Θ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - Τα τελευταία νεά & ειδήσεις

Βασιλακόπουλος: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια

Newsteam 0 Comments

Αναμένουμε ότι θα έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων το Πάσχα, από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η καλύτερη λύση είναι το εμβόλιο. Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε έκκληση να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο. Μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα πρέπει να προσέξουμε ακόμα τόνισε ο καθηγητής. Επεσήμανε μάλιστα πως πριν 2 μέρες κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια εργασία από την Σκωτία που έδειξε ότι μόνο με μία δόση της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια μήπως μας τύχει το καλό. Να μην φοβάται ο κόσμος. Να πάει να εμβολιαστεί μαζικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπογράμμισε πως δεν δημιουργεί κίνδυνο και ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στους ανθρώπους του εμπορίου και στους πελάτες που τηρούν τους κανόνες. Όπως εξήγησε είναι υγειονομικά είναι σωστό γιατί αν δεν πήγαιναν στο λιανεμπόριο και δεν δούλευαν οι άνθρωποι θα ήταν μέσα στα σπίτι ο ένας στο σπίτι του άλλου, με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας και επίσης ο άνθρωπος που δουλεύει πλέον βλέπει ότι υπάρχει ελπίδα, φως και είναι πιο εύκολο με καλή ψυχολογία να πειθαρχεί και στα μέτρα.

Διάβασε το »

Εξώδικο ΠΟΕΔΗΝ στον καθηγητή Βασιλακόπουλο

Newsteam 0 Comments

Εξώδικη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ στον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, απέστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων για απαξιωτικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλακόπουλος σε τηλεοπτική εμφάνιση του στις 20-3-2021, προέβη σε υποτιμητικές και απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος των υγειονομικών υπονοώντας, ότι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και για αυτόν τον λόγο αρνούνται τον εμβολιασμό. Από την μεριά της η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει από τον κύριο Βασιλακόπουλο να προβεί σε ανάκληση των απαράδεκτων δηλώσεων του, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματος της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας η ΠΟΕΔΗΝ και σύσσωμος ο κλάδος των υγειονομικών υπαλλήλων έχουν αποδείξει στην πράξη την αφοσίωση τους στην προστασία της δημόσιας υγείας, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, δίνοντας στην μεγάλη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του COVID 19, μαζί με τους ιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας. Δηλώσεις αυτού του είδους όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά τορπιλίζουν την μεγάλη προσπάθεια και δημιουργούν κλίμα διαχωρισμού και έντασης την στιγμή, που όλοι μας καλούμαστε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.

Διάβασε το »

Βασιλακόπουλος: Το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές

Newsteam 0 Comments

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με την χρήση των self test δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως το self test έχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open και στην «Ώρα Ελλάδος» είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό». Παράλληλα, ο καθηγητής είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό» ενώ τόνισε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς». «Πιθανότητα το αρνητικό self test να είναι ψευδές» Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν». Ο κ. Βασιλακόπουλος κατέληξε συμπεραίνοντας πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια….

Διάβασε το »

AstraΖeneca : Άστοχη η συζήτηση για το εμβόλιο δηλώνει ο Βασιλακόπουλος

Newsteam 0 Comments

Την άποψη οτι το μέτρο της επαναλειτουργίας της τρίτης Λυκείου είναι σωστό εξέφρασε μιλώντας στο kedenews.gr o Καθηγητής  Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θόδωρος Βασιλακόπουλος.  Του Κώστα Παππά Ο Καθηγητής εξέφρασε επίσης την άποψη οτι το εμβόλιο της  Astrazeneca είναι ασφαλές.”Το εμβόλιο της astrazeneca είναι πάρα πολύ ασφαλές εμβόλιο , έχει δώσει  πολλές λύσεις  στην Βρετανία . Οι επιπλοκές που αναφέρονται σε αυτό και πιο συγκεκριμένα η θρόμβωση που συνοδεύεται από πολύ χαμηλά αιμοπετάλια , είναι μια επιπλοκή εξαιρετικά σπάνια. Ως κίνδυνος είναι ελάχιστος μπροστά στον κίνδυνο της θρόμβωση αν πάθω κορωνοϊό. Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας με κορωνοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή και αυτή γίνεται με κάποιες ενέσεις. Ο κίνδυνος που υπάρχει  απο την αντιπηκτική αγωγή είναι μεγαλύτερος απο την πιθανότητα θρόμβωσης ως παρενέργεια του εμβολίου. Άλλωστε μπορούμε με μια γενική αίματος και μόνο να ξέρουμε αν αρχίζουν να πέφτουν τα αιμοπετάλιά μας και αν αρχίζουν να πέφτουν έχουμε μια αυξημένη εγρήγορση. Έχω την αίσθηση οτι η κουβέντα στην ελληνική κοινωνία είναι τελείως άκαιρη. Διότι το σύνδρομο έχει εμφανιστεί σε γυναίκες κάτω από τα πενήντα. Σωστή απόφαση το άνοιγμα των Λυκείων  Αναφορικά με τα σχολεία ο Καθηγητής, εξηγεί οτι  η απόφαση για τα σχολεία είναι ολόσωστη. ”Πρέπει να πούμε οτι στο  Λύκειο, υπάρχουν και τα παιδιά των πολύ φτωχών οικογενειών, που δεν μπορούν να κάνουν ούτε φροντιστήριο, ούτε ιδιαίτερα. Είναι αδήριτη ανάγκη για αυτά τα παιδιά να λειτουργήσουν τα Λύκεια μας.  Το υγειονομικό αποτύπωμα από αυτό το άνοιγμα δεν φαίνεται μεγάλο, καθώς τα παιδιά έχουν κοινωνικότητα και  βρίσκονται με τους φίλους τους. Αν εφαρμοστεί το μέτρο των δύο self tests  την εβδομάδα όπως έχει ανακοινωθεί,  δεν θα υπάρξουν σοβαρά θέματα. Θεωρώ οτι εκπαιδευτικά και κοινωνικά είναι ένα…

Διάβασε το »

Βασιλακόπουλος: Δεν βλέπω 4ο κύμα – Η χώρα μας σε δύο μήνες θα είναι άλλη χώρα

Newsteam 0 Comments

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας αλλά και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης και του λιανεμπορίου Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις αλλά χωρίς ραντεβού στις μικρότερες ενώ ξεκαθάρισε πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική σε 2 μήνες καθώς δεν «βλέπει» 4ο κύμα. Ο κ. Βασιλακόπουλος, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα σε δύο μήνες θα είναι άλλη χώρα, όμως προειδοποίησε και για νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορύφωση εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμα και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού lockdown, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά». «Τα νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς που κόλλησαν σε σπίτι» Ωστόσο για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου. «Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς το και αποδίδει λιγότερο,…

Διάβασε το »

Θ. Βασιλακόπουλος: Αισιόδοξος ότι θα είναι ένα πολύ καλύτερο Πάσχα

Newsteam 0 Comments

Την εκτίμηση ότι φέτος «θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα» έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στην πορεία του κορονοϊού και τα κρούσματα.  Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύφθηκε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. «Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Προέβλεψε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια κάμψη των κρουσμάτων, καθώς ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού. Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «νομίζω από τον Σεπτέμβρη θα πάμε σε μια ομαλή κανονικότητα, αφού πρώτα δούμε και τις μεταλλάξεις και στο τέλος θα γίνει ο κορονοϊός μια απλή ίωση που θα σε κρατά στο σπίτι». Για τη λήξη του lockdown, είπε πως πλήρη εικόνα για το αν έχουν απόδοση τα μέτρα θα έχουμε την επόμενη Τρίτη – Τετάρτη.

Διάβασε το »