Πατήστε ESC για κλείσιμο

Ε.Ε. - Spoiler

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ταξιδιωτικές φούσκες και αερογέφυρες

Newsteam 0 Comments

Οι χώρες της Ευρώπης ανοίγουν τα σύνορά τους και προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες, με την ελπίδα ότι θα σώσουν ένα μικρό μέρος των εσόδων της φετινής χρονιάς.

Με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την οικονομία χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία, η μάχη για την εξασφάλιση ενός μεριδίου μιας ήδη μικρότερης πίτας προβλέπεται σκληρή. Σε αυτόν τον αγώνα, η απουσία ενός κοινού, πανευρωπαϊκού πλαισίου για ταξίδια και άνοιγμα συνόρων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Με το τοπίο θολό ως προς την εξέλιξη της πανδημίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα για δεύτερο κύμα έξαρσης, πολλοί Ευρωπαίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα μιας καλοκαιρινής απόδρασης εκτός συνόρων. Όμως, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα δρόμου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν -από την έκβαση της οποίας εξαρτάται και η επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Γι’ αυτό και ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, με το lockdown, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα καθηλωμένα αεροσκάφη να έχουν παγώσει κάθε είδους δραστηριότητα. Αρκετές, όμως, χώρες περνούν στην επόμενη φάση, με σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα αφορά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Για χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό, η ιδέα καθιέρωσης ειδικών ταξιδιωτικών διαδρόμων φαίνεται ιδιαίτερα δελεαστική. Τρεις χώρες της Βαλτικής –Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία– δημιούργησαν στα μέσα Μαΐου την πρώτη ταξιδιωτική φούσκα εντός της Ευρώπης, ανοίγοντας τα μεταξύ τους σύνορα και επιτρέποντας σε πολίτες και κατοίκους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τριών χωρών και εντός ενός ασφαλούς ταξιδιωτικού διαδρόμου.

Οποιοσδήποτε φθάνει εκτός της ασφαλούς ζώνης θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους, σε δηλώσεις του στο NBC News, υπογραμμίζει ότι η φούσκα είναι σημαντική για τον τουριστικό κλάδο της χώρας. Στη φούσκα προστέθηκε και η Κροατία.

Παρόμοια ιδέα εξετάζει και η Βρετανία, με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς να αναπτερώνει τις ελπίδες των Βρετανών που προσδοκούσαν διακοπές και καλοκαιρινές αποδράσεις στην Ευρώπη, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες περιοριστικών μέτρων. Ο κ. Σαπς εξετάζει λύσεις όπως οι αερογέφυρες, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες χωρών με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα -ένας από τους πιο δημοφιλείς θερινούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους- έχει ανακοινώσει ότι πολίτες από τις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, αλλά και γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο κύμα στο οποίο θα επιτραπεί είσοδος στη χώρα χωρίς να χρειασθούν μέτρα καραντίνας. Αντ’ αυτού, οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε δειγματικούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως είπε, η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές, με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα. Ορισμένες χώρες ενδεχομένως να εξαιρεθούν αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία σκοπεύει να άρει από τα μέσα Ιουνίου την ταξιδιωτική οδηγία για 31 ευρωπαϊκές χώρες. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ίσως αποφασίσει την Τετάρτη να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν από τις 15 Ιουνίου,  υπό την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα παραμείνουν χαμηλά και υπό έλεγχο.

Η ιδέα των τουριστικών διαδρόμων εντός Ευρώπης, αλλά και οι μονομερείς πρωτοβουλίες ανοίγματος συνόρων προκαλούν τη δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης αποτελούν δημοφιλείς θερινούς προορισμούς και ταυτόχρονα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη.

Αντιβαίνει στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορά τους και να ακολουθήσουν τους ίδιους κανόνες. Την προηγούμενη εβδομάδα και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι από τις 3 Ιουνίου θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από την Ευρώπη.

Η Ισπανία υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού πλαισίου για το άνοιγμα των συνόρων και την επαναφορά των ταξιδίων στη Ζώνη Σένγκεν. Θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να ορίσουμε τους κοινούς κανόνες που θα μας επιτρέψουν την επαναφορά της ελευθερίας μετακινήσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες. Από 1ης Ιουλίου, η Ισπανία σταματάει να θέτει σε καραντίνα δύο εβδομάδων τους ξένους επισκέπτες, ανοίγοντας και πάλι την τουριστική αγορά. Η Ισπανία προσελκύει υπό κανονικές συνθήκες 80 εκατ. επισκέπτες ετησίως, με τον τουρισμό να συνεισφέρει 12% στο ΑΕΠ.

H Γαλλία, από την άλλη, ποντάρει στον εσωτερικό τουρισμό. Η κυβέρνηση του Παρισιού εγκαινίασε το hashtag Αυτό το καλοκαίρι επισκέπτομαι τη Γαλλία.

Εργαζόμαστε με τις περιφέρειες για να προωθήσουμε τον προορισμό Γαλλία, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Τουρισμού Ζαν Μπαπτίστ Λεμουέν.

Και η Ιταλία προσπαθεί να δώσει κίνητρα για τον εσωτερικό τουρισμό, ανακοινώνοντας επιδότηση διακοπών ύψους 500 ευρώ, που θα πρέπει να δαπανηθούν για διακοπές εντός της χώρας.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Για ορισμένες χώρες όμως αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες. Για παράδειγμα, σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της Κροατίας προέρχεται από τις δαπάνες ξένων τουριστών -το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Για την Ιταλία, το ποσοστό ανέρχεται στο 13,2%, για την Ελλάδα στο 20%, την Ισπανία στο 14,6% και την Πορτογαλία στο 19%.

Σε όρους απασχόλησης, ο τουρισμός απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους σε Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Σε επίπεδο Ε.Ε., ο τουρισμός συνεισέφερε το 2018 441,1 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία ή 10,1% του ΑΕΠ. Ένας στους δέκα εργαζομένους στην Ε.Ε. ασχολείται με τον τουρισμό. Η τουριστική βιομηχανία απασχολεί συνολικά πάνω από 27,3 εκατ. εργαζομένους, αντιπροσωπεύοντας το 11,6% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μήνυμα πρακτικής στήριξης της Ευρώπης για το μεταναστευτικό: Το προσχέδιο των 27 υπουργών Εσωτερικών

Newsteam 0 Comments

Μήνυμα πρακτικής στήριξης στην Ελλάδα για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της και έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόζει τη δήλωση του 2016 για το μεταναστευτικό, θα απευθύνουν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετήσουν οι 27, ξεκαθαρίζουν ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει καθοριστική και οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές.

Οι 27 σημειώνουν ότι η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό και προτρέπουν τους μετανάστες να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, προσπαθώντας παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης.

Το Συμβούλιο καλεί όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το Συμβούλιο εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τα άλλα Κράτη Μέλη που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Όλα τα κράτη μέλη, η Κομισιόν και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις περιφέρειες υπό πίεση, ιδίως μέσω της ανάπτυξης της ταχείας επέμβασης στα σύνορα του FRONTEX. Τα Κράτη Μέλη θα παράσχουν ταχέως τη στήριξη που απαιτείται για να διασφαλιστεί η άμεση ανάπτυξη των σχετικών ομάδων και περιουσιακών στοιχείων.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσθετη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη δέσμευσή της να διαθέσει άμεσα 350 εκατ. Ευρώ, ενώ επιπλέον 350 εκατ. Ευρώ θα μπορούσαν να ζητηθούν στο πλαίσιο διορθωτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης και των προσπαθειών της να συντονίσει την ταχεία παράδοση βοήθειας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης. Η ΕΕ θα συνεχίσει ενεργά να καταπολεμά τις δραστηριότητες λαθρεμπορίου.

Επιπλέον το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης του 2016 και να απέχει από δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, τονίζοντας ότι η δήλωση αυτή παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά αυτές τις κοινότητες στην Τουρκία στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη Συρία και αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της δήλωσης, ξεκαθαρίζουν οι 27.

Τέλος το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ισχυρές δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα που εξέφρασαν οι τέσσερις πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν στις 6 Μαρτίου το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Διάβασε το »

Σαφής στήριξη Ε.Ε. στην χώρα μας: Βοήθεια €700 εκατομμυρίων ευρώ

Newsteam 0 Comments

Επιτυχής χαρακτηρίζεται η έκβαση της χθεσινής ημέρας από την κυβέρνηση μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Καστανιές για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στα σύνορα.

Ο στόχοι που είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, τόσο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου από την Άγκυρα, σχεδίου παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όσο και συνολικότερα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Η επίσκεψη της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο συνοδεύτηκε από σαφή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά, και έμπρακτων δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.

Η κατατοπιστική πτήση με το ελικόπτερο πάνω από τον Έβρο

Η πτήση με το ελικόπτερο Σινούκ πάνω από τον Έβρο, κατά μήκος των συνόρων, αποδείχτηκε άκρως διδακτική και χρήσιμη ως προς την κατανόηση της κατάστασης στο πεδίο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε αναλάβει να περιγράψει, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την εικόνα που αντίκριζαν. Το σημείο των συνόρων με την Τουρκία, τις κινήσεις των μεταναστών και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές δυνάμεις να εμποδίσουν την είσοδο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο ζωηρό ενδιαφέρον, κάνοντας πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, έδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε την σημασία που έχει η αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση στην φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά, θα χρειαστεί και την στήριξη των συνόρων. Η ενημέρωση συνεχίστηκε και στο Φυλάκιο 1 όπου προβλήθηκε βίντεο με υλικό που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και καθιστά φανερή τόσο την οργανωμένη προσπάθεια με την άσκηση βίας για να εισέλθουν χιλιάδες μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, όσο και την καθοδήγηση που έχουν από τις τουρκικές αρχές.

Πλήρης στήριξη από την ΕΕ

Λίγη ώρα αργότερα, οι επικεφαλής των ισχυρότερων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στέκονταν στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού και παρείχαν απόλυτη πολιτική στήριξη στην φύλαξη των συνόρων και με τον τρόπο που το κάνει η Ελλάδα.

Μια εικόνα που από μόνη της έχει ιδιαίτερη αξία και μεταδίδει το μήνυμα της ενότητας που υπάρχει στην Ένωση απέναντι στις τακτικές και τους εκβιασμούς Ερντογάν. Παράλληλα, η κα Φον ντερ Λάινεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα άμεσα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Τέλος, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

 Η συνέχεια σήμερα στις Βρυξέλλες σε υπουργικό επίπεδο

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της χώρας συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψουν για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τρεις υπουργοί. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αναμένεται να συζητηθεί η φύλαξη των συνόρων, οι διαδικασίες ασύλου και η ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει ότι: Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους.

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες με ομολόγους του ο κ. Κουμουτσάκος, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Την Παρασκευή 6/3  θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις της Ελλάδας.

Διάβασε το »