Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Επιστολή-καταγγελία ΑΚΚΕΛ σε Βορίδη για παράλογα προαπαιτούμενα πληρωμής αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους

Newsteam 0 Comments

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Μάκη Βορίδη, για να καταγγείλει μία απαράδεκτη προϋπόθεση, την οποία θέτει η κοινή υπουργική απόφαση που έχει υπογράψει και ο κ. Βορίδης, ζητώντας ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να θανατώσουν τα ζώα τους για υγειονομικούς λόγους, έτσι ώστε αυτοί να λάβουν τις σχετικές αποζημιώσεις.

Δεδομένου ότι τα θανατωθέντα ζώα ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος των κτηνοτρόφων, μία τέτοια απαίτηση είναι εξωπραγματική και προφανώς έχει δόλο έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Η κοινή υπουργική απόφαση μετέφερε στις κατά τόπους Περιφέρειες την υποχρέωση πληρωμής των αποζημιώσεων και τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι Περιφέρειες, ζητούν από τους κτηνοτρόφους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα λες και οι κτηνοτρόφοι είναι μεγαλοεργολάβοι και διεκδικούν την κατασκευή κάποιου δημόσιου  έργου.

Το ΑΚΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Βορίδη να εφαρμοστεί επιτέλους η κοινή λογική και να αποσυρθεί αυτή η απαίτηση, ώστε να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις και φυσικά στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν αυτές τις εκκρεμότητες.

Το κείμενο της επιστολής:
ΘΕΜΑ: Οι προκλητικές απαιτήσεις για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε κτηνοτρόφους για να πληρωθούν αποζημιώσεις

 

Κύριε Υπουργέ,

Με εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι στην κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπογράψατε και εσείς, για την αποζημίωση κτηνοτρόφων οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση σε θανάτωση των ζώων τους, υπάρχει απαίτηση οι κτηνοτρόφοι να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή από αυτούς που υποχρεώσατε να σκοτώσουν την πηγή εσόδων που είχαν, έχετε την απαίτηση να έχουν έσοδα ώστε να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις! Με ποια λογική και πάνω σε ποια πραγματικότητα στηρίξατε τέτοια απαίτηση; Αυτή είναι ξεκάθαρη εχθρική κίνηση κατά των κτηνοτρόφων για να καταστραφούν. Απαιτούμε άμεση εφαρμογή της κοινής λογικής με άμεση απόσυρση αυτή της υποχρέωσης για ενημερότητες.

Με τιμή,

 Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

 

 

          

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τηλεδιάσκεψη του Στ. Αραχωβίτη και του Δ. Χαρίτου με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων

Newsteam 0 Comments

Πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, που από κοινού με την τοπική οργάνωση είχαν την πρωτοβουλία, με τον πρώην υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, εκπρόσωπους αγροτών Κυριάκος Κρόκος, Νίκος Κυριαζής, Παναγιώτης Νικούδης, Κωνσταντίνος Τσατσαρίδης, καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν, κτηνοτρόφων Σάκης Κοσουτζής, Μιχάλης Ρούφος και τον συντονιστή της ΤΟ Σ. Σακελλίων.

Οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησαν για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μέτρα για τον κορονοϊό, που ήταν ιδιαίτερα έντονα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα, αλλά δεν είχαν τη στήριξη της Πολιτείας. Ενώ στάθηκαν αναλυτικά στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η άρδευση, το εργόσημο και κυρίως η έλλειψη εργατών, επισημαίνοντας την ανάγκη αρδευτικών έργων, όπως το Φράγμα Κομψάτου.

