Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΥΚΛΑΔΕΣ - Spoiler

Αρνητικά 188 τεστ στις Κυκλάδες – Σε ποια νησιά ξεκινά από σήμερα η δεύτερη φάση ελέγχων

Newsteam 0 Comments

Ο ΕΟΔΥ, μετά την πρώτη δράση των Πλωτών Ομάδων στα νησιά του Αιγαίου, διοργανώνει δεύτερη δράση Πλωτών Ομάδων για τον έλεγχο του COVID-19.

Η πρώτη δράση στο νομό Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε τη διενέργεια ελέγχων και τεστ σε κατοίκους των νησιών Μήλος, Σίκινος, Φολέγανδρος και Μήλο. Συνολικά έγιναν 188 τεστ τα αποτελέσματα των οποίων ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.

Σε συνεργασία με την AXION HELLAS, θα πραγματοποιήσει εξετάσεις σε 16 νησιά του Αιγαίου. Στελέχη και γιατροί του ΕΟΔΥ συνοδευόμενοι από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της AXION HELLAS, θα μεταβούν με ειδικά κλιμάκια στα νησιά του Αιγαίου με σκοπό την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και αντισωμάτων για τον COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες και κατοίκους των νησιών.

Τα κλιμάκια των Πλωτών Ομάδων θα επισκεφτούν από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου τους νησιώτες κατοίκους στα Κουφονήσια, την Ανάφη, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Κίναρο, τη Λεβιθά, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, την Ψέριμο, την Τήλο, το Καστελόριζο και τη Χάλκη.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ξεκινάνε τα ταχύπλοα στις Κυκλάδες

Newsteam 0 Comments

Σε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών στην ακτοπλοΐα αναμένεται να προχωρήσει μετά τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών από 29 χώρες τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχύπλοων, καθώς αυτή τη στιγμή που είναι στο 50% δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Aυτή τη στιγμή από τα 85 πλοία, στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35-40.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχύπλοων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Κάποιες εταιρείες πάντως έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Η αρχή έγινε από την εταιρεία Aegean Speed Lines που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχύπλοου HSC SPEEDRUNNER III στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020. Επίσης για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το Superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το Seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου. Έτσι στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το καθένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ξενοδοχεία: Ανοίγουν την Δευτέρα – Το 50% θα λειτουργήσει στις Κυκλάδες

Newsteam 0 Comments

Tην Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, πρόκειται να ανοίξουν περί το 50% των ξενοδοχείων στις Κυκλάδες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Τα υπόλοιπα, για την ώρα, θα παραμείνουν κλειστά. Το πιθανότερο σενάριο είναι, εντός της θερινής περιόδου, ανάλογα της ζήτησης και με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των λειτουργούντων ξενοδοχείων στα νησιά του νομού να αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα καταλύματα στα νησιά.

Από Δευτέρα 1 Ιουνίου, επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:
 • 55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
 • 55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
 • 56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
 • 59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
 • 56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • 91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
 • 93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
 • 93.11. 10.03 / Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
 • 93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
 • 93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
 • 96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
 • 96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
 • 96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
 • 96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.

Οι ιδιαίτεροι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, θα περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης για τα νησιά την τουριστική περίοδο

Newsteam 0 Comments

Με στόχο την ομαλή πορεία του τουρισμού στα νησιά, αλλά και την προστασία κατοίκων και επισκεπτών, ξεκίνησαν οι επισκέψεις και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό, από τις πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες είχαν πρώτο τους σταθμό τις Δυτικές Κυκλάδες.

Προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας από τη Μήλο. Τα αποτελέσματα είναι καλά αλλά και οι μετακινήσεις εντός Ελλάδας άρχισαν και σε λίγο θα φτάσουν και τουρίστες, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως: Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να μας γίνουν συνήθεια τα βασικά μέσα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Για την ενίσχυση των δομών στα νησιά, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως υπάρχει σχέδιο και από το υπουργείο Τουρισμού και από το υπουργείο Υγείας, και νησιά πιο μικρά, σε συνεργασία και με τους περιφερειάρχες, αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και παράλληλα το ΕΚΑΒ προμηθεύεται επιπλέον κάψουλες αεροδιακομιδής οι οποίες πρόκειται να διατεθούν για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα νησιά τόνισε, ενώ αναφορικά με τους τουρίστες είπε πως προφανέστατα δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε όλους αλλά δειγματοληπτικά.

Επιπλέον, αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα για τα πλωτά ασθενοφόρα τα οποία πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας και να διατεθούν για τις ανάγκες των νησιών.

Τα πλωτά ασθενοφόρα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν στην υπηρεσία νησιωτών και επισκεπτών τρία πλωτά ασθενοφόρα, ενώ τουλάχιστον το ένα εξ αυτών θα διατεθεί για τις ανάγκες των Κυκλάδων με πιθανότερη έδρα την Σύρο.

Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει το σχέδιο θωρακισμού των νησιών πριν μάλιστα ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες με το υπουργείο Υγείας να καταρτίζει υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα μουσεία ή οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Τρεις ζώνες

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν μεμονωμένα περιστατικά και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση. Το βέβαιο είναι πως το σχέδιο θα τροποποιείται με βάση την πορεία και τη διασπορά του ιού και τον εντοπισμό κρουσμάτων, εισαγόμενων ή εγχώριων.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορονοϊό.

Προορισμοί χαμηλού κινδύνου

Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν το ταξίδι για τεστ covid -19 σε νησιά των Κυκλάδων

Newsteam 0 Comments

Ποιοι είναι οι εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών που μαζί με κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα αποπλεύσουν τη Δευτέρα για Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, προκειμένου να γίνουν τεστ COVID-19 στους ευπαθείς νησιώτες.

Τα χαράματα της Δευτέρας, 25 Μαϊου, τέσσερα ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Σύμπλευση, με συνολικά 20 επιβαίνοντες, θα βάλουν πλώρη από το Λαύριο και θα χαράξουν ρότα για Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, σε μια ειδική υγειονομική αποστολή.

Εκτός από τους γιατρούς της εθελοντικής ομάδας θα επιβαίνουν στελέχη και γιατροί του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε ευπαθείς ομάδες στα τέσσερα νησιά της άγονης γραμμής.

Οι πλωτές ομάδες θα επιστρέψουν στην Αττική την Τρίτη, μαζί με τα δείγματα, τα οποία θα προωθηθούν προς ανάλυση στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή αποστολή, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την εθελοντική οργάνωση, η οποία έχει εμπειρία ετών στην υγειονομική υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων σε απομονωμένα και ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Στα τέσσερα νησιά της αποστολής δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κρούσμα κορονοϊού, όπως και στα περισσότερα του αρχιπελάγους. Ανάλογα με τις ανάγκες, θα ακολουθήσουν κι άλλες, στις μικρές Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Οργώνουν το Αιγαίο για δωρεάν εξετάσεις

Από την ίδρυσή της, το 2014, μέχρι σήμερα, η Σύμπλευση έχει διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια, σε έξι εαρινούς διάπλους του Αιγαίου και πέντε φθινοπωρινές αποστολές, σε συνολικά 23 νησιά, από τη Σαμοθράκη και τον Άγιο Ευστράτιο ως την Κάσο και το Καστελλόριζο.

Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο. Επίσης, έχουν προικίσει τα νησιά με έργα υποδομής, αξιοποιώντας χρήματα από χορηγίες.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αυξάνονται τα δρομολόγια των Κυκλάδων – Αλλαγές από την επόμενη εβδομάδα

Newsteam 0 Comments

Η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων. Οι μετακινήσεις με πλοία θα επιτραπούν κανονικά για τους ταξιδιώτες από την προσεχή Δευτέρα 25 Μαΐου και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ετοιμάζονται για τροποποιήσεις στα δρομολόγιά τους.

Στις Κυκλάδες, όλο αυτό το μεγάλο διάστημα κατά το οποίο επιβλήθηκαν απαγορεύσεις και ήταν δυνατή μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των νησιών, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των δρομολογίων από πλευράς εταιριών, λόγω περιορισμένης επιβατικής κίνησης.

To άνοιγμα της ακτοπλοΐας κινητοποιεί τις εταιρίες οι οποίες εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσουν νέα δρομολόγια ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Οι αυστηροί περιορισμοί που προβλέπονται από το πρωτόκολλο λειτουργίας της ακτοπλοΐας με σημαντικότερη τη μείωση της μεταφορικής τους δυναμικότητας κατά 50%, δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια στις εταιρίες.

Οπότε, δεν πρόκειται να τηρηθεί ο προ κορονοϊού προγραμματισμός και να δρομολογηθούν στις γραμμές των Κυκλάδων όλα τα πλοία τα οποία ετοιμάζονταν να σαλπάρουν για τα νησιά το φετινό καλοκαίρι. Θα υπάρξουν πλοία τα οποία θα μείνουν παροπλισμένα και ειδικά κάποια ταχύπλοα.

Οι εταιρίες δεν έχουν κάνει ακόμη γνωστές τις προθέσεις τους, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες και εντός των επόμενων 24ώρων αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και επίσημες ανακοινώσεις.

Οι τροποποιήσεις των δρομολογίων θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Προμήθεια σύγχρονων αναπνευστήρων για τις μονάδες υγείας των Κυκλάδων

Newsteam 0 Comments

Παρελήφθησαν Δευτέρα 11 Μαΐου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σύγχρονοι αναπνευστήρες, με τους οποίους θα εξοπλίσει όλα τα Νοσοκομεία και πολλά Κέντρα Υγείας των νησιών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την έμπρακτη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η διανομή του εξοπλισμού των αναπνευστήρων ξεκινά από σήμερα κιόλας μέχρι την άμεση ολοκλήρωση της παράδοσής τους στη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Κάρπαθο για τα Δωδεκάνησα και Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Τήνο, Πάρο και Μήλο για τις Κυκλάδες.

Κατά την παραλαβή του νέου φορτίου από την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή μάχη με τον κορονοϊό, τις επιπτώσεις της πανδημίας και το χρόνο. Η απόφασή μας να ενισχύσουμε τις δομές υγείας των νησιών μας υλοποιείται με τρόπο σταθερό και επίμονο, μέσα από τον προϋπολογισμό μας. Κάθε μέρα δίνουμε λύσεις σε προβλήματα και απαντήσεις σε πιεστικά ερωτήματα. Από αυτή την κρίση, θα βγούμε νικητές με το κεφάλι ψηλά, με σχέδιο και υπευθυνότητα, γιατί αυτό μόνο αρμόζει στα νησιά και τους νησιώτες μας.

Οι αναπνευστήρες, που θα διανεμηθούν σε όλα τα Νοσοκομεία και σε πολλά Κέντρα Υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σταθερή και φορητή λειτουργία σύμφωνα με ISO 80601-2-72, κατόπιν συγκεκριμένων προδιαγραφών που υποδείχθηκαν στην Περιφέρεια από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Σε αυτά τα τρία νησιά εξετάζεται η ελεύθερη μετάβαση από τις 18 Μαΐου – Τι γίνεται με τις Κυκλάδες

Newsteam 0 Comments

Τις επόμενες ημέρες κλειδώνει το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών στα νησιά. Και μπορεί η γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων να γίνει, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, από την 1η Ιουνίου ή ενδεχομένως και από τις 25 Μαΐου, και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όμως στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί επί τάπητος ένα ακόμη σενάριο.

Να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις του γενικού πληθυσμού προς κάποια νησιά από τις 18 Μαΐου, την ημερομηνία δηλαδή που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και αναμένεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις των ειδικών (το πολύ) μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα, σε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τις 18 Μαΐου έγινε αναφορά σε τρία συγκεκριμένα μεγάλα νησιά: την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Η επιλογή των νησιών αυτών γίνεται, όπως αναφέρθηκε, με γνώμονα το ότι διαθέτουν ανθεκτικές υγειονομικές δομές και θα αρθεί ο περιορισμός στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Σε ότι αφορά τις Κυκλάδες, οι μετακινήσεις θα επελυθερωθούν σε δεύτερη φάση με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Ιουνίου, αν και υπάρχουν ελπίδες αυτό να γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Δήμαρχοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ζητούν την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Newsteam 0 Comments

Σημαντικός αριθμός δημάρχων από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκάνησου, ζητά την απόσυρση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Με σχετική επιστολή που συνυπογράφουν 20 δήμαρχοι των νησιών, εκφράζονται οι βασικότερες αντιρρήσεις σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους δασικούς χάρτες, τους αιολικούς σταθμούς, την εκμετάλλευση της ενέργειας και τη γεωθερμία.

Η επιστολή των δημάρχων απευθύνεται προς το γραφείο του πρωθυπουργού, τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς και τους βουλευτές των δύο νομών.

Διαβάστε την επιστολή των 20 δημάρχων:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικουμενική κρίση, όντας σε καθολικό υγειονομικό συναγερμό με απομόνωση, απαγορεύσεις, περιορισμούς, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν τα στοιχειώδη συνταγματικά τους δικαιώματα, να καλέσουν συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά τους όργανα, να καλέσουν δημοκρατικές συγκεντρώσεις.

Συνεπώς δεν δόθηκε χρόνος στις Δημοτικές Αρχές να μελετήσουν και να φέρουν προς συζήτηση το Σχέδιο Νόμου του θέματος στα Δημοτικά τους Συμβούλια, ούτως ώστε να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. Κατόπιν τούτων, για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύονται θεσμικά και Συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές μας.

Επειδή ως Δήμοι έχουμε την υποχρέωση να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ζητάμε την απόσυρση του προς συζήτηση για τις 4 Μαΐου 2020 Νομοσχεδίου και την επαναφορά του μετά τη λήψη Αποφάσεων από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια.

Ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή.

Σε αντίθετη περίπτωση και παρόλο που δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσουμε το Σχέδιο Νόμου και να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, σας επισυνάπτουμε τα βασικά έστω σημεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Κοινοβούλιο και αφορούν ζητήματα Αδειοδότησης Μονάδων Α.Π.Ε., Δασικών Χαρτών και Διαχείρισης Μονάδων Στερεών Αποβλήτων.

Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χρήση της παραγόμενης ενέργειας από τέτοιου είδους πηγές αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δέσμης μέτρων που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Παράλληλα, η συνεισφορά των νησιών μας στην Ελληνική οικονομία πραγματοποιείται με εξαιρετικές επιδόσεις, διότι το προϊόν που προσφέρουν, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, λαϊκή αρχιτεκτονική, είναι θελκτικό, είναι αγνό, είναι παρθένο, είναι αυθεντικό. Όλα τα παραπάνω, στα νησιά μας βρίσκονται σε τέλεια αρμονία και ισορροπία, δημιουργώντας την τέλεια ανθρωπομετρική κλίμακα που έχουν υμνήσει καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο.

Αυτό το κομμάτι της χώρας μας προσπαθεί και η πολιτεία να προστατεύσει με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δόμηση, π.χ. για παράδειγμα η λειτουργία των αρχιτεκτονικών επιτροπών για την έγκριση των έργων, ιδιωτικών και δημόσιων, προκειμένου οι κατασκευές να είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον, να υπάρχει δηλαδή ισορροπία και μέτρο.

Η επικείμενη ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών πάρκων απειλεί τα νησιά με περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή, που θα σημαίνει δυστυχώς μείωση και κατακρήμνιση της οικονομικής τους ανάπτυξης που θα συμπαρασύρει και την οικονομία της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, οι συλλογικοί φορείς και οργανώσεις και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων. Διαμαρτύρονται έντονα όχι όμως μηδενιστικά και απαξιωτικά, προτάσσοντας τη διατήρηση του φυσικού νησιωτικού τοπίου αναλλοίωτο.

