Πατήστε ESC για κλείσιμο

Ε.Ε. - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ηλεκτρική ενέργεια: Εμπεδωμένα παραμύθια και λησμονημένες αλήθειες

Newsteam 0 Comments

Οι φερόμενες ως ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν με τις απαιτήσεις των (συν)Εταίρων τους στην ΕΕ και στο όνομα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θυσιάζουν τη εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα όσων προωθούν την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και εργασίας.

H υποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει από επιδοτούμενες κι αναξιόπιστες ΑΠΕ! Γίνεται από μονάδες φυσικού αερίου! Κυρίως ιδιωτικές! Δεν πρόκειται όπως διαφημίζεται για το τέλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή! Άλλος είναι ο στόχος: Ο εγχώριος λιγνίτης, ο μαύρος χρυσός που επέτρεψε το μεταπολεμικό εξηλεκτρισμό της χώρας και την ταχύτατη οικονομική  ανάπτυξη, απαξιώνεται λόγω υπερφορολόγησης προς όφελος του φυσικού αερίου! Γεγονός που διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, την απελευθέρωση της αγοράς!Το ότι το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αντί να χρησιμοποιείται πρωτογενώς στην οικονομία με βαθμό απόδοσης της τάξης του 90%, με την ηλεκτροπαραγωγή χρησιμοποιείται δευτερογενώς με απόδοση 60% και αν!  Η κατασπατάληση ενεργειακών πόρων στο βωμό της επιδοτούμενης κερδοσκοπίας των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να απασχολεί τους αμπελοοικολογούντες του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ(ξαπάτησης)!

Ακόμα κι έτσι όμως, κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο που οι γείτονές της δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν προοπτική να ενταχθούν σύντομα σ’ αυτή. Επομένως ουδόλως ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, δεν έχουν δε και κανένα λόγο να φορτώνουν με περιττούς φόρους τη λιγνιτική τους ηλεκτροπαραγωγή.

Τι λένε τα στοιχεία; Το 2019 η ηλεκτροπαραγωγή απ’ τον Ελληνικό λιγνίτη ήταν μόλις 10,42TWh. Το λιγνιτικό και λιθανθρακικό ρεύμα που εισάγουμε είναι 14,98TWh. Αθροιστικά, η εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μαζί με τις εισαγωγές είναι 25,40TWh! Λιγότερες απ’ τις 27,5TWh που είχαμε εγχώρια παραγωγή μόλις το 2012 (βλ. Λιγνίτης οδικός μας μαύρος χρυσός, ανάρτηση με ημερομηνία 14.08.2020). Άνθρακες ο θησαυρός, μηδέν εις το πηλίκον στη μούφα της περιβαλλοντικής προστασίας!

Δεν είμαστε τόσο χρυσόψαρα ώστε να ξεχάσουμε πως το 2004 και 2005 η τότε ΔΕΗ, το κρατικό μονοπώλιο με πάνω από 30.000 μόνιμο προσωπικό, εξασφάλιζε πάνω από 32TWh ηλεκτροπαραγωγή απ’ τον εγχώριο λιγνίτη και πολύ φθηνότερη κιλοβατώρα σε σχέση με τους Εταίρους μας στην ΕΕ!

Μετά, απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ κομματιάστηκε, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε, η επισφάλεια στην εργασία αυξήθηκε, τα κέρδη των ανταγωνιστών της ΔΕΗ ΑΕ το ίδιο! Την ανηφόρα πήραν και τα εγχώρια τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας! Φτάσαμε, ως χώρα να έχουμε από τις ακριβότερες κιλοβατώρες στην ΕΕ. Αλλά προφανώς όλα τούτα ήταν μονόδρομος και δεν υπάρχουν πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες! Έτσι θέλουν να πιστεύουμε όσοι βαφτίζουν μονόδρομο και τη δική τους απαράλλαχτη πολιτική!

Τώρα, εισάγουμε καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή! Εισάγουμε όμως και ρεύμα απ’ το λιγνίτη και το λιθάνθρακα των γειτόνων! Κι αυτό όχι γατί δεν γινόταν αλλιώς, αλλά διότι έτσι διετάχθημεν από την ΕΕ! Τώρα, τοις ευρωπαίων ρήμασι πειθόμενοι, καταδικάζουμε ολόκληρες περιφέρειες της χώρας, ολόκληρη τη χώρα, στην εξαθλίωση, την ανεργία, την υπανάπτυξη, αλλά συμβάλουμε στον περιορισμό της ανεργίας και στην ανάπτυξη των Σκοπιανών, των Βουλγάρων, των Τούρκων! Αλλά και των Ολλανδών και των Γερμανών διότι επενδύουμε(!) στο πράσσειν άλογα των ΑΠΕ!

Εισάγουμε ρεύμα! Ρεύμα που θα μπορούσαμε άνετα να το παράγουμε από τον εγχώριο λιγνίτη, σε εγχώρια εργοστάσια που κλείνουμε! Οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχουμε αφθονία απολήψιμου λιγνίτη σε ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία, φέρνουν κάθε μέρα όλο και πιο κοντά τη νέα χρεοκοπία, τη νέα εκτόξευση του χρέους, σφυρηλατούν και νέα δεσμά στη κατεχόμενη πατρίδα μας, φορτώνουν με νέα βάρη το λαό!

 

 

*Ο Γιώργος Γεωργής είναι Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστη η κριτική στη συμφωνία χώρα μαςς-Αιγύπτου-Κρύβει και τις ευθύνες του

Newsteam 0 Comments

Κριτική, αν και άνευρη και υποτονική, άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Μόνο που η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πραγματικά οδυνηρή και κάκιστη συμφωνία ήταν αρκετά άσφαιρη, πολύ άστοχη και μη πειστική.

Πρότεινε, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αντί να κάνει υποχωρήσεις για να υπογράψει αυτήν την τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο, να επεκτείνει στα 12 ν.μ τα χωρικά ύδατα στα νότια της Κρήτης και στο σύνολο της, πράγμα που θα ακύρωνε το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Υπάρχουν, όμως, δύο ερωτήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι υπουργοί εξωτερικών της κυβέρνησης του, δεν απάντησαν και δεν απαντούν:

Πρώτο: Γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων θα έπρεπε να γίνει μόνο στη Κρήτη και όχι σε όλο το Αιγαίο;

Δεύτερο και κυριότερο: Τώρα θυμήθηκε αυτήν την επέκταση των χωρικών υδάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στη αντιπολίτευση; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προωθούσε αυτό το μέτρο τόσα χρόνια που ήταν στη κυβέρνηση; Μήπως γιατί υπήρχε από πλευράς της Τουρκίας το casus belli και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τελούσε υπό αμερικανογερμανική κηδεμονία;

Τέλος και κάτι για την διεκδίκηση από ελληνικής πλευράς ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία, τις οποίες ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούσε ιδιαίτερα αποτελεσματικές για να συγκρατήσουν την Τουρκία και να την πιέσουν μέχρι ακυρώσεως του τουρκολυβικού μνημονίου.

Αλήθεια πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η γερμανική Ε.Ε θα μπορούσε να βάλει ποτέ ουσιαστικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας; Σε ποιον πλανήτη κατοικοεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και πιστεύει στ’ αλήθεια ότι αυτές οι κυρώσεις, ακόμα και αν έμπαιναν και ήταν ουσιαστικές, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές και να κάμψουν την Τουρκία; Με φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις κάνει εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είπαμε να έχει αυταπάτες για την Ε.Ε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι μέχρι αυτού του σημείου αυτογελοιοποίησής του.

Ξυπνήστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ από το ευρωπαϊκό σας όνειρο, που έχει γίνει για την χώρα εφιάλτης.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

H Αριστερά και η εθνική κρίση

Newsteam 0 Comments

Αν έλεγε κάποιος, πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, ότι σε λίγο η τότε περιθωριοποιημένη  ελληνική Αριστερά θα αναλάμβανε σύντομα ένα μεγάλο εθνικό ρόλο, που θα ένωνε μέσα από τις τάξεις της ΕΑΜικής Eθνικής Aντίστασης την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πέρα από διαχωρισμούς αριστερών, κεντρώων, δεξιών σε ένα μεγάλο εθνικοαπαλευθερωτικό μέτωπο κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής, ασφαλώς θα τον περνούσαν για φαντασιόπληκτο.

Η μίζερη προπολεμική Αριστερά των εύκολων σχημάτων για να φτάσει, με πυρήνα το ΚΚΕ,  σε εκείνη την μεγαλειώδη  σύλληψη του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου, είχε βρει την δύναμη να αλλάξει γρήγορα και βαθιά. Είχε βρει την τόλμη να αναγεννηθεί μέσα από τις προκλήσεις των νέων κατοχικών τραγικών περιστάσεων και να αναδείξει έναν άλλον πολιτικό λόγο, νέες προτεραιότητες, ένα νέο μαζικό πνεύμα αυτοθυσίας και κυρίως ένα καινούργιο βαθιά εθνικό, δημοκρατικό και πατριωτικό προσανατολισμό.

Η Αριστερά, τότε, από δύναμη μόνο κοινωνικής διαμαρτυρίας,  μετατράπηκε γρήγορα σε δύναμη ηγεμονικού εθνικού ρόλου, φέρνοντας στο προσκήνιο τις λαϊκές τάξεις με ένα  όραμα ανασυγκρότησης μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ανεξάρτητης Ελλάδας.

Η Αριστερά, χάρη στην Εθνική Αντίσταση, έμεινε μετά τον πόλεμο, παρά τις μεταπολεμικές τραγικές ώρες, με ευρεία επιρροή, ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Επιρροή που ανανεώθηκε χάρις, επίσης, στους μεγάλους μεταπολεμικούς πατριωτικούς αγώνες της για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως και για τους αγώνες της μετέπειτα ενάντια στην Χούντα (1967-74), ιδιαίτερα στο ηρωικό Πολυτεχνείο.

Σήμερα η Αριστερά– και δεν μιλάω για την ψευτο-αριστερά των μνημονίων, του ΝΑΤΟ, των Βρυξελλών και των εντολοδόχων του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, γιατί αυτή έχει πάρει διαζύγιο από τις αριστερές αρχές-, μοιάζει ξανά να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένα στερεότυπα και λίγο-πολύ στο πολιτικό περιθώριο, όταν τα μαύρα σύννεφα κατακλύζουν μια Ελλάδα ξαναπτωχευμένη, σε πορεία παρακμής και εθνικού ακρωτηριασμού, με την κοινωνία της βυθισμένη σε βαθιά φτώχεια και εξαθλίωση.

Μπορεί η σημερινή Αριστερά και δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη στα υπάρχοντα σχήματά της,  να ξαναλλάξει βαθιά με σύγχρονους όρους, όπως τότε στα κατοχικά χρόνια, προκειμένου να τροφοδοτήσει μεγάλες αναγεννητικές πολιτικοκοινωνικές διαδικασίες;

Μπορεί η σημερινή με την ευρεία έννοια Αριστερά και οι αντισυστημικές προοδευτικές πατριωτικές δυνάμεις να μπουν στη πρώτη γραμμή με τόλμη και όχι ως μίζεροι ουραγοί, σε ένα μεγάλο ενωτικό πατριωτικό αγώνα, για να σπάσουν τον ραγιαδισμό και τον φόβο, να ανακόψουν την πορεία εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και να προασπίσουν την  ακεραιότητα του τόπου, με όραμα την εθνική ανεξαρτησία, και την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης;

Μπορούν οι σημερινές αριστερές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη λογική κάποιων κύκλων τους, που κατηγορούν ως εθνικισμό τον αγώνα του ελληνικού λαού και μόνο αυτού, για να προασπίσει την εδαφική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Μπορούν οι σημερινές αντισυστημικές αριστερές προοδευτικές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις να συλλάβουν τις βαθιές ανακατατάξεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο και να φέρουν στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για την εθνική, παραγωγική και κοινωνική χειραφέτηση και ανάπτυξη; Μια πρόταση, μακριά από τον ξεπεσμένο επαρχιωτισμό ενός παρακμιακού κατεστημένου, που περιορίζεται να κινείται δουλοπρεπώς στον άξονα Βρυξελλών, Βερολίνου, Ουάσινγκτον, άξονα που συνεχώς υποβαθμίζεται, ενώ ο σημερινός κόσμος γίνεται όλο και πιο πολυκεντρικός και νέες δυνάμεις αναδύονται δυναμικά στη παγκόσμια σκηνή;

Δεν ξέρω αν και κατά πόσον η σημερινή Αριστερά το μπορεί. Δεν ξέρω αν το μπορούν οι σημερινές αντισυστημικές προοδευτικές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Πάντως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να προσπαθήσουν να διανύσουν. Αυτός και κανένας άλλος.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αντιδράσεις κοροϊδία Ε.Ε και ΗΠΑ για εισβολή Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Ο Ερντογάν φαίνεται να κρατά από τη μύτη Ε.Ε και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να μην θέλουν με τίποτα να στεναχωρήσουν τον Χαλίφη της Πόλης.

Η παγιωμένη, πλέον, ευρωπαϊκή ανοχή απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτυπώθηκε ακόμα μια φορά, χθες, μέσα από την απολύτως προκλητική δήλωση που έκανε με φόντο την εισβολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο .

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων την έκδοση νέας Navtex από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου όταν ρωτήθηκε σχετικά και ενώ γνωρίζει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι για την Ε.Ε η Τουρκία διαθέτει μια ιδιόμορφη ανοχή και ασυλία όσο και αν παραβιάζει κατάφωρα κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας.

Ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν καμία διάθεση να στεναχωρήσουν τον Σουλτάνο, αρκούμενες σε τυπικές δηλώσεις κοροϊδία, που ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνεις τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα, όχι αυτοτελώς αλλά απαντώντας, άκουσον-άκουσον, σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal. Με δύο λόγια αν δεν είχε ανταποκριτή αυτή η ιστοσελίδα στην Ουάσινγκτον, για να ρωτήσει σχετικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να μην έκανε ούτε, καν, αυτό το ανώδυνο σχόλιο.

Αν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνουν τους εχθρούς!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η γερμανική λύση για το Αιγαίο: Συνεκμετάλλευση, συνεκμετάλλευση, συνεκμετάλλευση

Newsteam 0 Comments

Ένα άρθρο της DW, αποκαλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό την λύση που προωθεί το Βερολίνο για το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με μία λέξη: συνεκμετάλλευση, μέχρι να προκύψει κάποια απόφαση από κάποιο διαιτητικό δικαστήριο ,αλλά όπως αναφέρει αυτή η κοινή οικονομική ανάπτυξη Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου θα μπορούσε να γίνει και μόνιμη λύση.

Αν αυτά γράφονται στα φανερά καταλαβαίνουμε τι συζητείται στα κρυφά.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι στην Αθήνα, πολλοί σε πολύ υψηλό επίπεδο έχουν ήδη εφησυχάσει ότι η Γερμανία θα βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση με την Τουρκία!

Αν η λύση είναι αυτή που περιγράφεται στο άρθρο, δεν πάμε καθόλου καλά.

Το άρθρο:

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα είναι ένας από τους κύριους στόχους της 6μηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία. Χρειαζόμαστε μια συνεκτική στρατηγική για την Τουρκία, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου. Η πολιτική της ΕΕ για την Τουρκία θα πρέπει να καλύπτει όλα όσα σχετίζονται με τις σχέσεις της με τη χώρα, είπε, από θέματα που αφορούν τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και το ζήτημα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η Μέρκελ στάθηκε σ’΄ ένα εμπόδιο  για τις καλές μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κύπρο μέχρι την  Κρήτη. Οι γεωτρήσεις στην  Κύπρο συνεχίζονται από το 2019, ενώ ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις  κοντά στην Κρήτη για το φθινόπωρο .

Η διαμάχη έχει να κάνει με τις τουρκικές αξιώσεις για θαλάσσιες περιοχές  στην ανατολική Μεσόγειο . Για δεκαετίες, η Άγκυρα είναι της γνώμης ότι τα πολλά ελληνικά νησιά στα ανοικτά της Τουρκικής ακτής του Αιγαίου πρέπει να έχουν δικαίωμα μόνο σε μια πολύ μειωμένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εάν υπάρχει….

…Σε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε ότι είναι απαράδεκτο το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την ηπειρωτική Τουρκία και απέχει περισσότερο από 500 χιλιόμετρα (311 μίλια) από την Αθήνα ,να  έχει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που εκτείνεται  στα 200 ​​ναυτικά μίλια (230 μίλια, 370 χιλιόμετρα) προς κάθε κατεύθυνση. Ποια χώρα θα δεχόταν μια τέτοια κατάσταση; ρώτησε.

Η αρχή της δικαιοσύνης

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι νόμιμη, σύμφωνα με την Nele Matz-Lück, στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου Walther Schücking στο Πανεπιστήμιο Kiel, στη βόρεια Γερμανία. Αναφέρει το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία διεκδικεί πολλά μικρά νησιά στον Νότιο Ειρηνικό και τον Ανταρκτικό Ωκεανό μαζί με τα αντίστοιχα τεράστιες  θαλάσσιες περιοχές.

Μόνο νησιά που είναι κατοικήσιμα ή μπορούν να υποστηρίξουν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα μπορούν να διεκδικήσουν ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο, εάν αυτή η ζώνη αλληλεπικαλύπτεται με εκείνη άλλου κράτους, και τα δύο κράτη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το πού βρίσκονται τα σύνορα στο πλαίσιο της UNCLOS.

Η Matz-Lück λέει ότι υπάρχουν περιθώρια  σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι μια τέτοια συμφωνία. Όταν τα κράτη συνάπτουν μια συνθήκη, είναι πολύ ελεύθερη όσον αφορά τη μέθοδο που χρησιμοποιούν και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν. Εάν μια τέτοια υπόθεση παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο ή σε διεθνή διαιτητή, θα ληφθεί  απόφαση σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης.

Τέτοιες αρχές θα ισχύουν και στην περίπτωση μικρών ελληνικών νησιών στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, λέει η Matz Lück. Για λόγους δικαιοσύνης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρά νησιά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από τα διαιτητικά διεθνή δικαστήρια σε  διαμόρφωση συνόρων, που θα οδηγούσαν σε στρέβλωση της κατάστασης.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο. Επικαλείται το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων εδαφών στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν απορρίψει αυτήν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αγνοεί την Κρήτη, που βρίσκεται μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

Η Matz-Lück κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν η συνθήκη έχει τεθεί σε ισχύ,  δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις εις βάρος τρίτου κράτους. Λέει ότι μια συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αγνοεί εντελώς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Αντίθετα, λέει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από την Ιταλία και την Ελλάδα τον Ιούνιο, η οποία οριοθετεί την ΑΟΖ κάθε κράτους στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι αποτελεσματική από νομική άποψη. Το ζήτημα εάν πρέπει να ρωτηθούν τα γειτονικά κράτη αποφασίζεται ανάλογα με το εάν υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σύνορα. Κατά γενικό κανόνα, αρκεί να οριοθετείται μια περιοχή που διεκδικείται από δύο μόνο κράτη, δεν χρειάζεται να συμπεριληφθούν άλλα κράτη, λέει η Matz-Lück,η οποία αποκαλώντας την κατεχόμενη Κύπρο, βορεια Κύπρο στην οποία η κατάσταση είναι…αμφιλεγόμενη υποστηρίζει:Ακόμα κι αν η κατάσταση της Βόρειας Κύπρου είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, η τουρκική γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι νομικά αμφίβολη!

Μια πιθανή λύση για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος αρνούνται να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων. Έχουν τη θέση ότι έχει ήδη διευθετηθεί με διεθνείς συνθήκες. Αλλά είναι αμφισβητήσιμο εάν αυτή η θέση παραμένει αξιοποιήσιμη. Εάν η Άγκυρα, η Αθήνα και η Λευκωσία αποφασίσουν να παρουσιάσουν το θέμα σε ανεξάρτητο όργανο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ένα διεθνές δικαστήριο διαιτησίας είναι ανάμεσα στις   πιθανές επιλογές.

Μέχρι να εκδοθεί απόφαση, οι χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή λύση που προβλέπει την κοινή οικονομική ανάπτυξη των επίμαχων θαλάσσιων εδαφών, χωρίς να διατυπώνονται ισχυρισμοί και να μην υπάρχει πρόβλεψη για τη μορφή μιας μεταγενέστερης συμφωνίας, λέει η Matz-Lück. Τα κέρδη μοιράζονται έως ότου μπορεί να συμφωνηθεί κάποια στιγμή, λέει, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κοινή χρήση μπορεί τελικά να γίνει μόνιμη λύση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βαποράκια του Ισραήλ χώρα μας-Κύπρος: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ευρώπης

Newsteam 0 Comments

Μετά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, προωθείται ταχύτατα τώρα και η ηλεκτρική διασύνδεση  του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη. Ελλάδα και Κύπρος έχουν μετατραπεί σε βαποράκια του Ισραήλ και μάλιστα χωρίς κανένα πολιτικό και αμυντικό αντάλλαγμα ασφάλειας, για τη μεταφορά του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη και την ηλεκτρική του επάρκεια με την ηλεκτρική διασύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ελλάδα και Κύπρος επωμίζονται τους κινδύνους της δορυφορικής τους σχέσης με το Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ ακόπως προσπορίζεται τα ενεργειακά οφέλη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και την τελική άδεια οικοδομής στην EuroAsia Interconnector, για την ανέγερση του κομβικού σταθμού μετατροπής υψηλής τάσης (HVDC Converter Station) στην Κύπρο και συγκεκριμένα κοντά στην Κοφίνου, που θα συνδέει το ηλεκτρικό καλώδιο των 2.000 μεγαβάτ που θα φτάνει στην Κύπρο από το Ισραήλ με το καλώδιο που θα συνεχίζει προς την Κρήτη και από εκεί την Ευρώπη.

  • Η παραχώρηση της σχετικής άδειας ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή σταθμού μετατροπής HVDC, για την οποία έχει επιλεγεί η Siemens ως προτιμώμενος πλειοδότης και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φ Πέτρος Θεοχαρίδης,προγραμματίζονται ήδη τα προκαταρκτικά έργα στην περιοχή που θα ανεγερθεί το σημαντικό για τις ενεργειακές υποδομές της Κύπρου έργο. Προηγουμένως -τον Νοέμβριο του 2019- είχε εκδοθεί η πολεοδομική άδεια για τα κατασκευαστικά έργα για τον σταθμό μετατροπής HVDC με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 μεγαβάτ, όπως και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η γη έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Ενέργειας με σύμβαση για 33 χρόνια με επέκταση μέχρι και 99 χρόνια, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες, και παράλληλα έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες άδειες από τις κυπριακές Αρχές.

  • Το ηλεκτρικό καλώδιο, θα φτάνει στην Κύπρο από το Ισραήλ και θα προσαιγιαλώνεται στην ακτή, στην περιοχή Αλαμινού – Μαζωτού και θα συνεχίζει στα ενδότερα περίπου οκτώ χιλιόμετρα, μέχρι σε περιοχή κοντά στην Κοφίνου, όπου θα κατασκευαστεί ο Μετασχηματιστής του ηλεκτρισμού.

Συνολικά, θα υπάρχουν 6 σταθμοί μετατροπής δυναμικότητας 1000ΜW ο κάθε ένας. Συγκεκριμένα, δύο σταθμοί θα υπάρχουν στη μια άκρη του δικτύου -στο Ισραήλ, από ένας στα ενδιάμεσα στάδια –Κύπρο και Κρήτη– και δύο στην Αττική.

Ο σταθμός στην Κοφίνου έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα -συνορεύει- στον υποσταθμό της ΑΗΚ στην Κοφίνου, που βρίσκεται κοντά στη γωνία που σχηματίζουν οι αυτοκινητόδρομοι Λεμεσού – Λευκωσίας και Κοφίνου – Λάρνακας, οπότε θα μπορεί με μερικά μέτρα καλώδιο να δίνει ηλεκτρισμό στο δίκτυο υψηλής τάσης της Κύπρου και να διανέμεται σε όλη την Κύπρο, ενώ και αντίστροφα, ένας παραγωγός ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα μπορεί μέσω του δικτύου να φτάνει στον υποσταθμό και από εκεί να διαθέτει ηλεκτρισμό για άλλες χώρες.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΚΚΕ–Κ.Κ. Τουρκίας: Όχι στον πόλεμο–αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

Newsteam 0 Comments

Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Όχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών! αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ΚΚΕ και το Κ.Κ. Τουρκίας ενώ καταδικάζουν τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και της Τουρκίας εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών και καταδικάζουν ενέργειες που κινούνται στην κατεύθυνση της όξυνσης και της πολεμικής σύγκρουσης τονίζει η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚΤ.

Η Αγία Σοφία είναι ιστορικό μνημείο

Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Όχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών!.

Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία. Τα δύο Κόμματά μας υποστηρίζουν να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το λιβυκό ναρκοθετεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επιπλέον, εκτιμούν πως η όξυνση της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη, που έχει προκληθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ κι η οποία ενισχύεται με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και την επιδίωξη διαμόρφωσης διακρατικών συμφωνιών για θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να αξιοποιηθούν αυτές ως πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ναρκοθετεί ακόμη περισσότερο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.

Τα δύο ΚΚ σημειώνουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών περιπλέκονται από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για το ποια θα αναδειχθεί σε κόμβο ενέργειας και διαμετακομιστικό κέντρο και τη σφοδρή διαπάλη τους για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Πρόκειται για μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ήδη έχει αιματοκυλήσει τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, κι απειλεί με ανάφλεξη και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Αυτά τα συμφέροντα, που συγκρούονται δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών!.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για τις εξελίξεις από την εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που διεξάγεται, μάλιστα, σε συνθήκες όπου ενισχύεται η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η τάση αναδιάταξης της ισχύος των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Για ακόμη μια φορά διακηρύσσουμε πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν σε εντάσεις, ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το ξερίζωμα εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου προσθέτει η ανακοίνωση.

Προλεταριακός διεθνισμός

Η πραγματική εγγύηση για τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, όταν οι εργαζόμενοι λαοί πάρουν την εξουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, θα είναι η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η πατριωτική, διεθνιστική και αντι-ιμπεριαλιστική στάση των κομμουνιστών στις δύο χώρες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τα ΚΚ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πιστά στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσουμε την πάλη:

– Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

– Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

– Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

– Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

– Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για συνεκμετάλλευσή τους από τις αστικές τάξεις, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, κινδύνους για το περιβάλλον. Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτά τα σχέδια.

– Ενάντια στην εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

– Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας καταλήγει η κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ-ΚΚΤ.

 

*Οι απόψεις που διατυπώνονται στην κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και Κ.Κ Τουρκίας, εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Kυνικός Καλίν: Όλα γίνονται για να σύρουμε την χώρα μας σε διάλογο

Newsteam 0 Comments

Την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, λέγοντας ότι αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση, εξέφρασε σήμερα ο Ιbrahim Kalin, Προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center).

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις.

Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων, ξεκαθάρισε.

  • Σε σχέση με την Κύπρο, ο Ιbrahim Kalin σημείωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού, τόνισε.
  • Διευκρίνισε δε θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά, τόνισε.

Αναφερόμενος στη σχέση με την ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η ΕΕ πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία, επεσήμανε.

Η Τουρκία μάχεται για την ασφάλειά της με το PKK, το ισλαμικό κράτος , έχει ανησυχίες για τα ενεργειακά. Μετά κατηγορούν την Τουρκία για ανάπτυξη προβλημάτων και σχέσεις με την Ρωσία. Ποιος την σπρώχνει εκεί;

Ο Πρόεδρός μας δεσμεύεται στην προοπτική της ΕΕ σε τόσες περιπτώσεις. Αλλά μπήκαμε σε φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό συμπλήρωσε: Όταν ξεκίνησε η κρίση στο προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ πήρε πολύ γενναία απόφαση να φτάσουμε σε συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ποιος κράτησε και ποιος όχι τις υποσχέσεις τους; Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ και χτύπησε σε τοίχο από πλευράς ΕΕ, με δικαιολογίες για να επιμηκύνουν τη διαδικασία.
Κι έπειτα, για τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Μεσόγειο. Γιατί παίρνει θέση η ΕΕ; Μόνο επειδή το λένε κάποια μέλη της ΕΕ, παίρνει τη θέση τους. Εμείς λέμε να μιλήσουμε και να λύσουμε το θέμα. Αντ` αυτού ζητάνε να τιμωρηθεί η Τουρκία και με κυρώσεις, ανέφερε.

Θέλω να είμαι θετικός και να ελπίζω. Μιλώντας ο ένας στον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον. Αν η ΕΕ θέλει να είναι δύναμη για σταθερότητα, για περιφερειακή ειρήνη και παγκόσμια, πρέπει να συνεργάζεται με την Τουρκία, επεσήμανε.

Για το προσφυγικό τόνισε ακόμη ότι βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος της ευρύτερης Ευρώπης. Η οικονομία μας κατά 45% σχετίζεται με Ευρώπη και Ευρωζώνη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές, τρομοκρατία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, θέλουμε να λύσουμε το θέμα των προσφύγων. Η Τουρκία σηκώσει το βάρος εκεί, αλλά δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζουν αυτό και να χτυπάνε απλώς τον ώμο. Φιλοξενούμε 4 εκ. πρόσφυγες. Πόση βοήθεια έχει δοθεί στην Τουρκία; Κρατούμε τα άτομα αυτά εδώ, αλλά αν δεν μοιράζεσαι το βάρος, είτε στο προσφυγικό ή αλλού, μετά δεν είναι δίκαιο.

  • Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι τα ρίχνουν όλα στην Τουρκία. Ποιος αποκάλεσε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό, λένε ότι εμείς υποτιμάμε το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πει πολλές φορές πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφωθεί και κατηγορεί αριθμό χωρών. Ο Πρόεδρος Μακρόν το έχει χαρακτηρίσει εγκεφαλικά νεκρό. Ποιος υποτιμάει λοιπόν το ΝΑΤΟ;

Εμείς δίνουμε ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις, συνεισφέρουμε παντού και η Τουρκία ξανά κατηγορείται για αυτό και το άλλο. Αντί για το παιχνίδι ευθυνών και να χρησιμοποιούμε γλώσσα κυρώσεων κλπ, που δεν έχουν αποτέλεσμα στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό για τη Συρία, τη Λιβύη. Μπορούμε μαζί, αλλά χωρίς προκαταλήψεις πολιτικές, με όραμα, τόνισε.

Τέλος σε σχέση με τη Λιβύη, ανέφερε ότι καμία προσπάθεια για εκεχειρία δεν έχει λειτουργήσει: Ο Χαφτάρ έχει την ευθύνη της αποτυχίας των προσπαθειών.Υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία, δε θέλουμε στρατιωτική ένταση.

Ο Μακρόν είναι πολύ επιθετικός για δικούς του λόγους που έχουν σχέση με εσωτερικά θέματα και αποικιοκρατία και κατηγορεί την Τουρκία. Δε θέλουμε να γίνει η Λιβύη νέα Συρία, δήλωσε.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι ΗΠΑ γκριζοποιούν, χαρακτηρίζοντας αμφισβητούμενη την ελληνική ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως αμφισβητούμενα ύδατα την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί της οποίας σχεδιάζει να επιχειρήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις  και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ύπουλη δήλωση του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που η κυβέρνηση εκλιπαρεί γενικώς και αορίστως διεθνή παρέμβαση, προμηνύει διάλογο τύπου Ιμίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Τουρκία να έχει το πάνω χέρι κατέχοντας ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Ε.Ε και τις ΗΠΑ σε ρόλο δούρειου ίππου υπέρ της Τουρκίας, όπου η χώρα μας θα πρέπει να δείξει καλή θέληση και να διαγράψει από τον χάρτη των θαλασσίων δικαιωμάτων το Καστελόριζο, σύμφωνα, άλλωστε και με τις υποδείξεις του καθηγητή Χ. Ροζάκη, που προεξόφλησε,  μαζί με πολλούς άλλους εκσυγχρονιστές πολιτικούς, ότι το Καστελόριζο είναι μακριά και έχει πολύ μικρή επήρεια.

Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία είναι προδιαγεγραμμένο και ακολουθείται με σταθερά βήματα και με την ελληνική κυβέρνηση στο ρόλο του χρήσιμου και υπάκουου ηλίθιου.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σύνοδος Ε.Ε.: Αδιέξοδο παρά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις

Newsteam 0 Comments

Στην τέταρτη μέρα εισήλθαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., καθώς παρά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις δεν κατέστη δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου που οδεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας.

Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο επιδιώκεται η αντιμετώπιση της βαθύτερης ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να δοθεί νέο ραντεβού τον επόμενο μήνα, ωστόσο, καθώς συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις ως τα ξημερώματα, φαινόταν ακόμη πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 750 δισ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το Ταμείο θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο βοήθειας, παρά να κλείσουν μια συμφωνία βιαστικά και με οποιοδήποτε κόστος.

Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (…) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το σχόλιο αυτό της Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει χαλαρά την πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης των χρηματαγορών σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου, αφού η ΕΚΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να προσθέσει κρατικά χρέη στο χαρτοφυλάκιό της από τη δευτερογενή αγορά.

Χάσμα Βορρά και Νότου

Μια ομάδα φειδωλών χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων να είναι μικρότερο και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ταμείου να διατεθεί υπό τη μορφή δανείων. Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια (Γαλλία) πριν από 20 χρόνια, υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη.

Η απροθυμία των φειδωλών χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και της Φινλανδίας, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας προκάλεσε την έκρηξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος της Γαλλίας χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι, επικρίνοντας την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της Ε.Ε., από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη-μέλη. Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της – Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία – για εκβιασμό. Σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας.

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα αυτή, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η απόπειρα εξεύρεσης συμβιβασμού απέτυχε χθες. Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.

Για αρκετούς αναλυτές, αυτή η Σύνοδος αποτελεί την πιο κρίσιμη στιγμή στα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν οι ηγέτες δεν μπορέσουν καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανόν θα προκαλέσουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και θα δώσουν τροφή στη σεναριολογία και στις αμφιβολίες για το μέλλον της Ε.Ε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δώρο Ζ.Μπορέλ σε Τουρκία: Ανάγκη νέας συνολικής συμφωνίας Μέρκελ και Ερντογάν…

Newsteam 0 Comments
…Για να μην δούμε τουρκικές ή ρωσικές βάσεις στη Λιβύη μπροστά στις ιταλικές ακτές

Μόνο ως δώρο προς τον Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση του Ζ. Μπορέλ, Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, να διαπραγματευτεί επειγόντως η Μέρκελ μια νέα εφ’ όλης της ύλης Συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας, η οποία θα αφορά και θα περιλαμβάνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μάλιστα ο Ζ. Μπορέλ, κινδυνολογώντας ακόμα και με τον ρωσικό κίνδυνο, τόνισε ότι μια τέτοια Συμφωνία προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας είναι αναγκαία, αν δεν θέλουμε να δούμε τουρκικές ή ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη απέναντι από την Ιταλία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Spiegel όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το περιοδικό επισημαίνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να αναζητήσει φυσικό αέριο και αναμειγνύεται στον εμφύλιο με τη Λιβύη, και ερωτά εάν η Άγκυρα διακινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως υπό ένταξη χώρα; Ο κ. Μπορέλ απαντά: Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε.

Στη συνέχεια το περιοδικό διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του χρόνου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης εναντίον της ΕΕ και ρωτά εάν η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Μπορέλ απαντά: Εάν έχω μια επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, τότε την εξής: Το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία. Κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Θα πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου μέχρι και την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον μπροστά από τις ιταλικές ακτές να υπάρξει μια σειρά τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν δεν κάνουμε τίποτα.

 

*Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Ν.Δένδιας επικρίνει Ρωσία και δηλώνει ικανοποιημένος από Ε.Ε και ΗΠΑ!

Newsteam 0 Comments

Τα βαθύτατα αντιρωσικά πλέγματα του ελληνικού κατεστημένου και η νεοψυχροπολεμική στάση του έναντι της Ρωσίας, όπως και η δουλοφροσύνη του στα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα όχι μόνο ξεχειλίζουν και δεν μπορούν να κρυφτούν αλλά και εκδηλώνονται συχνά με ένα τόσο άγαρμπο και άξεστο τρόπο, που προκαλούν αποστροφή ακόμα και σε πολλούς εκ των νενέκων αυτής της χώρας.

Πρόσφατη επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης η άτεχνη, άκομψη, ερασιτεχνική και ζημιογόνα αναφορά του Ν. Δένδια, όπως κάνει δυστυχώς συχνά, σχετικά με τη στάση των μεγάλων χωρών έναντι της πρόκλησης Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις με την Αγία Σοφία και της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν σαφέστατες: η Ευρωπαϊκή Ένωση ρητώς καταδίκασε και ζήτησε την αναστροφή της απόφασης. Θα μου επιτρέψετε, μόνο, να πω ότι, εάν θα έπρεπε κάτι να σχολιάσω, θα ανέμενα μια εντονότερη τοποθέτηση από την Ρωσία.

Στη διπλωματική γλώσσα μια τέτοια δήλωση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, ισοδυναμεί με ευθεία επιτίμηση της Ρωσίας και αν όχι και ευθεία επίθεση σε βάρος της.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο Ν. Δένδιας βρήκε για άλλη μια φορά το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς ως αφορμή για μια εντελώς αψυχολόγητη κριτική προς τη Ρωσία, δηλώνοντας ταυτόχρονα, προς έκπληξη των πάντων, την ικανοποίησή του- άγνωστο για ποιο λόγο- για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Προτού κάνει κριτική, στην πραγματικότητα επίθεση, στη Ρωσία ο Ν. Δένδιας, όφειλε πρώτα από όλα να έχει κάνει αυτοκριτική για την άνευρη, υποτονική και ανούσια στάση στης Ελλάδας απέναντι στη βάρβαρη απόφαση του Ερντογάν και να έχει καυτηριάσει την υποκρισία και απραξία της Ε.Ε και των ΗΠΑ απέναντι σε ένα ζήτημα, που αφορά όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και στη ουσία την ανοχή αν όχι και την κάλυψή τους, προς την πλευρά Ερντογάν στο όνομα των στρατηγικών τους συμφερόντων .

Δυστυχώς, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν πολιτικό σαν τον Νίκο Δένδια, ο οποίος στηρίζει την πολιτική παρουσία του και το μέλλον του στην δουλοφροσύνη και το γλύψιμο των δυτικών πατρόνων της χώρας.

Με τούτο και τ’ άλλο, όμως, η Ελλάδα κλείνει όλο και πιο ερμητικά την πόρτα προς την Ρωσία, αντί να επιχειρήσει ένα μεγάλο άνοιγμα απέναντί της, με συνέπεια όχι μόνο να παραδίδεται όλο και πιο ταπεινωτικά στους δυτικούς κηδεμόνες της αλλά και να παραδίδει την χώρα έρμαιο στις επεκτατικές ορέξεις του νεοθωμανικού ιερατείου της Τουρκίας.

Το μέλλον της χώρας επαφίεται αποκλειστικά στις αντιδράσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κομισιόν: Βαθιά ύφεση 9% η χώρα μας το 2020-Βουλιάζουν Ευρωζώνη-Ε.Ε

Newsteam 0 Comments

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην ευρωζώνη και την Ε.Ε για το 2020 προξενούν σοκ και προβλέπουν χειρότερες επιδόσεις από τις προηγούμενες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, πλην της Ελλάδας όπου προβλέπεται η ύφεση 9% έναντι προηγούμενες πρόβλεψης 9,75%.

Η ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020 που προβλέπει η Κομισιόν, αν και μάλλον θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, ίσως και κατά πολύ, σημαίνει για τη χώρα μας πρωτοφανή ανεργία, μαύρη φτώχεια, παραγωγική διάλυση, δυστυχία και εξαθλίωση στη χώρα, πρώτα από όλα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν  ότι η ευρωζώνη και η Ε.Ε βουλιάζουν το 2020 στην ύφεση, με πτώσεις της τάξης  8,7% και 8,3% αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε αλλά και ειδικότερα τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κινείται, παρά τις τυμπανοκρουσίες, εκτός τόπου και χρόνου.

Οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψη της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Σε σχετικό του σχόλιο, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σοκ-Τσαβούσογλου: Υπενθυμίζειισχύ του προδοτικού πρωτοκόλλου της Βέρνης, που ρευστοποίησε το Αιγαίο

Newsteam 0 Comments

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα των προκλήσεων στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόσεπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Βάζοντας στο στόχαστρο του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε.

Περιμένουμε να τηρηθεί η ευρωπαϊκή υπόσχεση για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών. Η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εκλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές, ανέφερε.

Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απειλώντας μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Χρειαζόμαστε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που λήφθηκαν προς την Τουρκία. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικός. Της ΕΕ δεν της αρέσει πολύ, αλλά η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια κουβέντα της ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας. Εκπληρώσαμε 67 από αυτές. Πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεση, είπε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αν και πιστεύω στις ειλικρινείς προθέσεις της Ευρώπης ως προς το θέμα της Τουρκίας, υπάρχουν μέλη των οποίων η δράση πρέπει να περιοριστεί, άμα θέλουμε να πετύχουμε ομόνοια.

Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση του με τον Ζόζεπ Μπορέλ είπε για την Κύπρο: Στην Κύπρο, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, βλέπουμε ότι τα πράγματα μπλοκάρουν. Δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’αυτό. Έχουμε όμως υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ας μην ξεγελάει ο ένας τον άλλον, τότε μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις.

Ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και προκάλεσε εντύπωση όταν έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης, το οποίο πάγωμα, δυστυχώς, ισχύει έως σήμερα αφού επαναβεβαιώθηκε με τη Συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις  για υδρογονάνθρακες πουθενά στο Αιγαίο, πέραν των χωρικών υδάτων της των 6 ν.μ.

Με δύο λόγια, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί μια τέτοια μειοδοσία, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες ούτε στα 7 ν.μ έξω από την Αττική.

Δυστυχώς, εδώ και 44 χρόνια έχει ρευστοποιηθεί από την ίδια την χώρα μας και έχει μετατραπεί συνολικά  σε μια ουδέτερη θάλασσα από την άποψη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το τραγικό είναι ότι κανένας από την κατεστημένη πολιτική τάξη αλλά ούτε και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αναφέρεται σε αυτό το ακραία, μειοδοτικό γεγονός, στο οποίο καθόλου τυχαία, αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με τον Μπορέλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Επταπλάσιος της Ευρώπης ο πληθυσμός της Αφρικής το 2070

Newsteam 0 Comments

Μέχρι το 2070, η ΕΕ θα αντιπροσωπεύει μόλις το 3,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ η Αφρική θα φτάσει το 27,4%, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τις δημογραφικές εξελίξεις (τη δημοσίευσε το ΚΥΠΕ στις 23/06), την οποία σχολιάζει σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ στο προσωπικό του ιστολόγιο, σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές προεκτάσεις.

  • Σύμφωνα με τον κ.Μπορέλ, τον τελευταίο καιρό οι Ευρωπαίοι κάνουν λιγότερα παιδιά από πριν. Με μέσο όρο 1,55 παιδιά ανά γυναίκα το 2018, η Ευρώπη απέχει πολύ από το ποσοστό των 2,1 παιδιών, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Από το 2012, οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς μετανάστευση από χώρες εκτός Ευρώπης, ο πληθυσμός μας θα είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι η ΕΕ έχει τώρα πληθυσμό 447 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 449 εκατομμύρια περίπου το 2025, προτού μειωθεί από το 2030 και μετά σε 424 εκατομμύρια το 2070. Όλα αυτά συνοδεύονται από σημαντική γήρανση: το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί από 20% το 2019 έως 30% το 2070. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός ηλικίας 20-64 ετών (δηλαδή όσοι εργάζονται σε ηλικία) αναμένεται να μειωθεί σταθερά.

  • Ορισμένες περιοχές, ιδίως αγροτικές περιοχές στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, ενδέχεται να παρουσιάσουν σταθερή και ταχεία μείωση του πληθυσμού. Εξ’ ου και η ανάγκη για ενεργητικές πολιτικές, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης και της υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημογραφικές αλλαγές δεν θα επιδεινώσουν τις διαφορές εντός της Ένωσης, τόνιζει ο Μπορρέλ.

Υπογραμμίζει δε πώς οι δημογραφικές τάσεις θα επηρεάσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο: ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται από 7,8 δισεκατομμύρια το 2020 σε 10,5 δισεκατομμύρια το 2070, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο των Ηνωμένων Εθνών. Το 1950, ο πληθυσμός των 27 χωρών που αποτελούν στην πραγματικότητα την Ένωση αντιπροσώπευε το 12,9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα αντιπροσωπεύει 5,7%. Μέχρι το 2070, η ΕΕ θα αντιπροσωπεύει μόνο το 3,7% της ανθρωπότητας.

  • Επιπλέον καταγράφει ότι οι πληθυσμιακές προβλέψεις για άλλες περιοχές του κόσμου ρίχνουν φως στις κύριες προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ κατά τον επόμενο μισό αιώνα. Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων η δημογραφία είναι ελαφρώς πιο δυναμική από τη δική μας, αναμένεται να καλύψει τον πληθυσμό της ΕΕ έως το 2070. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα βρισκόμασταν ακόμη σε μια πολύ παρόμοια κατάσταση: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελούν μόνο το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Κίνα, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 18,5 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα δει επίσης τη σχετική μείωση του δημογραφικού της βάρους σημαντικά. Μέχρι το 2070, αναμένεται να έχει χάσει 181 εκατομμύρια κατοίκους υποχωρώντας στο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η μέση ηλικία του κινεζικού πληθυσμού, που είναι 38 χρόνια σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί σε 49 χρόνια το 2070. Αυτό είναι ακόμη υψηλότερο από ό, τι στην Ευρώπη, όπου θα έπρεπε να φτάσει τα 48 χρόνια μέχρι τότε. Η Κίνα θα βιώσει μια πολύ ταχεία γήρανση του πληθυσμού της κατά τον επόμενο μισό αιώνα.

Ενώ η δημογραφική του πτώση αναμένεται να μειώσει την πίεση στο περιβάλλον στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, η γήρανση του πληθυσμού θα είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για μια χώρα που δεν διαθέτει ακόμη ανεπτυγμένο σύστημα πρόνοιας. Μέχρι το 2070, αντιθέτως, η Ινδία αναμένεται να έχει αποκτήσει 249 εκατομμύρια ανθρώπους και να αντιπροσωπεύει το 15,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν το ένα τρίτο περισσότερο από την Κίνα.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η αύξηση του πληθυσμού θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη αύξηση της δύναμης της Ινδίας: θα δημιουργήσει πράγματι σημαντικά προβλήματα σε μια χώρα με υποβαθμισμένο περιβάλλον, περιορισμένους πόρους και υψηλές εσωτερικές εντάσεις, εξηγεί ο κ. Μπορέλ.

  • Αυτό που προκύπτει πρωτίστως από την έκθεση της Κομισιόν, σημειώνει ο Μπορρέλ είναι η δημογραφική αναταραχή που συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική.

Αυτή η περιοχή αντιπροσώπευε το 1950 μόνο το 7,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, το μισό της Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει τώρα το 14%, περισσότερο από το διπλάσιο από την Ένωση. Το 2070 ο πληθυσμός του θα είναι 27,4%, περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και επτά φορές τον δικό μας. Το μέλλον της υποσαχάριας Αφρικής, η πολιτική του σταθερότητα και η οικονομική του επιτυχία, αναμφίβολα θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στο πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ευρώπη, η οποία είναι γείτονας της αφρικανικής ηπείρου και συνδέεται με αυτήν από πολλούς παλιούς δεσμούς, ακόμη και αν δεν ήταν πάντα φιλικοί στο παρελθόν. Το μέλλον της ΕΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να συνοδεύουμε την ανάπτυξη της Αφρικής κατά τον 21ο αιώνα και να συμβάλουμε στην επιτυχία της, καταλήγει.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ελλάς Ελλήνων Ευρωπαϊστών Ζητιάνων-Ανέργων-Γκαρσονιών

Newsteam 0 Comments

Σαράντα περίπου χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, είκοσι περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ και πέντε χρόνια μετά το ξεπούλημα του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015,  η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Η Ανεργία το 1980, ήταν έννοια άγνωστη και εξαφανισμένη, (γύρω στο 1,5%), για να προσεγγίσει το 10%, δέκα χρόνια μετά την ένταξη, και  να κινηθεί με αυξομειώσεις, λίγο κάτω από αυτό το ποσοστό έως το 2009.  Την δεύτερη δεκαετία της συμμετοχής στο ευρώ, από το 2010 και ύστερα, η ανεργία κινείται  σε εφιαλτικά επίπεδα.

Η απασχόληση στην βιομηχανία-βιοτεχνία ήταν το 1981 18,8% σε Μ.Ο.Χ. (μέσο όρο χώρας), 0,65% στα ορυχεία, 0,72% στον ηλεκτρισμό και 9,21% στις κατασκευές.

Στην Βιομηχανία-Βιοτεχνία, το 1981, απασχολούνταν το 31,41% στην Πάτρα, το 26,54% στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αττικής, το 30,99% στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, το 31,69% στο Βόλο, το 28,33% στην Καβάλα, διαμορφώνοντας το λεγόμενο αναπτυξιακό S της χώρας,  Πάτρα-Αθήνα-Βόλος-Θεσσαλονίκη-Καβάλα. Αλλά υπήρχαν και άλλες πόλεις, είτε εντός του S, με υψηλή απασχόληση στην Βιομηχανία-Βιοτεχνία όπως η Ελευσίνα με  55,58%, είτε εκτός του S, όπως η Καστοριά με 61,99%, η Νάουσα με 39,73%, η Ερμούπολη με 32,22% κ.α.  Η απασχόληση στην Βιομηχανία-Βιοτεχνία στα αστικά κέντρα της χώρας έφτανε το 25,85%, πάνω δηλαδή από 1 στους 4 απασχολούμενους, στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, εργάζονταν στην βιομηχανία-βιοτεχνία. Ενώ στο σύνολο του δευτερογενή τομέα στα αστικά κέντρα, έβρισκε απασχόληση κοντά στο 38%, περίπου οι 4 στους 10 εργαζόμενους. Ήταν μια φωτογραφία αυτή του 1981, που βλέποντάς την, κανείς δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την χώρα αποβιομηχανοποιημένη και χωρίς παραγωγική βάση. Αντίθετα είχε την απαραίτητη υποδομή, να πάει μπροστά.

Σήμερα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ για τα β και γ τρίμηνα του 2019, η μεταποίηση καταλαμβάνει το 9,65% της απασχόλησης, οι κατασκευές το 3,7%, ενώ ο κλάδος υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης κινείται στο 10,5% .

Είναι γνωστό, αλλά πρέπει να το επαναλάβουμε,  στη βιομηχανία,  δεν υπάρχει μόνο σταθερή εργασία, αλλά και υψηλή παραγωγικότητα εργασίας και κατά συνέπεια και υψηλοί μισθοί .  Είναι η μεταποίηση, είναι η βιομηχανία και η τεχνολογία που μπορεί να σπρώξει μια οικονομία, και να διαμορφώσει συνθήκες για την δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους, και ευνοϊκών συνθηκών για τις δυνάμεις της εργασίας.

Όμως η αφοσίωση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπως φαίνεται, δεν μείωσε σήμερα  μόνο κατά το μισό το ποσοστό της απασχόλησης, στην βιομηχανία-βιοτεχνία σε σχέση με το 1981 και πολύ περισσότερο στις κατασκευές, αλλά και όλη η οικονομική κατάσταση που δημιούργησε η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι τραγική. Η Ελλάδα είναι στην χειρότερη κατάσταση, μακράν, σε όλη την Ε.Ε..

Η Καθαρή επενδυτική Θέση, που αντανακλά την καθαρή εξωτερική χρέωση  της χώρας είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο το 2020 ξεπερνώντας και το 210% του ΑΕΠ. Αντίστροφα οι επενδύσεις κινούνται στο 10% και είναι οι μισές από τον μ.ο. της ζώνης του ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια είναι το 42% των δανείων έναντι 6,5% στον μ.ο. της ευρωζώνης και πάει λέγοντας….

Τέλος η χώρα το 2019 είναι σε κατακεφαλήν  μονάδες αγοραστικής δύναμης, τρίτη από το τέλος στην Ε.Ε. των 29, έχοντας πίσω της μόνο την Κροατία και την Βουλγαρία, που και αυτές θα την περάσουν, ενώ μπροστά της βρίσκεται ήδη η Ρουμανία.

Σε αυτήν την εφιαλτική οικονομική κατάσταση, ένας ολόκληρος λαός περιμένει ως ελπίδα, με το χέρι απλωμένο το ξεροκόμματο, που ίσως του ρίξουν οι Γερμανοί, μέσω κάποιου ευρωπαϊκού ταμείου. Μια  χώρα και έναν λαό που το 1981 είχε όλο το μέλλον μπροστά του, τον κατάντησαν επαίτη, άνεργο, φτωχό,  να επιθυμεί να γίνει γκαρσονάκι του Βορρά μια που δεν βλέπει άλλη προοπτική. Και λέμε να επιθυμεί γιατί ούτε αυτό είναι, ή μπορεί να γίνει, παρά την διαφήμιση και υπερτίμηση του  τουρισμού ως βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το τρίτο τρίμηνο (που υπάρχει η μέγιστη απασχόληση στον τουρισμό) του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στον κλάδο υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ)  απασχολούνταν 423.000 άτομα σε σύνολο 3,97 εκ απασχολούμενων. Όμως η εστίαση δεν αναφέρεται μόνο στον τουρισμό, όπως και ένα τμήμα της απασχόλησης των καταλυμάτων αφορά τον εσωτερικό τουρισμό και εγχώριες μετακινήσεις. Άρα καταλαβαίνουμε ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο  που αναφέρεται στις εισπράξεις από το εξωτερικό, είναι τελικά κατά πολύ λιγότεροι, από αυτούς της μεταποίησης, που το ίδιο τρίμηνο ήταν 385.000.

Συγχρόνως οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό, είναι κατά κύριο λόγο, εποχιακές, χαμηλών αμοιβών, και μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του τουρισμού είναι χαμηλές στο σύνολο της οικονομίας, καταλαβαίνουμε ότι ο τουρισμός έχει υπερτιμηθεί, και οι έλληνες όσον αφορά την θέση της χώρας τους στον ευρωπαϊκό καταμερισμό δεν μπορούν ούτε να γίνουν, ούτε να επιβιώσουν, ως γκαρσόνια της Ευρώπης. Όπως ξεκαθαρίζουν ο Ν. Ροδουσάκης και Γ. Σώκλης, ερευνητές του ΚΕΠΕ, στην μελέτη τους: Τουρισμός και κορωνοϊός, οι επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και ο αντισταθμιστικός ρόλος του δημόσιου τομέα (ΚΕΠΕ, τεύχος 42, 2020, σελ 109-115), η σχετική συμβολή του τουρισμού είναι μεν υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., αλλά σε απόλυτη αντιστοιχία με αυτή των άλλων χωρών του Νότου. Η Εγχώρια τουριστική δαπάνη περιλαμβάνει, για παράδειγμα, και κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, ενδιάμεσες αναλώσεις, εισαγόμενες εισροές, τα οποία προφανώς δεν περιλαμβάνονται στο ΑΕΠ της οικονομίας. Έτσι, κατά την παραπάνω μελέτη η συμβολή του τουρισμού στην Ελληνική οικονομία, είναι κατά την καλύτερη εκτίμηση 5,6%, έναντι 5,8% της Μάλτας, 5,6% της Πορτογαλίας, 5,1% της Ισπανίας 3,9% της Ιταλίας με μέσο όρο Ε.Ε. 3,4%.

Υπολογίζουν ακόμη ότι για κάθε 1 δις που μειώνονται οι  ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό,  μειώνεται συνολικά  το ΑΕΠ στην οικονομία, κατά 1,076 δις και η απασχόληση κατά 26,4 χιλ απασχολούμενους. Έτσι ακόμη και όλος ο εξωτερικός τουρισμός αν χανόταν το 2020, λαμβάνοντας υπ όψιν και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και όλες τις παραμέτρους,  η μείωση του ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 10%,   και  αυτό, το ποσοστό θα κατανέμεται στις υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης περί το 5,3% και 4,7% σε άλλους κλάδους. Η μείωση της συνολικής απασχόλησης θα ήταν περί το 11%.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι ο τουρισμός, είναι υπερεκτιμημένος και τα περί άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του στην οικονομία περί 25%-30%, αέρας κοπανιστός, το ότι αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας,  προπαγάνδα του ΣΕΤΕ και των Ξενοδόχων, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους σε βασικό κοινωνικό εταίρο.

Όμως εκεί θέλουν να οδηγήσουν τον λαό μας, αφού τον κατέστρεψαν, αφού τον καταχρέωσαν,  να μην έχει άλλη ελπίδα, παρά να γίνει υπηρέτης των Γερμανών και των άλλων Βορείων. Ο Τουρισμός όμως δεν συνιστά λύση από όποια πλευρά και να το δει κανείς, όπως δεν συνιστά και σοβαρή λύση οι άλλοι να εξάγουν αξονικούς τομογράφους και βαριά οχήματα και εμείς να θέλουμε να τα αγοράσουμε, πουλώντας μόνο πορτοκάλια και ελιές καλαμών. Ούτε μπορεί να προκόψει μια οικονομία που ανακυκλώνεται σε εγχώριες υπηρεσίες,  από το σουβλατζίδικο, στο λιανεμπόριο, και στην καφετέρια. Η απάντηση έχει δοθεί από την εποχή του Δ. Μπάτση και μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι η βιομηχανία,  που η συμμετοχή στην ΕΟΚ, στην Ε.Ε., στην ΟΝΕ, όχι μόνο δεν διευκόλυνε στην ανάπτυξή της, αλλά αντίθετα κατέστρεψε.  Ας χαίρονται οι Ευρωπαϊστές και οι  Νενέκοι του Ιουλίου του 2015, την νίκη τους και την Ελλάδα που δημιούργησαν.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι αξίες της Ευρώπης

Newsteam 0 Comments

Και μια που πήραμε το λόγο περί δημοκρατίας, ας ακούσουμε προσεκτικά τους αγωνιούντες και τους προτείνοντες.

Καθένας δεν έχει το δικαίωμα; Το οφείλει, μάλιστα.

Στο κάτω-κάτω δεν έχουν οριστεί αυστηρά και με πρωτόκολλο οι ιππότες της στρογγυλής δημοκρατικής μας τράπεζας. Όσο περισσότεροι συνειδητοποιούν την απειλή, όσο περισσότεροι ενεργοποιούνται, τόσο καλύτερα.

Ακόμα κι αν ορισμένοι, ως εκ της πράξεώς τους, έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστοι και συνεπώς γίνονται διαβλητοί υπερασπιστές της.

Νοθεύουν την ουσία και την εικόνα.

 Αν π.χ. ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης που με υπερβάλλοντα ζήλο κατάρτισε το νόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις, μπρος στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ρυθμίσεις του μοιάζουν λιγότερο νεοφιλελεύθερες, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής της αναζήτησης ενός καινούργιου δρόμου, η φάβα αποχτάει λάκκο. Κι αν είναι κι άλλοι της ίδιας συνομοταξίας στην ίδια αναζήτηση ο λάκκος μεγαλώνει και απειλεί να μας καταπιεί. Ας έχουμε το νου μας!..

H διαφορά από την εποχή της απειλής στρατιωτικής δικτατορίας, και την επιβολή της εν τέλει στην Ελλάδα, όταν χρειάστηκε η συστράτευση, με όλες τις διαφορές τους, πολλών δυνάμεων που υπερασπίζονταν τη λειτουργία των στοιχειωδών δημοκρατικών θεσμών,  είναι πως τα σημερινά συμπτώματα, όπως προσπάθησε να δείξω στο προηγούμενο σημείωμα, δεν είναι παρεκκλίσεις από μια κάποια δημοκρατική κανονικότητα αλλά εγγενή στοιχεία του ίδιου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διακυβέρνησης. Κι αν το παραβλέπεις αυτό ή κάνεις πως το παραβλέπεις, γίνεται έωλη η υπεράσπιση. Τι άραγε ζητάς; Να γυρίσει ο παλιός καλός καιρός, ένας καιρός όπου, σύμφωνα με τις βλαβερές συνέπειες της νοσταλγίας δέναν τα σκοινιά με τα δημοκρατικά λουκάνικα;

Παράδειγμα, αν λες πως χρειαζόμαστε επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και δη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σαν οι πολιτικοί κατά την περίοδο της δικτατορίας να διεκδικούσαν με μανιφέστο τους την επιστροφή των αξιών της μεταπολεμικής ελληνικής δημοκρατίας, δηλ. της δεκαετίας του 50 και του 60 -να μην τις περιγράψω!

Διαβάζω, λοιπόν, πως συγκροτείται κίνηση (με διεθνή και ελληνική συμμετοχή, την οποία, ελληνική, κοσμούν ονόματα της ως άνω κατηγορίας των διαβλητών λόγω προτέρου βίου) για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Βλ. Εφημερίδα των Συντακτών, Δευτέρα 29/6/2020).

Διακηρύσσεται στο σχετικό κείμενο πως τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τραυματικά για τους λαούς της Ευρώπης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση… Στη χρηματοοικονομική κρίση, ο Νότος υποχρεώθηκε να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας που έπληξαν το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα, καταρρακώνοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Στην προσφυγική κρίση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εγκατέλειψαν την αξία της αλληλεγγύης, επιδιώκοντας την αναβίωση μιας επιθετικής εθνικής κυριαρχίας. Στην πανδημία τα σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο γίνονται διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο, που χωρίζουν ανθρώπους αυτήν τη στιγμή υπαρξιακού κινδύνου και υπονομεύουν τις αξίες και τις ιδέες στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρώπη.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη βγαίνουν από τον εγκλεισμό της πανδημίας, είναι η ώρα να επαναδιατυπώσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες… Πυξίδα μας στον κόσμο μετά την πανδημία πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η προστασία της αξιοπρέπειας όλων, η ισοκατανομή των οφειλών και των βαρών στην Ένωση, η αναζωογόνηση της δημοκρατίας…

Για τον σκοπό αυτό απευθύνουμε κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Δημοκρατικού και Προοδευτικού Μετώπου που θα αναζωογονήσει τις θεμελειακές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν…

Αντιπαρέρχομαι το σχολιασμό για το πραγματικό νόημα και την ουσιαστική αξία κάθε μιας από τις προτάσεις που διατυπώνονται, ετοιμόρροπες και υπό κατεδάφιση με την πρώτη ματιά.

Αποδέχομαι την ευαισθησία των ψυχών και την αγωνία των πνευμάτων. Αλλά εκείνες οι θεμελειακές αξίες, στέκονται πέτρα στο στομάχι.

Αν πάμε σε αυτές τις αρχές, και με τη χρονική και με την αξιακή έννοια, τι άραγε θα συναντήσουμε;

Παραθέτω τι έλεγε ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης το 1962, όταν εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά:

Ο σκοπός της ΕΟΚ είναι πολιτικός. Η επεκτατική πολιτική της Δυτικής Γερμανίας.

Αι προσπάθειαι προς οικονομικήν ενοποίησιν απέβλεπον πάντοτε και εις πολιτικές επιδιώξεις… Η Γερμανία των μεγάλων επεκτατικών σχεδίων ανεβίωσε. Η Γερμανία που απέβλεπε πάντα στην οικονομικήν ηγεμονίαν τουλάχιστον της Ευρώπης, δεκαεπτά χρόνια ύστερα από την ολοκληρωτικήν της κατάρρευσιν και κατερείπωσιν, βλέπει τα όνειρά της πραγματοποιούμενα… Η Κοινή Αγορά κυριαρχείται από την Δυτικήν Γερμανίαν…Πράγματι η βιομηχανική παραγωγή της Δυτικής Γερμανίας καλύπτει περίπου το ήμισυ της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΟΚ. Η Δυτική Γερμανία αποκτά τεραστίαν υπεροχήν με την συγκέντρωσιν κεφαλαίων και βιομηχανικών επιχειρήσεων σε σύγκρισιν με τας άλλας χώρας της Κοινής Αγοράς και ακολουθεί ιλιγγιώδη ρυθμόν βιομηχανικής αναπτύξεως… Το Drang nach Osten (επέκταση προς Ανατολάς) του Μπίσμαρκ που δεν επέτυχε ο Χίτλερ, πραγματοποιείται από τον Αντενάουερ…

Την ίδια χρονιά στη Βουλή ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού έλεγε:

 … να τι έγραψε ο υπουργός στρατιωτικών της Γερμανίας στις 18-2-1962: …Δια τούτο υποστηρίζω την επέκτασιν της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και εις τον οικονομικόν τομέα και κηρύσσομαι οπαδός της προοδευτικής δημιουργίας της Κοινής Ατλαντικής Αγοράς… Δια τον λόγον αυτό υποστηρίζω την δημιουργίαν πολιτικών οργάνων, αρμοδίων και υπευθύνων, τα οποία θα εκτελούν καθήκοντα που δεν θα είναι δυνατόν να αναληφθούν     υπό οργάνων εθνικού επιπέδου, μιας Ευρωπαϊκής δηλαδή κορυφής. Μεταξύ των άλλων έργων τα οποία θα πρέπει να προετοιμασθούν και να εκτελεσθούν από την Ευρωπαϊκήν κορυφήν εις των πρώτην γραμμήν θα πρέπει να είναι η διανοητική και ψυχολογική άμυνα κατά του κομμουνισμού…

Ο ναζισμός ολόκληρος ξαναζωντανεμένος. Και όλα αυτά ο κ. Στράους τα χαρακτηρίζει ως στρατηγική της Ελευθερίας και της Ειρήνης…

(Τα αποσπάσματα αντλήθηκαν από το βιβλίο Η Ελλάδα στο λάκκο των λεόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμέλεια: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης, εκδόσεις matura).

Αυτά έλεγε η Αριστερά το 1962 σχετικά με τις θεμελειακές αξίες της τότε ΕΟΚ και κατόπιν ΕΕ. Και μήπως τις αξίες και τις αρχές αυτές δεν τις διαπιστώσαμε με τρόπο εξόχως οδυνηρό, κι εμείς, κι οι Ιταλοί κι οι Γάλλοι κι οι, κι οι…

Κι ενώ η βουή είναι εκκωφαντική, οι ως άνω αριστεροί μας που αναζητούν το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο λένε με σεμνότητα: βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή (ποια καμπή αστέρια μου, το βάραθρο που μας καταπίνει δεν το καταλάβατε ακόμη;). Εάν η Ευρώπη επιστρέψει στις προηγούμενες οικονομικέςκοινωνικές και πολιτικές πρακτικές  θα υποσκάψει ανεπανόρθωτα το μέλλον τηςΗ Ευρώπη είτε θα γίνει ΔημοκρατικήΠροοδευτικήΚοινωνικήΠράσινηείτε θα πάψει να υπάρχει (και επειδή δεν μπορώ να σκεφτώ πως τόσο δημιουργικοί άνθρωποι απειλούν μια ολόκληρη ήπειρο, υποθέτω πως όταν λένε Ευρώπη εννοούν την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Επειδή θέλω να αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις, θα βρω ταιριαστό εκείνο που έγραφε ο Γιόζεφ Ροτ για κάποιον πρίγκιπα: Είναι αναμφίβολα γενναίος άνθρωπος· και δεν εξαπατά τον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι εξαπατά τον εαυτό του. Θέλει να παραστήσει την κολόνα της μοναρχίας και γίνεται σκηνικό θεατρικό.

πηγή: kommon.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Ευρωπαϊκός στρατός στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Μεσούσης της κρίσης στη Λιβύη και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, η οποία πλέον έχει μεταφερθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για το ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δράσης στην αφρικανική χώρα. Ή τουλάχιστον για την διατύπωση της απειλής ενός τέτοιου ενδεχομένου. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή η πρόταση γίνεται από τον επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, της προσδίδει μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία, την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η ΕΕ θα πρέπει, στην ανάγκη, να απειλήσει ακόμα και με στρατιωτική δράση στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Παρουσίασε μάλιστα, λίγο έως πολύ, αυτή την εκδοχή ως μονόδρομο, εάν η Ευρώπη θέλει να ακουστούν πραγματικά οι θέσεις της για την επίτευξη ανακωχής.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στη ζυγαριά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ανακωχή είπε ο Ίσινγκερ για να προσθέσει, ότι στις διεθνείς συγκρούσεις όποιος δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά, βλέπει πολύ συχνά τη διπλωματία του να παραμένει (απλή) ρητορική. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης, για να μπορεί να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά της και επισήμανε με νόημα, ότι αυτό προϋποθέτει ότι και η Γερμανία πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης.

Ώρα για αποφάσεις  

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια αν και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοίμασε με πολύ δυναμικό τρόπο την Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο, επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής τα αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικά. Απέδωσε μάλιστα αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι οι χώρες που εμπλέκονται στη λιβυκή σύγκρουση, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Αίγυπτοςαγνόησαν τις εκκλήσεις της Γερμανίας και των εταίρων της. Και φυσικά πρόσθεσε, ότι οι παραπάνω χώρες συμπεριφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί αυτό που μετράει είναι ποιος έχει το λόγο σε στρατιωτικό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ίσινγκερ είναι επικεφαλής ενός θεσμού, η εμβέλεια του οποίου ξεπερνά το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Στην ετήσια σύνοδο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που γίνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο, εξετάζονται όλες οι τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά και θέματα παγκόσμιων εξοπλισμών, τρομοκρατίας και διεθνών απειλών. Από την άποψη αυτή, η παρέμβασή του, ειδικά όταν γίνεται μία ημέρα πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύεται και από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ότι η επιθυμία του Βερολίνου είναι να κατονομασθούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να μπορεί να τους ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση. Ο Μάας έβαλε μάλιστα μπροστά την Ευρώπη, αναφέροντας ότι συνολικά στην ΕΕ αυτή η βούληση αυξάνεται διαρκώς.

Επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία είναι ανάμεσα στις χώρες που στέλνουν όπλα στη Λιβύη, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ, μέχρι σήμερα, απέχει από την ανοιχτή άσκηση κριτικής σε αυτές τις χώρες. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αυτό θα έρθει, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι, αυτή τη στιγμή, στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, μια δεύτερη σύνοδος κορυφής για τη Λιβύη.

Θα τολμήσει το Βερολίνο; 

Οι δηλώσεις Μάας δείχνουν την πρόθεση του Βερολίνου να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε όσους προκαλούν με την στάση τους στη Λιβύη, η οποία θα είναι περισσότερο δυναμική από ότι η σχεδόν καταγραφική δράση της Επιχείρησης Ειρήνη. Μια επιχείρηση, που όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα με την γαλλική φρεγάτα, καθιστά τους Ευρωπαίους απλώς πορτιέρηδες του Ερντογάν στην περιοχή.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο βαθιές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τη Λιβύη θα επιδιώξει το Βερολίνο. Θα εντάξει σε αυτές και την πρόταση του Ίσινγκερ για τη γλώσσα της δύναμης που πρέπει πρώτα να μάθει η Γερμανία και μετά η υπόλοιπη ΕΕ; Ή θα χαθεί, για άλλη μία φορά, αυτή η γλώσσα, στα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία;

Το βράδυ της Δευτέρας πάντως η Μέρκελ δεν είπε και πολλά πράγματα, στην κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο πρόεδρο. Η συνάντησή τους αφορούσε, άλλωστε, στο μεγαλύτερο μέρος της, τις πολιτικές που θα προωθήσει το Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ο Μακρόν, ωστόσο, αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δηλώσεών του, στην κρίση της Λιβύης, εστιάζοντας κυρίως στις τουρκικές προκλήσεις. Κατέληξε βέβαια, λέγοντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο διά αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δείχνει να μην καταλαβαίνει τίποτα και συνεχίζει τον ίδιο αμανέ. Πριν από λίγο, άλλωστε, ο Τσαβούσογλου απέρριψε για άλλη μία φορά τις καταγγελίες του Μακρόν και υποστήριξε ότι η Γαλλία εμπλέκεται στη Λιβύη για να προωθήσει τη δική της ατζέντα και να εδραιώσει την παρουσία της Ρωσίας! Η τουρκική εμμονή δικαιώνει όμως τον Ίσινγκερ και είναι άλλος ένας λόγος για να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο την πρότασή του.

*Πηγή: slpress.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Θέλουμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας όπως κι εσείς…

Newsteam 0 Comments

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, φυσικά, έχουν διαφορετικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα, ωστόσο, εάν δεν επιθυμούν να ερμηνευθούν οι πολιτικές ή οι στάσεις τους ως υποκριτικές ή έχοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με ζητήματα που εγείρονται σε αυτόν τον κόσμο ή ακόμη και σε σχέση με τη δέσμευση σε ό,τι ορίζεται στους νόμους, τους κανονισμούς και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν από αυτές, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να ρυθμίζουν τις διεθνείς σχέσεις και να αποτρέπουν την επικράτηση του νόμου της ζούγκλας σε αυτόν τον κόσμο. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες επιβάλλοντας τα απαραίτητα ποινικά μέτρα και κυρώσεις, όπως ορίζονται από τη Διεθνή νομιμότητα κατά του Ισραήλ, του αποικιακού κράτους κατοχής, και όχι μόνο όσον αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες περαιτέρω προσάρτησης.

Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να διαπράττονται τρομερά εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, όχι μόνο για 53 χρόνια, αλλά για 72 χρόνια από το έγκλημα της Νάκμπα (καταστροφή).

Πώς είναι δυνατόν κάποιοι Ευρωπαίοι να ξεχνούν ότι ήταν αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια στη Νυρεμβέργη ώστε για να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής που υπέστησαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν αυτοί που πολέμησαν κατά των ναζιστικών τερατουργημάτων με τους στρατούς τους και τη γενναία εθνική αντίσταση που άσκησαν οι Ευρωπαίοι λαοί, ενώ ταυτόχρονα μας απαγορεύουν να αντισταθούμε στην ισραηλινή κατοχή, ακόμη και χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους που καθορίζονται από τους διεθνείς νόμους και παρά το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε σήμερα μέσω της ειρηνικής λαϊκής αντίστασης έχοντας απέναντι την τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και τους εξτρεμιστές εποίκους που συνδέονται με το σιωνιστικό Βιβλικό ιδεολόγημά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τιμωρήσει αρκετές χώρες, η τελευταία ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει την περίοδο κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παλαιότερα στη Νότια Αφρική κατά την περίοδο του καθεστώτος του απαρτχάιντ, στο Ιράν και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βενεζουέλα και την Κούβα παλαιότερα, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις την οικονομία αυτών των χωρών σε ύφεση.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμωρήσει το Ισραήλ μετά την προσάρτηση των υπό κατοχή παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας τις οποίες συνδιαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν ιδρυτικές αρχές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και επανεξετάζοντας την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης με το Ισραήλ.

Αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και αφορά στην αξιοπιστία των εκπεφρασμένων αξιών της, δηλαδή της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι αυτές είναι οι κοινές αξίες με το  κατοχικό κράτος του Ισραήλ, τη χώρα που πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ζήτησε να λογοδοτήσει, επιπλέον των εκατοντάδων παρόμοιων ψηφισμάτων του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Πώς μπορούν να πιστεύουν ορισμένοι Ευρωπαίοι αυτό το κράτος, το Ισραήλ, ένα κράτος κατοχής και φυλετικών διακρίσεων, που στοχεύει ακόμη και τα δικαιώματα των ίδιων των κατοίκων του. Οι παραβιάσεις της Δημοκρατίας, τα φρικτά εγκλήματα και η καταπίεση εναντίον άλλων ανθρώπων αποτελούν άραγε συστατικά δημοκρατίας; Ποιο δημοκρατικό κράτος αναμιγνύεται σε ζητήματα άλλων χωρών, δημιουργώντας εστίες έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αλλού σε αγαστή συνεργασία με τον ακραίο σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Ισραήλ, το κράτος κατακτητής δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται και να εργαλειοποιεί  τον ισχυρισμό του αντισημιτισμού κατά το δοκούν υπηρετώντας τις σιωνιστικές αντιδημοκρατικές πολιτικές του.

Οι λαοί μας δεν πείθονται από τα παραπλανητικά, όμορφα και ευγενικά λόγια ορισμένων αξιωματούχων οι οποίοι επαινούν το Ισραήλ σαν να είναι ο επί γης παράδεισος ο οποίος χτίστηκε πάνω στα ερείπια εκατοντάδων παλαιστινιακών χωριών που καταστράφηκαν από τις σιωνιστικές συμμορίες το 1948 εκτοπίζοντας  1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκείνο το έτος, ιδρύοντας το Κράτος του Ισραήλ εις βάρος των αυτόχθονων Παλαιστινίων.

Εμείς οι Παλαιστίνιοι βιώνουμε καθημερινά τον τρόμο, τις δολοφονίες, την καταστροφή σπιτιών, τις απελάσεις κατοίκων, την κατασκευή διαχωριστικών τειχών, τις πολιτικές απαρτχάιντ, τις  πολιορκίες, τα ισραηλινά στρατιωτικά εμπόδια και σημεία ελέγχου μεταξύ των πόλεων και των χωριών μας, τις καθημερινές εισβολές στα σπίτια μας, τις συλλήψεις των παιδιών μας και την άνευ χρονικού περιορισμού φυλάκισή τους, την δήμευση των εδαφών μας, καθώς και το κάψιμο των ελαιόδεντρων μας.

Όλα αυτά γίνονται εκδικητικά ενώ η Ευρώπη σας τα αντιμετωπίζει με ατιμωρησία.

Ο λαός μας έχει βαρεθεί να ζει με αυτή τη ρατσιστική κατοχή και μίσος, και για να την ξεφορτωθούμε, έχουμε αποδεχθεί μια διεθνώς συναινετική λύση, αυτή της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων οι οποίοι όπως και η οικογένειά μου εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες στην Παλαιστίνη. Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε το κράτος που τόσο περιμέναμε μόνο στο 22% των ιστορικών εδαφών της Παλαιστίνης στα οποία ζούσαν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Δεν σας ζητάμε να έρθετε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη για να μοιραστείτε μαζί μας την ειρηνική αντίσταση ενάντια στη φρικτή κατοχή την οποία εσείς, οι Έλληνες φίλοι μας πολέμησαν κάνοντας μεγάλες θυσίες κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού σας αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή και τη στρατιωτική δικτατορία, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Το μόνο που ζητάμε, είναι το πανανθρώπινο δικαίωμα όλων των λαών στην αυτοδιάθεση, να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον ενός κράτους που ασκεί την βαρβαρότητα της κατοχής και του εκτοπισμού και να προχωρήσει η κυβέρνησή σας αναγνωρίζοντας το κράτος μας σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου σας (Δεκέμβριος 2015) βάσει της αρχής της λύσης των δύο κρατών, πριν στερέψουν οι εναπομείνασες ευκαιρίες για ειρήνη και καταλήξουμε στο χάος.

Θέλουμε να στηρίξετε τη δύναμη της αλήθειας όπως έχετε κάνει πάντα έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε κι εμείς όπως κι εσείς, ελεύθερα, σε ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη, ώστε να μην συνεχίσουμε μιλάμε για δυο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα που αφορούν έναν ολόκληρο λαό.

*O Marwan E. Toubassi είναι Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η λίστα χωρών στις οποίες η Ε.Ε ανοίγει σύνορα. Εκτός ΗΠΑ-Ρωσία

Newsteam 0 Comments

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις 14 χώρες των οποίων οι πολίτες κρίνονται ως ασφαλείας από υγειονομική άποψη προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στο μπλοκ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά παρελθόν έχει καταστεί.

Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι πολίτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ για την Κίνα υπάρχει η πρόβλεψη να ανοίξουν τα σύνορα μόνο στον βαθμό που το Πεκίνο θα πράξει το ίδιο για τους πολίτες της ΕΕ που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην ασιατική χώρα.

Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Μεγάλη απούσα, πλην ΗΠΑ και Ρωσίας, είναι και η σκληρά πληττόμενη Βραζιλία.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα θα υπόκειται σε αναθεώρηση ανά 15 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως όπως έχει γίνει γνωστό όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο των Βρυξελλών, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες πως από αύριο 1η Ιουλίου, ανοίγουν τα χερσαία σύνορα, με τη διέλευση να γίνεται από τις Καστανιές και τους Κήπους. Ωστόσο, δεν ανοίγουν για τουρίστες αλλά για εμπορικές συναλλαγές καθώς και για τη μετάβαση εργαζόμενων και ομογενών στη χώρα μας. Το ίδιο καθεστώς ισχύει για την Αλβανία και τα Σκόπια. Ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα πως ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αναζητώντας το χαμένο χρήμα

Newsteam 0 Comments
Θυμάστε τον μακαρίτη Κώστα Τσάκωνα στο Μάθε παιδί μου γράμματα του Μαραγκού;Αναρωτιόταν: Έξι χρόνια στο Δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο, έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο κι έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο ίσον 24 κι άλλα έξι στο εξωτερικό 30. Είμαι 36, πού πήγαν τα άλλα έξι χρόνια;. Κι ανάλογη ήταν η απορία του αυταρχικού πατέρα Διαμαντόπουλου που αντικρίζοντας τη γυαλιστερή φαλάκρα του γιου αναρωτήθηκε πού πήγαν οι μπούκλες του;.

Λοιπόν, αυτό ακριβώς μου θύμισε ο απολογισμός που έκανε ο ΣΕΒ για τα 40 χρόνια ελληνικής διαδρομής στην ενωμένη Ευρώπη και στον περίπλοκο κόσμο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (θυμάστε τα ΜΟΠ;), των πακέτων Ντελόρ, των πακέτων Σαντέρ κ.λπ., των ΕΣΠΑ. Ο απολογισμός του ΣΕΒ κινείται στα όρια της θρηνωδίας. Θρηνωδίας για τον χαμένο χρόνο, τον χαμένο κόπο και το χαμένο χρήμα. Σπαταλάμε ευρωπαϊκούς πόρους για δεκαετίες με τον ίδιο τρόπο περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, λέει το special report του ΣΕΒ. Δηλαδή, πεταμένα λεφτά. Σωρευτικά διατέθηκαν περίπου 160 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία σε 4 δεκαετίες, υποτίθεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης, κι έχει συμβεί το αντίθετο. Η παραγωγικότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από συγκρίσιμες χώρες όπως η Πορτογαλία και το χάσμα από τις άλλες χώρες διευρύνεται. Ο μεθερμηνευόμενον, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το νέο ΕΣΠΑ, πώς θα μοιραστούν τα λεφτά της επόμενης επταετίας.

Ας πούμε ότι προσυπογράφω
. Ναι, ναι, προσυπογράφω μια διαπίστωση του ΣΕΒ που θα είχε μεγαλύτερη αξία αν αποτελούσε ειλικρινή αυτοκριτική -που δεν είναι-, μια και ο ΣΕΒ και οι στυλοβάτες του αυτές τις τέσσερις δεκαετίες της σπατάλης -στα όρια της διασπάθισης δημόσιου χρήματος– των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ήταν υποβολείς, συνδιαχειριστές, συγκυβερνήτες, συνδιαμορφωτές του ολέθριου παραγωγικού μοντέλου το οποίο τώρα πενθούν. Στο πάρτι της πελατειακής και χωρίς παραγωγική στρατηγική χρηματοδότησης ο ΣΕΒ και το επιχειρηματικό λόμπι που εκπροσωπεί ήταν ο ντι τζέι. Οι σχέσεις συνενοχής του με το πολιτικό σύστημα, με την παλαιοκομματική πελατεία, την κρατική και ευρωκρατική γραφειοκρατία αποτυπώνονται στα μνημεία βιομηχανικής παρακμής, στα εγκαταλειμμένα κουφάρια που είναι διάσπαρτα κατά μήκος των εθνικών οδών, στα παραγωγικά νεκροταφεία που αποκαλούνται βιομηχανικές ζώνες.

Στη συλλογική αρπαχτή πολλά μικρά μοσχαράκια βύζαξαν την αγελάδα, αλλά τη μεγάλη καρδάρα με το γάλα την έχυσαν οι εθνικοί βιομήχανοι, οι εθνικοί προμηθευτές, οι εθνικοί εργολάβοι και οι εθνικοί επενδυτές. Δηλαδή, όσους κυρίως εκπροσωπεί ο ΣΕΒ.

Στην απομύζηση, 
φυσικά, πρωταγωνίστησε κι ένα νέο στρώμα γραφειοκρατίας και παρασιτικής διαμεσολάβησης στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που διαμορφώθηκε αυτές τις δεκαετίες: οι προγραμματάκηδες. Το κόστος αυτής της διαμεσολάβησης συχνά συναγωνίζεται ή και υπερβαίνει την ποσόστωση προμήθειας (ελληνιστί: μίζας) που αναλογεί σε κάθε καθωσπρέπει σύστημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ακόμη και οι εγγυήσεις διαφάνειας, δημοσιότητας και επιτήρησης που επέβαλε η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα θαρρείς ότι δεν είχαν άλλο στόχο από το να σιτίσουν τους διαμεσολαβητές, στους οποίους συνυπάρχουν από ΚΕΚ και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι τράπεζες, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Οι εγγυήσεις και οι πολυσχιδείς διαδικασίες βουλώνουν στόματα και θαμπώνουν μάτια των ιθαγενών της ευρωπεριφέρειας, που πρέπει να θυμούνται ότι κάθε χιλιόμετρο οδοστρώματος που διασχίζουν με το αυτοκίνητό τους, κάθε μέτρο πεζοδρομίου που περπατούν, κάθε ράμπα αναπήρου που μπλοκάρουν με τα αυτοκίνητά τους, κάθε κυβικό τσιμέντου που έπεσε σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια έγιναν με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αποτέλεσμα; Σε κάθε δέκα ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος, τρία με τέσσερα χάνονται πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Και προστασία σε μαφιόζους να πληρώναμε, πιο φτηνά θα ερχόταν.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι χωρίς πορτιέρηδες και φέις κοντρόλ ΕΣΠΑ δεν βλέπεις, ιδού, ακόμη και αυτό το διαπρύσιο, μαστιγωτικό special report του ΣΕΒ για τις χαμένες τέσσερις δεκαετίες, τα πεταμένα 160 δισ. και την ώρα για αλλαγή πορείας με το επόμενο ΕΣΠΑ συνοδεύεται από την υποχρεωτική σημείωση: Το παρόν συντάχθηκε από τον Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων &και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ. Αξιοποιήθηκαν στοιχεία που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Μηχανισμός παρακολούθησης των αλλαγών και υποστήριξης των δράσεων ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας της βιομηχανίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ακολουθούν τα λογότυπα της Ε.Ε., του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΣΠΑ. Ητοι, ακόμη κι αυτή η 13 σελίδων προχειρογραφία, συρραφή κοινότοπων διαπιστώσεων του ΣΕΒ, έγινε με χρήματα του ΕΣΠΑ. Τόσο απλά.

Οι διαπιστώσεις, ακόμη και οι διατυπωμένες με συγχρηματοδότηση, θα είχαν κάποια αξία αν κατέληγαν κάπου. Κι αν φώτιζαν και την άλλη όψη του τραγικού απολογισμού του χαμένου χρήματος. Διότι η νεοελληνική δοξασία ότι η δαιμόνια πελατειακή μηχανή που στήθηκε εδώ ξεγέλασε και τ’ άρπαξε από τους κουτόφραγκους είναι η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Μια χαρά ήξεραν οι κουτόφραγκοι πού τα δίναν. Η υποτιθέμενη γενναιοδωρία τους ήταν το τίμημα που τους εξασφάλιζε τη μετατροπή της ευρωπεριφέρειας σε σουπερμάρκετ για τα προϊόντα τους. Δεν έτυχε. Πέτυχε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ανεπιθύμητη η πρέσβειρα της Ε.Ε. στη Βενεζουέλα

Newsteam 0 Comments

Διορία 72 ωρών στην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, έδωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε χθες η Ε.Ε. εναντίον 11 Βενεζουελάνων αξιωματούχων.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε την απέλαση της πρέσβειρας της Ε.Ε., Ιζαμπέλ Μπριχάντε Πεντρόσα, στη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γαλλία και Τουρκία: Τι και γιατί αλλάζει στις σχέσεις τους

Newsteam 0 Comments

Η Λευκωσία, κατά κύριο λόγο και η Αθήνα, σε μικρότερο βαθμό, είχαν μονίμως πρόβλημα στο να εγείρουν και να προωθήσουν ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως αναφέρει το philenews.com. Οι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας άκουγαν, τα όσα είχαν να τους πουν οι Κύπριοι και Έλληνες συνομιλητές τους, αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν είχαν ούτε τη διάθεση ούτε και τον πρόθεση να κινηθούν πέραν της έκφρασης συμπάθειας και στήριξης προς τους εταίρους τους.

Η Τουρκία, για καλή τύχη των δύο χωρών (Κύπρου και Ελλάδας) έκανε την παραπάνω κίνηση με την οποία αναγκάστηκε η Γαλλία να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να είναι ακόμα πιο επικριτική και επιθετική κατά της Άγκυρας. Θεωρώντας ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλη την ανατολική Μεσόγειο από την Αδριατική, μέχρι τα συριακά παράλια και πιστεύοντας ότι στη Λιβύη αυτή έχει τον απόλυτο έλεγχο, προχώρησε σε κινήσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες θεωρήθηκαν επιθετικές. Εξέλιξη που λειτουργεί υποβοηθητικά για την κυπριακή πλευρά, καθότι έρχεται η ίδια η Γαλλία να απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει θέμα Τουρκίας.

Στη συνεδρία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο από πλευράς Κύπρου όσο και από πλευράς Ελλάδας, θα παρουσιαστούν κατά τρόπο συγκεκριμένο και αναλυτικά όλες οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες, όπως ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε, αποτελούν και κινήσεις κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλαξε με τη Γαλλία 

Η στάση του Παρισιού αποτελούσε πάντοτε βαρόμετρο για τα θέματα που θα συζητηθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, καθόριζαν και την έκταση που θα λάμβανε μια συζήτηση, π.χ. για την Τουρκία, έχοντας πάντα υπόψη και τα δικά τους συμφέροντα στην εν λόγω χώρα, που δεν είναι και λίγα.

Στις αρχές Ιουνίου υπήρξε ένα περιστατικό μεταξύ της γαλλικής φρεγάτας Λε Κουρμπέτ και τουρκικών πολεμικών πλοίων, που συνόδευαν τουρκικό εμπορικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Γαλλική Γερουσία η υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, το Κουρμπέτ βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια αποστολής του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό πλοίο έλαβε σήμα από τουρκικό συνοδευτικό πλοίο ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. Το προειδοποιητικό σήμα που λαμβάνει ένα πλοίο ότι επίκειται άμεση επίθεση. Κίνηση που ανάγκασε το Κουρμπέτ να απομακρυνθεί από την πορεία του τουρκικού εμπορικού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά πολεμικού υλικού για ενίσχυση της κυβέρνησης Σάρατζ, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο και μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Ωστόσο, οι προηγούμενες καταγγελίες έμεναν απλώς ως… καταγγελίες.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας για παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα η Γαλλία ζήτησε μια χωρίς ταμπού συζήτηση για την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη Λευκωσία αυτή είναι η πλέον θετική εξέλιξη, γιατί μπορεί να βρεθεί πάνω στο γαλλικό άρμα και να βάλει ενώπιον των εταίρων και τις δικές της θέσεις. Πράγμα που ήταν δύσκολο προηγουμένως, λόγω ακριβώς των ταμπού που τώρα η Γαλλία ζητά να αφαιρεθούν από τη συζήτηση.

Κι επειδή η γαλλική φρεγάτα ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ, στις 18 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες της Γαλλίας για το περιστατικό στη Μεσόγειο.

Απόφαση εξίσου σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε ποτέ η διάθεση να γίνουν κινήσεις που θα ενοχλούσαν την Τουρκία. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε αρκετές φορές υποστηρικτικός για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη συμμαχία.

Στη γαλλοτουρκική σύγκρουση υπήρξε και συνέχεια με παρέμβαση του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Τοποθέτηση που προκάλεσε για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία δεν αποδέχεται την κριτική από τον οποιονδήποτε.

Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ γίνεται αναφορά στα σύννεφα που συσσωρεύονται ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από τη Λιβύη. Αντιθέτως – αναφέρει η Λε Μοντ – η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενισχύθηκε, καθώς, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Τρίπολη αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ – η Τουρκία δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει στρατιωτικά μαχητές της GΝA (Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης) και να συμμετάσχει περισσότερο σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Γερμανικά όπλα στην Τουρκία 

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη Μεσόγειο, η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων. Στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς υπόψη, από όποιους προσπαθούν να κάνουν ανάγνωση των σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα στην Τουρκία και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσίευμα της γερμανικής FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) είναι άκρως κατατοπιστικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, η Τουρκία παρέμεινε και κατά το 2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών όπλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την απαγόρευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει γερμανικά όπλα. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κινείται σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τις απαγορεύσεις, γιατί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας η Γερμανία εκπληρώνει ακόμη παλαιές συμβάσεις, ενώ τη ίδια ώρα συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η παράδοση των υποβρυχίων, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα, έχει πολύ μεγάλο χρόνο εκτέλεσης. Γι’ αυτό και η Γερμανία παραδίδει τώρα αυτά που είχαν παραγγελθεί και εγκριθεί πριν από πολύ καιρό.

Τα υποβρύχια προς την Τουρκία κατασκευάζονται από την Thyssenkrupp Maritime Systems. Στην έκθεση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ακόμα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς η Γερμανία συμμορφώνεται έτσι με τις συμβάσεις, αλλά δεν παραβιάζει την απαγόρευση προμήθειας που επιβλήθηκε λόγω της Συρίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, είναι εξ εκείνων που βάζουν συνεχώς πίεση προς την κατεύθυνση της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία. Με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζητά μεταξύ άλλων και συγκεκριμένες εξηγήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η επιστολή του Δημοκρατικού γερουσιαστή έχει σταλεί με αφορμή τον βιβλίο του Τζον Μπόλτον (πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ).

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την τουρκική τράπεζα Halkbank, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στον Μάικ Πομπέο σχετικά με την τουρκική Halkbank είναι τα εξής:

• Σας ζήτησε ο Πρόεδρος να προβείτε σε ενέργειες σε σχέση με την τουρκική τράπεζα Halkbank ή για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη επιβολή του νόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την τουρκική τράπεζα; Εάν ναι, τι κάνατε και τι απαντήσατε;
• Στη συνάντησή σας τον Οκτώβριο του 2019 με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της Halkbank; Τι, εάν κάνατε, επικοινωνήσατε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Halkbank;
• Έχετε λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που ο Τζάρεντ Κούσνερ ίδρυσε με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν;

Στην επιστολή του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υποδεικνύει στον Μάικ Πομπέο ότι τα όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του ο Μπόλτον εγείρουν ερωτηματικά για τις προσπάθειες του Προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά επιχειρήματα και συμφέροντα.

Πρόταση για Κριμαία και Κύπρο

Πρόσφατα το τουρκικό κόμμα Βατάν είχε παρουσιάσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα αναγνωρίσει ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία. Το σκεπτικό τής εν λόγω πρότασης – την οποία παρουσίασαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης – έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Το τουρκικό κόμμα Βατάν (Πατρίδα) παρουσίασε την πρότασή του σε μια διαδικτυακή διάσκεψη κάνοντας λόγο για σχέδιο φιλίας και ειρήνης της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Στην πρόταση δεν γίνεται μόνο αναφορά στην Κριμαία αλλά υποστηρίζεται πως παράλληλα θα πρέπει να αναγνωριστεί η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου, καθώς επίσης και η δημοκρατία της Αμπχαζίας.

*Πηγή: philenews.com

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Φανταστήκατε να ήμασταν σε θέση να αμυνθούμε;

Newsteam 0 Comments

Είναι η δεύτερη φορά που αναδεικνύει ως πλεονέκτημα τη στρατιωτική μας αδυναμία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και δεν ξεκαθαρίζει ακόμα πού το πάει. Στις 21.2.2020 μιλούσε στο Γιούρονιους όταν εξήγησε πως η αδυναμία η στρατιωτική, καμιά φορά, είναι η δύναμη που αποτρέπει συγκρούσεις. Φανταστήκατε να ήμασταν σε θέση να αμυνθούμε στρατιωτικά; Αυτό που επεδίωκαν ήταν μια πρόκληση κρίσης. Όταν είσαι αδύνατος αμυντικά, δεν θα αντιδράσεις κατά τον τρόπο που επιλέγει ο αντίπαλός σου (…) μια δύναμη η οποία συνεχώς προκαλεί. Δηλαδή, όταν μας επιτεθεί ο Αττίλας και δεν είμαστε σε θέση να αμυνθούμε στρατιωτικά θα σωθούμε επειδή δεν θα ανταποδώσουμε τα πυρά. Έχει ασφαλώς μια λογική. Όταν αποφεύγεις να απαντήσεις στις προκλήσεις αποφεύγεις τη σύγκρουση. Όμως, δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια δύναμη που συνεχώς προκαλεί. Έτσι, επειδή το έχει στο αίμα της να είναι προκλητική. Αλλά, με μια δύναμη που χρησιμοποιεί το στρατό της για να επιβάλλει τετελεσμένα, να προελαύνει, να αρπάζει και να καταργεί την κυριαρχία σου. Οπότε, δεν είναι μόνο τη σύγκρουση που αποφεύγεις, είναι την υπεράσπιση των εδαφών και της κυριαρχίας σου που αποφεύγεις.

Επανήλθε, λοιπόν, ο Πρόεδρος προχτές στο ΡΙΚ. Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε λύση μέσα από την στρατιωτικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα, είπε. Συνέχεια του προηγούμενου. Δηλαδή, αφού έχουμε στρατιωτική αδυναμία και γνωρίζουμε τις πραγματικότητες, λογικό είναι να θεωρούμε πως αν επιλέξουμε τη στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία, θα είναι το τέλος μας. Φυσικά, σε αυτή την εξίσωση λησμονεί την πιο βασική πραγματικότητα ο Πρόεδρος. Ότι ουδέποτε και κανένας είπε ότι θα επιλέξουμε τη στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Ουδέποτε και κανένας είπε ότι ο στρατός μας είναι επιθετικός στρατός. Όσες θυσίες κάνουμε ως κράτος και πολίτες για τον στρατό, τις κάνουμε για να μπορέσουμε να αμυνθούμε σε περίπτωση που θα δεχθούμε επίθεση. Να μην βλέπουμε να σφάζουν τις οικογένειες μας, τους γείτονες μας, τους φίλους μας και να σηκώνουμε τα χέρια. Να έχουμε έστω και στοιχειώδη τρόπο να αμυνθούμε, ίσως σωθούν κάποιοι από εμάς, ίσως να σώσουμε μόνο την αξιοπρέπειά μας, κάτι είναι κι αυτό. Όταν επένδυε το κράτος στην αμυντική θωράκιση υπήρχε και η ελπίδα ότι η στρατιωτική αντίσταση μας θα απέτρεπε την κατάληψη όλης της Κύπρου από τους Αττίλες. Μετά άρχισε η διάλυση, με ευθύνη της ηγεσίας και όχι λαού, και απέμεινε μόνο η ένδειξη αμυντικής θωράκισης, που μας επιτρέπει να αμυνθούμε για την αξιοπρέπεια και μόνο.

Γι΄ αυτό λέω πως μου φαίνεται ανεξήγητο πού το πάει ο Νίκος Αναστασιάδης. Διότι, άμα έχεις να κάνεις με μια δύναμη η οποία όχι μόνο συνεχώς προκαλεί, αλλά σε απειλεί ότι θα σου κάνει όπως σου έκανε το 1974, και ήδη το κάνει στη θάλασσα, δεν διαλύεις την άμυνα, την ενισχύεις για να είναι αποτρεπτική, να ξέρει η δύναμη που προκαλεί ότι θα έχει κάποιο κόστος. Να ξέρουν και οι χώρες που επιθυμούν την ηρεμία στην περιοχή μας ότι μπορεί να διαταραχθεί. Είναι γι’ αυτό εξάλλου που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, μόλις την περασμένη βδομάδα, προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εμείς μπορεί να μην έχουμε τη δύναμη, αλλά η Ελλάδα την έχει και αν αντιδράσει θα υπάρξει σύγκρουση. Το έλεγε για να τους πείσει ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να τον προλάβουν. Όταν εντελώς αντίθετα μιλά για τη δική μας αδυναμία, ποιο μήνυμα τους στέλνει; Ότι ακόμα κι αν μας επιτεθεί η Τουρκία στρατιωτικά δεν έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε, οπότε ας μην ανησυχούν, δεν θα υπάρξει ταραχή.

Αν είναι ορθή η λογική του Προέδρου, που είναι της ξεχειλωμένης ρεαλιστικής πολιτικής, μόνο ένας δρόμος απομένει: Να καταργηθεί αμέσως ο στρατός. Να καταργηθεί η θητεία. Να διαλυθεί η γραμμή άμυνας. Να καταργηθεί το υπουργείο Άμυνας, τώρα πριν διορίσει ακόμα έναν υπουργό. Να κηρύξει την Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη. Και να αρχίσουμε τις δεήσεις στον Ύψιστο.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΕ-Τουρισμός: Κατ’αρχήν συμφωνία για το άνοιγμα συνόρων. Εκτός Δυτ.Βαλκάνια, Τουρκία, ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μία αρχική λίστα υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε από 1η Ιουλίου κατέληξαν χθες το βράδυ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία.

Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, σε μία ελαφρώς χαοτική κατάληξη της εξάωρης χθεσινής συνεδρίασης, συμφωνήθηκε ότι η κροατική προεδρία θα έθετε τη λίστα προς τελική έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email σήμερα, ώστε να λάβει νομική υπόσταση μέσω γραπτής διαδικασίας τη Δευτέρα.

Το κρίσιμο κριτήριο για τη συμπερίληψη στη λευκή λίστα ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

Ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη πίεζαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έστω σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή – ατελέσφορη, όπως αποδείχθηκε – της Πορτογαλίας να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της για συμπερίληψη της Βραζιλίας σε δεύτερη φάση στη λίστα (η λατινοαμερικανική χώρα, με περιορισμένο αριθμό τεστ, κατέγραψε πάνω από 40.000 ημερήσια κρούσματα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες).

 

Οι χώρες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν οι φυσικοί της σύμμαχοι στην επιδίωξη του ταχύτερου δυνατού ανοίγματος, τήρησαν μια πιο επιφυλακτική στάση, λόγω του βαρύτατου υγειονομικού πλήγματος που υπέστησαν από την πανδημία. Η Ιταλία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της ζώνης Σένγκεν ήταν αρκετό για την τουριστική κίνηση και ότι δεν υπήρχε λόγος ανάληψης περαιτέρω ρίσκου με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων. Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρ’ ότι πιο προωθημένη, διασαφήνιζε ότι δεν προτίθετο να ανοίξει μονομερώς αν δεν υπήρχε συμφωνία. Είναι ζωτικής συμφωνίας μίας συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε χθες ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβληματισμό, εν τω μεταξύ, προκαλεί η ανάγκη η λίστα να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφραζε στην Κ τη δυσφορία που γεννά στις τάξεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών η προοπτική να επαναλαμβάνουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό κάθε δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του καλοκαιριού.

*Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »