Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Η καθίζηση του τουρισμού, προαναγγέλλει τον εφιάλτη

Newsteam 0 Comments

Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλούσε για συγκράτηση των εσόδων από τον τουρισμό στο επίπεδο του 50-60% των περσινών αλλά η πρόβλεψή του ακούγεται τόσο μακρινή όσο και τραγικά λανθασμένη.

Τα στοιχεία που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ο Ιούλιος σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν, κινήθηκε με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 ως 25%. Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τον Αύγουστο ακόμα κι αν σημειωθούν πληρότητες που μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές το 50%;. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για πληρότητες του 50% μιλάμε μόνο στο διάστημα από 7 έως 21 του μήνα. Τα δε σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που διακινήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ακυρώνονται ουσιαστικά από τη στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πριν συνεχίσουμε με την κατάσταση στην Ελλάδα ας δούμε πως έχει η κατάσταση γενικότερα. Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δις ως 1,2 τρις. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει την αναζωπύρωση της ασθένειας και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι σε νεκρό σημείο. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Ασφαλώς, στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η αναζήτηση κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της που συνεχώς διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο: Η σεζόν, δήλωσε, ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%. Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατάρρευση του τουρισμού συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας, κλείσιμο πολλών τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλο κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές ελληνικών τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων από ξένα κεφάλαια.

Με σημειωμένη καθυστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ποια κατάσταση οδηγούμαστε από τον Σεπτέμβριο. Όσο δε μακρινές φάνταζαν οι προβλέψεις του κ. Θεοχάρη για τα έσοδα από τον τουρισμό άλλο τόσο μακρινό φαντάζει το καλοκαίρι του 2021 οπότε θα αρχίσουν (;) να αποδεσμεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρωτοφανής ύφεση. Πάτωσαν οι εκπτώσεις-Έρχονται πάνω από 100.000 λουκέτα-300.000 περισσότεροι άνεργοι

Newsteam 0 Comments

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτοφανές μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, το β’ τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, η ζώνη του ευρώ κατέγραψε οικονομική κατάρρευση της τάξης του 15%, ένα ρεκόρ ύφεσης αδιανόητα για καιρό ειρήνης.

Πρωταθλήτρια της ύφεσης αναδείχτηκε η Ισπανία, με -22,1% και ακολουθούν η Γαλλία με -19%, η Ιταλία με -17,3% και η Πορτογαλία με -16,5%.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και η Ελλάδα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ σε ύφεση, παρά την οικονομική κατάρρευση που γνώρισε τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια. Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια οικονομική συντριβή της τάξης του 17-20%, οδηγώντας το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα.

Τα μηνύματα αυτά, άλλωστε,  διαγράφονται καθαρά και από το γεγονός ότι έχει νεκρώσει η αγορά και το ότι πάτωσε στην κυριολεξία ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα.

7 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση των πωλήσεων (!) ενώ την ίδια περίοδο 8 στις 10 επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων  σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019.

Σε συζητήσεις που είχε η Iskra με εμπόρους και επαγγελματίες στις τοπικές αγορές της Αθήνας, τα πράγματα τα εμφάνιζαν ακόμα χειρότερα και έλεγαν ανοιχτά ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με κύκλους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αν δεν υπάρξουν πολύ γενναία μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται, σχεδόν , βέβαιο ότι οδεύουμε σε πολύ παραπάνω από 100.000 λουκέτα στην αγορά και σε πολύ περισσότερους  από 300.000 πρόσθετους ανέργους.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από το Φθινόπωρο θα μιλάμε για μια πραγματική καταστροφή.

Πολύ περισσότερο που από την Ε.Ε δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ βοήθειας ακόμα και από το πρώτο πακέτο των 540 δις ευρώ που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου. Ειδικά τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE το οποίο περιλαμβάνεται στα 580 δις ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε πομπωδώς από τη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και όσα χρήματα αναμένεται να έρθουν, θα έρθουν, τουλάχιστον, μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ για λόγους που μόνο το πολυδιαφημισμένο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει, το πρόγραμμα Συν-Εργασία βάλτωσε καίτοι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την συμμετοχή της, περίπου 350 εκ. ευρώ! Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αρχικός ενθουσιασμός μαράθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι τελικά θα δοθούν στην Ελλάδα μόλις 16,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,5 δις σε δάνεια, αν δοθούν και αυτά, των οποίων μεγάλος μέρος θα επιστραφεί με φόρους σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ουραγός στις δαπάνες για τη αντιμετώπιση της κρίσης και αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική, θα μιλάμε σε λίγο για μια ανεπίστρεπτα κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία, ενώ ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι Χειμώνας πείνας και δυστυχίας.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αιχμάλωτες του ευρώ και της γερμανικής Ε.Ε, έχουν ελάχιστες επιλογές, αφού η προσφυγή σε νέο δανεισμό οδηγεί την χώρα σε αιώνια χρεοδουλοπαροικία.

Σε  λίγο όλοι σε αυτήν την χώρα θα καταλάβουν ότι ο δρόμος του εθνικού νομίσματος για την αθρόα δωρεάν χρηματοδότηση της οικονομίας μας και για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα, είναι μονόδρομος.

Σε λίγο όλοι θα καταλάβουν ότι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο ευρώ από τη μια και το σπίτι, το εισόδημα και τη δουλειά τους από την άλλη.  Νομίζω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο δύσκολη. Δεν πιστεύω ότι η λατρεία του ευρώ, φτάνει μέχρι του σημείου να μετατρέψει την χώρα σε Ιφιγένεια!

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έρευνα: Το 75% φοβάται μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων-Φτώχεια, ανεργία στα ύψη

Newsteam 0 Comments

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία και η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν σαρώνονται στην κυριολεξία από την κρίση και τις περιορισμένες, λόγω του ευρώ, δαπάνες για την αντιμετώπισή της από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ολιγαρχίας και από μια Ε.Ε που δεν επιδεικνύει την παραμικρή αλληλεγγύη στις περισσότερο δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φτώχεια, η ζητιανιά και η εξαθλίωση δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι θα πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις από το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οι δημοσκοπήσεις, συνήθως βαθιά υπέρ του συστήματος, έχουν αρχίσει και αυτές ακόμα να εμφανίζουν σημαντικά ευρήματα ενάντια στην κυβέρνηση και να εκφράζουν, έστω σε μικρό βαθμό, τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, όταν αναφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το μαζικό λουκέτο για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μια επιδεινούμενη ύφεση, εκφράζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποίησε η εταιρεία PULSE κατά τα χρονικό διάστημα 2-6 Ιουλίου.

Μάλιστα, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι η κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομιών μέτρων λιτότητας, τα οποία πολλοί αναλυτές τα εντοπίζουν ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν , ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ένα μικρό μέρος των πολιτών θα μπορέσει να κάνει, έστω, ολιγοήμερες διακοπές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Πρώτον: Έντονοι είναι οι φόβοι για τα σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης με το 75% των ερωτηθέντων πολιτών να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμα και τη μαζική διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, με συνέπεια πιο εφιαλτική ανεργία, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.

Δεύτερον: Στη ερώτηση αν οι επιπτώσεις της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λ.π), το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.

Τρίτον:  Το 74%, επίσης, των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει έως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.

Στην ουσία η έρευνα αυτή, χωρίς να το δηλώνει, παραπέμπει στην ανάγκη μιας εναλλακτικής πορείας της χώρας, εκτός ευρωζώνης και σε τροχιά αποδέσμευσης από την Ε.Ε για την ανεύρεση, μέσω μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, οικονομικών πόρων και κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας στη βάση προοδευτικών προσανατολισμών, τόνωσης της παραγωγικότητάς της και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται λουκέτο

Newsteam 0 Comments

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που είχε επισημανθεί, στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020, ως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι εμφανές και στη νέα έκτακτη έρευνα της συνομοσπονδίας για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως σημειώνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, αποτυπώνουν την κατάσταση ως εξής:

8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της το επόμενο διάστημα.

– Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

– Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ανατροπές στη μετα-καραντίνα εποχή. Βυθίζεται η οικονομία – Διάλυση εργασιακών σχέσεων

Newsteam 0 Comments

Ενα διαφορετικό καλοκαίρι αναμένεται να ζήσουν φέτος εργαζόμενοι, επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές. Το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, το lockdown και οι απώλειες που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία – και υπολογίζονται μέχρι σήμερα περίπου στα 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ – διαμόρφωσε νέες συνθήκες όχι ιδιαίτερες αισιόδοξες για όσα αναμένονται τους αμέσως επόμενους μήνες, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.

Οι νέες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται με λιγότερες ώρες εργασίας στο 50% αλλά και χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και αναστολές εργασίας για μερίδα εργαζομένων, το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με αυξημένα μέτρα ασφάλειας, αποστάσεις και λιγότερο ωφέλιμο χώρο στις επιχειρήσεις που θα ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν, αλλά και η διαφορετική καταναλωτική συμπεριφορά που απορρέει από τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19 και περιορίζου+ν την ελευθερία στις επιλογές οδηγεί σε ένα καλοκαίρι που σίγουρα δεν έχουν ξαναζήσει οι Ελληνες, ούτε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των capital controls.

Ενα καλοκαίρι που θα το χαρακτηρίσει το αναμφισβήτητα το 50-50 από την εργασία και τους μισθούς έως την κατανάλωση, τη διασκέδαση και τις διακοπές.

 

Μισό ωράριο εργασίας με λιγότερες αποδοχές

Με λιγότερες ώρες εργασίας και φυσικά χαμηλότερες αποδοχές ενδέχεται να βρεθεί να εργάζεται το φετινό καλοκαίρι μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, θα ενεργοποιηθεί από σήμερα Δευτέρα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (με εξαίρεση τις αεροπορικές εταιρείες) και το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για τον χρόνο που δεν θα εργάζονται. Σε αυτό έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του.

Οι αλλαγές που φέρνει είναι ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό που εισπράττουν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ, με τον εργοδότη να υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Επίσης, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό δίνεται παράταση και στο καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού .

 

Μείωση τζίρου 50% και φόβος για λουκέτα

Ομως και για την πλευρά των επιχειρήσεων τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα για τη φετινή θερινή σεζόν, καθώς ήδη το 70% παρουσιάζει πρόβλημα ρευστότητας, αφού σε εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία και αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις σαν να έχουν κέρδη. Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς προειδοποίησε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει να κλείσει ενώ οι επιχειρήσεις που λειτουργούν έχουν περίπου τα 3/4 της δυναμικότητάς τους σε τραπεζοκαθίσματα μετά την επιβολή των μέτρων από την κυβέρνηση και η κίνηση μέχρι σήμερα είναι υποτονική. Περίπου το 20% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης με τους εκπροσώπους του κλάδου να λένε ότι ακόμα είναι νωρίς και πως στη συνέχεια θα φανεί πόσες επιχειρήσεις ενδεχομένως θα βάλουν λουκέτο.

Μέσα στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω περιορισμών – όπως τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα και στο εμπόριο, το 87% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητήριου του Αθήνας, σύμφωνα με τα όποια μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει ενώ το 26% ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ένας στους δύο επιχειρηματίες (55%) εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν.

 

50% να ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην ανοίξουν βρίσκονται πολλοί ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα καθώς όπως λένε οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη την ώρα που οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Αρκετοί είναι εκείνοι που υπολογίζοντας όλα τα δεδομένα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να μη δεχτούν φέτος καθόλου τουρίστες, αφού εκτιμούν ότι δεν μπορεί να σωθεί η κατάσταση για τις επιχειρήσεις τους ούτε από τον εσωτερικό τουρισμό ενώ και το κόστος από την υλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια εργαζομένων και τουριστών από τον κορωνοϊό θεωρείται υψηλό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), χωρίς πληρότητες φέτος τα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι θετικά, θα μπορούσαν να είναι πιο γενναία . Αγωνία πάντως εκφράζεται από την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.

Με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Κυκλάδων κάνει λόγο για ανατροπές που έχουν επέλθει στην καθημερινότητα και επιφύλαξαν οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως τα νησιά μας, εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά, άμεσα ή έμμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Οι φάσεις επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας δεν έφεραν καμία αλλαγή στα νησιά μας, αφού δεν υπάρχουν καταναλωτές, δηλαδή επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, η άρση των περιοριστικών μέτρων στον τουρισμό, με το άνοιγμα των συνόρων, επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων και επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τη ζημία. Ηδη πολλές μονάδες δηλώνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν και δεν έχουν καταχωριστεί στις μηχανές αναζήτησης καταλυμάτων, και αυτές αποτελούν μέρος μόνο της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα δημιουργηθεί.

Στο μισό ο ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά

Το φετινό καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης της αγοράς να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα αναψυκτικά, όμως όπως λένε οι επιχειρηματίες και θα καταλάβουν σύντομα και οι καταναλωτές άνθρακες ο θησαυρός.

Η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 θα είχε νόημα, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι εκπρόσωποι της εστίασης είχαν θέσει στην κυβέρνηση αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Τώρα η μείωση περιορίζεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό προϊόντων χαμηλής αξίας για τον καταναλωτή. Παράλληλα οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια να περάσει στις τιμές των προϊόντων η μείωση του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του Ειδικού Φόρου στον καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.

 

Οι μισοί κρατούν αποστάσεις από την εστίαση

Φόβος αλλά και ανάγκη για επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, διακατέχει τους Ελληνες αλλάζοντάς τους παράλληλα τις συνήθειες που είχαν. Ενδεικτικό του φόβου που υπάρχει είναι ότι το 50% των καταναλωτών φαίνεται ότι δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020 ενώ το 30% θα αλλάξει συνήθειες και μάλλον δεν θα πάει διακοπές όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή για την επόμενη ημέρα της καραντίνας προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Η έρευνα δείχνει την ανάγκη του κόσμου να βγει από το σπίτι και να επιστρέψει σε καθημερινές συνήθειες όπως η ψυχαγωγία και οι έξοδοι σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ. Με δεδομένο ότι η αγορά της εστίασης που ξεκίνησε τη λειτουργία της, το 33% των ερωτώμενων στην έρευνα ή 1 στους 3 δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο – ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο.

Μικρό το ενδιαφέρον και για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, αφού μόλις το 24% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο, το 17% ότι θα κάνει διακοπές αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος. Μάλιστα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει καθώς τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση μετά την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

πηγή: in.gr / Δήμητρα Σκούφου

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »