Πατήστε ESC για κλείσιμο

Νικόλαος Σύψας - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Βόμβα Σύψα – Αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα πάμε σε lockdown

Newsteam 0 Comments

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και έριξε τη «βόμβα» του lockdown.

 

 

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο»

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. «Τα πράγματα σοβαρεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Το κακό σενάριο. Ποιοι θα κλείσουν σε περίπτωση έξαρσης του ιού

Newsteam 0 Comments

Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοιού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας : Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θελήσει να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο ιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κοροναιός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες. Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο καθηγητης, εξηγώντας συγκεκριμένα πως θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία. Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά υπογράμμισε ο καθηγητή

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός και σχολεία – Αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών. Ανοίγουν 7 Σεπτεμβρίου

Newsteam 0 Comments

Νίκος Σύψας και Παναγιώτης Γαργαλιάνος εισηγούνται το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ θεωρούν αμφότεροι πως η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές τάξεις είναι θετικό βήμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Η τελική τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην ίδια ημερομηνία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά. Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε, είπε ο κ. Γαργαλιάνος.Ενδεχομένως Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα σχολεία κατά πόσο μπορεί να είναι ανοιχτά, τόνισε ο κ. Σύψας.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ο κορονοϊός απειλεί την χώρα μας – Πάνω απο το R1 ο δείκτης σήμερα

Newsteam 0 Comments

Υπέρβαση του ορίου του δείκτη R για τη μετάδοση του κοροναϊού, σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Όπως αποκάλυψε, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου. Ο ίδιος, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R αλλά και επειδή τότε, αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη. Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ο κ. Σύψας είπε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ότι με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης.

 

 

 

 

 

 

Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο κ. Σύψας εκτιμούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρειά τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται.

Το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για το infodemics την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Στο τραπέζι το κακό σενάριο . Έρχονται κάθετα μέτρα

Newsteam 0 Comments

Το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στη χώρα μας, με αυξητικές τάσεις όσον άφορα στα κρούσματα, επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο με τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς όσο και με τις διασωληνώσεις, νοσηλείες ενώ ο δείκτης R παραμένει πάνω από το 1. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας ήταν για μία ακόμα φορά κάθετος στην πρόληψη και στην τήρηση των μέτρων: Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους και συνέχισε:  Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. 

 

 

 

Και κατέληξε: Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Νικόλαος Σύψας: Νέα μέτρα τώρα. Ανυπολόγιστες συνέπειες αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι

Newsteam 0 Comments

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.

Η διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα, τους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, καθώς και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας. Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, τόνισε.

 

Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα. Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, συνέχισε ο ίδιος.

Κατηγορηματικός, πάντως, εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά το ζήτημα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown, καθώς σημείωσε ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.

Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούνε.

Η επιτροπή για τον κορονοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.

 

Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά, ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Νικόλαος Σύψας-Τηρήστε τα μέτρα – Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών από κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που η χώρα μας μετρά μόνο σήμερα 262 νέα κρούσματα κάνει λόγο για εκατόμβη θυμάτων από τον κορονοϊό αν συνεχιστεί η χαλαρότητα. Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

 

 

Θεωρεί κλειδί την πιστή τήρηση των μέτρων ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν. Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία. Σκοτώνει και δεν κάνει διακρίσεις. Απευθύνω ύστατη έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα.  Η επιδημία δείχνει τα δόντια της.

 

 

 

 

 

Παρουσίασε με μελανά λόγια τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις. Υπάρχει διπλασιασμός κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έγινε απότομα και κρούσματα σε γηροκομεία. Σε Ισπανία και Γαλλία στα γηροκομεία έγινε το Βατερλό. Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν προοιωνίζουν ένα καλό μέλλον. Είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα και το μόνο παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ακόμα μικρός. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων: Θα συζητηθεί το θέμα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενδεχομένως και αύριο. Θα αφορά τον περιορισμό των ανθρώπων που θα είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο.

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά: Ο Σύψας είναι κάθετος Να μη γίνουν λιτανείες το Δεκαπενταύγουστο

Newsteam 0 Comments

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια, τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού.

 

 

 

 

 

 

 

 • Ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία, σημείωσε.

 

 

 

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων. Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας που αφορά κυρίως νέα άτομα, τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς. Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Βόμβα Σύψα Η φωτιά καίει. Επανέρχεται το SMS και τα ωράρια

Newsteam 0 Comments

Όπως είπε, μιλώντας στο Open Tv, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας:ο κόσμος δε νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι οι νέοι, οι οποίοι δεν προσέχουν κι επίσης δε νοσούν βαριά και συνέχισε λέγοντας: 

 

 

 

 

 • Πρόκειται για φωτιά που καίει γύρω μας και μπορεί να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση, είπε ο κ. Σύψας.

 

 

 

 

 

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το σημαντικό είναι να μη ληφθούν νέα μέτρα. Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα, είπε. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί ωράριο λειτουργίας στα μπαρ και τους χώρους εστίασης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ; Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποίησε.

Όσον αφορά στις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται για τα κρούσματα στη χώρα μας, ο κ. Σύψας ήταν κατηγορηματικός. Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες, είπε και πρόσθεσε: Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας.

Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε πως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη και δύσκολη.

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό, είπε.

Kαι πρόσθεσε: Αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι θα επανέλθει το σύστημα με τα SMS στο 13033.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας είπε πως η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Αυγούστου.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ο Σύψας είπε την αλήθεια-Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι εδώ

Newsteam 0 Comments

Ένα βήμα πριν απο το δεύτερο κύμα κορονοϊού με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά βρίσκεται η χώρα, όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μετά την ανακοίνωση των 110 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.

 

 

 • Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Έμφαση έδωσε στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων, ειδικά για τις τοπικές εστίες.

Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά, ανέφερε.

Τέλος, όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο τραπέζι τα πιο αυστηρά μέτρα. Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας, είπε. Ωστόσο, μέτρα θα ληφθούν εάν η επιδημία συνεχίσει να έχει αυξητική τάση, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και λουκέτων σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους. Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο., τόνισε.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsteam 0 Comments

Σε ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα για τον κορονοϊό, καθώς μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι με την παρουσία και τουριστών σε πολλά μέρη της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα είχαμε συνολικά 193 κρούσματα.

 

 

 

 • Αναλυτικά:

  Σάββατο 25 Ιουλίου: 31
  Παρασκευή 24 Ιουλίου: 26
  Πέμπτη 23 Ιουλίου: 33
  Τετάρτη 22 Ιουλίου: 32
  Τρίτη 21 Ιουλίου: 36
  Δευτέρα 20 Ιουλίου: 11
  Κυριακή 19 Ιουλίου: 24

 

 

 

 

 

 

Οι αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παραμένει στους 201. Οι 66 (32.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα και οφείλονται στις μαζώξεις που είδαμε όλοι πρίν απο δυο εβδομάδες , δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, στο Σκαϊ σήμερα το πρωϊ

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ο Σύψας για τον Κορονοϊό-Αν τα κρούσματα αυξηθούν πολύ μπορεί να σταματήσει ο τουρισμός

Newsteam 0 Comments

O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας πρίν απο λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και όλα αυτά λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε πτήση από Κατάρ.

 

Ο καθηγητής είπε πως ήδη στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη. Στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. Παίζουμε με τη φωτιά. Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός, τόνισε. Για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, ο Νίκος Σύψας είπε πως δε μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε επίσης ότι μετά τις 15 Ιουνίου δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες. Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο καθηγητής. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στις παραλίες ο Νίκος Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες. Επίσης, το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες θα επιτραπεί.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Καμπανάκι απο τον Σύψα-Αν συνεχίσουμε έτσι οδηγούμαστε στην καταστροφή

Newsteam 0 Comments

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας για τα φαινόμενα συγκέντρωσης πληθυσμού σε δημόσιους χώρους και την πιθανότητα διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα δύο είναι οι επιλογές που έχουμε. Είτε τηρούμε τους κανόνες, ιδιαίτερα τους κανόνες της απόστασης και του πλυσίματος των χεριών είτε τους παραβιάζουμε διασπείροντας τον ιό, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Η δεύτερη επιλογή θα μας οδηγήσει σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως με την άρση των μέτρων αυτός ακριβώς ήταν ο φόβος, η ύπαρξη δηλαδή εστιών υπερμετάδοσης του ιού, εξού και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας. Ωστόσο για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών.

Ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία των μασκών και της απόστασης, αλλά και για τις θρησκευτικές και άλλες τελετές που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει οδηγίες για τις τελετές, το βασικό όμως είναι η απόσταση, υποστήριξε.

Για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από κουνούπια, ο κ. Σύψας επιβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για τον κορονοϊό, ενώ για το aircondition υποστήριξε πως δε μεταδίδεται μέσω αυτού, αλλά δημιουργείται ένα ρεύμα αέρος το οποίο διευκολύνει τη μεταφορά του ιού πιο μακριά.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Νίκος Σύψας-Προσοχή μεγάλη απο αύριο. Πιθανό και άμεσο το νέο κύμα κορονοϊου στη χώρα

Newsteam 0 Comments

Μπορεί να υπάρξει επανάκαμψη της επιδημίας, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ωστόσο πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 24ωρο. Παρακολουθούμε την επιδημία κάθε μέρα και αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά θα επαναλάβουμε τα μέτρα, είπε ο καθηγητής όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. Επίσης, είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν και γεωγραφικοί περιορισμοί αναλόγως της πορείας του ιού στη χώρα. Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα γίνουν προσεκτικά ανοίγματα με τακτικό έλεγχο των επιδημιολογικών δεδομένων.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι; Η απάντηση απο κορυφαίο γιατρό

Newsteam 0 Comments

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Νικόλαος Σύψας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ακόμη και στις παραλίες. Ερωτηθείς για τον τουρισμό, ο γιατρός εκτίμησε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες αλλά όχι μαζικά.

Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Την ίδια ώρα, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει σύντομα το θέμα των σχολείων. Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η τρίτη λυκείου αλλά και οι φοιτητές που φέτος αναμένεται να πάρουν το πτυχίο τους.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών, ο κ. Σύψας τόνισε πως είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά, καθώς εάν υπάρξει πισωγύρισμα η υγειονομική και οικονομική επιβάρυνση θα είναι χειρότερες. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έχουν δηλώσει πως οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνουν στις 27 Απριλίου.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Ο Σύψας αποκαλύπτει-Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αλλάζουν τις ζωές μας

Newsteam 0 Comments

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας μίλησε για τους κύκλους του κορονοϊού και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε στον ΑΝΤ1, σχετικά με την ανοσία του κορονοϊού, υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία από την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α. ότι ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τον ιό, εμφανίστηκαν θετικοί σε εξετάσεις που τους έγιναν. Αυτό σημαίνει είτε ότι ξανακόλλησαν τον ιό, είτε ότι ο ιός που είχαν ενεργοποιήθηκε ξανά. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι ασθενείς δεν νόσησαν ξανά και δεν μετέδιδαν.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των μέτρων, ο κ. Σύψας τόνισε ότι αν κάνουμε ένα λάθος και άρουμε τα μέτρα νωρίτερα αυτό θα οδηγήσει σε διασπορά της λοίμωξης, σε θνησιμότητα και στο τέλος της ημέρας και σε μεγάλες οικονομικές ζημιές. Θέλει μεγάλη σοφία η άρση των μέτρων. Σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθούμε στο να τελειώσουμε την πρώτη φάση της επιδημίας καλά έτσι ώστε αυτές τις ημέρες να μην έχουμε μεγάλη διασπορά και να μην έχουμε πρόβλημα τον Μάιο και αμέσως μετά θα αρχίσουμε να συζητάμε για το χρονοδιάγραμμα. Θα έχουμε καθαρή εικόνα στις αρχές Μαΐου.

Στην Ελλάδα έχει νοσήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει στην κοινότητα και η λύση του προβλήματος αποτελεί πραγματική πρόκληση για όλους μας είπε ο κ. Σύψας, ενώ πρόσθεσε το εξής: θα υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες, όπως η πραγματοποίηση πολύ περισσότερων τεστ, θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους άλλους δημόσιους, κοινωνικούς χώρους και προφανώς θα αλλάξουν και οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας ειδικά όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Θα κάνουμε μπάνιο φέτος τη Θάλασσα; Η απάντηση εδώ…

Newsteam 0 Comments

Κορονοϊός ΤΩΡΑ-Θα κάνουμε μπάνιο φέτος τη Θάλασσα; Η απάντηση εδώ…

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, μας προετοιμάζει και για τις εξορμήσεις στις παραλίες. Διακοπές το καλοκαίρι θα πάμε, αλλά με κανόνες, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας τη Μεγάλη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας υπενθύμισε ότι αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη. Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει, επεσήμανε και πρόσθεσε πως είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση και κατέληξε: όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ-Ο Σύψας αποκαλύπτει Τις επόμενες ημέρες η επιδημία θα…

Newsteam 0 Comments

Την σημασία της παραμονής στο σπίτι για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού επανέλαβε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι την επόμενες ημέρες η επιδημία θα δείξει τα δόντια της γι αυτό και θα πρέπει να κρυφτούμε στα σπίτια μας. Τώρα είναι η ώρα άπαντες να δείξουν τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στις οδηγίες. Πρέπει να είναι πολύ σημαντικός ο λόγος για να βγει κανείς από το σπίτι. Δεν πρέπει να διασπαρεί άλλο ο ιός, για να περάσει ο Απρίλιος χωρίς μεγάλες απώλειες είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Επανέλαβε ότι το μόνο όπλο απέναντι στον ιό είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί που έχουμε γιατί αλλιώς μας περιμένει καταστροφή τόνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά ο κορονοϊός χτυπά και νέους, απάντησε:  όλοι μας είμαστε ευάλωτοι.

Σχετικά με τις προβλέψεις για υποχώρηση της πανδημίας, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι εάν πάνε όλα καλά και βάσει του παραδείγματος της Κίνας, θα είμαστε τυχεροί εάν τον Μάιο αρχίσουν να πέφτουν οι καμπύλες. Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το πώς οι θερμοκρασίες και ο καλός καιρός μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ιού, απάντησε ότι όντως φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τη διασπορά του. Ρόλο όμως παίζει και η υγρασία, όπως είπε. Μην περιμένουμε τον καιρό να μας σώσει, να το περιμένουμε από τον εαυτό μας πρόσθεσε ο Νικόλαος Σύψας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »