Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΥΤ ΜΟΡΙΑΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Μόρια: Σε πλοία και σκηνές θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ

Newsteam 0 Comments

Μόρια: Σε πλοία και σκηνές θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ

Ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι άστεγοι μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη διάρκεια συνέντευξής του στη Μυτιλήνη με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά όπως είπε, προτεραιότητα ήταν «η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».

Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής.

Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.

Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο σκοπό της συμμετοχής του στο ταξίδι που ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών με αυτές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού που ενισχύονται σχετικά.

Τέλος ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια – Στην ανακρίτρια ο 55χρονος που πυροβόλησε μετανάστες

Newsteam 0 Comments

Σε λίγη ώρα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας Μυτιλήνης ο 55χρονος κτηνοτρόφος που κατηγορείται πως την περασμένη Τετάρτη πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αλλοδαπούς που μαζί με άλλους μετανάστες, προσπάθησαν να κλέψουν ζωντανά από το μαντρί του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος

Ήδη η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα καθώς οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, ειδικά αυτοί που ζουν σε χωριά κοντά στο ΚΥΤ Μόριας έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές και κλοπές από ορισμένους εκ των 15.000 και πλέον μεταναστών που βρίσκονται στη δομή του νησιού.

Κατάλαβε ότι έρχονταν ξανά για να τον κλέψουν

Ο 55χρονος Η.Ε. στις έξι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βρισκόταν στο μαντρί του στην περιοχή του Αφάλωνα. Ξαφνικά διαπιστώνει πως μια ομάδα περίπου 15-20 άτομα έφταναν στο μαντρί του. Η γύρω περιοχή δεν έχει τίποτε άλλο παρά καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βρίσκεται σχεδόν έξι χιλιόμετρα μακρυά από το κάμπ της Μόριας και το κυριότερο, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Παναγιώτη Κουφέλο, την Κυριακή του Πάσχα αλλά και δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη, του είχαν κλέψει διαδοχικά δύο και πέντε, σύνολο επτά ζωντανά από το μαντρί. Ζωοκλοπές οι οποίες καταγγέλθηκαν άμεσα στην αστυνομία και τις δύο φορές. Ο άνθρωπος κατάλαβε ότι έρχονταν ξανά για να τον κλέψουν.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην kedenews.gr ο κ. Κουφέλος, ο κατηγορούμενος μπήκε στο μαντρί, πήρε μια παλιά μονόκανη καραμπίνα και φυσίγγια, πυροβολεί μια φορά, χωρίς να προλάβει να στοχεύσει. Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει τραυματίσει δύο εκ των μεταναστών, τον έναν στην πλάτη και τους γλουτούς, τον άλλο στην πλάτη, ενώ για εκφοβισμό ρίχνει άλλες δύο μπαταριές στον αέρα.

Οι μετανάστες φεύγουν και ο κτηνοτρόφος, όπως υποστήριξε στους αστυνομικούς επέστρεψε στο μαντρί του. Οι μετανάστες, γύρισαν στο ΚΥΤ Μόριας κόπου κατήγγειλαν στους αστυνομικούς την επίθεση που δέχθηκαν. Στην αστυνομία κατήγγειλαν ότι δεν είχαν σκοπό να κλέψουν, απλά έκαναν περίπατο. Την επομένη το πρωί, οι αστυνομικοί κάλεσαν στο τμήμα τον 55χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος τους επιβεβαίωσε το περιστατικό, ενώ ενημερώθηκε και για τους τραυματισμούς.

Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση

Ο κτηνοτρόφος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Προσπάθησε να σώσει την περιουσία του υποστηρίζει ο 55χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος, εργάζεται ως μαραγκός. Όμως, τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της καραντίνας δεν είχε δουλειά και ασχολείτο αποκλειστικά με τα 25 πρόβατα που είχε στο μαντρί του για να επιβιώσει ο ίδιος, η σύζυγος του, ο γιος τους που μένει μαζί τους και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και η κόρη τους που είναι φοιτήτρια σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του, δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ενήργησε χωρίς να βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς είχαν προηγηθεί οι δύο άλλες κλοπές τις προηγούμενες ημέρες. Το όπλο ανήκε στον πατέρα του και το είχε παρατημένο σε μια τρύπα το μαντρί, δεν είχε σε καμία περίπτωση σκοπό να τραυματίσει, ανέφερε μιλώντας στην kedenews.gr ο κ. Κουφέλος.

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν ο 55χρονος κτηνοτρόφος θα κριθεί προφυλακιστέος ή εάν θα αφαιρεθεί ελεύθερος, με τους συγχωριανούς του αλλά και άλλους κατοίκους της Μυτιλήνης να συγκεντρώνονται για συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια, μιας και οι ζωοκλοπές και οι κλοπές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως υποστηρίζουν.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »