Πατήστε ESC για κλείσιμο

ευρωζώνη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Πρωτοφανής ύφεση. Πάτωσαν οι εκπτώσεις-Έρχονται πάνω από 100.000 λουκέτα-300.000 περισσότεροι άνεργοι

Newsteam 0 Comments

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτοφανές μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, το β’ τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, η ζώνη του ευρώ κατέγραψε οικονομική κατάρρευση της τάξης του 15%, ένα ρεκόρ ύφεσης αδιανόητα για καιρό ειρήνης.

Πρωταθλήτρια της ύφεσης αναδείχτηκε η Ισπανία, με -22,1% και ακολουθούν η Γαλλία με -19%, η Ιταλία με -17,3% και η Πορτογαλία με -16,5%.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και η Ελλάδα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ σε ύφεση, παρά την οικονομική κατάρρευση που γνώρισε τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια. Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια οικονομική συντριβή της τάξης του 17-20%, οδηγώντας το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα.

Τα μηνύματα αυτά, άλλωστε,  διαγράφονται καθαρά και από το γεγονός ότι έχει νεκρώσει η αγορά και το ότι πάτωσε στην κυριολεξία ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα.

7 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση των πωλήσεων (!) ενώ την ίδια περίοδο 8 στις 10 επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων  σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019.

Σε συζητήσεις που είχε η Iskra με εμπόρους και επαγγελματίες στις τοπικές αγορές της Αθήνας, τα πράγματα τα εμφάνιζαν ακόμα χειρότερα και έλεγαν ανοιχτά ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με κύκλους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αν δεν υπάρξουν πολύ γενναία μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται, σχεδόν , βέβαιο ότι οδεύουμε σε πολύ παραπάνω από 100.000 λουκέτα στην αγορά και σε πολύ περισσότερους  από 300.000 πρόσθετους ανέργους.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από το Φθινόπωρο θα μιλάμε για μια πραγματική καταστροφή.

Πολύ περισσότερο που από την Ε.Ε δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ βοήθειας ακόμα και από το πρώτο πακέτο των 540 δις ευρώ που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου. Ειδικά τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE το οποίο περιλαμβάνεται στα 580 δις ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε πομπωδώς από τη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και όσα χρήματα αναμένεται να έρθουν, θα έρθουν, τουλάχιστον, μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ για λόγους που μόνο το πολυδιαφημισμένο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει, το πρόγραμμα Συν-Εργασία βάλτωσε καίτοι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την συμμετοχή της, περίπου 350 εκ. ευρώ! Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αρχικός ενθουσιασμός μαράθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι τελικά θα δοθούν στην Ελλάδα μόλις 16,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,5 δις σε δάνεια, αν δοθούν και αυτά, των οποίων μεγάλος μέρος θα επιστραφεί με φόρους σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ουραγός στις δαπάνες για τη αντιμετώπιση της κρίσης και αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική, θα μιλάμε σε λίγο για μια ανεπίστρεπτα κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία, ενώ ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι Χειμώνας πείνας και δυστυχίας.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αιχμάλωτες του ευρώ και της γερμανικής Ε.Ε, έχουν ελάχιστες επιλογές, αφού η προσφυγή σε νέο δανεισμό οδηγεί την χώρα σε αιώνια χρεοδουλοπαροικία.

Σε  λίγο όλοι σε αυτήν την χώρα θα καταλάβουν ότι ο δρόμος του εθνικού νομίσματος για την αθρόα δωρεάν χρηματοδότηση της οικονομίας μας και για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα, είναι μονόδρομος.

Σε λίγο όλοι θα καταλάβουν ότι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο ευρώ από τη μια και το σπίτι, το εισόδημα και τη δουλειά τους από την άλλη.  Νομίζω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο δύσκολη. Δεν πιστεύω ότι η λατρεία του ευρώ, φτάνει μέχρι του σημείου να μετατρέψει την χώρα σε Ιφιγένεια!

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Reuters: H παγκόσμια οικονομία χάνει έναν Καναδά και μία Αυστραλία

Newsteam 0 Comments

Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με τους ειδικούς να προβλέπουν καταιγίδες διαρκείας. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 κατά τον Ιούλιο σε πολλά μέρη του πλανήτη και ο κίνδυνος νέων lockdown γεννούν φόβους για απότομο φρένο στην οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 οικονομολόγοι.

Περισσότεροι από 17.601.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και περισσότεροι από 680.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins. Τα τελευταία 24ωρα είχαμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Σερβία, η Πολωνία και η Ινδία. Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων έχουμε επίσης στη Φλόριντα, μία πολιτεία των ΗΠΑ, την οποία επιλέγουν για τη διαμονή τους πολλοί πολίτες άνω των 65 ετών, αλλά και σε περιοχές της Ιαπωνίας, όπως το Τόκιο και η Οκινάουα. Στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε νέα περιοριστικά μέτρα. Ο ΠΟΥ μιλά για κρίση που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα βιώνουμε για πολύ καιρό στο μέλλον.

Τα δεδομένα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στις ελπίδες για μία ανάκαμψη τύπου V ή U, παρά τις άνευ προηγουμένου ενέσεις από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι στις έρευνες του Reuters οι ειδικοί υποβαθμίζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για τις βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον προοπτικές. Στην πιο πρόσφατη βλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4% ή 3,4 τρισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, είναι σαν να χάνονται δύο οικονομίες του μεγέθους του Καναδά και της Αυστραλίας. Είναι η έκτη διαδοχική υποβάθμιση των προβλέψεων. Τον Ιούνιο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο poll έβλεπαν ύφεση 3,7%, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο η εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,1%. Μάλιστα σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, που προκύπτει από την έρευνα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5% και η ανάπτυξη το 2021 μόλις 2%.

Τα στοιχεία για την πορεία του δεύτερου τριμήνου αποκαλύπτουν ότι το δυσμενές σενάριο δεν είναι σενάριο φαντασίας. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βούλιαξε 15% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 12% σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ έκανε το ίδιο διάστημα ιστορική βουτιά 32,9%. Για την Ελλάδα τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένονται στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά οι ενδείξεις είναι ήδη άκρως ανησυχητικές. Παρά τα μέτρα στήριξης, που έχουν ως κύριο λόγο την αποτροπή των απολύσεων, έχουμε καθίζηση του τζίρου σε πολλούς κλάδους. Στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, o δείκτης του κύκλου εργασιών υποχώρησε 5,8% τον Μάιο ύστερα από βουτιά 25% τον Απρίλιο. Εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν σε διψήφιο ποσοστό.

Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομία η Rabobank επισημαίνει ότι η οικονομική πραγματικότητα του ιού θα αρχίσει να γίνεται ορατή σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ανά τον κόσμο και προσθέτει πως αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα εμβόλιο ή μία ουσιαστική πρόοδος στο φάρμακο, που θα επιτρέψει την αποφασιστική επανεκκίνηση των οικονομιών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ωστόσο, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί προειδοποιεί.

Έξι μήνες κρίσης έχουν καταδείξει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν πιθανότατα μεγάλη διάρκεια σημειώνει από την πλευρά της και η Barclays και εξηγεί πως είναι ήδη προφανείς οι αλλαγές όχι μόνο στην νομισματική και την δημοσιονομική αλλαγή, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις διεθνείς μετακινήσεις και την γεωπολιτική σκακιέρα.

Επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ο κόσμος αλλάζει. Αυτό που προσδοκούμε είναι η μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα με περισσότερα όπλα απέναντι στους κινδύνους. Πότε όμως μπορούμε να ελπίζουμε για επιστροφή του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα;  Η HSBC δεν βλέπει σύντομα φως στο τούνελ. Η πρόβλεψή μας κάνει λόγο για μία παγκόσμια οικονομία, που στα τέλη του 2021 θα απέχει ακόμη πολύ από τα επίπεδα του 2019 προειδοποιεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σοκ και δέος στην Ευρωζώνη: Ύφεση -12,1%. Κατάρρευση Γαλλίας και Ισπανίας

Newsteam 0 Comments
Το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ρυθμό 13,8% στο β΄τρίμηνο, ενώ της Ισπανίας στο -18,5%


Σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο του 2020 οδήγησε η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

To AEΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% στο β΄τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ρυθμό 13,8% στο β΄τρίμηνο, ενώ της Ισπανίας στο -18,5%, η οποία κατέγραψε και τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών -μελών της νομισματικής ένωσης.

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την Ιταλία, με το ΑΕΠ β΄τριμήνου να σημειώνει πτώση 12,4%.

Χθες η Γερμανία ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 10,1%.

Ευρωζώνη: Συρρίνωση της οικονομίας κατά 12,1% το β’ τρίμηνο 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (31/7/2020), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 12,1% επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, κι ενώ στο α’ τρίμηνο η μείωση ήταν της τάξης του 3,6%.

Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 15% ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την εκτίμηση του 14,5% κι ενώ στο α’ τρίμηνο η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Γαλλία: Iστορική βουτιά 13,8% στο ΑΕΠ β΄τριμήνου 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων

Με ρυθμό 13,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας στο β΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Πρόκειται για ιστορική πτώση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος της Γαλλίας, ωστόσο η συρρίκνωση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση 15,2%.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Γαλλίας υποχώρησε 19%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 11% και αποτελούν το 40% της πτώσης του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις σημείωσαν πτώση 18% και οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν 8%.
O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα όσο ανέμεναν οι αναλυτές και έκανε λόγο για θετικά σημάδια στη γαλλική οικονομία.


Κατρακυλά το ΑΕΠ της Ισπανίας – Μείωση κατά 18,5% το β’ 3μηνο του 2020

Άνω των εκτιμήσεων είναι η μείωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 18,5% έναντι εκτίμησης για μείωση 16,6% και μείωσης 5,2% το α’ τρίμηνο του 2020.

Σε ετήσια βάση, το β’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 22,1% έναντι εκτιμήσεων 19,7%.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομία.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οδηγεί στην επιβολή νέων μέτρων.

Ιταλία: Βουτιά -12,4% στο ΑΕΠ β΄ τριμήνου 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο του 2020.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 12,4% στο β΄τρίμηνο 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση με ρυθμό 15%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 17,3%, όπως ανακοίνωσε η ISTAT.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 18,7%.

Η ISTAT αναθεώρησε τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο του 2020 στο -5,4% από -5,3%.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις 35 χιλ.

Γερμανία: Βουτιά – ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 10,1% στο β΄τρίμηνο 2020, άνω των εκτιμήσεων

Ιστορική βουτιά σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας στο β΄τρίμηνο του 2020, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βουτιά στο Χρηματιστήριο,σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες-Σοκ και δέος στις αγορές

Newsteam 0 Comments

Μπορεί όλοι οι ειδικοί –θεσμοί, οικονομολόγοι, αναλυτές– να είχαν προβλέψει ότι το β’ τρίμηνο οι οικονομίες διεθνώς θα βιώσουν μία ύφεση χωρίς προηγούμενο, ωστόσο τα… αποδεικτικά στοιχεία και η χειροπιαστή… πραγματικότητα, ήταν λογικό και επόμενο να στείλει κύματα σοκ στις αγορές.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν βουτιά κοντά στο 3% (έως το κλείσιμο του Χ.Α) και την Wall Street να ανοίγει 300 μονάδες κάτω, μετά την ιστορική συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίσης ιστορική βύθιση του γερμανικού ΑΕΠ, το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου το κλίμα ήταν ήδη… στραβό, δεν ήταν δυνατόν να παραμένει αλώβητο.

Οι πωλητές έτσι πήραν τα… όπλα τους και στράφηκαν χωρίς πολλές διακρίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες βυθίστηκαν έως και 6%, ενώ απώλειες άνω του 2% με 3% κατέγραψαν τα περισσότερα blue chips με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τελικά και τις 620 μονάδες.

Το 32,9% που έγραψε η ύφεση στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, προκαλεί δίχως αμφιβολία φόβο στους επενδυτές για το αν τελικά θα επιστρέψει η ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, βλέποντας πως ακόμα η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, φαντάζει δύσκολο αν όχι απίθανο το πώς και πότε θα μπορέσουν να μαζευτούν αυτές οι ζημιές από το ΑΕΠ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,82% στις 815,34 μονάδες.

Στα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά σώθηκαν μόνο οι Σαράντης (+1,19%), Τιτάν (+0,90%) και ΟΛΠ (+0,6%), με την πλειονότητα των υπόλοιπων τίτλων να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Έτσι, πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Fourlis, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.

Έτσι το Χ.Α απομακρύνεται από τις 630 μονάδες, ένα επίπεδο που τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδειχθεί ως σημαντική στήριξη καθώς οι όποιες πιέσεις ασκούνταν απορροφώνταν αρκετά γρήγορα. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για σπάσιμο της τάσης συσσώρευσης που είχε σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, και ένταξης σε καθοδική τροχιά, εάν και αύριο δεν κρατηθούν οι 620 μονάδες.

Ωστόσο αύριο τα πράγματα αναμένονται επίσης δύσκολα. Όπως σημειώνει και η Societe Generale, η πραγματική έκταση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στις οικονομίες τώρα αποκαλύπτεται και είναι λογικό να προκαλεί σοκ και δέος στις αγορές, όσο και αν όλες οι προβλέψεις μιλούσαν εδώ και καιρό για βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ύφεση στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο – θα έχει ιστορικές διαστάσεις. Η γαλλική τράπεζα αναμένει μια πρωτοφανή πτώση περίπου 13% σε τριμηνιαία βάση στο ΑΕΠ της περιοχής, ωστόσο καθώς τα στοιχεία θα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα περιορισμού, θα καλύψουν την ανάκαμψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες.

Οι χώρες της ευρωζώνης, τουλάχιστον προς το παρόν, ξεπερνούν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη φάση ανάκαμψης, με την ύφεση επίσης να είναι συγκριτικά μικρότερη.  Η γαλλική τράπεζα πάντως αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί στο γ’ τρίμηνο (ανάπτυξη +14%), ωστόσο προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνει η Oxford Economics σε έκθεσή της, η συρρίκνωση του 10,1% σε τριμηνιαία βάση της γερμανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο άφησε την οικονομική δραστηριότητα με ένα τεράστιο 11,7% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ένα έτος, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζαμε – η Ευρώπη περνά τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της. Η πτώση του ΑΕΠ ήταν ευρεία και αφορούσε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Μόνο η κρατική κατανάλωση υποστήριξε την ανάπτυξη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μεγαλύτερη ύφεση για Ευρωζώνη-Συρρίκνωση ελληνικού ΑΕΠ

Newsteam 0 Comments

Προς το χειρότερο αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για το μέγεθος της ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Με βάση τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7%, έναντι 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Το 2021 αναμένεται ανάκαμψη 6,1%, αντί για 6,3% στις προηγούμενες προβλέψεις.

Για την Ελλάδα, οι νεότερες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση 9,7% φέτος και για αύξηση κατά 7,9% το 2021. Αυτό σημαίνει πως η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της για την Ελλάδα υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα, ιδίως λόγω της αυξημένης εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κομισιόν: Βαθιά ύφεση 9% η χώρα μας το 2020-Βουλιάζουν Ευρωζώνη-Ε.Ε

Newsteam 0 Comments

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην ευρωζώνη και την Ε.Ε για το 2020 προξενούν σοκ και προβλέπουν χειρότερες επιδόσεις από τις προηγούμενες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, πλην της Ελλάδας όπου προβλέπεται η ύφεση 9% έναντι προηγούμενες πρόβλεψης 9,75%.

Η ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020 που προβλέπει η Κομισιόν, αν και μάλλον θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, ίσως και κατά πολύ, σημαίνει για τη χώρα μας πρωτοφανή ανεργία, μαύρη φτώχεια, παραγωγική διάλυση, δυστυχία και εξαθλίωση στη χώρα, πρώτα από όλα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν  ότι η ευρωζώνη και η Ε.Ε βουλιάζουν το 2020 στην ύφεση, με πτώσεις της τάξης  8,7% και 8,3% αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε αλλά και ειδικότερα τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κινείται, παρά τις τυμπανοκρουσίες, εκτός τόπου και χρόνου.

Οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψη της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Σε σχετικό του σχόλιο, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βουλιάζει η βιομηχανία σε Γερμανία-Γαλλία-Ισπανία-Ιταλία. Κάτω του 2000 η βιομηχανία χώρα μαςς

Newsteam 0 Comments

Η εικόνα της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη, ήταν τουλάχιστον τραγική τον Απρίλιο, ιδιαίτερα στις πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020 η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, ήταν της τάξης του 25%, στη Γαλλία 33%, στην Ισπανία 34% και στην Ιταλία μια άνευ προηγουμένου καθίζηση της τάξης του 42%.

Μιλάμε για κατάρρευση μέσα στο 2020 της παραγωγικής βάσης των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει  τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και της παραγωγής στις ίδιες χώρες  από την ίδρυση της ευρωζώνης και την εισαγωγή του ευρώ μέχρι σήμερα.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2020 ήταν μικρότερη και έφτασε το -10%. Η εξήγηση είναι, μάλλον, απλή, αφού η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν ήδη συρρικνωμένη στο ελάχιστο.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας το 2020 ήταν πάνω από 15% μειωμένη σε σχέση με αυτή του 2000, όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ.

Με δύο λόγια, 20 χρόνια της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν βουλιάξει στην κυριολεξία τη βιομηχανική παραγωγή και γενικότερα την παραγωγική βάση της χώρας.

Το επιχείρημα όλων αυτών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ, γιατί δεν διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, είναι απολύτως αστήρικτο.  Αντίθετα, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ τόσο θα βλέπει την παραγωγική της βάση να διαλύεται μέχρι εξαφανίσεως.

Το θλιβερό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία και για τον Μάιο του 2020 δείχνουν κατάρρευση, επίσης, στη βιομηχανική παραγωγή των προαναφερόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας .

Η ευρωζώνη, φυλακή του ευρώ, αποτελεί εκείνη την περιοχή του κόσμου με τις χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις και όσο συνεχίζει να παραμένει κάτω από την μπότα του ευρωνομίσματος, η κατάστασή της θα χειροτερεύει, ενώ κινδυνεύει με βαθιά κατάρρευση εν μέσω της σημερινής δραματικής ύφεσης, η οποία μπορεί να διατηρηθεί, ενδεχομένως, για αρκετά χρόνια.

Ας βγάλουμε, επιτέλους, τα συμπεράσματα μας!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αμφίβολη μεσοπρόθεσμα η παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ

Newsteam 0 Comments

Είναι βιώσιμη η παραμονή της Ιταλίας στη νομισματική και οικονομική ένωση; Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται φιλολογικό, όμως μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, που συμπίπτουν με τη συμμετοχή της στο πείραμα του ευρώ η γειτονική μας χώρα περνά, μετά και το πλήγμα του κορονοϊού, μια οικονομική δοκιμασία, η οποία δύσκολα μπορεί επιλυθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει τόσο για τους Βόρειους και τους Νότιους της Ε.Ε., όποιες και αν είναι οι υποκειμενικές τους προθέσεις – που και αυτές δεν εμφανίζονται τελευταία πολύ φιλικές.

Μαζί του συμφωνεί, όλως παραδόξως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ο εμβληματικός Βρετανός αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος από καιρό υποστηρίζει ότι η χώρα που προορίζεται να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον δρόμο της εξόδου είναι ακριβώς η Ιταλία.

Καταβύθιση της ανάπτυξης

Οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους. Και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat) της Ιταλίας σήμανε δύο φορές αυτή την εβδομάδα τον συναγερμό. Αρχικά δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,3% – ποσοστό κατά τι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας περί ύφεσης της τάξης του 9,2%, αλλά και πάλι μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό συρρίκνωσης κάθε άλλης χώρας της Ευρωζώνης και ασφαλώς πρωτόγνωρο για την ίδια την χώρα εδώ και δεκαετίες.

Προχθές, νέο σήμα κινδύνου προέκυψε από τα δεδομένα για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία, πάντα κατά το Istat, μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 42,5%, σε ετήσια βάση και κατά 19,1% σε μηνιαία βάση. Ο τομέας των ενδυμάτων σημείωσε κάμψη άνευ προηγουμένου, η οποία άγγιξε το 80%, ενώ η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σημείωσε μηδενικές πωλήσεις.

Η δυναμική του χρέους

Με τέτοια δυναμική στον παρονομαστή του ΑΕΠ είναι πλέον βάσιμο το ερώτημα κατά πόσον η πορεία του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αναμένεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 159%, έχει καταστεί ανεξέλεγκτη.

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς-Βέρνερ Ζινν, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου IFO υποστηρίζει ότι το ιταλικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Προτείνει μάλιστα τη διεξαγωγή εντός του 2022 ενός διεθνούς συνεδρίου για μερική διαγραφή του, κατά το προηγούμενο της συνόδου του Λονδίνου του 1954 που διέγραψε τα χρέη της Γερμανίας. Στην περίπτωση αυτή, ανέφερε στην εφημερίδα Die Zeit, η Bundesbank θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί από το γερμανικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει μέσω του συστήματος πληρωμών Target2 ένα άνοιγμα ύψους ενός τρισ. ευρώ προς τις ομόλογές της και κυρίως την ιταλική.

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το λοκντάουν η ΕΚΤ, αλλά και αυτά που προτείνει στους 27 η Κομισιόν, καταφέρνουν να μην αφήνουν κανέναν ικανοποιημένο. Και αυτό γιατί οι μεν αγορές τίτλων που πολλαπλασιάζει η Φραγκφούρτη δεν υπακούν στο κεφαλαιακό κλειδί, ευνοώντας κυρίως τον Νότο και γεννώντας σε πολλούς Γερμανούς αναλυτές τον φόβο του εγκλωβισμού σε μια πληθωριστική παγίδα, ενώ οι προτάσεις των Βρυξελλών πατούν σε ασταθές νομικό έδαφος, τονώνοντας τον φόβο των Βόρειων εταίρων για διολίσθηση σε ενός είδους μεταβιβαστική ένωση.

Το άρθρο 122 (2) της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής οικονομικής βοήθειας σε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτες δυσκολίες (λ.χ. από φυσική καταστροφή) δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη βάση αμοιβαιοποίησης του χρέους, ενώ ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσον αναφέρεται σε επιχορηγήσεις ή δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση, η απουσία conditionality δίνει πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους (λ.χ. την Ολλανδία) επιδιώκουν την περιστολή του σκέλους των καθαρών επιδοτήσεων (500 δισ. ευρώ) από το συνολικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, εικονογραφεί παραστατικά την κατάσταση πνευμάτων στην Ιταλία το γεγονός ότι παραμένει παραμένουν ανέγγιχτα τα 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα από τον ESM, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών Γκουαλτιέρι και του κεντρικού τραπεζίτη Βίσκο ότι κάτι τέτοιο δεν συνοδεύεται από κανένα ρίσκο. Και μόνο η φήμη του ESM καθιστά την προσφυγή στον μηχανισμό πολιτικά απαγορευτική.

Αποχώρηση επιθυμεί το 42% των Ιταλών

Το τοπίο αυτό των αντεγκλήσεων και της αίσθησης ότι η αλληλεγγύη υποχωρεί μπροστά στις εθνικές προτεραιότητες δεν προορίζεται να αφήσει αλώβητο και το πολιτικό πεδίο. Ακόμη και το ερώτημα της αποκατάστασης της ελευθερίας μετακίνησης εντός της Ε.Ε. αφήνει πληγές, καθώς οι περιορισμοί που διατηρούνται σε πολλά κράτη-μέλη για τους εξ Ιταλίας προερχόμενους, παρά τη βελτίωση των ιταλικών επιδημιολογικών δεδομένων, δημιουργεί πρόσθετες πικρίες. Αν κανείς νομίζει ότι μπορεί να μας αντιμετωπίζει ως αποικία λεπρών, να ξέρει ότι δεν θα το αποδεχθούμε εξεμάνη μέσω Facebook ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα της Tecne, το 42% των Ιταλών πολιτών δηλώνουν ότι επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε., έναντι μόλις 26% όσων δήλωναν το ίδιο τον Νοέμβριο. Το ότι το ένα τέταρτο των ίδιων αυτών αντιευρωπαϊστών εμφανίζεται έτοιμο να αλλάξει γνώμη, αν εμφανισθούν τα αντίστοιχα μέτρα οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε., μικρή παρηγοριά αποτελεί.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα

Άλλωστε, η υπό τον Τζουζέπε Κόντε συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να θεωρείται ευσταθής. Το δημοσκοπικά δεδομένα φέρουν το μπλοκ της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, με τους ακόμη δεξιότερα ευρισκόμενους Fratelli d’ Italia να εξασφαλίζουν, με τη στήριξη της εναπομείνασας Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, όποτε διεξαχθούν εκλογές. Την δεξιά και ταυτοχρόνως αντιευτωπαϊκή μετατόπιση του εκλογικού σώματος αποτυπώνει η ενίσχυση κατά 10% (εις βάρος κυρίως της Λέγκας) των Fratelli d’ Italia, ενώ μόνη εξισορροπητική επί το φιλοευρωπαϊκότερο δύναμη καλείται να φανεί η Φόρτσα Ιτάλια.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Λαγκάρντ: Ύφεση ακόμη και 12,6% στην ευρωζώνη φέτος

Newsteam 0 Comments

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα χαρακτηρίζεται από βαθιά αβεβαιότητα. Το να κοιτάς το μέλλον σπάνια ήταν πιο δύσκολο, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ιταλίας, που εγκαινίασε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Η βασική μας πρόβλεψη εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 8,7% φέτος, αλλά αυτό περιβάλλεται από ένα ευρύ φάσμα δυνητικών σεναρίων. Στο ήπιο σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 5,9% φέτος, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα υποχωρήσει 12,6%. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η οικονομική παραγωγή στα τέλη του 2022 θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κυβέρνησή μου θέλει να προάγει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας. Ζούμε ένα σοκ άνευ προηγουμένου και βρισκόμαστε μπροστά σε βασικής σημασίας σταυροδρόμι για την οικονομία μας, τόνισε από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο, θαρραλέο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο να τύχει κοινής αποδοχής, πρόσθεσε ο Κόντε, ενώ υπενθύμισε πόσο σημαντικές θα είναι οι επιλογές που θα αφορούν τη λεπτομερή χρήση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ευρώπη ύψωσε το ανάστημά της. Το πρόγραμμα Επόμενη γενιά είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ιταλία. Χρειάζονται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ακόμη πάρα πολλοί οι νέοι και οι γυναίκες που μένουν αποκλεισμένοι από την αγορά της εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, προώθησης των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος, στο μήνυμά του στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η Ευρώπη δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση και στον ιταλικό λαό που τη δύσκολη αυτή περίοδο έδειξε μεγάλο θάρρος, αλληλεγγύη και πειθαρχία.

Ο Σασόλι δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός που να αποδυναμώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι οι διάφορες κυβερνήσεις των χωρών μελών θα υποδείξουν σε ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν να δώσουν προτεραιότητα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κατάρρευση ευρωζώνης: Πτώση-ρεκόρ -28% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Newsteam 0 Comments
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε βουτιά -28%

Πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -17,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,9% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Eurostat.

Ωστόσο, η μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στο -18,5%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε βουτιά της τάξεως του -28%, έναντι ετήσιας πτώσης -13,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -28,8%.

Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -17,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -27,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -28,9% έναντι πτώσης -26,3% τον Μάρτιο του 2020.

Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -26,6% έναντι πτώσης -15,9% προηγουμένως, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -15,6%.

Η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -11,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε στο -4,8%.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -27,8% ενώ η αντίστοιχη πτώση για τους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -27,3% και στο -14,9% σντίστοιχα.

Επιπλέον, η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -10,7% την ίδια στιγμή που η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5%.

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-30,5%), τη Ρουμανία (-27,7%) και τη Σλοβακία (-26,7%).

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία πτώση ήταν η Δανία (-5,1%), η Μάλτα (-3,8%) και η Φινλανδία (-2,2%).

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Απόψε ας αυτοσχεδιάσουμε…

Newsteam 0 Comments

Oι διαχειριστές της προηγούμενης κρίσης δεν κατάφεραν και πολλά κραδαίνοντας τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ασκητικού προτεσταντισμού και των τιμωρητικών δημοσιονομικών πολιτικών

Για να αντιληφθεί κάποιος το θρυλούμενο μέγεθος της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών που αυτή θα αφήσει πίσω της σε οικονομικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να ανατρέξει σε οικονομοτεχνικές μελέτες και ιερογλυφικούς δημοσιονομικούς δείκτες.
Το καταλαβαίνει πιο εύκολα από τα παρατσούκλια και τις παρομοιώσεις που δίνουν στην πανδημία. Στην αρχή χαρακτηρίστηκε μια δύσκολη μετάλλαξη της γρίπης, στη συνέχεια έγινε τσουνάμι, και τέλος τής αποδόθηκαν οι ιδιότητες του ασύμμετρου αόρατου πολεμικού εχθρού. Μέχρι και με επίθεση από εξωγήινα όντα προσομοιάζουν την επέλαση της πανδημίας έγκριτοι αναλυτές, υπό τη λογική ότι δεν γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε.
Παρά τις υπερβολές τους οι χαρακτηρισμοί δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι, για παράδειγμα, πρωτόφαντο φαινόμενο μία οικονομία να υφίσταται ταυτόχρονα και μηδενισμό της ζήτησης και καταβαράθρωση της προσφοράς και ισχυρές δονήσεις στο τραπεζικό της σύστημα.
Χωρίς προηγούμενο είναι, επίσης, το κοινωνικό πείραμα απομονωτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια Υγεία και όχι όπως νομίζουν κάποιοι επειδή δοκιμάζεται μία παγκόσμια δικτατορία. Είναι, τέλος, πρωτόγνωρο το μέγεθος της αβεβαιότητας που κυριαρχεί για την επόμενη ημέρα, που σε συνδυασμό με την αποσυναρμολόγηση των διεθνών συνδέσεων οδηγεί σε απο-παγκοσμιοποίηση, όπως παρατήρησε εύστοχα προ ημερών ο καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής.
Κι αν η εκτίμηση του Έλληνα καθηγητή ακούγεται πολύ επιστημονική, το είπε με άλλα λόγια ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαμηνύοντας στους εταίρους(;) ότι αν δεν βρεθεί λύση δημοσιονομικής αλληλεγγύης θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας να κάνει αυτό που νομίζει σωστό.
Τι μένει να γίνει;  Στο Απόψε αυτοσχεδιάζουμε ο διάσημος συμπατριώτης του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Σικελός δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο περιγράφει έναν θίασο που προσπαθεί να διασκευάσει ένα θεατρικό έργο, αλλά οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ηθοποιοί ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, που φτάνουν στο σημείο να διώξουν τον σκηνοθέτη ώστε να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!
Στην περίπτωση του τσίρκου της Ε.Ε. (σ.σ. ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μας, βγήκε από τα χείλη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, αναφερόμενος στο ναυάγιο του Eurogroup την Πέμπτη) ο αυτοσχεδιασμός δεν αφορά, φυσικά, την εθνική εσωστρέφεια ή τη διάλυση της Ένωσης, ώστε να πάρει ο καθένας της ζωής του τη στράτα. Σίγουρα, όμως, παραπέμπει στην υιοθέτηση αυτοσχέδιων και ανυπάκουων στη μνημονιακή λογική εργαλείων.
Διότι οι διαχειριστές της προηγούμενης κρίσης δεν κατάφεραν και πολλά κραδαίνοντας τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ασκητικού προτεσταντισμού και των τιμωρητικών δημοσιονομικών πολιτικών. Και εν πάση περιπτώσει ελάχιστα εισιτήρια θα κόψει η ίδια μνημονιακή παράσταση, όταν μάλιστα για τα νέα δεινά δεν θα φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες ή η ντόλτσε βίτα των Ιταλών, αλλά μία πανδημία που θερίζει ζωές
Οπότε, ας αυτοσχεδιάσουμε κοινή συναινέσει. Διότι, ακόμη και συναινετικό να είναι το διαζύγιο, το τραύμα που θα μείνει στα… παιδιά θα είναι πολλά.

Διάβασε το »