Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΟΣΣΟΒΟ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Κόσσοβο: Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου Χασίμ Θάτσι

Newsteam 0 Comments

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο απήγγειλε χθες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος του προέδρου του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγού του διαβόητου UCK, της ένοπλης εθνικιστικής ομάδας που πρωτοστάτησε στην απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία και αποτέλεσε στενό σύμμαχο των ιμπεριαλιστών στη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Ο Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων, στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Ένας δικαστής εξετάζει επί του παρόντος το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη κατηγορία. Ο Θάτσι αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες που εκδόθηκαν στις 24 Απρίλη και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τον Κάντρι Βέσελι, σημερινό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), καθώς και άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι εγκληματικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες, ανέφερε το Ειδικό Δικαστήριο.

Εξέλιξη εν μέσω έντονης κινητικότητας

Πάντως, η εξέλιξη δεν είναι άσχετη με την έντονη κινητικότητα που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα των σχέσεων του Κοσσόβου με τη Σερβία, κινητικότητα που συνδέεται και με την προσπάθειά τους να ανακοπεί η αύξηση της ρωσικής επιρροής στη Σερβία. Από αυτή την άποψη, εκτιμάται ότι η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Θάτσι, για εγκλήματα που οι ιμπεριαλιστές ανακάλυψαν μετά από σχεδόν …20 χρόνια, γίνεται με στόχο την απόσυρσή του από το προσκήνιο και τον κατευνασμό του Βελιγραδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θάτσι διέκοψε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον όπου αναμενόταν να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής με τη Σερβία στις 27 Ιούνη και θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε αργά χθες η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Σερβία και το Κόσοβο, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, διευκρίνισε στο Twitter ότι οι συζητήσεις του Σαββάτου στον Λευκό Οίκο, που στοχεύουν στην αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου που έχει παγώσει από το τέλος του 2018, θα πραγματοποιηθούν, αλλά μόνο μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »