Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΟΣΜΟΣ - Spoiler

Αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Εξαγωγές όπλων από την Γερμανία προς την Τουρκία ύψους 22,8 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2020, τη στιγμή που για όλο το 2019 ο συνολικός αριθμός βρισκόταν στα 31,6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η DW παρ΄ ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία.

Ως συνήθως, όταν πρόκειται για εξαγωγές όπλων στο εξωτερικό, η γερμανική κυβέρνηση δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων. Από δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλιότερη παραγγελία της Τουρκίας.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα δεν παίρνει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία. Οι εξαγωγές περιορίζονται σε ναυτιλιακά είδη, για παράδειγμα υποβρύχια.

Θέμα ασφάλειας της Ελλάδας στο Αιγαίο

Προφανώς ο κ Μάας αναφέρθηκε στα έξι επιθετικά υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems που παρήγγειλε η Άγκυρα το 2009 και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος.

Τέσσερα παρόμοια υποβρύχια που είναι γνωστά και ως της κλάσης Παπανικολής διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα 214.

Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας, η Αθήνα επανειλημμένα το έθεσε στο Βερολίνο. Μάλλον χωρίς επιτυχία. Αιτιολογώντας την εξαγωγή των υποβρυχίων στην Τουρκία ο Χάικο Μάας επισήμανε ότι η Άγκυρα είναι νατοϊκός εταίρος και ότι έχει αναλάβει καθήκοντα στη συμμαχία που την προστατεύουν στο σύνολο της.

Οι παραγγελίες αφορούν κυρίως υποβρύχια

Παρά τη διακοπή προμήθειας όπλων, η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων. Η Άγκυρα αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ.

Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Επειδή η παραγγελία για τα υποβρύχια πληρώνεται τμηματικά, ανάλογα με τη ροή της παραλαβής των εξαρτημάτων, υποτίθεται ότι όντως αυτά τα ποσά αφορούν κυρίως αυτή την παραγγελία.

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

Η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την πλήρη απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Διάβασε το »

Τέλεια καταιγίδα: Ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία με ατζέντα τη… Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Ρωσική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα, με σκοπό να συζητήσει για την κατάσταση στην Λιβύη, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πρωτίστως την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από η Σύρτη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Η εφημερίδα Milliyet ισχυρίζεται επίσης ότι σε περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, ενδέχεται σύντομα να υπάρξουν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρει την ημερομηνία της επίσκεψης της ρωσικής αντιπροσωπείας, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Μόσχας όσο και από την πλευρά της Άγκυρας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ρωσικά ΜΜΕ: Η ρωσική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά για να σταματήσει ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Newsteam 0 Comments

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι η Ρωσική Αεροπορία αναχαίτισε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δαμασκό χθες το βράδυ.

Παρά τις φήμες ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας, έγινε σαφές ότι λίγα λεπτά πριν από την επίθεση της Ισραηλινής Αεροπορίας, η Ρωσία απογείωσε δικά της μαχητικά αεροσκάφη από τη βάση Χμέιμιμ, για αναχαίτιση στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η απογείωση των ρωσικών μαχητικών σημειώθηκε στα 21 και 47 λεπτά, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε μια επίθεση στα 21 και 48 λεπτά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρωσική Αεροπορία σταμάτησε την ισραηλινή επίθεση μετά την ανάπτυξη των αεροσκαφών της στη νότια Συρία χθες το βράδυ.

Δεδομένης της απόστασης από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ μέχρι τη Δαμασκό, τα ρωσικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να την καλύψουν μέσα σε λίγα λεπτά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία εμπόδισε εντούτοις την ισραηλινή Αεροπορία να συνεχίσει τις επιθέσεις της καθώς η επίθεση προερχόταν από τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Ενώ το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, υπήρξαν παρόμοιες αναφορές για ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που παρεμπόδισαν ισραηλινά αεροσκάφη στο παρελθόν.Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες αυτές, η IAF κατάφερε να χτυπήσει ορισμένες τοποθεσίες γύρω από το προάστιο Σαχνάγια της Δαμασκού.

Δημοσίευμα από την πρωτεύουσα της Συρίας, ανέφερε ότι ο αραβικός στρατός της Συρίας κατάφερε να καταρρίψει ορισμένους ισραηλινούς πυραύλους, και λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να χτυπήσουν τους επιδιωκόμενους στόχους τους.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΣΟΚ! ΩΡΑ 22:12! Ο Τραμπ αβαντάρει τον Ερντογαν! Οι ΗΠΑ μιλούν για αμφισβητούμενα νερά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Newsteam 0 Comments

Το ηχηρό μήνυμα του αμερικανικού Πενταγώνου στους Τούρκους λίγες ώρες μετά τη NAVTEX
Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών καθώς και του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη προσθέτει πως προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το hellasjournal.com που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.

Η απάντηση στα αγγλικά:

The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.

Ανοιχτά του Καστελόριζου 17 τουρκικά πλοία – Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε γαλάζια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο μεταξύ στην εικόνα των μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας οι εθελοντές των δοκιμών απέκτησαν ανοσία
Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι, είναι έτοιμο.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti. Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό, ένοιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμο δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορωνοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κόντε σε Ρούτε: Δεν θα είσαι ήρωας για πολύ ακόμα! – Σκληρά λόγια στη Σύνοδο Κορυφής

Newsteam 0 Comments

Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα θεωρηθείς υπεύθυνος από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση.

Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, στον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο πλαίσιο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε Ιταλός αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνάντηση, ο Κόντε προειδοποίησε τον Ρούτε για το ρίσκο που παίρνει θέλοντας να μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι το κόστος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο εάν η ΕΕ αποτύχει να δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ειρωνεία Κουρτς για Μακρόν: Δεν είχε κοιμηθεί και τα νεύρα του ήταν τεντωμένα

Newsteam 0 Comments

Στην επίθεση που δέχθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ειρωνικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας, οποίος κατά τις διαπραγματεύσεις σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση. Όπως ανέφερε ο Μακρόν δεν νοιάζεται δεν ακούει τους άλλους, έχει κακή συμπεριφορά. 

Προσπαθώντας αρχικά να διατηρήσει έναν διπλωματικό τόνο, ο Κουρτς τόνισε ότι ο ίδιος ενήργησε επαγγελματικά στη συνεργασία του με τους άλλους ηγέτες.

Ωστόσο, κατόπιν δεν μπόρεσε να μην είναι δηκτικός για τον Μακρόν: Είναι κατανοητό ότι μερικοί άνθρωποι, όταν δεν κοιμούνται πολύ, έχουν τα νεύρα τους τεντωμένα, και το σεβόμαστε αυτό, αλλά τέλος καλό όλα καλά. 
 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Κολυμπούσε γυμνός στη θάλασσα, τον έπιασαν οι αστυνομικοί και του πάτησαν το κεφάλι στην άμμο

Newsteam 0 Comments

Το περιστατικό συνέβη στην πλάζ του Μπενιντρομ στην Ισπανία και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών γιατί η βια που ασκούν οι αστυνομικοί όπως θα δείτε και στο βίντεο, ξεπερνάει τα όρια και θυμίζει σε πολλά την περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ.
Στην πολυσύχναστη παραλία κολυμπούσε γυμνός ένας άνδρας. Κάποιος τηλεφώνησε στην αστυνομία και δυο αστυνομικοί έφτασαν σχεδόν αμέσως και με νοήματα του ζήτησαν να βγει έξω. Ο άνδρας ακολούθησε τις εντολές τους και βγήκε – γυμνός πάντα – έξω στην ακτή.
Και εδώ αρχίζει η αστυνομική βία. Αντί να του φορέσουν με άνεση τις χειροπέδες και να τον συλλάβουν, οι δυο αστυνομικοί έπιασαν τον άνδρα με δύναμη τον πέταξαν στην άμμο, ο ένας από τους δυο έβαλε το πόδι του στο λαιμό του σε μια στάση που θύμιζε τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ και ύστερα του πέρασαν τις χειροπέδες.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Aγία Σοφία – Τούρκος ιστορικός προκαλεί: Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί; – Σε ποια αναφέρεται

Newsteam 0 Comments

Με την αυτοκράτειρα Ζωή την Πορφυρογέννητη τα έβαλε τούρκος ιστορικός, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο λόγος για τον καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου, ο οποίος, με προκλητική ανάρτησή του, ζητά την αφαίρεση -κι όχι μόνο την κάλυψη- της εικόνας της αυτοκράτειρας στο ναό θεωρώντας ότι είχε έκλυτο βίο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο twitter:

Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί; Όμως, αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η παρακαταθήκη  του Μωάμεθ του Πορθητή, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή.

Η Ζωή την Πορφυρογέννητη (περ. 978 – 11 Ιουνίου 1050) κυβέρνησε ως Αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 έως το 1050 και ως Αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042.  Υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.

Την έχουν χαρακτηρίσει ως την Αυτοκράτειρα με την μεγαλύτερη επιρροή τον 11ο αι., η οποία καθόρισε για τέσσερις συνεχόμενες φορές τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Σήμερα επίθεση κατά της αυτοκράτειρας Ζωής μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Αύριο;

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Μεγάλος Μουφτής Αιγύπτου: Απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Newsteam 0 Comments

Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, Σαούκι Αλάμ (Shawki Allam), καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, που αναγνωρίζεται ως ο σπουδαιότερος θρησκευτικός ηγέτης του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου, είπε ότι η μετατροπή της Αγία Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί είναι πράξη απαράδεκτη στο Ισλάμ.

Εμείς, ως μουσουλμάνοι, έχουμε εντολή να διατηρούμε εκκλησίες.

Ο Προφήτης Μωάμεθ πάντα συνιστούσε σε πολέμους να μην καταστρέφουν ναούς ή να σκοτώνουν μοναχούς, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Οι εκκλησίες και τα τζαμιά πρέπει να διατηρηθούν σε όλο τον κόσμο, όπως συνέβη σε ολόκληρη την ιστορία της Αιγύπτου, είπε ο Μεγάλος Μουφτής, κάνοντας αναφορά και σε παλαιότερο θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) του Laith bin Saad Fakih της Αιγύπτου, ο οποίος έκρινε ότι οι εκκλησίες αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής της γης στο Ισλάμ.

Πρόκειται για παρέμβαση με βαρύτατη σημασία και ισοδυναμεί με χαρακτηρισμό του Ερντογάν ως αιρετικού.

Η άποψη του Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου είναι η επίσημη άποψη του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι άπιστοι και αιρετικοί.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ηγέτης Μουσουλμάνων ΗΠΑ: Ιερόσυλη πράξη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Newsteam 0 Comments

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Πέμπτη ο Δρ. Σαγίντ Σιίντ (Sayyid Syeed), επικεφαλής της μεγαλύτερης μουσουλμανικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Islamic Society of North America (ISNA).

Η βεβήλωση ενός τόπου λατρείας Χριστιανών, Εβραίων και άλλων θρησκειών απαγορεύεται έντονα στο Ισλάμ.

Το Κοράνι 40:22 δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετο στο σχέδιο του Αλλάχ να κατεδαφίσει χώρους λατρείας και να τους μετατρέψει (προσηλυτίσει) σε κάτι άλλο.

Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, ένα λαϊκιστικό συναισθηματικό κύμα υψώθηκε για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτό θεωρείται ως υπεροχή του Ισλάμ.

Είναι ατυχές το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη δεν δίνει δόξα στο Ισλάμ, που απαγορεύει έντονα στους Μουσουλμάνους μια τέτοια ιερόσυλη πράξη.

Ο Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης πρόσθεσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απειλεί να πυροδοτήσει θρησκευτικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ρώσοι καταδιώκουν Αμερικανούς στη Συρία

Newsteam 0 Comments

Ακινητοποίησαν τους Αμερικανούς στην έρημο της Συρίας
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από ρωσικές αρχές και δείχνει την καταδίωξη μέσα στην έρημο αλλά και τις παρατηρήσεις του Ρώσου αξιωματούχου προς τον Αμερικανό ομόλογο του.

Οι εμπλοκές μεταξύ περιπόλων της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι συχνό φαινόμενο στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας σε μία προσπάθεια των δύο υπερδυνάμεων να ελέγξουν την κατάσταση και να αποτρέψουν ευθείες συγκρούσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Η διαφορά είναι πως οι Ρώσοι είναι με το μέρος της Συρίας και οι Αμερικανοί έχουν φιλοτουρκική πολιτική.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, όταν ο ένας πατάει τα… χωράφια του άλλου σημειώνονται εμπλοκές όπως αυτή που διακρίνεται στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από ρωσικές αρχές.

Αρχικά αμερικανικά στρατιωτικά τζιπ καταδιώκουν για έλεγχο ένα άσπρο φορτηγάκι αλλά δευτερόλεπτα μετά στρατιωτικά οχήματα της Ρωσίας καταδιώκουν τους Αμερικανούς μέσα στην έρημο και εν τέλει τους ακινητοποιούν στο δρόμο.

Το βίντεο τελειώνει με τις παρατηρήσεις υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού προς τον αξιωματικό των Αμερικανών πως βρίσκονται σε περιοχή που ελέγχουν οι Ρωσικές δυνάμεις οι οποίες ενεργούν κατόπιν αδειών της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

BOMBA ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ! Εάν η χώρα μας δεν προετοιμαστεί θα χάσει τμήμα της επικράτειάς της

Newsteam 0 Comments

Με τίτλο Το Καστελλόριζο είναι το κλειδί για τις τουρκικές και ελληνικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπότιτλο Τι θα γίνει εάν η Τουρκία επιβάλει τα θαλάσσια σύνορα που διεκδικεί και αντιδράσουν οι ΗΠΑ;, δημοσιεύεται ανάλυση στο Global Security Review. Συγγραφέας ο Τζακ Ντουλγκάριαν (Jack Dulgarian).

Το δημοσίευμα σημειώνει εισαγωγικά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υποστηρίζουν την έννοια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδα.

Εάν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα αυτά, το μικρό ελληνικό νησί του Καστελλόριζου κόβει στη μέση τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για τη δική της ΑΟΖ.

