ΘΡΟΜΒΩΣΗ - Τα τελευταία νεά & ειδήσεις

Πρώτο περιστατικό θρόμβωσης σε άνδρα λόγω AstraZeneca στη Νότιο Κορέα

Newsteam 0 Comments

Ο 30χρονος άνδρας, του οποίου η κατάσταση αντιμετωπίστηκε και παρακολουθείται συνεχώς, είναι το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης άμεσα συνδεδεμένης με το εμβόλιο της AstraZeneca, με το οποίο είχε εμβολιαστεί.  Ο 30χρονος ασθενής εμβολιάστηκε στις 27 Απριλίου καθώς εργάζεται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KDCA) Τζέονγκ Έουν-κιέονγκ. Ένοιωσε έναν πονοκέφαλο στις 9 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική φροντίδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου καθώς ο πονοκέφαλος συνεχιζόταν και πάθαινε και μυϊκές κράμπες, σημείωσε η Τζέονγκ. «Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί έκτοτε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρότι εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση», προσέθεσε η ίδια. Η Τζέονγκ εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι ιάσιμα αν εντοπιστούν εγκαίρως και θεραπευτούν με τον σωστό τρόπο. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, 3,27 εκατομμύρια πολίτες της χώρας έχουν λάβει το επίμαχο εμβόλιο, με το περιστατικό θρόμβωσης αυτό να είναι μόλις το πρώτο.

Διάβασε το »

Astrazeneca: Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου – Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια

Newsteam 0 Comments

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της Astrazeneca και ένας καταγεγραμμένος θάνατος από τις συνολικά 905.915 δόσεις που έχουν χορηγηθεί στους πολίτες Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca. Και τα 4 εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Είπε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η κ. Θοεδωρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε». Οι αποφάσεις της Επιτροπής Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία της πανδημίας η κ. Θεοωρίδου γνωστοποίησε της αποφάσεις της Επιτροπής για τις ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιάζονται με το Astrazeneca. Ειδικότερα, η ίδια ξεκαθάρισε πως: «Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών….

Διάβασε το »

Λινού – Εμβόλια: Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα περιστατικά θρομβώσεων

Newsteam 0 Comments

Την ανησυχία της εξέφρασε η Καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού «Τα πράγματα εξελίσσονται καλά εκτός από χθες που καταγράφηκε μια μικρή έξαρση στο δείκτη θετικότητας. Όλες τις προηγούμενες μέρες έβαινε μειούμενος» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Όπως εξήγησε ήταν αποτέλεσμα της Κυριακής καθώς ελέγχθηκαν μόνο αυτοί που είχαν συμπτώματα και ήταν πολύ πιθανό να είναι θετικοί ή υπήρχε κάποιος λόγος να κάνουν PCR. «Να προλάβουμε το ινδικό στέλεχος» Η κ. Λινού εξέφρασε την ελπίδα να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν έχουμε και στη χώρα μας πολλά περιστατικά ινδικού στελέχους, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό. «Εάν προλάβουμε δεν θα βιώσουμε έξαρση ξανά και θα μπούμε στο ’22 με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι αργήσαμε στην αρχή αλλά όπως είπε τώρα είναι αυτό που θα έπρεπε να πετύχουμε από την αρχή, λίγο πάνω από 100.000 δόσεις την ημέρα. «Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αύξηση αλλά αυτό θα ισχύσει εφόσον έχουμε περισσότερα εμβόλια». «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα περιστατικά θρομβώσεων» Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας: «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες. Δεν θα έπρεπε να γίνεται (σσ ο εμβολιασμός σε νεώτερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mrna, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mrna γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο». Σύμφωνα…

Διάβασε το »