Ο πρώην υπουργός κος Αραχωβίτης ανέδειξε τη σημασία άμεσης στήριξης του πρωτογενούς τομέα με εμπροσθοβαρή μέτρα και παρουσίασε αναλυτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι, που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο βουλευτής Δ. Χαρίτου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων για την ουσιαστική συζήτηση, αναφέροντας εν μέσω πανδημίας αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δέχτηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, χωρίς το κράτος να είναι αρωγός. Εμείς ως τοπική οργάνωση και εγώ προσωπικά ως βουλευτής σταθήκαμε δίπλα τους και υποστηρίξαμε τα δίκαια αιτήματά τους τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αναδείξαμε τις αδικίες σε βάρος των παραγωγών της Ροδόπης που εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2018 στην καπνοκαλλιέργεια και στις καλλιέργειες βάμβακος ιδιαίτερα στις περιοχές Σαπών και Μαρώνειας. Επίσης αναδείξαμε τη μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019, όπως και την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Και όλα αυτά είτε με άμεση γνωστοποίηση των αιτημάτων στον υπουργό, είτε με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή.

Έρχεται κοινοβουλευτική ερώτηση

Ο βουλευτής Δ. Χαρίτου σύμφωνα με την ενημέρωσή του λόγω της οξύτητας των προβλημάτων στην περιοχή, που με έντονο τρόπο παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, ζήτησε από τον τομεάρχη κο Αραχωβίτη να καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των κτηνοτροφών. Ενώ στην συνέχεια για τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που τέθηκαν στην συζήτηση και που η αντιμετώπισή τους μπορεί να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, ο βουλευτής σημείωσε ότι οφείλουμε από κοινού οι φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς να διεκδικήσουμε:

Την κατασκευή αρδευτικών έργων, με πρώτο την ένταξη και κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2022-2027, καθώς ως γνωστόν αυτήν την χρόνια θα αξιολογηθούν από το ΥΠΑΑΤ ποια από τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα θα ενταχθούν.

Ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της καλλιέργειας καπνού, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τη νέα ΚΑΠ με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στην περιοχή.

Ένα ειδικό πρόγραμμα ανόρθωσης της κτηνοτροφίας που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς διαθέτει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο και παραγωγικές μονάδες, αλλά την ίδια στιγμή πλήττεται από ζωονόσους.

 

Πηγή: xronos.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Τη στήριξη των κτηνοτρόφων των δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Καραϊσκάκη ζητούν δήμαρχοι

Newsteam 0 Comments

Άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων στους ορεινούς Δήμους Αργιθέας, Αγράφων και Καραϊσκάκη, ζητούν οι δήμαρχοι, Ανδρέας Στεργίου, Αλέξης Καρδαμπίκης και Περικλής Μίγδος αντίστοιχα με επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Την επιστολή συνυπογράφουν επίσης οι εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων των Δήμων, Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης, Σεραφείμ Νταβαρίνος και Λάμπρος Πλακιάς αντίστοιχα.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, είναι πλέον εμφανείς, σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας.

Με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης, υπήρξαν κάποιες εξαγγελίες για μέτρα στήριξης διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Παραδόξως, κατά την άποψή μας, ο πρωτογενής τομέας δεν συμπεριλήφθει στους κλάδους αυτούς. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, αλλά και την χαμένη πασχαλινή περίοδο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι τιμές τόσο για το κρέας, όσο και το γάλα, βρίσκονται γενικά σε πίεση, ενώ για κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως το αρνί, η πτώση είναι δραματική.

Το γεγονός ότι πελάτες των κτηνοτρόφων εντάχθηκαν στο ευνοϊκό καθεστώς της παράτασης πληρωμής επιταγών και συναλλαγματικών, για 75 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης, αποτελεί τη χαριστική βολή ειδικά για μικρούς προβατοτρόφους, κυρίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Εντύπωση τέλος προκαλεί και η καθυστέρηση παραδοσιακών πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως αυτή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας.

Στις όποιες μέχρι στιγμής δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κτηνοτροφία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί την κύρια και σε κάποιες περιπτώσεις την μοναδική οικονομική δραστηριότητα για πολλές κοινότητες των ορεινών δήμων. Η υποβάθμιση και η απαξίωση του, πέρα από την οικονομική ζημιά και την αύξηση της ανεργίας, θα συμβάλουν καταλυτικά στην περαιτέρω και μάλλον οριστική εγκατάλειψη της ορεινής χώρας από τους κατοίκους της.

Η στήριξη των ορεινών κτηνοτρόφων εκτός από οικονομική, έχει και τεράστια κοινωνική διάσταση. Θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, της κεντρικής διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στη συνέχιση της δραστηριοποίησής τους.

Σήμερα, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί ένας κλάδος ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να διακόψει τη λειτουργία του ή να περιορίσει τις δαπάνες του.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν κλείνουν και τα ζώα έχουν απαιτήσεις 365 ημέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις, τις εισπράξεις, τον κύκλο εργασιών ή την κερδοφορία.

Η κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ορεινή, εκτατική κτηνοτροφία στους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσει σε:
  • Άμεση ένταξη και του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του CoVid-19.
  • Άμεση πληρωμή και της συνδεδεμένης ενίσχυσης και για το βόειο κρέας.
  • Άμεση εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019.
  • Άμεση εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους, ειδικά εκείνες της εξισωτικής αποζημίωσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2013-2014.
  • Καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) αλλά και την αυτοδιοίκηση (τέλη βοσκής και ύδρευσης) να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
  • Να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες, για κάθε είδους δανεισμού των αρχηγών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.
  • Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου, αλλά και μεγάλης πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).
  • Θα ήταν καταστροφικό για τους παραγωγούς, για τον κλάδο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, την εθνική οικονομία συνολικά, αλλά και την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να επέλθει οικονομική κατάρρευση και εν τέλει κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων τροφίμων.

Όλοι γνωρίζουν, ότι σοβαρή και στιβαρή οικονομία εθνική ή τοπική, χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και ειδικά κτηνοτροφία δεν υφίσταται. Ας ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη.

Πηγή: stereanews.gr

Διάβασε το »

Κόκκαλης: Να ενταχθούν οι αγρότες στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης λόγω κορoνοϊού

Newsteam 0 Comments

Για επείγουσα ανάγκη ένταξης αγροτών και κτηνοτρόφων στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων, κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης.

Με αναφορά που κατέθεσε στη βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:

Με την από 20-03-2020 ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΦΕΚ A’ 68/20.03.2020) με τίτλο Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται στο Άρθρο όγδοο μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα αναμένεται η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία:

α) για τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους και

β) θα εξειδικεύονται για τις ίδιες κατηγορίες επαγγελματιών, μέτρα, που θα αφορούν στην αναστολή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως, προκύπτει από την ίδια την διατύπωση της διάταξης, ότι τα ανωτέρω μέτρα στήριξης σε επίπεδο παροχής άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του ποσού των 800,00 ευρώ και αναστολής καταβολής ασφαλιστικών, φορολογικών κλπ υποχρεώσεων, αφορούν αμιγώς τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς θεωρώντας ότι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μπορεί να επέλθει λαμβάνοντας μέτρα επιλεκτικά για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΕΞΑΙΡΕΙ όμως αδικαιολόγητα την πλειοψηφία των Αγροτών και τους Κτηνοτρόφους, δηλαδή των προσώπων, που έχουν αγροτική απασχόληση στους περισσοτέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, θεωρώντας εσφαλμένα, ότι ο αγροτικός τομέας δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ότι δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Απαιτείται άμεση πολιτική λύση, ώστε οι αγρότες, στην παρούσα εαρινή περίοδο, που οι αγροτικές εργασίες είναι αυξημένες και δεν επιδέχονται αναβολής, να εξασφαλίσουν την έκδοση και ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, διότι η έλλειψη αυτής, θα δημιουργήσει σωρεία οφειλών των αγροτών προς τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και πλήρη διατάραξη της παραγωγικής αλυσίδας. Όσοι δε αγρότες δεν καταστεί δυνατό να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, απαιτείται να ενισχυθούν κατά το αντίστοιχο ποσό.

Η αγροτική οικονομία είναι βασικός κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χρειάζεται όμως την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας με την άμεση επέκταση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου και την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών υποχρεώσεων και για τους αγρότες του φυτικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων, που δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί. Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας.

Πηγή: larissanet.gr

Διάβασε το »