Πώς θα αντιδρούσαν, όμως, η Ελλάδα, οι γειτονικές της χώρες και οι ΗΠΑ, εάν τελικά η Τουρκία επέβαλλε τα θαλάσσια σύνορα που διεκδικεί;

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ένα ολοένα και πιο σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον, επισημαίνει ο αρθρογράφος, και η Αθήνα βρίσκεται σε μία όλο και πιο εχθρική περιοχή, η οποία βρίθει αλυτρωτικών συμπεριφορών από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον για μεγάλες δυνάμεις, ιδίως την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν περάσει από αρκετές διακυμάνσεις τα τελευταία 40 χρόνια, όπως υπογραμμίζεται, ενώ πρόσφατα έχουν ενταθεί εξαιτίας του ζητήματος της Κύπρου, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που κλονίζεται η νατοϊκή εταιρική σχέση ασφαλείας, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι προσκολλημένα στις εθνικές τους αξιώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα των άλλων μελών.

Σημειώνοντας ότι στο νέο αυτό γεωπολιτικό περιβάλλον και στην περίπτωση που η Άγκυρα επιδείξει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να διεκδικήσει τις εδαφικές αξιώσεις της επί των ελληνικών νησιών της Μεσογείου, ενώ, από την άλλη, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάζουν επιχειρησιακές ελλείψεις, ο συντάκτης διερωτάται τι μπορεί να κάνει η Αθήνα για να μικρύνει το αυξανόμενο κενό ασφαλείας με τους εχθρικούς της γείτονες;

Περιγράφοντας τις τεταμένες σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας των επεισοδίων στον Έβρο και των σχεδόν καθημερινών πλέον τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο συντάκτης αναφέρεται, επιπλέον, στην εντεινόμενη υπό τον Ερντογάν στρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η επέμβαση της Άγκυρας στη βόρειο Συρία ή η ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών πλοίων στη Μεσόγειο για την παρακολούθηση της παράνομης τουρκικής εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή, προκαλώντας και την αντίδραση της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ελλάδος.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τις συνθήκες αυτές, έχουν βρεθεί σε μία εντελώς διαφορετική αμυντική κατάσταση, όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με τις Τουρκικές, οι οποίες αυξάνουν έτι περαιτέρω τη στρατιωτική τους ισχύ για την επιδίωξη των στρατηγικών στόχων της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται και η υπογραφή του νέου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, δυνάμει του οποίου προβάλλονται επιθετικές βλέψεις επί των ελληνικών νησιών, λόγω διεκδικούμενων θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι και οι διμερείς απευθείας συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν δεν απέφεραν καμία πρόοδο, καθώς και ότι τον Ιούλιο 2020, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι νέες αξιώσεις της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης συνιστούν ένα εξ ολοκλήρου παράνομο μνημόνιο κατανόησης βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μεταξύ των τουρκικών βλέψεων, όπως τονίζεται, συγκαταλέγεται και το αμφισβητούμενο μικροσκοπικό νησί του Καστελλόριζου και τα κοντινά προς αυτό νησάκια, Ρω και Στρογγύλη, τα οποία περιήλθαν υπό την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη των Παρισίων, το 1947, στην οποία ωστόσο η Τουρκία δεν μετείχε και για το λόγο αυτό δεν αναγνώρισε ποτέ την ελληνική θέση ότι το Καστελλόριζο ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Όπως σημειώνεται, το απομονωμένο αυτό νησί, το οποίο απέχει από τον κεντρικό κορμό των ελληνικών νησιών, συνιστά σημαντική στρατηγική θέση για τις τουρκικές βλέψεις στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο συντάκτης, διεκδικεί στην περιοχή του Καστελλόριζου το δικαίωμα ΑΟΖ τετραπλάσιου μεγέθους από την έκταση του νησιού αυτού, βρίσκοντας ωστόσο την άρνηση της Τουρκίας, η οποία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν μπορούν να διαθέτουν ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τη διαμάχη μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ λόγω της ύπαρξης δύο στρατοπέδων, της Γερμανίας –ενός άτυπου επιτηρητή του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας- και των ΗΠΑ, οι οποίες πιθανόν να υιοθετήσουν την ίδια στάση με την περίπτωση των Ιμίων, το 1996, δηλαδή να ταχθούν υπέρ της διατήρησης της πρότερης κατάστασης ισορροπίας.

Επισημαίνεται, δε, ότι οι ΗΠΑ, καθώς δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ταχθούν εναντίον των διεκδικήσεων της Ελλάδας για το Καστελλόριζο.

Οι δε Αίγυπτος και το Ισραήλ, όπως αναφέρεται, δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν ουσιαστικά, ενόψει της επιταχυνόμενης αναβάθμισης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται, θα απομείνει μόνη της στη συνεχιζόμενη διαμάχη της με την Τουρκία, καθώς ο δυτικός Τύπος χάνει το ενδιαφέρον του για το ζήτημα, και αναλόγως των συνθηκών, η Τουρκία θα απαιτήσει, αφενός, τον τερματισμό των ελληνικών διεκδικήσεων επί της ΑΟΖ απομακρυσμένων νησιών, όπως το Καστελλόριζο, η Χίος, η Κως και η Λέσβος και, αφετέρου, την αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους υπό την ονομασία Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΤΡΕΛΟ ΓΕΛΙΟ! Ηλικιωμένη έκανε… τσακωτό ζευγάρι σε θάμνο και τους πλάκωσε στο ξύλο!

Newsteam 0 Comments

Ποιος είδε την ηλικιωμένη γυναίκα και δεν τη φοβήθηκε στο Κράι Σταυρούπολης στη Ρωσία.
Όταν αντιλήφθηκε πως ένα ζευγάρι… βγάζει τα μάτια του σε θάμνο δίπλα σε κεντρικό δρόμο, αποφάσισε να… συμμετάσχει.

Η ηλικιωμένη, ονόματι Ιρίνα, όπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, όρμησε πάνω τους και άρχισε να τους χτυπάει με ένα ξύλο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Έπιασε κόμπρα να του κλέβει αυγά και την έκανε να τα ξεράσει!

Newsteam 0 Comments

Το φίδι αναγνωρίστηκε ως μια ινδική κόμπρα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στον πλανήτη
Ένας αγρότης στην Ινδία ξύπνησε μέσα στη νύχτα από κακαρίσματα και θορύβους που έρχονταν από το κοτέτσι. Μόλις έφτασε εκεί είδε μια κόμπρα 2 μέτρων να καταβροχθίζει τα αβγά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nakkheeran, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Ιούλη, στην Κουνταλόρ της Ινδίας.

Ο αγρότης τρομοκρατημένος κάλεσε αμέσως έναν κυνηγό φιδιών για να πιάσει το επικίνδυνο φίδι.

Όπως διαπίστωσε ο διασώστης φιδιών, πρώτα σκότωσε μια κότα και στη συνέχεια άρχισε να καταπίνει τα αβγά.

Ο φιδο-κυνηγός όχι μόνο έπιασε το φίδι αλλά το εξανάγκασε να ξεράσει τα και τα 7 αβγά που είχε καταπιεί προηγουμένως.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ινδική κόμπρα, γνωστή και ως spectacle cobra, φτάνει τα 1,4 με 2,2 μέτρα όταν ενηλικιωθεί.

Το νευροτοξικό και καρδιοτοξικό της δηλητήριο θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο είδος, που ευθύνεται για τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα στον κόσμο, εντοπίζεται στο Πακιστάν, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Μπουτάν.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Επίθεση πειρατών σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – Απήχθησαν 15 ναυτικοί

Newsteam 0 Comments

Επίθεση από πειρατές δέχτηκε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα maritimebulletin.net, την ώρα της επίθεσης το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν  στο Κοτολού του Μπενίν στη δυτική Αφρική, 230 ναυτικά μίλια νότια του Λάγος της Νιγηρίας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πειρατές απήγαγαν 15 από τους 20 ναυτικούς του πλοίου, οι οποίοι είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.

Διάβασε το »

Βίντεο: Αεροπλάνο πετάει μέσα σε τυφώνα – Tρομερές αναταράξεις!

Newsteam 0 Comments

Το αεροσκάφος της ομάδας Αναγνώρισης Καιρού που έχει έδρα στην Πολιτεία του Μισισιπή πέταξε μέσα από το μάτι του τυφώνα Ίρμα, που έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όλη τη Φλόριντα.

Ο σκοπός του ήταν αν συλλέξει πληροφορίες για τον εν λόγω τυφώνα και ο πιλότος κατέγραψε στην κάμερα τη διαδρομή.

Μέσα σε αναταράξεις και πάνω από τα σύννεφα οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες με αυτό τον τρόπο, γιατί θα βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των τυφώνων.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΟΥΑΟΥ! Αυτή είναι η πιο κοντινή φωτογραφία του Ήλιου

Newsteam 0 Comments

Νέες φωτογραφίες του Ήλιου που τραβήχτηκαν από απόσταση μόλις 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του και οι οποίες δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, είναι οι πιο κοντινές που έχουν καταγραφεί ποτέ από κάμερα.

Προέρχονται από τon Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και, συγκεκριμένα, από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Solar Orbiter, το οποίο εκτοξεύθηκε και άρχισε την επιχείρησή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Εξαιρετικής ποιότητας είχε χαρακτηρίσει προ ημερών τις πολυαναμενόμενες φωτογραφίες, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας αστροφυσικός και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του Solar Orbiter, Γιάννης Ζουγανέλης.

Ο κ. Ζουγανέλης είναι ο πρώτος Έλληνας στο προσωπικό του ESA που συμμετέχει σε τέτοια θέση ευθύνης επιστημονικής αποστολής.

Όπως ανέφερε προ ημερών οι πρώτες εικόνες που φτάνουν από το Solar Orbiter είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποκαλύπτουν νέα και πολύ ενδιαφέροντα φαινόμενα, που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Είμαστε ακόμα στις αρχικές φάσεις της αποστολής και ήδη βλέπουμε ότι ο Ήλιος είναι ακόμα πιο σύνθετος από ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα.

Αν και θα χρειαστεί πολλή ανάλυση πριν μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, οι νέες αυτές παρατηρήσεις μπορούν να ενισχύσουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με τα άλυτα μυστήρια του Ήλιου, όπως είναι η θέρμανση του στέμματος και η επιτάχυνση του ηλιακού ανέμου.

Είναι η πρώτη φορά που κοιτάμε τον Ήλιο από τόσο κοντά και στα επόμενα χρόνια που θα πλησιάσουμε όλο και περισσότερο, αναμένουμε περισσότερες εκπλήξεις σαν αυτήν που θα παρουσιάσουμε στις 16 Ιουλίου.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ληφθεί άλλες φωτογραφίες του Ήλιου από τόσο κοντινή απόσταση.

Το σκάφος, που θα κάνει εν καιρώ ακόμη πιο κοντές προσεγγίσεις στον Ήλιο, τώρα προσαρμόζεται σταδιακά στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

Μόλις εισέλθει στην κυρίως επιστημονική φάση του, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021, θα πλησιάσει έως τα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά και από τον Ερμή.

Οι διαχειριστές του διαστημοπλοίου θα δώσουν σταδιακά μία κλίση στην τροχιά του Solar Orbiter, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της πρώτης στην ιστορία φωτογράφησης των πόλων του Ήλιου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σκληρό μήνυμα Σασσόλι προς Τουρκία: Τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά

Newsteam 0 Comments

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σασσόλι τόνισε ότι τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά και το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη, ο Ντ. Σασσόλι δήλωσε: Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ένταση στην περιοχή και αυτή πρέπει να μειωθεί, τονίζοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος δραστηριοποιείται ήδη επί του θέματος.

Σε σχέση με τα γεγονότα, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πολύ ξεκάθαρη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά εδάφη, επισήμανε. Αυτό ισχύει στην Κύπρο και σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είπε. Αυτά είναι ελληνικά ύδατα, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο, τόνισε. Aυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι είπε. Είναι η ώρα να μειωθούν οι εντάσεις.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Καρχαρίας άρπαξε 10χρονο από σκάφος

Newsteam 0 Comments

Τυχερό μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένα αγόρι 10 ετών, το οποίο επέζησε μετά από επίθεση που δέχτηκε από καρχαρία ενώ βρισκόταν πάνω σε βάρκα.

Το περιστατικό συνέβη στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Τασμανίας, στην Αυστραλία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όπως δήλωσαν οι αρχές του νησιού το αγόρι βρισκόταν σε ένα σκάφος έξι μέτρων σε μια βόλτα για ψάρεμα περίπου πέντε χιλιόμετρα από την ακτή με τον πατέρα του και δύο άλλους άντρες όταν ένας καρχαρίας τον άρπαξε από τη βάρκα.

Και πρόσθεσαν: Ο πατέρας του αγοριού πήδηξε στο νερό και τότε ο καρχαρίας κολύμπησε μακριά. Το αγόρι, που φορούσε σωσίβιο, υπέστη σχισίματα στο χέρι του και άλλα κοψίματα στο στήθος και το κεφάλι του.

Το αγόρι νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την επίθεση, οι αρχές είχαν βγάλει ανακοίνωση για την ύπαρξη καρχαριών στην περιοχή.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Χάμιλτον: Οι καυτές αποκαλύψεις για την ερωτική του ζωή (EIKONEΣ)

Newsteam 0 Comments

Ο Λιούις Χάμιλτον είναι από τους πιο περιζήτητους εργένηδες αθλητές σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές του… φορτώνουν σχέσεις.
Σχέση με τη Ρωσίδα Βικτόρια Οντίντκοβα φέρεται πως είχε ο Λιούις Χάμιλτον μετά τον χωρισμό από τη Νικόλ Σέρζινγκερ το 2015. Η 26χρονη καλλονή ισχυρίστηκε πως ο πρωταθλητής της Formula 1 τη φλέρταρε επίμονα πριν από τέσσερα χρόνια αφού χώρισε με τη frontwoman των Pussycat Dolls, έπειτα από οκτώ χρόνια σχέσης.

Τώρα, ωστόσο, η Βικτόρια επιμένει ότι είναι απλώς φίλοι με τον Λιούις. Σύμφωνα με το RT, η Βικτόρια δήλωσε: Είχαμε διαφορετικούς τύπους σχέσεων.

https://www.instagram.com/p/CBoEBR1Jcp6

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Financial Times: Πιστοποιητικό θανάτου της Τουρκίας το διάταγμα για την Αγία Σοφία

Newsteam 0 Comments

Oι Financial Times σε δημοσίευμα – ανάλυση του David Gardner, στηλιτεύουν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως πετράδι του στέμματος στον μαγευτικό ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απέχει πολύ από το να είναι απλός θρησκευτικός σωβινισμός, αλλά αποτελεί κίνηση που αποσκοπεί να συσπειρώσει γύρω απ’ τον Ερντογάν των ακροδεξιών εθνικιστών από τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος εξαρτάται όλο και περισσότερο.

Αναλυτικά αποσπάσματα του δημοσιεύματος:

Κυρίαρχη προσωπικότητα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, ο Ερντογάν επικράτησε σε πάνω από 12 εκλογικές αναμετρήσεις για να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία, που του επιτρέπει να κυβερνά ως νεο-σουλτάνος.

Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτική πίεση.

Το σερί νικών του ανέκοψαν πέρυσι οι θρίαμβοι της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και μια σειρά άλλων σημαντικών αστικών κέντρων, αποδεικνύοντας ότι είναι πολιτικά θνητός.

Η πανδημία του κορωνοϊού φέτος ενέτεινε τις πιέσεις στη οικονομία, η οποία παραπαίει.

Η επιτυχία του Ερντογάν έχει περισσότερο να κάνει με την ώθησή του στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παρά με την ισλαμιστική του αναβίωση.

Η ικανότητά του να παράγει αποτελέσματα υπερισχύει της ταυτοτικής πολιτικής, πράγμα που ισχύει διπλά τώρα που οι Αρχές των δήμων που ελέγχουν οι εχθροί του τα πήγαν καλύτερα από την κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης της Covid-19.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται:

Το διάταγμα για την Αγία Σοφία πέρα από τον θρησκευτικό σωβινισμό σχεδιάστηκε για να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές, από τους οποίους εξαρτάται ολοένα και περισσότερο ο Ερντογάν.

Προβλέποντας την κατακραυγή από το εξωτερικό, από τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας, από την UNESCO μέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο ο Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντηση:

Εσείς ή εμείς κυβερνάμε την Τουρκία;.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως το μήνυμά του αυτό έχει περιορισμένη αξία στην Τουρκία και δεν πρόκειται να τον κάνει αγαπητό στους ισχυρούς φίλους του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα στηριχθεί στις ψήφους των ευαγγελιστών Χριστιανών τον Νοέμβριο για να ανανεώσει τη θητεία του.

Στην Ευρώπη, αν ήταν ήδη ετοιμοθάνατη η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, το διάταγμα για την Αγία Σοφία πιθανώς θα είναι το πιστοποιητικό θανάτου της, υπογραμμίζεται.

Επίσης, το κείμενο των FT κάνει και μια αναδρομή στην ιστορία του ναού της Αγίας Σοφίας -από την ανέγερσή της το 537 μ.Χ μέχρι τη μετατροπή της σε τέμενος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και σε μουσείο το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ- σε μια κίνηση που προϊδέαζε για το κοσμικό μέλλον της Τουρκίας.

Εν μέρει για να στραφεί μακριά η προσοχή από το πώς άδειασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία που κατέρρεε την Τουρκία από Χριστιανούς με τις μαζικές σφαγές Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, σημειώνεται πάντα στο ίδιο κείμενο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Διέταξε αιφνιδίως τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων – Τι φοβάται ο Πούτιν!

Newsteam 0 Comments

Ο πρόεδρος V. Putin διέταξε αιφνιδίως τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και επιθεωρήσεων με εμπλοκή 150.000 στρατιωτικών προκειμένου να αποτιμηθεί η ικανότητα του στρατού και να διασφαλισθεί η ασφάλεια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Το πεζικό, η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, κυρίως οι στόλοι του Βορρά και του Ειρηνικού, θα λάβουν μέρος σε 56 τακτικά γυμνάσια σε 35 χερσαίες και 17 ναυτικές βάσεις κυρίως στις περιοχές της Μαύρης και της Κασπίας θάλασσας.
Συνολικά, 149.755 άνδρες, 26.820 όπλα και εξοπλισμοί, 414 αεροσκάφη, 106 πλοία θα υποβληθούν σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση, ανέφερε το υπουργείο.
Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την ασφάλεια της νοτιοδυτικής Ρωσίας όπου υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τρομοκρατίας και να προετοιμάσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Καύκασος 2020 που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο Putin, που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια, περηφανεύεται ότι κατάφερε να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, η οποία είχε πληγεί από την κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Υπουργός Τουρισμού Αλβανίας: Μην πηγαίνετε σε μαγαζιά που μιλάνε ελληνικά

Newsteam 0 Comments

Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση της πολιτείας, είναι η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Ράμα, κα. Ορνέλα Τσούτσι.

Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης της, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΟRA tv, για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η κα. Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα.

Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα!- προέτρεψε.

Ενώ από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία.

Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση.

Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί.

Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια, την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!

Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Εκ του Γραφείο Τύπου
Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Σ#ξ, ψέματα και… προδοσία: Πώς στρατολογεί πράκτορες η Κίνα

Newsteam 0 Comments

Hidden Hand: Exposing How The Chinese Communist Party Is Reshaping The World. (Το κρυφό χέρι: Πώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα  αναμορφώνει τον Κόσμο). Αυτός είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  Oneworld  με την υπογραφή των Κλάιβ Χάμιλτον και Μαράικε Ολμπεργκ. Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τους βρώμικους τρόπους με τους οποίους οι Κινέζοι κλέβουν παντός είδους πληροφορίες διεισδύοντας ολοένα και πιο πόσο βαθιά στην απέναντι Δύση…

Ο Λονδρέζος Ίαν Κλέμεντ έμαθε με τον πιο ζόρικο τρόπο να μην εμπιστεύεται  το κινεζικό καθεστώς. Ήταν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, σε επίσημη επίσκεψη ως Αντιδήμαρχος του Λονδίνου, ο νούμερο δύο του Μπόρις Τζόνσον, όταν σε κάποιο πάρτι, τον πλησίασε ένα πανέμορφο κορίτσι.  Η προσέγγιση δεν αποτελούσε τίποτε παραπάνω από μία παλιά και καλά δοκιμασμένη παγίδα, ωστόσο εκείνος έμπλεξε στα δίχτυα της  σαν σχολιαρόπαιδο.  Αρκούσαν μερικά ποτήρια κρασί ώστε ο Κλέμεντ να προσκαλέσει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του την όμορφη Κινέζα, κι ύστερα… σκοτάδι. Το επόμενο πρωί ξύπνησε από έναν βαθύ ύπνο, συνέπεια κάποιου υπνωτικού που ο ίδιος δεν είχε πάρει με τη θέλησή του.

Όταν κοίταξε γύρω του θολωμένος παρατήρησε πως το κορίτσι ήταν εξαφανισμένο και το δωμάτιό του φύλλο και φτερό: Το πορτοφόλι μου ήταν ανοιχτό. Ήταν ξεκάθαρο πως το είχε ξεψαχνίσει αλλά  κατάλαβα αμέσως  ότι δεν ήταν απλή κλέφτρα διότι δεν έλειπε τίποτα…, είχε δηλώσει μετά το πάθημά του μαζί με την διαπίστωση πως το περιεχόμενο του BlackBerry τηλεφώνου του είχε αντιγραφεί…

Ο Κλέμεντ  δεν ήταν ένας τυχαίος ταξιδιώτης αλλά ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αναμεμειγμένο στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και βρισκόταν στην κινεζική πρωτεύουσα για να δημιουργήσει επαφές με πιθανούς επενδυτές. Είπε ότι η γυναίκα, που πρέπει να ήταν πράκτορας των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών έψαχνε  πληροφορίες αναφορικά με τα άτομα που είχε συναντήσει στο Πεκίνο και τις συμφωνίες, που είχε κάνει. Όταν η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε, ένα χρόνο αργότερα, δήλωσε στις εφημερίδες: Δεν σκέφτηκα καθαρά – μια στάση που συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο, εδώ και  μια δεκαετία, πάρα πολλοί Δυτικοί πολιτικοί και επιχειρηματίες  εξακολουθούν να πέφτουν σε παγίδες, που τους στήνουν σαγηνευτικές Κινέζες…

Ίαν Κλέμεντ

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις υπάρχει ένας κατάσκοπος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, γνωστή ως MI5, συνέταξε  ένα εγχειρίδιο προστασίας για επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Κίνα με τις παρακάτω συμβουλές: Να είστε σε επιφυλακή όταν αντιμετωπίζετε  κολακευτική και γενναιόδωρη φιλοξενία. Οι Δυτικοί είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο μακροχρόνιας, διακριτικής καλλιέργειας σχέσεων από τους Κινέζους  με στόχο να αποκτήσουν φίλους. Ο στόχος αυτών των τακτικών είναι να δημιουργηθεί  ένα χρέος υποχρέωσης εκ μέρους του στόχου, ο οποίος τελικά θα δυσκολευτεί να αρνηθεί ανταποδοτικά αιτήματα.

Αυτή η συμβουλή είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα από ό, τι πριν από 30 χρόνια, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν να την αγνοούν…

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά ότι μεταξύ 2011 και 2018 η Κίνα συμμετείχε στο  90 τοις εκατό των υποθέσεων οικονομικής κατασκοπείας. Το Πεκίνο αφιερώνει τεράστιους πόρους τόσο στη βιομηχανική κατασκοπεία, με στόχο εμπορικά μυστικά όσο και στην κρατική κατασκοπεία, με στόχο κυβερνητικά και στρατιωτικά μυστικά. Η Κίνα κυνηγά με πάθος  πληροφορίες για την τεχνολογία άλλων χωρών – είτε λαμβάνονται νόμιμα είτε όχι, δεν την απασχολεί. Απορροφώντας πληροφορίες όπως μια ηλεκτρική σκούπα απορροφά τη σκόνη, όχι μόνο αναπτύσσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της για να διευκολύνει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά επίσης φτάνει βαθιά στις υπερπόντιες κινεζικές κοινότητες για να στρατολογήσει τόσο πράκτορες επιρροής όσο και πληροφοριοδότες και κατασκόπους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες,  ένα ανώτατο στέλεχος του τμήματος Αντικατασκοπείας στο FBI παρατήρησε στα τέλη του 2018 ότι το γραφείο είχε χειριστεί χιλιάδες καταγγελίες και έρευνες σχετικά με μη παραδοσιακή κατασκοπευτική δραστηριότητα,  που αφορούσαν κυρίως  στην Κίνα: Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε  κάθε φορά που το ψάχνουμε, διαπιστώνουμε πως δεν βρίσκονται μόνον εκεί – είναι χειρότερο από αυτό που περιμένουμε να βρούμε, είναι παντού, δήλωσε.

Ενώ οι παραδοσιακές μορφές κατασκοπείας βασίζονται σε εξειδικευμένη εκπαίδευση, η Κίνα έχει υιοθετήσει τη στρατηγική χιλιάδες κόκκοι άμμου χρησιμοποιώντας χιλιάδες ερασιτέχνες πληροφοριοδότες. Οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές, ακόμη και οι τουρίστες ενθαρρύνονται να παρέχουν πληροφορίες σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά κατευθύνεται από επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συχνά συνεργάζονται με εργοστάσια και ερευνητικά εργαστήρια στην Κίνα και εν συνεχεία βρίσκουν ανθρώπους,  από τους οποίους μπορούν να εκμαιεύσουν αυτό που αναζητούν.
Huawei, ταξίδια και πορνεία

Το Πεκίνο δεν  είναι, φυσικά, διόλου αντίθετο στην ξεκάθαρη  αυτή κλοπή.  Το 2018, ο εξοπλισμός που παρέχεται από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών της Huawei – που σήμερα βρίσκεται σε εμπάργκο από τις ΗΠΑ-  ενεπλάκη  στην κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών από τα κεντρικά γραφεία της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Κάθε βράδυ για πέντε χρόνια, απίστευτες ποσότητες δεδομένων   λαμβάνονταν παράνομα και αποστέλλονταν σε διακομιστές στη Σαγκάη. Η Huawei υποστηρίζει ότι αυτές οι διαρροές δεδομένων δεν προέρχονταν από την τεχνολογία της, διότι παρόλο που παρείχε εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων, αυτές οι εγκαταστάσεις δεν είχαν λειτουργίες αποθήκευσης ή μεταφοράς δεδομένων.

Η Huawei έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από προμηθευτές και  ανταγωνιστές της για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα   με ποινική δίωξη που ασκήθηκε  από τις ΗΠΑ, υπάρχει επίσημη εταιρική πολιτική καταβολής μπόνους σε υπαλλήλους που κλέβουν εμπιστευτικές πληροφορίες από ανταγωνιστές, ακόμη και πρόγραμμα πληρωμών σε αυτούς (!) ανάλογα  με την αξία των κλεμμένων πληροφοριών. Ένα κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει χαρακτηριστικά πως κάθε έξι μήνες, οι τρεις περιφερειακές επιχειρήσεις της Huawei που παρέχουν τις πιο πολύτιμες κλεμμένες πληροφορίες  λαμβάνουν έως και μπόνους από την μητρική εταιρεία. Η Huawei  φυσικά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε επίσης τις κατηγορίες.

Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί πράκτορες της Κίνας εκπαιδεύονται στην τέχνη της καλλιέργειας φίλων. Οι Κινεζόφιλοι καθώς και όσοι πρωτοπηγαίνουν εκεί γοητευμένοι από τον Κινεζικό πολιτισμό,  είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Μετά την περιποίηση από τους Κινέζους νέους φίλους, μπορεί να παρέχουν, μέσα στην αφέλειά τους, πληροφορίες, πιστεύοντας ότι συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και αρμονία μεταξύ της φιλίας των λαών(!).

Η αυτοπεποίθηση,  ο εγωισμός, το σεξ, η ιδεολογία, ο πατριωτισμός και ειδικά τα χρήματα, όλα χρησιμοποιούνται για να στρατολογηθούν κατάσκοποι. Οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι υπέρογκες. Στην περίπτωση εμπορικών μυστικών, ένας μηχανικός σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να λάβει ως δώρο ένα ταξίδι με τα έξοδα πληρωμένα ή μια αμοιβή για να δώσει μια διάλεξη σε ένα πανεπιστήμιο στην Κίνα. Τα αιτήματα για πιο πολύτιμες πληροφορίες κλιμακώνονται έως ότου ο στόχος δεν μπορεί παρά να υποκύψει σε εκβιασμούς.
Ένας πράκτορας του FBI,  ο Τζόι Τσαν, καταδικάστηκε για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες  της Υπηρεσίας του σε Κινέζους πράκτορες με  αντάλλαγμα δωρεάν διεθνή ταξίδια και επισκέψεις σε πόρνες.

Ο Αμερικανός Γκλεν Ντάφι Σρίβερ  πήγε ακόμη παραπέρα και έβγαλε πολλά λεφτά.. Ερωτεύτηκε την Κίνα σε μια καλοκαιρινή επίσκεψη στο πρόγραμμα σπουδών και μετακόμισε στη Σαγκάη, όπου απάντησε σε μια αγγελία εφημερίδας που ζητούσε κάποιον να γράψει  ένα  άρθρο για τις εμπορικές σχέσεις. Πληρώθηκε 120 δολάρια. Με την πάροδο του χρόνου, φιλίες χτίστηκαν και προσφέρθηκαν στον Σρίβερ  περισσότερα χρήματα. Στη συνέχεια, ενθαρρύνθηκε να  κάνει αίτηση για να προσληφθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ή στη CIA και έλαβε μεγάλα ποσά όταν υπέβαλε  τις αιτήσεις του.  Έλαβε μέρος επί μία εβδομάδα  σε συνεντεύξεις  για μια θέση στην  CIA, αλλά εκείνοι ήδη γνώριζαν  τις σχέσεις του με την Κινεζική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κατά  τη δίκη, που ακολούθησε τη σύλληψή του, είπε ότι τα πράγματα είχαν βγει εκτός ελέγχου. Παραδέχτηκε ότι υποκινούταν από απληστία: Ξέρετε, τοποθετήθηκαν μπροστά μου μεγάλες στοίβες  από χαρτονομίσματα….

Όλα για την μαμά-πατρίδα

Εάν ο στόχος στρατολόγησης είναι κινεζικής καταγωγής, το κίνητρο μπορεί να είναι η βοήθεια στην μαμά-πατρίδα. Περίπου 50 με 60 εκατομμύρια άνθρωποι Κινέζικης καταγωγής ζουν αλλού, σχηματίζοντας έναν πληθυσμό ισάριθμο με εκείνον της της Βρετανίας. Είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους  κοινωνικά, πολιτικά,  οικονομικά, πολιτιστικά, γλωσσικά και στα συναισθήματά τους για την Κίνα. Πολλοί μετανάστευσαν πριν  ακόμη από την έλευση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στην εξουσία.

Όμως τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες, το Πεκίνο διακινεί τη  θεωρία της Κινεζικότητας που στοχεύει να δεσμεύσει τους Κινέζους του εξωτερικού με την προγονική πατρίδα. Αξιόπιστα άτομα που  βλέπουν με συμπάθεια το Κ.Κ.Κ., με τη βοήθεια κινεζικών πρεσβειών και προξενείων, έχουν αναλάβει πολλές από τις καθιερωμένες κινεζικές κοινότητες και επαγγελματικές ενώσεις στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Μεταξύ αυτής της διασποράς, χρησιμοποιείται η μέθοδος καρότο και μαστίγιο  για τη στρατολόγηση πρακτόρων. Τα καρότα είναι υποσχέσεις για καλές δουλειές και σπίτια εάν και όταν επιστρέψουν στην Κίνα. Το  μαστίγιο είναι άρνηση βίζας και απειλές για τις οικογένειες των υποψηφίων πρακτόρων.

Οι Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατολόγησης. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να γίνουν  πράκτορες εν υπνώσει, που ενεργοποιούνται  μόνον εάν βρεθούν σε θέσεις εργασίας με πρόσβαση σε επιθυμητές πληροφορίες, ιδίως εάν έχουν επιστημονική, τεχνολογική ή στρατιωτική αξία. Ένα πρόγραμμα που ονομάζεται το Thousand Talents Plan στοχεύει στην πρόσληψη υψηλών προσόντων Κινέζων για να επιστρέψουν στην Κίνα με την τεχνογνωσία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό. Εναλλακτικά, όσοι είναι πιστοί στην Κίνα μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, του οποίου το έργο περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και προχωρημένα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα ενέργειας  έχει στοχευθεί σε μεγάλο βαθμό  από την Κίνα. Περίπου  35.000 ξένοι ερευνητές απασχολούνται στα εργαστήρια του τμήματος, 10.000 από αυτούς  είναι από την Κίνα. Στη Silicon Valley, περίπου ένας στους δέκα εργαζομένους υψηλής τεχνολογίας προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα. Σύμφωνα με μια έκθεση, τόσοι πολλοί  επιστήμονες από τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια του Los Alamos επέστρεψαν σε κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα , που ονομάσθηκαν λέσχη Los Alamos (Η πρωταρχική αποστολή του Los Alamos National Laboratory (LANL) είναι να παρέχει επιστημονική και μηχανική υποστήριξη σε προγράμματα εθνικής ασφάλειας. Εκτελεί έρευνα και ανάπτυξη, σχεδιασμό, συντήρηση και δοκιμές για την υποστήριξη του αποθέματος πυρηνικών όπλων.).

Το σεξ,  βέβαια, είναι το απλό, γνωστό όπλο και μέσο παγίδευσης και εκμετάλλευσης. Υπάρχει  η αποπλάνηση που οδηγεί στην άμεση κλοπή των μυστικών, όπως στην περίπτωση του Ίαν Κλέμεντ. Υπάρχει και η αποπλάνηση που οδηγεί σε εκβιασμό, χρησιμοποιώντας  ροζ φωτογραφίες. Το 2016 αναφορές έδειξαν ότι ο Ολλανδός πρέσβης στο Πεκίνο είχε παγιδευτεί με αυτόν τον τρόπο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας εκμεταλλεύονται επίσης τα κοινωνικά μέσα για να προσεγγίσουν δυνητικά χρήσιμους Δυτικούς. Το 2018, οι γαλλικές αρχές αποκάλυψαν ένα κινεζικό πρόγραμμα για να παρασύρουν  χιλιάδες ειδικούς, χρησιμοποιώντας  ψεύτικους λογαριασμούς στο LinkedIn. Παριστάνοντας  ότι είναι  μέλη think tanks (ομάδες προβληματισμού), επιχειρηματίες και σύμβουλοι, οι διαχειριστές  αυτών των λογαριασμών δήλωναν σε άτομα  που είχαν στοχεύσει ότι η εμπειρία τους ενδιαφέρει μια κινεζική εταιρεία και τους προσέφεραν δωρεάν ταξίδια στην Κίνα. Όσοι δέχτηκαν πέρασαν μερικές ημέρες κοινωνικών δραστηριοτήτων και στη συνέχεια τους ζητήθηκε  να παράσχουν πληροφορίες. Πιστεύεται ότι ορισμένοι  από αυτούς φωτογραφήθηκαν  παράνομα  σε ντροπιαστικές  καταστάσεις, όπως η αποδοχή πληρωμών και έτσι έγιναν εύκολα υποψήφια θύματα για εκβιασμό.

Τη γαλλική έκθεση ακολούθησε παρόμοια στη Γερμανία, όπου προσεγγίστηκαν περισσότεροι από 10.000 εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες. Αρκετές εκατοντάδες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις προσφορές που τους έκαναν. Το 2016, ένας Κινέζος πράκτορας μυστικών υπηρεσιών που παρίστανε τον επιχειρηματία χρησιμοποίησε το LinkedIn για να επικοινωνήσει με ένα μέλος της Γερμανικής Bundestag, προσφέροντάς του 30.000 € για εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το κοινοβουλευτικό του έργο. Ο βουλευτής, που δεν έχει κατονομαστεί, δέχθηκε.
Οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν περάσει χρόνια καλλιεργώντας σχέσεις σε δυτικά πανεπιστήμια και ομάδες προβληματισμού, εν μέρει με στόχο να κερδίσουν φίλα προσκείμενους προς το Κ.Κ.Κ. Ένας από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς για αυτό το έργο είναι το Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, 400 μέλη  του οποίου είναι  Κινέζοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας  Πληροφοριών. Χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της  ακαδημαϊκές ανταλλαγές και συνέδρια, τα οποία χρησιμοποιούνται ως τρόποι για την είσοδο στους πιο κλειστούς κύκλους της φιλοξενούσας, το συνέδριο, χώρας.

Πραγματοποιεί μία ετήσια διάσκεψη με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ασφάλεια της ΕΕ στο Παρίσι, και έχει τακτικά συναντήσεις με το επιφανές think tank της Ουάσιγκτον, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, για να συζητήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αυτοί οι διάλογοι παρέχουν ευκαιρίες όχι μόνο για τη δημιουργία δικτύων συλλογής πληροφοριών, αλλά και για τη διαμόρφωση της σκέψης των Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, παρουσιάζοντας, για παράδειγμα, την Κίνα ως το θύμα των εισβολών στον κυβερνοχώρο και αμφισβητώντας την ικανότητα των ΗΠΑ να αποδώσουν το hacking στην  Κίνα.
Εκπαιδεύοντας χάκερς στη Δύση
Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι τα πανεπιστήμια στη Δύση είναι ο στόχος των προσπαθειών επιρροής από το Κ.Κ.Κ. Από το 2007, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έστειλε περισσότερους από 2.500 στρατιωτικούς επιστήμονες και μηχανικούς για σπουδές στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας ερευνητικές σχέσεις με εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο. Ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφοριών Zhengzhou, το οποίο, κρίνοντας από τον αριθμό των δημοσιεύσεων στις οποίες αναφέρεται, είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνολογίας επικοινωνιών. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφοριών Zhengzhou δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Δεν έχει ιστότοπο, αριθμό τηλεφώνου και κτίρια. Έχει μόνο μια ταχυδρομική θυρίδα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Henan, Zhengzhou, και  αυτό είναι όλο. Στην πραγματικότητα, είναι μια κάλυψη για το Πανεπιστήμιο που εκπαιδεύει στρατιωτικούς χάκερς της Κίνας και αξιωματικούς πληροφοριών, το Πανεπιστήμιο Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Αυτό που θέλουν να αποκτήσουν από ερευνητές  της Δύσης είναι η τεχνολογία επεξεργασίας ροής, ζωτικής σημασίας για τους νέους γενικούς υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό για προηγμένο σχεδιασμό αεροσκαφών, προσομοίωση μάχης και δοκιμή.

Τα δυτικά πανεπιστήμια έχουν επιδείξει εξαιρετική αφέλεια στις σχέσεις τους με κινεζικές εταιρείες και πανεπιστήμια και συχνά δεν θέλουν να παραδεχτούν τους κινδύνους, ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με αποδείξεις. Τα πανεπιστήμια έχουν συχνά ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο για να παραμείνουν  οικειοθελώς στο σκοτάδι,  υπερασπιζόμενα την παραδοσιακή επιστημονική κουλτούρα του ανοίγματος και της διαφάνειας, παρόλο που το Πεκίνο τα εκμεταλλεύεται συστηματικά.

Στην Αυστραλία, σε μια μαζική και εξαιρετικά εξελιγμένη επιχείρηση πειρατείας το 2018, εκλάπη τεράστιος όγκος  πληροφοριών για το προσωπικό και τους φοιτητές στο διάσημο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, διευθύνσεων, αριθμών τηλεφώνου, αριθμών διαβατηρίων, αριθμών φορολογικών αρχείων και ακαδημαϊκών αρχείων φοιτητών. Πολλοί από τους φοιτητές αυτού του Πανεπιστημίου απασχολούνται αργότερα σε ανώτερες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες ασφαλείας και στην πολιτική.

Σι Τζίπινγκ, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο  και σε ιατρικά αρχεία. Τον Αύγουστο του 2018 αναφέρθηκε ότι 1.5 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία είχαν κλαπεί από τη βάση δεδομένων υγείας της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, από ειδικούς επίθεσης που πιστεύουν ότι προέρχονταν από κρατικούς χάκερς στην Κίνα. Η κλοπή της Σιγκαπούρης ακολούθησε μια μαζική παραβίαση στις ΗΠΑ το 2014, όπου εκλάπησαν  τα αρχεία 4,5 εκατομμυρίων ασθενών σε 206 νοσοκομεία και  ακόμη μία, όπου  μια κινεζική υπηρεσία που χρηματοδοτήθηκε από το Κινεζικό κράτος γνωστή ως Deep Panda έκλεψε τα αρχεία περίπου 80 εκατομμυρίων ασθενών από   πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ,  δεδομένα που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό ατόμων που ενδιαφέρουν τις Μυστικές Υπηρεσίες της Κίνας.

Τα ιατρικά αρχεία των σημερινών και μελλοντικών ηγετικών πολιτικών, στρατιωτικών και  όχι μόνον είναι πιθανόν τώρα στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των αδυναμιών τους για εκμετάλλευση ή εκβιασμό. Κάποιοι μπορεί να έχουν ιατρικές παθήσεις που δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν. Η δημοσίευση τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών θα μπορούσε να καταστρέψει τη σταδιοδρομία τους  και να  τους  κάνει ευάλωτους σε εκβιασμούς.

Η σκληρή και αναμφισβήτητη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη Δύση είναι ότι το Πεκίνο ασκεί την οικονομική του δύναμη σαν ένα μεγάλο όπλο. Ο οικονομικός εκβιασμός του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός, στρεβλώνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από εκλεγμένες κυβερνήσεις, τρομάζει τους γραφειοκράτες, φιμώνει την κριτική και κάνει αμέτρητες εταιρείες να βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης.

Αυτή η εξουσία ενισχύεται μόνο όταν οι κινεζικές εταιρείες έχουν κρίσιμη  παρουσία και υποδομή σε άλλες χώρες. Η Δύση πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια σε αυτές τις πιέσεις όπου μπορεί, αλλά όπου δεν μπορεί, πρέπει να κάνει μερικές σκληρές επιλογές και να φεύγει. Όλες οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εκπαίδευσης και του τουρισμού, πρέπει να κατανοήσουν τους πολιτικούς κινδύνους να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές εσόδων από την Κίνα. Η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία τους εκθέτει σε μακροπρόθεσμες ζημιές.

Όταν εξετάζουμε συνεργασίες με κινεζικούς οργανισμούς, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη  επιμέλεια από άτομα που κατανοούν πώς λειτουργεί το σύστημα του Κ.Κ.Κ. Οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους να θέσουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες για να καθησυχάσουν το Πεκίνο. Όσο το ισχύον καθεστώς του Κ.Κ.Κ. κυβερνά την Κίνα, η συνετή εταιρική διαχείριση απαιτεί διαφοροποίηση των αγορών. Πάνω απ ‘όλα, η Δύση πρέπει να ξυπνήσει από το γεγονός ότι η Κίνα υπό την ηγεσία του ΚΚΚ δεν είναι, και ποτέ δεν θα είναι, φίλος της…

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »