Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Καμπάνα Εθνικής: Μια στις τρεις μικρομεσαίες μπορεί να αντέξει στην κρίση

Newsteam 0 Comments

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν μέσα στην εφιαλτική οικονομική κρίση που καλπάζει, κρούει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση έρευνας συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει σίγουρα ενισχυμένες άμυνες απέναντι στην υπό εξέλιξη οικονομική κρίση.

Έτσι, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απολαμβάνουν βελτιωμένες επιδόσεις πωλήσεων, ρευστότητας και κερδοφορίας θα είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου. Ωστόσο, ένα ισοδύναμο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και κινδυνεύει, αν δεν είναι σίγουρο, ότι θα βάλει λουκέτο, αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, της αγοράς και των ίδιων των προβληματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έρευνα σημειώνει ότι στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, ήδη, καρκινοβατούν.

Οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, ένδυσης και λοιπής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο λουκέτου, αφού διαθέτουν λιγότερο ισχυρές γραμμές άμυνας και θα χρειαστούν πολύ ισχυρότερη στήριξη για να μείνουν όρθιες.

Στην έρευνα της Εθνικής Τράπεζας ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 στα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων της εκκίνησης της ύφεσης το 2009 και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων το 2015.

Όσον αφορά τον δείκτη μελλοντικής ζήτησης παρουσίασε απότομη υποχώρηση της τάξης των 8 μονάδων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, ενώ πολύ μεγάλη και η εξασθένιση των αναπτυξιακών στόχων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γίνεται σαφές ότι, ιδιαίτερα, από το φθινόπωρο και πολύ περισσότερο μέσα στον χειμώνα αναμένεται ένα τσουνάμι από λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με συνέπεια να ξεσπάσει ένα απέραντο κύμα πρόσθετων ανέργων που μπορεί να αγγίξει τα όρια των 500.000.

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μέσα στο ευρώ, χωρίς δυνατότητες αθρόας δωρεάν χρηματοδότησης της οικονομίας της και χωρίς ισχυρή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες με ικανοποιητικούς όρους και εφαρμόζοντας ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές τύπου Πισσαρίδη, οι οποίες υποβαθμίζουν, μέχρι εκμηδενίσεως, την ανάγκη άμεσων και γενναίων κρατικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας, εξωθείται σε απόλυτη κατάρρευση και οικονομική χρεοκοπία από τον χειμώνα του 2020 και μέσα στο 2021. Η χρεοκοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν τη ίδια παραδομένη πολιτική, μόνο με μια μεγάλη προοδευτική ανατρεπτική οικονομική πολιτική, που θα αμφισβητήσει παρωχημένες οικονομικές σταθερές της χώρας, μπορεί ν’ ανοίξει παράθυρο για το μέλλον του τόπου.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η καθίζηση του τουρισμού, προαναγγέλλει τον εφιάλτη

Newsteam 0 Comments

Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλούσε για συγκράτηση των εσόδων από τον τουρισμό στο επίπεδο του 50-60% των περσινών αλλά η πρόβλεψή του ακούγεται τόσο μακρινή όσο και τραγικά λανθασμένη.

Τα στοιχεία που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ο Ιούλιος σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν, κινήθηκε με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 ως 25%. Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τον Αύγουστο ακόμα κι αν σημειωθούν πληρότητες που μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές το 50%;. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για πληρότητες του 50% μιλάμε μόνο στο διάστημα από 7 έως 21 του μήνα. Τα δε σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που διακινήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ακυρώνονται ουσιαστικά από τη στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πριν συνεχίσουμε με την κατάσταση στην Ελλάδα ας δούμε πως έχει η κατάσταση γενικότερα. Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δις ως 1,2 τρις. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει την αναζωπύρωση της ασθένειας και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι σε νεκρό σημείο. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Ασφαλώς, στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η αναζήτηση κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της που συνεχώς διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο: Η σεζόν, δήλωσε, ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%. Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατάρρευση του τουρισμού συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας, κλείσιμο πολλών τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλο κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές ελληνικών τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων από ξένα κεφάλαια.

Με σημειωμένη καθυστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ποια κατάσταση οδηγούμαστε από τον Σεπτέμβριο. Όσο δε μακρινές φάνταζαν οι προβλέψεις του κ. Θεοχάρη για τα έσοδα από τον τουρισμό άλλο τόσο μακρινό φαντάζει το καλοκαίρι του 2021 οπότε θα αρχίσουν (;) να αποδεσμεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρωτοφανής ύφεση. Πάτωσαν οι εκπτώσεις-Έρχονται πάνω από 100.000 λουκέτα-300.000 περισσότεροι άνεργοι

Newsteam 0 Comments

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτοφανές μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, το β’ τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, η ζώνη του ευρώ κατέγραψε οικονομική κατάρρευση της τάξης του 15%, ένα ρεκόρ ύφεσης αδιανόητα για καιρό ειρήνης.

