Πατήστε ESC για κλείσιμο

Κούβα - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ο Φιντέλ Κάστρο και η Κουβανική Επανάσταση

Newsteam 0 Comments
Αιτιοκρατία και Ιστορική Πραγματικότητα

Η Κούβα ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Εκτείνεται σε μία έκταση 110.000 τ.χιλ. και κατοικείται από 11.500.000 κατοίκους.

Έως το 1895 έζησε κάτω από τον Ισπανικό ζυγό.

Το 1895, ο σπουδαίος ποιητής και σπουδαιότερος πατριώτης Χοσέ Μαρτί, μαζί με τον Μάσιμο Γκόμες, με μία ηρωική εξέγερση των αγροτών και του Κουβανικού λαού, κατάφεραν να αδειάσουν τους Ισπανούς κατακτητές. Και τότε… επενέβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την πρόφαση της πυρπόλησης ενός Αμερικανικού Πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αβάνας, τον Φεβρουάριο του 1898 και κήρυξαν τον πόλεμο στην Ισπανία, καταλαμβάνοντας την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1898, με τη συμφωνία του Παρισιού, κηρύττεται η λήξη του πολέμου και τα κατακτηθέντα εδάφη, αποδίδονται στις ΗΠΑ. Με την τροποποίηση του Πλατ, το 1901, περιορίζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα του Κουβανικού λαού, η Ανεξαρτησία του και η Ελευθερία του! Από τότε, αρχίζει η περίοδος της Αμερικανικής κυριαρχίας, που στηρίχθηκε στα ανδρείκελα, στη βία και στη νοθεία και με ότι, αυτές του είδους οι πολιτικές συνεπάγονται (Χοσέ Μιγκέλ Γκόμεζ, Μαρς Γκαρθία Μενοκάλ, Αλφρέδο Θανάλ, Χεράρδο Μετεάδο, Κάρλο Μάνουελ ντε Θεσπέντας και τελικά ο λοχίας Φουλχάνθιο Μπατίστα) και κυριάρχησαν έως το 1959.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να σας μεταφέρω ένα μικρό κομμάτι από την επιστολή του Χοσέ Μαρτί, λίγο πριν δολοφονηθεί από τους Ισπανούς το 1895, στο φίλο του Μανουέλ Μερκάδο: …Τώρα έχω τη δύναμη να γράψω. Τώρα που, που κάθε μέρα κινδυνεύω να δώσω τη ζωή μου για τη χώρα μου. Το καθήκον μου είναι να αποτρέψω τις Ηνωμένες Πολιτείες –  την ώρα που η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της – να επεκτείνουν τον έλεγχό τους πάνω στις Αντίλλες και να ορμήσουν  με βία στα εδάφη της δικής μας Αμερικής! Οτιδήποτε έχω κάνει μέχρι τώρα και ότι κάνω, έχει αυτόν το στόχο. Τα έθνη, που έχουν ζωτικό συμφέρον να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κούβα μέρος της προσάρτησης στις ΗΠΑ, πρέπει να έρθουν αρωγοί και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη θυσία… Κι εμείς, με το αίμα μας να εμποδίσουμε στον βίαιο και κτηνώδη βορρά  να μας κάνει αποικία του. Έχω ζήσει μέσα στο τέρας και γνωρίζω τα σωθικά του. Και η σφεντόνα μου, είναι η σφεντόνα του Δαβίδ!

Η προφητική αυτή επιστολή – τρία χρόνια πριν από την Αμερικανική επικυριαρχία – σηματοδοτεί τα γεγονότα που θα συμβούν εξήντα χρόνια μετά και θ’ αλλάξουν την ιστορία και τη μοίρα της Κούβας!

Η Κουβανική Επανάσταση, εμφανίζεται ως εξελικτική λειτουργία, ως γέννεσις εν χρόνω! Η εξέλιξή της συνεχίζεται γραμμική και δραστήρια και καταγράφεται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου, ως ύπαρξη που μπορεί να δρα με ελεύθερη προαίρεση. Ο Λένιν είχε πει: Η πολιτική αρχίζει εκεί που βρίσκονται εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες… Εκεί που υπάρχουν άλλα εκατομμύρια… Εκεί ακριβώς, ξεκινά η πολιτική!

Αυτό το δαδί του φλογισμένου πάθους για την ελευθερία, σήκωσε ο Φιντέλ Κάστρο, μετατρέποντας την Κούβα σε καιόμενη βάτο!

Ο Κάστρο δεν οδήγησε τον Κουβανικό λαό μόνο στη λύτρωση από τον δικτάτορα Μπατίστα, δεν έφερε μόνον την ελευθερία στη χώρα, δεν την απάλλαξε μόνον από τη διαφθορά, τον τζόγο, την πορνεία, την εκμετάλλευση… Ο Κάστρο με την επανάστασή του έφερε κάτι πιο πολύτιμο  στην Κούβα και στους Κουβανούς, κάτι που το είχαν χάσει για αιώνες κάτω από την ξένη κατοχή και τις δικτατορίες των χοιρανθρώπων που εγκαθίσταντο από τις ΗΠΑ. Χάρισε στη χώρα του και στους συμπολίτες του ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ! Την ιστορικότητα του παρελθόντος, που περιλαμβάνει την αξιοπρέπεια και την ευθύνη, αρνήθηκαν στους Κουβανούς οι Ισπανοί κατακτητές και οι μεταπράτες εκμεταλλευτές  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτήν την ιστορική πραγματικότητα που βίωνε ο Κουβανικός λαός, έρχεται ν’ αλλάξει ο Φιντέλ Κάστρο και λίγοι σύντροφοί του. Ο Κάστρο ζητάει να βρει τα καθοριστικά αίτια της πολιτικής κοινωνίας και επιδιώκει την αναζήτηση στην πολιτική οικονομία, στην ανατομία της πολιτικής κοινωνίας!

Στους επικριτές της Κουβανικής Επανάστασης και του Φιντέλ Κάστρο, θα ήθελα να τονίσω ό,τι ο αγώνας τους ήταν πρωτίστως υπαρξιακός! Κάθε αγώνας προϋποθέτει πάλη και θυσίες. Ο Κάστρο ενεφύσησε στους Κουβανούς το λόγο και το κουράγιο να παλέψουν. Όσο για τις θυσίες… οι Κουβανοί δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Το ιστορικό παρελθόν… τους τα είχε αφαιρέσει όλα…! Αγωνίστηκαν και νίκησαν! Ο Κάστρο αφουγκράστηκε την αγωνία και τη δυστυχία του Κουβανικού λαού και δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκαν όλοι εκείνοι, μέσα κι έξω από την Κούβα, που πίστεψαν και αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιερά δικαιώματα του Κουβανικού λαού!!

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι γιατροί της Κούβας σώζουν ζωές και την τιμή της Οικουμένης

Newsteam 0 Comments

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας COVID-19 οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους λαούς που τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σώζοντας ζωές. Άλλωστε η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve από το 2005 που ιδρύθηκε έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινων ζωών και έχει περιθάλψει εκατομμύρια ανθρώπους σε δεκάδες χώρες που είχαν επείγουσα ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον της εξαιρετικά θανατηφόρας επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, στην πρώτη γραμμή και τώρα, με αποστολές στην βαρύτατα πληγείσα Λομβαρδία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπήρχε επιτακτική ανάγκη. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει το αυθόρμητο παρατεταμένο χειροκρότημα των Ιταλών πολιτών κατά την έλευση της κουβανικής ιατρικής αποστολής στο αεροδρόμιο του Μιλάνου τη στιγμή της κορύφωσης της απειλής; Χωρίς αμφιβολία, η Κούβα, μέσω των γιατρών και των νοσηλευτών της, παρέχει ένα μοναδικό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Η φτώχεια μητέρα της αρρώστιας

Από την εποχή που ο Johann Peter Frank (1745-1821) χαρακτήρισε την φτώχεια μητέρα της αρρώστιας· από την εποχή της κλασικής μελέτης του Friedrich Engels Οι Συνθήκες της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία (1845), που συσχέτισε την υψηλή θνησιμότητα των εργατών με τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους· από την εποχή των εξαιρετικών, πρωτοποριακών παρατηρήσεων του Rudolph Virchow, του θεμελιωτή της Κοινωνικής Ιατρικής, που συσχέτισε την οικονομική και κοινωνική ανισότητα με την αρρώστια και πρότεινε πρωτοποριακές παρεμβάσεις όπως την πιο δίκαιη διανομή του εισοδήματος, την πλήρη απασχόληση, τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση, την ίδρυση αγροτικών συνεταιρισμών, την δημιουργία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιου συστήματος υγείας[1] έως σήμερα, που ο  – συντηρητικός –  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υιοθετήσει ως κεντρική στρατηγική του την παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας[2] και την οικοδόμηση συστημάτων υγείας καθολικής πρόσβασης[3] η ανθρωπότητα έχει κυρίως αποτύχει να κάνει πράξη τα πορίσματα αυτά των πρωτοπόρων επιστημόνων και κοινωνικών αγωνιστών, με λίγες εξαιρέσεις, με κλασικότερη όλων την εξαίρεση της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο μεγάλος επαναστάτης και μετέπειτα ηγέτης της Κούβας, το 1953 κατά την απολογία του μετά την αποτυχημένη επίθεση των επαναστατών, στο στρατόπεδο της Μογκάντα έλεγε τα εξής: Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε ενώ υπάρχει γη να σπείρουν. Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αδιανόητο είναι ότι το 30% των αγροτών μας δεν ξέρουν να βάλουν ούτε την υπογραφή τους και το 99% δεν ξέρουν την ιστορία της Κούβας. Αδιανόητο είναι ότι οι οικογένειες στην ύπαιθρο ζουν σε χειρότερες συνθήκες από ότι οι Ινδιάνοι που συνάντησε ο Κολόμβος. (…) Το 90% των παιδιών στην ύπαιθρο υποφέρει από παράσιτα της γής, που εισχωρούν στα νύχια των ποδιών τους, γιατί περπατάνε ξυπόλητα..[4] Όταν τα έλεγε αυτά Ο Φιντέλ, είχε απόλυτη συνείδηση του τι καλείται ένας επαναστάτης να κάνει και πώς μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή των ανθρώπων.

Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά διασφαλίζει την υγεία των Κουβανών.

Ο Φιντέλ και οι συναγωνιστές του αναλαμβάνοντας την εξουσία έκαναν πράξη σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διακηρύξεις τους. Χωρίς να χάσουν καιρό, προχώρησαν σε δραστικές πολιτικές κοινωνικής αναδιανομής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων (εθνικοποίηση των πόρων και των υποδομών, αύξηση μισθών, αγροτική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οικοδόμηση δημόσιου καθολικού συστήματος υγείας κ.α.) και παρά το καταστροφικό εμπάργκο των ΗΠΑ, η κουβανική επανάσταση πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: αύξησε δραστικά το προσδόκιμο ζωής, μείωσε κατακόρυφα την βρεφική και την παιδική θνησιμότητα, μείωσε δραστικά τις ανισότητες υγείας, βελτίωσε θεαματικά το επίπεδο εκπαίδευσης. Όλοι οι άνθρωποι σήμερα δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και πρόσβαση σε ένα σύγχρονο και προηγμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας. Αλλά, ακόμη πιο σημαντικό από αυτό, έχει καταφέρει να υιοθετήσει ένα πιο δίκαιο τρόπο διανομής του παραγόμενου πλούτου, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με το άριστα οργανωμένο, καθολικό και με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα σύστημα υγείας, να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο υγείας σε όλους τους πολίτες.

Έχει ιδιαίτερη, δε, σημασία ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις του κουβανέζικου λαού όχι μόνο διατηρήθηκαν αλλά και αναπτύχθηκαν σε πείσμα και του πολυετούς εμπάργκο των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και μετά την διεθνή απομόνωση της Κούβας από την δεκαετία του ’90 και μετά, δίνοντας έτσι ένα φωτεινό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει ένας αποφασισμένος λαός κόντρα στα γεράκια και τις ύαινες του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού.

Η πάλη των δύο κόσμων

Υπάρχουν, λοιπόν, χώρες σήμερα, όπως η Κούβα, ελάχιστες στον αριθμό, που δίνουν μεγάλη σημασία στην ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας και παιδείας και στα άλλα δημόσια αγαθά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και επενδύουν τα δημόσια έσοδά τους σε αυτή τη μείζονα επιδίωξη. Και υπάρχουν άλλες χώρες, που θεωρούν ως ιδιωτικά αγαθά – εμπορεύματα τα πάντα, ακόμη και τα πιο σημαντικά για την αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να αποκλείουν απ’ αυτά τους περισσότερους χάριν της μεγιστοποίησης του κέρδους (των ολίγων).

Υπάρχουν χώρες, λίγες στον αριθμό, όπως η Κούβα, που δίνουν μεγάλο βάρος στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας και πετυχαίνουν ζηλευτά αποτελέσματα. Και άλλες χώρες που ρίχνουν τεράστια ποσά στην κατασταλτική, θεραπευτική Ιατρική με ισχνά αποτελέσματα.

Και τέλος, σε μια εποχή όπου προκρίνεται ο ατομικός δρόμος, όπου επελαύνουν ο νεοφιλελευθερισμός, ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός, σε μία εποχή όπου όλες οι συλλογικές μορφές οργάνωσης αντίστασης και αγώνα στιγματίζονται και ποινικοποιούνται, η Κούβα αποτελεί ένα παράδειγμα που δίνει δύναμη σε όλους τους ανθρώπους όπου γης. Που δίνει δύναμη, έμπνευση και θάρρος στους καταπιεσμένους ανθρώπους, στους ανθρώπους που αγωνίζονται για Ισότητα, Ελευθερία και Δημοκρατία! Και αυτό είναι άλλο ένα από τα εξαιρετικά επιτεύγματα των γιατρών και νοσηλευτών της Κούβας που δίνουν την Ζωή και την Ελπίδα σ’ εκατομμύρια ανθρώπους, που χωρίς την παρουσία τους, δεν θα είχαν κανένα μέλλον…

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λάβουμε τα μηνύματα αυτά, να εγγυηθούμε την πρόσβαση στην υγεία σ’ όλους, να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, όπως οραματικά καλούσε στην ομιλία του, ο Τσε Γκεβάρα, 18 χρόνια πριν την ιστορική Διάσκεψη της Άλμα Άτα, που εισήγαγε την έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καθιέρωσε την ισότητα στην υγεία και 26 ολόκληρα χρόνια πριν την διάσκεψη της Οττάβα, που εισήγαγε την έννοια της προαγωγής της υγείας. Τόσο σπουδαίος γιατρός και κοινωνικός επιστήμονας ήταν ο Τσε, εκτός από μεγάλος επαναστάτης!

Να ρίξουμε λοιπόν το βάρος στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως έλεγε ο Τσε μιλώντας σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής τον Αύγουστο του 1960: Μια μέρα η ιατρική θα πρέπει να γίνει μια επιστήμη που θα προλαμβάνει τις ασθένειες, που θα προσανατολίζει το κοινό προς τις ιατρικές υποχρεώσεις του και η οποία θα χρειάζεται να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες για να πραγματοποιήσει μια χειρουργική επέμβαση ή να αντιμετωπίσει κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στη νέα κοινωνία που δημιουργούμε.

Μέχρι, λοιπόν, να πετύχουμε να είναι η πρόληψη ο κανόνας και η θεραπεία η εξαίρεση, μέχρι να το πετύχουμε αυτό έχουμε μεγάλη ανάγκη την παρουσία των γιατρών και των νοσηλευτών της Κούβας, που δίνουν ζωή σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς καμία ελπίδα! Τους γιατρούς που περιθάλπουν με αξιοπρέπεια και ισότιμα όλους όσους έχουν ανάγκη. Την ώρα που μεγάλες και ισχυρές χώρες αφήνουν τους πολίτες τους, ιδίως αυτούς των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, να πεθαίνουν αβοήθητοι. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να σταματήσει το επαίσχυντο εμπάργκο εις βάρος του κουβανικού λαού. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς και νοσηλευτές της Κούβας. Γιατί σώζουν ζωές και την τιμή της Οικουμένης!

[1]Waitzkin H. The second sickness: contradictions of capitalist health care. Free Press/Macmillan, New York and London, 1983. Για μια πιο αναλυτική ιστορική προσέγγιση της γέννησης της δημόσιας υγείας δείτε περισσότερα στο: Ackerknecht EH. Ιστορία της Ιατρικής. Εκδόσεις Μαραθιά, Αθήνα 1998 και στο Νικολαΐδης Γ. Ιστορία των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας. Εκδόσεις Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου (Σειρά: Συνάψεις), Αθήνα 2008.

[2] WHO. Closing the gap in a generation: health equity through action on the social determinants of health. Final Report of the Commission on Social Determinants of Health. World Health Organization, Commission on Social Determinants of Health, Geneva 2008.

[3] WHO. Health systems financing: the path to universal coverage. World health report 2010. World Health Organization, Geneva 2010.

[4] Κώστας Λουλουδάκης, Άσπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo, εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα 2015, σελ. 39.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό στηρίζεται στον χαιρετισμό του Αριστομένη Συγγελάκη στη συνέντευξη τύπου – εκδήλωση της ελληνικής πρωτοβουλίας για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας (ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα, 20.7.2020).

* Ο Αριστομένης Συγγελάκης είναι Οδοντίατρος – Πολιτικός Επιστήμων, διδάκτωρ Κοινωνικής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Πρωτοβουλίας για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους Γιατρούς της Κούβας

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το διπλό θαύμα του Εουσέμπιο Λεάλ

Newsteam 0 Comments

Είχα την τύχη να γνωρίσω και να ακούσω τον Εουσέμπιο Λεάλ (Eusebio Leal),  που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες  στις 31 Ιουλίου σε ηλικία 77 ετών, τον Ιανουάριο του 2019 στην Αβάνα. Ο Εουσέμπιο Λεάλ ήταν η ψυχή του διεθνούς συνεδρίου Για την Ισορροπία του Κόσμου που διοργανωνόταν για τέταρτη φορά στην πρωτεύουσα της Κούβας, συγκεντρώνοντας δεκάδες προοδευτικούς διανοούμενους απ’ όλον τον κόσμο.

Η ομιλία του ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τις συνεχείς απειλές των ΗΠΑ και τα σχέδια εισβολών στην Λατινική Αμερική δικαίωναν πλήρως την φήμη του για την πολιτική του στράτευση, το βάθος της σκέψης του, τα πολλαπλά χαρίσματα που διέθετε και την ευστροφία του. Από την ομιλία του επίσης εύκολα καταλάβαινε ο καθένας γιατί κάποτε στο παρελθόν, εκφράζοντας τον θαυμασμό του στον Φιντέλ Κάστρο, είχε δηλώσει Φιντελικός κι όχι Μαρξιστής

Το κύρος του ωστόσο δικαιωνόταν από μια τυχαία βόλτα στους δρόμους της Αβάνας. Ο Εουσέμπιο Λεάλ, Διδάκτωρ Ιστορίας κι εν πολλοίς αυτοδίδακτος, κατάφερε ένα διπλό θαύμα. Το πρώτο του επίτευγμα ήταν η αναπαλαίωση της παλιάς Αβάνας, σε μια εποχή που περιελάβανε ακόμη και την ειδική περίοδο. Όταν η κατάρρευση των καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα της Σοβιετικής ‘Ένωσης έκοψε βίαια τη γραμμή χρηματοδότησης της Κούβας. Η πείνα γονάτιζε τους Κουβανούς και η ιδεολογική αντεπίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού επάνω στα συντρίμμια των εκμεταλλευτικών κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης έκανε πολλούς να αναρωτιούνται ακόμη και τι νόημα έχει η διατήρηση της επανάστασης στην Κούβα. Η ιδεολογική κόπωση και παραίτηση αποτελείωνε ότι άφηνε ζωντανό η σωματική εξάντληση. Ο Εουσέμπιο όμως εκεί! Έπεισε όχι μόνο τον Φιντέλ αλλά και την ηγεσία του κόμματος για να συνεχιστεί ένα έργο που φάνταζε περιττό, σπατάλη και πολυτέλεια.

Το δεύτερο θαύμα του ήταν ακόμη πιο εκπληκτικό. Η Αβάνα δεν είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που υπόκειται σε εξευγενισμό για να χρησιμοποιήσουμε έναν όχι απλώς αμφισβητούμενο όρο, αλλά απλώς απορριπτέο λόγω των ταξικών υπονοουμένων του μιας και η αναβάθμιση και ο εξωραϊσμός είναι γνωστό ότι πάντα συνοδεύονται με την παράδοση των αναπαλαιωμένων πόλεων στα εύπορα στρώματα. Ο κανόνας έτσι θέλει την διατήρηση και αισθητική αναβάθμιση των πόλεων να συνοδεύεται κι από μια ταξική αλλαγή, με τα φτωχά κοινωνικά στρώματα που μέχρι πρόσφατα κατοικούσαν στα ερειπωμένα κτίρια να διώχνονται βίαια και τα αναπαλαιωμένα κτίρια να παραδίνονται πλέον στα καλοαμειβόμενα κοινωνικά στρώματα.

Η Αβάνα όμως του Εουσέμπιο Λεάλ αποτέλεσε την εξαίρεση. Το πιο δύσκολο σημείο του εγχειρήματός του αφορούσε την προσωρινή μεταστέγαση σε άλλα σημεία της πόλης όσων έμεναν ανέκαθεν στα υπό ανακαίνιση κτίρια και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, την επαναφορά τους στα αναμορφωμένα σπίτια τους.

Το έργο του Λεάλ, υπό αυτό το πρίσμα, ξεπερνάει πολύ την Αβάνα, παρότι μόνο στην επαναστατική Κούβα θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Υπερβαίνει την Αβάνα επειδή διαφυλάσσοντας την πληθυσμιακή – κοινωνική σύνθεση της παλιάς Αβάνας, η αναστήλωσή της δεν έγινε σε βάρος των κατοίκων της. Η παλιά Αβάνα αναβαθμίστηκε και μαζί με αυτήν οι κάτοικοί της. Γι’ αυτό το λόγο το έργο περιλαμβάνει την λαϊκή συμμετοχή που προβλέπεται σε κάθε στάδιο από τον σχεδιασμό και την επιλογή των χρήσεων μέχρι την υλοποίησή του!

Περιττό να ειπωθεί ότι η διαφύλαξη του κοινωνικού προφίλ της παλιάς Αβάνας έστειλε στα ουράνια το κόστος της αναπαλαίωσης της, ενώ δεν επιτρέπει την ταχεία ολοκλήρωση του σχεδίου. Στον υπόλοιπο κόσμο, αντίθετα, ανάλογα κόστη καλύπτονται από τους νέους ιδιοκτήτες που θα απολαμβάνουν τον εξευγενισμό. Ο Εουσέμπιο Λεάλ από την άλλη εξασφάλισε τους πόρους για τις κατασκευές από διεθνείς οργανισμούς και από το διεθνές εμπόριο της Κούβας, αφήνοντας στους Κουβανούς μόνο τα οφέλη από την αναπαλαίωση!

Για να γίνει ακόμη πιο εμφανής η συμβολή του Εουσέμπιο Λεάλ και το μεγαλείο της επαναστατικής Κούβας αρκεί να αντιπαραθέσουμε το σκεπτικό που καθοδηγεί την αναπαλαίωση της παλιάς Αβάνας με τις γελοιότητες του Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας: Μια σωστή ως σύλληψη ιδέα (αύξηση των πεζοδρόμων κι απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης) έρχεται να υπηρετήσει ένα αναχρονιστικό κι αντιδημοφιλές επιχειρηματικό σχέδιο που αντιβαίνει στα συμφέροντα των κατοίκων της (μετατροπή της Αθήνας σε προαύλιο των ξενοδοχείων της) για να καταλήξει σε ένα αντιλειτουργικό κι αποτυχημένο κιτσαριό, το οποίο κι αυτό εν μέρει ανακαλείται (λες και στην εποχή των προσομοιώσεων έπρεπε να γίνει η πραγματική εφαρμογή του για να φανούν τα αποτελέσματά του)…  Ας κλείσουμε εδώ καλύτερα αυτή την παρένθεση που είναι ενδεικτική όμως της φαιδρότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Το πολυσχιδές έργο του Εουσέμπιο Λεάλ (μέχρι και δικό του ραδιοφωνικό σταθμό διέθετε!) συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον πρώτα και κύρια ως κοινωνικό εγχείρημα. Λειτούργησε σαν μαγνήτης όχι μόνο για μηχανικούς και αρχιτέκτονες από το εξωτερικό που συνέρρεαν στην Αβάνα από κάθε γωνιά του κόσμου αλλά και για πολλούς νέους Κουβανούς που τον αντιμετώπιζαν με μια ασυνήθιστη προσήλωση, αγάπη και σεβασμό.

Είναι όλοι αυτοί που θα συνεχίσουν το έργο του, καταφέρνοντας ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα…

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ελληνική πρωτοβουλία για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Newsteam 0 Comments

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες η Ελληνική Επιτροπή που προωθεί το αίτημα να δοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve, δηλαδή τους γιατρούς που με αφορμή την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα, που συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία που όλο και διευρύνεται, έχει συστήσει τιμητική επιτροπή με πάνω από 100 ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής, με τη συμμετοχή και της πρέσβειρας της Κούβας στη χώρα μας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, παρουσίασαν σήμερα την πρότασή τους σε αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις σε όλη τη χώρα.

Η πρέσβειρα της Κούβας υπογράμμισε ότι η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιατρική μπριγάδα που δημιουργήθηκε το 2005, με πρόταση του Φιντέλ Κάστρο μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε τις ΗΠΑ και φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868-1878.

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που εκπροσωπήθηκε από την Δανάη Χέλμη. Ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων εδώ και καιρό (ο λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα είναι 129/001049-98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) που θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Εθελοντές υγειονομικοί της Κουβανικής Ιατρικής Ταξιαρχίας, πριν από την πανδημία είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές. Φέτος από την 1η Μαΐου, πάνω από 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε 21 χώρες.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι Κουβανοί γιατροί είναι σαν τον Θεό. Είναι παντού!

Newsteam 0 Comments

Οι Κουβανοί γιατροί είναι σαν τον Θεό. Είναι παντού!, άκουσα μια ιθαγενή γυναίκα να λέει στη ζούγκλα του Petén, στη Γουατεμάλα πριν από λίγα χρόνια, αφού ο τυφώνας Mitch άφησε ένα ίχνος ερήμωσης και ταλαιπωρίας.

Οι ιστορίες της διάσωσης ζωών ήταν πραγματικότητα όχι μόνο σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η φήμη των Κουβανών γιατρών ως αυθεντικών ανθρωπιστικών επαγγελματιών, αλληλεγγύη, εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα. Οι γιατροί ήρθαν και μαζί τους η δυνατότητα ζωής. Η Κούβα οργάνωσε το στρατό της με λευκά ενδύματα ικανό να προσφέρει τις υπηρεσίες του ενάντια σε επιδημίες, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Το Henrry Reeve Contingent σήμερα μπροστά σε μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία εκθέτει 15 χρόνια εργασίας, και αντιμετωπίζει το COVID-19, με 42 ταξιαρχίες, εκ των οποίων 39 παραμένουν ενεργές με συνολικά 3.578 συνεργάτες. Από αυτούς, 1.747 παρευρίσκονται σε θετικά κρούσματα της νόσου. και 1.583 εργάζονται στην κόκκινη ζώνη. Πάνω από 7.443 ζωές που σώθηκαν καταδεικνύουν τον επαγγελματισμό αυτού του στρατού οικοδόμοι ειρήνης .

Η παρουσία του, ταυτόχρονα, ξυπνά τις προσδοκίες και την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους και την απόρριψη από εκείνους που ανταποκρίνονται στο μίσος και τον τραυματισμό ως μέρος ενός μακρού απαίσιου πολέμου κατά της Κούβας. Ερωτήσεις, απειλές, πιέσεις και ανακοινώσεις ποινών σε χώρες που συνάπτουν κουβανικές ιατρικές αποστολές, θεωρώντας ότι είναι συνεπείς στην εμπορία ανθρώπων, ήταν ορατές σε περιόδους πανδημίας.

Με τη συμπερίληψη της Κούβας σε ένα είδος μαύρης λίστας παράνομη διακίνηση προσώπων καταναγκαστική εργασία οι Ηνωμένες Πολιτείες σκληραίνουν τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας μας, ως μέρος μιας στρατηγικής απαξίωση μέσα σε μια αυξανόμενη διεθνή αίτηση για τη χορήγηση της Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε αυτές τις ταξιαρχίες.

Αναρωτιέμαι τότε αν αυτοί (αυτοί που μας μισούν), θα έχουν δει τις εικόνες και, το συναισθηματικό χειροκρότημα με το οποίο λαμβάνουν και απορρίπτουν, σε πλατείες και γειτονιές διαφορετικών εθνών του κόσμου εκείνα που αποκαλούν σκλάβοι , κατάσκοποι ή  ψεύτικοι γιατροί  . Προφανώς, δεν τους γνωρίζουν καν, πολύ λιγότερο έδωσαν προσοχή στην ομοφωνία διεθνών φωνών που διεκδικούν το βραβείο για τους Κουβανούς γιατρούς.

Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικές προσωπικότητες, κοινωνικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, ανώτεροι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης και πολλές άλλες προσωπικότητες στον κόσμο διεκδικούν το Βραβείο Νόμπελ. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο Αργεντινός Adolfo Pérez Esquivel, ο Αμερικανός φεμινιστής θεατρικός συγγραφέας Eve Ensler, ο Αφρικανικός-Αμερικανός συγγραφέας Pulitzer, βραβείο Alice Walker, ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, Rafael Correa, και ο Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας Noam Chomsky, ο οποίος πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα που έχει δείξει πραγματικό διεθνισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.

Στον προαναφερθέντα κατάλογο επιτρέπεται να προσθέσω διάσημους ηθοποιούς όπως ο Ντάνι Γκλόβερ και ο Μαρκ Ράφαλο, οι μουσικοί Chico Buarque από τη Βραζιλία, ο Σίλβιο Ροντρίγκεζ από την Κούβα Τομ Μορέλο από τη Νέα Υόρκη και η Λάουρα Παυσίνη από την Ιταλία, που επίσης υποστηρίζουν την απονομή του βραβείου.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε πρόσφατα τους υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020: περισσότερες από 300 προτάσεις. Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων περιλαμβάνει 210 προσωπικότητες και 107 οργανισμούς. Μεταξύ αυτών που έχουν οριστεί είναι η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg και η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας Loujain al-Hathloul, που φυλακίζονται επί του παρόντος. Το 2019, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, για τις προσπάθειές του για επίτευξη ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.

Οι διαδικασίες υποψηφιότητας για το βραβείο Νόμπελ ξεκινούν τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται μεταξύ μελών ακαδημιών, καθηγητών πανεπιστημίων, επιστημόνων, νικητών βραβείων Νόμπελ, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, μεταξύ άλλων, που παρουσιάζουν τους υποψηφίους για το επόμενο έτος.

Ξεκίνησε στις 28 Απριλίου από τις ενώσεις Κούβα Λίντα και Γαλλία Κούβα , η πρωτοβουλία έλαβε την υποστήριξη ομάδων αλληλεγγύης, πολιτικών δυνάμεων και συνδικάτων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, και από περίπου χίλιους χρήστες του Διαδικτύου στον ιστότοπο του Facebook Nobel Prix de la paix pour les brigades medicales cubaines Henry Reeve. Η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας της αλληλεγγύης των κουβανών επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μοιράζονται εμπειρίες σε άλλα μέρη του κόσμου. Επί του παρόντος, εκτός από την αποστολή τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του COVID-19, Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν σε σχεδόν 70 αποστολές σε διαφορετικά έθνη του κόσμου.

Η Κούβα είναι ηγέτης στην παγκόσμια αλληλεγγύη και κανείς δεν το αμφιβάλλει, και ενώ αποφασίζουν σε ποιον θα απονείμουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, οι κουβανοί γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν αλληλεγγύη: Φεύγουν από την Κούβα για νέες αποστολές υγείας και επιστρέφουν με την αποστολή που έχει επιτευχθεί για να σώσει ζωές. Έχει ήδη ανακοινωθεί για αυτήν τη Δευτέρα, η άφιξη της ταξιαρχίας που παρείχε υπηρεσίες στην περιοχή του Πιεμόντε, στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου 38 ταξιαρχίες υγείας εργάζονταν για τρεις μήνες, έφυγε ο Δρ Julio Guerra, συντονιστής του σώματος για τις ιστορίες της ζωής στην κόκκινη ζώνη, τις επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ γιατρών και νοσοκόμων και μας λέει για την ιδέα του Δέντρου της Ζωής με τις λευκές κορδέλες που ανακοίνωσαν μέρα με τη μέρα τις ζωές που σώθηκαν.

Ο γιατρός Leonel Toledo Gálvez, ειδικός στην Ολοκληρωμένη Γενική Ιατρική, μιλά για την αποστολή ως δοκιμή όπου απέκτησε πολύ καλούς βαθμούς, έμαθε για μια περίπλοκη ασθένεια και πήρε το χαμόγελο και την αγάπη των ασθενών του ως έπαθλο και το πουκάμισο με τον αριθμό 7 απονεμήθηκε στο Ειδικό για τους κουβανούς γιατρούς του Πιεμόντε για το κλαμπ Γιουβέντους στο Τορίνο, την πιο επιτυχημένη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ιταλία και έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στον κόσμο. Ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπέγραψε όλα τα πουλόβερ για να αναγνωρίσουν το έργο τους και παρόλο που η παράδοση δεν μπορούσε να γίνει προσωπικά, για να σεβαστεί το πρωτόκολλο υγείας, η χειρονομία δεν παραβλέφθηκε από τον μεγάλο διεθνή τύπο.

Ο Δρ. Samuel Isaac Prada López, ειδικός στο MGI, μετρά τις ώρες για να επιστρέψει και να συνεχίσει τις σπουδές του στην ειδικότητα της Ουρολογίας. Θέλει να είναι στην Κούβα, δεν έχει την αγάπη του λαού της, έχει χάσει τους συναδέλφους της και θέλει να αγκαλιάσει την οικογένειά της. Το Piedmont είναι στην καρδιά όλων. Το μεγαλύτερο βραβείο του: σώθηκαν ζωές, ολοκληρώθηκε η αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής τους στο Τορίνο, οι Κουβανοί ειδικοί πραγματοποίησαν περισσότερες από 5.100 ιατρικές υπηρεσίες, περισσότερες από 29.000 διαδικασίες και νοσηλευτικές ενέργειες με περισσότερους από 170 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και ανέπτυξαν μια γόνιμη σχέση με γιατρούς, εθελοντές παραϊατρικούς και υγειονομικό προσωπικό.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ποιος αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε μια περίοδο πανδημίας;

Newsteam 0 Comments

Του Vijay Prashad για People’s Dispatch. O Prashad είναι διευθυντής της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών*

Πριν λίγες εβδομάδες, μιλούσα με τον Noam Chomsky για την κατάσταση του κόσμου. Κάποια στιγμή, ο Noam χαμογέλασε και είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Γερμανό γιατρό στην Ιταλία, παρόλο που και οι δύο χώρες βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντ’ αυτού, Κουβανοί και Κινέζοι γιατροί πήγαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν τους Ιταλούς να καταπολεμήσουν την παγκόσμια πανδημία.

Κουβανοί Γιατροί

Δεν είναι περίεργο που κυκλοφορεί ένα κάλεσμα για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας κινητοποίησε γρήγορα τις ιατρικές ομάδες του — κυρίως την Ταξιαρχία Henry Reeve — για να μεταφέρουν τις σημαντικές τους δεξιότητες σε μια σειρά χωρών, από την Ανδόρα έως τη Βενεζουέλα.

Η Ταξιαρχία έλαβε το Αναμνηστικό Βραβείο Δρ. Lee Jong-Wook για τη Δημόσια Υγεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) το 2017 για το έργο της ενάντια στην επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στον Δρ. Felix Baez, ο οποίος είχε εργαστεί στο Πακιστάν μετά τον σεισμό το 2005 και στη συνέχεια πήγε στη Σιέρα Λεόνε τον Οκτώβριο του 2014 για να πολεμήσει τον Έμπολα. .

Οι ρίζες του κουβανικού ιατρικού διεθνισμού ξεκινούν από την αρχή της Κουβανικής Επανάστασης το 1959. Αν και γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση, ο λαός της Κούβας αντέδρασε γενναία σε απάντηση ενός σεισμού στη Βαλντίβια της Χιλής το Μάιο του 1960. Μια κουβανική ιατρική ταξιαρχία κατέφθασε στη Χιλή και δημιούργησε έξι αγροτικά νοσοκομεία. Αυτή ήταν η αρχή μιας διαδικασίας που θα περιελάμβανε την κουβανική ιατρική βοήθεια στους πολέμους απελευθέρωσης της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Νικαράγουας και του Βιετνάμ, καθώς και την κουβανική ιατρική εκπαίδευση για φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Βασικό στοιχείο του ιατρικού διεθνισμού της Κούβας είναι η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρο τον κόσμο, πέραν της αποστολής Κουβανών γιατρών και νοσοκόμων στο εξωτερικό. Από το 2005, η Σχολή Ιατρικής της Λατινικής Αμερικής με έδρα την Αβάνα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 29.000 γιατρούς από περισσότερες από 100 χώρες. Πολλοί από αυτούς τους γιατρούς βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο Δρ. Patrick Delly—διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Επιδημιολογίας της Αϊτής—ηγείται του αγώνα για να σπάσει την αλυσίδα της μόλυνσης στην Αϊτή.

Κινέζοι γιατροί

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έστειλε για πρώτη φορά ιατρική ομάδα εκτός των συνόρων της το 1963, όταν 24 Κινέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έφτασαν στην Αλγερία για να βοηθήσουν τη νέα χώρα. Από τότε, η Κίνα έχει κατασκευάσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στην Αλγερία και έχει θεραπεύσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ασθενείς σε αυτή τη χώρα. Από τα μέσα Μαΐου, μια ομάδα Κινέζων ιατρών με εμπειρία στη θεραπεία του COVID-19 εργάζεται στην Αλγερία.

Πριν από λίγα χρόνια, στο τρένο από το Fez στο Ραμπάτ, συνάντησα μια ομάδα Κινέζων γιατρών που είχαν εγκατασταθεί στο Μαρόκο. Αυτοί οι γιατροί ήταν μέρος της 165ης Κινεζικής ιατρικής αποστολής και εργάζονταν στα δημόσια νοσοκομεία στις ορεινές πόλεις Chefchaouen και Taza του Μαρόκο. Μου είπαν ότι οι κινεζικές και μαροκινές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός κινεζο-μαροκινού κέντρου παραδοσιακής ιατρικής στην Καζαμπλάνκα. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η Κίνα έστειλε αρκετές πτήσεις με ιατρικό εξοπλισμό στο Μαρόκο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το κινεζικό ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται ήδη στο Μαρόκο για την αποστολή του, συνεχίζει να εργάζεται για τον περιορισμό της COVID-19.

Η Κίνα, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον αγώνα της κατά του ιού και της ασθένειας, έχει πλέον στείλει ειδικούς και ιατρικές ομάδες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ιράν μέχρι την Μπουρκίνα Φάσο και τη Βενεζουέλα. Στο Σουδάν, για παράδειγμα, η 35η κινεζική ιατρική αποστολή διεξήγαγε ένα φόρουμ ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Omdurman, όπου ο Zhou Lin—επικεφαλής της κινεζικής ομάδας—παρότρυνε το ιατρικό προσωπικό να προστατευτεί από την ασθένεια και να διδάξει τους ανθρώπους πώς να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού. Η πρακτική συμβουλή ήρθε μαζί με τη δωρεά 400.000 χειρουργικών μασκών και άλλου εξοπλισμού.

Η πρακτική του ιατρικού διεθνισμού της Κίνας συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κίνας, αλλά σε μεγάλο βαθμό επαφίεται στις επαρχιακές κυβερνήσεις. Το σύνθημα είναι Μια Επαρχία, Μια Χώρα, με επαρχίες που συνεργάζονται με χώρες, ώστε η Επαρχία Ζεχγιάνγκ να συνεργάζεται με την Ιταλία και η Επαρχία Τζιάνγκσου να συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα.

Ένας βασικός τομέας αλληλεγγύης είναι η αυξημένη συμμετοχή της Κίνας στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Στις 11 Ιουνίου έφτασε στην Παλαιστίνη μια ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που συνεστήθη από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Η Hua Chunying, του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι η ομάδα θα παραμείνει στην Παλαιστίνη για μία εβδομάδα και θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για τον επιδημικό έλεγχο, την κλινική διάγνωση, τη θεραπεία και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η Κίνα συνεισέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που εργάζεται για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους.

Συνεργασία Κίνας και Κούβας

Την 1η Ιανουαρίου 2020, ακριβώς όπως αναπτύχθηκε η τρέχουσα επιδημία, η Κίνα και η Κούβα εγκαινίασαν το Κοινό Κέντρο Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας Κίνας-Κούβας στην επαρχία Hunan. Η συνεργασία αυτή χρονολογείται σχεδόν από δύο δεκαετίες, όταν οι χώρες ίδρυσαν την Changchun Heber Bio Technology Ltd, στο Changchun (επαρχία Jilin, Κίνα) το 2003. Η ιντερφερόνη άλφα 2B (IFNrec), ένα από τα βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της COVID- 19, παρασκευάζεται επίσης από την εν λόγω εταιρεία. Το φάρμακο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1981 για την αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού στην Κούβα, αλλά έκτοτε χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του HIV-AIDS, της ηπατίτιδας Β και C, καθώς και της αναπνευστικής θηλώματος. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ευρέως—μαζί με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική—για τη θεραπεία ασθενών στην Κίνα με COVID- 19.

Ο αγώνας της Κούβας κατά του COVID-19 στο νησί υπήρξε υποδειγματικός, παρά τον αποκλεισμό που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα απέστειλε σημαντικές δωρεές στο νησί, μεταξύ των οποίων προστατευτική ενδυμασία, χειρουργικές μάσκες και θερμοφόρα υπερύθρων. Ορισμένες από αυτές τις σημαντικές προμήθειες προέρχονταν από την κυβέρνηση, άλλες όμως προέρχονταν από οντότητες του δημόσιου τομέα όπως η εταιρεία λεωφορείων Zhengzhou Yutong—μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λεωφορείων στον κόσμο.

Σοσιαλιστική Αλληλεγγύη

Είναι μικροπρέπεια ανθρώπων όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου να ξεχνούν την ανικανότητά τους στην αντιμετώπιση της νόσου και αντ’ αυτού να κατηγορούν άλλους. Ο Τραμπ έχει κάνει συνήθεια να κατηγορεί την Κίνα. Ο γιος του Μπολσονάρου, ο Ροντρίγκο, ακολούθησε τον Τραμπ γράφοντας στο Twitter ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ευθύνεται για τον ιό. Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν βρει καταφύγιο σε έναν άλλο φρικτό ιό—τον ιό της ξενοφοβίας (ιδίως της σινοφοβίας).

Η Κίνα και η Κούβα, από την άλλη πλευρά, έχουν —όπως και άλλες σοσιαλιστικές χώρες— λάβει υπόψη το σύνθημα του ΠΟΥ, αλληλεγγύη, όχι στιγματισμός. Ο Deng Boqing, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Ανάπτυξη της Κίνας, είπε, η χάρη της σταγόνας νερού πρέπει να ανταποδίδεται με μια σαρωτική άνοιξη. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι η απάντηση της Κίνας σε άλλες χώρες δεν θα μετρηθεί από αυτό που έχουν κάνει για την Κίνα (σταγόνα νερό) αλλά με αυτό που χρειάζονται οι χώρες αυτές (σαρωτική άνοιξη)· Αυτή είναι η παλιά μαρξιστική ιδέα του να δίνεις ό,τι μπορείς και να παίρνεις ό,τι χρειάζεσαι. Η Κίνα, είπε ο ΝDeng Boqing, ακολουθεί την αρχή του να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να δοκιμάζουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Πρέσβης Βενεζουέλας: Εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας από τις ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίσης υγείας, με τον λαό των ΗΠΑ να πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, και παρά την έκκληση για ειρήνη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση κλιμακώνει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση (σταθερός στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού), η οποία παρά τις αμερικάνικες κυρώσεις αντιμετωπίζει παραδειγματικά την πανδημία του COVID-19, ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ακόμα μια πραξικοπηματική απόπειρα εναντίον της κυριαρχίας της.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Χέσους Φερνάντες Τόρες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι κατά την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στην χώρα συνελήφθηκαν 2 συνεργάτες της προσωπικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ. Το παραπάνω εμπλέκει την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις κατά της χώρας στο ανώτατο επίπεδο. Πριν από κάποιες μέρες ο Γουαϊδό κάλεσε μέσω twitter σε ακόμα μία απάντηση πραξικοπήματος. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτά τα δύο συνδέονται; Υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή, που συνδέουν στην εξωτερική επέμβαση με ντόπιους θύλακες;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Φεβρουάριο του 2019, η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενη συναυλία ανθρωπιστικής βοήθειας που ήλπιζε να τελειώσει με την είσοδο μισθοφόρων στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Βενεζουέλα, απέτυχε.

Μετά από αυτή την αποτυχία, ο Trump δήλωσε ότι για τη Βενεζουέλα είχαν σχέδιο Β,Γ,Δ και πολλά άλλα.

Ο επικεφαλής ασφαλείας αυτής της πρόκλησης, που οργανώθηκε και ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του Trump, ήταν ο μισθοφόρος Jordan Goudreau.

Η κυβέρνησή μας έχει παρουσιάσει στοιχεία για τη μόνιμη παρουσία του Goudreau στις εργασίες ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με την μαρτυρία όλων των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτήν την πλοκή, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Goudreau και η μαριονέτα του Τραμπ υπέγραψαν σύμβαση τον Οκτώβριο του 2019 που προβλέπει την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Αυτή η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Goudreau, ο οποίος δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τη μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προδιαγραφές της 41 σελίδων σύμβασης προβλέπουν τη δολοφονία πολιτών, τη δολοφονία πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών και τη δυνατότητα απαγωγής του Προέδρου Nicolás Maduro Moros, για τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσφατη αισχρότητα της κυβέρνησης Trump να χαρακτηρίσει τους επαναστατικούς ηγέτες της χώρας μου εγκληματίες οδηγεί στη δημιουργία μιας ψευδο-νομιμότητας προκειμένου ναπροστατεύσει την απαγωγή που είχε προγραμματιστεί στο προαναφερθέν συμβόλαιο.

Όλα τα νήματα αυτής της πλοκής υποδεικνύουν τη συμμετοχή της κυβέρνησης Trump σε συνενοχή με την κολομβιανή κυβέρνηση και τη μαφία διακίνησης ναρκωτικών της βόρειας Κολομβίας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε αποστολή πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα σύνορα της Βενεζουέλας, με το πρόσχημα των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Τραμπ για υποτιθέμενη εμπλοκή της μπολιβαριανής κυβέρνησης σε εμπόριο ναρκωτικών. Η κυβέρνηση πως απέκρουσε τις παραπάνω κατηγορίες;

Όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και του ίδιου του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών, γνωρίζουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς.

Πρόκειται για μια ψευδή κατηγορία που εντάσσεται στην πολιτική της επιθετικότητας που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για επίθεση ηθικής φύσεως όπως και οι ισχυρισμοί για φερόμενη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Εκείνοι που πραγματικά λειτουργούν σε συνεργασία με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κολομβιανή κυβέρνηση και η μαριονέτα του Τραμπ, όπως αποδεικνύεται από τα διάφορα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνησή μας στα οποία, μεταξύ άλλων, φαίνεται η μαριονέτα πολύ χαρούμενη να λαμβάνει βοήθεια από την εγκληματική οργάνωση Los Rastrojos.

Η μαρτυρία των μισθοφόρων των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι για την επίτευξη της αποτυχημένης επιδρομής των μισθοφόρων στις 3 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η μαριονέτα τους είχαν την υποστήριξη του ευρέως γνωστού εμπόρου ναρκωτικών ElkinLópez, υπεύθυνου για την υποδοχή και τη στέγαση των αμερικανών μισθοφόρων που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία, αλλά αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στην επίθεση εναντίον της Νικαράγουας τη δεκαετία του 1980. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έκθεση της επιτροπής Kerry, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 1989, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που είχαν υποστηρίξει τους αντιπάλους, εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών … και οι ίδιοι οι αντίπαλοι, έλαβαν με τη συγκατάθεσή τους οικονομική και υλική βοήθεια από τους διακινητές ναρκωτικών.

-Η αντιπολίτευση τι στάση κρατά στις παραπάνω κατηγορίες;

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει αυτή τη δήλωση ως μια ακόμη πράξη μόνιμης επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας.

Οι Βενεζουελάνοι είμαστε γείτονες της Κολομβίας, της χώρας που παράγει το 90% της κοκαΐνης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στην Κολομβία υπάρχουν εννέα στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες οι έρευνες αποδεικνύουν σαφώς ότι η διακίνηση γίνεται μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εμείς έχουμε ακτές μόνο στην Καραϊβική Θάλασσα, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πέρα από τα στρατιωτικά μέτρα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και το όπλο του εμπάργκο ενάντια στην χώρα. Μάλιστα το παραπάνω παραμένει παρά τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, πως οι κυρώσεις είναι επικίνδυνες εν μέσω πανδημίας. Πως ακριβώς επηρεάζει η πολιτική των κυρώσεων την απάντηση της χώρας στον Covid-19;

Τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εκτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνενοχή με χώρες της Ευρώπης που έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου που θα χρησιμεύσει ως δικαιολογία για μια άμεση στρατιωτική επίθεση.

Ο αντίκτυπος στα τρόφιμα και την υγεία είναι ένας από τους πιο ρητούς στόχους των παράνομων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες να πωλούν τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στη Βενεζουέλα. Απαγορεύουν και διώκουν τις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται για την απόκτηση φαρμάκων και τροφίμων. Πιέζουν και εκβιάζουν μεταφορικές εταιρείες που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικά αναλώσιμα στη Βενεζουέλα.

Ενώ ο κόσμος απαιτεί και επικροτεί δράσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν το βαθμό επίθεσης κατά του Ιράν, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Αυτό που εφαρμόζουν σήμερα ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του είναι μια απάνθρωπα καιροσκοπική συμπεριφορά. Είναι η εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας.

-Θα θέλαμε να αναφερθείτε στα μέτρα που λαμβάνει η μπολιβαριανή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον ιό, όσον αφορά τον περιορισμό του αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι στο πρώτο σκέλος έχουν παίξει σημαντικό βαθμό οι λαϊκές οργανώσεις, όπως και διεθνιστική βοήθεια από την Κούβα.

Έχουμε πάντα επιμείνει στο να μην επιτρέψουμε η επιθετική κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβει στα σχέδιά μας για την οικονομική ενίσχυση και κοινωνική προστασία του λαού μας.

Αντιμέτωπος με την πανδημία, ο Πρόεδρος Maduro επανέλαβε την εγκυρότητα του διατάγματος που ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να απολυθεί άνευ λόγου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για έξι μήνες απαγορεύτηκε η χρέωση και η περικοπή βασικών υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο, καθώς και η είσπραξη πιστώσεων και ενοικίων σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν κρατική αποζημίωση για αυτό το μέτρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου, η κυβέρνηση ανέλαβε την καταβολή μισθών σε εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Βενεζουέλα όρισε μέτρα ολικής καραντίνας από τις 16 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που το έκανε.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποφάσισε την ολική καραντίνα, αλλά ανέλαβε και το πλήρες κόστος των εξετάσεων και της θεραπείας του COVID-19, καθιστώντας την πρόσβασή της δωρεάν σε όλους.

Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τη διενέργεια τεστ στους πολίτες της, παρά τον εγκληματικό οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού μας.

Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία υπό τις συνθήκες πολιορκίας που μας επιβάλλουν, οι οποίες πολλαπλασιάζουν το κόστος των ιατρικών προμηθειών και απαγορεύουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αγοράζει ιατρικό εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς, αυτά τα εμπόδια θα έβαζαν τη Βενεζουέλα στο δρόμο για ένα χειρότερο σενάριο, αλλά λάβαμε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφόρων μέτρων, σημειώσαμε μια αρκετά ενθαρρυντική εξέλιξη και, υπό αυτήν την έννοια, η διεθνής αλληλεγγύη υπήρξε ζωτικής σημασίας, αφού μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά αυτήν την πρόκληση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μας έχει παράσχει 500 χιλιάδες διαγνωστικά κιτ κορονοϊού που έχουν επιτρέψει την ανίχνευση πρωτογενών κρουσμάτων, όπως επίσης και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και 55 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν 5 εκατομμύρια μάσκες, χλωροκίνη, αναπνευστήρες και θερμόμετρα. Από την πλευρά της, η κουβανική επανάσταση μας έστειλε 130 γιατρούς και 10.000 δόσεις ιντερφερόνης άλφα-2b. Ομοίως, η Ρωσία έστειλε ιατρικές ομάδες.

Για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, είχαμε επίσης στη διάθεσή μας την Πλατφόρμα Πατρίδα (PlataformaPatria), ένα ψηφιακό σύστημα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε απευθείας με 20 εκατομμύρια Βενεζουελάνους, στους οποίους έχουμε υποβάλει ερωτηματολόγιο για να απαντήσουν διαδικτυακά με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ασθενών, τους οποίους στη συνέχεια επισκέπτονται κατ’ οίκον ιατροί των κέντρων υγείας.

Οι Λαϊκές οργανώσεις, οι κομμούνες, πήραν πρωτοβουλίες, παράγοντας μάσκες προσώπου και διατηρώντας τη λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας CLAP, το οποίο παρέχει τρόφιμα σε 7 εκατομμύρια οικογένειες κάθε μήνα.

Ο πληθυσμός μπορεί επίσης να βασιστεί σε περισσότερους από 12 χιλιάδες φοιτητές ιατρικής που βρίσκονται στο τελευταίο ή προτελευταίο έτος σπουδών και οι οποίοι ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Συνολικά, 20 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια.

Είμαστε μια χώρα που αντιστέκεται και οργανώνεται παρά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η επένδυση στην κοινωνική προστασία του λαού μας.

Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι, ως επικοινωνιακή στρατηγική για την προετοιμασία της μισθοφορικής επίθεσης εναντίον των Βενεζουελάνων, είχε εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες μια έντονη διεθνής εκστρατεία που διέδιδε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα μου. Δεν είχαν πουθενά να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά το έκαναν.

Η πολύ λυπηρή αλήθεια είναι ότι η πανδημία σκότωσε περισσότερους Βενεζουελάνους στο εξωτερικό από ό, τι στην επικράτειά μας. Εκτός Βενεζουέλας, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 Βενεζουελάνοι από την πανδημία. Στη Βενεζουέλα 10.

Η εθνικοποίηση του πετρελαίου στο παρελθόν στήριξε την χώρα σε δύσκολες εποχές. Όμως είναι γεγονός ότι οδήγησε και σε μονοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας από τις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, το οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, πιθανότατα να είναι αυξημένος σε μια οικονομία που πιέζεται ήδη από το βάρος των αμερικάνικων κυρώσεων. Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση και ποια σκοπεύει να πάρει στο μέλλον;

Εργαζόμαστε εντατικά για την αναδιάρθρωση τεράστιων τομέων της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο αυτοεφοδιασμός σε διάφορους τομείς, αλλά και για την διαφοροποίηση των εμπορικών μας σχέσεων στον κόσμο.

Μια σημαντική πρόοδος είναι η αξιοσημείωτη αύξηση της δικής μας παραγωγής τροφίμων.

Εκτός από την Βενεζουέλα, βλέπουμε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Λάος, η Κεράλα κλπ. να επενδύουν στο δημόσιο έλεγχο και τις οργανώσεις της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του ιού, με άλλες όπως η Κούβα και η Κίνα να πρωτοστατούν μάλιστα στην αποστολή βοήθειας. Και η Βενεζουέλα διαβάζουμε πως συμμετείχε σε ιατροφαρμακευτικές αποστολές. Αντίθετα χώρες που βασίστηκαν στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, με πρώτες τις ΗΠΑ, βρέθηκαν πιο εκτεθειμένες στην πανδημία. Πολλοί μιλούν και για ξεγύμνωμα ενός ολόκληρου συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τους λαούς. Πως μπορεί το παραπάνω να επηρεάσει την επόμενη μέρα;

Το ανθρώπινο είδος προόδευε πάντα λόγω της ικανότητάς του να δρα συλλογικά. Τίποτα δεν μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το να ενεργούμε ανταγωνιστικά. Η επιδίωξη σφετερισμού των πόρων και της ευημερίας των άλλων μόνο σε εγκληματικές ιστορίες μπορεί να οδηγήσει.

Ο covid-19 απέδειξε ότι η κοινωνική επένδυση είναι πολύτιμη και αποτελεί πραγματική ασπίδα απέναντι σε απειλές όπως είναι αυτή της πανδημίας.

Χωρίς αμφιβολία, η αλληλεγγύη και η εργασία από κοινού αποτελούν εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και προόδου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μόνο ο σοσιαλισμός σώζει!

Newsteam 0 Comments

Toυ Carlos Luque για την Granma

Να σκεφτούμε το οδυνηρό παγκόσμιο πανόραμα καθώς η πανδημία εξελίσσεται φαινομενικά ασταμάτητη, προκαλώντας απώλεια χιλιάδων ζωών. Τα πτώματα που δεν έχουν θαφτεί στο δρόμο και δεν έχουν χώρο σε γραφεία κηδειών ή ιδιωτικά νεκροταφεία, ο εξαναγκασμός των γιατρών να παραβιάσουν τον όρκο τους και να επιλέξουν ποιος θα πεθάνει, οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αδρανούν σταματώντας την παράλογη εμπορική τρέλα που ποτέ δεν μας φάνηκε τόσο ξένη και η αφαίμαξη των συστημάτων υγείας στο σημείο κατάρρευσης, ίσως δεν κάνει να φαίνεται σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει στην Κούβα, ένα ελάχιστα ορατό σημείο στο χάρτη, ένα μικρό νησί που δεκάδες αμερικανικές διοικήσεις έχουν προσπαθήσει να πνιξουν στην πείνα και την απόγνωση. Αλλά δεδομένης της επιμονής των καπιταλιστικών μέσων ενημέρωσης να αποκρύψουν το προφανές και να μην αναγνωρίσουν την αναγνώριση που λάβαμε, η Κούβα, για χάρη της ανθρωπότητας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές της τραγωδίας συμφωνούν ότι η ρίζα της παρούσας κατάστασης δεν είναι το παγκόσμιο εμπόριο και η κατανάλωση άγριων ζώων, που οδηγεί σε ζωονόσους -η ιική μετάδοση από τη φύση στους ανθρώπους- ή ο συνωστισμός στη βιομηχανική γεωργία και η εγγενής υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, αντιιικών και διαγονιδιακών τροφίμων για την πρόληψη ασθενειών και την αύξηση του βάρους των χοίρων και των πουλερικών προς αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα, οι τελευταίοι δεσμοί σε μια αλυσίδα.

Τα πιο διαυγή μυαλά, αφοσιωμένα στα γεγονότα και την αλήθεια, επιμένουν ότι η θεμελιώδης αιτία είναι το ίδιο το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα, η πανδημία των παγκοσμιοποιημένων οικονομικών συμφερόντων, η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας, η απληστία των ελίτ που απαιτούν λιτότητα από τον λαό και ο συνήθης φιλελευθερισμός, που επαναλαμβάνουν ακατάπαυστα ότι δεν έχουμε εναλλακτική. Εδώ έγκειται η εξήγηση της επαίσχυντης κατάρρευσης που βιώνουμε σήμερα στις πλουσιότερες, πρότυπες χώρες της δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο ένα αντίδοτο σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό: εξέγερση και μια εκπολιτιστική σοσιαλιστική επανάσταση.

Ταυτόχρονα, παρατηρούμε το προφανές παράδοξο ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις που επέλεξαν να υποστηρίξουν συστήματα και πολιτικές που ακολουθούν τη δύσκολη οδό της οικοδόμησης ενός διαφορετικού οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού μοντέλου, είναι εκείνοι που -ανίκανοι να αποφύγουν εντελώς την ιική εισβολή δεδομένου του στενά συνυφασμένου εμπορικού και ανθρώπινου ιστού του διασυνδεδεμένου κόσμου μας- έχουν αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της πανδημίας με τρόπο που διαφέρει σημαντικά από τις λύσεις που έχουν επιχειρήσει οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Η πολυσυζητημένη αποτυχία του σοσιαλισμού ή των απλά προοδευτικών, μη επαναστατικών κυβερνήσεων, καταρρέει σήμερα, μαζί με ψέματα για τη μυθική ανωτερότητα της ιδιωτικής περιουσίας και την ικανότητα της αγοράς να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες ανθρώπινες ανάγκες, και το πιο ιερό των δικαιωμάτων, το δικαίωμα στη ζωή.

Παρά τα ψέματα των ΜΜΕ, η Κούβα απολάμβανε πάντα το κύρος και την αναγνώριση. Η δύναμη του ηθικού της παραδείγματος και η ικανότητά του να αντιστέκεται – ριζωμένη στις ιδέες του αγώνα μας για την ανεξαρτησία του Mambi, του Martí και του Fidel – υπερίσχυε πάντα των ψεύδους, της επιθετικότητας και των υλικών δυσκολιών. Δυστυχώς, και με πολύ οδυνηρό τρόπο εν μέσω αυτής της τραγωδίας, η εικόνα της Κούβας θα ανέβει και θα φανεί από όλα τα σημεία του πλανήτη. Ίσως πρέπει να αναφέρουμε τους λόγους. Όχι στο πνεύμα του ανόητου εφησυχασμού σε αυτήν την επικίνδυνη εποχή, εν μέσω τόσων δεινών, αλλά επειδή, αν οι λαοί θέλουν να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές, από δολοφονικούς πολιτικούς, πρέπει να μάθουν από την εμπειρία εκείνων που έχουν κάνει την προσπάθεια και έχουν επιτύχει. Είθε όσοι έχουν μάτια να βλέπουν, να το δουν. Και όσοι έχουν αυτιά να ακούνε, να το ακούσουν.

Όταν ρωτούν σπουδαίοι στοχαστές πόσο καιρό προετοιμάζονται για το καθήκον που αναλαμβάνουν, απαντούν για πάντα, όλη μου τη ζωή. Έτσι, η Κούβα ήταν πάντα οπλισμένη με τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας όπως αυτή, επιτρέποντας μια τόσο διαφορετική αντίδραση, όχι μόνο πριν από άλλες χώρες στην περιοχή, αλλά και όσον αφορά έθνη που χθες ήταν οι αποικιακές δυνάμεις του κόσμου, με τη λεηλασία πολύ πλούτου, και τώρα αδυνατούν να θέσουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία των ανθρώπων, που προβάλλονται μπροστά από τα υλικά συμφέροντα, και πνίγονται στις δικές τους αποτυχίες, στον οδυνηρο, εμβρόντητο σαστισμό του κόσμου. Το πλεονέκτημα της Κούβας είναι συστημικό, πολιτιστικής σημασίας. Η τελική εξήγηση έγκειται στη φύση του τρόπου ζωής της, των ανθρωπιστικών της πολιτικών, που επικεντρώνονται στις ανθρώπινες ανάγκες, τη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας κινείται από τον ρυθμό των κανονικών καιρών -η οποία, παρεμπιπτόντως, ποτέ σε περισσότερα από 60 χρόνια δεν απολάμβανε την ομαλότητα των χωρών που δεν δέχονται επίθεση- στην αποτελεσματική διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, είτε πρόκειται για φυσικά/κλιματικά φαινόμενα είτε για επιδημίες, εισαγόμενες είτε όχι, οφείλεται, πάνω απ’ όλα, σε μια θεσμική δομή που σχεδιάστηκε για να κάνει πραγματικότητα μια φιλοδοξία που προέκυψε κατά τη διάρκεια της αρχαίας πολιτιστικής Αναγέννησης κατά την αυγή ενός καπιταλισμού που αργότερα την πρόδωσε: πραγματική δημοκρατία, με τους ανθρώπους στο επίκεντρο.

Οι καλύτεροι πολίτες της Κούβας γνωρίζουν επίσης πώς να είναι σύντροφοι, με την ετυμολογική έννοια: αυτοί που τρώνε το ίδιο ψωμί και μοιράζονται υλικά και πνευματικά αγαθά με αλληλεγγύη, στο βαθμό που μπορούν μέσα σε έναν ωκεανό επιθετικότητας και παγκόσμιας ανισότητας που αναγκάζει στην ανάληψη ορισμένων μηχανισμών της αγοράς, το ανεπιθύμητο έδαφος ανατροφής των ανισοτήτων που είναι ξένες στο σοσιαλιστικό σχέδιο.

Οι καλύτεροι γιοι και κόρες μας, οι οποίοι επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην καθημερινή ζωή, αναλαμβάνουν φυσικά θυσίες και αντίσταση, και παρόλο που η αναπόφευκτη ποικιλομορφία των διαφορετικών ανθρώπινων τύχων απογοητεύει κάποιους και επιτρέπει σε άλλους να αναπτυχθούν, το χαρακτηριστικό της καθημερινής μας λειτουργίας είναι η αλληλεγγύη με τους γείτονές μας, και με την ανθρωπότητα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αποκαλύπτεται μόνο σε κρίσεις, συνήθως απαρατήρητες, αόρατες, στο γκρι της καθημερινής ζωής.

Τα άψυχα άτομα που σήμερα θάβουν τον πόνο που θα έπρεπε να νιώθουν για τη δική τους πικρία, και πιστεύουν ότι μόνο τα χρήματα μπορούν να μετακινήσουν Κουβανούς γιατρούς, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι μόνο μια εκπαίδευση ευγενής που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, και ένα κοινωνικό κλίμα όπως αυτό της Κούβας, μπορούν να δημιουργήσουν συμπεριφορές που δεν είναι μόνο προσωπικές, αλλά διαμορφώνονται στο πνεύμα ενός έθνους. Όταν τα εγγόνια μας χτυπούν τα χέρια τους σε μπαλκόνια κάθε βράδυ, για να ευχαριστήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, φωνάζουν επίσης, Ζήτω η Κούβα, αυτός είναι ένας σπόρος που πάντα καρπίζει, από την αθωότητα του ενθουσιασμού που βλέπουν στους μεγαλύτερους, που πιστεύουν ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι δυνατός.

Το πρώτο θεμέλιο ήταν ο γραμματισμός, αντικατοπτρίζοντας την παλιά άποψη του Φιντέλ, και σήμερα η Κούβα μπορεί να υπολογίζει στην άμεση διαθεσιμότητα ειδικευμένων επαγγελματιών, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα εξειδικευμένων και εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση συμβάντων αυτού του είδους ή παρόμοιων με αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Η Κούβα δεν υποφέρει από τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που οφείλεται στην ύπαρξη αντιτιθέμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, με άτομα και τομείς να διεκδικούν στενά συμφέροντα στον πολιτικό στίβο, αλλά μάλλον από τη φυσική ύπαρξη μιας ποικιλίας ανθρώπινων προσδοκιών, ορισμένες από τις οποίες έχουν πληγεί από τον καπιταλιστικό πολιτισμό που τώρα βρίσκεται στα ερείπια. Αυτό είναι που αναγνωρίζουμε ως ενότητα, που είναι τόσο απαραίτητη για την κοινωνική πειθαρχία της πλειοψηφίας που μας επιτρέπει να ενεργούμε όπως κάνουμε απέναντι στην πανδημία, και ακριβώς για αυτό δεχόμαστε επίθεση από τους αντιπάλους μας, επειδή γνωρίζουν ότι εδώ βρίσκεται η πιο σταθερή από τις αρχές μας. Ενώ ο πολιτικός κανιβαλισμός των ελίτ δεν μπορεί να επιβληθεί σε στιγμές κρίσης, η ενότητα παρέχει την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική στήριξη για να καταστεί δυνατή η συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή όλων των δυνατών.

Η κατάσταση των αρχών της χώρας ως δημοσίων λειτουργών δεν είναι ποτέ πιο εμφανής από ό,τι σε τέτοιες εποχές. Δεν είναι απαραίτητο να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνησή μας ή τους ηγέτες της υγείας, επικαλούμενοι άσκοπα τα προσόντα τους, όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Δυστυχώς, σήμερα, δεδομένης της βουλημίας του ιού, γινόμαστε μάρτυρες της σκληρότητας του καπιταλιστικού συστήματος με την προσωποποίηση της ανευθυνότητας, η οποία παρατηρείται στην ανικανότητα των πολιτικών του να διαχειριστούν ή να μετριάσουν την κρίση.

Δεν είναι όλοι χοντροκέφαλοι και αλαζονικοί όσο ο νούμερο ένα ιμπεριαλιστής πρόεδρος, ή τόσο αδαείς όσο κάποιοι στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τους δικούς τους στρατούς να προχωρούν προς τη διάσωση του συστήματος. Αλλά όλοι αποτυγχάνουν ως θύματα του ίδιου τέρατος που προσπαθούν να διαχειριστούν, και η ιδιωτικοποιημένη προσέγγιση υγειονομικής περίθαλψης που υπερασπίζονται τους εμποδίζει να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο στην πραγματικότητα χάνεται.

Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που κατασκευάζονται από τον μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης και εκείνους που τα αναπαράγουν -είτε μη γνωρίζοντας είτε αναζητώντας μερικά δολάρια- η Κούβα σήμερα προσφέρει ένα φάρο φωτός και ελπίδας, καθώς και ένα αντικειμενικό παράδειγμα του πόσο απαραίτητος είναι ο σοσιαλισμός, ο οποίος μπορεί να οικοδομηθεί σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Οι λαοί, που είναι αυτοί που έχουν σημασία, λαμβάνουν, μαζί με τους γιατρούς μας, ένα μήνυμα, μια σιωπηρή αλλά αποτελεσματική δήλωση. Μετά από κακοκαιρία, ο σπόρος πετάει φρούτα.

Η κατάρρευση αυτού που κάποτε αποκαλούσαμε σοσιαλιστικό κόσμο, διαβρώνει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες όσων καλόπιστα,περίμεναν μια πιθανή εναλλακτική λύση. Στον τομέα των ιδεών, εμφανίστηκε μια αποστροφή στα κομμουνιστικά ιδανικά, που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει την άρνηση των εναλλακτικών και αγνοεί το γεγονός ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι θα είναι πάντα δυνατό -και πολύ πιθανό- να συμβεί το ίδιο ή χειρότερο από αυτήν την πανδημία, αν δεν ξεσηκωθούμε, άπαξ διά παντός, σε έναν παγκόσμιο αγώνα για τη μόνη αποτελεσματική εναλλακτική, η οποία, είτε αποκαλείται σοσιαλισμός, είτε όπως το λένε οι νεότερες γενιές, πρέπει να είναι σαφώς αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική και αντινεοφιλελεύθερη. Δεν υπάρχει πιθανότητα καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο πόνος και η πικρία που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του κεφαλαίου και το λόγο ύπαρξης του σοσιαλισμού.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

COVID-19: Η Κούβα αναπτύσσει εγχώριες αναπνευστικές συσκευές, καθώς το εμπάργκο εμποδίζει τις εισαγωγές

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Telesur

Ένας νέος αναπνευστήρας έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκε από το Κέντρο Νευροεπιστημών της Κούβας, που προορίζεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Το κέντρο επωφελήθηκε από τις τεχνολογικά επιτεύγματα που είχαν ήδη αναπτυχθεί για να τους κατευθύνει προς τη δημιουργία αυτού του νέου ανεμιστήρα.

Το σχέδιο ανταποκρίνεται στην ανάγκη παροχής αυτού του είδους των μέσων ενημέρωσης, τα οποία ο αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτρέπει την απόκτηση τους από την Κούβα.

Πρόσφατα, δύο διεθνείς εταιρείες που παράγουν αυτόν τον εξοπλισμό έγιναν θυγατρικές εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ, σταματώντας τις εμπορικές τους σχέσεις με την Κούβα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Το Νευροεπιστημονικό Κέντρο προσάρμοσε επίσης τις δυνατότητές του για την παραγωγή των ανταλλακτικών που απαιτούνται από τους μηχανικούς ανεμιστήρες. Έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή ανταλλακτικών και συστημάτων τεχνητής αναπνοής έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τους διευθυντές του κέντρου, αυτό το νέο επίτευγμα αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στην τεχνολογική κυριαρχία της χώρας η οποία, ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν απαιτούσε κινητοποίηση αποθεμάτων αναπνευστήρων για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας (Minsap) ενημέρωσε τα δεδομένα που σχετίζονται με την πανδημία που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε ότι στη χώρα υπήρχαν τρεις φορές υψηλότερες εισαγωγές από την ασθένεια τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της Επιδημιολογίας του Μινσάπ, Δρ. Francisco Durán, ανακοίνωσε ότι συνολικά 30 άτομα πήραν εξιτήριο την προηγούμενη ημέρα.

Ο αριθμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Κούβα, όλοι οι θετικοί ασθενείς Covid- 19 λαμβάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επί του παρόντος, υπάρχουν 225 ενεργές υποθέσεις.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η Κούβα ξεχωρίζει: 82% των υποθέσεων COVID-19 έχουν αναρρώσει, κανένας θάνατος για μια βδομάδα

Newsteam 0 Comments

Η Κούβα ολοκλήρωσε επτά συνεχόμενες ημέρες την Τετάρτη χωρίς να δηλώσει το θάνατο που προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος διατηρεί τον αριθμό των θανάτων σε 79 σε μια χώρα 12 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει καταγράψει μόνο 1.900 κρούσματα COVID-19 μέχρι στιγμής.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 13 νέα κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία μειώνεται αφού έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Απρίλιο.

Επίσης, ο αριθμός των αναρρώσεων ξεπέρασε και πάλι τις λοιμώξεις μετά την απελευθέρωση άλλων 35 ασθενών, αυξάνοντας έτσι στα 1.573 τα άτομα που συνήλθαν.

Με αυτά τα στοιχεία, η Κούβα σηματοδοτεί μια ακόμη επιτυχία, επειδή το σύστημα υγείας της και οι γιατροί της κατέστησαν δυνατή την ανάνηψη του 82% των μολυσμένων ατόμων.

Από τα 13 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη, εννέα είχαν επαφές με άλλα κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί στο παρελθόν, ενώ τέσσερα από αυτά διερευνούνται για να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης.

Ο διευθυντής Επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν εξήγησε ότι οι περιπτώσεις της Τετάρτης εντοπίστηκαν αναλύοντας 1.732 δείγματα αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Σε αυτό το νησί της Καραϊβικής, δύο ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, 6 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, 286 εξελίσσονται χωρίς επιπλοκές, 817 άνθρωποι σε κίνδυνο βρίσκονται μέσα σε κέντρα υγείας και 1.889 παραμένουν υπό κλινική-επιδημιολογική παρακολούθηση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η Κούβα έχει εφαρμόσει προληπτικά μέτρα όπως η αναστολή των δημόσιων μεταφορών και το κλείσιμο των συνόρων, των σχολείων και των εμπορικών κέντρων

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

ΗΠΑ: Οι αρχές της Μινεσότα είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Κούβα

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Telesur

Οι νομοθέτες της Μινεσότα ζήτησαν στις 18 Μαΐου από το Κογκρέσο και τις κρατικές αρχές, να διευκολύνουν τη συνεργασία με την Κούβα λόγω της προόδου της νήσου κατά του COVID-19.

Οι γερουσιαστές της Μινεσότα, Sandra Pappas και Patricia Torres Ray, ζήτησαν από τον Κυβερνήτη Tim Walz να παρέμβει ενώπιον του Τμήματος Υγείας για να συνεργαστεί με την Κούβα, δεδομένης της επιτυχούς ανταπόκρισής της στο ξέσπασμα του COVID-19.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που παρουσίασαν οι Pappas και Torres, οι πολίτες της Μινεσότα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εμπειρία της Κούβας που αντιμετωπίζει την πανδημία και για να ερευνήσουν τις δυνατότητες σύνδεσης με το νησί ώστε να λάβουν κρίσιμη βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη που θα ωφελήσει τους κατοίκους της πολιτείας εν μέσω της κρίσης υγείας.

Οι νομοθέτες αναφέρθηκαν επίσης στο φάρμακο της Κούβας Ιντερφερόνη ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. Η Επιτροπή Πολιτικής και Οικονομικών Υπηρεσιών Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της κρατικής γερουσίας της Μινεσότα θα εξετάσει το νομικό αίτημα.

Even as far as Africa, the Middle East, and Europe. And these accounts have worked together to try to obscure the well-documented exploitation inherent to the Cuban medical program".A so-called "Global Engagement Center" is trying to destroy our Truth, but they will fail.@YairaJR

— Alejandro García del Toro (@AlejandroIGT) May 14, 2020

Το ψήφισμα SF 4619 καλεί επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ να σταματήσει τις εχθρικές πολιτικές του έναντι της Κούβας. Όπως δηλώνει, ο αποκλεισμός και οι κυρώσεις έχουν εμποδίσει σοβαρά την επιστημονική και ιατρική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια πανδημία που απαιτεί διεθνή συνεργασία για να νικηθεί, δήλωσαν οι νομοθέτες.

Οι αρχές της Μινεσότα εξέφρασαν προηγουμένως την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κούβα. Το 2017, η υποδιοικητής της πολιτείας επιβεβαίωσε ότι το γραφείο της θα διατηρήσει τις εμπορικές και εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, παρά την επιθετική προσέγγιση του Τραμπ στο νησί. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε επανειλημμένα τη βούλησή της να στείλει ιατρικές ταξιαρχίες και βοήθεια στις ΗΠΑ, εάν χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 1.552.140 θετικά κρούσματα COVID, 92.063 θανάτους και 358.906 αναρρώσεις.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η Κούβα αναπτύσσει αποτελεσματικό πεπτίδιο κατά του COVID-19

Newsteam 0 Comments

Το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB) ανέπτυξε το CIGB-258, μια νέα πρωτεΐνη που είναι αποτελεσματική στη θεραπεία Covid-19.

Είναι ένα ανοσοτροποποιητικό πεπτίδιο, το οποίο προέρχεται από την πρωτεΐνη απάντησης κυτταρικής καταπόνησης, γνωστή ως HSP60. Το μόριο αυτό σχεδιάστηκε από βιοπληροφορικά εργαλεία και λαμβάνεται από χημική σύνθεση, επιβεβαίωσε η ερευνητής της CIGB Δρ. Gillian Martinez Donato.

Σύμφωνα με την Martinez, η CIGB-258 λειτουργεί στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρωτεΐνη αυτή αυξάνει τη συγκέντρωσή της κατά τη διάρκεια λοιμώξεων από ιούς και φλεγμονωδών διαδικασιών.

Η CIGB ζήτησε τη χρήση CIGB- 258 σε επιβεβαιωμένους από COVID ασθενείς στα σοβαρά και κρίσιμα στάδια. Από τις 5 Μαΐου, 31 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με αυτό το πεπτίδιο.

Όπως εξήγησε η Donato, 12 ασθενείς ξεκίνησαν θεραπεία με CIGB- 258 στα σοβαρά τους στάδια και 19 στην κρίσιμη φάση της νόσου. Στην πρώτη ομάδα, η επιβίωση ήταν 92%, ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν 73%.

@japortalmiranda "se refirió a los aportes de la industria médico-farmacéutica y biotecnológica, con productos novedosos para el tratamiento de la enfermedad, como el Interferón alfa 2b recombinante, anticuerpos monoclonales, el péptido CIGB-258 y el Surfacen @MINSAPCuba pic.twitter.com/e67yPncZgC

— Revista Bohemia (@bohemiaonline) May 18, 2020

Ο Υπουργός Υγείας της Κούβας, Jose Angel Portal Miranda, αναφέρθηκε στις συνεισφορές της φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής βιομηχανίας, με καινοτόμα προϊόντα για τη θεραπεία της νόσου, όπως η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2b, τα μονοκλωνικά αντισώματα, το πεπτίδιο CIGB- 258 και το Surfacen.

Αυτό το πεπτίδιο είναι ασφαλές, με ένδειξη αποτελεσματικότητας σε μια αρχική φάση κλινικής μελέτης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μειώνοντας την κλινική δραστικότητα που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του οιδήματος στα χέρια των ασθενών, δήλωσε ο Martinez.

Η CIGB υπέβαλε την αίτηση στο Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων της Κούβας (Cecmed) για τη θεραπευτική χρήση του σε επιβεβαιωμένους ασθενείς του COVID- 19 στα σοβαρά και κρίσιμα στάδια.

Μια κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη σε 187 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, και τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη του 2020, εξήγησε η ειδικός της CIGB.

Μέχρι στιγμής, η Κούβα έχει καταγράψει 1.881 θετικά κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 79 θανάτων, και 1.505 αναρρώσεων.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Απαντήστε στις επιθέσεις στην κουβανική πρεσβεία με περισσότερη αλληλεγγύη — Κούβα σώζει ζωές

Newsteam 0 Comments

H Cheryl LaBash για το Struggle La Lucha.

Πυροβολισμοί κατά της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Απριλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodríguez Parilla ανέφερε στο tweet σήμερα το πρωί ότι το προσωπικό της αποστολής δεν τραυματίστηκε και είναι ασφαλές. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο Parilla. Είναι ευθύνη των κρατών να προστατεύουν διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι σε αυτούς και τις εγκαταστάσεις τους.

Αυτή η επίθεση έρχεται μόλις το πρωί αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν δημόσιες δηλώσεις που δυσφημίζουν τις ανθρωπιστικές διεθνείς ιατρικές αποστολές της Κούβας.

Στο παρασκήνιο, η διπλωματικός εξαναγκασμός των Η.Π.Α. απέτυχε να εμποδίσει αιτήματα για κουβανική ιατρική βοήθεια. Απογοητευμένος, ο Πομπέο ξεχώρισε το Κατάρ, ενώ η Νότια Αφρική καλωσόρισε τη δεύτερη ταξιαρχία της.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 20 χώρες με Κουβανούς γιατρούς να βοηθούν στην καταπολέμηση του COVID- 19, και ακόμα περισσότερες χώρες που ζητούν την Ανασυνδυασμένη Ιντερφερόνη Afa- 2b της Κούβας. Επίσης, στις ΗΠΑ αναπτύσσεται η εκστρατεία #SaveLife, η οποία υποστηρίζει τη συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας-Καναδά για την καταπολέμηση του COVID- 19, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών για την Κουβανική ιντερφερόνη.

Στις 3 Απριλίου, το Associated Press παρέθεσε τα λόγια της υπουργού Εξωτερικών της Ανδόρας María Ubach για το καλωσόρισμα των Κουβανών διεθνιστών υγείας στη μικροσκοπική χώρα στα σύνορα της Γαλλίας και της Ισπανίας: Γνωρίζω τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και μπορούμε να επιλέξουμε τους εταίρους με τους οποίους θα έχουμε συνεργασία.

Η ιστοσελίδα Hill.com ανέφερε ότι ένα άτομο που συνελήφθη στον τόπο του εγκλήματος αντιμετωπίζει κατηγορίες κατοχής μη καταχωρημένου πυροβόλου όπλου και μη καταχωρημένων πυρομαχικών, επίθεσης με πρόθεση να σκοτώσει και κατοχής συσκευής τροφοδοσίας υψηλής χωρητικότητας.

Για όσους θέλουν να αντιταχθούν στην τελευταία επίθεση κατά της σοσιαλιστικής Κούβας με λόγια και πράξεις, παρακαλώ πηγαίνετε στο SaveLife.US-CubaNormalization.org για περισσότερες πληροφορίες.

Embajada #Cuba en #EEUU fue objeto hoy de una agresión armada por parte de un individuo no identificado

Personal de la misión no sufrió daños y está seguro. Investigación está en curso

Es obligación d los Estados proteger a los diplomáticos en él acreditados y sus instalaciones

— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) April 30, 2020

Από την Guernica

Διάβασε το »

Οι ιατρικές ταξιαρχίες COVID-19 της Κούβας δεν είναι ιατρική διπλωματία, αλλά διεθνής αλληλεγγύη

Newsteam 0 Comments

Ο Bill Hackwell, από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, είναι γνωστός φωτογράφος κοινωνικών ντοκιμαντέρ και εθνικός διοργανωτής της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια. Το 2014 στον Bill απονεμήθηκε το Μετάλλιο Φιλίας από το Κουβανικό Συμβούλιο Επικρατείας, η υψηλότερη αναγνώριση που δίνει η Κούβα σε αλλοδαπούς, για την αλληλεγγύη του στην Κουβανική Επανάσταση.

Γράφει στο North American Bureau of Revimen Latinoamericano.

Στις 26 Απριλίου, η τελευταία ιατρική ταξιαρχία από το ταξιαρχία του Henry Reeves της Κούβας έφτασε στη Νότια Αφρική για να μπει στην πρώτη γραμμή με αυτούς που σώζουν ζωές στη μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19. Μετά από καραντίνα διάρκειας 14 ημερών, η ομάδα των 216 μελών, αποτελούμενη από οικογενειακούς γιατρούς, επιδημιολόγους, βιοστατιστικολόγους, μηχανικούς τεχνολογίας υγείας και ειδικούς βιοτεχνολογίας, θα αναπτυχθεί και στις εννέα επαρχίες της χώρας.

Αυτό την καθιστά 24η Κουβανική ιατρική ταξιαρχία, μέχρι στιγμής, που έχει ζητηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διεθνούς ιατρικής κρίσης από 22 χώρες. Η Κούβα δεν έχει κάνει καμία διάκριση απαντώντας στις εκκλήσεις κάθε χώρας, ανεξάρτητα αν είναι πλούσια ή φτωχά, αν η κυβέρνησή της καθοδηγείται από προοδευτικούς ή νεοφιλελεύθερους, σοσιαλιστές ή αντιδραστικούς. Ο ιός δεν αναγνωρίζει πολιτικά σύνορα, αλλά η απάντηση σε αυτόν είναι άλλο ζήτημα.

Η καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ στην πανδημία έχει αποκαλύψει τη βαθιά ανικανότητα της ιδιωτικοποιημένης υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσει την πρόκληση έμπρακτα ή να επιστρατεύσει οποιοδήποτε ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο για τον πληθυσμό, πόσο μάλλον να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνεργασία με την κοινότητα των εθνών. Όχι, οι Η.Π.Α., παρόλο τον εξαιρετισμό* τους, το μόνο που κάνουν σε αυτή την κρίση είναι να κλέβουν τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και τους αναπνευστήρες που προορίζονται σε άλλες χώρες. Διαπρέπουν στο να κατηγορούν άλλες χώρες για την ασθένεια με άγριες αναπόδεικτες κατηγορίες. Αντί να εμπλακούν, οι ΗΠΑ υπονομεύουν το ρόλο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με την παρακράτηση κεφαλαίων και επικρίνουν και πιέζουν τις χώρες που καλούν τις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες να έρθουν να βοηθήσουν. Υπάρχει μια παράλογη απελπισία σε όλα αυτά, που γεννά το βασικό ερώτημα: τι κερδίζουμε με αυτό;

Η Κούβα είναι το σιωπηλό λαμπρό παράδειγμα της ακριβώς αντίθετης προσέγγισης: Δεν δίνουν αυτό που τους περισσεύει, αλλά μοιράζονται αυτό που έχουν και αυτό είναι ένα ισχυρό ιατρικό σύστημα προσβάσιμο από όλους, αποκλεισμένο για περισσότερα από 60 χρόνια, αλλά ακόμα ικανό να παράγει παγκοσμίως αναγνωρισμένα ιατρικά βιοτεχνικά ιδρύματα που συνεργάζονται για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για το κέρδος.

Η προσέγγιση της Κούβας δεν είναι να σκοντάφτει και να πασχίζει περιμένοντας να φτάσει ο ιός σε ασθενείς που είναι ήδη άρρωστοι, αλλά στέλνει ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια σε κάθε σπίτι και, για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιατρικές ομάδες έρχονται να αναζητήσουν οποιαδήποτε απόδειξη του κορονοϊού και να τους εξετάσει όλους. Η Κούβα, χωρίς φόβο, εξέρχεται επιθετικά και βρίσκει τον ιό και εφαρμόζει τα ίδια μέτρα σε κάθε άτομο στη χώρα, ενώ στέλνει επίσης τις επαγγελματικές ιατρικές ομάδες της σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Αυτή η παγκόσμια οπτική για την αθρώτητα είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή και στο μυαλό κάθε Κουβανού μετά την επανάσταση του 1959, οπότε όταν πρόκειται για την πρόσληψη ειδικευμένων ιατρικών υπαλλήλων για να πάνε σε αυτές τις επικίνδυνες αποστολές δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη εθελοντών.

Περισσότεροι από 1.400 Κουβανοί επαγγελματίες του ιατρικού τομέα απαρτίζουν σήμερα αυτές τις ειδικές ταξιαρχίες κατά COVID-19, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Το μικρό νησί, 90 μίλια από την καταστροφή που εκτυλίσσεται στις Η.Π.Α., έχει ανεβάσει το πήχη όταν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πανδημία, και το έχει κάνει χωρίς απώτερα κίνητρα, ούτε περιμένοντας ανταλλάγματα για τη συνεργασία του. Αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι ιατρική διπλωματία. Είναι η διεθνής αλληλεγγύη στο απόγειό της. Η Κούβα απλώς προσθέτει το δικό της κομμάτι του αγώνα για την ανθρωπότητα με ταπεινότητα, όσο και με αποφασιστικότητα.

Ως αναφορά, το Remen παραθέτει όλα τα στοιχεία των ιατρικών ταξιαρχιών της Κούβας ενάντια στον COVID-19 μέχρι σήμερα:

-Αγκόλα (219 συνεργάτες υγείας)

-Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (26 συνεργάτες υγείας)

-Μπαρμπάντος (101 συνεργάτες υγείας)

-Μπελίζ (58 συνεργάτες υγείας)

-Ντομίνικα (35 συνεργάτες υγείας)

-Granada (5 συνεργάτες υγείας)

-Αϊτή (22 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Ονδούρα (20 συνεργάτες υγείας)

-Ιταλία, Λομβαρδία (52 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Ιταλία, Τορίνο (38 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Τζαμάικα (138 συνεργάτες υγείας)

-Νικαράγουα (5 συνεργάτες υγείας)

-Πριγκιπάτο της Ανδόρας (39 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Κατάρ (229 συνεργάτες υγείας)

-Άγιος Χριστόφορος και Νέβις (34 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-San Vicente και Grenadines (16 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Santa Lucia (113 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Νότια Αφρική (216 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Σουρινάμ (51 συνεργάτες υγείας)

-Togo (11 συνεργάτες στον τομέα της υγείας)

-Βενεζουέλα (6 συνεργάτες στον τομέα της υγείας) έχουν επισκεφθεί 23 πολιτείες.

Τεχνική βοήθεια:

-Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Μεξικό

Από την Guernica

Διάβασε το »

Μια Διεθνής … της Υγείας

Newsteam 0 Comments

* του Ερνάντο Κάλβο Οσπίνα | Mετάφραση: Ξένια Πηρούνια

Οι Κουβανοί γιατροί κλήθηκαν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας της Ιταλίας για να ανακόψουν την επιδημία του Covid-19.

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν αυτός που τους ανακάλεσε. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε από καιρό ξεκινήσει να κατηγορεί τους Κουβανούς γιατρούς που βρίσκονταν στο βραζιλιάνικο έδαφος ως αδρανοποιημένα αντάρτικα κύτταρα. Όμως, αμέσως μετά την αναχώρησή τους και πριν ξανακληθούν τελικά, σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος στερήθηκε οποιασδήποτε ιατρικής φροντίδας (El Pais, 18 Φεβρουαρίου).

Το 2006, ο δημοσιογράφος Ερνάντο Κάλβο Οσπίνα κατέγραψε την ιστορία της Συνεργασίας για την υγεία μεταξύ της Κούβας και των φτωχών πληθυσμών των χωρών του Νότου, την πρώτη Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία που σχηματίστηκε το 1963, στην -μόλις -ανεξαρτητοποιημένη Αλγερία.

Νέοι γιατροί με γυμνά πόδια

Λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας το 1998, ο Ούγκο Τσάβεζ υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κούβας, με την οποία δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιας υγείας, το Misión Barrio Adentro (Αποστολή Mέσα στη Γειτονιά). Στη Βενεζουέλα, 14.000 Kουβανοί γιατροί περιέθαλψαν από τότε τους φτωχότερους δωρεάν. Αν και ελάχιστα γνωστή, αυτή η δράση είναι μόνο ένα μέρος της υγειονομικής συνεργασίας της Αβάνας με τους φτωχούς πληθυσμούς των χωρών του Νότου.

Αύγουστος του 2005 … Ο τυφώνας Κατρίνα έχει καταστρέψει τον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αρχές γρήγορα χάνουν κάθε έλεγχο και λόγω της κλίμακας της καταστροφής. Η κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Κάθλιν Μπλάνκο, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα και ζητά επείγουσα ιατρική βοήθεια. Στην Αβάνα, η κυβέρνηση της Κούβας αντιδρά αμέσως. Προτείνει να στείλει στη Νέα Ορλεάνη, αλλά και στο Μισισιπή και την Αλαμπάμα, -κράτη που πλήττονται επίσης από τον κυκλώνα-, με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας και μέσα σε 48 ώρες το πολύ, 1.600 γιατρούς που εκπαιδεύονται για να παρεμβαίνουν σε αυτόν τον τύπο καταστροφής. Φέρουν μαζί τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 36 τόνους φαρμάκων. Αλλά αυτή η πρόταση, όπως και αυτή που απεύθυνε η Κούβα απευθείας στον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, έμειναν αναπάντητες, ενώ περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι, κυρίως φτωχοί, θα πέθαιναν από έλλειψη βοήθειας και φροντίδας.

Το δράμα επαναλαμβάνεται, στις 8 Οκτωβρίου 2005, όταν το Πακιστάν αντιμετώπισε έναν από τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία του, στην περιοχή του Κασμίρ. Οι ανθρώπινες και υγειονομικές συνέπειες ήταν δραματικές, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στις 15 Οκτωβρίου, ένα πρώτο σώμα 200 Κουβανών γιατρών έκτακτης ανάγκης έφτασε με αρκετούς τόνους εξοπλισμού. Λίγες μέρες αργότερα, η Αβάνα απέστειλε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εγκαταστήσει και να εξοπλίσει 30 νοσοκομεία της επαρχίας, σε ορεινές περιοχές, τις οποίες, ως επί το πλείστον, δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί γιατροί. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν την ύπαρξη μιας χώρας που ονομάζεται Κούβα.

Όλα ξεκίνησαν στην Αλγερία

Για να μην έρθουν σε κόντρα με την παράδοση σε αυτή τη μουσουλμανική χώρα, οι Κουβανοί γιατροί – το 44% των περίπου 3.000 γιατρών που μεακινήθηκαν στο Πακιστάν μέχρι τον Μάιο του 2006 – κάλυπταν τα μαλλιά τους κάτω από ένα μαντήλι. Μια καλή συνεργασία άρχισε να καθιερώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα: πολλοί Πακιστανοί αποδέχονται ότι η γυναίκα ή η κόρη τους φροντίζεται από έναν άνδρα. Στα τέλη Απριλίου 2006, λίγο πριν από την αναχώρησή της, η ιατρική ομάδα της Κούβας περιέθαλψε 1,5 εκατομμύρια ασθενείς, κυρίως γυναίκες, και πραγματοποίησε περίπου 13.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Μόνο λίγοι ασθενείς, με πολύ σοβαρά τραύματα έπρεπε να μεταφερθούν στην Αβάνα όπως και έγινε. Ο Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και φίλος του Μπους, ευχαρίστησε επισήμως τις αρχές της Αβάνας και αναγνώρισε ότι η βοήθεια αυτής της μικρής χώρας της Καραϊβικής ήταν η σημαντικότερη που έλαβε (το Πακιστάν) σε αυτή την καταστροφή.

Η πρώτη Κουβανική Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία (Μπριγάδα) δημιουργήθηκε το 1963. Ήταν η μόλις ανεξαρτητοποιημένη Αλγερία η χώρα στην οποία επέστρεψαν οι 58 ιατροί και τεχνικοί που τη στελέχωναν.

Το 1998, η κυβέρνηση της Κούβας άρχισε να οργανώνει μαζική ιατρική βοήθεια προς πληθυσμούς φτωχών χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μετά τη διέλευση των κυκλώνων George και Mitch στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, η Αβάνα διέθεσε τους γιατρούς και νοσηλευτές της να εργαστούν στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων προγραμμάτων υγείας. Η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Αϊτή και το Μπελίζ δέχτηκαν αυτήν την πρόταση.

Στην Αϊτή, όπου ο μέσος πολίτης στερείται ιατρικής περίθαλψης, η Κούβα προσφέρθηκε να στείλει μαζική ιατρική βοήθεια. Μάλιστα, το 1998, η Αβάνα πρότεινε ακόμη και στη γαλλική κυβέρνηση (πρώην αποικιακή δύναμη), ένα είδος ανθρωπιστικής ένωσης που θα ωφελούσε τον πληθυσμού της Αϊτής. Αλλά το Παρίσι παρέμεινε σιωπηλό και τελικά επέλεξε το 2004 να στείλει στρατεύματα..
Η Κούβα ανέπτυξε τον αριθμό των γιατρών της – από το 1998, άλλοι 2.500 ακολούθησαν – και όσο περισσότερους τόνους φαρμάκων της επέτρεπε η εύθραυστη οικονομία της.

Η αποτελεσματικότητα και η δωρεάν παροχή βοήθειας, το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι γιατροί με γυμνά πόδια παρεμβαίνουν σε περιοχές όπου οι τοπικοί συνάδελφοί τους αρνούνται να πάνε (λόγω της φτώχειας της πελατείας, της ανασφάλειας ή της δυσκολίας πρόσβασης …), οδηγούν άλλες χώρες, κυρίως από την Αφρική, να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα. Οι Κουβανοί υγειονομικοί υπάλληλοι πληρώνονται από τη δική τους κυβέρνηση.

Από το 1963 έως το τέλος του 2005, περισσότεροι από 100.000 γιατροί και τεχνικοί υγείας εργάστηκαν σε 97 χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική (1). Τον Μάρτιο του 2006, 25.000 επαγγελματίες είχαν εξαπλωθεί σε 68 έθνη. Μια ανάπτυξη που ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν μπορεί να εγγυηθεί. Όσον αφορά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) απέστειλε 2.040 ιατρούς και νοσηλευτές στο εξωτερικό το 2003, 2.290 το 2004 (2). Επιπλέον, υπάρχει η φροντίδα που ασκείται στην ίδια την κουβανική επικράτεια, όπου συχνά στέλνονται οι σοβαρότερο πάσχοντες ασθενείς από οποιαδήποτε χώρα. Ήταν η Αβάνα, για παράδειγμα, που περιέθαλψε την Kim Phuc, το κοριτσάκι στη φωτογραφία του Nick Ut που είχε κλονίσει τον κόσμο, τρέχοντας γυμνό σε δρόμο στο Βιετνάμ, με το δέρμα της καμένο από βομβαρδισμούς ναπάλμ του στρατού των ΗΠΑ. Η Κούβα δέχτηκε επίσης παιδιά και ενήλικες, περισσότερους από 19.000 συνολικά, από τις τρεις Σοβιετικές Δημοκρατίες που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της στην πρόληψη του AIDS (ο επιπολασμός του HIV είναι 0,09% σε σύγκριση με 0,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα), η Κούβα προσέφερε, κατά την έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούλιο του 2001, γιατρούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς που είναι απαραίτητοι για την παροχή συμβουλών και συνεργασία σε εκστρατείες για την πρόληψη του AIDS και άλλων ασθενειών. Προσέφερε επίσης τον εξοπλισμό και τα διαγνωστικά κιτ που είναι απαραίτητα για βασικά προγράμματα πρόληψης του AIDS, αντιρετροϊκή θεραπεία για 30.000 ασθενείς … . Και αν εγκρινόταν το σχέδιο, θα ήταν υλοποιήσιμο αρκεί η διεθνής κοινότητα να έβαζε τις πρώτες ύλες για τα φάρμακα. Η Κούβα δεν θα είχε κανένα όφελος και θα παρείχε και τους μισθούς του προσωπικού της.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή. Ωστόσο, 8 χώρες της Αφρικής και 6 χώρες της Λατινικής Αμερικής επωφελούνται από το πρόγραμμα Εκπαιδευτική Παρέμβαση για τον HIV / AIDS, το οποίο επέτρεψε τη μετάδοση ραδιοφωνικών ή/και τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για περισσότερους από 200.000 ασθενείς, καθώς και τη δυνατότητα εκπαίδευσης για περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Σήμερα, περίπου 14.000 Κουβανοί γιατροί εργάζονται στα barrios (υποβαθμισμένες περιοχές) της Βενεζουέλας. Μετά από συνεννόηση, το Καράκας και η Αβάνα ξεκίνησαν τη λειτουργία του προγράμματος Milagro (Θαύμα), η οποία, κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2005, επέτρεψε την αποκατάσταση της όρασης, χωρίς κόστος, σε σχεδόν 80.000 Βενεζουελάνους, πολλοί από τους οποίους, με καταρράκτη ή γλαυκώμα, έπρεπε να μεταφερθούν στην Κούβα για χειρουργική επέμβαση (3). Το πρόγραμμα αφορά κυρίω τους λατινοαμερικάνους και τους κατοίκους της Καραϊβικής που πλήττονται από τύφλωση και άλλες οφθαλμικές βλάβες. Η Βενεζουέλα παρέχει χρηματοδότηση, η Κούβα παρέχει ειδικούς, εξοπλισμό και υποδομή για τη φροντίδα των ασθενών ενώ βρίσκονται στο νησί.

Μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση, ιδιωτική πρωτοβουλία ή διεθνής οργανισμός δεν κατόρθωσε να δομήσει ένα παγκόσμιο ιατρικό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους ικανό να παράσχει μια ευρεία στήριξη σε άτομα που στερούνται φροντίδας. Στα πλαίσια του Milagro, προβλέπεται να διορθωθούν οφθαλμολογικά προβλήματα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων τον χρόνο…

Λίγο μετά την εκλογή του και πριν την ορκωμοσία του, ο νέος Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2005 την πρώτη διεθνή συμφωνία του με την Αβάνα. Δημιούργησε κουβανο-βολιβιανή ένωση για την δωρεάν περίθαλψη οφθαλμολογικών παθήσεων. Εκτός από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας της Λα Πας, που πρόσφατα εξοπλίστηκε από την Κούβα, το πρόγραμμα θα διαθέτει ιατρικό κέντρο στις πόλεις Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρουζ. Νέοι βολιβιανοί γιατροί που μόλις αποφοίτησαν από τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM) θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Το πρώτο σχολείο εγκαινιάστηκε το 1998, όταν η Κούβα άρχισε να στέλνει γιατρούς στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Βρίσκεται σε μια πρώην ναυτική βάση, στα προάστια της Αβάνας, εκπαιδεύει νέους από φτωχές οικογένειες από όλη την αμερικανική ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες Αφρικανοί, Ασιάτες, Άραβες, ακόμα και Ευρωπαίοι μαθητές). Οι 21 σχολές ιατρικής που λειτουργούν στην Κούβα συμμετέχουν σε αυτήν την εκπαίδευση. Τον Ιούλιο του 2005 αποφοίτησαν οι πρώτοι 1.610 μαθητές της Λατινικής Αμερικής, ενώ περίπου 2.000 νέοι εισάγονται στο σχολείο κάθε χρόνο. Η εκπαίδευση, η διατροφή, η στέγαση, καθώς και τα αναγκαία για την πρακτική παρέχονται δωρεάν. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους για να προσφέρουν στους συμπατριώτες τους (4).

Διαμαρτυρίες και πολιτική πίεση

Παρακινούμενοι από ιδεολογικές θεωρήσεις, ιατρικοί και οφθαλμολογικοί σύλλογοι σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας. Το περιοδικό του Αργεντίνικου Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, για παράδειγμα, εναντιώθηκε στους Κουβανούς οφθαλμιάτρους: Δεν ξέρουμε αν είναι γιατροί (5) και την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις επαφές με ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη χρηματοδότηση ενός παρόμοιου προγράμματος.

Στη Νικαράγουα (όπου χθες -βάση ημερομηνίας γραφής του πρωτοτύπου) ο Πρόεδρος Αρνόλντο Αλεμάν, παρά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Mitch, ξεκίνησε την ομιλία του αρνούμενος την παρουσία αυτών των ενεργών Κουβανών γιατρών), στη Βενεζουέλα ήδη από το 2002 και στη Βολιβία σήμερα, οι γιατροί που συνδέονται με συντηρητικούς τομείς – και οι οποίοι θεωρούν την ιατρική ως εμπόριο προς τους φερέεγγυους πληθυσμούς και αρνούνται να πάνε στις παραγκουπόλεις – ξεσπούν ενάντια σε αυτούς τους γιατρούς με τα γυμνά πόδια: ανικανότητα, παράνομη άσκηση της ιατρικής, αθέμιτος ανταγωνισμός…
Τον Απρίλιο του 2005, μια δικαστική απόφαση της Πολιτείας Τόκαντινς της Βραζιλίας, υποχρέωσε 96 Κουβανούς γιατρούς που φρόντιζαν τους άπορους, να αποχωρήσουν. Διαφωνώντας με την απόφαση, η Κυβέρνηση δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει το επαγγελματικό θάρρος των γιατρών που ήταν ευπρόσδεκτοι εδώ και τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε.

Οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές πιέσεις από τους ιατρικούς συλλόγους αυξάνονται καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των νέων πτυχιούχων που φθάνουν από τα πανεπιστήμια της Κούβας. Έτσι, από τη στιγμή που αυτοί οι νέοι συνάδελφοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να προσφέρουν μέρος των υπηρεσιών τους δωρεάν, η ιατρική περίθαλψη παύει να είναι μια ελιτίστικη και εμπορική υπηρεσία.

Υπάρχει επίσης η απειλή για την μη αναγνώριση στο εξωτερικό των διπλωμάτων που αποκτήθηκαν στην Κούβα. Στη Χιλή, πολλοί νέοι που εκπαιδεύτηκαν στο νησί (Κούβα) δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν τα ιατρικά τους προσόντα λόγω του υπερβολικού κόστους των τελών. Όμως, όπως σημειώνει το BBC, εάν οι ιατρικοί σύλλογοι της Λατινικής Αμερικής επιμένουν στην αντίθεση τους, θα δυσκολευτούν να λάβουν την υποστήριξη ενός πληθυσμού που έχει όλο και λιγότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και για τους οποίους αυτό το έργο(των Κουβανών γιατρών) λειτουργεί ως μια μικρή ακτίνα ελπίδας στο σκοτάδι (6) .

Η πιο δύσκολη κατάσταση αφορά τους φοιτητές αμερικανικής υπηκοότητας, οι οποίοι υπόκεινται σε ποινή δέκα ετών φυλάκισης και πρόστιμα ύψους μέχρι 200.000 δολαρίων. Οι νόμοι περί αποκλεισμού, τους απαγορεύουν την είσοδο στην Κούβα! Ωστόσο, στη χώρα όπου ζουν 45 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιατρική κάλυψη, οι σπουδές ιατρικής κοστίζουν περίπου 300.000 δολάρια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μόνο ένας ελιγμός επικοινωνίας, μια επένδυση που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αβάνας να συγκεντρώσει απροσδόκητη διπλωματική υποστήριξη ενόψει της επίμονης εχθρότητας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορούν να αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι η εκλογή της Κούβας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006, κερδήθηκε με μυστική ψηφοφορία με την υποστήριξη τουλάχιστον 96 από 191 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ενώ συγχρόνως δεν έγιναν αποδεκτές οι υποψηφιότητες της Νικαράγουας, του Περού και της Βενεζουέλας, όπου τηρείται ο πολιτικός πλουραλισμός). Τούτου λεχθέντος, ένας δυτικός διπλωμάτης αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η αποστολή Κουβανών γιατρών στο εξωτερικό είναι μια πρωτοβουλία που ωφελεί τόσους πολλούς ανθρώπους και η οποία πρέπει να επικροτηθεί ακόμη και από τους πολιτικούς εχθρούς της Κούβας.

Παραπομπές

1.Το 2005, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων βρίσκονταν στις φτωχότερες περιοχές 6 χωρών της Λατινικής Αμερικής και 20 αφρικανικών χωρών. Μέχρι το τέλος του 2005, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500.000 γεννήσεις, 1.657.867 χειρουργικές επεμβάσεις και σχεδόν 9 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
2.Σύμφωνα με την οικονομική αναφορά του 2004.
3.Στις περισσότερες χώρες της περιοχής, η επέμβαση καταρράκτη κοστίζει το λιγότερο, 600 δολάρια.
4. Πολλά προγράμματα συνεργασίας ενώνουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και της Κούβας.
Μεταξύ άλλων, αυτό της δωρεάν εκπαίδευσης 10.000 λατινοαμερικάνων γιατρών τον χρόνο, ή 100.000 σε δέκα χρόνια, όχι μόνο στα κουβανικά πανεπιστήμια αλλά και στις υπό κατασκευή σχολές στη Βενεζουέλα.
5. Ενημερωτική Οφθαλμολογική Έκδοση, Periódico Informativo Oftalmológico, νο 37, Μπουένος Άιρες, 26 Δεκεμβρίου 2005.
6. BBC, 5 Απριλίου 2001.
7. BBC, όπ. π..

Πηγή: monde-diplomatique.fr

Antapocrisis

Διάβασε το »

Μια μικρή χώρα που καταπολεμά το θάνατο

Newsteam 0 Comments

ΚΟΥΒΑ, Κυριακή Σεπτέμβριος 2005.

Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει, σε τελετή αποφοίτησης 1.905 γιατρών που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, τη δημιουργία διεθνούς οργάνωσης γιατρών που θα είναι ικανή να καταπολεμήσει το θάνατο. Η ομάδα Χένρι Ριβ, με άκρως αυστηρά προσόντα συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών, δύο γλωσσών, φυσική κατάσταση και την προθυμία να μεταβούν όπου και αν χρειαστεί, έχει σκοπό της να βοηθάει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη πλήττεται από φυσικές καταστροφές. Είχε τονίσει χαρακτηριστικά θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή. Ακούγοντάς το φαντάζεται κανείς τις ταινίες του Χόλυγουντ όπου επίλεκτες ομάδες ετοιμάζονται να σώσουν την ανθρωπότητα από τον κίνδυνο. Παραμύθι δηλαδή, πού να πει κανείς ότι θα το κάνουν και εθελοντικά ή μάλλον συντροφικά.

Ας λάβουμε υπόψιν και το γεγονός πως εδώ και 60 χρόνια κρατάει το αμερικάνικο εμπάργκο σε τρόφιμα και φάρμακα στη φτωχή αλλά σπουδαία Κούβα. Από το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καταδικάσει 26 συνεχόμενες φορές τα εμπάργκο ως πράξη γενοκτονίας βάσει της Συνθήκης της Γενεύης του 1948.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 στην πλούσια, με συχνά ακροδεξιά  και ρατσιστική πολιτική εκπροσώπηση Βόρεια Ιταλία, προσγειώνονται αφιλοκερδώς αλληλέγγυοι Κουβανοί και Κινέζοι Γιατροί με 31 τόνους ιατρικού υλικού, ειδικό εξοπλισμό για μονάδες εντατικής θεραπείας, χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και αντιϊικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ε.Ε. αρνούνται να βοηθήσουν την Ιταλία που δυστυχώς θρηνεί πάνω από 4,5 χιλιάδες νεκρούς!

Διπλωματικές κινήσεις για να διαχειριστούν την κρίση μπορεί να πει κάποιος… Λίγο αργότερα όμως στις 16 Μαρτίου, η Κούβα προσέφερε το δικαίωμα στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Braemar, με πέντε διαγνωσθέντα κρούσματα και άνω των χιλίων επιβαινόντων να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα, γεγονός που είχαν αρνηθεί άλλες κυβερνήσεις μεταξύ άλλων και των ΗΠΑ.

Ύστερα συλλογίζεται κανείς πως η Κούβα αυτή τη στιγμή μετράει σχεδόν 35.000 γιατρούς απεσταλμένους σε 60 χώρες. Ναι, καλά διαβάσατε, η Κούβα παρότι απομονωμένη από όλη τη Δύση στέλνει ιατρικό προσωπικό σε όλο τον πλανήτη (και όχι στρατό). Το υπουργείο Εξωτερικών της δηλώνει πως παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που πλήττονται από τον Covid-19 και χαρακτηριστικά τονίζει: Αυτές είναι στιγμές αλληλεγγύης, κατανόησης της υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος, ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων, αξιών που είναι καίριες για τις ανθρωπιστικές πρακτικές της Επανάστασης και του λαού μας.

Αυτό σημαίνει έμπρακτη αλληλεγγύη, οι γιατροί αυτοί είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ανθρωπιά δεμένες με την επιστήμη, την αυτοθυσία και τον ορθολογισμό. Προστατέψτε λοιπόν τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους και η επιστήμη θα βρει την λύση, μόλις τελειώσει αυτός ο εφιάλτης οφείλουμε να βγάλουμε τα κατάλληλα πολιτικά συμπεράσματα!

La solidaridad es la ternura de los pueblos!

Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα των λαών!

Antapocrisis

Διάβασε το »