Στηρίζουν την ανάγκη για στροφή στην καθαρή ενέργεια, στηρίζουν το καθαρό περιβάλλον, αλλά με κανόνες και οργάνωση.

Βασικός γνώμονας είναι η προστασία της ταυτότητας και της προσωπικότητας του κάθε νησιού με την λήψη ειδικών μέτρων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά, όπως η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που θα προβλέπεται στα εναρμονισμένα με τη νομοθεσία τοπικά χωρικά σχέδια.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία πως μέχρι την εκπόνηση και έγκριση επικαιροποιημένων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναστέλλονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης εντός της περιφέρειάς τους των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και υβριδικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που δεν είναι εφοδιασμένα, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, με εν ισχύ Άδεια Εγκατάστασης.

Εάν δυστυχώς γίνει το αντίθετο τότε η πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Γεωθερμία Υψηλής Θερμοκρασίας

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 4342/2015 (Α ́ 143) η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας λήγει στο τέλος του 2020.

Ζητούμε να αποσυρθεί το άρθρο 103 που δίνει παράταση διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού για πέντε (5) ακόμα έτη από την ημερομηνία λήξης τους.

Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας στα νησιά μας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γης.

Δασικοί Χάρτες

Πρώτον: Να ανακληθεί άμεσα το έγγραφο 27639/11.05.2018 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το οποίο οδήγησε σε κατάρτιση δασικών χαρτών, που καταστρατήγησαν κάθε έννοια Συνταγματικής Προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας.

Δεύτερον: Να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, που οδηγούν σε υφαρπαγή και απαξίωση της, Συνταγματικά προστατευόμενης, ιδιωτικής περιουσίας και

Τρίτον: Να ανασταλούν οι ήδη αναρτημένοι δασικοί χάρτες και να αναμορφωθούν όλοι κατόπιν ενσωμάτωσης στο νέο Νομοσχέδιο των προτάσεών μας.

ΦοΔΣΑ

Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτουν μόνιμο ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό και ότι το 40-45% των Νησιών του ΝΑ έχουν δρομολογημένα έργα επεξεργασίας, ταφής ( Μονάδες Επεξεργασίας ή Κομποστοποίησης , και ΧΥΤΥ νέους ή επεκτάσεις) ενταγμένα ή προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ με ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2023, διαφαίνεται ο κίνδυνος διακοπής της ωρίμανσης και υλοποίησης των εν λόγω έργων μέχρι ο διάδοχος Φορέας καταστεί επιχειρησιακά λειτουργικός. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νήσων θα πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητα από 1.1.2021 και έπειτα για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (επεξεργασίας, ταφής) της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2020-2027, ενώ για τα έργα (επεξεργασίας, ταφής ) της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που λήγει 31.12.2023 οι αρμοδιότητες για την υλοποίηση τους να παραμείνουν ως ισχύει σήμερα στους οικείους Δήμους και ΦΟΔΣΑ. Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη αρμοδιοτήτων από το νέο Φορέα θα πρέπει να γίνει μόλις εκείνος καταστεί επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικός γεγονός που θα καθοριστεί με διαπιστωτική πράξη της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σύμφωνη γνώμη της οικείας ΠΕΔ.

Επίσης, οι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων Την υγειονομική ταφή της περίπτωσης ζ΄ και τη λειτουργία χώρων της περίπτωσης η΄ του άρθρου 2 της Η.Π29407/3508/2002 απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Πρόνοιας (Β΄1572) για τα αστικά απόβλητα, με δυνατότητα αποδοχής και λοιπών στερεών μη επικινδύνων, καθώς και επικινδύνων αποβλήτων χωρίς να καθορίζεται με το σχέδιο Νόμου ο τρόπος χρηματοδότησης της εν λόγω υπηρεσίας.

Επιπλέον, να παρασχεθεί εναλλακτικά η δυνατότητα ώστε οι Δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συστήνουν εταιρείες (σύμφωνα και με το πρότυπο σύστασης αναπτυξιακών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τους Δήμους που προβλέφθηκαν στο Ν 4674 11/3/2020 ΦΕΚ 53Α στα άρθρα 2,3 και 4).

Εν κατακλείδι, παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΑΥΤΌ αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΈΨΕΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

Οι Δήμαρχοι

ΑΜΟΡΓΟΥ Ελευθέριος Καραΐσκος,

ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ Αναστάσιος Φαρούπος

ΚΕΑΣ Ειρήνη Βελισσαροπούλου

ΚΙΜΩΛΟΥ Κωνσταντίνος Βεντούρης

ΚΥΘΝΟΥ Σταμάτιος Γαρδέρης

ΜΗΛΟΥ Εμμανουήλ Μικέλης

ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Δημήτριος Λιανός

ΠΑΡΟΥ Μάρκος Κωβαίος

ΣΕΡΙΦΟΥ Κωνσταντίνος Ρεβίνθης

ΣΙΦΝΟΥ Μαρία Ναδάλη

ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Νικόλαος Λειβαδάρας

ΤΗΝΟΥ Ιωάννης Σιώτος

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ Ευθαλία Παπαδοπούλου

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ Ευάγγελος Κόττορος

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Νικόλαος Κομηνέας

ΛΕΡΟΥ Μιχάλης Κόλλιας

ΝΙΣΥΡΟΥ Χριστοφής Κορωναίος

ΠΑΤΜΟΥ Ελευθέριος Πέντες

ΣΥΜΗΣ Ελευθέριος Παπακαλοδούκας

ΤΗΛΟΥ Μαρία Καμμά –Αλιφέρη

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Κυκλάδες – Πολιτισμός: Εκατοντάδες εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν

Newsteam 0 Comments

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι ετοιμάζονται να βιώσουν οι Κυκλάδες, όχι μόνο σε τουριστικό επίπεδο, αλλά στους περισσότερους τομείς οικονομικής, κοινωνικής και λοιπής δραστηριότητας.

Ένα εξ αυτών είναι ο χώρος του πολιτισμού, ο οποίος έχει παραλύσει και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει ή όχι επανεκκίνηση το φετινό καλοκαίρι.

Στις Κυκλάδες, ήδη έχουν ματαιωθεί σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, τοπικές γιορτές κλπ, ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προγραμματισμού οποιασδήποτε εκδήλωσης ή δράσης, λόγω της αβεβαιότητας που επιφέρουν τα απόνερα της πανδημίας.

Κάθε καλοκαίρι, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, οι ιδιωτικές εταιρίες, οι τοπικοί φορείς και Σύλλογοι, διοργανώνουν στα νησιά, εκατοντάδες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και event πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι, ενώ όλα τα πολιτιστικά προγράμματα βρίσκονται στον αέρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους χώρους πολιτισμού, τα μουσεία και όλα εκείνα τα αξιοθέατα τα οποία βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, για τα οποία, δεν έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής, αν θα επαναλειτουργήσουν και κάτω από πλαίσιο κανόνων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον τομέα του πολιτισμού, αφήνοντας, ωστόσο, μια χαραμάδα ελπίδας για τη διοργάνωση ορισμένων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πολιτισμό, τον κλάδο που παραμένει μουδιασμένος με εξαιρετικά αβέβαιο το άμεσο μέλλον.

Πηγή: cyclades24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 88χρονος τα κατάφερε και νίκησε τον ιό

Newsteam 0 Comments

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον 88χρονο ο οποίος ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Σύρο και στις Κυκλάδες, γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό στις 24 Μαρτίου και μεταφέρθηκε από την Σύρο, για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Σωτηρία της Αττικής, κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο και είναι καλύτερα στην υγεία του.

Έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο και επέστρεψε στην Σύρο και στο σπίτι του.

Πηγή: cyclades24.gr

Διάβασε το »

Σημαντική επιδότηση στην αγροτική παραγωγή των νησιών

Newsteam 0 Comments

Σημαντική επιδότηση στην αγροτική παραγωγή των νησιών

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, εξέδωσε δελτίου τύπου, μέσω του οποίου, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την απόφαση τους να χρηματοδοτήσουν την αγροτική παραγωγή των νησιών του Αιγαίου πελάγους.

Ειδικότερα, πρόκειται να διατεθούν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα των νησιών.

Ο κ. Φόρτωμας, πρόσφατα είχε επικοινωνία και συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίον μετέφερε τα αιτήματα τοπικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων των Κυκλάδων, με επίκεντρο την ανάγκη στήριξης της παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.

Ο κ. Βορίδης, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές δυσχέρειες και τη μικρή έκταση του νησιωτικού χώρου, όπως και τη μεγάλη απόσταση των νησιών από τις κεντρικές αγορές, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ειδικών μέτρων στήριξης.

Η απόφαση αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στο ειδικό καθεστώς εφοδιασμού και στη στήριξη των μοναδικών ποικιλιών προϊόντων της τοπικής γεωργικής παραγωγής.

Αναφορικά με τα τοπικά προϊόντα που επιδοτούνται τα οποία αφορούν άμεσα το νομό Κυκλάδων η απόφαση προβλέπει:

-Αμπελοοινικός τομέας 700 ευρώ/ εκτάριο

-Τοματάκι Σαντορίνης 700 ευρώ/εκτάριο

-Αγκινάρα Τήνου 500 ευρώ/εκτάριο

-Γεώμηλα 600 ευρώ/εκτάριο

-Εσπεριδοειδή 500 ευρώ/εκτάριο

-Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων 145 ευρώ/εκτάριο

Πηγή: cyclades24.gr

Διάβασε το »

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά

Newsteam 0 Comments

Σε ισχύ εξακολουθεί να παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για την Κέα, ενώ στη Ραφήνα το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 17:30, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, κλειστή παραμένει η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Διάβασε το »

Αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων

Newsteam 0 Comments

Με στόχο την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας, ώστε να δύνανται να παρέχουν στους μαθητές εξειδικευμένη τεχνική και επαγγελματική γνώση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε την απόφαση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, της προμήθειας εργαστηριακού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης των νησιών Σύμης, Πάτμου, Κέας, Σίφνου, Αμοργού και Ίου.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, της Πράξης Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 349.727,00 € στο πλαίσιο της πρόσκλησης Αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας.

Η πρόσκληση είχε αποδέκτη την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως δυνητικό δικαιούχο, για την υποβολή πρότασης στον Άξονα Προτεραιότητας 5 Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού των 6 εκπαιδευτικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα προαναφερθέντα μικρά νησιά της Περιφέρειας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρακτική εξάσκηση των μαθητών στα εργαστήρια, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των ειδικοτήτων.

Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού

Η Πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για τα τμήματα Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού και Υγείας Πρόνοιας. Οι ποσότητες των υπό προμήθεια ειδών εξοπλισμού ανά μονάδα εκπαίδευσης, είναι σύμφωνες με την καταγραφή των αναγκών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Στόχος είναι η προσέλκυση του μαθητικού δυναμικού, η σύνδεση της παρεχόμενης θεωρητικής γνώσης με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και τεχνικές εκπαιδευτικές πρακτικές, η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και η παροχή στους μαθητές εξειδικευμένης τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης ώστε η αναβάθμιση των προσόντων τους να συμβάλει στη μετέπειτα προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/03/2021 και λήξης η 31/12/2022.

Πηγή: cyclades24.gr

Διάβασε το »

149 παραβάσεις σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες – Κυκλοφορούσαν άσκοπα, επέβλεπαν οικοδομές

Newsteam 0 Comments

Συνολικά 149 παραβάσεις κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολίτες για άσκοπες μετακινήσεις βεβαίωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι παραβάσεις, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού. Οι 74 από αυτές διαπιστώθηκαν σε νησιά της Δωδεκανήσου και οι 75 σε νησιά των Κυκλάδων.

Επίσης, χθες, Τετάρτη 25 Μαρτίου, στο νησί της Κω συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού διότι επιτηρούσαν οικοδομικές εργασίες.

Πηγή: newmoney.gr

Διάβασε το »