Πρωταθλήτρια της ύφεσης αναδείχτηκε η Ισπανία, με -22,1% και ακολουθούν η Γαλλία με -19%, η Ιταλία με -17,3% και η Πορτογαλία με -16,5%.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και η Ελλάδα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ σε ύφεση, παρά την οικονομική κατάρρευση που γνώρισε τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια. Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια οικονομική συντριβή της τάξης του 17-20%, οδηγώντας το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα.

Τα μηνύματα αυτά, άλλωστε,  διαγράφονται καθαρά και από το γεγονός ότι έχει νεκρώσει η αγορά και το ότι πάτωσε στην κυριολεξία ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα.

7 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση των πωλήσεων (!) ενώ την ίδια περίοδο 8 στις 10 επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων  σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019.

Σε συζητήσεις που είχε η Iskra με εμπόρους και επαγγελματίες στις τοπικές αγορές της Αθήνας, τα πράγματα τα εμφάνιζαν ακόμα χειρότερα και έλεγαν ανοιχτά ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με κύκλους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αν δεν υπάρξουν πολύ γενναία μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται, σχεδόν , βέβαιο ότι οδεύουμε σε πολύ παραπάνω από 100.000 λουκέτα στην αγορά και σε πολύ περισσότερους  από 300.000 πρόσθετους ανέργους.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από το Φθινόπωρο θα μιλάμε για μια πραγματική καταστροφή.

Πολύ περισσότερο που από την Ε.Ε δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ βοήθειας ακόμα και από το πρώτο πακέτο των 540 δις ευρώ που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου. Ειδικά τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE το οποίο περιλαμβάνεται στα 580 δις ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε πομπωδώς από τη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και όσα χρήματα αναμένεται να έρθουν, θα έρθουν, τουλάχιστον, μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ για λόγους που μόνο το πολυδιαφημισμένο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει, το πρόγραμμα Συν-Εργασία βάλτωσε καίτοι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την συμμετοχή της, περίπου 350 εκ. ευρώ! Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αρχικός ενθουσιασμός μαράθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι τελικά θα δοθούν στην Ελλάδα μόλις 16,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,5 δις σε δάνεια, αν δοθούν και αυτά, των οποίων μεγάλος μέρος θα επιστραφεί με φόρους σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ουραγός στις δαπάνες για τη αντιμετώπιση της κρίσης και αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική, θα μιλάμε σε λίγο για μια ανεπίστρεπτα κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία, ενώ ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι Χειμώνας πείνας και δυστυχίας.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αιχμάλωτες του ευρώ και της γερμανικής Ε.Ε, έχουν ελάχιστες επιλογές, αφού η προσφυγή σε νέο δανεισμό οδηγεί την χώρα σε αιώνια χρεοδουλοπαροικία.

Σε  λίγο όλοι σε αυτήν την χώρα θα καταλάβουν ότι ο δρόμος του εθνικού νομίσματος για την αθρόα δωρεάν χρηματοδότηση της οικονομίας μας και για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα, είναι μονόδρομος.

Σε λίγο όλοι θα καταλάβουν ότι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο ευρώ από τη μια και το σπίτι, το εισόδημα και τη δουλειά τους από την άλλη.  Νομίζω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο δύσκολη. Δεν πιστεύω ότι η λατρεία του ευρώ, φτάνει μέχρι του σημείου να μετατρέψει την χώρα σε Ιφιγένεια!

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κατάρρευση σοκ στην χώρα μας-Ύφεση β’τρίμηνο -17%.Ύφεση και το 2021;

Newsteam 0 Comments

Αρνητική έκπληξη αναμένεται στο ΑΕΠ της Ελλάδος το 2021.

Μάλιστα επενδυτικοί οίκοι που θα δημοσιεύσουν εκθέσεις το επόμενο διάστημα θα αναφέρουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2021 θα κινηθεί μεταξύ -1% δηλαδή εκ νέου ύφεση έως ανάκαμψη +2% ανάλογα με την πορεία και την έκβαση του κορονοιού.

Ενώ είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά αναπλήρωσης της μεγάλης ζημίας του 2020 και θα καταγραφεί ανάπτυξη +5% με +6%, φαίνεται ότι για 3 βασικούς λόγους υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων.

Στο σενάριο αυτό έχουν ληφθεί υπόψη ως παραδοχές ότι η πανδημία του κορονοιού θα συνεχίσει έως το α΄ τρίμηνο του 2021 πλήττοντας τουρισμό και δημιουργώντας εκ νέου μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες με αρνητικές επιδράσεις σε τουρισμό και κατανάλωση.

Πάντως, αν συμπεριληφθεί στα αρνητικά σενάρια το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αρνητικής έκπληξης για το 2021 στο ελληνικό ΑΕΠ, καθίσταται κατανοητό ότι αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στα φορολογικά έσοδα και βεβαίως στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι αναθεωρούνται επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ του 2020.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για -7% με -8% θα αναθεωρηθούν στο -9%.

Επίσης θα καταγραφεί μεγάλη επιδείνωση στο β΄ τρίμηνο του 2020 όπου η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι -17%

-Θα ακολουθήσει νέα συρρίκνωση στο ελληνικό ΑΕΠ και στο γ΄ τρίμηνο του 2020 με -10% εξέλιξη άκρως αρνητική, προφανώς λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού.

Η μείωση της έλευσης ξένων τουριστών στην Ελλάδα φθάνει το 80% σε ορισμένες περιοχές.

Το 2020 θα είναι ξεκάθαρα μια πολύ κακή χρονιά για την Ελλάδα και το ελληνικό ΑΕΠ που θα συρρικνωθεί στα 170 με 171 δισεκ. δηλαδή απώλεια εθνικού πλούτου 16 με 17 δισεκ. ευρώ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βύθιση ρεκόρ 50 ετών για γερμανική οικονομία: Κατάρρευση ΑΕΠ-10,1% το β΄τρίμηνο

Newsteam 0 Comments

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της γερμανικής -και μεγαλύτερης  ευρωπαϊκής- οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρισμός… τετέλεσται

Newsteam 0 Comments

State of mind ήταν και πέρασε: Η τουριστική σεζόν θεωρείται οριστικά και σχεδόν ολοκληρωτικά χαμένη από τους παράγοντες της αγοράς, η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ελλάδα και εξωτερικό σβήνει και τις τελευταίες προσδοκίες για μια ουσιαστική αύξηση της κίνησης έστω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και ο Ιούλιος κλείνει επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που είχε μπει στο τραπέζι μετά το lockdown.

Πρόκειται για το σενάριο που δείχνει οριστικά πια ότι η σεζόν θα κλείσει με βουτιά των εσόδων το πολύ στο 20% των περσινών επιπέδων – δηλαδή τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 δις ευρώ έναντι των περσινών 18,5 δις ευρώ. Η εικόνα αυτή απέχει βεβαίως μακράν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις Θεοχάρη για συγκράτηση των εσόδων στο 50% με 60% των περσινών επιπέδων, και έχει παρουσιαστεί με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσο και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Ιούλιος – σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν – έκλεισαν με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 έως 25%, ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί με τίποτα να σώσει την παρτίδα καθώς ακόμη και εάν οι πληρότητες φθάσουν κατά τόπους στο 50% οι έως τώρα κρατήσεις δείχνουν ουσιαστική κίνηση μόνον στο δεκαπενθήμερο από τις 7 έως τις 21 του μήνα, και πως τα σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν ήδη διαγραφεί από την στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κινηθεί σε γραμμή ρεαλισμού και ψυχραιμίας αναγνώρισε, με σημερινή συνέντευξή του στο liberal.gr ότι οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο: Η σεζόν, δήλωσε, ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%.

Ακόμη πιο δυσοίωνα μηνύματα έχουν μεταφέρει, κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ εικόνα γενικής καθίζησης παρουσίασε και η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους.

Ειδικά στην Χαλκιδική, όπως και στην Κρήτη που είναι ο πρώτος διεθνής τουριστικός προορισμός της χώρας, η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από την απουσία των Ρώσων τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών δυνατοτήτων. Οι εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο άφιξης Ρώσων με υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν από 72 ώρες προκειμένου να τονωθεί η κίνηση τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τα σχετικά σενάρια προσκρούουν και στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία για τριπλή οικονομική βόμβα το φθινόπωρο από την κατάρρευση του τουρισμού – μια βόμβα, που θα περιλαμβάνει μαζική ανεργία, λουκέτα σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ευθεία απειλή για επιθετικές εξαγορές ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από συμφέροντα του εξωτερικού.

*Πηγή: tvxs.gr – Μαρίνα Αλεξανδρή 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Προβλέψεις μείωσης εσόδων έως 1,2τρις δολάρια&100-120εκ. θέσεων εργασίας

Newsteam 0 Comments

Η πανδημία της Covid-19 στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.

Παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο ΠΟΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο, πρόσθεσε.

Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει την αναζωπύρωση της ασθένειας και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι σε νεκρό σημείο. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισεκ. έως 1,2 τρισεκ. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γερμανία: Κατάρρευση εσόδων για το 83% των επιχειρήσεων-Απίθανη η ανάκαμψη V

Newsteam 0 Comments

Η Γερμανία μείωσε τους αυστηρούς περιορισμούς κοινωνικής απόστασης στις 20 Απριλίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας της καθώς η καμπύλη της πανδημίας του ιού εξομαλύνεται.

Ωστόσο, η συνέπεια του κλεισίματος των επιχειρήσεων και του εξαναγκασμού των ανθρώπων να παραμείνουν στο σπίτι, μαζί με το κλείσιμο του διεθνούς εμπορίου, οδήγησε σε μια βαθιά ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μια νέα έρευνα μέσω των Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (που ανακοινώθηκε από το Reuters) ανέφερε ότι το 83% των εγχώριων επιχειρήσεων με υψηλή διεθνή έκθεση είχαν υποστεί κατάρρευση των εσόδων.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες, περίπου το 93% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βελτιωθεί από το 2021 ή μετά.

Παράλληλα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V δεν είναι εφικτή για το δεύτερο μισό του 2020.

Περίπου το 15% των 3.300 εταιρειών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους αναμένεται να μειωθεί στο μισό.

Υπό τέτοιες συνθήκες, οι εταιρείες δεν επιθυμούν να επενδύσουν – περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μειώνουν το CapEx( κεφαλαιουχικές δαπάνες) στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 35% τον Απρίλιο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κατάρρευση της αγοράς εργασίας και τον Ιούνιο και το α’εξάμηνο 2020!

Newsteam 0 Comments
Δείχνουν τα σημερινά στοιχεία του κ. Βρούτση (ΥΠΕΚΥ, Εργάνη, Ιούνιος 2020)

●51.136 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Ιούνιο 2019!
●569.201 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019!
●3.981 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική και σε εκ περιτροπής (2.404 μετατροπές ΜΟΝΟ σε μερική)!

Ιδού οι πίνακες της κατάρρευσης!

Την απόλυτη κατάρρευση, όχι μόνο της εποχικής, αλλά της συνολικής ελληνικής αγοράς εργασίας, καταδεικνύουν τα σημερινά στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Από τους δύο Πίνακες που παραθέτουμε παρακάτω (Πίνακας Ι σελ. 2 και Πίνακας ΙV σελ. 8) της Έκθεσης για τις Ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε περιβάλλον κορωνοϊού, αποδεικνύεται ότι:

●τον Ιούνιο του 2020 είχαμε 51.136 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019!

●το εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2020 είχαμε 569.201 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019!

Εξάλλου, τον μήνα Ιούνιο 2020 δεν έλειψαν και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική, όπως φαίνεται από τον Πίνακα VI στη σελ. 10 της Εργάνης, να ανέρχονται σε 2.404 και από πλήρη σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου) σε 1.577, δηλαδή συνολικά είχαμε 3.981 συμβάσεις εργασίας που έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την κυβέρνηση, αντί για πανηγυρισμούς, να εξασφαλίσουν πόρους για τη στήριξη των εργαζομένων και της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Φορέστε τις ζώνες και κλείστε τα μάτια…

Newsteam 0 Comments

Την ιστορία του βατράχου μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει σιγά-σιγά την γνωρίζετε. Στην αρχή το νερό είναι δροσερό ενώ όμως θερμαίνεται αργά μέχρι σημείο βρασμού ο βάτραχος δεν αντιλαμβάνεται την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι που γίνεται βραστός…

Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν σε επιδόματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και οι αναστολές πληρωμής δανείων, εισφορών και φόρων  έχουν λειτουργήσει προς το παρόν σαν ισχυρό παυσίπονο που καλύπτει τον πόνο…

Σε αυτό το σύμπαν όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει δωρεάν  γεύμα. Τα παυσίπονα συσσωρεύουν μόνιμο χρέος ενώ η ανακούφιση έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής εξελίσσεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πριν μερικούς μήνες.

Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να το διαπιστώσει κάποιος. Η πληρότητα των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς τον Ιούνιο ήταν της τάξης του 8% ενώ ο κλάδος εστίασης και ψυχαγωγίας που αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε απελπιστική περίοδο.

Τα πάνω από 2.000 γυμναστήρια της χώρας που απασχολούν περί τις 40.000 άτομα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 18% της προγενέστερης δραστηριότητας.

Ακόμη και στο 50% να φτάσει η αποκατάσταση της δραστηριότητας τα περισσότερα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης μέχρι τέλος του χρόνου. Το ίδιο θα γίνει και με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας…

Το σοκ ακαριαία θα μεταδοθεί σε ολόκληρο το σώμα της οικονομίας, της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και των ιδιωτικών εισοδημάτων.

Ο χρόνος που θα αρχίσουν όλα αυτά να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά σε επιχειρήσεις και ανθρώπους είναι το προσεχές Φθινόπωρο.

Η περιγραφή της κατάστασης στη Σαντορίνη  στο δελτίο ειδήσεων πριν από λίγες ημέρες: Έχουμε μια πληρότητα 6% για όλο το καλοκαίρι. Σήμερα, θα έπρεπε η καλντέρα να είναι γεμάτη με 150 σκάφη για εκδρομές και δεν υπάρχει ούτε ένα, αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN TV ο ταξιδιωτικός πράκτορας στο νησί, Βαγγέλης Κοντονικολής

Αν συμβαίνει αυτό στη Σαντορίνη που είναι προορισμός που εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι απ’ όλον το πλανήτη αναζητούν μια ευκαιρία να επισκεφθούν, είναι φανερό τι μπορεί να συμβαίνει με άλλους προορισμούς.

Η απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων τους τελευταίους μήνες θυμίζει καταστάσεις του 2009.

Πριν από 2-3 μήνες ακούγαμε στα δελτία και διαβάζαμε στις ειδήσεις πως κάποιο φάρμακο ή το εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2020. Τώρα που πλησιάζουμε τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις μετατίθενται για το Φθινόπωρο.

Όπως είχαμε επισημάνει ευθύς εξ αρχής το πλέον αισιόδοξο σενάριο δεν έβλεπε κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο πριν το Καλοκαίρι του 2021. Τούτο είναι ένα εξωπραγματικά αισιόδοξο σενάριο.

Υπό το πρίσμα αυτό το ερώτημα είναι αν η χειρότερη χρονιά θα είναι το 2020 ή το 2021. Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Κατά συνέπεια όσοι βλέπουν ανάκαμψη τύπου V στο β’ εξάμηνο ή το 2021 μάλλον βιάζονται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που θα υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Τουναντίον…

Για αυτό φορέστε τις ζώνες και, αντί του απολαύστε τη διαδρομή που λέμε στη στήλη συχνά, κλείστε τα μάτια

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η κατάρρευση τουρισμού φέρνει αφελληνισμό.Πέντε κρητικά ξενοδοχεία αγόρασαν οι Henderson Park-Hines

Newsteam 0 Comments

Η Henderson Park, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε real estate και η Hines, η διεθνής εταιρεία real estate, έχουν αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο πέντε ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Η αγορά, η οποία περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές συναλλαγές, σηματοδοτεί την δεύτερη από κοινού επένδυση των δύο εταιρειών στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, μετά από την εξαγορά το 2017 του πρώην Ledra hotel, το οποίο μεταμορφώθηκε από τη Hines και την Henderson Park στο πεντάστερο Grand Hyatt.

Τα Hermes and Coral, δύο παρακείμενα ξενοδοχεία με 218 και 170 δωμάτια αντιστοίχως, που βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στον Άγιο Νικόλαο.

Το 162 δωματίων resort και spa ξενοδοχείο στη Σητεία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κατάρρευση ευρωζώνης: Πτώση-ρεκόρ -28% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Newsteam 0 Comments
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε βουτιά -28%

Πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -17,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,9% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Eurostat.

Ωστόσο, η μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στο -18,5%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε βουτιά της τάξεως του -28%, έναντι ετήσιας πτώσης -13,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -28,8%.

Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -17,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -27,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -28,9% έναντι πτώσης -26,3% τον Μάρτιο του 2020.

Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -26,6% έναντι πτώσης -15,9% προηγουμένως, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -15,6%.

Η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -11,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε στο -4,8%.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -27,8% ενώ η αντίστοιχη πτώση για τους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -27,3% και στο -14,9% σντίστοιχα.

Επιπλέον, η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -10,7% την ίδια στιγμή που η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5%.

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-30,5%), τη Ρουμανία (-27,7%) και τη Σλοβακία (-26,7%).

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία πτώση ήταν η Δανία (-5,1%), η Μάλτα (-3,8%) και η Φινλανδία (-2,2%).

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »