Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

DW: Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός

Newsteam 0 Comments

H ελληνοτουρκική διένεξη και η διαμεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας, η αύξηση των τουρκικών εξοπλισμών και η κρίση στον ελληνικό τουρισμό λόγω πανδημίας στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Τουρκία αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο σημειώνει: Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην κορυφή του πρωταθλήματος της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να χάσουμε, είπε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους. Μια εθνική αμυντική βιομηχανία σε όλους τους κρίσιμους τομείς που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το γερμανικό ποσοστό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια

Ο Οτσάν Ντερμικάν, σε σχόλιο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικεντρώνεται στη διαμεσολαβητική προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας και στην διαφορετική τακτική που ακολουθούν: H Τουρκία είναι ουσιαστικός εταίρος στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, εταίρος στο ΝΑΤΟ και ακόμη ένας σημαντικός, περιφερειακός οικονομικός και στρατιωτικός παράγοντας. Η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο και στα ελληνικά νησιά είναι επομένως αφελής και επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός πολέμου. Επομένως, η επίλυση της διαφοράς αποτελεί δοκιμασία για την ΕΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν μόνον από κοινού να επιτύχουν κάτι. Η στρατηγική Good Cop, Bad Cop των Μακρόν και Μέρκελ μέχρι στιγμής προκάλεσε μόνο επιπλέον κλιμάκωση. Δεν χρειάζεται περισσότερος στρατός στην περιοχή, αλλά περισσότερος διάλογος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαπραγματευτούν όλες τις περιστάσεις. Μια επίδειξη όπλων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse από τη Βιέννη γράφει για τη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: Η ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο δεν είναι εφεύρεση του Ερντογάν. Αλλά με τις απειλές περί πολέμου και τις προκλήσεις πυροδοτεί τη σύγκρουση. Ο πόλεμος των λέξεων γίνεται όλο και πιο περίεργος: Δεν αποφεύγουμε έναν αγώνα, βρόντηξε και άστραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και κατέστησε σαφές ότι στην ανάγκη αποδέχεται και τον θάνατο των δικών του στρατιωτών. Το ερώτημα είναι εάν όσοι μας αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο είναι επίσης πρόθυμοι να κάνουν τέτοιες θυσίες. Το προκλητικό μήνυμα του Ερντογάν απευθυνόταν στην Ελλάδα – και στους συμμάχους της Αθήνας στην ΕΕ. Προηγουμένως, άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί στην Άγκυρα είχαν απειλήσει ανοιχτά με πόλεμο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο Ελληνική τραγωδία. Το άρθρο αναφέρεται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό: Από τη μία πλευρά, σημαντικές χώρες προέλευσης των επισκεπτών έχουν αποκοπεί από την Ελλάδα. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αυστραλία και ο Καναδάς αντιπροσώπευαν το 13% των εσόδων πέρυσι. …Δεύτερον, η πανδημία εξελίχθηκε τόσο ανησυχητικά σε ορισμένες χώρες που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ κορωνοϊού, καταρχάς στα βόρεια χερσαία σύνορα για επισκέπτες από τα Βαλκάνια, στη συνέχεια για αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Ισπανία, τη Σουηδία ή το Βέλγιο. Τρίτον, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λίγες εβδομάδες, σε 9.300, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε την Ιταλία οι επαναπατριζόμενοι από διακοπές στην Ελλάδα να μπαίνουν σε δεκαπενθήμερη καραντίνα.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις και στα ανατολικά της

Newsteam 0 Comments

Θα φανταζόταν κανείς ότι ενώπιον της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησε σε μετάθεση το άνοιγμα των σχολείων κατά ένα μήνα, και της συναλλαγματικής κρίσης, που φέρνει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ στην ισοτιμία της λίρας, η Τουρκία δεν θα είχε την πολυτέλεια για περιπέτειες εκτός των συνόρων. Όμως στην πραγματικότητα, η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, δεν αρκείται καν στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πέραν του ελληνικού στόλου ετοιμάζεται να παρεμβληθεί και ο γαλλικός, αλλά αναλαμβάνει την ίδια ώρα εμπρηστικές πρωτοβουλίες και προς Ανατολάς.

Η επίθεση στο Σιντεχάν, κοντά στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ σημειώθηκε στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ. Οι φονευθέντες αξιωματικοί, Κούρδοι και οι ίδιοι, επέστρεφαν από συνάντηση με στελέχη του ΡΚΚ, με όχημα το οποίο πάντως έφερε εμφανώς την ιρακινή σημαία.

Οι τουρκικές επιδρομές των τελευταίων ημερών στην περιοχή θέτουν επίσης στο στόχαστρο στελέχη του PJAK, αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στο Ιράν, γεγονός που κινεί υποψίες για συνεργασία με την Τεχεράνη, η οποία έχει κάθε λόγο να καταδιώκει εκτός συνόρων τους Κούρδους αυτονομιστές της δικής της επικράτειας.

 

Συνεχή είναι τα τουρκικά πλήγματα και στην περιοχή του Σιντζάρ, στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, καθώς η κοινότητα των Γεζίντι που κατοικεί εκεί και κινδύνευσε με αφανισμό κατά την προέλαση του ISIS, έχει στραφεί για τη σωτηρία της στο ΡΚΚ.

Για τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καδίμι, ο οποίος επενδύει πολλά στην αποκατάσταση της ιρακινής κυριαρχίας και τον έλεγχο των συνόρων από την κεντρική κυβέρνηση, η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Για δε την περιφερειακή κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, οι εκκλήσεις της να μεταφερθεί αλλού η σύγκρουση του ΡΚΚ με την Τουρκία, αποδεικνύονται χωρίς αντίκρισμα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ενώ ο τουρκικός στόλος απειλεί το Καστελόριζο η Ε.Ε προτείνει διάλογο!

Newsteam 0 Comments

Την ίδια ώρα που 14 τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Καστελόριζου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανακοίνωση του , τονίζει ότι  τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ δηλώνει  έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις αναφέρει: Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ελληνικός στόλος αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι άδειες προσωπικού που επρόκειτο να αρχίσουν αύριο δεν θα δοθούν.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πολεμικό σάλπισμα Συμβούλου Ερντογάν: Η σύγκρουση με την χώρα μας είναι αναπόφευκτη

Newsteam 0 Comments
Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις πλέον

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία από  την υπογραφή της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ακόμη και αν πρόκειται για μια συμφωνία κακή για εθνικά μας συμφέροντα, αφού χάνονται τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, για να επιτευχθεί η συμφωνία, οι Τούρκοι θεωρούν ότι αυτή τους πλήττει ανεπανόρθωτα.

Ο İsmail Hakkı Pekin, πρώην επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και τώρα σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν σε θέματα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει ότι οι μαξιμαλιστικές τάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο θα συνεχιστούν προτείνοντας να γίνουν σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο… τώρα.

Οι μαξιμαλιστικές τάσεις της Ελλάδας δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τα αιτήματα της Ελλάδας θα συνεχιστούν. Θέλουν το Αιγαίο δικό τους. Η σύγκρουση με την Ελλάδα είναι πλέον αναπόφευκτη.

Η Τουρκία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση.

Η Τουρκία πρέπει αμέσως να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο. Η γαλάζια πατρίδα δεν είναι μια κενή ιδέα, αλλά για να διασφαλιστεί χρειάζεται σωστός προγραμματισμός.

Εάν λάβουμε υπόψη μας και την κατάσταση στην Λιβύη, δυστυχώς η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ανέφερε ο σύμβουλος του Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του έρχονται την ακριβώς ημέρα με τις δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες στην ανατολ. Μεσόγειο αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ευθέως  στο Καστελόριζο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε σταματήσει τις προσπάθειες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, προανήγγειλε νέες έρευνες, μετά τη συμφωνία.

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελείπε.

Τι κάνει εκεί η Ελλάδα και η Αίγυπτος; διερωτήθηκε έξω από την Αγία Σοφιά, και επανέλαβε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ανύπαρκτη.

Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε. Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίσαμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη συμφωνία με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα.

Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους, πρόσθεσε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΗΑΕ σε Τουρκία: Μην ανακατεύεστε στις υποθέσεις των αραβικών χωρών!

Newsteam 0 Comments

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σταματήσει να ανακατεύεται στις υποθέσεις των αραβικών χωρών επικρίνοντας τα σχόλια που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός επέκρινε τις ενέργειες των ΗΑΕ στη Λιβύη.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή, έγραψε στο Twitter ο Γκαργκάς.

Χθες, η Τουρκία επέκρινε έντονα τις κακοπροαίρετες ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη.

Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια, πρόσθεσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του, υπογράμμισε ο Ακάρ.

Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.

Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Άρχισαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ!

Newsteam 0 Comments

Αυτή τη στιγμή στο hezbollah.liveuamap.com αλλά και στο Press TV, μεταδίδεται η είδηση ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του λιβανέζικου στρατού με τον Ισραηλινό Στρατό (IDF) στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον IDF, οι θρυλικοί μαχητές του Λιβάνου, διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Mount Dov στο βόρειο Ισραήλ . Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου διέκοψε συνεδρίαση του κόμματος του Likud ενημερώνοντας τα κομματικά στελέχη ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ασφάλειας!

Δόθηκε διαταγή στους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια, έκλεισαν αμέσως όλες οι τουριστικές κτιριακές υποδομές ζητώντας από τους τουρίστες να αναζητήσουν καταφύγιο.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι προηγήθηκε επίθεση με ρουκέτες από τον ισραηλινό στρατό εναντίον θέσεων του λιβανέζικου στρατού  και της Χεζμπολάχ.

Αυτή τη στιγμή οι συγκρούσεις διεξάγονται στην περιοχή Shebaa Farms νότια των συνόρων του Λιβάνου. 

Δείτε σε ζωντανή αναμετάδοση από το PressTV πως εξελίσσεται αυτή η νέα σύγκρουση.

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-το πρώτο μετά το 2011

Newsteam 0 Comments

Σε επίπεδο-ρεκόρ έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, καταγράφοντας την ισχυρότερη εβδομαδιαία του επίδοση από τις αρχές Απριλίου και οδεύει ολοταχώς προς το ορόσημο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 7,50 δολάρια ή κατά 0,4% στα 1.897,50 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.891,90 δολ. ανά ουγγιά από τις 22 Αυγούστου του 2011.

Οι ταύροι του χρυσού και του ασημιού θα αντιμετωπίσουν μια πραγματική πρόκληση τις επόμενες δύο εβδομάδες, σχολιάζει ο Chintan Karnani, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Insignia Consultants σε σημερινό του note. Αλλά εάν οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα κλιμακωθούν και οι ΗΠΑ γνωρίσουν ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊούτότε ο χρυσός και το ασήμι θα κινούνται μόνο ανοδικά. Ο αναλυτής πιστεύει ότι οι διορθώσεις της τιμής, εάν υπάρξουν, θα είναι ήπιες. Το επίπεδο των 2.000 δολαρίων θα διασπαστεί εύκολα.

Τις θετικές προοπτικές του χρυσού τονίζει ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Ο βετεράνος επενδυτής πρόσθεσε μάλιστα: Θα αγόραζα τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω, δεδομένου ότι ο χρυσός καταγράφει ράλι.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μακρόν: Μήνυμα αλληλεγγύης σε χώρα μας και Κύπρο

Newsteam 0 Comments

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους εκφράζει με την ανάρτησή του στα ελληνικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ , ενώ τονίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της και υπογραμμίζει: Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων..

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Καστελόριζο: Αγωνιούν για τις εξελίξεις οι κάτοικοι και λιγοστοί επισκέπτες

Newsteam 0 Comments
Τρομοκρατημένοι κάτοικοι και επισκέπτες στο Καστελόριζο, παρακολουθούσαν την Τρίτη να εκτυλίσσονται αερομαχίες τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους.

Μικρά παιδιά έκλαιγαν, κάτοικοι βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους του νησιού και οι λιγοστοί επισκέπτες έψαχναν τρόπο να φύγουν από το νησί.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που ομολογώ ότι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διατηρήσει την ψυχραιμία του, παρά τα όσα έχουν δει τα μάτια μας.

Η Τρίτη, ήταν μια δύσκολη ημέρα για εμάς, υπήρχε έντονη κινητικότητα και στην θάλασσα και στον αέρα. Υπερπτήσεις, αερομαχίες και κλίμα πολεμικό… δήλωσε στη δ ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Αμύγδαλος ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι τελούν σε κατάσταση αναμονής.

Όπως έκανε γνωστό, οι λιγοστοί επισκέπτες στην πλειονότητά τους εγκατέλειψαν το νησί και από την Τρίτη μέχρι και χθες το απόγευμα οι ακυρώσεις κρατήσεων έφτασαν μέχρι και το 40% (!) των ήδη περιορισμένων κρατήσεων.

Έχουμε ζήσει κι άλλες φορές εντάσεις, αλλά τόσο σκληρό κλίμα δεν θυμάμαι να έχουμε βιώσει ξανά. Τα πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας και σε κάποια στιγμή ακούστηκε ένας τρομερός θόρυβος που νομίζαμε ότι έπεσε βόμβα! Τελικά, ένα μαχητικό έσπασε το φράγμα του ήχου και προκάλεσε αυτόν τον τρομερό θόρυβο που προς στιγμή τα χάσαμε, δεν ξέραμε τι συμβαίνει, λέει ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου.

Όπως δήλωσε στη δ, υπάρχει αφενός ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία με επίκεντρο το Καστελόριζο και επιπλέον αγωνία για την τοπική οικονομία, αφού ουσιαστικά η σεζόν τινάχθηκε στον αέρα.

Μετά την καραντίνα κι αφού ομαλοποιήθηκε σχετικά η κατάσταση, έγιναν έστω και περιορισμένες κρατήσεις Ελλήνων επισκεπτών, που θα τόνωναν την τοπική οικονομία σε ένα νησί που κατά κύριο λόγο ζει από τον τουρισμό όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την κατάσταση που διαμορφώνεται, λίγοι είναι εκείνοι που θα διακινδυνεύσουν να περάσουν τις διακοπές τους στο Καστελόριζο.

Οι συνεχόμενες ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί από την Τρίτη δεν προμηνύουν καλές εξελίξεις για την συνέχεια της τουριστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι με την διαμορφωθείσα κατάσταση το Καστελόριζο έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος που ενισχυόταν από τα απέναντι τουρκικά παράλια είτε με Τούρκους τουρίστες της μιας ημέρας είτε με επισκέπτες που στο πλαίσιο των διακοπών τους στη γείτονα χώρα επισκέπτονταν το νησί για ημερήσια εκδρομή.

Επιπλέον οι ακυρώσεις Ρόδιων επισκεπτών και γενικότερα Ελλήνων υπό το φόβο θερμού επεισοδίου, σε συνδυασμό με τους ομογενείς που λόγω covid-19 δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο νησί καταγωγής τους και τους εν γένει περιορισμούς που έχει επιφέρει η πανδημία στις μετακινήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα για το νησί.

Έχουμε αγωνία. Είναι τρομακτικό να εκτυλίσσονται οι αερομαχίες πάνω από τα κεφάλια μας… Πρωτόγνωρα πράγματα για μας αυτά που ζήσαμε την περασμένη Τρίτη αλλά προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε τέτοιες δοκιμασίες, ωστόσο όχι αυτής της έντασης.

Λογικό είναι να φοβάται ο κόσμος να έρθει για να περάσει τις διακοπές του στο νησί, εμείς όμως είμαστε εξοικειωμένοι. Τα γεγονότα με τον κορονοϊό και έπειτα οι τουρκικές προκλήσεις, έχουν καταστήσει την πιο ελπιδοφόρα σεζόν όλων των εποχών στη χειρότερη και δεν ξέρουμε τι να πρωτοαντιμετωπίσουμε και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα που έρχεται…

Ζούμε πρωτόγνωρα γεγονότα και είναι λογικό να αισθανόμαστε ανασφάλεια για πολλούς λόγους όμως η παρουσία του στρατού στο νησί αποτελεί εγγύηση δύναμης για εμάς, δήλωσε στη δ ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει ψυχραιμία ώστε να επανέλθουν οι γνώριμοι ρυθμοί της καθημερινότητας στο νησί παρ’ ότι όσο πετάνε τα τουρκικά μαχητικά πάνω από τα κεφάλια μας και υπό το φόβο του απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια είναι δύσκολο η προσοχή μας να μην είναι στραμμένη στο Αιγαίο.

* Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η Τουρκία βάζει τώρα φωτιά στη Ανατολική Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία παίρνει την πρωτοβουλία να διαμορφώσει σκηνικό έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας συνθήκη πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Παρά τις υπερβολές και τις διάφορες φημολογίες που ήδη έχουν προλάβει να κάνουν το γύρο του ελληνικού διαδικτύου, είναι προφανές ότι η ανησυχία για τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις είναι πραγματική και εμπεριέχει το φόβο για μια ένταση με ορίζοντα κλιμάκωσης το θερμό επεισόδιο.

Κυρίως, όμως, η συγκυρία εμπεριέχει το στοιχείο αβεβαιότητας και ανησυχίας που δημιουργεί η διαφαινόμενη επιλογή της Τουρκίας να αντιμετωπίσει την προοπτική της όποιας διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά, όχι στο φόντο μιας κατεύθυνσης αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά πολύ περισσότερο της προσπάθειας διαμόρφωσης τετελεσμένων.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τα όρια των όποιων διεθνών στηριγμάτων μπορεί να έχει ως προς τις θέσεις της, ιδίως σε σχέση με την αποτροπή ενός σκηνικού έντασης.

Τι σημαίνει επιλογή σεισμικών ερευνών

Η πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο περιλαμβάνει δύο φάσεις, τις σεισμικές έρευνες και τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή η υφαλοκρηπίδα είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα που υπάρχει εξ υπαρχής, έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει ως αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος όχι μόνο τις γεωτρήσεις, αλλά και τις σεισμικές έρευνες.

Σε όλες τις περιπτώσεις που η Τουρκία έχει δοκιμάσει να κάνει σχετικές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει. Σε άλλες περιπτώσεις αυτό πήρε τη μορφή μειζόνων κρίσεων, σε άλλες περιπτώσεις την μορφή της παρέμβασης του πολεμικού ναυτικού ώστε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη να μην προσεγγίσουν ή την υφαλοκρηπίδα ή να μην μπορέσουν να κάνουν σεισμικές έρευνες.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον η Τουρκία έχει προχωρήσει στην αμφισβητούμενη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και άρα υποστηρίζει ότι έχει αυτή κυριαρχικά δικαιώματα σε σημαντικό μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό διαμόρφωνε μια συνθήκη αναμονής για το πότε και με ποιον τρόπο η Τουρκία θα προσπαθούσε να δείξει ότι αυτή η οριοθέτηση δεν είναι κενό γράμμα και συμβολική κίνηση.

Αυτό εξηγεί την ανησυχία για την ανακοίνωση σεισμικών ερευνών. Αυτή η ανησυχία φαίνεται ότι έγινε μεγαλύτερη από το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και του τουρκικού Στόλου, στοιχείο που φαίνεται ότι κατεξοχήν ενεργοποίησε και κινητοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

Οι χάρτες της Τουρκίας για την περιοχή

Ο λόγος είναι ότι προφανώς εάν ένα υδρογραφικό κράτος κινηθεί στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη, τότε η διαδικασία αποτροπής των σεισμικών ερευνών αποκτά τον επιπλέον κίνδυνο μιας συνολικότερης εμπλοκής και δυνητικά ενός θερμού επεισοδίου με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να είναι προάγγελος μιας συνολικότερης έντασης με άνοιγμα και άλλων μετώπων. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε μια κλιμάκωση της τουρκικής προσπάθειας και να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά και να πιέσει σε μια διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους.

Ο συσχετισμός στη Μεσόγειο και τα όρια των ελληνικών συμμαχιών

Τμήμα της ανησυχίας και δύο βασικές παράμετροι.

Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή αισθάνεται δικαιωμένη και άρα ενισχυμένη ως προς μια κρίσιμη επιλογή της, αυτή της εμπλοκής στη Λιβύη. Στη βορειοαφρικάνική χώρα αυτό που έμοιαζε να είναι ένα μεγάλο ρίσκο, εξελίχτηκε σε μια μερική τουλάχιστον κατοχύρωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, αφού κατάφερε με την παρέμβασή της να τροποποιήσει το συσχετισμό υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, που όχι μόνο απέκρουσε την επίθεση Χαφτάρ αλλά διεκδικεί και την ανακατάληψη της Σύρτης, στηρίζοντας μάλιστα την πλευρά που έχει απέναντί της τη Ρωσία και άρα αποφεύγοντας μια προστριβή με την αμερικανική πλευρά.

Εάν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι προηγουμένως η Τουρκία είχε εξασφαλίσει την ανοχή ΗΠΑ και Ρωσίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν αισθάνεται ότι ο συσχετισμός ευνοεί μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη συγκυρία ο Ερντογάν προχώρησε στην υψηλού συμβολισμού κίνηση θρησκευτικού πατριωτισμού που αφορά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η άλλη είναι ότι οι ελληνικές συμμαχίες έχουν όρια. Προφανώς και μια σειρά από δυνάμεις έχουν επικρίνει τις επιθετικές και αναθεωρητικές κινήσεις της Άγκυρας. Αυτό αφορά τόσο ευρωπαϊκές δυνάμεις όσο και εν μέρει την αμερικανική διπλωματία, όπως και τις χώρες που είναι αντίθετες στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμιστεί στην περιοχή μέσω τα εμπλοκής της στο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Όμως, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό διαμορφώνει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μπλοκ κατά των τουρκικών κινήσεων, ιδίως από της στιγμή που ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις δεν επιθυμούν μια συνολική ρήξη με την Τουρκία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Εδώ δεν έχουμε μόνο τα εμφανή όρια ως προς την άσκηση πίεσης (ιδίως από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό έχει ως κεντρικό άξονα την Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας), ή τη μειωμένη βαρύτητα ενός σχηματισμού που χρειάστηκε 5 μέρες για να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο επειγόντων οικονομικών μέτρων για την κρίση, αλλά και τις αποκλίνουσες απόψεις, όπως αποτυπώνονται εκτός των άλλων και στην επιλογή της Γαλλίας να υψώσει τόνους κατά της Τουρκίας σε αντιδιαστολή με την επιθυμία της Γερμανίας να έχει έναν πιο διαμεσολαβητικό ρόλο.

Το αχαρτογράφητο έδαφος των εντάσεων στη διαδρομή για τη διαπραγμάτευση

Η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα ένα αχαρτογράφητο έδαφος.

Παρότι είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και την προοπτική της διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων μια στρατηγική που κυρίως θα επένδυε στην απομόνωση της Τουρκίας. Επίσης έχει γίνει σαφές θα ήθελε να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο θεωρώντας ότι αυτό θα διαμόρφωνε αρνητικό προηγούμενο για τη διαπραγμάτευση, πέραν του ευρύτερου αρνητικού αντίκτυπου που θα είχε.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με έναν τρόπο και η Τουρκία προφανώς και γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να επιβάλει τις απόψεις της manu militari και ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εν τέλει διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, ακόμη και οι πιο επιθετικές της ενέργειες θα φάνταζαν ως άσκηση πίεσης για αυτή τη διαπραγμάτευση.

Όμως, το πρόβλημα είναι η Τουρκία δείχνει πλέον να κινείται πέραν ενός ορισμένου ορίου επιθετικότητας με ορίζοντα μια διαπραγμάτευση εντός ενός εύλογου πλαισίου συμβιβασμού. Η στάση της έχει αρχίσει να αποκτά έναν συνολικότερο αναθεωρητικό χαρακτήρα ως εάν η αναβάθμισή της σε περιφερειακή δύναμη να συνεπάγεται και συνολικότερη αλλαγή κλίμακας ως προς τι μπορεί να απαιτεί και να θεωρεί αυτονόητο.

Αυτό διαμορφώνει ένα διπλό πρόβλημα για την ελληνική πλευρά. Από τη μια, μια δυσκολία διαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου διαπραγμάτευσης καθώς η Τουρκία εμφανώς δείχνει να ζητάει πολύ περισσότερα από τις όποιες παραχωρήσεις έστω και σιωπηρά έχουν παραδεχτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι θα συνεπαγόταν μια διαπραγμάτευση (από τα θέματα της ΑΟΖ του Καστελόριζου έως την απεμπόληση των 12 νμ στο Αιγαίο). Από την άλλη, μια αυξημένη ετοιμότητα της Τουρκίας να υπερβεί όρια στην προσπάθειά της να ασκήσει πίεση, ακόμη και στα όρια μιας θερμής έντασης.

Σε αυτό το πεδίο η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί – και να αποτρέψει – έναν νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα τοπίο με περισσότερες μεταβλητές ανοιχτές  σε σχέση με παλαιότερα και το κυριότερο σε μια περίοδο όπου η γεωπολιτική ρευστότητα συναντά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης.

 

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί η Τουρκία επισπεύδει τις προκλήσεις

Newsteam 0 Comments

Το σκηνικό κρίσης που δημιουργούν οι τουρκικές κινήσεις στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ήταν δεδομένο τόσο από τη γενικότερη εκτίμηση των πολιτικών προθέσεων της Άγκυρας όσο και από επιλογές όπως το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μαΐου για διεξαγωγή ερευνών από τα τέλη Αυγούστου στα νέα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τη θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο έως την Κρήτη.

Εν μέσω πληροφοριών για ανάπτυξη τόσο του τουρκικού όσο και του ελληνικού στόλου (σε περίοδο όπου ούτως ή άλλως συνηθίζεται η πραγματοποίηση ασκήσεων) η κρισιμότητα των στιγμών γίνεται εμφανής.

Όμως η επιλογή της κλιμάκωσης ή μη ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά. Και οι κινήσεις πολιτικής ανάσχεσης που έχουν αναληφθεί δείχνουν να μην την αφορούν.

Πρόσφατα μόλις, οι διακριτικές μεσολαβητικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν από τη Γερμανία αδειάστηκαν με την ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά δημοσιοποίηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου της συνάντησης Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο. Το ότι οι σημερινές τουρκικές ανακοινώσεις συμπίπτουν με την παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας στην Αθήνα προφανώς δεν είναι τυχαίο.

Δεδομένης της αμερικανικής απουσίας από την περιοχή, η οποία ασφαλώς θα γίνει εντονότερη μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κατεξοχήν αποδέκτης των τουρκικών πιέσεων γίνεται η Ε.Ε. και δη η ηγέτιδα δύναμή της, Γερμανία, που ως γνωστόν αγωνιά για τη διαφύλαξη της ηρεμίας κατά τη διάρκεια της δικής της εξάμηνης προεδρίας.

Η εικόνα δυστοκίας που παρουσίασε η πενθήμερη Σύνοδος Κορυφής των 27 δεν δίνει άλλωστε προς τα έξω την εικόνα μιας Ε.Ε. που συνιστά υπολογίσιμη γεωπολιτική δύναμη, όταν στα του οίκου της δυσκολεύεται να συμβιβάσει τόσες και τέτοιες αποκλίσεις επί των πεζών οικονομικών ζητημάτων.

Επιπλέον, η εθνικιστική έξαρση που έχει δημιουργήσει τις ημέρες αυτές στη γείτονα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (εν μέσω ρητορικών εξάρσεων του Ερντογάν περί νέας κατάκτησης και τουρκικού μεγαλείου) συμπληρώνει στο συμβολικό και ψυχολογικό επίπεδο τις επιθετικές κινήσεις που καταγράφονται στον χάρτη της Μεσογείου.

Η δε προοπτική ανάπτυξης αιγυπτιακών στρατευμάτων στην ανατολική Λιβύη, στο πλευρό των αντιπάλων της Τρίπολης και της Άγκυρας, αλλά και η κινητικότητα περί την ελληνο-αιγυπτιακή οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών, συνιστά έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η Τουρκία επισπεύδει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο, παρά μόνο επί μίας ατζέντας της οποίας αυτή θα έχει ορίσει το εύρος (που αντικειμενικά πλέον περιλαμβάνει και το σύνολο των σχέσεών της με τη Δύση) και μόνο μετά την καταγραφή κάποιου τετελεσμένου.

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ελλάδα ώρα μηδέν: Αλλάζουμε, αλλιώς δεν έχουμε αύριο

Newsteam 0 Comments

Αυτή την ώρα η Τουρκία βάζει φωτιάστην Ανατολική μεσόγειο. Έχει κάνει σουρωτήρι από θαλάσσης και αέρος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όλα δείχνουν ότι έχει διαβεί τις κόκκινες γραμμές όπως και να τις οριοθετήσει κανένας.

Αυτές οι ώρες είναι ώρες που φαίνεται ξεκάθαρα η κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και η πλήρης χρεοκοπία των συμμαχιών της, οι οποίες, όπως έχουμε πει σε όλους τους τόνους αμέτρητες φορές, αποτελούν τον δούρειο ίππο της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ξέχασε να αναφέρει το παραμικρό στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης που είναι οι έμπρακτες απειλές της Τουρκίας σε βάρος δύο ευρωπαϊκών χωρών και δεν είναι μόνο η εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση που γονυκλινής δεν θέλει να στεναχωρήσει Βερολίνο και Βρυξέλλες, είναι και ο Γερμανός ΥΠΕΞ που βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Ελλάδα, ο οποίος τις στιγμές που η Τουρκία παίζει παιχνίδια πολέμου ζητάει, αλά Ίμια, διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντί να απαιτήσει εδώ και τώρα, επισείοντας δράση εναντίον της, αποχώρηση των τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως σαν έτοιμος από καιρό, ζητάει κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας. Καλές είναι οι κυρώσεις αλλά ακόμα και αν τις θέλουν στις Βρυξέλλες, που δεν τις θέλουν, για να τις επιβάλλουν απαιτείται χρόνος, ενώ είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά τους.

Στην περίπτωση μας, όμως, χρόνος δεν υπάρχει! Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία κάνει μόνο επίδειξη θράσους και απλώς δοκιμάζει τις αντοχές και τη βούληση της χώρας μας και ότι θα αποχωρήσει και επομένως θα αποσύρει τις δυνάμεις της γρήγορα.

Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο δεν θα χρειαστεί να δείξει την ετοιμότητα του να κάνει σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον του, εφόσον οι στιγμές το απαιτήσουν .

Και λέω ας ελπίσουμε γιατί αν παρέλθουν αυτές οι ώρες έντασης, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει τα πάντα σε αυτήν τη χώρα και να τ’ αλλάξει σε βάθος και με ταχύτητα. Και όταν λέμε να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, δεν μπορεί να προκύψει αυτό από τις σημερινές προσκυνημένες, διαπλεκόμενες, ολιγαρχικές και παρακμιακές ηγεσίες της κατεστημένης πολιτικής τάξης αλλά η πρωτοβουλία για μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο από τον ελληνικό λαό και από έντιμες ανιδιοτελείς αντισυστημικές δυνάμεις για τις οποίες το όραμα μιας εθνικά ανεξάρτητης, περήφανης, ανασυγκροτημένης, παραγωγικής Ελλάδας της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι βίωμα και υπόθεση ζωής.

Ήρθε ή ώρα να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα, ανατρέποντας το σημερινό βρώμικο και παραδομένο σκηνικό, αλλιώς η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν θα έχουν αύριο.

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βουτιά λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών στο Χρηματιστήριο

Newsteam 0 Comments

Από το πρωινό +1,58% με ισχυρές απώλειες αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την αρχική ευφορία για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαδεχτεί ο προβληματισμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,23% στις 631,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 85,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.530,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,95% στις 332,33 μονάδες.

Λίγο μετά το μεσημέρι η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Με τη Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Όλα αυτά ανακόπτουν τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου που ούτως ή άλλως ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα στο ΧΑ, ενώ όπως επισημάνθηκε και από τους περισσότερους αναλυτές από το πρωί, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει ένα πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές οι αποφάσεις λειτούργησαν ήδη θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, αλλά οι αγορές θέλουν να δουν να υλοποιούνται, δεδομένου του ότι ήδη η οικονομίες της Ευρώπης βιώνουν πρωτοφανή επίπεδα συρρίκνωσης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 6,72%, με τις ΟΠΑΠ, Σαράντη, Aegean και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Eurobank και ΑΔΜΗΕ και άνω του 3% σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Πειραιώς.

Οι απώλειες σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan ξεπερνούν το 2%, με τον Ελλάκτωρα να είναι στο -1,91%. Στον αντίποδα, η Jumbo κερδίζει 0,72% με την Coca Cola να σημειώνει κέρδη 1,45%.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Άξονας Πακιστάν-Τουρκίας κατά Αρμενίας: Θα δώσουμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι όπλα θέλει

Newsteam 0 Comments

Άξονας Πακιστάν και Τουρκίας κατά της Αρμενίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, ο οποίος θα πρέπει να προβληματίσει, την Ελλάδα για τον πραγματικό ρόλο που διαδραματίζει το Ισλαμαμπάντ στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανακοίνωσαν ανώτατοι Πακιστανοί επίσημοι της αμυντικής βιομηχανίας, το Πακιστάν θέτει στη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν το σύνολο της αμυντικής του βιομηχανίας προκειμένου να του παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε περίπτωση που εμπλακεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την Αρμενία.

Οι επίσημοι δήλωσαν ότι το σύνολο της κρατικής και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται να θέσει να δώσει όλα τα απαραίτητα πυρομαχικά και κάθε είδους όπλου στο Αζερμπαϊτζάν, όποτε το θελήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Το Πακιστάν υποστηρίζει αμέριστα σε όλα τα επίπεδα το Αζερμπαϊτζάν. Όταν η ένταση  στα σύνορα με την Αρμενία κορυφωθεί είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους όπλα και πυρομαχικά.

Αυτό θα γίνει όχι μόνο από τις γραμμές παραγωγής αλλά και από τα αποθέματα που υπάρχουν τώρα στο Πακιστάν(!), αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

Δεν υπάρχει καμία ξένη εξάρτηση στα όπλα που παράγει η πακιστανική βιομηχανία. Αυτό μας επιτρέπει να προσφέρουμε οποιοδήποτε οπλικό σύστημα που παράγουμε χωρίς κανένα πρόβλημα στον ελάχιστο χρόνο.

Φυσικά είναι περιττό να αναφέρουμε ποια θα είναι η στάση του Πακιστάν σε ένα υποθετικό σενάριο ελληνοτουρκικής σύρραξης: Θέτουμε την αμυντική μας βιομηχανία στην υπηρεσία της Τουρκίας.

Δύο ημέρες νωρίτερα  ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει:

Όλα μας τα UAV, οι πύραυλοι και τα ηλεκτρονικά  συστήματα είναι κάτω από την διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν, θέλοντας να τονίσει με έμφαση ότι η Τουρκία θα δώσει τα πάντα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δώρο Ζ.Μπορέλ σε Τουρκία: Ανάγκη νέας συνολικής συμφωνίας Μέρκελ και Ερντογάν…

Newsteam 0 Comments
…Για να μην δούμε τουρκικές ή ρωσικές βάσεις στη Λιβύη μπροστά στις ιταλικές ακτές

Μόνο ως δώρο προς τον Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση του Ζ. Μπορέλ, Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, να διαπραγματευτεί επειγόντως η Μέρκελ μια νέα εφ’ όλης της ύλης Συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας, η οποία θα αφορά και θα περιλαμβάνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μάλιστα ο Ζ. Μπορέλ, κινδυνολογώντας ακόμα και με τον ρωσικό κίνδυνο, τόνισε ότι μια τέτοια Συμφωνία προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας είναι αναγκαία, αν δεν θέλουμε να δούμε τουρκικές ή ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη απέναντι από την Ιταλία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Spiegel όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το περιοδικό επισημαίνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να αναζητήσει φυσικό αέριο και αναμειγνύεται στον εμφύλιο με τη Λιβύη, και ερωτά εάν η Άγκυρα διακινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως υπό ένταξη χώρα; Ο κ. Μπορέλ απαντά: Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε.

Στη συνέχεια το περιοδικό διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του χρόνου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης εναντίον της ΕΕ και ρωτά εάν η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Μπορέλ απαντά: Εάν έχω μια επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, τότε την εξής: Το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία. Κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Θα πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου μέχρι και την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον μπροστά από τις ιταλικές ακτές να υπάρξει μια σειρά τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν δεν κάνουμε τίποτα.

 

*Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γαλλία και Τουρκία: Τι και γιατί αλλάζει στις σχέσεις τους

Newsteam 0 Comments

Η Λευκωσία, κατά κύριο λόγο και η Αθήνα, σε μικρότερο βαθμό, είχαν μονίμως πρόβλημα στο να εγείρουν και να προωθήσουν ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως αναφέρει το philenews.com. Οι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας άκουγαν, τα όσα είχαν να τους πουν οι Κύπριοι και Έλληνες συνομιλητές τους, αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν είχαν ούτε τη διάθεση ούτε και τον πρόθεση να κινηθούν πέραν της έκφρασης συμπάθειας και στήριξης προς τους εταίρους τους.

Η Τουρκία, για καλή τύχη των δύο χωρών (Κύπρου και Ελλάδας) έκανε την παραπάνω κίνηση με την οποία αναγκάστηκε η Γαλλία να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να είναι ακόμα πιο επικριτική και επιθετική κατά της Άγκυρας. Θεωρώντας ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλη την ανατολική Μεσόγειο από την Αδριατική, μέχρι τα συριακά παράλια και πιστεύοντας ότι στη Λιβύη αυτή έχει τον απόλυτο έλεγχο, προχώρησε σε κινήσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες θεωρήθηκαν επιθετικές. Εξέλιξη που λειτουργεί υποβοηθητικά για την κυπριακή πλευρά, καθότι έρχεται η ίδια η Γαλλία να απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει θέμα Τουρκίας.

Στη συνεδρία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο από πλευράς Κύπρου όσο και από πλευράς Ελλάδας, θα παρουσιαστούν κατά τρόπο συγκεκριμένο και αναλυτικά όλες οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες, όπως ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε, αποτελούν και κινήσεις κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλαξε με τη Γαλλία 

Η στάση του Παρισιού αποτελούσε πάντοτε βαρόμετρο για τα θέματα που θα συζητηθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, καθόριζαν και την έκταση που θα λάμβανε μια συζήτηση, π.χ. για την Τουρκία, έχοντας πάντα υπόψη και τα δικά τους συμφέροντα στην εν λόγω χώρα, που δεν είναι και λίγα.

Στις αρχές Ιουνίου υπήρξε ένα περιστατικό μεταξύ της γαλλικής φρεγάτας Λε Κουρμπέτ και τουρκικών πολεμικών πλοίων, που συνόδευαν τουρκικό εμπορικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Γαλλική Γερουσία η υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, το Κουρμπέτ βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια αποστολής του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό πλοίο έλαβε σήμα από τουρκικό συνοδευτικό πλοίο ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. Το προειδοποιητικό σήμα που λαμβάνει ένα πλοίο ότι επίκειται άμεση επίθεση. Κίνηση που ανάγκασε το Κουρμπέτ να απομακρυνθεί από την πορεία του τουρκικού εμπορικού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά πολεμικού υλικού για ενίσχυση της κυβέρνησης Σάρατζ, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο και μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Ωστόσο, οι προηγούμενες καταγγελίες έμεναν απλώς ως… καταγγελίες.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας για παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα η Γαλλία ζήτησε μια χωρίς ταμπού συζήτηση για την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη Λευκωσία αυτή είναι η πλέον θετική εξέλιξη, γιατί μπορεί να βρεθεί πάνω στο γαλλικό άρμα και να βάλει ενώπιον των εταίρων και τις δικές της θέσεις. Πράγμα που ήταν δύσκολο προηγουμένως, λόγω ακριβώς των ταμπού που τώρα η Γαλλία ζητά να αφαιρεθούν από τη συζήτηση.

Κι επειδή η γαλλική φρεγάτα ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ, στις 18 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες της Γαλλίας για το περιστατικό στη Μεσόγειο.

Απόφαση εξίσου σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε ποτέ η διάθεση να γίνουν κινήσεις που θα ενοχλούσαν την Τουρκία. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε αρκετές φορές υποστηρικτικός για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη συμμαχία.

Στη γαλλοτουρκική σύγκρουση υπήρξε και συνέχεια με παρέμβαση του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Τοποθέτηση που προκάλεσε για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία δεν αποδέχεται την κριτική από τον οποιονδήποτε.

Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ γίνεται αναφορά στα σύννεφα που συσσωρεύονται ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από τη Λιβύη. Αντιθέτως – αναφέρει η Λε Μοντ – η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενισχύθηκε, καθώς, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Τρίπολη αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ – η Τουρκία δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει στρατιωτικά μαχητές της GΝA (Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης) και να συμμετάσχει περισσότερο σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Γερμανικά όπλα στην Τουρκία 

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη Μεσόγειο, η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων. Στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς υπόψη, από όποιους προσπαθούν να κάνουν ανάγνωση των σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα στην Τουρκία και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσίευμα της γερμανικής FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) είναι άκρως κατατοπιστικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, η Τουρκία παρέμεινε και κατά το 2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών όπλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την απαγόρευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει γερμανικά όπλα. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κινείται σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τις απαγορεύσεις, γιατί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας η Γερμανία εκπληρώνει ακόμη παλαιές συμβάσεις, ενώ τη ίδια ώρα συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η παράδοση των υποβρυχίων, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα, έχει πολύ μεγάλο χρόνο εκτέλεσης. Γι’ αυτό και η Γερμανία παραδίδει τώρα αυτά που είχαν παραγγελθεί και εγκριθεί πριν από πολύ καιρό.

Τα υποβρύχια προς την Τουρκία κατασκευάζονται από την Thyssenkrupp Maritime Systems. Στην έκθεση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ακόμα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς η Γερμανία συμμορφώνεται έτσι με τις συμβάσεις, αλλά δεν παραβιάζει την απαγόρευση προμήθειας που επιβλήθηκε λόγω της Συρίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, είναι εξ εκείνων που βάζουν συνεχώς πίεση προς την κατεύθυνση της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία. Με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζητά μεταξύ άλλων και συγκεκριμένες εξηγήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η επιστολή του Δημοκρατικού γερουσιαστή έχει σταλεί με αφορμή τον βιβλίο του Τζον Μπόλτον (πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ).

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την τουρκική τράπεζα Halkbank, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στον Μάικ Πομπέο σχετικά με την τουρκική Halkbank είναι τα εξής:

• Σας ζήτησε ο Πρόεδρος να προβείτε σε ενέργειες σε σχέση με την τουρκική τράπεζα Halkbank ή για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη επιβολή του νόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την τουρκική τράπεζα; Εάν ναι, τι κάνατε και τι απαντήσατε;
• Στη συνάντησή σας τον Οκτώβριο του 2019 με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της Halkbank; Τι, εάν κάνατε, επικοινωνήσατε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Halkbank;
• Έχετε λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που ο Τζάρεντ Κούσνερ ίδρυσε με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν;

Στην επιστολή του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υποδεικνύει στον Μάικ Πομπέο ότι τα όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του ο Μπόλτον εγείρουν ερωτηματικά για τις προσπάθειες του Προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά επιχειρήματα και συμφέροντα.

Πρόταση για Κριμαία και Κύπρο

Πρόσφατα το τουρκικό κόμμα Βατάν είχε παρουσιάσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα αναγνωρίσει ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία. Το σκεπτικό τής εν λόγω πρότασης – την οποία παρουσίασαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης – έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Το τουρκικό κόμμα Βατάν (Πατρίδα) παρουσίασε την πρότασή του σε μια διαδικτυακή διάσκεψη κάνοντας λόγο για σχέδιο φιλίας και ειρήνης της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Στην πρόταση δεν γίνεται μόνο αναφορά στην Κριμαία αλλά υποστηρίζεται πως παράλληλα θα πρέπει να αναγνωριστεί η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου, καθώς επίσης και η δημοκρατία της Αμπχαζίας.

*Πηγή: philenews.com

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Επείγει η μετάβαση Αναστασιάδη στην Αθήνα

Newsteam 0 Comments

Τώρα είναι η ώρα για τα δύσκολα και ακανθώδη. Η επιθετικότητα της Τουρκίας, οι εντάσεις που προκαλεί η κατοχική δύναμη, που αποτελούν ένα συνεχές φλερτ με θερμό επεισόδιο, όπως και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, που ενδεχομένως να είναι καταιγιστικές μετά την παράνομη ψηφοφορία στα κατεχόμενα τον Οκτώβρη, για ανάδειξη κατοχικού ηγέτη, συνθέτουν το παζλ των εξελίξεων.  

Η Τουρκία είναι προβλεπτή, εξαγγέλλει και υλοποιεί, συνεπώς δεν υπάρχει πολυτέλεια για υποβάθμιση των τουρκικών ενεργειών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα για να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την από κοινού αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών ενεργειών. Μια συζήτηση τετ α τετ και στη συνέχεια ενδεχομένως στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και των στρατιωτικών επιτελών. Η μετάβαση, στις 2 Ιουλίου, στην Αθήνα του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, να καταστεί προπομπός της επίσκεψης Αναστασιάδη.

Γιατί πρέπει να επισκεφθεί ο Κύπριος Πρόεδρος την Αθήνα;

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο και η Αθήνα αντιμετωπίζει ως ενιαίο τον χώρο από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής διαχείρισης. Για να προχωρήσει αυτό θα πρέπει πρωτίστως να καταστεί σαφές πως ό,τι κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, επηρεάζεται και η Ελλάδα. Τούτο, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι προκλήσεις άρχισαν (και συνεχίζονται) στην κυπριακή ΑΟΖ και προχωρούν και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Οι δε παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν αυξηθεί.

Δεύτερο, πρέπει να διαμορφωθεί σχέδιο ανάσχεσης και αποτροπής σε όλα τα πεδία. Πρωτίστως πολιτικά, διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σαφές πως η σύγκρουση δεν είναι επιλογή, θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν την υστάτη (αν και ενδέχεται να είμαστε ήδη στο παρά πέντε). Χρειάζεται προετοιμασία, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Είναι σαφές πως το αθηναϊκό κράτος προσεγγίζει από απόσταση τα όσα διαδραματίζονται εκτός Αττικής! Δεν ευδοκιμούν μόνο οι επιδερμικές προσεγγίσεις ότι η Κύπρος κείται μακράν, αλλά και κοσμοπολίτικες ιδέες για το πώς θα πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία. Με προσαρμογή, πάντα, στις τουρκικές αξιώσεις για να αποφευχθούν, δήθεν, τα χειρότερα.

Θα πρέπει να τεθούν σε μια συζήτηση όλα στο τραπέζι. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να απαντηθούν όσα πολλές φορές δεν λέγονται ευθέως, αλλά αφήνονται να διατυπωθούν από αρθρογράφους συστημικών ΜΜΕ των Αθηνών. Ότι η Κύπρος είναι βαρίδι, πως η Λευκωσία κάνει… μαξιμαλισμούς και φορτώνει την Αθήνα με προβλήματα. Αυτά ενδεχομένως να τα σκέφτονται στο Μαξίμου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά προφανώς δεν μπορούν να τα πουν. Ενδεχομένως να το υπονοούν σε κάποιες συζητήσεις αλλά δεν φτάνουν στο σημείο να τα εκφράσουν. Υπάρχουν, άλλωστε,  τρόποι να σταλεί το μήνυμα προς τους Κυπρίους. Διά των ΜΜΕ.

Δεν είναι της ώρας να παρελθοντολογήσουμε, να αναφερθεί κανείς σε ευθύνες. Αυτή είναι η ώρα της από κοινού αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Η Άγκυρα σχεδιάζει και υλοποιεί αντιμετωπίζοντας συνολικά τον ελληνισμό. Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο. Για να ξεκαθαρίσουν όλα. Όχι για να πάρει ο καθένας τον δρόμο του, αλλά για να βαδίσουν μαζί Ελλάδα και Κύπρος στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αποτροπής. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται εμβάθυνση της συνεργασίας. Να γίνει μια θεσμοθετημένη συμμαχία, με κοινά όργανα συντονισμού και διαμόρφωσης πολιτικής. Υπάρχει, για παράδειγμα, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αν και δεν λειτουργεί πλέον. Με την Κύπρο δεν συστήνεται θεσμοθετημένο όργανο για να μην θυμώσει ο Ερντογάν;

Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και ρητορικές εξάρσεις. Θα πρέπει για μια τουλάχιστον φορά να μη λειτουργήσουν με προβλέψιμο τρόπο η Αθήνα και Λευκωσία. Να απαλλαγούν από τα σύνδρομα του φόβου και τις πολιτικές κατευνασμού. Κι αυτά πρέπει να γίνουν τώρα, καθώς αύριο μπορεί να είναι αργά.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τηλεφωνικός διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν ενώ η Τουρκία παραβιάζει, προκαλεί, απειλεί και καταπατά!

Newsteam 0 Comments

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία στην ουσία εγκαινιάζει έναν πολιτικό διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση του του πλήρους και χωρίς ενστάσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Ένας τέτοιος διάλογος, στην ουσία, ευνοεί τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις και συγκαλύπτει τις πρωτοφανείς προκλητικές επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Πώς κλείστηκε η επαφή των δύο ηγετών

Η επικοινωνία έγινε αφού πρώτα κανονίστηκε σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες την επικοινωνία κανόνισε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας ήρθαν σε επαφή κι έγιναν συνομιλίες με Τούρκους διπλωμάτες και στη συνέχεια τηλεφωνήθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Συνάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πέσουν οι τόνοι που τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει επικίνδυνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μένουν αναπάντητες οι προκλήσεις από την Άγκυρα, η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις τήρησης του Διεθνούς Δικαίου που ο Ερντογάν συνοδεύει με σκληρό μαστίγιο

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμμένοντας στις προκλήσεις και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να δικαιολογήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας με τον δήθεν διάλογο που επεδίωκε, να παραχωρεί τη θέση του εκ νέου στις απειλές.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκρηκτικό κλίμα στη Λιβύη: Η Αίγυπτος χτυπά τύμπανα πολέμουαπαντά ο Σάρατζ

Newsteam 0 Comments

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Λιβύη μετά τη χθεσινή δήλωση –  έμμεση απειλή του αιγύπτιου προέδρου, για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης.

Στο μήνυμα που είχε ως… τελικό αποδέκτη την Τουρκία ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έκανε λόγο για κόκκινες γραμμές στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Μια μέρα μετά η πλευρά του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και συγκεκριμένα ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter, απαντά σε σκληρούς τόνους στον πρόεδρο της Αιγύπτου, καλώντας τον να κατεβάσει τα χέρια του από τη Λιβύη, σύμφωνα με το aljazeera .

Παράλληλα, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια(!).

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

Οι προειδοποιήσεις της Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να παρέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός. Είπε, επίσης, ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με την Washington Post.

Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων σε αεροπορική βάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη πως η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα.

Η κρίση στη Λιβύη και ο επεμβατικός ρόλος της Τουρκίας, που θέλει να κάνει τη χώρα προτεκτοράτο της με τη χειραγώγηση της κυβέρνησης Σάρατζ, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου που βλέπει την τουρκική ανάμιξη στα σύνορά της ως απειλή ασφαλείας. Μάλιστα, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Συμφωνία Κίνας-Ινδίας για άμβλυνση της έντασης στα σύνορα

Newsteam 0 Comments

Γέφυρες συνεννόησης φαίνεται ότι ρίχνουν Κίνα και Ινδία, στον απόηχο της έξαρσης της ένοπλης βίας στα σύνορα των δύο χωρών. Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την άμβλυνση της έντασης στα σύνορα Κίνας–Ινδίας είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο γειτονικών χωρών, Γανγκ Γουί και Σουμπαχμανίαμ Τζαϊσανκάρ.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός υποστήριξε ότι οι ριψοκίνδυνες ενέργειες του ινδικού στρατού αποτέλεσαν σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών για το ζήτημα των συνόρων, όπως και σοβαρή παραβίαση των κανόνων των διεθνών σχέσεων.

Γνωστοποίησε δε ότι η Κίνα έχει προχωρήσει σε ισχυρή διαμαρτυρία προς την Ινδία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Πεκίνο κάλεσε το Νέο Δελχί να διερευνήσει το περιστατικό στα σύνορα, να τιμωρήσει τον ένοχο, να σταματήσει όλες τις προκλήσεις και να αποφύγει κάθε αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.

Με βάση την ενημέρωση της Κίνας, τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν σε μια δίκαιη λύση για την κατάσταση στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι κινεζικά και ινδικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις στις 15 Ιουνίου του 2020. Μία ημέρα αργότερα, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 20 Ινδοί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού παραδέχθηκε ότι οι συγκρούσεις οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες, δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πεκίνο και Νέο Δελχί έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τον καθορισμό των συνόρων, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δημιουργούνται εστίες έντασης. Η συγκεκριμένη περιοχή αφορά το Λαντάκ, στην ινδική επαρχία Τζαμού και Κασμίρ, κοντά στα δυτικά σύνορα της Κίνας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

20 νεκροί Ινδοί στις μάχες με τον κινεζικό στρατό στα Ιμαλάια

Newsteam 0 Comments

Σε σφαγή για τα ινδικά στρατεύματα εξελίχθηκε τελικά η μάχη στα σινο-ινδικά σύνορα κοιλάδα Γκαλουάν, βόρεια από το Κασμίρ στην περιοχή των Ιμαλαίων καθώς, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό δεν είναι τρεις όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά είκοσι!

Αρχικά ο ινδικός Στρατός είχε αναφέρει το θάνατο ενός αξιωματικού και δύο στρατιωτών αλλά τελικά ο απολογισμός των θυμάτων ανέβηκε κατακόρυφα.

Όπως επισημαίνεται 17 στρατιώτες οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σοβαρά τελικά υπέκυψαν στα τραύματά τους από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, με το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να ανέβει και άλλο!

Απώλειες από την πλευρά της Κίνας δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, υπάρχουν 35 με 40 νεκροί, αν και σίγουρα ο αριθμός θεωρείται υπερβολικός. .

Πρόκειται για τα πρώτα θύματα εδώ και δεκαετίες στα σύνορα 3.488 χιλιομέτρων μεταξύ Ινδίας και Κίνας, όπως επισημαίνει ο ασιατικός Τύπος.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν συναντηθεί στις 6 Ιουνίου για την αποκλιμάκωση της έντασης που αναζωπυρώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα.

Αν και οι δύο πλευρές καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, στις αρχές Μαΐου , οι συμπλοκές μεταξύ Ινδών και Κινέζων συνοριοφυλάκων στη λίμνη Πανγκόνγκ της ομοσπονδιακής περιοχής Λαντάκ, σε υψόμετρο 4.500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στο συνοριακό πέρασμα Νάκου Λα της επαρχίας του Βορείου Σίκιμ στις αρχές Μαΐου, ξύπνησε μνήμες από τον σύντομο Ινδοκινεζικό Πόλεμο του 1962.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Σι Τζινππινγκ ήθελε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την Ινδία, με την οποία έχει ανοικτό, ιστορικό μέτωπο στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοικές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη.Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων, δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Φόρουμ των Δελφών: Νεοφιλελεύθερος μονόλογος ερήμην της κοινωνίας

Newsteam 0 Comments

Το πέμπτο φόρουμ των Δελφών εξελίσσεται ερήμην τής κοινωνίας, των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Λόγω του ανώδυνου και άχρωμου για τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα χαρακτήρα του, στην κοινωνική συνείδηση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα… Θεωρείται ένας οιονεί τρόπος συμπληρωματικής διασκέδασης της άρχουσας οικονομικής, πολιτικής και επιστημονικής τάξης όπου, όπως φαίνεται από τα αποσπάσματα που ανελλιπώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, σχεδόν όλοι συμφωνούν σε όλα.

Οι επιχειρηματίες που διέπρεψαν στην ελληνική επικράτεια μιλούν για γραφειοκρατία, για χρονοβόρες διαδικασίες, για φορολογία, για έλλειψη του κατάλληλου επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού…, χωρίς όλα αυτά να τους έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα να κυριαρχήσουν στον χώρο τους, ορισμένοι μάλιστα και μονοπωλιακά.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών οργανώσεων και ινστιτούτων, κυρίως αυτών που ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις, καθησυχάζουν τους Έλληνες για την ομαλή και φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, για την επικείμενη …κατάρρευση της Τουρκίας που διαρκεί πολλές δεκαετίες, για τον Ερντογάν που είναι μόνος κι έρημος στον κόσμο και για την ασπίδα προστασίας υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ελλάδας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα που έχουν προτάξει η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κ.λπ.

Οι πανεπιστημιακοί του Μνημονίου ομνύουν πίστη στον υπέρτατο όλων των Συνταγμάτων και θεσμών δημοσιονομικό κανόνα, όπως αυτός προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες από το Eurogroup, αυτό το άτυπο, προφορικό και ουδέποτε ελεγχόμενο από άλλο ενωσιακό, διακρατικό ή εθνικό όργανο.

Και οι πολιτικοί ωραιοποιούν τα προγράμματά τους και τα μέτρα που έλαβαν ή λαμβάνουν, σε ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης, αβροφροσύνης και εκατέρωθεν αναγνώρισης της καλής θέλησης όλων.

Όλοι, σε μία ατμόσφαιρα αναγκαίας συνύπαρξης και συνεργασίας εντός του μνημονιακού καθεστώτος που για την πατρίδα μας, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και θεσμούς θα ισχύσει (αν δεν ανατραπεί και ΑΝ υπάρχει μέχρι τότε ανεξάρτητη χώρα) για έναν τουλάχιστον αιώνα ακόμη!

Και από κοντά, η Επιτροπή του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που, απομακρυσμένη από τα κοινωνικά δρώμενα, αναδιαμορφώνει την εθνική συνείδηση, αναδιατυπώνει την ιστορία και επανακαθορίζει την κοινωνική συνείδηση…

Η αφόρητη ομοιότητα των συστημικών απόψεων αποκλείει ασφαλώς κάθε έννοια ουσιαστικού διαλόγου. Η στερεότυπη και εύκολα προβλέψιμη εκφορά του λόγου, αν και με κάποια ελευθεριότητα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συστημικής αδελφοσύνης, υπερταξικής ενότητας, κοινωνικού εφησυχασμού… Κάτι δηλαδή εντελώς αντίθετο από το καταγωγικό-θεμελιακό νόημα των Δελφών, όπου κυριαρχούσε η πανσπερμία των ερωτημάτων και των απόψεων, η αγωνία για τα μέλλοντα να συμβούν από όλους τους ικέτες του χρησμού του σοφού Απόλλωνα, που προσέτρεχαν από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου για να λάβουν πορεία ζωής…, έστω και αμφίσημη.

Μπορεί ποτέ ο πολιτισμός να είναι μονοσήμαντος;;

Μπορούν ποτέ οι ιδέες να περιοριστούν στα όρια της συστημικής μνημονιακής πανίδας και χλωρίδας;;

Αμφιβάλλουμε αν οι εμπνευστές αυτού του φόρουμ, -κυρίαρχο ρόλο στο οποίο είχαν τα προηγούμενα χρόνια όλοι (ακόμη και οι ασήμαντοι) ευρωπαϊκοί και μνημονιακοί παράγοντες- έχει λόγο ύπαρξης, τουλάχιστον όπως διεξάγεται ο διάλογος στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες για τον λαό και τη χώρα.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι οργανωτές και συμμετέχοντες φαίνεται να αγνοούν, ή οι πλέον εγγράμματοι να λησμονούν, τί είπε ο Φοίβος-Απόλλων δια της Πυθίας σ’αυτόν τον ελληνιστή σοφό αλλά άτυχο αυτοκράτορα που πήρε τον τελευταίο χρησμό-απάντηση: Είπατε τώ βασιλεί: Χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ.

Επομένως, η αποκατάσταση του νοήματος των θεσμών και των ιδεών είναι το πρώτο ζητούμενο των καιρών μας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ
Η Εκτελεστική Επιτροπή
Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μετά την επίδειξη δύναμης τι δρόμο θα ακολουθήσει ο Ερντογάν;

Newsteam 0 Comments

Με το να μπλοκάρει εξελίξεις που δεν εξυπηρετούν το εθνικό της συμφέρον, η Τουρκία απέδειξε την ικανότητά της να θέτει βέτο στην Ανατολική Μεσόγειο – Ωστόσο, η Άγκυρα πρέπει τώρα να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία, ειδάλλως κινδυνεύει να εγκλωβιστεί, γράφει ο Sinan Ulgen.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η επιτομή των αλλαγών στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων: η αμερικανική απόσυρση, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε χώρο για κάποιους τοπικούς παίκτες να παίξουν το χαρτί της σκληρής πολιτικής ισχύος. Αυτό λειτούργησε υπέρ της Τουρκίας – μέχρι τώρα, σχολιάζει σε ανάλυσή του στο Bloomberg ο Sinan Ulgen, πρόεδρος του τουρκικού think tank EDAM, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. .

Αντιμέτωπη με μια ομάδα αντίπαλων χωρών, όπως Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος που σκοπεύουν να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεράκτιες πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία πέρυσι πέρασε σε σκληρή αντεπίθεση γεωπολιτικών διεκδικήσεων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο συμφωνία με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης (GNA), προκειμένου να οριοθετήσουν τα διμερή θαλάσσια σύνορα.

Η συμφωνία υπογράμμιζε την επιθυμία της Άγκυρας για εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και ερχόταν σε σύγκρουση με τον διαμοιρασμό που είχαν σχεδιάσει οι αντίπαλες χώρες.

 

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία υποσχέθηκε να δώσει στρατιωτική βοήθεια στην GNA, για τη μάχη της κατά των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ. Η βοήθεια έφτασε υπό τη μορφή εξελιγμένων όπλων, όπως οπλισμένα drones, καθώς και Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους, ειδικά στρατεύματα και Σύρους αντιπροσώπους.

Όλα αυτά φαίνεται να απέδωσαν καρπούς. Η υποστήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στο GNA να οδηγήσει σε μια σειρά από ήττες τον Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Ο διοικητής των ανταρτών αναγκάστηκε να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία όμως έδρασε αποφασιστικά και στη θάλασσα, εμποδίζοντας την εξερεύνηση για φυσικό αέριο από ιδιωτικές εταιρείες στις αμφισβητούμενες ζώνες της Μεσογείου και ξεκινώντας τις δικές της αποστολές εξερεύνησης. Η κυβέρνηση Ερντογάν κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη για αυτή τη στάση, η οποία αποτελεί μέρος του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ζητώντας μια πιο επιθετική υπεράσπιση των υπεράκτιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Ωστόσο, για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της κέρδη, η Άγκυρα πρέπει τώρα να δώσει προτεραιότητα στην πολυμερή διπλωματία, ειδάλλως κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι ο Ερντογάν, παίρνοντας θάρρος από αυτά τα πρώιμα κέρδη, θα επενδύσει ακόμα περισσότερα στην επιθετική πολιτική διεκδικήσεων, σε βάρος της διπλωματίας και της δημιουργίας συμμαχιών. Κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο ισχυρές τις συμμαχίες κατά της Τουρκίας, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα.

Η επίλυση αυτών των συγκρούσεων θα απαιτήσει επίσης την αναθεώρηση της δυσλειτουργικής προσέγγισης της Τουρκίας από την ΕΕ.

Κι όπως έχουν τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ικανό μοχλό πίεσης προς τον Ερντογάν, αντιθέτως η Τουρκία μπορεί να πιέσει την Ευρώπη με τις μεταναστευτικές ροές.

Η δυσχέρεια της ΕΕ είναι απότοκο της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και της αποτυχίας των Βρυξελλών να παρουσιάσουν μια νέα εποικοδομητική συνεργασία με την Άγκυρα. Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα σημείο εισόδου για την επανασύνδεση της ΕΕ με την Άγκυρα.

Μια καλή αρχή, κατά τον Ulgen, θα ήταν ο ορισμός ειδικού αντιπροσώπου από την ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως έχει κάνει και με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στο Κέρας της Αφρικής.

Ο αντιπρόσωπος θα ήταν επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή των διπλωματικών επαφών μεταξύ της Άγκυρας, των Βρυξελλών, της Αθήνας και της Λευκωσίας για να επιτευχθεί συμφωνία για την κοινή χρήση των φυσικών πόρων. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις διαφορές της με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να μολύνεται από την τοξικότητα άλλων διμερών διαφορών.

Η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει αυτή την πρωτοβουλία με πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το πιο ρεαλιστικό βήμα θα ήταν να εγκριθεί τελικά η έναρξη διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, που καθυστερεί από τον Δεκέμβριο του 2016 με ευθύνη της ΕΕ, φαινομενικά λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της Τουρκίας.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να δοθεί μια σεβαστή οικονομική βοήθεια στους γείτονες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τα δικά της βήματα, ίσως ξεκινώντας από βελτιώσεις στο κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος. Ένα άμεσο όφελος για την ΕΕ θα ήταν η καλύτερη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τελικά, για να λειτουργήσει ένας ενάρετος κύκλος δέσμευσης αφενός της ΕΕ και αφετέρου μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Τουρκίας, η ευρωπαϊκή προσφορά πρέπει να θεωρηθεί στην Άγκυρα ως πραγματικά ουσιαστική και αξιόπιστη. Ομοίως, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας πρέπει να είναι αληθινό και συνεπές. Οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν την ώθηση που λείπει από την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, ώστε να βάλουν σε νέες βάσεις τη σχέση τους προς ένα πιο εποικοδομητικό μέλλον.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία, η οποία κατάφερε σταδιακά να εξελιχθεί  σε περιφερειακή δύναμη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τους τελευταίους μήνες  αυξάνει την ένταση στην περιοχή, χρησιμοποιεί επιθετικές εκφράσεις και απειλεί στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα που αυτό ορίζει. Προκαλεί και παίζει με τη φωτιά. Η τακτική αυτή, η οποία έχει παρελθόν, αλλά και μέλλον, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τη χώρα μας.

Η τουρκική διπλωματία, όπως είναι γνωστό, σχεδιάζει τους στόχους της  δεκαετίες πριν και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα είναι πολλά.  Εισέβαλε στη Συρία με την έγκριση της Αμερικής. Δημιούργησε συμμαχία με τον Σάρατζ  και υπέγραψε τη γνωστή συμφωνία  και πιθανώς και άλλες τις οποίες δε γνωρίζουμε, οι οποίες μπορεί να προβλέπουν χρήση των  αεροδρομίων και εμπλοκή της  Λιβύης σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης. Έστειλε όπλα και στρατό στην πολύπαθη αυτή χώρα γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη συμφωνία του Βερολίνου. Προχώρησε σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.  Πέτυχε , τέλος , να συνομιλεί με τις δύο υπερδυνάμεις  και να έχει την ανοχή τους παρόλο που όλα τα παραπάνω αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τα οποία ερμηνεύει όπως τη συμφέρει.

Ο κύριος στόχος της σε σχέση με τη χώρα μας είναι η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης  και η πραγματοποίηση του ονείρου της γαλάζιας πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν μοχλό πίεσης. Πιθανώς να μην έχει αντίρρηση να αποδεχτεί τη διαιτησία του δικαστηρίου της Χάγης υπό την προϋπόθεση ότι στον κοινό κατάλογο των εκκρεμών ζητημάτων  θα συμπεριλαμβάνονται βασικές αμφισβητήσεις και αξιώσεις της. Αν κάνει δε πράξεις τις απειλές της για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τότε η κρίση που θα προκληθεί στις  σχέσεις των δύο χωρών,  ίσως, ξεπεράσει εκείνη του 1974, όταν εισέβαλε στην Κύπρο. Θα είναι, σε κάθε περίπτωση, χειρότερη από τις υποθέσεις με το Χόρα και το Σισμίκ, από τα γεγονότα στα Ίμια και από τα πρόσφατα περιστατικά στον  Έβρο.

Χρειάζονται επομένως, πολύ προσεκτικά βήματα από την ελληνική πλευρά. Δεν επιτρέπονται αυταπάτες και εφησυχασμοί, όπως στην περίπτωση Σάρατζ, όπου είχε διοχετευθεί από επίσημα χείλη ότι οι μέρες του στην εξουσία είναι λίγες. Όσοι από την  πολιτική ηγεσία εξακολουθούν να ελπίζουν σε  στήριξη και βοήθεια των  συμμάχων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό, μάλλον, δεν πρόκειται να συμβεί.  Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δε θα κακοκαρδίσουν την Τουρκία και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ζητήσουν συνεκμετάλλευση. Η Ε.Ε, επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκεί, φαίνεται πως θα μείνει στο επίπεδο της λεκτικής αποδοκιμασίας , όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου. Η ελπίδα ενός σύγχρονου Ναυαρίνου είναι ουτοπική και επικίνδυνη.

Η Ελλάδα , λοιπόν, είναι ανάγκη να στηριχθεί πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις και να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο στόχος είναι να αποφύγει με κάθε τρόπο  την ταπείνωση και τον ακρωτηριασμό και όχι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.  Είναι μονόδρομος η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων  πέρα από τις μικρές ή μεγάλες , βαθιές ή επιφανειακές διαφορές τους. Απαιτείται, επίσης, η συστηματική προετοιμασία του ελληνικού λαού.  Η χώρα μας  είναι ανάγκη να λειτουργήσει αποτρεπτικά , με σύνεση και αποφασιστικότητα, αλλά  χωρίς να  επαναληφθεί η λογική των Ιμίων και τα ευχαριστώ στους Αμερικανούς. Το κρίσιμο αυτό διάστημα είναι αυτονόητο ότι το λόγο έχει η διπλωματία και όχι τα όπλα.  Αν , εντούτοις, αυτή αποτύχει δεν μπορώ να φανταστώ ποια ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει τις τουρκικές έρευνες, ποια θα  προσφύγει στη Χάγη  με  διευρυμένη ατζέντα και τελικώς ποια θα αποδεχτεί τη συνεκμετάλλευση. Με δυο λόγια ποια θα ταπεινώσει τον ελληνικό λαό και την πατρίδα.

 

*Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο.Τσελίκ: Μπούμερανγκ θα σας γυρίσουν τα περί σύγκρουσης με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Με τον συνήθη προκλητικό τρόπο των Τούρκων αξιωματούχων επέλεξε να στείλει μήνυμα στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της γειτονικής χώρας, Ομέρ Τσελίκ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, απαντώντας στον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία αν χρειαστεί, τόνισε πως οι δηλώσεις που γίνονται από την Ελλάδα αυξάνουν συνεχώς την ένταση.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση με την Τουρκία με τις δηλώσεις της, ενώ απαντώντας στον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, του συνέστησε να μην κάνει αστεία περί στρατιωτικής σύγκρουσης.

Λέμε στον Έλληνα υπουργό να μην κάνει τέτοια άσχημα αστεία. Εξάλλου καμία πλευρά δεν μπορεί να τα λάβει σοβαρά υπόψη της. Αυτά τα αστεία θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ είπε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Με τέτοια άσχημα αστεία δείχνετε ότι δεν διαθέτετε το απαραίτητο επίπεδο νοημοσύνης είπε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις που γίνονται από την Ελλάδα αυξάνουν συνεχώς την ένταση. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι κράτος φυλάρχων, είναι κράτος δικαίου. Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μέσω του δικαίου, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και ότι είναι αναμφισβήτητη η ισχύς και η αποφασιστικότητά του, είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »