Πατήστε ESC για κλείσιμο

Κυριάκος Μητσοτάκης - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΕΚΤΑΚΤΟ – Στην Καρδίτσα ο Πρωθυπουργός

Newsteam 0 Comments

O Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες, στην Καρδίτσα προκειμένουν να δεί απο κοντά τους κατοίκους και ν΄αξιολογήσει με τα μάτια του το μέγεθός των ζημιών. Περιουσίες ετών καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες με τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ταξίδι του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Υπουργικό κλιμάκιο μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές

Newsteam 0 Comments

Yπουργικό κλιμάκιο με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές. O πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Χαρδαλιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές θα μεταβούν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Διάβασε το »

Πρωθυπουργός ΤΩΡΑ – Έρχεται lockdown για 14 ημέρες στην Αττική

Newsteam 0 Comments

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

 

  • «Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

 

 

 

 

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

 

 

 

 

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

 

 

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων σημείωσε:«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε. «Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής. «Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μητσοτάκης ΤΩΡΑ – Τα εκπαιδευτήρια θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα

Newsteam 0 Comments

Στη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορονοϊού και στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

 

 

 

 

 

 

 

  • «Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές”, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

 

 

 

 

 

 

«Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία και θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, η οποία έβαλε πλάτη. Ευχαριστώ προσωπικά τον κύριο Γεραπετρίτη ο οποίος έμεινε ξάγρυπνος για να γίνουν όλα σωστά και ταυτόχρονα θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα. Πλην όμως αποτελεί μία κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά. Ότι πρέπει να προσέχουν πώς πίνει νερό και ότι πηγαίνουμε προς συνήθης ανακύκλωσης. Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Η χρήση μάσκας είναι το πιο προστατευτικό μέτρο για να μας προστατέψει από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.  Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα.  Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών των γονέων αλλά και των παππούδων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες».

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Συμβαίνει ΤΩΡΑ – Ζωντανά η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Newsteam 0 Comments

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των συναδέλφων μας. Απο όλη την Ελλάδα με την βοήθεια της Τεχνολογίας. Δείτε ζωντανά παρακάτω

 

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κατσάδα Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους – Γιατί δεν φοράτε μάσκα; Δεν μπορώ να μιλήσω έτσι

Newsteam 0 Comments

Νέα… κατσάδα επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής έφτασε ο πρωθυπουργός στο ξενοδοχείο όπου και θα μείνει, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει, της ομιλίας του σημερινής (12/9, στις 7 το απόγευμα) σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την άφιξή του, ωστόσο, υπήρξε ένα… απρόοπτο, καθώς αρκετοί δημοσιογράφοι, που τον περίμεναν εκεί, δεν φορούσαν μάσκα. Ο κ. Μητσοτάκης τους έκανε ευγενικά παρατήρηση, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν φοράτε μάσκες; Δεν μπορώ να σας μιλήσω αν δεν φοράτε μάσκες»… Η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε «μαλώσει» δημοσιογράφους ήταν αρχές Αυγούστου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

SOS εκπέμπουν οι καταστηματάρχες

Newsteam 0 Comments

Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς, με θέμα «Ώρα μηδέν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Χωρίς στήριξη από την Πολιτεία είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της ύφεσης», απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στον υπόμνημά του το ΕΕΑ, αναφέρει ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 10% και θα «χαθούν» από την αγορά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώνει ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα είναι ανεπαρκή, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες.

Για τους λόγους αυτούς, καταθέτει μια δέσμη προτάσεων όπου τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη παροχής επιχορηγήσεων 5.000 – 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις, παράταση του μέτρου κουρέματος των ενοικίων αλλά και ορίζονται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Διάβασε το »

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ο κορωνοϊός δε προσφέρεται για εύκολες κορώνες

Newsteam 0 Comments

Από το βήμα της Βουλής μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και τις συνέπειες που έχει προκαλέσει τόσο στην κοινωνία όσο και στην ελληνική οικονομία.
Μία συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, μετά από αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να μην μετατρέψει όλη αυτή τη συζήτηση για τον κορωνοϊό σε μια άγονη κομματική διαμάχη, καθώς δε προσφέρεται για εύκολες κορώνες, ενώ παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Ήταν Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου όταν ταυτοποιήθηκε και επισήμως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μεσολάβησαν 195 μέρες. Έγινε πολλά, η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο στις υποδείξεις των επιστημόνων» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του.
«Ενισχύσαμε το σύστημα υγεία και εξακολουθούμε να το κάνουμε» είπε στη συνέχεια και τόνισε πως η κυβέρνηση παράλληλα προχώρησε στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. «Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα. Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο, η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας. Επέλεξα προσωπικά να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες, περιγράφοντας την κατάσταση, εξηγώντας αναλυτικά τα μέτρα και ζητώντας την δικιά τους κρίσιμη συμβολή» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επαίνεσε και πάλι τους πολίτες για την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν, την ίδια ευθύνη και πειθαρχία εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε και σήμερα. Μίλησα επίσης στο κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να ενημερώνεται τακτικά για το μέτωπο της υγείας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Η παράκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθηνε παράκληση προς την αντιπολίτευση. «Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Ο κορωνοϊός δε προσφέρεται για εύκολες κορώνες, υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις».
«Όλοι σε αυτή την αίθουσα, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις, να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής. Διότι ο κορωνοϊός, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την δημόσια υγεία και με μια παραδοχή ότι οι αποφάσεις είναι γρήγορες».
«Να σταθούμε με υπευθυνότητα, να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε, να υποστηρίξουμε, βασικές πολιτικές επιλογές, όπως πχ η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που είναι η πιο αποτελεσματική για την ώρα, χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες ενός περαιτέρω περιορισμού» σημείωσε επιπλέον ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε να απαντά σε 10 ερωτήσεις για την πανδημία.
Το ερωτηματολόγιο του πρωθυπουργού για την πορεία του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειές του
Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;
Η απάντηση εδώ αποτιμάται από ένα μέτρο. Την πραγματική προστασία της υγείας των πολιτών, τα κρούσματα δηλαδή τα οποία εκδηλώθηκαν, κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά βέβαια και από τη διασπορά του ιού. Έξι μήνες μετά την πανδημία η Ελλάδα μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 έτη. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο ανά τον κόσμο.
Έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις εκατόμβες και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Η πραγματικότητα των αριθμών, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει, ότι περιμέναμε μια λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, από τη στιγμή που η οικονομία θα ξανά άνοιγε. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε περισσότερη διάδοση του ιού.
Μπορούσε να γίνει διαφορετικά η ιχνηλάτηση;
Ευθυγραμμιστήκαμε με αυτό, να συνυπάρχουμε με τον ιό με εξαιρετικά περιορισμένα κρούσματα. Να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον ΕΟΔΥ, στα στελέχη της πολιτικής Προστασίας, σε όλους όσους υποστηρίζουν το σύστημα ιχνηλάτησης. Είναι μια πολύ δύσκολη και κοπιαστική δουλειά.
Απεδείχθη πως οι ελπίδες για την ιχνηλάτηση μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ήταν φρούδες. Δεν αφήνουμε κανέναν κρούσμα ορφανό, είναι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της πανδημίας.
Η επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, συνιστά επιστροφή στην προ κορωνοϊού κανονικότητα;
Σαφώς και όχι. Περάσαμε από το σχεδόν πλήρες lockdown σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Περάσαμε στο «μένουμε ασφαλείς». Σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες, φαίνονται όμως κάποιες κακόπιστες παρεξηγήσεις, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση των κρουσμάτων.
Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο.
Και ναι μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική αναφορικά με την μάσκα . Μάθαμε πολλά περισσότερα και εκεί που η μάσκα δεν εθεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το ένα, το κύριο το πρωταρχικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.
Φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων;
Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες. Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, από 1ης Ιουλίους, 451,908 τεστ σε εισερχόμενους στη χώρα μας, είτε στα χερσαία σύνορα, είτε στα αεροδρόμια της χώρας. Από αυτά 972 ήταν θετικά κρούσματα, με δείκτη θετικότητας μόλις 0,2%.
Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατ. επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Αυτό το καλοκαίρι προσπαθούσαμε να διασώσουμε ότι μπορούμε, ώστε να επανέλθουμε δριμύτεροι το 2021, έχοντας δώσει ένα παράδειγμα, ποιοτικής διαμονής.
Μήπως το άνοιγμα του τουρισμού έγινε εσπευσμένα;
Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά, όταν είμασταν έτοιμοι με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης. Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα, που μας ζήτησαν από το εξωτερικό πληροφορίες για να το αντιγράψουμε. Είναι μια μέθοδος που την έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες.
Αυτό, κυρία Γεννηματά, δεν είναι πολιτική βλέποντας και κάνοντας, αυτό η επιστήμη το ονομάζει δυναμικό προγραμματισμό και αυτό ακολουθούμε.
Πόσο έτοιμος ήταν ο κρατικός μηχανισμός;
Η οικονομική κρίση σφραγίζει αυτή την πανδημία με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι οκγώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Κάθε χώρα μπορεί να είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες ασύμμετρες απειλές, η Ελλάδα όμως τα κατάφερε.
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά.
Η χώρα έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων για τεστ. Χρηματοδοτήσαμε την πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 5.000 τεστ εγχώρια.
Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο Covid-19, έναν κεντρικό φορέα για την εκτίμηση της πανδημίας. Κάθε μέρα παρακολουθούνται παραπάνω από 20 σημαντικοί δείκτες, ο ρυθμός μετάδοσης, η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε μια σύνθεση των στοιχείων και να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου.
Πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η χώρα;
Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ.
Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή ύφεση. Στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο είχαμε μια υστέρηση της τάξης του 15,2%. Όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο τους δείκτες. Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Εύλογο το ερώτημα και η κριτική που θα ακούσω. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία ότι λίγο πολύ τα νούμερα είναι αυτά που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων.
Έπρεπε ή δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τώρα;
Οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης των παιδιών από τον κορωνοϊό και πολύ σπάνια σοβαρή νόσηση από αυτόν, Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπει, όπως στην Ελλάδα.
Τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν θεωρούνταν υποχρεωτικό μέσο, τώρα είναι και δεν είχαμε κρούσματα.
Και η λύση της διπλής βάρδιας έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα, υποχρεώνει τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται ξανά με μια μειοψηφία συνδικαλιστών, αντί με τα συμφέροντα του λαού. Αν τα σχολεία έμεναν κλειστά, αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Η τηλεκπαίδευση δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήση την επαφή με τους μαθητές, με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή. Ο εγκλεισμός προκαλεί αίσθημα απομόνωσης, αίσθημα άγχους στους μαθητές. Να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών, οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες.
Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;
Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.
Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.
Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που τον μεταδίδουν και οι υπεύθυνοι ενήλικες. υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες, όλων των ηλικιών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη. Τίποτα δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου από ένα πρόσωπο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ανθρώπους. Ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας.
Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;
Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.
Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.
Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που τον μεταδίδουν και οι υπεύθυνοι ενήλικες. υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες, όλων των ηλικιών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη. Τίποτα δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου από ένα πρόσωπο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ανθρώπους. Ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας.

Διάβασε το »

Φαντάρος στον Έβρο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο γιός του Πρωθυπουργού

Newsteam 0 Comments

Διάλειμμα από τις σπουδές του στη Βοστώνη, που λόγω κορονοιού γίνονται εξ αποστάσεως σπουδές, θα κάνει ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

 

 

 

Τις επόμενες μέρες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα «ανέβει» στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αλεξανδρούπολη για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πυροβολικό.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Δημοσκόπηση GPO – Ισχυρός ο Μητσοτάκης. Ο διχασμός και οι 17 μονάδες διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsteam 0 Comments

Προβάδισμα 17 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει η δημοσκόπηση της GPO, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Τα Νέα, το διάστημα 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5% και βρίσκεται 17 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 22,5%. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνοντας ποσοστό 7%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 3,5 και το Μερα25 στο 2,5%. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του κόμματος της ΝΔ που ο αρχηγός της είναι τόσο δημοφιλής και συντηρεί μια πολύ μεγάλη διαφορά απο το δεύτερο κόμμα εν μέσω κρίσεων. Κάτι που σημαίνει πώς ο κόσμος εκτιμά την προσωπικότητα και τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού.

 

 

 

Διχασμένοι οι πολίτες για τον κορονοϊό καμπανάκι για την κυβέρνηση αποτελεί η δυσαρέσκεια του 52,5% των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία κρίνει ότι δεν είναι επαρκή. Συγκεκριμένα το 17% απαντά θετικά, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.

 

Ωστόσο, κρίνονται θετικά οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από το 52,1% (30% θετικά και 22,1 μάλλον θετικά), αλλά με… αστερίσκους και ένα 44,1% δεν τα κρίνει θετικά (21,1% αρνητικά και 23% μάλλον αρνητικά).

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Λύγισε και ο Μητσοτάκης με τον θάνατο του Αλεξιπτωτιστή. Τα μηνύματα στο Facebook

Newsteam 0 Comments

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Έλληνες θρηνούν ένα παλικάρι που έπεσε στο καθήκον. Τον λοχία των αλεξιπτωτιστών μας, που τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια απαιτητική άσκηση. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του λοχία, που χάθηκε με το εθνόσημο στο στήθος. Η Πολιτεία θα είναι δίπλα της, ανέφερε σε ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε με τον αδελφό του άτυχου αλεξιπτωτιστή, που επίσης ανήκει στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Είναι πολλά τα μηνύματα για το παλικάρι που σκοτώθηκε σε πτώση κατα την διάρκεια άσκησης αλεξιπτωτιστών στα Μέγαρα. Ο Κώστας Μελιγκώνης χάθηκε εν ώρα καθήκοντος. Και ανήκει σε αυτή την κατηγορία των πολεμιστών, των μαχητών που έχουν την αγάπη τους για την πατρίδα πάνω απο κάθε τι άλλο. Ακόμη και πάνω απο την ίδια την οικογένειά τους. Δείτε κάποια απο τα μηνύματα:

 

 

 

Αθάνατος, καλό ταξίδι ΑΕΤΕ!, έγραψε ένας φίλος του στο Facebook, ενώ ένας φίλος του γράφει:

Η οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων είναι μικρή. Όλοι με κάποιο τρόπο γνωριζόμαστε μεταξύ μας, παλιοί και νέοι. Ο Κώστας Μελιγκώνης είχε καταγωγή από την Ηλεία, μεγάλωσε στο Χάβαρι- δύο τρία χωριά πιο κάτω από το δικό μου. Ένας μαχητής με σπάνιες πολεμικές αρετές, ήθος αψεγάδιαστο, πνεύμα νικητή. Οι συνάδελφοι του και οι εκπαιδευόμενοι του από το πρωί θρηνούν ένα άξιο τέκνο της Πατρίδας και των Ειδικών Δυνάμεων που βίωνε την κάθε στιγμή σύμφωνα με τον Κώδικα αρχών και αξιών του Έλληνα Καταδρομέα -δεν θα τον βρείτε σε εγχειρίδια γραμμένο, έγραψε ένας φίλος του που ανήκει και αυτός στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και συνέχισε: Αλλά επειδή σε τέτοια παλληκάρια δεν τους πρέπει θρήνος, εμείς μάθαμε την υπόσχεση για καλή αντάμωση να την τραγουδάμε:

Οταν πεθανω μανα μου

δεν θελω να ξεχασεις

τον πρασινο μου τον μπερε

στον ταφο μου να θαψεις

δεν θελω δοξες και τιμες

στεφανια και αψιδες

μοναχα στην κηδεια μου

να ‘ρθουνε λοκατζηδες

σε μια ζωνη ριψεως

τον ταφο μου ανοιχτε

κομμαντο μ’αλεξιπτωτα

γυρω-γυρω ριχτε

δεν θελω η μανουλα μου

για μενανε να κλαψει

στον ξυλινο μου τον σταυρο

Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ!

 

 

 

Άλλος φίλος τού έγραψε: Η πατρίδα, η πόλη, η γειτονιάς μας έχασε νωρίς έναν από τους αξιότερους της γενιάς μας. Να έχεις καλό παράδεισο. Θα σε θυμόμαστε για πάντα με το χαμόγελό σου. Κουράγιο στην οικογένειά σου.

 

Δείτε κάποια απο τα μηνύματα:

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Με έξι λέξεις προειδοποίησε ο Mητσοτάκης τον Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:02 - 04/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 13:07 - 04/09/2020

Ο Kυριάκος Mητσοτάκης προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του Γενς Στόλτενμπεργκ και τη δήθεν συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για διάλογο.
Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις είπε με έξι καθαρές λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωι της Παρασκευής.
Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασίσων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαικο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.
Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης
Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Η παράνομη δράση της τουρκίας συνιστά διεθή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας συμπλήρωσε.

Διάβασε το »

Με έξι καθαρές λέξεις προειδοποίησε ο Mητσοτάκης τον Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:02 - 04/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:14 - 04/09/2020

Ο Kυριάκος Mητσοτάκης προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του Γενς Στόλτενμπεργκ και τη δήθεν συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για διάλογο.
Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις είπε με έξι καθαρές λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωι της Παρασκευής.
Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασίσων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαικο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.
Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης
Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Η παράνομη δράση της τουρκίας συνιστά διεθή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας συμπλήρωσε.

Διάβασε το »

Φορτωμένος στη Νύμφη του Θερμαϊκού ο Μητσοτάκης

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
08:12 - 03/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 23:36 - 02/09/2020

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος.
O πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψή του με συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια το πρόγραμμά του έχει ως εξής:
Στις 12:00 σύσκεψη με Παραγωγικούς Φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στις 12:45 σύσκεψη με Επιστημονικούς Φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι κ. Γεωργιάδης, Δήμας, Τζιτζικώστας και Ζέρβας.
Στις 14:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων με τους επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, θα παραβρίσκονται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι κ. Γεωργιάδης, Παπαθανάσης και Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας.
Στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Technopolis ICT Business Park.

Διάβασε το »

Σύσκεψη στου Μαξίμου για τον Κορονοϊό – Τι είπε ο Τσιόδρας στον Μητσοτάκη

Newsteam 0 Comments

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

 

 

 

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη χθεσινή εξαιρετική ενημέρωση των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα, πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, ιδίως στα γηροκομεία. Διαπιστώθηκε, επίσης, με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

 

 

Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός:

Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν. Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος. Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται.

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Εύσημα Mητσοτάκη σε Τσιόδρα – Mπράβο Σωτήρη

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:58 - 02/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 12:36 - 02/09/2020

Τα εύσημα απένειμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίηθηκε για την πανδημία του κορωνοϊού ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα για τις μάσκες.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη χθεσινή εξαιρετική ενημέρωση των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τόνισε.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου.
Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια.
Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν.
Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.
Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Διάβασε το »

Εύσημα Mητσοτάκη σε Τσιόδρα και μήνυμα για τις μάσκες

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:58 - 02/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 12:00 - 02/09/2020

Τα εύσημα απένειμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίηθηκε για την πανδημία του κορωνοϊού ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα για τις μάσκες.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη χθεσινή εξαιρετική ενημέρωση των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τόνισε.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου.
Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια.
Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν.
Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.
Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Διάβασε το »

Μάχη Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
10:44 - 02/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 10:47 - 02/09/2020

Μάχη Μητσοτάκη- Τσίπρα αναμενεται στη Βουλή αφού την ερχόεμη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Διάβασε το »

Στο Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης – Ο Εβραίος billionaire και ο Κυριάκος

Newsteam 0 Comments

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από έναν κύριο. Σύμφωνα με τη στήλη Βηματοδότης και τα όσα είπε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν ένας Εβραίος, billionaire, μεγαλοεπενδυτής σε ακίνητα και τουρισμό.

 

 

 

Αμφότεροι συνάντησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Στρατηγικής σημασίας κίνηση ειδικά αυτη την εποχή που η Μεσόγειος φλέγεται…

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κυριάκος Μητσοτάκης – Παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για τους ευάλωτους

Newsteam 0 Comments

Από 1ης Ιανουαρίου του 2021, λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται Στη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, αλλά και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας ευάλωτων φυσικών προσώπων, αναφέρθηκε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

 

Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2021, λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί, πρόσθεσε στη συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας ευάλωτων προσώπων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν έντονα κοινωνικό πρόσημο. Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υπογράμμισε επίσης πως η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Έτσι ταυτόχρονα και παράλληλα με τις πυκνές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στα εθνικά ζητήματα αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προχωρούμε αδιάκοπα και το νομοθετικό μας έργο. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτόν θα μείνουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης μπήκε στην ημερήσια διάταξη ξεκινώντας από το νέο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία και τη διευθέτηση των οφειλών.

Είπε χαρακτηριστικά: Είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα. Και τέλος -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- προβλέπει και μέτρα τα οποία θα συνδράμουν φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες, που συνάντησαν προβλήματα να απαλλάσσονται από βάρη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε δεύτερη ευκαιρία. Είναι μία τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μία τομή η οποία μένει μετέωρη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Γιατί ξέρουμε ότι είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες, όμως ουσιαστικά αυτές απέτυχαν. Με χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία είναι κόκκινα, δικαστήρια ασφυκτιούν από υποθέσεις οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ και βέβαια συχνά πλούσιοι κακοπληρωτές ξεφεύγουν, μετακυλίοντας το κόστος στήριξης των τραπεζών στους φορολογούμενους.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

To σχέδιο Μητσοτάκη για την πρώτη κατοικία

Newsteam 0 Comments

Το σχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας.
Η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του.
Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας.
Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται.
Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Όλη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καλημέρα σας. Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο ελπίζω να μπορέσατε να ξεκουραστείτε έστω και λίγο και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, διότι έχουμε προφανώς πολλή δουλειά μπροστά μας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι προφανώς η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο.
Έτσι ταυτόχρονα και παράλληλα με τις πυκνές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στα εθνικά ζητήματα αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προχωρούμε αδιάκοπα και το νομοθετικό μας έργο. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτόν θα μείνουμε.
Έχουμε και σήμερα μία πυκνή ημερήσια διάταξη, θα ήθελα όμως πολύ σύντομα να αναφερθώ ξεχωριστά σε μία πολύ σημαντική τομή την οποία εισάγουμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι το νέο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία και τη διευθέτηση των οφειλών.
Είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας.
Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα.
Και τέλος -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- προβλέπει και μέτρα τα οποία θα συνδράμουν φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες, που συνάντησαν προβλήματα να απαλλάσσονται από βάρη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε δεύτερη ευκαιρία.
Είναι μία τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μία τομή η οποία μένει μετέωρη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία.
Γιατί ξέρουμε ότι είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες, όμως ουσιαστικά αυτές απέτυχαν. Με χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία είναι κόκκινα, δικαστήρια ασφυκτιούν από υποθέσεις οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ και βέβαια συχνά πλούσιοι κακοπληρωτές ξεφεύγουν, μετακυλίοντας το κόστος στήριξης των τραπεζών στους φορολογούμενους.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται.
Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοι κακοπληρωτες, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί.
Η διαδικασία την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε στάδια: Πρόληψη, πρώτα με ένα μηχανισμό που θα προειδοποιεί όταν υπάρχει πρόβλημα σε ένα δάνειο, ρύθμιση οφειλών που θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία ή με φυσική διαμεσολάβηση και θα επικυρώνεται δικαστικά, το στάδιο της πτώχευσης το οποίο θα οδηγεί σε απαλλαγή από χρέη και τη δυνατότητα επανέναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Με λίγα λόγια, το νέο πλαίσιο από τιμωρητικό γίνεται δίκαιο και αναπτυξιακό. Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών.
Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου.
Αλλά και στο τελικό στάδιο, αυτό της πτώχευσης, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν δίπλα τους την παρέμβαση του κράτους.
Δεν θα χάνουν το σπίτι τους από κάποιον νέο ιδιοκτήτη. Αντίθετα, αυτό θα μεταφέρεται σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα μισθώνει το σπίτι μόνο σε εκείνους για 12 χρόνια. Η πολιτεία θα επιδοτεί και πάλι το ενοίκιο, ενώ ο δανειολήπτης θα διατηρεί το δικαίωμα της επαναγοράς όταν μπορέσει να το ασκήσει.
Θέλω να υπενθυμίσω -το έχει πει πολλές φορές και ο Χρήστος Σταϊκούρας- ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύει από 1ης Μαρτίου του 2019 με ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Η υφιστάμενη διάταξη είχε παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2020 και από τη δική μας κυβέρνηση, με πολύ μικρό όμως ενδιαφέρον. Και αυτό είναι και η απόδειξη της αποτυχίας των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Απαιτείται, λοιπόν, ένα σύγχρονο, ολιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο. To ίδιο ισχύει βέβαια και για τα κόκκινα δάνεια, που καθηλώνουν τις τράπεζες και τις εμποδίζουν να αναλάβουν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα.
Η οικονομία, λοιπόν, οφείλει και πάλι να βαδίσει σε ένα σταθερό έδαφος. Να απαλλαγεί από τις πραγματικές επιχειρήσεις-ζόμπι και να ενεργοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις που μένουν εγκλωβισμένες σε χρέη τα οποία ανάγονται σε διαφορετικές συγκυρίες.
Όπως και η κοινωνία έχει ανάγκη από δικαιοσύνη. Στρατηγικοι κακοπληρωτες να πάψουν να ζουν παρασιτικά σε βάρος των πολλών, αλλά και οι πιο ευάλωτοι να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς άλλες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, και κλείνω με αυτό, έχει τρία χαρακτηριστικά: Είναι σαφές, είναι συνολικό, είναι καινοτόμο. Θέτει σε ένα κοινό πλαίσιο όλες τις παραμέτρους ιδιωτικού χρέους, εναρμονίζοντας το και με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι ένα νομοσχέδιο δίκαιο κοινωνικά και γόνιμο επιχειρηματικά, ενισχύει τους αδύναμους οφειλέτες επαναφέροντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις στην παραγωγική βιωσιμότητα.
Και είναι τέλος ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό, γιατί αφαιρεί βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και απελευθερώνει τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας ανακεφαλαιοποίησης, όπως δυστυχώς έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν.
Με λίγα λόγια, είναι πάνω απ’ όλα αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: Μία δεύτερη ευκαιρία. Μία νέα αρχή. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για όλους.
Περιμένω, λοιπόν, να το συζητήσουμε σήμερα, να το εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης αλλά και της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ώστε να γίνει ακόμα καλύτερο μέχρι την ψήφισή του.

Διάβασε το »

Ανησυχούν στο Μαξίμου για νέους αγανακτισμένους…

Newsteam 0 Comments

Παίρνουν τα μέτρα τους για να προλάβουν κάποιο ρεύμα που να θυμίζει νέους αγανακτισμένους
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον μήνα ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει ανοικτά μέτωπα, που διαμορφώνουν μία νέα κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών. Εξάλλου, και τα προβλήματα που πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά.
Κατ’ αρχάς, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς όλες οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν, ότι από το φθινόπωρο αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19. Και μάλιστα, ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το δεύτερο κύμα θα είναι εξίσου δριμύ και θανατηφόρο, ή αν θα έχει αρχίσει να χάνει την ισχύ του, όπως συνέβη με άλλους κορωνοϊούς στο παρελθόν.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, εντός του Σεπτεμβρίου ανοίγουν και τα σχολεία, όπου τα μαθήματα δεν θα γίνονται όπως τον Μάιο και τον Ιούνιο σε δόσεις, αλλά τα σχολεία θα λειτουργούν σε πλήρη δραστηριότητα. Και ναι μεν οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μαθητές, ειδικά αυτοί του δημοτικού, είναι πιο ισχυροί έναντι της νόσου, όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει το μπέρδεμα που θα έλθει όταν ξαφνικά θα υπάρχουν και οι καθιερωμένες ιώσεις που παρεπιδημούν στην εκπαιδευτική κοινότητα σε κάθε σχολικό έτος.

Σε συνδυασμό με την πανδημία, υπάρχει και το μέτωπο της οικονομίας. Πολλοί κλάδοι έχουν πληγεί λόγω του lockdown, αλλά και της ύφεσης που θα χτυπήσει όχι μόνο την ελληνική, αλλά την παγκόσμια οικονομία. Και ναι μεν στην κυβέρνηση προσπαθούν με όλα τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο να ανακουφιστούν οι πληγέντες, αλλά εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία.
Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τον γείτονά μας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της χώρας μας.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι και τον Σεπτέμβριο θα καταφέρουν να έχουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, όπως έγινε την άνοιξη.
Τα κρίσιμα βήματα είναι τα ακόλουθα: Κατ’ αρχάς, να ξεκινήσει η σχολική χρονιά –έστω και στις 14 Σεπτεμβρίου–  δίχως παρατράγουδα. Να συνεχιστεί η θωράκιση του ΕΣΥ και με εξοπλισμό, αλλά και με προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές). Να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας. Ενόψει του δύσκολου Σεπτεμβρίου, μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και τις θεωρίες συνωμοσίας που ανθούν στο διαδίκτυο, τόσο για τη χρήση των μασκών, όσο και για το ότι κρύβονται από πίσω κάποιες σκοτεινές δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε ότι κερδίζουν έδαφος οι θεωρίες ότι μαζί με τα εμβόλια θα βάλουν τσιπάκια για να μας ελέγχουν και διάφορες τέτοιες αηδίες.
Οι νέοι αγανακτισμένοι;
Στο πρωθυπουργικό μέγαρο τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλες τις αντιδράσεις για τα μέτρα προστασίας από την πναδημία. Κι αυτό διότι όσοι αντιδρούν ακόμα και στο γεγονός της ύπαρξης του ιού κινούνται για να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο ρεύμα. Μία κίνηση που θα προσομοιάζει στους πάλαι ποτέ αγανακτισμένους, που τόσο ταλαιπώρησαν τη δημόσια ζωή της χώρας με τα όσα έκαναν στην αρχή της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι αγανακτισμένοι βγήκαν στις πλατείες, όχι τόσο για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου στο πρώτο μνημόνιο (το 2010), αλλά επειδή διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ η φήμη ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου (αδελφός του Γιώργου) και η Μαργαρίτα Παπανδρέου (μητέρα του τότε πρωθυπουργού) έβγαλαν τρελά λεφτά από τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων με τη χρεοκοπία της χώρας. Πάνω σε αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας καβάλησε και ο Πάνος Καμμένος και πρωταγωνίστησε με το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ, που στο τέλος από Ανεξάρτητοι Έλληνες μετατράπηκαν σε Ανεξέλεγκτους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει να καλλιεργήσουν απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην κοινωνία είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που πιστεύουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο το κύμα κορωνοϊού θα ελεγχθεί έστω και οριακά…
Το φθινόπωρο, όπως παραδέχονται όλοι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση και για έναν ακόμα λόγο. Θα πρέπει να παραμείνει, όσο το δυνατόν πιο ανοικτή, η οικονομία  και να σωθεί ό,τι είναι εφικτό. Ο τουρισμός, έστω και μερικώς,  άνοιξε  μετά από μεγάλο υγειονομικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η άλλη επιλογή θα ήταν να ακολουθηθεί αυτό που πρότεινε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας: Όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός μέχρι νεωτέρας. Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα κρίνει πολλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κορωνοϊός και οικονομία θα αποτελέσουν βαρόμετρο εξελίξεων. Διότι ναι μεν η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να είναι σε λήθαργο και να στηρίζεται μόνο σε άναρθρες κραυγές, αλλά ο βασικός κίνδυνος για το Μαξίμου να βρεθεί ξαφνικά ενώπιων ενός νέου κύματος αγανακτισμένων.
Αποφασίζουν οι ειδικοί για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
Ως μία από τις κρισιμότερες εβδομάδες μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινάει από αύριο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Τόσο για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, όσο και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να ανασχεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μοιάζει σαν να βρίσκεται στην αυλή μας και να παραμονεύει να εισέλθει στο σπίτι.
Και λέμε κρίσιμη διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αναμένεται μέχρι αύριο βράδυ να έχει επιστρέψει το σύνολο σχεδόν των αδειούχων από τις διακοπές, οπότε θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να μελετηθεί το πώς κινείται η πανδημία. Οπότε, ίσως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, όχι όμως ένα νέο lockdown.
Μεθαύριο Δευτέρα συνεδριάζει η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Με βάση τον σχεδιασμό, τα σχολεία πρέπει να υποδεχθούν τους μαθητές τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Όμως, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι την ερχόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς ναι μεν στα σχολεία υπάρχουν τα βιβλία, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό καθαρισμού, όμως και οι δήμοι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προμηθεύσουν με μάσκες και αντισηπτικά τα παιδιά.

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το πληγωμένο θηρίο είναι πιο επικίνδυνο

Newsteam 0 Comments

Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι οι Τούρκοι επιζητούν θερμό επεισόδιο για να το φορτώσουν στην Ελλάδα, προσπαθώντας να αντιστρέψουν τη διεθνή κοινή γνώμη.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Αυτή την εποχή ο Ερντογάν θυμίζει πληγωμένο θηρίο. Όλα όσα είχε σχεδιάσει ανατράπηκαν. Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που έφτανε μέχρι το Γιβραλτάρ, κατέρρευσε. Και τώρα είναι πραγματικά πιο επικίνδυνος. Γι’ αυτό χρειάζεται εκ μέρους μας ψυχραιμία στον υπέρτατο βαθμό για την αποφυγή του οποιουδήποτε σφάλματος.  Αυτά μας έλεγε έμπειρος διπλωμάτης, όταν του ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Και η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του είναι τόσο στριμωγμένος στα σχοινιά. Επί τόσα χρόνια πρωτοστάτησε σε διάφορες… μαγκιές και οι ισχυροί έκαναν το κορόιδο, θεωρώντας ότι γίνονται για λόγους εσωτερικής εκμετάλλευσης του Τούρκου προέδρου. Ουδείς από τη διεθνή κοινότητα είχε διαβλέψει ποια είναι τα πραγματικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε φυσικά και οι Έλληνες πολιτικοί. Ειδικά μετά την κουμπαριά με τον Κώστα Καραμανλή, όλοι στην Αθήνα έλεγαν πως βρήκαμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς μπόρεσε ποτέ να κατανοήσει μέχρι πού έφταναν οι φιλοδοξίες του Ερντογάν. Άντε κάποιοι πιο προχωρημένοι έλεγαν ότι θέλει να μοιάσει στον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος καιγόταν αφενός μεν να αποκαθηλώσει τον Ατατούρκ και να πάρει τη θέση του, αφετέρου δε να γίνει ο νέος Σουλτάνος που θα ελέγχει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ακόμη και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Ούτε κι όταν εισέβαλε στο Βόρειο Ιράκ, ή και στη Βόρεια Συρία.
Για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα άρχισε να υποψιάζεται για το πού το πάει ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ξεκίνησε να αμφισβητεί τις συνθήκες που είχε υπογράψει ο Ατατούρκ και ιδιαίτερα αυτή της Λωζάννης. Βλέπετε, η συνθήκη της Λωζάννης δεν του επέτρεπε να αναπτύξει το δόγμα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Εκεί, όμως, που τράνταξε συθέμελα τη διεθνή γνώμη ήταν με το απίθανο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το ότι απέστειλε μισθοφόρους τζιχαντιστές στο πλευρό του Σάρατζ. Αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος, καθώς άλλαξε πίστα και στο πώς τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι. Το κακομαθημένο παιδί μετατράπηκε σε επικίνδυνο πειρατή. Και το σημαντικότερο, χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο τη Γαλλία, τη μοναδική πυρηνική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ζωτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι στο απόγειο της δόξας τους οι ισχυροί συνήθως έχουν απώλεια αντανακλαστικών. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Ερντογάν, που έβλεπε την Ελλάδα σαν μύγα. Επίσης, θεωρούσε την Τουρκία πιο ισχυρή ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι έχει ανάγκη τα λεφτά της, τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και με την ειδική εμπορική σχέση που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τη μία ξεκινούν και την άλλη παγώνουν.
Το 2020 εξελίσσεται πολύ άσχημα με την Τουρκία. Κατ’ αρχάς, στη μάχη του Έβρου υπέστη δεινή ήττα από την Ελλάδα, που απέκρουσε τις ορδές λαθρομεταναστών που ο ίδιος έστειλε. Εκεί δεν αντιμετώπισε μόνο την Ελλάδα –που ματαίωσε τα σχέδιά του– αλλά και την ίδια την Ευρώπη, καθώς από τη μία είδε στον Έβρο να βρίσκονται και φρουροί από άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα η Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας τού έκοψε τα λεφτά. Και μάλιστα όταν ζήτησε να δει τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος τον παρέπεμψε στην Ούρσουλα Φον νετρ Λάιεν, η οποία του ύψωσε ανάστημα παραπέμποντάς τον σε νέες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να υπάρξει νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό κι εν συνεχεία να αναζητηθούν κονδύλια. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, όπως λέει και το λαϊκό γνωμικό. Οι διαπραγματεύσεις λόγω και της πανδημίας έχουν βαλτώσει, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνει είναι αρνητικά. Η Μέρκελ δεν ελέγχει πλέον όλες τις χώρες και ήδη πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, υπάρχουν άλλες τρεις τουλάχιστον χώρες (Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία) που απειλούν με βέτο εάν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας.
Η Γαλλία και η συμφωνία για πακέτα
Το χειρότερο σενάριο για τον Ερντογάν συνέβη τον Ιούλιο. Εκεί όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τετραήμερες διαπραγματεύσεις αποφάσισε να μοιράσει τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στα μέλη της. Άκουγε τα πακέτα ο Ερντογάν κι έτρεχαν τα σάλια του. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα πάρει μέσα σε μία επταετία ένα πακέτο, που μαζί με τις ενισχύσεις από τα σταθερά κοινοτικά προγράμματα θα ανέλθει σχεδόν στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ – και η Τουρκία τίποτα. Και το σημαντικότερο, αύξησε σε υπερθετικό βαθμό τους εχθρούς της Τουρκίας εντός της Ευρώπης.
Όμως δύο γεγονότα στην κυριολεξία διέλυσαν το αφήγημα του Ερντογάν για τη Γαλάζια Πατρίδα, δηλαδή τη Μεγάλη Τουρκία. Δύο γεγονότα κατά το τριήμερο 4-6 Αυγούστου. Στις 4 Αυγούστου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού με δεκάδες νεκρούς. Και δύο ημέρες αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν με την επίσκεψή του έθεσε τον Λίβανο υπό τη σκέπη της Γαλλίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί και δεσμεύοντας όλους τους λογαριασμούς Λιβανέζων αξιωματούχων από όποια πλευρά και να προέρχονται. Ταυτόχρονα, έθεσε το κατεστραμμένο λιμάνι υπό γαλλική εποπτεία, κάτι που ικανοποίησε και τις όμορες χώρες.

Την ίδια ημέρα –6 Αυγούστου– ο Νίκος Δένδιας υπογράφει στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τη συμφωνία για την ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου. Κάτι που σημαίνει ότι μόλις η συμφωνία ανακοινωθεί στον ΟΗΕ, καταπέφτει το έτσι κι αλλιώς παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τι έχασε σε αυτό το διαβολοτριήμερο ο Ερντογάν; Το πιθανότερο να έχει απολέσει όλους τους συμμάχους του στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, που όμως είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον διότι, όπως λέει και ο λαός μας, το πληγωμένο θηρίο γίνεται πάντα πιο επικίνδυνο. Πλέον δεν μπορεί ούτε να περάσει τουρκικό πλοίο από τα χωρικά ύδατα Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, ενώ κι επισήμως και στην Αίγυπτο. Μάλιστα, στη χώρα των Φαραώ οποιαδήποτε κίνηση κάνει με τους αδελφούς Μουσουλμάνους θα θεωρηθεί εχθρική από τον Αλ Σίσι.
Ακόμη και η εκεχειρία που αποφάσισαν ο δικός του Σάρατζ με τον πρόεδρο της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στη Λιβύη, δεν βοηθάει τα σχέδιά του. Όλες οι ξένες δυνάμεις ζητούν να επικρατήσει η έννομη τάξη και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να τα βρουν, για να σταματήσει ο εμφύλιος. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Σάρατζ θα πρέπει να επιλέξει, είτε να πάει έως το τέλος με τον Ερντογάν, είτε να σκεφθεί το μέλλον του μέσω μίας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας. Και από τη στιγμή που το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι και με τη βούλα του ΟΗΕ παράνομο, τότε δεν αποκλείουν ξένοι παρατηρητές να αλλάξει στρατόπεδο.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά σε ό,τι αφορά την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 21 Αυγούστου, που ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλσσα, οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την οικονομία της. Μάλιστα, μεσοβδόμαδα το τουρκικό κράτος αγόραζε χρυσό ακόμη και από τα παραδοσιακά παζάρια της Κωνσταντινούπολης.
Το μέλλον
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Βουλή, ότι επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 μίλια από τα έξι, και οι πρώτες αντιδράσεις από τη γειτονική Αλβανία ήταν θετικές (παρά το γεγονός ότι τουρκικοί κύκλοι ήλπιζαν σε διαμαρτυρία).  Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάσει των προβλέψεων του UNCLOS, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας. Στην ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται, επίσης, ότι η Αλβανία και η Ελλάδα ως γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους, στηριζόμενες στις αρχές και κανονισμούς του δικαίου της θάλασσας, της διεθνούς εμπειρίας και σεβόμενες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, ακύρωσε την προηγούμενη Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων του 2009.
Εξάλλου, το επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι να επέλθει νέα συμφωνία με την Αλβανία για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Μόνο που αυτήν τη φορά η Αλβανία καίγεται για την Ε.Ε. και ο μπαμπούλας Μακρόν (που έθεσε βέτο πέρυσι τον Νοέμβριο για την Αλβανία και τα Σκόπια) δεν επιτρέπει και πολλές ασκήσεις στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε… ακροβασίες.
Θεωρητικά, με βάση και τις δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας της Τουρκίας) την Πέμπτη, η Τουρκία δέχεται τον διάλογο, όπως διαβεβαίωσε και ο Ερντογάν τον Ντόναλντ Τραμπ. Όμως η σταθερή θέση της Ελλάδας, ότι δεν συζητούμε τίποτε άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ότι πρέπει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα δείχνει ότι δύσκολα τα δύο μέρη θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Κάτι κατάλαβε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα.
Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να προκαλεί. Θα επιζητά ένα θερμό επεισόδιο για να το φορτώσει στην Ελλάδα. Ειδικά εάν βλέπει ότι τον Σεπτέμβριο την περιμένουν οικονομικές κυρώσεις. Κι εάν τις αποφύγει λόγω της Μέρκελ, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να περιμένει νέα οικονομική συμφωνία με την Ευρώπη. Είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε μέσω της ειδικής εμπορικής σχέσης με την Κομισιόν (τώρα όλα έχουν παγώσει).

Ο Ερντογάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παίξει τα ρέστα του. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε θα αυξηθούν οι επικριτές στο εσωτερικό. Και το κακό, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι απέναντί του βρίσκονται εκτός των νέων, των ευρωπαϊστών και των κατοίκων της Δυτικής Τουρκίας, και οι εθνικιστές, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει στριμωχθεί. Διότι κι αυτοί καταλαβαίνουν ότι ημέρα με την ημέρα η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτούς. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η θέση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμεπργκ, ο οποίος ζήτησε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία. Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη, και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ τού να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας. Νομίζω ότι σιγά-σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ένα reality check και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή, προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Νίπτουν τα χείρας σαν Πόντιοι Πιλάτοι
Από δηλώσεις καλά πάνε όλοι οι εταίροι μας, αλλά όταν πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες νίπτουν τα χείρας τους ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι. Πραγματικά έχει φτάσει σε εκνευριστικό βαθμό ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την προκλητικότητα των Τούρκων οι περισσότεροι εκ των μεγάλων δυνάμεων.
Η Μέρκελ μεσολαβεί και ζητά διάλογο. Ο Τράμπ-που έχει τρεχάματα με τις αμερικανικές εκλογές-λέει να αποφευχθεί η σύρραξη και να κάνουμε διάλογο. Αυτός βέβαια που ξεπέρασε τα εσκαμμένα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Εκεί έχει κολλήσει η βελόνα στο βρείτε τα. Προφανώς κάνει τα στραβά μάτια στην προκλητικότητα Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφέρεται ως πειρατής απέναντι σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αλλά ο αξιωματούχος αγρόν ηγόραζε.

Διάβασε το »

Τι ζήτησε ο Τραμπ από τον Μητσοτάκη

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
09:04 - 27/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 09:06 - 27/08/2020

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους. Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει μαζί του, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Διάβασε το »

O Τραμπ μίλησε με Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
21:56 - 26/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:58 - 26/08/2020

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Διάβασε το »