Πατήστε ESC για κλείσιμο

ιραν - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Λίβανος: Η έκρηξη στη Βηρυτό αλλάζει την όψη της Μέσης Ανατολής

Newsteam 0 Comments

Καταστροφικές εκρήξεις αποθηκευμένων χημικών, και δη νιτρικής αμμωνίας, έχουν υπάρξει στην ιστορία πολλές – όπως αυτή στο Όπαου της Γερμανίας το 1921 με 561 νεκρούς, στο Τέξας Σίτι των ΗΠΑ το 1947 με 581 νεκρούς, στη Ριονγκτσόνγκ της Βόρειας Κορέας το 2004 με τουλάχιστον 160 νεκρούς και στην Ταϊντιζίνγκ της Κίνας το 2015 με 165 νεκρούς. Καμία τους όμως δεν είχε τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις που αναμφίβολα θα έχει η καταστροφή που σημειώθηκε την Τρίτη από τη διπλή έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας στην Αποθήκη 12 του λιμένα της Βηρυτού. Γιατί είναι τέτοια η μοίρα της Μέσης Ανατολής, ώστε ο (γεω)πολιτικός παράγοντας να διαπερνά τα πάντα – ακόμη και την ολέθρια εισβολή του απρόβλεπτου στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Όμως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει: το 85% των αποθεμάτων σιτηρών έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού μόνο για έναν μήνα. Επιπλέον τέθηκε εκτός λειτουργίας το κύριο λιμάνι του Λιβάνου, μιας χώρας αποκλειστικά προσανατολισμένης στις υπηρεσίες, η οποία καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αναγκών της από εισαγωγές και περιβάλλεται γεωγραφικώς αφενός από το εχθρικό Ισραήλ με το οποίο δεν υπάρχει επικοινωνία και αφετέρου από την παραδομένη εδώ και μία δεκαετία στον πόλεμο Συρία.

Παραλλήλως επλήγη ο κεντρικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα το δίκτυο, που ήδη από πριν λειτουργούσε πλημμελώς με συχνές διακοπές ρεύματος, να έχει πρακτικά παραλύσει. Η αγωνιώδης προσπάθεια περίθαλψης των τραυματιών εκτυλίσσεται στα σκοτεινά…

Χώρα παγκοσμιοποιημένη

Οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (από τη διάθεση δωματίων σε αστέγους μέχρι τις ομάδες νέων που αναλαμβάνουν να σκουπίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια) δίνουν τη φωτεινή όψη μιας χώρας που δεν κάμπτεται από την τραγωδία. Όμως η βαθύτερη πραγματικότητα είναι λιγότερο ενθαρρυντική. Ο Λίβανος παραμένει διαιρεμένος, αγανακτισμένος με ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να αλλάξει, παραδομένος στη διαφθορά των κρατούντων και την παραμέληση των υποδομών και πλέον ακραία αποδυναμωμένος οικονομικά – στα όρια, δηλαδή, της μετατροπής του σε αποτυχημένο κράτος.

Κυρίως όμως ο Λίβανος, με το περίπλοκο δημογραφικό μωσαϊκό, αποτελεί, όπως πάντα, το πεδίο όπου τρίτες δυνάμεις επιλύουν τις διαφορές τους δι’ αντιπροσώπων – συνεπώς η κρίση του αποτελεί εξ ορισμού διεθνές ζήτημα. Πρόκειται, άλλωστε, για μία χώρα καταστατικά παγκοσμιοποιημένη, εφόσον αφενός συνδέεται με μία ογκώδη και δραστήρια λιβανέζικη διασπορά ανά τον πλανήτη και αφετέρου φιλοξενεί στο έδαφός του εκατομμύρια προσφύγων (Παλαιστινίων και τα τελευταία χρόνια Σύρων), αλλά και μεταναστών (λ.χ. οικιακών βοηθών κτλ.).

Τα δύο στερεότυπα με τα οποία συνδέεται στον νου μας η χώρα αυτή, δηλ. η παλαιότερη φήμη της ως Ελβετίας της Ανατολής (χρηματοπιστωτικού κέντρου και τουριστικού προορισμού) και οι μνήμες της αφόρητης βίας του 15ετούς εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και της ισραηλινής εισβολής, υπογραμμίζουν ακριβώς τη μεγάλη σημασία από διεθνή προοπτική που έχουν όσα συμβαίνουν στον μικρό Λίβανο.

Τη χειρότερη στιγμή

Το timing της καταστροφής στο λιμάνι της Βηρυτού δεν μπορούσε να είναι χειρότερο. Η χώρα βρισκόταν εδώ και μήνες σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, ενώ το ενδεχόμενο μιας θερμής ανάφλεξης στα σύνορα με το Ισραήλ πρόβαλλε το τελευταίο διάστημα ως πολύ πιθανό.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο (με την απίθανη αφορμή της θέσπισης φόρου στη δημοφιλή, λόγω αναξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιών, εφαρμογή WhatsApp) έφεραν στο προσκήνιο τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πελατοκεντρικό σύστημα που επικρατεί από τα χρόνια της γαλλικής αποικιακής κυριαρχίας, με την κατανομή των πολιτειακών αξιωμάτων και των βουλευτικών εδρών βάσει της ένταξης σε κάποιο από τα 13 χριστιανικά και 4 μουσουλμανικά θρησκευτικά κόμματα, όπως αυτή επικαιροποιήθηκε μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Τέλος της πυραμίδας

Η κοινωνική αναταραχή συμβάδισε με την οικονομική κατάρρευση, καθώς έφθασε στα όριά της η πυραμίδα που είχε στηθεί μεταπολεμικά μέσω του δανεισμού του Δημοσίου από πολιτικά διασυνδεόμενες ιδιωτικές τράπεζες με τοκογλυφικούς όρους. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 86 δισ. δολάρια, ήτοι 150% του ΑΕΠ, ενώ μόνο στα τοκοχρεολύσια κατευθύνεται το 50% του Προϋπολογισμού. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 25% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία, λόγω της αδύναμης παραγωγικής βάσης, ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαντλούνται, ενώ από τον Μάιο 2019 η ροή καταθέσεων στις τράπεζες είναι αρνητική, με αποτέλεσμα να επιβληθούν από το φθινόπωρο capital controls. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεπερνούν το ύψος των 4,4 δισ. δολαρίων.

Η σταθερή διασύνδεση της ισοτιμίας του νομίσματος προς το δολάριο, που είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του ’90 δεν άντεξε και η λίρα έχασε το 80% της αξίας της σε έναν χρόνο.

Γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από τη Χεζμπολλάχ

Η παρουσία της Χεζμπολλάχ είναι και το γεωπολιτικό κλειδί των όσων αφορούν τον Λίβανο. Προϊόν του εμφυλίου πολέμου και της ισραηλινής εισβολής, αλλά και προσπάθεια να μεταφυτευτεί το παράδειγμα της Ιρανικής Επανάστασης στη λιγότερο προνομιούχο, πλην δημογραφικά ενισχυόμενη κοινότητα του Λιβάνου, τη σιιτική, η Χεζμπολλάχ αποτελεί ταυτοχρόνως κοινοβουλευτικό κόμμα, δίκτυο αρωγής και κυρίως στρατιωτικό μηχανισμό ο οποίος απέφυγε τον μεταπολεμικό αφοπλισμό των πολιτοφυλακών και έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ως τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για τον μη κρατικό παίκτη που πέτυχε εκεί που απέτυχαν όλοι οι στρατοί των κρατών της περιοχής, υποχρεώνοντας το Ισραήλ να αποχωρήσει εσπευσμένα από τον νότιο Λίβανο το 2000 και εξασφαλίζοντας στη μεταξύ τους πολεμική σύγκρουση το 2006 μιαν ισοπαλία που ισοδυναμεί με νίκη.

Για το Ισραήλ, η παρουσία βορείως των συνόρων του μιας δύναμης συμμαχικής προς το Ιράν, η οποία διαρκώς αναβαθμίζει τους εξοπλισμούς και τις επιχειρησιακές της ικανότητες (δοκιμασμένες τα τελευταία χρόνια και στο μέτωπο της Συρίας, στο πλευρό του Άσαντ) και ταυτοχρόνως ελέγχει, σε συμμαχία με το κόμμα του Χριστιανού προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, την κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελεί την πρώτιστη απειλή.

Σενάρια συνωμοσίας

Εξού και η καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού εύκολα διαβάστηκε από πολλούς υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Διεθνή μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να συσχετίσουν την έκρηξη με το γεγονός ότι χθες προβλεπόταν να ανακοινωθεί (αν και υπό το βάρος των γεγονότων εντέλει υπήρξε αναβολή) η απόφαση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, με κατηγορούμενους ερήμην τέσσερα στελέχη της Χεζμπολλάχ. Άλλοι διατύπωσαν την υποψία ότι στον χώρο της έκρηξης φυλασσόταν οπλισμός της οργάνωσης, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρξε πλήγμα του Ισραήλ από αέρος. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την αρχική ενημέρωση από τους στρατηγούς του έκανε λόγο για επίθεση. Συνωμοσιολογικά σενάρια κάθε είδους βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.

Ωστόσο, η εγκληματική αμέλεια (και μάλιστα στον χώρο του λιμανιού όπου κυριαρχούσε η διαφθορά) είναι η απλούστερη και προφανέστερη εκδοχή – άλλωστε η γεωγραφική και χρονική εγγύτητα με τον εφιάλτη που έζησε η Κύπρος το 2013 στο Μαρί είναι διαφωτιστική.

Ιδιόμορφη δυστοκία

Είναι, άλλωστε, ενδιαφέρον ότι οι κυβερνητικές αρχές του Λιβάνου και πηγές της ίδιας της Χεζμπολλάχ έσπευσαν κατά τα πρώτα 24ωρα να ενισχύσουν το σενάριο του δυστυχήματος. Όμως το αναμενόμενο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολλάχ, Χασάν Νασράλλα, αναβαλλόταν κάθε μέρα μέχρι χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, γεγονός που παραπέμπει σε μιαν ιδιόμορφη δυστοκία.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η συμφορά της Τρίτης δυναμώνει ακόμη περισσότερο το σύνθημα Να φύγουν όλοι που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις του φθινοπώρου, η Χεζμπολλάχ θα είχε κάθε λόγο να αποδώσει την καταστροφή σε κάποιον ιστορικό εξωτερικό αντίπαλο, βγάζοντας τον εαυτό της από το κάδρο της κρατικής δυσλειτουργίας. Όμως κάτι τέτοιο θα την αυτοδέσμευε σε αντίποινα τα οποία δεν είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει – λίγες μέρες αφότου οι εντάσεις στα σύνορα με το Ισραήλ είχαν και πάλι ενισχυθεί και η ίδια η ηγεσία της οργάνωσης με δηλώσεις της ανέβαζε τον πήχη της ανταπόδοσης, πιστεύοντας ότι έτσι εξασφαλίζει μιαν ισορροπία τρόμου.

Το ότι η επιχειρησιακή της ικανότητα έχει μείνει αλώβητη, μικρή σημασία έχει τώρα, όταν η ίδια η χώρα έχει ρημαχτεί και εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, με όποιους όρους και αν έρθει αυτή.

Οι διεθνείς όροι

Ήδη το προηγούμενο διάστημα που η προσφυγή στο ΔΝΤ έδειχνε αναπόφευκτη, η Χεζμπολλάχ ως συγκυβερνώσα δύναμη προσπαθούσε να καθυστερήσει τις εξελίξεις, ενώ ο Νασράλλα ρητά προέβαλλε την προοπτική της στροφής προς Ανατολάς, δηλ. προς τη σύμπραξη με την Κίνα και το Ιράν, ως τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η Δύση ήταν σαφές ότι επιδίωκε να συνοδεύσει την όποια βοήθεια και με πολιτικούς όρους, στην προοπτική της περιθωριοποίησης και του αφοπλισμού της Χεζμπολλάχ.

Το πρόβλημα της έξωθεν βοήθειας επανατοποθετείται στο δραματικό τοπίο που διαμορφώθηκε την Τρίτη. Και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε ο πρώτος διεθνής παίκτης ο οποίος δήλωσε παρών, επισκεπτόμενος τη Βηρυτό, όπου με τον αέρα της αλλοτινής γαλλικής αποικιακής κυριαρχίας στην περιοχή τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, απηύθυνε έκκληση για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής τάξης και διαβεβαίωσε ότι η διεθνής αρωγή δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια. Μόνο που η περιγραφή αυτή δεν αφορά μόνο τους αντιπάλους της Δύσης στον Λίβανο, αλλά και τα παραδοσιακά εγχώρια στηρίγματά της περισσότερο από κάθε άλλον.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΥΠΑΜ Τουρκίας X.Ακάρ:Η Αρμενία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για ότι έκανε

Newsteam 0 Comments

Αντιπροσωπεία αξιωματούχων από το Αζερμπαϊτζάν επισκέφτηκε την  στρατιωτική ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Ο Ramiz Tahirov, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας και αρχηγός της Αεροπορίας, επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας, συνάντησε τον Χουλουσί Ακάρ και άλλους αξιωματούχους το τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σύμφωνα με το Anadolu, ο Χ. Ακάρ στη συνέντευξη τύπου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

Η Αρμενία θα θαφτεί κάτω από τις δικές της συνωμοσίες και μυστικά της σχέδια και σίγουρα θα πληρώσει για ότι έκανε..Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι δύο χώρες, ένα έθνος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης, στη συνοριακή γραμμή Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, τόνισε ότι η εκδήλωση της επιθετικότητας από την Αρμενία, αποτελεί μια εξέλιξη την οποία οι ίδιοι οι Αρμένιοι αδυνατούν να διαχειριστούν. Θα πληρώσουν για αυτές τις πράξεις τους.

O πόνος των Τούρκων στο Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας πόνος. Θα σταθούμε δίπλα στον ηρωικό λαό , όποια και είναι η πρόκληση, οποιαδήποτε μάχη θα κληθούν να δώσουν.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι ο Τ. Ερντογάν παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, ενώ σχετικά με τις πρόσφατες εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών, στις περιφέρειες στην αρμενική πόλη Tavush και στην πόλη Tovuz του Αζερμπαιτζάν, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε σκόπιμη την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Συνταγματάρχης Waqif Dargankhal προειδοποίησε ότι θα υπάρξει χτύπημα ακριβείας στο σταθμό ατομικής ενέργειας της αρμενικής πόλης Metzamour, εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις πλήξουν στρατηγικής σημασίας στρατιωτικούς στόχους – απειλές πλήγματος στις δεξαμενές νερού, στην πόλη Mingchevir στο βόρειο Αζερμπαϊτζάν-  που θα προκαλέσει ανείπωτη τραγωδία για την Αρμενία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρωσικού site, σε δηλώσεις αξιωματούχων των αρμόδιων υπουργείων, η Ρωσία και το Ιράν θα προβούν στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Γιερεβάν και του Μπακού .

 

 

 

 

.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ιράν: Εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Newsteam 0 Comments

Ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν, κατηγορώντας τον για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις  3 Ιανουαρίου 2020, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, η Τεχεράνη κατηγορεί για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, 35 ακόμη άτομα, σύμφωνα με το RT, ζητώντας τη συνδρομή της Ιντερπόλ, για τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr , εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κατονόμασε κάποιον άλλο από τους  κατηγορούμενους, τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν θα συνεχίζει να προσβλέπει στη δίωξη του Τραμπ, ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του.

Ο εισαγγελέας έχει παραδώσει το ένταλμα σύλληψης του Τραμπ στην Ιντερπόλ, η οποία από την πλευρά της δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Alqasimehr ζήτησε από την Interpol να μπει στον φάκελο του Τραμπ κόκκινη ειδοποίηση, κάτι το οποίο αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό αναζήτησης κάποιου, ζητώντας ουσιαστικά να εντοπιστεί άμεσα και να συλληφθεί.

Όταν υπάρχει κόκκινη ειδοποίηση, η Interpol προχωρά σε άμεση σύλληψη του καταζητούμενου για λογαριασμό της χώρας που έχει κάνει το αίτημα. Να σημειωθεί πως κόκκινη ειδοποίηση, σημαίνει ότι μπορούν να συλληφθούν και αξιωματούχοι χωρών.

Με βάση το πρωτόκολλο, η Interpol θα προχωρήσει σε συνεδρίαση ώστε να αποφασιστεί ή όχι η εκτέλεση του εντάλματος με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει στην διάθεσή της.

Πάντως θεωρείται απίθανο, να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της είναι να μην προχωρά σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε πολιτικής φύσης ζητήματα.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία και Ιράν έφτιαξαν κοινό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ;

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία και το Ιράν ίσως είναι σε θέση να συνεργαστούν εναντίον του Ισραήλ, καθώς ενδέχεται πρόσφατα να συντόνισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων κουρδικών ομάδων, στο βόρειο Ιράκ και η Τεχεράνη εξέφρασε υποστήριξη για τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σεθ Φράντσμαν, στην εφημερίδα Jerusalem Post, σε άρθρο, την Τετάρτη.

Ο Φράντσμαν είπε ότι η αντίθεση της Τουρκίας στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σολεϊμανί, η υπονόμευση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι δεσμοί των δύο χωρών με την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς και το γεγονός ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πήγε στη Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, στις 15 Ιουνίου, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη, κάποιου είδους νεφελώδους συνωμοσίας εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, είπε ότι το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει δεσμευτεί να κινητοποιήσει το ισλαμικό ummah για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ, από πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης. Ο Φράντσμαν δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε ζητήσει ένοπλη αντίσταση στις 21 Μαΐου.

Η Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι το επόμενο σημείο πίεσης, καθώς η προσάρτηση κυριαρχεί, και η Τουρκία και το Ιράν χρειάζονται ένα άλλο ζήτημα για να ενθαρρύνουν τη λαϊκή υποστήριξη εντός των συνόρων αλλά και περιφερειακά, δήλωσε ο Φράντσμαν.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τούρκος στρατιώτης νεκρός από πυρά από την ιρανική πλευρά των συνόρων

Newsteam 0 Comments

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία όταν δέχθηκαν πυρά από την ιρανική πλευρά της μεθορίου, αναφέρει σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει ποιος άνοιξε πυρ στους στρατιώτες του.

Οι Τούρκοι στρατιώτες πραγματοποιούσαν αποστολή αναγνώρισης και επιτήρησης στην μεθοριακή πόλη Γιουκσέκοβα στην νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας Χακάρι, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Τουρκία πολεμάει την κουρδική οργάνωση μαχητών PKK κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία και το Ιράκ για δεκαετίες.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λάθος από Ιράν: Τάχθηκε στο πλευρό Σάρατζ

Newsteam 0 Comments
Κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη

Υπέρ της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ τάχθηκε ο στρατιωτικός σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Χοσεΐν Ντεγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (22/06).

Ο Χοσεΐν Ντεγκάν, στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπενθύμισε την υποστήριξη της χώρας του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), της οποίας είναι επικεφαλής ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ο Ντεγκάν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, τη Δευτέρα (22/06), είπε ότι το Ιράν στηρίζει την GNA στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς, και κάλεσε όλα τα μέρη να αναζητήσουν πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να διαπραγματευτεί με το Ριάντ χωρίς προϋποθέσεις και επέκρινε τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Περσικό Κόλπο.

​Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη μαίνεται από τότε που ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε το 2011. Η χώρα χωρίστηκε σε δύο κέντρα εξουσίας, ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας, υποστηριζόμενο από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και την -υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ- κυβέρνηση του GNA του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στα δυτικά.

Αμφότερες οι πλευρές της σύγκρουσης κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι έλαβαν όπλα και ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό.

Ο Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Τραμπ, τον αποκάλεσε εγκληματία και είπε ότι η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στον Περσικό Κόλπο, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να συζητήσει το πυραυλικό πρόγραμμά της και την περιφερειακή πολιτική της με άλλους.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρέσβης Βενεζουέλας: Εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας από τις ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίσης υγείας, με τον λαό των ΗΠΑ να πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, και παρά την έκκληση για ειρήνη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση κλιμακώνει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση (σταθερός στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού), η οποία παρά τις αμερικάνικες κυρώσεις αντιμετωπίζει παραδειγματικά την πανδημία του COVID-19, ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ακόμα μια πραξικοπηματική απόπειρα εναντίον της κυριαρχίας της.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Χέσους Φερνάντες Τόρες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι κατά την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στην χώρα συνελήφθηκαν 2 συνεργάτες της προσωπικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ. Το παραπάνω εμπλέκει την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις κατά της χώρας στο ανώτατο επίπεδο. Πριν από κάποιες μέρες ο Γουαϊδό κάλεσε μέσω twitter σε ακόμα μία απάντηση πραξικοπήματος. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτά τα δύο συνδέονται; Υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή, που συνδέουν στην εξωτερική επέμβαση με ντόπιους θύλακες;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Φεβρουάριο του 2019, η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενη συναυλία ανθρωπιστικής βοήθειας που ήλπιζε να τελειώσει με την είσοδο μισθοφόρων στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Βενεζουέλα, απέτυχε.

Μετά από αυτή την αποτυχία, ο Trump δήλωσε ότι για τη Βενεζουέλα είχαν σχέδιο Β,Γ,Δ και πολλά άλλα.

Ο επικεφαλής ασφαλείας αυτής της πρόκλησης, που οργανώθηκε και ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του Trump, ήταν ο μισθοφόρος Jordan Goudreau.

Η κυβέρνησή μας έχει παρουσιάσει στοιχεία για τη μόνιμη παρουσία του Goudreau στις εργασίες ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με την μαρτυρία όλων των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτήν την πλοκή, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Goudreau και η μαριονέτα του Τραμπ υπέγραψαν σύμβαση τον Οκτώβριο του 2019 που προβλέπει την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Αυτή η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Goudreau, ο οποίος δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τη μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προδιαγραφές της 41 σελίδων σύμβασης προβλέπουν τη δολοφονία πολιτών, τη δολοφονία πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών και τη δυνατότητα απαγωγής του Προέδρου Nicolás Maduro Moros, για τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσφατη αισχρότητα της κυβέρνησης Trump να χαρακτηρίσει τους επαναστατικούς ηγέτες της χώρας μου εγκληματίες οδηγεί στη δημιουργία μιας ψευδο-νομιμότητας προκειμένου ναπροστατεύσει την απαγωγή που είχε προγραμματιστεί στο προαναφερθέν συμβόλαιο.

Όλα τα νήματα αυτής της πλοκής υποδεικνύουν τη συμμετοχή της κυβέρνησης Trump σε συνενοχή με την κολομβιανή κυβέρνηση και τη μαφία διακίνησης ναρκωτικών της βόρειας Κολομβίας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε αποστολή πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα σύνορα της Βενεζουέλας, με το πρόσχημα των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Τραμπ για υποτιθέμενη εμπλοκή της μπολιβαριανής κυβέρνησης σε εμπόριο ναρκωτικών. Η κυβέρνηση πως απέκρουσε τις παραπάνω κατηγορίες;

Όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και του ίδιου του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών, γνωρίζουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς.

Πρόκειται για μια ψευδή κατηγορία που εντάσσεται στην πολιτική της επιθετικότητας που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για επίθεση ηθικής φύσεως όπως και οι ισχυρισμοί για φερόμενη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Εκείνοι που πραγματικά λειτουργούν σε συνεργασία με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κολομβιανή κυβέρνηση και η μαριονέτα του Τραμπ, όπως αποδεικνύεται από τα διάφορα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνησή μας στα οποία, μεταξύ άλλων, φαίνεται η μαριονέτα πολύ χαρούμενη να λαμβάνει βοήθεια από την εγκληματική οργάνωση Los Rastrojos.

Η μαρτυρία των μισθοφόρων των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι για την επίτευξη της αποτυχημένης επιδρομής των μισθοφόρων στις 3 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η μαριονέτα τους είχαν την υποστήριξη του ευρέως γνωστού εμπόρου ναρκωτικών ElkinLópez, υπεύθυνου για την υποδοχή και τη στέγαση των αμερικανών μισθοφόρων που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία, αλλά αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στην επίθεση εναντίον της Νικαράγουας τη δεκαετία του 1980. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έκθεση της επιτροπής Kerry, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 1989, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που είχαν υποστηρίξει τους αντιπάλους, εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών … και οι ίδιοι οι αντίπαλοι, έλαβαν με τη συγκατάθεσή τους οικονομική και υλική βοήθεια από τους διακινητές ναρκωτικών.

-Η αντιπολίτευση τι στάση κρατά στις παραπάνω κατηγορίες;

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει αυτή τη δήλωση ως μια ακόμη πράξη μόνιμης επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας.

Οι Βενεζουελάνοι είμαστε γείτονες της Κολομβίας, της χώρας που παράγει το 90% της κοκαΐνης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στην Κολομβία υπάρχουν εννέα στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες οι έρευνες αποδεικνύουν σαφώς ότι η διακίνηση γίνεται μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εμείς έχουμε ακτές μόνο στην Καραϊβική Θάλασσα, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πέρα από τα στρατιωτικά μέτρα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και το όπλο του εμπάργκο ενάντια στην χώρα. Μάλιστα το παραπάνω παραμένει παρά τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, πως οι κυρώσεις είναι επικίνδυνες εν μέσω πανδημίας. Πως ακριβώς επηρεάζει η πολιτική των κυρώσεων την απάντηση της χώρας στον Covid-19;

Τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εκτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνενοχή με χώρες της Ευρώπης που έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου που θα χρησιμεύσει ως δικαιολογία για μια άμεση στρατιωτική επίθεση.

Ο αντίκτυπος στα τρόφιμα και την υγεία είναι ένας από τους πιο ρητούς στόχους των παράνομων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες να πωλούν τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στη Βενεζουέλα. Απαγορεύουν και διώκουν τις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται για την απόκτηση φαρμάκων και τροφίμων. Πιέζουν και εκβιάζουν μεταφορικές εταιρείες που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικά αναλώσιμα στη Βενεζουέλα.

Ενώ ο κόσμος απαιτεί και επικροτεί δράσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν το βαθμό επίθεσης κατά του Ιράν, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Αυτό που εφαρμόζουν σήμερα ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του είναι μια απάνθρωπα καιροσκοπική συμπεριφορά. Είναι η εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας.

-Θα θέλαμε να αναφερθείτε στα μέτρα που λαμβάνει η μπολιβαριανή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον ιό, όσον αφορά τον περιορισμό του αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι στο πρώτο σκέλος έχουν παίξει σημαντικό βαθμό οι λαϊκές οργανώσεις, όπως και διεθνιστική βοήθεια από την Κούβα.

Έχουμε πάντα επιμείνει στο να μην επιτρέψουμε η επιθετική κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβει στα σχέδιά μας για την οικονομική ενίσχυση και κοινωνική προστασία του λαού μας.

Αντιμέτωπος με την πανδημία, ο Πρόεδρος Maduro επανέλαβε την εγκυρότητα του διατάγματος που ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να απολυθεί άνευ λόγου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για έξι μήνες απαγορεύτηκε η χρέωση και η περικοπή βασικών υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο, καθώς και η είσπραξη πιστώσεων και ενοικίων σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν κρατική αποζημίωση για αυτό το μέτρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου, η κυβέρνηση ανέλαβε την καταβολή μισθών σε εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Βενεζουέλα όρισε μέτρα ολικής καραντίνας από τις 16 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που το έκανε.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποφάσισε την ολική καραντίνα, αλλά ανέλαβε και το πλήρες κόστος των εξετάσεων και της θεραπείας του COVID-19, καθιστώντας την πρόσβασή της δωρεάν σε όλους.

Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τη διενέργεια τεστ στους πολίτες της, παρά τον εγκληματικό οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού μας.

Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία υπό τις συνθήκες πολιορκίας που μας επιβάλλουν, οι οποίες πολλαπλασιάζουν το κόστος των ιατρικών προμηθειών και απαγορεύουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αγοράζει ιατρικό εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς, αυτά τα εμπόδια θα έβαζαν τη Βενεζουέλα στο δρόμο για ένα χειρότερο σενάριο, αλλά λάβαμε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφόρων μέτρων, σημειώσαμε μια αρκετά ενθαρρυντική εξέλιξη και, υπό αυτήν την έννοια, η διεθνής αλληλεγγύη υπήρξε ζωτικής σημασίας, αφού μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά αυτήν την πρόκληση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μας έχει παράσχει 500 χιλιάδες διαγνωστικά κιτ κορονοϊού που έχουν επιτρέψει την ανίχνευση πρωτογενών κρουσμάτων, όπως επίσης και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και 55 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν 5 εκατομμύρια μάσκες, χλωροκίνη, αναπνευστήρες και θερμόμετρα. Από την πλευρά της, η κουβανική επανάσταση μας έστειλε 130 γιατρούς και 10.000 δόσεις ιντερφερόνης άλφα-2b. Ομοίως, η Ρωσία έστειλε ιατρικές ομάδες.

Για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, είχαμε επίσης στη διάθεσή μας την Πλατφόρμα Πατρίδα (PlataformaPatria), ένα ψηφιακό σύστημα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε απευθείας με 20 εκατομμύρια Βενεζουελάνους, στους οποίους έχουμε υποβάλει ερωτηματολόγιο για να απαντήσουν διαδικτυακά με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ασθενών, τους οποίους στη συνέχεια επισκέπτονται κατ’ οίκον ιατροί των κέντρων υγείας.

Οι Λαϊκές οργανώσεις, οι κομμούνες, πήραν πρωτοβουλίες, παράγοντας μάσκες προσώπου και διατηρώντας τη λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας CLAP, το οποίο παρέχει τρόφιμα σε 7 εκατομμύρια οικογένειες κάθε μήνα.

Ο πληθυσμός μπορεί επίσης να βασιστεί σε περισσότερους από 12 χιλιάδες φοιτητές ιατρικής που βρίσκονται στο τελευταίο ή προτελευταίο έτος σπουδών και οι οποίοι ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Συνολικά, 20 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια.

Είμαστε μια χώρα που αντιστέκεται και οργανώνεται παρά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η επένδυση στην κοινωνική προστασία του λαού μας.

Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι, ως επικοινωνιακή στρατηγική για την προετοιμασία της μισθοφορικής επίθεσης εναντίον των Βενεζουελάνων, είχε εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες μια έντονη διεθνής εκστρατεία που διέδιδε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα μου. Δεν είχαν πουθενά να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά το έκαναν.

Η πολύ λυπηρή αλήθεια είναι ότι η πανδημία σκότωσε περισσότερους Βενεζουελάνους στο εξωτερικό από ό, τι στην επικράτειά μας. Εκτός Βενεζουέλας, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 Βενεζουελάνοι από την πανδημία. Στη Βενεζουέλα 10.

Η εθνικοποίηση του πετρελαίου στο παρελθόν στήριξε την χώρα σε δύσκολες εποχές. Όμως είναι γεγονός ότι οδήγησε και σε μονοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας από τις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, το οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, πιθανότατα να είναι αυξημένος σε μια οικονομία που πιέζεται ήδη από το βάρος των αμερικάνικων κυρώσεων. Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση και ποια σκοπεύει να πάρει στο μέλλον;

Εργαζόμαστε εντατικά για την αναδιάρθρωση τεράστιων τομέων της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο αυτοεφοδιασμός σε διάφορους τομείς, αλλά και για την διαφοροποίηση των εμπορικών μας σχέσεων στον κόσμο.

Μια σημαντική πρόοδος είναι η αξιοσημείωτη αύξηση της δικής μας παραγωγής τροφίμων.

Εκτός από την Βενεζουέλα, βλέπουμε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Λάος, η Κεράλα κλπ. να επενδύουν στο δημόσιο έλεγχο και τις οργανώσεις της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του ιού, με άλλες όπως η Κούβα και η Κίνα να πρωτοστατούν μάλιστα στην αποστολή βοήθειας. Και η Βενεζουέλα διαβάζουμε πως συμμετείχε σε ιατροφαρμακευτικές αποστολές. Αντίθετα χώρες που βασίστηκαν στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, με πρώτες τις ΗΠΑ, βρέθηκαν πιο εκτεθειμένες στην πανδημία. Πολλοί μιλούν και για ξεγύμνωμα ενός ολόκληρου συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τους λαούς. Πως μπορεί το παραπάνω να επηρεάσει την επόμενη μέρα;

Το ανθρώπινο είδος προόδευε πάντα λόγω της ικανότητάς του να δρα συλλογικά. Τίποτα δεν μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το να ενεργούμε ανταγωνιστικά. Η επιδίωξη σφετερισμού των πόρων και της ευημερίας των άλλων μόνο σε εγκληματικές ιστορίες μπορεί να οδηγήσει.

Ο covid-19 απέδειξε ότι η κοινωνική επένδυση είναι πολύτιμη και αποτελεί πραγματική ασπίδα απέναντι σε απειλές όπως είναι αυτή της πανδημίας.

Χωρίς αμφιβολία, η αλληλεγγύη και η εργασία από κοινού αποτελούν εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και προόδου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ιατρική τρομοκρατία: Το Ιράν παλεύει ενάντια στο COVID-19 δεχόμενο επίθεση από νέες αμερικανικές κυρώσεις

Newsteam 0 Comments

Tου Ki-Jana Carter Mar για το Liberation News

Καθώς ο νέος κορονοϊος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εγκληματικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλούν να κλιμακώσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς επαρκή σετ δοκιμών, αναπνευστήρες, αντιιικά φάρμακα και άλλες προμήθειες που σώζουν ζωές. Ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την άρση των κυρώσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, η απάντηση των ΗΠΑ ήταν το αντίθετο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι οι Η.Π.Α. αυξάνουν τις κυρώσεις τους στο Ιράν, στοχεύοντας εννέα οντότητες και τρία άτομα για να στερήσουν το καθεστώς από την πετροχημική βιομηχανία του και να ενισχύσουν την οικονομική και διπλωματική απομόνωση του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Γιαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τις κυρώσεις ιατρική τρομοκρατία, καθώς ο δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αρτζούν Σέθι χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις κυριολεκτικά οπλισμό του κορονοϊού.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί και στις 31 επαρχίες του Ιράν (αξιοσημείωτο για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία μαζί), και από τις 21 Μαρτίου, το Ιράν ανέφερε 20.610 μολύνσεις και 1.556 θανάτους λόγω του COVID-19. Μεταξύ των μολυσμένων είναι ο Αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri, οι υπουργοί Ali Asghar Monesan και Reza Rahman, ο υφυπουργός Υγείας Iraj Harirchi και 23 από τα 290 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου.

Μεταξύ των αποθανόντων είναι ο Fatemeh Rahbar, συντηρητικό μέλος του κοινοβουλίου, Mohammad Mirmohammadi, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο Hossein Shekholeslam, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει μια εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση ίδρυσε εθνική επιτροπή, αποτελούμενη από πλήθος υπουργών και αξιωματούχων και με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Σαΐντ Ναμάκι, για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Εχει κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους του Ιράν στις 20 Μαρτίου· Το κρατικό υπουργείο τηλεπικοινωνιών έχει αναπτύξει μια εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καταγράψουν ύποπτες λοιμώξεις.

Περίπου 300.000 ομάδες κινητοποιούνται σε σχολεία, στρατιωτικές βάσεις και κέντρα υγείας, και θα ιδρύσουν πάνω από 26.000 νέα κέντρα υγείας σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι ύποπτοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις, παρακολούθηση και να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Μέλη αυτών των ιατρικών ομάδων έχουν βρεθεί να απολυμάνουν σταθμούς ταξί. Οι προσευχές της Παρασκευής έχουν επίσης ακυρωθεί σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πυκνότητα του πληθυσμού και να αποτραπεί η εξάπλωση του COVID-19 στις φυλακές, το Ιράν απελευθέρωσε προσωρινά 85.000 κρατουμένους, με τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος Ebrahim Raisi να ανακοινώνει ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο που δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία.

Παρά το σχετικά υψηλό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ιράν, και παρά την αναγνώριση από τον Γενικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus ότι το Ιράν κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον ιό, το Ιράν αγωνίζεται να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19 εντός των συνόρων του λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι παράνομες αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία αντικατέστησε τον δεξιό δικτάτορα των ΗΠΑ Mohammad Reza Shah Pahlavi με ένα κράτος που διοικείται από την εθνικιστική καπιταλιστική τάξη του Ιράν, το Ιράν έχει αντισταθεί σε πολυάριθμες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των μικρότερων ιμπεριαλιστών εταίρων τους να υποτάξουν εκ νέου τη χώρα. Η οικονομία του Ιράν, παρά το γεγονός ότι βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης του, κατάφερε να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη μέσω της εθνικοποίησης βασικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει σε οικονομική ανεξαρτησία, υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού και μακροχρόνιες προσδοκίες ζωής για τον λαό του Ιράν.

Το 2011, οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες απέκλεισαν τη χώρα από το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, διαταράσσοντας σοβαρά την ιρανική οικονομία και προκαλώντας την απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας εν μία νυκτί. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό, ένα βάρος το οποίο επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η εργατική τάξη του Ιράν, στην οποία στόχευαν οι αρχιτέκτονες αυτών των κυρώσεων.

Παρά τις σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από αυτές τις κυρώσεις, το Ιράν υπέμεινε και κατά κάποιον τρόπο άνθισε οικονομικά. Τα βασικά τρόφιμα και φάρμακα ήταν ευρέως και φθηνά διαθέσιμα. Η εμπορική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων, συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό. Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας μπορεί να αποδοθεί στην ποικιλόμορφη οικονομία της χώρας (η ιρανική οικονομία επωφελήθηκε σημαντικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά δεν βασίστηκε αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου), καθώς και τακτικές όπως η άμεση διαπραγμάτευση εμπορευμάτων με άλλες χώρες (καθώς το Ιράν αποκλείστηκε από το διεθνές τραπεζικό σύστημα) και η πώληση πετρελαίου μέσω του γειτονικού Ιράκ.

Ωστόσο, καμία χώρα στη διασυνδεδεμένη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει από την οικονομική απομόνωση για πάντα. Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani αναζήτησε έναν τρόπο να σταματήσουν αυτές οι κυρώσεις. Το 2016 το Ιράν υπέγραψε το Κοινό Περιεκτικό Σχέδιο Δράσης. Η JCPOA(Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) αναγνώρισε το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο για ειρηνικές χρήσεις (ένα δικαίωμα που εγγυάται η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά αγνοήθηκε προηγουμένως από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) και ήρε πολλές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και περιορισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αντάλλαγμα το Ιράν να μειώσει δραστικά τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου. Η άρση των κυρώσεων επέτρεψε την τεράστια ανάπτυξη της οικονομίας του Ιράν, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 12,3% το 2016.

Ο Τραμπ σχίζει την πυρηνική συμφωνία, επιβάλλει κυρώσεις το 2018

Το JCPOA αντιπροσώπευε μια στρατηγική αλλαγή στην κυβερνώσα τάξη των ΗΠΑ από μια πολιτική γυμνής οικονομικής επιθετικότητας σε μια πιο εκλεπτυσμένη και διπλωματική γεύση ιμπεριαλισμού. Αυτή η αλλαγή αντιστράφηκε δραματικά με την άνοδο της βάναυσης πτέρυγας της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ που εκφράστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει μονομερώς (δηλαδή χωρίς τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών εταίρων της) στις θέσεις της και να επιβάλει κυρώσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν τους τομείς των οικονομικών, της ενέργειας και της ναυτιλίας της ιρανικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε 9,5% το 2019, και τα ποσοστά πληθωρισμού αυξήθηκαν στο 35%. Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν πράξη πολέμου στον οικονομικό τομέα. Ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί η ιρανική οικονομία σε σημείο που η Ουάσιγκτον να μπορεί να υποκινήσει την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης και να την αντικαταστήσει με ένα καθεστώς μαριονέτας φιλικό προς τη διείσδυση δυτικών καπιταλιστικών εταιρειών.

Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα να περιμένουν την ιρανική κυβέρνηση, όπως καταδεικνύουν οι διαδηλώσεις του Νοεμβρίου στο Ιράν, οι οποίες κατήγγειλαν όχι την ιρανική κυβέρνηση, αλλά μάλλον τις ίδιες παράνομες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες έχουν προκαλέσει την εργατική τάξη και τους φτωχούς να υποφέρουν. Οι κυρώσεις, ωστόσο, δημιουργούν ένα διαφορετικό είδος κρίσης: κρίση δημόσιας υγείας.

Ακριβώς η οικονομική απομόνωση και η αποδυνάμωση του Ιράν το κατέστησαν ανίκανο να συγκρατήσει απολύτως την αύξηση των λοιμώξεων από COVID-19. Οι εκτεταμένοι οικονομικοί περιορισμοί, τους οποίους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς στο Ιράν, κατέστησαν πολύ δύσκολη την ταχεία αύξηση της προσφοράς βασικών ιατρικών προμηθειών. Όπως σημειώνει το περιοδικό Foreign Policy (ένα μέσο ενημέρωσης που δεν είναι γνωστό για τη φιλική κάλυψη των καταπιεσμένων εθνών), οι αναπνευστικές μάσκες, τα απολυμαντικά και τα φάρμακα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση, ενώ τα φαρμακεία και οι έμποροι έχουν χαμηλή προσφορά. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αφήσει τους εισαγωγείς και τα εργοστάσια να μην μπορούν να καλύψουν το κενό.

Το Google καταργεί το κλειδί εφαρμογής για την παρακολούθηση ιών

Οι καπιταλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους για να εφαρμόσουν αυτές τις κυρώσεις. Για παράδειγμα, η Google αφαίρεσε την εφαρμογή καταγραφής αυτοδιάγνωσης και λοιμώξεων του Ιράν από το κατάστημα εφαρμογών της με την δικαιολογία ότι Οι λογαριασμοί προγραμματιστών από το Ιράν δεν επιτρέπονται στο Google Play. Αυτή η εφαρμογή θα μείωνε το βάρος που επωμίζονταν τα ιρανικά νοσοκομεία και θα διευκόλυνε τον ιρανικό λαό να αυτοαπομονωθεί, αλλά η επιβολή κυρώσεων από μαζικές καπιταλιστικές εταιρείες όπως η Google το κατέστησε αδύνατο.

Δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) επιβάλλουν και αυτές τις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις. Η οργάνωση United Anti Nuclear Iran, μια οργάνωση με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ και η οποία υποστηρίζει ότι έχει μακρά ιστορία έκφρασης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον ιρανικό λαό, διεξάγει στην πραγματικότητα μια εκστρατεία για να σταματήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες από το να εξάγουν ιατρικές προμήθειες στο Ιράν στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής απαλλαγής.

Προσφέροντας έναν μικρό επίδεσμο

Για να προσθέσει επίδεσμο στη πληγή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει στα λόγια την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, σαν να μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των παράνομων κυρώσεων τους! Όπως είπε ένας Ιρανός πολιτικός επιστήμονας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να λάβει εύσημα για μικρές ανθρωπιστικές χειρονομίες, ενώ συνεχίζει να χαστουκίζει το Ιράν με επιζήμιες κυρώσεις που περιορίζουν την εξωτερική βοήθεια προς το Ιράν. Είναι σαν κάποιος να σε μαχαιρώνει συνεχώς με ένα τεράστιο μαχαίρι και να προσφέρει έναν μικρό επίδεσμο.

Η εξάπλωση μιας παγκόσμιας πανδημίας εκθέτει αυτές τις κυρώσεις για το τι ακριβώς είναι: μια πολεμική πράξη σχεδιασμένη για να βασανίζει τους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια ανατροπής κυβερνήσεων που αρνούνται να υποταχθούν στη δυτική ηγεμονία. Αυτό συνέβη το 1973, όταν η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε κυρώσεις (όπως είπε ο Richard Nixon) για να κάνει την οικονομία να ουρλιάξει στη Χιλή πριν ξεκινήσει ένα αιματηρό πραξικόπημα κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Αυτό συνέβη το 2003 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταστρέψει την ιρακινή οικονομία με περισσότερο από μια δεκαετία κυρώσεων που σκότωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο Ιρακινούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν παιδιά, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε τρόφιμα, φάρμακα και βασική υγιεινή. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Ιράν, όπου οι βάναυσες κυρώσεις καθιστούν σχεδόν αδύνατο για το ιρανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19 με τίμημα εκατοντάδες και ίσως σύντομα χιλιάδες ζωές.

Ο ιμπεριαλισμός χτυπάει το σπίτι

Όπως το COVID-19 εκθέτει τη βαναυσότητα των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, αποκαλύπτει επίσης τα πολλά ελαττώματα του καπιταλιστικού συστήματος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βασισμένο στο κέρδος οικονομικό σύστημα στις Η.Π.Α. αφήνει τους εργαζόμενους εδώ ευάλωτους σε μεταδοτικές ασθένειες όπως το COVID-19. Μας λένε να μείνουμε σπίτι από την εργασία αν αρρωστήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, αλλά αυτό είναι αδύνατο για πολλούς όταν το 40% από εμάς είναι ένας χαμένος μισθός μακριά από τη φτώχεια και οι 10 στους 10 χαμηλόμισθους εργαζόμενους (το 42% του αμερικανικού πληθυσμού) δεν έχουν μισθό ασθενείας. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όταν αρρωσταίνουμε αρκετά ώστε να χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, καθώς κάθε χρόνο 530.000 οικογένειες κηρύσσουν πτώχευση λόγω μη πληρωτέων ιατρικών λογαριασμών.

Αυτή η ακραία κατάσταση οικονομικής επισφάλειας αποτελεί σύμπτωμα της ασθένειας που είναι γνωστή ως καπιταλισμός. Οι πλούσιοι πολιτικοί και οι διευθυντές επιχειρήσεων που διεξάγουν ατέλειωτους πολέμους και επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν είναι οι ίδιοι πολιτικοί και διευθυντές επιχειρήσεων που αρνούνται στους εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να τους αμείβουν με αναρρωτική άδεια. Ένα σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης διαθέσιμο σε όλους όσοι διαμένουν στις ΗΠΑ θα τους ωφελούσε σαφώς όλους και θα επέτρεπε την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά οι καπιταλιστές τόσο του δημοκρατικού όσο και το ρεπουμπλικανικου κόμματος απαντούν ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο μια άμορφη μάζα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, εργολάβων φαρμάκων και νοσοκομείων αναζητούν πάνω από όλα κέρδος.

Η κρίση του COVID-19 που περνά το Ιράν, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνεται από την απληστία της αμερικανικής καπιταλιστικής τάξης, η οποία επιδιώκει το κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στη χώρα και σε όλο τον κόσμο. Αν ο καπιταλισμός είναι η ασθένεια, τότε ο σοσιαλισμός είναι η θεραπεία. Μόνο όταν εργαζόμενοι, φτωχοί και καταπιεσμένοι άνθρωποι (η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας) έχουν τον πλήρη έλεγχο του οικονομικού και πολιτικού τομέα μπορούμε να θέσουμε τέρμα σε αυτήν την απάνθρωπη εκμετάλλευση.

Μια σοσιαλιστική απάντηση στην πανδημία που φέρνει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, μπορεί να διαπιστωθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που έχει ορίσει το Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση και η προεδρική εκστρατεία La Riva/Peltier: πλήρεις αποδοχές και οφέλη για οποιονδήποτε δεν μπορεί να εργαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, μορατόριουμ για τις εξώσεις και τις μισθώσεις, στέγαση των 500.000 αστέγων στα 17 εκατομμύρια άδεια σπίτια σε αυτήν τη χώρα και πολλά άλλα.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Μαχαιρώματα στα Εξάρχεια: Παρίσταναν τους αστυνομικούς μαχαιρώνοντας 20χρονη από το Ιράν

Newsteam 0 Comments

Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα στο λόφο Στρέφη στα Εξάρχεια όταν νεαρή γυναίκα από το Ιράν βρέθηκε μαχαιρωμένη.

Ειδικότερα, κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ενημέρωσαν την ελληνική αστυνομία κάνοντας λόγο για έντονες αψιμαχίες, φωνές και ουρλιαχτά στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα -σε ελάχιστα λεπτά- η ομάδα ΔΡΑΣΗ πρώην ΔΕΛΤΑ αντικρίζοντας αιμόφυρτη στο έδαφος νεαρή γυναίκα. Οι αστυνομικοί ήταν γνώστες των πρώτων βοηθειών και αμέσως της προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες καλώντας παράλληλα το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η 20χρονη Ιρανή στους αστυνομικούς, δύο άτομα την πλησίασαν παριστάνοντας τους αστυνομικούς με απώτερο σκοπό να την ληστέψουν.

Στην προσπάθειά της να αμυνθεί κατάφερε να κλωτσήσει τους δράστες, με τους τελευταίους να την μαχαιρώσουν στο πόδι.

Η αιμόφυρτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, από το πλήρωμα του Α1 του ΕΚΑΒ όπου και παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπήρξε ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης ενώ, οι αποκλειστικές πληροφορίες του Securitynews.gr κάνουν λόγο για εντοπισμό του ενός από τους δύο δράστες από πλήρωμα της ομάδας Δ. Εκκρεμεί η αναγνώριση του φερόμενου ως δράστη από το θύμα.

 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Πηγή: Securitynews.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »