερες για τις πωλήσεις μπύρας. Αλλά ακόμα και στη ζεστή αγορά, δηλαδή σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα, που παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτά, υπήρξε μείωση, με δεδομένο ότι οι καταναλωτές εστίασαν, ειδικά το πρώτο διάστημα, σε αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι η μπύρα είναι ένα προϊόν που έχει συνδεθεί στο μυαλό του καταναλωτή με την καλή διάθεση και την παρέα, οπότε, συνδυαστικά, η έλλειψη αυτών τους προηγούμενους μήνες είχε επιπλέον επιπτώσεις στην κατανάλωση στο σπίτι εξηγεί ο κ. Γεωργακέλλος.

Για να προσθέσει: Οι συνθήκες αυτές θα έχουν αναγκαστικά σημαντική επίπτωση στη συνολική ποσότητα μπύρας που θα χρειαστεί να παραγάγουμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, άρα και στη συνολική ποσότητα προμήθειας πρώτων υλών που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Παρ’ όλα αυτά, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού εξελίσσεται κανονικά για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά υπογραμμίζει ο κ. Γεωργακέλλος. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της.

Γενικά επιδιώκουμε πάντα να γίνονται οι πληρωμές στην ώρα τους, βάσει των συμβολαίων και συμφωνιών που έχουμε διαβεβαιώνει ο κ. Γεωργακέλλος, ενώ διευκρινίζει πως η εταιρεία δεν σκοπεύει να ζητήσει κάποια υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό για το θέμα αυτό. Εδώ και πάνω από 55 χρόνια λειτουργούμε πάντα με συνέπεια και σεβασμό προς όλους μας τους συνεργάτες, και έτσι θα συνεχίσουμε. Είμαστε εδώ και για την επόμενη ημέρα και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, με κύριο μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας σημειώνει.

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο κ. Γεωργακέλλος μάς απαντά πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για την αγορά μπύρας, όπως σχεδόν και για το σύνολο των κλάδων. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές, οι οποίες θα εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας. Ο μεγάλος στόχος και εκεί όπου θα κριθεί η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου είναι στην ερμηνεία των δεδομένων και στην πρόβλεψη του ποιες καταναλωτικές συνθήκες θα αλλάξουν και πώς, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, και τι θα σημάνει αυτό για την κατανάλωση της μπύρας καταλήγει.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ:

Να μην ξαναμπεί στην… Εντατική η οικονομία

Ενώ σταδιακά αίρονται τα μέτρα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που διαμορφώθηκε από το lockdown σε κάθε οικονομική δραστηριότητα δηλώνει στην kedenews ο Παναγιώτης Σκούτας, οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και διευθυντής υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκούτας τονίζει: Τον επιχειρηματικό κόσμο, και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), τον απασχολεί τι του επιφυλάσσει όχι μόνο το απώτερο μέλλον, αλλά οι επόμενοι μήνες. Ζητούμενο είναι η παροχή ρευστότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις.

Η άρση των περιορισμών τους οποίους επέβαλε η πανδημία θα είναι μια χρονοβόρα, σταδιακή διαδικασία. Ναι μεν επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο θα είναι περιορισμένη και σχετικά αργή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα επιδρά καταλυτικά στην επιβίωση των ΜμΕ, και μόνο η αναφορά από επίσημα χείλη ότι η ύφεση στη χώρα μας θα φτάσει το 2020 στο 10% μεγεθύνει εύλογα τις ανησυχίες.

Επομένως, το στοίχημα για τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες, ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ανελαστικών δαπανών τους για τους επόμενους μήνες. Είναι εθνική επιταγή, όπως όλη η κοινωνία ανταποκρίθηκε στα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 και συνέβαλε ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα, έτσι και η κυβέρνηση με τη σειρά της να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Προφανώς, έχουμε δύο παγκόσμιες κρίσεις – μια οικονομική και μια υγειονομική, όπου η μία τροφοδοτεί την άλλη. Η ύφεση υπολογίζεται τόσο το 2020 όσο και το 2021. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κράτη φροντίζουν τα του οίκου τους. Χώρες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία προχώρησαν άμεσα σε γενναία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά δεν υπήρξε κάτι ανάλογο από τη δική μας πλευρά. Ήδη σε όλον τον κόσμο κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τον ρόλο των ΜμΕ στην επανεκκίνηση της αγοράς και την προστασία από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους με στόχο τη στήριξή τους.

Η Κίνα ανακοίνωσε μέτρα και αναπροσανατολισμό πολιτικής προς τις ΜμΕ. Η Γερμανία αποφάσισε για την παροχή δανείων προς αυτές με πιστωτικό όριο τα 800.000 ευρώ και με επιτόκιο 3%. Η Γαλλία ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ποσού 45 δισ. ευρώ που αφορά τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με τη δέσμευση για απεριόριστη κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Στην Ισπανία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ισπανικό Instituto de Crédito Oficial (ICO) προχωρούν στη διάθεση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και την παροχή ρευστότητας. Στην Πορτογαλία το συνολικό πακέτο στήριξης που έχει τεθεί σε εφαρμογή αγγίζει τα 9,2 δισ. €.

Η Ελλάδα έχει βιώσει ήδη μια δεκάχρονη κρίση, με τεράστιες προσπάθειες για να βγει από τα μνημόνια. Ήδη από επίσημα χείλη ακούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 10% έως 13%.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εργαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο να μη μεγεθυνθεί η καταστροφή και να μην επιστρέψουμε σε νέα μνημόνια. Χρειάζεται να παρθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα ώστε να μην οδηγήσουμε την οικονομία για μια φορά ακόμα στην… Εντατική, γιατί είναι ευπαθής με χρόνιο νόσημα και δεν θα αντέξει.

Η στήριξη της οικονομίας είναι εφικτή με το μαξιλαράκι ασφαλείας 20 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τα 12 δισ. από την ΕΚΤ και τα κονδύλια από τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χορηγούνται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Αυτή η χρηματοδότηση είναι ικανή συνθήκη και αποτελεί ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και ενίσχυση των επιχειρήσεων για τους επόμενους έξι μήνες.

Επιβάλλεται μια γενναία ρευστότητα στην αγορά για τη σταδιακή επαναφορά όλων των κλάδων. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα σε όσους έχουν πληγεί ολοκληρωτικά, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Θα είναι επιζήμιο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις να μεταθέσουμε αυτή τη χρηματοδότηση το φθινόπωρο, εκτός και αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες.

Χρειάζεται, παράλληλα, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών με στόχο την έξοδο από την ύφεση και τη σταδιακή μετάβαση στην ανάπτυξη, κάτι που επιβάλλει και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου.

Η οικονομία θέλει ταυτόχρονα τη δημόσια και την τοπική ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της κρίσης, παράγοντα βοήθειας των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη στήριξη με έργα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων καταλήγει ο κ. Σκούτας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΡΗΣ:

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

Το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και πώς οι άνθρωποι της αγοράς αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση επεξηγεί στην kedenews ο BD manager στο ελληνικό τμήμα ευρωπαϊκής πολυεθνικής, Γιάννης Κόκορης.

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους του 15ου – 16ου αιώνα, με μεγαλύτερο κατόρθωμά του τον πρώτο περίπλου της Γης. Ξεκίνησε από τη Νότια Ισπανία και, περνώντας κατά σειρά από τα Κανάρια Νησιά, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, έφτασε στην Παταγονία, και μέσω του πορθμού που αργότερα πήρε το όνομά του, πέρασε στον Ειρηνικό, κατευθύνθηκε στα νησιά του αρχιπελάγους και μετά κάπου στις σημερινές Φιλιππίνες, όπου σκοτώθηκε σε μια από τις πολλές αψιμαχίες με κάποιους από τους διαφόρων ειδών ιθαγενείς που συνάντησε. Το ταξίδι του το ολοκλήρωσε το πλήρωμά του, αφού όμως χρησιμοποίησε τους θαλάσσιους δρόμους που ήταν ήδη γνωστοί από τον περασμένο αιώνα.

Τώρα, θα μου πείτε, τι σχέση έχει ο Μαγγελάνος με την επικείμενη κρίση που όλοι περιμένουν να χτυπήσει και την ελληνική αγορά; Όλο αυτό λοιπόν το άλμα στο παρελθόν το έκανα για να δείξω το πραγματικό νόημα της περίφημης και χιλιοειπωμένης φράσης βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Μια που, όπως ο Μαγγελάνος περνώντας από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό δεν ήξερε ούτε τι καιρό θα συναντήσει, ούτε τα βάθη της θάλασσας, ούτε τη φιλοξενία των ιθαγενών, αλλά ήξερε μόνο τις δυνάμεις και τις ικανότητες του σκάφους και του πληρώματός του, έτσι και εμείς δεν έχουμε ιδέα για το μέτρο, το είδος και την ένταση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε.

Έχοντας την εμπειρία της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, λίγο ως πολύ ξέρουμε τι είναι να κολλάς στο περίφημο σπιράλ της ύφεσης μεγέθους 10%, που λίγο-λίγο όλοι ομολογούν πλέον πως θα φτάσει. Η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τα κρατικά ταμεία, θα πλήξει αυτά που λέμε μαγαζιά λιανικής και εστίασης.

Όταν σε αυτά προσθέσουμε και την αδυναμία χάραξης ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που θα δώσει ώθηση μέσα από μεταποιητικές ή κατασκευαστικές εργασίες, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας φαντάζει τρομακτικό.

Η έλλειψη καινοτομίας σε χώρους εντελώς καινούργιους είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Την περασμένη δεκαετία βραβεύσαμε ως καινοτόμα, εγχειρήματα όπως μια εφαρμογή για παραγγελία γρήγορου φαγητού. Παρουσιάσαμε δηλαδή ως κάτι νέο την αλλαγή από την τηλεφωνική παραγγελία στο σουβλατζίδικο, σε χρήση μιας εφαρμογής για τον ίδιο λόγο.

Όταν η καταναλωτική δυνατότητα των Ελλήνων πέσει, ο τζίρος που θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας δεν θα μεγαλώσει αν η αγορά ενός είδους από ένα εμπορικό κατάστημα αντικατασταθεί από ένα application ή μια τηλεφωνική αγορά. Αντίθετα, η θέση του υπαλλήλου λιανικής, με μια αμοιβή καθορισμένη από συμβάσεις εμποροϋπαλλήλων, θα αντικατασταθεί από μια θέση courier με σαφώς μικρότερο κόστος.

Με δυο λόγια, όταν με τον όρο αγορά συνεχίζουμε να εννοούμε μόνο την εμπορική δραστηριότητα και όχι την κατασκευαστική – μεταποιητική, ή την όποια  προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, τόσο το καράβι μας θα είναι εκτεθειμένο στους άγνωστους καιρούς. Όταν ο Μαγγελάνος έπρεπε να περάσει από τον έναν ωκεανό στον άλλον, έπρεπε να περιμένει την εποχή που το αντίθετο ρεύμα που δημιουργούσε ο Eιρηνικός θα ήταν ασθενέστερο.

Δεν ξέρω όμως αν είναι έτοιμοι οι Έλληνες να ακολουθήσουν τις εντολές ενός μεθοδικού καπετάνιου που δρα όταν τα νερά το επιτρέπουν ή θα θελήσουν πάλι τα μαγικά ραβδιά του Μωυσή που ανοίγουν τη θάλασσα για να περάσουν μόνο οι εκλεκτοί.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΞΩΝΗΣ:

Η υγειονομική κρίση απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις

 Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο της εργασίας, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή εργασίας και ένα νέο εργασιακό πλαίσιο αναδύεται στην πράξη. Όλα αυτά διά στόματος του ειδικού δικηγόρου-εργατολόγου Βασίλη Σαξώνη, ο οποίος μιλάει στην kedenews για την εργασία ως κοινωνικό προορισμό, καθώς και για τον ρόλο της πολιτείας αντίστοιχα:

Κατά την κοινωνική αντίληψη των πραγμάτων που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, η εργασία είναι μέσο βιοπορισμού και ταυτόχρονα οδηγεί στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του και στην αυτοπραγμάτωσή του. Η εργασία είναι κοινωνικός προορισμός και η πολιτεία οφείλει να την προστατεύει ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με τη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας στους εργαζομένους.

Όμως, κατά την κυριαρχούσα νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει ως προτεραιότητα την οικονομία, η εργασία είναι ένα από τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, είναι κόστος παραγωγής, στατιστικό μιας διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.

Η σημερινή υγειονομική κρίση έχει, αναπόφευκτα, οικονομικές συνέπειες, οι οποίες ήδη δημιούργησαν νέα οικονομική κρίση, η οποία έχει άμεση αντανάκλαση στις εργασιακές σχέσεις.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έλαβαν μέτρα προστασίας κυρίως των επιχειρήσεων, αλλά και μερικής προστασίας των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση απαλλάχθηκαν από το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους και οι εργαζόμενοι επιδοτήθηκαν από την πολιτεία.

Όμως, οι νέες ρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν δεν προβλέπουν διατήρηση των θέσεων εργασίας ούτε του ίδιου προσωπικού ούτε των συμβάσεων εργασίας ούτε των μισθών. Αντίθετα, προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν ταυτόχρονα και αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και απολύσεις, και εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού στο 50%, με το κράτος να καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα πληρώνονται με μικρότερο μισθό κατά 20%.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν αυτό το μέτρο αυτό θα είναι μόνιμο. Το μέτρο αυτό, εκτός από αντικοινωνικό, είναι και αντιαναπτυξιακό, επειδή η οικονομία στη χώρα μας στηρίζεται κατά 70% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Έτσι, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους, και οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση.

Είναι γνωστό ότι κατά την κατάρτιση της εργασιακής σχέσης υπάρχει διαπραγματευτική αδυναμία του εργαζομένου, αφού βρίσκεται σε σχέση οικονομικής εξάρτησης από τον ισχυρότερο εργοδότη, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να διαπραγματευθεί ισότιμα. Κατά κανόνα, οι ατομικές εργασιακές συμβάσεις είναι συμβάσεις προσχώρησης των εργαζομένων στους όρους που θέτουν μονομερώς οι εργοδότες.

Τη δομική αυτή αδυναμία καλύπτει το Εργατικό Δίκαιο με τις ιδιαίτερες ρυθμίσεις του, αφού αποσκοπεί στον περιορισμό της παντοδυναμίας των εργοδοτών, δίνοντας ισχύ αναγκαστικού – υποχρεωτικού δικαίου στις εργατικές διατάξεις.

Ήδη, πριν από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση υλοποίησε κάποιες από τις προεκλογικές διακηρύξεις της, περιορίζοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την εποπτεία τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, καταργώντας μάλιστα νομοθετικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, αν και προεκλογικά τα είχε ψηφίσει. Συγκεκριμένα, κατήργησε τη νομοθετική πρόβλεψη ότι κάθε απόλυση πρέπει να στηρίζεται σε βάσιμο λόγο, τη συνευθύνη για την πληρωμή και ασφάλιση του προσωπικού των εργολάβων, υπεργολάβων και του κυρίου του έργου, τροποποίησε το δίκαιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) μ’ ένα γενικευμένο καθεστώς εξαιρέσεων και ακρωτηρίασε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ.

Αυτές οι αλλαγές τροποποιούν το Εργατικό Δίκαιο και επιτρέπουν στους εργοδότες τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με μικρότερους μισθούς, χωρίς τη δέσμευση των όρων και συμφωνιών των ΣΣΕ για τους μισθούς, τα επιδόματα και τον τρόπο απασχόλησης, την κατάρτιση ανασφαλών ελαστικών σχέσεων εργασίας (εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, τηλεργασία, προσωρινή απασχόληση, απασχόληση μέσω εργολάβων, αναίτιες απολύσεις).

Με αφορμή την υγειονομική κρίση απορρυθμίζονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις και θα κυριαρχεί πλέον η αίσθηση ανασφάλειας της εργασιακής σχέσης, αφού η εκ περιτροπής εργασία μπορεί πλέον να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη χωρίς διαβούλευση, όταν υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγικής λειτουργίας, θα τροποποιούνται το ωράριο και η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης ανά εργαζόμενο, με αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης, με αλλαγή της ημερήσιας βάρδιας, δηλαδή θα μονιμοποιηθεί η άρση της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρίζουν την υπερεργασιακή και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στο Εργάνη. Οι καταχωρίσεις αυτές θα γίνονται συγκεντρωτικά και απογραφικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα πραγματοποίησής τους, δηλαδή όταν πλέον δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

Στο νέο καθεστώς της φθηνής εργασίας οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους θα βρεθούν σε καθεστώς ανεργίας, αρχικά με επίδομα, αλλά στην πορεία θα αφεθούν στην τύχη τους. Παράλληλα, θα κυριαρχήσουν οι πανίσχυρες μεγάλες επιχειρήσεις που θα ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Στο νέο αυταρχικό εργασιακό καθεστώς πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση, επειδή το εργατικό δυναμικό και η κοινωνία γενικότερα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Στηρίζονται στην έλλειψη ενημέρωσης και στο πολυδιασπασμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού οι πολιτικά γερασμένες και αναχρονιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ απέδειξαν, στη διάρκεια των μνημονίων, ότι δεν μπορούν να εκφράσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Παράλληλα, οι επισφαλώς εργαζόμενοι δεν θα βρίσκουν συνδικαλιστική έκφραση και δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν νέους συνδικαλιστικούς φορείς λόγω της φύσης της πρόσκαιρης απασχόλησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβασιούχοι των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων του τακτικού προσωπικού.

ΜΑΝΤΩ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ:

Σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι Ο Άνθρωπος

Για τα νέα δεδομένα στην Παιδεία και τα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτά μιλάει στην kedenews η εκπαιδευτικός Μαντώ Αντωνάκου. Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνάκου επισημαίνει:

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βρίσκεται σε αναταραχή. Τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα πρωταγωνιστεί ως θέμα η πανδημία του κορονοϊού, συνοδευόμενη από μια διάχυτη αγωνία συγκεχυμένη με μεγάλες δόσεις αμφισβήτησης σχετικά με το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισής της.

Ένας-ένας, θεσμοί και αντίστοιχοι φορείς τους δοκιμάζονται, όπως άλλωστε το σύνολο της κοινωνίας και οι επιμέρους δομές της. Η Υγεία αρχικά, η οικονομία, η παραγωγή των αγαθών, οι εργασιακές συνθήκες, οι ανθρώπινες σχέσεις. Πώς θα μπορούσε να γλιτώσει λοιπόν ο τομέας της Εκπαίδευσης;

Το πέρασμα του ιού δείχνει να ανατρέπει μια πλειάδα εκπαιδευτικών πρακτικών οι οποίες ως τώρα θεωρούνταν δεδομένες. Και εκ των ων ουκ άνευ. Η τεχνολογία εισέβαλε δυναμικά και -με την αίσθηση του επείγοντος- αντικατέστησε τη σχολική τάξη, την έντυπη σχολική ύλη, τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού με την οθόνη του υπολογιστή και το πληκτρολόγιό του. Η ένταξη των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή μελέτη και προετοιμασία των μαθητών ήταν, φυσικά, εδώ και χρόνια ζητούμενο. Αυτό, άλλωστε, διατυπωνόταν από το σύνολο των εκπαιδευτικών, που το χαρακτήριζαν πλέον αναγκαία συνθήκη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο δείχνει να κυριαρχεί -ή να επιβάλλεται- υποδεικνύει πως ο ιός αποτελεί το τέλειο πρόσχημα για έναν βολικό και ανέξοδο για τις στοχεύσεις της πολιτικής ηγεσίας τρόπο.

Η πολυσυζητημένη -για πολλά χρόνια- διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές μπαίνει στο συρτάρι, αφού καθένας τους κλήθηκε να χρησιμοποιήσει όποια ηλεκτρονική συσκευή διέθετε για να παρακολουθήσει τη σύγχρονη και την ασύγχρονη εκπαίδευση, που μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας τού παρεχόταν. Να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να λύσει ασκήσεις μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται πως η γνώση της χρήσης τους θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο δεδομένη θεωρείται και η σύνδεση στο Διαδίκτυο ή η ύπαρξη κατάλληλων υπολογιστών σε κάθε σπιτικό. Προφανώς, παραβλέπεται το ότι πολλά παιδιά που είτε ζουν σε απομονωμένες περιοχές της επαρχίας είτε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή -ακόμη χειρότερα- δεν διαθέτουν υπολογιστή.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέκυψε, ξεσηκώνοντας έντονες φωνές διαμαρτυρίας, είναι η απευθείας μετάδοση του μαθήματος σε παιδιά που επέλεξαν να μην παρακολουθήσουν τα σχολικά μαθήματα διά ζώσης. Φυσικά, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση της διδασκαλίας σε κάθε μαθητή και με κάθε τρόπο. Αλλά πώς μια τέτοια επιλογή μπορεί να διασφαλίσει ότι η κάμερα αναμετάδοσης του μαθήματος δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή στο μάθημα των παιδιών που βρίσκονται μέσα στη σχολική τάξη; Πώς θα αποκλειστεί η πιθανότητα να υιοθετηθεί ένας οργουελικός μεγάλος αδελφός που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί κάθε τι που λέγεται μέσα στην τάξη; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό και από ποιους; Ήδη ακούστηκαν απόψεις που στοχοποιούσαν τους καθηγητές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αντιτάχθηκαν σε αυτή την πιθανότητα. Ότι η αντίδρασή τους οφείλεται στα ελλείμματα που έχουν ως εκπαιδευτικοί και τα οποία τεχνηέντως αποκρύπτουν με αυτή τη στάση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για όλα αυτά είναι: Ποία μορφή κοινωνίας επιθυμούμε να έχουμε; Ομάδες ανθρώπων που αλληλοκατηγορούνται και ενοχοποιούν η μία την άλλη επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ή των επιδιώξεών της η κάθε μία για τον εαυτό της, διασπώντας επικίνδυνα στην πραγματικότητα την κοινωνική συνοχή; Παιδιά που όχι μόνο δεν θα κοινωνικοποιούνται ομαλά, αλλά θα απομονώνονται ακόμη περισσότερο στον εικονικό κόσμο της σχολικής τάξης, μέσα όμως στο δωμάτιο του σπιτιού τους; Εκπαιδευτικούς που θα τίθενται στο περιθώριο των εξελίξεων, που θα πραγματοποιούν ερήμην τους κάτι που θα δρομολογήσει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των περιορισμένων αμοιβών τους;

Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα αυτής της νέας εποχής. Και να κατανοήσουμε ότι, αν και έχουμε οικονομία της αγοράς, δεν χρειάζεται να ζούμε και στην κοινωνία της αγοράς. Η Eκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας και της Παιδείας που λαμβάνουμε, μέσω της οποίας προωθούνται σημαντικές ηθικές αρχές και ανθρωπιστικές αξίες. Έχουμε χρέος να την προστατέψουμε και να την ενισχύσουμε, όχι να την αποδυναμώσουμε απαξιώντας επιμέρους πτυχές της. Δεν είναι τυχαίο που οι Λατίνοι έδωσαν στην Παιδεία το όνομα Humanitas. Άλλωστε, σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι Ο Άνθρωπος υπογραμμίζει η κ. Αντωνάκου.

TIDAL GRACE:

Αισιόδοξοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας ακόμη και στο σκοτάδι

Μέσα από τους ασθενείς μου βλέπω την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής τονίζει ο ψυχοθεραπευτής Tidal Grace. Ο ίδιος δεν έχει σταθερή βάση – πότε θα τον βρεις στο Βερολίνο, πότε στη Μαδρίτη, ενώ τώρα περνάει την καραντίνα στη Βόρεια Αμερική. Οι ασθενείς του είναι απ’ όλη την υφήλιο, έτσι έχει ειδικές ώρες για εκείνους από την Ασία και το νότιο ημισφαίριο. Πώς το καταφέρνει αυτό; Υιοθέτησε το μοντέλο των συνεδριών μέσω Skype πριν από χρόνια.

Μιλώντας στην kedenews, ο Tidal Grace μοιράζεται κάποιες από τις ιστορίες των ασθενών του που κατοικούν στην Κίνα, στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη, μέρη που χτυπήθηκαν σκληρότερα από τον κορονοϊό και στα οποία επιβλήθηκαν ακραία μέτρα απομόνωσης. Ωστόσο, το μήνυμά του είναι εκείνο της ελπίδας, κι ας… μην το παραδεχόμαστε, όπως λέει με ένα χαμόγελο.

Διάβασα ένα πρόσφατο άρθρο του BBC από μια ομάδα ψυχιάτρων, οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ένα τσουνάμι ζητημάτων ψυχικής υγείας θα κατακλύσει τα συστήματα υγείας μας μόλις η πανδημία περάσει σε ύφεση ή εξαφανιστεί ξεκινά να μας εξηγεί ο Tidal Grace. Για να προσθέσει γρήγορα: Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος. Από την προσωπική μου εμπειρία, όντως οι πρώτες εβδομάδες φαίνονταν οι πιο δύσκολες για τους πελάτες μου – αλλά και για τον εαυτό μου. Όλοι διαμαρτύρονταν για την αβεβαιότητα και γενική ανασφάλεια. Μερικοί ασθενείς φάνηκαν να πηγαίνουν χειρότερα μετά από έξι εβδομάδες, αλλά η επιδείνωση δεν ήταν τρομακτική.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πελάτες μου, που είχαν ήδη προβλήματα άγχους, τα κατάφεραν πολύ καλά, κάτι που με εξέπληξε σημειώνει ενθαρρυντικά. Ένας ασθενής είπε: Ο Covid-19 δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που πέρασα στη ζωή μου. Μπορώ να το χειριστώ. Ένας άλλος όμως που αντιμετώπιζε έντονο άγχος και δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι και πριν από την έναρξη του lockdown εξήγησε: Χαίρομαι που βλέπω τους άλλους να βιώνουν αυτό που περνάω κάθε μέρα εδώ και χρόνια. Δεν με κάνει να νιώθω τόσο μόνος. Ένας άλλος, ο οποίος φοβόταν να κάνει απλά πράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενεργοποιήθηκε με την κρίση, αντλώντας δύναμη από τους άλλους γύρω του που ήταν ξαφνικά ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Οι ασθενείς έχουν, επίσης, γίνει πολύ πιο επιλεκτικοί σε ό,τι αφήνουν πλέον να εισέλθει στη ζωή τους. Ένας ασθενής του Tidal είπε ότι άφησε πολλούς ανθρώπους να φύγουν, ανθρώπους στους οποίους ο ίδιος είχε δώσει πολύ χώρο και χρόνο, για να συνειδητοποιήσει στη συνέχεια πως εκείνοι δεν ήταν εκεί γι’ αυτόν στην κρίση. Τα όρια φαίνεται να ενισχύονται, καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο να είναι μόνοι επισημαίνει ο Tidal.

Μια άλλη ασθενής γέλασε όταν τη ρώτησε πώς την επηρεάζει ο ιός: Καθόλου! Εκατοντάδες πεθαίνουν στην Αφρική καθημερινά. Τώρα που συμβαίνει σε εμάς πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υπόθεση. Έχω έναν τρελό σύζυγο να ανησυχώ, οπότε δεν χρειάζομαι να ανησυχώ και για τον ιό.

Από τους ασθενείς μου βλέπω ανθεκτικότητα στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Covid-19 είναι μία ακόμη υπενθύμιση της ηθικής μας. Προσαρμοστήκαμε. Φοράμε μάσκες και κρατάμε τις αποστάσεις. Κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Τα προβλήματά μας παραμένουν και παραμένουν κάπως μακριά από το σκηνικό του θανάτου. Βρισκόμαστε, τελικά, στην ελπίδα. Οι πιο αρνητικοί ασθενείς μου συχνά εκπλήσσονται όταν τους λέω ότι έφτασαν στη θεραπεία: ακόμη και στο σκοτάδι καταφέρνουμε να βρούμε μια λάμψη ελπίδας, παρόλο που μπορεί να μην το δούμε ή, ακόμη χειρότερα, να το παραδεχθούμε καταλήγει ο Tidal Grace.

*Οπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

 

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Σεντένο-Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχουν χρήματα δωρεάν και χωρίς μεταρρυθμίσεις (απορρυθμίσεις)

Newsteam 0 Comments

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθούν χρήματα…δωρεάν.

Σημειώνεται ότι η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα έρθει χωρίς… όρους και προϋποθέσεις.

Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.

Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα. Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πρόσφατα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τόσο απλό είναι. Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις.

Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα και ανέργους ως 39 ετών ανοίγει την Τρίτη

Newsteam 0 Comments

Από την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, ενεργοποιούνται 5.200 νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη επιδότηση έως 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για πτυχιούχους ανέργους έως 39 ετών που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις σε εννέα κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας αναβαθμίστηκε πρόσφατα, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των δράσεων του Οργανισμού:

Συγκεκριμένα:

– Διευρύνθηκαν από τέσσερις σε εννέα οι κλάδοι έξυπνης εξειδίκευσης.

Προστέθηκαν επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα σε: 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία–Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη–Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες και 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, πέραν όσων δραστηριοποιούνται σε 6) Μεταποίηση–Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά–Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

– Αυξήθηκε το ποσό της επιχορήγησης από το 50% στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού -και μη- κόστους και το ανώτατο όριο από τα 600 ευρώ στα 700 ευρώ το μήνα για τους κατόχους πτυχίου και από τα 700 ευρώ στα 750 ευρώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού. Παραμένει στα 800 ευρώ το μήνα το ανώτατο όριο για τους κατόχους διδακτορικού.

– Αφαιρέθηκε η τρίμηνη δέσμευση, μετά τους 15 μήνες απασχόλησης.

Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, όσες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής.

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, στον ιδιωτικό τομέα. Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος παραμένει στους 15 μήνες. Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πέντε επαγγέλματα που θα βγάλουν ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ με τον κορωνοϊό

Newsteam 0 Comments

Ποια επαγγέλματα θα ζητάνε όλο και περισσότερο κόσμο…


Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την ζωή της χώρας, επιβάλλοντας μέτρα περιορισμού.
Ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος πια!

Ωστόσο η όποια κρίση, κανονική η τεχνητή, γεννά ευκαιρίες, τις οποίες καλό είναι να αξιοποιήσουμε! Κανείς δεν μας εμποδίζει άλλωστε να επιβιώσουμε, μέχρι τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο για τους ανθρώπους.
Υπάρχουν λοιπόν 5 επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν ωφεληθεί από την γέννηση νέων αναγκών και υπηρεσίες που θα αναδειχτούν την επόμενη μέρα του κορωνοϊού.

Δουλειές που έχουν να κάνουν με αυτοματισμό

Οι επιχειρήσεις κάνουν στροφή στον αυτοματισμό. Όπως εκτιμούν ειδικοί, η αγορά αυτοματοποιημένων οχημάτων, αυτόματων καροτσιών κτλ. αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να υπερτριπλασιάσει τον τζίρο της.

Γιατροί, νοσηλευτές

Ήδη είναι τεράστια η ζήτηση γιατρών και νοσηλευτών σε πλανητικό επίπεδο. Φανταστείτε πως μόνο στην πλατφόρμα ανεύρεσης εργασίας Indeed.com υφίστανται αυτή την στιγμή πάνω από 96.000 ανοιχτές θέσεις για υγειονομικό προσωπικό. Αναζητούνται μεταφορείς ασθενών, νοσηλευτές έως και αναλυτές δεδομένων για την καταγραφή και μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων (data specialists).

Προσωπικοί αγοραστές

Όλο και περισσότεροι παραγγέλνουν πλέον τρόφιμα online. Η αμερικάνικη νεοφυής επιχείρηση Instacart ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 300.000 Persοnal Shοppers, με σκοπό να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση των on-line παραγγελιών. Η εν λόγω εταιρεία διεκπεραιώνει για λογαριασμό χρηστών του ιντερνέτ τις αγορές τους στα σούπερ-μάρκετ και έπειτα παραδίδει τα προϊόντα άμεσα στην οικία τους, μέσω των προσωπικών αγοραστών (Persοnal Shοppers).

Ηλεκτρονικά μανάβικα/Σούπερ Μάρκετ

Το επίπεδο των on-line υπηρεσιών από τα καταστήματα τροφίμων θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.  Ήδη έχουν ξεφυτρώσει κάποια καταστήματα που έχουν ως αποκλειστική στόχευση την εξυπηρέτηση κατ’ οίκων.

Τεχνολογία πληροφοριών

Η τεχνολογία πληροφοριών, IT, είναι το σύνολο των επαγγελματικών χώρων οι οποίοι σχετίζονται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, υλοποίηση, συντήρηση και διαχείριση υπολογιστικών πληροφοριακών συστημάτων, κυρίως όσον αφορά εφαρμογές λογισμικού και υλικού υπολογιστών.

Ειδικά, στην παρούσα φάση, οι επαγγελματίες σε αυτόν τον κλάδο αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο περιζήτητοι. Οι ειδικοί των δικτύων υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα κληθούν να υποστηρίξουν για παράδειγμα την αλλαγή πλεύσης στην τηλεργασία, που θα στηρίζεται στην on-line και όχι την προσωπική επαφή.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι θα ζητούν να ενισχύσουν τα μαγαζιά τους με Online υπηρεσίες.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Διευρύνεται με Φινλανδία το μέτωπο κατά Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν

Newsteam 0 Comments

Ακόμα ένα όχι εισέπραξε η Κομισιόν στην πρόταση της για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Φινλανδία απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τασσόμενη στο πλευρό της Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η πρόταση της Κομισιόν ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
Ωστόσο για να υλοποιηθεί η πρόταση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη-μέλη, σενάριο που -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ήδη πέντε χώρες της Ε.Ε. έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του σχεδίου.

Ανταλλάγματα προς τους διαφωνούντες

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, έχει υποσχεθεί -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt- ανταλλάγματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαφωνούν με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τελικά να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, όσον αφορά τις εκπτώσεις, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία ήταν η δήλωση του Dombrovskis.

Ωστόσο, ο ίδιος προανήγγειλε και αυστηρούς όρους για τους αποδέκτες της βοήθειας.
Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.
Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεμήνυσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τόσο απλό είναι.
Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις.
Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Χαμός στο Υπουργείο τουρισμού από εργαζόμενους στον κλάδο – Μπούκαραν μέσα!

Newsteam 0 Comments

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Τουρισμού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική κατευθύνθηκαν προς το εν λόγω υπουργείο, μετά από διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Σταδίου και φώναξαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν στην είσοδο του υπουργείου ένα κόκκινο χαλί για τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Η αστυνομία έχει κλείσει την οδό Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος.

Εικόνες από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό / Eurokinissi

Εικόνες από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό / Eurokinissi

Μεταξύ αλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, να μη γίνει καμία μείωση και καμία αρνητική αλλαγή, ενώ λένε όχι στην εκ περιτροπής εργασία.

Επίσης ζητούν να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου και να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ένταλμα σύλληψης για τον ισχυρό άνδρα της SAMSUNG – Κατηγορείται για απάτη…

Newsteam 0 Comments

Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Σεούλ, ζήτησε τη σύλληψη του ισχυρού άνδρα και αντιπροέδρου της Samsung, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πρόκειται για τον Λι Τζέι Γιονγκ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας, ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια διοικεί την εταιρία, καθώς από το 2014 αντικαθιστά τον άρρωστο πατέρα του και πρόεδρο της εταιρείας Λι Κουν-χι.

Ο Λι Τζέι Γιονγκ καταζητείται ως  υπόπτος για απάτη.  Σύμφωνα με το Reuters, η υπόθεση αφορά συγχώνευση στην οποία προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 αλλά φαίνεται πως  βασίστηκε σε  ένα  καλά μελετημένο λογιστικό τρικ.

Ο Λι Τζέι γιονγκ κατηγορείται ότι σχεδίασε την απάτη, προκειμένου να είναι αυτός ο διάδοχος του πατέρα του στη θέση του επικεφαλής της Samsung. Τόσο όμως ο ίδιος  όσο και η εταιρία, αρνούνται την ανάμιξη.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ερντογάν και Σαράτζ ολοκλήρωσαν το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας: Θα εκμεταλλευτούμε τον μεσογειακό πλούτο

Newsteam 0 Comments

Έκλεισε το διπλωματικό κομμάτι της αρπαγής από την Τουρκιά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ αλ Σαράτζ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε έρευνες κι εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία.

Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ο Τούρκος πρέοδρος.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε πως η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εδραίωση πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και συνέχισε: Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης σημείωσε πως όσοι στηρίζουν τον πραξικοπηματία Χάφταρ που έπνιξε στο αίμα και τα δάκρυα τη Λιβύη, θα κριθούν από την ιστορία. Σε μία αιχμή κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε πως δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Χάφταρ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Η Λαγκάρντ βλέπει ύφεση -8,7 έως -12,6% για την Ευρωζώνη και τα εγχώρια τσακάλια (Μητσοτάκης -Στουρνάρας) -6% για την χώρα μας..

Newsteam 0 Comments

Η πρωτοφανής ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, να λάβει σήμερα και ένα νέο πακέτο μέτρων. Με αυτό το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, αυξάνεται στα 1,35 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομολόγα που αγοράζει στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Κρ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει πιάσει πάτο τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, στις συμπεριφορικές και στις αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων. Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε δε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον επιθυμητό στόχο (πλησίον του 2) καθώς για φέτος εκτιμάται αύξηση του μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάνρτ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κι ο Κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, μιλούσαν για 6% ύφεση κατά μέσο όρο για την Ελλάδα..

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτός..! Παπάτζα Καραμανλή: Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

Newsteam 0 Comments

Eίναι σίγουρο ότι θα περάσει στα χέρια ιδιωτών το νερό.

Λέει μαλ…κιες ο μπούλης!

αμία ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να γίνει, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, κάνοντας λόγο για απίστευτη παραποίηση της πραγματικότητας και υποκρισία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε πως δεν σχεδιάζεται καμία ιδιωτικοποίηση, αλλά ανάθεση της συντήρησης των δικτύων υδροδότησης της πρωτεύουσας, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα.

Υπενθύμισε ότι το 60% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά είναι μία εισηγμένη εταιρεία, καθώς και ότι το ελληνικό κράτος, σήμερα, πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση των δικτύων υδροδότησης. Σημείωσε ότι τώρα θα υπάρξει ανταγωνισμός, ώστε με τον έλεγχο του Δημοσίου να γίνονται οι εργασίες συντήρησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του δικτύου υδροδότησης και την ποιότητα του νερού.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπέρ των ΣΔΙΤ γενικότερα και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στις υπηρεσίες συστήματος, με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης. Και τόνισε ότι εάν μειωθεί το κόστος του συστήματος λειτουργίας και συντήρησης, η τιμή του νερού δε θα αυξηθεί, αλλά το αντίθετο. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους τομείς, το εργαλείο των ΣΔΙΤ, το οποίο, όπως τόνισε, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ με επάρκεια, λόγω ιδεοληψιών.

Απαραίτητη και πάντα υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη και υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γιατί εκ των πραγμάτων δεν είναι πάντα δυνατή η τήρηση αποστάσεων δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνοντας ωστόσο, πως κατανοεί και την κόπωση των πολιτών.

Σε δημόσιους χώρους, όπου απαιτείται η μάσκα, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να καταλάβουμε ότι πρώτα πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και μετά το διπλανό μας. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο>.

Μεταβατική λύση με προμήθεια λεωφορείων με leasing και στην Αθήνα
Στην επόμενη μέρα των αστικών συγκοινωνιών αναφέρθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει το πιο γερασμένο στόλο οχημάτων γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς ο στόλος των ΙΧ έχει μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη.

Υπενθύμισε πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις 850 λεωφορεία στην Αθήνα και έχει βγάλει σήμερα στους δρόμους 1.150. Σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη θα προστεθούν λεωφορεία στο στόλο με leasing και ότι εξετάζεται η λύση του leasing και για την Αθήνα, ενώ το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων, και συγκεκριμένα οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον με χαμηλούς ρύπους, μεταξύ των οποίων και ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν πειραματικά στους δρόμους της Αθήνας δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ένα ευρωπαϊκό και ένα κινέζικο, ώστε να διαπιστωθεί ποιο όχημα λειτουργεί καλύτερα στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

Ο κ. Καραμανλής είπε όμως, ότι καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων είναι διεθνής, δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2021, θα αφορά όμως τα λεωφορεία της επόμενης γενιάς. Υπενθύμισε ότι επί πέντε χρόνια δεν ανανεώθηκε ο στόλος και αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου στην Αθήνα ξεπερνάει τα 15 και στη Θεσσαλονίκη τα 17 έτη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει τα όρια ηλικίας.

Επειδή όμως δύο χρόνια είναι πολλά και όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα είναι μεγάλα και επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σκεφτόμαστε να βρούμε λύσεις, έστω και με το leasing. Έχουμε ψηφίσει την τροπολογία. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε την πυρίτιδα. Θέλουμε να βρούμε μία λύση μεταβατική, μέχρι να δούμε τα λεωφορεία τα καινούργια να έρχονται, πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ρύπων και ανέφερε ότι για αυτό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, να δοθούν κίνητρα για αγορά καθαρών μεταχειρισμένων ΙΧ, αλλά και κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των φορτηγών. Επισήμανε όμως, ότι θα χρειαστεί και ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους φορείς, αναφέροντας ότι ενώ οι περισσότεροι οδηγοί ταξί έχουν αγκαλιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, τα συνδικαλιστικά τους όργανα αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »