Πατήστε ESC για κλείσιμο

Λιβύη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ρωσία προκαλεί κυβέρνηση: Συμφωνεί με Πάιατ ότι χώρα μας κλειδί ανάσχεσης Ρωσίας;

Newsteam 0 Comments

Η Μόσχα για πρώτη φορά δια μέσου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ρωτάει ευθέως την ελληνική κυβέρνηση αν είναι υπέρ η εναντίον της Ρωσίας.

Το θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στην Real News στις οποίες δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν σύμμαχο-κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής… επιρροής.

Συγκεκριμένα η ρωσική πρεσβεία έγραψε στο twitter:  Είναι απορίας άξιο το σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην εφημερίδα Real News ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο-κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής … επιρροής. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή ανάλυση του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων.

Το ανησυχητικό είναι πως το ερώτημα τίθεται από τη Μόσχα σε μία στιγμή που βράζει η τουρκική απειλή.

Η Αθήνα δεν έχει περιθώρια ελιγμών αφού από τη μία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ για να μαζέψουν την Τουρκία από την άλλη δεν θα ήθελε η Ρωσία να μετατοπιστεί από την ουδέτερη μέχρι στιγμής στάση της, προς την Τουρκία, καθώς τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρωσία κρατάει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της τα κλειδιά της Λιβύης, άρα και την παγίωση ή όχι του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς είναι εκείνη που αποσόβησε την επέλαση των Τούρκων με την προμήθεια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ, σύγχρονων αεροπλάνων και όπλων, ενώ στηρίζει οικονομικά την κυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γι’αυτό και στην κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκικός Αττίλας στην ελληνική ΑΟΖ-Βύθιση τουρκικού πλοίου για παραβίαση λιβυκής ΑΟΖ!

Newsteam 0 Comments

Το Oruc Reis μέσα στη θαλάσσια ζώνη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στον απόηχο της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου που φτάνει ΕΩΣ και τον 27ο μεσημβρινό, ανατολικά προς τις τουρκικές ηπειρωτικές ακτές.  Διθυραμβικά σχόλια από συστημικά ΜΜΕ, πανηγυρισμοί από κυβερνητικούς κύκλους.

Όμως, ψύχραιμες και έγκυρες αναλύσεις, όπως μεταξύ άλλων και της δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ, αναδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν να οριοθετήσει πλήρως την ΑΟΖ και να κλείσει την εκκρεμότητα με την Αίγυπτο, αλλά να σιγουρέψει το ..μέτωπο με την Τουρκία, παραχωρώντας στην Άγκυρα– μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο- την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά (βλέπε εδώ).

Το Oruc Reis βρισκόταν το απόγευμα έως και 20 ν.μ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, σχεδόν σε ευθεία γραμμή  συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα. Οι κυβερνητικοί πολιτικοί κύκλοι συνιστούν ψυχραιμία τώρα.

Ας θυμηθούμε, όμως,  τις δηλώσεις  προηγούμενων ημερών των αρμοδίων του υπουργείου Άμυνας :

ΥΠΑΜ Ελλάδας: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της.(βλέπε εδώ).

ΑΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι (βλέπε εδώ).

Ας δούμε τώρα και τις δηλώσεις των συμμάχων μας:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας  Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν άμεσα την έναρξη διαλόγου εκφράζοντας την ελπίδα(!) ότι θα επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας.

Ισραήλ:

Το Τελ Αβιβ επιδίδεται τελευταία στη διπλωματία των αγωγών και ειδικότερα νέων εξαγωγικών ενεργειακών συμφωνιών. Βέβαια υπάρχει και η διπλωματία των κανονιοφόρων, βλέπε Τουρκία.

Νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσε να συναφθεί στη Ανατολική Μεσόγειο καθώς διεξάγονται διαβουλεύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που μέσω του Λεβιάθαν (το κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ), θα μπορούσε να εφοδιάσει εκτός από άλλες χώρες και την Τουρκία με αέριο.

Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης νοιώθει σαν στο σπίτι του στο Ισραήλ, Βρυξέλλες, ΗΠΑ αλλά οι σύμμαχοί μας είτε μας αγνοούν, είτε σιωπούν είτε μας προτρέπουν να συρθούμε σε διάλογο με την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την τελευταία τουρκική Navtex, το Oruc Reis βρισκόταν, νωρίτερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά έως και 200 μέτρα απόσταση εκτός του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.

Πολύ ορθά ο Ταγίπ Ενρτογάν, σύμφωνα με τον έγκριτο Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, προειδοποίησε την Ελλάδα και Αίγυπτο (αναρωτιέμαι βέβαια γιατί την τελευταία) ότι οι μεγάλες δυνάμεις ΔΕΝ θα παρέμβουν στη φλεγόμενη Ανατολική Μεσόγειο από την στόχευση έναρξης γεωτρήσεων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ από το τουρκικό γεωτρύπανο με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, ενώ η ελληνική πολιτική ηγεσία παραμένει, έως τώρα, σιωπηλή.

Απανωτές επιθέσεις της ελεύθερης Λιβύης εναντίον του Τούρκου κατακτητή-Διαπραγματεύσεις συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με Ελλάδα

Ταυτόχρονα σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας και ενώ υπάρχει πλήρης ανακολουθία των κυβερνητικών δηλώσεων που προηγήθηκαν και της απόκρισης στην τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ,  η Ελλάδα και η ελεύθερη Ανατολική Λιβύη ξεκινάνε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της νόμιμης δημοκρατικά εκλεγμένης Λιβυκής Βουλής, Abdul-Hadi Al-Hawaij, απεκάλυψε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με βάση το άρθρο 74 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας (Σύμβαση Mondego Bay-1982) που εδράζεται στις αρχές της καλής γειτονίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Και ενώ από τον Καγκελάριο της Λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ,  διεξάγονται πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο προώθησης της Πρωτοβουλίας του Καΐρου του Αιγύπτιου Προέδρου, ο LNA του Χαλίφα Χαφτάρ από αέρος και από θαλάσσης, αδιάκοπα, μάχεται εναντίον του Τούρκου κατακτητή.

Ο Στρατηγός του LNA, Khaled al-Mahjoub, δήλωσε σε ομιλία του χθες, Κυριακή, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του λιβυκού στρατού, ότι οι ψευδαισθήσεις και οι φιλοδοξίες Τούρκων και τρομοκρατών διαλύονται. Ακολουθούμε το μονοπάτι των προγόνων μας και δεν θα αποδεχτούμε ΠΟΤΕ την τουρκική κατοχή…ο στρατός μας θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να φύγει ο εισβολέας από τη λιβυκή γη…..

Η αεροπορία του Χαλίφα Χαφτάρ βομβάρδισε και κατέστρεψε ολοσχερώς τουρκικά συστήματα αεράμυνας  στην περιοχή Al-Sadada όπου παρατηρείται συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων του ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σάρατζ ενόψει επικείμενης επίθεσης στη Σύρτη που είναι θωρακισμένη με συστοιχίες ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300!

El Mahdawi Farag: Έχω λάβει εντολές να βυθίζω τα τουρκικά πλοία

Συγκεκριμένα, ο φιλέλληνας Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, El Mahdawi Farag, που η Ελλάδα είναι η άλλη του πατρίδα και όταν ανεβάζει δημοσιεύσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΦΒ, στέλνοντας μηνύματα στον… Ερντογάν, μιλάει ΠΑΝΤΑ στα ελληνικά, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο SKAI στις αρχές Δεκεμβρίου:

Έχω διαταγή. Αν έρθουν τα ερευνητικά πλοία των Τούρκων, θα έχω μία λύση, να τα βουλιάξω εγώ και στη συνέχεια της συνέντευξης του τόνισε ότι εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας. Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας.

Σήμερα ο Ναύαρχος, βύθισε τουρκικό πλοίο που μετέφερε τρομοκράτες. Με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια μάχεται εναντίον του στρατού και των μισθοφόρων της νεοθωμανικής Τουρκίας. Πρέπει να τονίσω ότι νοιώθει και Έλληνας

Ο Ακίλα Σάλεχ σε νεότερες δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι δίνει ένα χαμένο πόλεμο στη Λιβύη. Είναι ανίκανη να καταλάβει τη Σύρτη.

Μήνυμα της θρυλικής Ταξιαρχίας της Τρίπολης του Χαλίφα Χαφτάρ

Κλείνω αυτό το ρεπορτάζ, με τα τελευταία λόγια των Abu Saleem Defenders, της θρυλικής ταξιαρχίας των υπερασπιστών της Τρίπολης. Μάχονται παντού στο λιβυκό έδαφος. Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την υπεράσπιση της γης τους. Μέχρι τέλους. Μέχρι θανάτου…

Οι άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για τη απελευθέρωση της πατρίδας τους, δεν τους αξίζει να ζουν σε αυτή….

83.000.000 βρίσκονται πίσω από το Oruc Reis δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είμαι σίγουρη ότι όποια σχέδια απεργάζονται οι επικυρίαρχοι της πατρίδας μας, οι ευρωπαϊκοί και ΝΑΤΟϊκοί σωτήρες και σύμμαχοι μας, ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε κόστος την γη του, τη θάλασσα και τον ουρανό του, τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η προσφυγή στη Χάγη είναι γεωπολιτική αυτοκτονία

Newsteam 0 Comments

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*

Η κυριαρχία που ασκείται επάνω σε ένα κράτος είναι ενιαία ακόμη και όταν παρεμβάλλεται τρίτο κράτος, που σημαίνει ότι η οριοθέτηση δεν μπορεί να γίνει τμηματικά με το γειτονικό κράτος καθόσον υπάρχει συνέχεια νησιωτικού και ηπειρωτικού εδάφους, εκτός αν επιθυμεί η ηγεσία μας να εμφανίσει τη χώρα μας διεθνώς ότι δεν έχουμε ενιαία εδαφική και κρατική κυριαρχία.

Οι δηλώσεις κάθε κυβερνητικού αξιωματούχου συνιστούν διεθνή πρακτική και για αυτό οι διάφοροι υπουργοί και σύμβουλοι θα πρέπει να προσέχουν τι λένε δημοσίως. Μπορεί να τις επικαλεστεί οποιοδήποτε άλλο κράτος ευνοείται από αυτές σε διεθνή φόρα ή σε δικαιοδοτικά όργανα. Πρέπει να ξέρουν λοιπόν  και αν δεν το ξέρουν να το μάθουν, ότι δεν πρέπει να κάνουν δηλώσεις που είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, γιατί αφενός μεν δεν διαχειρίζονται την ατομική τους περιουσία αλλά το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας, αφετέρου δε ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας.

Διαφεύγει από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας ότι όταν συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη με την Τουρκία και επειδή δεν θα έχουμε συμφωνήσει για οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, το δικαστήριο θα εξετάσει τις Ειδικές Περιστάσεις. Μέσα σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις η Τουρκία θα καταθέσει όλες τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η χώρα μας στις συμφωνίες οριοθέτησης που έχουν υπογραφεί με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και θα ζητήσει να ισχύσουν και στην μεταξύ μας οριοθέτηση.

Η Ελλάδα οριοθετώντας ΑΟΖ με την Ιταλία σε κατάσταση πανικού μετά το Τούρκο – Λιβυκό μνημόνιο, διέπραξε τρία σοβαρά λάθη τα οποία ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας :

  • Πρώτον υπέγραψε τη συμφωνία  σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασης του 1958 που αφορά την υφαλοκρηπίδα και όχι σύμφωνα με το καθεστώς της Σύμβασης του 1982 που αφορά την ΑΟΖ, ενώ γνώριζε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της σύμβασης του 1982 αλλά είναι μέλος της σύμβασης του 1958.
  • Δεύτερον δέχθηκε τις Γραμμές Βάσεις που είχε χαράξει η Ιταλία το 1977 και τις οποίες είχε στείλει στον ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα δεν είχε χαράξει τις αντίστοιχες Γραμμές Βάσης με αποτέλεσμα να απωλέσουμε αρκετή έκταση ΑΟΖ.
  • Τρίτον δέχθηκε μειωμένη επήρεια ορισμένων Ελληνικών νησιών, στερώντας τη χώρα μας από μία θαλάσσια έκταση ίση περίπου με την Κέρκυρα.

Μία δεύτερη ενέργεια που εξετάζεται και η οποία θα ενισχύσει ακόμη το νομικό οπλοστάσιο της Τουρκίας, είναι η περίπτωση της πιθανής μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Ποιος ο λόγος να κάνουμε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και να μην κάνουμε πλήρη οριοθέτηση με την Κύπρο; Υπόψιν ότι η Τουρκία έχει κάνει συμφωνία οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος από το 2011.

Όταν η Ελλάδα το 1976 και το 1978 με την έξοδο του Σεισμίκ προσέφυγε στο ΔΔ της Χάγης μονομερώς, ζητώντας να αναγνωριστεί ότι τα νησιά που ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο έχουν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και δεύτερον να καθορίσει τους κανόνες οριοθετήσεως, η απάντηση του δικαστηρίου ήταν σαφής αλλά αποκρύπτεται επιμελώς. Ειδικά στην παράγραφο 86 του σκεπτικού (https://www.icj-cij.org/files/case-related/62/062-19781219-JUD-01-00-EN.pdf) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι : Η οριοθέτηση έχει άμεση σχέση με το εδαφικό καθεστώς όταν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές.

Στη συνέχεια και όταν η Ελλάδα εξέδωσε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, απορρίφθηκαν από το ΔΔ της Χάγης με το σκεπτικό ότι Θα μπορούσαμε να διατάξουμε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα διότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία από τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο, αν αποδείκνυε το Δικαστήριο με την κυρία προσφυγή που είχε γίνει, ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές ανήκουν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι το έδαφος δεσπόζει στη θάλασσα, δηλαδή το έδαφος δημιουργεί τις θαλάσσιες ζώνες. Συνεπώς με την προσφυγή μας στο ΔΔ της Χάγης, παράλληλα με την οριοθέτηση θα εξεταστεί και το θέμα της εδαφικής κυριαρχίας, δηλαδή το εδαφικό καθεστώς. Το σκεπτικό αυτό επαναλήφθηκε το 2002, όταν υπήρχε η διαφορά οριοθέτησης Κατάρ – Μπαχρέιν: Η οριοθέτηση έχει άμεση σχέση με το εδαφικό καθεστώς και ερευνώνται και οι τίτλοι εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση από το έτερο διάδικο μέρος.

Έτσι λοιπόν αν πάμε στο ΔΔ της Χάγης, του οποίου με έγγραφη δήλωση του ΥΠΕΞ (14-01-2015) δεν έχουμε αναγνωρίσει την αρμοδιότητα για θέματα εθνικής κυριαρχίας, θα τεθεί ευθέως θέμα εθνικής κυριαρχίας των νησιών από την Τουρκία. Δεν υπάρχουν λοιπόν απλά προβλήματα με την Τουρκία, αλλά ευθεία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας. Δεν συζητάς ποτέ με μια χώρα η οποία διαγράφει την ύπαρξη σου και υπογράφει μνημόνια με τη Λιβύη ή σε θεωρεί εμπόδιο στα επεκτατικά της όνειρα.

Κανένας διεθνής οργανισμός ή διεθνές δικαστήριο δεν θα μας επιλύσει τα προβλήματα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εθνικής μας κυριαρχίας με γνώμονα τα εθνικό μας συμφέρον. Ευτυχώς οι Τούρκοι είναι μαρτυριάρηδες και μας ενημερώνουν για τις μυστικές συνομιλίες τους με την ελληνική διοίκηση, αν και έπρεπε αυτή να ενημερώνει τον Ελληνικό λαό.

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας είναι να καταστήσει την Ελλάδα κράτος περιορισμένης κυριαρχίας και την περιοχή της Αν. Μεσογείου Ενδιάμεση Περιοχή, δηλαδή περιοχή με κενό ισχύος στην οποία θα μπορεί να ηγεμονεύσει δημιουργώντας Προκεχωρημένες Επαρχίες, εν προκειμένω τη Συρία, τη Λιβύη και ενδεχομένως τη Μάλτα. Για τις ενδιάμεσες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, η απειλή λαμβάνει γεωγραφικό εύρος και θα υπάρξει ζήτημα κατά πόσο η χώρα μας θα είναι εγκαίρως προετοιμασμένη με βάση το ισχύον στρατιωτικό δόγμα, να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα και πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου ότι η άμυνα του Αιγαίου διέρχεται από την άμυνα της Κύπρου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας απέδειξαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο ότι είναι σε θέση να αιφνιδιάσουν τον κάθε κακόβουλο αντίπαλο που επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και δεν οφείλουμε κανένα ευχαριστώ στην κα Μέρκελ αντίστοιχο του ευχαριστούμε τους Αμερικάνους του Σημίτη. Αντιθέτως θα πρέπει να τονίζουμε και να ευχαριστούμε συχνά την ηγεσία και το προσωπικό των ΕΔ για το εθνικό έργο τους.

Ενώ βλέπουμε ότι η αποτροπή έχει θετικά αποτελέσματα (Έβρος, NAVTEX), το ελληνικό σύστημα εξουσίας δεν την αξιοποιεί και αντιθέτως συνεχίζει να εγκλωβίζεται στη λογική του διαλόγου, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες (Casus belli, κατεχόμενη Κύπρος, τουρκολιβυκό μνημόνιο, NAVTEX Καστελόριζου κλπ. ) το μόνο που επιτυγχάνει είναι η ενίσχυση των νομικών εργαλείων της Τουρκίας με παράλληλη παράδοση, υποταγή και ακρωτηριασμό της Ελληνικής επικράτειας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τελικά την πορεία μας προς την γεωπολιτική αυτοκτονία.

Όχι άλλες υποχωρήσεις. Οποιοσδήποτε διάλογος για προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία, έχει σχέση με την επανεξέταση της κυριαρχίας μας επί των νησιών του Αιγαίου και για αυτό δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανείς να συμμετάσχει.

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

**Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Άραβες εναντίον Ερντογάν: Ποτέ ξανά τουρκική κατοχή και αποικιοκρατικός ζυγός

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία δρα βάσει της αρχής ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους(!) και στόχος είναι μια ανεξάρτητη και ευημερούσα χώρα(!).

Με αυτή τη δήλωση ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετούν Αλτούν προσπάθησε να απαντήσει στις σκληρές επικρίσεις που δέχθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η χώρα του από Άραβες ηγέτες για την επέμβασή της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων των Ακίλα ΣάλεχΧαλίφα Χαφτάρ και των πολιτοφυλακών και παραστρατιωτικών δυνάμεων ισλαμιστών εξτρεμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Αθήνας, αφορμή στάθηκαν πρόσφατες, επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Αμπου Ντάμπι κάνει αυτά που κάνει στη Λιβύη, κάνει αυτά που κάνει στη Συρία. Όλα καταγράφονται. Οι λογαριασμοί θα κλείσουν στον σωστό χρόνο και στο σωστό μέρος, είχε δηλώσει απειλητικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κατηγόρησε την Τουρκία για αποικιοκρατική νοοτροπία. Οι αποικιοκρατικές φαντασιώσεις ανήκουν στα αρχεία της Ιστορίας. Οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να βασίζονται σε απειλές, δήλωσε ο Άραβας αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του LNA της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τα πυρά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) αν εισβάλουν στη χώρα του προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, με στόχο την κατάληψη της Σύρτης, της αεροπορικής βάσης Al Jufra και των περιοχών της ημισέληνου του πετρελαίου.

Ο Χαφτάρ κατηγόρησε προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έρχεται στη Λιβύη αναζητώντας την κληρονομιά των προγόνων του για να προσθέσει: Του λέμε λοιπόν ότι θα μεταφράσουμε αυτή την κληρονομιά σε σφαίρες. Δεν θα υπάρξει έλεος (για τις τουρκικές δυνάμεις) γιατί δεν δικαιούνται κανένα έλεος. Οι Λίβυοι δεν θα αποδέχονταν ποτέ μια τουρκική κατοχή και δεν θα μπουν ξανά στον ζυγό της αποικιοκρατίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Tο μέτωπο της Λιβύης

Newsteam 0 Comments

Καλό μαντάτο για την Αθήνα το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκή Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να σταματήσει ο εξοπλισμός του Σάρατζ μέσω της Τουρκίας
Από Μ.Κ.
22:38 - 31/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 22:41 - 31/07/2020

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Λιβύης, η Αθήνα είδε με καλό μάτι την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας και της Γαλλίας –για να σταματήσει ο εξοπλισμός του Σάρατζ μέσω της Τουρκίας– με την αποστολή πλοίων.
Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι μπορεί ακόμη κι εντός Αυγούστου να υπάρξουν ευχάριστα νέα, με την Αθήνα και το Κάιρο να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Το σίγουρο είναι ότι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν πως τελικά ο Αλ Σίσι δεν θα εισβάλει στη Λιβύη, καθώς κι αυτός έχει ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία. Ήδη η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης που κατασκευάζεται στον Μπλε Νείλο και απειλεί να μειώσει κατά 20% τη ροή του ζωοδότη ποταμού της Αιγύπτου. Στα δυτικά σύνορα, την ηρεμία που επικρατεί κινδυνεύει να διαταράξει ενδεχόμενη ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση των αραβικών πληθυσμών, λόγω της εξαγγελθείσας προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ, ενώ ο συνδυασμός πανδημίας και οικονομικής κρίσης έχει φέρει σε δεινή θέση την Αίγυπτο που συντηρεί τον πληθυσμό της μόνο χάρη στην τουριστική πρόσοδο και τη σαουδαραβική γαλαντομία (έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων).
Με άλλα λόγια, ο Σίσι κινδυνεύει να κερδίσει την ανατολική Λιβύη, χάνοντας την ίδια την Αίγυπτο, όπου η προοπτική μιας νέας επανάστασης σε συνθήκες πολύπλευρης εθνικής κρίσης, με πρωταγωνιστή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Διάβασε το »

Ερντογάν:Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, όπως κάναμε με την Αγία Σοφία

Newsteam 0 Comments

Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα συνεχίσουμε έως τέλους να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Anadolu.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να απειλήσει με χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στις ευρύτερες εξελίξεις της Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας.

*Πηγή: sputnik.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η Αίγυπτος διστάζει να αντιπαρατεθεί ένοπλα με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Η Μέση Ανατολή άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη μορφή της, όταν ο Μωχάμεντ Άλι της Αιγύπτου, καίτοι υποτελής στην Υψηλή Πύλη, πήρε τα όπλα εναντίον των Οθωμανών και προήλασε μέχρι τη Συρία, εγκαινιάζοντας την εποχή της αραβικής χειραφέτησης. Η ιστορία, η δημογραφία και η γεωπολιτική καθιστούν την Αίγυπτο και την Τουρκία τις σημαντικότερες (μαζί με το Ιράν) χώρες της περιοχής – σε σχέση κατ’ ανάγκην ανταγωνιστική.

Αλλά και για περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, το έπαθλο δεν είναι διαφορετικό.

Τα νεο-οθωμανικά όνειρα που τρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν υποχρεωτικά περνούν από την προσπάθεια να τεθεί σε τουρκική τροχιά η Αίγυπτος, ως παραδοσιακή ηγέτιδα του αραβικού κόσμου και ως χώρα-κλειδί για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Άλλωστε, ο στόχος αυτός λίγο έλειψε να εκπληρωθεί με τη βραχύβια προεδρία του Μοχάμαντ Μόρσι, ηγέτη του (μητρικού) αιγυπτιακού κλάδου της υπό την προστασία Τουρκίας και Κατάρ τελούσας Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η τουρκική πίεση προς το καθεστώς του Καΐρου δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική.

Είναι, από αυτή την έννοια, εξαιρετικά κρίσιμο το ερώτημα, κατά πόσον Αίγυπτος και Τουρκία προορίζονται να αντιπαρατεθούν ένοπλα, με αφορμή την εξουσιοδότηση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της γειτονικής Λιβύης, ενάντια στις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ, η οποία με τουρκική ενίσχυση έχει ανατρέψει τον συσχετισμό στο πεδίο των μαχών.

Μακροσκοπικά, η Αίγυπτος θα είχε το πλεονέκτημα σε μια τέτοια αντιπαράθεση, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν μακριά από τη βάση τους και θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ευάλωτων γραμμών εφοδιασμού στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, στο Κάιρο δεν περισσεύει ο ενθουσιασμός για την προσφυγή στα όπλα.

Την κατάσταση περιπλέκει εις βάρος του Καΐρου η μεγάλη αντιπαράθεση με την Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης που κατασκευάζεται στον Μπλε Νείλο και απειλεί να μειώσει κατά 20% τη ροή του ζωοδότη ποταμού της Αιγύπτου. Στα δυτικά σύνορα, την ηρεμία που επικρατεί κινδυνεύει να διαταράξει ενδεχόμενη ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση των αραβικών πληθυσμών, λόγω της εξαγγελθείσας προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ, ενώ ο συνδυασμός πανδημίας και οικονομικής κρίσης έχει φέρει σε δεινή θέση την Αίγυπτο που συντηρεί τον πληθυσμό της μόνο χάρη στην τουριστική πρόσοδο και τη σαουδαραβική γαλαντομία (έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων).

Με άλλα λόγια, ο στρατάρχης Σίσι κινδυνεύει να κερδίσει την ανατολική Λιβύη, χάνοντας την ίδια την Αίγυπτο, όπου η προοπτική μιας νέας έγχρωμης επανάστασης σε συνθήκες πολύπλευρης εθνικής κρίσης, με πρωταγωνιστή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αν υπάρχει κάτι που κυρίως να ανησυχεί σε επιχειρησιακό επίπεδο την τουρκική πλευρά, αυτό είναι ο έλεγχος του αέρα – και από αυτή την άποψη η πρόσφατη ορφανή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάσης Ουατίγια στη δυτική Λιβύη (με πιθανότερο δράστη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο του Καΐρου) ήταν διδακτική. Αλλά και αυτό το μειονέκτημα θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί με την εγκατάσταση τουρκικών μαχητικών σε κάποια φιλική γειτονική χώρα – λ.χ. την Τυνησία.

Το ότι η Τουρκία μόλις συνυπέγραψε συμφωνία με τη Δημοκρατία του Νίγηρα, άλλοτε γαλλική αποικία που βρίσκεται νοτίως της Λιβύης και παράγει ουράνιο, αποτελεί πρώτης τάξεως δείγμα της τουρκικής φιλοδοξίας και ευελιξίας – και εξηγεί βαθύτερα και το αντιτουρκικό μένος του Εμανουέλ Μακρόν.

Το αν τα πράγματα πρόκειται να οδηγηθούν σε πόλεμο Τουρκίας-Αιγύπτου εξαρτάται αποκλειστικά από τι πρόκειται να συμβεί στον άξονα Σύρτης-Τζούφρα, που ελέγχει την πετρελαϊκή ημισέληνο της Λιβύης. Η τουρκική πλευρά ενθαρρύνει την κυβέρνηση Σάρατζ να μην προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού επιτύχει τους στόχους της σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο, ενώ αντιθέτως το Κάιρο διαμηνύει ότι τυχόν παραβίαση της κόκκινης γραμμής Σύρτης-Τζούφρα, θα σημάνει αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση.

Είναι αυτόν τον γόρδιο δεσμό που μοιάζει αποφασισμένη να επιλύσει η Ρωσία, αφενός ενισχύοντας διακριτικά την άμυνα της Σύρτης, αφετέρου ρυμουλκώντας διπλωματικά τόσο την Αίγυπτο όσο και την Τουρκία σε μία διαδικασία διαλόγου, που θα απαλλάσσει και τις δύο χώρες από τα δύσκολα διλήμματα μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και θα αποβλέπει σε μια ομοσπονδιοποίηση της Λιβύης, με διατήρηση των εκατέρωθεν σφαιρών επιρροής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Παραλήρημα Οκτάι: Μιλάει για γενοκτονίες Μουσουλμάνων και αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Newsteam 0 Comments

Σε νέες προκλητικές τοποθετήσεις προχωρά η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά διά στόματος του αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Κύπρου, αλλά και γενοκτονίας σε Κρήτη και Κύπρο.

Για τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων είναι και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και την Γαλάζια Πατρίδα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε μία προκλητική συνέντευξή του.

Μιλώντας στην τουρκική Μιλλιγέτ, ο Οκτάι έκρινε πως η Τουρκία έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη και κατήγγειλε πως υπάρχει μία επιχείρηση φυλάκισης της χώρας του στην ηπειρωτική χώρα. Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν, είπε, σύμφωνα με το sigmalive, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο. Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία. Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη, συμπλήρωσε και έκρινε πως μία συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αυξήσει την ευημερία.

Επομένως, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδίο πολέμου. Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί. Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε.

Σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, αφού τόνισε πως η χώρα του είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της, απείλησε πως αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα. Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα. Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την τδβκ είναι κόκκινες γραμμές μας. Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί.

Συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος, έκανε λόγο για εκκίνηση νομικών διαδικασιών σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τις συμφωνίες, τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται γι’ αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκπρόσωπος Χαφτάρ: Η Τουρκία μετακινεί χιλιάδες τρομοκράτες μισθοφόρους στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κινητοποιεί δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων τουρκικών στρατευμάτων και ξένων μισθοφόρων, στη Λιβύη, και θέλει να επιβάλει την εξουσία του και να ομαλοποιήσει τη συμμετοχή του στην κρίση της Λιβύης, πριν από τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ταγματάρχης Αχμέντ αλ-Μισμάρι.

Σύμφωνα με τον αλ-Μισμάρι, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη πριν από την αναμενόμενη επερχόμενη μάχη για τις βασικές στρατηγικές θέσεις της Σίρτης και της Τζούφρα στο κέντρο της χώρας.

Ο ταγματάρχης είπε επίσης ότι ο LNA είναι έτοιμος στις πρώτες γραμμές και έχει στείλει τις κατάλληλες ενισχύσεις στις δυνάμεις του.

Ενισχύουμε όλες τις δυνάμεις μας που υπάρχουν εκεί με όλα τα είδη όπλων. Το τελευταίο ήταν [αποστολή ενισχύσεων] στο παράκτιο αμυντικό σύστημα ελέγχου πλοίων, πρόσθεσε.

Η κλιμάκωση πραγματοποιήθηκε αφού το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, επιτρέποντας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των φιλο-τουρκικών δυνάμεων ως απάντηση στην επέλασή τους προς την ανατολική Λιβύη.

Ο αλ-Μισμάρι είπε επίσης ότι ο διοικητής του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ εποπτεύει προσωπικά όλες τις κινήσεις των δυνάμεων, καθώς και τις ενισχύσεις και τα όπλα που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Τζούφρα, Σίρτη και στην περιοχή πετρελαίου al-Hilal.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκνευρισμός στη Μόσχα για στάση Ερντογάν-Σάρατζ. Ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σημαντικούς λόγους να εκνευρίζεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV και του ΕΘΝΟΥΣ στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι δεν υπάρχει όχι μόνο αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά ενισχύονται διαρκώς οι τουρκικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα.

Υποτίθεται πως η κοινή υπόσχεση της Λιβύης και της Τουρκίας προς τη Μόσχα ήταν πως θα τερματιστεί η ομηρία των Ρώσων στο λιβυκό έδαφος – κάτι που, σημειώνεται ξανά, δεν είναι διόλου βέβαιο πως έχει συμβεί.

Σύμφωνα πάντα με τον Θανάση Αυγερινό, είναι προφανές πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον κόλπο της Φινλανδίας, είχε το βλέμμα του στραμμένο και στη Μεσόγειο, σε όλες τις εξελίξεις οι οποίες συμβαίνουν στη γειτονιά μας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία: Με το δίκαιο του ξίφους παρούσα από Καύκασο έως Β.Αφρική!

Newsteam 0 Comments
Λιβύη

Τουρκικοί μονόλογοι

Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Λίβυων αδερφών μας.

Η παρουσία της χώρας μας στη χώρα εδράζεται σε μια και μοναδική αρχή: Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους.

Αυτές ήταν μερικές φράσεις-συνθήματα του ΥΠΑΜ Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, 20/7/2020, από κοινού με τον Fathi Bashagha τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη και τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Eθνικής Ασφάλειας της Μάλτας Byron Camilleri.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Hurriyet, σήμερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας  Ibrahim Kalin δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην εδαφική διάσπαση-διχοτόμηση της Λιβύης(!)

Ο Τούρκος αξιωματούχος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN του Λονδίνου, δήλωσε  ότι είμαστε αντίθετοι με την διχοτόμηση της Λιβύης, είτε σε επίπεδο χάρτη, είτε πολιτικά είτε γεωγραφικά.

Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο. Έχουμε δει αντίστοιχες περιπτώσεις στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλα μέρη. θα έπρεπε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα από το τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες(!).

Η Τουρκία που αποτελεί το δόρυ των ιμπεριαλιστικών δυτικών σχεδιασμών -από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την Βόρεια Αφρική- επικράτησης σε σχέση με τη Ρωσία, κυρίως, την Κίνα κ.α, αγωνίζεται ενάντια στη διχοτόμηση Λιβύης, Ιράκ και Συρίας!

Ο στρατός που συνθλίβει και διαμελίζει τα σώματα ακόμα και νεκρών Κούρδων μαχητών, τους δένει πάνω σε ένα ραβδί, που μάχονται πάνω στα ανυπότακτα βουνά και τους περιφέρει σαν τρόπαια μέσα στις πόλεις… Αυτή είναι η πολύτιμη Τουρκία της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ….

Όσο αφορά την στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου, ο Fathi Bashagha, υπουργός του Ισλαμιστή Φ. Σάρατζ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του αιγυπτιακού στρατού εκτός των συνόρων της, δυτικά, αποτελεί ξεκάθαρα κήρυξη πολέμου που παραβιάζει τη Σύμβαση του Αραβικού Συνδέσμου όπως και των Ηνωμένων Εθνών.

Αντίστοιχα, ο πρώην ΥΠΕΞ , Ahmet Davutoglu, εμπνευστής του δόγματος του στρατηγικού βάθος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της ανάπτυξης πολιτικών ήπιας ισχύος στον ζωτικό χώρο της Τουρκίας που αποτελούν χώρες όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Μια σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη δεν θα ήταν καλό για την Τουρκία. Δεν είναι σωστό να αποσυρθούμε επειδή η Αίγυπτος ή άλλοι το ζητούν. Οι ικανότητες της Τουρκίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σοφία (εννοώντας σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συνεννόηση με χώρες Ε.Ε, συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία κ.λ.π).

Ειδικότερα για τη Ρωσία ανέφερε: όταν μπορούμε να συνεργαζόμαστε στη Συρία, μην μας πυροβολείτε στη Λιβύη(!).

Οι δηλώσεις αυτές, που δείχνουν την τουρκική στάση σε σχέση με την εμπλοκή της Αιγύπτου, επιβεβαιώνονται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, που προμηνύει, πιθανόν, νέα αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού στη Σύρτη – Al Jufra, εφόσον η Αίγυπτος δηλώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, γράφεται στο δημοσίευμα, η Άγκυρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των δυνάμεων της εκεί, όποια και αν είναι η στρατιωτική δύναμη.

Ο απελευθερωτής του συριακού λαού, πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Ο Τ. Ερντογάν, με αφορμή τη διεξαγωγή εκλογών στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, δήλωσε ότι μέχρι ο συριακός λαός αποκτήσει την ελευθερία του, ζει ειρηνικά, με ασφάλεια, εμείς θα παραμείνουμε στη χώρα, προασπίζοντας τα δικαιώματά μας, χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στης συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη ο στρατός απέτρεψε νέα εισβολή των αζέρικου (Αζερμπαϊτζάν) στρατού και απόπειρα κατάληψης εδαφών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί ευθέως να πλήξει με αεροπορική επίθεση το εργοστάσιο ατομικής ενέργειας, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή, σύμφωνα και με δήλωση του ΥΠΑΜ των Αζέρων.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ολλανδία, Tigran Balayan, σε συνέντευξή του στην Daily Netherlands Dagblad, τονίζει τον ύπουλο ρόλο της Άγκυρας στην κλιμάκωση της έντασης, αναφέρει ότι μονομερώς η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορα της, κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1993, την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στους Αζέρους, ενώ πολεμικά μαχητικά και drones κατασκοπείας πετούν πάνω από τα τουρκο-αρμενικά σύνορα.

Θεωρεί ότι οι πολιτικοί-στρατιωτικοί ηγέτες ξεκάθαρα ενθαρρύνονται να κλιμακώσουν τις επιθετικές ενέργειες τους εναντίον της χώρας του, καθώς η πολιτική στρατιωτική τουρκική γραφειοκρατία τους έχει έχει υποσχεθεί κάθε δυνατή στήριξη και συγκεκριμένα αναφέρει τη δήλωση του Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν, δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα στηρίξουμε τη χώρα τους μέχρι το τέλος.

Το δημοσιογραφικό φερέφωνο του Ερντογάν, İbrahim Karagül, της εφημερίδας Yenisafak υποστηρίζει ότι ο ενεργειακός ανταγωνισμός  και η στρατιωτική αντιπαράθεση από τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο – η προοπτική  σύγκρουσης στην περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα- έως τη Συρία, συνδέεται άμεσα με τη σύγκρουση στον νότιο Καύκασο και την απόπειρα απομόνωσης της Τουρκίας από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η πρόθεση ειρηνικής διευθέτησης της έντασης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από το Γιερεβάν, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οντότητα όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και ο βαρόνος τρομοκράτης ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ!

Αιγαίο -Καστελόριζο – Ανατολική Μεσόγειος

Χθες ο ΥΠΕΞ Γερμανίας κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές απειλές ερευνών στην αιγαιακή υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας, όμως, ότι η Άγκυρα αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Α. Μέρκελ και του Τ. Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβυκή και τη Συριακή εμπόλεμη πραγματικότητα.

Στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, σύμφωνα και με τον Διεθνολόγο-Ακαδημαϊκό Θέοδωρο Καρυώτη, ενώνεται η θάλασσα του Ελληνισμού: η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι μαξιμαλιστικές θέσεις, περί ΑΟΖ, όπως διατυπώθηκαν από Έλληνες Ακαδημαϊκούς, από κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρισμός που περιλαμβάνεται και στις ανακοινώσεις της επίσημης ηγεσίας της ισλαμικής σουνιτικής Τουρκίας, θα απαντηθούν με το δίκαιο του ξίφους, εάν χρειαστεί, ως την ύστατη λύση, με πρώτη προτεραιότητα τον συνετό διάλογο.

Να προασπίσουμε τα αυτονόητα. Τη γη μας τη θάλασσα μας, τα απαράγραπτα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πνεύμα της διεθνούς δικαικής τάξης και των Διεθνών Συμβάσεων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ο Νότιος Καύκασος η Αρμενία, ο λιβυκός λαός και οι Ακίλα Σάλεχ- Χ.Χαφτάρ, ο συριακός λαός και ο Μπασαρ Αλ Άσαντ, ο λαός και η ηγεσία του Ιράκ, ο τουρκικός και κουρδικός λαός, ενωμένοι να αγωνιστούμε για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών τουρκικών επεμβάσεων εναντίον κυρίαρχων κρατών, να προασπίσουμε τη δημοκρατία την ελευθερία και την ειρήνη….

*Πηγή: με πληροφορίες από Hurriyet, Yenisafak, Anadolu, Syria.Liveuamap, Armenpress.am, Libya Review

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Σίσι για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Aιγύπτιο ομόλογό του με τον οποίο συζήτησε τρόπους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη, ανακοίνωσε ταυτόχρονα και ο Λευκός Οίκος.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σίσι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να λαμβάνει την ίδια περίπου ώρα το πράσινο φως από τη Βουλή για επέμβαση στη Λιβύη.

O εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας , πρεσβευτής Bassam Radi δήλωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι ο σημαντικότερος στόχος είναι η ισορροπία μεταξύ των νευραλγικής σημασίας κρατικών δομών, η προάσπιση των κρατικών μηχανισμών και η αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της ασφάλειας της χώρας, υποτιμώντας το ρόλο των παράνομων ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη, που απλά αυξάνουν την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης στη χώρα και τις συνέπειες της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την απόλυτη κατανόησή του σε όλες τις ανησυχίες της Αιγύπτου και τις αρνητικές συνέπειες  της λιβυκής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επισήμανε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της χώρας για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ-Ακίλα Σάλεχ της Ανατολικής Λιβύης με τον Φ.Σάρατζ.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αίγυπτος: Η Βουλή έδωσε πράσινο φως στον στρατό να υπερασπίσει Σύρτη-AlJufra!!

Newsteam 0 Comments

Σήμερα στη σύνοδο ολομέλειας της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων το κοινοβουλευτικό σώμα με απόφαση του εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο και τον επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων  για να προασπίσει την εθνική ασφάλεια της χώρας!

Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δίνουν το πράσινο φως για να σταλεί  ο στρατός της χώρας στη Σύρτη και στην Al Jufra για να ανακόψουν την επέλαση των τρομοκρατών τζιχαντιστών, του τουρκικού στρατού κατοχής και των ένοπλων στρατιωτικών δυνάμεων του Φ. Σάρατζ να καταλάβουν ολόκληρη την χώρα και βέβαια την ημισέληνο του πετρελαίου, όπου με τα έσοδα από την πώληση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων πληρώνουν τους μισθοφόρους ισλαμιστές από Συρία που δολοφονούν τον λιβυκό λαό….

Όπως είχε πει ο Α.Σίσι: θα παρέμβουμε μόνο με την έγκριση της Αιγυπτιακής Βουλής κατόπιν πρόσκλησης από την νόμιμη λιβυκή ηγεσία της χώρας και θα αποχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει ο λιβυκός λαός! Σε κάθε μάχη οι ηγέτες, οι αρχηγοί των φυλών της Λιβύης θα μπουν μπροστά, κρατώντας τη σημαία της πατρίδας τους!.

Όλες, πλέον, οι προϋποθέσεις πληρούνται!

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σύρτη-Λιβύης: Στα χαρακώματα ο LNA του Χ.Χαφτάρ περιμένει την μεγάλη επίθεση!

Newsteam 0 Comments
Υπαναχώρηση Ερντογάν-Σάρατζ σύμφωνα με τις δηλώσεις Ibrahim Calin ή οι τελικές προετοιμασίες πριν την τελική μάχη στη Σύρτη;

Οι εξελίξεις ρευστές. Στη Λιβύη στρατιωτικές προετοιμασίες από τον δημοκρατικό στρατό του Χ. Χαφτάρ στη γραμμή της Σύρτης-Al Jufra αλλά και στο Τομπρούκ.

Ο Ερντογάν συνεχώς μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους από Συρία, σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο 3.800 ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο περιορίζει τον αριθμό σε 2.500 μισθοφόρους από Τυνησία που μεταφέρονται από το συριακό μέτωπο στο λιβυκό.

Στην Αίγυπτο, σήμερα, σύμφωνα και με το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενέκρινε μια σειρά νομοσχεδίων, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο της κεντρικής τράπεζα, για τις κρατικές επιχειρήσεις, το προεδρικό διάταγμα 391 και σύμφωνα με το άρθρο 152 του Συντάγματος, την εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, να υπερασπιστεί εκτός των συνόρων της, την εθνική ασφάλεια της χώρας, στην λιβυκή ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ  της Σύρτης και της Al Jufra.

Σήμερα υπήρξε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας με ένα από τα κύρια θέματα το Λιβυκό. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:

H Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο αδελφικό έθνος της Λιβύης με στόχο να βοηθήσει το λαό της να επαναφέρει την ασφάλεια στην πατρίδα του και να ξεπεράσει την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λιβύη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου και επίσης ότι η ασφάλεια της δεν διαχωρίζεται από την Αιγυπτιακή και την Αραβική Ασφάλεια.

Σήμερα, επίσης, αναμενόταν ότι θα συνεδριάσει η Αιγυπτιακή Βουλή. Όπως προκύπτει από αραβικά ΜΜΕ και ειδικότερα από την Ahram, σήμερα ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ολομέλειας της Αιγυπτιακής Βουλής, που προϋποθέτει την παρουσία όλων των κομμάτων στη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ χθες είχε αποφασιστεί να λάβει χώρα εντός των επόμενων ημερών.

Η απροσπέλαστη γραμμή για την Αίγυπτο στην Σύρτη και στην Al Jufra είναι προβολή αποφασιστικότητας και γεωπολιτικής και στρατιωτικής ισχύος και τελικά ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ προς τους ισλαμιστές ηγέτες Ερντογάν- Σάρατζ.

Σήμερα υπήρξε δήλωση από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε την επαναξιολόγηση της λιβυκής σύγκρουσης στον άξονα Σύρτης-Al Jufra ενώ η βαρύνουσας σημασίας δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ήταν η εξής:

Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη(!).

Όταν βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί στο λιβυκό μέτωπο, γίνεται , πλέον, ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε κανένα στρατηγικό σχέδιο ούτε υπάρχει η πρόθεση σύγκρουσης με την Αίγυπτο, την Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα εκεί (εννοώντας την εισβολή στις περιοχές της ελεύθερης Ανατολικής Λιβύης και συγκεκριμένα την Σύρτη-AL Jufra της Λιβύης)(!) . Η  Λιβυκή Εθνική κυβέρνηση (εννοεί του ισλαμιστή τουρκόφιλου Σάρατζ), έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Η Τουρκία θα συνεχίζει να παρέχει τη στήριξη της σε αυτήν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο Mοhamed Μansour, σήμερα, o Fathi Bashaga ο πανίσχυρος , δημοκρατικών πεποιθήσεων, που κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων ο ίδιος προσωπικά, μέσα στις φυλακές των τρομοκρατών και των πολιτοφυλακών του Σάρατζ- Bashaga, έβγαλε το μάτι ενός κρατούμενου o οποίος ήταν αναίσθητος , υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα όπου συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον ΥΠΑΜ Τουρκίας Χ. Ακάρ.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν υπαναχώρηση μπροστά στο τελεσίγραφο της Αιγύπτου ή εναλλακτικά, όπως βλέπουμε στη ειδησεογραφία, Σάρατζ-Ερντογάν συγκεντρώνουν τον μέγιστο αριθμό μισθοφόρων που κατευθύνονται προς την περιοχή για την τελειωτική επίθεση εναντίον των νόμιμων δημοκρατικών δυνάμεων της Λιβυκής Βουλής με στόχο ολοκληρωτική κατάληψη της Λιβύης; Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόσφατα 2.500 Τυνήσιοι μισθοφόροι έχουν μεταφερθεί από τη Συρία, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο, ο αριθμός φτάνει τους 3.800.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επιχειρησιακά, οι χερσαίες δυνάμεις από τους μισθοφόρους ισλαμιστές και τις πολιτοφυλακές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, βρίσκονται σε απόσταση, περίπου 140 χιλμ από τη Σύρτη, δεν προελαύνουν, προσωρινά, ακόμα προς την ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Σύμφωνα με την Milliet, η Τουρκία στέλνει εκτοξευτές πυραύλων T-122 Sakarya (ÇNRA), οι οποίοι εγκαθίστανται κοντά στη Σύρτη και οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στον πόλεμο εναντίον της Συρίας και του προέδρου της Β. Άσσαντ.

Ταυτόχρονα ο LNA εξοπλίζεται με νέα αντιπυραυλικά συστήματα  P-15 Termit ρωσικής κατασκευής οι οποίοι εγκαθίστανται στη ναυτική βάση του Τομπρούκ.

Ο Συνταγματάρχης του LNA Khaled Al Mahjoub  του δημοκρατικού στρατού της ελεύθερης ανατολικής Λιβύης σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι του ΥΠΑΜ Τουρκίας μελετούν πολύ προσεκτικά κάθε φάση της νέας επίθεσης και φοβούνται για τις συνέπειες της καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις θα διευρυνθούν άμεσα, πέρα από τον άξονα της Σύρτης Al Jufrra.

Από θαλάσσης, από αέρος όπως και στην ξηρά η δημοκρατική Λιβύη και οι σύμμαχοι της, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον λιβυκό λαό, ενάντια στα σχέδια ανακατάληψης της πατρίδας τους από τον Φ. Σάρατζ και τον Τ Ερντογάν.

Ο Λιβυκός λαός και ο στρατός του, είναι έτοιμοι να πεθάνουν στα χαρακώματα….. Για την απελευθέρωση από τον προδότη ηγέτη του και από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η κυβέρνηση άφωνος θεατής της επικείμενης επίθεσης στη Σύρτη-Λιβύης.Στηρίζει Τουρκία;

Newsteam 0 Comments

Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν την είδηση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος ανδρεικέλων του Ερντογάν στην Τρίπολη και οι Τούρκοι μισθοφόροι τζιχαντιστές, προελαύνουν αυτές τις ώρες με στόχο την επίθεση στη Σύρτη.

Το ερώτημα που προκύπτει αυτήν την ώρα είναι: υπάρχει κυβέρνηση στην Αθήνα; Και αν υπάρχει τι κάνει για να ανακόψει ή τουλάχιστον να θέσει εμπόδια, να αποδυναμώσει και να καταγγείλει αποτελεσματικά την βρώμικη τουρκική επίθεση για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Σύρτης και της στρατηγικής βάσης Al Jufra;

H κυβέρνηση και το ελληνικό κατεστημένο, ενώ εδώ και αρκετό διάστηκα προετοιμάζεται η επίθεση στη Σύρτη, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και υπό τον φόβο της Τουρκίας δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσουν το επερχόμενο κακό. Είναι, τουλάχιστον, τώρα έτοιμη η Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στην βρώμικη τουρκική επιχείρηση, γιατί περί αυτού πρόκειται,  για την άλωση της Τρίπολης; Ή ο ρόλος της είναι βλέπε άκου μην μιλάς, την Τουρκία που επελαύνει να κοιτάς;

Αυτή την ώρα διεξάγεται μια τραγελαφική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε

Γιατί η Ελλάδα δεν θέτει στη Σύνοδο, ανοιχτά και καθαρά, την ανάγκη να σταλεί τελεσίγραφο ή τουλάχιστον αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την προέλαση και να αποδεχθεί τις προτάσεις για εκεχειρία που έχουν κατατεθεί με στόχο μια δημοκρατική Λιβύη, ειδάλλως θα υπάρξουν σκληρά μέτρα σε βάρος της;

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα έπρεπε να βρίσκεται σε πυρετό για να ανακόψει, πριν να είναι αργά, την κατάληψη της Λιβύης από την Τουρκία, για να μην πούμε, άλλη μια φορά, ότι η Λιβύη εάλω. Γιατί αν χαθεί και πέσει στα χέρια της Τουρκίας η Λιβύη, τότε η καταστροφή της χώρα μας και της Κύπρου θα είναι όσο ποτέ κοντά.

Δυστυχώς, όμως, η σημερινή υποτελής Ελλάδα δεν έχει υπόσταση, δεν έχει φωνή, δεν διαθέτει δική της βούληση να υπερασπίσει τα συμφέροντα της και το μόνο που τη διακατέχει είναι ο κατευνασμός και ο φόβος.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μεταβληθεί σε άφωνο θεατή των επιθετικών και επεκτατικών επιχειρήσεων της Άγκυρας στην περιοχή. Όταν, όμως, βλέπεις να πλήττονται καίρια τα νόμιμα συμφέροντα σου και τα νόμιμα κυριαρχικά σου δικαιώματα και δεν κάνεις τίποτα στην πράξη για να τα προασπίσεις αποτελεσματικά, τότε ουσιαστικά στηρίζεις τον εισβολέα και επιδρομέα σου.

Η Τουρκία είναι καιρός που τρίβει τα χέρια της με την άβουλη, υποτελή και αρειμάνια Αθήνα!

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η βουλή της Αιγύπτου δίνει πράσινο φωςγια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη αναμένεται να συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο.

Πηγές της εφημερίδας Αλ Αχράμ υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.

Σημειωτέον ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με σοφή δύναμη.

Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της Αλ Αχράμ, σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σίσι: Η Αίγυπτος θα ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού

Newsteam 0 Comments

Αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβυκών Φυλών έφτασε χθες, Τετάρτη, στην Αίγυπτο, για να για να πραγματοποιήσει επαφές με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με κύριο στόχο τη συμβολή της Αιγύπτου στον τερματισμό της κραυγαλέας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα τους και της παραβίασης της λιβυκής κυριαρχίας, όπως και της κλοπής των πετρελαϊκών κοιτασμάτων από τον ίδιο τον λιβυκό λαό καθώς η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Ισλαμιστή ηγέτη Φ.Σάρατζ και ο Τ. Ερντογάν χρησιμοποιούν τα έσοδα από την πώληση τους, για την πληρωμή των μισθοφόρων του ISIS κ.α παρακρατικών εξτρεμιστών ισλαμιστών . Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ένα μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Αίγυπτος  και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε στην αντιπροσωπεία των φυλών της Λιβύης: Δεν θα επιτρέψουμε την κατοχή της Λιβύης,  τον εκτοπισμό του λαού της, την κλοπή των αγαθών της και την εξάπλωση της εισαγόμενης τρομοκρατίας στο έδαφος της.

Μάλιστα, πρόσφατα, λαμπρή τελετή αποπληρωμής μισθών των μισθοφόρων-τρομοκρατών έλαβε χώρα  στο στρατόπεδο Yarmuk Camp νότια της Τρίπολης από τους αρμόδιους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του Σάρατζ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Λίβυους αρχηγούς των Φυλών, την ακόμη πιο άμεση ενεργοποίηση του Καΐρου στον πόλεμο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) εναντίον των δυνάμεων του Σάρατζ και Ερντογάν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Απευθυνόμενος στους Λίβυους εκπροσώπους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: Βασικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου είναι να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού για να πετύχει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις επόμενες γενιές, χωρίς να δώσει, όμως, περαιτέρω λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η χώρα του, εάν οι τουρκο-λιβυκές δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προχωρήσουν προς την κόκκινη γραμμή, δηλαδή προς την κατάληψη της Σύρτης και της Al Jufra.

Μετά τη συνάντησή του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με την Αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου των ηγετών των Φυλών της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος στοχεύει να στηρίξει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού.

Όπως γράψαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ, η Αίγυπτος, ήδη,  έχει αναπτύξει στην ελεύθερη ανατολική Λιβύη, στις περιοχές αυτές, αντιπυραυλικά συστήματα S-300 όπως και συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Buk .

Ahmed Al Mismari: Τις επόμενες ώρες θα γίνουμε μάρτυρες της μεγάλης μάχης στην περιφέρεια της Σύρτης και της Al Jufra

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Βεγγάζη ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Al Mismari, δήλωσε ότι η επικείμενη εισβολή αναμένεται από ώρα σε ώρα, ενώ τόνισε ότι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (Σύρτη -Al Jufra), η οποιαδήποτε χερσαία επίθεση απαιτεί κάλυψη από αέρος και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους μισθοφόρους και τους Τούρκους εισβολείς.

Εκεί, στη είσοδο των πόλεων, οι μαχητές του LNA, ο λαός της Λιβύης θα έρθει αντιμέτωπος με τις δυνάμεις των Τούρκων κατακτητών και τις πολιτοφυλακές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της χώρας τους.

Αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι και την τελευταία τους ανάσα θα δώσουν για να μην γίνουν αληθινοί οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την ανάδυση, ξανά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Να μην υποδουλωθεί η χώρα τους από τη νεοθωμανική Τουρκία του Ταγίπ Ενρτογάν.

Για να μην πέσει ολόκληρη η πατρίδα τους στις δυνάμεις των ακραίων ισλαμιστών εξτρεμιστών που βιάζουν γυναίκες και αποκεφαλίζουν άμαχο πληθυσμό, όπως στη Συρία, στη Λιβύη κ.α…

Αυτή η μάχη θα είναι μέχρι θανάτου

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λιβύη: Πράσινο φως Χαφτάρ-Σάλεχ στην Αίγυπτο για στρατιωτική επέμβαση

Newsteam 0 Comments

Nέα κλιμάκωση των πολεμικών αντιπαραθέσεων αναμένεται στη Λιβύη καθώς δόθηκε το πράσινο φως για παρέμβαση της Αιγύπτου στον εμφύλιο πόλεμο από το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει ανατολικά της χώρας και το οποίο υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Τομπρούκ της Λιβύης και η οποία έχει αναθέσει την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στην ανακοίνωση της, που δημοσιεύτηκε από λιβυκά ΜΜΕ, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, υπογραμμίζεται ότι θα ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) σε περίπτωση απειλής.

Ζητούμε από κοινού προσπάθειες μεταξύ των δύο αδελφικών εθνών – τη Λιβύη και την Αίγυπτο – προκειμένου να νικήσουμε τον κατακτητή και να διατηρήσουμε την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή μας, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Βουλής της Λιβύης.

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο χαιρετίζει τις δηλώσεις του Αιγυπτιακού Προέδρου, που μίλησαν παρουσία εκπροσώπων των λιβυκών φυλών.

Η ίδια ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών.

Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για την χώρα μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Λιβυκή Βουλή αντέδρασε με αυτήν την ανακοίνωση-δήλωση στην ομιλία που είχε κάνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διατάξει άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της GNA προέλαυναν στη Σύρτη και στην Al Jafra.

Οι δυνάμεις της GNA από τις αρχές Ιουνίου έχουν ανακαταλάβει  περιοχές και πόλεις της δυτικής Λιβύης,  που βρίσκονταν υπό τον δημοκρατικό έλεγχο του LNA. Aυτή η οπισθοχώρηση του LNA, θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στoν πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών παρακρατικών στρατιωτικών μονάδων ισλαμιστών και των πολιτοφυλακών του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης. Οι ασκήσεις, με τον κωδικό κωδικό Hasm 2020, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) μακριά από τα σύνορα της Λιβύης.

Οι σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πούτιν προς Ερντογάν: Δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για Αγία Σοφία

Newsteam 0 Comments

Τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, μετέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μίλησαν και για Λιβύη – Συρία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συσφίξουν τους δεσμούς των χωρών τους και να συνεργαστούν για να πετύχουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις περιοχές αυτές.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι μίλησαν και για οικονομικές συνεργασίες, καθώς και για αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Προκλητικός Τσαβούσογλου : χώρα μας και Κύπρος παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας

Newsteam 0 Comments

Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία μοιράζεται πολλά από τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους του ευρωπαϊκού μπλοκ, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο γνώμης του που δημοσιεύει το Politico.

Ο κ.Τσαβούσογλου αναφέρει ότι ότι δεδομένου του ότι τα σύνορα της Τουρκίας αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς, επίσης, θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική ‘ανθεκτικότητα’, υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες.
Η ΕΕ να μην προχωρήσει σε αντιδραστικά βήματα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από εποικοδομητικές στρατηγικές που θα έχουν ως προτεραιότητα λύσεις που θα αποβαίνουν προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της Τουρκίας (win-win), αντί να προχωρεί σε αντιδραστικά βήματα χάρις της αλληλεγγύης και των κοντόφθαλμων προσδοκιών ορισμένων κρατών.

Αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει κοινό έδαφος, επί του οποίου μπορούμε να οικοδομήσουμε από κοινού. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς και να αποκομίσουμε οφέλη από τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στην κοινή μας γειτονία. Αυτή θα ήταν η σωστή στάση, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μετά την πανδημία, αναφέρει.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  λέει ότι η Τουρκία επωμίζεται μεγάλο μέρος του διαχωρισμού των δυτικών τμημάτων της ευρασιατικής γης από το ασταθές οικοσύστημα που περιβάλλει την Ευρώπη. Η παρουσία μας σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας έχει υπερασπιστεί την Ευρώπη εδώ και γενιές. Και στο μέλλον, η Ευρώπη θα είναι ασφαλής και θα ευημερεί με τις συνεισφορές της Τουρκίας, ισχυρίζεται, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο που επικαλείται το ΚΥΠΕ.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί το μόνο μας καθήκον. Όλοι έχουμε ιστορική και ηθική ευθύνη να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κοινής μας γειτονιάς και να την θέσουμε σε τροχιά βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, καταγράφει.

Ωστόσο, ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία, σημειώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο – μαύρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει πως υπάρχουν στην πολιτική της ΕΕ εκφάνσεις μιας αναδυόμενης σειράς κακής μεταχείρισης και αποξένωσης της Τουρκίας μέσω μη βιώσιμων πολιτικών. Μας απαγόρευσαν επίσης τη συμμετοχή μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ακόμα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι  στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου, ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ότι ‘η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια βασική περιοχή για την Ευρώπη’. Λοιπόν, είναι και για εμάς. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι Τουρκοκύπριοι, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου.

Δυστυχώς, η απάντηση ήταν η εχθρότητα προς την Τουρκία και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει.

Για Συρία -Λιβύη

Πρώτον, η κατάσταση στη Λιβύη. Αντί να συμπορεύεται με την Τουρκία, είδαμε έναν παραδοσιακό σύμμαχο και έναν ευρωπαϊκό εταίρο τη Γαλλία – η οποία υποστηρίζει τον Haftar – να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με ένα περιστατικό που αφορά το πολεμικό του πλοίο και τα τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν από το ΝΑΤΟ, το Παρίσι αποσύρθηκε από μια σημαντική επιχείρηση συμμαχίας, τονίζει.

Αυτός ο πολέμαρχος, που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία, υπονομεύει την προοπτική διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας. Παρόλο που η πολιτοφυλακή και οι μισθοφόροι εξακολουθούν να ενισχύονται έντονα, η επιχείρηση Irini της ΕΕ στη Μεσόγειο ουσιαστικά τιμωρεί τη νόμιμη κυβέρνηση, αναφέρει.

Το να αφήσεις τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου ήταν, και παραμένει, ένα τεράστιο λάθος. Η βοήθεια της Τουρκίας προς την νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, τόσο σε επίπεδο τεχνικής, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης, κατόπιν υποβολής αιτήματός της, επέφερε άμεσες αλλαγές, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των διπλωματικών προσπαθειών όπως η Διάσκεψη του Βερολίνου. Χωρίς τη βοήθειά μας, η Τρίπολη θα είχε πέσει στα χέρια μιας συμμαχίας, αποτελώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή – με επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεύτερον, όσον αφορά τη Συρία, η παρουσία μας στη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή που αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ένα μικρή έκτασης έδαφος και υπέστησαν βία από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του. Η παρέμβασή μας σταμάτησε τη σφαγή και την πορεία 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης, καταγράφει σε σχέση με τη Συρία.

Παράλληλα με τις προσπάθειές μας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας, η οποία παραμένει η μόνη βιώσιμη διέξοδος από αυτήν την δεκαετία κρίσης, εστιάζουμε στην προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών για τη διευκόλυνση της επιστροφής των συριακών προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο. Ως η μεγαλύτερη χώρα φιλοξενίας προσφύγων στον κόσμο, έχουμε ξοδέψει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια εξυπηρετώντας τις ανάγκες 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να πάρουμε περισσότερα. Επιπλέον, έχουμε παράσχει σε 402.000 Σύρους πρόσφυγες την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε περιοχές που πήραν πίσω από τουρκικά στρατεύματα από τρομοκράτες του Daesh (ISIS) και του PKK / YPG, καταλήγει.

Νέο παραλήρημα

Προκλητικός, εξάλλου, εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT HABER για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Αρνούμαστε όλες τις δηλώσεις που αφορούν τα  κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας ζήτημα. Κάποιες δηλώσεις της UNESCO μας προκάλεσαν εντύπωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται όσον αφορά την Αγία Σοφία, μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών για την μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τζαμί.

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα, ενώ για ακόμη μία φορά έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο, ισχυρίστηκε το τούρκος ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για διώξεις σε βάρος τούρκων της Δυτικής Θράκης.  Εμφανίστηκε παραπονούμενος γιατί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί και ισχυρίστηκε ότι οι εκλεγμένοι μουφτήδες δεν μπορούν να πάνε σε κηδείες και τιμωρούνται με φυλάκιση. Φανταστείτε να απαγορεύαμε στον Βαρθολομαίο να πάει  σε κηδεία και να τον τιμωρούσαμε, είπε.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ερντογάν-Κάναμε στην Αγιά Σοφιά, ό,τι κάναμε στη Συρία και στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

Πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες

Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία στις 24 Ιουλίου, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας.

Αρχαιολόγοι υπέβαλαν ήδη κάποιες προτάσεις στην τουρκική προεδρία, ενώ χθες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν με τη Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων μελετώντας αλλαγές στο εσωτερικό του μνημείου.

Κάποιες από τις προτάσεις που συζητούνται είναι στις 24 Ιουλίου να τοποθετηθεί ένα ειδικό σύστημα φωτισμού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, στα σημεία που θα πραγματοποιηθεί προσευχή, το οποίο θα φωτίζει τις χριστιανικές αγιογραφίες εκτός ωρών προσευχής και θα σβήνει την ώρα της προσευχής.

Συζητείται ακόμη οι αγιογραφίες να καλύπτονται με κουρτίνες, αν και αυτή η επιλογή δεν φαίνεται επικρατούσα, καθότι δεν θέλουν να παρέμβουν στη δομή του μνημείου.

Αναφέρεται ακόμη ότι στα μέρη της Αγίας Σοφίας που θα γίνεται η προσευχή θα στρωθεί ένα χαλί, ενώ για να μην πατούν οι τουρίστες στο χαλί θα διαχωριστεί διάδρομος.

Χθες το βράδυ η σελίδα του μουσείου της Αγίας Σοφίας στο twitter κατέβηκε και στη θέση της άνοιξε μία σελίδα Αγία Σοφία Τζαμί.

Σήμερα ο Tύπος πανηγυρίζει για το γεγονός.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έχει μεγάλο πρωτοσέλιδο Ανάσταση Αγίας Σοφίας,

η Τουρκιέ – Τέλος στο ζυγό της Αγίας Σοφίας,

η εθνικιστική Γενί Ακίτ – Έσπασαν οι αλυσίδες – Αλληλούια,

η Ακσάμ – Καλορίζικη Παρασκευή,

η Καράρ – Μετά από 86 χρόνια ξανά τζαμί.

Μόνο οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης δεν έχουν πρωτοσέλιδο την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκπρόσωπος Χαφτάρ:Αν πετύχουν οι Τούρκοι η Λιβύη θα γίνει κατεχόμενη Κύπρος!

Newsteam 0 Comments

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Αχμάντ αλ-Μισμάρι, δήλωσε πως η πραγματική μάχη που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη είναι μεταξύ του λιβυκού λαού και των Τούρκων εισβολέων.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι τα καταφέρουν, θα μείνουν στη Λιβύη για πάντα και η Λιβύη θα γίνει σαν την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή Kıbrıs Postası.

Σύμφωνα με τον Μισμάρι, η Τουρκία προετοιμάζει τις συμμαχικές της δυνάμεις, για μια νέα επίθεση εναντίον του LNA.

Ο Μισμάρι είπε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει τον έλεγχό της σε όλη τη δυτική Λιβύη και προμηθεύει μισθοφόρους παραστρατιωτικούς για να φτάσει στα νοτιοδυτικά.

Όπως αναφέρουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, ο Μισμάρι εξήγησε ότι η Τουρκία θέλει να φτάσει στην πετρελαϊκή ημισέληνο, της παραλιακή περιοχή της Λιβύης που έχει σχήμα μισοφέγγαρου και περιέχει τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας, προκειμένου να ελέγξει τα πιο ζωτικά περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε μια ξαφνική επίσκεψη στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων του Σάρατζ, αλλά επισκέφτηκε και πετρελαιοπηγές. Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουσταφά Σανάλα, ο Μισμάρι τον ρώτησε πώς μπορεί ένας ξένος στρατιώτης ή ένα άτομο να εισέρχεται στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας;.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Ακάρ, ωστόσο, το τουρκικό σύστημα άμυνας της αεροπορικής βάσης αλ-Ουατίγια καταστράφηκε μετά από επίθεση, την πατρότητα της οποίας διεκδίκησε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης. Η επίθεση έχει έκτοτε καταδικαστεί από τη GNA και την Τουρκία, με τις δύο κυβερνήσεις να δεσμεύονται να αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την ενέργεια.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Die Welt: Ο Ερντογάν πληρώνει 2.000 ευρώ τους μισθοφόρους στην Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Η εφημερίδα Die Welt παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της τον πόλεμο της Λιβύης και τις ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα (πόλεμος αντιπροσώπων). Ο Στρατός του εκλεγμένου Λιβυκού Κοινοβουλίου , με τον Στρατηγό του Χαλίφα Χαφτάρ, όπως η Συρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μάχεται εναντίον των τρομοκρατών μισθοφόρων του Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του τουρκικού στρατού κατοχής, για την πλήρη ανάκτηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του.

Η νικηφόρα προέλαση του Χαλίφα Χαφτάρ προς την Τρίπολη ανατράπηκε λόγω της αλλαγής ισορροπίας, που επιφέρει η υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, μεταξύ των δυνάμεων του ηγέτη-μαριονέτα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Δύσης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, με τη συνδρομή προηγμένου τουρκικού στρατιωτικού οπλισμού και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(LNA) των Ακίλα Σάλεχ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Την παρουσία ξένων μισθοφορικών δυνάμεων των Σάρατζ-Ερντογάν, καυτηρίασε πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας τω Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία.

Μισθοφόροι από Συρία και άλλες χώρες οι οποίοι πληρώνονται με υπέρογκα ποσά, ο Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, επωμίζεται η ψευδο-κυβέρνηση της Τρίπολης, εις βάρος της επιβίωσης του ίδιου του λιβυκού λαού….

Για τις καταγγελίες, επίσης, περί εύρεσης πειστηρίων , ομαδικούς τάφους, σε περιοχές της Δυτικής Λιβύης από τις οποίες αποχώρησε ο LNA, προς τον ΟΗΕ, η Iskra παραθέτει πρόσφατη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου, Ahmed Al Mismarι.

O Λίβυος αξιωματούχος, δήλωσε ότι απαιτούνται διεξοδικές έρευνες από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για αυτούς τους τάφους, που δεν θα υπόκεινται στη σφαίρα επιρροής των τούρκικων δυνάμεων και διοικητικών κυβερνητικών δομών της Τρίπολης.

Η Iskra παραθέτει το ρεπορτάζ της Die Welt: 

Η εφημερίδα WELT αναφέρει ότι οι πολιτικοοικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης είχαν εδραιωθεί κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την παρεμβατική πολιτική στην Λιβύη χρησιμοποιώντας τεράστια κεφάλαια ενώ η τουρκική οικονομία συνεχίζει να είναι σε ύφεση.

Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας WELT στην Κωνσταντινούπολη Marion Sendker σε άρθρο της Η Τουρκία πληρώνει κάθε μισθοφόρο 2.000 Ευρώ το μήνα αναφέρεται στην σύγκρουση εντός της Λιβύης των τουρκικών και ρωσικών συμφερόντων, στο πως επηρεάζονται οι τουρκογερμανικές σχέσεις από την εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη και για τις ιστορικές σχέσεις Τουρκίας Λιβύης οι οποίες εμπλέκουν και την Κύπρο.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Έχουμε στρατιωτική βάση στη Σομαλία και το Κατάρ. Στη Λιβύη θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αεροπορική και ναυτική βάση και να παραμείνουμε σε μόνιμη βάση, δηλώνει ο Ercan Citlioglu, εμπειρογνώμονας ασφαλείας από το Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Baskent στην Άγκυρα. Είναι σύμβουλος του τουρκικού στρατού σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας. Και φημολογείται ότι ακόμη και ο Erdogan τον ακούει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του hellasjournal.com, ο Citlioglu ήταν ήδη δημόσιος υπάλληλος στην Κύπρο το 1974 και αργότερα έλαβε τον στρατιωτικό τιμητικό τίτλο Gazi για βετεράνους πολέμου. Ο Citlioglu είναι 77 ετών, αλλά απέχει πολύ από το να έχει συνταξιοδοτηθεί. Το θέμα με τη Λιβύη είναι συναρπαστικό, λέει και χαμογελά λίγο.

Η Τουρκία και η Λιβύη συνδέονται ιστορικά: η Λιβύη ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και υποστήριξε το 1974 την Τουρκία με πρώτες ύλες που είχε μεγάλη ανάγκη για την κατάληψη της Κύπρου. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παρείχε τεχνογνωσία και εργαζόμενους για την υποδομή της Λιβύης.

Μέσω αυτής της συνεργασίας πριν από σαράντα χρόνια, οι μουσουλμάνοι αδελφοί από τη Βόρεια Αφρική λέγεται ότι έχουν αποκτήσει ερείσματα στην Τουρκία. Σήμερα ένας οπαδός της αίρεσης είναι επικεφαλής της κυβέρνησης: Ο Erdogan. Μοιράζεται αυτό το ιδεολογικό κοινό στοιχείο με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόεδρο της Λιβύης, Fajes al-Sarradsch.

Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική αποστολή δεν αποτελεί πράξη ισλαμικής αγάπης προς τον πλησίον μεταξύ αδελφών μουσουλμάνων. Η Τουρκία πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται μόνο για την πολυσυζητημένη κυριαρχία στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, καθώς έχει από καιρό συνάψει θαλάσσια συμφωνία με τη Λιβύη για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων στα ανοικτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Πρέπει να δούμε το ενδιαφέρον για τη Λιβύη στο πλαίσιο της προστασίας της εθνικής μας ασφάλειας, λέει ο Citlioglu. Γιατί η Τουρκία έχει στριμωχτεί στη γωνία: Για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα ή η Αίγυπτος συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας και αποκλείουν την Τουρκία. Με αυτήν ακριβώς την αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιου δικαίου με τη Λιβύη, η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της στη Μεσόγειο.

Η Άγκυρα κατά τα φαινόμενα ακολουθεί την ίδια στρατηγική στην ξηρά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, συνολικά τρεις Τούρκοι Υπουργοί και ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκαν την Τρίπολη για να συνομολογήσουν συμφωνίες. Λέγεται ότι πρόκειται για με συμφωνίες για τη στάθμευση στρατευμάτων, την κατασκευή τουρκικών στρατιωτικών βάσεων και την εκπαίδευση του μελλοντικού στρατού της Λιβύης.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα –και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Γιατί η Ρωσία, ως προστάτιδα δύναμη του αποστάτη Khalifa Haftar, βρίσκεται επίσης επί τόπου και επιθυμεί επίσης να αποκτήσει στρατιωτική βάση στη χώρα. Στην επαρχία al–Dschufra, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της πόλης Σύρτη. Η Τουρκία θέλει να αποτρέψει κάτι τέτοιο, διότι μαζί με τις ρωσικές βάσεις στη Συρία, η Μόσχα θα μπορούσε να ελέγξει και ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Οι μαχητές που συμμάχησαν με τη Ρωσία έχουν επί του παρόντος καταλάβει την al–Dschufra. Το εάν αυτό θα παραμένει ως έχει, μπορεί να καθοριστεί από τις εξελίξεις στη Σύρτη, λέει ο Citlioglu: Αν πέσει η Σύρτη, πέφτει και η al–Dschufra. Λόγω των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου, η περιοχή στα ανατολικά της χώρας είναι σημαντική και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που θέλει να επιτύχει η Τουρκία. Όμως η μάχη για την ανατολική Λιβύη συνδέεται εδώ και πολύ καιρό με αυτήν στη Συρία, λέει ο Citlioglu. Και σε αυτό το σημείο η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση: Εάν η Ρωσία και η Τουρκία δεν συμφωνήσουν για τη Σύρτη και την al-Dschufra, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για εμάς στη Συρία, ειδικά στο Idlib. Αυτό με ανησυχεί.

Είναι ένας πόλεμος σε δύο χώρες για την Άγκυρα. Και δεν διαφαίνεται ότι η Τουρκία θα επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία. Στο τέλος, η Λιβύη θα μπορούσε να χωριστεί σε ρωσική Ανατολή και τουρκική Δύση. Η κόκκινη γραμμή εκτείνεται μεταξύ al–Dschufra και Σύρτης. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει το Haftar στην ανατολική Λιβύη, θα μπορούσε επίσης να ζήσει με αυτήν την κατανομή. Γιατί το λιμάνι της Σύρτης είναι σημαντικός κόμβος για τη Γαλλία στο ανεπίσημο εμπόριο χρυσού, ουρανίου ή πετρελαίου από πρώην γαλλικές αποικίες, όπως το Μάλι ή ο Νίγηρας.

Σε τελική ανάλυση, η Γερμανία θα είναι ικανοποιημένη σε περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει την ισχύ της στην Ανατολική Λιβύη, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα. Γιατί η Τουρκία είναι πιο αξιόπιστος εταίρος για το Βερολίνο. Και η Γερμανία δεν έχει πετρέλαιο, απαντά ο Citlioglu ερωτηθείς για τα γερμανικά συμφέροντα στη Λιβύη και χαμογελά.

Επισήμως η Γερμανία κρατιέται μακριά από τις συγκεκριμένες εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου. Επισήμως, ούτε η Ρωσία αποτελεί εμπόλεμο μέρος. Η σύγκρουση διεξάγεται πρωτίστως μέσω του ιδιωτικού ρωσικού ομίλου Wagner και Σύρους μισθοφόρους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας στο Λονδίνο, περισσότεροι από 15.000 μισθοφόροι πολεμούν στη Λιβύη για λογαριασμό της Τουρκίας. Μερικοί από αυτούς προέρχονται απευθείας από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, πολλοί από τον τουρκικό ιδιωτικό πάροχο στρατιωτικών υπηρεσιών Sadat -ένα είδος τουρκικής παραλλαγής του ρωσικού μισθοφόρου στρατού Wagner. Το τουρκικό κράτος πληρώνει κάθε μισθοφόρο 2.000 Δολάρια το μήνα, επιβεβαίωσε ο Citlioglu στη WELT.

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ δείχνουν ότι η Λιβύη θα αναλάβει μέρος των δαπανών: Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης φέρεται να έχει πρόσφατα εμβάσει περίπου 169 εκ. Ευρώ στην τουρκική εταιρεία SSTEK, η οποία ανήκει κατά 55% στον τουρκικό κατασκευαστή οχημάτων και τεθωρακισμένων BMC που με τη σειρά της υπόκειται στην εκτελεστική εξουσία του Erdogan.

Οι μισθοφόροι από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να φέρουν τη νίκη στον πόλεμο. Χρειάζονται όπλα, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει εμπάργκο. Είναι κοινό μυστικό ότι η Τουρκία δεν το τηρεί. Και όχι μόνο η Τουρκία, λέει ο Citlioglu: Γνωρίζουμε ότι και η Αίγυπτος στέλνει τεθωρακισμένα. Και γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έστειλε μέσω της Συρίας οκτώ αεροπλάνα. Όλες οι αναφορές στη Ρωσία καταστράφηκαν στη Συρία.

Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο κανείς δεν τηρεί, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχτεί ευαίσθητη υπόθεση, καθώς ο ΟΗΕ ερευνά επί του παρόντος τους μαζικούς τάφους στη Λιβύη και τα συνδεδεμένα με αυτούς φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε όχι μόνο να μετριάσει την πορεία επιτυχίας της Τουρκίας, αλλά και να επιβαρύνει τη Γερμανία. Οι δύο χώρες συνδέονται με μια ιστορική αδελφότητα των όπλων. Σε αντίθεση με το επανειλημμένο αίτημα ορισμένων πολιτικών των Χριστιανοδημοκρατών, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν έχει στείλει μέχρι τώρα δικά της στρατεύματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την Άγκυρα με γερμανικό τρόπο: με προμήθειες όπλων που κατά τα φαινόμενα χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στη Λιβύη.

*Πηγή: sigmalive.com

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Mε τρεις NAVTEΧ η Τουρκία ξεκινά την πολιορκία της Λιβύης

Newsteam 0 Comments
Από Μάλτα μέχρι Αίγυπτο απλώνεται ο τουρκικός Στόλος

Με τρεις Navtex η Τουρκία ξεκίνησε την πολιορκία της Λιβύης αφού με βάση αυτές, έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές νότια της Κρήτης μια εκ των οποίων φτάνει μέχρι την Μάλτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές αυτές έδωσε τα ονόματα δυο ναυάρχων και στην τρίτη έδωσε τη κωδική ονομασία σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, ο τουρκικός Στόλος που έχει συγκεντρωθεί στο ναύσταθμο του Ακσάζ θα πλεύσει προς την Λιβύη όπου θα καταλάβει θέσεις μεταξύ Κρήτης και Μάλτας.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα έχουν αποκλείσει ολοκληρωτικά την πόλη της Σύρτης και θα ελέγχουν και την πρωτεύουσα του Χαλίφα Χάφταρ, την Βενγκάζη όπως και το Τομπρούκ το οποίο βρίσκεται ακριβώς νότια της Κρήτης.

Για πρώτη φορά θα εμπλακούν και δυνάμεις της τουρκικής Αεροπορίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποστολές των τουρκικών μαχητικών από την Τουρκία μέχρι τα μέσα της διαδρομής προς την Λιβύη ενώ ετοιμάζονται τα τουρκικά εναέρια τάνκερ.

Έχουν λάβει εντολή αυξημένης ετοιμότητας για να υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Η Άγκυρα θα εμπλακεί πλέον σε επίπεδο τακτικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλους τους Κλάδους.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr η αεροπορική βάση Τζούφρα μαζί με την πόλη της Σύρτης είναι οι βασικοί στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας προ ολίγων ημερών.

Με ανάρτησή της στο Τwitter η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξηγεί τη στρατηγική σημασία της βάσης αυτής στην κεντρική Λιβύη, η οποία ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Η αεροπορική βάση Τζούφρα ορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη Σύρτη, μετά τον καθαρισμό της Τρίπολης και των περιχώρων της από στοιχεία του Χαφτάρ, αναφέρει η ανάρτηση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η οποία σημειώνει τη σπουδαιότητα που έχει η βάση αυτή για την κυβέρνηση της Λιβύης και κατ’ επέκταση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Η στρατιωτική βάση είναι σημαντική και απαραίτητη για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού του πετρελαίου στην πλούσια σε ενεργειακές πηγές Λιβύη, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τώρα η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, ως στήριξη στον Χαφτάρ.

Η Τουρκία θέλει με κάθε τρόπο και μέσον να καταλάβει την Σύρτη και να αποφύγει την διχοτόμηση της Λιβύης σε ανατολική και δυτική. Χωρίς τις πετρελαιοπηγές της Σύρτης το ανατολικό μελλοντικό λιβυκό κράτος δεν θα μπορεί να επιβιώσει.

Εάν υπάρξει ανατολική Λιβύη, τότε το τουρκολιβυκό μνημόνιο απλώς ακυρώνεται καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να έρθει σε συμφωνία με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθούν οι τρεις NAVTEX που δημοσίευσε το τουρκικό υδρογραφικό γραφείο.

TURNHOS N/W : 0927/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-07-2020 09:11)
TURNHOS N/W : 0927/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MARITIME TRAININGS, ON 07 JUL 20 FROM 1900Z TO 2100Z IN AREA BOUNDED BY;
ÇAKABEY AREA           :
34 30.00 N – 025 00.00 E
34 30.00 N – 025 35.00 E
34 10.00 N – 025 35.00 E
34 10.00 N – 025 00.00 E
2. MARITIME TRAININGS, ON 07 JUL 20 FROM 0900Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;
TURGUTREİS AREA     :
34 20.00 N – 021 30.00 E
34 00.00 N – 021 30.00 E
34 00.00 N – 022 05.00 E
34 20.00 N – 022 05.00 E
3. MARITIME TRAININGS, ON 07 JUL 20 FROM 1500Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
BARBAROS SAHASI    :
34 00.00 N – 019 10.00 E
34 00.00 N – 019 35.00 E
33 30.00 N – 019 35.00 E
33 30.00 N – 019 10.00 E
CAUTION ADVISED.
4. CANCEL THIS MESSAGE 072200Z JUL 20.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αραβικά ΜΜΕ:Γαλλικά ή Αιγυπτιακά Rafale διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον των Τούρκων

Newsteam 0 Comments

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα των επιτιθέμενων σε δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σίρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως απαράδεκτες, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Αλλά αυτή η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια έδειξε ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά, που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών drone στο αλ-Ουατίγια, αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Σίρτη, στη βάση αλ-Τζούφρα και στην ανατολική Λιβύη.

Ο Σίσι εξέφρασε την πιθανότητα, η χώρα του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη, μεταβεί πέραν της γραμμής της Σίρτης. Τόνισε επίσης ότι όσον αφορά την ασφάλεια της Αιγύπτου, η αλ-Τζούφρα είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη.

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν μη χρονολογημένες φωτογραφίες με συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος MIM-23 Hawk και ραντάρ πυραύλων, τα οποία ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων που δέχτηκαν επίθεση στην αλ-Ουατίγια.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από τη βάση αλ-Ουατίγια, μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής του τόπου σε τουρκική βάση, μια εξέλιξη την οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με ορισμένες ειδήσεις, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε ξένη αεροπορική δύναμη, για βομβαρδισμό της βάσης αλ-Ουατίγια, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά και τα καταριανά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα από τον βομβαρδισμό, η λιβυκή πηγή επιβεβαίωσε στο Arab Weekly ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του Αλ Τζαμίλ, κοντά στη βάση.

Ο συνταξιούχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο τις συνοικίες του αλ-Ναμπάμπ, στη βάση αλ-Ουατίγια, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους, από τον περασμένο Μάιο. Στόχος έγιναν επίσης τα συστήματα αεράμυνας Sungur, οι σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, το οποίο είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση αλ-Ουατίγια.

Πριν από αυτό, ένας αριθμός ακτιβιστών, στις πόλεις της δυτικής ακτής της Λιβύης, κυκλοφόρησαν βίντεο κλιπ που δείχνουν ένα τουρκικό στρατιωτικό κονβόι φορτωμένο με πολλούς εξοπλισμούς αεράμυνας να κατευθύνεται προς τη βάση αλ-Ουατίγια που βρίσκεται περίπου 140 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Ο αξιωματικός της Λιβύης περιέγραψε τα χτυπήματα στη βάση αλ-Ουατίγια ως ποιοτική αεροπορική επιχείρηση.

Από την πλευρά των επίσημων αρχών της Λιβύης, στην Τρίπολη, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές που όλοι οι παρατηρητές είδαν ως ασυνήθιστη στρατιωτική επιχείρηση, και που φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές. Άνοιξε νέες πύλες για τον περιορισμό της τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη. Αυτή η επέκταση έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω των περιφερειακών και διεθνών πιέσεων.

Ο Λίβυος βουλευτής, Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν ένα σαφές μήνυμα και αποτελούσε ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του στη Λιβύη, ειδικά την κυβέρνηση των πολιτοφυλακών με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Μιλώντας με το The Arab Weekly τηλεφωνικά από την ανατολική Λιβύη, ο αλ-Ντάρσι είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι άδεια, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και το χρονοδιάγραμμά τους είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, που του υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να περάσει, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη της Σίρτης και στη βάση αλ-Τζούφρα.

Η Τουρκία αύξησε τις προκλήσεις της στη Λιβύη. Η επίθεση στην αλ-Ουατίγια πραγματοποιήθηκε μετά από διήμερη επίσκεψη στην Τρίπολη και τη Μισράτα, από τον Ακάρ και τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιθεώρησαν Τούρκους στρατιώτες και τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο πόλεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, ο Άκαρ είπε ότι το όνειρο του Χαφτάρ για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης επρόκειτο να επιτευχθεί, αλλά οι συνεισφορές σας άλλαξαν την ισορροπία ισχύος και έβαλαν τέλος σε αυτό, και δεν είναι μόνο ο Τύπος που λέει αυτό, αλλά κύκλοι λήψης αποφάσεων και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Όλοι είπαν ότι οι Τούρκοι ήρθαν εδώ και άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλάζοντας την ίδια κατάσταση με τον Χαφτάρ.

Αμέσως μετά, ο Χαλίφα Χαφτάρ απάντησε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ένα μήνυμα που ανέφερε ότι εξακολουθούσε να είναι παρών και δυνατός, πραγματοποιώντας περιηγήσεις επιθεώρησης που περιελάμβαναν έναν αριθμό στρατοπέδων των μονάδων μάχης του LNA στην πόλη της Βεγγάζης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Qar Yunis, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 αξιωματικούς, εφέδρους και στρατιώτες.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »